Радан Кънев, председател на ДСБ: Ако ГЕРБ иска да отреже клона, на който е заедно с БСП и ДПС, бих им подал триона

Радан Кънев

© Красимир Юскеселиев

Радан КъневСлед обявяването на състава на гражданския съвет към Реформаторския блок "Дневник" разговаря с лидера на ДСБ Радан Кънев за блока, съвета и партията, за правителството и протестите срещу него, както и за бъдещите коалиции.


Над 110 дни правителство, над 100 дни протести срещу него, над 70 дни Реформаторски блок. Какво постигна блокът досега и отговори ли на този етап на очакванията, с които го създадохте?


- Отговаря в голяма степен. Въпреки че отстрани нещата изглеждат бавни, за нормална скорост на политическо развитие те са екстремно бързи. При това за темповете, установени в българската политика – не говоря за Западна Европа, където подобни процеси се развиват за десетилетия, а не за 70 дни.
Първоначалната идея на блока беше консолидация на реформаторските партии от центъра и дясното, които не попаднаха в парламента, и надграждане с гражданско участие на хора, които не са били в политиката. Тези цели са постигнати изцяло.


Едно от предварителните условия за успеха на блока беше реформата вътре в самите партии. Доколко успяхте да постигнете реформа в ДСБ и какви са наблюденията Ви върху останалите партии в блока?


- Не смятам, че трябва да се бъркаме едни други в партийната си работа. Но промяната в манталитета помежду ни, в начина на водене на преговори и на вземане на решения е огромна. Казвам го като човек, който поне от началото на 2009 г. е в непрекъснати коалиционни преговори. Начинът, по който се водят разговорите сега, е много по-положителен от всичко, което съм виждал, а гражданската квота има огромен принос. Защото участниците в съвета, които тепърва навлизат в политическа битности като виждат презрелите проблеми в обществото, не са склонни на толерантност към очевидни прояви на политическа ревност. Така че вътрешната реформа на дясното пространство според мен тече много бързо.


За да изпълняват основните си задачи, партиите имат нужда от непрекъснато общуване с публиката, остро медийно присъствие. Вместо това се забелязва мудно вземане на решения, далеч по-бавно, отколкото се очаква, винаги малко след събитията.


- Това е неизбежно. Недостатък е, но се надявам, че се компенсира поне малко от качеството на заеманите позиции и от факта, че те изобщо са много интересни за медиите. А у нас е традиция партии, които са изпаднали извън парламента, да губят медийното внимание в близките дни след пресконференцията, на която лидерът им подава оставка.


Самият факт, че задържаме медийното внимание, донякъде компенсира това, че сме бавни в заемането на позиции. Ние действително търсим съгласие между 30-40 души. Това не е лесен процес.


Може ли да се намали този състав?


- Със сигурност. Но според мен на този етап не е необходимо, защото част от вътрешната реформа е в това – да преодолеем неспособността да взаимодействаме и да взимаме решения в по-широк кръг от хора, която в организационния живот в България е хронична.


Винаги съм давал един пример леко встрани от политиката – има хиляди акционерни дружества, регистрирани в България, но такива, в които един акционер да няма 90%, са много малко. Повечето са еднолични. Този начин на взимане на решения е установен и има много тежки последици както за икономиката в случая с дружествата, така и за политиката. Неспособността да се окрупняват усилия, да се консолидира ресурс, е много стара в България. В политиката тя датира още от Освобождението. Така че ние в момента преодоляваме сериозни проблеми и е по-добре да ни е трудно, отколкото да се откажем.


Когато много хора стоят зад едно решение, не се ли размива отговорността?


- Да, ако избраните политически лидери на партиите се опитат да бягат от отговорност. Слава богу, в момента няма такова нещо. Председателите на партиите от блока осъзнават, че ако започнат да бягат от отговорност, ще загубят доверие за броени седмици, хората усещат това дори с кожата си. Не мисля, че председател на партия в блока би си позволил да се скрие зад широкия гръб на гражданския съвет.


И въпреки това една от функциите на съвета е да определя политическите позиции на блока.


- И го прави. Но кой взима решенията и кой носи отговорността са две отделни теми. Да, важно е да се научим да решаваме в по-широк кръг от хора, но няма как отговорност да се носи от 40 души.


Ще има атаки към блока и към гражданския съвет. Доколко са готови членовете на съвета да покажат, че са влезли в него честно и че работят така и за в бъдеще?


- Атаките вече започнаха. Бяха добре подготвени и изригнаха прекалено координирано. Компроматните машини в българската медийна среда този път се демаскираха именно с това единодушие на привидно напълно различни интереси, с което организираха атаките си в рамките на ден-два след обявяването на гражданския съвет. И това ни помогна много да се защитим, защото се видя, че става дума за недобросъвестна акция, и то с множество източници.


Става дума както за атаката срещу Трайчо Трайков, така и за синхронизираното излизане на няколко различни публични говорители в едни и същи дни в определени медии. Беше много видим синхрон, и то на атаки, които идваха и от лявата, и от дясната част на политическия спектър в България.


С всички хора в гражданския съвет говорихме предварително и всички те знаеха, че поемат риск да попаднат под ударите на компроматните машини. В голямата си част това са доста опитни хора, които познават българската обществена среда добре, а ние сме поели ангажимент да ги подкрепяме и изобщо да се подкрепяме взаимно – нещо, което в българската политика е рядкост. Тук е обичайно, когато някой е под атака, да се разграничиш от него и да го оставиш да се дави. Това е нещо, което ние няма да направим и смятаме, че е стъпка напред за българската политика – солидарност срещу подобни необосновани обвинения, дори когато тя носи малко негативи.


Как гледате на работата на антрополога Харалан Александров, който е член на съвета, с консултанта Стефан Гамизов?


- От самия Гамизов чухме, че отдавна няма контакт с г-н Александров. А в какви професионални отношения са били – това е класическа нечистоплътна атака, която беше очаквана. Аз съм адвокат и от списъка на клиентите ми могат да бъдат извадени не престъпници, защото не се занимавам с наказателно право, но със сигурност изключително антипатични хора. Имам клиенти, към които нямам топли чувства, но професионалното ми поведение е било безукорно и е отговаряло на съответните стандарти. Затова се чувствам сигурен.


По същия начин професионалните ангажименти на хората през живота им с антипатични хора не трябва да бъде разглеждано като нещо, което прави тях самите уязвими.


Играл ли е някаква роля Иван Костов в сформирането на гражданския съвет и какво е отношението му към него?


- Личните си разговори и съвети, които съм получавал от Костов, няма да коментирам, защото ще бъдат изтълкувани в две посоки едновременно – от една страна, че той ми дърпа конците, а от друга – че съм изоставил завета, съветите и съм съсипал това, което той е създал като ДСБ.


Конкретно на въпроса – не, не е играл никаква роля при подбора на членовете на съвета. А препоръката му беше да бързаме със създаването на гражданския съвет, за да осигурим необходимото сцепление между партиите в блока.


По кои теми досега сте имали сблъсъци в съвета? Някой използвал ли е правото си на вето?


- Правото на вето до момента не е използвано, въпреки че сме били близо. Но не бих казал, че има решения, по които наистина да сме стигали до тежко противоречие. Най-трудното решение беше дали да продължим на принципа на единодушието. Повечето представители на гражданския сектор бяха против, защото знаят, че той носи големи рискове. Повечето представители на партиите обаче бяха за, защото са преживявали опитите да се надцакваме с гласувания. Ние сме хора с богат и лош опит в междупартийното и коалиционното общуване и знаем колко е опасно да се създават лагери и да се търсят мнозинства. В крайна сметка принципът на консенсуса беше запазен.


Как обсъждахте позицията спрямо ГЕРБ, която предизвика толкова различни тълкувания?


- Позицията ни срещу ГЕРБ е единодушна, тя не е предизвиквала никакви спорове. Обсъждали сме без напрежение, но с много жар и отделено време как да я представим просто, защото особено през не много добросъвестни медийни интерпретации тя беше тълкувана по какъв ли не начин. И отделихме много време на думите, а същността на отношението ни не се е променила и няма различни мнения по нея.


За никакви сговаряния с ГЕРБ не може да става дума, път към единство под каквато и да е форма между ГЕРБ и Реформаторския блок няма и единственото, което имаме общо, е една непосредствена политическа задача, но не и кауза – отстраняването от власт на сегашното правителство и политическите действия за нови парламентарни избори.


Възможни коалиции за изборите или след това?


- Коалиции за изборите са напълно изключени. За тях не може да става дума. Изключена е и обща европейска листа въпреки европейското семейство. А в момента да се говори за предизборни коалиции между нас и ГЕРБ предвид огромните разлики, които имаме, е много рисковано. Мисля, че няма такава видима перспектива.


Имали ли сте срещи с ГЕРБ? От страна на Бойко Борисов има непрекъснати сигнали. След като промени темата на вота на недоверие, той каза, че послушал Реформаторския блок.


- Не, не сме се срещали. Тези неща са много прости. ГЕРБ и БСП имат огромен интерес от запазване на двуполюсния модел, който изградиха на президентските избори през 2011 г. и укрепиха на парламентарните избори през май. По този начин две партии с много ограничено политическо влияние, с твърд електорат далеч под 1 милион души, успяват да си разделят над 2 милиона гласа на принципа на противопоставянето – едни хора да гласуват за БСП, за да не виждат повече Борисов на власт, а други да гласуват за ГЕРБ, за да не бъдат допуснати червените отново на власт.


Това също е тактика, добре позната на старата десница.


- Да, така е. Това е изключителен интерес и на ГЕРБ, и на БСП. И двете партии, с огромното си медийно влияние, успяват да поддържат това впечатление. Така че е нормално ГЕРБ да иска да се представи като единен център извън БСП. Това просто не е истина и това, което искаме да променим ние в обществото, е в голяма степен наследството на ГЕРБ. Нашите четири основни приоритета, без да сме го искали, назоваха четири провала на управлението на ГЕРБ – правосъдието, икономика, изградена на законност и конкуренция, а не на корупция и обръчи, административна реформа, която да отхвърли изцяло шуробаджанащината, и свободна медийна среда. Това са четири сфери, в които според мен ГЕРБ изобщо не се опита да промени нещата, но ако са се опитали, са претърпели изключителен провал.


В предишния парламент "Синята коалиция" беше достатъчно малка, за да си позволи да бъде партньор на управлението в едни моменти и противник в други. Това е много по-удобна позиция, отколкото на Реформаторския блок, който, ако продължи да набира сила в един бъдещ парламент може би ще трябва да търси взаимодействие с ГЕРБ, за да участва в изпълнителната власт.


- Трябва да отбележим, че в предишния парламент след изборите през 2009 г. "Синята коалиция" имаше желание да сподели отговорността на управлението и да бъде част от прилагането на реформаторски политики, а не в положението веднъж да подкрепя, а веднъж не. ГЕРБ отхвърли предложението, защото не желаеше да провежда реформаторски политики, или поне това е моето обяснение.


Сега действително се намираме в положение, в което, за разлика от 2009 г., резултатите на следващите избори, когато и да са те, са непредвидими и няма никаква гаранция, че ГЕРБ ще бъде първа или втора политическа сила. Няма и гаранция, че Реформаторският блок ще бъде толкова малък, че да му се налага да бъде подкрепящ. Почти сигурно е, че няма да може да управлява и сам. Но това, на което разчитаме, е, че Реформаторският блок ще има достатъчно силно присъствие в парламента, а защо не и най-големия брой депутати, за да може да наложи реформаторски политики на следващото правителство, независимо по какъв начин то е конструирано.


И тук веднага казвам, че реформаторски политики БСП и ДПС не могат нито да подкрепят, нито да участват в тях, защото в рамките на повече от три четвърти от последните 24 години са управлявали и са налагали обратното. Спирали са всяка промяна и където могат, с лостовете на управлението са връщали държавата назад. А по отношение на ГЕРБ за 4-те години, в които бяха на власт, за съжаление не видяхме нито потенциал, нито желание да се променя държавата в посоката, която ние виждаме.


Може ли да настъпи промяна в ГЕРБ, която да ви накара да мислите по друг начин?


- Съвети на други политически сили аз не бих давал. Дали ГЕРБ може да се промени, е работа на ГЕРБ, на техните привърженици, членове, на хората, които са ангажирани с тази партия, на многобройните им представители в местната власт. И ако ГЕРБ стане реформаторска партия, ще трябва страшно много да променят начина, по който упражнява тази местна власт, защото в голямата си част примерите не са светли.


Говорим за блока като за едно цяло. Вашата позиция е, че той трябва прерасне в предизборна коалиция. Доколко тя се споделя от другите партии?


- Моята позиция, която се споделя от почти всички, с които съм говорил, е, че той трябва да прерасне в нещо много повече от предизборна коалиция. Трябва да прерасне в траен политически съюз, който да се яви заедно на повече от едни избори. Бих използвал думите "федеративен политически субект", но за съжаление българският политически закон е крайно консервативен и не предвижда подобни възможности. Но пък се надявам в следващия парламент да сме в положение да променим това. И бихме си го поставили за цел.


Разпокъсаността на политическото пространство и вождисткият модел на управление на по-големите партии са проблем и поради това, че законът така го предвижда. Всъщност тези свръхйерархични вертикални партийни структури са заложени в закона от времето, в което уставът на БКП е бил закон, и не са се променили. В европейското законодателство за политическите партии можем да видим безкрайните възможности за


федериране, за колективно членство. В Германия и Англия колективното членство на определени синдикати в партиите е разрешено. Съществуват всякакви варианти да се насърчи, а не да се предотврати сдружаването.


Бихте ли разширявали блока с още партии и не рискувате ли появата на троянски кон?


- Блокът не е затворен за разширяване. Но за да го разширим, трябва да стигнем до добрата формула на сдружаване, която да ни гарантира, че става дума за единен политически субект, който се явява на избори, а не за някакъв пачуърк. Пак ще дам пример със Западна Европа – неслучайно Християндемократическият съюз е съюз, а не партия, защото неговият генезис е този – на стотици, ако не и хиляди организации. Ако намерим модела на подобно сдружаване, нито една партия с реформаторски възглед няма да е излишна. В момента разговаряме с партии, които имат желанието да бъдат част от блока, но не можем да разширяваме безкрайно, без да имаме необходимата правна рамка.


По отношение на троянските коне – аз съм противник на политическата параноя и на търсенето на предатели. Историята показва, че хората, най-много търсили предатели, рано или късно свършват в ръцете им, защото не можеш да предвидиш всички рискове. Повечето случаи на предателства не са били от дадена партия, а от човек в твоята партия, от който най-малко си очаквал, а тези, от които най-много си се страхувал, обикновено се оказват лоялни. Рискове има, но не бива да изпадаме в параноя.


Така ли мислехте преди Божидар Лукарски да стане председател на СДС и когато блокът беше сформиран без партията?


- Там изначално липсваше доверие. Не може да става дума за предателство от хора, на които нямаш доверие. А с предишното ръководство отношенията ни приключиха на 15 май 2012 г. - цяла година преди изборите, за да виждаме, че няма какво да ни сближава. С Божидар Лукарски не е така. Той е човек, който със самата си личност вдъхва доверие и стабилност. В едно общо взето неустойчиво общество той изглежда много стабилен политик.


Обмисляла ли е ДСБ в какъв вариант ще се яви на евроизборите?


- Добре е Реформаторският блок да бъде траен политически съюз за различни видове избори. Много е добре да съществува и за европейски избори.


Във всички разговори за явяване на избори трябва да бъдем коректни към нашите приятели от "Зелените", които неведнъж са казвали, че не са на този етап на сближаване с блока и при тях това решение изобщо не е взимано. Те разглеждат блока като платформа за реформаторски политики, а себе си по-скоро като самостоятелен участник в евентуални избори. Аз се надявам да преразгледат тази своя позиция и да бъдат част от предизборна коалиция.


Не се ли притеснявате, че блокът без една партия не е същият? Че ще бъде просто реклама на една предизборна коалиция, което може да доведе до разпадането му.


- Блокът в голяма степен се олицетворява и от гражданския си съвет, и от реформаторските политики, които се надяваме да представим в края на септември и началото на октомври. Те са изработени от работни групи от експерти, преподаватели, политици, включително такива специалисти, които не се афишират като част от гражданския съвет, защото професията им по определени причини не го позволява.


Блокът ще има ясен политически и персонален облик. Според различни сондажи той получава подкрепата на близо три пъти повече хора, отколкото са гласували за отделните партии, с потенциал значително да увеличи тази подкрепа. Това означава, че обединението дава социалната му тежест. И участието или неучастието на определени партии би имало много малко значение.


Опасявате ли се, че сега, когато протестите са далеч по-слаби отпреди три месеца, подкрепата за блока може да спадне, след като без съмнение при създаването си той черпеше енергия от тях?


- Един протест не може да бъде масов вечно. Това са живи хора, които отделят голяма част от времето си и понасят сериозни лични жертви в името на това да бъдат всеки ден или през ден на площада. Това е чисто физическа, човешка енергия, която се изчерпва. Но политическите проблеми, предизвикали протеста, и техният отговор като обществени настроения не са изчерпаеми. Докато не бъдат решени проблемите, които изкараха десетки хиляди на улицата, няма никаква причина и политическата енергия да се загуби. Тя е енергия за промяна на обществото, не за ходене по жълтите павета.


Да бъде сведен протестът до пърформанс на жълтите павета е непрекъснато усилие на управляващите. Те искат да го представят като театро на малцина софиянци. А става дума за много силна политическа енергия, породена от трайни безобразия в българския обществен живот.


Каква е прогнозата Ви за следващите седмици и месеци за протеста и управлението?


- По отношение на протеста обществената енергия не е предвидима. Видяхме на 4 септември, че опитът протестът да бъде засилен с чисто логистични методи не дава резултат. Това е чиста обществена енергия и това дали един ден ще излязат повече или по-малко хора е непредвидимо и неподвластно на политическо инженерство. Така че не бих се наел да прогнозирам колко души ще излязат на улицата утре или вдругиден.


А по отношение на управляващите, мое трайно мнение е, че техният окончателен крах ще бъде вътрешно тяхно дело, а не, както много хора си го представят, плод на радикализация на протеста и физически сблъсък. Първо, защото физическите сблъсъци в демокрация са нежелани, и второ, защото признаците на разпад в БСП и на дълбок, може би непреодолим конфликт между БСП и ДПС са твърде видими. Така че те ще рухнат под собствената си тежест, под неспособността си да провеждат адекватна икономическа политика и, както повечето безпринципни банди, поради невъзможността да си разделят плячката, която винаги е по-малко от апетитите.


Основна цел на блока, многократно изтъквана, е демафиотизацията. До каква степен мафията би могла да просъществува отвъд разпадането на БСП и ДПС и може ли заплахата за нейното връщане във властта да дойде от другаде?


- Със сигурност. Тя затова е политическа мафия, защото умее да прекрачва политическите граници, защото няма идеология, а единствено интереси за плячкосване. Защото единствената ѝ политическа идеология е кражбата на парите на данъкоплатците. Тя от това живее. Така че рискът да се интегрира в ново управление или в напълно нови политически партии, които още не сме виждали, не е само теоретичен, а и напълно реален.


Това важи ли за партиите в блока?


- Да, защо не. По тази причина това, което ние предлагаме – смисълът на самото понятие за политическо реформаторство е промяна на правилата, а не на лицата. Големите реформатори са оставяли след себе си променени правила и променени обществени отношения, а не ново поколение, което да пробие на свой ред, като му дойде времето.


Защото смяна на лицата наблюдаваме непрекъснато в огромен мащаб. Много малко държави сменят огромен процент от депутатите си при нови избори. Но това не води до промяна в начина на управление. Нашата задача е създаването на такива правила, че утре, ако на нас ни се поиска да крадем, да се окаже, че не можем. Ако не го направим, не сме реформирани.


Ще използвам две метафори за сериозната политическа реформа в една мафиотска държава. Едната е хвърлянето на пръстена от края на сагата "Властелинът на пръстените" - това е, което управляващите трябва да направят. Да премахнат инструментите за нелегитимно упражняване на властта – инструментите за кражба, за влияние в правосъдието.


Като се лишиш от инструмента за кадруване в прокуратурата, всъщност се лишаваш от чадъра на прокуратурата – тя става опасна за теб и не можеш да крадеш.


Другата, по-груба метафора, е рязане на клон, на който може би сам седиш. По повод въпроса ГЕРБ мафия ли е, или не, неведнъж съм отговарял, че ако те седят на един клон с БСП и ДПС, в което аз нямам съмнения, но за разлика от БСП и ДПС имат желание да го отрежат, бих им подал триона с удоволствие.


Какво се случва със самата ДСБ? Появяват ли се нови членове? Полагате ли усилия в тази посока?


- Партията като обществена подкрепа стои, където е. Би ми било приятно да се похваля, че расте, но ние виждаме проучванията – малко под 2 на сто от общия брой избиратели. Това е логично, защото новите гласове се заявяват като привърженици на Реформаторския блок. Това е бъдещето и то се отнася и за нас, и за "България на гражданите", и за другите партии в блока. Хората, които сме привлекли, вероятно имат различни предпочитания – един харесва мен, друг - Йонко Грозев, трети – Корман Исмаилов, но заявяват себе си като избиратели на блока. И те са много повече от нашите избиратели.


Като партийна структура стоим много стабилно. Аз обиколих 10-те най-големи организации на ДСБ в страната, никъде няма разпад, няма напуснали хора. Има неголям брой хора, записали се веднага след провала на изборите като знак, че не изоставят каузата. Според мен това са наши много твърди привърженици, на които просто не им се е членувало в партия, а сега дават заявка, че не са напуснали кораба.


В момента сме в процес на създаване на нови клубове, които не са на териториален принцип, а са професионални, по интереси и т.н. Създаваме IT клуб, който ще включва единствено хора от тази сфера, на един юридически клуб. Наскоро бях на предварителна среща за учредяване на клуб на хора със свободни професии, финансисти, архитекти и няколко лекари, повечето от тях никога не са членували в партии и бяха по-скоро близки един на друг. И заявиха желание да членуват в ДСБ. За момента те са към градската организация в София, не към отделните райони.


По този начин искаме да привлечем хора, за които тази доста остаряла схема за развитие на териториален принцип не е интересна. Като цяло начинът, по който съществуват българските партии, е поне 20 години назад спрямо европейските практики, ако не и 70 години. Защото партиите в Европа са започнали да се променят много активно след Втората световна война, когато тук е останала една партия и е наложила в манталитета ни този вертикален модел на управление, който просто не е актуален – териториални организации, над тях общинските, областните, националната. Това просто не работи. Обществото не работи така в 21 век и партиите не могат да работят различно.


Читателка на "Дневник" казва, че ДСБ се е оформила като партия на градската интелигенция, основно в София, и пита не искате ли да привличате избиратели от провинцията и какво правите по въпроса?


- Констатацията е вярна в голяма степен и това е нещо, което никога не съм харесвал в ДСБ, защото безкрайно ограничава възможността да влияеш върху политиката и да променяш. Не можеш да си затворен, елитарен и реформатор, защото целта на реформатора е да постига мнозинства и да осъществява промени.


Мисля, че в голяма степен навлизането в по-малките градове, на различните социални и етнически групи ще бъде задача на блока като политически съюз повече, отколкото на отделните партии в него. Защото в моя възглед не е редно тепърва да навлизаме като отделни партии в конкуренция за неразработени социални групи или територии. Защото сме партии с много сходен профил.


Между другото по този модел се осъществява от много десетилетия насам политическата консолидация на Франция, която по принцип е много разпокъсана – и социално, и политически. И когато няколко партии се съюзят, те си поддържат независимостта и автономията, но новите хора, които приемат, влизат в цялото – не ги принуждаваш да избират между заварени партии.


Когато обикаляхте организации по места, успяхте ли да си създадете мнение защо хората протестират основно в София, а в страната излизат по десетина души?


- Много изчистените послания на този протест срещу мафията като връзка между икономически интереси, политическа власт и медии всъщност се разчитат като опасни в малките градове в страната и дори в по-големи областни центрове. Просто хората не се чувстват независими, когато трябва да посочат връзката между пари, власт и медии в повечето случаи трябва да посочат пряко работодателя си. Те са напълно наясно колко нередно нещо е това, но не са готови да поемат риск с прехраната на семейството си, което е напълно разбираемо. В доста разнородния софийски протест, ако има нещо много общо между хората, то е, че голямата част са икономически независими.


Премиерът отчете, че най-голямото постижение на кабинета е, че страхът си е отишъл от улиците навсякъде в България.


- Най-наглото политическо изказване, възможно в България, е, че може страхът да си отиде, когато се върнат комунистите на власт. Това е оксиморон. За съжаление ДПС, въпреки името си, е в голяма степен партия, която също не може да накара страха да си отиде. Напротив, тя упражнява сериозен натиск върху етническите общности в България, които я подкрепят, особено по малките населени места. Така че това е напълно невярно.


И тук паралелът между февруарските протести и сегашните е нечестен, защото всеки може да протестира срещу електроразпределителните дружества, примерно, без последици срещу него самия. Това е напълно безопасно като акт. Когато протестираш и назоваваш директно връзката между местната власт и мафията в един малък град, това, за съжаление, е много опасно в България.


Засега не можем да говорим за предстоящи парламентарни избори. Ако партиите в блока в следващите 4 години не разполагат с властовия ресурс да работят за реформаторски политики, какво би ги удържало заедно и какво би удържало доверието към тях?


- Това е много сериозен въпрос, който всички си задаваме. Ако хипотетично следващите парламентарни избори са след 4 години, ние ще минем през европейски, местни и президентски избори, преди да стигнем до парламентарни. И на всеки следващи ще трябва да показваме по-голяма степен на консолидация, отколкото на предишните. Защото краят на "Синята коалиция" не беше на 15 май 2012 г., а в лятото на 2011 г., когато се видя, че няма да удържим на обещанието си пред избирателите да бъдем заедно и на местните избори се пазарихме община по община. Единственият начин да запазиш доверието на хората е, като на всяка следваща крачка си по-консолидиран.


Не мисля, че българското общество може да понесе дълго време без парламентарни избори, както икономически- защото блокажът на сегашното управление е пълен, така и политически- защото колкото по-дълъг е периодът до следващите избори, толкова по-странни и радикални форми на протестен вот ще имаме на различни други избори. Ако изобщо е възможно да имаме европейски избори преди парламентарните, те ще имат шокиращ резултат - хората ще трябва да излеят цялото си огорчение в един вот.


Чисто практически мисля, че е невъзможно отлагането на парламентарните избори отвъд 2013 г. В рамките на годината ще има обявена дата за избори, дай боже и те да се вместят в нея, макар че става все по-невъзможно.


Обезсмисли ли се задаването на въпроса кой предложи Делян Пеевски за шеф на ДАНС?


- Не. Не може да се обезсмисли, защото най-големият проблем на правителството е липсата на отговорна политическа воля зад него. Най-лошото не е, че имаме кабинет на БСП и ДПС. Проблемът е, че имаме ясни паралели с времето на Любен Беров, когато това беше правителство на "Мултигруп", а не просто на БСП и ДПС. Така че въпросът кой дава нарежданията на премиера е изключително тревожен. Защото с всички проблеми на управлението на ГЕРБ или на тройната коалиция ние имахме партийни лидери, които платиха политическите си грешки с излизането на партията си в опозиция.


Тук имаме безотговорен човек, не знаем кому се отчита и няма да получим отговор на този въпрос. Може обаче да се окаже, че отговорът има наказателно-правни аспекти, защото има влияния в публичната власт, които не са легитимни и не са допустими.

Коментари (591)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Мнооого дълго, като за сутрин бе.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 2. 2 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Мишленце!Представяте ли си го този начело на държавата...

 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4773 Неутрално

  Ревност,партньорство,толерантност....
  Всичко това,казано по повод Реф.Блок.
  Все неща,от либретото на турски любовен сериал.
  И нищо за идеите,за намеренията,за това,КАКВО ще направят конкретно.
  И как искат някой да ги припознае като свои.
  Само с опозиционно говорене и пуризъм симпатии не се печелят.
  Впрочем и опозиционното им говорене го иззеха от ТВ СКАТ партията.
  С такава политическа неадекватност от страна на Реф.Блока фасадността на "демокрацията" става още по-фасадна.

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  "Реформаторския блок" съставен от гарга, рак и каракуда, опитващи се в името и за благото на матряла да тегли каруцата на държавицата. Готови са на всичко само и само да се върнат в народното събрание и да участват в разпределението на порциите. Аз лично мисля, че няма да им се получи.

 5. 5 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Само така - на колене пред Кунева, защото тя държи хляба и ножа. Само тя е с държавната субсидия. А други неща нямат значение. Нали покрай Кунева можеш ти и други да се уредите за депутати.

  Кунева при ченгетата:

  http://pik.bg/%D0%BA%D0%BE%D1%88%D0%BB%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%BA%D1%83%D0%BD%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D0%B5-%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B0-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82-%D0%BE%D1%82-%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D1%80%D1%8A%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%B4%D1%81-news83317.html

  Кунева в правителството на НДСВ:

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE_%D0%BD%D0%B0_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F_(85)

  Кунева в правителството на тройната коалиция:

  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE_%D0%BD%D0%B0_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F_(86)

 6. 6 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Две неща.

  Първо, РБ закъсня много. Някоя политическа сила трябваше да застане зад гражданите, докато бяха на площада. Протестът имаше нужда и от говорител, и от помощ, включително правна помощ срещу полицейско-микимаусовия произвол. РБ не направи нищо, въпреки, че Кънев излизаше на площада. Сега трябва да почват не от нулата, за да съберат подкрепа и момент, ами от минус.

  Извиненията, че щели да ги освиркат на площада, да ги продават на друг.

  Второ, РБ има смисъл ако се види, че има шанс да спечели избори, което става с организация. Една местна организация някъде струва колкото 5 интервюта в "Дневник" по 20 страници и колкото 25 срещи на граждански съвет и разтягане на локуми за политики, реформи и т.н.

  ден година храни.
 7. 7 Профил на Georgi Velev
  Georgi Velev
  Рейтинг: 572 Неутрално

  ДСБ е партия на леличките реститутки от Лозенец, Оборище и Дргалевци.
  Съответно освен един квартален кмет друго не може да излъчи.

  Между проститутката и соростутката предпочитам първото. Тя не мами и няма претенции.
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на zapadnqka
  zapadnqka
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Партията на сервитьорите и обслужващия персонал в България. Бързо да гласувате за Реформаторския блок нали са анти комунисти по техните думи. Значи е така.

  And Freedom for all
 10. 10 Профил на Sinite - завоят наляво забранен
  Sinite - завоят наляво забранен
  Рейтинг: 886 Неутрално

  много добро интервю, радан оправдава доверието в него

  Има два пътя - единият е десен, другият е грешен.
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1342 Разстроено

  Още всички газят в царското блатно безвремие. Ако имаха конкретни идеи и мерки - нямаше да се нуждаят от безкрайните разяснения...

 13. 13 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2398 Неутрално

  Защо така нищо реформаторско не видях в това интервю. Нито като мисли, нито като подход, нито като идеи. Same old, same old.

  Доброто е заразно
 14. 14 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Евала на преждеизказалите се. Обтекаемо политговорене, облечено в старомодна /уж/твърда дрешка. Тия /тогава/ модерни фльонги ни ги донесе Надка, дето ги изучи иззад отвъд океана, докато един, оттегчен от ... й бивш посланик, не я прати обратно в европа.
  Интересно как в цялото пространно и удобно интервю дума не става за изпускащата газове меглена, за турското раузнаване лоби корман и касим, за алелуята и спомената надка, за...
  Интересно, как наистина е попитан как ще сваляме настоящите изверги /което е задача номер ЕДНО/, а насреща не се чува нищо, но облечено в железни фрази, ах, алелуя, ах, подай ми мамо синьото елече...
  Трагедията е, че това все пак си остава най-доброто, което бг в момента има като политик и програма

 15. 15 Профил на kimche
  kimche
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Та кой сте Вие г-н Кънев,че ще вадите резачки?
  Май много насериозно сте се взели...Съвет от мен -изчкайте малко на едни избори да видим какви резултати ще ни покажете,пък тогава ни говорете за клони и резачки

  В България властва беззаконието!
 16. 16 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  Аз нищо не зная за този тип, забелязах го като наследи Костов, но не си правих труда да науча повече за него.

  Сега изчетох цялото интервю (или реклама, каквото щете го наречете) и съм общо взето доволен.

  Добре предава основните проблеми и идеята му за решенията общо взето съвпада с моята.

  Това, което му липсва е качеството да поведе - малко като Костов.

  Вярно, че от това иска да избяга и симпатизирам на идеята, но не и на переспективите за реализирането й.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 17. 17 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Всичко много хубаво. Въпросът е дали ентусиазмът им ще се запази до следващите парламентарни избори през 2017?
  Добър тест за тях ще бъдат изборите за ЕП догодина.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 18. 18 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 624 Неутрално

  .........Добре е Реформаторският блок да бъде траен политически съюз за различни видове избори. Много е добре да съществува и за европейски избори.+++++++

  Някакъв си адвокат, чел много, па мислил, демократ, как може да не ще да се сприятелява със световно известния Боко , с оня прякор даден му от Маджо, и наричан от полицаите Буда!

 19. 19 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1893 Неутрално

  В загасналия огън на "дясното", под пепелта, все още има тлеещи въгленчета, но за да се разгори огън, се нуждае от свежи "дръвца", макар и "сурови"! Р. Кънев правилно не бърза, защото "дръвцата" трябва да поизсъхнат, преди да се разгорят. А и поговорката "Бързата кучка, слепи ги ражда" подкрепя това мислене! Идеята за консенсуса е правилна! Обединяването в дългосрочен план е необходимо, за изграждане на стабилност и стратегия на развитие. Мисля, че са поели по правилния път!

 20. 20 Профил на millton
  millton
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Отне ми време да прочета от край до край, ала успях; и ми се стори, че казва смислени неща. Дали подбудите са чисти предстои да разберем. Знам, обаче, че тези "защото са социалисти" заедно с техния вечен коалиционен партньор е крайно време да слязат от политическата сцена.

 21. 21 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#20] от "millton":
  Без да се правя на модератор с прискърбие виждам как форума навлиза в очакваната насока - "теа са ного добри, щото другите са още по-големе изроди..."
  Ех, затова ли ходехме по протестите? Не беше ли за малко истина, тук, сега, навсякъде и винаги?

 22. 22 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Реформаторският блок е много сериозен тест за коалиционната култура и визията за дългосрочна, Реформаторска политика на ПП ГЕРБ...

 23. 23 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 544 Неутрално

  "Реформаторският блок ще има достатъчно силно присъствие в парламента, а защо не и най-големия брой депутати..."

  Не е добре човек да губи връзка с реалността.
  Реформаторският блок трябва да спре с "литературата" и метафорите за триони и други глупости и да се заеме с правене на политика.

  Надеждата, че печелиш симпатизанти като плюеш този който е в твоята страна на политическия спектър е порочна и вредна. Това което желаят повечето десни хора е усещане за обединени усилия срещу триглавата ламя. Само политика на позитивно привличане ще доведе до добър резултат.

  Ако отчупят 5-7 % от ГЕРБ и ги привлекат към себе си, нали после тези 5-7% ще им липсват за да съставят правителство. Ако пресипваш водата от една чаша в друга, водата не става повече, най-много едната чаша да се възгордее и да си остане на ниво литературни метафори.

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 24. 24 Профил на real_money
  real_money
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Цялата система се нуждае от презареждане. Огромната безработица разруши социалната тъкан на обществото и докато този въпрос не се реши, демокрация не може да има. А икономика само с европейски помощи не се прави. Трябва производство и износ. Поздрави.

 25. 25 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#22] от "dimko":
  А, не, без Бойко, макар че кат гледам к,во става с тия, по-скоро бих гласувал за него
  /извинявам се, за Него/

 26. 26 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  [quote#4:"442"]Готови са на всичко само и само да се върнат в народното събрание и да участват в разпределението на порциите. [/quote]
  Толкова сте елементарни! Толкова сте смешни с тъпите си опити да представите всичко като борба за пари и нищо друго!
  Поне прочете ли какво е казал?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 27. 27 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3560 Любопитно

  До коментар [#10] от "Sinite - завоят наляво забранен":


  [quote#10:"Sinite - завоят наляво забранен"]много добро интервю, радан оправдава доверието в него [/quote]Я ми обясни за какъв клон,на който седели БСП/ДПС и ГЕРБ става дума,след като най-голямата партия в РБ подкрепи точно БСП и ДПС на изборите за кмет на Варна?!Същата партия има и министри в кабинета на БСП/ДПС.

 28. 28 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  [quote#25:"stokn"]А, не, без Бойко, макар че кат гледам к,во става с тия, по-скоро бих гласувал за него [/quote]
  И какво точно видя? Поне това успя ли да видиш?

  "...Нашите четири основни приоритета, без да сме го искали, назоваха четири провала на управлението на ГЕРБ – правосъдието, икономика, изградена на законност и конкуренция, а не на корупция и обръчи, административна реформа, която да отхвърли изцяло шуробаджанащината, и свободна медийна среда. Това са четири сфери, в които според мен ГЕРБ изобщо не се опита да промени нещата, но ако са се опитали, са претърпели изключителен провал..."

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 29. 29 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3560 Весело

  До коментар [#18] от "Мoni56":


  [quote#18:"Мoni56"]Някакъв си адвокат, чел много, па мислил, демократ, как може да не ще да се сприятелява със световно известния Боко[/quote]Абе аз питам как тоя адвокат се събрал с типове като Касим Дал и Пръмова-не ще много да е "мислил",като го е правил,май!Радан ще завърши като Мартин Димитров-употребен и захвърлен..

 30. 30 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  [quote#27:"yanne"]Я ми обясни за какъв клон,на който седели БСП/ДПС и ГЕРБ става дума,след като най-голямата партия в РБ подкрепи точно БСП и ДПС на изборите за кмет на Варна?![/quote]
  Подкрепили са по-свестния! Какво лошо има в това? Трябва ли заради членството на ГЕРБ в ЕНП да подкрепят грешни личности?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 31. 31 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 945 Неутрално

  [quote#16:"Боби Колев"]качеството да поведе - малко като Костов. [/quote]
  Опазил го господ , да поведе към 1.5 % изборен резултат.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 32. 32 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Най-важния въпрос - ще се коалира ли с ГЕРБ, получава неясен отговор - мисля мрън мрън мрън. Едно изклюително обтекаемо интервю, нищонеказващо и без адекватна конкретика. Катинарчо се вживява в ролята си на адвокат във встъпителна пледоария, където не е сигурен какво ще извади отсрещната страна.

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 33. 33 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3560 Неутрално

  До коментар [#23] от "ttrafopostt":


  [quote#23:"ttrafopostt"]Не е добре човек да губи връзка с реалността.
  Реформаторският блок трябва да спре с "литературата" и метафорите за триони и други глупости и да се заеме с правене на политика. [/quote]Кунева прави политика и си гледа интереса.Но правещите метафори ще бъдат пак разочаровани,както бяха май месец...

 34. 34 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2398 Весело

  Според мен ето това: ".... че сме бавни в заемането на позиции. Ние действително търсим съгласие между 30-40 души. Това не е лесен процес." в крайна сметка или ще потопи РБ, или радикално ще го промени. Такова широко съгласие може да се търси само по наистина ключови теми и не може да е ежедневие. Реформата е като основен ремонт в дома, със смяна на покрива, външна изолация, нова дограма, промяна на вътрешни стени, пребоядисване, разместване/смяна на мебели и пр. Съгласие се търси само за покрива (цена, качество), дограмата и общото разположение на стаите след ремонта. За останалото се доверяваш на специалистите. Не може да се съгласува цвета в детската стая и плочките в кухнята с 30-40 човека. До този момент единственото, което е изпъкнало като позиция, е че на вратата (която още не е монтирана) има надпис "Оставка" и "Със закуски, сладоледи и ГЕРБ - дотук!".

  Доброто е заразно
 35. 35 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3560 Неутрално

  До коментар [#26] от "Храбър":


  [quote#26:"Храбър"]Готови са на всичко само и само да се върнат в народното събрание и да участват в разпределението на порциите. - цитат на коментар #4 от “442”

  Толкова сте елементарни! Толкова сте смешни с тъпите си опити да представите всичко като борба за пари и нищо друго![/quote]Я тогава разясни какво събира хора като Радан Кънев с "хора" като Пръмова и Касим Дал?!Само не ми казвай,че Дал и Пръмова са "десни" и "реформатори" и искали промяна в България,щото са от 20 години в политиката и всички са ги видели що за стока са отдавна.

 36. 36 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#14:"stokn"]Интересно, как наистина е попитан как ще сваляме настоящите изверги /което е задача номер ЕДНО/, а насреща не се чува нищо,[/quote]

  Айде по-сериозно! Радан е човек, не е магьосник. Какво може да каже, освен че гадовете сами ще се прецакат и сами ще паднат. Това е и казано. Очевидно неодобрението за правителството е голямо, но по стара традиция българинът не се ангажира с нищо повече от псуване под мустак. Няколкоседмични масови протести на много места може да свалят правителството, но такива не се очертават. Какво може да направи Радан по въпроса и какво да каже? Очевидно на този пост той не може да си позволи забележки за качеството на матряла (което е в основата на всичките ни обществени злочестини), а не си спомням да е правил такива забележки и преди, откак го следя, той е много умерен човек.

 37. 37 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Докато не се стигне до директни ползи ( та дори и взаимопомощ и протегната ръка към най-изоставените слоеве - нещо което е една от основните грешки на "дясната" интелигенция ), обединение на усилията, ерго създаване на действащи структури с проста но ясна демократичност, няма да има народна дясна партия.

  Изключителен дефицит е фактът, че дори не се отваря дума за това ( което е съществената стратегия ), а фактически се мисли и говори "на парче".

  Поне направете конкурс на идеи-технологии.

  Ето, например, една:
  http://boababbg.blogspot.com/2013/07/2.html

 38. 38 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3560 Неутрално

  До коментар [#30] от "Храбър":


  [quote#30:"Храбър"]Подкрепили са по-свестния! Какво лошо има в това?[/quote]Доживях да си признае костовист,че подкрепил БСП/ДПС.Ама това означава,че на клона с БСП/ДПС си седите вие,май а?!Сега и ако излезе вярно,че Радан се е срещал С Пеевски пак ли ще кажеш,че се срещал с "по-добрия" ?!

 39. 39 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  ДСБ трябваше да се сетят за триона още преди 3-4 години. Интересно как си въобразяваха, че ще мелят башно с бивш пожарникар и охранител член на БКП, бивш служител на ДС и бивша партийна секретарка.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 40. 40 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#35] от "yanne":

  Каквито да са Дал, Пръмова, Радан, Корман, Даниел Вълчев и така нататък общото между тях, колкото и общо казано е култура, малко или повече различна от културата на Доган, Станишев, Мая Манолова, Местан, Христо Бисеров, Йордан Цонев и така нататък.

  Което за България не е малко.

 41. 41
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 42. 42 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 572 Неутрално

  ДСБ - Варна има думата, как да се управлява РБ, грозна картинка - общи приказки на нивото на участничка в реалити, липса на каквото и да е натрупване в горната част на тялото - обикновени клиентилисти и мераклии да наскочат мизерния си произход и ниските си доходи на гърба на обществото.

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 43. 43 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  До коментар [#36] от "the_sceptic":

  Гадовете няма да се прецакат сами. Как Герб станаха политическа сила - с бачкане, изграждане на структури по места, обиколки, срещи, а после и митинги.

  Тази работа с интервюта по телевизията и радиото не става.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 44. 44 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 939 Любопитно

  Без да чета писанието на Кънев,само питам:
  - с какво ГЕРБ и Борисов са по-лоши от Пръмова-Кунева и Касим Дал?

 45. 45 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#43:"tribiri"]Гадовете няма да се прецакат сами. [/quote]

  Историята показва друго. През 1994-1995 тогавашната мафия изглеждаше несломима. Властта беше тяхна, с изключение на президента ... тук малко лъжа, тогава имаше много повече независими медии, но природонаселението четеше парцала 24часа масово, така че като цяло контролираха и медиите. Парламентът им беше на разположение като сега, правителствата и на Л Беров, и на Ж Виденов ги поддържаха всячески, както сега Орешарски работи за КТБ и тимаджиите. Ама през 1996 червеният капитализъм започна да имплодира и в края на 1996 средните заплати започнаха да чинят 10-20 дойч марки. Изригването на недоволство в началото на 1997 се дължеше много повече на икономическото самоосиране на другарите и ченгетата, отколкото на осъзнат порив към свобода. Ако бяха по-умни, те нямаше да се прецакат толкова елементарно. Но те не може да бъдат нещо друго освен алчни късогледи самодоволни свине. Ако бъдат оставени достатъчно дълго и този път, резултатът ще бъде осирането им и измитането им.

  Лошото е, че България ще изгуби още време и ще се хлъзне назад, но ... всеки народ си заслужава съдбата. Който стъпва повторно на една и съща динена кора си заслужава натъртения задник.

 46. 46 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 983 Неутрално

  [quote#11:"Zizu"]Радан Кънев е едно недоразумение в политиката! Не спира да говори глупости[/quote]
  Да не си объркал нещо името...щото тоя профил приляга идеално на лицето ББ,на лицето ВС,на лицето СС...

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 47. 47 Профил на mitkaloto_
  mitkaloto_
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Реформаторският блок е единствения политически субект в България в този момент, за когото имам някаква надежда, че има сили да промени статуквото. Но за да премине надеждата в увереност, е необходимо РБ да изкара най-после някаква платформа, някаква програма с приоритети и мерки за тяхното реализиране. Защото намеренията звучат добре, ама как смятат да ги осъществяват?
  И присъствието на червени кукувици като Пръмова и сие (ако се появят Софиянски и Бакърджиев, това ще е просто края на играта за РБ) пречи. Не знам Радан Кънев, как си прави сметките, но понякога като добавяш, на практика вадиш.

  Get Carter (Mike Hodges)
 48. 48 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#45:"the_sceptic"]Ама през 1996 червеният капитализъм започна да имплодира[/quote]

  Глупости, имплодираха спестяванията на гражданите в левове и държавата им.

  Червеният капитализъм се кешна аут и дочака приватзацията, в която го пуснаха без да проверят произхода на средствата и те си изкупиха каквото им хареса.

  А за каквото не останаха кинти го изкупиха с препрани пари, за чийто произход също не се грижим особено (вместо като минимум да го ползваме да блокираме политическото влияние на тия пари).

  Това, което сега го виждаш е последица на онова.

  ден година храни.
 49. 49 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Гневно

  Реформаторският блок е млада формация,която тепърва ще се избистря.Прав е Радан Кънев,има още път да се извърви,но има една цел,която ни обединява - това е ОСТАВКА и Предсрочни избори!
  Аз лично на изборите през м.май гласувах за Радан Кънев.Имам му доверие.

  Tony
 50. 50 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Много интересно и и смислено интервю ! И не го казвам, за да правя реклама, а защото наистина смятам така. Знам, че статията е прекалено дълга за повечето съфорумци, но все пак я препоръчвам за четене...

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 51. 51 Профил на onlooker
  onlooker
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Всичко добре, само не е ясно как РБ ще изгради структури на местно ниво. Там положението куца, а в същото време се говори за хоризонтална организация ... хоризонтът изглежда твърде тесен на този етап ако се разчита само на "икономически независимите" поддръжници в София. Надеждата да се вземат повече гласове от ГЕРБ е голяма. Реалността - различна.

 52. 52 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Прочетох цялото интервю. Освен рутинен популизъм, познати обещания за реформи във тази..тази и пак същите неща, които и аз бих начертала като най-важни за основна структурна и законова промяна сфери. ГЕРБ седели на клон...маймунджулуци.
  Като че ли комсомолски секретар коментира.
  Докато не схванат, че дори броят на евентуалните им депутатски места е функция на отношението им към Борисов, няма да видят повече от 7-8% на изборите. И тъй като за мен Радан е умен мъж, то той не може да не осъзнава това. Налага се заключението, че на политическия "клон" приписваното място на ГЕРБ е отдавна заето от ДСБ и сателити.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 667 Весело

  До коментар [#50] от "Велислав":
  Батко, ама и ти си фен!? Етстествено, че е интересно и смислено интервюто, в момента, в който пиша този пост, "Дневник" ми дава 2 269 "прочели", а още е сутрин. Ама що обиждаш "повечето форумци"? Не че не си прав. Ще имаш поне 20 минуса от индивиди, които дори не знаят под каква "статия" /твой цитат/ ти ги лепят. И все пак, не ги обиждай без причина

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#35] от "yanne": То Тиквата с книжката на БКП в джоба и той десен се написа. Как пък все десни партии се пръкнаха в бедна България? БСП не прави изключение от агитката ,само говоренето и е ляво,щот още не са измрели старите комунисти и все трябва да ги излъжат с нещо.

 57. 57 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 470 Неутрално

  От Фейсбук - Alexander Aleksiev:

  ПРИЗРАК БРОДИ ИЗ БЪЛГАРИЯ –
  ПРИЗРАКЪТ НА РЕФОРМИЗМА!

  Напоследък си спомням си за едни думи на Вени Марковски, казвани на два пъти през няколко години. Няма да търся цитат, но смисълът им беше, че много се учудва на българските медии. Никоя уважавана медия по света не коментирала това, че някой се кани да прави нещо. Нормално било нещото да стане и едва тогава да се коментира. Всичко останало се счита за разпространяване на слухове, клюкарски провинциализъм и изобщо - махленщина.
  Макар да съм много далеч от политическите пристрастия на г-н Марковски (пък и от неполитическите), не мога да не се съглася с него!
  Защото българските медии от няколко месеца насам ни облъчват с информация за един политически призрак, наречен Реформаторски блок.
  Доста политически наблюдатели свързват падането на правителството с материализирането на този призрак. Твърди се дори, че едва след като призракът набере сили и се поохрани, протестиращото население ще бъде удостоено с оставката на марионетното правителство на БСП и ДПС – поради което би било доста лекомислено да го подминаваме.
  Малко предистория.
  В продължение на последния четвърт век политиците ни обливат всеки ден с гнусните си обвинения един към друг – кога справедливи, кога не. Кога с основание, кога – с откровени лъжи. Сами си създадоха образ на подло, непочтено, властолюбиво и крадливо племе. Едва сега се усетиха какво направиха и е време да си поизмият суратите. И по всичко изглежда, че се появи първата лястовичка.
  Обявено беше, че все още призрачният десен Реформаторски блок – защото той още не е регистриран като организация – щял да има за основна цел да реформира. Изглежда, че за да бъдеш носител на реформизма, в никой случай не трябва да се регистрираш.
  Блокът бил с отворен формат – всяка партия можела да кандидатства да се присъедини към него. Може и да е така. Но между обявените досега приети 7 партии-членки виждаме различия, които много неприятно ни напомнят на различията между партиите, които се обединиха в парламента, за да излъчат сегашното правителство. Освен това не е ясно КОЙ одобрява или отхвърля присъединяването на партиите.
  Обявено беше, че към Блока ще функционира една “надстройка” - Граждански съвет, чийто състав е разделен на две части. В първата влизали по двама представители на партия-членка, а във втората, гражданската - “доказано морални публични лица от гражданското общество”.
  Че присъствието на партийни представители веднага променя чисто гражданския характер на съвета е подробност, за която някой смята, че трябва да си затворим очите. А тази работа с доказания морал на 25-те ужасно напомня на морала на съдебната система – и тя си го има по презумпция, или както сега е модерно да се казва – по дефолт.
  Единият от двата принципа на работа на ГС, обявени в блога на РБ, гласи:
  “Решенията на Гражданският съвет на РБ се взимат с консенсус, което като тежест за гласа на всеки един представител на гражданската част на съвета, важи равностойно на гласа на всяка една партия от него.”
  С чий консенсус са били одобрени и текстът, и правописът на този принцип, вписан в учредителния им документ, не е ясно. Но е ясно, че този консенсус е постигнат доста прибързано.
  Дали съставът на Съвета е точно определен или и той ще бъде “отворен” като Блока, също не е ясно. Ясно е обаче, че 25 души ще ръководят 7 партии, и че заседанията им са закрити за журналисти.

  Сега да видим какво ни съобщиха някои представители на тази странна конфигурация:
  Любомир Христов:
  Реформаторския блок е експеримент, ново, трето измерение в политиката.
  Проф. Тодор Танев:
  Искаме да променим партийността на партиите в България. Модерната партия не се бори за власт. Гражданският съвет има за цел да реформира политиката. Партиите ще стоят само на входа и на изхода на Гражданския съвет. РБ е единственото обединение на основата на ценности, а гаранция за морала му сме ние.
  Светослав Малинов:
  “Нашето намерение е Реформаторският блок да се превърне в предизборен (блок)...”
  Радан Кънев:
  Задачата (на Реформаторския блок) е ясна - да се преодолее недоверието на хората в политиката.
  Всяко нещо се приема от самия Граждански съвет и партиите са задължени това да е тяхната позиция. Затова... чрез тази стъпка партиите се отказват от власт. Те няма да формулират позиции, те ще ги получават готови от Граждански съвет.
  Ралица Ковачева:
  Преодолях погнусата си към политическото, защото Гражданският съвет е нов инструмент.
  Трайчо Трайков:
  Гражданският съвет – това е самият блок.
  Харалан Александров:
  Участвам само от изследователски интерес към сближаването между политическото и гражданското. Гражданският съвет е рефлексивно пространство. Смятам, че е на път да възникне колективно лидерство.
  Надежда Нейнски:
  Принципът, който ни обединява, е самата реформа. РБ ще направи ревизия на държавата. От момента, в който гражданите се включат в Съвета към Реформаторския блок, те стават всъщност политици, защото взимат участие в политическите решения на обединението. Партиите правят жертвоприношение, като дават част от своя суверенитет на Гражданския съвет.

  Такааа... като оставим настрана противоречията, излиза, че партиите от РБ щели да станат доброволно курбан в битката за морала в политиката. Ще се пречистят от политическото си естество и ще дадат юздите в ръцете на хора, които не са техни членове, нито са политици, а граждани. Защото членовете на партиите и политиците не били граждани.
  А гражданската група пък доброволно се отказвала от чистотата на гражданската си същност и се жертвала да се омърси с политика.

  Започвам да се обърквам, стана ми прекалено “интелигентно”. Нещо безформено и безлично витае там – и същевременно познато. Нещо, преминаващо през катарзис. Като Пеевски. Я да пробвам още по-накратко:
  Реформата на реформаторите е експеримент и се състои в това - политическите партии саможертвено да прехвърлят политиката към гражданството – т.е. към народа. Къде е народът ли? Ами 25-те члена на Гражданския съвет са народът.
  Само че това никак не е ново в българската политическа история... едно време на Гражданския съвет му викаха ЦК на БКП. Остава Реформаторският блок да учреди орден АБПП - “Активен борец против политиката” и като влезе в парламента, да гласува персонални пенсии за активните борци против себе си.

  Няма да поставяме въпроса за отговорността, ясен е. Колективното лидерство води до колективната отговорност, която всички много обичаме. Затова от сто дни насам питаме “КОЙ?” и отговор няма.
  Колко са били прави древните мъдреци, когато са повтаряли:

  НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО!

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 58. 58 Профил на regul
  regul
  Рейтинг: 213 Гневно

  Кебапчийски котараци мъркат край блока на Кунева и Ко.
  Храненици на Сорос и комунистическата номенклатура в "гражданския съвет"
  http://reporterbg.com/index.php?id=66024

  Политологът Антон Тодоров в предаването "Дискусионно студио" по телевизия СКАТ с водещ Велизар Енчев. Темата: Пребоядисани човечета тормозят държавата. БСП е единствената партия, която мооже да докара Реаниматорския блок във властта - вижте коя е седесарската клиентела, която напълни висшата изпълнителната власт покрай Орешарски и Даниела Бобева. Знаят ли защитниците на правителството на Олигарски тези факти? И още - скандални факти за шефовете на служба "Военна информация".

  http://www.youtube.com/watch?v=2gkwqrDj5ok

  Пребоядисани човечета тормозят държавата

  http://pik.bg/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%BE%D1%8F%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%BE%D0%B7%D1%8F%D1%82-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-news100165.html

 59. 59 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Доста отдавна не са се чували толкова смислени приказки от български политик. В интервюто има много много истина. Каква огромна разлика в сравнение с жалките напъни и евтината демагогия на управляващата политическа паплач!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 60. 60 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3560 Неутрално

  До коментар [#40] от "evkalipt":


  [quote#40:"evkalipt"]Каквито да са Дал, Пръмова, Радан, Корман, Даниел Вълчев и така нататък общото между тях, колкото и общо казано е култура, малко или повече различна от културата на Доган, Станишев, Мая Манолова, Местан, Христо Бисеров, Йордан Цонев и така нататък. [/quote]Значи не е реформаторси,а културен блок?!Аз не смятам,че Касим Дал е по-различен от Доган,толкова години му беше заместник в ДПС.Пък Даниел Вълчев и Пръмова не са по-различни от Сергей Станишев-а даже са били министри в негов кабинет,ама предполагам и че това сте забравили...

 61. 61 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  На този не му трябва трион, а келемявка и кандилница за да опее и погребе тленните останки на СДС-то. Ако мисли да се връща на бял кон във властта, трябва да знае, че белия кон на демокрацията царят го омаломощи, Бойко го претрепа и сега е една проскубана кранта. Няма връщане назад.

 62. 62 Профил на rug35313719
  rug35313719
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Твърде много приказки за твърде неизвестен субект и колкото повече чета по тъжно ми става. Цялата работа прилича малко на "МИНИСТЕРСТВО НА ИНВЕСТИЦИОННОТО ПРОЕКТИРАНЕ", дето хем го има, хем никой не знае за какво. Хем нищо не се чува как работи, хем ММ разправя наляво и надясно, че много неща свършили ама имали лоша комуникация. Сега научавам, че този "блок" са доста партии и ми става още по тъжно, що за партии са щом всичките на куп заедно са толкова малки, че май няма да минат 4% - пак ли борбата ще е само за заветния 1% и субсидията. Ще ми се да вярвам, че са читави и свестни хора, че ще влезат във власта и ще е за добро, но ми е някак трудно..

 63. 63 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3560 Неутрално

  До коментар [#41] от "Georgi Yordanov":


  [quote#41:"Georgi Yordanov"]Плювачите по Р Блок ... са си едни обикновени прасета! ... искат да си се киснат и търкалят в блатото. [/quote]С такива "послания" ,не само,че ще настигнете ДСБ по електорална подкрепа,но и ще ги надминете.Надолу имам предвид,разбира се.Хората с десни убеждения в България не са малко,а ДСБ-арите са само малка част от тях.И това,че не харесват Костов или Пръмова,далеч не означава,че са прасета и живеят в кочина...

 64. 64 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Добро утро, икономедиа! Ако си бяхте чели интервюто, щяхте непременно да го разделите на две части, защото логиката му го изисква и от уважение към читателите си. Да, ама не - дорасли сте само да генерирате трафик с неуместни заглавия.

 65. 65 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  За мен интересната част на интервюто е втората. По-конкретно от това, което казва, здраве му кажи! На този етап и това е много.

  Допадат ми въпросите, които са му зададени, но липсва същественият - за Кунева. Това е, което хвърля сянка върху реформаторските намерение и налива вода в мелницата на анти-феновете. Това е едно от основните притеснения в дясното пространство.

 66. 66 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3560 Неутрално
  До коментар [#57] от "avatar":


  [quote#57:"avatar"]Защото българските медии от няколко месеца насам ни облъчват с информация за един политически призрак, наречен Реформаторски блок. [/quote]Защото последния опит на олигархията да създаде "десен" спасител,а именно формацията на Пръмова,се провали с гръм и трясък.Още преди 3 месеца Местан каза,че БСП/ДПС чакали да се появи "конструктивна" дясна опозиция.И явно не са чакали,защото изведнъж след това се появи РБ,от нищото и хора,които с години се плюеха и обиждаха изведнъж се заобичаха и настана мир и любов в дясното пространство..

 67. 67 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 718 Неутрално

  [quote#1:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Мнооого дълго, като за сутрин бе.[/quote]
  Но мнооого точно и ясно.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 470 Неутрално
 70. 70 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Гледам, Радан е разбутал петоколонния кошер в герберската градинка, което идва да каже, че е казал верни и качествени неща.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 71. 71 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  [quote#0:"Радан Кънев"]И тук паралелът между февруарските протести и сегашните е нечестен, защото всеки може да протестира срещу електроразпределителните дружества, примерно, без последици срещу него самия. Това е напълно безопасно като акт. Когато протестираш и назоваваш директно връзката между местната власт и мафията в един малък град, това, за съжаление, е много опасно в България.
  [/quote]
  Колко много истина има в това изказване! Истина, която БСП/ДПС не желаят да признаят, защото ако признаят това, ще се види голямата връзка между февруарските протести (които бяха яхнати от БСП) и сегашните. Защото ако признаят това ще се отличи обвързаността на това управление с олигархията.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 72. 72 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3946 Весело

  До коментар [#35] от "yanne":
  Ти как го виждаш Радан Кънев от 20 години в политиката?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 73. 73 Профил на 4itatel
  4itatel
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Не разбрахте ли,че партията е една - тя е в ядрото на всички останали партии-БКП=БСП=ГЕРБ=ДПС=АТАКА?!

  4itatel
 74. 74 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#60] от "yanne":

  Известно е че българчетата, защото са свикнали винаги на убавото, търсят все перфектното.

  По тази линия за тях Пръмова е равна на Станишев, а Дал, независимо че се дистанцира от ДС доносниците, е същия.

  Той и Радан Кънева и Костов също са българчета и затова за тях нямаше и няма разлика между БСП и ГЕРБ....Затова и им е все едно кой ще управлява. Важното е те да седят отстрани и да са перфектни.


 75. 75 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1086 Любопитно

  До коментар [#70] от "ПАВЛА - సటోరి":

  [quote#70:"ПАВЛА - సటోరి"]Гледам, Радан е разбутал петоколонния кошер в герберската градинка[/quote]

  По-голямата част ги е разбутал само със заглавието на статията... Те, дребните душици си искат първосигнални реакции, как ще се излъжат да прочетат нещо смислено ?!
  Както има лаф, че комунистите искат да приемат вината само с мезета...така и тези индивиди си мислят, че Катарзис се изкарва по някой курорт на Черноморието...

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 76. 76 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Трагедията на България е че има проблем със суверенитета. Всичките ни правителства леви, десни ,пембени, са чужди марионетки. Вечно в колянно лакътна поза пред по-силния.

 77. 77 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#67:"choss"]Но мнооого точно и ясно.[/quote]
  Я сподели, кое точно ти се изясни? Явно си се научил да четеш лозунги от времето на соца и да тълкуваш абсолютни нон-сенс сентенции, като следующата:

  [quote#0:"Кънев"]Защото участниците в съвета, които тепърва навлизат в политическа битности като виждат презрелите проблеми в обществото, не са склонни на толерантност към очевидни прояви на политическа ревност.[/quote]

  Даже др. Брежнев би завидял на подобна витиевата и простовата фраза!

  Изобщо, цялата словесна гавра на Кънев е изпъстрена с откровени безсмислици, като тази:


  [quote#0:"Кънев"]Самият факт, че задържаме медийното внимание, донякъде компенсира това, че сме бавни в заемането на позиции.[/quote]

  Я поясни бе, choss, като как го разбираш туй? Щото за мене си е "нищо не правим, ама вдигаме гюрултия по вестниците".

  Туй костомолците сте много "ентелегентни", ей... чак се чудя, как още не се ви заринали с нобелови награди.

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 78. 78 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  "Чисто практически мисля, че е невъзможно отлагането на парламентарните избори отвъд 2013 г. В рамките на годината ще има обявена дата за избори, дай боже и те да се вместят в нея, макар че става все по-невъзможно."
  ===============================

  Тук не мога да се съглася с Радан. За съжаление управляващите се окопитиха. Факторът време работи в тяхна полза, а не в полза на предсрочни парламентарни избори.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Абе друго си е едно заглавие от рода на - "Бойко Борисов: с вота на недоверие тръгвам в настъпление и започвам да мачкам безкомпромисно Станишев и ДПС!"
  Е това се продава на матриала, дори и след 4 години "МАЧКАНЕ" на комунистите от страна на гоумия.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 81. 81 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  За хоризонталното партийно строителство и професионалните гилдии в политиката - поздравления. Пост-тоталитарното общество трудно приема такава промяна и отказ от твърда ръка. За справка - днешна България, днешна Испания...

 82. 82 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#29:"yanne"]Касим Дал и Пръмова[/quote]

  Тия доказано нямат , досъдебни производства , обвинения влезли в съда и данъчни проблеми/скоро ще четете/, като Създателя на ГЕРБ ЦВ.ЦВ . Нямат и разработки от специални служби и генезис от милицията и мутрите като Боко/Буда и не са сключвали споразумения с Цв.Василев и прочие хубавци....

 83. 83 Профил на joniinglish
  joniinglish
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#77] от "avatar":

  я тараторчо ма ти са появи ве един от най умните и красивите тука у форумето ...и образован ей все пак си завършил фатмашаката академия нал тъй

  п.п хемус как е завъртя ли са до плевен ..опс забравих главния магистраладжия дезертира отдавна

 84. 84 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#80:"virtual brain"]лед 4 години "МАЧКАНЕ" на комунистите от страна на гоумия. [/quote]
  Сега те го "мачкат", като оставиха на доказани негови хора /прочетете автобиографиите на ръководството на сайта/цялото МРРБ, което троши много народна пара.
  Театър за наивници...

 85. 85 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#78] от "Мария":

  Мария, аз виждам, че до сега са се окопитили само в емитирането на нов дълг, а след това евентуално изсипване на парите от изтеглените заеми в неефективни и нереформирани сектори... Дори в социалния сектор, който предизборно им е с приоритет, нищо няма да направят... всичко им е "хън мън" за замазване на очите на хората.

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 86. 86 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 718 Неутрално

  [quote#3:"Hawaii"]И нищо за идеите,за намеренията,за това,КАКВО ще направят конкретно. [/quote]
  Или не си чел интервюто, или ако си го чел не си разбрал нищо от него, или най-вероятно си пишеш ей така, опитвайки се да омаловажаваш високите цели, които са си поставили Реформаторите, ярко контрастиращи с липсата на каквато и да била идейност и целеполагане в герберските редици. Контрастът между пътя, който е поел Реформаторския блок и безпътицата, в която се намира ГЕРБ е толкова очевиден, че няма начин да не дадат отражение и в обществените нагласи. На ГЕРБ сал една Бойкова харизма му остана, но хората опарени от няколко погрешни избора, вече не вярват на мантрите за "спасителя". Спасението е в промените на закостенелите ни и нереформирани обществени сфери, което може да се постигне единствено с колективната воля и действия на партии и експерти от гражданското общество.
  Ще приведа само един цитат от интервюто, който ясно показва несъстоятелността на поста ти. Дори изпълнението само на тази задача оправдава съществуването на Реф. блок.
  "Защото смяна на лицата наблюдаваме непрекъснато в огромен мащаб. Много малко държави сменят огромен процент от депутатите си при нови избори. Но това не води до промяна в начина на управление. Нашата задача е създаването на такива правила, че утре, ако на нас ни се поиска да крадем, да се окаже, че не можем."

 87. 87 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 521 Неутрално

  груба грешка на Радан е ако счита, че не трябва да се покрие цялата страна на териториален принцип. Именно секция по секция, село по село, община по община. Това показва политическа и организационна незрялост. Няма силна партия без силна организационна страктура!

 88. 88 Профил на stonedridah1
  stonedridah1
  Рейтинг: 480 Неутрално

  тоя пак говори за "най-много депутати"

  мъко моя мъко

  как виждам аз нещата:

  1. Цял мандат за БСП/ДПС - 'даваме шанс"
  2. ГЕРБ губи гласове през цялото това време
  3. Радан и РБ говорят нон-стоп против ГЕРБ и дърпат квото могат от ГЕРБ
  4. Много народ

  на изборите ГЕРБ зимат 15%, РБ зимат 8% = 23%
  БСП - 25%, ДПС - 8%, други нема да влезат

  не знам Бойко къв клон реже, ама Радан реже клона на България

  Ти за мен си Мики Маус!
 89. 89 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1921 Любопитно

  всякаква колаборация между демократите от дсб и комунистите от герб ще е вредна за демократично развитие на страната

 90. 90 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 470 Весело

  Преди майските избори обяснявах на клетите костомолци тук, че колкото повече плюват срещу ГЕРБ, толкова по-малък шанс имат да влязат в парламента. Не само, че не ме послушаха, ами и бащицата Костов изигра две сърцераздирателни сценки преди изборите - едната беше с вероломното нападение с джобно ножче над другарката Иленка рано-рано сабахлям в деня за размисъл, а по икиндия Светиня Му се включи в хора на БСП и ДПС, за да оповести поредното ДС мероприятие и да опита да го припише на ГЕРБ. Да, това отказа много от симпатизантите на ГЕРБ да гласуват, но те далеч не отидоха да гласуват за ДСБ. Просто защото Костов е не по-малко мразен от Станишев от всички българи, почернени от неговата "приватизация" в полза на комунистическите сатрапи. Днес няма българско семейство, в което да няма майка, баща, син или дъщеря, работещи в чужбина, избягали след костовата приватизация - най-голямото ограбване на страната, реализирано някога. От моята фамилия, от двете последни поколения сме 4 души в чужбина, само до първа линия - братя/сестри, ако броя братовчеди и по-далечни роднини, сигурно ще сме над 20. Та правете си изводи каква любов питаят българите, разделени и разхвърляни по света към пребоядисания болшевик Костов и неговата клика, оглавявана сега от този хубостник Кънев...

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 91. 91 Профил на Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Лукс на Прокопиеви и Плевнелиев в село Баня"
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#87:"nando"]Именно секция по секция, село по село, община по община. [/quote]
  Там са на власт БСП, ДПС, ГЕРБ и местните барони, спортисти и активисти на тези партии, които мачкат народа , а ти мечтаеш за демократични структури-то хляб няма да им дадат...

 92. 92 Профил на joniinglish
  joniinglish
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#90:"avatar"]Преди майските избори обяснявах на клетите костомолци тук, ч[/quote]
  преди майските избори обясняваше че герб щели да вземат 2 милиона и половина гласа ма те със сестринската си бсп не взеха толкова ве тараторчо ...а на другите я вземат половин милион я не .....

  п.п не останаха красиви и умни в тая държава ей

 93. 93 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Чудесно интервю с изллючително точни, ясни и трезви преценки за състоянието в обществото! И да, за това наистина са реформаторите, да унищожат пръстена на абсолютната власт и по този начин да прекратят действието на железния закон на олигархията в БГ! Дано Реф Блока да има сили да го направи, защото истинското излушение да "ползваш" пръстена идва, когато го вземеш, а не когато някой друг го държи. И ГЕРБ и БСП/ДПС се клеха, че и те така ще направят, само да дойдат на власт, но видяхме какво реформираха в крайна сметка... Гражданският съвет към Реф Блока и колективното вземане на решения са сериозна гаранция, че властта няма да ги корумпира, както една вождистка партия, например, но няма да им е лесно... Но за сега госпожи и господа от Реф Блока, имате моята подкрепа! И дано наистина срежете гнилия клон на плутократичния модел...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 94. 94 Профил на joseph_levi
  joseph_levi
  Рейтинг: 213 Разстроено

  До авторите на интервюто:
  Отново имате сливи в устата (дали?) и не задавате простичкия въпрос (ще трябва много пъти да го повторите, наистина, защото отговорът се избягва):
  ДСБ/РБ биха ли подкрепили и/или участвали в правителство начело с Бойко Борисов? (Да/Не)
  Ето тук е разделителната линия и ВСЕКИ знае, че е така, но пустите сливи пречат - и на питащи, и на отговарящи...

 95. 95 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Политиците от всички боички обичат да слушкат и да папкат, реаниматорският блок не прави изключение. Ако евентуално влязат в парламента,при всички случаи ще станат партньори на гейберастите. А не,благодаря.

 96. 96 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1921 Весело

  единственият път за връщането не герб във власта е вливането им в бсп , тоез завръщане към корените им

 97. 97 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1328 Разстроено

  Цялата 4-ри партийна,парламентарно представена банда,гарнирана и с малко патриотарски невлезли борци за правда и за свобода,се метна юнашки на амбразурата да защитят KLETATA MAYKA BALGARIQ от тез деца на политическия сатана.Аргументите са обичайните - сестра ти е..
  Жалко,щото акато лидерите на тези 7 партии са се постарали да загърбят личното си и партийно его в името на обща и полезна дейност,това би трябвало да направим всички ние,ако наистина ни пука за България.Не искам да е клета,искам я умиротворена и поела по пътя на нармалните държави,където законноста и правата са еднакви за всики.И за това работят за общото благо.

 98. 98 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  [quote#0:"Резанчо Костов"] Най-лошото не е, че имаме кабинет на БСП и ДПС. [/quote]
  Наистина какво му е лошото на ДПС-налагат Делян Пеевски а вие продължавате да питате кой го бил предложил. А алюзията която правиш с Мултигруп, демек че ни управлявал Цв.Василев също не е вярна и той и правителството се управляват от Доган и ДПС.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 99. 99 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#75] от "Велислав":
  [quote#75:"Велислав"]По-голямата част ги е разбутал само със заглавието на статията...[/quote]
  Е това е проблемът. Статията определено си иска прочит, има какво да се научи и разбере. Но явно не всеки може, което е повод за съжаление.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 100. 100 Профил на victor troska
  victor troska
  Рейтинг: 624 Неутрално

  оф, пак глупости на търкалета.
  " Създаваме IT клуб, който ще включва единствено хора от тази сфера, на един юридически клуб. "
  радане, радане, радане, то хората отдавна са си в такива клубове, не ни трябва още един по партийна линия.

  Ако имате 5 лева, Костов може да открадне от вас 6 лева.Костов е откраднал целия свят 5 пъти, като два от тях от самия себе си.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK