Геновева Петрова, "Алфа Рисърч": Половината десни избиратели не заявяват твърда подкрепа за никоя партия

Геновева Петрова

© Асен Тонев

Геновева ПетроваНай-новото проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч" показа продължаващ спад в доверието към институциите. Според социолозите управляващата БСП и опозиционната ГЕРБ изравняват позициите си, а ако сега имаше избори в парламента щяха да влязат двете големи партии, ДПС и Реформаторският блок. За повече подробности потърсихме политолога Геновева Петрова от "Алфа рисъч". Ако парламентът и кабинетът продължат да работят, това ще бъде при крайно недоверие и недоволство, което не бих се изненадала, ако премине в нова протестна вълна, казва тя.


Новото проучване на "Алфа Рисърч" показва, че повечето хора одобряват предсрочни избори и не харесват политиката на правителството "Орешарски". В същото време протестите замряха. Какво е Вашето обяснение?
 

- Одобрението за предсрочни избори не е ограничено само до подкрепа за протестите. Искането за оставка, избори и операция "Чисти ръце", колкото и да са затихнали протестите, и до днес се изразява пред парламента от най-гневната част от обществото. Това обаче съвсем не означава, че останалите избиратели не стоят зад тях. Напротив, както показват актуалните данни, мнозинството от българските граждани продължават да настояват за нови избори, дори и улиците вече да не са изпълнени с масови протестни шествия. Недоверието към кабинета "Орешарски" и към парламента е трайна тенденция.


Сегашното равнище на подкрепа за БСП е ли дъното за партията? Възможен ли е още по-голям отлив на привърженици?
- Не, по-скоро това е равнището на нейния максимум от електорален резерв. Отлив, разбира се, е възможен и е много вероятно той да започне да настъпва съвсем скоро, предвид силното разочарование от политиките на правителството, споделяно включително от симпатизантите на БСП. Около една трета от тях определят като неуспешна работата на правителството в сферите на борбата с корупцията, монополите, икономическото съживяване, здравеопазването. Все още имат очаквания към социалната политика и ако те също не бъдат удовлетворени, отливът на електорална подкрепа ще настъпи бързо.


Кои са за Вас най-важните фактори, които ограничават поддръжниците на левицата до възрастните и живеещите в малките градове и села?


- Икономическото развитие на страната през последните двайсет години доведе младите, икономически активни и високо образовани в големите градове, където има по-добри шансове за работа и реализация. В по-малките населени места останаха предимно социалните слоеве, чиито перспективи за по-добър живот са свързани с подпомагане от страна на държавата – пенсионери, безработни, хора в по-уязвимо положение. По правило тези групи подкрепят леви партии, в случая БСП. Същевременно, всичко, което БСП и излъченото с нейния мандат правителство правят към момента е силно неодобрявано от икономически активните граждани в по-големите градски центрове, което не позволява разширяване на подкрепата сред по-широки социални слоеве.


Как си обяснявате факта, че ГЕРБ се стабилизира и догонва БСП?


- Част от избирателите на ГЕРБ - и то тези, които споделят най-остри анти-БСП нагласи - през летните месеци на най-активни граждански протести бяха оттеглили подкрепата си и заели изчаквателна позиция. Връщането на ГЕРБ в парламента, острото противопоставяне на управляващото мнозинство и въобще нарасналата политизация през последния месец върна част от тях към ГЕРБ. Дали това е трайна тенденция или те ще припознаят друг противник на БСП, на когото да гласуват доверие все още е неясно, но за момента гласуват доверие на ГЕРБ.


Няма ли противоречие в това, че хората никак не одобряват институциите, но отбелязват с плюс връщането на ГЕРБ в парламента?


- Не, поради причината, която току що изтъкнах. Въпрос на засилена политизация след най-активния период на граждански протести.


В изследването нямаше данни за одобрението към лидери на партиите от Реформаторския блок, не сте ли ги събирали? Защо?


- Не, напротив, измерваме доверие и към лидерите на партиите от Реформаторския блок. Смятаме за по-подходящо обаче да се публикуват данни за нагласите към един, припознат от всички партии в обединението лидер, какъвто към момента не е обявен. Иначе доверието към основните фигури, които говорят от името на реформаторите към момента варира от 8%-9% за Радан Кънев и Петър Москов, до 13% за Меглена Кунева.


Отбелязвате, че Реформаторският блок може да разчита на привържениците на съставящите го партии от големите градове, но все още не е убедителен за повече десномислещи. Какъв би бил потенциалът на обединение, успяло да мобилизира избирателите на десницата?


- Трудно е да се отговори на този въпрос. И причината е, че Реформаторският блок е изправен пред старото предизвикателство на съставящите го партии – да разширява електоралната си периферия. Към момента тя е по-малка и не позволява да се направи оценка за по-широките граници на потенциала на Реформаторския блок. Но, като имаме предвид, че всеки втори самоопределящ се като десен избирател в страната към момента не заявява твърда подкрепа за никоя партия, това е потенциал, който Реформаторският блок би могъл да се опита да привлече. Дали ще успее зависи изцяло от него.


Не сте мерили и електорална подкрепа за партията на Николай Бареков, докато социолози от други агенции предричат, че тя би била представена в следващ парламент.


- Партията на Николай Бареков все още не е реален субект на политическата сцена. Когато се учреди като такъв ще я включим в проучванията, както всички останали партии и ще измерим шансовете й за парламентарно представителство.


За момента двете постоянно спорещи националистически формации - "Атака" и НФСБ (около ТВ СКАТ), изглеждат еднакво пренебрегнати. Няма ли обаче притесненията от бежански поток, който според изследването Ви се схваща като заплаха за сигурността на страната, да подсили симпатиите към националистите. Ако тези партии се надяват на това, опасявате ли се от по-агресивно тяхно поведение?


- Преди всичко, ниските стойности в подкрепата за националистическите партии не прави пренебрежим потенциала на този вот. Не трябва да се забравя, че той е способен да се мобилизира изключително силно за много кратко време, включително като реакция на конкретно събитие. В този смисъл, притесненията от бежанската вълна могат да бъдат такъв повод, а както виждаме – поведението на представители на "Атака" към бежанците вече е достатъчно агресивно. Това е още една причина, поради която отговорните по въпросите за бежанците държавни институции трябва да започнат да вършат работата си.


С какво си обяснявате промяната в оценката за главния прокурор - одобрителната пада и се увеличават тези, които нито го одобряват, нито не го одобряват? Това е част от общото спадащо доверие към институциите на съдебната власт ли е или има и по-конкретни причини?


- За момента основният фактор за динамиката в оценката за главния прокурор е неудовлетвореността от работата на ръководената от него институция. Публичните му изявления през първите месеци на този пост създадоха високи очаквания към него, но те спадат с липсата на видими за обществото резултати в работата на прокуратурата. Конкретна причина, произтичаща от негови персонални действия би довела до по-рязка динамика в посока на неодобрение, а не плавна тенденция на отлив на доверие към неутрални оценки, каквато наблюдаваме.


Прогнозата ви за политическата ситуация в следващите месеци? Имаме правителство, което се ползва с минимална подкрепа, но което е на позиция, че няма причини да подава оставка?


- Ако правителството продължава да настоява на тази си позиция, то напрежението най-вероятно ще се покачва. Ще имаме парламент и кабинет, които работят при крайно недоверие и недоволство, което не бих се изненадала, ако премине в нова протестна вълна. Управлявайки в такава ситуация и в зависимост от крайно-дясна партия като "Атака", правителството рискува доверието на ЕС и международните партньори.


 Кой е най-големият проблем на кабинета "Орешарски" според вас?


- Ще се повторя, но това са кризата на доверие в институциите и тясната социална база, върху която се крепи този кабинет. Възстановяване на позиции в такава среда е на практика невъзможно. Всяка стъпка, която правителството предприеме, дори и разумна, ще се посреща с достатъчно високо неодобрение и съмнения.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 402 Любопитно

  Реформаторският блок би пожънал успехи само ако Кунева излезе от него, в противен случай при евентуални нови избори никой няма да гласува за реформаторите при положение, че Пръмова е част от тях.

 2. 2 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2916 Любопитно

  "всеки втори самоопределящ се като десен избирател в страната към момента не заявява твърда подкрепа за никоя партия"

  Много бих искала да науча на базата на какво изследване е направен този извод!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 3. 3 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  ВНС! Пряка демокрация!

  Всичко останало е игра на шикалки и завършва по един и същ плачевен резултат.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 4. 4 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 458 Гневно

  Десните избиратели се опитват всеки ден да си отговорят на въпроса "Какво още правя в тая *и*ана държава ?"

 5. 5 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 724 Неутрално

  След като реформаторите вчера говориха за изкривяване на плоският данък (необлагаем минимум) настава пълен стрес

  [quote#3:"Bulgarische Motoren Werke"]ВНС! Пряка демокрация! [/quote]

  В Германия след войната референдум не е свикван.

 6. 6 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  На БСП това ще им е последното управление за следващите най-малко 20 години.

  Да се надявае, че последното управление на Герб свърши тази година.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 7. 7 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Дрън, дрън!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 8. 8 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  В т.нар. Реформаторски блок има леви партии като Зелените и центристки като БЗНС и ДБГ. Защо се определя като десен!?

 9. 9 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Може би защото у нас няма десни партии?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 10. 10 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  До коментар [#1] от "Борко":

  То заради това ДСБ и СДС останаха с по 1 файтон избиратели! Защото нарцисизмът им ги ограничава до приемане само на образа им в огледалото.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 11. 11 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#1:"Борко"]Реформаторският блок би пожънал успехи само ако Кунева излезе от него, [/quote]

  Реформаторският блок с Кунева няма да влезе в Парламента, няма да влезе и без Кунева. Кунева сама със събрания сбирщок от бивши сини няма да влезе, само без тях ще влезе.

  За Бареков няма защо да питат, той влиза.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 12. 12 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Раданкъневците ще започнат да сгряват какво е да имаш Кунева в редиците си, но ще е късно -т.нар. Р. блок ще умре преди да се е родил.....

  Анти руско-турската мафия избор е ясен... на следващите избори ще се потвърди

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 13. 13 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1022 Неутрално  [quote#2:"etty1"]Много бих искала да науча на базата на какво изследване е направен този извод![/quote] Вероятно и двата въпроса са включени в анкетата. "1. Определяте ли себе си като по-скоро: (десен) (ляв) (прав) (назадничав). 2. За коя от изброените партии бихте гласували: А Б В Г Д (друго, моля посочете)."

  Доброто е заразно
 14. 14 Профил на eta1
  eta1
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Абе, ще видим до къде ще се докарат в парламента с това системно НЕработене... Още ще им падне нещастния рейтинг на парламентарно представените. Новите формации, включително и на Бареков, нищо че не е учредено още, ще имат все по-голяма подкрепа.

 15. 15 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 752 Неутрално

  [quote#3:"Bulgarische Motoren Werke"]ВНС![/quote]
  Ако сега се проведат избори за ВНС знаеш ли какво ще се случи? Сигурно ще гласуват за закриване на България.Ако не го гласуват, ще го предизвикат. Това е така, защото ще се провежда по сегашните правила за избори на парламент," подобрени от тия, които са в парламента.

 16. 16 Профил на linc
  linc
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Като всички са боклуци как са стане.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 17. 17 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  След тази статия се чувствам по-оптимист, че скоро ще валят ОСТАВКИ!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 18. 18 Профил на Iv Varbanova
  Iv Varbanova
  Рейтинг: 412 Разстроено

  Ама това ни го пробутват вече няколко дни, не ги щем бе, не ми пука за проучванията ви!

 19. 19 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  [quote#11:"др. Иванов"]За Бареков няма защо да питат, той влиза.[/quote]
  Иванов, ти пак ли си извадил кристалната топка?
  Я по-добре се присламчвай към оная една трета от бузлуджанския електорат, който вярва на Гоце, а не на копчеведа от Украйна.

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 20. 20 Профил на mariqivanova84
  mariqivanova84
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Е, как да не спрат... Сигурно финансовия капациет на Боко се е изчерпал вече...

 21. 21 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  Ако т.н. десните се захванат не само да отрицават,а и да размишляват,то неопределените би трябвало да подкрепят РБ.
  Ето:
  http://dsb.bg/bg/blogs/article/3791

 22. 22 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 557 Неутрално

  [quote#1:"Борко"]Реформаторският блок би пожънал успехи само ако Кунева излезе от него, в противен случай при евентуални нови избори никой няма да гласува за реформаторите при положение, че Пръмова е част от тях. [/quote]
  РБ не беше замислен като дясна платформа. Той беше замислен като гражданска платформа, която иска да коригира изкривяванията в политическата система. Но той еволюира в дясно, защото осезателна част от видимите лица в него са традиционно припознати като десни.
  Без да съм фен на Кунева и макар да мисля, че по-добре би било тя да отстъпи лидерството си на някой от младите лица в партията и, мисля, че тя е несправедливо обвинявана за много неща, особено като и приписват на нея лично тегоби на цялото управление на НДСВ.

  Nec vitia nostra nec remedia pati possumus ...
 23. 23 Профил на katyamatya
  katyamatya
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Хич не се учудвам... Те хората вече незнаят на кой свят са, камо ли да са наясно коя партия ще ги излъже по-малко!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 24. 24 Профил на Н. Колев
  Н. Колев
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#4:"ТМаринов"]Десните избиратели се опитват всеки ден да си отговорят на въпроса "Какво още правя в тая *и*ана държава ?" [/quote]

  Особено след като ДСБ (респективно Реформаторският блок) се обявиха вчера срещу плоския данък... не остана нормалност тук...

 25. 25 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3935 Весело

  "В изследването нямаше данни за одобрението към лидери на партиите от Реформаторския блок, не сте ли ги събирали? Защо?"

  Може би нямат толкова прецизен инструмент?!

  I Want To Believe
 26. 26 Профил на tripleaaa
  tripleaaa
  Рейтинг: 563 Любопитно

  Десния избирател очаква президента да формира своя партия. Затова е коректно да се посочат резултати от проучване което допуска такава да се яви на избори.

  Тогава правешкия ГЕРБ ще изгуби фалшивото си дясно лице и ще погълне избирателите на БСП и ДПС и заедно с атака партиите от самозваното "42-ро НС"

  едва ще достигнат и четвърт от гласовете. А евентуалната президентска партия и реформаторския блок вероятно ще резервират до 160 места в парламента.

  Агресивност, Арогантност, Аргументираност
 27. 27 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  Проблемът е, че у нас дясна партия липсва. Или имаме партии с десни икономически послания, или имаме партии с популистка крайнодясна окраска. И двете - не може. Да си припомним колко добър десен ход направи Костов- не прие албански бежанци. Сегашните десни не биха го направили. Всички искаме силна консервативна партия, която да е модерна/ без религиозности и без крайности/. Но на пазара няма. Не мога да разбера какво накара Реформаторския блок да покани турска партия. Това не е дясно, а е глупаво. Не мога да разбера защо Борисов, Кънев и Лукарски не се обявят срещу бежанците и за това парите ни да не отиват за тях, защото ние сме бедни. Защо не иницират защита на държавната граница. Сега е момента. Къде се скри Костов в тия тежки дни? Къде е Желев и къде е Стоянов?

 28. 28 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Пълни глупости говорят от Алфа Рисърч!

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 559 Неутрално

  [quote#26:"tripleaaa"]Тогава правешкия ГЕРБ ще изгуби фалшивото си дясно лице .... А евентуалната президентска партия и реформаторския блок вероятно ще резервират до 160 места в парламента.[/quote]

  А защо не и 240? Или забравихме, че "правешкия ГЕРБ" успя да привлече с прозападната си политика точно успешни реализирали се личности като президента Плевнелиев, Дянков, Кр. Георгиева и мн. др., а партиите от псевдореформаторския блок дори не влязоха в парламента заради бледата си безизразна политика и заиграването с БСП срещу ГЕРБ.

 31. 31 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Досега нито една "опозиция" не е излязла със смислена програма.
  Всички викат за нови избори и искат властта. А какво смятат да правят с тази власт не казват.
  Защо ли!?!

  Попътен вятър в главите!
 32. 32 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#11:"др. Иванов"]За Бареков няма защо да питат, той влиза.[/quote]
  Що? Щото му върви тъпата реклама по ТВ7? Помни ми думата, другарю, това ще е най-неуспешната инвестиция на Цв. Василев.

 33. 33 Профил на tripleaaa
  tripleaaa
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#30] от "ambros":

  Правешкия ГЕРБ нямаше да издържи и две години на власт ако не се крепеше на президента и неговата работа в кабинета им. Затова им бяха нужни прозападни,

  а и избирателя също е прозападен. Изцяло на инерцията от ефективната работа на президента се довлачиха до краха им миналата зима, а Буда бе отдавна капитулирал.

  Агресивност, Арогантност, Аргументираност
 34. 34 Профил на sister_bliss
  sister_bliss
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Попринцип винаги съм била десен избирател. Без компримиси. Сега се чудя дали въобще да съм избирател.

 35. 35 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#31:"Читателят"]Досега нито една "опозиция" не е излязла със смислена програма. [/quote]
  http://dsb.bg/bg/blogs/article/3791
  Читателя, чети преди да пишеш. Иначе ставаш чукча - писатель.
  Тази седмица - икономическата програма на Реформаторския блок, другата седмица - програмата за реформиране на Съдебната система.
  Аре бегай у читалнята да се образоваш.

 36. 36 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3079 Неутрално

  [quote#19:"Депутат 241"]Иванов, ти пак ли си извадил кристалната топка? [/quote]

  др. Иванов, от години се бори, да постави рекорд на Гинес, за най-много написани простотии, за единица време. И силно му се отдава, да знаеш !

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 37. 37 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#34:"sister_bliss"]Попринцип винаги съм била десен избирател. Сега се чудя дали въобще да съм избирател.[/quote]
  Това твое "чудене", другаря Кутев ли ти го внушава?
  Аман от червени провокатори и демагози. Бе вий нямате ли си форуми, че се бутате тука непрекъснато?

 38. 38 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3079 Неутрално

  [quote#35:"choss"]Читателя, чети преди да пишеш. Иначе ставаш чукча - писатель. [/quote]

  Извинявай, ама това не са мерки, нито написаното е програма! Това са някакви пожелания от типа- "мижи да те лажем"! Никаква конкретност как ще стане, кога ще стане и т.н.! Това е същият стил на писане на програми, както на комунистите! Другари, ние ще оправим нещата....ама друг път..... в далечното, далечно бъдеще!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 39. 39 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Алфа-Бета, ала-бала! Геновева на места се изживява като Петричката врачка. Що-годе разбирам от статистика и "гонене" на тенденции, но как ги достига каката не зная. Просто фантастика! Ама иначе си заработва париците!

  effi
 40. 40 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#2] от "etty1":

  Извода е правилен -но не съвсем-България днес е необратимо разделена на комунисти-тикви и кратуни и обикновени -но мислещи българи-Тази проста истина е разбрана даже и от агентурния Свети синод-Докато не се извърши прочистване на българското общество от тези 350-360 хиляди комунистически и агентурни бандити по германския модел на Декомунизация--устрация-Национализация богатството на тези бандити от всякакъв вид и ранг и не се изправят пред Народен съд по Германската формула примирение-покаяние и прошка няма да има-България плаче за справедливост и християнски морал-Само Бог може да прощава -защото е безмъртен -ние народа НЕ-

 41. 41 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3739 Весело

  До коментар [#11] от "др. Иванов":
  Ставаш смешен с опитите си да внушиш на хората собствените си мокри сънища и желания.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 42. 42 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#9] от "majorman":

  Може би защото у нас няма десни партии?"

  -А ше има ли.При тази конфигурация-няма дясно.
  Плашеща е вероятността,за обединение с ГЕРБ,в каквато и да е форма.
  Какво връщане на ГЕРБ в парламента,та това да повдигало рейтинга му?Те отиват там не да работят,а да рушат и пречат,за което никой от умеещите да мислят не би им дигнал рейтинга.


 43. 43 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  [quote#38:"lz2"]Това са някакви пожелания от типа- "мижи да те лажем"! [/quote]
  Ти даже не си ги прочел. Затова и говориш наизуст.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 44. 44 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 631 Неутрално

  [quote#12:"mtmvb"]Раданкъневците ще започнат да сгряват какво е да имаш Кунева в редиците си, но ще е късно -т.нар. Р. блок ще умре преди да се е родил..... [/quote]

  До кога ще ги плюете?? Преди ги плюхте защо не се обединят, сега ги плюете, що е този и онзи там. Това не го разбирам... "що си със шапка, що си без шапка". Бъдещето на държавата е в обединяването на нацията, не в разединяването. Кунева не може да има решаваща дума при наличието на толкова много партий в този Р.Блок. Хайде престанете с този хейт.

 45. 45 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Няма значение в момента дали Реформаторския Блок е дясна или лява формация. Това няма да промени факта, че е единствената нормална политическа сила в момента, и единствения ни шанс за излизане от блатото. Няма чисто десни партии, както няма и социалдемократически у нас. Много от политическите идеи на т.нар. десни партии у нас са всъщност социалдемократически, и това е добре. Повечето хора не биха искали партия подобна на републиканците в САЩ да се вихри в България.

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#32] от "choss":

  Бареков не само прави реклама по ТВ7, но използвайки ТВ7 той агитира по места, запознава се с хора по места и (предполагам) прави местни структури по места. ТВ7 е просто механизмът за финаансиране на партийната му дейност (чрез нея КТБ и руската ВТБ плащат масрафа) и , разбира се, нейна национална трибуна. Бареков не бива да бъде подценяван.

  Nec vitia nostra nec remedia pati possumus ...
 48. 48 Профил на ikonata
  ikonata
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Значи десните ще отидат при Бареков-нямат друг правилен ход.Или пак гласовете им ще се изгубят

 49. 49 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Реформаторският блок ще пожъне успех, ако десните избиратели поумнеят

  Истината е висша ценност
 50. 50 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 740 Весело

  [quote#49:"raylight"]Реформаторският блок ще пожъне успех, ако десните избиратели поумнеят [/quote]

  Брао! Ей така се печелят избиратели - обявяваш ги за глупаци и им обясняваш , е ще ги сметнеш за умни само ако гласуват за теб!
  Ето точно заради това сте 2.90% и тоно заради това няма да станете повече

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 51. 51 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  Братчедки и братчеди,
  Лявото винаги е било "сбъркано" дясно, както и обратното. Нека да разгледаме една емблематична фигура, като братчеда Фридрих Енгелс. Ами той си е "десен" отвсякъде, наследник на крупен бизнес, който е съумял да управлява с професионализъм и вещина. Принадената стойност, присвоявана от "унижените и оскърбените" пролетарии, е изхранвала не само неговото семейство, но и това на идейния му братчед, Карл Маркс. Затова не се учудвайте, че днес БСП, е партията на най-крупните олигарси в България, жонглирайки ловко с принципа "не ме гледай какво върша, а слушай какво ти говоря". Да вземем и така наречените "десни", на които дясно е само дясната обувка, която са нахлузили на босия си ляв крак. Дясна е и ръката, с която метат офисите, сервират кафето на шефа, или в най добрият случай, ръката с която се почесват по главата, докато създават нова компютърна програма за баровеца, срещу 20 000 евро годишно- джобните за три месеца на неговата любовница.
  Сигурен съм, че ако всички десни партии, съберат куража да си признаят, че електоратът им се състои от непоправими леваци в реалния бизнес, а БСП захвърли песнопойката с "Интернационала" и заеме дясната част в Парламента, нещата в България, ще си дойдат на мястото.

  /не се чете/
 52. 52 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Ако оставим майтапа настрана, дясно и ляво са категории от началото на 20-ти век. Този начин на мислене отдавна не е адекватен на реалностите в политиката и обществото като цяло. И това добре се вижда в скандинавските страни или Исландия например, където се работи за създаването на различни модели. Просто това деление се поддържа от консерватизма на политическата система като цяло и от нежеланието да се демократизира управлението.

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 53. 53 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 947 Неутрално

  РФ трябва да застане зад протестиращите!
  Парламентарно представените тролчовци тук да си почешат половите органи преди започнат с плюенето.
  Ако нямат такива мога да им услужа!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 54. 54 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#52:"pm"]дясно и ляво са категории от началото на 20-ти век[/quote]

  Абе от края на 18-и са , но не това е въпроса.
  Докато беше жив Рейган дясно означаваше стимулиране на личното израстване , работа и успех чрез нея , сега вече въобще не е ясно какво е , докато лявото си остава все същият развъдник на паразити , които живеят на гърба на работещите и когато им вземат прекалено много от изработеното и не могат да продължат , за да не убият кокошката със златните яйца - взимат заеми да ги плащат децата им , точно както в момента прави БСП(к).

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 55. 55 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#53:"Без соц"]РФ трябва да застане зад протестиращите! [/quote]

  Ако имаш пред вид "РБ" те застанаха ПРЕД протестиращите , за това и сега протеста е от 50-60 човека , хората не ходят на площада , за да наливат вода в мелницата нна комунистите , с която задача са се заели тнар. "реформатори".

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 56. 56 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Притеснително е, че другата половина заявяват подкрепа за която и да е дясна партия...

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 57. 57 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#41] от "Храбър":
  Ти се благодари, че го няма другия мокросънник - Уорни. Каква борба щеше да падне като си замерят рейтингите.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 58. 58 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4622 Разстроено

  [quote#49:"raylight"]Реформаторският блок ще пожъне успех, ако десните избиратели поумнеят[/quote]
  По ясно от това няма на къде!

  klimentm
 59. 59 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4622 Любопитно

  [quote#50:"Karla Hanneman"]Ей така се печелят избиратели - обявяваш ги за глупаци и им обясняваш , е ще ги сметнеш за умни само ако гласуват за теб! [/quote]

  Като са много умни избирателите как стана че сме на този хал?

  klimentm
 60. 60 Профил на ddm2010
  ddm2010
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#46] от "Karla Hanneman":

  Ти си една средностатистическа българка. Разбирай ме както искаш.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Българите напълно заслужават съдбата си - да се отричат от себе и собствената си държава.
  И с право, защото това не е държава. Това е мафия, узурпирала териториална власт.
  Мафията на комунистите които ние казвахме че трябваше да бъдат не лустрирани а избити като побеснели кучета на улицата.
  Тогава всички ни викаха че сме били радикални.
  Еми ето ви резултата - да ви е сладко.
  Яжте, па гледайте да ви не приседне!
  Наздраве!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 63. 63 Профил на анализирам данни
  анализирам данни
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Анализатори, социолози и атнрополози, можете да си говорите каквото искате. Даже не ви чета вече.

  Последните злощастни за България избори обаче доказаха, че дори и цялата помия на света да се излее върху ГЕРБ, те пак си имат 1 100 000 избиратели. А ако нещо се е променило от май месец насам - то е в полза на ГЕРБ.

  МАФИЯ ОСТАВКА НЕ ПОДАВА, но опитите в България продължават
 64. 64 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#2:"etty1"]Много бих искала да науча на базата на какво изследване е направен този извод![/quote]
  На базата на Галъп интернешънъл. Сега доволна ли си?

 65. 65 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  До коментар [#1] от "Борко":


  [quote#1:"Борко"]Реформаторският блок би пожънал успехи само ако Кунева излезе от него,[/quote]да,но от друга страна тя има поне половината от електоралната тежест на този РБ.И май ситуацията е с нея лошо,без нея още по-лошо...

 66. 66 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  До коментар [#8] от "svoboden":


  [quote#8:"svoboden"]В т.нар. Реформаторски блок има леви партии като Зелените и центристки като БЗНС и ДБГ. Защо се определя като десен!? [/quote]Защото "десните" избиратели се влияят от "политически маркетинг" и най-лесно се лъжат.Затова БСП/ДПС стоят непоклатими,а десните партии претърпяват възходи и падение и са замествани от нови..

 67. 67 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  До коментар [#11] от "др. Иванов":


  [quote#11:"др. Иванов"]За Бареков няма защо да питат, той влиза. [/quote]Като гледам неговите "концерти" из България(провинцията,защото в София,че и Пловдив ще яде бой) ,виждам,че зрители са му предимно пенсионери и цигани.Така,че той и да откъсне електорат-то ще е от БСП.Така,че не му се радвай много много...

 68. 68 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  До коментар [#35] от "choss":


  [quote#35:"choss"]Тази седмица - икономическата програма на Реформаторския блок, другата седмица - програмата за реформиране на Съдебната система. [/quote]Това са абсолютно безсмислени текстове,Няма никакво значение какво е писано,защото е пределно ясно какво ще НАПРАВЯТ хора като Пръмова,Даниел Вълчев или Касим Дал или Атанас Атанасов .Виждали сме ги-били са на власт и знаем какво правят.Дори един катарзис не изкараха...

 69. 69 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  До коментар [#44] от "gorodetski":


  [quote#44:"gorodetski"] Преди ги плюхте защо не се обединят, сега ги плюете, що е този и онзи там. Това не го разбирам... "що си със шапка, що си без шапка". [/quote]ДСБ и СДС и БЗНС-добре,но ЗА БОГА какво правят с Пръмова?!А с Зеленте?!Не,че не знам-имат общи спонсори,но само на принцип кой дава парите ли ще се обединявате?!А като свършат парите ще има разправии тип Костов-Надежда Михайлова...

 70. 70 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2037 Неутрално

  До коментар [#47] от "Kephy":


  [quote#47:"Kephy"]Бареков не само прави реклама по ТВ7, но използвайки ТВ7 той агитира по места, запознава се с хора по места и (предполагам) прави местни структури по места. ТВ7 е просто механизмът за финаансиране на партийната му дейност (чрез нея КТБ и руската ВТБ плащат масрафа) и , разбира се, нейна национална трибуна. Бареков не бива да бъде подценяван. [/quote]Така е-може и да излъже някой пенсионер и да плати на някой цигани.Руснаците не са глупави-винаги играят с по няколко коня/партии .Сега имат и АТАКА,НФСБ ,а пускат и Бареков,Освен БСП/ДПС,де..

 71. 71 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2037 Весело

  До коментар [#53] от "Без соц":


  [quote#53:"Без соц"]РФ трябва да застане зад протестиращите! [/quote]Амииии?!Ще влезеш в противоречие със автентично синия пророк-Костов.Защото още в началото на протеста каза,че няма смисъл от него.Или сте забравили?!

 72. 72 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Пълна нищета, социолозите тръгнаха да вадят яйца от омлета...

 73. 73 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 969 Неутрално

  [quote#70:"yanne"]Така е-може и да излъже някой пенсионер и да плати на някой цигани.[/quote]
  По-точно е да се каже - ще излъже много пенсионери и ще плати на доста много цигани ! А техните гласове имат същата тежест на гласа на водещия учен, нобеловия лауреат, гения и т.н. Но докато вторите групи са доста кът в България, пенсионери и цигани - дал Господ !
  Напълно съгласен съм с коментара на Kephy, не понасям изобщо Бареков, както и всичко свързано с Цветан Василев/Д. Пеевски и тяхните медийна и финансова империи, но в никакъв случай не трябва да се подценява Дудука ! Спомнете си какво направи Сидеров преди малко повече от 8 години с помощта на кабеларката СКАТ и си представете какво може да направи някой друг с помощта на ТВ 7, НЮЗ7, Монитор, Телеграф, Уикенд и т-н. и т.н. ! А част от народа ни винаги ще кълве по този начин, даже кукловодите отдавна вече не слагат и стръв на нея, просто няма нужда, достатъчна е голата кука четворка !

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 74. 74 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Никога не бих гласувала за Меглена Кунева, БСП / ДПС или ГЕРБ. Много жалко, че Реформаторския блок допуснаха Кунева да се намърда сред тях. Нямам доверие на такова полическо обединение и не бих направила компромис по отношение на Кунева.

 75. 75 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#5:"Finland"]В Германия след войната референдум не е свикван.[/quote]
  точно така, там националсоциалистическата партия е забранена със закон след зверствата на нацистите, а в Българя БКП не беше забранена въпреки доказаните извращенията в системата на легерите и стотиците хора избити по нареждане на един или друг комунистически гуру. нещо повече продължи да се явава на избори вече като БСП... невъзможна е реална демокрация в България докато тези комунистически чучела все още са на власт.

 76. 76 Профил на nevazmojna_sum
  nevazmojna_sum
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#74] от "bi_u":

  И моето мнение е същото. Винаги съм била крайно дясна, но с Кунева и разни други притурки като Корман Исмаилов, ме губят тотално за каузата.

 77. 77 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  До коментар [#74] от "bi_u":

  100 процента съм за вашата позиция. Като привърженик на Зелените съм готов да жертвам доста от моите виждания, но не и за куневистките комунистически идиотизми.

  На русолюбеца vesolr с безразличие
 78. 78 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4622 Разстроено

  До коментар [#74] от "bi_u":
  +++
  От такива компромиси докарахме на времето СДС до днешното положение Не трябва да повтаряме старите грешки!

  klimentm
 79. 79 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Реформаторският блок,ще спечели ако излезе от неолибералните клишета внесени отвън и допринесли за разсипването на страната. Ще спечели,ако представи смислена икономическа програма с протекции за българските производители,а не обратно. Още повече възвеличаваните чуждестранни инвеститори не идват да произвеждат,а да търгуват и печелят. Поразровете се и прочетете с какви преференции се ползуват чуждите търговски вериги.

 80. 80 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#7] от "др. Иванов":

  Па плеснаха с ръце .........

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 81. 81 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#77:"GreenEyes"]но не и за куневистките комунистически идиотизми[/quote]
  абсолютно съм съгласна.

 82. 82 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ясно е , че ББ е точно толкова вреден като опозиция, колкото беше вреден като е на власт!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 83. 83 Профил на tanazius
  tanazius
  Рейтинг: 402 Неутрално

  [quote#25:"2.5"]"В изследването нямаше данни за одобрението към лидери на партиите от Реформаторския блок, не сте ли ги събирали? Защо?"

  Може би нямат толкова прецизен инструмент?!
  [/quote]
  Точно! Могат да мерят само до 5-ия знак след десетичната запетая!

  "Социализмът е философия на провала, люлка на невежеството, евангелие на завистта; неговата основна добродетел е равенство в мизерията, нищетата и немотията."
 84. 84 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 557 Неутрално

  [quote#77:"GreenEyes"]100 процента съм за вашата позиция. Като привърженик на Зелените съм готов да жертвам доста от моите виждания, но не и за куневистките комунистически идиотизми. [/quote]

  Кои идиотизми конкретно?

  Nec vitia nostra nec remedia pati possumus ...
 85. 85 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Напоследък често четем разсъждения за "спадащите протести" и как тъй става, че подкрепата за кабинета не се вдига?
  Както и че ГЕРБ дето уж беше паднал под нивото на подкрепа за БСП, взел че почнал пак да го вдига? Рейтинга, естествено!
  Не е зле на някои хора да им се припомня честичко, че протестите бяха провокирани от "случая Пеевски", но първопричината беше в начина по който беше узурпирана властта!
  И нямам предвид само купената Атака дето им легитимира и парламента и после т.нар. "правителство", и която ги крепи и до ден днешен!

  шуменско пиво
 86. 86 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Визирам най-вече начина по който беше манипулирано обществото ни и докарано до истерия с лъжите и инсинуациите, стигнали кулминацията си с невероятната фалшификация около "фалшивите бюлетини" от Костинброд!
  Ако някой от сега управляващите си мисли, че всичко това е забравено, много се лъже!
  И ако хората на улицата сега са много по-малко, то изобщо не е защото "протестите заглъхват"!
  А защото хората се умориха да протестират и да гледат наглите мутри на ония отвътре, дето им показват среден пръст! Затова омерзението им към наглостта на тая сган е всеки ден все по-голямо!
  А резултатите ще ги видим на следващите избори.
  Когато и да са те!

  шуменско пиво
 87. 87 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#19:"Депутат 241"]Иванов, ти пак ли си извадил кристалната топка? [/quote]

  Не, пак е извадил самогона смертелний, отпитал е десетина здрави гълтока за кураж, и се е впуснал във форума да си изкарва заплатата.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 88. 88 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#45:"pm"]Повечето хора не биха искали партия подобна на републиканците в САЩ да се вихри в България. [/quote]

  Кой те излъга?

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK