Саша Безуханова, MoveBG: Няма да станем партия, създаваме нещо много по-голямо от партия

Саша Безуханова

© Георги Кожухаров

Саша БезухановаСаша Безуханова, която до края на август е директор на направление "Публична администрация" в "Хюлет-Пакард" за Централна и Източна Европа, обяви през юли създаването на интернет платформата "България може" (MoveBG) за споделяне на идеи за бъдещото развитие на страната. В проекта се включиха един от създателите на Института за развитие към Софийския университет "Св. Климент Охридски" Кирил Петков, преподавателят по право Христо Христев, Асен Асенов от платформата "Едно" и ученият по физика и химия Николай Денков. Вече е факт и първият дебат на платформата - да има ли избори сега. За развитието на платформата, ще прерасне ли тя в партия и за това как ще променя средата разговаряме със Саша Безуханова.


- Г-жо Безуханова, преди месец обявихте платформата MoveBG. Как се развива тя, каква е идеята й?


- MoveBG e фабрика за идеи, която произвежда решения за развитието на България. Създаваме общност, основана на споделени ценности, отвъд партийна, професионална и социална принадлежност. MoveBG е инструмент, който позволява на всеки да се включи в изработването на идеите за бъдещето на България.
Днес България няма ясна национална доктрина, няма и дългосрочна визия за икономическото ни развитие, не е програмирано как образованието и науката подкрепят процеса на устойчиво развитие на държавата. Липсват ясни механизми за осигуряване на добро качество на живот на хората ни. Няма национално съгласие и разбиране за това каква е ролята на държавата ни в ЕС, какво означава да бъдем европейски граждани и граждани на света. Работата по осмислянето ни като градивна нация трябва да се извърши. Тя изисква добросъвестност, прозрачност и системни усилия. Това е мисията, която MoveBG си поставя.


Подобни идеи могат да се реализират чрез участие в политиката. Обмисляте ли фабриката да се превърне в партия?


- Нямаме за цел да създаваме политическа партия и мислим, че продуктът на MoveBG е нещо много по-голямо и по-важно от партията. Ние формулираме политики. Партиите са инструмент за реализиране на такъв тип политики. Окуражена съм, че протестите и новият разговор за това къде е България и коя е България вече стимулират процес на реорганизация и в партиите вляво и вдясно. Вярвам, че той ще доведе до нова зрялост в политическата ни среда, която да осигури мъдрост и приемственост в управлението.


Партиите са добре дошли на терена на MoveBG, за да срещат своите гледни точки за формулиране и реализиране на национални ни цели, ако са свободни да направят този избор, а не са подвластни на частни или корпоративни интереси.


Означава ли това, че има партии, с които не бихте си партнирали?


- Всички партии, които приемат моралните принципи, на които стъпва MoveBG, са потенциалните ни партньори. Платформата ни има за цел да възпита и развие нова култура на обществено присъствие, на обществено включване и на обществена отговорност. Единствената задача, която си поставяме, е просперитетът на България.


Къде бихте позиционирали идеите си - ляво, дясно или център?


- В началото на 21-ви век, в глобално свързания свят, в който живеем, в страна член на Европейския съюз, в условия на продължаваща световна криза понятия като ляво и дясно са условни. Важното е като демократична държава ние да следваме ценностите на либерализма за лична свобода и социален прогрес, да осигурим механизмите на ефективна пазарна икономика и прозрачност на управлението заедно с подкрепени и защитени граждански права, свободата на печата, свобода на обмена на идеи в обществото.


Левият или десен прочит на тази концепция за обществено развитие са въпрос на идеологическа идентификация, но не и на разлики в конкретните правителствени мерки, провеждани в България през последните години. Да припомня, че плоският данък беше въведен от доминирано от социалисти управление.


Досега политиките се правят лабораторно, в затворени кръгове, които обслужват конкретни партийни интереси и това води до краткосрочност и до липса на устойчивост в развитието на държавата.


MoveBG създава нов формат за правене на политики – с експертност, дългосрочност и широко гражданско участие.


Обединихте ли се вече около някои национални приоритети?


- Ако посетите сайта ни www.movebg.com, ще се убедите, че са включени всички важни аспекти на държавното управление и устойчивото развитие на страната ни. Важно е всички тези политики да се гледат заедно, защото светът живее и функционира пълноценно в единна цялост. Крайният продукт е определянето на приоритетни за развитието ни области, които ще гарантират конкурентност на държавата ни и по-добро качество на живот на хората тук.


Кое би било успех за MoveBG?


- Целта ни е да се създаде интелигентна, дългосрочна обединяваща визия за устойчиво развитие на България.


Успехът ще се измерва в това дефинираните от нас политики да бъдат обществено осмислени и приети и да са онзи формат, с който ще се съобразяват управляващите в дългосрочен порядък.


Най-важната ни задача днес е да обединим почтените и компетентни българи, милеещи за България. Ние събираме качествен граждански и експертен ресурс, с който да променим страната.


Убедени сме, че MoveBG е успешната формула и получаваме много окуражителни знаци за това. Имаме много писма от хора, които виждат в този формат нова линия за гарантиране на развитието на държавата ни по демократичен и ценностен път.


Как ще привличате нови хора?


- Платформата ни е достъпна online, отворена е за всеки припознал ценностите ни. Вече имаме 10 000 последователи, което е обективна оценка за интереса към идеите ни дори и в разгара на летния сезон. Живеем в интернет и това прави дебатите и дискусиите на MoveBG достъпни за всеки, който иска участва в тях. Това е основният канал, по който хората ни виждат и разпознават.


Как ще се финансира начинанието Ви?


- До момента всички дейности, свързани с работата на MoveBG, са извършвани с доброволчески принос на много хора, които стоят зад идеята. Например сайтът е изработен и поддържан безплатно от млади предприемачи в областта на web маркетинга, съдържателната и административна работа се осигурява от талантливи младежи на подобен принцип. Ние всички, създателите на MoveBG, сме хора, които имат своя солидна експертна биография и история за работа в обществена полза и приемаме работата по проекта като кауза. Няма как да излезем от зависимостите и ограниченията на средата ни днес, ако нямаме тази вътрешна потребност и не вярваме, че трябва да участваме и не допринасяме лично за промяната.


В момента сме в процес на регистриране на организацията, за да осигурим  административен инструмент за опериране с финансови средства. Аз ще направя лично дарение за старта. Приносът на всеки, който е дарил пари, време, интелект ще бъде отразен в сайта на фондацията.


Защо толкова бягате от партийността? Правя аналогия с поведението на Меглена Кунева, която дълго отричаше партиите като дискредитирани и изчерпани, залагаше на гражданските експерти, но в крайна сметка основа политическа формация.


- Както вече казах, ние мислим, че правим нещо много по-голямо от партия. Трябва да се научим да правим разлика между партийната политика, която обслужва конкретни групови интереси и дефинирането на политиките, които допринасят за добър живот на всички.


Политиките са интелектуален продукт, който изразява обществения интерес за развитие на средата. Големият дефицит тук и сега е на дългосрочни политики. България не страда от дефицит на политици и на партии, страда обаче от дефицит на качествени политики. MoveBG е съвсем различна и нова роля на гражданско действие и има за цел да промени средата, в която се прави политика. Това е мисията ни, тя е различна от тази на партиите.


Готови ли сте да водите диалог със сегашните управляващи?


- Готови сме да говорим с всеки, който споделя ценностите на свобода, справедливост, прозрачност, общо действие, публичност, почтенност и отговорност. Не правим самоцелно политики, те се създават в името на това България да просперира и да върви напред.


Настоящето правителство не даде достатъчно знаци, че води управление на градивност, на растеж, на работа в полза на обществото, а по-скоро работи в полза на конкретен частен интерес. И дори социалните мерки, които лансира кабинетът, изглеждат като опит за политически Пи Ар и подготовка за следващи избори, отколкото като системна работа за подобряване на средата в България.


Какво Ви изкуши да изоставите бизнес кариерата си и да се насочите към политиката?


- Имам 25-годишна изключително успешна бизнес кариера. Целият ми живот е белязан от значими професионални достижения в България и в чужбина - като генерален директор постигнах с екипа си устойчиви лидерски позиции на "Хюлет-Пакард" на българския пазар, утвърдих България като водещ световен център на компанията с 5000 високопрофилни специалисти, работещи тук днес, в международната си работа през последните 5 години развих и внедрих модерни управленски концепции за растящите пазари в световен план. Постигнала съм моите професионални мечти.


Идва един момент, в който човек избира да работи за развитие на обществото, да служи на хората. Това е друга потребност и друг личен избор. И ако това в България изглежда екстравагантно, нетипично, по света е практика. Например Бил Гейтс, който управляваше една от най-влиятелните компании, преди 3 години излезе от своята роля на главен изпълнителен директор и се посвети на решаването на големите проблеми на човечеството - проблемите на глада, на промените в климата и отделя целия си интелектуален ресурс в подкрепа на конкретни изследователски програми.


Далеч съм от това да се сравнявам с Бил Гейтс, но принципите на алтруизма са едни и същи навсякъде по света. Моят избор е да работя за просперитета на България. Това е служене на обществена кауза, не служба.


България днес има нужда от съюз на качествени хора, които са готови да отделят време и интелект, за развитие на държавата ни. Средата ни боледува от системно недобросъвестно управление и от липса на експертност в този процес. Има смисъл хора да се посветят на това.


Как се отразява на бизнеса случващото се в страната?


- Бизнесът е големият губещ от факта, че държавата не работи, администрацията на практика е спряла и доверието в България е изключително ниско. Това кара външните ни партньори и потенциални инвеститори да бъдат скептични за предприемане на значими стъпки у нас, както и отдръпване на настоящи инвеститори заради ограничена перспектива и непрозрачност в инвестиционната среда у нас.


Кредитните условия за българските компании се повлияват негативно, което създава допълнителни затруднения пред българските предприемачи, и отнема от конкурентността им и възможностите за модернизиране и развитие. Ограниченият ресурс на свободен капитал на пазара задълбочава процесът на концентрация и рискът от зависимости от непрозрачни играчи.


Настоящето управление не успя да формулира ясни мерки за подкрепа на индустриалната среда. По-скоро се акцентира върху палеативни социални мерки, които постигат краткосрочно политическо влияние, а не трайно подобрение живота на хората.


Една от целите на актуализацията на бюджета за тази година, според правителството, е именно за разплащане с бизнеса.


- В актуализираната бюджетна рамка се предвижда правителството да изплати на бизнеса допълнително 160 млн. лева, но няма програма за реформа и мерки за бъдещо облекчаване на аминстративните режими за работа, както и за преодоляване на недоверието към България. За сметка на това се програмира ресурс от 555 млн. лева за покриване на риска от несъбираемост на данъци, акцизи и мита без да се предвиждат управленски мерки за подобряване на този процес.


Тежестта на нов бюджетен дефицит пада върху бизнеса, без да подпомага развитието му.


Подкрепяте ли в такъв случай решението на президента Росен Плевнелиев да наложи вето?


- Правителството не представи убедителни аргументи за актуализация на бюджета с 1 млрд. лева. Предвижда се значим ресурс за покриване на рискове в приходната част при липса на мерки за подобрението й, финансиране на социален пакет на кредит и близо 500 млн. лв. допълнителни средства, които не са свързани с покриване на текущия дефицит. Официално се съобщава, че тези пари биха потрябвали за началото на 2014 г., но стои въпросът защо правителството решава да ги вземе на заем половин година по-рано – 6 месеца, през които ще плаща допълнителни лихви върху този огромен заем. Изглежда, че правителството не е уверено, че ще се справи с финансовите държавни задължения и иска да има резерв, който отново непрозрачно и без мандат от обществото да бъде използван.


Разбираемо е президентът да постави вето върху предвидената ревизия на бюджета и да стимулира допълнително обсъждане на предвидените мерки. Правителството и парламентът го дължат на обществото, което плаща цената.


Как ще отговорите на слуховете, които свързват вашия проект с президента Росен Плевнелиев?


- MoveBG е самостоятелен проект, роден от идеята да се подобри средата в България. Много бих се радвала да престанем да търсим втори план и конспирация зад всяко ново обществено начинание. Както вече коментирахме, ние формулираме идеи и решения, които променят перспективата за българите. Правим го с широко обществено участие, водени от разбирането, че няма нищо по-силно от добре информирания гражданин, въоръжен с идеи и работещ в мрежа.


Имате ли обяснение защо протестите са основно в София?


- В столиците са концентрирани повече хора и в протеста си те са по-видими и окуражени заедно. Вярвам, че протестите са знак за ново пробуждане на българите и ясна декларация, че не са готови да живеят в среда на управление, обслужваща частни интереси.


Важно е също да разбираме, че  в много от градовете в страната все още има страх у хората да не загубят работата си. Когато икономиката е зависима от малко на брой икономически играчи, те могат през работодателските си механизми да държат в подчинение хората. Това е допълнителен аргумент да се борим за нови възможности в икономиката, образование на хората и създаване на среда за свобода на изборите.


В този ред на мисли, каква е според вас разликата между богатите хора и олигарсите?


- Няма нищо по-естествено от това човек с труда си, с таланта си и с последователната си работа да има нормален доход и да живее пълноценно. Трябва да бъде стимулирано уважението към хората, които печелят почтено, плащат данъците си и отделят ресурс за общественото развитие.


Олигархията създава инструменти, които не по този системен и прозрачен начин осигуряват икономическо влияние през зависимости, през концентрация на икономически, медийни, финансови и платени политически инструменти, за да влияят и ръководят общественото развитие за лична изгода. Това е друг процес, който не е на растеж и градеж, а напротив - спира развитието на средата. Затова е много важно да се осветлява тази разграничителна линия и да се създават условия за стимулиране на честното предприемачество и подобряване на социалния статус на хората. Тук ролята на медиите и лидерството е важна тези добри примери и практики да се поощряват и показват.


Една от целите на MoveBG е да работи за ограничаване на възможностите олигархията да определя дневния ред на държавата ни.


Макар и да отричате формирането на партията, така или иначе се включвате в политиката и общественото внимание е насочено към Вас. Има ли нещо, от което се притеснявате, преди два дни комисията по досиетата обяви, че Вашият брат е бил агент на бившата Държавна сигурност?


- Аз съм много щастлива, че съм израснала в семейството, което имам. Имам прекрасни отношения с близките си. Нямам никакви основания и безпокойства да считам, че има сянка в живота ми, защото всички хора в семейството ми са били изключително почтени в работата и гражданската си роля. Това важи и за брат ми. Всеки човек има свой личен път, спрямо който трябва да бъде оценяван, всеки може да носи отговорност единствено за себе си - моят винаги е бил прозрачен и видим и мога да говоря по всички въпроси, свързани с моята биография и кариера.


Големият въпрос в България обаче е защо за 23 години не се проведе докрай разговорът за ролята на Държавна сигурност и кои сътрудници са променяли съдби със своите доноси, кой е бил принуждаван със заплахи, че близките му или той ще пострадат, да става част от този процес и кой е работил почтено за държавата. След 23 години е удобно в шейкъра да се вкарат всички заедно, периодично да се вадят имена и това да се използва като механизъм за политическо и обществено изнудване на всички хора, които имат интерес да играят роля в обществото.


Присвояването на правото за "издаване на присъди" е част от големите проблеми на днешна България. Може би си спомняте в кой парламент и с чие мнозинство бе приет Закона за досиетата… Истината обаче винаги побеждава. Умните и честните хора разбират всичко, защото това, което се прави с любов и мисъл за хората, е разпознаваемо и то бива подкрепено. То е, което затвърждава убедеността ми да работя за нова и по-добра за българите България днес.

Ключови думи към статията:

Коментари (325)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ===.....
  ===.....
  Рейтинг: 472 Весело

  симпатяга

  що да не направи партия.........

  матрял бол , пари бол..........къде е проблема ?

  сега се произвеждат новите освободители ,
  които ще ни оправят.......пак

  защото така ни харесва

 2. 2 Профил на sir_matt
  sir_matt
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Сашке, Сашке, хайде сега, както са те активирали отгоре в точното време и място, вземи самичка да се деактивираш, като признак на воля.

  А, забравих, куклите на конци нямат такива способности.

  "Me and Jimmy... we're men of grass, and boots, and beauty. "
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Чакам другарите да излязат на амбразурата, с кал в ръцете. Много ги страхува всичко различно от БСП-ДПС идеологията.

 5. 5 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#2] от "sir_matt":

  Сашка, може и нищо да не направи, но главната кукла на конци - Орешарски - ще ни направи услуга ако се деактивира.

 6. 6 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Сашке, проекта ти хич не ми е интересен. Я по-добре разкажи какмъжати има фирца за съвместими тонери а ти печелиш на гърба на HP чрез твоята подставена фирма Cnsys? Я разкажи и за по-големият ти брат кой е и какъв е? Поредният спасител на хоризонта.

 7. 7 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Едно по едно нещата си идват на мястото! Това, което не става с пари, става с много пари! Далаверата, начело на държавата, явно е мнооооого тлъста, за да се "поддържат" тези "вувузели и свирки" по площадите! Жалка картина! И като видя "лицата на протеста" картината ми се затваря напълно! На площадите са хора с много пари, на които им "дръпнаха шалтера" малко или много! На площадите са "калинките" на ГЕРБ и техните поддръжници! Към площадите се присъединиха и виделите втори, поправителен шанс от т.н. Реформаторски блок! Съвсем открито се афишира принадлежността на отговорни фигури във властта, визирам президента, към определени партии и му лъсва лицето и от новосъздадени такива! Тайно се правят срещи с турски отговорни лица, от същите тези организатори и лица по протестите, гонейки най-нагло българските журналисти! За мен специално изводът е един - всичко това ме кара още повече да подкрепям това управление!

 8. 8 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Тя, брат и-агентът на ДС, Цветелинка ,презедентшата ,блогъра-кришна и др. знаюни и незнайни герои...

 9. 9 Профил на Дани Савов
  Дани Савов
  Рейтинг: 405 Любопитно

  Лекичко да и е неудобно на тази дама...
  При тройната коалиция малко беше продала едни принтери дето бяха с броячи и лекичко цъкаха по 4 лв. на копие !!!!!!!!!!!!!!!!!

  HIRO
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Поредният кьорфишек.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 12. 12 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 627 Неутрално

  "MoveBG e фабрика за идеи"

  Ще строим завод,

  огромен завод,

  със яки

  бетонни стени!

  Мъже и жени,

  народ,

  ще строим завод

  за живота!

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 13. 13 Профил на ...slideshow...
  ...slideshow...
  Рейтинг: 402 Любопитно

  Не партия, а новите морални устои на човечеството...гледайте и се учете, неморални грозници !

 14. 14 Профил на kilmer
  kilmer
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Няма да им се получи, уж не са партия пък национални приоритети и тн. , издиша...

 15. 15 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#7] от "danakoplatec":

  Тая мантра не ти ли омръзна да я бръщолевиш! Разбрахме за платените по целия свят, Пашата много силен се оказа. Дори с посланиците се сдуши.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Ох, милата, и нея я сложиха на пързалката. Ама така е, като не може да откаже, ... сега ще прави нещо много по-голямо от партия !!! дай Боже да го видим в действие.

 18. 18 Профил на MC Hammer
  MC Hammer
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#12] от "marquis":
  Малко запустял ми се струва сайта им, не знам !

  ДА ВИ ЕБА МАЙКАТА ПРОСТА, ПРОДАЖНИ, ЖАЛКИ ГЪЗОБЛИЗЦИ !!!
 19. 19 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 627 Весело

  [quote#13:"...slideshow..."]Не партия, а новите морални устои на човечеството...[/quote]
  Тя и Пръмовица казваше че нямало да прави партия, пък...стана к'вато стана
  До коментар [#13] от "...slideshow...":

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 20. 20 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#12] от "marquis":

  Саша Безуханова не е Вапцаров, завод няма да строи.... на нея й стига зърнопроизводството и туризъма..... патриархално така да се каже, като на "На нивата!" А.Страшимиров, лихвички нещо да прекапе....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3737 Неутрално

  [quote#14:"kilmer"]Няма да им се получи, уж не са партия пък национални приоритети и тн. , издиша... [/quote]
  Издишаш ти!
  Да си чувал за някакви политически проекти преди освобождението?
  НО! Пак са говорели за национални интереси и приоритети.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 22. 22 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#15] от "gogo2011":

  Стига с тези посланици, че станахте смешни! Не ме интересуват никакви посланици, на които думите им се преиначават, както е угодно за медиите! Аз съм българин, живея в тази държава и за мен това е действителността и няма да спра да го повтарям! Действителността в държавата, действията на висшепоставени органи, различни олигархични кръгове, продали се за жълти стотинки подскачащи и грачещи, задкулисни договорки на организатори и участници в цирк "България" - всичко това е гнусно и отвратително!

 23. 23 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2953 Неутрално

  Кукувица със комунистическа закваска.

 24. 24 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 683 Неутрално

  [quote#20:"boby1945"]лихвички нещо да прекапе.... [/quote]

  "Довелие" да си остане тяхна..и д други златни жили.

 25. 25 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 515 Весело

  По-добре да не го бяхте правили това интервю - вместо да изпишете вежди ....

  #killwhitey
 26. 26 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  много ме е страх ,като започнат да ме убеждават как почват нещо много голямо и в полза на всички хора ,които изобщо не съм ги чувал ,нито виждал ,общо взето в 99% се касае за някаква измама

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#10] от "badjanak":

  Интересна статияПоне за някой който не е бил в България през описания период, като мен.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 29. 29 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 571 Неутрално

  по-голямо от партия=коалиция

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 30. 30 Профил на Ivan Hristov Minov
  Ivan Hristov Minov
  Рейтинг: 474 Неутрално

  "Някой" винаги се опитва да командва протестите на недоволните. Всъщност ясно кой - заинтересованите да не излезе нищо от тези протести. Всички дебелаци - срещу останалите. Имената нямат значение. Въпросът е къде са "останалите" - кой надделява? Засега май ония. :sm71: Чакалите остават, заемът минава, робите са в миманса. Успяват да ги излъжат и отстранят с поредни лъже-протести. :sm47: Кой е верния път? И тук...отсъства идея. /не че няма <a target="_blank" href="http://edname4ta.dir.bg/_wm/library/?df=8"> /

 31. 31 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1093 Весело

  Не ми се чете,но заглавието ме разсмя от сърце.

  Някои индивиди от нашия Северозападен край,според Йордан Радичков,лека му пръст,по подобен начин твърдяли че вътре в земното кълбо имало едно друго земно кълбо,по-голямо от това.

 32. 32 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#22] от "danakoplatec":

  Странна логика - Пеевски приемаш, Безуханова - не.
  Да те питам нещо, на което един друг форумен активист не пожела да отговори, на инструктажа с Кутев ви казват какво точно да говорите или просто изказват правилните тези, а вие ги подхващате побеже сляпо вярвате в истинността им? Ако е първото - добре, пари искаш да изкараш, ще правиш каквото ти кажат. Но ако е второто - вече е притеснително.

 33. 33 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#26] от "tur671":

  Нито чувал, нито виждал? Излез от гората тогава.
  Но дори и да ги знаеш, какво щеше да кажеш - вероятно, че са компрометирани и не стават.

 34. 34 Профил на badjanak
  badjanak
  Рейтинг: 956 Неутрално

  До коментар [#28] от "Мойше. Толкоз!":

  Човек трябва да знае фактите, те са камъчета, от които се нарежда мозайка, за съжаление нищо не знаем, или знаем много малко.

  "Не бъди сладък, ще те изядат, не бъди горчив, ще те изплюят" "Всеки се оплаква от липса на пари, от липса на ум-никой" Еврейски мъдрости.
 35. 35 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Прилично изглежда, добре говори, шеф от високо ниво на световно известна фирма, от 25 години в бизнеса, европейско излъчване, всички комуната във форумето наскачаха като ужилени да я омаскаряват... Хм, всичко това дава надежди....желая успех на нея и на новата формация.

 36. 36 Профил на 1452
  1452
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Баси мършата е тоя народ, честно - ревлив, прост и мързелив. Каквото и да си говорите - Безуханова е жената, която докара 5000 работни места за висококвалифицирани специалисти в България. За мен тази жена е поне класа над Станишев с първи работен ден "Министър председател" или от Бойко - мутрата. Поне 70% от випуска ми в СУ работят за HP и са доволни. Срещу фактите е хубаво троловете да мълчат.

  И не - не работя за HP!

 37. 37 Профил на vivaldi
  vivaldi
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Естествено, че ще е нещо повече от партия! Политическите организации по презумция се формират с идеята да спечелят доверието на хората и да влязат в управлението. Тези "доброволци'' целят единствено облаги.

 38. 38 Профил на kaleva
  kaleva
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ох, стига вече. Верно бившите слуги стават най-противните господари.
  Сега какво се очаква от нас да скандираме? Може би нещо от сорта
  Де-Се, Бе-Ка-Пе! Де-Се, Бе-Ка-Пе!!!
  Щеше да е смешно, ако не беше толкова нагло.
  "Защо винаги става така, че като свалиш маската на българското „дясно” и под нея веднага се озъбва грозното лице на ДС".

  Прокопиеви, Безуханови, Карагьозова (Бориславова)... Чак бесепарите започват да ми стават симпатични. Те поне не се крият.

 39. 39 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 683 Неутрално

  [quote#34:"badjanak"]Човек трябва да знае фактите, [/quote]


  Кажи ми какви са приятелите ,да ти кажа какъв си ти...

  Факт ,че брат-агент от ДС е източил една банка

  Факт е генезисът и забогатяването на Цветелинка...

  Факт е Прокопиевия бизнес...

  За Асен Генов има много информация, включително и от него...

  Факт са някои общи фирми и тяхната дейност...

  Кръстев е умен човек , които печели добре...

  и прочие

 40. 40 Профил на бориславов
  бориславов
  Рейтинг: Неутрално

  сашка е наше момиче,гласувайте за нея

 41. 41 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#37] от "vivaldi":

  Сигурно и за Левски, Ботев и Раковски едно време са казвали, че целят само облаги. Пък то видиш ли, имало и хора патриоти. Дали тези са такива не е ясно, но очевидно българинът не смята, че ближният му може да има и добри намерения.

 42. 42 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#39] от "Мoni56":

  Много избирателно поднасяш Фактите. Продължавай със списъка и не пропускай БСП-ДПС функционерите и приближените им бизнес кръгове.

 43. 43 Профил на ministry09
  ministry09
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Мдаа,продавачка на черна техника ще прави нов социален строй...България,страна на чудесата,всеки тук е роден политик,всеки тук е непризнат гений!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Месеци бан заради обикновен въпрос- кога мисли Прокопиев да си плати данъците?
 44. 44 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Отново много слабо за Безуханова. Блудкаво, заучено, безцветно. Мениджърският жаргон в политиката не само не стимулира пораждането на идеи, но напълно изпразва от съдържание и досега наличните.

 45. 45 Профил на br Tuck
  br Tuck
  Рейтинг: 458 Гневно

  До коментар [#7] от "danakoplatec":
  Ето от такива подкрепящи като тебе 2 милиарда Българи напуснаха родина от такива подкрепящи като тебе ще напусне и останалата мислеща и можеща част от нашето общество. Пък като си останат пенсионерите в България ще си внесат матрял от близкия о по далечния изток за да си го управляват и за да им изплаща пенсииките и да мълчи пред кражбите им

  jolly monck
 46. 46 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#36:"nikolaydimov83"]5000 работни места за висококвалифицирани специалисти в България.[/quote]

  Преби ме от смях с това изказване!

 47. 47 Профил на gvt
  gvt
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Идеята за нещо като мозъчен тръст, който да провокира дебат и създава визия за развитие на България е много добра. В повечето развити страни е пълно с мозъчни тръстове, които се занимават с подобна дейност.
  В България има няколко подобия, които са със спорно финансиране и до момента са защитавали интересите точно на олигархията. Видни техни представители са Красен Станчев, разни кръжащи псевдо-експерти като Каролев, Хърсев и сие. При всеки по-сериозен дебат за икономика и финанси неизвестно, или по-скоро известно защо, те цъфват в телевизиите да ръсят мозък, при положение, че у нас има много по-успешни и безспорни личности, които могат да коментират темата. Добрите експерти, разбира се, не присъстват в телевизиите, защото и те самите се захранват от олигархичния модел и активно го промотират.
  При г-жа Безуханова притеснително изглежда свързването и на няколко пъти с Цветелина Бориславова, която няма нищо общо с ценностите на законност, прозрачност и честно правене на бизнес. Така че е по-добре не с общи фрази, а директно да се изясни има ли нещо общо тази видна мутреса с този проект или е злонамерена информация с цел дискредитирането му.

 48. 48 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Само към допълнение на темата, още една заявка:

  Бареков: Плевнелиев е палячо, а Борисов е смешник
  Аз съм много силен като журналист, а като политик няма да крада, обеща управителят на ТВ7

 49. 49 Профил на heineken
  heineken
  Рейтинг: 693 Неутрално

  Сашка си е сложила интересен лак на ноктите, следователно нещото много по-голямо от партия ще й се получи.

  Само се колебая дали ще е секта, тинк-танк, нова религия, или нещо още по-голямо... А скромното самосравнение с Бил Гейтс е меко казано нахално - др. Бил-Уйлям Гейтс III няма и 4 дни прекарани като ратай в отдалечен клон на фирма, разликите не свършват там.
  Иначе - успех!

 50. 50 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 688 Любопитно

  всъщност звучи интересно.

  защо толкова плюене? все нещо трябва да се роди тия дни ...

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 51. 51 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 688 Любопитно

  [quote#36:"nikolaydimov83"]Баси мършата е тоя народ[/quote]

  а ти от кой народ си?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 52. 52 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  До коментар [#34] от "badjanak":
  Човек трябва да знае фактите, те са камъчета, от които се нарежда мозайка, за съжаление нищо не знаем, или знаем много малко. "

  -Или това,което ни обясняват не е самата истина.
  Отговори на ЛС,ако обичаш.

 53. 53 Профил на Avaaz
  Avaaz
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Браво на Саша Безуханова. След началото на спонтанните и интелигентни протести на хората от началото на лятото, виждам и реалните стъпки за практическа реализация на европейска политическа философия. В обществото, след един мъчителен преход, се чувства дефицит на този тип политическо мислене и поведение. България има нужда от такива хора и те ще бъдат подкрепени.

 54. 54 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 683 Неутрално


  Как соросоидите забогатяват от реклами?

  https://bivol.bg/sorosoidi-reklami.html

 55. 55 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Като гледам сайта, "Фабриката за идеи" изглежа се свежда до няколко фейсбук дискусии. По този начин генерираните идеи ще зависят от модераторите. Нито е демократично, нито прозрачно, нито ефективно.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 56. 56 Профил на ministry09
  ministry09
  Рейтинг: 451 Неутрално

  53-ти,на колко години си?Имам чувството,че си на поне 100,точно така са говорили и касапите на болшевишката революция ,1917.Нищо лично,не искам да засягам никой.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Месеци бан заради обикновен въпрос- кога мисли Прокопиев да си плати данъците?
 57. 57 Профил на Офицер от ФСБ /на Цветан Василев водещ/
  Офицер от ФСБ /на Цветан Василев водещ/
  Рейтинг: 603 Неутрално
 58. 58 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 458 Неутрално

  А срещу мафията ще се бори ли ?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 61. 61 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Весело

  Ехееее...поредната соросоидна кукла на конци...Дерзай лелче, все някой ша се фане и на твоята въдица.....То не беха царе...тикви ...та на теб ли нема да ти излезе късмета...

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 62. 62 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#61] от "ARRI":

  С тиквите се приключи!

 63. 63 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Само не разбрах, защо у нас всеки бизнесмен реши, че може и да е политик? Явно това, че изкарваш пари дава достатъчно самочувствие да мислиш, че разбираш от политика... а иначе бизнеса намесен в политиката досега е дал такива чудесни резултати, че нямам думи...

 64. 64 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#60] от "umbeliadelfin":

  По рейтинга ти съдя,че си нов платен драскач!Обикновено така става.Ражда се нова тиква и по форумите малки тиквички с рейтинг О.

 65. 65 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  "Поредният Сороски експеримент" - Новият проект на "Икономедия"?

  И сега шалтерно мислещата преобладаваща част от форума, така старателно отглеждани през последните две години, ще ни обявят за комунета и това ще е достатъчно за тях. Защото не могат и мразят да мислят с главите си.

  И нека терорът във форумът започне още сега! - Както на времето, когато подведените започнахме да се усещаме колко противно може да бъде управлението на ГЕРБ!

  Хитростта пречи на мисълта!
 66. 66 Профил на Lisanova Lisanova
  Lisanova Lisanova
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#63] от "lol":

  У нас няма по-голям бизнес от политиката!Всъщност у нас много милиардната корпорация "бг" се управлява от кретени и всеки нов кретен си мисли ,че ще е по-добър от предния.Често това е така.

 67. 67 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 515 Весело

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#64:"jelev_jelqzko"]По рейтинга ти съдя,че си нов платен драскач![/quote]

  О не му съди по рейтинга,който се прави от модераторите.
  Я погледни орденоносците и водещите по рейтинг, мислиш* ли че това а нормални хора а не платени тролове?

  * стига да искаш и да можеш.

  Хитростта пречи на мисълта!
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Единственото предназначение на този евро-германски, доста жалък и примитивен, политически проект на нео-колониалната анти-българска фондация "Конрад Аденауер", е чрез Безуханова и себеподобния и обслужващ персонал който нахално се обявява за "експертен и т.н.", т.е. за нищонеможещ и нищонеправещ, освен да прелива от пусто в празно, е да осигури на Берлин и колониалните евро-чиновници в Брюксел, че много гневните български унтерменши от балканското колониално гау, ще продължават с бедност, мизерия и унижения да плащат за жизнения стандарт на немските бюргери и АБСОЛЮТНО НИЩО ДРУГО....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 73. 73 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1541 Разстроено

  До коментар [#36] от "nikolaydimov83": Бих добавил (за народа), че е и лош, завистлив и от всичко, най-обича да мрази! Да мрази интелигентните, способните, можещите, успелите и да ти обяснява как последните всъщност са накадърници или престъпници с връзки, с роднини-членове на БКП и не знам каво още... Не знам колко от троловете-хейтъри, побързали да излеят порция жлъч и злоба по адрес на Безуханова по-горе са си направили труда да прочетат казаното от нея, но колкото статията ми се стори вдъхновяваща, толкова се отвратих от повечето коментари! Понякога си мисля, че не всичко е загубено за тази държава, че има и светлина в тунела, но когато видя толкова много злост и негативизъм по отношение дори на една добра идея за "просперитет на България" губя всякаква надежда и ми става хем тъжно, хем отвратително. И най-голямата ирония в случая е, че ако хора като Безуханова или идеи като тази на "България може" успеят, то ще е за благото на всички, включително на идиоти, които не могат да надскочат собствената си посредственост и комплексите си, но се скъсват да пишат тъпи и злобни коментари.

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 74. 74 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 515 Весело

  [quote#4:"gogo2011"]Чакам другарите да излязат на амбразурата, с кал в ръцете. Много ги страхува всичко различно от БСП-ДПС идеологията.
  [/quote]

  Ха-ха-ха-ха-ха....Какъв страх от МНОГО СВОЙ човек и доказан БСП-номенклатурно-олигархичен кадър....ха-ха-ха-ха-ха....."Друг'рте" от дясноконсервативнаната номенклатурно-олигархична партия БСП и нейния кланово-етнически клонинг ДПС, НЕ МОГАТ и НЯМА КАК да се страхуват от някой, който се е доказал , тялом и духом, като техен най-верен обслужване персонал.....И къде видя в агресивните шорош-НПОалабализми и елементарни медийни мантри, "идеология"....ха-ха-ха-ха-ха.....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 571 Гневно

  До коментар [#16] от "Храбър":
  Комунистическия измекяр не мисли за родина и род.Той е интеррнационалист,крадец и престъпник.Цялата рода на тази хубавица е такава ,родена от БКП.При тези човешки изроди няма свършване ,все едно ,че не се отнася до тях.Така и при фирмаджииката Сашка ,която не пропуска шанса да направи далаверата ,както беше с принтерите .Нали работи в такава фирма.Всичките поставени агенти на ДС.с англииски,немски или френски имена.,вербовани преди години и представяйки се като чуждестрранни инвеститори.Имено при тях е пълно с български комунистически агенти ,техни наследници и поставени лица.

 77. 77 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Ахнах от изненада . Произвежда РЕШЕНИЯ за развитието на България ???? И ние се чудим защо при готови решения ,страната затъва . А то какво било - не се изпълняват решенията на Безуханова и сие . Я по -бързо с оставката на Орешарски ... Боже, , какво самочув ... , пардон - каква самонадеяност!!!

 78. 78 Профил на Митака
  Митака
  Рейтинг: 402 Неутрално

  какво става с този форум по дяволите? Здравословното съмнение е ОК, ама толкова много сляпа омраза... ?!?!

  Rock on!
 79. 79 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Любопитно

  До коментар [#45] от "br Tuck":
  Чак пък 2 милиарда. За нищо ги нямате тез милиарди и милиони.
  Не е ли по-добре да ги оставите тез пенсионери и виновници за нещастията Ви? И да си намерите място, където няма виновници и пенсионери, а само хора мислещи като Вас. Ще се чувствате добре.

 80. 80 Профил на Кирил Върбанов
  Кирил Върбанов
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Гледал съм и "платформата" ... в страницата във Фейсбук постват слова и репортажи на Бареков. Спрях резко след това да гледам каквото и да било от поредните опити на месиите.

 81. 81 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Няма такова животно, което да е по-голямо от партия и да не е диктатор.
  Ако имаше тя сама щеше да го назове и брандира.
  Всяко движение на група хора рано или късно хваща пътя на партийността за да реализира идеите си.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 83. 83 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Като е много отворена, първият въпрос трябва да бъде за икомомиката , акцизи, излизане от НАТО ,а не празни приказки

 84. 84 Профил на bubolino
  bubolino
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Г-жа Безуханова е директор направление "Публична администрация" - т.е. да разбираме ли, че тя контактува с всички държавни институции, с които се уговарят условията на "обществените поръчки" за доставка на техника, софтуер и системи, на които доставчик е "Хюлет Пакард". Може ли да се направи извадка каква е сумата, която е реализирала Хюлет Пакард през последните години.

 85. 85 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1416 Весело

  Г-жо Безуханова, преди месец обявихте платформата MoveBG. Как се развива тя, каква е идеята й?
  - MoveBG e фабрика за идеи, която произвежда решения за развитието на България.
  -----------------------------------------------------------
  В десарската работилница за разводняване сглобили поредния франенщайн, още една "гамиза", дет ше "прави политики", "експертни визии" и "нови формати"
  ---
  Толкова сте еднотипни и предвидими, че направо скучни.
  Почнахте с бизнес-партията на Моллов...
  ...продължихте с бизнес-блока на Жоржи Ганчи...(петрушев)
  ...произведохте цяла глутница подставени патици...от цветелини и прокопита...и консултанти по всичко - Гамизов стайл...
  ...сега и кака Саша сте решили да "муувнете" с това оригинално българското - MoveBG.

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 86. 86 Профил на salinarka
  salinarka
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Кой правеше ПР-а на Саша Безуханова?

 87. 87 Профил на maka
  maka
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Името и домейна ги е мислил ПР специалистът Спиндермаан може би? Move bi?

 88. 88 Профил на nikodim821
  nikodim821
  Рейтинг: 458 Неутрално

  " В началото на 21-ви век, в глобално свързания свят, в който живеем, в страна член на Европейския съюз, в условия на продължаваща световна криза понятия като ляво и дясно са условни."
  За да си изясним въпросите свързани с общественият прогрес трябва да разберем понятията за лявото и дясното в управлението на общностите. Лявото и дясното са двете страни на една и съща монета и унищожаването на която и да е от страните прави монетата негодна.Нека анализираме какво трябва да разбираме под лява и дясна политика.
  Благодарение на капитализацията на акомулираните множества труд във всяка общност се създава БВП(брутен вътрешен продукт), който се разделя на две части:
  - Лявата част отива за потребление ,чрез която се гарантира определено КАЧЕСТВО НА ЖИВОТА.
  -Дясната част отива за натрупване с което се гарантира ОБЩЕСТВЕНИЯТ ПРОГРЕС.Натрупаните в дясната част множества в последствие отново се капитализират в общественото производство при което нараства бъдещият БВП, който гарантира бъдещото по-високо качество на живота.
  Така се осъществява сложтото възпроизводство гарантиращо определено качеството на живота и общественият прогрес.Това се отнася за всички общности от най-малката-семейството до най-голямата-човечеството.
  Както се вижда лявото и дясното са диалектически свързани и пред всяка общност и дилемата е в тяхното правилното съотношение. Определянето на това съотношение е много труден и важен въпрос и общностите възлагат тази задача на изградените за целта обществени структори наричани ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИЙ. Те трябва да разработват стратегий за постигането на оптималното отношение между лявите и дясни политики, който трябва да се реализират в обществото за да се гарантира добро качество на живота и висок обществен прогрес. За целта партийте се явяват на конкурс и общноста чрез своят ИЗБИРАТЕЛЕН ВОТ натоварва някоя от тях да реализират предложените идей управлявайки най-важната обществена структура- ДЪРЖАВАТА.
  Неправилно е да се противопоставя социалното,либералното и демократичното при управлението на обществото от държавата.
  Човек се създава от природата, но се развива и изгражда в обществото./Белински/
  Разбира се всеки иска общността в да живее да гарантира неговата свобода и да бъде управлявана демократично т.с в интерес на народа/демоса/.
  В същност неща се противопоставят като се използват различните качествата, който трябва да притежава всяка съвременна общност, но изразени чрез думи от латински,френски и гръцки.

 89. 89 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  [quote#28:"Мойше. Толкоз!"]Интересна статияПоне за някой който не е бил в България през описания период, като мен.[/quote]
  Аз пък бих определила статията като изключително примитивна. Започва с брат и, а не със Саша, и половината статия му нищи ДС миналото. Как могат хора с претенции за интелигентни да съдят за някого първо по роднините му? След това статията описва някакъв "факт" с американското посолство, за което не се смята за необходимо да се предостави никакво доказателство. И останалото е пълнеж от емоционална кал. Много интересно и съдържателно, но това е, каквито читателите, такива и материалите.

 90. 90 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 933 Весело

  И ББ на времето отричаше, че прави партия. После Първанов ската тези си опити. Кунева, сега Безуханова. Какво им става на тези хора, защо толкова се страхуват да си кажат, че искат властта?

 91. 91 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  Като чета всичкото ожесточено и глупаво плюене се замислих, че определено си струва да се хвърли един поглед на MoveBG.

 92. 92 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  политически коректно фино говорене типично за хората изкачили се на високи позиции в големи компании. създаването на стратегии и визия за развитие на страната е доста безполезна цел. и сега има добри стратегии, както и фондации които пишат такива.
  но липсва план за конкретни действия и воля за да бъдат осъществени и дори не са дефинирани показатели по които да се следи за изпълнението им.

  Истината ни прави свободни.
 93. 93 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Не за и задали най важният въпрос, с какви пари се издържа? Кой е този, който напуска добре платена работа и се втурва да прави политическа кариера без финансов гръб?

 94. 94 Профил на nina_26
  nina_26
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#93] от "reakzioner":

  Това ме учудва и мен страшно много,не смея да си помисля какво и е обещано,за да се втурне в родната политика и да зареже толкова успешна кариера.

 95. 95 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  До коментар [#78] от "mitaka_mf":

  Ми не е за първи път. Човек очаква нещо да се коментира по същество, по казаното от Безуханова - вместо това само помия.
  Жалко.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 96. 96 Профил на ministry09
  ministry09
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Управлението на герб срути абсолютно всякакъв ред и респект в държавата!Премиер,който нарича парламента си(доминиран от герб)-"безделници",заслужава това,което получи-сваляне и пълна забрава...Но именно заради четиригодишния терор хората загубиха всякакъв респект и уважение към управляващите,след като една тиква стана премиер,абсолютно всеки си повярва,че може и той.А това води до тотална анархия и погубване на държавността,чухме много протестиращи да казват на полицаи"Къф си ти,че искаш да си покажа документите?"!?!?!А други плюеха депутатка,отишла при тях да ги чуе!!!Посочете подобна държава и ще си замълча...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Месеци бан заради обикновен въпрос- кога мисли Прокопиев да си плати данъците?
 97. 97 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Абе "фабрика за идеи" ама пак под шапчицата на Сорос. http://www.mignews.info/sasha-bezuhanova-gushnala-200-000-dolara-ot-sasht/
  Веднъж пробваха с Харта2013, не мина. Сега пробват "фабрика за идеи". Не могат да понесат мисълта, че може някъде некнтролирано да се появят идеи, като тия за национализация на ЕРП-тата.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 98. 98 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  [quote#19:"Мойше. Толкоз!"]Тя и Пръмовица казваше че нямало да прави партия, пък...стана к'вато стана[/quote]
  то па една партия стана кукловодите явно се притесняват да използват думата партия, след като години са се хабили да обясняват колко са лоши партиите

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 99. 99 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Каквото и голямо нещо да създават, участва ли в него Меглена Кунева-Пръмова ще го разруши, тази жена си служи с лицемерие и задкулисие и унищожава всичко по пътя си.

 100. 100 Профил на kdesen
  kdesen
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Симпатизирах на MoveBG и Саша Безуханова и смятам че България има нужда от доказали се професионалисти като нея.

  Това интервю за съжаление попари надеждите ми. Пореден кавър на хита "надпартийно движение", който 12 години ни го въртят в изпълнение на Сакскобурготски, Борисов и Кунева. Толкова "алтруистично", че чак се просълзявам от умиление...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK