Саша Безуханова, MoveBG: Няма да станем партия, създаваме нещо много по-голямо от партия

Саша Безуханова

© Георги Кожухаров

Саша БезухановаСаша Безуханова, която до края на август е директор на направление "Публична администрация" в "Хюлет-Пакард" за Централна и Източна Европа, обяви през юли създаването на интернет платформата "България може" (MoveBG) за споделяне на идеи за бъдещото развитие на страната. В проекта се включиха един от създателите на Института за развитие към Софийския университет "Св. Климент Охридски" Кирил Петков, преподавателят по право Христо Христев, Асен Асенов от платформата "Едно" и ученият по физика и химия Николай Денков. Вече е факт и първият дебат на платформата - да има ли избори сега. За развитието на платформата, ще прерасне ли тя в партия и за това как ще променя средата разговаряме със Саша Безуханова.


- Г-жо Безуханова, преди месец обявихте платформата MoveBG. Как се развива тя, каква е идеята й?


- MoveBG e фабрика за идеи, която произвежда решения за развитието на България. Създаваме общност, основана на споделени ценности, отвъд партийна, професионална и социална принадлежност. MoveBG е инструмент, който позволява на всеки да се включи в изработването на идеите за бъдещето на България.
Днес България няма ясна национална доктрина, няма и дългосрочна визия за икономическото ни развитие, не е програмирано как образованието и науката подкрепят процеса на устойчиво развитие на държавата. Липсват ясни механизми за осигуряване на добро качество на живот на хората ни. Няма национално съгласие и разбиране за това каква е ролята на държавата ни в ЕС, какво означава да бъдем европейски граждани и граждани на света. Работата по осмислянето ни като градивна нация трябва да се извърши. Тя изисква добросъвестност, прозрачност и системни усилия. Това е мисията, която MoveBG си поставя.


Подобни идеи могат да се реализират чрез участие в политиката. Обмисляте ли фабриката да се превърне в партия?


- Нямаме за цел да създаваме политическа партия и мислим, че продуктът на MoveBG е нещо много по-голямо и по-важно от партията. Ние формулираме политики. Партиите са инструмент за реализиране на такъв тип политики. Окуражена съм, че протестите и новият разговор за това къде е България и коя е България вече стимулират процес на реорганизация и в партиите вляво и вдясно. Вярвам, че той ще доведе до нова зрялост в политическата ни среда, която да осигури мъдрост и приемственост в управлението.


Партиите са добре дошли на терена на MoveBG, за да срещат своите гледни точки за формулиране и реализиране на национални ни цели, ако са свободни да направят този избор, а не са подвластни на частни или корпоративни интереси.


Означава ли това, че има партии, с които не бихте си партнирали?


- Всички партии, които приемат моралните принципи, на които стъпва MoveBG, са потенциалните ни партньори. Платформата ни има за цел да възпита и развие нова култура на обществено присъствие, на обществено включване и на обществена отговорност. Единствената задача, която си поставяме, е просперитетът на България.


Къде бихте позиционирали идеите си - ляво, дясно или център?


- В началото на 21-ви век, в глобално свързания свят, в който живеем, в страна член на Европейския съюз, в условия на продължаваща световна криза понятия като ляво и дясно са условни. Важното е като демократична държава ние да следваме ценностите на либерализма за лична свобода и социален прогрес, да осигурим механизмите на ефективна пазарна икономика и прозрачност на управлението заедно с подкрепени и защитени граждански права, свободата на печата, свобода на обмена на идеи в обществото.


Левият или десен прочит на тази концепция за обществено развитие са въпрос на идеологическа идентификация, но не и на разлики в конкретните правителствени мерки, провеждани в България през последните години. Да припомня, че плоският данък беше въведен от доминирано от социалисти управление.


Досега политиките се правят лабораторно, в затворени кръгове, които обслужват конкретни партийни интереси и това води до краткосрочност и до липса на устойчивост в развитието на държавата.


MoveBG създава нов формат за правене на политики – с експертност, дългосрочност и широко гражданско участие.


Обединихте ли се вече около някои национални приоритети?


- Ако посетите сайта ни www.movebg.com, ще се убедите, че са включени всички важни аспекти на държавното управление и устойчивото развитие на страната ни. Важно е всички тези политики да се гледат заедно, защото светът живее и функционира пълноценно в единна цялост. Крайният продукт е определянето на приоритетни за развитието ни области, които ще гарантират конкурентност на държавата ни и по-добро качество на живот на хората тук.


Кое би било успех за MoveBG?


- Целта ни е да се създаде интелигентна, дългосрочна обединяваща визия за устойчиво развитие на България.


Успехът ще се измерва в това дефинираните от нас политики да бъдат обществено осмислени и приети и да са онзи формат, с който ще се съобразяват управляващите в дългосрочен порядък.


Най-важната ни задача днес е да обединим почтените и компетентни българи, милеещи за България. Ние събираме качествен граждански и експертен ресурс, с който да променим страната.


Убедени сме, че MoveBG е успешната формула и получаваме много окуражителни знаци за това. Имаме много писма от хора, които виждат в този формат нова линия за гарантиране на развитието на държавата ни по демократичен и ценностен път.


Как ще привличате нови хора?


- Платформата ни е достъпна online, отворена е за всеки припознал ценностите ни. Вече имаме 10 000 последователи, което е обективна оценка за интереса към идеите ни дори и в разгара на летния сезон. Живеем в интернет и това прави дебатите и дискусиите на MoveBG достъпни за всеки, който иска участва в тях. Това е основният канал, по който хората ни виждат и разпознават.


Как ще се финансира начинанието Ви?


- До момента всички дейности, свързани с работата на MoveBG, са извършвани с доброволчески принос на много хора, които стоят зад идеята. Например сайтът е изработен и поддържан безплатно от млади предприемачи в областта на web маркетинга, съдържателната и административна работа се осигурява от талантливи младежи на подобен принцип. Ние всички, създателите на MoveBG, сме хора, които имат своя солидна експертна биография и история за работа в обществена полза и приемаме работата по проекта като кауза. Няма как да излезем от зависимостите и ограниченията на средата ни днес, ако нямаме тази вътрешна потребност и не вярваме, че трябва да участваме и не допринасяме лично за промяната.


В момента сме в процес на регистриране на организацията, за да осигурим  административен инструмент за опериране с финансови средства. Аз ще направя лично дарение за старта. Приносът на всеки, който е дарил пари, време, интелект ще бъде отразен в сайта на фондацията.


Защо толкова бягате от партийността? Правя аналогия с поведението на Меглена Кунева, която дълго отричаше партиите като дискредитирани и изчерпани, залагаше на гражданските експерти, но в крайна сметка основа политическа формация.


- Както вече казах, ние мислим, че правим нещо много по-голямо от партия. Трябва да се научим да правим разлика между партийната политика, която обслужва конкретни групови интереси и дефинирането на политиките, които допринасят за добър живот на всички.


Политиките са интелектуален продукт, който изразява обществения интерес за развитие на средата. Големият дефицит тук и сега е на дългосрочни политики. България не страда от дефицит на политици и на партии, страда обаче от дефицит на качествени политики. MoveBG е съвсем различна и нова роля на гражданско действие и има за цел да промени средата, в която се прави политика. Това е мисията ни, тя е различна от тази на партиите.


Готови ли сте да водите диалог със сегашните управляващи?


- Готови сме да говорим с всеки, който споделя ценностите на свобода, справедливост, прозрачност, общо действие, публичност, почтенност и отговорност. Не правим самоцелно политики, те се създават в името на това България да просперира и да върви напред.


Настоящето правителство не даде достатъчно знаци, че води управление на градивност, на растеж, на работа в полза на обществото, а по-скоро работи в полза на конкретен частен интерес. И дори социалните мерки, които лансира кабинетът, изглеждат като опит за политически Пи Ар и подготовка за следващи избори, отколкото като системна работа за подобряване на средата в България.


Какво Ви изкуши да изоставите бизнес кариерата си и да се насочите към политиката?


- Имам 25-годишна изключително успешна бизнес кариера. Целият ми живот е белязан от значими професионални достижения в България и в чужбина - като генерален директор постигнах с екипа си устойчиви лидерски позиции на "Хюлет-Пакард" на българския пазар, утвърдих България като водещ световен център на компанията с 5000 високопрофилни специалисти, работещи тук днес, в международната си работа през последните 5 години развих и внедрих модерни управленски концепции за растящите пазари в световен план. Постигнала съм моите професионални мечти.


Идва един момент, в който човек избира да работи за развитие на обществото, да служи на хората. Това е друга потребност и друг личен избор. И ако това в България изглежда екстравагантно, нетипично, по света е практика. Например Бил Гейтс, който управляваше една от най-влиятелните компании, преди 3 години излезе от своята роля на главен изпълнителен директор и се посвети на решаването на големите проблеми на човечеството - проблемите на глада, на промените в климата и отделя целия си интелектуален ресурс в подкрепа на конкретни изследователски програми.


Далеч съм от това да се сравнявам с Бил Гейтс, но принципите на алтруизма са едни и същи навсякъде по света. Моят избор е да работя за просперитета на България. Това е служене на обществена кауза, не служба.


България днес има нужда от съюз на качествени хора, които са готови да отделят време и интелект, за развитие на държавата ни. Средата ни боледува от системно недобросъвестно управление и от липса на експертност в този процес. Има смисъл хора да се посветят на това.


Как се отразява на бизнеса случващото се в страната?


- Бизнесът е големият губещ от факта, че държавата не работи, администрацията на практика е спряла и доверието в България е изключително ниско. Това кара външните ни партньори и потенциални инвеститори да бъдат скептични за предприемане на значими стъпки у нас, както и отдръпване на настоящи инвеститори заради ограничена перспектива и непрозрачност в инвестиционната среда у нас.


Кредитните условия за българските компании се повлияват негативно, което създава допълнителни затруднения пред българските предприемачи, и отнема от конкурентността им и възможностите за модернизиране и развитие. Ограниченият ресурс на свободен капитал на пазара задълбочава процесът на концентрация и рискът от зависимости от непрозрачни играчи.


Настоящето управление не успя да формулира ясни мерки за подкрепа на индустриалната среда. По-скоро се акцентира върху палеативни социални мерки, които постигат краткосрочно политическо влияние, а не трайно подобрение живота на хората.


Една от целите на актуализацията на бюджета за тази година, според правителството, е именно за разплащане с бизнеса.


- В актуализираната бюджетна рамка се предвижда правителството да изплати на бизнеса допълнително 160 млн. лева, но няма програма за реформа и мерки за бъдещо облекчаване на аминстративните режими за работа, както и за преодоляване на недоверието към България. За сметка на това се програмира ресурс от 555 млн. лева за покриване на риска от несъбираемост на данъци, акцизи и мита без да се предвиждат управленски мерки за подобряване на този процес.


Тежестта на нов бюджетен дефицит пада върху бизнеса, без да подпомага развитието му.


Подкрепяте ли в такъв случай решението на президента Росен Плевнелиев да наложи вето?


- Правителството не представи убедителни аргументи за актуализация на бюджета с 1 млрд. лева. Предвижда се значим ресурс за покриване на рискове в приходната част при липса на мерки за подобрението й, финансиране на социален пакет на кредит и близо 500 млн. лв. допълнителни средства, които не са свързани с покриване на текущия дефицит. Официално се съобщава, че тези пари биха потрябвали за началото на 2014 г., но стои въпросът защо правителството решава да ги вземе на заем половин година по-рано – 6 месеца, през които ще плаща допълнителни лихви върху този огромен заем. Изглежда, че правителството не е уверено, че ще се справи с финансовите държавни задължения и иска да има резерв, който отново непрозрачно и без мандат от обществото да бъде използван.


Разбираемо е президентът да постави вето върху предвидената ревизия на бюджета и да стимулира допълнително обсъждане на предвидените мерки. Правителството и парламентът го дължат на обществото, което плаща цената.


Как ще отговорите на слуховете, които свързват вашия проект с президента Росен Плевнелиев?


- MoveBG е самостоятелен проект, роден от идеята да се подобри средата в България. Много бих се радвала да престанем да търсим втори план и конспирация зад всяко ново обществено начинание. Както вече коментирахме, ние формулираме идеи и решения, които променят перспективата за българите. Правим го с широко обществено участие, водени от разбирането, че няма нищо по-силно от добре информирания гражданин, въоръжен с идеи и работещ в мрежа.


Имате ли обяснение защо протестите са основно в София?


- В столиците са концентрирани повече хора и в протеста си те са по-видими и окуражени заедно. Вярвам, че протестите са знак за ново пробуждане на българите и ясна декларация, че не са готови да живеят в среда на управление, обслужваща частни интереси.


Важно е също да разбираме, че  в много от градовете в страната все още има страх у хората да не загубят работата си. Когато икономиката е зависима от малко на брой икономически играчи, те могат през работодателските си механизми да държат в подчинение хората. Това е допълнителен аргумент да се борим за нови възможности в икономиката, образование на хората и създаване на среда за свобода на изборите.


В този ред на мисли, каква е според вас разликата между богатите хора и олигарсите?


- Няма нищо по-естествено от това човек с труда си, с таланта си и с последователната си работа да има нормален доход и да живее пълноценно. Трябва да бъде стимулирано уважението към хората, които печелят почтено, плащат данъците си и отделят ресурс за общественото развитие.


Олигархията създава инструменти, които не по този системен и прозрачен начин осигуряват икономическо влияние през зависимости, през концентрация на икономически, медийни, финансови и платени политически инструменти, за да влияят и ръководят общественото развитие за лична изгода. Това е друг процес, който не е на растеж и градеж, а напротив - спира развитието на средата. Затова е много важно да се осветлява тази разграничителна линия и да се създават условия за стимулиране на честното предприемачество и подобряване на социалния статус на хората. Тук ролята на медиите и лидерството е важна тези добри примери и практики да се поощряват и показват.


Една от целите на MoveBG е да работи за ограничаване на възможностите олигархията да определя дневния ред на държавата ни.


Макар и да отричате формирането на партията, така или иначе се включвате в политиката и общественото внимание е насочено към Вас. Има ли нещо, от което се притеснявате, преди два дни комисията по досиетата обяви, че Вашият брат е бил агент на бившата Държавна сигурност?


- Аз съм много щастлива, че съм израснала в семейството, което имам. Имам прекрасни отношения с близките си. Нямам никакви основания и безпокойства да считам, че има сянка в живота ми, защото всички хора в семейството ми са били изключително почтени в работата и гражданската си роля. Това важи и за брат ми. Всеки човек има свой личен път, спрямо който трябва да бъде оценяван, всеки може да носи отговорност единствено за себе си - моят винаги е бил прозрачен и видим и мога да говоря по всички въпроси, свързани с моята биография и кариера.


Големият въпрос в България обаче е защо за 23 години не се проведе докрай разговорът за ролята на Държавна сигурност и кои сътрудници са променяли съдби със своите доноси, кой е бил принуждаван със заплахи, че близките му или той ще пострадат, да става част от този процес и кой е работил почтено за държавата. След 23 години е удобно в шейкъра да се вкарат всички заедно, периодично да се вадят имена и това да се използва като механизъм за политическо и обществено изнудване на всички хора, които имат интерес да играят роля в обществото.


Присвояването на правото за "издаване на присъди" е част от големите проблеми на днешна България. Може би си спомняте в кой парламент и с чие мнозинство бе приет Закона за досиетата… Истината обаче винаги побеждава. Умните и честните хора разбират всичко, защото това, което се прави с любов и мисъл за хората, е разпознаваемо и то бива подкрепено. То е, което затвърждава убедеността ми да работя за нова и по-добра за българите България днес.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK