Пламен Димитров, КНСБ: Този парламент няма бъдеще, но има задачи

Пламен Димитров, президент на КНСБ

© Анелия Николова

Пламен Димитров, президент на КНСБКонфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) излезе миналата седмица със становище, което подкрепи искането за оставка на правителството и нови предсрочни избори, но постави и условия. Парламентът трябва първо да вземе няколко критични решения - за промяна в изборните правила, за ребалансиране на енергетиката, да довърши актуализацията на бюджета за тази година и да подготви бюджета за 2014 г. Според синдикатите за приемането на тези решения са необходими няколко месеца, но очакват оставка не по-късно от края на годината. 


За протестите, становището на организацията и идеите за излизане от политическата и икономическата криза "Дневник" разговаря с президентът на КНСБ Пламен Димитров. 


Становището, с което излязохте, подкрепя протестиращите срещу кабинета, но пише, че част от членовете ви държат и да му се даде шанс. Знаете ли каква е пропорцията между двете групи? 
- Това е защото членовете ни са стотици хиляди. Нашата предварителна информация показа, че има хора, които са били на протестите и през февруари и сега, други не искат да протестират и не са протестирали нито тогава, нито сега. Има и хора, които не протестират и подкрепят кабинета - т.е. всички варианти. Няма как да е по друг начин, тъй като ние сме шарена организация като пристрастия, затова заехме тази позиция, изхождайки от прагматичните интереси на нашите членове, а не от това колко бройки подкрепят или не подкрепят едните и другите протести.


Прагматичният интерес на нашите членове налага да осъдим морално кризата в управлението. И няма как да не подкрепим каузата на протестиращите, че моралът в политиката го няма наистина - изпарил се е от България, но трябва да бъде възстановен, затова трябва да бъдат чути протестиращите от улицата. 


От къде идва според вас тази криза в политиката? 


- От дългите години безнаказаност в политическите сделки и задкулисие, за което всички говорят в момента. Но и от голямата доза срастване между политика и бизнес – възможността бизнесът през политика да прави пари и обратно – да контролира политиците. Т.е. всичко това, което стана през последните двайсет и няколко години, бавно или с по-бързи темпове, взривявайки се в подземния свят в началото, след това изчиствайки се и обличайки белите ризи и костюмите – всичко това доведе до подобни зависимости, които трудно можем да проследим дори за компании като "Доверие"


Що се отнася до оценката на политическата ситуация – виждаме, че този парламент няма как да работи по-нататък. Той е толкова заченат в грях и в порочност по начина, по който се случва и работи, на всичкото и отгоре без най-голямата парламентарна сила в залата. Няма как да очакваме, че това мнозинство, доколкото може да се говори за мнозинство, може да изкара пълен мандат. Категорично предсрочни избори ще има, никой не може да го постави под съмнение. Най-ключовото обяснение е, че това правителство не разбра, че суверенът свали ГЕРБ от власт, но не даде властта нито на БСП, нито на ДПС. 


В становището си давате краен срок до края на годината. Защо толкова дълго да се чака? 


- Не сме дали конкретен срок. Пак изхождаме от прагматичния интерес на хората, които представляваме. През февруари оставката беше хвърлена твърде бързо, но имаше възможност не само изборните правила, а и конституцията да се променят. Енергията тогава беше много по радикална, много по-агресивна, може би не толкова красива, както казват сега, но беше толкова мощна, че ако не беше подало оставка предното правителство можеше да се стигне до по-радикални размествания в обществено-политическия модел, в това число и до промени в конституцията. Това сега изглежда малко наивно, затова и не го поставяме. 


Сега енергията е друга. Тя е, наистина, да кажа устойчива, но е облечена в една романтика. Каузата е достойна и я подкрепяме изцяло, но го няма радикалното продължение за това как да стане. Максималното, което можем да постигнем в тази среда всички ние като граждани, независимо дали сме на улицата, или не, е да променим изборните правила. Което не значи, че трябва да се вържем на тезата, че трябва да се прави нов кодекс и да чакаме шест месеца или година, докато стане готов. Нищо подобно.


Изборните правила могат да се променят в десетина-петнайсет пункта, които да осигурят наистина много по-видимо и по-директно представителство на гражданите през политическите партии, но и без тях. Никой не е казал, че трябва да демонтираме политическия модел и да заклеймим представителната демокрация като нещо зло и вредно. 


Кои са най-важните точки, които предлагате? 


- Искаме смесена мажоритарно-пропорционална система. Грешка ще бъде, ако не бъде въведен този режим, който прилича много на германския модел – най-близо е до нашите реалности и няма да допусне производството на олигарси през независими кандидати. Ако снижим, както и трябва да стане – достъпа до избори с броя на подписите и условията, и позволим това да се случва само и единствено мажоритарно, има риск да напълним целия парламент със самите олигарси, дори не с техни представители. Този риск трябва непременно да бъде назован, но мажоритарното начало трябва да остане. 


Ние предлагаме спешно да бъде променен и закона за референдумите. Това е част от контрола. За това говорим и продължаваме да настояваме от февруари насам. Контролът на гражданите трябва да бъде гарантиран през едни по-лесни за свикване референдуми, а също и по-значещи – т.е. задължителни като характер. Като каже суверенът, че това е така, то е така и никой политик не би трябвало да може да го променя. Това са измененията, които имаме предвид и според нас те могат да бъдат свършени в рамките на един месец. 


Паралелно с това задължително трябва да се актуализира бюджетът. За това също не трябва много време, но е важно да се случи, защото от това имат интерес и хората и икономиката. 


Трябва държавата да се разплати с бизнеса по най-бързия начин, в това число и като влезе в дълг. Какво страшно има в това да се вдигне дефицитът малко. Не виждам как от това ще се събори държавата. Не може българският дълг да бъде атакуван, просто няма как при ред икономически индикатори. Или това, че са вдигнати премиите по дълговите облигации – изобщо не трябва да е причина за някакво притеснение в момента. Просто трябва да спре несвързаното говорене. Те затова и се повишиха – не от това, че ще емитираме дълг, а от това, че когато кажеш един-два милиарда, очевидно пазарите настръхват. 


Актуализирането на бюджета за нас е в две посоки – от една страна обективни, технически причини, за които говориха вече и министрите – по-малък растеж, по-малко приходи, а и допълнителните приходи от контрабандата, за които говореше Орешарски, че ще успее да вкара в бюджета. В приходната част трябва да се отчете, че ще има дупка, но не такава, каквато някои заявиха. Тя трябва наистина да бъде по-малка с усилията на митниците и НАП.


В разходните политики няма как държавата да изкара без актуализация по простата причина, че има цели системи, които Дянков остави умишлено недофинансирани. Там трябва проста да се додадат пари, колкото и да не му харесва на някой. Ето пример – Селскостопанската академия има заплати за девет месеца тази година. Не става въпрос за раздаване на пари, или за "развързване на кесията", както казват някои икономисти. Става въпрос за заплати на хората. Ако няма парламент в края на годината, кой ще им отпусне парите? Т.е. недофинансираните системи не с разточителство, но да бъдат актуализирани, за да бъдат все пак съобразени с реалностите. 


Пламен Димитров, КНСБ: Този парламент няма бъдеще, но има задачи

© Анелия Николова


Освен това има място за нов социален пакет извън бюджетните разходи. Ако помним все още какво казваха хората през февруари – нещо пределно ясно - че са толкова бедни, че няма как да посрещнат зимата. Дори да се намали сметката с пет процента това абсолютно нищо не решава, не знам защо са се вкопчили в тях.


Нашите сметки показват, че за най-бедните може да се отпусне нов социален пакет за 150-200 млн. лева, който да бъде заложен от сега в бюджета и есента да бъде изплатен. На пенсионерите с най-ниските пенсии до 200 лв. - около 800 хиляди души – да има поне по една коледна добавка от 50 лв. Не че ще забогатеят, но поне да имат глътка въздух. На тези, които са работещи бедни в България – минимална заплата, ваучари за храна. Това са още 600 хиляди души, които получават под две трети от средната заплата. От тях 120 хиляди са на минималната.


Необходими са и мерки в някои от най-бедните бюджетни сфери, за някои допълнителни увеличения, избирателно. Продължават в социалните домове хората да не могат да свържат двата края с 350-360 лв. на месец. Дори да падне правителството, дори да има нови избори, ако няма решение за това в началото на зимата да се отпуснат малко средства за тези хора, новите протести няма да закъснеят. Затова казваме, че нищо няма да решим ако още утре отидем на избори. Не защото не искаме, а защото виждаме каква е причината за масовото недоволство – ниските доходи. Затова трябва да се направят тези стъпки и да се изчакат, независимо колко време ще отнемат. 


Не казвам, че протестът трябва да спре, впрочем. Напротив – трябва да продължи в пълна скорост, за да не се отпускат. 


Вие обмисляте ли да се включите активно в протестите? Обсъждали ли сте с членовете си общонационална стачка? 


- Ако се наложи, можем да го търсим като вариант. Не сме казали, че ще вървим към национална стачка и не сме взимали такова решение. Но протести и стачни действия съм убеден, че ще има в следващите дни (не в непосредствено бъдеще) – например в сектора на енергетиката, ако там не се намерят решения.  Съвсем скоро ДКЕВР трябва да обяви новата регулация – новите цени, новото натоварване на мощностите, кое е в микса и кое извън от 1 август, но как ще се отразят тези неща за работещите в сектора. В енергетиката не можем да чакаме – трябва някой да намери решение, дали ще се казва Орешарски или Стойнев няма значение, но трябва някой да балансира системата, така че миньорите първо да са живи и здрави, и второ – да получават заплатите си навреме.


Това също е част от позицията ви. Какви са конкретните ви предложения за постигане на този баланс? 


- Износът например не е отпуснат в необходимата степен. Такса "пренос", която ще бъде намалена от 1 август не стига до нивото, до което трябваше да стигне. Трябваше да остане само преносната такса за ЕСО, която е между 7 и 8 лева и това да бъде цялата такса – така цената би била съизмерима със страните в региона, а на други места изобщо няма такива такси. Това щеше да даде и възможност за конкурентен износ, ако цената е такава, че да можеш да излезеш на пазара. При такава такса целият "Бобов дол" би могъл да изнася навън, макар че той не може да бъде изключен от микса, заради това че е системен ТЕЦ. Но работата за Софийското поле – за цялото миньорско поле и за ТЕЦ "Бобов дол" можеше да бъде гарантирана по този начин – с още малко намаление на таксата.  


Другият голям въпрос – дълговете на Националната електрическа компания (НЕК). Системата няма да бъде устойчиво ребалансирана, ако дълговете на НЕК по някакъв начин не бъдат рекапитализирани и преобразувани в държавни дългове. Това не е някакво негативно действие, целящо да натовари данъкоплатците. Данъкоплатците, всички ние, сме спали, когато сме позволявали да се строят АЕЦ "Белене" и "Цанков камък" за такива пари. От там са двата милиарда дълг на НЕК, това са политически проекти и този възел трябва да бъде разсечен.


Няма как да стане наведнъж – 2 млрд. няма как да се поемат от който и да е годишен бюджет. Но може да бъде направена програма за преобразуване на дълга на НЕК, отписване на част от задълженията, които могат, а останалите да бъдат преструктурирани във времето, така че за три до пет години самият НЕК да намали колкото може дълга и след това да го поеме държавата. Политиците, които са взимали тези решения трябва да си поемат политическата отговорност и наказателната, ако има. Чрез инжектиране на ликвидност в системата, като й се отнемат дълговете, тя може да стане по-жива, по-състоятелна. Цялата система в момента е във фалит заради НЕК. 


Потреблението и проблемите в икономиката като цяло бяха стоварени върху топло-енергийния сектор. Това няма да се приеме от бранша и ще се организират протести и стачки. Вече обявиха намерения да закрият поне три мини. Няколко стотин човека работят там. Освен това се готвят 20% съкращения в останалите мини – толкова и в ТЕЦ "Бобов дол". Също и намаления на заплатите с 20%. Обаче няма как това да бъде изкупителната жертва и загубите да се концентрират там. 


Не е ли по-удачно да се мисли за обезщетения и да се изготвят програми за такива случаи на масови съкращения? Защото в противен случай става омагьосан кръг на стачки и застой на фирмата, както с ВМЗ Сопот. 


- ВМЗ Сопот не е удачен пример. Той има пазарно бъдеще, стига да има добро управление. Същото важи и за енергетиката. Тези ТЕЦ-ове, които могат да гарантират, че инвестират в собственото си бъдеще – например ТЕЦ "Марица изток" 2, който е държавен при това. Щом държавен ТЕЦ намери начин да инвестира, при положение, че му взимат 80% от дивидента и то авансово (за 4 години от Дянков), и въпреки това успя да покрие всички изисквания и да дава най-ниската цена, и другите биха могли. Показва, че не са излишни миньорите и топло-централите – тези които имат капацитета да останат на пазара. Никой не плаче за тези, които не изпълняват изискванията, но нека да не решаваме предварително – ТЕЦ "Бобов дол" може да работи, също Сливен, Варна, защо не. Въпросът е кой, къде и как доказва своето ценово ниво и как се вписва в микса. 


При ВМЗ Сопот какво е правилното решение според вас? 


- В момента персоналът на ВМЗ Сопот е съкратен с една трета. Ако мениджмънтът най-накрая бъде сменен, работата там може да потръгне. Още предишното правителство тръгна да го прави, но спря, не знам защо. Най-големият "принос" за сегашното състояние на завода има точно управлението на Стоенчев. А и предишното и сегашното правителство допускат ситуацията да продължава, като не го уволняват. Проблемът на ВМЗ Сопот обаче не е в това, че е държавен. Частният "Арсенал" има абсолютно същите проблеми. Пазарът е такъв. И там имаше съкращения неотдавна - 600 души. Това показват пазарните реалности. 


Не мислите ли, че ако сегашното правителство подготви бюджета на държавата и след това подаде оставка, на практика ще управлява и догодина, без да е на власт?


- Ако влязат в следващите месеци, няма как да няма дискусия за бюджета. Това е проблем, наистина, но от друга страна, ако няма бюджет за следващата година - какво правим. Трябва да зададат поне някаква рамка, ако не целия бюджет, защото върху тази рамка се крепи националното съфинансиране и споразумението за партньорство за онези 15 млрд. евро. Просто е много особен момента, много неща се решават в тези месеци, колкото и да не ни харесва. Ако ги пропуснем, после може да се окаже още по-голям проблем. При следващото правителство пак може да се направи актуализация, но не трябва да има безвремие и безвластие за такива ключови въпроси.  


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Пламене и ти си една шушумига. Де дремахте месец и половина, защо не сте по улиците? Какво сега си тръгнал да ми говориш, че парламента нямал бъдеще. Чии права защищавате?

  Стегнете се малко, щото в момента много приличате на Атака и оня Болен тип. Ама май интереса клати феса и на вашата червена организацийка, на която никой не хваща дикиш.
  Лицемер!

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3125 Неутрално

  Червени са ни синдикатите

 3. 3 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 696 Неутрално

  В историята няма случай, в който синдикати и профсъюзи да са работили в полза на обикновения човек.
  Техните симпатии винаги са били насочени към властта.

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 4. 4 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Днес в пространството се завъртя един тефтер. Той може де е истински, може да е имагинерен, може да е всякъкъв. Но в него има едно изречение

  "За изданията - „Капитал" и „Дневник" са описани като вражески. „Ако има обаждане - на секундата да се звъни""

  Поздравления за екипите на Дневник и Капитал. Винаги съм смятал, че сте най-близо до истината и коректив на олигархията.
  Написах тук поста си защото не намерих подходяща статия, Затова ще го публикувам и под други.

 5. 5 Профил на 993
  993
  Рейтинг: 626 Гневно

  Пламен Who? Този изобщо кой го взима насериозно? С две година стаж във флота... От тогава паразитства в КНСБ. "Аааааа, ууууууу". И тоя ще ни дава акъл какво да правим?!

  911,959,964,993
 6. 6 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4471 Неутрално

  Че няма бъдеще този парламент е пределно ясно след всеки изминал ден на протести у нас!

 7. 7 Профил на nikolaydkolev
  nikolaydkolev
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Ако махнем словесната плява, този младеж казва точно същото като Станишев.

 8. 8 Профил на ermahttt
  ermahttt
  Рейтинг: 409 Разстроено

  Този капацитет и той акъл взе да дава. Къде беше този мушморок до сега 33 дена ???
  Парламента нямал бъдеще, ама имал задачи. Че, за какво ни е тогава този парламент да ги хрантутиме ли само ???
  Всъщност за какво са ни и тези синдикати като за 23 години нищо добро не направиха за обикновените хора ???

 9. 9 Профил на 993
  993
  Рейтинг: 626 Гневно
 10. 10 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Все съм чел безумия и малоумни финансови искания, но тези надхвърлят всички граници: "Нашите сметки показват, че за най-бедните може да се отпусне нов социален пакет за 150-200 млн. лева, който да бъде заложен от сега в бюджета и есента да бъде изплатен. На пенсионерите с най-ниските пенсии до 200 лв. - около 800 хиляди души – да има поне по една коледна добавка от 50 лв. Не че ще забогатеят, но поне да имат глътка въздух. На тези, които са работещи бедни в България – минимална заплата, ваучари за храна. Това са още 600 хиляди души, които получават под две трети от средната заплата. От тях 120 хиляди са на минималната"

  Това недоразумение иска да се вземат заеми, които да връщат работещите и да се раздадат ей така, за повдигане на имиджа на пропадналото правителство

 11. 11 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Пламен Димитров, КНСБ: Този парламент няма бъдеще, но има задачи...
  -------------------
  Пламене,ти нямаш сестра,но аз казвам,че тя е курва?!Докажи обратното?!

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 12. 12 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3151 Весело

  КаНиСееБ. има ЗАДАЧИ, но няма бъдеще!? Или поне има бъдеще само за (след)определени задачи.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 13. 13 Профил на 993
  993
  Рейтинг: 626 Разстроено

  Оставете синдикатите да ни управляват и валутният борд ще падне до края на годината... Тези само могат да мрънкат и да рекетират всяко правителство... Днес настройват миньорите срещу зелената енергия, фотоволтаични панели щели да чупят. Господинът няма грам икономическа грамотност. Повтаря като папагал това което икономическите им "експерти" му кажат. По-вредни от тези паразити няма! А чрез т.н. тристранка се осъществява топлата връзкажс олигархията!!! Не допускайте да се присъединят към протестите под никаква форма!

  911,959,964,993
 14. 14 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 524 Неутрално

  СИНДИКАТИТЕ БЕЗПЛАТНО ОДАТ САМО ДО ТОАЛЕТНАТА,И ТО КОГА МНОГО ИМ ДАВА ЗОР

 15. 15 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Гневно

  Синдикатите къде спахте като крадоха от НЕК нали имате структури на всякъде ?
  Сега искате да прехвърлите тези 2 млрд. на всички нас вместо да искате виновните длъжностни лица да ги платят или в затвора да ги отработят за да знаят тези след тях, че не трябва да се краде.
  ВМЗ '' Сопот '' и него проспахте та не разбрахте, че е фалирало и ми е чудно как си взимахте членския внос от тамошната Ви организация на КНСБ ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 16. 16 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1834 Гневно
 17. 17 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Заглавието е много показателно - глупости на търкалета! Нямало бъдеще, но имало задачи. Това е като да обясняваш на умрялата Сивушка, че я чакат още седем декара до края на деня. Стига глупости вече!

  Доброто е заразно
 18. 18 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 457 Весело

  " Този парламент няма бъдеще, но има задачи "

  Да, но точно тези "задачи" се отразяват зле на на живота у нас.

 19. 19 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1441 Весело

  Който е профсъюзник... две крачки пред строя! А, Димитров, майтап, бе!!!

  Свобода за Надежда Савченко!
 20. 20 Профил на Дим Дим
  Дим Дим
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Абе има и верни изказвания в интервюто, не бъдете толкова лошо настроени, изчетете всичко. Например прав е, че трябва да има дългосрочна програма за покриване на дълговете на НЕК, прав е, че дори и да се намали с малко цената на тока, няма да се успокоят бедните, прав е, че ВЗМ и Арсенал са уж държавно и частно, ама и двете не стават за чеп... прав е и че мините могат да печелят (както в целия свят), ма трябва да им се даде възможност да бачкат.... Има конструктивни неща, нищо че по дефолт синдикатите винаги са ала бала. Между другото в последните дни ми хареса и реакцията им за Доверие

  ще се оправим...сами
 21. 21 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Уф,
  " По деня му и посфора" "Дрънчи като на барабан палката"
  Казваше дедо.

 22. 22 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 975 Любопитно

  И на вашата глава ще тежат после глупостите на героите от червената планета ..

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 23. 23 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 581 Гневно

  Този комунистически наследник е толкова синдикалист,колкото Тренчев е изобретател на перпето мобиле.И двамата некадърници,комунистическ възпитаници по род и произход и обвързани със комунистическите служби още от ученическите години.Тяхната авто биография започва винаги от това ,какво са учили и завършили.Няма и грам от това,кои са родителите и на двамата комсомолски разбойници-далавераджии и икономически муфтаджии окопали се в свинефермата на Оруел повече от 25 г.Нищо за род и произход.Много...учили ,все некадърници но ЧЕРВЕНИ,ВСИЧКИ УРЕДЕНИ.При една смяна на политическата система по Германски опит и подобие,тези комунистически и агентурни некадърници ще бъдат последни нищии",.-единия учил за корабен инж.,а другия за патоанатом.Както народа казва "Къде е на магарето ластика ,къде е на мравката гъза".Умен,честен,способн,знаещ,можещ,работлив и морален комунист и синдикалист в Българрия няма.Има само крадци,мошеници и политически и нравствени престъпници,всички окопали се в Олигархическия модел на управление в Комунистическа България.

 24. 24 Профил на 4u4o
  4u4o
  Рейтинг: 756 Неутрално

  И тоя е като Станишевото Сергейче - 2 години стаж и после лапаница във властта.
  Червен парашутист!

 25. 25 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Демек,от този Парламент нищо не става,но има задачи???
  Какви задачи ,бе Пламка?Ти на калпав шофьор би ли му поверил колата си?

 26. 26 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 984 Неутрално

  у нас синдиктите рзбират от всичко друго освен от синдикализъм. Те само гледат плитката да вземат някой лев.

 27. 27 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3882 Неутрално

  айдее , и този се усети че изпуска кокала.ми той орешарски кога ще свари да приема радетелите за народа

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 28. 28 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 732 Весело

  От собствен опит знам.
  През 90 год. на миналият век участвах във две стачки водени от съшият синдикат.Думите на водещите -ни, уж синдиклисти/на заплата от централното им ръководство/-вие няма да спечелите, но ние сме тук щото трябва да си заработим парите.Не вярвах,бях глупав,нали времето беше за промени.Те познаха.От едната стачка загубих пари за три месеца ,а след другата ме уволниха.От тогава името на синдикатите ни е-КаНиСеЕбе,ПуТкРеПа.

  Ръй! Ръй!
 29. 29 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Този е стъпил едновременно на два стола и се опитва да пази равновесие. От една страна трябва да се прави, че защитава правата на членовете си, а от друга, трябва да изпълнява заповедите на господарите си. Много сложна ситуация.

 30. 30 Профил на ЧеГоБараш
  ЧеГоБараш
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Ясно, искате да изтеглите заема без значение при каква лихва и да раздавате пари на ония, които докарахте до просешка тояга и да се надявате доверието в правителството да започне да се въстановява! Няма да стане. ОСТАВКА ВЕДНАГА!

 31. 31 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  Разбира се че този парламент има задачи - да загроби България с поне 60-80 милиарда. Само Белене /30-40 милиарда/ и валутният борд /36 милиарда спестявания/ са достатъчни за това и вече се правят такива намеци. Отделно пенсионните фондове и разни други "дреболии" като Южен поток за окло 10-20 милиарда. Този клоун наречен синдикален ръководител прекрасно знае това, но понеже е купен му се налага да играе както му дърпат конците.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 32. 32 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#7] от "nikolaydkolev": Ако махнем словесната плява, този младеж казва точно същото като Станишев.

  До шефа на КНСБ, казал, че ≪Прагматичният интерес на нашите членове налага да осъдим морално кризата в управлението. И няма как да не подкрепим каузата на протестиращите, че моралът в политиката го няма наистина ...≫

  Точно същия този прагматичен интерес кара и управляващите от новата тройна коалиция да пренебрегват протестите, както ги пренебрегват синдикалните вождове Константин Тренчев и Пламен Димитров. А протестиращите протестират само защото си нямат друга работа и защото нямат никакви прагматимни интереси, така ли? А може би ще кажеш, че имат някакви прагматични интереси да протестират?

  Всъщност нещата са много прости: синдикалните лидери са на позицията на управляващите и на стоящите зад тях олигарси. И затова предлагат каквото предлагат и те. А всичко останвало е: Мижи, да те лажем! Така, както казва и коментатор #7.

 33. 33 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Казано кратко и ясно! " няма бъдеще, но има задачи". И, сега, най-вероятният ход е оставка на Орешарски, нов мандат, след време нов, докато се извъртят четирите партии. Повярвайте, ще си намерят причини да го реализират. В крайна сметка, голяма част от задачите ще бъдат изпълнени! А, те не са в полза на народа!

  goblenka
 34. 34 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Съвършен миндил.Една година беше незаконен президент на КНСБ след смъртта на оня педерас Желязко Христов.Само в държавните предприятия синдикатсват.Защото е лесно.Да ходи да се шиба.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 35. 35 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 552 Неутрално

  "Задачите"на парламента са само повод, да се отложи оставката на правителството,разпусканео на парламента и новите избори!

 36. 36 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Къде беше този тутманик и онзи псевдодоктор когато Тиквата замрази пенсиите и ме лиши от 2500 лв. доход. Знам къде-в миша дупка, че го беше страх от Борисов. Сега се сети да иска оставка.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK