Мая Манолова: БСП не мисли за предсрочни избори и няма лидерски проблем

Мая Манолова, заместник-председател на Народното събрание от БСП

© Анелия Николова

Мая Манолова, заместник-председател на Народното събрание от БСПЗа приоритетите на управляващите през новия политически сезон, декларацията за съгласие по националните приоритети, оценката за 100-те дни на правителството и идеите за промяна в изборното законодателство разговаряме със зам.-председателя на Народното събрание от БСП Мая Манолова.


Кои са приоритетите ви за новия политически сезон?


- Безспорно централна тема в работата на парламента през есенната сесия е бюджетната процедура. Бюджет 2014 г. ще бъде първият бюджет, чрез който правителството на Пламен Орешарски ще може да реализира програмните си цели. Първият бюджет, който не е просто кърпеж, не е просто преправяне на бюджета на Симеон Дянков. Това ще бъде бюджет, който ще покаже различната философия и начин на управление на това правителство.
Важен приоритет, заявен от правителството, са мерки за възстановяването на икономиката, създаването на работни места, повишаването на събираемостта с цел повишаване на доходите, подкрепа на младите семейства и на най-уязвимите социални групи. Стимулирането на бизнеса започна и през първите спешни мерки на правителството –  ДДС на фирмите не се задържа, а се възстановява в срок, държавата се разплаща своевременно, започна преглед на разрешителните и лицензионнните режими с цел намаляване на административните пречки пред бизнеса. Предстои в бюджета да се заложи достатъчен ресурс за Българската банка за развитие, който да осигури кредитиране на малкия и средния бизнес. Престоят промени в Закона за обществените поръчки, така че да се осигурят възможности за участие  на малки и средни фирми.


Всичко това би следвало да кореспондира и с подобряване на събираемостта, включително чрез пресичане на ДДС измамите, за да се осигурят повече приходи в бюджета, които да бъдат разпределени по-справедливо. Това означава и преструктуриране на разходите - да се освободи държавата от ненужни такива, от раздути административни структури, за да може публичният ресурс да се използва за решаване на проблемите на хората.


През новия бюджет предстои да стартират и реформите в тежки сектори, които гълтат огромен публичен ресурс - здравеопазване, МВР, образование. На дневен ред са решения, свързани с цените на лекарствата, спешната помощ, болниците. Ще се възстанови ежегодното увеличение на пенсиите и ще се замрази пенсионната реформа на ГЕРБ.


Актуализирането на пенсиите по златното швейцарско правило от 1 януари ли ще бъде или от 1 юли?


- Винаги е било от 1 юли, нека да изчакаме разчетите на правителството. Всъщност заради ветото на актуализацията на бюджета, се забави и процедурата за следващия бюджет - трябва да се видят параметрите за тази година, за да се построи следващият финансов план.


Сред приоритетите на парламента е и антимонополното законодателство - през по-добра защита на потребителите, промени в закона за енергетиката, закона за банките, закона за икономическите отношения и офшорните компании, закона за търговските вериги, закона за горите, закона за защита на конкуренцията...


Ще затворите ли хипермаркетите в събота и неделя?


- Темата е много по-голяма и беше сведена до една от възможните екзотичните идеи. Идеята е да се защити родното производство, като се заложат правила, които да заставят веригите да предлагат повече български стоки при по-добри условия за българските фирми. Добре е, че този дебат започна.


Правителството на Орешарски започна последователни  мерки в подкрепа на бизнеса, но парламентът все още е длъжник на малките и средните фирми, защото законодателни промени в техен интерес все още няма. Затова един от първите закони, с които ще се захванем през есенната сесия, е Законът за обществените поръчки. Наистина, по-лесно е да убедиш правителството да задели средства за най-неотложни  социални плащания за уязвимите групи, отколкото да промениш рязко бизнес средата, затова и много от предприемачите се оплакват, че все още нищо не се е променило.


Малко повече търпение - правителството функционира реално от три месеца, а за промяна на лицензионните режими и разрешителните и премахване на административните пречки трябва по-дълъг период. Това, което е добре, че започна с бързото разплащане на ДДС и държавата пое ангажимент да плаща задълженията си към всички фирми и да не ги дели на ваши и наши.


Проучване на социологическата агенция "Алфа рсърч" обаче показва, че доверието в правителството е твърде ниско. Как ще реализирате приоритетите си при липсата на обществена подкрепа?


- Засилване на подкрепата зависи от това как ще работи правителството. И как ще обяснява свършеното. Министрите наблягат на работата и като че ли нямат време за публични изяви, но така свършеното от тях остава неразбрано от хората.


Вярно е и друго – че по-атрактивни за отразяване са балерините по софийските улици и импровизираните плажове пред парламента, отколкото реалните стъпки и усилия, които полага правителството за подкрепа на гражданите. Но въпреки това министрите трябва да станат по-активни в обясняването на това какво са свършили, да продължат ежемесечните отчети пред парламента и да има редовен и атрактивен парламентарен контрол.


Още от първото пленарно заседание на 4 септември започва т.нар. блиц контрол, на който на кръстосани въпроси от различните крила на парламентарната зала ще бъдат подложени премиерът Пламен Орешарски и тримата вицепремиери - Даниела Бобева, Зинаида Златанова и Цветлин Йовчев.


Каква ще бъде темата?


- Това преценяват парламентарните групи, те избират въпросите – надявам се да са по актуални и важни за обществото теми.


Кризата в Сирия такава тема ли е?


- Очаквам да има въпроси по ситуацията в Сирия. Тя ще бъде предмет и на отделен парламентарен дебат, кога - е въпрос на преценка. Народните представители следим с тревога случващото се в Сирия. Дебат ще има, но не заради поредния опит на президента да ни размаха пръст и да разпореди какъв да бъде дневният ред на парламента. Нека всяка институция да се занимава със собствените си правомощия и ако президентът смята, че темата е изключително важна, да я постави на обсъждане в Консултативния съвет за национална сигурност.


Ще обсъждаме тази тема, но за момента има достатъчно "ако" за евентуално произнасяне на българския парламент.


Нека да припомня, че английският и френският парламент и Американският конгрес провеждат дебати и се произнасят по отправено искане към тях съответно от президента или премиера на съответната държава. Тук такова искане няма. Освен това не е ясно ще се произнесе ли ООН с конкретна резолюция и дали ще има" коалиция на желаещите".


Все още съществува шанс за политическо уреждане на този спор и това е най-доброто решение.


На 5 септември се навършват 100 дни на правителството на Пламен Орешарски, готвите дебати в парламента. Споменахте някои критики вече, като цяло каква е оценката ви?


- Това е първото правителство, което работи последователно за  реализиране на предизборните ангажименти на политическите сили, които го подкрепиха. Бяха направени много важни стъпки, което не се беше случвало в мандатите на редица правителства, в посока решаване на най-важните проблеми на българските граждани - цената на тока, повишаване на майчинството, подкрепа за децата с увреждания, мерки срещу младежката безработица, промяна в политиката към бизнеса и икономиката.


Въпреки това хората одобряват протестите, но не и правителството и това е не само в София, а и равномерно в страната...


- Нека коректно интерпретираме данните. Даже и по темата "предсрочни избори" обществото продължава да бъде разделено на две - става все по-малък процентът на тези, които искат предсрочни избори веднага.


Но пък расте делът на тези, които искат избори през май. Мислите ли в тази посока?


- Въпросът за предсрочни избори не стои пред БСП, макар че, ако проследите социологическите изследвания, реално най-голям интерес от избори веднага има БСП. Как си обяснявате, че ние сме единствената политическа сила, която вдига рейтинг?


С втвърдяване на електората.


- Да, но какво се случва с политическите сили, които се идентифицират с протестите. ГЕРБ, макар да инвестират сериозен ресурс в протестите, падат като рейтинг, Реформаторският блок, който е в основата на организацията, също няма достатъчно доверие.


След първоначалния справедлив гняв у хората, който ги изкара на улицата, в момента там са крайнодесни, които не се чувстват представени в парламента и искат предсрочни избори. Но както се вижда, и те не инвестират достатъчно доверие в партиите от т.нар. Реформаторски блок, за да се очакват чудеса на следващи избори.


Протестът отдавна престана да бъде граждански, той е изцяло политически и се превърна във форма на остра политическа конфронтация. Като заместник-председател на парламента не спирам да имам надежда, че е възможен диалог с опозицията в лицето както парламентарната, така и извънпарламентарната, включително и с протестиращите. Не губя надежда, че е възможно обединение около националните приоритети, около проблемите с демографската криза, с необходимостта да се възстанови икономиката, европейските пари, битката срещу монополите.


Когато става дума за огромни проблеми пред българските граждани, може би за малко трябва да се изостави партийният интерес и да се мисли в посока национален интерес и важни теми за цялото българско общество.


Колко още може да разчитате, че "Атака" ще ви подкрепя в парламента?


- Нямаме никакви договорки с "Атака", за нея гласуваха над 300 хиляди избиратели, тази парламентарна група се съобразява с интересите на тези, които са я изпратили в парламента. Поведението на "Атака" е плод от решения на самата партия и очаквания на нейните избиратели.


Каква е целта на декларацията по националните приоритети, която предлагате на всички парламентарни групи? Да си осигурите подкрепа от ГЕРБ в ключови моменти?


- Смятаме, че е необходимо национално съгласие по най-важните теми за българското общество. Днес България има достатъчно проблеми, от политиканстване и дребни разправии между партиите няма толкова нужда, колкото от единение по решаването на най-важните за хората теми.


Изумена съм от първосигналната реакция на Бойко Борисов, че няма да подпише и да подкрепи декларация за националните приоритети. Искам да чуя аргументите, с които ГЕРБ е против обявяването за национален приоритет проблемът с демографската криза и необходимостта от подкрепа на младите семейства, или подкрепата за бизнеса и стимулирането на икономиката, или повишаването на доходите, или битката с монополите, или споразумението с ЕК за следващия програмен период.


Това са теми, важни за България и българските граждани, и са тест за истинските и смели лидери. Защото когато страната е в криза, тогава си личат истинските политически лидери. Повече от всякога е необходима и проява на смелост, включително и да застанеш до опонента си и да работиш заедно с него за решаване на важен национален интерес.


Сред приоритетите на политическия сезон и на декларацията за национално съгласие не споменахте нищо за Изборния кодекс. Докъде стигна подготовката му?


- Изборното законодателство е един от приоритетите, доколкото това е едно от условията за провеждане на честни избори. С експертната група през август изработихме текстовете - предложенията на гражданските организации и на депутатите от нарочната комисия за подготовка на промени в изборния кодекс.


През следващата седмица те ще бъдат представени на членовете на временната парламентарна комисия, очакваме произнасяне и на парламентарните групи, ще бъдат раздадени и на Обществения съвет и на изборни експерти. Благодаря на всички, които и през август работихме по редактирането на текстовете - и на Сметната палата, АБРО, ГРАО, СЕМ, на Асоциацията на секретарите на общини, на проф. Михаил Константинов, на Стефан Манов, на проф. Емилия Друмева, на Димитър Димитров...


Заложена ли е промяна на избирателната система?


- Написали сме два варианта - пропорционална система с преференции и смесена система по немския модел 120 мажоритарни депутати и 120 пропорционално избрани. Очакваме решението на депутатите, но се надявам да има сериозен мажоритарен елемент.


В БСП коя теза застъпвате?


- Няма партийно произнасяне, но лично аз съм привърженик на немската система. Това в най-голяма степен отговаря на интересите на гражданите, които искат да гласуват за личности, а от друга страна са защитени интересите на партиите, защото вотът е пропорционален. В крайна сметка няма произнасяне на БСП, много е възможно колегите от парламентарната група и от Националния съвет да решат пропорционална система с преференции.


А какви други промени предвиждате?


- Машинното гласуване, но не изцяло, защото като че ли промяната ще бъде прекалено драстична, тъй като има хора които не боравят ежедневно нито с компютри, нито с машини. Може би на първо време ще има възможност и за машини и за хартиени бюлетини. Предлагаме законодателно да се предотвратят всякакви възможности за фалшификации с бюлетини като например серийни номера на кочаните с бюлетини и на самите бюлетини, за да е ясно, че се гласува с бюлетината, дадена от изборната секция, а не с предварително попълнена извън изборното помещение.


Кога ще бъдат факт тези поправки?


- Временната комисия ще спази тримесечния срок за изработване на проекта. Най-късно до края на годината кодексът трябва да бъде окончателно приет.


През миналата седмица Георги Първанов се обяви за ново ръководство на БСП, Татяна Дончева иска нов ляв проект. Има ли опасност от разцепление на левицата, как гледате на тези критики?


- Лидерският дебат в БСП не е на дневен ред. Това, което ни обединява, е подкрепа за правителството и желание да покажем на българските граждани, че и правителството, и парламентът работим в техен интерес. В момента Орешарски има нужда от цялата подкрепа на БСП, получава я и ще я получава.


Що се отнася до идеята за дискусионни клубове, едва ли някой би отрекъл, че в обществото има много теми, които могат да бъдат обсъждани в различни форми - парламента, медиите, интернет, партийните форуми. Ако Георги Първанов е избрал дискусионни клубове, не виждам нищо драматично в това. Всеки има право, особено знакови политици, да провокират различни мнения и да участват в публичния дебат.

Коментари (146)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1114 Неутрално
 2. 2 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Трябва да им се вкара тази мисъл!

 3. 3 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1391 Весело

  Мая, мила Мая... ако съдим по теб... БСП изобщо не мисли...

  Свобода за Надежда Савченко!
 4. 4 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1512 Весело

  Ама и журналистите имат железни нерви. Аз на тази не бих й издържал глупостите и 2 минути

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 5. 5 Профил на galia66
  galia66
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Тия вече съвсем изперкаха хората не ги искат ама те продължават да се пънат като магаре на мост

 6. 6 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Братовчедката на "Мис Кюстендилска пролет и МВР" живее в паралелна реалност, в една далечна галактика....

 7. 7 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  "БСП не мисли за предсрочни избори и няма лидерски проблем"

  Оммм... повтаряй си го, Мая... БСП не мисли за предсрочни избори и няма лидерски проблем... омммм...БСП не мисли за предсрочни избори и няма лидерски проблем...

  И току виж станало истина. Ама надали.

  Няма шики-мики.
 8. 8 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 616 Неутрално

  А от БКП мислят ли след работа да се прибират по домовете си ТАКСИ?

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 9. 9 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Прелюбодейката Мая май се опитва и да словоблудства...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 10. 10 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Защо продължават да дават поле за изява на тая?
  Утре ще хапне омлет пред НС и ще ревне отново

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 11. 11 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Този им демостративен непукизъм и заравяне на главата в пясъка не е от вчера. Но заравянето на главата в пясъка означава надупване и това ще ги изненада отзад много неприятно.
  Продължавайте с нахалството то работи за нас.
  Оставка.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 12. 12 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  БСП изобщо не мисли. Но това не е новина. Справка - цяла поредица неумни назначения.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 13. 13 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 671 Весело

  [quote#11:"Без соц"]и това ще ги изненада отзад много неприятно. [/quote]
  За тях може са е приятно...

 14. 14 Профил на miltan
  miltan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ефекта от управлението на социалистите е повишено производство на лайна-дават помощи на тия които не искат да работят и те ги реализират през задника.Голям ефект...

 15. 15 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Весело

  Добре е да мислите за оставка, защото иначе ще ядете камъни и дърве.

 16. 16 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 738 Весело

  Мая Манолова: БСП не мисли.
  Чисто и просто.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 17. 17 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Трябва да има предсрочни избори!
  Кеф ми е ПАК да видя как БСП е наритало сините.

 18. 18 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1336 Весело

  [quote#6:"chevyvolt - ОСТАВКА на правителството "Олигарски"!"]Братовчедката на "Мис Кюстендилска пролет и МВР" живее в паралелна реалност[/quote]
  Този конкурс не беше ли "Кюстендилска слива"?

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 19. 19 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 941 Гневно

  Мая, ти, Кутев, Миков, серГЕЙ и още много знайни и незцнайни комуноиди изобщо не трябва да си отваряте устите! От там се бълва изключително неприятно зловоние, което се харесва само на онези коита са застанали зад вас с изплезен език!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 20. 20 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 941 Весело

  Днес не си е изяла яйчицата, Маичка, иначе друго щеше да говори

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 21. 21 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 838 Весело

  "...Това, което ни обединява, е подкрепа за правителството и желание да покажем на българските граждани, че и правителството, и парламентът работим в техен интерес..."

  А как да забравим, дУругарко Манолова, че вашата "работа" в наш интерес, ни загроби, че вашите "грижи" облагодетелствуваха престъпници, олигарси, крадци и лъжци, че вашите правителства унищожиха България и я превърнаха в бетонирано гето...? Кога станахте "различни" от себе си?

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 22. 22 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 941 Весело

  До коментар [#21] от "moriarti":

  [quote#21:"moriarti"]Кога станахте "различни" от себе си? [/quote]

  Народът го е казал - Сития на гладния не вярва! А на народната софра от сити по-сити са комуноидите!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 23. 23 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1336 Любопитно

  [quote#17:"prodann"]Кеф ми е ПАК да видя как БСП е наритало сините.[/quote]
  Защо ПАК?
  Кога това се е случвало в историята?
  Или просто така си го написал за благозвучие?...

  п.п. Сините (за огромно мое съжаление!) сами си се ритат. И в това БСП няма НИКАКВА заслуга.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 24. 24 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Мая, не може вечно с глава в пясъка...ще се задушите.И после ще ревете че са ви самоубили!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 550 Неутрално

  за пари човек е готов на всичко, и на Мая на глупостите и на журналистите, гладът е велика сила

  BG e мини империя на злото.
 27. 27 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#23] от "Депутат 241":


  [quote#23:"Депутат 241"]Защо ПАК? [/quote]
  Трябва да има предсрочни избори!
  Кеф ми е ПАК да видя „сините” избиратели оклюмали като мисирки.

 28. 28 Профил на 16bit
  16bit
  Рейтинг: 559 Неутрално

  По-нахални управници не сме имали.

 29. 29 Профил на smokingpipe
  smokingpipe
  Рейтинг: 450 Неутрално

  " - Лидерският дебат в БСП не е на дневен ред. "  Няма лидер , няма проблем .

 30. 30 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 395 Весело

  Бе аз си знаех, че НЕ МИСЛЯТ.

  chavo64
 31. 31 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1567 Разстроено

  Защо всички пишете без да сте прочели текста?
  Темата за постигане на национално съгласие по важни проблеми за българското общество от подкрепата за младите семейства, демографската криза и битката с монополите не ви ли касае!?

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#23] от "Депутат 241":


  [quote#23:"Депутат 241"]Сините ... сами си се ритат. И в това БСП няма НИКАКВА заслуга. [/quote]
  Прав си!
  БСП не плете интриги в „сините” редици.
  (това ви го правят сестринските на сините партии)
  За БСП е достатъчно да каже на избирателите, че са различни от СДС и веднага гласувалите за соц. Партия стават двойно повече от седерастите.

 34. 34 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#31] от "Започваме фронтална война с мафията":

  Четохме думите на Мая Манолова, изявленията й, твърденията й..., ама не й вярваме. Толкова много пъти комуноидите ни лъгаха и мамиха, че вече не хващаме дикиш на "красивите" им думи.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 35. 35 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#20] от "madagaskar":
  [quote#20:"madagaskar"]Днес не си е изяла яйчицата, Маичка[/quote]
  Чии, кокошите или?

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 36. 36 Профил на andiamo
  andiamo
  Рейтинг: 506 Неутрално


  Браво - Мая - точно подобна арогантност и самодоволни интервюта ще свърши много работа по мобилизиране за протести ....

  Не разбираш ли, че хората изпитват отвращение от всички вас ...
  и повечето от нас отдавна сме загубили физическия капацитет необходим - за да ви слушаме да говорите каквото и да било ...

 37. 37 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#31] от "Започваме фронтална война с мафията":

  Национално съгласие с организираната престъпна шайка на червените вампири не може да има.

 38. 38 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#31] от "Започваме фронтална война с мафията":

  касае ме, но те не я водят.
  ДДС събираемостта е важна, ама кво правим с митата и акцизите на горивата ? Лукойл колко пари скътава също ми се види важно. И на Танов му се видеше ама го разкараха.
  Примерно.
  Човек, който в прав текст ме лъже как да го взема на сериозно.
  Искала коректно да гледаме данните. Коректното гледане показва че от 1,3 млн гласа, подкрепата им се срина на няколко кашона подписи, със съмнителна достоверност.
  Били единствените с нарастваща подкрепа - РБ подкрепа досега имаше 0, сега гони 8%.
  Кво да кажаем за Майчето. За нищо не става.

  Eff U Greta
 39. 39 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Ние имаме проблеми с вас,Мая и Вашите верни другари!
  Просто не ви искаме!
  ОСТАВКА!

  Tony
 40. 40 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  ами крайно време е да почне да мисли за предсрочни избори

  айде Мая - до утре

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 41. 41 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 506 Весело

  Господи, прочетох на верев половината интервю, но и това ми помогна да разбера коя съм, благодарение на г-жа Манолова.

  "Крайнодясна балерина."

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 42. 42 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Гьонсурат. От най-простите и най-наглите.

 43. 43 Профил на leti_at
  leti_at
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Ама наистина няма проблем..прости вие другарко Манолова просто трябва да сдадете властта,която толкова ви се услажда,че се правите на глухи от сума време..
  Нямали лидерски проблем?! Как не разбрахте,че хората не ви искат,нито пъртията ви,нито лидерите ви,нито вас..
  Трябва да си ужасно тъп,глух и сляп едновременно ,за да не го разбереш и нагъл при това..Вие от БСП обединявате всички тези липси..

 44. 44 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  Кайсийка Сливова от Кюстендил не разбира,че дните са им преброени.

 45. 45 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  [quote#0:"Маноловица"]Това е първото правителство, което работи последователно за реализиране на предизборните ангажименти на политическите сили, които го подкрепиха. [/quote]

  Моля!?
  Абе кога червените ще оставят на страна нищо не значещите лозунги и ще се научат конкретно да отговарят на зададения въпрос !?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 46. 46 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#16:"arnautsky"]Мая Манолова: БСП не мисли.
  Чисто и просто. [/quote]
  +++++ И да мисли, и да не мисли - отива в КАНАЛИЗАЦИЯТА!

 47. 47 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Партията ви др. Манолова, както казваше др. Лилов е болна. Много болна.

 48. 48 Профил на leti_at
  leti_at
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Толкова се ядосах,че при набирането съм допуснала грешка..
  Да се чете-просто, партията и т.н.

 49. 49 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4083 Гневно

  Мая , вижда му се края !!!

  klimentm
 50. 50 Профил на ЧеГоБараш
  ЧеГоБараш
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Свърши ваканцуването и тая отвори голямата уста! Неам нерви да я слушам...

 51. 51 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1567 Любопитно

  До коментар [#34] от "moriarti":
  А не може ли някак си така да се постигне хармония и всеки да прави това което умее най добре - Станишев да назначава и уволнява, реформаторите да си реформират, Орешарски да тегли заеми, Бойко да реже ленти без прекъсване, а Местан и Сидеров да се пребиват пред някоя джамия?

 52. 52 Профил на za1221
  za1221
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Незабавна оставка на тройната коалиция която провежда некадьрно управление и задкулисни игри както и некомпетентни сьмнителни назначения , изключително слабо правителство с ниска степен на доверие което след няколко месеца ще бьде изхвьрлено от власта . Реформаторския блок заедно с други демократични сили ще сложи ред и ще спре безобразията на Бсп , Дпс и Атака, а Бьлгария бавно, но сигурно ,ще се вьрне кьм излизане от кризата и ще трьгне напред кьм средно европейско ниво на жизнен стандарт и бизнес модел

 53. 53 Профил на Джонджо
  Джонджо
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Като чете, човек би си казал, че говори сериозно.

 54. 54 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До гуша ми дойде от глупостите на тая, няма да я коментирам повече!

  Просто се махай, ОСТАВКА!

 55. 55 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Не смея да коментирам темата за бюджета. По останалото: другарката Манолова напразно се опитва да изкара протестиращите силно тъмно сини и протестите политически, а не граждански. Протестите са политически само до толкова, до колкото хората не са съгласни да бъдат управлявани от лява формация в комбинация с етническа партия и Атака, защото управленските решения бяха силно провокативни и изчерпаха и малкото налично доверие. Но това не означава, че на улицата са само крайно десни хора. освен това има и много подкрепящи протестите, които не са излезли.
  И друго. БСП има много силен лидерски проблем, но ако им изнася да се самозаблуждават, тяхна си работа.

 56. 56 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#51] от "Започваме фронтална война с мафията":

  Твърде несериозно го подкарахте. Ние живеем все пак в тази държава и искаме правила, възможности, закрила..., а не красиви, но празни обещания, терор, Волна лудост, чужди интереси и грандомански проекти. Досега Б.Б. бе най-близо до нормалност в държавата. А комуноидите... са просто крадци и лъжци. Вижте колко е лесно.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 57. 57 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  Не съм за бързи избори защото:
  БСП се нуждае от време за да затъне дотолкова, че да не бъде допускана до властта поне два мандата.
  Ако сега има избори БСП ще отпадне, но няма да са се омазали достатъчно.

  подпис
 58. 58 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Че що да мислят за нови избори - да ги притеснява някой или нещо!?

 59. 59 Профил на greengoblin
  greengoblin
  Рейтинг: 458 Неутрално

  безродникът интернационалист станишев пише декларация за национално съгласие. баси наглеците....

 60. 60 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 450 Любопитно

  [quote#43:"leti_at"]Как не разбрахте,че хората не ви искат,нито пъртията ви,нито лидерите ви,нито вас.. [/quote]
  Миии как да разберат хората като са гласували за БСП. Ако не вярваш цъкни на линкчето http://results.cik.bg/pi2013/rezultati/index.html

 61. 61 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Да си припомним за някои хубавини на другарите комунисти:

  http://alexanderyordanov.com/-qq-/144-2013-09-03-10-54-01

  ОСТАВКА, мърши червени!

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 62. 62 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  За БСП не знам но Мая Манолова има един сериозен проблем - с какво да замени номера с "фалшивите" бюлетини от Костинброд? Същото се отнася и за Цацата, той пък се чуди как да замаже участието си в активното мероприятие.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 63. 63 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Кокошката Мая пак се изцвъка.
  И предсрочни избори ще има и проблем с лидера има. И никакво заравяне на главата в пясъка няма да помогне.

 64. 64 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 727 Весело

  Майче, май, че събитията ще ви заварят неподготвени...

 65. 65 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  "БСП не мисли за предсрочни избори и няма лидерски проблем"

  Ми явно е време, да я накараме да се замисли!!!

  О С Т А В К А !!!

 66. 66 Профил на Офицер от ФСБ /на Цветан Василев водещ/
  Офицер от ФСБ /на Цветан Василев водещ/
  Рейтинг: 590 Неутрално

  В страна в която закон и морал са едно и също нещо днес Манолова и Бареков щяха да са подсъдими!

 67. 67 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3733 Неутрално

  Ей точно това постигна ОЛИГАРСКИ. Протеста да стане седенка, където да не се чува думата ОСТАВКА а да се люпят семки и дъвчат дъвки. Браво Олигарски свалям ти шапка, много яко преметна протеста, остави ги да си викат ОСТАВКА, викаха, писаха и сега само един видях да пише оставка, всички останали започнахте да люпите семките на мая и да дъвчите дъвките на Олигарски хи хи хи

 68. 68 Профил на Стойне Василев
  Стойне Василев
  Рейтинг: 561 Неутрално

  ОСТАВКА!!! Какво направиха социалистите за бедните и безработните като са управлявали повечето време от 1989 година досега?

  Как се разкриват 250,000 работни места? Като се карат със "Случаен превоз" на контрапротести, за да защитават комунистите от народната любов ли?

  SmartMoney.bg - Упрвавлявай умно парите си
 69. 69 Профил на anarch
  anarch
  Рейтинг: 229 Неутрално

  В превод:
  БСП мисли за предсрочни избори и има лидерски проблем.

 70. 70 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Пчеличката Мая: ''Как си обяснявате, че ние сме единствената политическа сила, която вдига рейтинг?''
  ______________________________
  Ами, със системно манифестиращ, нагъл популизъм, водещ до допълнително опростачване на огромна част от и без това оглупялото до маймунски стадий, в следствие на собственото си безхаберие и мързел, население!!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 71. 71 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "БСП не мисли за предсрочни избори"
  Ще й се наложи да помисли.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 72. 72 Профил на Kostadin Kostadinov
  Kostadin Kostadinov
  Рейтинг: 229 Весело

  Те и алкохолиците нямат проблем с алкохола ако става дума...

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 782 Неутрално

  сестра галева се изказала

 75. 75 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1056 Весело

  "Мая Манолова: БСП не мисли за предсрочни избори и няма лидерски проблем"

  Дрън,дрън, ярина!!!>

  Котка по гръб пада ли, че и ти да си отвориш очите за истината!

  Не става майче вече, за нищо не става!хи-хи-хи-хи-!

 76. 76 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#5] от "galia66":

  "хората не ги искат ама те продължават да се пънат като магаре на мост"
  =============
  И са нахални, като "КОНСКИ МУХИ".
  За да се отървеш от конска муха, САМО ТРЯБВА ДА Й СКЪСАШ ГЛАВАТА!

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  В част от казаното от Манолова я има цялата истина: "БСП не мисли!"

 79. 79 Профил на Radko Mollov
  Radko Mollov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  14. ПП "Атака" 258 481 7.297%

  над 300 000 значи. Абе като не знае поне да си мълчи...
  Това си е една откровена лъжа. Може и несъзнателна, но лъжа.

 80. 80 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#70] от "rumata":

  Ако говорим са пчели и Манолова, то тя е зоологическо чудо - първият регистриран на земята женски търтей!

 81. 81 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#31] от "Започваме фронтална война с мафията":
  Другарю, няма такова животно!! . . Анти-мафиот с комунистическа закваска!!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 82. 82 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 616 Неутрално

  МАЙСКИТЕ ИЗБОРИ БЯХА ФАЛШИВИ!
  Чрез НАХАЛСТВО, комунистите СЕ ХВЪРЛЯТ да ОПИТОМЯВАТ нацията, но НЕ ОПИТОМЯВАТ СЕБЕ СИ. Училищата, Университетите, НЕ СА ЦЕНТЪР за ОПИТОМЯВАНЕ! Те ОГРАМОТЯВАТ но НЕ ОПИТОМЯВАТ! ТРЯБВА ни ПИТОМНО ПРАВИТЕЛСТВО!
  Оставка
  И 100% НОВИ ПИТОМНИ ИЗБОРИ!

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 83. 83 Профил на absolut_stela
  absolut_stela
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Кой казва, че имате лидерски проблем, Майче, имате принципни и закърнели проблеми! Оставка!

 84. 84 Профил на niamalosho8
  niamalosho8
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#31] от "Започваме фронтална война с мафията":

  Защото се убедихме,че едно говорят, но друго вършат.
  Всичко,което обещаваха,остана в предизборната реалност.
  И увеличаването на помощите,чрез теглене на заем изобщо не е решение,а те само това обещание изпълниха.

 85. 85 Профил на shutosh
  shutosh
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Сравнете мерките, предложени от английския посланик, с приоритетите на Мая Манолова и си сипете чаша мноого студена вода...

 86. 86 Профил на zlobar
  zlobar
  Рейтинг: 450 Любопитно

  До коментар [#84] от "niamalosho8":

  То човек ще си помисли, че сте живели в паралелна вселена. Досега всички управляващи лъгаха вие сега се усетихте. Чудя се това на какво се дължи?

 87. 87 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#49] от "klimentm":

  Споко Мая, вижда ви се края!! . . . Така, че . . без напъни! . . Пък и, . . с този розов тоалет, . . петната остават!!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 88. 88 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2224 Любопитно

  Надъхва феновете, но е прежълтяла (на снимката), дали от страх?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 89. 89 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 603 Весело

  До коментар [#31] от "Започваме фронтална война с мафията": "
  Защо всички пишете без да сте прочели текста?" - Защото всеки, който зърне портрета на другарката Мая, действа първосигнално, просто.........

 90. 90 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Мислят, мислят и още как! Пъченето на Мая пред камерите е само поза!

 91. 91 Профил на ultra_61
  ultra_61
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#31] от "Започваме фронтална война с мафията": "
  Защо всички пишете без да сте прочели текста?" - Защото всеки, който зърне портрета на другарката Мая, действа първосигнално, просто......... Уточнение към коментар 69: получават позиви за пов.........не хората!

 92. 92 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Ачо, как я търпиш тая у дома?

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 94. 94 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Цитирам Нервната акула:

  "И понеже хора, които имат най-малкото съмнително участие в законови промени, облагодетелстващи конкретни личности, осъдени от български съд за трафик на хора в момента играят ключова роля в българския обществен живот, просто ще нахвърлям известните факти:

  - Пред 2006 година е предложена и приета поправка в НК, с която наказанието за склоняване към проституция в някои случаи значително се намалявa. Предложението е направено от Татяна Дончева, тогава депутат от БСП, но е обосновано и внесено от Мая Манолова (БСП) и Христо Бисеров (ДПС), към настоящия момент двамата са заместник председатели на 42рото Народно Събрание, плюс още по 1 депутат от БСП и НДСВ.

  - Поправката облагодетелства пряко и незабавно Иван Главчев (Ванко 1), като се говори, че това не е случайно. Разследване няма, но промяната остава позната и до ден днешен като “Поправката Ванко 1″.

  - За капак, при поправката текстът е така променен, че на практика престъпление, извършено повторно или от лице, което действа по поръчение или в изпълнение на решение на организирана престъпна група, по отношение на малолетен, непълнолетен или невменяем или по отношение на повече от две лица, наказанието не предвижда по-високо от обикновеното наказание, освен ако няма принуда към използване на наркотици. Тази поправка е неадекватна и по никакъв начин не подкрепя обясненията на вносителите, че променят текста, защото е архаичен и не отговаря на съвременното законодателство в областта.

  - Рапърът Михаил Михайлов, който от горещ привърженик и член на ГЕРБ се превърна в най-пламенния защитник на настоящото провалило се правителство има няколко години бизнес отношения с Иван Главчев, с когото записват албум и снимат няколко клипа в Доминиканската република. Шамарът имаше и заведения, които обаче случайно или не фалираха след като Главчев влезе в затвора. Михайлов не е коментирал темата.

  - България е една от най-засегнатите държави в Европа, като огромен брой хора, включително малолетни и с увреждания всяка година стават жертва на други български граждани. След показните процеси срещу Главчев и Кондьо, за който се твърди, че са се случили само и единствено, за да покажем на ЕС воля за борбата с организираната престъпност, други последвали няма. Главчев и Кондьо са отдавна на свобода."

  Път без препятствия не води до никъде.
 95. 95 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Защо това правителство на 'Тройна коалиция' ще държи власта със зъби и нокти!!?
  Ами, защото при евентуалното му падане много тях ще бъдат изпратени от политиката с песента ''Hit the Road Jack!''
  Да вземем първо кифлата от снимката по-горе.
  Все още остава напълно неясна ролята на другарката Мая в сагата с билютините в Костинброд в деня за размисъл и механизмът по който бе осъществено цялото шоу. Затова пък, ползите за другарката всички ги виждаме - място в Президиума на Народното Събрание. Засега, нещата са леко покрити с пепел, не без, разбира се, набиващото се на очи 'безхаберие' на дебелата Цаца, но при едно разместване на политическите пластове прахта да се разсее и, нищо чудно въпросната другарка да започне сутрин и вечер да мие зъбки над някоя очукана, метална мивка като въдворена в съответното заведение.
  Следващият, потомственният комунистически безродник и безделник - Сергей Димитриевич.
  Вече и на малките деца е ясно, че след крилатата фраза за катарзиса на Пеевски, изстреляла го в Топ 10 на топ-идиотите в политиката, при евентуална оставка, няма как да задържи лидерството, както в самопровъзгласила се като 'Партия на спинозните', неговата БСП, така и в съответния и европейски еквивалент, страдащ от същите симптоми на коварната болест, ПЕС!!
  Колкото до другарката Воленка Сидерова, тя веднага след изборите побърза да гушне букета на политически мъртвец както за себе си, така и за поръчковата и Атака!!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 96. 96 Профил на web_2.0_vs._dc
  web_2.0_vs._dc
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Знаем Лая Манолова, че не можете да мислите затова 82-ри ден ви повтаряме.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 97. 97 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#89] от "ultra_61":
  Много добре го прочетохме, даже и между редовете! Ти, май не успя!

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 98. 98 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1118 Весело

  До коментар [#89] от "ultra_61":

  Само снимката й е достатъчна да ми развали деня.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 99. 99 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 506 Неутрално

  народен съд и осъдителна присъда - смърт чрез обесване пред парламента, за комунистката - национална предателка Мая =)

  it comes from inside, just listen ...
 100. 100 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 1857 Гневно

  [quote#6:"chevyvolt - ОСТАВКА на правителството "Олигарски"!"]Братовчедката на "Мис Кюстендилска пролет и МВР" живее в паралелна реалност, в една далечна галактика....[/quote]

  Но там сигурно е доста хубаво, че на Майчето нещо не и се връща в реалния живот.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK