Маргарита Илиева, БХК: Полицейското насилие в нощта на 40-я протест е извън закона

Маргарита Илиева

© Личен архив

Маргарита ИлиеваМаргарита Илиева е юрист, директор на Правната програма на Българския хелзинкски комитет (БХК). С нея разговаряме за случилото се в 40-тия ден на протеста, сблъсъците около парламента, за действията на полицията и употребата на сила.


Очакван ли беше според вас сблъсъкът между протестиращи и полиция?


- В някакъв смисъл – да. Толкова множествен, толкова дълготраен, толкова пренебрегван политически протест вероятно естествено ескалира в някой момент. Особено ако се кумулират (изкуствено) поводи. Първо, парламентарни комисии, до късно заседаващи по възпаляващ въпрос, а именно финансово задължаване на обществото от страна на едно управление, което непренебрежима част от обществото се опитва да деинституционализира като непредставително.
С други думи, решава се същностно контроверзен въпрос – тези, които не искаме да ни представляват, вземат решения за наша, буквално, сметка - тъкмо когато енергията на протеста се консолидира времево и пространствено (вечер пред парламента). После показно се струпва жандармерия, чиято външност сама по себе си съставлява демонстрация на готовност за употреба на сила от страна на властта. Това винаги предизвиква негативно вълнение у участниците в обществено недоволство и катализира патоса им. От това рано или късно следват действия.  


Как може да се определи акцията с извеждането на депутатите с бял автобус - все повече сред протестиращи надделява мнението, че това е било провокация към протеста?


- Сложно е управлението на динамични ситуации със стълпотворения от хора, тъй като те генерират мощни, мигновени чувства. Тактиката на това управление не е моя специалност, но и простият здрав разум насочва, че ескалацията на съществуващия антагонизъм протест - власт посредством жестове като "показването" на масирано полицейско присъствие с тежко снаряжение води (непосредствено) до консумиране на конфликта. С други думи, властта показва на хората своята жандармерия, когато вече иска да сведе въпроса до своето надмощие.


Това надмощие обаче е спорно. Ранените, символно, а по предчувствие - и физически, граждани също знаят своята сила и, предизвикани, желаят да я премерят с тази на властта, с която се борят. И двете страни търсят (сублиминално) този момент, когато хората и щитовете на властта взаимно се чупят. Цялата тази смес е лесно запалима от жестове като развеждането в кръг на "избраници" в бял автобус, в разрез със сплотеното от гняв множество техни "избиратели". Като размахване под носа на… червен плат?  


Видях и нещо друго, доста важно, на един от клиповете в интернет: при повтаряне на едни и същи кадри става сякаш видимо, че прозорците на автобуса се чупят отвътре с удари на полицейски щитове и стъклата се разпиляват навън като при експлозия, а не имплозия. С други думи, от този клип изглежда, че прозорците са строшени преднамерено от полицията, а не от протестиращите (бел. ред. - в деня на интервюто от МВР съобщиха, че в автобуса техен служител е бил само шофьорът, последваха уточнения, че стъклото е било счупено и след това бутнато навън, депутатът от ДПС Йордан Цонев обясни пред Би Ти Ви, че първият прозорец бил счупен до него и след като втори камък влетял вътре, той с щит пазел прозореца).


Такъв дирижиран "сигнал" лесно освобождава емоции, чийто полет се следва от бутилки минерална вода и камъни. Тези поводи, които изброявам, не са природни явления. Те са нечии решени актове. Какъвто е и цялостното игнориране на протеста. Тези неща, както всички неща в естеството, имат своите последици.


На едно ниво, доминантната проявна форма на гражданското неподчинение в онази нощ е символна корелация на отказа на властта да се "подчини" на недоволното общество.


Ако протестът е насочен към това да извади властниците от институциите, защото те не са адекватни на смисъла на тези институции и ги заразяват с разпад, а властниците отказват, като налагат нежеланото си присъствие в институциите, в повратния момент протестът наказва тези нежелани властници, като ги принуждава да останат там, вътре, нежелано дълго, като затворници на собствената си безогледност, обърната срещу тях. Това за предвидимостта на гражданското неподчинение.


Никога обаче не можем да очакваме държавата да нарушава закона.


Доколкото е употребено полицейско насилие онази нощ, то е извън закона. Държавното беззаконие винаги е извън очакванията ни. То е и трябва да бъде шок, защото е противен оксиморон, "подкожно" нетърпим. Никой не трябва да "свиква" с него, още по-малко да го легитимира, както видях да се прави на едно място в социалните мрежи и публикация – "полицията винаги и навсякъде биела, това била нейната работа". На такова мислене - такава полиция.


Полицията като всяка човешка институция е наша колективна проекция и аз съм уверена, че ако ние проектираме мисловно полицаи, които са немислими като насилници, насилието се изключва. Разбира се, в реалността ние сме далеч от това. Много от нас си представят полицаите като подкупни биячи. Нещо повече - много от нас ги подкупват. От тази гледна точка сигурно и боят се очаква.


Каква е разликата между полицейското насилие и правомерната употреба на сила (т.нар. принцип на абсолютната необходимост)?


- Тя се определя от целта и необходимостта. Ако полицаят преследва законна цел и ако не може да я постигне, без да употреби сила, тя/той имат право да го направят в стриктно необходимата степен. Щом постигнат целта – незабавно край на силата. Ако могат да я постигнат и без сила или с по-малко сила – той/тя са длъжни да се въздържат. Закон.


Видях на телевизионен видеоклип полицай, който редица пъти замахва произволно с палката си и удря безразборно стоящи наоколо хора – без никаква видима цел, да не говорим за необходимост. За всеки случай може би; да си знаят. Какво да знаят? И сам този полицай не изглежда да знае каквото и да било в този момент. Но той има ръководители и те следва да отговарят, защото планирането и контролът на полицейските операции така, че да се минимализира всеки риск за живота и здравето на хората, е международноправно задължение на властите. То съответства на нашите фундаментални права на живот и на свобода от малтретиране. Тези права не са шега. Всеки властник следва да си ги гравира в съзнанието.  


Ако бях онази нощ на протеста, щях да се дръпна от автобуса; не бих участвала в задържането му или в рушене на обекти; още по-малко в агресия над лица. Но гневните множества могат да се поведат по разрушителни пориви; това е част от човешката даденост. Затова има държава. И нейната предпоставка е следната:


всяко противоправно действие има своето правно противодействие.


Безогледното разкървавяване на хора, на общо основание, не е това правно противодействие. Още по-малко се побира в границите на правното заплашителната вербална агресия и ударите върху журналисти или чупенето на камери. Това не са неща, които министър може да оправдава.


Може ли да дадем някаква оценка на действията на прокуратурата и МВР? 


- Оценка на МВР вече дадох на базата на публично известните факти. За оценка на прокуратурата ми се струва рано. Ние формално сигнализирахме прокуратурата по законовия ред и ще очакваме да бъдем уведомени за резултатите от действията й.  


Докъде очаквате, че ще стигне проверката?


- Доникъде. Прокуратурата на господин Цацаров се държи в голяма степен произволно и според собствена дефиниция, понякога невнятна, за целесъобразност. Разбира се, въпросите за престъпленията, правото и кривото нямат нищо общо с целесъобразността. (Изключвам въпроса за рационалната употреба на ресурси.)


Прокуратурата не би трябвало да има нищо общо с целесъобразността - не и с политическата. Главният прокурор си позволи тактическа публична критика спрямо МВР и, предполагам, ще спре дотам. Министърът пък критикува парламента за насрочването на комисиите тогава. Остава господин Миков да критикува МВР, за да завъртят кръга на институционалната безотговорност и мимикрия в играта "прехвърли топка".  


Как може да си обясним случилото се, след като директорът на СДВР Ивайло Спиридонов обяви в събота, че не е издавана заповед за употреба на насилие в нощта на вторник срещу сряда?


- Достатъчно е, за да се оторизира имплицитно нещо, да се положи цел, без да се поставят граници на приложимите средства за изпълнението й. Въпросът би трябвало да бъде: "Вие предупредихте ли ги изрично, че нямат право по закон да използват сила, която не е абсолютно необходима, и всеки, който престъпи границата, ще бъде разследван – дисциплинарно и от прокуратурата?" Разбира се, такова предупреждение не е отправено. Но въпросът трябва да бъден зададен. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (151)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на web_2.0_vs._dc
  web_2.0_vs._dc
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Нормален човек веднага би си подал оставката. Но от тройната коалиция ще връчат орден на всеки полицай биещ протестиращи. Оставка безочливи наглеци.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 2. 2 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 506 Неутрално

  МНОГО СИ Е В ЗАКОНА,НЕ ПОТОПИХА ПРОТЕСТИТЕ В КРЪВ,И ИЗЛЯЗОХА ОТ СИТУАЦИЯТА С МИНИМАЛНИ ЖЕРТВИ!!!

 3. 3 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 395 Гневно

  Колективен иск от името на пострадалите до съда в Страсбург и милионна глоба за българското МВР.
  Комунистите разбират само, когато ги удариш по джоба.

  zenrus.ru
 4. 4 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1177 Весело

  Един от проблемите на протеста и защо не може да достигне до повече хора. Само части от статията:
  ...решава се същностно контроверзен въпрос ............... енергията на протеста се консолидира времево и пространствено
  И долу за да не Ви губя времето:
  ....за да се оторизира имплицитно нещо......
  Далече, ама много далече от България. Даже Бойко го усеща и малко за разтуха- македонски речник.
  контроверзниот
  Вид збор: Придавка
  Што е спорен, оспорлив, дискутабилен.
  Англиски: controversial
  Примери:
  Контроверзна личност.

 5. 5 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  До коментар [#3] от "SPQR":

  Е нали тая глоба ще се плати от нашите данъци, какво удряне по джоба?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 6. 6 Профил на miami3
  miami3
  Рейтинг: 450 Любопитно

  До сега къде бяха от БХК !

 7. 7 Профил на grozd
  grozd
  Рейтинг: 398 Неутрално

  БХК - поредната подлога на Сорос.

 8. 8 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#5:"Тони!"]Е нали тая глоба ще се плати от нашите данъци, какво удряне по джоба?[/quote]
  Ами те нашите данъци си ги слагат директно в джоба. Ще има по-малко за тях да крадат.

  zenrus.ru
 9. 9 Профил на stalik
  stalik
  Рейтинг: 507 Любопитно

  До коментар [#6] от "miami3":

  Много тъп въпрос задаваш. БХК бяха тези, които поискаха оставката на Орешарски първи още в деня на избора на Делян Пеевски. Но няма как да знаете това, след като дори не сте си направили труда да проверите, като отворите сайта им. Такива коментари са откровено тролстване. Изключителната глупост във въпроса Ви идва от комфорта на незнанието Ви - Вие не желаете да се информирате и въз основа на доброволната Ви неинформираност критикувате. Евтино. Много евтино.

  Nous ne sommes rien, soyons tout!
 10. 10 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Щом нещо се твърди от БХК автоматично то не е вярно!
  Това са коссмополитни мекерета готови на всичко за да изкарат колкото за една гъбена чорба!

 11. 11 Профил на stalik
  stalik
  Рейтинг: 507 Весело

  [quote#10:"SSmart"]Щом нещо се твърди от БХК автоматично то не е вярно! [/quote]
  Това само твърдение Ви показва като един лишен от всякакво рационално мислене човек. Това е такава очевидна логическа грешка, че няма накъде. Това е начинът на мислене и на идеологиите - комунизъм, фашизъм... От там ли идва SS в ника Ви?

  Nous ne sommes rien, soyons tout!
 12. 12 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 855 Весело

  До коментар [#11] от "stalik":

  Имате предвид от scutzstaffel ли?
  Не е по темата ,но това не е нито от комунизъм ,нито от фашизъм!
  Подобни клиширани заключения не говорят използвано интелектуално натоварване!

 13. 13 Профил на Desolater
  Desolater
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#2] от "4i4e":

  О 4i4e, добро утро Айде бе, къде ходиш, днес втора смяна ли си на работа тук?

 14. 14 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 855 Весело
 15. 15 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Кое не е в рамките на закона? Не се посочват конкретни закони , техни членове и алинеи. Общи приказки като на пазара.
  Обратното.
  Протестиращите, блокирайки придвижването на хората, намиращи се в парламента, нарушиха чл. 35 от Конституцията на РБългария като отнеха едно от основните права на гражданите - правото да се придвижват свободно.
  Могат да се добавят куп конкретни нарушения на Закона за движението по пътищата, Закона за събранията, митингите и манифестациите, но те просто конкретизират това основно човешко право!
  Това не ме учудва. Политиката на двойните стандарти е присъща за тези, които плащат на БХК . Който плаща, той поръчва музиката

 16. 16 Профил на Thalatta
  Thalatta
  Рейтинг: 478 Весело

  До коментар [#8] от "SPQR":

  Важното на Вуте да му е зле

 17. 17 Профил на Цветелина
  Цветелина
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#4] от "stoiank":

  Уместно. Изказът на интервюираната Маргарита Илиева не е експлицитен без справка с речник - тълковен или на чуждите думи в българския език.

 18. 18 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Психоанализ на част от обществото.
  Приличен.

 19. 19 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#16:"ydarakchiev"]Важното на Вуте да му е зле[/quote]
  Важното е българите най-после да получим доказателство, че има закони и те са над всички. Дори и ако се наложи да се търси справедливост в европейски съд. Когато 50 ранени получат обезщетения от МВР за незаконния си побой, МВР ще изгуби облика си на всесилна и всемогъща репресивна организация. Хората няма да ги бъде страх от тях, няма да се поддават на терор. И следващия път, когато има несправедливост, на улицата ще излязат всички. Хиляди българи, особено в малките градове и по селата, все още имат робската психика на крепостни селяни, приведени в кръста от поклони пред местните партийни феодали. А партийните феодали се държат там с помощта на репресивните 'органи' на МВР. Това е НЕДОПУСТИМО за една европейска държава!

  zenrus.ru
 20. 20 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 506 Неутрално


  [quote#19:"SPQR"]Когато 50 ранени получат обезщетения от МВР за незаконния си побой, МВР ще изгуби облика си на всесилна и всемогъща репресивна организация.
  ... Това е НЕДОПУСТИМО за една европейска държава![/quote]

  уви, допустимо е за съжаление - ето ви полицията в една демократична европейска държава какви ги върши, да не дава господ да ги настигнем...
  http://www.youtube.com/watch?v=DyHTS26ob5c

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 22. 22 Профил на abe_123
  abe_123
  Рейтинг: 395 Любопитно

  Защо не съм чувал за хелзински комитети в къде по-нуждаещи се страни от нашата? Като например арабските или пък в Турция? Нека жената от снимката бъде така добра и да се изнесе в някоя от тези посоки, за да защитава нуждаещите се. Там ще има невероятната възможност да прояви знанията си и волята си да помага на нуждаещите се.

 23. 23 Профил на stalik
  stalik
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#12] от "SSmart":

  Не са клиширани заключения, а факти. Идеологиите отричат бланкетно, а не рационално, тези, които им противоречат. Точка.

  Nous ne sommes rien, soyons tout!
 24. 24 Профил на stalik
  stalik
  Рейтинг: 507 Весело

  До коментар [#15] от "focusnik":

  Законът за МВР, чл. 72. Намерих го за по-малко от минута с Google.

  Nous ne sommes rien, soyons tout!
 25. 25 Профил на stalik
  stalik
  Рейтинг: 507 Весело

  До коментар [#20] от "petrov9":

  Това, че нещо се прави от друг, не значи, че е правилно.

  Nous ne sommes rien, soyons tout!
 26. 26 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 838 Весело

  БХК реагира??? Що така? Да не би някое "нежно създание" да е било нагрубено на протестите? Или пък БХК, както Антоанета Цонева и прочие "червени" подводници са инструктирани да омаскарят протестите с присъствието си?!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 27. 27 Профил на stalik
  stalik
  Рейтинг: 507 Весело

  До коментар [#22] от "abe_123":

  Защото и ти, като една мъпетка по-горе, не си си направил труда. Арабските държави нямат, защото там режимът за НПО е меко казано тоталитарен. Но ето ти списък. И него намерих за по-малко от минута с Google:

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0javascript:void(0);%B0_%D1%85%D0%B5%D0%BB%D0%B7%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D1%84%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F_%D0%B7%D0%B0_%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%B0#.D0.9D.D0.B5.D0.B7.D0.B0.D0.B2.D0.B8.D1.81.D0.B8.D0.BC.D0.B8_.D0.9D.D0.9F.D0.9E.2C_.D1.87.D0.BB.D0.B5.D0.BD.D0.BA.D0.B8_.D0.BD.D0.B0_.D0.9C.D0.A5.D0.A4

  Nous ne sommes rien, soyons tout!
 28. 28 Профил на stalik
  stalik
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#26] от "moriarti":

  Ако си бяхте направили труда да се запознаете малко с историята на протеста, щяхте да знаете за ето това тук:

  http://www.bghelsinki.org/bg/novini/press/single/pressobshenie-reshenieto-na-narodnoto-sbranie-za-izbor-na-predsedatel-na-dans-izdava-tezhk-sriv-v-drzhavnoto-upravlenie-i-drzhavnoto-ustrojstvo/

  Както и на ето това:

  http://www.bghelsinki.org/bg/novini/press/single/pressobshenie-bhk-predstavi-pred-ks-stanovisha-po-delata-otnosno-nesvmestimostta-na-polozhenieto-na-delyan-peevski-i-ivan-ivanov-s-kachestvoto-na-narodni-predstaviteli/

  Този масов напън в коментарите тук да се дискредитира БХК е доста съмнителен. Най-малкото защото е необоснован и ирационален. БХК през годините винаги е бил подлаган на атаки от националистически фракции и други (национал)социалисти. Това трябва много да ни говори за това кои са хората тук, които критикуват. Май тъкмо са се върнали от Бузлуджа...

  Nous ne sommes rien, soyons tout!
 29. 29 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#28] от "stalik":

  И защо ТРЯБВА да се запознавам с историята на протестите? Те са спонтанни, неорганизирани, с ясни искания и БЕЗ водачи. Напоследък обаче твърде много организации и персони, които се омаскариха, погазвайки демократичността в нашата държава (примери мнооооооого) се заеха да бъдат припознати като говорители, водачи, организатори на протестите. Странно, а?! Иначе всеки може да пуска гневни или тревожни декларации... и да живее на Марс.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 30. 30 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 931 Весело

  До коментар [#26] от "moriarti":

  [quote#26:"moriarti"]Или пък БХК, както Антоанета Цонева и прочие "червени" подводници са инструктирани да омаскарят протестите с присъствието си[/quote]

  Грешиш! Не са инструктирани! Дадена е непрекосновена заповед да бъдат извършени саботажни действия! Като за стимулиране им са прочетени откази от "Овчарчето Калетко", излъчени са три-четири епизода от "на всеки километър" и им е припомнено геройството на партизаните при обирите над мандри!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 31. 31 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 672 Неутрално

  След "контроверзния въпрос" спрях да чета.

 32. 32 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#6] от "miami3":


  [quote#6:"miami3"]До сега къде бяха от БХК ! [/quote]До скоро се занимаваха предимно с цигани и хомосексуални.Сега,обаче подпомагат Пръмова.Не знам Йонко Грозев за е напускал БХК,след като отиде при Кунева.

 33. 33 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#24:"stalik"]Законът за МВР, чл. 72. Намерих го за по-малко от минута с Google.[/quote]
  А дали си го прочел? По това което пишеш, не си личи.
  От 9 -те случая по ал. 1, когото е разрешено да се "бие", в конкретния случай са приложими поне 6 от тях.
  Затова е авторката не го цитира. Просто не и стиска!

 34. 34 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 855 Весело

  До коментар [#23] от "stalik":

  Клишета! Като не можете да мислите ползвате наготово!
  Какво да се тормозите!
  "Демократичните" идеологии нищо не отричат ,така ли?

 35. 35 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#3] от "SPQR":

  И от кой джоб ще се плати тази глоба. От позитанския или от джоба на баба Пена от Чапръчене.

  Продължавайте да си плещите глупости. Важното е че си вярвате. Ако БГ полицията е действала незаконното, то предлагам да си внесем малко полицаи от Турция.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 36. 36 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#8] от "SPQR":

  Искаш ли да ти дам една вилица да си надупчиш задника. Щото от него могат иначе да направят тъпан, пък така ще си останат без тъпан.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 37. 37 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Маргарита Илиева да даде компетентно мнение и дали е противозаконно:
  1. Да блокираш хора в сграда, против желанията им;
  2. Да хвърляш камъни по хора, с риск да ги убиеш;
  3. Да не изпълняваш полицейски разпореждания, без значение дали ти харесват или не;
  А за въпросното стъкло имаше достатъчно анализи и се видя дори камъкът, който го счупва...
  Крайно време е да се престане да се подклажда този безсмислен протест. Ако хората искат промяна - да излъчат представители или да направят партии и с исканията си да спечелят гласове и да влязат в парламента по общоприетия начин - чрез избори. Гледам днес онова недоразумение Радан не знам кой си, обяздва протеста и диктува някакви условия. Какъв си ти бе!? Нали твоята партийка дори не успя да прескочи 4%?!

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 38. 38 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3633 Гневно

  [quote#0:"Маргарита Илиева"]..простият здрав разум насочва, че ескалацията на съществуващия антагонизъм протест - власт посредством жестове като "показването" на масирано полицейско присъствие с тежко снаряжение води (непосредствено) до консумиране на конфликта...[/quote]
  Червените обаче толкова дълго са живели с ненарушима власт, че се мислят за хора от друго, необикновено "тесто". Те се възприемат като богоизбрани и недостижими. Ето защо за тях демонстрацията на мускули срещу протестиращите..."лумпени, лентяи, наркомани" е нещо напълно в реда на нещата. Нещо повече! Те считат, че посмелите да нарушат тяхното неотразимо и богоподобно управление трябва да бъдат наказани (доказателства за такова отношение виждаме и тук във форума). За тях дори проливаниет на кръв би имало последващ възспиращ ефект върху тълпата, която видите ли е толкова "неориентирана", че "дори не може да излъчи лидери" за подкупване и усмиряване.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 39. 39 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3633 Неутрално

  [quote#2:"4i4e"]МНОГО СИ Е В ЗАКОНА,НЕ ПОТОПИХА ПРОТЕСТИТЕ В КРЪВ,И ИЗЛЯЗОХА ОТ СИТУАЦИЯТА С МИНИМАЛНИ ЖЕРТВИ!!! [/quote]
  Типичен болшевишки подход. За какви жертви говориш бе алчо!? Не виждаш ли, че става дума за твои съграждани? Хора от твоя народ.....ако в ограниченият ти от залповете на Аврора мозък има място за такива разсъждения!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 40. 40 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 864 Весело

  Кой плаща на БХК? Изяснете си порво този въпрос, после позицията на авторката..... сама по себе си наливане от пусто в празно....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 41. 41 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Едрата нежна бяла птица няма защо да търси нещо извън закона! Има поне 5 текста в закона, по които могат да се оправдаят.

  При изпълнение на служебните си задължения полицейските органи могат да използват физическа сила и помощни средства само когато това е абсолютно необходимо при:

  1. противодействие или отказ да се изпълни законно разпореждане; (да)
  2. задържане на правонарушител, който не се подчинява или оказва съпротива на полицейски орган;(по скоро не)
  3. конвоиране на лице или при опит то да избяга, да посегне на своя живот или на живота и здравето на други лица; (по скоро да в частта на здравето на други лица и доколкото депутатите освен задници са и лица)
  4. (доп. - ДВ, бр. 98 от 2008 г.) оказване съдействие на други държавни органи или длъжностни лица, включително на контрольорите на Европейската комисия, на които противозаконно се пречи да изпълняват задълженията си; (по скоро не, защото те бяха приключили със задълженията си)
  5. нападения срещу граждани и полицейски органи;(по скоро да)
  6. освобождаване на заложници;(не)
  7. групови нарушения на обществения ред;(да)
  8. нападения на сгради, помещения, съоръжения и транспортни средства; (да)
  9. освобождаване на незаконно заети обекти, ако им е разпоредено от компетентен орган.(по скоро не)


  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 42. 42 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3633 Неутрално

  [quote#37:"demonoid"] Гледам днес онова недоразумение Радан не знам кой си, обяздва протеста и диктува някакви условия. Какъв си ти бе!? Нали твоята партийка дори не успя да прескочи 4%?! [/quote]
  Ами запушете му устата бе негодяи! Къде се намира той да смущава величавите ви грабежи и измами, некадърното ви управление, което освен да зароби страната с нови и непосилни за хората заеми, друго не знае. Заеми които вие ще ограбите, а поколения ще трябва да връщат!
  Стремежът ви да затворите устата на иначе мислещите доведоха България до тази мизерия и неспособност да се изправи отново! Сега продължавате по същея начин. Как не ви дойде поне малко акъл в тези чугунени глави!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 43. 43 Профил на stalik
  stalik
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#29] от "moriarti":

  Всъщност в момента подменяш тезиса. Аз отговорих на риторичния ти въпрос защо БХК реагира, който ти зададе с особено драматичен апломб, очевидно убеден, че си напипал е*аси-великия-анти-БХК-аргумент. Очевидно, обаче, не си. А колкото до историята на протестите - тук дума не може да става за "яхването", за което говориш. Просто защото БХК бяха тези, които поискаха оставката на Орешарски в ден 1 от протестите и направиха подписка за това. Това разбираш ли го?

  Nous ne sommes rien, soyons tout!
 44. 44 Профил на stalik
  stalik
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#32] от "yanne":

  Ми как ще знаеш, като не си отварял през живота си сайта на тези, които коментираш!?

  Nous ne sommes rien, soyons tout!
 45. 45 Профил на stalik
  stalik
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#33] от "focusnik":

  Така ли? Голям юрист се извъди. Илиева е един от авторите на този текст в закона. Не мислиш ли, че тя знае по-добре от теб?

  Nous ne sommes rien, soyons tout!
 46. 46 Профил на stalik
  stalik
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#34] от "SSmart":

  Отричат недемократичните. Не ми казвай сега, че имаш аргумент защо това не е правилно.

  Nous ne sommes rien, soyons tout!
 47. 47 Профил на Александър Арабчев
  Александър Арабчев
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Да попитам само, откъде може човек да се снабди с полицейски щит? Защото в белия автобус нямало полицаи, ама Данчо Ментата обяви официално, че е бранил с щит прозореца.
  Кой му го даде, или на него му се полага да се пази от народната любов?
  А иначе БХК си знае да защитава циганите и толкова.

 48. 48 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Пропуснахме исторически шанс да изметем правителството - когато автобуса тръгна да излиза трябваше да пуснем на предна линия една ударна дружина от хомосексуалисти (като в армията на Александър Велики). След боя над тях БХК подопечните и сродните им организации щяха да нададът такъв вой по Европата, че правителството щеше да падне за часове. За съжаление когато бият бели хетеросексуални християни никой не се интересува.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 49. 49 Профил на stalik
  stalik
  Рейтинг: 507 Неутрално
 50. 50 Профил на stalik
  stalik
  Рейтинг: 507 Неутрално

  [quote#47:"captain_a"]А иначе БХК си знае да защитава циганите и толкова.[/quote]
  Гениален расистки анализ направи. Браво!

  Nous ne sommes rien, soyons tout!
 51. 51 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3633 Неутрално

  [quote#15:"focusnik"]Кое не е в рамките на закона? Не се посочват конкретни закони , техни членове и алинеи. [/quote]
  С помощта на внедрени кадри на ДС си направихте конституция, после 23 години си градите наказателни закони, удобни за оправдаване на отявлени червени обирджии, измамници и изобщо престъпници, но които лесно да се прилагат срещу хора недоволни от вашето некадърно и корумпирано управление....
  И сега имате наглостта и дебелоочието, на базата на издънените и обтекаеми, създадени от самите вас закони, да определято кой крив и кой е прав!
  Срам и позор за такава издънена ужпартия, която дори не може да излезе пред обществото с водещи, подкрепяни от всички нейни членове идеи! Не сте партия вие. Вие сте мафия. Метастаза, която трябва да бъде отрязана и хвърлена в геената, за да може това измъчено общество най-сетне да си отдъхне. Да се труди и живее наистина свободно!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на block
  block
  Рейтинг: 946 Неутрално

  До коментар [#14] от "SSmart":
  [quote#14:"SSmart"]scHutzstaffel! [/quote]
  Чувал съм, че от щафел ставала приятна чорба. Ти сигурно я харесваш.

 54. 54 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Истината и свободата са важни за суверена,т.е народът,т.е. ние!
  Цветлин Йовчев се изложи и изложи 100 варианта,само и само ние да сме виновните!
  Нагли лъжци!
  ОСТАВКА!

  Tony
 55. 55 Профил на Бай Колю
  Бай Колю
  Рейтинг: 506 Весело

  Поредната самоопровергаваща се шитня, оплетена във вносни думички, подредени нескопосано. не знам защо, всяка такава пача си мисли, че като натика в отговора си на елементарен въпрос една камара чуждици и термини, хората няма да схванат несъстоятелността на думите и!? Ето, дори и самата пача го казва:

  "Каква е разликата между полицейското насилие и правомерната употреба на сила (т.нар. принцип на абсолютната необходимост)?

  - Тя се определя от целта и необходимостта. Ако полицаят преследва законна цел и ако не може да я постигне, без да употреби сила, тя/той имат право да го направят в стриктно необходимата степен... "

  Това е същността! Полицията се опита да изведе с автобуса от НС хора, български граждани, които бяха държани там насила, абсолютно незаконно от пасмината отвън - абсолютно законна цел, която нямаше как да се постигне по друг начин. В крайна сметка не успяха. Следователно....ами.... малко са били! Напълно правомерно са употребили сила, но не достатъчно! Ей там виждам аз вината на полицията - прекалено много им цепи басма на тези лумпени! Дано се вземат в ръце и да започнат да действат както трябва, преди онези да са убили някого с камък!

 56. 56 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3633 Неутрално

  [quote#5:"Тони!"]Е нали тая глоба ще се плати от нашите данъци, какво удряне по джоба? [/quote]
  Исковете трябва да бъдат срещу определено лице (примерно Йовчев). Тогава той самият ще понесе наказанието. Само така вината ще бъде понесена не политически, а конкретно и лично.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 57. 57 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 864 Весело

  [quote#37:"demonoid"] Гледам днес онова недоразумение Радан не знам кой си, обяздва протеста и диктува някакви условия. [/quote]
  Ще обязди и таралеж, щото извън парламента ще има да тропа гладен... то и 12 години опозиция не е голям келепир, но въобще без ясла въобще не върви.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 58. 58 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3633 Неутрално

  [quote#55:"Бай Колю"]Поредната самоопровергаваща се шитня, оплетена във вносни думички, подредени нескопосано.[/quote]
  Да те питам. Тайзи "думичка" "шитня" българска ли е? И ако тя (или коренът и) е вносна (нещо в което съм повече от сигурен), от къде я довлече в българския.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 59. 59 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#19] от "SPQR":

  А журналята и служителите в народното събрание, които не могат да напуснат парламента по своя воля?? Те имат ли права??
  Наеш кво ме дразни много..вие си мислете, че щом сте протестиращи имате всички права на света, а останалите нямат никакви. И това момиче на снимката е свикнало да "защитава" правата само на някои. Ако и дам 50 лева и мене ще ме защитава.. Многе се делите - на умни у хубави и останалите. Дори и да имам симпатия към протеста - ей такива бастуни като това момиче ме озлобява и като ми застанеш на пътя ми идва да теглим един бой, от завист - че ти имаш права а аз нямам!!

 60. 60 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3633 Неутрално

  [quote#57:"boby1945"]щото извън парламента ще има да тропа гладен... [/quote]
  Мечтай си!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 61. 61 Профил на stalik
  stalik
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#55] от "Бай Колю":

  "Българските граждани" са народни представители, които със серия машинации заграбиха властта. А "пасмината навън" са истинските български граждани.

  Колко ти плащат от Централата да сипеш глупости в коментарите? От Бойко се научихте...

  Nous ne sommes rien, soyons tout!
 62. 62 Профил на stalik
  stalik
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#59] от "izbiram":

  Толкова простотия, в толкова малко на брой изречения. Впечатляваща концетрация!

  Няма такова нещо като "защитаване на правата на някои". Равното прилагане на закона означава, че ако полицейски произвол не може да се прилага спрямо едни, значи не може срещу никой. Толкова е елементарно, а така се мъчите да не го разбирате това... Явно червената пропаганда Ви е отмила мозъчните клетки много успешно.

  Nous ne sommes rien, soyons tout!
 63. 63 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3633 Неутрално

  [quote#59:"izbiram"]Наеш кво ме дразни много..вие си мислете, че щом сте протестиращи имате всички права на света, а останалите нямат никакви.[/quote]
  Ако имаха някакви права, нямаше да ги игнорират вече 47 дена. Ако наистина имаха права, ония които в продължение на тези дни ги обиждаха, оплюваха и набеждаваха трябваше да си понесат наказанията.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 64. 64 Профил на Кана-Рачева
  Кана-Рачева
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Очевидно сте ''интелигентни'' в очите само на Вашия Президент!!! За европейското насилие разгледайте, как се получават нещата в Франция и Гърция например, как там действа полицията, при това без да се атакуват Министри с павета.

 65. 65 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#37] от "demonoid":

  Макар, че не заслужаваш, ще ти дам одговор. Полицейско разпореждане нямаше. Атаката на полицай с или без автобуси е равносилно на бандитско нападение ако е без официално полицейско разпореждане, или специална акция с писмена заповед.

  chavo64
 66. 66 Профил на riformator
  riformator
  Рейтинг: 460 Весело

  Аксиоми на Мърфи за НПО-тата в България:
  1. Ако нещо не ни отърва, то е извън закона!
  2. Ако нещо е извън закона, но ни отърва, просто не го забелязваме!
  3. Ако някой не ни харесва и пита за кого работим, той е извън закона!
  4. Ако полицай бие незаконно протестиращ, той е извън закона!
  6. Ако незаконно протестиращ бие полицай, това е истинска демокрация!
  7. Който ни плаща за глупостите, той е закона!

  ... Продължи нататък (ако има за какво)...

 67. 67 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1391 Весело

  С цел предотвратяване на наранявания по време на манифестации, маршировки по плаца и групово бутане на колелета по жълтите павета, трябва да се въведат следните промени в организацията на охранителната дейност и личния състав на органите:
  (1) Каските, щитовете и доспехите на робокопите да се тапицират отвън с пет-сантиметров пласт от дунапрен, а още по-добре с пачи пух, с цел опазване на кухите, но за сметка на това твърде крехките тикви на революционерите;
  (2) Палките на полицията да бъдат заменени с ветрила от паунови пера, с цел малце охлаждане на революционната температура в тоз ужасен софийски пек;
  (3) Жандармерията да бъде заменена от балетисти от балетен състав "Па-дьо-дьо", които по бели чорапогащници и цвички да изпълняват етюди от "Бели пеперудки", хванати за ръчички с денсуидмийстващите;
  (4) Полицейските психолози, психоаналитици и нумеролози, вместо да киснат у РПУ-тата, да излязат сред революционните маси и да отпочнат да раздават на най-депресираните столичани - носни кърпички и единични дози успокояващи билки за пушене, респективно да им правят хороскопи с точната дата на падането на тирана Орешарски;
  (5) Кметицата Фънди, да отвори в приемната си пункт за раздаване на павета, плочки, камъни и дърве, както и други подобни протестни агитационни материали, с цел опазване на софийските калдъръми от понататъшно рутене и градобитие.

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 68. 68 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 450 Весело

  добре де, ще ти дам 100 лева! Става ли?
  ама повече не искай, молим те!
 69. 69 Профил на Бай Колю
  Бай Колю
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#61:"stalik"]"Българските граждани" са народни представители, които със серия машинации заграбиха властта. А "пасмината навън" са истинските български граждани. [/quote]
  Българските граждани, освен народни представители бяха и журналисти, служители, барманката от барчето на НС, бабата, която чисти кенефите и т.н... Пък и само депутати да са били, те също са български граждани и имат своите права. А "истинските" българи отвън държаха другите българи за заложници, заплашвайки да ги убият с камъни, ако имат неблагоразумието да си тръгнат за домовете. Т.е. пасмината отвън по нищо не се различаваше от чеченските терористи, които взеха за заложници децата в Беслан. Е, кого да пази полицията в случая?! Терористите или нормалните хора, които не вършат нищо лошо, освен че искат да се приберат по домовете?!

 70. 70 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#59] от "izbiram":

  Не от права си лишен, а от акъл. Та за това, ти идва да биеш момичета.

  chavo64
 71. 71 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#63] от "Храбър":

  Малии, ти мразиш да чуваш - НЕ!

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на stalik
  stalik
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#69] от "Бай Колю":

  Абе, много добре са ви научили как да лъжете и изопачавате. Червената школа си личи от далеч.

  Нямаше да се стигне до тази ситуация, ако управляващите бяха поели политическа отговорност за подкрепата си към мафията. Но понеже не го направиха са жертви, така ли? Много си нелеп, честно.


  До коментар [#66] от "riformator":

  Верно ли? Еб*си свежия хумор внесе, няма що... Я се разберете последно - НПО-тата червени ли са, сини ли са, или порсто са прави, защото защитават фундаментални права? Които Вие очевидно искате да отнемете на някои групи в обществото.

  Скорошно проучване показа, че 56% от вас, червените почитатели, бихте подкрепили ограничаването на някои граждански права заради (Внимание!) ИКОНОМИЧЕСКАТА криза. Още веднъж - ИКОНОМИЧЕСКА, не военна.

  Лустрация трябваше да има отдавна. Такива като вас си знаят само Москва и произвола.

  Nous ne sommes rien, soyons tout!
 74. 74 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#70] от "chavo64":
  ето го и следващият 'умник'
  добре де разбрах - нямам акъл. Никой няма акъл. Само ти и тя!

  Тука всички сме тъпи, като гледам. Разбирай, мнозинството сме тъпанари, малцинството сте умници. Обаче, при демокрацията размера има значение!!!!Тъпи сме!Жалко не ти е лесно.Аз обаче се старая да те разбера.Трудно ми. Мноо съм тъп)


 75. 75 Профил на zechariah
  zechariah
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Маргаритке, хем казваш, че е сложно „управлението на динамични ситуации със стълпотворения от хора, тъй като те генерират мощни, мигновени чувства”, хем рИвеш, че „показно се струпва жандармерия”. Кой, Маргаритке, да управлява тези „мощни чувства”, ако няма струпване на полицейски сили?

  И ти лично заинтересува ли се, Маргаритке, колко от „безогледно разкървавените” са пострадали от полицейско „насилие”, и колко – от лумпенски изцепки? Щото аз се поинтересувах от анамнезата на онази усмихнатата, с разкървавеното чело, и прочетох – „удар с твърд предмет по главата”. Какъв е този твърд предмет, никой не знае, включително и пострадалата. Дали е палка, дали е камък, дали е бутилка – за БХК няма значение, всичко отива в кюпа „полицейско насилие”.

  Абсурдните ви „проекти” край нямат, Маргаритке. То не бяха международни акции за спасяване на „потиснатото македонско малцинство” в България, то не бяха целувки уста в уста с финансирани от сръбските тайни служби групировки като ОМО „Илинден”, то не бяха обвинения, че България участвала в геноцид по време на ВСВ... Сега остава да изкарате българската полиция европейски шампион по „безогледно разкървавяване” на кротки агънца.

 76. 76 Профил на Бай Колю
  Бай Колю
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#73:"stalik"]ако управляващите бяха поели политическа отговорност за подкрепата си към мафията. Но понеже не го направиха са жертви, така ли[/quote]
  Какво общо има политическата отговорност с вандалското държание и опитите да убиеш друг човек с камъни?! Какво общо има политическата отговорност с вземането на заложници?! Какво общо има политическата отговорност с рушенето на тротоарите?! Притесних се, че одеве сравних може би малко пресилено протестиращите с терористи, ама май ще излезе, че съм бил абсолютно прав! Само терористите преследват чисто политическите си целите с подобни първобитни варварски средства! Жалка картинка!

 77. 77 Профил на Vei Hai Vei
  Vei Hai Vei
  Рейтинг: 229 Неутрално

  БХК освен цигани и гейове защитава и деца в т.нар. домове, всъщност концлагери, по-точно оцелелите, и потърси сметка за изгубените животи по вина на персонала. Докато има "грижа" по нашенски, ще има и НПО "внос".
  Ама как чехите напуснаха обедния протест при падането на режима без едно боклуче, обърната кофа, разрушено, изкъртено и омаскарено квадратче, и се върнаха по работните си места? Ами, така. Европейци са. Отвътре.
  Протестът по това време е незаконен.
  Активизмът не би трябвало да се равнява на вандализъм.
  Колкото до авторката - смех.

  И, дебело подчертавам, адски съм ПРОТИВ правителството на Олигарски

 78. 78 Профил на stalik
  stalik
  Рейтинг: 507 Неутрално

  [quote#76:"Бай Колю"]Какво общо има политическата отговорност с вандалското държание и опитите да убиеш друг човек с камъни?! [/quote]
  Не е имало опити за убиване на хора с камъни. Колкото и да го повтаряте това няма да стане вярно. Станишев го подаде като идея по медиите седмица преди случая. Това доказва, че всичко е било планирано и вътрешният министър просто е следвал стриктно предварително подготвен план, за да се изкарат жертви.


  [quote#76:"Бай Колю"]Какво общо има политическата отговорност с вземането на заложници?![/quote]
  Това е нелепо и преувеличено. Със същия успех можеш да твърдиш същото за протестите от 1997 г. Такива долни инсинуации не минават пред критично мислещи хора. Разбери - тези аргументи са фиктивни и нищожни.


  [quote#76:"Бай Колю"]Какво общо има политическата отговорност с рушенето на тротоарите?! [/quote]
  Има общо - заради изгубеното търпение и безсилието пред институционализираната мафия.


  [quote#76:"Бай Колю"]Само терористите преследват чисто политическите си целите с подобни първобитни варварски средства! Жалка картинка![/quote]
  Всъщност това са правели бащите и дядовците на червените номенклатурчици, които (не)ясно защо защитаваш.

  Nous ne sommes rien, soyons tout!
 79. 79 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#45:"stalik"]Така ли? Голям юрист се извъди. Илиева е един от авторите на този текст в закона. Не мислиш ли, че тя знае по-добре от теб? [/quote]
  Тя може и да го знае, но не го споменава. Всеки един може да се убеди в това, прочитайки статията. От твоите думи излиза, че тя умишлено е премълчала, което си е чиста манипулация.
  Изглежда рано я е хванала склерозата защото и Конституцията не може да си спомни

 80. 80 Профил на stalik
  stalik
  Рейтинг: 507 Весело

  [quote#77:"veihaivei"]Колкото до авторката - смех. [/quote]
  Впечатлен съм от този пространен и задълбочен, обоснован анализ. Браво!

  Nous ne sommes rien, soyons tout!
 81. 81 Профил на stalik
  stalik
  Рейтинг: 507 Неутрално

  [quote#79:"focusnik"]Тя може и да го знае, но не го споменава. Всеки един може да се убеди в това, прочитайки статията. От твоите думи излиза, че тя умишлено е премълчала, което си е чиста манипулация. [/quote]
  Защо трябва да го споменава, след като й задават от ясно по-ясно въпрос за стандарта за абсолютна необходимост!? Просто в момента бидейки лаик си смучеш аргументи от пръстите и чертаеш конспиративни теории. Манипулацията правиш ти.

  Nous ne sommes rien, soyons tout!
 82. 82 Профил на riformator
  riformator
  Рейтинг: 460 Весело

  До коментар [#73] от "stalik":

  Като каза "червен" и "Москва", та се сетих за още две аксиоми на НПО-тата:
  8. Всяко мнение, различно от нашето, е извън закона!
  9. Това, което научихме в АОНСУ, никой закон не може да ни го отнеме!

 83. 83 Профил на stalik
  stalik
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#82] от "riformator":

  Да, само на такава "критика" сте способни. Много сте евтини, разберете го.

  Nous ne sommes rien, soyons tout!
 84. 84 Профил на xps
  xps
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#3] от "SPQR":

  И мислиш ли че министъра ще я плати от своя джоб, или от бюджета от твойте и мойте данъци?

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 87. 87 Профил на stalik
  stalik
  Рейтинг: 507 Весело

  [quote#85:"voltaire"]Според Маргарита Илиева "Полицейското насилие в нощта на 40-я протест е извън закона", при което употребените от нея термини са напълно оспорими. Дума по дума всеки пункт от това изречение представлява лъжа или полулъжа, а събрано заедно е пример за медийна фантастика.[/quote]
  Твръдения, твърдения...

  Nous ne sommes rien, soyons tout!
 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 89. 89 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 395 Любопитно

  [quote#84:"xps"]И мислиш ли че министъра ще я плати от своя джоб, или от бюджета от твойте и мойте данъци?[/quote]
  по-добре, казваш, да ги оставим да си правят каквото искат. и белене да си построят от мойте и твойте данъци, само никой гък да не каже да не осъдят държавата.

  zenrus.ru
 90. 90 Профил на pro_copy
  pro_copy
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Нещо се мъти в държавата.
  Скоро ще разберем какво е.
  Когато хиените на Сорос се разшетат из мрака, значи нейде мирише на плячка и мърша.
  Дано не е пак хиперинфлащию или нещо подобно.
  Начинът, по който определени медии "помпят" протеста е показателен, че едри риби чакат в засада.
  Скоро ще си проличи.

 91. 91 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2480 Весело

  [quote#55:"Бай Колю"]Поредната самоопровергаваща се шитня, оплетена във вносни думички[/quote]
  То щото "шитня" е на чист български.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 92. 92 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2480 Неутрално

  [quote#59:"izbiram"]Многе се делите - на умни у хубави и останалите. Дори и да имам симпатия към протеста - ей такива бастуни като това момиче ме озлобява и като ми застанеш на пътя ми идва да теглим един бой, от завист - че ти имаш права а аз нямам!!
  [/quote]
  Браво на Дърева. Щото това за "умните и красивите" и "февруарските срещу летните" го измисли тя. И не, че е гениална, ама като има слушатели (като теб), които и се поддават на евтините манипулации... А от права те лишават умните и хубавите в парламента. Освен от правото да има плащаш заплатите и дълговете.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 93. 93 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#43] от "stalik":

  Тезиса??? Другарю Живков, кога възкръснахте? Вие сте се заел пламенно да защитавате БХК, но у повечето българи се е загнездило убеждението, че те и подобните НПО-та са на "хранилка" към "Позитано" 20 (или Москва направо). Никога не реагират адекватно, начеват кампании, когато им наредят, активни са, когато е удобно на господарите им, развяват знамена със странни символи, свастики и пентаграми и всъщност "правата" на кого ги интерсуват? Имена, моля. Колкото до драматизма - недейте да си мислите, че всички са като вас и се опиват от "бисерите" си.

  Не виждам каква роля може да има БХК и прочието комуноидни "неправителствени" креатури на тези протести.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 94. 94 Профил на riformator
  riformator
  Рейтинг: 460 Весело

  [quote#90:"pro_copy"]Нещо се мъти в държавата.
  Скоро ще разберем какво е.[/quote]

  Борба за надмощие между хищниците: "добри" олигарси срещу "лоши" олигарси!
  На мат'ряла както винаги му е отредена почетната роля да бъде стриган до кокъл!

 95. 95 Профил на zechariah
  zechariah
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#92:"7777"]Браво на Дърева. Щото това за "умните и красивите" и "февруарските срещу летните" го измисли тя[/quote]
  Да бе, Дърева го измислила. Преди Дърева едни девойки чуруликаха как можели да си платят тока за разлика от ония февруарските прошляци. Преди Дърева се говореше за "революцията на разума", която била за морал, пък февруарската преследвала материални (демек - долни) цели. Много преди Дърева се заговори, че това бил бунт на буржоазията (хаха), а онова през февруари - активно мероприятие на енергийната мафия. Хайде не прехвърляйте на Дърева собствените си изцепки, ако обичате.

 96. 96 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 561 Неутрално

  вече и лапетата дават акъл за БГ-Филосипеда...утре чакам да встъпят в тази си роля и сукалчетата!!

  много тунеядец и тунеядчета по тия земи...тунеЯдец и затуй..Ядец !!

  тая снимка каква е ,туй ли е поредния велик юрист..има ли пълнолетие ? )

 97. 97 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2480 Неутрално

  До коментар [#95] от "zechariah":

  Да, имаше такива внушения, включително от Тони незнам-кой-си от портал "Култура," но за присъствалите на протестите е ясно, че и двата са против олигархията. Чудя се на Тони не-знам-кой-си от "Култура" дали му харесва очевидната му прилика с Дърева.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 98. 98 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#96:"triton123"]тая снимка каква е ,туй ли е поредния велик юрист..има ли пълнолетие ? [/quote]

  пардон,сега се сетих..това е гений,завършил юриспруденция рано-рано и..затуй дава акъл!
  много кадър в тая БГ,мнООГо!

 99. 99 Профил на zechariah
  zechariah
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#92] от "7777":

  Ето и доказателство от архивите:
  Откъс от статията на Диана Попова "Бунтът на масите Vs. Бунтът на разума" от 17.06.2013:
  "1. Може би единственото общо между двете явления е, че бяха провокирани от конкретно събитие - в единия случай - сметките за ток и парно, а в другия - общественото недоволство от набързо скалъпената кандидатура на добре познат престъпник за един от най-важните постове в държавата. И тук приликите приключват.

  2. На жълтите павета през последните дни не само имаше повече хора. Имаше по-качествени хора. Разминавах се с костюмирани мъже, наконтени жени, майки с деца, всички изглеждащи прилично, нормално и мирно.

  Нямаше ги онези нечистоплътни, рошави, неспособни да структурират изречение, състоящо се от подлог и сказуемо, примати, които да обективират неандерталската си същност посредством псувни, пиене на бири и създаване на хаос. Не видях прелитащи бутилки, камъни, рола тоалетна хартия.

  Напротив - тази сутрин се разпространява снимка на кошче за боклук на бул. "Цар Освободител", във и около което грижливо са строени всякакви отпадъци, а булевардът и тротоарите са чисти.

  3. Повечето от разговорите, които дочувах, съдържаха ясно формулирано недоволство, изразено чрез правилни граматични и морфологични конструкции. Липсваха нечленоразделни подмятания. Не видях нито един човек, който да не знае защо е на улицата.

  Юнският протестиращ е образован, интелигентен и знае от какво е недоволен, за разлика от февруарския, чиито искания изобилстваха от безобразни, утопични лозунги за разрешаване на битовите му проблеми."

  Да повторим - статията е от 17.06.2013
  Статията на Дърева "Бунтът на ситите" е написана седмица по-късно.
  А през тази седмица се пускаха статии, подобни на тази горе, и то не една и две.
  Помисли пак дали наистина Дърева е измислила разделението.


 100. 100 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2480 Неутрално

  [quote#96:"triton123"]тая снимка каква е ,туй ли е поредния велик юрист..има ли пълнолетие ? ) [/quote]
  Макар лично аз да уважавам Маргарита Илиева--най-вече заради работата й в помощ на децата от домове като Могилино--мисля, че забележките за езика на статията и за снимката са оправдани. Неподходящ език и снимка действително пречат на иначе обоснованото й мнение да достигне до повече читатели. Сигурна съм, че не е имала намерение да звучи префърцунено, но такъв е ефектът. И е жалко, защото интервюто е интелигентно и смислено.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK