Йоханес Хофман, "Дойче веле": Изборът на теми от България няма да се промени

Д-р Йоханес Хофман

© "Дойче веле"

Д-р Йоханес Хофман"Дойче веле" прекрати сътрудничеството си с журналистите Еми Барух и Иван Бедров за българската секция на радиото с кратко съобщение до двамата на 12 септември. След като това стана известно публично, от медиата съобщиха, че причината е, че са нарушили стандартите й. Случаят, който предизвика остра реакция на българските медии, журналисти и експерти, започва от писмо от Корпоративна търговска банка (КТБ), в което тя възразява срещу публикации основно на двамата автори, които засягали името на мажоритарния й собственик Цветан Василев. Още в първата реакция от медиата казаха, че проверка на текстовете за банката не е показала да има проблеми, а става въпрос за други материали на Барух (коментар от нея - тук) и на Бедров (негов коментар - тук). За да изясним случая, "Дневник" изпрати въпроси и на ръководителя на българската секция Александър Андреев и на отговарящата за нея като шеф на редакциите в Източна Европа Верица Спасовска. Получихме отговор на въпросите от говорителя на "Дойче веле" - д-р Йоханес Хофман.   


Бихте ли посочили в кои материали на двамата журналисти са нарушени стандартите на "Дойче веле"?


- Материалите на DW са свободно достъпни, включително и публикуваните текстове на двамата журналисти. Моля, проявете разбиране, че искаме да обсъдим фактите първо лично с госпожа Барух и господин Бедров. През идните дни ще се свържем с двамата автори по тази тема.
В първата реакция на "Дойче веле" казахте, че е направена проверка на твърденията на КТБ и те не са основателни. Да разбираме ли, че няма текстове, свързани с банката и Цветан Василев, които да са нарушили стандартите?


- Неоснователни са обвиненията, че DW води целенасочена кампания срещу КТБ с идеята да урони престижа на банката и на господин Василев. Също толкова неоснователно е обвинението, че отразяването на събитията в DW е под влиянието на определени кръгове в България.


Независимо от това се вижда фактът, че в текстовете на двамата автори има липси, които не са съвместими с журналистическите стандарти на DW. В това влиза, на първо място, стриктното разделение между новина и коментар и, второ, основополагащото нещо, че всички страни трябва да бъдат чути и, трето, че мненията трябва да се опират на проверими факти. DW трябва да отразява независимо, обширно и надеждно.


Имали ли сте срещи или разговори с Цветан Василев или представители на банката след получаване на тяхното писмо?


- Лично не съм говорил нито с него, нито с представител на банката. И все пак редакцията се свърза с банката за уговаряне на интервю.


В реакцията ви от петък пишеше, че ще бъде потърсена позицията на КТБ, защото това досега не е било направено. Има ли вече отговор от тях?


- Част от основните журналистически правила е да се даде думата на всички страни в един проблем. Засега DW се е обърнало към господин Василев за интервю и междувременно той се съгласи. Разговорът е планиран за тази седмица. 


Колко редовно се прави преглед на спазването на стандартите? Кога е била последната проверка на българската секция?


- Проверката на качеството на журналистиката е един винаги течащ процес. Така например миналата година бяха установени пропуски при избора на илюстрации и текстовете под снимка. Те бяха коригирани след съответната дискусия с редакцията.


Как ще се отрази случаят на жанровете на материалите и избора на теми в българската секция на "Дойче веле"? Последните дни има основно материали по чужди теми?


- Българската редакция ще продължава и занапред да покрива всички журналистически формати. Нищо няма да се промени що се отнася до избора на теми в България. Естествено кризата в Сирия и изборите за Бундестаг определяха подбора на теми през последните дни. DW ще продължава и занапред да покрива всички релевантни теми около политическите развития в България и германските перспективи към тях.


Не е ли много тежка оценката в писмото ви от вторник - за нарушени стандарти, за допълнителна работа по оценка на качеството на българската секция?


- DW приема сериозно всеки сигнал за липси в журналистическите работа и проверява дали критиката е основателна. Това се случва напълно независимо от това кой отправя тази критика. Диалогът с потребителите за публикациите ни за нас представлява начин за поддържане или подобряване на качеството.


Българският хелзинкски комитет ви призова да направите разследване за непрозрачната медийна собственост в България и за неспазването на свободата на словото в някои медии - какво ще отговорите?


- Години наред DW пише подробно за състоянието на българския медиен пазар – концентрацията на медиите – и за развитието на свободата на пресата и на изразяването. Затова и с удоволствие бихме влезли в интензивен диалог с българските колеги за ценностите и стандартите на журналистиката, за която ние в DW чрез публикациите си се застъпваме.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK