Германският посланик Матиас Хьопфнер: ЕС е избор на модел, в който олигархичните структури нямат място

Матиас Хьопфнер, посланник на Германия в България

© Георги Кожухаров

Матиас Хьопфнер, посланник на Германия в България"Дневник" публикува интервюто на германският посланик Матиас Хьопфнер за "Дойче веле" . Заглавието е на редакцията

Германските медии вече месеци наред информират за притока на така наречените "мигранти по бедност" от България и Румъния. Как Вие като германски посланик оценявате тази ситуация? Водили ли сте разговори по въпроса с представители на българските власти?


 От 1 януари 2014 година за гражданите на България и Румъния отпадат все още валидните ограничения за достъп до германския трудов пазар. Но не вярвам, че броят на хората, пристигащи от България и Румъния, значително ще се увеличи. През 2012 година близо 175 000 българи и румънци са се преселили в Германия. В същото време 104 000 са се завърнали в своите страни. В едно обединено икономическо пространство е съвсем нормално гражданите да мигрират.


За Германия и за германския трудов пазар притокът на квалифицирана работна сила е печалба. Много българи, които заминават за Германия, притежават добро образование и до известна степен балансират демографския дефицит в Германия.
Германските медии съобщават и за напреженията и социалните проблеми, които в единични случаи възникват в резултат от пристигането на етнически малцинства от България и Румъния. Това обстоятелство обаче не бива да се използва за някакво дамгосване. Съвсем наскоро германският президент Гаук почерта колко важна е интеграцията и насрещната толерантност, особено когато става дума за миграция на хора.


По този въпрос ние сме в непрекъснат контакт с българското правителство и заедно се опитваме да решаваме възникващите проблеми около интеграцията на тези граждани.


Може ли, според Вас, тази "миграция по бедност" да даде отражение върху преговорите за присъединяване на България към Шенгенското пространство?


Пълноправното членство на България в Шенгенската система зависи от редица предпоставки. На първо място, разбира се, от изискването външната граница на Шенген да бъде максимално сигурна. Нашите експерти установиха, че тези предпоставки вече са изпълнени.


Сега е важно в областта на правосъдието и вътрешните работи да се достигне онова равнище, което отговаря на обичайните стандарти в ЕС и на критериите за членство в ЕС. За съжаление досегашните доклади на Еврокомисията относно борбата срещу престъпността и корупцията все още не са такива, че да изглежда реалистично необходимото единодушно одобрение за пълноправно членство в Шенген.


Така наречената "миграция по бедност" не е пряко свързана с Шенген. Защото пълноправното членство в Шенген означава само отпадане на граничния контрол.


Вие винаги сте се застъпвали за защитата на малцинствата в България. Виждате ли някакви промени (положителни или отрицателни) по този въпрос?


Трудно е да се опише обобщено ситуацията на определено етническо малцинство. Знаeм, че в някои части на България има проблеми. Отчетливо се забелязва обаче, че българското правителство е взело цяла поредица от мерки, които водят до подобряване на положението на ромите в определени области. Налице са съответните стратегии и набор от мерки.


През последната година в България на посещение бяха различни политици от Берлин и от германските провинции. Те използваха възможността да разговарят както с представители на правителството, така и с главните представители на ромската общност. Тези германски политици се завърнаха у дома с противоречиви впечатления. За нас това е още един импулс за по-тясно сътрудничество в тази област. С общи сили можем да помогнем за трайното подобряване на положението на ромите в страната. В основата на такова положително развитие трябва да залегнат няколко неща - най вече всички деца да посещават детските градини и училищата, а след това да получават професионално образование.


Общото Ви писмо заедно с френския посланик предизвика огромен интерес в България. Обвиниха Ви дори, че се намесвате във вътрешните работи на страната. Все още ли поддържате всичко, което написахте в това писмо?


 Поддържам го изцяло и без уговорки. Сърцевината на нашата обща статия се свежда до твърдението, че решението да членуваш в ЕС е всъщност избор на модел, в който олигархичните структури нямат място. Освен това ние приветствахме факта, че българското гражданско общество по мирен начин взе думата. Аз съм дълбоко убеден, че активното гражданско общество е важен стълб на всяка демокрация. Ние с моя френски колега обърнахме внимание и на още нещо: колко е важно медийното многообразие и независимост. Ние призовахме за ориентация към европейските ценности, за свобода на демонстрациите, за добро управление и свобода на печата. Това е желание на целия ЕС. По тези въпроси ще продължа диалога си с представители на правителството и на гражданското общество.


Вие взехте конкретно отношение и по темата за медийната концентрация и медийната свобода в България. Какви мерки са необходими, според Вас, за да се подобри положението?


От няколко години насам България се нарежда на последно място сред страните-членки на ЕС в ранглистите за медийната свобода, изготвени от реномирани неправителствени организации. Трите най-важни проблема, които посочват международните експерти, са концентрацията и непрозрачността на собствеността, натискът върху журналистите и автоцензурата, както и платените публикации.


"Ако журналистите сплотят редиците си, на такива външни фактори като политиката или бизнеса ще им бъде много по-трудно да оказват натиск", казва посланик Хьопфнер


За такива проблеми няма прости решения. Много участници трябва да дадат своя принос за намирането на изход. Така например българската държава може да приеме закони, които гарантират свободата на печата и равните стартови условия за всички медии и в същото време възпират злоупотребите. Органите, които се грижат за защита на конкуренцията, също трябва внимателно да наблюдават медийния сектор. Ние в Германия имаме добър опит с комисията, която следи за медийната концентрация.


Но само държавното регулиране не решава проблема. Много важно e да се засили самоорганизацията на българските журналисти, важно е те да се споразумеят за ясни стандарти за качество и сами да контролират тяхното спазване. Ако журналистите сплотят редиците си, на такива външни фактори като политиката или бизнеса ще им бъде много по-трудно да оказват натиск и да въздействат върху публикациите. Не на последно място роля могат да изиграят и структури като Европейската комисия. Еврокомисарките Крус и Рединг вече поставиха началото и проведоха в София разговори по тази тема.


Аз съм оптимист. Протестите през последните седмици ясно показаха, че все по-голяма част от хората в България искат независими и плуралистични медии, за да могат да си съставят по-добра картина за политическите процеси в своята страна.

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  Това го кажи лично на Станишев, Орешарски и Волен! На Местан, няма смисъл!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 577 Любопитно

  Мда... догодина сме със спрени еврофондове, ако продължават да си играят на кворум и да бягат от избори. Ситуацията ще се разиграе бързо след срещата на ПЕС в края на този месец.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  Цинизмът е в това,че другарят от снимката е прекалено наясно кой кой е в България,и каканиже благословии без значение и смисъл.
  Тепърва бюргерите в Западна Европа ще се насладят на присъствието на българските и румънските цигани,ха-хааааа....
  И свързаните с това екстри

 4. 4 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Доста е лицемерна позицията на немския посланик за Шенген,защото никъде в условията няма изискване за правосъдието и вътрешните работи(не,че нямаме големи проблеми там) и смяната на правилата в движение в доста нечестно и ни кара да се чувстваме като втора категория членове на ЕС.Колкото за медите имаме проблеми,но се видя,че и Дойче веле уволниха журналисти,които не спазват журналистическите стандарти,а после след натиск взеха да се оправдават.

 5. 5 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Глупости на тъкралета! Да сте му мислели, преди да сте ни приемали!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 6. 6 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Но в ЕС има място изнудване на най-бедните държави да инсталират високо НЕефективни ВЕИ-та, които да произвеждат 50-пъти по-скъп ток и то от време на време

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 7. 7 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 701 Неутрално

  За съжаление това е поредният шамар за България. Посланникът на водещата икономика в ЕС,открито заявява,че няма да търпят российский къртици и като нищо могат да ни изритат.Не махнаха Гърция,която им изяде и изпи парите,но за "експертната" държавка няма да има прошка.
  Сега се очаква Волю Келнера да почне да врещи за намеса във вътрешните работи на страната,а Мая Омлета да му приглася,докато Мишо СкакаУеца развява перчем пред квесторите и Бисероглу вади топчета от нослето

  Егати и "държавата"

  ОСТАВКА!!!!!!!!!!

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 8. 8 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ЕС сам не спазва правилата си. Иначе трябваше да са ни изхвърлили с шутове. И не само нас.

 9. 9 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  Ама нали ВаЩе от Дойче веле уволниха наЩе журналисти дето казваха, че царя е гол !!!

 10. 10 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Германският посланик Матиас Хьопфнер: ЕС е избор на модел, в който олигархичните структури нямат място..

  - То...хубаво,
  ама, без тези структури,..
  другарите, от ДПС и БСП , в България ..
  как ще живеят ?.

  urkobozambo
 11. 11 Профил на shisho91
  shisho91
  Рейтинг: 225 Любопитно

  [quote#8:"blame"]ЕС сам не спазва правилата си. Иначе трябваше да са ни изхвърлили с шутове. И не само нас.[/quote]

  Интересно е поне някой, да цитира кои са тези механизми за изхвърляне от ЕС

 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Че Шенген ще го гледаме през крив макарон е ясно - освен по наши и добре известни причини, включително по причини от вътрешнополитически характер в различните страни на Европа. Но за медийното пространство, където продължава и не се вижда краят на много силните зависимости, направо няма надежда. Веднъж са босовете, хората които плащат и не искат в техните медии да се появяват едни или други новини и коментари, а не по-малко е важно наличиети и по-скоро отсъствието на значимо журналистическо общество и съответно мнение. Ще приведа само един пример за онагледяване. В деня на Независимостта, не само не бяха отразение поредните протести срещу Орешарски ( като символ и изпълняваш главната роля, а не като идеолог на днешното управление), но даже се каза в БТВ, че днес нямало искания за оставка. Трябваше, чрез „Господари на ефира“, да разберем, че даже по пътя до Търново, той е освиркван и чува познатата до болка дума „Оставка“, че и вечерта на тържествения митинг, има хора които искат неговата оставка. Ако някой може да обясни, как всички, големи национални медии, се „наговарят“ да пропуснат това, моля да даде някакво обяснение. Уж се конкурират, уж има плурализъм и се дава думата на „всички гледни точки“, а ми показват група възрастни наши съграждани, които подкрепят правителството, а как късат плакатите на протестиращите и ги „изпускат“ от кадър всички медии, заедно и поотделно, нека всеки сам си обясни. Това не е първи и вероятно няма да е последен (за съжаление) случай. Така всички мълчаха за аварията в Козлодуй 2006 и почти месец след това, понеже излезе интервю на Касчиев в германска медия, „изведнъж“ се събудиха репортери и журналисти, да разискват големия но групово проспан скандал. В същото време, когато по-смели и с доказани професионални качества журналисти биват уволнявани и унижавани, техните колеги мълчат, без да си дават сметка, че когато мечката заиграе у съседите, пътя до вас е къс.Та такива ми ти работи за нашата родна демокрация, горе-долу като с родната пазарна икономика, от която едни хора си печелят добре, а другите, многото плащат - дали заеми, дали велики проекти, дали еленергия, нищо че сме или искаме да сме енергиен фактор на Балканите, защото все някой трябва да опере пешкира.

 13. 13 Профил на real_money
  real_money
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Европейският съюз беше създаден с идеята всяка от страните членки да се откаже от част от суверенитета си, а всички да бъдат равни. След кризата ЕС се раздели на тези, които "спасиха" южните членове от банкрут и "спасените", които вече не са равни, а подчинени. Ако ЕС не се промени, той е обречен. Поздрави.

 14. 14 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#11] от "shisho91":

  Истината е, че механизми за директно изритване няма. Но могат да съдят и глобяват една страна (и това именно са шутовете), докато тя не реши да напусне. Не го правят, защото има далече по-заслужили държави, при това от техните си. Ксенофобията и откровеният расизъм във Великобритания, Франция и Холандия не са по-симпатични от нашата мафия, но за това никой не говори. ЕС е съюз на равни, в който някои са по-равни.

  А иначе немският посланик е съвсем прав!

 15. 15 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4023 Неутрално

  Хубав или лош посланика говори верни неща и няма защо да се сърдим само защото казва истината която не е никак приятна.
  Компромиса те вече го направиха след като ни приеха в ЕС без да сме готови за това. Не виждам да казва нещо което да не е истина.

  klimentm
 16. 16 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  До коментар [#15] от "klimentm":

  Е, не е в българските традиции да търсиш и уважаваш истината. Виж ББС как ги разпънаха на кръст, задето показваха как англичаните си прекарват на морето. Интересното е, че средностатистическият българин е приел, че може да хули държавата си, но щом чужденците надигнат глас започва да хвърля огън и жупел по тях.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 17. 17 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  господин посланик, кажете го кратко, точно и ясно:
  ОСТАВКА !

  РЕФОРМИ !
 18. 18 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Виждам,че Кутевчетата са минали през стъргалото. Явно пак няма кворум,или са получили разпореждане за стягане на редиците от дрОгарският съд.
  За кво цъкате минуси "уважаеми",а не си е*** м******?
  Не можете да кажете на черното бяло.
  Или и немският посланник е платен от Сорос?

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 19. 20 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 722 Весело

  Подритва си Старата планина...

 20. 21 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 598 Разстроено

  Нъпълно е прав .. г - н Матиас !!!!! ...... във България командва мафия от Олигарси !!!!..... създадена от червените куфърчета ...... със раздадени милиони !!!....... на поставени бизнесмени капиталисти от ДС !!!.. на Луканов и Дойнов !!! ЗАТОВА СМЕ НАЙ БЕДНИ ВЪВ ЕВРОПА !!!!!!

 21. 22 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 598 Любопитно

  ПОСЛАННИКА КАЗА ... ОСТАВКА ... НА ОЛИГАРСКИ И МАФИЯТА ОТ ЧЕРВЕНИ МИЛИОНЕРИ МАФИОТИ ОЛИГАРСИ !!!! НЕМСКИЯТ ПОСЛЕННИК И НАПЪЛНО ПРАВ !!!!!!!

 22. 23 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  То в Германия управляват работниците и селяните. Ха-ха! И в Бундестага са само бачкатори. Глупости на търкалета. В САЩ сенатори са обикновени инженери, икономисти и тук таме някой безработен негър.

 23. 24 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#15] от "klimentm":

  Можете ли да кажете в Англия кои са в горната камара?

 24. 25 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Според мен мястото на България Румъния и Гърция не е в Европа. Ценностната система на населяващите въпросните страни няма нищо общо с европейските!

  Да кажем не на педерастията!
 25. 26 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  До коментар [#24] от "stoicho2":

  Все ора от народа-ма пълна власт на пролетариата ръйш ли?Нема лордове и аристократи,ама ич.

 26. 27 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#26] от "pavur":

  Все още нямаме "естествената" елха на социалната ни йерархия.
  С кого и за чий чеп да сравняваме днешната ни андрешковиада ?...
  Трябва ни да я преодолеем и едва тогава да се перчим на света...
  Доста далеч идем от патриотичната ни, Демократична общност...

 27. 28 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#7] от "sashobal":

  Германия е най-голямата руска къртица в ЕС, без съмнение.


  Да, българите сме велик народ !!!
 28. 29 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 497 Неутрално


  Аз разбирам - работа на всеки посланик е да създава добро впечатление на своята държава, ама Матиас Хьопфнер редовно през просото го кара.

  Смята милия, че нито имаме понятие как е в ЕС, нито имаме понятие как е в Германия.

  - Г-н посланик защо бившият канцлер на Германия постъпи на работа при Путин, най-голямия олигарх в Европа ???

  Да, българите сме велик народ !!!
 29. 30 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Самия модел на ЕС е олигархичен.....Само Германия е на +, всички останали държави са ударили дъното.....Е, тва ако не е олигархия здраве му кажи......


  п.п. В никакъв случай не оправдавам модела на бизнес и политическо поведение у нас.......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 30. 31 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  До коментар [#23] от "stoicho2":

  Значи в германските правителства от край време са застъпени две основни професии, а именно политици и адвокати.

 31. 32 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  До коментар [#23] от "stoicho2":

  Корекция****

  Германските политици са учители и адвокати.....

 32. 33 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1597 Любопитно

  А какво би казал негово превъзходителство за сегашното поприще на Герхард Шрьодер?

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 33. 34 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1792 Весело

  Браво! От два дни се бях затъжил. И ето, днес отново Матю-Джеймс Хьорлик отново изгрял.

 34. 35 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  ???? Наистина? Нямат олигарси?

  goblenka
 35. 36 Профил на iliander
  iliander
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Тук в Р.България има "нова Аристокрация"-Ромска с "дългите ножове" решават всички проблени отсъдени от ромското "Мешере".

  В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
 36. 37 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 845 Любопитно

  Със сериозната си критика и действия срещу олигархическите практики в България г-н Хьопфнер автоматична става един от основните врагове на Тутраканската селищна систима.

  Миша
 37. 38 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  [quote#12:"tsvetko_51"]Че Шенген ще го гледаме през крив макарон е ясно [/quote]
  Чул те Господ, щото ако сега бяхме в Шенген бежанците от Сирия щяха да са 51 000, а не 5 100 (виж какво става в Гърция)!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 38. 39 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  [quote#29:"lubomir1"]- Г-н посланик защо бившият канцлер на Германия постъпи на работа при Путин, най-голямия олигарх в Европа ???
  [/quote]
  Щото интереса клати феса и щото Германия има нужда от природен газ.... още въпроси?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 39. 40 Профил на nekoj_ot_dale4e (дисидент za "Икономедиа" )
  nekoj_ot_dale4e (дисидент za "Икономедиа" )
  Рейтинг: 388 Весело

  [quote#7:"sashobal"]

  За съжаление това е поредният шамар за България. Посланникът на водещата икономика в ЕС,открито заявява,че няма да търпят российский къртици и като нищо могат да ни изритат[/quote]

  Хаххахахахаха,
  Кьде си виждал империя да си рита териториите. Може да ви по-оредят но до там. Като се изринат бетоните дето сте излели на морето и балкана, и става чудесно място за живеене. А като ви изринат и вас и оставят само некои за прислуга, всички ще се натискат да си купят земя в Бг...


 40. 41 Профил на petaratanasov
  petaratanasov
  Рейтинг: 8 Весело

  [quote#20:"Stardust"]Подритва си Старата планина... [/quote]

  ))))))
  Баш така си е, олигархиите са си азиатщина. А тук тя е на власт.

 41. 42 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  Добре де, нали модела го взехме от тях. Да каже кое не е наред и как да го поправим. Менторските му наставления на кого вършат работа? Ако пък не харесва Русия и има някаква мисия, да се уточняват с г-н Шрьодер, който е специалист на тази тема.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK