Константин Пенчев, национален омбудсман: България има нужда от операция, не от лекарство за температура

Константин Пенчев

© Красимир Юскеселиев

Константин ПенчевНационалният омбудсман и бивш председател на Върховния административен съд Константин Пенчев коментира политическата криза, отношенията между гражданите и институциите, идеите за промяна в изборните правила и забавянето на най-важните реформи.


В последните два месеца многократно призовахте за диалог между гражданите и властта. Вместо това властта се намеси в протеста. Управляващи и опозиция организираха симпатизантите си на площада. Възможен ли е въобще диалог?


- Насажданото в последните месеци мнение, че има протест и контрапротест, т.е., че едни граждани са срещу други граждани, е абсолютно невярно. Това е манипулация. Единственият възможен сблъсък е на гражданите с институциите. Това е нормално, защото гражданите избират пряко или непряко институциите и оттук нататък те трябва да работят в техен интерес. Ако това не стане, гражданите излизат на протест.
В България не виждам никакви условия за противопоставяне на граждани срещу граждани. Не бива да се пренася предизборната битка, в която митингите в подкрепа на една или друга партия са нормални в сегашните условия, когато сме извън кампания.


Т.е. проблемът е дали гражданите са доволни от управлението. И те казаха категорично, че не са доволни, и то не само от това управление, а от последните 23 години. И ако се вслушаме в изказванията на участниците в така наречения контрапротест, те казват: "Да, ние също сме за промени, за нов обществен договор и т.н.", за нов начин на управление. Просто казват, че смятат, че това правителство може да покаже нов начин на управление, а другите твърдят, че не може и трябва незабавно да подаде оставка.


Но едно е сигурно - всички са недоволни от управлението в последните 23 години и който и да дойде на власт - дали с предсрочни, или с редовни избори, трябва да знае, че хората няма да търпят да бъдат заблуждавани и няма да допуснат да се гледа на тях с пренебрежението, с което поначало администрацията в България гледа на гражданите.


В този смисъл появата на автобусите няма как да внесе промяна. Повече или по-малко масови, протестите продължават вече почти сто дни. Затова отново казвам: единственият изход е диалог, но диалог на институциите с гражданите, а не на едни граждани с други граждани - защото съществени противоречия между двете групи няма. Ако имаше, щяхме да сме в ситуация на потенциална гражданска война, а такова нещо аз не виждам.


Диалогът между гражданите и институциите трябва да е за това накъде ще се развива страната, какви реформи ще се направят. Защото нашият живот е дълбоко нереформиран - съдебна система, образование, здравеопазване, това са болезнени реформи, които чакаме вече 23 години. И без тях просто няма да стане - не можем да променим положението на бедните или броя им, ако не се направят тези важни реформи, до които всеки опира. А не виждам дори програми в тази насока. И не бива да се заблуждаваме, че някакви групи граждани ще се карат по площадите, а на управляващите ще им се разминат реформите. Да, реформите ще са болезнени, ще има много недоволни, но такива винаги има.


А какво ще стане, ако до диалог не се стигне? Преди 40-ия ден предвидихте радикализация на протестите, а оттогава те сякаш затихнаха.


- Ако няма диалог, рано или късно ще се стигне и до радикализация. Казано най-просто, идва зима. И ето, отново има неяснота при формирането на сметките за електроенергия. Не се разбира, специалисти казват, че се е увеличила цената на мегаватчас, а нещо друго отпаднало и това бил резултатът.


С други думи, протестите срещу сметките станаха не просто защото те бяха високи, а защото никой не разбра как се формират. Хората просто останаха с усещането, че за пореден път ги лъжат. Ако веднага компетентните институции не излязат със задоволително обяснение, така че и най-необразованите граждани да разберат със сигурност намалена ли е цената и защо плащат повече, отново ще има бум на недоволството не толкова заради високите сметки, колкото заради убеждението, че отново ни лъжат, отново не ни обясняват, отново живеем в непрозрачност. А от това просто им писна.


Важна е и ролята на регулаторните органи, които трябва да са независими и експертни. Не може министър-председателят да каже "Ще увеличим цената на тока с толкова или ще я намалим с толкова" просто защото хората го искат. Това е абсурд. Видяхме го в последните години. Това са независими регулаторни органи с мандат, които не са подчинени на никого. Тяхната работа не е политически популистка. Затова и там е нужна промяна. Не можем да очакваме монополистът да не иска да печели повече, това е нормално. Въпросът е как го контролираме.


Говорите за образование, здравеопазване и съдебна реформа, а правителството започва с намаляване на сметките за тока, което не се знае точно какво е, и с други базови социални мерки. Грешка ли беше това според вас?


- Социалните мерки са нещо добро, но ако искаме да имаме трайна тенденция на подобряване на живота на хората, тя може да се постигне чрез оживяване на икономиката, което пък не може да се постигне без работеща съдебна система. На пръв поглед няма връзка между развитието на промишлеността и съдебната система, но чужди инвеститори няма да дойдат, когато не са сигурни, че техните инвестиции ще бъдат запазени. А те могат да бъдат запазени само с бърз и ефективен съд. И нашите собствени капиталисти, като не им е им е сигурно в България, ще изнесат капиталите си навън. Това също е нормално.


А връзката на икономиката със здравеопазването и образованието е съвсем пряка - като имаме образование на добро ниво днес, ще имаме предприемчиви и добре подготвени кадри утре. Изключително важно е и нацията да бъде здрава.


Но аз не виждам как въобще могат да се правят реформи при това напрежение в обществото, което не спада, и с това крехко мнозинство в парламента. Те могат да бъдат направени само ако има консенсус и необходимото мнозинство - не само в парламента, а и в целия политически елит, и сред хората. Може да ни заболи, ще закрием една–две болници тук и там, ще закрием едно–две училища тук и там, но това е за добро, за да може да се намалят безсмислените разходи и да имаме ефективно работеща система.


В известен смисъл такова съгласие имаше през90-та въпреки кризите и сменящите се правителства.


- Имаше консенсус първо относно членството в Европейския съюз, не само политически, а и обществен. На моменти имаше и относно реформи в съдебната система. Да не забравяме, че бяха направени три поправки в конституцията в точно тази част – съдебна власт. А тя може да се променя само с конституционно мнозинство. Имаше единомислие и на управляващи, и на опозиция по тези важни неща. В момента, в последните 4 години, тези намерения за реформа в съдебната система изчезнаха и аз не виждам новото правителство да има някаква стратегия.


Говореше се за електронно правосъдие. Да, то е важно, защото това ще намали до голяма степен повсеместната бюрокрация, която съсипва нервите на хората. Но за това говорим от години и някакви милиони се наливат, било от бюджета, било от фондове, и нищо не се случва. Нито с електронното правосъдие, нито със системата за противодействие на престъпността. Това са неща, които в много държави са вече минало, а ние само си мечтаем за тях.


България е болна, спор няма. Трябва да я лекуваме, трябва да има операция, а не да даваме аспирин, за да спадне температурата. Защото сега ще намалим малко тока, ще увеличим малко социалните, но е нужно радикално лечение.


Как гледате на работата на новия главен прокурор и на атрактивните пресконференции, организирани от прокуратурата?


- Пълен мит е, че съдебната система трябва да бъде оставена да се реформира от самите магистрати, защото съдебната власт е независима. Това е абсурд. Каква е тя и как ще бъде реформирана зависи единствено и само от политиците, които взимат решенията, прокарват ги в парламента и променят конституцията, законите и правилата. Това не значи, че съдебната система ще бъде зависима от изпълнителната и законодателната власт. Това значи, че тя ще има необходимите гаранции. Че ще работи, ще бъде отчетна. А тя, работейки по конкретните казуси, разбира се, ще бъде независима.


Сега се оказва, че не е точно така, че има някакво преплитане между властите и медиите, че едва ли не който е на власт, доминира над всички власти. Това не е нормално, не е добро за развитието.


Протестите - и тези през февруари,  и сегашните, родиха много идеи за институционални промени, като се започне с мажоритарен вот и се стигне до по-радикални - нова конституция, двукамарен парламент, президентска република. Как гледате на тези идеи?


- Аз смятам, че трябва да започнем веднага реформите, за които говоря, защото сме закъснели твърде много. Не мисля, че законовата рамка е най-важната. Действително трябва да се осигури по-активно участие на гражданите, по-лесен достъп до вземането на решения. Но това нито ще ни накара да гласуваме, ако сме апатични и нямаме желание, нито ще ни гарантира, че ще изберем най-достойните. Нещо друго - къде е гаранцията, че това ще направи държавата по-работеща? Това, което зависи от нас, идва след това - можем да направим нова конституция, нови закони. Не смятам, че трябва да направим нова рамка, по нов начин да наредим пъзела и държавата ще тръгне. Ние сме същите хора. Същите магистрати, същите политици.


Въпросът е може ли със старите хора да бъде нареден по нов начин пъзелът.


- В рамките на тези закони пак могат да се направят много неща. Става дума за здравеопазване, за образование... Законът за здравето е най-често изменяният закон, с най-много подзаконови нормативни актове. Нещо да се е случило добро? Не. Необходими са прости и ясни действия. А хората, които са по върховете на тези институции, не са достатъчно независими и достатъчно компетентни. Това също е много важно.


Ето например събираемостта на здравните вноски е изключително ниска, а те са задължителни. Хората масово не ги внасят не само поради бедност. Трябва да се направи такъв контрол, че всеки да си плаща вноските и данъците. Да спрат измамите, контрабандата. В закона не пише, че тя е нещо добро, пише, че е престъпление. Същото важи за укриването на данъците, за измамите с ДДС. Но трябва да има контрол и спазване на принципите.


А какво мислите за идеята за нов изборен кодекс? След първите няколко заседания на парламентарната комисия отказахте да участвате в обсъжданията.


- Според мен хората не искаха нов изборен кодекс, искаха да бъдат променени някои правила, като например изравняване на достъпа на независимите и партийните кандидати. В съвременната история на България ние нямаме избран независим депутат, въпреки че винаги е имало такава възможност. Очевидно тя е неприложима. Трябваше да се намалят пречките пред независимите кандидати, например да се въведат гражданските листи. И евентуално да се осигури на тези кандидати достъп до медиите. Това искаха хората още от февруарските протести. Вместо това се реши да има нов изборен кодекс и да се преразгледа цялата избирателна система, която в общи линии работи 23 години.


Не смятам, че нов кодекс ще направи революция. И съм скептичен за срока, в който ще бъде готов. Защото едно е да подготвиш три варианта за избирателни системи, друго е те да бъдат приети в парламента на две четения. Не знам дали ще има мнозинство в парламента по отношение на избирателната система.


Идеята за вкарване на независими и за мажоритарни кандидати не е ли опасна? Партиите, добри или лоши, все пак упражняват някакъв контрол върху депутатите си. Независимите кандидати напомнят на номадите в предишния парламент. А местните избори през 2011 г. показаха всички недостатъци на мажоритарния вот.


- Може би е така. Не съм политолог. Но смятам, че дори да се либерализират правилата и да се улесни достъпът на независими кандидати, едва ли ще влязат повече от 5-6 души. За местните избори проблемът е, че кръгът на избирателите е по-тесен и вотът се манипулира по-лесно. В национален мащаб това става по-трудно.


Важното е, че хората искат това. В края на краищата никой не е по-мъдър от народа. Можем да опитаме с независимите кандидати, а времето ще покаже.


Какво мислите за машинното гласуване?


- Идеята не е лоша, съществува на много места. Поне ще се сложи край на попълнените бюлетини и индийските нишки. Предполагам и че броенето ще стане по-лесно, ще намалеят техническите грешки.


Една от по-ексцентричните идеи за институционална промяна беше тази на политолога Деян Кюранов за громбудсман - граждански омбудсман, нов тип фигура, която да осъществява диалога между гражданите и институциите и която да се избира пряко.


- По никой начин не ме е страх да се явя на избор. Но народът избира народните представители, защото сме парламентарна република и най-важният орган в държавата подлежи на избор от гражданите. Избира и президента, който няма кой знае какви правомощия. Това е донякъде излишно. Няма смисъл да получаваш народното доверие чрез пряк вот и да не можеш да свършиш нищо решаващо.


Омбудсманът е институция, дошла от скандинавските страни, която по дефиниция не трябва да има големи правомощия – да наказва, да глобява, да дава задължителни предписания и т.н. Той по-скоро трябва да осигурява защита на гражданите от администрацията и диалог между гражданите и институциите. Така че да бъде избран от гражданите е овластяване от народа, което той не може да оправдае, защото няма правомощия.


Освен това не можем да кажем, че един човек, бил той и избран от народа, представлява цялото гражданско общество. Гражданското общество е многообразно, има различни организации, идеи, инициативи, специализации. Няма как един-единствен човек да говори легитимно от името на народа. Затова и не взимам никакво отношение по въпроса прави ли са тези, които искат оставка веднага, тези, които искат избори по-късно, или тези, които не искат избори въобще. Аз съм омбудсман на всички и трябва да защитавам правата на всички, независимо какви са идеите им и на коя страна на демонстрациите застават.


И все пак, ако трябва да оцените първите сто дни на кабинета...


- Не мога да направя такова нещо. Не е моя работа и да решавам кога е най-добре да има избори. Трябва да защитавам всеки гражданин и всички заедно от своеволията на администрацията, била тя централна, местна, на ниво Министерски съвет или на ниво отделни учреждения. Нека това правителство работи толкова, колкото позволят хората и обстановката. За мен е важно да бъдат защитени интересите на хората и това може да стане само ако реформите вървят напред. Това ще направи хората, ако не по-богати, то поне по-малко бедни. Което също е стъпка.

Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3832 Неутрално

  Той беше царски депутат точно когато здравето на държавата много си влоши.

 2. 2 Профил на web_2.0_vs._dc
  web_2.0_vs._dc
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Трябва да се опирираме от тумора втора тройна ламя.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 3. 3 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Константин Пенчев, национален омбудсман: България има нужда от операция, не от лекарство за температура...
  България има нужда и от истински национален омбудсман, а не от Константин Пенчев...

 4. 4 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Добра мисъл,добри идеи!

 5. 5 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 899 Весело

  Имах по високо мнение за Константин Пенчев, може да е юрист, но от реална политика малко разбира..... откъде го доведе Деди в политиката? Някой да знае?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 744 Неутрално

  Тоя се пъне да става президент. Факт! Мнозина като ме чуят, викат: "Ти луд ли си, бе? Тоя с кривата физиономия???"
  Ми що не? Горе-долу честен е. Горе-долу прояви дупе га като шеф на ВАС регистрира СДС за избори.
  Ако трабва избирам между Бойко и тоя

 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3621 Неутрално

  "Насажданото в последните месеци мнение, че има протест и контрапротест, т.е., че едни граждани са срещу други граждани, е абсолютно невярно. Това е манипулация."

  Един свестен и на място висш служител на тази държава.

  Разбира се, че няма контрапротест - има нечленоразделни "активисти" и "симпатизанти" - главно цигани, които получават сандвичи, тениски, пари и безплатен транспорт до Софията, за да се пулят пред камерите и да не могат да кажат защо са там.

  Всичкщо е филмирано и документирано, за разлика от клеветническите твърдения на Мая Манолова и фантазиите на атакаджийската плява за "парите на Сорос".

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#4] от "vjacho":
  Константин Любенов Пенчев през 1976 г. завършва Юридическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Знаеш ли какво се учеше в Юридическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” тогава - социалистическото право.
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%BE_%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE  [quote#4:"vjacho"]Добра мисъл,добри идеи![/quote]

 10. 10 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1059 Весело

  "Пълен мит е, че съдебната система трябва да бъде оставена да се реформира от самите магистрати, защото съдебната власт е независима. Това е абсурд. Каква е тя и как ще бъде реформирана зависи единствено и само от политиците, които взимат решенията, прокарват ги в парламента и променят Конституцията, законите и правилата. "

  Това е истината!
  Правителството на БСП, ДПС и Атака няма нито една дума в програмата си за реформи в съдебната система!

  ОСТАВКА!

 11. 11 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#8:"Norman Granz"]Един свестен и на място висш служител на тази държава. [/quote]
  висш служител? Нито е свестен, нито е служител.
  Омбудсманът е висш и независим конституционен орган.
  До коментар [#8] от "Norman Granz":
  Омбудсманът е застъпник за правата на хората и пазител на обществения интерес. Той е висш и независим конституционен орган, който се избира от Народното събрание за срок от пет години. Омбудсманът е независим в своята дейност и се подчинява само на Конституцията, законите и международните договори, ратифицирани и влезли в сила за Република България.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на hotentot
  hotentot
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Разумен човек с аргументирана позиция! Няма да се хареса на плямпачите от форума, но умните ще го оценят.

 14. 14 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  [quote#1:"judjuk"]Той беше царски депутат точно когато здравето на държавата много си влоши.[/quote]


  "Всички сме грешни" - рубрика в червения парцал Дума

  The best way to predict the future is to invent it.
 15. 15 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  По начина, по който червените тролове се пенят става ясно, че омбудсмана е читав

  The best way to predict the future is to invent it.
 16. 16 Профил на hotentot
  hotentot
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#9] от "Гневник":

  Който е имал ум и съвест, може да стане човек и при социализма. Човек се учи и израства не само от лекции. Толкова по-ценен е, ако не е попаднал в лъжливите догми на социалистическите заблуди.

 17. 17 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  До коментар [#9] от "Гневник":

  И аз съм учил по комунистическо време.

  Вярно, в края беше, доста лабаво, но все пак крайният резултат знаеш ли какъв е?

  30 години по-късно и 10,000 мили извън страната пиша по-правилно от сегашните ученици и студенти.

  С което не искам да изтъквам нито себе си, нито системата, но фактът си остава факт: това, че някой е живял/учил по комунистическо не го прави автоматично втора категория, а в някои специфични случаи - тъкмо обратното.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3621 Неутрално

  [quote#16:"hotentot"]Който е имал ум и съвест, може да стане човек и при социализма.[/quote]

  И обратното - който по душа си е комунист, милиционер, доносник и лумпен, може да си остане такъв и когато държавата му влезе в ЕС и НАТО.

  Обърни внимание на тактиката му - не спори с тезите и аргументите на Пенчев, а гледа да "изрови" нещо "гнило" от биографияката.

  Ех, ако беше открил, и че е евреин...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#17] от "Боби Колев":


  До коментар [#16] от "hotentot":
  Не става въпрос кога е учил, а какво е учил и научил.
  Става въпрос, че Константин Пенчев нищо ново не е научил и нищо старо не е забравил.
  Социалистическото право е официалното название на правната система, използвано в страните с комунистическо управление.
  Тази "социалистическа" правна система е базирана на марксистко-ленинистката идеология и е пълна с клишета.

 20. 20 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#18:"Norman Granz"]не спори с тезите и аргументите на Пенчев,[/quote]
  Омбудсманът Константин Пенчев се беше скрил от избирането му на 20 октомври 2010 година, та почти до днес. Не виждам нито тези, нито аргументи, нищо не виждам освен
  [quote#6:"Гневник"]Изумителна правна неграмотност, съчетана с уникалната мания да се показва ! [/quote]

 21. 21 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  "Сега се оказва, че не е точно така, че има някакво преплитане между властите и медиите, че едва ли не който е на власт, доминира над всички власти. Това не е нормално, не е добро за развитието."

  Много вярна констатация. Това не е нормално и манипулира мисленето на масите.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 762 Неутрално

  [quote#9:"Гневник"]Знаеш ли какво се учеше в Юридическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски” тогава - социалистическото право.[/quote]

  Не знаех.Посипвам си главата с пепел веднага.
  А Вие знаете ли че социалистическото право е на въоръжение и сега?

 24. 24 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  "България е болна, спор няма. Трябва да я лекуваме, трябва да има операция, а не да даваме аспирин, за да спадне температурата. Защото сега ще намалим малко тока, ще увеличим малко социалните, но е нужно радикално лечение."

  Това трябваше да стане още в първата фаза на заболяването ни.Но въпросът е кой е хирурга, който ще направи операцията и ние въобще ще имаме ли правото да го избираме.

 25. 25 Профил на millton
  millton
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ами да - необходима е операция по премахване на един паразит, който, за съжаление, е намерил благоприятна среда за развитие тук, и който вече близо 70 години непрекъснато намира или създава поредния класов враг, срещу когото да се борим и да не можем да се захванем със собственото си бъдеще. Не е ли ясно, че партията, която не се разграничи от деянията си и от идеологията си, е единственият враг срещу когото трябва да се борим, игнорирайки и забравяйки го напълно.

 26. 26 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 762 Неутрално

  [quote#17:"Боби Колев"]И аз съм учил по комунистическо време.[/quote]

  То и аз и мога да гарантирам че тогава дипломи не се продаваха.Сега половината кметове са с по две-три купени дипломи.

 27. 27 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1059 Весело

  [quote#11:"Гневник"]Нито е свестен[/quote]Нима!

  Можете да прочетете този доклад
  http://www.ombudsman.bg/pictures/FINAL%20DOKLAD%202012.pdf
  от 257 страници за дейността на Националния Омбудсман през 2012г. и поне да се опитате да докажете нелепото си твърдение. В доклада има десетки конкетни примери с какво е помогнал за спазване правата на гражданите. Съвсем не случайно след избирането на Константин Пенчев броят на жалбите към Националния Омбудсман са нарастнали близо ДЕСЕТ ПЪТИ! Това говори, че гражданите му имат доверие и че той им помага да си решат проблемите. Преди него Гиньо Ганев обслужваше някой фирми, а не гражданите и за това много малко хора се жалвана при него.

 28. 28 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3621 Неутрално

  [quote#27:"BlueWater"]Съвсем не случайно след избирането на Константин Пенчев броят на жалбите към Националния Омбудсман са нарастнали близо ДЕСЕТ ПЪТИ![/quote]

  Колкото е по-читава една публична личност, толкова повече червените тролове сипят помия по нея - това е абсолютна корелация, която никога не търпи вариации.

  Навремето четях в. "Дума", за да се ориентирам по кои политици Продев и Дърева хвърлят най-много кал, и гласувах за тях.

  Когато почнаха да хвалят Желю Желев (след Боянските ливади), го отписах веднъж завинаги.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 29. 29 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  Мога да рекапитулирам казаното от Константин Пенчев, като по-адекватно, смислено и спокойно, отколкото изявите на всички български политици взети заедно. Интервю, което не ръси омраза, което не противопоставя. Законност, икономика, образование, здравеопазване. Да добавим демографията. Какво повече и трябва на една държава за да просперира? Национално съгласие, приоритети и люде, които да работят с мисъл за страната, а не чужди ибрикчии, каквито са всички полит-отрепки към момента.

 30. 30 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  България има нужда от знаещи и можещи честни хора , които не само да говорят сладки приказки , но и да действат , да застават зад казаното от тях и да действат, да действат .Тези прикаски за лекарства и дъра бъра ги слушам от 20 години , но когато става въпрос за действие всички са като мишки

  Все по-хубаво става :)
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3100 Весело

  Две изказвания на уважаемия Пенчев се борят за рубриката "Цитат на деня":

  1. Диалогът не можел да бъде "на едни граждани с други граждани - защото съществени противоречия между двете групи няма. Ако имаше, щяхме да сме в ситуация на потенциална гражданска война, а такова нещо аз не виждам". Диалогът между граждани = гражданска война!? Мдааам.

  2. "Сега се оказва, че не е точно така, че има някакво преплитане между властите и медиите, че едва ли не който е на власт, доминира над всички власти." - Кога сега!? Вчера? Еврика!

 33. 33 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 762 Неутрално

  [quote#24:"baxter"]Но въпросът е кой е хирурга, който ще направи операцията и ние въобще ще имаме ли правото да го избираме. [/quote]
  В интервюто е казано. " Затова отново казвам: единственият изход е диалог, но диалог на институциите с гражданите,"
  Човекът,който го въведе в политиката казва същото:Диалог,диалог и реформи!
  Едни се правят че не чуват,други правят всичко възможно диалог да не се случи,за да не се разбере че нямат кой знае какви идеи за реформи и подобряване на нещата.Предпочитат другият сценарий-нека сменим тези с нас,пък тогава ще я смятаме.

 34. 34 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#27:"BlueWater"]В доклада има десетки конкетни примери с какво е помогнал [/quote]
  Чел съм стъкмистиката му. Числата и думите не лъжат – лъжат само хората, които ги пишат. Тази велика фраза отдавна се е запечатала в съзнанието ми.
  До коментар [#27] от "BlueWater":Омбудсманът осъществява дейността си въз основа на правилник за организацията и дейността му.
  Чл. 24. (1) Проверката приключва с писмен отговор до лицето, подало жалбата или сигнала.
  (2) Отговорът по ал. 1 отразява резултатите от проверката и включва:
  1. повода за извършване на проверката;
  2. описание на нарушението;
  3. предприетите действия;
  4. направените констатации и изводи;
  5. препоръки и предложения, ако има такива;
  6. друга информация от значение за случая.
  (3) Отговорът се подписва от омбудсмана или от оправомощено от него лице.
  Аз му писах по належащ проблем и след 2 дни получих компетентен отговор, с помощта на който си реших проблема. Ех, кратунке, ех, "BlueWater"...Омбудсманът е длъжен да предприеме действия, а не да ти помага... 35. 35 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#3] от "Гневник":

  Защо не каже как неговата партия подари "златните кокошки" на България-БТК, Електроразпределителните дружества

 36. 36 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#34:"Гневник"]Омбудсманът осъществява дейността си въз основа на правилник за организацията и дейността му.[/quote]
  http://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2135809509

 37. 37 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Константин Пенчев още в самото начало прие нашия протест за правилната кауза,както малко по-късно направи и Президентут Плевнелиев.
  Моето мнение е,че това е правилният човек за омбудсман.За съжайение неговите правомощия са ограничени общо взето като медиатор.
  Обяснимо е защо комуноидите го оплюват непрекъснато.

  Tony
 38. 38 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#35] от "stoicho2":
  Константин Пенчев е скритият коз на НДСВ и ГЕРБ. Константин Пенчев беше един от редовите жълти депутати. Сега вече е началник. Детството му преминава в Прага, където работи баща му. Чешката столица е и неговата първа любов. Когато се върнах в България, бях в пети клас и дълго боледувах за този прекрасен град, беше кошмар, казва Пенчев. Липсвали му свободомислието, западните песни и модата, която "пристигаше от Париж до Прага за 2 години и за още 2 от Прага до София". Бившият президент Петър Стоянов е не само състудент, но и приятел на Пенчев през онези години - били са в една компания.

 39. 39 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Пълен мит е, че съдебната система трябва да бъде оставена да се реформира от самите магистрати, защото съдебната власт е независима. Това е абсурд.
  -------------------------------------
  Изключително разумен мъж.
  олкова години в светлината на прожекторите, а още не е успял да се изложи... Чудо...

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 40. 40 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#35] от "stoicho2":


  [quote#35:"stoicho2"]Защо не каже как [/quote]НДСВ-депутат обещава България да подкрепи Либия за отпадане на ООН-санкциите. България да подкрепи Либия в Съвета за сигурност на ООН за отпадане на санкциите, наложени на страната заради атентата над Локърби, при който загинаха над 200 души, основно британски и американски граждани. Това е помолил посланика на Либия у нас Фарадж Джибрил на срещата си с Групата за приятелство България - Либия, съобщи пресцентърът на парламента, цитиран от БТА. Председателят на групата за приятелство Константин Пенчев от НДСВ е поел ангажимент България да подкрепи Либия по този въпрос.
  http://www.mediapool.bg/ndsv-deputat-obeshtava-bulgaria-da-podkrepi-libiya-za-otpadane-na-oon-sanktsiite-news20146.html

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1059 Весело

  [quote#34:"Гневник"]Чел съм стъкмистиката му.[/quote]Нима!
  Можете ли да докажете, че е стъкмистика?
  Това е ритиричен въпрос, защото единствените ви "аргументи" са ad hominem.
  [quote#34:"Гневник"]Омбудсманът е длъжен да предприеме действия, а не да ти помага... [/quote]Гениална "мисъл".
  Според нея Омбудсманът не помага като предприема действия по жалби до него!

 44. 44 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1059 Весело

  [quote#43:"BlueWater"]ритиричен[/quote]риторичен

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Това е по-добрият омбудсман от предишните недоразумения,но и аз имам доста забележки към дейността му и особено от голямото му желание за изяви по медиите,в които естествено е да допуска доста грешки и да проявява пристрастия.

 47. 47 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  [quote#3:"Гневник"]България има нужда и от истински национален омбудсман, а не от Константин Пенчев...[/quote]

  Точно обратното, цяло щастие е за България, че има точно Константин Пенчев за омбудсман.
  Но с теб този разговор сме го водили вече,...

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 48. 48 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  "И не бива да се заблуждаваме, че някакви групи граждани ще се карат по площадите, а на управляващите ще им се разминат реформите."

  Повече власт за омбудсмана!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 49. 49 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  [quote#39:"qwertqwert"]Изключително разумен мъж.
  олкова години в светлината на прожекторите, а още не е успял да се изложи... Чудо...
  [/quote]

  Което иде да рече, че не всички са маскари "по дифолт".

  ПП:...все пак мисля, че на България не и дават хапче против температура, ами разслабително+успокоително...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 50. 50 Профил на savsemnov
  savsemnov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Метастазите са навсякъде - и в мозъка, и операция също не помага!
  Ново тяло трябва, сиреч ново устройство, нова държава, с нови хора - главно от средния ешелон. Те са знаещите и можещите, на които досегашните и днешните политици вече 24 години пречат или използват за собствени цели, или пък принудиха да напуснат страната...

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 727 Неутрално

  "Не можем да очакваме монополистът да не иска да печели повече, това е нормално. Въпросът е как го контролираме."
  Пенчев въпросът е защо има монополист, а не как да го контролираме. Най - лесно един проблем се решава, когато го няма. Когато бъде премахнат или когато изобщо не се допуска да възникне такъв проблем. Не го извъртай по килифарски!

 54. 54 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 800 Неутрално

  По времето на социализма можехме да търсим справедливост като се оплачем пред: другарския съд, пред председателя на профсъюза, пред партийния/ комсомолския секретар, на поставим въпроса на открито партийно или профсъюзно събрание, да пишем до телевизията, да редакцията на местен или държавен вестник, на партийното ръководство на местно , на окръжно или на национално ниво, да подадем жалба в милицията, прокуратурата, да заведем дело в съда. Сега на никого не можеш да се оплачеш! НИКОЙ, НИКОГА, НИЩО НЕ ЧУВА. НЕ РАЗБИРА И НЕ РЕШАВА ПРОБЛЕМИТЕ ТИ! ЗАТОВА ХОРАТА СА НА УЛИЦАТА! ПИШЕМ ТУК ТАМ, ПОСТАВЯМЕ НЯКАКВИ ПРОБЛЕМИ ЗА РЕШАВАНЕ, НО ФАЙДА ЙОК, КАКТО КАЗВАТ НАШИТЕ ТУРСКИ СЪСЕДИ. Управляващите знаят много добре, кой ги е довел на власт и пред кого да отговарят. НЕ Е НАРОДЪТ. НЕ СА ГРАЖДАНИТЕ, НАЛИ!

 55. 55 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 397 Неутрално

  "На пръв поглед няма връзка между развитието на промишлеността и съдебната система, но чужди инвеститори няма да дойдат, когато не са сигурни, че техните инвестиции ще бъдат запазени"

  И не само това, но без работеща съдебна система няма и нормална конкуренция, която е основното условие за развитие на икономиката. Бизнеса се прави не от по-добрите, а от тарикатите, които най вече виреят чрез връзки и подкупи и така изместват наистина можещите. Така се задушава развитието на икономиката и ще си тъпчем винаги на едно место.

 56. 56 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Ако зависеше от нас, или поне от ВСИЧКИ дипломирани юристи в България, а не от ПОЛИТИЦИТЕ, този човек и такива като него щяха да са във ВСС, или главен прокурор. Нещата щяха да са доста по-различни.
  Реформа в съдебната система. Това трябва да е основното безкомпромисно искане на хората.

 57. 57 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 397 Неутрално

  "Ето например събираемостта на здравните вноски е изключително ниска, а те са задължителни. Хората масово не ги внасят не само поради бедност. Трябва да се направи такъв контрол, че всеки да си плаща вноските и данъците"

  Трябва да се направи така, че хората да имат стимул да си плащат вноските и данъците, а не на сила, само чрез контрол.

 58. 58 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 397 Неутрално

  "Да спрат измамите, контрабандата. В закона не пише, че тя е нещо добро, пише, че е престъпление. Същото важи за укриването на данъците, за измамите с ДДС. Но трябва да има контрол и спазване на принципите."

  Пак опираме до наистина работеща и независима от политиците и тяхните протежета в бизнеса съдебна система.

 59. 59 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 819 Неутрално

  [quote#3:"Гневник"]България има нужда и от истински национален омбудсман, а не от Константин Пенчев...[/quote]


  Много минуси, но някой сеща ли се за нещо свършено от този човек за българските граждани и за България поне през последните 10 г., освен "впечатляващите" му изяви в медиите, в които критикува системата за радост на публиката, но упорито продължава да е част от най-висшата прослойка на същата тази система в битието му последователно на депутат, председател на ВАС и омбудсман?

  Никога повече мутри начело на България.
 60. 60 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  До коментар [#19] от "Гневник":

  Тезата ти нещо не намира много поддържаници във форума.

  Може да е защото всички сме сбъркани, а ти не си, а може да е защото просто е грешна.

  Количеството не е доказателство, разбира се, но поне мен са ме учили, че е силна сигнална лампа, на която трябва да обръщам внимание.

  Може пък и на тебе да послужи.

  Никакъв не ми е Пенчев и нищо не зная за миналото му.

  Но казва верни работи в това интервю.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 61. 61 Профил на hotentot
  hotentot
  Рейтинг: 395 Гневно

  До коментар [#51] от "adenauer":

  Господин псевдо-adenauer,
  Четете какво съм написал:
  "Който е имал ум и съвест, може да стане човек и при социализма." И тогава имаше ЧОВЕЦИ - не съм казал, че са били по върховете на властта. Според Вас, ако не сте се издигнал в йерархията при комунизма, значи ли че не сте Човек!
  Изглежда думата човек значи различно нещо!

 62. 62 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 397 Неутрално

  [quote#32:"Lemmy"]Диалогът между граждани = гражданска война!? Мдааам.
  [/quote]

  Опитай да си поизясниш това което четеш.

  [quote#32:"Lemmy"]съществени противоречия между двете групи няма. Ако имаше, щяхме да сме в ситуация на потенциална гражданска война[/quote]

  3 пъти чети, 5 пъти мисли и тогава пиши.

 63. 63 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#28] от "Norman Granz":

  хахаха най-верният ориентир. Ама напоследък пеевизацията и на червендалестите медии доведе до липса на титани като Дърева във всекидневната журналистика. Много посредствено, сега идеята е всички да са маскари. Например, напоследък Царят много се обажда, не знам каква е играта там.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2657 Неутрално

  "Не може министър-председателят да каже "Ще увеличим цената на тока с толкова или ще я намалим с толкова" просто защото хората го искат. Това е абсурд. Видяхме го в последните години. Това са независими регулаторни органи с мандат, които не са подчинени на никого. "

  Точно така, само където Орко е по-скоро изпълнител на поръчки. Мандатът му произтича от гешефт на 3 формации, всяка от които не би имала място в нормално европейско общество...

  I Want To Believe
 66. 66 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Хирургията е безсилна пред диагнозата, която имаме, Г-н Пенчев.
  Налага ни се сериозно Преструктуриране в системата на общия живот, който "практикуваме"...
  На всичко отгоре, сме и отчайващо резистентни ...

 67. 67 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Какво ново каза Пенчев? Какво не знаехте? Но, Пенчев, и аз, а може би и много от вас не знаят, как да накарат хората без лична воля, или хората, които си продават волята, да станат принципни. Не знаят как да вкарат принципа в политиката и да го направят основен фактор! До кабинета Борисов, включително, можеше да се говори за диалог между граждани и управление. Обикновено, соц кабинетите, или коалиционните, със соц участие бяха твърди и им липсваше чуваемост, но този, последният... С този кабинет е невъзможен диалог! Дори и монологът е насочен за вътрешна употреба! Не ги интересува кой ги слуша и дали ги слуша някой! Отмятат си въпроси и отговори и всичко е наред, според техните отчети за свършена работа. Дори и да се свали този кабинет, Парламентът ще си излъчи нов, който да прави същото. Видяхме как решиха казуса Пеевски. Махнаха дразнещата фигура, сложиха друга, дето не се набива в очи и си подкараха задачите. Техните! Не на нацията! Не на държавата! А, ексцесии ще има! Неизбежни са!

  goblenka
 68. 68 Профил на eksar007
  eksar007
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Г-Н ПЕНЧЕВ,ПРАВИЛНО КАЗВАТЕ ЧЕ БЪЛГАРИЯ ИМА НУЖДА ОТ ОПЕРАЦИЯ НО НЯМАМЕ ХИРУРЗИ ДА Я НАПРАВЯТ.ПРОТЕСТИРАЩИТЕ СА САМО АЛАРМАДЖИИ НА КОИТО ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ ИМ ОЬРЪЩА ВНИМАНИЕ. НАШИЯ НАРД Е УПЛАШЕН И СТРАХЛИВ НАСЛЕДЕНО ОТ ТУРСКОТО КОМУНИСТИЧЕСКОТО ВЛАДЕНИЯ.МНОГО Е БИТ.

 69. 69 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Единственият възможен сблъсък е на гражданите с институциите. Това е нормално, защото гражданите избират пряко или непряко институциите и оттук нататък те трябва да работят в техен интерес. Ако това не стане, гражданите излизат на протест." - а какво направиха БСП / ДПС ? докараха автобуси натоварени с хора от най-бедните и изоставени краища на България, които едва ли можем да наречем елита на нацията, и които хора от неелитната прослойка трябваше да демонстрират на съвсем не тъй необразованите хора от протеста в София, че видиш ли управлението на страната се случва по един прекрасен начин и че институциите си работят чудесно. проблемите на отрудените хора от изоставените и бедни краища на страната трябва разбира се да бъдат чути и разбрени, но едва ли те могат да дадат най-адекватната оценка за работата на институциите.

 70. 70 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1615 Весело

  Явно с периодичната, международна "хемодиализа" в Страсбург, не се подобрява общото състояние на пациента. Може би една ампутация на старата и присаждане на нова правосъдна система, от "бяла държава" донор... Или поне стволови клетки...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 71. 71 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2827 Неутрално

  До коментар [#24] от "baxter":Ето това е по темата на статията!
  Че докато се занимаваме с това кой кога какво е учил и т.н. току виж на България й притрябва не операция, а аутопсия!


 72. 72 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#71] от "patsis":

  току виж? та тя е на командно дишане! Въпрос на време е да се изключи апаратурата! Нали икономиката ни разчита изключително на евро пари и външни инвестиции! Нали намаляваме толкова бързо, че няма да има и едно поколение и следващото ще види края на една хилядолетна нация. На много хилядолетна нация!

  goblenka
 73. 73 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2827 Неутрално

  До коментар [#72] от "goblenka":Съгласен съм!

 74. 74 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#73] от "patsis":

  goblenka
 75. 75 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1463 Весело

  [quote#20:"Гневник"]Не виждам нито тези, нито аргументи, нищо не виждам освен

  Изумителна правна неграмотност, съчетана с уникалната мания да се показва ! [/quote]

  -Ми така се става политик отново! Омбудсманщината тясна за неговата душа е!

 76. 76 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 1463 Весело

  [quote#24:"baxter"]

  "България е болна, спор няма. Трябва да я лекуваме, трябва да има операция, а не да даваме аспирин, за да спадне температурата. [/quote]

  -Това прилича на въпросът,зададен от един лекар на медицински консилиум:"Колеги,този пациент ще го лекуваме ли или да го оставим сам да си умре,без наша помощ?"
  Г-н Константин Пенчев е доста опитен "лечител".Ето част от неговата "лечителска" дейност:
  =От 2001 до 2004 г. е народен представител в 39-тo Народно събрание, член на Комисията по икономическа политика и Комисията по правни въпроси.
  =Председател на Временната комисия за изготвяне на Правилник за устройството и дейността на администрацията на Народното събрание (от 30 януари 2003 г.).
  =Член на Временната парламентарна комисия за подготовка на предложения за промени в Конституцията (от 23 април 2003 г.).
  =На 7 март 2003 г. е избран за заместник-председател на ПГ на НДСВ, на 8 юли 2003 г. е преизбран на този пост.
  =Пенчев е член на постоянната делегация на НС в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) /, от 5 септември 2001 до 15 януари 2003 г. е заместващ- представител, а от 15 януари 2003 г. - основен представител.
  =Член-учредител е на партията "Национално движение Симеон Втори" (от 6 април 2002 г.) и съавтор на Устава на НДСВ. На учредителното събрание е избран за председател на Контролния съвет на партията.
  =На 2 март 2004 г. Константин Пенчев е номиниран за председател на ВАС.
  Избран е на поста на 22 март 2004 година.
  =Константин Пенчев е председател на Върховния административен съд от 22 март 2004 година до 19 октомври 2010 година.
  =От 20 октомври 2010 година Пенчев е национален омбудсман.

 77. 77 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Константин Пенчев, национален омбудсман: България има нужда от операция, не от лекарство за температура...

  -...изтърван е срока за операция ,...
  - Директно, да звънят, на...попа,
  на ПЕС, на Коминтерна, или на КГБ...
  - От това , което предстои да се случи,
  Станишев, да се оплаче, на който иска...

  urkobozambo
 78. 78 Профил на whiterabbit
  whiterabbit
  Рейтинг: 573 Неутрално

  [quote#38:"Гневник"]Липсвали му свободомислието, западните песни и модата, която "пристигаше от Париж до Прага за 2 години и за още 2 от Прага до София"[/quote]

  Доколкото се разбира от духа на всичките ти коментари, не одобряваш подобни позиции. Само че алтернативите са цензура, частушки и северно-корейски ватенки.

  И аз не помня, от къде точно Константин Пенчев се появи в обществения живот, но това, което казва е смислено, все едно кой е баща му и по коя система е учил.

 79. 79 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "- Социалните мерки са нещо добро, но ако искаме да имаме трайна тенденция на подобряване на живота на хората, тя може да се постигне чрез оживяване на икономиката, което пък не може да се постигне без работеща съдебна система"
  С други думи пак опираме до скапаната, негодна, нереформирана и корумпирана съдебна система. Вече 24 години ни говорят едно и също, но нашите управници се правят на глухи и слепи. Ясно е, че съдебната система няма сама да се реформира,т.е. няма да отсече клона, на който седи. Трябва законодателят да се заеме да я реформира, а той няма такова намерение. Това е един омагъосан кръг, от който излизане няма. Ако се въведе изборност на магистратите ще отпадне шуробаджанащината, връзкарството и възпроизвеждането на корумпирани съдии.Но никоя партия няма интерес да го направи, защото политиците ползват магистратите за замотаване и покриване на всички злоупотреби, далавери, престъпления, извършвани от самите тях и техните протежета.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK