Пламен Димитров, КНСБ: Притеснението ни за неясния купувач на "Доверие" е да не отидат парите на хората някъде, от където не могат да се върнат

Пламен Димитров, КНСБ: Притеснението ни за неясния купувач на "Доверие" е да не отидат парите на хората някъде, от където не могат да се върнат

© Анелия НиколоваКато президент на КНСБ, Пламен Димитров е член на Надзорния съвет на пенсионно-осигурителната компания "Доверие". Синдикатът е миноритарен собственик в най-голямото дружество на този пазар (по официална информация фондовете управляват около 1,8 млрд. лева - или средствата на 1,25 млн. българи). Преди седмица от синдиката изразиха сериозните си опасения за предстоящата сделка за продажба и рисковете за цялата система. В понеделник (15 юли) досегашният собственик "Виена иншурънс груп" (Vienna Insurance Group AG / Wiener Versicherung Gruppe (VIG) обяви, че е приключила преговорите с купувача - неизвестната и с офшорна собственост United Capital (повече за нея - четете тук). За това какви са проблемите и рисковете около сделката, какви гаранции са поели премиерът и регулаторите и други детайли около продажбата, "Дневник" разговаря с Пламен Димитров.


В същия ден (15 юли), в който беше обявена сделката за "Доверие", сте се срещнали с шефовете на КФН, КЗК и с премиера Пламен Орешарски. От тези, от които поискахте разговори и реакция преди седмица, остана само ДАНС...


- Очаквам среща и с ДАНС. Това беше нормалната логика – да чуем както регулаторите и да ги оповестим за нашето безпокойство за това, което става в компанията и най-вече за неяснотата по повод сделката за прехвърляне на мажоритарния дял, така и за да сезираме ДАНС дали тя има и събира някакви данни допълнително за сделката. Мисля си, че не е логично да няма реакция от ДАНС и съм убеден, че всъщност вече има някакви действия от тяхна страна. Очакваме среща с г-н Владимир Писанчев (и.д. директора на ДАНС - бел.ред.), но все още нямаме отговор.
Защо тази сделка според вас е от значение за националната сигурност?


- Първо, във фондовете на най-голямата пенсионна компания се осигуряват един милион и 250 хиляди българи. Второ, тя има активи, всъщност не компанията, а хората имат активи по своите индивидуални сметки в размер на над 1.8 млрд. лева – това е най-голямата компания на пенсионния пазар и една от много големите компании в България изобщо извън банковия сектор. Така че няма как една трета от пенсионния пазар, защото това представлява "Доверие", от една страна и от друга страна – много важен играч на капиталовите пазари и българския и извън България – да не е предмет на внимание на ДАНС. И то след като има непрозрачно прехвърляне на мажоритарния дял и нов собственик, който освен това е готов да даде и дава пари, които по оценка на пазарните анализатори и по оценка на специалисти в самата компания, е далеч над пазарната стойност и над пазарната цена.


Каква е по ваша информация цената?


- Тази, с която ние разполагаме е публична, защото преди два месеца високопоставен служител на "Виена иншурънс груп" (VIG) съобщи в австрийската преса, че те имат намерение и ще продадат дела си за между 120 и 150 млн. евро.


Според информации от понеделник цената е около 170 млн. евро...


- По наша неофициална информация дори е по-висока – 180 млн. евро. Докато пазарната цена е – не мога да се ангажирам с число, но според анализатори далеч по-малка. Въпросът, който трябва да притеснява всички ни, в това число и ДАНС, е кой е готов да даде тези пари, от къде са и защо толкова много пари за компания, която не струва толкова, макар и да е най-мощната на пенсионния пазар.


Вторият важен въпрос е какви са намеренията на този собственик за компанията, тъй като очевидно от информацията, с която разполагаме не е известен на пенсионно-осигурителния или дори на застрахователния пазар. Досега седем пъти е сменян мажоритарния собственик на "Доверие" - и ние никога не сме реагирали по този начин, но винаги е ставало дума за известно и с добра репутация име на пазара, както бяха напр. "Дойче банк" и VIG.


Как и кога разбрахте, че се готви сделка и е пред финализиране?


- Първият сигнал беше от самите представители на VIG - това, което излезе в австрийския печат. Директно не са комуникирали с другите акционери.


Аз получих информация, че се финализира сделката на последния съвет, който беше на 3-ти юли. Предварителна информация - да бъдем точни – съвсем необвързваща. Преди това г-н Франц Фукс, който е председател на Надзорния съвет, на съвета, който се проведе през март, даде информация без имена, без фирми – че искат да продават и само това.


Обясниха решението си със стратегията на компанията, че искат да излязат от всички пенсионни компании и да се концентрират върху застрахователните такива, тъй като там се чувстват силни и там е специализацията им. Всяко дружество има право да реализира своята пазарна стратегия и да я развива – нищо лошо няма в това и не можем да корим VIG защо продава. Проблемът, върху който ние тук се чудим е на кого продава VIG и дали този, който купува може да гарантира устойчивостта на компанията и правата на осигурените лица.


Имали ли сте разговори след това или след реакцията на КНСБ през миналата седмица с представители на мажоритарния акционер?


- Не, с никого от VIG не съм имал допълнителни разговори. Това, което направихме обаче и с останалите миноритарни акционери, както ме задължи нашия висш орган на конфедерацията – Координационния съвет, който коментира всички тези обстоятелства миналата седмица – поискахме и Управителния съвет вече е насрочил извънредно Общо събрание на акционерите. То ще бъде на 30 юли следобяд (Димитров обяснява, че са решили да поискат такова извънредно събрание още през миналата седмица, но докато се съгласува, то е било насрочено в понеделник - бел.ред.).


Точката в дневния ред е точна информация за състоянието на собствеността на мажоритарния собственик, която очакваме да бъде дадена от VIG, ако благоволят да участват, тъй като са свободни да не участват. Но се надявам предвид ситуацията да се включат и да отговорят кой е United Capital, кой стои зад тази офшорна фирма, кой финансира сделката.


Най-важното оттук нататък е получавайки тази информация и Надзорния съвет, и регулатора – КФН, с председателя Стоян Мавродиев се видяхме вчера и получихме уверение, че това ще стане и ще се направи публично – КФН да си свърши работата и да каже отговаря ли кандидат-купувачът на закона, на буквата стриктно. Да се изясни и неговото репутационно ниво – т.е. и това, което е по-скоро целесъобразност, но и законосъобразността, свързана с произхода на средствата и естествено кой купува компания, кой е  субектът.


Пламен Димитров, КНСБ: Притеснението ни за неясния купувач на "Доверие" е да не отидат парите на хората някъде, от където не могат да се върнат

© Анелия Николова


Вие нямате ли собствена информация за United Capital? Техен представител не се ли е свързал ли с вас?


- Не, никой до момента не е поискал среща с мен, никой от тези, които разбирам, че представляват компанията – доколкото ми е известно това е адвокатска къща Стърман –  известна американска адвокатска компания, която по думите на г-н Фукс предствалява United Capital. Иначе не знаем нито кой е изпълнителен директор, надзорен съвет, орган за управление, каквото и да има там... Знаем че има някакви акционери, без да знаем имената им, като също бяхме информирани на последния надзорен съвет, че ако се стигне до подобна сделка, което вече е факт, затова и мога да го кажа, сделката ще бъде финансирана от "Инвестбанк" - Русия. Какво значи това точно и как това се вмества в законовите правила при положение, че можеш да купуваш пенсионна дружество само със собствени средства, а не с привлечени – настояваме регулаторът да каже.


А председателят на КФН обясни ли ви вчера нещо по сделката?


- Стоян Мавродиев обясни, че няма допълнителна информация. Макар че г-н Фукс информира надзорния съвет, че преди срещата си на 3-ти юли, че вече е имал среща с КФН и с нейния председател на 2 юли, на която е информирал лично г-н Мавродиев за намеренията и за това кой е кандидат купувача – че са двама евентуално, но че VIG ще избере този, който всъщност предпочетоха.


Това е което ми е известно. Нека това кой на кого е собственик, на кого е съсобственик, кой с кого работи да го установи ДАНС.


Кой е бил другият кандидат?


- Другият, мога да го кажа вече, защото очевидно е отпаднал от надпреварата – индустриален холдинг "Доверие".


На срещата с председателя на КЗК Петко Николов какво ви казаха?


- Г-н Николов пое ангажимента, че ще спази стриктно закона и ще се произнесе, когато комисията бъде сезирана за сделката и проверява има ли пазарна концентрация при конкретния кандидат-купувач, каквито законови правомощия той твърди има единствено и само КЗК.


Всички останали аспекти, които коментираме – за репутация, за целесъобразност, за прозрачност, за капиталова чистота, не са предмет на законовите правомощия по неговите думи на КЗК. И аз подозирам, че знаейки кои са собствениците на останалите осем пенсионно-осигурителни компании най-вероятно няма да има никаква връзка с някои от собствениците и групите, които ги притежават  и контролират.


Предполагам, че от гледна точка на пазарна концентрация няма да има проблем КЗК да разреши сделката.


Но цялото внимание и надежда и внимание, за да се гарантират правата и прозрачността, е насочено към КФН и председателя й Стоян Мавродиев, както и към ДАНС.


Не е ли странно, че г-н Мавродиев отрича, че има информация за сделката на срещата ви вчера, а според това, което разказвате са се срещали по този въпрос на 2 юли?


- Има известна колизия. От тук нататък всеки трябва да казва истината до край и да не затаява нищо. До вчера имахме известни ограничения да споделяме това, което знаем, защото част от него беше търговска тайна, оповестена под конфиденциалност пред Надзорния съвет.


През април австрийският вестник "Дер щандарт" обяви като потенциални купувачи Цветан Василев през "Бромак" и Огнян Донев. Донев отрече да е свързан със сделката. Василев не е коментирал, вие разговаряли ли сте с него, питали ли сте го за сделката?


- Не съм говорил лично с него, но проведох този разговор с г-н Фукс в рамките на предварителните разговори, които се водеха тогава. На 3 юли всъщност по време на Надзорния съвет. Аз съм сигурен, че това, което той каза, вече може да бъде оповестено и затова ще го кажа – да, имало е оферта, подадена от "Бромак" до VIG за покупка, но по думите на г-н Фукс тя е била за по-ниска цена и решението на VIG е да не се обвързва с "Бромак". По каква причина – дали само цената е съображение или има и други причини – не знам, това си е тяхно решение.


Тогава бяхме информирани, че VIG няма решение да продава на Цветан Василев и на свързани с него фирми.


Г-н Фукс разказа ли ви нещо за United Capital?


- Каза ми само, че това е оферта която са получили, че се представлява от тази адвокатска група, че няма изпълнителен директор, с който да се свържем, понеже аз поисках и неговите доводи бяха, че там са надеждни собственици – швейцарци, австрийци и един българин. Това бяха думите му. Също и това, че руската "Инвестбанк" ще финансира сделката.


Премиерът Пламен Орешарски беше ли запознат с детайли около сделката?


- Аз запознах премиера подробно с всичко, което знам и което ви казвам, даже с още малко неща, за които още имам ограничения да говоря. Той ми даде основание да разбера, че също следи сделката и че по свои линии е изискал информация от специалните служби, но не стана ясно каква.


Поисках от него гаранции и в личен план, той ги пое – да осигури максимална прозрачност, за да няма безпокойство и турболенции на финансовия пазар и на капиталовите пазари по повод сделката с "Доверие".


Ако накрая цялата проверка стигне до това, че крайните собственици са физически лица – швейцарци, австрийци, руско финансиране, каквато са ви обяснили – това ще бъде ли достатъчно за вас като гаранция за сделката? Какво ще предприемете, имате ли други инструменти за реакция?


- Очевидно не е достатъчна гаранция. Ние искаме да знаем има ли стратегия купувачът, как си представя, че ще си възстанови тези 180 млн. евро, които са 340 млн. лева, при положение, че "Доверие" в най-добрите си години е печелила не повече от 15 млн. лева на година. И то в добрите години, когато бизнесът и икономиката бяха в далеч по-добра кондиция. Елементарната сметка показва, че 25 години ще му трябват само, за да си възстанови инвестицията за покупката.


Ако толкова дълги инвестиции може да прави без да печели нито един лев, въпросът е какво очаква и какво ще става през тия 25 години с компанията.


И друг не маловажен въпрос е кой ще управлява компанията – защото мениджмънтът в момента е в оставка и тя е необратима. Аз очаквам съвсем скоро компанията да остане без мениджмънт напълно, имайки предвид заявката им пред надзора, че не искат да работят за друг освен VIG.


Междувременно за нас е важно да знаем каква е инвестиционната стратегия на купувача. Досегашните инвестиционни намерения винаги са били обсъждани в Надзорния съвет и инвестиционния комитет заедно с мениджмънта са преценявали къде да се инвестират тези 1.8 млрд. лева. Това са парите на осигурените лица, не са на "Доверие". И се надявам, че някой не си мисли, че ги е купил, защото те не са компанията.


Така че е важно как смята да управлява парите новият собственик, как смята да гарантира минималната доходност, но не само минималната доходност, която е постигана до момента, а да гарантира и сигурността на вложенията – че са безрискови, нискорискови в обема и в обхвата, в който "Доверие" е извоювала. Тя не случайно е най-голямата – защото е най-консервативната.


Какво ще правите с дяловете на КНСБ в компанията? Има ли реакции от структурите ви?


- Всички наши структури се чудят какво да правят. В зависимост от отговорите на регулаторите и на ДАНС, ние сме готови да реагираме, включително и с излизане от компанията и с предложение за продажба на нашите акции. Тъй като ако не можем да гарантираме моралната си отговорност, заради която стоим в нея, по-добре наистина да излезем и да знаем, че нямаме нищо общо нито като акционери, нито като участници в нея.


"Доверие" до момента не е допуснала, и ние като членове на надзора не сме допускали, да се инвестира в свързани лица - формално или неформално. За съжаление това не е масовия случай на пенсионния пазар - без да мога да го докажа. И ако и най-голямата компания започне да прави такива стъпки - това ще е притеснително за правата на осигурените лица и техните пари.


Как си обяснявате липсата на интерес от стратегически или голям играч към "Доверие"?


- Когато се иска цена над пазарната, няма как да дойдат сериозни играчи, те знаят колко струва и не са готови да дадат повече и което пазарната логика налага.


Най-голямото ни притеснение е да не отидат парите на хората някъде, където не могат да се върнат. Не казвам, че това предстои, не обвинявам никого, но това е притеснението - не знаем кой идва и с какви намерения.


За първи път мажоритарен дял на "Доверие" се продава по този начин. Очаквахме повече предварителна информация от VIG. Преди сме имали и предварителни срещи с купувачите, независимо, че сме миноритарен акционер да ни разяснят стратегията си, инвестиционни намерения итн. още преди продажба.


Отговорността от тук нататък, правната отговорност на регулатор е в ръцете на г-н Мавродиев, а политическата - в премиера Пламен Орешарски.


За позицията на КНСБ за протестите, оценката за работата на правителството "Орешарски" и кога да има предсрочни избори - четете в сряда втората част от интервюто с Пламен Димитров.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4642 Неутрално

  парите може би вече са отлетели ! Трябват нови закони за тези фондове !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До края на това управление България ще е назад с има няма 10 милярда.

 3. 3 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Пламене вчера нали те успокоиха.
  Днес, защо се притесняваш?
  Реши, че си се продал евтино ли?

 4. 4 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  г-н Франц Фукс освен председател на Надзорния съвет е и още голям..... лисан....

 5. 5 Профил на bezpeka
  bezpeka
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Сбогом на втората пенсия!

 6. 6 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1500 Весело

  " Притеснението ни за неясния купувач на "Доверие" е да не отидат парите на хората някъде, от където не могат да се върнат" >>><<<< -Му-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха! -А бе вие де живеете бре ?!?!?!? -А бе на, колко "закупени" предприятия, дружества, фирми и каквито си ще там обекти, им "знаете" къде са парите и сте в състояние да ги "върнете" ?!?!?!? -Едно такова дружество ми кажете !!!! -Нали за това се върши тази "сделка", та като се "усвоят" парите, да не се знае къде са !!!! -То бива да ни правят на дебили, ама вече ми се повдига от тези комунистически "кретенизми" !!! -Този "борец" за правата на "работническата класа" се сетил да изпълзи от дупката си !!! --Кога ли ще е следващото му изпълзяване !!!

 7. 7 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 660 Любопитно

  ТИК-ТАК, ТИК-ТАК.....
  Бомбата вече е поставена и задействана.
  А взривът ще е унищожителен!!!!
  ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ, ЧЕРВЕНИ ПРАСЕТА МРЪСНИ!!!!
  После провинцията се чуди защо софиянци протестираме!!!!!

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 8. 8 Профил на angel777
  angel777
  Рейтинг: 388 Неутрално

  ПИБ-аджиите купуват, не си губете времето с Мустака. Данчо Цонев няма да реве срещу сделката ако купувач е Мустака.

 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3533 Неутрално

  Е,ГЕРБ като национализираха професионалните фондове на 45 хиляди души и ги прехвърлиха в НОИ вие какво направихте,че сега ревете с крокодилски сълзи.

 10. 10 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  Уважаеми президент на КНСБ, какво е вашето отношение към протестите срещу правителството на Орешарски?? Докога ще се правите, че не ги забелязвате?

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 11. 11 Профил на pilis
  pilis
  Рейтинг: 488 Неутрално

  кой е готов да даде тези пари, от къде са и защо толкова много пари за компания, която не струва толкова, макар и да е най-мощната на пенсионния пазар..................Ами който пере пари бе Пламене

 12. 12 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  Не се притеснявай де, нали затова Олигарархски изрично подчерта,
  че ще кани офшорки в България.
  Парите ще отидат където трябва,
  при другарите от БСП и КПСС.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 13. 13 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 707 Разстроено

  Парите вече изтекоха.След време този, не знам по какъв начин стигнал до това топло място ще се оправдава.Ама аз казах ,но нямаше кой да ме чуе. Това е лицето на комунистическите синдикати в България .

  Ръй! Ръй!
 14. 14 Профил на mihomen
  mihomen
  Рейтинг: 992 Неутрално

  Самите частни пенсионни фондове са с цел крадене на парите на хората...то и с държавните вече е така в глобален мащаб!
  Политици и мастити бизнесмени са луднали за пари....това е психиатрична болест!

 15. 15 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  [quote#5:"bezpeka"]Сбогом на втората пенсия![/quote]
  +++++++++++++++++++++++++ Мръсници такива....Трябва веднага да си изтеглим парите,докато все още не е късно..........

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 16. 16 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3533 Неутрално

  Ма и да дращите минуси,това е истината финансово -икономическата мутро милиционерска групировка ГЕРБ си позволи като истинска болшевишка партия да национализира професионалните фондове на 45 000 души от частните пенсионни фондове.Мотива на Тотю беше,няма пари в НОИ.Итогава нито едно от двете търговски дружества КНСБ и "Подкрепа" не направи национална стачка да защити работниците си.Ако искаме да постигнем нещо по добро и хубаво за България трябва да се казват истините в очите.

 17. 17 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар номер 14. Браво.

 18. 18 Профил на stasi666
  stasi666
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Споко Пламене,пари ще отидат там където са и парите на сегашните пенсионери

 19. 19 Профил на lynyrdskynyrd
  lynyrdskynyrd
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#16] от "chicago514":

  Как се прави Национална стачка?

 20. 20 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Благодарение на синдикатите пазара на труда ни е пълна катастрофа .... И за продажбата на Доверие нямат единно мнение , егати псевдо организациите за точене на пари ! НЕ ВИ ВЯРВАМЕ г-н Димитров а КФН трябва моментално да спре продажбата на Доверие и Мавродиев да подаде оставка !

 21. 21 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1500 Весело

  До коментар [#16] от "chicago514":


  [quote#16:"chicago514"]Ако искаме да постигнем нещо по добро и хубаво за България трябва да се казват истините в очите.
  [/quote]
  -Недей така. -Ще обидиш "привържениците" на "свети Тиквонии" ! - -Пък те "милите", още си мислят, че той е "борец" против "червените" и не го гледат какво прави, ами какво им говори ! -Може би се надяват, като "падне" сегашното управление, пак той да се "възцари" на власт ! -Нали им е мил и драг !

 22. 22 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1500 Любопитно

  До коментар [#19] от "lynyrdskynyrd":


  [quote#19:"lynyrdskynyrd"]Как се прави Национална стачка? [/quote]
  -Със сериозна организация !

 23. 23 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Втора пенсия - таратанци.

  А сега да ми обяснят каква мотивация ще имам да си плащам осигуровките.

 24. 24 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3533 Неутрално

  До коментар [#19] от "lynyrdskynyrd":

  Ами всички браншове които имат право на стачка по различен начин(начините са описани в две книжки)-Закон за уреждане на колективните трудови спорове и Закон за събранията,митингите и манифестациите.Сега ви давам пример - заради загиналите миньори които работят при много лоши условия и това се знае от всички контролно -административни органи от синдикатите и от ръководството -всички миньори спират работа и могат да бъдат подкрепени от други браншове .За да не бъдат наказани начините са описани в двата закона които описах.Тъи като работодателите намират цаката винаги на организаторите,самите ръководства трябва да се ангажират с организацията.Те обаче се ослушват,защото захлебват покраи политическите партии.Ето за това протестираме за тази обвързаност между политици,медии,правораздавателни органи, синдикати.Защото ако синдикатите ако утре вдигнат миньори,металурзи и БДЖ, пониделник правителството ще си е подало оставката а то има за какво да се стачкува.Може да съм пропуснал нещо в обяснението си но в общи линии се опитах да обясня какво мощно оръжие е националната стачка.

 25. 25 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 749 Весело

  А пък според мен притесненията ти са лични - да не отидат едни комисиони при друг! От където също няма да се върнат. При теб.

 26. 26 Профил на lynyrdskynyrd
  lynyrdskynyrd
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#24] от "chicago514":

  В ЗУКТС не се ли регулира само стачка във фирмата.? Значи аз ако получавам 4 цифрена заплата трябва да се вдигна на стачка срещу моя работодател, само заради мокрите сънища на някоя партия - мераклия за власт ли? Не, мерси. Ей това да ми предложат синдикатите и ще ги пратя - знаеш къде.. Добре, че досега не са ме канили на национална стачка (каквато няма по закон, още по-малко в този за събранията,митингите и манифестациите).
  Айде, по-поленика с манипулациите. Като не ти харесва нещо-ходи протестирай. Стига си очаквал я синдикати, я други да ти свършат работата.

 27. 27 Профил на lynyrdskynyrd
  lynyrdskynyrd
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#22] от "vagabond66":

  Със сериозна организация. Всяко нещо се прави със сериозна организация дори свалянето на гащите на жена. И по кой закон, ще бъде обявена ?

 28. 28 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  "- Всички наши структури се чудят какво да правят"

  Няма какво да се чудите, г-н Димитров! Ако сделката мине:
  1)всичките ви членове да прежалят 20лв и да си прехвърлят партидите. "Доверие" имат толкова много клиенти благодарение на КНСБ, не ли? Междувременно:
  2) лилавите знамена на рамо и на протеста. ОСТАВКА!

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 29. 29 Профил на lynyrdskynyrd
  lynyrdskynyrd
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#13] от "Клюводървец":
  .Ама аз казах ,но нямаше кой да ме чуе...... Може би ако беше Някой, някой можеше да те чуе.... Аман от тъпанари и хейтъри, които си избиват комплексите за малоценност по форумите. Направи едно изказване по същество, формулирай теза, преведи доказателство........ако можеш. За да има някой КАКВО да чуе.

 30. 30 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Това се казва пладнешки обир.....

 31. 31 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1500 Весело

  До коментар [#27] от "lynyrdskynyrd":


  [quote#27:"lynyrdskynyrd"]Със сериозна организация. Всяко нещо се прави със сериозна организация дори свалянето на гащите на жена. И по кой закон, ще бъде обявена ? [/quote]
  -Не визирам никакви закони ! -Например, ако не сте доволни от състоянието на заплатата си, условията на труд, социални придобивки и ред други показатели в "трудов спор", единственият мирен начин да се противопоставите на "работодателят" е като спрете да работите - организирано и масово! -Е това е "стачка"! Ако само вие спрете да изпълнявате "трудовите си задължения" ще пострадате сериозно ! -За да е масова стачката и трябва добра "организация"! - Тогава има шанс за постигане на исканите резултати ! -За свалянето на "гащите на жена", подходът е корено различен ! -Там "масовото" участие е почти напълно нежелателно и успехът на "акцията" зависи преди всичко от нейното съзнателно участие !

 32. 32 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Пламен Димитров, КНСБ: Притеснението ни за неясния купувач на "Доверие" е да не отидат парите на хората някъде, от където не могат да се върнат...

  - г- н Димитров, пътя към ада,.. е постлан и т.н.
  Ако имаш съмнения,..питай Съсела и..Моника
  Те двамцата,.. са отдавна в занаята,...и знаят
  .. как точно се прави ...врътката.

  urkobozambo
 33. 33 Профил на 993
  993
  Рейтинг: 598 Любопитно

  Единственото, което разбрах е, че следите май не водят към Цв. Василев... Колко интересно?? Ама три дена се изливаше помията... Аз пък да питам, откъде накъде и за чий синдикат собственик в пенсионен фонд?! От къде, с какви пари? А на това не му ли викат конфликт на интереси? Или май хранилката за тях свършва? А мениджмънта са едни наемници. Днес са едни, утре са други. Въпросът е там има ли конфликт на интереси (например с изхода от сделката)?!
  Трето, сделката минава, но в един момент КФН им взима лиценза за управление на фондовете. Лицата се разпределят по другите фондове. Няма драма. Купувачът купува пенсионната компания, а не фондовете! Стига вече с тия драми и тръшкания. Парите на осигурените са си на мястото. Банката попечител ще ви каже къде точно са те. КФН също. Айде лека!

  911,959,964,993
 34. 34 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 783 Весело

  Парите на хората не са отишли някъде, а просто са вложени умно в някаква далавера. Виж, втората част, че хората няма да ги видят вече, е вярна. Този филм вече сме го гледали. Та който се е подлъгал заради името Доверие, да пие една студена вода. Айде да се обзаложим, как ще се казва безработния и неграмотен ром, дето ще е следващия собственик на Доверие, след като фалира! Аз наддавам 15 към 1, че ще е Асан...

 35. 35 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  Вчера говорих с познати, относно фонд Доверие - оказа се, че един от тях е бил измамен, а знаят за още два случая. Мисля си, (по логиката, че у нас няма нищо като хората), дали от един олигарх ПФ Доверие не се прехвърля на друг?

 36. 36 Профил на 993
  993
  Рейтинг: 598 Гневно

  "Дневник" извадете му CV-то на този корифей на мисълта Пламен Димитров. Дайте да видим откъде е толкова подготвен по всички въпроси на живота. Аз ще ви помогна. Ето го CV-то. Всеки да си прави изводите: http://www.knsb-bg.org/pdf/cv_PlDimitrov_website_bg%20_2_.pdf

  Този човек няма грам икономическа грамотност! Да си беше останал в морския флот, където има само две години стаж на истинска работа... Останалото в синдикатите. Евала! И тоя ни дава акъли как да подредим държавата.

  911,959,964,993
 37. 37 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Че е притеснително дето Цецо Мустака ще купува фонда - така си е. Но ето кое още намирам аз за притеснително: "фондовете управляват около 1,8 млрд. лева - или средствата на 1,25 млн. българи"

  Е значи всеки от тези българи има натрупани средно по 1444 лева. Каква пенсия ще вземат с тези пари? Ето каква: 12 месеца по 120 лева и после бай-бай.

 38. 38 Профил на 993
  993
  Рейтинг: 598 Любопитно

  До коментар [#37] от "Камен": Нещата са малко по-сложни. Първо вноската до 2007-ма беше 2%... След това стана 5%. Второ гледаш средна партида, като за едни може да е 10 лв. а за други към 10,000, в зависимост от това колко внасяш и от кога ги внасяш... В момента ако заплатата ти е над 2200 лв. (макс. осиг, доход), макс. което внасяш на месец е 110 лв., за 12 м. 1,320 лв. на година. Като ги събираш за 4о години плюс натрупаната доходност могат спокойно да ти дават 300 лв отгоре... Естествено, тези с над 2000 лв заплата са по-малко, но и останалите могат спокойно да взимат по 150-200 лв. отгоре (върху държавните). За това обаче, работодателите трябва да не "забравят" да им ги внасят... За твое сведение тавана на пенсиите в момента е 770 лв.... Т.е. с времето ако си работил постоянно, плащал си си вноските, имаш задължително и доброволно, спокойно можеш да взимаш 1000-1200 лв. пенсия и не за 2 години... Вноските през 2017 обещаха да ги вдигнат от 5 на 7%, ма в тая държава всичко е предпоследно Системата може да работи много добре, но затова се изисква последователност, интелект, а не всяка година "пипаме, сваляме, качваме"... Не може с 5% от дохода си да искаш огромна пенсия... Затова тази се нарича допълнителна, защото допълва държавната. Ако пък искаш, можеш да си спестяваш в доброволен фонд, можеш да си инвестираш парите в инвестиционно дружество, можеш да ги държиш по депозити в банки и т.н.

  911,959,964,993
 39. 39 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Аз днес си подадох завление за прехвърляне на партидата от Доверие в ING .

 40. 40 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  В Русия ще отидат Пламенчо , а знаеш че от там само оръжие да се избиваме могат да пратят ,но не и пари.

 41. 41 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#40] от "do":
  +++++++++++++++++++++++++++

  Ръй! Ръй!
 42. 42 Профил на buzanka
  buzanka
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Айде стига вече с тези работи не ви ли писна. Руска банка взема доверие още вчера стана ясно http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2155734

  Обичам да слушам само себе си
 43. 43 Профил на Meglena
  Meglena
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Тогава бяхме информирани, че VIG няма решение да продава на Цветан Василев и на свързани с него фирми. Даже и той го казва. Спира се коментира. Ама сега като не е той, как ще плюете, не знам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK