Мартин Иванов, бивш председател на Държавна агенция "Архиви": Много се надявам започнатите проекти да продължат

Мартин Иванов

© Анелия Николова

Мартин ИвановИсторици и обикновени любители на архивното дело бяха изненадани, разтревожени и възмутени от уволнението на председателя на Държавна агенция "Архиви" историка Мартин Иванов. Никакви мотиви не бяха посочени за смяната му с бившия директор на "Информация и анализ" на МВР Иван Комитски. Мартин Иванов оглави институцията на 8 март 2011 г. по покана на Симеон Дянков, който беше ресорният вицепремиер, отговарящ за агенцията след Божидар Димитров. През последните години бяха предприети много инициативи от Мартин Иванов за събуждане на интереса  към документалното историческо наследство. Това прави още по-озадачаваща смяната на председателя и повдига въпроса дали не се цели спиране на разказа за миналото, който се чете в архивното наследство.


Познавате ли новия председател Иван Комитски?


- Не, запознахме се в понеделник, имахме колегиален разговор. Бях му приготвил десетина страници с 23 различни проекта, които сме започнали и са в различна фаза. Въпрос на добра административна култура е да посрещнеш човека, който идва на мястото ти, и да му дадеш информацията, която той няма как да има. Представих го по негова  молба на ръководството на агенцията, предложих му съдействие, когато намери за необходимо, и му пожелах успех.
Какво е вашето обяснение за освобождаването ви? Обвързан ли сте политически?
 - Не съм обвързан политически, затова не се смятам за партийно назначение и нямам никакво намерение да се обвързвам с когото и да било. Винаги съм имал активна гражданска позиция, но не членувам в партия. А и не съм аз човекът, който трябва да  каже причината за освобождаването ми. Лошото е, че тези, които би трябвало да кажат, не го правят вече седмица. Очевидно се смята в реда на нещата -  досега не е имало случай да се смени правителството и да не бъде сменен председателят на агенция "Архиви".


Защо? Нали агенцията се занимава с исторически документи, чието съдържание не се променя със смяната на властта, може да се променя само оценката на ползвателите им?
- Все още не съм видял мотивите...


А не допускате ли, че се цели точно овладяване на разказа за миналото, например чрез скриване на този разказ?
- Това клони към конспиративност на обяснението и придава някак прекалено много тежест на моята личност и на случилото се.


Винаги съм си мислел, че плюсовете и минусите на архива са в неговата двойствена природа – от една страна, сме държавна администрация, работещите в агенцията са държавни служители и имат всички права и задължения по Закона за държавния служител. От друга страна обаче, ние сме нещо много повече от държавна администрация. Архивът е културна институция. И за тази културна природа, която  според мен е доминираща и много важна, практиката е по-различна. Ако погледнем в Народната библиотека, там се провежда конкурс и има мандатност, тоест период, в който можеш да свършиш  онова, което си планирал. Трудно ми е да кажа кое е по-доброто, аз все пак съм страна в случая.


Колеги историци са подписали декларация с подобен апел: ръководството на институцията да се избира по професионален начин, като повече се залага на културната й същност, а не на административната. Разбрах, че имало петиция и в интернет - използвам случая да благодаря на всички, които изразиха своята подкрепа. В България не сме свикнали да се оценяват нещата, които правиш с добра воля. Бях изненадан и от обажданията на много колеги архивисти, които по затрогващ начин изразиха мнението си за направеното през последните години. За мен това беше много важно, в крайна сметка човек, като се обърне назад, не бива да се срамува.


Познавате ли се с ресорния вицепремиер Цветлин Йовчев, той поне не ви ли се обади?
- Не ми се е обаждал. Общували сме с него в предишното му качество като началник на кабинета на президента, той е идвал в архива, познаваме се добре, но последните ни контакти бяха отдавна. А аз и не съм досаждал, тъй като ресорът му е много тежък и има много ангажименти като вътрешен министър.


Кое от постигнатото в агенция "Архиви"оценявате като най-значимо?
- За мен беше изключително важно агенция "Архиви" да стане разпознаваема и уважавана институция, която протяга ръка, а не се крие зад тежки врати и работни часове. Всичките ни действия бяха насочени към отваряне за широк кръг българи. Опитвахме да постигнем това чрез различни инициативи, като се започне от дигитализирането и качването на съдържанието онлайн, през програмата "Приятели на архива". Сключихме споразумения с много университети, през нашите читални минаха неколкостотин доброволци. Изготвихме програми "Деца в архивите". Деца от детски градини, от основни училища и гимназии видяха що е това архив. Опитвахме се да възпитаваме любов към книгата и знанието, заключено в документа. Бяхме планирали проект, който трябваше да стартира през септември, надявам се да стане, за ползване на социалните мрежи – качване на архивно съдържание във фейсбук, туитър и уикипедия. Да се разпознават снимки, а сканирани текстове да бъдат набрани, за да стане активно съдържанието им и да може да се търси по всяка дума, а не само в кратко описание от няколко думи.


От друга страна, за мен беше много важно архивът да се отвори и навътре, към колегията. В края на всяка година изпращах отчет до всички колеги какво съм направил и да ги помоля анонимно да споделят мнението си, за да видя как нещата, свършени през годината, се приемат от тях. Поне веднъж в годината посещавах всичките 27 архива в страната и минавах през всички стаи в централната ни сграда в София. Исках да има  диалогичност, никога не съм се интересувал кой на кого е бил човек, различни хора са назначавани по различно време от различни правителства, но това не ми е влияло. Оценявал съм хората единствено по техния професионализъм.

Докъде стигна предаването на документацията от архива на МВР към агенция "Архиви"?
- Още преди да заема поста беше постъпил архивът на полицията отпреди 9 септември 1944 и преди няколко месеца пуснахме досиетата на някои от най-известните българи  от онова време, включително на Тодор Живков, Трайчо Костов, Г.М. Димитров – Гемето, поета Никола Вапцаров. Така че тази част започва да живее своя живот – имаше голям интерес в читалните, затова ги сканирахме и качихме онлайн.


През последните години бяха отбелязани кръгли годишнини от важни исторически събития – балканските войни, а и агенцията имаше инициативи, забеляза ли се повишен интерес към архивите?
- Миналата година пуснахме сайт с 48 хиляди имена на наши деди и прадеди, които са загинали на фронтовете на Първата и Втората Балканска война. В момента колегите от Военния архив приключват работата по изработването на сайт с над 50 хиляди български войници и офицери, наградени през Първата световна война – през 2014 се навършват 90 години от началото на войната. Много се надявам този проект да продължи, за да станат достъпни за най-широка публика кавалерите на ордени, истинските герои от фронтовете на тази тежка изтощителна война. И в нея дедите ни са показали върхове от храброст, затова и наградените са толкова много. Колегите от Военния архив ги издириха, събраха информацията, сканираха я и тепърва предстоеше да бъде качена на сайт, който да се пусне в средата на следващата година.


По повод кръглите годишнини и от Сръбско-българската война, и от включването на България във Втората световна война планирахме през 2015 г. да стартираме сайт за загиналите по фронтовете на тези две войни български воини. Точно във вторник, когато се разбра, че ме освобождават, получих информация от колегите от Военния архив във Велико Търново, че са открили пълните списъци на загиналите и в двете войни. Много се надявам, че  проектите за сайтовете ще бъдат осъществени.


Имат ли посещения сайтовете?
- Интересът е огромен! Благодарение на тези първи няколко сайта нашите читатели скочиха 20 пъти. От 5–7 хил. през 2010 и 2011 г. през 2012 г. те бяха 98 хил., а само за първите 6 месеца т.г. – 75 хил.


Сайтът за балканските войни надмина многократно посещенията на протоколите на Политбюро. И това е логично. Получихме много мили писма.


Един ученик ми писа – и сега настръхвам, като си спомня: тук сме с татко и дядо пред компютъра, намерихме къде е загинал нашият прадядо през Балканската война благодарение на този сайт научихме точното място, ще отидем в Одрин да запалим свещ и да сложим цвете.


За мен възстановяването на връзката между поколенията е изключително важно. Ние се държим като хора без корен, а това се отразява на общото ни самочувствие като нация и като държава. Докато историята не мине през семейството, няма как да се изгради самочувствие. Само от учебникарския урок, който трябва да наизустиш, не може да стане.


Проявяват ли интерес историците към архива на цар Фердинанд, който беше получен от САЩ?
- Архивът на цар Фердинанд все още се обработва. Той е дарение с изключителна историческа стойност от Симеон Сакскобургготски. Това са веднъж 50, и втория път 70 кашона с документи, огромно количество, което само частично е обработено. Вътре има документи на над 20 европейски и неевропейски езици, което много забавя работата. Надеждата е догодина да приключи обработката и архивът да може да се ползва.


Докъде стигнаха опитите за връщане от Русия на българските архиви, иззети от съветското военно командване?
- Всички издирени документи вече са поръчани за копиране, като над половината от копията вече са при нас. Сред тях има документи от армейския архив, архива на германската легация в София, на Немския културен институт. Тази година двама наши експерти отново посетиха Москва и поръчаха документите на Междусъюзническата военна комисия след Първата световна война, които по непонятни причини също са били "иззети".


Каква е причината да не можем да получим протоколите от разпитите на българските регенти и политици, които са били откарани и разпитвани в Москва след 9 септември 1944?
- За съжаление не знаем къде се намират те. Подозираме, че са във Федералната служба за безопасност, но когато поставихме въпроса официално, не получихме отговор. В публичните архиви на Русия такива документи няма. Нямаме начин без съдействието на руската страна да ги открием.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Malcolm Reynolds
  Malcolm Reynolds
  Рейтинг: 558 Гневно

  "Ще ми има той мнение! Ще иска документи от САВЕЦКИЯ САЮЗ!"


  ОСТАВКА БОКЛИЦИ!

  Кадърните хора, ако не подадат сами оставка ги уволнявате, свине!

 2. 2 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  глупости-документите не се променят.
  документите се фалшифицират изгарят или крият.Комунистите замитат следите,защото сега ако паднат повече няма да се върнат.Утре ще се окаже че и терористичния атентат от1925 год не е тяхно дело а на мръсните костовисти.

 3. 3 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Много се надявам започнатите проекти да продължат
  ----

  Само ако си струват.
  Ако е добро, ще се направи.

 4. 4 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Пак ли за тоя ? Да не би да умира от глад ? Просто повторение на историята, драги Иванов:

  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?article=359644

  Иванов заменя проф. Бакалов. Бакалов не знае причините за отстраняването му. Иванов е лична кандидатура на Дянков.
  Кое е по-различното когато Иванов заменя Бакалов в сравнение със сегашната замяна на Иванов с Комитски ? И докога Иванов ще занимава всички с личния си проблем ?

 5. 5 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Малко калпав ми се струва този, като го чета какви ги говори.

  МИсля, че Орешарски добре го смени с по-качествен кадър.

 6. 6 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#5] от "Малката Пица":

  Не е калпав, но пък опищя света, че го махнали. Просто прекалява. Не бил партийно обвързан, ама все пак е станал шеф на аривите, защото някой го е посочил. В случая Дянков. Не може да стане шеф просто ей-така от нищото. Нека да разкаже кой му предложи да стане шеф на архивите.

 7. 7 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1059 Весело

  Отлична работа на Мартин Иванов в интерес на всички българи!

  правителството на оревоарски уволнява такива хора, защото не следват политиката му на бездействие.

  ОСТАВКА!

 8. 8 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Много се надявам започнатите проекти да продължат.
  Не бойте се Г-н Иванов! Като ги принудим да си подат оставката, ще Ви възстановим на поста и тогава започнатите проекти ще продължат. Дотогава "Keep calm and carry on", моето момче!

 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2910 Любопитно

  До коментар [#5] от "Малката Пица":

  Този ти се струва калпав? Ченгетата са къде по-малко калпави.Поне прочети какво си написал.Вече пишете откровени глупости.Не знам под диктовка ли е или толкова си можете?

 10. 10 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 821 Разстроено

  Ами ще ви сменят,г-н Иванов,защото с работата си бръкнахте под опашната кост на такива като *5* и *6* - редовните червени тролове в този форум.

 11. 11 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Чест прави на Мартин Иванов обемът от работа,който той и агенцията са свършили по време на периода,в които е бил директор.Чест прави и достойното му поведение в сегашната ситуация,да бъде уволнен без мотиви и на негово място да бъде сложен човек без нужната квалификация!
  Срам за онзи,който е решил да сложи ръка върху паметта на България и народа!
  Ето затова - НЕЗАБАВНА ОСТАВКА на ОРЕШАРСКИ!

  Tony
 12. 12 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 623 Неутрално

  А аз се надявам, рано или късно този човек да оглави отново Архивите.

 13. 13 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 830 Неутрално

  [quote#9:"hodounski"]Този ти се струва калпав?[/quote]

  кекав ми се вижда някак

 14. 14 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Не ги познавам нито новия,нито стария.Както е дошъл стария,така сега идва новия.Защо тогава такъв вой и негативизъм,след като е ясно,че и вие не ги познавате добре.
  Хайде пък веднъж погледнете позитивно.
  Неможете?!

 15. 15 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Комунистите мразят всички, които бръкнат в зловещото им минало! Няма как да пееш партизански песни като научиш, че тези типове са разстрелвали и грабели като башибозуци! Затова смениха Мартин - да затворят устатата на архивите!

 16. 16 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1174 Разстроено

  И защо е сменен.Добре мислещ ,интелигентен , с визия..както чух от познаващи го хора с перфектен английски и чудесно общуване с чуждестранни делегати .Човек който заслужава нашето уважение но явно е под нивото на експертие Ореш-ски ,Станишев ..и Доган /Местан няма думата/.
  Но с да подават ОСТАВКА ..да не ги караме да мислят за друго.

 17. 17 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Според Закона за националния архивен фонд чл.12 ал. 2 – Държавна агенция"Архиви" се ръководи и представлява от председател, който се назначава с решение на Министерския съвет. Назначаването и освобождаването му от длъжност е акт на дискреционна преценка на Министерския съвет. Тя произтича от функцията на председателя на Държавна агенция "Архиви", като ръководител на юридическо лице на бюджетна издръжка създадено към Министерския съвет. Тази функция предпоставя преценка за качествата на председателя и за доверието в него. Преценката е от изключителната компетентност на Министерския съвет. Петя Владимирова не може да навлиза в контрол на тази преценка, защото подобен контрол би означавал намеса на Петя Владимирова в правомощията на Министерския съвет. Решението на Министерския съвет е издадено на основание чл. 114 от Конституцията, което е посочено изрично в него. Това е конституционното основание за възникване, респективно за прекратяване на правоотношението с председателя на Държавна агенция "Архиви" доц. д-р Мартин Иванов. Няма конституционно задължение за Министерския съвет да отразява в решенията си, издадени на посоченото основание и други правни или фактически основания. Решението на Министерския съвет е от категорията на административните властнически актове на висши държавни органи. Когато в Конституцията и закона не е установен мандат за съответната длъжност, възникналото по силата на решение на Министерския съвет правоотношение не е свързано със срок. Назначеното с решение на Министерския съвет лице в тези случаи винаги може да бъде освободено от длъжност от Министерския съвет по целесъобразност при спазване на законовите изисквания. Закона за националния архивен фонд не предвижда срок за мандата на председателя на Държавна агенция "Архиви". Следователно Петя Владимирова с тази своя статия и търсейки мотиви за смяната на председателя на Държавна агенция "Архиви" доц. д-р Мартин Иванов нарушава дискреционното правомощие на министър-председателя, респективно на Министерския съвет. Няма изискване за излагане на мотиви като необходимо условие за действителността на акта на Министерския съвет. Съображенията и преценката за назначаване или освобождаване от длъжност на председателя на Държавна агенция "Архиви" е лична и суверенна и не подлежи на контрол дори и от журналист от ранга на Петя Владимирова - редактор в отдел "Анализи и коментари" на в. "Дневник" от 2002 г., а преди това десет години съдебен репортер и наблюдател във в. "Демокрация"- партийния орган на Съюза на демократичните сили (СДС). Няма конституционна или законова разпоредба, която да задължава Министерския съвет да мотивира решенията си, поради което не може да се приеме, че актът за освобождаването на Мартин Иванов като председател на Държавната агенция „Архиви” е издаден в нарушение на принципите и духа на Конституцията и закона.

 18. 18 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 723 Неутрално

  [quote#17:"Гневник"] Съображенията и преценката за назначаване или освобождаване от длъжност на председателя на Държавна агенция "Архиви" е лична и суверенна и не подлежи на контрол дори и от журналист от ранга на Петя Владимирова - редактор в отдел "Анализи и коментари" на в. "Дневник" от 2002 г., а преди това десет години съдебен репортер и наблюдател във в. "Демокрация"- партийния орган на Съюза на демократичните сили (СДС). [/quote]
  http://www.dnevnik.bg/intervju/2005/07/05/184672_aleksandur_bojkov_pitapetia_vladimirova/

 19. 19 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 722 Неутрално

  [quote#9:"hodounski"]Този ти се струва калпав? Ченгетата са къде по-малко калпави.Поне прочети какво си написал.Вече пишете откровени глупости.Не знам под диктовка ли е или толкова си можете?[/quote]
  Малка пица - малък мозък моето момиче!

 20. 20 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#12] от "TED":


  [quote#12:"TED"]А аз се надявам, рано или късно този човек да оглави отново Архивите.[/quote]Поговорката, че надеждата умира последна, важи с особена сила за "TED".
  Да, тя - надеждата - умира единствено с физическата смърт.

 21. 21 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Много и добра работа е свършил Мартин Иванов. Сигурно и затова е сменен.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 22. 22 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1388 Неутрално

  Червените чугуни не позволяват на по - интелигентни и учени хора от тях да виреят в тази държава но ще бъдат изметени и изхвърлени на политическото бунище за дълго а такива Човеци като г-.н Иванов ще се завърнат да си довършат започнатото.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 23. 23 Профил на The Incumbent
  The Incumbent
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "За мен възстановяването на връзката между поколенията е изключително важно. Ние се държим като хора без корен, а това се отразява на общото ни самочувствие като нация и като държава. Докато историята не мине през семейството, няма как да се изгради самочувствие. Само от учебникарския урок, който трябва да наизустиш, не може да стане."

  Поздравления за позицията!

  True genius resides in the capacity for evaluation of uncertain, hazardous, and conflicting information. - W. Churchill
 24. 24 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Много интересно интервю, интелигентен и компетентен човек. Жалко...

 25. 25 Профил на tashko1
  tashko1
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Наистина е малко тъжно когато в България не оценят професионалните ти качества, а гледат да си нашият човек. В тая връзка го разбирам г-н Иванов. Много хора си нямат представа колко усилия са му коствали и през какво е минал за да промени нещата в такава закостеняла държавна структура. И говорим за най-дребното нещо с което трябва да започнеш. Просто системата е такава, че се бори и срещу най-малката промяна. Трябва да достигнеш до всеки един служител от чистачката нагоре за да си приет и да имаш успех.
  Поздравления за г-н Иванов.

  Не чета отговори на коментарите си :)
 26. 26 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1758 Разстроено

  Личи си стойностният човек, който се е посветил на работата си.
  Жалко, че червените друугари го смениха, но те пък кога са се интересували от професионализъм.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 27. 27 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Професионалист от "друга" порода ++++++++++++++++

 28. 28 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Из интервю с Иван Гранитски:

  - Ще ползвате ли по някакъв начин опита на Мартин Иванов?

  - Разбира се. Доколкото знам, Мартин Иванов стана известен с това, че започна качването на архивите в интернет.

  С това, което той прави, всеки може от домашния си компютър да стигне до някакъв документ, който го интересува. Това е изключително добра инициатива и трябва да се продължи и ще се продължи. Вече в какъв мащаб, какво трябва да се качва най-напред, кое е най-интересно, кое е най-атрактивно, е друг въпрос. Ще се запозная с конкретния план за дигитализацията на архивите.

  - Ще дигитализирате ли архивите на Политбюро за 9 септември, както искаше предшественикът ви?

  - Това са 4-5 работни дни дотогава, предполагам, че вече е в завършен етап тази програма и би трябвало да се довърши. Няма да преча да се реализира в никакъв случай.

  - Един от най-големите проблеми е да си върнем заграбените от Съветския съюз документи. Какво ще направите, за да си вземем най-накрая от руснаците българските исторически документи?

  - Това е въпрос на междуправителствени споразумения. Най-малко 10-12 г. този въпрос е поставян между България и Русия с променлив успех. Не е намерено още решение. Не съм запознат в подробности какви са аргументите на другата страна да не ни предоставят документите и какви са нашите аргументи от международноправен аспект да си ги получим. По принцип това са български архиви и трябва да станат част от националния архивен фонд.

  Дали ще ги получим като копия, ще ги закупуваме ли и как ще се осъществи това нещо, е въпрос на сериозни преговори между правителствата. Трябва да полагаме усилия в тази насока, да си върнем този архивен фонд в нашата държава.

  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2277541

 29. 29 Профил на tanturka
  tanturka
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#4] от "richi":

  Ами проста е разликата: Преди историк е сменил агента, а сега пенсионираният шеф на агентите сменя историка.

 30. 30 Профил на Питащият
  Питащият
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Вместо да се търси за работата подходящият човек у нас се прави обратното и който докопа властта почва да разчиства за родата, приятели и партийни апапи. В резултат на всички нива има дефицит от можещи и корупция от зависими. Няма кариерно развитие независимо от партийната ориентация и връзките. Така беше и по комунистическа, така е и днес. Това е причината да нямаме административен капацитет и бъркотиите да продължават.

  Обичам да питам
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK