Иво Прокопиев пред "Дер Щандарт": България е фасадна демокрация

Иво Прокопиев

© Анелия Николова

Иво Прокопиев"Дневник" публикува интервюто на Иво Прокопиев, който е съиздател на медиата, пред австрийския вестник "Дер Щандарт" в пълния му вариант - така както отговорите са били изпратени до чуждата медиа. В публикувания вариант са направени някои съкращения. Заглавието е като в оригиналната публикация на "Дер Щандарт".


През пролетта на тази година вестникът пусна интервю със собственика на КТБ Цветан Василев, в което той остро атакува президента Росен Плевнелиев. През последните две седмици "Дер Щандарт" няколко пъти писа около сделката за "Доверие" и публикува интервю с шефа на КФН Стоян Мавродиев, в което той атакува Иво Прокопиев и бизнеса му. По тях първо беше разпространено право на отговор, темата е коментирана и в допълнителен въпрос в това интервю, който не е публикуван в австрийския вариант. 

В момента България преминава през втора вълна на нестихващи протести срещу правителството и членовете на парламента като цяло. В блога Ви поставяте тези протести в контекста на романа на Джордж Оруел "1984". Гледате на тях като на борба срещу "пост-тоталитарния политически модел" в България, който е на власт през последните години, маскиран като "фасадна демокрация". Не е ли леко преувеличено? Това правителство дойде на власт след избори, определени като демократични от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, и резултатите от тези избори позволиха на лидера на БСП Сергей Станишев, лидер на Партията на европейските социалисти, да състави коалиционен кабинет с Министър-председател по негов избор – Пламен Орешарски.
- Преди всичко искам да кажа, че България е държава с огромен потенциал и много талантливи хора. За съжаление този потенциал е пропиляван от неспособността на политическите елити да проведат политики, които да осигурят развитие и по добро качество на живот за българите.


Все по-често в София може да чуете, че "Мафия има в много държави по света, но само на едно място Мафията си има държава и това е България". За съжаление през последните три правителствени мандата, България направи сериозно отстъпление по отношение на върховенството на закона, качеството на бизнес средата и свободата на медиите. Това може да бъде видяно в докладите на Репортери без граница, на Фрийдъм Хаус, на Държавния департамент на САЩ за свобода на медиите. В класацията "Doing business" на Световната банка, България се е сринала от 59 на 87-мо място за пет години. Чуждите инвестиции през 2013 се очаква да бъдат около 10 пъти по-малко отколкото през 2008 и причината за това не е само в кризата. Всички обективни външни индикатори говорят, че България върви назад, а не напред.
Когато казвам "фасадна демокрация" имам предвид, че през последните три мандата политиката все повече се превръща в една гигантска симулация на демократичен процес – политическите партии, изборите, дебата в медиите, решенията на регулаторите и съда. Привидно демокрацията функционира, но всъщност всички независими институции се контролират от един център и резултатът от изборите винаги е един и същ – винаги побеждават интересите на един постоянен олигархичен елит, който преразпределя обществените ресурси в своя лична полза.


Това става все по-видимо и много от способните млади българи предпочитат да напуснат страната, поради липсата на перспектива. Дори в по-голяма степен това се отнася за инвеститорите. В момента има процес на почти паническо напускане, главно от чуждестранни инвеститори. Ще дам два примера: EVN започна дело срещу България заради увредени интереси като инвеститор, в резултат на непредвидимата регулаторна среда. След две години непрекъснат тормоз от страна на финансовия регулатор, застрахователя VIG беше принуден да продаде най-големия пенсионен фонд Доверие на странен купувач. Напуснаха компании като E.ON, ENEL, Deutche Telekom и много други.


Колкото по дълго продължи периодът на имитация на демокрация, толкова по трудно ще се възстанови доверието на хората и инвеститорите.


Колкото до Партията на европейските социалисти и европейските ценности, според мен в ПЕС са силно притеснени от факта, че правителството в България зависи от подкрепата на крайна, популистка, национал-социалистическа партия като "Атака". Идеите на тази партия за национализация и прогонване на чуждестранните инвеститори от България се разминават драматично с ценностите на европейската социалдемокрация.


Как ще приключи тази криза в България?
- Моят прочит на случващото се в България, е че беше достигната грaницата на търпимостта. С избирането на г-н Делян Пеевски за шеф на ДАНС изведнъж всички грозни и уродливи сраствания на бизнес интерес, медии, правосъдие в политиката придобиха конкретно и видимо измерение. Самият г-н Пеевски беше уволнен лично от Сергей Станишев, когато той беше премиер на предишното правителството с участието на социалистите. Причината беше шумен корупционен скандал, за който г-н Пеевски беше разследван.


Сред тази демонстрация на къса памет и липса на морал, хората разбраха, че без върховенство на закона, без справедлив съд и свободни медии, всъщност нямат нищо. Нито граждански права, нито бизнес, нито собственост.


За мен протестите преди всичко са контролен механизъм. Те показват че българското общество има ценности, имунитет и съпротивителни сили, когато определена граница се премине, да се каже "Стига!". Протестът е категорично доказателството, че нормалните демократични механизми за контрол и разделение на властите не функционират.


Уличните протести в София негодуват срещу, както те ги наричат, "олигарсите" и техните опити да узурпират властта в страната. Вие сте сред водещите бизнес фигури в България с широк спектър от интереси - от медии до слънчеви електрически централи, финансово – брокерски услуги, а до съвсем скоро и индустриални минерали. Как бихте се описал? Какво Ви прави толкова различен от останалите влиятелни бизнесмени в страната?
- Аз смятам, че протестите са срещу целия олигархичен елит който включва основно политици, разбира се и бизнесмени. Но не толкова срещу личностите, колкото срещу посредствеността и мизерията на които този тип корупционно управление обричат страната. Неслучайно на протестите имаше много собственици на бизнес, висши мениджъри, интелектуалци.


По отношение на мен лично – започнах кариерата си като журналист, преди 20 години с приятели основахме вестник "Капитал", който сега е в основата на "Икономедиа". В един немалък период бяхме 50/50 партньори с немската група "Ханделсблат". Знаете, че няма бивш журналист. За мен медиите винаги са били повече кауза, отколкото бизнес. Когато дойде кризата, решихме да затворим няколко издания, вместо да търгуваме съдържанието им, както правят много от медийните фирми, за да оцеляват. Смятам, че това е по-честния подход спрямо читателите.


Винаги съм се стремял да спазвам принципа на равно отстояние от политическите партии. Като журналист, издател и след това бизнес лидер съм участвал в много от важните реформи в България – въвеждането на валутния борд, пенсионната реформа, създаване на саморегулация в медиите, обединение на представителството на бизнеса и много други проекти с голяма обществена значимост.


Аз вярвам, че най-добрият начин един предприемач да забогатява, е когато средата за бизнес се подобряване прекъснато, рискът намалява продажбите растат и в резултат, активите поскъпват. По този начин не две-три групи  забогатяват за сметка на ресурсите на цялото обществото използвайки достъпа си до властта, а общото благосъстояние на обществото нараства.


Убеден съм, че огромното мнозинство български предприемачи споделят тази философия. Тези които участват в схемите на политическа корупция са единици или просто нямат друг избор за да оцелеят.


Тази философия обаче е много изискваща по отношение на професионализма на политиците и политиките, които те провеждат. Също така съм убеден, че мнозинството от българските политици дълбоко не разбират кое създава стойност в икономиката.  


Мога да ви дам следния пример, който е показателен за това какво се случва в България. 73 процента от богатството на българите е в недвижими имоти. Към днешна дата домакинствата притежават имоти на стойност 71 млрд. Евро. А от началото на кризата от 2008-ма до края на 2012-та цените на недвижимите имоти са спаднали с 38 процента и не са се възстановили. За разлика от практически всички други държави в Западна и повечето от Източна Европа, където имотите отново поскъпват. С цялата условност на този пример, загубата в стойност за българските граждани от липса на добро управление е 43.5 милиарда евро.


43.5 милиарда евро е повече от БВП на България за една година. Между благосъстоянието на хората и икономическата политика и качеството на институционалната среда има пряка връзка.


Ще изключите ли възможността за политическа кариера някой ден?
- На този етап имам други, по-важни предизвикателства. Има много начини човек да се включи в промяната на страната си. Участието в политиката е само един от тях.


За известно време се преместихте със семейството си от България в Сингапур. Какъв точно натиск имаше върху вас в страната? Как управлявахте бизнеса си от Източна Азия?
- Когато през 2010 година "Капитал" публикува първото журналистическо разследване за срастването на власт, медии и икономически интереси, финансирани с обществени ресурси концентрирани в "Корпоративна търговска банка", срещу мен последва истинска истерия от медиите които контролират собственика на банката г-н Цветан Василев и неговия партньор г-н Делян Пеевски. За три години те публикуваха над 1000 негативни публикации срещу мен, моят бизнес, моите партньори. Всички те, до последната дума напълно измислени и невярни, за което водя множество дела в съда. Срещу мен беше тествана машината за клевети и създаване на паралелна реалност.


Освен това имаше натиск и тормоз по много линии – регулаторен, политически, включително и физически заплахи. Този натиск беше един от факторите да вземем решение да преместим семейството в Сингапур за няколко години, за да предпазим децата от тази истерия.


Конкретната причина беше, че съм учил в Сингапур, в бизнесучилището INSEAD. Имам много приятели и бизнес партньори в Азия. В наши дни бизнесът е глобален и управлението от разстояние не е проблем.


Медийните Ви издания определят наскоро образувания "Реформаторски блок" за новата политическа алтернатива в България. Тези партии – бивши консерватори, либерали и една зелена партия, които в момента не са представени в Парламента, заедно получиха 6,9% на последните избори през май тази година. Какво Ви кара да мислите, че българите ще намерят тези "реформатори" за по-привлекателни този път?  
- Ако мога да отговоря с цитат на един от интересните съвременни мислители Бъкминстър Фулър "Никога не променяш нещата като се бориш със съществуващата реалност. За да промениш нещо, създай нов модел, който прави стария вече негоден."


Олигархията живее и се възпроизвежда от липсата на политическа алтернатива, която да покаже абсурдността на съществуващия модел.


Пропагандната ѝ машина постоянно насажда тезата, че няма избор, всички са еднакво лоши. Подтекста на тази кампания е "В такъв случай ни оставете нас да ви управляваме на спокойствие".


Много е важно енергията от улиците и площадите да намери своето политическо представителство в следващия парламент. И обратно, много е важно в България отново да има политици, които не са зависими от задкулисието, а искат да защитават легитимните искания на избирателите, да ги разберат и да ги реализират в политики. Тази връзка в момента е скъсана.


Политиката на "Капитал" и "Дневник" е да представят всички гледни точки, включително и на Реформаторския блок. Всяка нова енергия и нов морал, не само от Реформаторския блок, са добре дошли в българската политика в момента. Избирателите не искат повече да бъдат безучастни свидетели на своя собствен живот.


Как ще опишете личните си отношения с президента Росен Плевнелиев? Бивш бизнес партньор, приятел или политик, чиито позиции подкрепяте?
- Преди всичко, Росен Плевнелиев е избран за президент на България не защото е мой приятел, а защото за него в пряк вот гласуваха мнозинството от българските избиратели. И в момента, независимо от грозните медийни атаки срещу него, той е политикът в България с най-високо доверие и рейтинг.


Причината за тези атаки е, че той ясно и без страх се противопоставя на олигархията и политическата корупция.


Иначе, конкретно на вашия въпрос. Бяхме близки семейни приятели, преди той да влезе в политиката. Не сме имали общ бизнес. Високият пост на който е сега, налага много ограничения, с които и аз, и той се съобразяваме.


Вашите опоненти, в частност медиите на Пеевски и на банкера Цветан Василев, твърдят, че се опитвате да редите кабинет заедно с президента Плевнелиев – служебното правителство от март месец, и може би министри от следващия кабинет? Това звучи доста екстравагантно за чуждестранните наблюдатели – почти като идеята за "пост – тоталитарен политически модел" в България...
- Това просто не е вярно. Нямам никакво отношение към съставянето на служебното правителство. Не възнамерявам да имам каквато и да е роля в следващо служебно правителство, ако такова има. Ако някой твърди друго, нека да го докаже.


Каква е разликата между журналистите от Вашия вестник "Капитал", които понякога отразяват широко дейността на основната Ви бизнес група – "Алфа Финанс Холдинг", и журналистите от "Нова Българска Медийна Група", които подкрепят бизнес интересите и компаниите на техните собственици? Колко точно медийна свобода може да има в България при тези обстоятелства?
- Преди всичко съм учуден, че задавате такъв въпрос. "Капитал" е на пазара в България от 20 години, "Дневник" от 13. Ценностно и професионално  изданията не са направили и крачка в страни за всичките тези години. Те се доказват пред читателите буквално всеки ден. В медиите си добър, колкото е добър последният ти материал.


Има една много съществена разлика между двете групи, които споменавате. И тя е, че в "Икономедиа" се спазват професионалните и етични стандарти на професията и журналистите там проверяват фактите и пишат истината.


Всеки път когато има материал свързан с фирми в състава на "Алфа финанс" или за мен лично, това се отбелязва изрично.


От друга страна, аз дори не бих определил "Нова българска медийна група" (НБМГ) като медиа. Това е една скъпа машина за рушене на репутациите на политически и бизнес конкуренти, която Олигархията използва в своя полза.


На всичкото отгоре тази машина се финансира с парите на данъкоплатците. Повечето големи държавни предприятия организирано държат парите си в Корпоративна търговска банка (КТБ), която е собственост на г-н Цветан Василев. Банката пък финансира медиите на г-н Пеевски, те подкрепят безропотно правителството, което в момента управлява, то от своя страна, за благодарност, продължава да държи парите си в КТБ и т.н. моделът се възпроизвежда независимо кой е на власт. Избирателите винаги получават един и същи продукт, един и същ доминиращ олигархичен интерес.


Този модел е описан в последния доклад на "Фриидъм хаус" за медийната среда в България.


В едно от изследванията на сектора на Българския хелзинкски комитет, журналисти разказват как работи  системата в НБМГ. Ролята на журналистите там всъщност само запълват пространството между поръчковите статии. Компроматните материали срещу този, който трябва да бъде атакуван се пишат извън редакцията и идват готови за публикуване в края на деня.


Ако трябва да изброявам още разлики. При проверка за сътрудничество към бившите тайни служби, в "Икономедиа" нямаше нито един бивш агент, докато в НБМГ бяха десетки. Справките кой има достъп до парите от комуникационните програми на Европейския съюз, които са важен инструмент за създаване на икономическа зависимост на медиите от страна на политиците и правителството, отново показаха че в "Икономедиа" не е инвестирано и едно евро. В същото време в НБМГ и свързаните с нея медии, са изхарчени десетки милиони от европейските фондове.


Това е друга много съществена разлика. "Икономедиа" е пазарен субект и оцелява на пазара, чрез своя интегритет и изцяло пазарни приходи.


През ноември миналата година "Алфа Банк" се опита да получи контрол върху "Икономедиа", заради неизплатен кредит. Как се случи това?  
- Това беше част от многобройните атаки и опити за превземане на "Икономедиа", защото в края на миналата година вече бяха останали само няколко независими медии.


"Алфа банк" се опита незаконно да обяви целият кредит за предсрочно изискуем, без да има основание за това. Целта беше през усвояване на обезпеченията по кредита, да се установи контрол върху дейността фирмата преди изборите и след това да се продаде. Неофициално ни беше казано, че имат купувач, който даже бил депозирал парите при тях.


Съдът спря тези незаконни действия, но натискът продължи, като банката започна действия по прехвърлянето на вземането си от "Икономедиа" на същия мистериозен купувач, който ние много добре знаехме кой е всъщност.


Тогава с моят партньор Теодор Захов взехме решение да капитализираме "Икономедиа" и тя погаси предсрочно целият размер на заема към "Алфа банк". В момента "Икономедиа" няма никакви задължения към трети страни.


Един възможен прочит на настоящата, изключително поляризирана ситуация в българската политика и общество може да бъде битката между два борещи се за влияние бизнес лагера в страната – Иво Прокопиев от едната страна и Цветан Василев и близките до него от другата. Какво мислите за това?
- Твърде елементарно обяснение според мен, при това принципно невярно. Преди няколко дни концерт в София имаше Роджър Уотърс от "Пинк Флойд". На една от песните от "Стената", за отношенията между хората и правителството той изписа на екраните "Оставка" на чист български.


Обяснението на пропагандата на Олигархията, беше, че Роджър Уотърс е взел много пари от противниците на правителството, за да го направи.


Вижте какъв абсурд. Ако си склонен да обясниш всичко с лагери и че всичко се купува с пари, то тогава ти самият си готов да направиш всичко за пари.


В момента в България има съвсем ясна разделителна линия. Олигархията иска запазване на властта и тоталния контрол на всяка цена, дори и ако това струва пълна политическа изолация и рецесия в икономиката. Това е един високо организиран политически и бизнес елит, който в момента контролира повечето обществени ресурси и почти всички институции.


От другата страна са огромното мнозинство от избиратели, представители на предприемаческия елит и средната класа. Те изобщо не са организирани, нямат политически представител, но са обединени от ценности и от общата представа за бъдещето на България. Те смятат, че трябва да се сложи край на кражбите и политическата корупция, че е нужна радикална промяна, нов обществен договор между избирателите и политическите партии, който да осигури много по-голяма прозрачност и отчетност на политиците за действията им.


Аз лично също споделям тези ценности и смятам, че това е надеждата за бъдещето на България.


Как коментирате обвиненията на председателя на КФН Стоян Мавродиев по отношение на продажбата на миноритарния дял в EVN България и връзката, която регулаторът прави с "Икономедиа"?
- Тези нападки са отличен пример за фасадната демокрация, която в началото описах. Институцията не работи в интерес на българския финансов пазар и участниците в него, а обслужва под повърхността частни интереси. За съжаление българският финансов регулатор e много далеч от стандартите на австрийския си аналог – FMA.


Продажбата на миноритарните дялове на електроразпределителното дружество EVN България беше реализирана на борсата на закрит аукцион. Няма по-справедлив и прозрачен начин за приватизацията на едно предприятие от продажбата в рамките на един (подчертавам) закрит аукцион на капиталовия пазар. Постигнатата цена надхвърляше с около 20% минималната, която правителството само определи. Основно поради тази причина продажбата, която беше извършена в много трудната икономическа ситуация на 2011 г., беше и международно отчетена като огромен успех.


По отношение на "Икономедиа" мога да потвърдя, че наистина съществуват обтегнати отношения с г-н Мавродиев. Причината за тях обаче е различна от тази, която той описва.


Председателят на Комисията за финансов надзор злоупотребява с цялата власт на институцията и я използва като инструмент за натиск върху медиите от "Икономедиа" и нейните издатели, един от които съм аз. Беше направен опит за потулване на факта, че преди години точно той е участвал като адвокат в създаването на офшорни фирми, свързани с пране на пари.


Медиите на "Икономедиа" просто свършиха своята работа да информират обществото и да обърнат внимание на абсурдния факт, че един важен финансов регулатор на една страна-членка на ЕС се ръководи от човек, който е призован като свидетел в разследване за пране на пари в няколко държави. Елементарен журналистически дълг е да се разкажат тези факти и да се поставят въпроси по тях. 


Това е причината за напрежението с г-н Мавродиев. Със съжаление установих, че нападателните и клеветнически практики на регулатора са се разпространили и междувременно засягат не само "Алфа финанс холдинг", но и други големи участниците на пазара, които са партньори на групата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (163)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на Aнгел Варна
  Aнгел Варна
  Рейтинг: 497 Гневно

  Преди да прочета интервюто да си кажа, че Ивö няма никакво право да критикува демокрациятä в България, защото той е един от нейните строители.

 4. 4 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1562 Любопитно

  Къде пък видяхте в България демокрация, не знам.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 5. 5 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Весело

  Кефи ме отношението на Иво Прокопиев към Праспрес. Как тъънко-тънко се изказва...

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 6. 6 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 605 Любопитно

  Орешарски да подаде оставка и заради всичко, което казва г-н Прокопиев.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 7. 7 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1312 Разстроено

  Все някога нещата ще се наредят,ама ние няма да можем да ги видим.....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Весело

  А нещо за назначените капиталисти да каже....? Или той е скромно момче, и за себе си не иска да говори......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 10. 10 Профил на Aнгел Варна
  Aнгел Варна
  Рейтинг: 497 Весело

  Прочетох изповедта на един олигарх, който иска да ни убеди, че е десидент.Но с брат полковник от ДС и баща, пенсиониран в УБО, е малко трудно, та даже невъзможно, да му повярваме.

 11. 11 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#5] от "ПАВЛА - సటోరి":

  Мда, он е репресиран, за тва избегА у Сингапур......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 12. 11 Профил на cnn
  cnn
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#4:"Нефертити"]Къде пък видяхте в България демокрация, не знам.[/quote]
  От юни насам със затворени очи ли си? Тези протести биха ли били възможни в недемократично управление? От чудене какво да пишеш, почна да изпростяваш!

  ariel28 -> http://www.youtube.com/watch?v=rUwr8zJczYs
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Любопитно

  България не е дори фасадна демокрация!!!България е ПАРОДИЯ на демокрация!!! И това ще е така , докато съдебната 'и система не заработи и не вкара българските мафиоти , един от които си и ти за дълго в затвора!!!!

 15. 15 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Дневник, хайде да оправите само съкращението НПМГ, визирайки Праспрес, щото НПМГ ми е любимата гимназия, и дори не могат да влизат в едно изречение с Пеевски или производните му.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 16. 16 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Това за фасадата е много добре казано.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Поздравления за Прокопиев!

  4itatel
 19. 19 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Демокрацията ни е фасадна.Лошото е че повечето хора явно нямат проблем с това.

  Няма шики-мики.
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на кака мара
  кака мара
  Рейтинг: 551 Неутрално

  доста добри отговори на доста нападателни и пристрастни въпроси. да се чуди човек на щандарт какъв им е филмът.

 22. 22 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Докато четях интервюто си мислех, че един ден, който сигурно не е далеч, това правителство ще си подаде оставката по причини, които отново никой няма да знае. Няма да има нищо общо с протеста, няма да има нищо общо с възмущението на голяма част от българите, макар че мнозина ще се опитат да си припишат роля. Така и няма да разберем как точно, с кой телефонен разговор или среща очи в очи, се е стигнало до оставка. В този смисъл заглавието на материала е напълно вярно.

  Доброто е заразно
 23. 23 Профил на Aнгел Варна
  Aнгел Варна
  Рейтинг: 497 Весело

  Освен това неговата Алфа Банк загуби сделки с австрийци и германци , след като се разбра, че е лъгала партньорите за концесиите на въглища в Македония.

 24. 24 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  В много от нещата Прокофиев е прав! И за Съдебната система и за медийните монополи, и за Олигархията, и за много неща! Но...има едно "НО"! През годините и той се беше наредил на "софрата" на Олигарсите. Дали е изгонен, или си е "откъснал опашката", не знам! Но някак си не мога да взема, това, иначе много добро негово интервю, за чиста монета. Нещо, някак си ми навява, че е отлъчен от някъде...от нещо.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 25. 25 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Че то кое не ни е менте?

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 26. 26 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1471 Весело

  Хаха, олигарси били само политиците..., е имало и тук там някой бизнесмен ....
  Клоунада!


  ОЛИГАРСИТЕ, ИЗТРЕПЕТЕ СЕ БЕ!


 27. 27 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Иво Прокопиев пред "Дер Щандарт": "Алфа банк" се опита незаконно да обяви целият кредит за предсрочно изискуем, без да има основание за това. Целта беше през усвояване на обезпеченията по кредита, да се установи контрол върху дейността фирмата преди изборите и след това да се продаде. Неофициално ни беше казано, че имат купувач, който даже бил депозирал парите при тях.
  Иво Прокопиев пред "Дер Щандарт" грубо нарушава разпоредбата на чл. 152а от Закона за кредитните институции. Какво гласи чл. 152а от Закона за кредитните институции? Чл. 152а. (Нов - ДВ, бр. 105 от 2011 г.) (1) Който разпространява невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея, се наказва с глоба от 2000 до 5000 лв., а при повторно нарушение - от 3000 до 10 000 лв.
  (2) Ако нарушението по ал. 1 е извършено чрез средство за масова информация, глобата е от 5000 до 10 000 лв., а при повторно нарушение - от 8000 до 20 000 лв.
  (3) Ако нарушителят по ал. 1 или 2 е юридическо лице, се налага имуществена санкция, както следва:
  1. в случаите по ал. 1 - в размер от 10 000 до 30 000 лв., а при повторно нарушение - от 30 000 до 50 000 лв.;
  2. в случаите по ал. 2 - в размер от 20 000 до 50 000 лв., а при повторно нарушение - от 50 000 до 150 000 лв.
  Приетият на 20 декември 2011 г. по законопроект на правителството на ГЕРБ чл. 152а от Закона за кредитните институции за забрана и преследване на разпространяване на компрометираща банки информация, е скандално противоконституционен, забранен от Конституцията за прилагане и … с интересна предистория.
  Законопроектът е внесен в Народното събрание на 31.08.2011 г. По това време приятелката-несъпруга на бившия премиер Бойко Борисов се е освободила чрез продажба от контрола си над СИБанк, една от посочените като „гнили ябълки” в доклада на американския посланик и току-що през май 2011 г. вече се е сдобила с друга, вдъхваща доверие чрез названието си банка - „Българо-американска кредитна банка”.
  Законопроектът е внесен формално от Министерския съвет, но мотивите за смисъла и необходимостта от текстовете му са представени писмено на парламента от бившия премиер Бойко Борисов и сред мотивите му … няма и помен от дума за смисъла и необходимостта от нововъведения противоконституционния цензурен репресивен чл. 152а.
  И най-немнителният гражданин не може да изключи, че бившият премиер Бойко Борисов е включил (или са му включили) без мотиви за пред хора въпросния противоконституционен текст в закона, за да бъде той в услуга и закрила на близки му банкери, примерно на негова приятелка-несъпруга, „опарена” от разпространената информация в доклада на американския посланик Джон Байърли за предишната й банка. Текстът на чл. 152а от Закона за кредитните институции обаче е скандално противоконституционен, защото отнема и репресира осъществяването на гарантирани от Конституцията неотменими основни права на гражданите: Чл. 41. (1) Всеки има право да търси, получава и разпространява информация. Осъществяването на това право не може да бъде насочено срещу правата и доброто име на другите граждани, както и срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала. Добре, но която и да е частна търговска „банка” не е „гражданин” и затова банки, за разлика от живи хора не попадат под изключението на Конституцията за свободно разпространяване на информация.
  Това е направено по напълно разумната преценка на конституционния законодател, че правото на гражданите на свободно разпространяване на информация е с много по-висока обществена важност, значимост и тежест, отколкото евентуално основателно или неоснователно засегнати търговски интереси на частна банка.
  Освен че една „банка” не е одушевен субект, който сам да може да заяви, че чувства, че са му уронени доброто име и доверието към нея. Не е необходимо човек да е мнителен, за да асоциира как въпросният член на управляващите законодатели на ГЕРБ би изглеждал, ако вместо „банка” в него се включат равностойни по „значимост”, та и по-„значими” познати неодушевени субекти от недалечното минало:
  - „Който разпространява невярна информация или обстоятелства за Народната власт, с което се уронват доброто име на Народната власт и доверието към нея, се наказва с … „
  - „Който разпространява невярна информация или обстоятелства за Партията и правителството…”
  - „Който разпространява невярна информация или обстоятелства за Народната милиция…”
  - „Който разпространява невярна информация или обстоятелства за СССР…”…
  Сталинистки размер на „административното” наказание
  „Административното” наказание в сталинистки размер до над двугодишна средна работна заплата за физически лица и до над шестнадесетгодишна средна работна заплата за юридически лица, без да са налице, каквито и да са отрицателни фактически последствия за засегната банка е открито репресивно и цели ликвидирането на дръзнали да разкрият нежелани обстоятелства за банка отделен човек или предприятие с поставянето им в невъзможност да изплатят гигантски репресивни глоби.
  Защита в Конституцията и Наказателния кодекс срещу цензура
  За щастие българската конституция е с пряка сила както всяка действително демократична конституция и това изключва възможността за прилагане на противоконституционни законоподобни текстове.
  Според нея български закони са само тези, които не й противоречат и тази и всичките й разпоредби се прилагат пряко винаги и от всеки:
  Текстът на чл. 152а от Закона за кредитните институции противоречи на чл. 40, ал. 1 и 41, ал. 1 от Конституцията и поради това не представлява български закон и той не отговаря на изискването на Конституцията държавата да се управлява съгласно закона.
  Затова никой в държавата няма право да се съобразява с чл. 152а от Закона за кредитните институции и да го прилага. Това според Конституцията важи за всеки, включително и за висшите функционери на Българска народна банка. Тези обстоятелства очевидно са били известни на Българска народна банка и те не се позовават на противоконституционния чл. 152а от Закона за кредитните институции, независимо от неговото посочване от жалилите се банки.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  Как се стриже порцелан

  Класическа операция с РМД, около която изплуват имената на близки до властта финансови кръгове и високопоставени политици

  01.12.2000

  [...]

  Процедурата за раздържавяването на "Каолин" е спряна през 1997 г. Сега обстановката за приватизация чрез РМД е повече от благоприятна. Затова то отново е извадено на тезгяха. Как работи машината След като е намерен подходящият обект, едновременно и в кратки срокове трябва да се случат няколко неща: Да се регистрира юридическият субект - РМД, да се обяви процедура по раздържавяването, и то при възможно най-благоприятни условия, а с цялата операция да се захване близък до политическия патрон финансов посредник. Какво показва хронологията? На 28 септември 1999 г. разградският съд регистрира РМД "Каолин 98". Самото РМД се състои от физически лица с уставен капитал 56 хил. лева и "Интегрити корп. ООД" - неизвестна софийска фирма с уставен капитал 5000 лева. На 14 октомври 1999 г. с решение № 1044 АП открива процедура за приватизация на "Каолин" ЕАД. На 22 октомври 1999 г. в София е регистрирано "Алфа финанс" АД с предмет на дейност финансови, икономически, данъчни, правни, управленски и т.н. услуги. На 7 декември 1999 г. ДВ публикува условията за участие в търга (преговори с потенциален купувач) за "Каолин", като определя минимална цена от 5 505 000 лв. с депозит от 550 000 лв., далеч надхвърлящ капитала на "Каолин 98". На 10 януари 2000 г. АП подписва договор за продажба с РМД за 75% от акциите на дружеството. От създаването на РМД "Каолин 98" до финализиране на сделката минават 3 месеца, от обявяването на условията до решението на АП - три седмици, една от които - коледни празници. Междувременно към покупката проявяват интерес такива фирми като "Шише джам", "Бритиш клей", "Чайна клей продюсърс". Заради изключително късите срокове за подаване на оферти единствено чешката "Хорни Брижя" успява да стори това, но впоследствие отпада. Печели РМД "Каолин 98". На 11 февруари 2000 г. в ДВ излиза съобщението за продажбата на "Каолин".

  [...]

  http://paper.standartnews.com/archive/2000/12/01/society/repo.htm

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 30. 30 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Западните лидери най-много да си обършат задника с интервюто на Прокопиев. Всеки ден членство на ГЕРБ и БСП в ЕНП и ПЕС е доказателство, че спасение от Брюксел и Европа няма да дойде.

  Спасението е в Божийте и в нашите ръце.

 31. 31 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Независимо от това кой какво мисли за Прокопиев, едно нещо е безспорно: Капитал и Дневник са най професионалните медии у нас за последните 10 години. С не по-малко професионална журналистика от световни медии като ВВС и The Economist.

 32. 32 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  Бълг.играчи се изреждат един по един пред Дер Щандарт.

  Или както казва сърбинът: Ово е щандарт...

 33. 33 Профил на tripleaaa
  tripleaaa
  Рейтинг: 544 Весело

  Разсъмва се. ПРЕВРАТаджиите самообявили се за "42-ро НС" много добре знаят, че няма как да паснат на картинката която и последния българин ще види когато отвори очи.

  Въпреки тежкия махмурлук. Това бе твърде, твърде дълъг сън. Но така се случва когато жаждата се утолява без ЛЕД (Либерализация, Ефективност, Диверсификация).

  http://www.youtube.com/watch?v=IcrbM1l_BoI

  Агресивност, Арогантност, Аргументираност
 34. 34 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1420 Разстроено

  И българските бизнесмени са фасадни такива. Назначени. Нарочени. Затова ни е такава икономиката. Шменти Капели.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 35. 35 Профил на kaliman123
  kaliman123
  Рейтинг: 388 Неутрално

  ми с такива фасадни бизнесмени като интервюирания ,каква друга да е?

 36. 36 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Забележително интервю!
  Едно е аз или вие да кажем "фасадна демокрация" или "всичко се контролира от един център", друго е да бъде казано пред света от човек, който е сред едрите предприемачи и собственици на медии в България и със съответния престиж и достоверност, който там се слага почти автоматично. Отзвукът ще бъде коренно различен. Всъщност това е обявяване на война на досегашния обществено-икономически модел.
  Въпросът е защо го прави Прокопиев? Един от мотивите - вече е споменат, че е отлюспен от същия този център. Ако ставаше дума само за отлюспването, вероятно щеше да си затрее. Но да обявиш практически война е равнозначно не само да спреш да печелиш (както е с отлюспването), а да загубиш страшно
  много.
  Тук вече не играят никакви икономически мотиви.

  Затова си мисля за друг, по-съществен и верен според мен - той е сред малкото интелигентни родни олигарси (май единствен). Разбира, че досегашният модел е международно дезавуиран, води страната към катастрофа (вкл. и собствения му бизнес независимо от умения, опит и ефективност) и е опасност за самото съществуване на нацията.
  А Прокопиев надали би се примирил вътрешно в себе си с ролята на богат рентиер в чужбина - без род и родина.

 37. 37 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Политиката на "Капитал" и "Дневник" е да представят всички гледни точки, включително и на Реформаторския блок...
  -----
  ??????

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 38. 38 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "В момента в България има съвсем ясна разделителна линия. Олигархията иска запазване на властта и тоталния контрол на всяка цена, дори и ако това струва пълна политическа изолация и рецесия в икономиката. Това е един високо организиран политически и бизнес елит, който в момента контролира повечето обществени ресурси и почти всички институции.
  От другата страна са огромното мнозинство от избиратели, представители на предприемаческия елит и средната класа. Те изобщо не са организирани, нямат политически представител, но са обединени от ценности и от общата представа за бъдещето на България. Те смятат, че трябва да се сложи край на кражбите и политическата корупция, че е нужна радикална промяна, нов обществен договор между избирателите и политическите партии, който да осигури много по-голяма прозрачност и отчетност на политиците за действията им."

  Споделящите това разбиране за проблемите пред днешното ни Политическо време, са и мои съмишленици...
  Благодаря ...

 39. 39 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Безспорно прави думи:

  Олигархията живее и се възпроизвежда от липсата на политическа алтернатива, която да покаже абсурдността на съществуващия модел.

  Пропагандната ѝ машина постоянно насажда тезата, че няма избор, всички са еднакво лоши. Подтекста на тази кампания е "В такъв случай ни оставете нас да ви управляваме на спокойствие".
  ---
  Но защо ли той не иска да го броят в кръга "Олигархия"?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 40. 40 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1320 Любопитно

  Туй читателите на Стандарт сигур със затаен дъх следят сериала - епопея "интервю - контраинтервю" на разни тъмни балкански субекти. Сигурно има и оживени читателски коментари?

 41. 41 Профил на Ламбо
  Ламбо
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Като се абстрахирам от факта, че Иво Прокопиев има доста големи финансови, политически и бизнес лостове мога да потвърдя, че това което казва е точно така.
  На някой хрумвало ли му е, че предното правителство на ГЕРБ бе симбиоза между двата (хайде да не казвам олигархични) бизнес кръга? Тоест имало е тайна договорка зад гърба на обществото.
  Аз дори мога да предположа кой министър от кой бизнес кръг е назначен. Трайков, Дянков, Плевнелиев със сигурност бяха лансирани от кръга "Капитал", Румяна Желева, Лиляна Павлова от ТИМ, както има и такива лансирани от КТБ и други групи.
  Огромни издънки според мен бяха Мирослав Найденов, Вежди Рашидов, Аню Ангелов, Лиляна Павлова, Десислава Атанасова, Тотю Младенов, Румяна Желева, да не забравим и Цветан Цветанов.

  Добре подготвени за мен бяха Томислав Дончев, Симеон Дянков, Трайчо Трайков и май спираме до тук.

  Ще е хубаво когато следващия път влиятелните бизнес кръгове в България седнат на масата, за да лобират за един или друг министър, нека първо видят качествата му, обноските му, характера, способността на компромиси. Защо българската "олигархия" ни предлага толкова лоши актьори (пример - Делян Пеевски)? За толкова малоумни ли ни мислят?

  Fortuna favet fortibus.
 42. 42 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Пирамидалните структури (всички власти са такива) са отвратителни във всичките им варианти и аспекти, защото захранващата основа, поддържащата ги основа е неинформирана, доверчива и наивна маса хора. Но още по-отвратителното е, че информирайки се за пирамидата, част от същата тази наивна и доверчива маса става точно толкова хищна и алчна, колкото такива като този екземпляр от новото време на лъжата и жестокостта. И така ... до края на света...

 43. 43 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1481 Весело

  Виж, тука човека е прав. Демокрация от руски тип, копирана едно към едно. Само дето няма петрол и газ за да станем втора Русия...

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 45. 45 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  Тъжно и никой съвет не може да ни даде.Българинът се впусна безрасъдно в пустинята на демокрацията и я изстрадва.Личността и личното у нас е несъществено и мразено от типичният еснафин,който задава тон на съвкупният живот в България.Бюрокрацията е плътност.

 46. 46 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  Предполагам, че момчето с червените бузки под фасадна демокрация има предвид такава, при която той е изгонен пред фасадата и не може да гуши като тарикатчетата зад фасадата. А защо мълча когато беше зад фасадата и захлебваше яко.

 47. 47 Профил на marteniza_de
  marteniza_de
  Рейтинг: 388 Неутрално

  няма посока... дори Прокопиев не може да намери изход, освен пак наобратно на Изток...

 48. 48 Профил на аневалС
  аневалС
  Рейтинг: 660 Неутрално

  В една килия за дълго с Цветан Василев - това би бил единственият справедлив изход от войната между тях.

  "Ако винаги, когато се извършва неправда някъде по света, те обхваща справедлив гняв, сме приятели, а това е най-важното." Че
 49. 49 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Работата на бизнеса е да печели колкото се може повече, а задача на обществото и държавата - да регулира начините за това и печалбите. Затова основният проблем не са толкова олигарсите - те са функционално производни от незрялостта и глупостта на народа.
  У нас ако понатрупаш повече пари, има само два пътя - или да се впишеш в модела, или да се затвориш в собствена оранжерийка, превръщайки се в бизнес, социален и обществен пенсионер. Ясно е кой вариант ще се избере.
  Единственото истинско решение на проблема е разрушаване на статуквото. И пак опираме до обществото - дори онези двайсетина хиляди в първите дни на протестите не могат да бъдат достатъчно критична маса, която да стартира реакцията на разпад на сегашната система.

 50. 50 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#18] от "4itatel":


  Поздравления за Прокопиев!"

  -Какъв хубав човек!

 51. 51 Профил на аневалС
  аневалС
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#46] от "Цайко":
  Харесва му оная фасада, зад която с помощта на кръга "Агнешки главички" получи чрез разбойническо-мениджърска приватизация "Каолин" и "Дамяница", ощетявайки по най-бандитски начин дългогодишни работници в двете предприятия.

  "Ако винаги, когато се извършва неправда някъде по света, те обхваща справедлив гняв, сме приятели, а това е най-важното." Че
 52. 52 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Весело

  [quote#36:"pogled"]Но да обявиш практически война е равнозначно не само да спреш да печелиш (както е с отлюспването), а да загубиш страшно
  много.[/quote]

  Освен ако не си спрял да печели и вече нямаш какво да губиш, като поведеш война.

 53. 53 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 429 Неутрално

  - Ако мога да отговоря с цитат на един от интересните съвременни мислители Бъкминстър Фулър "Никога не променяш нещата като се бориш със съществуващата реалност. За да промениш нещо, създай нов модел, който прави стария вече негоден."
  ----
  По принцип пак правилно, но защо трябва да се цитира някой си Бъкминстър Фулър (да ни вземат за начетени, май), като си има и народни мъдрости: "Не затрупвай стария кладенец преди да си изкопал нов"
  ---
  Те това липсва на протестите: не създават нов модел, а искат в стария модел да има други фигуранти.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#27:"Гневник"]Защита в Конституцията и Наказателния кодекс срещу цензура [/quote]"Главните проблеми на българските банки включват пране на пари от български и чужди престъпници и свързаното с него отпускане на заеми." - пише през 2006 г. посланик Джон Байърли и продължава: "...отпускането на кредити, свързано с пране на пари, продължава да бъде проблем при някои банки тъй като собствениците им наливат пари в свързани с тях, по-малко конкурентно-способни фирми, които нямат намерения да върнат тези заеми. Това оставя тежестта от несъбраните лоши заеми за законните инвеститори и притежатели на банкови сметки."
  Изброени са като проблемни осем български банки: ПИБ, СИБАНК (тогава на Цветелина Бориславова), Инвестбанк (на Петя Славова), Интернешънал Асет Банк (банката на СИК), КТБ (на Цветан Василев), ДЗИ (на застреляния Емил Кюлев), ЦКБ (на групировката ТИМ) и Софийска общинска банка.
  Всеки може да научи, че информацията за "гнилите ябълки" идва от бившия директор на Агенцията за финансово разузнаване (АФР) д-р Васил Киров, който в момента е зам.-директор на ОЛАФ.

 56. 56 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Да, България е фасадна демокрация с назначени "бизнесмени" като Прокопиев и назначени "политици". Общото на всичките назначение е БКП и ДС. Прокопиев чий син е ? На червен прислужник на Живков. Как Прокопиев, който е едно елементарно селянче направи първия си милион ?

 57. 57 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Подкрепям позицията на г-н Прокопиев.
  В същност, той назова моите убеждения за случващото се около нас от първият ден на т.н. Българска демокрация...бутафорна, задкулисна, уродлива, но за сметка на това, чудесен лакмус за закваска на вякакви ъндърграунди...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 58. 58 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Интервюто е много добро, дори и да не се харесва на някой.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#41:"Ламбо"]Защо българската "олигархия" ни предлага толкова лоши актьори (пример - Делян Пеевски)? За толкова малоумни ли ни мислят? [/quote]

  Да. За щастие, бъркат.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1047 Весело

  Благодарение на Иво Прокопиев все още в България има медии независими от икономическата мафия на БСП и ДПС!

 67. 67 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Капиталчо Прокопиев Каолинов рече още:
  "Политиката на "Капитал" и "Дневник" е да представят всички гледни точки"
  ---------------------------------------------------------
  Ъхъ.
  Ама се "представят" коментарите на ведомствените тролове, със всичките им лични нападки, провокации, клевети, с тънката ви хватчица - засегнатите да отговорят достатъчно ефектно, за да приложите простичката си, но работеща технология за да откажете огромен (вече) брой неудобни за "генералната ви линия" коментатори от форума, защото естествено никой не обича да изтърпява досадните им лигавщини. Игрицата ви е прозрачна за всички:
  (1) Или се принуждаваш да оставиш троловете да сипят повръщните и плювните си върху собствения си гръб, за да си запазиш възможността да коментираш и в бъдеще.
  (2) Или, като отговориш подобаващо няколко трола - или не ги пипвате изобщо, или им триете по един/два техни коментари, които на ги пращат в БАН естествено, триете и коментарите-отговор на засегнатия и опалянка - събира му се бройка изтрити коментари за БАН - и така запушвате устата на критичния ви, неудобен ви коментатор. И този номер го въртите задължително по някои жизненоважни за вас теми и пред очертаващи се и вече разгоряли се чувствителни за пропагандата ви събиия.
  ---
  Туй ви е то дето:
  "Капитал" и "Дневник" представят всички гледни точки"
  Поне не го обявявайте, че във форума и в момента има толкова много свидетели на обратното и ви хващат в поредната лъжа.

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 68. 68 Профил на corelli
  corelli
  Рейтинг: 497 Гневно

  Наглец! Той винаги е бил съвсем близо да властта! До сини,червени,турци и пембени!

 69. 69 Профил на rembrandt
  rembrandt
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#11:"cnn"]От юни насам със затворени очи ли си? Тези протести биха ли били възможни в недемократично управление? От чудене какво да пишеш, почна да изпростяваш![/quote]
  Разликата, обаче е че в демократично общество протестите нямаше да продължават до сега, а отдавна щеше да има предсрочни избори, а България отново чупи негативни рекорди по най-дълги протести без резултат... или да подават оставка или да обявят връщане към комунизъм...

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  ДЕМОКРАЦИЯТА, като принцип победи в страните от "комуноблока на т. нар соц. страни", включая и България, но тя бе модифицирана под ръководството на управленските групи на същите комуноиди управляващи и преди нея или на агентура подготвяна дълго преди периода на промени от службите на КГБ/ДС.

  Така в идеологията, но не и в практиката и същноста на тоталната експлоатация на нациите преболедували заразата си с "червеният вирус" на тоталният диктат, се създадоха общества непригодни да възприемат възможноста да съществуват свободно, защото всетаки бяха лишени от СОБСТВЕНОСТ.

  Защото още с установаването на това ретроградно обществено формиране подобно на средновековният феод съчетано с идеологемите на "църковни схизми" на новата комуно власт бяха залегнали поради липса на други възможности тогава условия за равенство и взаимопомощ, лишени от основание и от такава възможност, но убедено предпоставени, че е жизнено важно да го извършат доброволно или да бъдат заставени за това с принуда...

  Това доведе до дълбоката пропаст в обществените нагласи за това що е справедливост и от там съмненията в всякаква идея за предприемчивост, която всъщност е качество на характера, но възпитана и възпитаваща се преди всичко от възможноста за придобиване на СОБСТВЕНОСТ.

  Тази възможност бе нарочно всячески и изборно подтисната с цел нейната концентрация и целенасочена употреба от същите управляващи я преди, като общодържавна и вече пожелали да я управляват и сега като лична и частна.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на cnn
  cnn
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#69:"rembrandt"]България отново чупи негативни рекорди по най-дълги протести без резултат[/quote]
  1. Протестират само в София.
  2. София не е България.
  3. Протестират 100 човека от 2-милионна София, което е 0.005 % от населението на столицата. От тези 100 човека не махам журналистите и цивилните ченгета, които са там за сеира.
  4. Няма правителство в света, което да се поддаде на доказан от свидетели платен протест.

  ariel28 -> http://www.youtube.com/watch?v=rUwr8zJczYs
 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  BulgAryan - пикам ви на жидо-болшевишката цензура!
  Рейтинг: 551 Весело

  [quote#37:"geo_19"]Политиката на "Капитал" и "Дневник" е да представят всички гледни точки, включително и на Реформаторския блок...
  -----
  ??????[/quote]

  Объркал се е човекът ... искал е да каже: ,,ИЗКЛЮЧИТЕЛНО на Реформаторския Блок'',!

  ,,Българите-това е народът,който имаше всичко което е пожелавал. Те никога не се съмняваха в победата си" Енодий 486 г.
 77. 77 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Не може да си никой и да станеш някой" Иво Прокопиев

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 78. 78 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#71] от "convince":

  ++++++++++++++++++++

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 79. 79 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Каква фасадна демокрация...изобщо няма никаква щом комунисти са още на власт...и преди и сега...БКП е мафия...

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 82. 82 Профил на Aнгел Варна
  Aнгел Варна
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#80] от "adenauer":

  Лустрация в България да се чака най-рано след някое друго хилядолетие! Не само германския модел може да се вземе за отправна точка. На мен повече ми допада чешкият. Каквото им вършеше работа от комунизма си го запазиха, направиха си лустрация и потеглиха напред.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 551 Гневно

  До коментар [#41] от "Ламбо":

  Умен,честен,работлив,знаещ,можещ и морален български комунист или техен наследник няма.Такива са бандитските формирования от три букви-ТИМ,СИК,ВИС,всички банки,министри ,кметове въобще всички омешали са във власта са възпитаници на змииското гнездо БКП,ДС и Комсомола.От такива наследници може да стане само едно-По-голям престъпник,което е .Един техен любимец беше казал преди 80 г."Щом чуя думата комунизъм и комунист се хващам за пистолета."-и е бил абсолютно прав.

 85. 85 Профил на Aнгел Варна
  Aнгел Варна
  Рейтинг: 497 Разстроено

  До коментар [#83] от "tak40309320":
  Еднакви са. Когато някой си изгради с труд бизнес, да му гласуваш доверие, да те управлява. Но при тия двамата става дума за крадци. Какво да му избирам на единия или другия? Цвета на партиите, които хвалят ли?

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на d.berov
  d.berov
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#15] от "Тони!": много грубо наистина, да намесят абревиатурата на гимназията ни в тази свинщина! 90. 90 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#10] от "Aнгел Варна":
  Брат, баща, леля ... все едно сме на махленска седянка.
  Не мога да коментирам, човек за който не зная много, но медиите му са едни от малкото с балансирана информация.
  Всъщност не разбирам, защо толкова хора, които не харесват Икономедия, пишат във форумите на медията. Ако не харесваш нещо просто не го четеш.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 91. 91 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 998 Любопитно

  Много ме учуди изключително нелепият анализ на ситуацията с недвижимите имоти. Още повече намекът, че правителството едва ли не трябва да се грижи имотите да поскъпват, защото така било в "практически всички други държави в Западна и повечето от Източна Европа". Явно големият специалист не е чувал за балони, търсене и предлагане, качество на кредитите и други прозаични икономически теми.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 92. 92 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#75] от "Борис Тодоров":

  Поздрави пиятелю
  Намеренията ми са същите.

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 93. 93 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1224 Любопитно

  [quote#11:"cnn"]Къде пък видяхте в България демокрация, не знам.- цитат на коментар #4 от “Нефертити”

  От юни насам със затворени очи ли си? Тези протести биха ли били възможни в недемократично управление?[/quote]


  При демократично управление,след 100-тина дни протести,всяко правителство би си подало оставката...

  [quote#11:"cnn"]От чудене какво да пишеш, почна да изпростяваш! [/quote]

  От чудене какво да прави,почна да изпростяваш....

 94. 94 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  [quote#93:"popovski31"]От чудене какво да пишеш, почна да изпростяваш! - цитат на коментар #11 от “cnn”


  От чудене какво да прави,почна да изпростяваш.... [/quote]


  Да се чете "да пишеш" ...
  Извинявам се.

 95. 95 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 804 Неутрално

  "Обяснението на пропагандата на Олигархията, беше, че Роджър Уотърс е взел много пари от противниците на правителството, за да го направи"

  Наистина ли има идиот, който да е написал, че Роджър Уотърс е .... (просто не мога да го напиша, толкова е безумно)? И такива, които да го вярват? Голям майтап.

 96. 96 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Разбийте ги, г-н Прокопиев!!!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 97. 97 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 657 Неутрално

  До коментар [#31] от "event_horizon":

  аз не случайно чета дневник, но гафовете които често правят ме уверяват, че нивото им хич не е близо до тва на ББС & Ко. просто са добри за нивото на медиите в бг и толкоз.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 497 Неутрално

  - Преди всичко, Росен Плевнелиев е избран за президент на България не защото е мой приятел, а защото за него в пряк вот гласуваха мнозинството от българските избиратели.
  А ЗАЩО ИСКАМЕ НОВ ЗАКОН ЗА ЧЕСТНИ ИБОРИ.???

  НИКОЙ , НИКОГА , НИКОГО НЕ Е ИЗБИРАЛ .!!!!!!!!!!!!
  25 г. СА НАЗНАЧАВАНИ ОТ ВАС.!!!!!!!!!!!!
  ПОСЛЕДНО ОТ ЦЕЦО ВАСИЛЕВ , КАКТО НИ СЪОБЩИ БОЙКО БОРИСОВ .
  ПРОСТО ГИ ВЪРТИТЕ , ДОБРЕ , НО АКО НЕГИ КАРАХТЕ ДА ДА ВЗИМАТ НА РЪКА ,ЗА ДА НЕ ВДИГАТ ДАНЪЦИТЕ ВИ . ТАКА И ТАКА ПЛАЩАТЕ , ЗАЩО НЕ НА ДЪРЖАВАТА .??????????????????????????/

  СВОБОДЕН
 100. 100 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 631 Неутрално

  До коментар [#97] от "basilicum":

  Аз пък чета основно ВВС и The Economist, по-рядко български медии. Англичаните правят също мнго гафове и при това понякога са доста необективни. И там по форумите им ги съсипват от критика. Но това са е-медиите, грешки се правят поради бързината на публикуване, без користен умисъл.

  В този смисъл Нова Българска Медийна Група наистина няма нищо общо с медиите. Също като Работническо Дело навремето.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK