Деян Кюранов за предложението си: громбудсман, трибун или консул?

Деян Кюранов

© Дневник

Деян КюрановДеян Кюранов, политолог и социален изследовател, представи чрез "Дневник" идеята си за създаване на нова институция - граждански омбудсман, или громбудсман. Според него това ще включи гражданството като пълноправен деятел в политическото пространство, като втори стожер на демокрацията. Громбудсманът ще се избира пряко и това ще направи влиянието му, не по-малко от това на президента.


Идеята е той да може да налага отлагателно вето, по-силно от това на президента; да може да се обръща към Конституционния съд; да участва по своя преценка лично или чрез пълномощници в работата на всяка държавна комисия или съвет и да обнародва информация и коментар по обсъжданата тема, ограничен само от Закона за класифицираната информация. Ако е изчерпал всички средства за въздействие, той ще свиква граждански протести.


С Деян Кюранов обсъждаме подробности около идеята му.
Първо нека изясним - предложението ви означава ли, че омбудсманът не си върши работата?


- Константин Пенчев работи великолепно откакто започнаха протестите (преди това не съм следил работата му толкова изкъсо, както и повечето хора у нас). Прави му чест, че по този начин реши да тълкува своето място, защото можеше да го изтълкува бюрократично, можеше да го изтълкува партийно, можеше да го изтълкува страхливо. Той не направи това. Само че така е измислена позицията на сегашния омбудсман, че това е някаква огризка от властта, която партиите подхвърлят. Казвам партиите, защото в парламента са партийни хора. Нарочно не искам да разграничавам правителство от парламент и парламент от партийни централи.


Ако вашата идея се осъществи, тогава омбудсманът се обезсмисля?


- Да. Това е така. Партийният омбудсман се обезсмисля.


Г-н Пенчев би ли могъл да се кандидатира за громбудсман?


- Защо да не може? Всеки човек, който е жител на тази страна и не е член на партия, би могъл да се кандидатира. Дори и неграмотен. Нека ни убеди, че неграмотността не му пречи. Нека ни убеди, ако е незрящ, че слепотата не му пречи. Нека ни убеди, че ако е бил лидер на партия, това не му пречи. Не можем да кажем: ти сега по тези и тези причини нямаш право да заемаш политическа позиция по някоя тема, следователно нямаш право да си гражданин и като не си гражданин нямаш право...


Ако гражданският омбудсман се избира пряко, той става съперник и на президента.

- Да, разбира се. Ако си спомним Рим, можем да кажем, че омбудсманът ще бъде вторият консул. И неслучайно си спомняме Рим, където институцията трибун е учредена в ситуация на конфронтация между аристокрация и плебс. Тук сега почти до това сме го докарали - до конфронтация с партийната класа и с остатъка от българския народ. Да, громбудсманът в някакъв смисъл ще бъде граждански съперник и гражданско допълнение към партийния президент. Това ще бъдат двата стожера на нашата демокрация - единият партийният, а другият- гражданският, въплътени в тези две фигури.


За целта трябва промяна в конституцията?


- Разбира се.


Как обаче би могло да се стигне...


- Со кротце и со благо, и со малко натиск от улицата.


Все пак как?


- Не съм конституционалист. Нямам намерение да ставам ад хок. Има хора, до които веднага можем да се допитаме, които с удоволствие ще ни разкажат как именно да стане това по най-бързия и икономичен начин.


И за този громбудсман ще се гласува пряко според вашата идея...


- Да, на отделни избори. Някой веднага ще каже: две в едно, заедно с президента. Идеята е да се отдели партийният избор и партийната кампания от гражданската кампания и гражданския мандат.


А трябва ли да съвпадат мандатите на президента и омбудсмана или трябва да се разминават?


- Мислих за това. По-скоро трябва да се разминават. За да покажем, че гражданството, вече можем да си изкривим езика и да кажем гражданско общество (защото изразът се използва под път и над път, а повечето хора не знаят еволюцията на този термин поне от Хегел насам), та гражданското общество има свой ритъм, който няма да съвпада и въобще да се влияе от партийния ритъм.


Колко да бъде мандатът му?


- Колкото на президента - пет години, само че да не съвпадат.


Трябва ли да има изискване за избирателната активност, с която ще се избира този човек?


- Това е въпрос, на който нямам окончателен отговор. Аз лично бих предпочел да бъде валиден изборът без долна граница. Двама души да гласуват, избира се с двама души. Само че тогава ще се знае, че властта му и влиянието му се основават на двама души. Влиянието му, което е по-важно от формалната му власт, ще зависи от действителната тежест на гражданите, не просто на избирателите.


Обикновено като говорим за граждани, имаме предвид избиратели. Под граждани трябва да разбираме хора, които са заели политическа позиция. В случая политическата позиция е избирам омбудсман и искам да има такава позиция. Ако се окаже, че в България има много малко такива граждани, тогава и тази институция от един долен праг нататък ще си съществува само на книга. Пък ще изкараме известно време без омбудсман и после ще си помислим искаме ли или не искаме. Може пък след това няколко милиона да са пред урните и да гласуват. Това може само да се опита.


И кандидатите за громбудсман тръгват с програма, която представят пред гражданите.

- Разбира се. Казват: ето в рамките на моите пълномощия, моите приоритети са тези, акцентът е върху тези, а не върху други средства, върху такива и такива цели за толкова години да постигнем това.


Ако избраният много се хареса и в един момент реши, че е безгрешен, че може да връща всякакви закони, тъй като предлагате да има право на отлагателно вето. И как самият той ще бъде контролиран?


- Ще го сменяме. Ще вградим принцип за импийчмънт (с извинение за странната дума) на омбудсмана при определени условия. Ще видим кой ще му бъде прекият надзорен орган: дали прокуратурата, дали Конституционния съд. Това трябва да се обмисли внимателно. Във всеки случай не ми се иска това да са пряко партийните органи като Народното събрание. По-скоро контролът на омбудсмана трябва да е от съдебната власт...


Но тогава трябва да се предвиди друг тип избор и за съдебната власт.


- Нали говорим за сериозна промяна в най-различни области. Като започнеш едно и го промениш, то вече показва кое е необходимото. Иначе така, както седим и си говорим, че трябва да има сериозна промяна, изобщо не можем да налучкаме реалните приоритети, реалните последователности. В момента, в който започне промяната, ралната последователност става очевадна.


А как гражданите ще упражняват контрол?


- Публично. Пространството на гражданите е публичността. Ще говорят и ще пишат против него. И както всички нормални хора, ще се борят с троловете и с платените убийци на репутации. Няма друг начин. Това е открита борба. Както и за политиците, както и за партийните хора, е ясно кога започват да престъпват чертата. До скоро преди протестите изобщо не беше ясно, че има черта. Но сега, когато стана ясно, че има черта, стана ясно и кога бива пристъпена.


Съществува ли такава фигура някъде другаде, извън България?


- Нямам време да търся. Нека, който се интересува от сравнително право, да потърси и да намери. Това не е от значение. Като знаем изконната българска линия на държавотворчество - да направим нещо, което да учуди света и да свърши работа.


А ако някой нов популист спечели огромно доверие сред гражданите?


- Ние още не знаем какво е граждански популист. Вероятно има, но досега сме видели само партийни популисти. Вероятно докато такива хора налучкат що е граждански популизъм, поне дотогава ще имат време да свършат няколко свестни работи. Вероятно и граждански популизъм има. Всяка работа може да се изкилиферчи.


Трябва ли този омбудсман да има и законодателна инициатива?


- Да го оставим на специалистите. За мен е важно той да има достатъчна сила на РЕ-акция, да не изземва проактивните функции на партийните хора. Нека те да са проактивни, а той да има реактивна сила.


Защо предлагате отлагателното вето на омбудсмана да е по-силно от президентското?

 - Имам предвид да да може да връща закона повече пъти и процедурата да е по-дълга. С тайната надежда, че след като върне нещо, след 10 – 11 месеца, ситуацията ще е друга и ще може да отложи най-голямата мръсотия. Т.е.действително да може да оперира с връщането като с инструмент, като с лост за натиск... А сега - аз искам някакъв закон, знам, че президентът ще го отложи и просто калкулирам два месеца напред и знам, че ще ми платят еди кога си.


Ако сега имаше такъв омбудсман, той щеше да е говорителят на протестите, така ли?


- Да, дори мислех да впиша: когато оглави протест, да застане начело на краченцата си. А не да маха от офиса като партиен говорител от трибуната.


Да си представим, че има такъв омбудсман и той е свикал протест. Но правителството пак се инати. Какво става?

- Ще се инати по един по-труден начин.


Защо, каква е разликата?


- Защото вече няма да го има извинението, че няма кой да му каже какво искат тези интернет лумпени от улицата, и че няма с кого да си говори на тази тема. Ще има кой да му каже. Той ще напусне първата редица, ще влезе в парламента и на ясен български език ще им обади. Нали досега това беше големият поплак на партийците? Ау, няма кой да ни каже. Ние не знаем какво искат тези хора. Нещо някой вика...


Добре, громбудсманът обявява на властта: хората казват оставка, но властта пак си повтаря: ами няма да дадем оставка.


- Нищо, тогава правим по-голям протест. Само че го правим, знаейки, че подкрепяме една държавна институция, а не някой си от улицата или никого. Това е по-друга ситуация. Имаме граждани срещу партийци. И вече - който издържи.


Това е голяма политическа криза в държавата и тя може да бъде решена по един или друг, или трети начин. Въпросът е, че тук имаме инструментите за решаване. Имаме пространство, за което се знае, че занапред трябва да се води диалог.


А не би ли могъл президентът да играе тази роля в такава ситуация?


- Да, би могъл, но проблемът му е, че той е партиен човек и това се видя великолепно в тази ситуация, защото голяма част от протестиращите протестират и против ГЕРБ. Това е президент, избран по партийна кампания от ГЕРБ. Когато той се обявява за протестиращите, той косвено се обявява против партията, която го е поставила на власт. Имаме жесток конфликт на интереси. И както видяхме, множество въпроси се изсипаха върху него.


А за какво ще ни трябва президентът, ако има такава нова фигура?


- Ще ни трябва, защото има нужда от непартиен водач на партийната част от машината. Той е непартиен в смисъл, че когато стане президент, той вече не е представител само на една партия. Той става представител на многопартийната демокрация. Омбудсманът ще бъде представител на гражданството.


Как може да се наложи, да се осъществи идеята ви?


- Ами като има идея, онези от протеста, които най-много са я харесали и най-умно и най-гласовито я подкрепят, ще си направят една групичка, ще излъчат двама – трима и ще отидат да приказват. Когато има конкретна политическа идея, няма проблем да бъде излъчено представителство, защото мисля, че е ясно, че това не е опит да бъде партизиран протестът.


Не става дума да правим партия на безпартийните или партия на гражданите, както имаше някога опити. Не успяха, защото преобладаваше исторически задължителното, чисто партийско мислене. Голямата борба навремето беше да се ликвидира монополът на една партия. Сега говорим за ликвидиране на многопартийния монопол върху политическото.  


Гражданският омбудсман ще работи с доброволци или ще има администрация?


- Трябва да има администрация. За това се иска държавен бюджет. Ще има платени експерти. Това донякъде ще дублира президентството. Ще бъде скъпичко. Мислех тези пари да се събират от гражданите, но не е сигурно. Затова е добре държавата да осъзнае, че това е в обществена полза и да се бръкне. Ползите многократно ще надхвърлят вредите. Особено ако стигнем до етап две, когато въз основа на тази институция, ударим т. нар. олигарси и т.н. Защото тогава редом с тези от ГДБОП ще има и човек, който ще казва: Чакайте малко сега, защо го оставихте да излезе през задния вход с касата?


Как се отнасяте към идеята за обществени съвети?


- Той ще унищожи обществените съвети, както и сегашния омбудсман, защото ще може или той да участва, или да праща хора навсякъде. Неговите помощници ще бъдат всеобщите обществени съветници.


Ако става дума за контрол върху властта, тази роля трябва да играе опозицията в парламента.


- Нали предлаганото решение е след дълги години на партийна неефективност. Ако имахме партийна ефективност, вероятно щяхме да имаме и гражданска, защото това са хора и с гражданска ефективност и щяха да си вършат работата. Не я вършат. Това всичкото е отговор на неефективността на партийната система.


Но ако една голяма опозиционна група в парламента не се справя, каква е гаранцията, че ще се справи един човек?


- Защото за това е избран. Депутатите винаги имат извинението, че тяхната партия е над всичко, оправдават се - ще направим тази далавера, но като дойдем на власт, ще потече мед и масло. Тогава няма да крадем и ще ловим крадците. И могат и сами да се залъжат или поне да залъжат онези, които искат сами да направят нещо.


Ако гражданският омбудсман докаже, че може да бъде ефикасен, е възможно да породи огромна съпротива. И тогава да бъде подложен на атаки, които трудно биха били отбити.


- Ако не краде и не убива, трябва да се бори с клевети. Това не е толкова трудно.


Тази фигура е признание, че демокрация тук не действа.


- Не съм съгласен. Това е признание не че тук демокрацията не действа, а че трябва специално да отделим гражданското общество, за да почне да действа по-добре. Ние не въвеждаме диктатура, за да покажем, че демокрацията не действа. Досега единствената алтернатива на демокрацията е диктатура. Силната ръка. И тя е пак партийна. Това е партия, сведена до един човек. Тук говорим за друго. При това може да се окаже, че това е добра институция за всяка демократична държава. Не само у нас, защото събира и канализира всякакви граждански инициативи и априори ги прави държавотворчески.


Когато имаш тази институция нямаш това предварително усъмняване във всяка гражданска инициатива, което някога комунистите наричаха създаване на паралелни структури, и което беше много страшен грях и никой не разбра защо. Ами, за това е смъртен грях, защото редом с една политическа система се опитваш да създаваш нова. С една дума това не е, че им взимаш от тяхната власт, защото изборът генерира и друга власт.


А не може ли вместо да се създава институция гражданството само да си направи избори и да си избере граждански омбудсман, който да представи исканията на протеста?


- Да, може. Но за мен това е по-слабият вариант. Държавата трябва да е убедена, че й е нужна такава институция. Много държави са се оставили да бъдат убедени в такива неща.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Аман от глупости! Времето на римската република отдавна е отминало. Къде в Европа има подобни народни трибуни?

 2. 2 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 838 Весело

  Звучи ми като да си изберем Цар в древний Рим - ползва се с власт САМО по време на война и след края й - продължава да копае Клоака Максима. Все пак... имаме достатъчно институции и граждани в България. Въпросът е да станат действащи.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 3. 3 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 928 Неутрално

  А кой ще варди вардияните?

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 4. 4 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 672 Неутрално

  прекрасна идея за громбудсмана или каквото е там. сега господинът политолог и социален изследовател трябва да измисли какви трябва да са чертите на характера на този човек и уменията му и миналото му и да се съберат учените от БАН заедно с Джордж Лукас и Стивън Спилбърг и да го създадат тоя човек в някоя лаборатория. и после по тази технология да създадат и елитен отряд от политици и други висши кадри, които да променят държавата най накрая

 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3170 Весело

  Дрън-дрън!

  Кюранов да не се обяснява пак с алабализми и откровени глупости.
  Попал в газету веднъж - стига му.

  Все пак Дневник претендира за сериозна медия, ми се мержелеят някакви си спомени ...

 6. 6 Профил на Xintu
  Xintu
  Рейтинг: 727 Неутрално

  То...думи, думи, думи и за капак ГРОМБУДСМАН !?!?!?

  Close to the Edge
 7. 7 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Кюранов, wtf?

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 8. 8 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 672 Неутрално

  като го гледам на снимката, няма да се учудя ако се е докопал до някой косъм от Линкълн, зъб от Вашингтон, нокът от Чърчил и други такива и да бърка в тях колби и разни лампички да мигат. скоро може да ни представи някой български супермен

 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  Не му харесва К.Пенчев, не му харесва президента и си измисля някакъв хиподил.

 10. 10 Профил на Schliwobeatz
  Schliwobeatz
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Най- добре велик жрец!

 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3170 Весело

  [quote#2:"moriarti"]Звучи ми като да си изберем Цар в древний Рим [/quote]
  Дори това не е, а някакъв тюрлюгювеч.
  Има интересен примес от руското, някакъв остатък от вечето, ама удобно ползван по времето на Иван Грозни и Смута ... "извикване на Царство".
  Технология такваз има ...

 12. 12 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Нарочно ли такива умни хора мятат такива предложения , та да размиват главните искания на хората!?

 13. 13 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  До коментар [#12] от "Мoni56":

  "Такива умни"- като правят такива страхотни "предложения" не са такива умни , а толкова им е акъла!

 14. 14 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Глупости на търкалета.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 15. 15 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Втора статия по тази откровенно глупава идея за днес?!?!?!


  "Дневник", уважавайте читателите си!

 16. 16 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 891 Неутрално

  На тоя "бареков" баща му навремето беше внедрен и се опитваше да "основава" СДС и да "бута" от власт кърмилницата си "Мама Партия" ,като се опитваше да ни учи как се прави демокрация.
  И заедно с другия пидал Анжел Вагенщайн бяха първите разкрити и изгонени от опозицията на БКП
  Сега па тая комунистическа издънка ще ни дава НХ !
  Ебати наглите фамилии!
  .

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 17. 17 Профил на stephan
  stephan
  Рейтинг: 472 Неутрално
 18. 18 Профил на lyubos
  lyubos
  Рейтинг: 397 Любопитно

  Този докога ще му давате право да обсъжда дмеокрацията и гражданските права?!? Откога децата на ЦК на БКП разбират от тези неща?????

 19. 19 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Е хайде няма нужда да отежняваме държавата с още институции, още заплати, още бюрокрация, още някой, който да следиш дали си върши работата. Вместо да разтоварваме системата, ние се опитваме да я усложним. Нашата демокраця следва да е пряка, тъй като сме малка по население държава. Това, което следва да се направи е електронно и машинно гласуване, по-нисък праг за свикване на референдум, важните решения за държавата да се гласуват от народа. В насоката на статията наистина може да се промени закона и омбудсманът да се избира пряко и мажоритарно. Следва да намалим и народните представители за по-ефикасен контрол. Какво толкова го умуваме незнам...държавата е като като къща на няколко етажа – ние положихме хубави и стабилни основи – парламентарна демокрация. Дадохме на политиците да построят първия етаж, а те се осраха и сега се чудим как да почнем втория…е няма как- бутаме първия етаж и започваме на ново но вече с пряк контрол, т.е. “майсторите” ще питат за акъл, къде колона, къде- тухла и кенефа вече да не връща.

 20. 20 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Какви ли не хора не изпълзяват всеки ден, кой от кой с по-"оригинални" мании. А медиите се изявяват като гостоприемен психодиспансер...

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 21. 21 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 593 Неутрално
 22. 22 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Неутрално
 23. 23 Профил на Arcopix
  Arcopix
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Всичко хубаво, или не съвсем...

  Само не разбрах как точно ще се гарантира, че новият "громбудсман" ще бъде избиран на безпартиен принцип и съответно ще бъде независим от същата партийна клика, която трябва да контролира.

  ...
 24. 24 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 828 Неутрално

  тинтири-минтири, простотия до шия и комшията е тъпанар!

  Всеки българин трябва да има право да се зира КС, но другарите ги е страх, ще има над 7 000 000 жалби, хващам бас!

  Ние сме всичко друго, но не и демокрация! Тук правата са само на хартия, а реалността е, че сме крепостни, по-зле от роби!

 25. 25 Профил на mranderson
  mranderson
  Рейтинг: 493 Неутрално

  Не мога да разбера, защо все се бяга от партиите и партийната система, като дявол от тамян вместо да се опитате да ги усъвършенствате и да ги вкарате в правия път.
  Тая дъвка за безпартийност и колко е лоша демокрацията и как партиите са виновни за всичко я пускат комунягите и създадената от тях мафия, както и стоящата зад тях голяма източна държава. Толкова ли не можахте да го схванете това....

 26. 26 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  Деяне, колкото повече бръщолевиш, толкова повече се излагаш. Няма такава обществена длъжност, която да облагороди системата, ако самата система е шибана. Дори в Древния Рим, народните трибуни при цялата си голяма власт, не успяват да постигнат кой знае какво. Накрая идва Императорът, който се обявява за "народен трибун" и хваща Сената за топките, но от това не са произтекли кой знае какви права за плебеите. Представителната демокрация е такъв вид демокрация, при която гражданите "си представят", че живеят в условията на демокрация. Ти поне си учил В Швейцария навремето, не можа ли нищо да прихванеш оттам. Айде много поздрави на Галя Добрева и на Стефан Калчев, като ги видиш.

  /не се чете/
 27. 27 Профил на georgievp
  georgievp
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Остава някой умник да предложи и въвеждането на децимацията в администрацията.

  На тримесечие на всеки десети - кръц....

 28. 28 Профил на врачански змей
  врачански змей
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Г-н Пенчев би ли могъл да се кандидатира за громбудсман?
  ----------------------
  За такова нещо трябват нови красиви и умни лица. И ако красотата на споменатия е вън от съмнение, то за интелигентността може да се поспори.

 29. 29 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#25] от "mranderson":
  Тук има и Внимателни читатели, Колега...
  Без хинтуитивности, на каквато и възраст да биваш...

 30. 30 Профил на Картина
  Картина
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Много интелигентен човек и идеята е със сигурност добра, но не може ли да си пожелаем просто хората, които работят за държавата да имат морал. Мисля, че ще е много по ефикасно и по евтино. Може ли до всеки човек да застане полицай?

  Пази се да не бъдеш измамен от суетна слава - тя е пропаст за ограничените умове.
 31. 31 Профил на smokingpipe
  smokingpipe
  Рейтинг: 450 Неутрално

  " За целта трябва промяна в конституцията?

  - Разбира се. "


  Това е мечтата . И същината .

  Другото е от района на Карлуково .

 32. 32 Профил на ezs
  ezs
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#25] от "mranderson":

  Партизанщината е един от двата големи проблема на съвременната демокрация и това не е само местна грижа. Партокрацията води до парламентарен антагонизъм и това е очевидно безплодно, предвид забравената съвещателна и консенсусна първоидея на парламента. Дори в САЩ партизанщината се осъзнава като проблем, и това е една от причините да се тачи Сената повече от Конгреса: заради естеството на изборите за Сенат и разпределението на местата независимо от броя избирателите, Сенатът страда далеч по-малко от партизански антагонизъм.

  Така че няма какво да се правим на по-големи светци от папата, още повече че у нас имаме ясен пример за тотално неработеща партийна демокрация.

  Идеята на Кюранов може да не е особено добро решение, но поне правилно идентифицира проблемите, извиращи от партокрацията. Бъдещето без абсолютно никакво съмнение е в гражданските форми на управление и институциите, свързани с тях. Още малко да навлязат онлайн технологиите в политиката и ще стане пределно ясно, че партиите в световен мащаб приближават края на историческия си живот.

 33. 33 Профил на mranderson
  mranderson
  Рейтинг: 493 Неутрално

  До коментар [#32] от "ezs":

  Какво значи "да се правим на по - големи светци от папата" в случая? Не съм чул в щатите или където и да било другаде партийната демократична система да е поставена под въпрос.. И това, че тука не работи, не значи че трябва да я сменяме с нещо друго(неясно какво и никъде неприложено), а значи че трябва да я подобрим. Аз по - скоро си мисля, че който много говори против партийната система и някакви отвлечени глупости за "пряка демокрация" и "граждански форми на управление" по - скоро цели да обърка хората, да ги обезвери и да съдейства за оставане на сегашното статуткво.....

 34. 34 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Идеята, взета от историята на древния Рим, е осъвременена, поради което е абсолютно безсмислена. Защото в своя начален вид римските трибуни са били избирани само от народа (от плебеите), без каквато и да било намеса на нотабилите, а и самите те са били плебеи. Освен това са имали право на абсолютно вето, а не на някакво си там абсолютно безсмислено, палиативно и поради това нямащо никакъв реален смисъл отлагателно вето. И са имали право на вето за абсолютно всичко, тоест, ако римляните са имали конституционен съд, трибунът е щял да има право на вето и за неговите решения. А тези разлики между древните римски трибуни и сегашните громбудсмани на Кюранов са напълно достатъчни да направят неговата идея не полезна, а силно подвеждаща и манвипулираща.

 35. 35 Профил на LegalEagle
  LegalEagle
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ну таварищч Кюранав, а кто будет ГРОМбудсман громить?

 36. 36 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Омбудстманът на България Константин Пенчев изобщо не си върши работата! Ако я вършеше, отдавна да е приет закон за забрана на хазартната дейност на територията на България; отдавна да е приет закон за забрана на "лесните, бързи" кредити, кредити раздавани без никаква обезпеченост, на абсолютно неплатежоспособни, пари които се използват за хазарт, наркотици, проституция и корупция на съдебната , законодателна и изпълнителна власт, пари които отиват директно в джобовете на МАФИЯТА. Всичко, каквото се прави в нашата държава абсолютно преднамерено обслужва интересите на МАФИЯТА. НИТО ЕДИН, НИТО ЕДИН ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЕ ЗАЩИТАВА ИНТЕРЕСИТЕ НА ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК ОТ НАРОДА!

 37. 37 Профил на LegalEagle
  LegalEagle
  Рейтинг: 229 Неутрално

  - Да, може. Но за мен това е по-слабият вариант. Държавата трябва да е убедена, че й е нужна такава институция. Много държави са се оставили да бъдат убедени в такива неща.
  ------------
  За Кюранов държавата е божеството, което трябва да решава и да бъде убеждавано...Не г-н Кюранов, държавата не съществува сама за себе си. Държавата е народа, който избира свои представители за да го управляват в делата, в които гражданите сами не могат - ред, справделивост и войска. За тази цел ВЕЧЕ ИМА ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ, КОИТО СА ГРАЖДАНСКИ СДРУЖЕНИЯ. Стиги институции стига измишльотини и популизъм.

 38. 38 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Всеки човек, който е жител на тази страна и не е член на партия, би могъл да се кандидатира. Дори и неграмотен.
  ==========
  Тук мисля, че трябва да се спре с четенето на статията. Ама и аз защо почнах да я чета, при положение, че видях снимката на господина Кюранов. Между другото дали има общо с другаря Кюранов от БСП.

 39. 39 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#38] от "Цайко":Между другото дали има общо с другаря Кюранов от БСП.


  Син му е.

  /не се чете/
 40. 40 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#39] от "Тони Шнайдера":

  Ахааа, ясно - бащичко. И дъртия беше демократ, после се върна при Партията - кърмилница. Този ни представя същата постановка. Поради тази причина нямам доверие на децата на бивши величия, които го играят антикомунисти. Няма как да си почивал в партийни станции, да си се облагодетелствал от режима, да си учил безплатно в загниващия Запад и да си искрен антикомунист.

 41. 41 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#40] от "Цайко":Няма как да си почивал в партийни станции, да си се облагодетелствал от режима, да си учил безплатно в загниващия Запад и да си искрен антикомунист.


  ++++++++++++++++++++++++++++

  /не се чете/
 42. 42 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 561 Гневно

  До коментар [#1] от "reakzioner":

  Умен,честен,знаещ,можещ,работлив,мислещ и морален комунист в България няма.Та така и с този комунистически наследник.Написаното от този многознайко повече от 10 дни се мотае в Дневник.За какво ли?Акъл от комунист .,но всички червени уредени и подредени.

 43. 43 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Политолог, социолог,бръмаролог - колко интересни народуполезни професии. Особено последната.

 44. 44 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Ако има правомощията като на ОМБУДСМАНа, няма да е много ефективен.

  goblenka
 45. 45 Профил на Enchev,Iliya
  Enchev,Iliya
  Рейтинг: 450 Гневно

  Какви избори когато трябва първо КОНСТИТУЦИЯТА ДА ПРОМЕНИМ И Я НАПРАВИМ ОТ УЛТРА-ДЯСНА, НАТО-ПЕТРОЛ, ГЕНОЦИД-МАРИОНЕТНА, И ЕВРО-ЛОБИСТСКИ, ЧУЖДО-ПОКЛОННА, В ИСТИНСКИ-ДЕМОКРАТИЧНА!!
  ТАКАВА ЗА КОЯТО СИ ДАДОХА ЖИВОТА И ДЯКОНА И БОТЕВА И ВАПЦАРОВА!

  Разумни Българи-хора на 21-ви Век,
  Нека спрем с Евро-Лобистските "плевненски" констатации , и започнем да даваме идеи за ИЗХОД ОТ ЕДНО ИЛИ ДРУГО СОЦИАЛНО, БЕДСТВЕНО-ПОЛОЖЕНИЕ, ЕТО ТАКА!!

  1/ ИДЕЯ ЗА ПЕНСИИТЕ;
  ИСТИНСКИТЕ ДЕМОКРАТИ-БЪЛГАРИ ОТ НАЧАЛOТПО НА АВГУСТ МЕСЕЦ 2013г. ПИСАХМЕ ДО Парламента, ЗА ДА СЕ НОРМАЛИЗИРА И ИЗРАВНИ СТАНДАРТА НА ЖИВОТА НА ЧОВЕКА в България, СЛЕДНОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ;

  ‘ЕЖЕМЕСЕЧНО ДА СЕ ОТДЪРЖАТ 2% ОТ ЧИСТИЯТ ДОХОД НА ВСИЧКИ РЕГУЛЯРНО НАЗНАЧЕНИ МЛАДИ ( от 20 до 55 години) ТРУДОВИ служители, и сумата да се внася държавно в пенсионниоят фонд за ПЕНСИОНЕРИТЕ, КОЙТО ДА БЪДЕ СТРОГО-ДЪРЖАВНО ОШЧEТОВОДЯВАН И ПРЕДАДАВАН ЕЖЕМЕСЕЧНО!!’

  ЦЕЛТА НИ НА ТОВА ПРЕДЛОЖЕНИЕ като ДЕВИЗ:
  "Задължение на младитe към РОДИТЕЛИТЕ",
  Е ДА СЕ ПОСТАВЯТ В ПО-ГОЛЯМА ОТГОВОРНОСТ ДЕЦАТА И МЛАДОО ПОКОЛЕНИЕ КЪМ РОДИТЕЛИТЕ И ВЪЗРАСТНОТО ПОКОЛЕНИЕ В РОДИНАТРА НА ДЯКОНА, И ДА СЕ ПОДПОМОГНЕ НЕ МАЛКО куцащият СЛЕД ГОРБИ-ПЕРЕСТРОИЧНАТА АНАРХИЯ в таз насока, БЮДЖЕТ на БЪЛГАРИЯ!!

  Хей Българи, можели да каже някой КАКВО ЗНАЧИ ЖИВОТА ЗА НАС БЪЛГАРИТЕ??
  Mожели да каже някой КАКВО ЗНАЧИ ВЯРАTA?
  НЕ... , РАЗБИРАСЕ, ТOЧНО ЗА КАКВОТО СТАВА ДУМА СЕГА.
  А АЗ ЕНЧЕВ ЩЕ ВИ КАЖА;

  ЖИВОТА ТОВА ЗНАЧИ ОТГОВОРНОСТ КЪМ ТЕЗИ КОИТО СА РЯДОМ ОКОЛО НАС!
  ДА ИМЕННО ОТГОВОРНОСТ, А НЕ ДРУГО!!
  A ВЯРАTA, това значи МОРАЛНО УСЪРДИЕ НА ДУШАТА ЗА ОБЩ ПРОГРЕС.

  ТОГАВА КАКВО МОЖЕ ДА КАЖЕ ОРЕХ-ЗАКЕСТЕНЯЛОТО САМОНАЗНАЧИЛО СЕ ПСЕВДО-ПРАВИТЕЛСТВО, ЗА ОТГОВОРНОСТТА МУ КЪМ ИСКА НА РЕВОЛЮЦИОННО НАДИГНАЛИЯ СЕ НАРОД, ЗА ИСТИНСКЛИ-ДЕМОКРАТИЧНА ПРОМЯНА, А ТО БЕЗОТГОВОРНО И ВСЕ ОЩЕ ЕВРО-ЧУЖДОПОКЛОН-ЛОБИСТСКИ НЕ СЕ И ВСЛУШВА В ТОВА?

  2/ ИДЕЯ ЗА БЮДЖЕТА;
  Трезвият БЪЛГАРСКИ разум на потомците на Дякона ПОДСКАЗВА ЧЕ, ЗА ДА НЕ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА СЕДИМ ГОРБАЧЁВ-ПЕРЕСТРОИЧНО НА ЕДНО КРИЗИС-МЕСТО КАКТО СМЕ СЕГА, ЕВРО-МАРИОНЕТНО, И НАТО-ПЕТРОЛ-ГЕНОЦИДНО ЗАХВЪРЛЕНИ;
  БЪЛГАРИТЕ РЕШИХМЕ ОТ НАЧАЛОТО НА 2013г.;
  “КОНСТИТУЦИОННО, ВСИЧКИТЕ ЗАПЛАТИ НА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ВОГЛАВЕ С ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ДЕПУТАТ-ДНЕВНИ РАЗХОДИ И ПРАВИТЕЛСТВО, ДА ПРЕМИНАТ НА РАБОТНO-ОТЧЕТЕН ХОНОРАР-ЗАПЛАЩАНЕ!!”

  Т.е., ВСЕКИ ЕДИН, НЕЗАВИСИМО ОТ ПОСТА НАЗНАЧЕН НА ДЪРЖАВНА РАБОТА И ДЛЪЖНОСТ, ДА ПОЛУЧАВА НЕ КОНСТАНТНО БЮДЖЕТ-ХРАНТУТСКA МЕСЕЧНА ЗАПЛАТА, А ХОНОРАР-ЗАПЛАТА, НO САМО СЛЕД ОТЧИТАНЕ НА РЕЗУЛТАТ ОТ ОБЕЩАНИЕ ИЛИ ИЗВЪРШЕНА РАБОТА НА ПОСТА!
  И ТO, РЕЗУЛТАТ ОТ РАБОТА, ПРИЕТ ОТ ;
  "КОМИСИЯ ПО ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТ НА ДЪРЖАВНИТЕ ПОСТОВЕ".

  ЗА ДА СЕ СЪЗДАДЕ ТАКАВА ВИСОКО ОТГОВОРНO-ОТЧЕТНА "КОМИСИЯ ПО ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТTA НА ДЪРЖАВНИТЕ ПОСТОВЕ", ТРЯБВА ДА СЕ ПРОМЕНИ ИЗ ОСНОВИ ЦЯЛАТА НИ СЪДЕБНА, БАДЖАНАК-НАСЛЕДНИЧЕСКА ПРОКУРОР-СБИРЩИНА И СЕ НАЗНАЧИ НОВ ПРОГРЕСИВНО-МИСЛЕЩ ПРОКУРОРСКИ СЪСТАВ, след обаче издържан ДЪРЖАВЕН ИЗПИТ ЗА ЛОЯЛНОСТ И СВЕЩЕННА КЛЕТВА ЗА ЧЕСТНОСТ ПРЕД НАРОД И ДЪРЖАВА, ОТГОВОРЕН И ТОЙ ПРЕД НОВАТА НИ СТРОГО-ПРИЕМСТВЕНА РАЗЛИКИТЕ НИ, КОНСТИТУЦИЯ!

  Най много до 3 месеца, ако не сеотчете резултат на работа, Държавния виновник да бъде морално СЪДЕН БЕЗ СЪДЕБЕН ИМУНИТЕТ и ОТКУП ЗА БЯГСТВО от съдa-ВЪЗМЕЗДИЕ за НАРУШЕНИЕТО.
  Държавния виновник да бъде материално, СЪДЕБЕНO отговорен и отстранен от пост и длъжност, без право на връщане, И ПРАКТИКА В ДЪРЖАВНАТА СФЕРА!

  До кога ЧУЖДОПОКЛОННО ще се влачим под опашката на тази “Дем(ек)-ократска Йевро-АНАРХИЯ”, ПИТА (полит-съветника, пророк ) ИЛИЯ ЕНЧЕВ, чието име цяла една улица в родният му град-ПЛОВДИВ, не случайно носи??

  Забележете каква масонизирала сбирщина е €вро-Ш€НГ€Н-конгломерата!
  ПРАВИЛНОТО НАЗВАНИЕ НА €C / €U-то е;
  АВАНТЮРИСТИЧНО-Н€ДООБМИСЛ€Н €-КОНГЛОМЕРАТ на
  КОНЦЕПТУАЛ€Н, Ш€НГ€НO-МАСОНСКИ, КОЛОНИАЛЕН-(и в прекият и коствен смисъл на думата)-КОНСТРУКТИВИЗЪM.

  КОЛОНИАЛЕН КОНГЛОМ€РАТ-Сбирщина от Царства, Кралства, Р€публики, Монархии и даже най-срамното, в чл€нство € допуснат най-голямия КОЛОНИАЛИСТ в момента на планетата; Колониалиста Но-1, кралство-АНГЛИЯ.
  Колониалиста Но-1, кралство-АНГЛИЯ € подложила на ИЗГНАНИ€ до д€н дн€ш€н, цял €дин Народ без Родина, д€мек-ократично?
  Става дума за Народа на Островите Чагос.
  БРИТАНСКИТ€ КОЛОНИАЛИСТИ Но: #1 в 21ви В€К, НЯМАЛИ НАЙ-НАКРАЯ ДА ПОТВЪРДЯТ МИЛИТАРИСТИЧ€СКИЯТ СИ КОЛОНИАЛ€Н-Г€НОЦИД НА ОСТРОВИТЕ ЧАГОС??
  За да скрият престъплението си са дали острова под наем на НАТО от 1970г., а народа е изселен в ИЗГНАНИ€ до сега.
  Подробности ще намерите в Документалното филмче; (“Stealing a Nation”, A Special Documentary Report by John Pilger.)
  http://www.youtube.com/watch?v=Qnp2_8klt0I

  СТОП на Българското участие в членство с КОЛОНИАЛИСТИ В РАЗПАДАЩИЯТ СЕ ВЕЧЕ €ВРО-КОЛОНИАЛ КОНГЛОМЕРАТ!
  ТАЗИ МАСОНИЗИРАЛА СБИРЩИНА В КОЯТО ДОПУСНАХМЕ МАСОН-ЛУКАНОВИТ€ ПРЕСТЪПНИЦИ - "РАН-ЪТ" < http://bgsviat.narod.ru > ДА ПОСАДЯТ И БЪЛГАРИЯ В €ВРО-КОЛОНИЯЛ ЧЛЕНСТВО, НИКОГА Н€ € БИЛА А И Н€МОЖ€ ДА БЪД€ в тази си ФОРМА, съюз, а кмоли "демократичен", както са се самоназвали, незнаейки значението на истинската ДЕМОКРАЦИЯ!
  Къде въобще има, истинскa-демокрация в света?

  БЪЛГАРИЯ;
  ДЪРЖАВА ЗАЛЪГВАЩА НАРОДА СИ С ПОДАЯНИЯ ОТ КРАДЦИ.
  ЕДИНСТВЕНАТА ДЪРЖАВА В СВЕТА ХАРЧЕЩА ДВА ПЪТИ ПО-ВЕЧЕ ОТ НАЦИОНАЛНИЯТ СИ ГОДИШЕН ПРОИЗВОДСТВЕН ПРОДУКТ.
  ДЪРЖАВА С ПСЕВДО-ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ДОПУСНАЛА И НЕЙНОТО ЧЛЕНСТВОТО В €-КОНГЛОМЕРАТА С КОЛОНИАЛИСТИ, продължаваща да проповядва "православие".
  ДЪРЖАВА НА ТРОИЧНАTA-БЕЗПРИЕМСТВЕНОСТ ОТ / ПОЛИТ-КУЛТОВИ-ИДЕОЛОГИИ, МУЛТИ-РЕЛИГИИ, МНОГО-ЕТНИЧЕСТВО / ПОСТОЯННО-ПОБОРНИЧЕСКИ, ВРАЖДУВАЩИ-ПАРЛАМЕНТАРНО, СЪЗДАЛИ и потдържащи БЕЗПРИЕМСТВЕНОСТТА И ПАРЛАМЕНТАРНАТА-ДИСКРИМИНАЦИЯ.
  ДЪРЖАВА ПРЕВЪРНАЛА ШКОЛАТA СИ В СЪМНИТЕЛНИ ТЪРГАШСКИ ФИРМИ А ДЕЦАТА СИ, В ИНСТРУМЕНТ ЗА ПЕЧАЛБА В ТЯХ, диферeнцирани с дух расисткото прозвище-"ИНДИГО".
  ДЪРЖАВА Б€З НИТО ЕДНА СОБСТВЕНА НАРОД-ОДЪРЖАВЕНА БАНКА, НО С 25 МАСОН-РОДШИЙЛД-ЧУЖДИ КЛОНОВ€, ДОИЗГЛОЗГВАЩИ ПС€ВДО-Р€СТИТУЦИОННО ЦЯЛАТА И Н€ДВИЖИМА-НАЦИОНАЛНА СОБСТВ€НОСТ.
  БРАТЯ БЪЛГАРИ,
  ДО КОГА ТАКА ЩЕ КРЕТАМЕ и ще си въобразяваме че живeeм?

  “Народ който не си храни собствена армия, ще трябва да храни чужда”!
  Стара Славянска поговорка

  БИ-СМИЛ-АЛЛО, РАХМАН Ал-РАХИМ, АМИН!!

  НИЕ-БЪЛГАРИТЕ СМЕ ТЕЗИ ПРЕД КОИТО СТОИ ЗАДАЧАТА, ДА НАПРАВИМ ИСТИНСКА-ДЕМОКРАЦИЯ, И ПРОМЕНИМ СВЕТА!

  С уважение:
  И.П.Енчев / [email protected]

  "За ПЪЛНОТО си щастие, Човек трябва да има СЛАВНО Отечество" Симонид Кьоский, 5 век преди Новата ера.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK