Росен Плевнелиев: Държавните пари, обществените поръчки и приватизацията са трите каци с мед за олигархията

Росен Плевнелиев: Държавните пари, обществените поръчки и приватизацията са трите каци с мед за олигархията

© Юлия ЛазароваПубликуваме едно към едно интервюто на президента Росен Плевнелиев пред БиТиВи (то е направено на 30 юли - бел.ред): 


Мислех си да започнем това интервю актуално и абстрактно. А сега Вие добър ли сте по геометрия?


- Навремето бях много добър по математика, дори един от най-добрите в страната.
Добре, вижте какво съм Ви приготвил сега. Това е окръжност, но да я наричаме кръг, тъй като е много модерно да се говори за кръгове напоследък. С кръг дойде демокрацията. Тогава кръгът беше маса, като кръгла маса. Сега обаче, 24 години по-късно, си говорим за кръгове, зависимости, срастване на бизнес и политиката. Защо? Как си го обяснявате?


- Харесва ми Вашата аналогия. Когато няма правила или те могат да бъдат заобикаляни, тогава се раждат зависимостите. Когато няма прозрачност, идват съмненията. Вече 24 години ние говорим за кръгове, за обръчи, но избягваме истинския дебат и се въртим в кръг, вместо да решаваме проблема с кръговете. Няма добри и лоши кръгове. Няма червени, сини, жълти. Те може да са различни по обем, но са еднакви по съдържание. И всички те са центрирани върху държавния ресурс, върху държавните пари. И Вие имате пълно основание да нарисувате и да посочите именно тази геометрична фигура, триъгълник в кръга.


Да, защото, вижте, как да го нарека, да бъда много откровен, каците с мед са три. Едната е държавните пари. Втората е обществените поръчки. Третата е приватизацията. Така че, те са три и формират триъгълника. Оттук нататък важното обаче е, че ние в България говорим за олигархия. Но каква е дефиницията за олигархия? Това са икономически интереси, преплетени с политически, на база на които се извършва забогатяване не по правилата и в особено големи размери, чрез преплитане на бизнес и държавни интереси. Очакваме някой друг да дойде и да ни реши проблема с олигархията. Няма да стане от Брюксел. Трябва сами да изковем решенията си. Вярвам, че те са много прости. 


Прости, но преди да говорим за решенията, Вие видяхте в триъгълника, затворен в кръг, каци с мед. Да, но има и една друга метафора, малко по-популярно сравнение, триъгълника на властта. Пространството отпред – Президентство-Народно събрание-Министерски съвет. Затворено ли е в кръг? Вие имате ли кръгове, например?


- Вижте, темата с кръговете не може да бъде затворена само между трите властови центъра тук – на "Дондуков" 1, на "Дондуков" 2. Отново повтарям, кръговете са различни. Но за да ги разпознаем всъщност кои са те и къде са те, търсете обществените поръчки, Президентството не се занимава с обществени поръчки. 


Второ, търсете приватизацията, не се занимаваме с приватизация. И трето, търсете държавните пари. Това са трите центъра, около които гравитират абсолютно всички кръгове, независимо по цвят и по обем какви са те. И оттук идва и самото решение. 


Какъв е Вашият образ в някои медии напоследък? Човек, имал офшорки. Споменава се първата Ви съпруга, втората Ви съпруга, зависимости. Ето от такива кръгове, не знам дали има триъгълници между тях. Това Вие ли сте? И ако не сте Вие, защо?


- Слагам категорично себе си в категорията на тези, които създават решенията, а не се крият. И от тази гледна точка, спомнете си дебата от 2011 г., президентския дебат. Аз излязох открито пред българските граждани и казах – не обещавам всичко, но това, което обещая, ще го сложа на сайта и ще го свърша и имам намерение да го свърша. Междувременно, тогава срещу мен се водеше една кампания, също толкова негативна, и тя беше под мотото "Президент-подкуп". Разхождаха ме напред-назад за едни подкупи. Накрая не стана ясно дали аз съм ги давал, дали съм ги получавал. Елементарни методи от миналото, как да кажа, на Държавна сигурност, на тоталитарния режим. Прийоми, които се учат някъде от София, със сигурност на изток, а не на запад. 


Затова за мен е много важно и сега по същия начин да стане ясно на българските граждани. Елементарно е - крадецът вика "Дръжте крадеца!". Не съм аз този, който се е скрил зад стотици офшорки, които са собственици на банки, собственици на медии, собственици на държавни компании и активи за стотици милиони. И съвсем логично тези, които действат по този начин, да се опитат да насочат прожекторите в обратната посока. Не съм първият президент, който е атакуван. Няма да бъда и последният.


Виждам много добре логиката на атаките. Когато служебното правителство произведе правилата за държавните пари, стартира атака в някои медии, знаем кои и на кого те принадлежат. Когато излязох с принципна позиция срещу назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС, което за мен, но и за 85 % от българските граждани, беше недопустимо. По същия начин стартираха атаки срещу мен.


Вие не знаехте ли кой е Делян Пеевски?


- Категорично не знаех, че той ще бъде предложен за председател на ДАНС.


Сериозно? И дори, когато уверяваха защо са нужни промените в закона?


- Именно затова, забележете, аз свалих доверието си от г-н Станишев и от г-н Местан, не от БСП и не от ДПС. И, разбира се, от правителството и от министър-председателя Орешарски. За мен това е акт на принципност. Днес, когато се говори много дали някой разделя или обединява нацията, трябва да е ясно, че в основата на всичко стои доверието. А за да работиш за доверие, трябва да имаш принципна позиция. Моята позиция беше принципна тогава, в този ден. Защото аз вярвам, че това беше едно назначение, което щеше да доведе до непредвидими отрицателни последици за България и нашето евроатлантическо членство и ориентация.


По същия начин моят разговор с г-н Местан и с г-н Станишев два дни преди това беше, че, да, аз съм съгласен да се отнеме правомощие от президента по закон, то не е по Конституция. Конституционните ми правомощия не могат да бъдат отменени или отнети. Но, да, срещу прозрачност. Какво получих – 15-минутно назначение, което е еманация на задкулисие и непрозрачност. Реагирах по начин, по който всеки държавен глава трябва да реагира.


Тоест, почувствахте се излъган. Така ли да разбираме.


- Именно затова и снех доверието си. Защото едно беше казано, друго беше направено. 


Какви Ви казваха тогава те?


- Разговорът беше много ясен. Ние търсим повече прозрачност. Искаме реформа в сектор "Сигурност". Вярваме, че когато слеем ГДБОП и ДАНС, ще се даде възможност за ново назначение на шеф, който по един прозрачен начин, с концепция, съгласувано, да може да заеме своята позиция. Е, видяхме два дни по-късно какво се получи.


Ще наложите ли вето върху актуализацията на държавния бюджет?


- Следя внимателно дебатите. Има много въпроси, на които още не е получен ясен отговор. Ще изчакам и дебатите следващата седмица. Надявам се да има промяна. Ако не, тогава ще консолидирам позицията си. 


Тоест, сте склонен да наложите вето?


- Склонен съм, но ще изчакам дебатите.


Да не стане така, че депутатите да излязат в лятна ваканция?


- Вижте, президентът е длъжен да стои над ваканциите и над ежедневното отиграване на ситуации, защото някой трябва нещо да направи. Това е може би най-важният закон в държавата. Имам много въпроси, по същество на които трябва да бъде отговорено. За мен не е ясно защо преди няколко месеца, тогава в опозиция, а сега управляващи, посочваха, че има резерви в приходната част на бюджета от над 700 млн. лв., днес се случва точно обратното – 200 млн. назад. За мен също така не са ясни много други разходни пера в планираната промяна на бюджета. Ще гледам внимателно и ще се отнеса отговорно.


Добре, ако Вие наложите вето върху тези поправки, върху тези промени, да сме по-точни, какво ще се случи? Ще има нови дебати в парламента и може би г-н Сидеров ще бъде принуден да гласува директно за първи път не за кворум, а с ДПС, за да може тези промени да минат след Вашето вето.


- Аз не участвам в подобни сценарии. Но аз налагам вето само с аргументи. Това е моята принципна позиция и на тази позиция могат да се доверят абсолютно всички политически партии от целия спектър на българското политическо пространство. Така съм действал в първата година и половина и така ще продължавам да действам.


Събитията, които се случват, обединяват или разединяват хората?


- Категорично обединяват и задават посоката за промяна. Като президент, истински вярвам, че това ще бъде промяна за добро. Стоя твърдо зад исканията на гражданите за европейска демокрация в България, за работещи институции, за ефективно разпределение на обществения ресурс, за повече прозрачност. Вярвам, че гражданите имат пълното право да посочват проблемите и да изискват решения. 


И тук стигаме до темата, при която не всички искат да ги чуят, а някои работят, за да бъдат разделени град на село, богати на бедни, млади на стари. Не е това подходът, в който аз вярвам.


Добре, как ще убедите тези хора, които са се подписали в подписката, която се организира на т. нар. контрапротест. Какво бихте им казали на тях? Те искат Вашия импийчмънт.


- Това е тяхно гражданско право, което аз уважавам. Дълбоко вярвам, че всички протестиращи имат обща кауза и обща цел за една по-добра, по-европейска България. И именно затова излязох с инициативата да продължим тези дебати, като стартирам три дебата в същия формат. Всички са поканени, всеки ще бъде чут.


Колко още противоречиви назначения може да издържи българското общество? Къде е прагът, къде го виждате?


- Виждаме колко чувствително е вече българското общество на тази тема. Вярвам, че гражданите, въоръжени с тяхната правдивост и тяхната гражданска мотивация и инициатива, имат правото да правят това, което ние всички днес виждаме. Те имат правото да изискват хора с интегритет, хора с професионализъм, които да застават на водещи държавни позиции. И, разбира се, по делата ще се съди кой какво прави.


Как тече диалогът с партийните лидери в момента, които са представени в парламента днес, след като видяхме какво се случи на Консултативния съвет (за национална сигурност)? Вие кога се чухте с Пламен Орешарски за последен път?


- С Пламен Орешарски се чувам, бих казал, по няколко пъти на седмица. Последния път се чухме в неделя, когато той имаше събиране заедно с македонската делегация на техния премиер от гледна точка на Договора за добросъседство между България и Македония. И считам, че на чисто прагматично ниво аз имам какво да кажа на министър-председателя, а и той е добронамерен и обменяме аргументи.


Разбира се обаче, едно е между президента и министър-председателя, друго е между президента и политическите лидери. И тук искам да споделя моето притеснение, което в последните седмици показвам, а именно притеснението от това, че част от политическите лидери в България са избрали една посока на реваншизъм, една посока по-скоро на задълбочаване, отколкото на решаване на големите теми пред обществото, на големите проблеми.


Притеснен съм, защото няма как да се борим с олигархията, няма как да направим големите реформи в енергетиката, в здравеопазването и в много други сфери. Няма как да вкараме силна прозрачност, електронно правителство, обществени поръчки, ако нямаме съгласие, ако нямаме консенсус.


Ако политическите лидери са зависими от олигархията, как очаквате те да се борят с нея?


- Само по делата се съди. Ето, аз мога да изляза честно пред българските граждани и да кажа какво съм свършил. Надявам се всеки един от българските политици да може да направи същото. Служебното правителство, което аз назначих, инициира правилата с държавните пари. Служебното правителство създаде електронните досиета, направи национален план за електронно правителство. Нали всички сме убедени, че ако искаме да преборим корупцията, това няма да стане през Брюксел, а ще стане с електронното правителство. Нали всички сме убедени, че олигарсите ще работят по правилата, когато създаваме правила и не допускаме те да бъдат заобиколени.


Добре, Вашите противници казват – това е в интерес на някои кръгове, "Капитал" и т.н.


- Не виждам доказателства, а виждам именно теорията и подхода – крадецът казва "Дръжте крадеца!". Много елементарно е и е много прозрачно. Връщам се в началото на нашия разговор. Нали си говорихме за онези каци с мед? Вижте къде са обществените пари, в каква посока отиват. И вижте приватизацията къде е отишла. Там е решението на това какво правят политиците, кой работи за по-малко и кой работи за повече олигархия.


Добре, вече към 15-ата минута на нашия разговор, след всичко, което казвате, си мисля за нещо друго. Навън се чува оставка, избори веднага. Ако има избори веднага, няма ли да се получи същият парламент, само че в по-различни пропорции. Какво решение има тогава?


- Народът е мъдър, показал го е много пъти. Гражданската енергия днес навън е изцяло позитивна. Те дават шанс за промяна. Същевременно аз съм абсолютно убеден, че в тези интересни за България, турбулентни, кризисни времена, много динамични времена, в които аз не мога да прогнозирам кога ще има избори. Същевременно обаче е повече от ясно, че промяната е налице. Нищо няма да бъде същото. Аз съм убеден, че и гражданите ще мислят следващия път как и по какъв начин да гласуват. Аз съм убеден, че и политиците ще се променят. Аз съм също така абсолютно сигурен, че ще има нови проекти, ще има нови лидери, ще има нови лица.


Когато говорим за нови политически проекти, как да бъдем убедени, че зад тези нови политически проекти не седят същите користни хора или други користни хора като старите, които стоят зад старите политически проекти?


- По делата ще ги познаем. Народът, както и всички ние, вече сме достатъчно изморени от креативното говорене, от неспазените обещания, от казването на едно, вършенето на друго. Вие виждате, че хората поставят много ясно нещата и тук виждам грешки в управляващите. Протестиращите казват – да, ние нямаме нищо против реформата в енергетиката, няма никой против цените на тока да паднат с 5% или да се вдигнат майчинските, но това не противоречи, а и не може да измести дебата, че има нужда и от морал, че има нужда и от промяна в системата.


Волен Сидеров Ви призовава да се явите в парламента или ще Ви призове да се явите в парламента, в комисията, която той оглавява, във връзка с обвиненията, които чухме на Консултативния съвет за национална сигурност. Ще се явите ли?


- Категорично не.


Защо?


- Защото, всеки, който дори и малко се е докоснал до Конституцията, знае много добре, че духът на Конституцията и правилата, разписани в нашата Конституция, казват взаимен баланс на властите, баланс на властите, а не една власт, която да властва над останалите. Аз Ви питам, ако в същата тази комисия в Народното събрание се получи сигнал срещу главния прокурор или срещу председателя на Върховния административен съд, или на Върховния касационен съд, какво, ще го извикат на разпит там?


Не се ли притеснявате, че този отговор в момента ще подхрани следния начин на мислене – президентът не иска да се яви пред тази комисия, защото не иска да отговаря на неудобни въпроси.


- Много пъти съм заявявал, че ще способствам за разкритието на истината пред всеки компетентен орган, който е натоварен с това по закон и по Конституция, но няма да участвам в партизански битки и политическо заиграване, просто да използваме на ръба на закона и на Конституцията единствено и само с политически цели, да го наречем така, за леене на кал и за заиграване на ръба на закона, включително и с най-важните институции на държавата.


Добре, това тефтерче, прословутото тефтерче, дори не ми харесва много и тази дума, тефтерче. да Ви кажа, да го наричаме бележник за лични записки. Вашето име е там. Защо?


- Не мога да обясня защо един висш представител на българската държавност е водил записките си, какво е имал предвид. Не е и моя задача. Със сигурност прокуратурата ще го разбере. Но казусът е много елементарен и на нас ни отне точно три дни, за да отговорим на него. Да, получихме писмо от Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси, и в момента, в който получихме това писмо, на нас ни беше ясно колко лишен от всякакви основания е бил този сигнал. Получихме писмо, отговорихме в рамките на три дни. Отговорът ни е категоричен и подкрепен с всички доказателства.


Вие имате ли тефтерче между другото, бележник?


- Знаете ли, аз нямам тефтерче, но си пазя записките и вярвам, че това е част от българската държавност.


И в края на това интервю отново Ви връщам тук. Хайде, ако искате, посочете три решения за излизането от този кръг.


- Аз ще бъда много конкретен. Това, първото, са държавните пари. Решението тук е правилата, които бяха приети от служебното правителство, да се спазят. И същевременно дори да бъдат надградени, защо не.


Това е второто, това са обществените поръчки. Решението е много елементарно - типизиране на обществените поръчки. Те не трябва да са креативни за богоизбраните, а да бъдат типови. Те трябва да бъдат стандартизирани, те трябва да бъдат електронизирани. Това нещо отнема няколко месеца и ние ще бъдем от другата страна на барикадата. Тук ще се разбие и корупцията. Защото гражданите няма да ходят да се молят на бюрократите за услуги. Всичко ще става електронно, дистанционно. Това е голямата битка на България.


Това третото е приватизацията. Тук, за съжаление, тази страница е почти затворена. Българите много коментират тази тема с приватизацията. Активите къде са отишли, как са отишли. Но аз бих помолил и малкото, което остава, да се даде на стратегически инвеститори и на добри стопани.


Добре, благодаря Ви, господин Президент, за тази рецепта накрая. След тези три стъпки с кръговете ще бъде свършено.


 - Абсолютно съм убеден в това. Началото на края, добрите стъпки в правилната посока.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  Предпоследният абзац е много важен. В частта за обществените поръчки - именно там е разковничето, което обяснява цялата ситуация с олигархията у нас.

 2. 2 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Приватизацията е каца за Олигархията? Противоположното на нея е Национализацията. Пак Социализъм!?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 3. 3 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 937 Неутрално

  "- Знаете ли, аз нямам тефтерче, но си пазя записките и вярвам, че това е част от българската държавност."
  Не знам какво имате То после ще се чуе и ще се разбере ....за държавността.
  Да кажа само,че от ГЕРБ малко имена останаха не оакали се.
  Видно е,че имаме нужда от нов президент. Мъж!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 4. 4 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  Носи се легенда - питали Рокфелер, как така станал толкова баснословно богат? Той отговорил (не, това не е изтърканата басня за излъсканата ябълка). Та отговорил: "Не ме питайте само за първите 50 000. За всичко останало мога да дам отчет до стотинка".

  Цинично, но точно. Разликата между него и нашите олигарси е, че последните отдавна ги имат тия 50 000, но продължават да търсят авантата. Явно със собствените си умствени сили (с някои изключения), нормален бизнес не могат да развият. Затова и им трябва непрекъснато да цоцат, да цоцат, да цоцат - иначе биха останали с едната просешка тояга.

  Не че оправдавам Рокфелер за първите 50 000. Но той поне е знаел, къде да спре и откъде да продължи с това, което вече има. Да не говорим че по-късно, явно за да изкупи греховете на тия първи 50 000, той се заема с една благотворителна дейност за милиони, който засяга дори и България веднага след ПСВ.

 5. 5 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1832 Любопитно

  Уф, ОЛИГАРХИЯТА вика ДРЪЖТЕ ОЛИГАРХИЯТА!
  ФАРС!
  Менте шотландска пастирка.
  Ако си мъж, ЩЕ ИЗРЕДИШ ИМЕНАТА НА ОЛИГАРСИТЕ!
  Ако си политик ЩЕ ЗАЯВИШ РАДИКАЛНА ПОЛИТИКА ЗА ОТНЕМАНЕ НА ФИНАСОВАТА СИЛА НА ОЛИГАРСИТЕ!
  Ако си истински президент ЩЕ ПОИСКА ОТ НАЦИЯТА ДА СЕ РАЗПРАВИ С ОЛИГАРСИТЕ!
  Ако...
  Но ти не си нищо от това!
  Просто си ОЛИГАРХ от свитата на ОЛИГАРХА Бойко Борисов, на Цветелина, на Хампарцумян, на Василев, на Божков, на Донев, на Пашата, на ....
  Има да се допълва!
  Олигарсите ИЗТРЕПЕТЕСЕБЕ!
  !

 6. 6 Профил на entwickler
  entwickler
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Кажи им ГО. И върни актуализацията и каквото може да се върне! И Септември ги няма. След 6 месеца ще са натикани в...

 7. 7 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  До коментар [#2] от "socialen":

  В българския си вариант понятията са почти равнозначни. По комунистически:
  Национализация - отнемане на имущество от законния му собственик (частно лице), за да се даде на наш човек.
  Приватизация - отнемане на имущество от законния му собственик (обществото), за да се даде на наш човек.

  Разликата е само между скобките, но общото е в крайния резултат.

 8. 8 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#5:"AzDebil"]Ако си мъж, ЩЕ ИЗРЕДИШ ИМЕНАТА НА ОЛИГАРСИТЕ!
  Ако си политик ЩЕ ЗАЯВИШ РАДИКАЛНА ПОЛИТИКА ЗА ОТНЕМАНЕ НА ФИНАСОВАТА СИЛА НА ОЛИГАРСИТЕ!
  Ако си истински президент ЩЕ ПОИСКА ОТ НАЦИЯТА ДА СЕ РАЗПРАВИ С ОЛИГАРСИТЕ[/quote]
  еуалла, велик си.

 9. 9 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Роско,имена искаме,пич.
  Нали уж си шеф на ДАНС и ти снасят инфо по въпроса.

 10. 10 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1487 Неутрално

  Като стана дума за държавните пари, защо Плевналиев мълчи за парите, които държавата наля в КТБ по време на тяхното управление!? Или пък още по странно защо мълчи, за подаръка който направи на МАПА Джингиз в размер на 74,000,000 лв. При подписан договор с твърда цена да и изпълнител, койте е в забава по договора, да му увеличиш цената, може би не е точно подарък, а КОРУПЦИЯ.

 11. 11 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално
 12. 12 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 506 Любопитно

  http://www.glasove.com/sdruzhenie-na-toma-belev-vzima-35-miliona-shte-broi-delfini-s-obshtestvena-poruchka-bez-konkurs-28520

  една обществена поръчка, току-що спечелена от... видни борци с олигархията

 13. 13 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Чакаме вашето вето, г-н Президент.
  Нещата, които казвате са истини, но предпочитам да гледам какво правят хората, а не какво казват.
  Адмирации, иначе!

 14. 14 Профил на web_2.0_vs._dc
  web_2.0_vs._dc
  Рейтинг: 561 Неутрално

  А трите трола на олигархията във властта са Гея, Бея и Злодея. Наложи им вето на източването на 1 млрд от бюджета.

 15. 15 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 616 Неутрално

  ох росенчо росенчооо и ти като тях бате си маскара, че то остана ли нещо за приватизиране в опосканата от герб държава

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 16. 16 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Току-що изгледах интервюто в сайта на bTV и колкото и да симпатизирам на Плевнелиев не мога да не отбележа, че цялото явно изглежда като евтино режисирана пиеса.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 17. 17 Профил на dzmey
  dzmey
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Цитат: Росен Плевнелиев: Държавните пари, обществените поръчки и приватизацията са трите каци с мед за олигархията

  , към която съм и аз, и затова е нужно да се върне Герб на власт, защото са изразител на нашите олигархични апетити към власт и пари!

 18. 18 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2669 Разстроено

  До коментар [#1] от "8th_ball":


  [quote#1:"8th_ball"]В частта за обществените поръчки - именно там е разковничето, което обяснява цялата ситуация с олигархията у нас. [/quote]
  ===================

  Да !
  Съгласен съм с теб но и държавните пари , т.е. нашите пари трябва да се знае къде са и кой ги ползва и срещу какво ?
  А и днес , преди няколко статии тук да четем , че КРИЯТ къде са парите на държавните фирми!
  Защо ?
  Отговора на пръв поглед е елементарен , свързан с нашата до сегашна действителност :
  Управляващия Хикс държавна фирма
  и управляващия Игрек на частна банка
  са в ЛИЧНА договорка !
  Иначе нямат основание да крият !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 20. 20 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  До коментар [#18] от "Чардо":

  Ама именно това, е друже. Прозрачност от игла до конец трябва. Кой, кога, какво и защо е получил, и кой, кога, какво е върнал срещу полученото. Както и равнопоставеност при кандидатите за поръчки.

  Именно тук се ражда олигархията. Виж моя пост №7. Опитвам се да обясня какво е национализация и приватизация по нашенски. И двете са кърмилки на "нашия човек", и именно този човек е олигархът, срещу когото се борим.

  "Нашите хора" трябва да бъдат забранени, не просто чрез закон за конфликт на интереси, това трябва да бъде изличено от манталитета на българина. Ще отнеме поколения, зная, но поне започнахме, слава Богу.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 23. 23 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2669 Разстроено

  До коментар [#20] от "8th_ball":


  [quote#20:"8th_ball"]това трябва да бъде изличено от манталитета на българина. [/quote]
  =======================

  За всичко това което казваш съм съгласен с теб .
  И аз съм минал лично през мелачката !
  Имах два офиса на Екзарх Йосиф 22 и на Симеон 54 .
  Имах и 19 сътрудника във фирмата си Rama Interkom ЕООД с ф.д.612 по Указ 56
  Почнах с ипотекиране на апартамента ми в Павлово и на родителите ми в Лагера и вилата ни в Априлци , на 28-я ден бях изплатил кредита !
  Но 11.02.1993-та обърна палачинката .
  След това съм си вадил хляба като шофьор с камиона и буса и не се оплаквам, а просто всичко ми е ясно !
  Както ми е ясна и историята за куфарчетата. . .
  --------------
  Когато Попето стана Премиер само му честитих и му пожелах успех . После той каза: Чардо , ти си единствения който ми честити и ми се обади отново след като смениха ! Не ме потърси за никаква услуга !
  На което аз му казах :
  - Ние приятели ли сме или нещо друго ? Приятелите се търсят замо за ЛИЧНА помощ , а не за делова !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 24. 24 Профил на tet
  tet
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Плевнелиев си гони три неща: парите на държавните дружества, електронно правителство и приватизация.
  Това му казали, това повтаря. Може би за него това са най-съществените реформи.
  Иначе е шегаджия- не бил по кръговите, а по триъгълните конструкции : -))

 25. 25 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 773 Любопитно

  Децентрализацията ще бъде началото на края на парите от Брюксел. За разлика от Деянков, който искаше да децентрализира изпълнителната власт, таЗ ПАЧА Терзиева иска да децентрализира управлението на проектите към общините. С цел по лесна и тиха кражба на местно ниво и отчет в последствие на партийната централа. Схемата не е нова, но лесен начин за присвояване на 1 000 000 000 или поне 80% от него. За това биха днес невинни хора пред НС.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 28. 28 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 581 Неутрално

  С вас сме г- н Президент.

 29. 29 Профил на riformator
  riformator
  Рейтинг: 450 Весело

  Абе що така всички политици страдат от тежка форма на амнезия? Ето и Плевнелиев от 2-3 месеца тръгнал да се прави на честен и справедлив! Хайде холан, двуличието и гузната съвест няма как да се изперат в която и да е офшорна зона!
  Година и кусур се усмихваше като изоглавен, когато Тиквата го пляскаше по врата, подписваше без да гледа малоумните бюджети на Пърдянков, Изборния кодекс на И.Ф., десетките лобистки закончета на чугуномилиционерите, "пропусна" да се изкаже за Мишо Бирата, за Авиоотряд 28, за магистрато-пидалите, съгласен беше 6-те апартамента да го подслушва денонощно, не забеляза нито една нередност в тлъстите обществени поръчки за магистралите, не успя да разобличи нито един роден олигарх, разбра, че хората умират от глад и мизерия едва, когато започнаха да се палят публично... и т.н., и т.н.

 30. 30 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3759 Неутрално

  [quote#3:"Без коз"]Видно е,че имаме нужда от нов президент. Мъж! [/quote]
  Бандитските закони правят бандит и най-честния човек. Пробутаха ни Бойко като на-мъжкия човек (говореше с мъжествен, плътен глас). Оказа се най-обикновена пу.ка, която не помни какво е казала преди 1 час.

 31. 31 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Росене, по особено безсрамен начин личи, че лобираш за ГЕРБ.

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Едно наложително и добро интервю, от което става ясно че най - големият дефицит у нас е на морал като тежко наследство от структурите на комунизма.

  Не разбирам от икономика и финансии, но даже и на мен става болезнено ясно че само железни реформи ще ни нормализират живота и страната. Само дето, този който се хвана да ги прави и го можеше беше методично очернян от безморалните копелета на Партията - майка. Вярвам въпреки всичко, че за червените копелета идва Видов ден пък, макар и тъй късно и безславно . Вярвам и на Президента ( до доказване на обратното..)!

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 34. 34 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  [quote#33:"Варна"]само железни реформи[/quote]

  Таман се връщам от летището, никакъв проблем няма, за интересуващите се от http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/07/31/2114165_signal_za_bomba_zatvori_letishte_sofiia/

  Та друже, железните реформи са conditio sine qua non, те са безусловна предпоставка, но не и решението. Решението трябва да стъпи върху тях, но сами по себе си - те не са решението.

 35. 35 Профил на kilmer
  kilmer
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Най действения и морален политик е Плевнелиев! Чакам с нетърпение ветото върху закона за бюджета.

 36. 36 Профил на Не ви вярвам !!!
  Не ви вярвам !!!
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#9] от "Дива селянка":

  Имената са А. Доган, С. Станишев, кой не ги знае?
  Тия Олигарски, Болен, дибелия дет го гласяха за шеф на ДАНС, цацата...,
  тия са платени за да изпълняват някакава роля.
  Никой няма да подаде оставака а ще си изкарат мандата, ще доидат избори ние отново ще гласуване за ГЕРБ, те отново ше маниполират изборите и така ...

 37. 37 Профил на марулко
  марулко
  Рейтинг: 450 Весело

  Разбира ги тези работи Плевнята.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 732 Неутрално

  [quote#3:"Без коз"]Видно е,че имаме нужда от нов президент. [/quote]

  А за чий ни е?Президентът на републиката е признак че България не е извървяла пътя на своето освобождение от червената чума.Нищо повече.Дали ще е този или някой друг-това е без значение,важното е да се създава усещането че завоеванията на съветската власт у нас не се поставят под съмнение.

 40. 40 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#22] от "voltaire":

  И как стигна до тая брилянтна идея, бе батьо на Росен?!

  chavo64
 41. 41 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Роска, ти от опит го знаеш бати нали ?

 42. 42 Профил на katya.stoeva
  katya.stoeva
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Нищо не казва, ако ще на 2 страници да са му приказките!, но е понатрупал самочувствие.

 43. 43 Профил на omgguesswhat
  omgguesswhat
  Рейтинг: 395 Весело

  Тук много хора се възмущават напразно. Защото не могат да запомнят опорните пунктове на президентския катехизис. 1. Росен Плевнелиев съществува откакто беше избран за президент. Преди това знаете, прераждане, ирландска пастирка. 2. Един друг Плевнелиев (да не си помислите нещо, ей!) като министър никога не е раздавал държавни поръчки, особено на асфалтовата олигархия. 3. Като казахме олигархия, според Роската тя съществува от 12 май 2013, а олигарси могат да бъдат всички други, с изключение на кръга "Капитал". 4. МРРБ на министър Плевнелиев никога не е държало пари в КТБ и ЦКБ. Изобщо!

  Старите хора обичат да казват "Кога стана Манго калайджия, кога му почерня гъза"


 44. 44 Профил на Gianpiero
  Gianpiero
  Рейтинг: 395 Неутрално

  И какво казва с това интервю? Едно голямо нищо!

 45. 45 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  До коментар [#11] от "bta":


  Браво Роска"

  -Браво?!Точно на този?!И за какво?!
  А уж сме против олигарсите!
  Просто така си викаме.

 46. 46 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 782 Весело

  До коментар [#16] от "Пловдивски":

  То кое ли на БТВ не изглежда така...

 47. 47 Профил на Лола
  Лола
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Г-н Президента май е забравил времето, когато бе част от изпълнителната власт и той можеше да топва пръстче в една от големите каци с мед - тази на МРРБ, а те там ГЕРБ направо си се омазваха. Всички знаем как по тяхно време се раздаваха обществените поръчки, дори на запис го има инструктажа на Борисов.

 48. 48 Профил на Meglena
  Meglena
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Президентът отново ползва стила си да разпъва локуми, без никаква конкретика. Щом знае това онова, защо не говори с имена? Знаете ли защо? Защото знае, че ще се стигне и до неговото. Затова е много по-лесно да говорим с неопровержими факти - слънцето свети, без да конкретизираме на кого точно причинява рак.

 49. 49 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 1007 Любопитно

  До коментар [#31] от "Freedom of Speech":


  [quote#31:"Freedom of Speech"]Росене, по особено безсрамен начин личи, че лобираш за ГЕРБ. [/quote]
  За кого да лобира, за БСП ли?За партията на крадливите комундери лъжци, мошеници и манипулатори ли?Ако питаш мене лобира за Реформаторския блок и това е добре.Трябват реформи, стигат ни 23/4 години на комундерско управление, трябва ни нов морал и нови, млади и необременени политици със сто годишната пропита от пролятата кръв на цвета на нацията и разяждана от проказата на корупцията партия.

 50. 50 Профил на Meglena
  Meglena
  Рейтинг: 395 Неутрално

  А ГЕРБ да не би да е по-добре? Амнезия ли имате, що ли? Забравихте ли телефонните разговори с Танов за Мишо Бирата? Забравихте ли, как арестуван с белезници се „самоуби” пред очите на полицаи? Забравихте ли, как ви обещаваха че ще излезем от кризата през 2011? Забравихте ли, как ви обещаваха, че влезем в Шенген през 2011? Забравихте ли лъжите за коледни надбавки?

 51. 51 Профил на katq_mihaylova
  katq_mihaylova
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Празни приказки пак, никаква конкретика

 52. 52 Профил на riformator
  riformator
  Рейтинг: 450 Весело

  [quote#32:"tur671"]що не коментираш и другите държави бе малоумнико...[/quote]

  Да не си се разпознал като един от чугуномилиционерите?

 53. 53 Профил на pachino
  pachino
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Президент да говори за каци с мед?!
  А къде пропусна господинът складовете за медеца...а именно офшорките?!
  Плевнелиев, кажи си, олеква!

 54. 54 Профил на Meglena
  Meglena
  Рейтинг: 395 Неутрално

  То стига само да си поговорим за времето, когато беше министър.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK