Меглена Кунева, председател на "Движение България на гражданите": Членството ни в ЕНП скоро ще е факт

Меглена Кунева

© Красимир Юскеселиев

Меглена КуневаСлед заседанието на разширения Национален съвет на "Движение България на гражданите", на който стана ясно, че Националното събрание ще вземе решение за бъдещето на партията в Реформаторския блок, "Дневник" потърси позицията на лидера на ДБГ за блока, отношенията между десните формации, ролята на ЕНП и докарването на симпатизанти с автобуси за протестите в София.


Социологическите агенции дават на Реформаторския блок около 7% електорална подкрепа. Такава коалиция обаче засега няма. Как си представяте политическото бъдеще на блока и ролята на "Движение България на гражданите" (ДБГ) в него?


- Представям си реформаторската платформа точно така, както се случи в ДБГ. Партията се оказа лаборатория, тест дали могат да се съберат хора с различен опит в партии център-дясно, които искат, без да изменят на идеологията и целите си, да направят стратегия за това дясно според нуждите на страната. И това се случи. В "България на гражданите" хората с политически опит бяха от СДС, ДСБ и НДСВ - хора, които, ако не се познават, то поне имат широк кръг общи приятели със сходен начин на мислене. Този опит се оказа изключително необходим. Само след няколко заседания не можеше да се разбере къде се съединяват идеите. Не се виждаше никакъв шев, никаква спойка. Всичко беше хомогенно.
Така че "България на гражданите" беше важна и с оглед на Реформаторския блок, и с оглед на бъдещето, като доказа, че ако е имало противоречия, те са били по-скоро елементи от конюнктурата, отколкото същностни различия.


На изборите бяхме партия на 10 месеца. Не получихме достатъчно, за да влезем в парламента, но постигнахме най-добър резултат от партиите в дясно-център. Смятам, че това ще е ролята на ДБГ и за в бъдеще - политическият опит, но и опитът в събиране на хора.


Ако Вашата партия беше "само" на 10 месеца при изборите и постигна по-добър резултат от това, което сте очаквали, не се ли притеснявате, че отлагането на следващ вот ще има обратния ефект за блока? Той черпи енергия от протеста срещу кабинета сега. Ако изборите се забавят, може би няма да има какво да държи партиите заедно, защото има много неща, които ги разделят.


- Има много неща за вършене и за мислене в България и е нужна стратегия как да ги постигнем. Най-напред самото усъвършенстване на партиите е много важно - не само на тези в Реформаторския блок, а въобще. Защото в България вече "партия" е символ на "интерес", на неясна икономическа подкрепа, много често прерастваща в олигархия, и на затваряне. Т.е., класическо противопоставяне на партийния елит и хората, в името на които се прави политика. Първите казват "такъв е материалът", а вторите - "всички са маскари". Това положение не може да продължи да съществува, защото ще роди чудовища. И това е задачата на блока - партиите вътре да променим и останалите, и политиката, която правят.


Проблемът е как формациите от блока да се превърнат в изразител на желанието на гражданите. За целта е необходимо много малко участие на партиите, които пък да поемат ангажимент да отворят политиката си към активните хора. Ще успеем само ако има откритост и контрол от страна на хората.


Това е много голяма задача и тя няма да приключи с явяването на изборите. Шансът е, че съвременно мислещи хора от различни възрасти с една и съща цел и мислене в една и съща посока се стремят към общ резултат. Това сходство в мисленето на лидерите на много от формациите вътре в блока според мен е шанс не защото лидерите са нови, а защото мислим по един и същи начин. Надявам се, че така ще превъзмогнем сенките и неразбирателствата от миналото, защото имаме обща цел.


Дали трябва да се затваря Реформаторският блок? Според мен не. Аз бих искала много хора и неформално да припознаят доброто, което се прави, и да го използват в своите партии. Но самият мениджмънт на блока трябва да бъде оперативен. Така че това, което са говорили моите колеги на последните заседания, е, че е възможно Реформаторският блок да се разширява чрез представителство. Според мен има смисъл, за да се с пази оперативността при вземането на решения. Това според мен е възможна формула, така че никой партньор вътре да няма чувството, че неговият глас не се чува.


Т.е., очакваме и нови партии да влязат в блока?


- Да. Има партии, за които според мен е важно самите членове да го поискат. Има партии, които са дали такава заявка и е въпрос на това как да намерим златното сечение между оперативност и разширяване.


От гледна точка на оперативност как гледате на идеята на "Синьо единство" за ротационно председателство на блока?


- Аз от самото начало прокламирах тази идея по примера на ротационното председателство на Европейския съюз. Тук обаче не става дума за авторството - всичко, което работи и запазва идентичността на партиите, е добре дошло. Аз харесвам идеята.


Има обаче неща, които трябва всеки ден да се решават. Всеки колективен орган има и секретариат - един изпълнителен орган, например Европейската комисия, който да може да реагира бързо. Аз лично чувствам остра нужда Реформаторският блок да има сайт, както и по-плътна координация между пресцентровете. Това са неща, за които, надявам се, скоро ще вземем мерки.


Работим и с фондация "Конрад Аденауер", която ще ни помогне да организираме срещи на няколко места в страната. Защото ако Реформаторският блок иска да набира автентична скорост, трябва да бъде обединение на хора, а не на партийни лидери.


Кой ще присъства на тези срещи?


- Ще поканим всички членове на съответните партии, всички, които искат да дойдат. Моите предизборни срещи бяха под формата на town hall discussions - градски дискусии, на които всеки, който иска, е добре дошъл, включително хора с възгледи, противоположни на нашите.


В медиите се появи информация за среща, която Европейската народна партия (ЕНП) ще организира през октомври, за да обедини българските десни партии. ГЕРБ губи доверие и е нормално ЕНП да търси по-широката подкрепа за десните партии в България с оглед на предстоящите евроизбори.


- Срещи с ЕНП предполагам, че ще има. За обща среща обаче не знам. Няма нищо по-естествено от това да се виждаме, но смятам, че е важно партиите да запазят идентичността си и отговорността си вътре в Реформаторския блок. Много голямо умение се изисква да запазиш лицето си и въпреки това да умееш да работиш в сътрудничество.


Сведохме думата "компромис" до нещо лошо, а тя не е. Време е да ѝ върнем европейския блясък и да си дадем сметка, че няма по-голям интерес от това хората да бъдат представени - хора, които не искат БСП да бъде на власт и не смятат, че ГЕРБ е алтернатива. Тук е и мястото на Реформаторския блок.


На последните избори БСП и ГЕРБ единствени успяха да влязат в мач. Според мен и сега работят заедно. Виждаме много пъти как си подават топката, дори имат съвместни акции. Ако питате Найден Зеленогорски какво се случва в Плевен, или пък някой в Русе, ще разберете, че тези партии работят заедно по места. Но една голяма част от хората, които не искаха в никакъв случай ГЕРБ да продължава, решиха, че само БСП може да ги спре. И обратното. Това е причината за тази патова ситуация - липсата на смелост да подкрепиш това, в което наистина вярваш.


Ситуацията е патова по друга причина. ГЕРБ остава най-голямата партия. Ако скоро има избори, на които се появи алтернативна дясна формация, тя ще трябва да си сътрудничи с ГЕРБ. И колкото по-голяма е подкрепата за такава формация, алтернативна на партията на Борисов, толкова по-важно ще е за ГЕРБ да работят заедно за дясно мнозинство.


- През цялото време на предишните избори изпитвах тежестта на обещанието, което със сигурност щях да спазя - да не се коалираме нито с ГЕРБ, нито с БСП. Защото едната партия е неправилна, а другата - неприлична. Не оспорвам различното мислене. Ако хората смятат, че БСП им предлага идеология, която им е близка, това е тяхна партия. Аз и голяма част от българите не мислим така.


По отношение на ГЕРБ - на думички го докарваха. Декларираха се като дясна партия, член на ЕНП. Но дори в момента на местно ниво има определени противоречия между ГЕРБ и партиите от Реформаторския блок. Те просто търсят коалиция с БСП, това е ситуацията.


В момента ГЕРБ имат възможност като опозиция да правят това, което като управляващи не правят. И ако те не променят поведението си, сами затварят вратата. Тяхното е чист опортюнизъм - за да влезеш във властта, си готов да продадеш и майчиното си мляко.


Промяна в поведението означава ли промяна в ръководството?


- Винаги ми е било странно, когато някой каже "ще направим съюз с еди кой си, ако те махнат или сложат някого". Това си е работа на партията. Ако те го направят, трябва да е по собствена воля. Защото така са решили, а не защото някой отвън им е казал. Искра Фидосова си отиде, но в Монтана фидосовщината остана. Самото махане на един човек не променя нещата, ако има кой да поеме и продължи същата политика.


Така че нямам намерение да давам каквито и да било съвети на г-н Борисов какво да прави в партията си персонално. Просто гледаме как се държат - с ясни аргументи и ясни доказателства. Те сами могат най-силно да си затворят вратата.


Очаквате ли конкуренция за лидерския пост в партията на Националното събрание на 21 септември?


- Иска ми се. Хора като Найден Зеленогорски например биха работили прекрасно, но той категорично отказва.


Как гледа ДБГ на едно бъдещо членство в ЕНП?


- Положително. Обмислено е. Това става на базата на устав, на желание, на едни избори, през които сме минали, на участието ни в Реформаторския блок и на всичко, постигнато дотук. Според мен всички компоненти са налице, това е желанието и на голяма част от нашите симпатизанти.


Аз лично определям като поведение ДБГ като дясно-център. Не просто защото сме умерени хора, което е характеристиката на центризма, а защото това не е консервативна партия, каквито традиционно са десните и ЕНП. Смятам, че това е едно от предимствата на Реформаторския блок. Там има по-силно консервативни партии и такива, които са по-скоро дясно-център като ДБГ.


И "Зелените".


- Те бяха членове на координационния съвет на СДС от началото. При нас традициите на зелените са свързани повече с дясното.


Но те не искат да се припознават като дясна партия.


- Това е тяхно право. Тъкмо заради това не трябва да казваме за Реформаторския блок, че който не е вътре и не е в съюз и не се явява заедно с нас на изборите, няма повече да си говорим.


В нашия устав е записано, че сме дясна партия. Сега има предложение за промяна, ако бъде прието, ще пише, че сме дясноцентристка партия. Аз нямам намерение да отстъпвам нито от дясната икономическа политика, в която винаги съм вярвала и съм правила, нито от социалната политика. Защото дясното в България трябва да има много силна социална политика - теми като образование, здравеопазване, минимум услуги, на които гражданите имат право, са par excellence дясна политика. Това е дълг на българското дясно. Германия е добър пример в това отношение.


Как гледа ЕНП на едно бъдещо членство на ДБГ?


- Предполагам, че няма да има никакви проблеми. Скоро ще е факт. Познавам се с много от ключовите хора и смятам, че си имаме доверие. Както вече казах, работим с фондация "Конрад Аденауер", така ще се явим и на следващите избори.


За момента все пак единствените сигурни избори са тези за евродепутати.


- Правителството пропусна да извърши морален акт и да подаде оставка. Оттук нататък, ако се стигне до предсрочни избори, те ще са не защото управляващите са разбрали и са поели отговорност, а защото просто не могат да продължат и всички пътища са им затворени. Това е по-лошият вариант и за тях, и за достойнството на държавата. Непонятно е, непреводимо е, че родихме абсурди като "протест в подкрепа"!


Оттук нататък те могат да запазят правителството, но на много ниски нива на доверие и в сътрудничество с ГЕРБ, което според мен ще омерзи много от симпатизантите на БСП, ДПС и, разбира се, "Атака". Възможно е от Европа да се появят сигнали, че в името на целостта, парламента и т.н. трябва да се намери общ път, но много трудно може да се мотивира и обясни, когато той не е стъпил на някакво приличие.


Как ще се отрази на протеста подкрепата от симпатизанти на ГЕРБ, организирани с автобуси от страната?


- Репутацията има най-голямо значение в политиката, равна е на доверие. Каквито и критики да има към управлението на ГЕРБ, не може да се отрече на неговите избиратели правото да протестират. Оттам нататък твърдо и завинаги отвхвърлям това партиите да влизат в бизнеса с автобусите или платените гласове. Най-важно е не само какво се казва, а кой го казва. Протестите са територия на гражданска съпротива. Политиците трябва да дават отговори. Затова и през февруари, когато БСП харесваше протестите, и сега физически не съм се изкушавала да ги яхна. Това, което направи ДБГ, беше да каже, че черпи морална сила и енергия от моралната сила и енергията на протеста.


За мен протестът означава "живи сме, няма да ви мине номера". Това ме вдъхновява. БСП не бива да забравя, ме нейните симптизанти и галсоподаватели бяха активни на предишните протести и трябва да се равняват по тях, а не да свличат хората до "ако не си нас, си против нас". Истината за проетстите е една и също от първия - масови и граждански.


Споменахте отварянето на политиката към гражданите - това е и функцията на гражданския съвет към Реформаторския блок. Докъде стигна той?


Той ще бъде обявен следващата седмица (б.а. интервюто е взето миналата седмица, а блокът ще бъде обявен днес, 10 септември). Забави се, защото се оказа по-трудна задача от очакваното. Една неправителствена организация няма как да не работи с правителството, което и да е то. Тъй като няма култура на отношение към критиката и към независимото мислене, допускам, че част от хората все още изчисляват какво би им струвало да се появят в гражданския съвет на Реформаторския блок. Сигурно една част трябва да бъдат убеждавани, че това не е загуба на време. Друга част пък може би смятат, че през партия нещата ще се свършат много по-добре.


Аз съм много доволна, че Любомир Христов прие (б.а. Христов беше кандидат за вицепрезидент заедно с Меглена Кунева - кандидат за президент през 2011 г. ). Той е човек, от който има най-голяма полза от него, когато е свободен. Това му е задачата в живота - типичен граждански човек.


В момента има криза на доверието, на това, което партиите могат да предложат като израз на гражданския интерес. Колко му е за 10 минути да създадеш група във "Фейсбук", която да поеме инициатива? Преди това е можело да стане само през физическото присъствие на хората и през физическото представителство в парламента.


Но не трябва да забравяме, че протестът може да формулира с какво не е съгласен, но трудно ще формулира решението. Т.е., да, партиите трябва да свикнат да реагират на това. Гражданският съвет може първо да ни връща в правилната посока, второ, да бъде дежурен по критика, и трето, да дава идеи, които на партиите не биха им хрумнали.


В първия стълб на програмата на ДБГ е описана идеята за гражданско участие в политиката. Защо да нямаме гражданска законодателна инициатива? Събират се 10, 20, 50 души, които дават законодателна инициатива за нещо - от това, което най-пряко ги вълнува, до образованието. Партиите не смеят да направят това.


Как гледате на гражданските дискусии за нов изборен кодекс? Не рискува ли всяка гражданска законодателна инициатива да прерасне в нещо подобно?


- Моите колеги, които дойдоха след такова заседание - млади юристи без партиен опит, решиха, че това е опит за приспиване, а не истинска дискусия.


А гражданската инициатива не се прави с участието на властта. Изисква се зрялост, за да може гражданските организации да водят този процес. Няма да стане лесно.


В момента например участвам в гражданска инициатива, свързана с образованието, която започна от Гърция - парите, свързани с образованието, да не се изчисляват в дефицита на държавния бюджет, т.е., даваш за образоване, но тези пари отпадат от изчисленията за дълга. Това за Гърция е много важно. Причината е проста - ако не даваш пари за образование, никога няма да се измъкнеш. А ако калкулираш всяко капиталовложение в образование в дефицита, просто няма да смееш да правиш нищо и това обрича нацията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK