Задочно интервю с Георги Марков

Георги Марков

© Архив

Георги МарковДнес, 7 септември 2013 г., по повод 35-тата годишнина от покушението срещу писателя - дисидент Георги Марков в Лондон, довело до неговата смърт, "Дневник" припомня текста на Георги Тенев:


"Днес ние, българите, сме пример за съществуване под похлупак, който не можем да повдигнем, и вече не вярваме, че някой друг може. Ние сме примерът на съществуване без право на избор. Ние имаме държавници, които нямат държава, личности, които нямат лица, политици, които нямат политика, магазини, в които не се продава нищо, писатели, които не пишат, избори, в които няма избор, съд, който сам е осъден, кражби, които се наричат привилегии, и привилегии, които се наричат кражби, мачове, за които резултатът се знае, преди да са започнали, и престъпления, които са разкрити, преди да са извършени. По софийските улици вие можете да срещнете другаря Калигула, а Остап Бендер наистина командва парада..."
Георги Марков


Г-н Марков, мога ли да ви откъсна за малко от текста, който пишете? Имате ли време за едно кратко интервю? Сега е 1978-а. Вече почти десетилетие живеете в емиграция. Днес сте в Лондон, но ще има ли условия някой ден да се върнете в родината си? Колко време трябва да мине – десет, двайсет, трийсет години, може би повече? Как си представяте България, например след 35 години, през 2013-а?
- Питате за толкова далечно време, 2013-а... Като се замисля, тогава би трябвало да съм на цели 84 години. Да сме живи и здрави! Това, което от сега бих могъл да кажа: времената ще бъдат различни. Но как ли ще изглежда моят роден роден град в подножието на Витоша? Какви ли хора ще ходят по улиците на квартал Княжево? Мога само да гадая. Вярвам, едно нещо ще остане непроменено – природата, която е безценно богатство на тази земя. Тъкмо тя винаги ще изостря у гражданите чувството за непоносимост спрямо грозния живот. Природа, история и национален дух са установили много ясен критерий за красиво и грозно у българина.


Над какво работите в момента?


- Далеч от родината съм, затова пиша нещо като "задочни репортажи" за България. Току-що ги завърших.


За какво се разказва в тях?


- За тъжното ли питате или за радостното? За грозното или красивото? Едното е, което те души и те кара да се изприкажеш: за това как изчезват личностите, как се унищожава човешката индивидуалност, как се корумпира духовен живот на цял народ, за да се сведе до безропотно стадо. Защото сме видели, че единствената цел в живота на едни определени другари е да държат със зъби и нокти властта, единствените им интереси са тези на собственото им грандоманско съществувание, единственото щастие, за което се борят, е тяхното собствено щастие.


Но не само за тях искам да говоря. Те са едната страна на медала. Другата е тази, заради която трябва да се пише. Стотици лица на обикновени българи, с които ме срещна инженерската ми професия и дълговременният ми престой по болници и санаториуми. Стотици лица на писатели, актьори, режисьори, общественици, генерали, министри, висши партийни секретари – горният слой на обществото, където ме заведе писателската ми кариера. Бях облагодетелствуван от съдбата да срещна и да работя с богати и интересни личности, които въпреки разяждащата посредственост на режим и атмосфера успяваха да съхранят себе си.


Кои неща, описани от вас, не бихте желали да се повторят в една бъдеща България през хипотетичната 2013-а година?


- Е, тогава все пак ще е 21-ви век. Сигурно няма как да се върнат годините, които бяха най-тежки. Аз разказвам за време, когато цялото простосмъртно население на страната страдаше от жестоки неуредици, а другарите на върха живееха съвсем различен живот. Мнозина от тях не познаваха и не желаеха да познават действителността. Грамадната част от хората на върхушката и техните семейства никога не бяха се возили на трамвай. Те имаха големите черни лимузини с перденца, които отначало бяха чайки, а впоследствие мерцедеси...


Аз не зная западен държавник, който би дръзнал да си позволи дори една точка от списъка на нашите аристократи. За далеч по-дребно безправие на Запад би се надигнала неудържима обществена буря. Строене на прескъпи вили, летувания, пътувания навред по света, та чак до ходене на лов в специалните резервати, където зайците едва ли не са вързани за по-лесно. Пази Боже да имате частно съдебно дело с някой от свитата на привилегированите. Председателят на Върховния съд е заеквал пред мен при анкетирането на едно скандално дело, решено наопаки само защото виновната беше дъщеря на лекаря на един от най-висшите хора. Сигурно стотици пъти съм се натъквал на гузни погледи, на вдигане на рамене и на израза "Абе, разбери, нищо не зависи от мен", което значи – всичко се решава от друго място и по други закони...


На дъното на тази типична съветска феодална стълба стои крепостният народ. Онзи народ, който по законите на феодализма е прикрепен завинаги към дадено място и дадена работа и който няма право:
да не харесва режима,
да се съмнява във феодалната идеология,
да има свое мнение и да го изказва,
да критикува феодалите,
да се организира свободно,
да избира свободно,
да пътува свободно,
да сменя работа свободно, да разполага с продуктите на труда си,
да се ползува от справедлив съд,
да има своя религия,
да бъде третиран човешки от милицията,
да слуша чужди радиостанции,
да чете книги, неодобрени от феодалите,
да не служи във феодалната армия,
да бъде себе си.


Г-н Марков, това звучи потискащо!


- Аз съм фанатичен оптимист. Нещата ще се променят. Но съжалявам, че каквото и добро да се е променило, когато дойде онази далечна 2013-а година, някои хора няма да могат да го видят. Писал съм за моя баща – той беше типичният обикновен българин, един от ония милиони безименни, трудолюбиви и добросъвестни българи със старомодните принципи за честност и достойнство. Той се опитваше да приеме по своему, да си обясни, да свикне със съдбовната обреченост на всички българи като него.


Откъде идва тази обреченост, все пак? Наричате я "съдбовна", но надали е някакво мистично проклятие. Бихте ли анализирали причините?


- Аз съм откривал навред из България като постоянна сянка върху почти всеки български гражданин общото чувство за безсмислица. Първият аспект на безсмислицата е безперспективността. По силата на изкуствено създаденото и настойчиво поддържано класово и социално безправие в страната всяко българско дете, което би желало да следва своя характер и своите наклонности, има определен от режима "таван". За голяма част от децата на българите таванът е много нисък.


Вторият аспект на безсмислицата е липсата на морални устои. Разрушението на всички класически нравствени норми и понятия доведе до това, че "всичко може". Колко пъти текущата политика на режима преобърна вековни разбирания за добро и зло, за честност и безчестие, за лъжа и истина?


Третият аспект на безсмислицата е безпринципността. Не е нужно да давам примери. Всеки може сам да си ги намери в каквато и посока да се обърне – правораздаване, служебна кариера, снабдяване, права и задължения.


Наред с чувството за безсмислица съществува още по-съсипващото чувство за несигурност, за постоянен страх. Аз лично не познавам нито един български гражданин, който да изпитва нормалното човешко чувство на сигурност. Несигурност в работата, несигурност в дома, несигурност през всеки ден, несигурност по отношение на властта, несигурност по отношение на какъвто и да е критерий (защото непрестанно се менят), несигурност в бъдещето...


Бихте ли пожелали нещо на читателите?


- Дано казаното от мен да достигне до такива хора, до каквито се надявам. Защото четящият е, който установява интелектуалното равнище на разговора и внася в него живот.


Как изглежда този човек според вас?


- В моята представа е интелигентен българин на средна възраст със забележителна чувствителност към всичко, което става около него, с честно желание да си изясни нещата, с добра наблюдателност, голямо чувство за достойнство и в някаква степен с трагично усещане спрямо живота, който живее.


Бележка от автора Георги Тенев: Въпросите към Георги Марков са фикционални. "Отговорите" на писателя всъщност са цитати от негови лични писма, есета и литературни произведения, включително от "Задочни репортажи за България". Георги Марков умира в Лондон през 1978 година.

Ключови думи към статията:

Коментари (106)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 924 Любопитно

  Дневник цитирането на 2013 вЕрно ли е?

  В моята представа е интелигентен българин на средна възраст със забележителна чувствителност към всичко, което става около него, с честно желание да си изясни нещата, с добра наблюдателност, голямо чувство за достойнство и в някаква степен с трагично усещане спрямо живота, който живее.

  А все едно го е казал вчера!
  Бог да Го прости!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 2. 2 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Велик човек е г-н Георги Марков. Светла му памет!
  А "Задочни репортажи за България" е нужно всеки българин да прочете.
  Ето линк: http://chitanka.info/text/2898-zadochni-reportazhi-za-bylgarija


  Любов и светлина!
 3. 3 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#2] от "petranica":

  Също и това е от Г. Марков:

  „...вeчe нe вярвaм в „свободa нa словото“... я сe опитaй дa изкaжeш мнeниe в „нeзaвисимия” вeстник ТAЙМС, или в нeзaвисимото Би Би Си? Имaш много здрaвe от пробитaтa шaпкa нa дeмокрaциятa. Тaм, кaкто и в „Рaботничeско дeло“, трябвa дa сe съобрaзиш с линиятa нa вeстникa или рaдиото. Принципитe сa aбсолютно същитe.”

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  До коментар [#3] от "prodann":

  Ти колко забрани имаш от Таймс и Би Би Си за несъобразяване с тяхната линия.Георги Марков е велик наш сънародник и политиците ги е страх от словото му затова и не се изучава в училищата.

 5. 5 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Един репортаж към съвременният интелигентен българин,четящ и вярващ че може да промени нещата.
  В момента Димитрии Иванов пише нещо подобно на страниците на в-к "Сега" и стилът е почти същият.

 6. 6 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#4] от "chicago514":


  [quote#4:"chicago514"]Георги Марков е велик наш сънародник[/quote]
  И сценарист на филма „На всеки километър”

 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  До коментар [#6] от "prodann":

  Е,и?Да не мислиш,че"На всеки километър" е по слаб в тъпотията си от онази боза агент 007.Просто студена война.Само,че нашият филм е правен с много малко пари което се оказа и решаващо кой ще спечели студената война.Между впрочем болшевишката плесен от яд,че са изтървали Георги Марков да избяга заличават името му от всички ленти и дори в разговори не се споменава името му.Така,че по времето на излъчването на филма Георги Марков не е вече в България.

 8. 8 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 777 Неутрално

  [quote#6:"prodann"]И сценарист на филма „На всеки километър” [/quote]
  =========================================
  Марков е един от авторите на сценария на първите серии от популярния сериал „На всеки километър“, като създава образа на умния полицай Велински. След незавръщането му в България името му е свалено от надписите на филма и не е включено в Указа за удостояване на авторите с Димитровска награда.

  Да беше написал и това, а!?

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 9. 9 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#3] от "prodann":

  Не съм експерт по медии, но мисля, че е имало известна разлика между Работническо дело, ББС и Таймс...

  Можеш ли да посочиш източника на това изказване на г-н Марков?

  Любов и светлина!
 10. 10 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1395 Весело

  Отново митове и легенди от изтъркана плоча за невероятната съпротива срещу комунизЪма от неговите галени хора!

 11. 11 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Толкова много нови автори, теории, перспективи, нови и оригинални идеи - обаче журналята си знаят най лесното и безброй пъти предъвкваното - Георги Марков.

 12. 12 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#3] от "prodann":

  Човече, едно е да има политика на частни вестници, било то и "Таймс", съвсем друго е да има държавна анти-човешка политика, упражнявана с всички сили чрез репресивните органи на държавната власт. Не съм чул някой да е изпратен в концлагер, за това, че примерно плюл по "Таймс" или "Дойче веле".

 13. 13 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#12] от "m_style":

  Не по вестниците , а по властите! Прочети за ''лова на вещици"!!

 14. 14 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2097 Разстроено

  "Аз лично не познавам нито един български гражданин, който да изпитва нормалното човешко чувство на сигурност. Несигурност в работата, несигурност в дома, несигурност през всеки ден, несигурност по отношение на властта, несигурност по отношение на какъвто и да е критерий (защото непрестанно се менят), несигурност в бъдещето"

  Нещо, което не успяхме да променим.
  Идеята за това "задочно интервю" ми хареса.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 15. 15 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Георги Марков е Великан на епохата в която партийният функционер Тодор Живков е имал за главна грижа да не пикае накриво спрямо поредният кремълски диктатор.

 16. 16 Профил на Ивайло Киров
  Ивайло Киров
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#1:"madagaskar"]Дневник цитирането на 2013 вЕрно ли е?
  [/quote]
  Не си прочел внимателно статията.
  Въпросите са *фикционални* , тоест такива въпроси няма.
  Авторът на статията си ги е измислил тези дни докато е писал това тук.
  Отговорите са взети от разни писания на Марков и са напаснати на въпросите.
  Авторът определено трябва да се прегледа заради странното хрумване.

  Не ми харесва ефекта от тази статия.
  Слагат се едни думи в устата на Марков, които може би той не би казал при едно истинско интервю.  Общо 105 дена БАН от 3 март до 24 юни. Изглежда съм бръкнал в ...*здравето* на Нощник..
 17. 17 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Г-н Марков често споменава великия Александър Солженицин.

  Странно - СССР прогонва Солженицин, но не го убива.
  А българските комуно-чукундури убиват Георги Марков.

  Можем да направим от това извод, че в България комунистическият режим е бил по-зъл, отколкото във великия СССР...

  Любов и светлина!
 18. 18 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Един велик Българин ! Не бива, а и няма да го забравим. Цитатът на Г.Марков от началото на статията е толкова непреходен и актуален и в наши дни...


  [quote#0:"Статията"]Дано казаното от мен да достигне до такива хора, до каквито се надявам. Защото четящият е, който установява интелектуалното равнище на разговора и внася в него живот. [/quote]


  Възхитително ! То и достига до четящите хора, в случая благодарение на "Дневник".

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 19. 19 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 606 Весело

  Като прочетох за "чувството за безсмислица", си помислих, че сред българите е много силно "чувството за прецаканост". То е един комплекс от лека завист, страх "да не се минеш", нежелание да видиш позитивните страни и самосъжаление. Ще го разпознаете по фрази от типа "Добре беше, но можеше и по-добре".

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 20. 20 Профил на Claus von Stauffenberg
  Claus von Stauffenberg
  Рейтинг: 653 Неутрално

  по актуален автор едва ли ще се намери и през останалото време предстоящо за БАНТУСТАН. Силен в анализа и изказа!!! Няма как това което е изнесъл да не е атуално! Човек който анализира системата правилно и систематично няма как да не е СИЛЕН АВТОР.
  ВЕЧНА МУ ПАМЕТ.

  Claus von Stauffenberg
 21. 21 Профил на Claus von Stauffenberg
  Claus von Stauffenberg
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Трябва да бъдат вкарани за бъдещето поколение да се учат "ЗАДОЧНИ РЕПОРТАЖИ". И не само това но и да се прави АНАЛИЗ на информацията вътре. Зада се създаде поколение освободено от МАЛКИЯ ЖИВОТЕЦ на КУКЛАТА НА КОНЦИ. Хора с мисловна дейност и да са НАЦИОНАЛИСТИ но национализма им да не минава през МОСКВА първо и тогава да се свежда до знанието на останалите!

  Claus von Stauffenberg
 22. 22 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  [quote#6:"prodann"]До коментар [#4] от "chicago514":

  Георги Марков е велик наш сънародник- цитат на коментар #4 от “chicago514”
  И сценарист на филма „На всеки километър”[/quote]
  Комуна проста!
  Манипулацийката ти няма да мине.
  Интелигентните комунисти видяха фалша и измамата на соцЯлизъма, дори Бай Тошо каза, че Соцялизама е ено недоношче".
  Говорим за интелигентните комунисти.
  Те останаха при съвестта си.
  И ги изтрепаха.
  Останаха неинтелигентните комунисти.
  Тъпите.
  Простите.
  Крадливите.
  Мързеливите.
  Като форумната комуна.
  Като боклука на историята, като срама на България.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 23. 23 Профил на xari123
  xari123
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Двоен агент. Национален предател.

 24. 24 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  [quote#23:"xari123"]Двоен агент. Национален предател.[/quote]
  Тази Ваша визитка не ми върши работа, нямам нужда от Вас.
  Хвърлям я в коша.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 25. 25 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Г.Марков е велик.Велико е това,което е написал за Т.Живков и управлението му.
  Трябваше да доживее до сега,за да опише управлението на ГЕРБ и консумацията на властта от Боко.
  Явно е,че не се роди автор за това.

 26. 26 Профил на alb22
  alb22
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До номер 17

  Много си прав. Подмазвачите от нашата държавна сигурност винаги са се опитвали да се харесат на господарите си. От КГБ казваха А, а нашите добавяха ( а и все още го правят ) цялата азбука. Това е...

 27. 27 Профил на Claus von Stauffenberg
  Claus von Stauffenberg
  Рейтинг: 653 Неутрално

  До коментар [#17] от "petranica":

  били да по прости! Скотове - барони! Такива са били нужни на партията майка КПСС. Такива са били и инсталирани. Такова ни е и БИТИЕТО СЕГА.А то е отражение на онова което са сътворили друарете преди преврата !

  Claus von Stauffenberg
 28. 28 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Агент,предател,но талант-последното е обяснение за всичко.

 29. 29 Профил на Claus von Stauffenberg
  Claus von Stauffenberg
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Грамадната част от хората на върхушката и техните семейства никога не бяха се возили на трамвай. Те имаха големите черни лимузини с перденца, които отначало бяха чайки, а впоследствие мерцедеси...

  "Аз не зная западен държавник, който би дръзнал да си позволи дори една точка от списъка на нашите аристократи. За далеч по-дребно безправие на Запад би се надигнала неудържима обществена буря. Строене на прескъпи вили, летувания, пътувания навред по света, та чак до ходене на лов в специалните резервати, където зайците едва ли не са вързани за по-лесно. Пази Боже да имате частно съдебно дело с някой от свитата на привилегированите. Председателят на Върховния съд е заеквал пред мен при анкетирането на едно скандално дело, решено наопаки само защото виновната беше дъщеря на лекаря на един от най-висшите хора. Сигурно стотици пъти съм се натъквал на гузни погледи, на вдигане на рамене и на израза "Абе, разбери, нищо не зависи от мен", което значи – всичко се решава от друго място и по други закони..."

  Все едно говори за вчерашното интервю с ОРЕШАРСКИ!

  Claus von Stauffenberg
 30. 30 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Разстроено

  Колко актуално звучи и днес Георги Марков!
  Колко жалко,че комунистите перфидно го убиха,а и досега крият истината за това убийство!Дори на Христо Христов,който е на една крачка от истината,не му предоставчт достъп до информация и го заплашват със смърт!
  Нищо не се е променило,вижте ги и на Бузлуджа днес!
  Ние обаче наистина можем да променим нещата,като започнем с ОСТАВКА!

  Tony
 31. 31 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Вторият аспект на безсмислицата е липсата на морални устои. Разрушението на всички класически нравствени норми и понятия доведе до това, че "всичко може". Колко пъти текущата политика на режима преобърна вековни разбирания за добро и зло, за честност и безчестие, за лъжа и истина?"

  Липсата на морални устои, според мен, е ГЛАВНИЯТ аспект на безмислицата. Всичко останало е следствие.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 32. 32 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  Страхотна идея на Г. Тенев да ни припомни мисли на писателя в синтезиран вид, като интервю. Поздравления!

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 33. 33 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Задочни репортажи за България" трябва да се изучават в българското училище задължително,колкото и да я мразя тая дума "задължително". Георги Марков за мен е един от класиците на българската литература.

 34. 34 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#17] от "petranica":


  [quote#17:"petranica"]българските комуно-чукундури убиват Георги Марков. [/quote]
  Това не е доказано.

 35. 35 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#5] от "xalikarans":

  Разликата между двамата е огромна. Дмитрий е завършен циник, Марков е проницателен оптимист.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 36. 36 Профил на cozzworth
  cozzworth
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ама не е лошо като тръгне човек да сглобява свой текст с помощта на цитати от автор, който не може да възрази, да бъде по-добросъвестен в цитирането, използвайки кавички, посочвайки заглавията на съответните задочни репортажи и т.н. Иначе окей, Георги Марков е по-актуален от всякога.

 37. 37 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#1] от "madagaskar":

  Магадаскаре, не се излагай
  "Бележка от автора Георги Тенев: Въпросите към Георги Марков са фикционални. "Отговорите" на писателя всъщност са цитати от негови лични писма, есета и литературни произведения, включително от "Задочни репортажи за България". Георги Марков умира в Лондон през 1978 година."
  Абе , Мадаскаре, ти чел ли си нещо от Георги Марков, или щото уж бил убит от комунистите и е вървежен.

  От идиоти отговор не чакам
 38. 38 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Манипулираме ли? Тъй-тъй...

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 39. 39 Профил на scorpius
  scorpius
  Рейтинг: 435 Разстроено
 40. 40 Профил на e.coli
  e.coli
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Чудя се от тук представените мощно възхваляващи и жадни за плюсчета, някой чел ли е повече от фамозните "Задочни репортажи"? Посредствеността умира да величае и хули, да се присъединява и конфронтира, да се изтъква и снишава. Всичко според тоягата. Като се смени държащият тоягата, веднага се сменяме и ние. Ми прочетете му книжките, та после го ползвайте за "икона". Аз го харесвам като писател, но доста ме дистанцира, като публична личност.

 41. 41 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Жените на Варшава ме шашна. Репортажите ги слушах по ББС, ама ги разбрах, когато ги прочетох. Велика личност, чудна душа. Не мога да си представя как би се чувствал сега, как би описал периода от началото на 80-те до сега. Когато започна Великото обрабване на Родината.

 42. 42 Профил на pilis
  pilis
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#9] от "petranica":  До коментар [#3] от "prodann":

  Не съм експерт по медии, но мисля, че е имало известна разлика между Работническо дело, ББС и Таймс...

  Можеш ли да посочиш източника на това изказване на г-н Марков?---------------------------------------------------
  Източника е едно писмо на Марков до Димитър Бочев през1977г.Влез в профила на Г.Марков във фейса-там е!То поне е истинско,не като сбирщината на Дневник

 43. 43 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#35] от "simval":

  Освен това Димитрий е кука , ако и да е интелигентна кука.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 44. 44 Профил на e.coli
  e.coli
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Аз съм отдавна в Дневник, без да съм "сбирщина". По кротко, не си показвайте простотията.

 45. 45 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#40] от "munchoaz":

  Само Задочните репортажи да беше написал Герги Марков българите пак паметник трябваше да му издигнат. Ама те предпочетоха да друсат чалга и да пълнят урната с червени бюлетини. Парадоксално е че към Задочните репортажи имаше по-голям интерес преди 1990 отколкото след това.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 46. 46 Профил на e.coli
  e.coli
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Чел(а) ли сте нещо друго??? Към 45.

 47. 47 Профил на pilis
  pilis
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#44] от "munchoaz":

  Под сбирщина имах предвид статията!

 48. 48 Профил на e.coli
  e.coli
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Да не ви затруднява българският език? "Сбирщина" се употребява само за хора, по мои бегли представи. Може и да греша...

 49. 49 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 659 Неутрално

  тоя не е ли умрял преди сто години...кво му дигат кокалите па.

 50. 50 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Когато някои инфантилчета искат с целувки или театрални постановки да свалят от власт КОМУНИСТИ - е добре да попрочетат Георги Марков - за да знаят в КАКВО искат ПАК да ги превърнат...
  Особено някой сторожници на "бизнеса" със съветска русия ..
  Децата на червената номеклатура бяха подготвяни за да вървят по ПЪТЯ на бащите си - следвайки насоките на КГБ- ссср...
  Те трябваше да ви "строят" още 50 години - комунизЪма ..ТЕ - сегашните , които ще целувате ..И правещите се на "социалисти..))
  ПОТОМСТВЕНО пак искат вечно да ви управляват !!!!!
  ЗЛАТЕН паметник на РЕЙГЪН ще построим един ден , но преди това - имаме да ги ИЗРИВАМЕ от ВЛАСТТА, КОПЕЛЕТАТА, ЧЕРВЕНИ ....

  BIG AL
 51. 51 Профил на sandoy
  sandoy
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Славата на Георги Марков е толкова голяма, че даже и в известният холивудски сериал 'Breaking Bad', Главният герой Уолтър Уайт споменава за "убийството с чадъра" - отравянето с рицин на Марков.

  Гласувайте!
 52. 52 Профил на Frank Zappa
  Frank Zappa
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН!

  Поклон пред таланта и смелостта му!

  За съжаление този, който е чел "Репортажите" разбира, че нищо от тогава не се е променило и на йота...

  Истината носи само тъга!

  Кандидат за член на ПП Четвърти километър
 53. 53 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#35:"simval"]Дмитрий е завършен циник, Марков е проницателен оптимист. [/quote]


  Може би, ако Марков беше доживял до годините на Димитри и той щеше да стане циничен, още повече, ако можеше да види сегашната българска действителност и колко малко реално се е променило от онези времена, които той критикува.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 54. 54 Профил на e.coli
  e.coli
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Тъп и упорит съм, а бе някой чел ли е нещо от автора?

 55. 55 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#45] от "rex":

  Да си забелязъл някакъв интерес към "бай Ганьо" на Алеко? Това са книги, които нагарчат.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 56. 56 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#53] от "VеnRus 2008 #писнамиотвас":

  Възможно е да си права, но ми се струва, че е нужна и една определена душевна нагласа. Освен това - компромисите Марков ги търпя до един момент, докато...

  Аз не зареждам в Лукойл.
 57. 57 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#52] от "Frank Zappa":

  Не вярно, че нищо не се променило от тогава. Напротив, много неща се промениха. Това, което не се е променило (и което може би имаш предвид) е дребнавата човешка душица, която е способна за дреболии да върши големи низости.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 58. 58 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#53] от "VеnRus 2008 #писнамиотвас":

  Ако Марков беше още жив е много съмнително че нещата щяха да се развият точно по този начин. Те затова и другарите го премахнаха.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 59. 59 Профил на pierr
  pierr
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#58] от "rex":

  И Георги Марков е "другар", и те другарите по между си могат да правят каквото си искат!!!

 60. 60 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 497 Любопитно

  До коментар [#30] от "Free person":
  той винаги е звучал актуално
  познавах марков и го бях срещал няколко пъти преди да го убият
  веднъж сложих в багажа си няколко негови книги (задочни репортажи)издадени във франция тогава и пристигнах на софийското летище за последн път и за много години (книгите бяха конфискувани а аз изгонен за винаги от българия. кракът ми не можа да стъпе до 1989г.

 61. 61 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Велик.
  Поклон пред паметта му.
  На протестите трябва да се организира четене на части от задочните репортажи.

 62. 62 Профил на 212
  212
  Рейтинг: 497 Любопитно

  "На 12 февруари1974 г. зам.-министърът на вътрешните работи Григор Шопов подписва заповед, в която указва: “Да се разработи комбинация за довеждане в страната на ИР (изменници на родината, б. а.) с цел тяхното ликвидиране или арестуване”. В нея за първи път се използва “ликвидирането” като възможен вариант за обезвреждането на обекти по разработката “Терористи”.

 63. 63 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 816 Неутрално

  [quote#59:"pierr"]И Георги Марков е "другар", и те другарите по между си могат да правят каквото си искат!!! [/quote]


  Както казах няколко пъти, тактиката на комунистите е ако случайно някой се надигне, казва истината - омаскари го = "ама и той е такъв". Ако някой много пречи - "убий го и обвини някой друг, за предпочитане врага".

  Какво да говорим повече, наслушал съм се на комунистическа пропаганда.

 64. 64 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 924 Любопитно

  До коментар [#37] от "chudomor":

  Статията я прочетох и именно заради това зададох въпроса, дали отговорите му са за българияна през 2013? Или са само добро интерпретиране?
  А от него съм чел само разказите му "Жените на Варшава"

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 65. 65 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 540 Весело

  До коментар [#52] от "Frank Zappa":

  "че нищо от тогава не се е променило и на йота..."
  Промени се нещо много важно: на кадърните и умните им бе дадена възможност да науснат България. Който не можа да го разбере и още си губи времето в България - сам си е виновен, и си заслужава съдбата.

 66. 66 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1149 Весело

  Голям трън е Марков в червените задници!

  По коментарите ще ги познате. А колкото повече вият, толкова по-дебел и червен е задника

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 67. 67 Профил на Veli
  Veli
  Рейтинг: 388 Гневно

  До коментар [#64] от "madagaskar": Ами прочетете Задочните репортажи и тогава пак да говорим.

 68. 68 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#66] от "dgd":

  Разказите на Георги Марков за онова време разбиват на пух и прах измишльотини на комундерите и това много ги мъчи.

 69. 69 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3452 Неутрално

  [quote#66:"dgd"]Голям трън е Марков в червените задници! [/quote]

  Особено им е криво, дето са се опитали да го купят, но той не се е продал - използвал е привилегированото си положение на достъп до вътрешния кръг на ТЖ, за да ги наблюдава отблизо и след това да им извади насраните гащи пред целия свят.

  Ако беше с манталитета на Левчев или на Светлин Русев, щеше да си надипли парите, да дочака демокрацията и ТОГАВА да се пише "дисидент" - пък който повярва, повярва.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 70. 70 Профил на bativo
  bativo
  Рейтинг: 8 Неутрално

  България е имала и в по-ново време велики българи,
  Г.Марков е един от тях.Колко жалко,обаче че голяма
  част от българите не са чели неговите"Задочни репортажи"
  Нямаше да се намираме в тази безисходица сега и 35 г.
  след смърта му(убийството му)отново да сме под руският
  ботуш.

 71. 71 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Разстроено

  "Абе, разбери, нищо не зависи от мен", което значи – всичко се решава от друго място и по други закони...

  ================

  Като че ли сега е по-различно...

 72. 72 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Гневно

  Голям български ум и писател!!
  Както и други като него и преди него,за жалост и за гадост- ясно с каква кончина- убит!
  Ясно и къде е намерил НОРМАЛЕН пристан - извън родината си !
  Това, което е сега България,това, на което се е превърнала и това,на което е обърната...тя не заслужава Георги Марков!!
  България и българите и до днес са/сме длъжни на този голям БЪЛГАРСКИ писател!!!!

 73. 73 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#62:"swich2green"]"На 12 февруари1974 г. зам.-министърът на вътрешните работи Григор Шопов подписва заповед, в която указва: “Да се разработи комбинация за довеждане в страната на ИР (изменници на родината, б. а.) с цел тяхното ликвидиране или арестуване”. В нея за първи път се използва “ликвидирането” като възможен вариант за обезвреждането на обекти по разработката “Терористи”.[/quote]
  по-големи изменници и предатели на народ и родина от комунистическата мафия в историята на България не е имало,няма и да има! Те предават и продават и до днес!

 74. 74 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 816 Неутрално

  [quote#72:"triton123"] България и българите и до днес са/сме длъжни на този голям БЪЛГАРСКИ писател!!!! [/quote]

  Не мисля така. Всичко беше подменено много лукаво. когато можеше да стане - 1990 г. - всичко беше подменено и народа повярва.
  Сега е късно, нацията изпростя тотално - чалга, проститутки и мутри ... Има под милион, милион и половина нормални хора. На 6.5 милиона население, от които милион и половина мангали, милион пенсионери, и прочее т.н. ... не бих се надявал на някакво бъдеще!
  Както казва Умберто Еко, след 50 години ще я има България, но дали населението ще са българи....

 75. 75 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Неутрално

  ха,74ри,ама всичко ,което сте написал не ме оборва,а ме подкрепя изцяло....!!
  [quote#74:"rincewind"]Не мисля така.[/quote]

 76. 76 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Чудя се, колко ли хора осъзнават че БКП и милиционерската и машина и копелдаците им и агентите им, не са спряли да управляват еднопартийно и до ден днешен?
  Не по-малко брутално, не по-молко убийства на прозрелите или непослушните, не по-малко планирана икономика, не по-малко милиционерщина, не по-малко назначени съдии, патриарси, културтрегери, журналисти , и контролирана престъпност.
  СЪЩОТО Е , САМО ЧЕ ПО МОДЕРНО И СА СИ СЪЩИТЕ.
  Единствената ''разлика'' е , че си нароиха повече дъщерни партийки от преди и , че хората могат вече да бият петата, както и правят.

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 77. 77 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Продължение;
  Лафа ИМ ; " С кръв сме я взели властта и само с кръв ще я дадем" си звучи също така актуално.

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 78. 78 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1087 Весело

  Комуноидите полудяват при всяко споменаване на великия писател Георги Марков. Това може само да ме радва.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 79. 79 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  [quote#40:"munchoaz"]Ми прочетете му книжките, та после го ползвайте за "икона". [/quote]

  Чели сме ги. И ни харесват. И затова го и считаме за велик. Ти си сложи една ушанка, удари една пърцуца и си представяй как съветската армия идва и ти ставаш партиен секретар.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 80. 80 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  ДС навремето пратила агенти в колумбийския университет. В библиотеката там имало трудове на Марков. Мисията им била да откраднат трудовете за да не се разпространяват. Жалка история. С това са се занимавали тогава. Днес се гордеят с тайните си мисии. За да беше историята комична и жалка докрай е трябвало да заместят трудовете на Марков с тези на бай тошо преведени на английски

  veni vidi fugi
 81. 81 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#65] от "rumen5252":

  Не си прав. И аз избрах този път но нека отдадем заслуженото на тези хора ,които останаха и се опитват да променят нещата и вместо да ги плюем да се опитаме да им помогнем. Едно време българите са учили в Европа , но до един са се връщали да приложат знанието в България и затова България е просперирала. Друг е въпроса че в момента такава постъпка би граничила с безумие.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 82. 82 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  До коментар [#22] от "Торбеш":
  Съгласна съм с Вас, но ще сменя нюанса.
  Комунизмът беше просто един перфектен начин да се установи тотална и безогледна диктатура, която при нас се съчета с провинциалната шуробаджанащина и предимно селския характер на населението, а селянинът като дойде в града под формата на "нашо момче, от нашето село" загубва здравия селски морал на собствената си среда и се превръща в безогледна и безскрупулна машина за мачкане на всичко, което му се изправи на пътя. И това е нормално, защото, ако не се държи така, ще загуби авантите, които е получил наготово, а той ги е получил и за да запази йерархията, изградена по описания начин.
  Отдавна наблюдавам средно издигнали се бивши комунисти (професори, директори, началници), които сега са безпарийни или по другите партии. Ами това са ХИТРЕЦИ, Остапбендеровци (по-точно деца на лейтенант Шмит), които здраво държат позициите си, включително защото съзнават, че при една нормална конкуренция и липса на мафиотоподобната мрежа в обществото, щяха да продават сирене в магазина. Е, по-интелигентните щяха да са притежатели на мандри, може би. Абе, темата е дълга и сложна.


 83. 83 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#2] от "petranica":

  само който не е чел "Задочни репортажи...", само той не може да усети, макар и на книга, какви са били свинщините през онези 45 години.

  аз лично съм много благодарен на моя учител по литература в гимназията, който ни посъветва да четем Георги Марков, извън учебния план.

  РЕФОРМИ !
 84. 84 Профил на blackboard
  blackboard
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#65] от "rumen5252":
  Не е точно така-Поне днес 2013!
  Според теб това ли е най-лесния начин-да се емигрира???
  Никой не те гони както през периода 45-89.
  Проблема винаги е бил в управлението,което днешното гражданско общество се опитва да подобри!
  Може би 75% от тези протестиращи са живели в Германия,Великобритания,Франция,Испания.
  Всеки се е върнал с идеята да промени нещо.
  Върни се и ти!-Но явно не ти стиска!?
  Има много неща който не ми харесват,но според мен България е прекрасно място за живеене,най-лесно е да махнеш с ръка и да кажеш,тук не става!

 85. 85 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#80] от "zabejko":

  те всичките им мисии на нашите агенти са такива. да откраднат книги от библиотека, да откраднат някоя формула на потребителски продукт на салфетка (формулата на "Веро"-то), да купят 4-5 компютъра за офиса на задграничната си фирма, да доставят няколко сандъка патрони и един контейнер с автомати на алжирските бунтовници... само кокошкарски мисии, но се вживяват в ролята си на Емил Боевци и социалистическите Джеймс Бондовци...

  РЕФОРМИ !
 86. 86 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#84] от "blackboard":

  Като климат и като природа България е невероятно място за живее. Като популация обаче нещата са повече от трагични.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 87. 87 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 816 Неутрално

  [quote#70:"bativo"]

  България е имала и в по-ново време велики българи, [/quote]

  ето ти двама трима - Г.М. Димитров (тук жалкото е, че щерка му се омъжи за евреин-комунист, нищо общо с баща си!), Никола Петков ... Илия Минев

 88. 88 Профил на blackboard
  blackboard
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#86] от "rex":
  Ако и ти живееш някъде в "другата Европа"-няма как да променим много популацията!
  Не бъди само Rex-i,стани малко T.REX!!!
  Популацията е на българи клони към 0-или е отрицателна.
  По-тъмно кафявите може и да са с положителен баланс-този проблем го има и в Европа,но той не е основния.
  така ще бъде докато липсат закони-премахване на т.н. лесни соц.помощи,100% здрави хора с инвалидна пенсия и т.н.!
  Това за което се борят хората е да се спазват законите,частни хора в управлението на държавата и с поне мъничко съвест!

 89. 89 Профил на Kobra
  Kobra
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Задочни репортажи от България" трябва да се изучава задължително в Българските средни училища. Нек'се учат децата, нека знаят! Че не е важно кой ще дойде на власт, важно е кой ще управлява! И да избягат хората от това крепостно чувство че някой друг определя съдбата им!

  Noone needs the truth.
 90. 90 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Силни думи, всичко е вярно и днес, за съжаление. Като гледам пълната апатия и изтрещяване на голяма част от населението, си тревожа, че олигархията има чудесна почва за развитие в България. В 21 век вече трудно можем да твърдим, че някой друг ни е виновен, че сме бедни и някой ни краде.

 91. 91 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  [quote#74:"rincewind"]Както казва Умберто Еко, след 50 години ще я има България, но дали населението ще са българи.... [/quote]
  Онова интервю с Умберто Еко е измислено, както и това в тая статия с Георги Марков. Тия работи се правят за да се замисли човек и т.н.

 92. 92 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#34:"prodann"]българските комуно-чукундури убиват Георги Марков. - цитат на коментар #17 от “petranica”

  [quote#34:"prodann"]Това не е доказано.[/quote]

  Как бих искал да обясниш това на гидовете на туристическите турове из Лондон! Ах как ми идеше да потъна в земята или да скоча от моста от срам, когато на голямата международна група, повечето, от които ме познаваха и знаеха, че съм българин описаха най- забележителното на този мост на Темза, като покушението срещу бележития български дисидент Георги Марков журналист от БиБиСи извършено най -вероломно от българските тайни служби!

 93. 93 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#92] от "gibi":

  Мен лично щеше ме е срам да съм немец, и да сме убили милиони хора.
  Нашия режим е убил Марков, в момента един друг режим търси Сноудън... сигурно не да го награди.
  Светът не е бял и черен, Г. Марков разправя че имало и в БиБиСи цензура.. ама тях не ги е срам от това.
  Едни и същи механизми - някъде по-красиви, някъде по-грозни, но принципно са същите.

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 94. 94 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1473 Неутрално

  До коментар [#14] от "etty1":

  Същия коментар исках да напиша и аз.
  По отношение на несигурността положението до ден днешен е същото.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 95. 95 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 598 Неутрално

  [quote#93:"iSiktir"]Нашия режим е убил Марков, в момента един друг режим търси Сноудън... сигурно не да го награди. [/quote]

  Абсолютно малоумно и невярно сравнение. Марков е писател и дисидент, и не е имал достъп до държавни тайни и не е подписвал декларации за поверителност, за разлика от Сноудън. Марков бе умит от комунистите без съд и присъда, а Сноудън е търсен за да бъде изправен пред съд и си е жив и здрав. По-леко с неточните сравнения и аналогии

 96. 96 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 608 Неутрално

  До коментар [#4] от "chicago514":

  Такаааа! Винаги си личи кой само "преписва". Георги Марков действително е казал (по точно писал) на свой познат това за BBC и Работническо дело. Така че, не отричайте всичко.

 97. 97 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#40:"munchoaz"]Ми прочетете му книжките, та после го ползвайте за "икона". Аз го харесвам като писател, но доста ме дистанцира, като публична личност.[/quote]
  Марков е най-забележителната публична фигура от времето на комунизма, и най-великия Бг писател след 1944.
  Няма смисъл да се морализира за време и епоха, от които повечето от Вас и понятие си нямат.
  Марков има куража да каже истината, да я напише, и да я разпространява. Във време, когато 99% от Българите си траеха, мълчаха и ръкопляскаха на червените плебеи и простаци ( и ги гласуваха- нещо, което продължават да праявт и до днес) .

  Освен че "Задочни репортажи за България" е и велика литература.

  Поклон пред светлата му памет!

 98. 98 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#11] от "Каишков - Гласът на Америка":

  Що много ли те ядосва?! Ми прочети Станишев, да ти мине.

  chavo64
 99. 99 Профил на The Incumbent
  The Incumbent
  Рейтинг: 225 Неутрално

  А тук (радио DW, 1972, е предвидил демографската катастрофа:

  "Първото, което откриваме е, че днес в България съществува всеобщо чувство за безсмислица. Хората не виждат никакъв смисъл в това да работят, да създават, да раждат, да се стремят към нещо значително или възвишено. Всичко протича под чудовищния знак на живота ден за ден. И това не е трагикомична игра на шепа кафеджийски интелектуалци, а атмосфера, проникнала и в последното село"

  https://www.bivol.bg/buditeli-georgi-markov.html

  True genius resides in the capacity for evaluation of uncertain, hazardous, and conflicting information. - W. Churchill
 100. 100 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#25:"dedo pepo"]Трябваше да доживее до сега,за да опише управлението на ГЕРБ [/quote]
  Но първо щеше да започне със всичките закопаващи България мандати на БСП, та и сегашния.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK