Арх. Пламен Братков, "Група град": Центърът на София стана най-провинциалното нещо на света

Арх. Пламен Братков

© Анелия Николова

Арх. Пламен БратковАрх. Пламен Братков е част от организацията "Група град", която съществува от около година и обединява архитекти с активна позиция по важните архитектурни и градоустройствени проекти в София. "Дневник" разговаря с него за Женския пазар, бул. "Витоша", Ларгото, площад "Св. Неделя" и като цяло за града.


Разкажете за "Група град"?
- Преди година се събрахме колеги от едно и също поколение. Професионалният опит на всеки от нас е в различна посока, но имаме самочувствието, че нещата, които правим, стават по правилния начин.


Започнахме след конкурса за метростанция 20, който беше първият добре организиран конкурс от общината. Имаше международно жури и участие, но нямаше желание да се променят вече утвърдени лоши практики. Факт е, че една метростанция насред полето предизвиква огромен интерес и имаше над 130 проекта, но накрая всичко беше умишлено провалено. Процедурите трябва да се спазват не само формално, за да е защитен общественият интерес. Конкурсът беше поводът да се съберем.
Тогава набелязахме 15-20 проблематични за града теми, чието решаване е на дневен ред. Освен общината отговорни за тях са министерства, общински предприятия, други институции.


Докъде стигна случаят с метростанция 20?
- За метростанция 20 нищо не се случи. Мисля, че българският победител съди "Метрополитен" за това, че не му възложиха проектиране. Лондонският проект също няма да се изпълни. И двата колектива останаха излъгани.


Всъщност темата за метрото е много по-голяма. Става така, че един човек с тясна професионална компетенция като шефа на общинското предприятие "Метрополитен" инж. Стоян Братоев взима решения вместо урбанисти, архитекти, дизайнери, строители, археолози и специалисти по визуална комуникация. Същият този специалист, за когото архитектурата се дели на строителна и представителна, преди две седмици обяви, че проектите за четвъртия метродиаметър са готови. Въпреки обещанието на главния архитект Петър Диков тези проекти отново са без конкурс и информацията за тях е оскъдна. Голяма част от 130-те предложения за метростанция 20 са несравнимо по-добри от реализираните. Лицемерно е проекти, възложени и изпълнени по съмнителен начин и с това качество, да печелят "Сграда на годината".


Кои са най-големите проблеми в градоустройството и архитектурата на София?
- Градоустройството е много широка тема, която засяга общата визия на града за години напред. Кой аспект как да се развива – култура, технологии, археология, туризъм и др. В София за жалост липсва цялостна стратегия и се работи на парче.


Да вземем за пример конкурса за "Св. Неделя". Според главния архитект трябва да се бърза с проекта, за да се кандидатства за европейски средства, но няма предварително изготвена комуникационна схема, както и яснота по отношение на археологията отдолу. Такива пропуски в заданието не предполагат качествен визионерски резултат.


Друг пример е бул. "Витоша". Тъй като реконструкцията в горната част е направена безплатно от изпълнителя на метростанцията, качествата на проекта и изпълнението не се коментират. Следващият етап трябва да продължи направеното дотук. И пак липсва предварителна концепция – да вземем премахването на трамвайните релси, които можеха да останат като атракция, или липсата на места за кафенета.


Новата спортна зала има проблем както с паркирането, така и с извеждането на хората, защото покрай нея има един много тесен тротоар. Един приятел се пошегува, че трябвало да си купи билет и за излизане.


Нелепо е и местенето на съда в безличната сграда на т.нар. Военно НДК. Безценната археология под Ларгото беше разглеждана като пречка за проекта, а не като негова основна предпоставка. Всяко решение на парче води до неправилно функциониране на града.


Въпросът не опира само до пари. Португалия например не е богата страна, но има изключително добра архитектура. В момента архитектите у нас са обслужващ персонал на инвеститори и строители. Архитектът е човекът с визията, той защитава интересите на обществото, а строителят изпълнява неговите идеи. При нас в обществените поръчки архитектът е изцяло функция на строителя.


Неотдавна проведохте дискусия за Женския пазар. Какво показа тя?
- Преди 15 години пазарът беше реконструиран в долната си чат по проект на арх. Росица Никифорова. След това е решено да се реконструира целият пазар. Преди седем години се организира конкурс за градоустройствено решение. В него участват само два екипа и отново печели проф. арх. Росица Никифорова. Нейният проект обаче се оказва неизпълним – не може да има подземен паркинг, защото отдолу минава река. Остава въпросът защо конкурсът с двама участници не е бил анулиран.


След още четири години се обявява архитектурен конкурс, в който се включват седем колектива. Печели проф. Никифорова.


Целият обществен дебат, проведен до момента, е с хората, които живеят там. Нас ни потърсиха търговци от пазара, защото искаха да разберат какво става. Оказа се, че окончателният проект в цялата му пълнота не е достъпен за гражданите. Ние можахме да го разгледаме на среща с проектантите, след която направихме дебата.


Всички са съгласни, че ремонт трябва да има, но се оказва, че никой не е направил анализ как точно функционира пазарът. Колко хора го посещават, какво се купува и продава, за колко време може да се изплати кредитът за ремонта. Коментира се единствено визията – дърво, стъкло, метал, но не и как функционира, какъв му е съставът. Редно беше да се направи отпечатък на пазара и той да бъде деликатно коригиран, а не да бъде зачеркнат. Да има календар на събитията – фестивал на меда, на динята, колко ще са те и за какво време.


Един пазар е преди всичко регулация – охрана, осветление, поддръжка, добра организация. Никой не казва защо ремонтираната част вече е мръсна и зле осветена.


Ние твърдим, че в проекта не е отчетен характерът на пазара. Нямаме нищо против визията, но има безумни неща. Какъв е този парк в средата, през който някой ще минава с торбите до следващата сергия. А какъв ще е броят на сергиите и какво мислят търговците по въпроса. На второ ниво е предвиден външен ескалатор, поискан от живеещите в квартала, за да прилича на Халите. Предвиден е и стъклен панорамен асансьор.


Същевременно никой не успя да отговори колко тоалетни трябва да има там. На обществени места с около 40 000 души трябва да са около 300 , а в проекта са 10 под земята. Продуктите се съхраняват в съседните дворове, а проектът не предвижда допълнителни складове.


Основните проблеми на Женския пазар са свързани с контрабандата, поддръжката, охраната, видоенаблюдението.


В момента там се мести Класическата гимназия. В такъв случай вероятно ще има нужда от книжарница, библиотека и прочие. Нещата пак опират до цялостната визия за развитие, а не до случайно взети отделни решения.


Имаше ли вариант, при който пазарът да остане такъв, какъвто е, но да се чисти и да се поправят платната и тротоарите?
- Факт е, че пазарът не е ремонтиран отдавна. Има лоша настилка, лоша инфраструктура и инсталации, сградите са неподдържани. Реконструкцията е належаща, но и този като почти всички обществени проекти се прави с идеята, че не всичко ще се изпълни докрай. Това е един скъпоструващ проект с добър дизайн, но не достатъчно подробен анализ. Нашето притеснение е, че точно добрият му дизайн няма да се реализира, защото не всичко е предвидено в цената. Не е ясно какви ще са сергиите, на каква площ, как ще изглеждат, ще се разглобяват ли. Трябва да има и сценарий за работа след ремонта, план за управление. В момента ще се ремонтира една малка част от пазара, а останалата прилича на метростанция. Въпросът е на по-дългосрочна стратегия, но и чисто проектантски – конкретни решение на конкретни проблеми.


Имаше международен конкурс за площад "Св. Неделя"...
- Голям срам. В един момент метростанция "Младост 3" стана центърът на света с един международен конкурс, в който имаше над 500 обявени проекта, 370 предадени, над 200 чуждестранни. Центърът на София обаче стана най-провинциалното нещо на света. Проблемът с целия конкурс е такъв. Никой не каза каква е стратегията на общината за трамвая, за комуникационната стратегия. Как се пълни един празен площад? Ако си затворил от всички страни, няма как да стане.


Бул. "Витоша", площад "Св. Неделя" и Ларгото са една зона - тези участъци преливат естествено в една зона. Ще си наредим черджета по "Витоша", ще направим високо строителство до "Св. Неделя", а Ларгото - каквото ни е подарило метрото. Заради бързане да се режат лентички археологията се унищожава.


Има безкрайно много примери по света за музеи под земята, в които се влиза от две-три места. В момента в София сме в състояние да си разровим целия град, да направим кръпки, но не знаем как да я изложим, да си вземем това богатство, да носи пари. Според мен конкурсът за "Св. Неделя" трябва да се направи наново с ясно задание и намерение за изпълнение и да се обезщетят участвалите екипи.


Ремонтът на бул. "Витоша" почти приключи. Как ще коментирате новия му вид?
- Най-много съм против комбинацията от използваните материали. Когато централната софийска улица придобие характер на алея във ваканционно селище, няма как да си доволен. Целият колорит на есенна палитра просто убива околните сгради. Настилката е в пъти по-активна от фасадите. Абсурдни са и чешмичките в средата на улицата.


На Ларгото също са използвани неподходящи материали. Сградите там са с характерно оцветяване и рустика, улицата е с емблематичните жълти павета, а тротоарите - с жълти плочки менте. На кого му хрумна да се сложат жълти павета до жълти павета?


Имате ли идеи за старите градски ансамбли?
- Най-естествено за тези комплекси е да се следва строителната технология от тяхното изграждане или да се използват най-съвременни високо технологични строителни практики, които контрастират между старото и новото. Не бива да се подменя характерът, както това се случва при санирането на сградите. Старата градска архитектура има основни елементи, които изчезват под пъстроцветната изолация. Трябва да се съхранява стилистиката от времето на строителството им.


Как трябва да изглеждат панелните комплекси?
- Преди четири години проведохме уърк шоп в един немски университет за панелките. В рамките на една седмица те направиха блестящ анализ къде са проблемите в тези места за живеене. Като цяло всички твърдяха, че и най-елементарната поддръжка би подобрила нещата значително.


Основен проблем е липсата на инфраструктура и паркинги. В много от панелните блокове няма неща, които са били проектирани. Например в "Люлин" е трябвало да има спортна зала, театър, а в "Младост" - парк. Нито едно от тези неща не са станали. Решението за санирането е в два пътя. Единият е с частно финансиране да се пристроят или надстроят блоковете срещу ремонт на съществуващата част. Другият е общината да изкупи цели блокове за фонд социални жилища. И в двата случая и най-вече за подобряването на цялостната инфраструктура е необходима целенасочена дългосрочна общинска и държавна политика.


В момента обаче много хора живеят там и например цели блокове са санирани в цялата гама цветове. Как може да се реши този проблем?
- Много прости са тези неща. Въпрос на регулация е - за поставяне на климатик, за цветове при саниране и т.н. Вече има всякакви технически решения да подобряване на естетическия вид на панелните блокове, които се практикуват по света.


Неотдавна се разбра, че се подготвя строителството на 18-етажна сграда на мястото на хотел "Рила". Не е ли много щедро раздаването на разрешителни?
- Щедро е. Преди 15 години се повдигна въпросът за общия устройствен план, след което имаше специален конкурс само за западното направление. Когато урбанистите и строителите си свършат работата, нормално е общият устройствен план да стане закон. Всички преработки, които се случват след това, са лобизъм.


Ако в плана се вземат решения конкретен район да е със сгради до 8 етажа и ще има нисък силует, така да е - закон е и темата приключва. В крайна сметка вдигането на една такава сграда, както и цялостното комуникационно решение води до проблем след проблем. Една такава сграда означава още коли, които влизат в центъра...


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (111)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Целият ни народ произхожда от селяни, а архитектите ни от най-дивите! Мотото на САБ е "Щом у наше село най-високата сграда е на училището и е на 3 етажа, значи не мое да има нещо убаво на повече от три етажа"

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  поздравления за казаното в статията !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Интересна статия. Дано тези млади хора постигнат напредък в осмислянето на средата, в която живеем.

  ПП: Бих предложила към екипа на "Група град" да се присъедини и нашият съфорумец Кмет в сянка...пълен е с нови и неразорани идеи...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3299 Весело

  До коментар [#1] от "др. Иванов":
  А другара Иванов са изцепи:
  Мен пари ми дай, акъл не ща!

  Пустият му див селянин-архитектур някакъв си!
  Кой е тоя, бе!

 5. 5 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Диков и учителницата туморите на София Витошка прилича на селски мегдан , като в някой провинциален град

 6. 6 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 831 Неутрално

  "Факт е, че една метростанция насред полето предизвиква огромен интерес и имаше над 13 проекта, но накрая всичко беше умишлено провалено. "

  моля корегирайте грешката, става въпрос за надд 130!!! проекта не над 13

  Pure Chewing Satisfaction
 7. 7 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 963 Неутрално

  г-н архитект
  Обвинения за това строително недоразумение отправете към главният архитект на София,и то ли4но!
  Само в центърът ли виждате селенията. А кой удобри планове да се застрои между блоковото пространство в много микрорайони?
  Такъв е резултата когато алчен селяндур угажда на мутри.Оплел се е в мрежите им.
  За него няма съд и присъда.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 8. 8 Профил на ekolog
  ekolog
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Поздравления за арх. Братков! Наспълно го поддържам. За съжаление в БГ почти липсва дебат за средата за живеене...

 9. 9 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  И аз питам: Кой е тоя и тия, дето ми пробутват една недоделка от 30 до 60 години на ХХ век за архитектурно чудо, което трябва да съхравим за поколенията?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  [quote#3:"Γαλλα"]Дано тези млади хора постигнат напредък в осмислянето на средата, в която живеем. [/quote]
  Дано, ама докато дочакаме ...
  Сега са една задруга набори, дето ако ги чакаме по естествен път ... уйде тя!

  Още когато беше "конкурсът" за Главен архитект, спечелен от Диков, познати архитекти се майтапеха за това натискане за заплата от 600 лева. Е, с тъжен хумор, че са наясно със схемата.
  Докато кОнкурсите се вихрят така - такова ще е положението.
  Спасението на давещите се ... нали си знаем ...

 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  До коментар [#9] от "др. Иванов":
  Ами там е работата, че "тоя" ти глаголи истини.
  Които са азбучни, ама по-старото поколение архитекти или си трае, или ги прескача.
  Това за средата не е от вчера, не е и глупост. Парцалена черга може да е интересна, ама само като експонат в етнографския музей. И - дотук. Докато дори да са от 60-те и 70-те даже, ако са хармонични сградите - друго е и впечатлението, и атмосферата.
  Ама какво да ви се обяснява на вас, за които света свършва до подредените ви на стълбището пред вратата подпетени стари обувки!

 12. 12 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  Ноо завиждам на тес, дет живеят в София..направо ма иде черна мъка, дет сам у тас дълбока провинция..че и метро немаме, дева...

 13. 13 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 524 Весело

  "Тъй като реконструкцията в горната част е направена безплатно от изпълнителя на метростанцията"
  Тва нещо категорически не можах да го сФана.
  Няма такова нещо - безплатно. Може да е включено в договора и тогава е част от договора и си е платено както си требе, ако да се води като задължение на изпълнителя. Безплатно. Хи хи хи хи... Че фалирахте изпълнителя бре. Нал заплати тряа да дава понеже не ползва робски труд. Уж.

 14. 14 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Още един велик професионалист , който не е оценен по заслуги. Но пък е открил кой и защо конспирира срещу таланта му...
  Абе айде стига бе!

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 15. 15 Профил на incognito
  incognito
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#1] от "др. Иванов":

  Иванов, няма граница на хоризонтите на вашата експертност. Или по-точно така си мислите вие. А защо не млъкнете малко и не вникнете в това, което казва Братков, който е доказан архитект с блестящи проекти? Дебили като вас, които хем си мислят, че разбират от всичко, хем са на ръководни позиции водят до абсурда, в който живеем.

 16. 16 Профил на incognito
  incognito
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#14] от "Karla VII Hanneman":

  Карла, вие запозната ли сте с работата на Братков? Май не сте. Що не си траете по теми където сте гола вода?

 17. 17 Профил на incognito
  incognito
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#10] от "xm...":

  Небой се, след задругата набори, ще дойдат техните (буквални) наследници. Няма по-сладко от службичка по наследство. По дяволите опит и талант — тати е инженер (по корупционни схеми главно), значи и аз съм инженер.

 18. 18 Профил на incognito
  incognito
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#5] от "pipon":

  Факт.

 19. 19 Профил на new21
  new21
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Много е удобно и лесно да се критикува - но да се предлага нещо? Това не е конструктивно - и на мен не ми харесва нещо си...но не пускам статия в Дневник....От доброто намерение за коректив на лоши практики, действията на тази група реално прерастват в типичн изяви на "елитарни-те" арх-ве - мрън, мрън, мрън....ау..колко зле..

 20. 20 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#1:"др. Иванов"]Целият ни народ произхожда от селяни, а архитектите ни от най-дивите![/quote]

  ДрОгар ясно, хотелчето но я кажи сега кой архитект ти бръкна дълбоко в джеба та така ги пустосваш ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 21. 21 Профил на galaf
  galaf
  Рейтинг: 409 Неутрално

  "Лицемерно е проекти, възложени и изпълнени по съмнителен начин и с това качество, да печелят "Сграда на годината".

  Дневник, "Сграда на годината" е на вестник от вашата група.

 22. 22 Профил на incognito
  incognito
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#19] от "new21":

  Четохте ли статията? Много ясно е *казано* (дори не предложено) какво трябва да се направи и какво се прави по по-нормалните места за решаването на проблеми като тези, които ние в момента имаме. Обявяват се ясни, прозрачни и отворени конкурси. А не неявни такива пропити с корупционни схеми и прикрити договорки. Много е просто. Но явно дори на тепсия да се сервира на някои хора, пак не проумяват къде е проблема.

 23. 23 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Петър Диков ОСТАВКА !!!

 24. 24 Профил на galaf
  galaf
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#19:"new21"]Много е удобно и лесно да се критикува - но да се предлага нещо?[/quote]
  Е аз доста предложения видях в статията, а вие нищо освен комплексите си не видяхте май?
  Преди статията в Дневник тия хора доста дерзаха и работиха, за да се чуе разумната им позиция. Това освен, че сигурно им е отнело време със сигурност им е спечелило враг в лицето на общината, което не е много здравословно в професионален план.

 25. 25 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  [quote#22:"incognito"]Обявяват се ясни, прозрачни и отворени конкурси. [/quote]
  Точно.
  И най-смешното е, че при сегашните разценки и време за точене на процедурите ще има и време, и пари за нормално свършена работа. Цялостна.
  Е, стига "възложителите" да си свършат нормално своята.
  Че сега кОнкурсите са на тагадък, пускат се в последния момент, недовършени задания ... майка плаче, грамофон свири!
  И не е само с лош умисъл, да се "пробута правилния". Ами, поне половината са си от чиста некадърност и чиновническа леност и безхаберие!

 26. 26 Профил на new21
  new21
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да прочетох статията - и какво - освен общи идеи как поръчките трябвало не знам какво си.....не видях. То тези неща се приказват от години..и са валидни за всички сфери ...кво сте се разтюхкали...то ЧЕЗ заобикалят закона, столична община ли ще се разправят с утопии...

  Прочетох и дълбокия въпрос - кой се е сетил да сложи жълти плочки до жълти плочки....

  Прочетох - как се чувства гилдията ощетена, че не е заплатено за предложенията около Св. Неделя.

  То това е проблемът на тази гилдия и на млади и стари - че, за да благоволи да покаже мисъл и талант, трябва да й се плати! За без пари ... безценните им идеи ги няма....иначе са много велики.

  (ако не се лъжа) Господата имат много по-конкретна статия за ситуацията около Женския Пазар например в Градът.бг ....но тук това са общи и високопарни приказки ....и всеки може така

 27. 27 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#9] от "др. Иванов":


  До коментар [#14] от "Karla VII Hanneman":

  Обзалагам се, че вие - двамцата - не сте стигнали и до половината на статията, ако изобщо сте започнали да я четете.Дай ви да пишете глупости, може би , защото лелеете да бъдете псувани и ругани.С право, при това!

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 28. 28 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 763 Неутрално

  А пък да не говорим за метро от 16,5 километра с 19 станции??? За всеки два блока- спирка.

 29. 29 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#12] от "Култура ми Бойко":


  Ноо завиждам на тес, дет живеят в София..направо ма иде черна мъка, дет сам у тас дълбока провинция..че и метро немаме, дева.."

  -Пак ги пусна по пързалката.
  Аз пък съм си добре и без метро.

 30. 30 Профил на Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Рейтинг: 577 Любопитно

  [quote#14:"Karla VII Hanneman"]Още един велик професионалист , който не е оценен по заслуги[/quote]

  Чудя се как някой хора се наемат да коментират, докато седят на най-умната част от тялото си!

  От проста СИКаджийска МУТРА , през "Вие сте прости и аз съм прост " до Има Такива Наглеци - открийте разликите?
 31. 31 Профил на sib
  sib
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Търговците" от женския пазар в моменат седят на групички, пият , псуват и смърдят по кьошетата. Какви са тези ожесточени напъни да се запази това гнездо на престъпност, не мога да разбера????
  Какви сергии, какви пет лева? Разкарвайте всичко, измитайте тази смрад, чистете и дезинфекцирайте! И напалм може.
  Ако Пешо Диков довърши започнатото на Женския пазар - печели една голяма червена толка от мен, а и от живеещите в квартала отколо него. А пък ако преместят НГДЕК-а тук, е-хееееееееееееееееее, може съвсем да стане цивилизация. Мечти, ама пък хубави.

 32. 32 Профил на vpetkov
  vpetkov
  Рейтинг: 810 Гневно

  София трябва да се изучава като пример за кофти архитектура - а на тоя простак дето писа против ниските сгради, да дойде в Мюнехн да погледа малко.

 33. 33 Профил на sib
  sib
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Е, разбира се, комшийте споделиха, че "търговците" за занимавка и запълване на времето, сега душат нощно време по балконите и ниските етажи на околните сгради.
  Но просто е невероятно да излезеш от дома си и да не попаднеш на "Цигари, цигари!", смрад, течащи води с незнайна чистота, кал, боклуци и тълпи цигани.
  Не мога да разбера на кого това не се нрави, освен може би на някого, на когото е "отнето препитанието".

 34. 34 Профил на totalblackout
  totalblackout
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Тъпо до болка заглавие на интервюто!
  Какво общо има грозния софийски център с какъвто и да е провинциален такъв?

  Иначе идеите му не са лоши, но това че е леко креативен, съвсем не му дава право да мисли, че е създал нещо велико. От адекватната му градска визия го делят много повече неща, освен сравненията му с Португалия. 35. 35 Профил на galaf
  galaf
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#31:"sib"]Какви са тези ожесточени напъни да се запази това гнездо на престъпност, не мога да разбера????[/quote]
  Ами да кви са тия напъни да мислим, да се чудим...Унищожавай и тва е! Общината и МВР е ясно, че няма да се справят с почистване и контрол, кво да се лъжем...
  [quote#26:"new21"].то ЧЕЗ заобикалят закона, столична община ли ще се разправят с утопии...[/quote]Така, че какво да слушаме разни специалисти дето тръгнали да се правят на елитарни по вестниците. Като толкова мрънкат да почнат да изработват проекти без пари - те за едни пари ли са, парите ли са им най-важното?!
  Мисленето много забавя освен това! Даже най-добре някоя врачка да каже и една нумероложка какво да правим в центъра, а Диков да го възложи бързо на някой, че няма време!

 36. 36 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1702 Весело

  хахха, тоя е смешен.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 37. 37 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  На който, не му харесва София, да си ходи на село.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 38. 38 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  ''Центърът на София стана най-провинциалното нещо на света'' в страна на провинциалисти с правила и закони създадени от пишман провинциалисти те така е... накрая картинката не лъже

  veni vidi fugi
 39. 39 Профил на Anton Valkov
  Anton Valkov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Браво на арх. Братков! Сигурно много хора няма да ви разберат, за тях градоустройството е равно на ремонт. Дали е функционално и смислено, дали превръща София в модерен град - това са екстри... Както каза една жена в метрото на призива да стои отдясно на елеваторите: "Тва да не ти е Лондон?". Ще стават бавно нещата, но може би не и с тези хора. На началника на пътна полиция му пречат велосипедистите, на главния архитект - архитектите, на кмета може би гражданите като цяло

 40. 40 Профил на smokingpipe
  smokingpipe
  Рейтинг: 466 Неутрално

  " Центърът на София обаче стана най-провинциалното нещо на света. "


  Центърът на София мирише на непрани дрехи .

 41. 41 Профил на kdr7
  kdr7
  Рейтинг: 298 Неутрално

  За съжаление алчност,недалновидност и наистина провинциално мислене все повече разрушават най-големият и значим в исторически план град в България.Хората все още са в плен на соц . клишето "голямото село", създадено от прости момченца от провинцията дошли на власт на подметките на червения ботуш и разбира се мразещи всичко по-интелигентно от тях.Същите бяха и доскорошните управляващи.Та какво значеха за тях непокътнатите останки от Сердика,градът на прословутия църковен събор,желан от император Константин за негова столица.За тях беше по-важно да си чешат егото като режат лентички.Какво значи централният булевард в София да се направи под натиска на това,че някой си бил сложил безплатно няколко квадрата настилка!?Без конкурс ,без визия!!!

 42. 42 Профил на kamilar
  kamilar
  Рейтинг: 466 Любопитно

  ЗАЩОТО В СОФИЯ са се нагъчкали тъпите и улави шопи от целия Шоплук, затова е мръсно, гадно и отвратително.
  Макар че в София идват и интелигентни и културни хора от страната -- т. нар. провинция, то те не могат заличат
  простащината, наглоста и дивотията на шопския елемент в столицата, който преобладава и дава облика на града.

 43. 43 Профил на Интересуваща се...
  Интересуваща се...
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Арх.Братков, няма смисъл от битка за обществените капитали, преди да могат нормално да могат бъдат инвестирани частни такива! Колко служители от т.нар. ДАГ, които си вършат работата познавате? Колко Ваши проекта са "минали" през ДАГ без "неформална" намеса? Колко глупави забележки по проектите Ви сте чули от чиновници-"професионалисти"? Риторичните въпроси са безкрай, а отговорите са точно обратното на това което трябва да е!

 44. 44 Профил на FakePath
  FakePath
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Страхотни, мислещи, млади хора.... защо си пропиляваме талантите по този начин? Знаете ли тези млади архитекти, ако се заемат с градоустройството на София - ще станем най-атрактивната европейска столица....
  Ама нейсе - селянка кметица, селска София....

 45. 45 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 586 Разстроено

  До коментар [#7] от "Без коз":
  Граматиката има значение

 46. 46 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 586 Любопитно

  [quote#15:"incognito"]Дебили като вас, които хем си мислят, че разбират от всичко, хем са на ръководни позиции [/quote]
  Ама др. Иванов на ръководна позиция ли е? Или просто има лош вкус?

 47. 47 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  София в сегашния си вид е зрима и най-убедителна илюстрация на властта в БГ - корумпирана, непросветена, неука, изостанала, недокосната от съвременността и пак - корумпирана. Няма нужда за справки в търговските регистри и данъчните служби, за да се види просташката корумпирана природа на поръчителите и изпълнителите. Тази природа се демонстрира нагло и самодоволно със софийските сгради, улици и площади, с всичко направено и ненаправено по тях, с разрушеното - също и най-вече в центъра на София.

 48. 48 Профил на n3tm0nk
  n3tm0nk
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Още преди, когато тези архитектурни гении се излагаха из центъра на София казах, че подобен тип мероприятия са жалка история. В нормалните страни такива въпроси се подвигат от хора, които имат зад гърба си проекти и някакви постижения. При нас отново каруцата е преди коня и група ентусиасти се изживяват като жури.

 49. 49 Профил на incognito
  incognito
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#46] от "Lelja Agatha":

  Иванов е от тези, които си мислят, че разбират от всичко. И тук изобщо не иде реч за добър или лош вкус. А дали е на ръководна позиция, нямам никаква идея, но силно се надявам да не е.

 50. 50 Профил на incognito
  incognito
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#48] от "ludmilarsov":

  О да.. определено нямат нито един проект зад гърба си. Що ли и вие не отидете да коментирате нещо, от което да имате поне някаква минимална представа?

  Знаете ли, жалко е, че ентусиасти като тези събрали се в "Група Град" желаят да направят нещо, от което ще спечелим всички, но винаги се намират неинформирани (най-меко казано) хора като вас да ръсят безсмислици омаловажавайки инициативите им.

 51. 51 Профил на WOI
  WOI
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#23] от "αлферац":

  Петър Диков - ГИЛОТИНА...

  “Better racy and sexy than racist and sexist!”
 52. 52 Профил на sehnsucht
  sehnsucht
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Въпросът не опира само до пари. Португалия например не е богата страна, но има изключително добра архитектура." - Много ми допадна тази мисъл.
  Не съм бил в Португалия, но доколкото съм виждал от фотографии споделени във Фейсбук от приятели, съм напълно съгласен.
  Студент съм по архитектура в Копенхаген и много ми се иска да реализирам идеите си в България, както и да споделя целият си опит.
  (Планувам пътуване на автостоп тази Есен от Дания до Мароко и сериозно се замислям за Португалия. )

 53. 53 Профил на vasilbah
  vasilbah
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#7] от "Без коз":

  Братко , проблема е многопосочен но най-вече в безумните постановки на закона за устройство на териториите. Когато са отчуждавани нивите и ливадите на които е разполажен Младост във всичките му части , архитектите са планирали всичко според изискванията на закона - отстояния между блоковете , комуникации , зелени площи - само че никой не си е мръднал пръста да узакони , да разчертае ,че земята под блока и прилежаштите му теритотии около него са собственост на притежаващите апартаменти в този блок. В закона обаче има един текст който гласи , че ако отчужден имот с някакво инвестиционно намерение е останал неупотребен за определен срок от време бившия собственик може да претендира за възстановяване на собствеността. По този параграф разни хора успяха да "докажат" че нивата на дядо им се е намирала точно между тия четири блока , там нищо не е построено и си възстановяват собсвеността и след малко време чевръсти инвеститори пръкват там я заведение на два ката , я кооперациика на три и т.н.

 54. 54 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Оправия няма, няма и да има

 55. 55 Профил на devian
  devian
  Рейтинг: 237 Любопитно

  Този архитект ще да е извънземен наскоро кацнал на Земята след като не е наясно,че обществените поръчки в сферата на строителството по цял свят се печелят и изпълняват от фирми принадлежащи на сивия сектор по известен с наименованието мафия.

 56. 56 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 963 Неутрално

  До коментар [#45] от "Lelja Agatha":

  Нещо по темата имате ли да кажете?

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 57. 57 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 780 Неутрално

  [quote#53:"vasilbah"]там нищо не е построено и си възстановяват собсвеността и след малко време чевръсти инвеститори пръкват там я заведение на два ката [/quote]
  "Чевръстият инвеститор" винаги щеше да се пръкне, независимо дали земята е била реституирана, или собственост на Общината. Всичко зависи какво Общината, или държавата е решила там да се строи, или какъв бакшиш са получили "точните" хора.

 58. 58 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#51] от "WOI":

  Ако го изгоним ще е равносилно на гилотина за него

 59. 59 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#52] от "sehnsucht":

  Саакашвили уволни цялата грузинска полиция и остави страната без полиция една година, но затова сега корупцията е намалена с 90%... Гответе се за същото в България, и то не САМО в полицията

 60. 60 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#59] от "αлферац":

  Проблемът е че ошамариха и самия Наакашвили.... едва ли някой в България ще посмее да тръгне по неговия път след всичкото това, което се случи в Грузия в последните 10 години...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 61. 61 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#60] от "boby1945":

  Те го ошамариха защото си яде вратовръзката (в преносен смисъл), не защото смени съветската полиция, научена на кагебейски мурафети!

 62. 62 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#61] от "αлферац":

  Политиката е "умението да се управлява полисът и действието по управлението, с други думи да се осъществява организиран контрол над населението".
  В този процес няма как да "извадиш" едното от другото.... например полицията от външната политика .....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 63. 63 Профил на ръца пръца
  ръца пръца
  Рейтинг: 860 Гневно

  най-накрая някой да го каже направо!

  птицата може да се влюби в риба, но къде ще живеят...
 64. 64 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#62] от "boby1945":

  Не знам какво си пил снощи? И изобщо аз за какво говоря разбра ли?

 65. 65 Профил на ivodor.atanassov@abv.bg
  [email protected]
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#9] от "др. Иванов":

  Ти архитект ли си?

  Заговори, за да те видя!
 66. 66 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 696 Неутрално

  доста смислено говори, дано да имат упорството да променят градската среда тези хора

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 67. 67 Профил на Martin Donkov
  Martin Donkov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Тези пичове къде бяха при общественото обсъждане? Много е лесно когато нещо е направено да се изтупаниш и да кажеш е това е ебати и л*йното... И ако си във Виена ОК, но в София където се бутат исторически сгради е така за т*шак и нищо не се прави с годиния, целия град е на енергйно ефективни петна...просто трябва да си ебати и профана. Още повече Витошка винаги си е била стъргалото на селяните - факт...

 68. 68 Профил на philippe
  philippe
  Рейтинг: 459 Неутрално

  не разбрах, къде са архитектите, когато се съсипва центърър на София? Тези аргументи ги дават форумците всеки ден и не ни трябват велики специалисти, за да знаем, какво става в града. Освен това погледнах сайта на групата архитекти и не съм впечатлен от творенията им. не видях никакви нови идеи.

 69. 69 Профил на Martin Donkov
  Martin Donkov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  От 50 години града само грознее и нищо не се подобрява. Сега когато след 30 години, нещо се случи се появиха разни познавачи и разбирачи (кой чел, кой чул) и взеха да се правят на много отворени. А хората който си направиха изолацията на панелката в бледо бозаво взеха да коментират и да дават естетически оценки...

 70. 70 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Момчета казва хубави, правилни неща, не може да му се отрече. Но като с всеки архитект трябва да се извадят практичните от идеализираните неща. Примерно за женския пазар съм 100% съгласен. За улиците в центъра - това че нещо не съвпада с неговите представи не значи, че е лошо. Отделно, както казах, с архитектите трябва да се внимава и малко човек да ги връща в реалността, защото те работят с идеали. Но като дойдеш на ниво община и имаш ограничени средства, времеви рамки (примерно срокове по европейски проект), в които трябва да влезеш, трябва да се съобразиш често с взаимно, изключващи се искания - е, тогава нещата стават значително по-трудни за изпълнение от това да нарисуваш една красива сграда/ улица на компютъра. Не казвам, че не е прав за жълтите плочки до жълтите павета и приличащите на препятствия за танкове цветарници, все пак когато слезеш на земята и работиш с наличните ресурси нещата стават значително по-сложни и трудни за изпълнение.
  А че иначе Диков е абсолютен престъпник и направо си е за затвора - в това съмнение няма. По негове се застроиха всички възможни междублокови пространства.

 71. 71 Профил на galaf
  galaf
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#70:"ugi"]с архитектите трябва да се внимава и малко човек да ги връща в реалността, защото те работят с идеали. [/quote]
  Какви идеали това си е професия като всички други. Няма архитектурен проект, който да не се работи в екип с много други специалисти и с бюджет. Идеал ли е да искаш всички, да си свършат работата и да не взимат решения, които са предмет на твойта професия?
  Прочетох поредица от мнения тук на хора, които настояват, че това че общината и полицията не работи или работи по много глупав и вреден начин е "реалността", която е неотменна и всеки трябва да се съобразява с нея.
  Е драги не е вярно това! Дори в България си имаме пример община Бургас.
  И жълти павета с жълти менте плочки е грозно, а не е въпрос на вкус. Вкусът не е нещо, което всеки си има - има хора, които имат и които нямат. Има и професии, които това учат и с това работят и ако съответния специалист не може да съчетае два материала, значи нищо не е учил и не трябва да работи или поне да не ни го натрапват на пъпа на града с нашите данъци.

 72. 72 Профил на incognito
  incognito
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#55] от "devian":

  Абе, че света като цяло не е цвете за мирисане, е така. Но това, което пишете са пълни глупости. Кво, Лойд Райт, Заха Хадид, Гери, всичките те работят за мафията ли?

 73. 73 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 524 Неутрално
 74. 74 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#37] от "grand funk railroad":

  Основно на софиянци не ни харесва софия.
  А са кво правим?

 75. 75 Профил на sib
  sib
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#35] от "galjab":
  Хайде още един поддръжник на идеята, че в центъра на София, в непосредствена близост до Синагогата (на Грюнангер), Халите, Католическата катедрала, сред сгради, представляващи групов паметник на културата непременно, ама непременно трябва да има циганско гето, защото е...какво? Шик? Израз на "мислене"? Модерно? Какво?
  Страхотна е визията с бараките по Женския пазар - спор няма. А локвите и мърсотията, гниещите зарзавати по улиците и вечерните стълпновения на предлагащи крадени вещи мургави българи е просто незаменим културен елемент в София, нали?
  Ама защо не си ги приютите в квартала, в който живеете, тогава? под собствените ви прозорци?
  Голям специалист се изкарвате Вие самият, ама нещо ви понакуцват и понятията и естетиката, а идеята за обща визия и обитаема среда (хората трябва и да живеят в този център на София, не е само да бива разглеждан и посещаван) съвсем Ви я няма.
  Хайде - със здраве.

 76. 76 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Главният архитект на София отдавна трябваше да бъде публично обесен на площад Света Неделя.
  А за компания - бившия кмет и настоящата кметица на нещастната ни Столица.

 77. 77 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  [quote#74:"buzzjn"]Основно на софиянци не ни харесва софия.
  А са кво правим?[/quote]

  Първо започваме да пишем правилно, на софийски.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 78. 78 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  Имам само една забележка към доброто и смислено интервю - цитатът в заглавието. Изваден от контекста той внушава враждебни чувства към арх. Братков, който в действителност се представя като компетентен, добронамерен и загрижен.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 79. 79 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2307 Весело

  На мен също няма да ми липсва Женския пазар. Хубав пример от Бразилия са много по-чистите и прохладни супермаркети само за пресни плодове и зеленчуци. Продуктите се съхраняват по-дълго и правилно, няма ги "колоритните" разнокалибрени щайги, кашони, бидони и всевъзможни пластмасови съдове. Кантарите са точни.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 80. 80 Профил на sib
  sib
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Нещо концепциите на арх.Братков не ми се връзват с архитектурата на централна София и Слава Богу, че негови проекти не са били приети

  Това тук го наричам архитектурен ужас!

  http://whata.org/images/497.jpg

 81. 81 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#80] от "sib":
  Този ужас беше избран за Сграда на годината преди няколко години. Аз също не я харесвам.

 82. 82 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Освен това в Група Град е и съпругът на Екатерина Захариева - бивш министър и зам.министър на регионалното развитие. Та нещо не ми се връзва - защо не направиха добри и работещи предложения, когато имаха възможност да им обърнат внимание на високо ниво? Защо по времето на Захариева не се прие нито едно смислено законово изменение, което да промени плачевната ситуация в архитектурата? Защото няма какво да се лъжем, всичко, което се случва , е един добре подплатен със закони хаос.

 83. 83 Профил на kolejorz
  kolejorz
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Хубаво интервю и смислени разсъждения върху ключови проекти в София, озадачи ме само една критика:

  "И пак липсва предварителна концепция – да вземем премахването на трамвайните релси, които можеха да останат като атракция..."

  Не мога да си представя каква атракция могат да представляват стари трамвайни релси върху нова пешеходна зона. Може евентуално да се изложи като експонат някой ретро трамвай, но за него трябват двадесетина метра релси, а другите само ще пречат.

 84. 84 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#53] от "vasilbah":
  Всичко това стана възможно благодарение на подкупния български съд и подкупните общинари, които на кило даваха удостоверения, че "мероприятието по градоустройствен план не е реализирано". Значи, жилищният комплекс е изграден с блоковете, улиците, паркингите, зелените площи. Да, ама на някой общинар му бутат пари и той пише, че мероприятието, т.е. жил. комплекс, не било реализирано. В схемата участваха кметове, главни архитекти и инженери. Така цъфнаха имоти с невъзможни форми, площи и местоположение между блоковете. Това велико дело беше продължено със застрояване на тия незаконно възстановени имоти /пак под благосклонния поглед на гореописаните служебни лица/. И се получи днешната картинка. Българският архитект е най-продажното същество на света, при това цената му не е кой знае каква. Сега ще ревем на умряло, ама късно.

 85. 85 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 676 Неутрално

  [quote#68:"philippe"]не разбрах, къде са архитектите, когато се съсипва центърър на София?[/quote]
  Не смеят да гъкнат, щото са на хранилка при някой главен архитект. Той пък е подлога на еди-кой си кмет. А кметовете разпределят баницата в проектирането. Кметовете знаете как се "избират".

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3814 Неутрално

  До коментар [#1] от "др. Иванов":
  Вече не са чудя на акъла ти. Съмнявам се дали изобщо някога си заслужавал каквото и да е внимание!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 88. 88 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3814 Неутрално

  [quote#51:"WOI"]Петър Диков - ГИЛОТИНА... [/quote]
  Именно! Главният проблем е Петър Диков. Той работи само ако му се плати за пробутване на проекта, пък бил той и в крещящо противоречие с околността и естествените закони!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 89. 89 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 925 Весело

  Такава оценка за управлението на София последните 23 години - изпълнена с черен хумор не бях чел Чумните и красивитеЧ да се пробват да отговорят - с кви "десни" аргументи избираха тази сган за кметове и съветници

  и най-умният си е малко прост....
 90. 90 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#80] от "sib":

  Верно, това нещо на снимката е много зле.

 91. 91 Профил на philippe
  philippe
  Рейтинг: 459 Неутрално

  това е много идейно, новаторско и красиво - понеже съм тъпанар, само казвам;
  https://grupa-grad.squarespace.com/georgi-katov
  https://grupa-grad.squarespace.com/plamen-bratkov

  Ей, я не се правете на това, което не сте. Такива сгради през 2013г. е поне 7-8 години след средноевропейските тенденции. Сградите са нефункционални и не хармониращи на нищо наоколо. Та. лесно е да се критикува (и аз го правя), трудно е да си Супер архитект. Бозата по Витошка е наистина гадна и евтина и провинциална. Факт. Но докажете, че можете повече.

  https://grupa-grad.squarespace.com/georgi-katov
  https://grupa-grad.squarespace.com/plamen-bratkov

 92. 92 Профил на theteaserboy
  theteaserboy
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Диков донесе на Герб повече мангизи от Вальо Танов, тъй че не очаквайте от него да взема архитектурни аргументи под внимание, той има друг план сметка в главата си., а Фатмакова просто няма власт над него....ББ си е чорбаджията на София, откакто го турихме на кметското седло...

 93. 93 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 581 Гневно

  До коментар [#31] от "sib":

  Преди години Лужков каза на усмихнатия крадец"една стара истина,че град без поминък,занаяти и производство не е град.Тогава той даде и идеята на "Усмихнатия ",столицата да се обновява на ьглови сектори ,при който модел се контролират разходите много по-добре и се вижда веднага ,какво е направено.Така за 15-20 г.София би трябвало да изглежда като съвсем нов град ,запазил в пълна степен историческия си модел все още останал и запазен.Вместо това некадърните български комуняги продължава по старому.Разхвърлят се във всички посоки на парче и некачествено.Конкурсите се печелят от едни и същи творчески разбойници.Хвърлят се милиарди без видим ефект,но се крраде по -много и безнаказано.София си е все така сива ,без свои вид и визия,все така прашна и мръсна и с все същите навъъсени и безлични физиономии.Единствената разлика ,че комунистическите лица с техните бетонни глави се нароиха прекомерно.А тези празноглавци от кметството са по-некадърни от старите управници-шивачи,обущари,и другите с каскетите.

 94. 94 Профил на Claus von Stauffenberg
  Claus von Stauffenberg
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#91] от "philippe":

  Не трудно да си супер архитект. Трябва СУПЕР ИНВЕСТИТОР.
  И ще станеш СУПЕР Архитект. Това което ДРУГАРЧЕТАТА от групата се сетиха да кажат го казаха архитекти го през 2004 година на един симпозиум тогава бяха на ... 35! Бяха зъваршили и работили В Германия Градоустройство! Няма да говорим къде и при кого ! Това са дреболий.
  Та тогава бяха НАПЛЮТИ ! И ЧУДЕСНО ... сега се сетили !
  За съжаление злото е сторено отдавна !!! Много отдавна.
  Впроса е КЪДЕ БЯХА ТЕ ТОГАВА. Бяха подвили опашки или въобще не разбираха за какво иде РЕЧ.
  Проблема с КОНКУРСИТЕ не е ГРАДОУСТРОЙСТВЕН, зада се дава като ВАЖЕН препъни камък. Той е част ОТ ПРОБЛЕМА но не е ВАЖЕН. ЗА информация на тука БРЪЩОЛЕВИЩИТЕ също и на братков.... Ако това ви успокоява де! Много КОНКУРСИ в западна европа за подобни големи проекти както и градустройство са ПОРЪЧКОВИ ( ... личен опит ) Да не говорим какви грозни сцени има когато този, който е бил ПОРЪЧАН да вземе конкурса и му се изплъзва ГРЪМКАТА поръчка идва да РАЗДАВА ПРАВОСЪДИЕ ( такъв е един не безизвестен ХОЛАНДСКИ АРХИТЕКТ БРУТАЛИСТ) ...брутален и в живота.
  Подобна статия показва по скоро късен плач за нещо и над нещо което ВЕЧЕ ГО НЯМА .... София няма как да стане по ГРАДСКА така да го кажем ( ИЗКОНСУМИРАНИ СА МНОГО ОТ НАЙ-възловите парцели). Конкурси се провеждат от ЧАСТНИ ЛИЦА. И те са в правото си да искат да се случи това което смятат че може да им бъде обещано. Та да си дойдем на думата ВЕЛИКИЯ АРХИТЕКТ ГО ПРАВИ ВЕЛИКИЯ ИНВЕСТИТОР.
  КАто со почне от МИКЕЛАНДЖЕЛО та се стигне до МИС ВАН ДЕР РОЕ и ШПЕЕР също както баща така и СИН.
  ОСТАНАЛОТО ПРИ ДРУГАРИТЕ ОКОЛО БРАТКОВ е просто РЕКЛАМА!
  НЕ е актуален. Трябваше тогава 2004 да се каже това не сега.
  ЛЯТНА статия да си запълвате времето!

  Claus von Stauffenberg
 95. 95 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  София само една тежка бомбардировка може да я оправи в момента, след което да се почне на чисто. От въздуха изглежда един от най-грозните градове. А че главния архитект е за затвора, това е една друга бира.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 96. 96 Профил на Кирил Върбанов
  Кирил Върбанов
  Рейтинг: 409 Неутрално

  То затова вече има отлив от столицата - в един момент просто не е добро място за живеене. За работа - да, може би. Но американския начин с пътуването от близък град с новите магистрали вече не е мираж.

 97. 97 Профил на galaf
  galaf
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Способи как да се държим ако нямаме аргументи:
  1. Нападате личността на опонента вместо тезата му и отвличате внимание от спора по същество.
  [quote#80:"sib"]Слава Богу, че негови проекти не са били приети
  Това тук го наричам архитектурен ужас!
  [/quote]2. Внушавате че нямат право да мрънкат, че нещо е зле, след като има и други неща, които са зле(тук може да изреждате и да завършите с - всичкото ни е такова, така че и това следва да бъде такова)
  3. Иии дразнещият въпрос: Хубаво сега се обаждате, но къде бяхте когато...(този способ е много лесен, защото със сигурност опонента ви няма как да е бил навсякъде)
  4. Способ от детската градина "глупак-не ти си глупак": повторете репликата на опонента но с негативни нотки. Може да гарнирате с много квалификации.

 98. 98 Профил на Джонджо
  Джонджо
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#42] от "kamilar":

  И таз добра, хахаха. Голяма дума, голямо глупост

 99. 99 Профил на Fiat Lux :.  Fiat Pax :.  Fiat Panis!
  Fiat Lux :. Fiat Pax :. Fiat Panis!
  Рейтинг: 237 Гневно
  арх. Братков = един от (вече) хилядите дипломирани от другоселския "университет" многознайници без никаква реализация зад гърба, та поради излишък на "работно време" се впуска в лесни, смътни и разцентровани критикарства за ВИЗИЯ, сякаш градоустрояването е зрителна изкусност.


  Не е.


  LOOSER, както казват в Бруклин, луузър, неудачник, загубеняк.


  Агитката "Група Град" са съселяни въодушевени от дилетантски мании (и не без апетит за Кокал).


  Как ДНЕВНИК (Г.Марчев, избърши се бре!) помества интервю с такива вместо с който и да било другиго от Колегията мисля че се сещаме, не ли? Реклама и търговска пропаганда; всеки друг можеше да каже по-смислени разсъждения.


  Сякаш САМО СОФИЯ се сурка по наклонената плоскост към задънената улица неандерталска, Българио майко мила ...

  Fiat Lux:.Fiat Pax:.Fiat Panis!=Да има Светлина:.Да има Мир:.Да има Хляб!
 100. 100 Профил на Глас от залата
  Глас от залата
  Рейтинг: 237 Весело

  За отговор молим ДНЕВНИКа (г-на Марчева) -сериозен, официален, отговорен отговор- на въпроса поставен от наша близкоизточна клиентка (не, не е като баба Заха Хадидова древна, нито американстваща иракка) с оглед поръчка за Селище из бразилската савана:

  1. дали на архим. Пл. Братoев ВСИЧКО му е до колене, или само ... морето? И / или

  2. ако не на него, то дали на някой друг от “ГРУПА ГРАДИЩЕ” всичко му е до колене? Освен морето?

  Плаща яко, изрусена беше.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK