Ваньо Митев, председател на Съвета на ректорите: Нужен е нов закон за висшето образование

Ваньо Митев, председател на Съвета на ректорите: Нужен е нов закон за висшето образование


Професор Ваньо Митев е председател на Съвета на ректорите в България и ректор на Медицинския университет в София. "Дневник" го потърси преди днешното заседание на съвета в Пловдив за коментар на проблемите на висшето образование и предложенията за промени в законите за висшето образование и академичния състав.


Кои са проблемитe във висшето образование, които се нуждаят от много бързо решение?


- Най-спешният проблем е да се довърши планът за оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Изпуснем ли тази възможност, ще трябва да чакаме седем години, защото едва тогава бихме могли да се възползваме от нова програма. През миналите седем години нямаше оперативна програма и обяснението беше, че Министерството на образованието няма административен капацитет и парите за наука трябваше да минат през четири министерства. Министерството на образованието беше подизпълнител. Много малко средства стигнаха до нас.
В Съвета на ректорите и Българската академия на науките имаме много големи опасения, че ако се подходи по същия начин, парите пак няма да стигнат до нас.


Желанието ни е Министерството на образованието да бъде първостепенен разпоредител с тази оперативна програма. Борим се за около 1.5-1.6 млрд. евро, които да бъдат разпределени за наука, образование и иновации, и настояваме средствата за наука и образование да бъдат 50 процента от сумата. По този въпрос срещаме разбиране от министъра на образованието и премиера.


Работите ли по нов закон за висшето образование?


- Има един куп проблеми, за чието решаване, трябва да има нов закон за висшето образование. Не поправки на кърпения досега, а нов закон. Ректорите искаме да подготвим проект, подобен на този, който изготвихме преди две години, но той не стигна до парламентарната пленарна зала. След като редактираме текстовете, ще го предложим на министър Клисарова, за да бъде обсъден и приет.


Когато разсъждавахме дали да поправяме действащия закон, или да подготвим нов, единодушно решихме да искаме нов закон. Проблем за решаване е разширяването на автономията на висшите учебни заведения. Бихме желали да имаме същата възможност за пластично управление на ВУЗ-овете, каквато имат частните университети. Искаме да можем да управляваме собствените си средства и да имаме право на стопанска инициатива.


Тази година беше удължено действието на Закона за платеното обучение. Ако това не беше прието, възникваше въпросът университетите, които обучават студенти от Европейския съюз, на какво основание ги карат да плащат. Бихме желали в новия закон за висшето образование да съществува възможността за платено обучение.


Внесохме поправки, свързани с изнасянето на обучение в чужбина, защото сега то е нормативно затруднено. Смаян съм например колко хора се опитват да попречат Медицинският университет да изнася обучение в Швейцария.


Кои са основните въпроси, които разглежда Съветът на ректорите в Пловдив?


- Първият въпрос, по който ще говорим с министър Анелия Клисарова, ще бъде за оперативната програма. След това ще бъде предложена и комисия за приоритетите за развитието на науката и висшето образование, ще се обсъждат промените в Закона за академичния състав, ще бъде избрана комисия, която ще ги обобщи и тя ще излезе с конкретни предложения. Ще приемем и няколко текста от Закона за иновациите, изготвени от работна група, която беше съставена от представители на Съвета на ректорите и БАН.


Нуждае ли се от промени Законът за академичния състав?


- Законът се нуждае от промени, за да се спре огромното произвеждане на доценти и професори. Проблемът е дали да се дадат минимални единни изисквания за покриване на научните степени "доцент" и "професор" във всички ВУЗ-ове. Трябва да има някакви минимални критерии.


Съветът ще сформира комисия, която да излезе с конкретни предложения. В нея ще има представители и на БАН.


Има две виждания – едни смятат, че не са нужни нормативни промени, но според повечето трябва да се направят.


Има ли опасност въвеждането на единни изисквания да наруши автономността на университетите?


- Моето мнение клони към това на министър Анелия Клисарова, че трябва да има минимални изисквания. Това няма да попречи на автономията на ВУЗ-овете.


Ще разгледате ли въпроса със студентските такси?


- Всеки университет си има собствена политика.


Какъв е коментарът ви за скандалите с Фонд "Научни изследвания"?


- Продължават наместванията във фонда и така ще бъде, докато той заработи както трябва. В момента министър Клисарова е дала на управителния съвет конкретни задачи и чака те да бъдат изпълнени. Тя има подкрепата ни за реформи, но субективният фактор, който е наложен от сега действащия регламент, трябва да бъде минимизиран.


Протестите в страната оказват ли влияние на дейността ви?


- Този натиск рефлектира доста положително върху моята работа, защото виждам една отзивчивост от отделните парламентарни комисии към нашите проблеми. Това е стимул да ги решат по-бързо. Може би това се дължи на външния натиск. Аз ще държа възможно най-бързо да бъде даден ход на законовите промени, които ще депозирам.


Какво мислите за идеята на министър Анелия Клисарова да се слеят фондовете "Научни изследвания" и "Иновации" (който в момента е към Министерството на икономиката) и да станат самостоятелна агенция, подчинена пряко на кабинета?


- Имам доста опасения, че може да стане преливане и потъване на едни пари в други. Вместо едни средства да потеглят към науката, ще отидат към малките и средните предприятия. Опасявам се от сливане на фондове, защото след това преразпределянето на парите може да не бъде справедливо.


Отделя ли държавата достатъчно средства за научноизследователска дейност? Какво ще предприемете?


- Държавата никога не е отделяла достатъчно средства. Това е причината да настояваме да има оперативна програма, за да можем да се възползваме от европейско финансиране.


Нужна ли е промяна във формата, по която университетите се финансират? Трябва ли финансирането да бъде обвързано както с броя на студентите, така и с рейтинга на висшето учебно заведение?


- Задължително. Рейтинговата система трябва да бъде обвързана и с финансови бонуси. Ножицата трябва да става с всяка година все по-голяма. Това е и начинът, по който държавата ще регулира броя на университетите. В един момент слабите университети ще бъдат принудени да търсят начини да се "присламчат" към някой по-добър, за да не бъдат финансово задушени, защото ще бъдат на опашката на рейтинговата система и ще получават все по-малко пари.


Има ли опасност от закриване на университети?


- Европейският съюз изисква броят на университетите да бъде минимизиран. Това може да стане чрез държавно финансово стимулиране на обединението на сходни университети, които са и териториално близки. Не вярвам, че ще бъдат административно закривани университети.


Свърши ли работа рейтинговата система, която беше създадена през 2010 г., или е необходим по-прецизен начин на измерване на успеха на студентите?


- Не е нужно да се изработва нова рейтингова система, тази работи няколко години и става все по-добра. Още повече трябва да отпадат субективните критерии. Трябва да гледаме какви са изискванията към добрите университети по света и да бъдат същите и в България.


Съобразява ли се Министерството на образованието и науката със Съвета на ректорите при взимането на решения, свързани с висшето образование, както бяхте заявили в началото на 2012 г., когато бяхте избран за председател?


- Все повече се съобразява, има чуваемост. Имаме съвети на ректорите, на които вече задължително присъстват министърът на образованието и председателят на Българската академия на науките.


Как оценявате връзката между висшето образование и бизнеса?


- Няма връзка. Ако някъде има такава, това е изключение. В развитите държави две трети от средствата идват от бизнеса. При нас самият бизнес не е достатъчно развит или е развит на олигархична база.


Нужно ли е да бъде увеличен броят на държавните поръчки за специалностите, които са необходими на икономиката? Какво още може да се направи, за да се скрепи тази връзка?


- Това е приоритет на държавата и тя трябва да преценява.


Каква е оценката ви за качеството на висшето образование у нас?


- Не мога да говоря общо. Тези 52 университета не могат да бъдат сложени в една категория.


Как може да бъде спряно изтичането на кадри от България към чужбина?


- Ние създаваме кадри, за да попълваме дупките на богатите държави. Глобално за България положението е повече от трагично.


Този проблем не може да бъде решен, но може потокът, който се е отправил на Запад, да бъде ограничен чрез центрове, които дават база за добро заплащане.


Вашият коментар за отстраняването на д-р Марин Маринов, декан на Медицинския факултет в Медицинския университет в София?


- Смятам, че министърът на здравеопазването д-р Андреева е била подведена. Проблемът беше решен в петък, когато проф. Маринов е имал среща с министър Андреева и тя го е възстановила в борда на Александровска болница.


Случаят е приключен.

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2404 Неутрално

  новия закон няма да задържи студентите в българските университети ,щом вече и последните цигани взеха да бягат от тази държава прогнозирам ,че скоро ще има закрити университети и то двуцифрено число ,просто няма да има студенти за тях

 2. 2 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Наистина са нужни промени във висшето образование, нужно е и падане на таксата за семестрите, защото има много млади и амбициозни българи, които искат да следват, а не могат да си го позволят, а местата в университетите стоят празни.

 3. 3 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Още колко много неща са нужни!Законите у нас са като врата в поле !

 4. 4 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  Подкрепям професора!
  Плюс закриване на печатниците за кухи дипломи.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  "Какво мислите за идеята на министър Анелия Клисарова да се слеят фондовете "Научни изследвания" и "Иновации" (който в момента е към Министерството на икономиката)?"

  >>> Подарявам 2 години от живота си, за да видя този сеир. Ос 1 "Иновации" на ОП "Конкурентоспособност", по-известна като "Пограмата-Мутра", от която никой още не е успял да си вземе парите за 7 години работа, ще се слива с фонд "Научни изследвания", от който след похарчени по 30-тина милиона годишно в продължение на 10 години не е излезнала нито една разработка, с която българското стопанство да се гордее на международните изложения и да се знае, че точно този фонд е бил в основата.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 6. 6 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Задължително научни изследвания и иновации трябва да са разделени. Обединят ли ги, това ще създаде нови предпоставки за корупция и източване на средства.
  А може би меракът за обединение на двата фонда идва точно заради тези очаквани 1,5 млрд по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж"? Какво лапане може да падне, ако се размият критериите, бедна ми е фантазията! А за наука и образование пак ще подхвърлят трохи. Дано учените успеят да се преборят за интересите си.

 7. 7 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Без закриване на университети и факултети няма да стане.

 8. 8 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Разстроено

  Кому ще е нужен и на кого ще служи, новият закон на висшето образование в България??? Само в град Русе, през миналата година са били родени малко над 1900 бебета. От тях...над 1400 НЕ СА ОТ БЪЛГАРСКИ ЕТНОС!!!!!!!!!!!!!! Става въпрос за Русе, а не за Сливен!!!!!!! През миналата година в България са родени , малко над 56 000 бебета. 76% от тях са от НЕ БЪЛГАРСКИ ЕТНИЧЕСКИ ПРОИЗХОД!!!!!!!! Учителите в началните и основните училища , масово са принуждавани да пускат в по-горен клас , абсолютно неграмотни деца!!!!! Кой ще учи в българските Университети и Институти , след по-малко от 20 години??? Кой ще живее в България , след по-малко от 50 години??? Кой унищожи България на българите и я превърна в територия на аборигени...??? Кой подложи на ГЕНОЦИД , българският етнос???

 9. 9 Профил на 4ove4encence
  4ove4encence
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#2] от "Съни":
  Таксите или трябва да се вдигнат, или висшето да е безплатно (като в Дания например). С тези такси, как ще прокопса един технически университет? Трябва да разчита най-много на държавата, а нея никаква я няма. Трябва наистина да се закрият някои университети, но пък да не вземат да започнат закриване най-вече към провинцията и отново всичко да се централизира към София... А и в днешно време градовете също оказват влияние - какви възможности и развлечения предлагат, особено второто, Варна и София за момента са най-предпочитани за учене, на фона и на целия батак във Варна - малко общежития, скъпотия, мизерия...

 10. 10 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 636 Весело

  С тия дебили, които бсп69дпс назначават, НИЩО няма да стане! Почакайте още 7 години.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 11. 11 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  А как стои въпросът със закона за развитие и израстване на академичния състъв? Щото действащият е като при индианците - индианци малко, а вождове много, или професори родил законът, но деца не родил!!!!

 12. 12 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#11] от "Дедо Либен":

  На кой му пука? Щом трактора е доцент...

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 13. 13 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Весело

  До коментар [#12] от "Milen.Ivanov":

  ...а Данчо Ментата е доктор по богословие!!!!!

 14. 14 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#7] от "Finland":

  Нека държавата да се оттегли и права баба, сиреч пазарът, да си покаже има ли нужда от закриване. Според мен няма, защото университетите сега изпълняват една много важна функция: да попълват пропуските от средното. Ти поне знаеш, как съм пускал немски учебник по математика за 12. клас и всеки се убеди, че същият материал у нас се учи или във висшата математика 1.-4. семестър на техническите ВУЗ, а за останалите ВУЗ не се учи никога.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 15. 15 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Разстроено

  До коментар [#14] от "cinik":

  Сinik, държавата насърчава висшето образование, защото по тази начин се намалява процентът на безработните, а за качеството на образованието хич не я е еня, защото огромното болшинство от завършилите ще работят в частния сектор или в чужбина, нъл тъй?????

 16. 16 Профил на Мусо Гоносуке
  Мусо Гоносуке
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#8:"kimba3"]През миналата година в България са родени , малко над 56 000 бебета. 76% от тях са от НЕ БЪЛГАРСКИ ЕТНИЧЕСКИ ПРОИЗХОД!!!!!!!! [/quote]

  от къде са тези данни?

 17. 17 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Той и Фори Светулката наскоро стана доктор по физика в Габрово. Вече няма общи критерии що е доктор, доцент, професор и всеки си прави, каквото си иска. Да благодарим от сърце на Игнатов.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 18. 18 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Разстроено

  До коментар [#17] от "stein": Вече няма общи критерии що е доктор, доцент, професор.....

  Така, както няма критерии и за това, що е мутра, олигарх и политик! Всичко е миш-маш и балкански тюрлю-гювеч!!!!

 19. 19 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Любопитно

  До #16- Aleksander Selkirk- За разследващият журналист , Григор Лилов , чувал ли си??? Той изнесе тези данни днес в публицистичното си предаване в една от българските телевизии. И още нещо , този път от мен. От 2009-та годна , Министерството на Образованието , не е обявявало информация за първолаците обявили за майчин език НЕ БЪЛГАРСКИ!!!!! През 2009-та година ,тези данни бяха приблизително 50# :50% !!!!! Ха сети се , защо от тогава насам , тези данни не се оповестяват в публичното пространство... Ако не знаеш, кой е Григор Лилов , изпиши името му в ГУГЪЛ ... ще има какво да научиш от книгите и разследващата му журналистика...

 20. 20 Профил на e.coli
  e.coli
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Fool on the hill. Стои на един висок, висок, хълм и всичко долу му се струва дребно, дребно... Но и на хората отдолу, той изглежда още по дребен...

 21. 21 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  [quote#8:"kimba3"]алко над 56 000 бебета. 76% от тях са от НЕ БЪЛГАРСКИ ЕТНИЧЕСКИ ПРОИЗХОД!!!!!!!! [/quote]

  Ако данните са от онзи "Институт по демография" без нито един служител на трудов договор в него, тогава само отблеязвам, че глупостите им са отдавна разобличени и че подтекстът е бил да печелят медийно внимание, а ако може и държавни средства...

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 22. 22 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 784 Неутрално

  [quote#14:"cinik"]Според мен няма, защото университетите сега изпълняват една много важна функция: да попълват пропуските от средното. Ти поне знаеш, как съм пускал немски учебник по математика за 12. клас и всеки се убеди, че същият материал у нас се учи или във висшата математика 1.-4. семестър на техническите ВУЗ, а за останалите ВУЗ не се учи никога. [/quote]

  Не съм съгласен, никакви пропуски на попълват. Има университети, където на лекции не се ходи, а на 99% от изпитите се преписва. Просто са печатница за дипломи.

 23. 23 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#7] от "Finland":
  [quote#7:"Finland"]Без закриване на университети и факултети няма да стане. [/quote]
  Задължително!
  51 университета! В България със ширеща се неграмотност на всички нива. Тези университети са Създадени от амбициозни и безмозъчни хора.
  България има нужда в момента от не повече от 5-6 висши учебни заведения. Не повече! За да се сложи край на "летящите ескадрони" от сътрудници на БАН, които летят от Шумен в Благоевград, оттам в Габрово и Русе! Това е безумие с огромни отрицателни последствия за цялата нация.

  The best way out is always through Robert Frost
 24. 24 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#23] от "Realistka":

  Дали ще леят професори от факултет на факултет или не, не можем да се бъркаме в чуждата работа. Обществото трябва да изисква само краен резултат и едва като има такъв, тогава да се разплаща за доставената обществена услуга.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 25. 25 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#22] от "Finland":
  [quote#22:"Finland"]Не съм съгласен, никакви пропуски на попълват. Има университети, където на лекции не се ходи, а на 99% от изпитите се преписва. Просто са печатница за дипломи. [/quote]
  Точно така! Това е друга форма на купуване на дипломи. Тези българи , които се реализират в чужбина не са мярка за нивото за нашето висше образование. Защото те са станали добри специалисти не благодарение на образованието, коеито са получили тук, а въпреки него.

  The best way out is always through Robert Frost
 26. 26 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Стига с тия закони би, по-добре да закриете поне 2/3 от т.нар. "университети" - в момента местата там са повече, отколкото завършващите средно образование, а обучението е на ниво помощно училище.

 27. 27 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  " Законът се нуждае от промени, за да се спре огромното произвеждане на доценти и професори."

  ...това и да го видя няма да го повярвам - съсловен канибализъм.

  "В един момент слабите университети ще бъдат принудени да търсят начини да се "присламчат" към някой по-добър, за да не бъдат финансово задушени, защото ще бъдат на опашката на рейтинговата система и ще получават все по-малко пари."

  Лесно е да говориш така от камбанарията на ректор на Медицинска Академия - София. Само че, как изглежда картинката от канцеларията на колегата му в Плевен, който е наясно с шансовете да увличи рейтинга си или по-скоро с изначалната липса на такива.

  I Want To Believe
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Без сериозна атестация на ВУЗовете и последващо закриване чрез силно орязване на парите им или направо административно ако са печатнци на дипломи като величко адамовския пашалък няма да мине.

  А последиците от сергоитеповския закон за акад. състав ще продължат дълги години. За съжаление изплуват калинки, които се слагат на директори и ректори и изтласкват качествените учени и преподаватели т.е. има възпроизводство на калинки.

  След като и в БАН има журита по приятелско-пиянска линия и се допускат до защита наукообразия като това на фори светулката няма за какво да се говори повече.

 30. 30 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  [quote#28:"pyn"]Науката се занимава с много по-фундаментални проблеми, ... ...за които твоята тъпа кратуна не биха стигнали векове..[/quote]

  Ще имаш да вземаш. Не сме 50-та година да обяснявате на селяните да не съдят по празните витрини, защото комунизмът бил хубаво, но много сложно нещо и единствено учените глави в града могат да го обяснят. Не на мен тези номера, приятел! Пробвай пак на село!

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 31. 31 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  [quote#23:"Realistka"]България има нужда в момента от не повече от 5-6 висши учебни заведения. Не повече! За да се сложи край на "летящите ескадрони" от сътрудници на БАН, които летят от Шумен в Благоевград, оттам в Габрово и Русе![/quote]Проблемът не е, че има летящи ескадрони. Проблемът е, че тези "летящи ескадрони" са съставени от преподаватели, които не са в час с последните новости в съответните сфери.

  Над 90% от преподавателите никога не са правили публикация в признат чуждестранен журнал. Публикациите са им поголовно самиздат - публикувани в журнал на който те самите или техни колеги са редактори. Това е менте-наука, а въпросните преподаватели са менте-учени и, респективно, на нищо смислено не могат да научат. Просто вземат едни пари от лековерни клиенти, пардон, студенти.

  У нас висшето образование е един голям Илиенци и отделните универистети, факултети и клонове са просто сергии на които "преподавателите" си излагат ментетата за продан.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 32. 32 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Желанието ни е Министерството на образованието да бъде първостепенен разпоредител с тази оперативна програма. Борим се за около 1.5-1.6 млрд. евро, които да бъдат разпределени за наука, образование и иновации, и настояваме средствата за наука и образование да бъдат 50 процента от сумата.

  Като знам какво е кадровото състояние на някои вузове (вероятно болшинството), какви хора се избират за ректори и с какви методи управляват и 10 милиарда да получите, пак ще потънат някъде и няма да има ефект.

 33. 33 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  [quote#28:"pyn"]Науката се занимава по дефиниция с много по-фундаментални проблеми[/quote]Има приложна наука и повечето елитни университети се справят незле там. Ще дам пример от един средно-елитен ВУЗ - Института Вайцман в Израел. Те имат годишна субсидия от около 65-70 милиона долара, а приходи от лицензи и комерсиализация в размер на над 120 милиона. С други думи, приблизително 2/3 от приходите са от приложна наука.

  Държавната субсидия за БАН бе горе-долу с размера на субсидията за въпросния институт. Колко мислите, че са приходите на БАН от собствени разработки?

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 34. 34 Профил на riformator
  riformator
  Рейтинг: 426 Весело

  С общи приказки, верни констатации, добри намерения, евроатлантически мераци и нескончаеми обсъждания на поредния проект за проектозакон работата няма да стане! 20 години претакат кацата с киселото зеле и още не са разбрали, че то много отдавна е вкиснало и за нищо не става...

 35. 35 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#31] от "Nikolay UK":

  Tрябва външно оценяване и за висшето образование, което да прерастне в образователен борд. Не случайно съм сложил тази нова сигнатура. Да вземат учебните програми на последния в класацията немски, френски или холандски факултет, нека дори да е с 20% занижение като за начало, и после външни изпити спрямо този материал.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 36. 36 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  [quote#35:"cinik"] Да вземат учебните програми на последния в класацията немски, френски или холандски факултет, нека дори да е с 20% занижение като за начало, и после външни изпити спрямо този материал.[/quote]Има дори още по-лесно решение - много от най-елитните университети (напр. Станфорд, Харвард) предлагат срещу разумно заплащане място в онлайн курс базиран на реален курс преподаван в съответния университет - лекциите просто са филмирани и сложени в интернет. Ето три такива сайт-а: www.udacity.com, www.coursera.org, www.edx.org.

  Таксата включва проверяване на домашни и оценяване. Просто е достатъчно въпросните курсове да се признават в нашите ВУЗ-ове. Но се опасявам, че УНСС и ЮЗУ ще имат възражения защото качеството може би няма да е достатъчно високо.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 37. 37 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#35] от "cinik":

  Доказахме че сме доста некадърни през последните години. Освен образователният борд за който говориш, смятам че трябва да се поканят външни експерти и методисти в сектора средбо образование и преквалификация на работници, така че да постигнем по-добри резултати. Сега Финландия я водят с най-доброто средно образование, също може и от Германия.

  Външна помощ ни трябва и за борба със сивият сектор, битова престъпност, съдебна система. Явно сами няма да се справим.

 38. 38 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  [quote#32:"Форд Префект"]Като знам какво е кадровото състояние на някои вузове (вероятно болшинството), какви хора се избират за ректори и с какви методи управляват и 10 милиарда да получите, пак ще потънат някъде и няма да има ефект.[/quote] Като начало държавата следва да въведе изисквания за качество на университетския мениджмънт. Всички шефове на катедри и ректори на университети следва да са активни учени - т.е. такива, които в последните 5 години имат публикация като първи или кореспондиращ автор в сериозен журнал (напр, такъв с импакт фактор по-голям от 1).

  Иначе, ще се получи така, че парите ще се разпределят от разни некадърници между "свои хора".

  Също поне 1/4 от преподавателския състав трябва да се състои от активни учени - иначе университетът би преподавал морално остарял материал.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 39. 39 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#38:"Nikolay UK"]Всички шефове на катедри и ректори на университети следва да са активни учени - т.е. такива, които в последните 5 години имат публикация като първи или кореспондиращ автор в сериозен журнал (напр, такъв с импакт фактор по-голям от 1).

  Иначе, ще се получи така, че парите ще се разпределят от разни некадърници между "свои хора".
  [/quote]

  Към ректорите и ръководителите на катедри трябва да добавим и деканите. Така бройката става сериозна, а толкова учени, отговарящи на критериите, за които пишете, просто няма в България. Особено в провинциалните университети. Там мухлясали професори диктуват 40-годишните си лекции от мазни и оръфани тетрадки, а младите имитират наука и преподаване, защото повечето са приети или след нагласени конкурси, или защото няма качествени кандидати. Което не е учудващо, като се има предвид какво е заплащането. Всичко това съм го преживял. Работех в системата, но се отвратих и напуснах. Толкова всич Накрая не издържах и се махнах, за което не съжалявам. Така че това, което предлагате, е добро като решение, но според мен е неизпълнимо. А и в много от вузовете кадърните хора просто никой няма да ги допусне до управлението. Там някогашните номенклатурчици и доносници са се окопали здраво и не допускат промени, които ще са пагубни за тях. Според мен университетите ще останат последните бастиони на комунизма у нас. Надявам се поне в някои вузове в София нещата да са по-различни.

 40. 40 Профил на www
  www
  Рейтинг: 220 Неутрално

  Мераците на университетските ръководства за програма наука са големи. И сега в образователната сфера доста се краде, а още повече се разхищава, особено за заплати на накадърни "учени". Наливането на пари от ЕС няма да реши проблема, още повече че от ЕК са много наясно за административния капацитет на МОН. Скандалите с фонд Научни изследвания са потулени в България но никак не са забравени! За да убедим ЕК в необходимостта от ОП Наука е необходимо да се демонстрира поне воля за законодателни реформи. Ситуацията в която изпълнителната и законодателната власт гледат отдалече как се вършат безобразия в университетите и БАН и не могат да пипнат крадливите мошеници защото видите ли имало автономност е парадоксална и уникална. Докато това не се промени да се говори за пари от ЕС ми се струва илюзия.

 41. 41 Профил на andro31
  andro31
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Нужни ли са толкоз висши учебни заведения-унивирситети академии и незнам какво си

 42. 42 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2858 Неутрално
 43. 43 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Любопитно

  До #21-cinik- Григор Лилов е един от най- добрите разследващи журналисти на България!!! И ако някой са си позволявали да критикуват , анализите и изводите му , то фактите с които той борави , никой до сега не е успял да обори!!! Какво толкова има за чудене!!! пенсионерите са 2,5 милиона. Турците + РОМляните са около 2 милиона. Населението на България в момента е 6 милиона!!! Следователно българите , които не са пенсионери са не повече от 1,5 милиона. И от тези 1,5 милиона , далеч всички не са в репродуктивна възраст!!! Българското семейство е с 1 , рядко 2, и в изключителни случаи 3 и повече деца!!! Българската майка ражда за пръв път , срдно след като е навършила 25 години.През това време , РОМлянките стават масово майки след 12-13 годишна възраст и започват да раждат на конвейр!!! Същото важи и за туркините!!! Когато РОМлянката навърши 25-26 години , ВЕЧЕ Е БАБА , защото има внучета от първородните си щерки и...продължава да ражда....!!! На тези години поне половината от българките , още не са се наканили да родят първото си дете!!! Прокудените , чрез икономически геноцид 2 милиона българи в репродуктивна възраст , никога няма да се върнат в България!!! Но дори да се върнат , за да умрат в нея , децата им никога няма да го сторят!!!ТОВА Е АРИТМЕТИКА , cinik , a не статистика от "Института по демография"!!!

 44. 44 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Любопитно

  На БУЗ-овете трябва да се плащат не държавни субсидии на калпак , а спрямо това , колко от завършилите ги , са успели да си намерят работа и да се реализират!!! Тогава и качеството на завършилите ще се подобри. И ВУЗ-овете ще се замислят , какви специалности да предлагат за обучение!!! Ха дано , ама надали , защото въпросът е не да се изкарат качествени дипломанти , а да се напълни гушата ...

 45. 45 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#44] от "kimba3":

  Синът на мои познати завърши в УНСС "Европеистика". Почти не стъпваше на лекции. По цяла нощ играе на РС-то, спи до 14 часа и после пак. Но завърши и сега е висшист. Има и един измислен държавен ВУЗ-бившия Библиотекарси институт който мултака -ректор направи университет. 90% от завършилите пекат кебапчета. Моя позната завърши този университет с отличие за работа м музеи, библиотеки но вече повече от 3 години е без работа. Крайно време е тези университети да се ликвидират. Защо трябва да има два химикотехнологични института, примерно. Трябва да е един с филиали по цялата страна, Не задължително и всички университети да са в София. Някога като преместиха Ветеринарния в Ст.Заговра професорите ореваха света. След 10.11 веднага създадоха такава специалност в Лесотехническия. Вземете една Швеция с население като нашето. Вероятно има университети в Стокхолм, но една моя позната от 23 г. е професор в много престижен университет в Упсала, там е проф. Илия Катарджиев, р-л Лаборатория Ангстрьом.

 46. 46 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#33] от "Nikolay UK":

  Приходите на БАН вероятно са никакви, защото и никакви не са им продажбите на ноу-хау. Аз 36 години работих в областта на микроелектрониката. За тези години Института по физика на твърдото тяло не даде на нашия приложен институт абсолютно нищо, което да помогне да внедрим нови технологии или изделия. Абсолютно нищо. Такова нещо няма по света. Според мен в това се крие разковничето за повишаване благосъстоянието на хората. Чуждите инвестиции решават донякъде проблема с безработицата. Те никога няма да повишат доходите ни до европейските. Единственото решение е с помощта на държавата, български компании да внедряват българско ноу-хау, което да донесе висока принадена стойност и от там по-високи доходи.По този начин и БАН ще живнат защото ще има допълнителни приходи.

 47. 47 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 479 Весело

  първо трябва да се почне от Професорите в българия за да се подобри образованието.
  много от тях са получили незаслужено титли и дори образование
  така ще се подобри образованието ви

 48. 48 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2209 Неутрално

  [quote#27:"2.5"]Лесно е да говориш така от камбанарията на ректор на Медицинска Академия - София. Само че, как изглежда картинката от канцеларията на колегата му в Плевен[/quote]
  И защо трябва да е загрижен за колегата си от Плевен? Не говоря за конкретният случай защото не знам нивото нам. А за осъзнаването на простият факт, че животът е борба и конкуренция и в него също действат правилата за естественият отбор. Ако тях ги няма идва социализмът със задължителното блато и провал.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 49. 49 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 682 Неутрално

  [quote#19:"kimba3"]За разследващият журналист , Григор Лилов , чувал ли си??? Той изнесе тези данни днес в публицистичното си предаване в една от българските телевизии.[/quote]
  добре обучен шарлатанин-рубладжия

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK