Антоанета Василева: Мит е, че застрашени от трафик са само момичета от бедни семейства

Кадър от откриването на кампанията в София - Антоанета Василева (вдясно) и Петя Димитрова (главен изпълнителен директор на Пощенска банка - партньор на кампанията, вляво).В средата е водещата на събитието.<br />

© Националната комисия за борба с трафика на хора

Кадър от откриването на кампанията в София - Антоанета Василева (вдясно) и Петя Димитрова (главен изпълнителен директор на Пощенска банка - партньор на кампанията, вляво).В средата е водещата на събитието.Националната комисия за борба с трафика на хора проведе годишната си кампания за превенция на трафика на хора. Наименованието й е PLAY 4 CHANGE (Играй за промяната), а партньори са Пощенска банка и Нов Български университет. Кампанията обхвана три града - София, Бургас и Варна. Целта й беше да се привлече вниманието на младите хора и техните родители и да повиши чувствителността им по проблемите, свързани с трафика на хора. Разговаряме със секретаря на Националната комисия Антоанета Василева за кампанията и тенденциите при трафика на хора. Интервюто е част от поредицата (продължение на серията материали от март 2012), която "Дневник" публикува през тази седмица и в която може да прочетете историите на Гергана, Мария и Теди.


Как протече кампанията за превенция на трафика на хора с цел сексуална експлоатация PLAY 4 CHANGE. Оценявате ли я като успешна?


- Все още е рано да се каже дали кампанията постигна целите си, което би я определило като успешна. Когато говорим за превенция се изисква повече време за хората да осмислят информацията, която получават. На практика резултат може да видим, например, ако има повече сигнали на случаи на трафик - т.е. хората да разпознават ситуациите на трафик, или когато в училище има повишен интерес от децата към темата. Като цяло кампанията премина в засилен интерес и това според нас се дължи не само, защото имахме много силни партньори, но и защото кампанията този път беше организирана основно около събития на открито, които привлякоха младите хора, семействата с деца и много възрастни, последните особено уязвими към трафик с цел трудова експлоатация. 
Имаше млади хора, които се включиха активно в дейностите, в спортните състезания, рисуването със спрейове. Във Варна колегите споделиха, че на хората толкова им е харесал слогана и визията на кампанията, че са я прерисували на платната със спрейове. Бяхме оставили и свободни пана, където да рисуват по темата по свой избор. И те го правиха много активно. Имаше танци, хип хоп - които на пръв поглед изглеждат нетипични за една кампания за превенция на трафика на хора, но всъщност привличат много младите хора. Така те могат да демонстрират активно своето отношение и позиция.


Покрай всички тези дейности ние предадохме няколко важни послания, които силно се надявам хората да са ги чули и възприели. Това разбира се, ще стане ясно след няколко месеца, когато колегите влязат в училище и разберат колко от децата, които са били на тези събития, помнят посланията и са приели сериозно предупрежденията ни. 


Измерването на ефекта на кампанията не може да бъде направено веднага и очаквам да се изненадаме. 


Какво имам предвид - може да сме предупредили, някого който е в ситуация на риск. Разчитаме също, че тези, които са посетили събитията, ще разкажат на свои приятели и по метода "предай нататък", ще има повече предупредени за нещо, което е сериозен риск, но хората го подценяват. За съжаление все още битуват митовете, че трафика на хора може да се случи на бедните, на ромите, но това не е вярно. Съвсем наскоро имахме случай на трафик, който предотвратихме от семейство с възможности. Има различни фактори, които правят младите хора уязвими.

Кадър от събитие от кампатията в София

© Националната комисия за борба с трафика на хора

Кадър от събитие от кампатията в София


Надяваме се кампанията да даде положителни резултати и по морето  (проведоха се събития във Варна и Бургас), защото там младите хора също са застрашени от сексуална и трудова експлоатация. Надяваме се и следващата година да повторим тази кампания със събития на открито, със същите партньори, като привлечем и нови. Партньорството с бизнеса е много важно за нас, защото ще е добре да обхванем и други градове. 


Друго хубаво дотук като резултат е, че  увеличихме броя на доброволците. Това означава, че в началото на учебната година, ще има повече млади хора, които ще обиколят училищата и ще говорят на тема трафик на свои връстници - 10-11-12 клас. Доверителните отношения са по-силни между младежи на една и съща възраст. Връзката между тази кампания и следващите ни дейности е ясна и всичко направено дотук ще награждане със следващи дейности и кампании..


Какви са факторите, които правят уязвими младите и те изменят ли се във времето?


- Не, те по-трудно се променят. Например, по отношение на децата в тийнейджърска възраст от семейства, които са сравнително задоволени (родителите имат възможности, децата имат достатъчно дневни пари), но понякога се оказва, че родителите забързани в своето ежедневие, за да осигурят финансови средства, не им обръщат достатъчно внимание, не разговарят с децата си. Така се формират, особено в тийнейджърска възраст, едни липси, които понякога могат да станат бездни. В един момент децата, започват да търсят компенсация, внимание и когато не го намерят вкъщи, го търсят навън. И улицата винаги им го дава...


В този ред на мисли, призовавам родителите да обръщат повече внимание на децата си. Хората трябва да са внимателни, да не подминават например, когато децата им са по-мълчаливи, стоят си повече в стаята. без да изпадат в крайности разбира се. Трябва да има баланс между това да  дадеш лично пространство на детето си и да го ангажираш с различни неща, дори и със спорт, за да не се чуди как да запълва времето си, което е среда за неблагоприятни влияния.


Това важи особено за момичетата, защото случаите на сексуална експлоатация на момичета между 16 и 18 г. не са малко. Съществува едно убеждение в обществото, че това са само момичета от ромски произход. Това не е вярно. Последната статистика показва, че от ромски произход имаме случаи на бременни жени с цел продажба на бебета и на деца. Всички останали случаи на сексуална експлоатация не са от тази общност.

Кадър от събитие от кампатията в София

© Комисия, Националната комисия за борба с трафика на хора

Кадър от събитие от кампатията в София


Има случаи на деца от бедни семейства или без родители. Има деца, за които не можем да кажем, че имат базови липси, които да ги правят свръхуязвими. В риск са и младите хора, които пътуват в чужбина или на бригада, или търсят реализация в чужбина. Неквалифицираният труд на запад е по-доходосен от квалифицирания труд в България в момента, което е допълнителен стимул за младите хора да търсят работа извън страната.


Няма нищо лошо млад човек да трупа опит или свой личен капитал, но хората трябва да са много внимателни и да не се хвърлят към всяко предложение за работа, трябва да проверяват всичко и да не забравят, че най-важната инвестиция е в образованието, защото вече не е достатъчно просто да четеш и да пишеш. Има случаи на хора, които заминават безопасно, след проверка и им потръгват работите, и в следващия момент или губят работата си, или нещо друго им се случва. Оказват се неочаквано в ситуация, в която са крайно уязвими в чужбина, няма кой да им подаде ръка и се появява един "добър човек", който да им "помога", като им намира работа. Това е лесна примамка за трудова експлоатация.


Хората трябва да са подготвени, да имат едно на ум, и да имат някакви заделени средства. И да не подценяват трудовите договори и социалното осигуряване като инстримент за защита на правата им както в България, така и в чужбина..


Какви са тенденциите при трафика на хора?


- Общата статистика показва отново превес на сексуалната експлоатация. Нашата вътрешна статистика, от сигналите които ние получаваме и насочваме, показва, че 60 % от случаите са на трудова експлоатация. Въпреки това, превесът на сексуалната екпслоатация генерално си остава, не защото има повече жени, а защото трафикантите печелят повече пари от сексуалната експлоатация в проституцията. По-скоро има промяна в методите на въвличане.


Какви са те?


- Т. нар lover boy ("любовникът") вече е стабилен метод на въвличане на момичета между 16 и 18 години. Особено с млади жени от по-малки градове, села, които нямат достатъчно социален опит и средства. Те бързо разпознават даден човек като принца на бял кон. Друго, което малко хора разбират, е че някой, който ти изглежда добър и нормален, може да е всичко друго, но не и това. Затова понякога на хората им е трудно да повярват, че някой е трафикант, защото те са го преценили като добър човек в началото. А те просто не са могли да разпознаят знаците или са ги пренебрегнали.

Кадър от събитие от кампатията в София

© Комисия, Националната комисия за борба с трафика на хора

Кадър от събитие от кампатията в София


Има ли нови методи на привличане?


- Не, нямаме. Слава богу нямаме и насилствено въвличане в трафик чрез отвличане. Трафикантите са по-деликантни и хитри. Успяват да внушават страх и вина на жертвите, да им внушат, че са били наясно в какво се въвличат. Много пъти сме имали случаи на момичета в сексуална експлоатация за много дълго време, защото са вярвали, че никой няма да ги разбере, да им повярва, защото трафикантът им е внушил някакви неща.


Истината е, че българското законодателство не третирара и не се влияе от съгласието на жертвата, дори и в случаите, в които една млада жена е преценила да реши финансовите си проблеми като проституира една година в Холандия например, в крайна сметка това е нейно право. 


Необходими ли са нови законодателни промени за по-добра превенция?


- Нашата законодателна рамка е много добра. Очакват ни само две промени, свързани с транспонирането на Европейска директива за борба с трафика на хора, да се включи просията като принудителен труд. Засега е регламентирано само за децата, сега трябва да се включи като форма на принудителен труд, за да може трафикантите да се преследват, когато са въвлечени инвалиди.


Другото, което ни очаква като промяна и беше активно дискутирано, и е важно - да не се наказват жертви на трафик за извършени от тях други престъпления под принуда, докато са били въвлечени в трафик. Имаме случаи на незаконно преминаване на граница, ползване на наркотици, притежаване на фалшиви документи. Чрез подобни неща трафикантите държат жертвите си в капан. 


Каква е статистиката за жертви на трафик, които са успели и да се измъкнат, и да се върнат?


- Имаме вълнообразно нарастване на спасените, въпреки че може би статистиката се чете по различен начин. 684 са идентифицираните жертви на трафик за миналата година, а за предишната са 541. Последните четири- пет години броят на спасените се увеличава. Това е резултатът от работата на много институции, включително и резултат от активната работа с нашите чуждестранни партньори и  съвместните екипи за разследване с европейски страни. Някои хора отчитат това като повишение на трафика на хора, за нас е подобряване на системата за идентификация.


За съжаление има още много жертви на трафик, за които ние не знаем и не сме успели да извадим. Това е страхотен световен феномен - 21 млн. души в световен мащаб става жертви на трафик и са сексуално и трудово експлоатирани. От тях 1.6 млн. са само в Европа – за съжаление не можем да стигнем до всички, но трябва да успеем за повече хора и полагаме необходимите усилия.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  Имам една много проста рецепта срещу риска детето Ви да стане жертва на подобно нещо: след 16 години го уредете да работи някъде.
  Малък бизнес - дал Бог много.
  Плаща се ниско, но пък и детето толкова знае и може.
  1,2,3 часа на ден - не е за парите, за трудовите навици е и за избягване на рисковете.
  Респективно може и на тренировки нонстоп, ако е спортен тип.
  Накратко - не му давайте време да си задава глупави въпроси.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 2. 2 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Много важен елемент е просмукалата съзнанието на подрастващите чалга култура, която им дава разбирането, че лесните пари са смисъла на живота, а труда е порок. Трябва да се работи за създаване трудови навици у децата.

  malart.blog.bg
 3. 3 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  ,,...За съжаление все още битуват митовете, че трафика на хора може да се случи на бедните, на ромите, но това не е вярно. Съвсем наскоро имахме случай на трафик, който предотвратихме от семейство с възможности..."
  Не знам дали е мит, но със сигурност на бедните се случва много по-често. Посоченият единствен пример за трафик от семейства със възможности просто го потвърждава и по-скоро е изключение.

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 4. 4 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#1] от "Боби Колев":

  ми така де, мисленето-вгар номер 1 на тутраканската селищна система.

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  [quote#1:"Боби Колев"]1,2,3 часа на ден - не е за парите, за трудовите навици е [/quote]
  ....и започва бюрокрацията с инспекция по труда - имам чувството,че за това е създадена.Пречки,пречки....
  А по принцип - това е рецептата.

 6. 6 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  До коментар [#5] от "xmm":

  Не живея в България и не зная колко е зле.

  Но не мисля, че за родител, който иска да държи детето си заето дори българската бюрокрация ще е проблем.

  За какво й трябва на бюрокрацията да знае?!

  Впрочем още нещо: напълно съм съгласен с наблюдението, че тези с ниски доходи съвсем не са най-рисковата група.

  Казвал съм го и преди във форума - познавам републиканска шампионка, която беше изпаднала в тази спирала.
  Познавам и други момичета.

  Не бяха нито бедни, нито глупави.

  Просто...объркани.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 7. 7 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#3:"Ogiigo"]Посоченият единствен пример за трафик от семейства със възможности просто го потвърждава и по-скоро е изключение. [/quote]
  абсолютно. може да се добави, че е не само въпрос на пари, но и на образование и достъп до информация, но те двете са често свързани.
  тия с кампанията вместо да се кекерчат на центъра на софия, много повече работа ще свършат ако обиколят домовете за деца.

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 8. 8 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално
 9. 9 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  До коментар [#7] от "beatles":

  Домовете за деца са съвсем друга категория. Онези са рисков фактор за почти всички по-лошо , като се почне от здравето и не мине към леките и след това тежките престъпления.

  Там е пределно ясно, но пак там тихомълком никой и не води статистика, защото това са...проблеми, които никой и не иска да види.

  От друга страна безпризорните пък са доста по-оправни от останалите деца и дори онези, които отиват към проституция съвсем не го правят несъзнателно и манипулирано. В някаква степен извратено - да. Извратено, защото за тях това е просто един от многото похвати за в борбата за оцеляване, в името на което няма забранени или лоши неща. Те са възпитани циници, които просто не вярват, че може по-добре, защото не са израсли с по-добре.

  И пак има изключения и от двете страни, разбира се.

  Но като цяло статистиките по целия свят потвърждават заглавието на статията...глупаво е да се спори с фактите.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 10. 10 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ogiigo":

  Така е.......бедните са минимум 90% от случаите !
  Възпитавайте децата си правилно ! Особенно майките......не мислете,че щом имате едно хубаво дете,то ще се реализира с п*****а си !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 11. 11 Профил на Чеша си езика
  Чеша си езика
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#10] от "EREBUS":
  [quote#10:"EREBUS"]Възпитавайте децата си правилно ! [/quote]

  Как да възпитават децата си, след като тях никой не ги е възпитавал.

  Работя бързо, евтино и качествено. Можеш да избереш две от трите опции.
 12. 12 Профил на http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  http://www.vbox7.com/play:84a74fb2e3
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Похвално. Някои усвояват едни капиталистически и демократични пари за мероприятия ,с които да ''опазят'' децата ни от капитализма и демокрацията.

 13. 13 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  До коментар [#10] от "EREBUS":

  Ама просто не е вярно това с 90-те процента!

  Не зная колко е точния процент, но съм чел изследвания тук в САЩ (в една много интересна книга, впрочем - препоръчвам я: "Freakonomics" - зная, че поне първата част беше преведена и на български), които казват точно същото като и тази статия: мнозинството не го правят от финансови нужди!

  И има логика да е така, защото сиромах човекът е жив дявол, а жертви на такъв трафик стават момичета, които биват объркани и го правят де факто по собствено (манипулирано) желание.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 14. 14 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  До коментар [#11] от "Чеша си езика":

  ++.....

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 15. 15 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  До коментар [#13] от "Боби Колев":
  [quote#13:"Боби Колев"]Ама просто не е вярно това с 90-те процента! [/quote]

  В първия свят разбира се,че процента не е 90% ! Африка,Азия.......?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 16. 16 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Глупостта ходи по хората , а не по животните!!!Ако един човек е глупав , то е за цял живот. В България 99& от "заможните" , вадят хляба си с МОШЕНИЧЕСТВА и ДАЛАВЕРИ , а не с акъл!!! Тези умните , можещите и знаещите , дето с честен труд си вадят хляба , отдавна избягаха на Запад, барабар с кучетата и котките си!!! Нали не очаквате , останалите тук , като Черната Златка , дето си е купила диплом по икономика и кара лъскав джип , но не знае посоките на света , един ден да може да обясни на наследничките си , как да се предпазят от сексуална експлоатация???Хайде , сираците и тези от бедни семейства , нямат алтернатива , но останалите??? Ако на някой от малък , дори да е от заможно семейство , му бива обяснявано , че материалните признаци на охолството и лукс , като - Лъскави мотори и лимузини , шарени парцалки и скъпи електроники, мутробарок ... в България са ПРИЗНАК на НЕЧЕСТНО забогатяване и зад всяка лъскава лимузина , или друг богаташки предмет са пречупените съдби и животи на десетки , стотици , хиляди , милиони.... Няма да е така!!! Но как да го обяснят , след като знаят , че и тяхното имане е добито по нечестен начин???Докато беднячките се стремят към лъскавото , като пеперуди към огъня , за да опърлят крилата си и изгубят живота си , тези от заможните го правят , за да докажат на себе си , че и те са някакъв фактор нещо си, а всъщност са нищо. Нищо , освен в най-добрият случай , парче месо , което служейки за сексуални удоволствия , може да донесе добър доход на сутеньорите от МАФИЯТА!!! Но колко от българите в България , са добили иманетата си с акъл и по честен начин , та да имат акъл , да обяснят това и на децата си???В останалата без ориентир и ценностна система България , дори успелите ,да се позакрепят финансово знаят , че по честен начин , нищо не се постига и именно за това , дори подсъзнателно подтикват децата си , да търсят на "хляба мекото"!!! Как такъв родител , да обясни на детето си , че е забогатял , не просто , защото много работи. В България и мишките знаят , че С ТРУД , ГЪРБАВ СЕ СТАВА, НО БОГАТ - НЕ!!! Дори да успее да излъже детето си , то скоро усеща фалша и измамата...И следва , щом го правят те , защо да не го сторя и аз??? Следва дебело захаросано червейче на кукичката , една шекерена пръчка и ... на някой сокак , или в някой бардак!!!

 17. 17 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  До коментар [#15] от "EREBUS":

  Хъх, не разбрах, че темата третира Африка и Азия.

  Мислех, че е основно за България, а подкрепям с аргументи и от Америка понеже всъщност от лично наблюдение мога да кажа, че двете не са толкова далече една от друга в това отношение.

  В Африка и Азия са съвсем съвсем различни нещата и като за начало това са два континента, на които има различни нации и култури, при които също различно стоят нещата.

  Още веднъж, не разбрах, че за други континенти и култури говорим.

  Грешката може би е моя....а може би не

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 18. 18 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  До коментар [#16] от "kimba3":

  Има доста твърдения в казаното от Вас с които не съм съгласен и мисля, че лесно се оборват.

  Първо, съвсем не е вярно, че всички умни са избягали от България. Това клише се повтаря често, Бог знае защо точно от хора, които са в България.
  Ами просто не е вярно - познавам много хора там, на които не мога да стъпя на пръста като бизнес мислене и като резултати, а тук, на запад минавам за успял сред другите българи (съжалявам ако звучи нескромно - не е целта да се изтъквам).
  Да давам примери е безмислено наистина, но в България има МНОГО умни хора.

  Второ, никъде в света не се забогатява само с много работа.
  В най-добрия случай трябва много работа и късмет.
  Някъде в процеса на много работа и късмет човек започва да загрубява - това е естествен процес - и стане ли богат вече не е онова, което е започнало.
  И така е навсякъде по света - не само тук в САЩ и не само в България.
  Такива, дето забогатяват с работа - да са живи и здрави - обикновено не съзнават, че са имали и късмета да бъдат на правилното място в правилното време.
  В България също има хора за които това важи с пълна сила - всички по-малки и успели фирми след падането на режима, примерно. Познавам такива от селското стопанство, вентилационна техника, касови апарати, сигнални системи, дограми и какво ли не още.
  В момента в Китай за да станеш милионер трябва просто да си 1 година на подходящото място...и така е вече години наред впрочем - откак започна бума там.

  стана много дълго, та ще спра само с тези двете.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 19. 19 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  Антоанета Василева: Мит е, че застрашени от трафик са само момичета от бедни семейства

  Напълно съм съгласен с братчедката Антоанета Василева. Този феномен е бил забелязян и от писателя Джон Стайнбек, който в книгата си "Улица Консервна" казва, за една своя героиня проститутка:"..независимо дали щеше да се роди в колиба, или в дворец, тя и в двата случая, щеше за го удари на лекия занаят.."

  /не се чете/
 20. 20 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  До # 1 - Боби Колев- Теоретически си прав , но ... нали се сещаш , че след като забогатее , българинът първо си сменя колата , сетне жената ... Нали за това ги е спечелил тези пари??? Да поживее , сега , днес за мига... Пък децата..., нали ма даскало??? Тарикатите , така и не могат да вдянат , че учител за 45 минути , дори да е светец има време само да изпее урока си и да изпита 2-3 деца, но не и да ги научи на нещо стойностно в сферата наморала... Живеем в условията ма аморален , мошенически , ДИВ и ВАРВАРСКИ капитализъм!!! 100% от даскалите са бедняци. МОТОТО на ВАРВАРСКИЯТ КАПИАЛИЗЪМ Е: "НЯМА ГРОЗНИ МИЛИОНЕРИ"!!!! При това положение е логично хлапетата да си зададат въпроса:" Като са толкова умни нашите даскали , да ни учат , как да си живеем живота, КЪДЕ СА ИМ ПАРИТЕ"???? Парите за децата са в светлините на прожекторите , при Черната ,Русата,Червенокосата Златки... За да станеш като тях е достатъчно само кило грим , две силикон и докато ти щракнат с пръсти , за секунда да си навириш краката, или да засмучеш шекерената пръчка!!! Виж , да изучиш точни науки , или доходоносни занаяти , които да ти носят добри доходи се иска години зубрене и лишения , ... ама що да зубрим , да зубрят глупаците!!! Да не би мама и тати и останалите богаташи със зубрене да са си направили парите????

 21. 21 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#1] от "Боби Колев":

  Чудесно решенеи ама за София.
  В провинцията и в малките населени места, откъдето са основно жертвите, няма работа за родителите им, камо ли за тях, а пък тренировки - съвсем.
  Освен това, като четох разказите, това са девой чета от силно патриархални семейства, обучени да се подчиняват сляпо на мъжката воля и в голяма част о т случаите - убедени, че боят е част от нормалните взаимоотношения в едно семейство.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 22. 22 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#1] от "Боби Колев":Накратко - не му давайте време да си задава глупави въпроси.

  Братчед, изглежда на жена ти, и е останало време все пак, да си задава глупави въпроси, щом има дете от теб. Явно, дори американският модел "работа до пълно вкретеняване", не е ефективен ва 100%, така че риск винаги има. Да не говорим за факта, че Моника Люински е била работеща стажантка и то, не при някой черен сутеньор, а при Веселият Били - бледоликият президент на САЩ. И пак не и се размина. Затова се успокой. Сексът е от Бога, а дали ще се възползваме от него, или ще се самопрецакваме, вследствие на него е въпрос на личен избор.

  /не се чете/
 23. 23 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  До коментар [#22] от "Тони Шнайдера":

  Не ми става много ясно какво всъщност се опитваш да кажеш.
  Това не е статия за секса, това е статия за манипулирането на деца и използването им - в частния случай за проституция, но всъщност темата може да е по-широка.

  Това няма нищо, ама съвсем нищо общо с Клинтън и Люински, които съвсем не са били деца и съвсем не са имали отношение използвач-използван.

  Минавам за интелигентен, но не успявам да видя връзката, която правиш.

  Може би пък не е при мене грешката

  Абсолютно същото впрочем касае и жена ми, която не е забременяла в следствие на манипулация или много или малко мислене, а по собствено и то координирано желание.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 24. 24 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  До коментар [#21] от "rapidfire":

  Добри попадения!

  От една страна трябва да призная, че от малкото си наблюдения над провинциалистки не мога да не се съглася, че липсата на възможности е силна мотивация към лекия път.
  От друга страна, обаче, мисля, че принципа, че работа има навсякъде и за всички е върховен. Просто битието на село е такова, че там е още по-трудно да се хванеш да работиш и съответно по-лесно да правиш нещо друго.
  Но който търси намира.
  Слаби родители - слаби деца, уви така е.
  Това вече е национален, социален и икономически проблем.
  Но все пак...все пак работа има дори и на село...нека бъдем честни - за имане - има.

  Второто попадение е право в десятката - както от лични наблюдения, така и от това, което съм чел и гледал.
  Ролята на семейството се оказва ужасно голяма за тези неща.
  Не е задължително да се изразява в ежедневни боища, в интерес на истината. Липсата на хармония и баланс в семейството може да бъде съвсем достатъчен източник.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 25. 25 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#23] от "Боби Колев":

  Братчед, не ми се спори с теб. Ще бъде губи време. Приятен ден!

  /не се чете/
 26. 26 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#12] от "Дива селянка":
  Някои усвояват едни капиталистически и демократични пари за мероприятия ,с които да ''опазят'' децата ни от капитализма и демокрацията."

  -Точно си е така.
  Всичко останало си зависи от родителите и децата.

 27. 27 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  Има ли нови методи на привличане?

  - Не, нямаме. Слава богу нямаме и насилствено въвличане в трафик чрез отвличане. Трафикантите са по-деликантни и хитри. Успяват да внушават страх и вина на жертвите, да им внушат, че са били наясно в какво се въвличат. Много пъти сме имали случаи на момичета в сексуална експлоатация за много дълго време, защото са вярвали, че никой няма да ги разбере, да им повярва, защото трафикантът им е внушил някакви неща.

  *** *** ***

  Донякъде изчерпва темата. Явно говорим за хора/жени, които от акъл и лековерие стигат до това дередже...

 28. 28 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  По същата логика, колкото и да обясняваш на възрастните хора, че това по телефона с ранения роднина и подкупа е шмекерия, те ще продължат да се ловят...

 29. 29 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#28:"diegos"]По същата логика, колкото и да обясняваш на възрастните хора, че това по телефона с ранения роднина и подкупа е шмекерия, те ще продължат да се ловят...[/quote]

  Чудя се как още не са спретнали една агенцийка за защита на възрастните хора от телефонни измами, с годишен бюджет, двойно по-голям от размера на всички измами, в следващите 10 години.

  /не се чете/
 30. 30 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Единственото противодействие на нелегалната проституция е легалното сурогатно съпружие.

 31. 31 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Любопитно

  До # 18- Боби Колев- Тези лакърдии ги разправяй на баба си!!! Имам много познати с добър занаят и със средно образование , добити в България , получавали за същият труд , който са полагали у нас десетки пъти по- високи заплати!!!Пример 1 . Българи в Чикаго , мои първи братовчеди. Мъжът ел.техник. получава там само от работа на черно в почивните дни , по около 30 000 $ на година. Не пожела да ми каже , колко получава от официалната си работа, на която го осигуряват за здраве и пенсия и му плащат данъците. На предположението ми - 2000$ на месец , той се изсмя:
  - Толкова получават , мексиканците , бачкащи на машините , чиято ел.техника поддържам !- каза ми той. Прогониха го с глад и безработица , през 1997-ма година с късметлийска Зелена карта от България!!!Тук изкарваше , около 100 марки на месец!!! Ако тогава , получавах 500 марки заплата , никога не бих се махнал , ми е споделял по- късн той.И добавя , ние надминахме по дохода стандарта на средните американци , но няма как да се доближим до тях , защото все още сме зле с езика и начина им на живот... Сигурен съм обаче , че ако днес живееше в България и получаваше 250-300 евро заплата , отново би се махнал!!! Случай #2- Мои близки познати от Германия. Отиде в Германия , да учи за пастор - евангелист . В България бе завършил 4 годишен електротехникум. Ожени се за немкинче , медицинска сестра.Още през 1999 година , получаваше , бачкайки на 3 смени , като оператор на автоматични металообработващи машини 8000 марки заплата , а жена му взимаше 4000 марки!!! Прибра при себе си и сестра си , която по това време в България ,като медицинска сестра взимаше 75 марки заплата. И тя се ожени за германец , взе приравнителни изпити и от санитарка ,заработи като медицинска сестра в Германия. Миналата година ми бе с децата и съпруга си на гости. Неудобно ми бе да ги питам за доходите им.Пример#3- Първи братовчеди на съпругата ми. Прогонени от безработицата у нас , в Испания. Завършили СПТУ и двамата , тя специалност стругар , той - фрезист. Бачкат повече от 10 години в тамошна нанифактура по специалностите си. Купиха у нас по една огромна къща за двете си дъщери. Едната , бивш палат на пенсиониран местен шеф на КАТ , другата , на фалирал местен "честен" бизнесмен от типа на Баш Майстора!!! Но дори и дъщерите на тези послдните , не станаха проститутки , защото бяхо добре възпитавани от баба си и вуйчо си , и днес кроят планове , как да продадат всичко и въпреки ризата , да отидат при родителите си в Испания. Родителите им отчитат , кто грешка , че не са ги взели още на времето при себе си в Испания , а са влагали средства за жилища в ОБРЕЧЕНА България... И това са среднистите. Ако желаеш , мога да ти пиша в отделен пост , за приятели висшисти избягали от България. Щото за децата на тези с високите за стандарта на Българи става въпрос , нали??? Колко среднисти у нас , получават у нас годишно доход от над 100 000 $??? А колко над 100 000 евро??? Ми че у нас , "честните" бизнесмен не получават толкова!!!!!!!!! Според данни на БНБ , има под седемстотин български граждани с депозит в банки у нас над 1 милион лева и по-малко от 2000 с депозит над 0,5 милиона лева!!!!!!Нали не допускаш , че дъщерите на Стефан Софиянски , например ,могат да бъдат превърнати в сексуални робини??? И Парис Хилтън е лека жена , но го прави за кеф , а не за пари!!!!

 32. 32 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 234 Разстроено

  "Неквалифицираният труд на запад е по-доходосен от квалифицирания труд в България в момента ..." - съгласен съм, само да заменим думите "в момента" с "до момента", за да стане съвсем вярно съобщително изречение ....

 33. 33 Профил на Super GUAPO
  Super GUAPO
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Проблема с трафика е брутален...но, съществуването му говори за: тотална липса на правоохранителна система...така че, решението не е в това блондинки 18+ да "вземат едни пари" за да отчитат дейност..., всъшност дейността им свършва на някоя маса в някой жълт сутрешно-обеден блог, където четат печални статистики, на други също толкова руси "журналистки".

  SUPERGUAPO te SALUDA
 34. 34 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Любопитно

  До # 22- Тони Шнайдера - Какво общо има Моника Люински с трафика на хора??? На времето по социалистическо имаше едни строфи за Иванчо:
  Ашколсун на туй момче,
  с члена - диплома си взе!!!

  Същото е и при жените!!! Винаги е имало леки жени и ще ги има. Въпросът е , дали тръгват да се занимават с това за собствено удоволствие , или са принуждавани да го вършат!!! Тук става въпрос за трафика на хора , насилствено принуждавани да работят нещо , срещу волята си. Защото трафикът на хора , не означава непременно , сексуална робия!!! Ако е грозна и непривлекателна , стара и грохнала , жената могат да принуждават и да чисти клоаките без пари , а мъжете , да вършат вреден и непривлекателен , тежък физически труд!!! Тук обаче обсъждаме явно , трафикът на жени с цел сексуална експлоатация , против волята им!!!

 35. 35 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Любопитно

  До #24- Боби Колев ..."от друг страна миля обаче , че работа има навсякъде"...

  Първо , работата без пари и осгуровки , не е работа ,а РОБСТВО!!! Според думите ти , не живееш в България. Сигурно си чувал лафа:"От страни по-добре се вижда"... Да сигурно по-добре се вижда , но само се ВИЖДАТ ПОСЛЕДСТВИЯТА , а не ФАКТОРИТЕ довели до тях!!! Що не дойдеш в България и вземеш да търсиш работа, осбено в провинцията за млада жена, дори висшист , камо ли с основно , или средно образование ??? Камо ли пък работа за току що напъпило 14, 15, 16 ... годишно девойче , да видиш , какво ще му предложат??? Ми ти не се ли сещаш , КОИ ЩЕ СА МУ РАБОТОДАТЕЛИТЕ?????? Говориш ми за спорт. Ми не се ли сещаш , че тези хлапета ще ги помъкнат по лагер сборове и състезания!!! Тези с качествата за медали като Станка Златева, може и да ги овардят , за да спечелят от спортните им качества , ами тези симпатичните , дето нямат шанс за медали , сещаш ли се в какви "спорни" паралелки , ще ги привлекат??? Ами думичката "сексспорт" , нито е българска , нито е измислена в България , за да кажеш че съм я измислил , аз...

 36. 36 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  За по-ефективно предотвратяване на експлоатацията на жени, е интересно да се определят произхода и психологическия профил на жените.
  Познавам доста хора, и образовани, и не, които си изкарват хляба в чужбина с честен труд.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 37. 37 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#13] от "Боби Колев":

  Интересни коментари по темата, но само ще добавя, че Фрикономикс е интересно написана, силно манипулативна книга с 0 стойност в реалния свят!

 38. 38 Профил на ivanova_m
  ivanova_m
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#29:"Тони Шнайдера"]Чудя се как още не са спретнали една агенцийка за защита на възрастните хора от телефонни измами, с годишен бюджет, двойно по-голям от размера на всички измами, в следващите 10 години.
  [/quote]
  +++++++

 39. 39 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  До коментар [#37] от "ungeheuer":

  Че кого пък има за цел да манипулира Freakonomics?!

  Някой случаен читател като мене?!

  И каква полза има от това?

  Колкото до ползата в реалния свят там вече съвсем очевидно и неоспоримо бъркате.

  Защото книгата не е учебник и няма претенциите на такъв. Ако има полза тя би била в това да раздвижи нечие мислене, а това просто няма как да го оцените.

  Учителите , поставени в условие спонсорство срещу резултати не мамят защото са честни?! Хайде де!

  Кмета на Ню Йорк бил преборил престъпността? Ами не, не беше, той.

  Нарко бизнеса не е една огромна корпорация? Разбира се , че е!

  Книгата е отлично четиво откъдето и да го погледне човек.

  Освен ако не търси бързо забогатяване - финансово или интелектуално.

  Има едни серии "...for dummies" и едни други "...for one day" - те сигурно са по-подходящи за целта.

  Freakonomics задава въпроси и предлага някои отговори.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 40. 40 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  До коментар [#35] от "kimba3":

  Нека само кажем , че съм работодател и в САЩ и в БГ.

  За дългите Ви примери с познати ще кажа 3 неща: първо, изнесеното никак не означава, че всички умни хора са се изнесли от БГ. Бъркам ли?

  Второ, много...непрофесионално звучи в опитите да убедите някой да сравнявате абсолютни числа като 200 евро в България с 20000 долара в САЩ. Сигурен съм, че ще се сетите защо.

  И последно, имаме различни дефиниции за РОБСТВО. Може да е защото живеем на различни места и в различни условия на живот, а може и да не е само от това. Няма нищо страшно в това да работиш без някой да те осигурява. Правят го ужасно много хора по света. Родителите ни, като са работили цял живот с осигуровки та да не би сега да не разчитат на нас за да не живеят като кучета?!
  Какво ли би казал някой, взел заем, който трябва да изплаща следващите 20, може би 30 години?
  Ами ако се разболее той или някой от семейството?
  30-40 години изплащане?!
  Ето това наричам аз робство.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 41. 41 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  [quote#40:"Боби Колев"]Няма нищо страшно в това да работиш без някой да те осигурява. [/quote]
  Ако въобще човека намери какво да работи в някое малко населено място, където това си е късмет. И да има този късмет ще получава такава заплата, с която като си плати задължителните разходи ще се чуди как да изкара месеца по-натам. Гаврата от страна на масата работодатели не я слагам в тази сметка. На фона на всичко това - да няма нищо страшно да работиш без осигуровки. А по темата: Безсмислено е да се правят опити за установяване на рамка кой можел да стане жертва на трафик и кой не. Естествено е, че и деца от по-заможни семейства чувствайки се без внимание от родители и близки могат да попаднат в този капан. Безпаричието е основен фактор, но не е единствен. Така че предпазването от това се крие донякъде в стабилното семейство, с хармонични отношения на разбирателство и внимание, в което детето се чувства разбрано и защитено, а немотията, ако я има се бори от всички. Парите са важни, но не всичко е пари, липсват ли обичта и грижата на близките, но не само онази материалната, на тяхно място се настаняват самотата и чувството, че човек е отхвърлен. А това са благоприятни фактори за ловките хитреци с големите, сладки обещания. Децата от домовете са друга тема, те от изоставянето си са потенциални жертви, и една от причините е пак в това, че са расли без онова чувство, че някой го е грижа за теб. Прибавяйки и липсата на образование в масата от случаите, и това че повечето от тези деца са неадекватни спрямо действителността, защото не е имало кой да ги подготви за живота такъв, какъвто е ето ти потенциални жертви на трафик.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 42. 42 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#39] от "Боби Колев":

  е как, бе Боби - дълъг пост, но пропуска очевидното. За да се продава е верният отговор. Книга, пълна с факти и тотално погрешни заключения - пак казвам, интересна е.

  "фор дъмис" е велика серия, която ми е спасявала кожата в най-идиотски ситуации. Но това не виждам какво общо има - едното те учи на нещо, а другото е поп нон-фикшън.

  Разгледай из нета различните истории във Фрикономикс как стоят наистина, най-смешната е тая с абортите. Фрикономикс залага на проста истина - сложи 2 факта 1 до друг и хората ще решат, че са свързани.

 43. 43 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  До коментар [#16] от "kimba3":

  Успокой се, визираш само една подгрупа на богатите - престъпниците. Оплачи се на властта, че е спала.
  Обикновено богатите са съвсем почтени хора (дори в България), постигнали всичко с много труд и талант (и късмет де, но само при по-големите богатства)

 44. 44 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Сигурно съм прост, но освен драскането със спрейове и надписите Freedom какво друго се е случило по времето на тази кампания?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 45. 45 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Докато проституцията, наркотиците и оръжията са основният източник на печалби за мафията, никакви кампании за превенция няма да помогнат. Докато политическите партии получават също парите си оттам, нищо добро не може да се очаква.

 46. 46 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 940 Неутрално

  До коментар [#1] от "Боби Колев":

  Много сте прав,голям проблем е липсата на трудови навици.Нямат си грижи и се чудят какво да правят младите хора.
  От мен +.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 47. 47 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Любопитно

  До # 40 - Боби Колев- "изнесеното никак не означава , че всички умни хора а се изнесли от България..."

  Ми естествено , че не ВСИЧКИ са се ИЗНЕСЛИ , но БОЛШИНСТВОТО СА!!! Не всички , защото , някой са хванати в капана на синовните си задължения към болни родители. Други , защото тепърва се оперят , преди да полетят!!!! Но кой умен човек , при работа алтернативна , но 20-30-100 пъти по-добре заплатена от неговата в чужбина, би останал в България??? Това просто означава, че НЕ Е УМЕН!!! За какво живее човек??? Заради ГЕНИТЕ СИ!!!! Ще се намери ли умен човек , който да рискува гените си, като повери образованието на децата си на даскали , непознаващи , дори компютъра с 300 евро чиста заплата , ако има алтернатива и може да си позволи образованието им в БЯЛА държава???? Ами , че той , би трябвало да е ИДИОТ , за да го стори!!!! Ще се намери ли умен , човек , който да повери здравето на децата си в ръцете на ПИШМЯН ДОКТОРИ / всяка година България е напускана от повече лекари и медицински сестри , от колкото обучава и завършват , а тук остават само пенсионери и стажанти/ ??? Ами , нали той би трябвало да е ИДИОТ , за да го стори , ако има друга алтернатива и рискува живота и здравето на потомството си??????????

 48. 48 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Любопитно

  До #43- iazdakaja- В държавата , собственост на МАФИЯТА , България , просто няма ЧЕСТЕН начин за забогатяване!!!! Ако БАЧКАШ ЧЕСТНО , АКО ПЛАЩАШ ДАНЪЦИТЕ СИ ЧЕСТНО , АКО СПАЗВАШ ЗАКОНИТЕ И ПРАВИЛАТА ЧЕСТНО , ти просто ще си ФАЛИРАЛ , а не забогатял.... ТАКА, ЧЕ СВАЛИ СИ ЛИГАВНИКА, да не се окапиш и престани да лъжеш младите и неопитните , защото ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ИЗМАМЕНИТЕ в трафика на хора, са подведени от лакърдии за "ЧЕСТНО" и БЪРЗО ЗАБОГАТЯВАНЕ , на такива мошеници ,или фантазьори, като тебе!!!!!!!!! Единственият начин за ЧЕСТНО и бързо забогатяване в България е ТОТО-2 , но много скептици оспорват и неговата коректност... А шансът , да спечелиш шестица от ТОТО-2 е 1: 6 МИЛИОНА!!! Ха сметнете , какъв е шансът да се падне , точно на вас , щом в годината има едва , около 100 тиража и не всяка шестица , ви гарантира , голяма печалба от милион , или няколко , например!!! Ако сте карък , може да си останете с 20-30 хилядарки , които да профукате , за месец - два...

 49. 49 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#40] от "Боби Колев":

  ЗАЕМИТЕ са за това за да се взимат, защото са нужни. Проблемът е в тяхното връщане, в условията на тяхното връщане, които са НЕСЪОБРАЗЕНИ от експертите на свтовната и в частност на регионалната икономика.

  И за никакви робства неможе да става дума, а за ЕДНА ТРАНСГРАНИЧНА ЕКСПЕРТНА НЕКОМПЕТЕНТНОСТ

 50. 50 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Разстроено

  Така ли вече наричате РОБСТВОТО??? Трансгранична , експертна некомпетентност??? И наричайки го така , ще го направите ли по-привлекателно??? Както и да го наречете , РОБЪТ си е РОБ!!! Сещам се , как по комунистическо , уж за да направели труда на животновъдите по-авторитетен и привлекателен , започнаха да наричат овчарите , козарите , краварите,свинарите , кокошкарите ... ОПЕРАТОРИ НА БИОЛОГИЧНИ ЕДИНИЦИ!!!!!!! И това не е виц , а самата истина. Това което се опитваш да внушиш ти на колегите във форума, обаче е ЦИНИЧЕН ВИЦ!!!!!!!!!!

 51. 51 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  До коментар [#48] от "kimba3":


  [quote#48:"kimba3"]В държавата , собственост на МАФИЯТА , България , просто няма ЧЕСТЕН начин за забогатяване![/quote]

  Има, има - аз познавам поне 3-4 случая.
  Какъв % са сред "държавата на мафията" не знам, но са достатъчно, за да се обезсмислят предубедените ти обобщения.

  Затова казах: Успокой се. Пресявай, пресявай.

 52. 52 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1185 Любопитно

  [quote#1:"Боби Колев"]рецепта срещу риска детето Ви да стане жертва на подобно нещо: след 16 години го уредете да работи някъде. [/quote]
  Съгласен, моето работи и си има пари за личните харчове.

 53. 53 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  Необходимо е сериозно да се инвестира в превенция, а не в лекуване на последствията.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 54. 54 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Проблемът се породи от просмукалата се в обществото чалга култура която проповядва парите като единствена и най-висша ценност а хората с пари са най-търсените, като дори ако са ги спечелили по престъпен начин са по-секси. Мутри и ку*ви - това е.

  Евроатлантида
 55. 55 Профил на theteaserboy
  theteaserboy
  Рейтинг: 395 Неутрално

  някой пак взема европейски пари за ПР по не особено смислени проекти.....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK