Папа Франциск: Младите се нуждаят от работа и надежда, старите - от грижа и общуване

Папа Франциск: Младите се нуждаят от работа и надежда, старите - от грижа и общуване

© ReutersПрепубликуваме от портала "Култура" интервю на Еудженио Скалфари с папа Франциск за италианския вестник La Repubblica от началото на октомври. Заглавието е на "Дневник".


Папа Франциск ми казаНай-тежката сред злините, които се стовариха върху света през последните години, е незаетостта на младите и самотата, в която бяха оставени старите. Старите се нуждаят от грижа и общуване; младите от работа и надежда, но нямат нито едното, нито другото, и бедата е, че те вече не ги търсят. Премазани са от настоящето. 


И папата ме запита: може ли да се живее, ако си премазан от настоящето? Без памет за миналото и без желание да проектираш бъдещето, да изградиш проект, бъдеще, семейство? Може ли да се продължава така? Според мен, каза той, това е най-неотложният проблем, с който се сблъсква Църквата.
Ваше Светейшество, казвам аз, но това е преди всичко политически и икономически проблем, който засяга държавите, правителствата, партиите и синдикатите.


- Разбира се, прав сте, но засяга също и Църквата, преди всичко Църквата, защото тази ситуация засяга не само телата, но и душите. Църквата трябва да се чувства отговорна и за душите, и за телата.


Ваше Светейшество, казвате, че Църквата трябва да се чувства отговорна. Може ли да заключа от това, че Църквата не осъзнава този проблем и вие трябва да я насочвате в тази посока?


- До голяма степен тя осъзнава проблема, но не достатъчно. Бих желал да направи много повече. Не че това е единственият проблем, с който ние се сблъскваме, но е един от неотложните и най-драматичните.


Има ли едно единствено виждане за Доброто? И кое го определя?


- Всеки от нас има свое виждане за Доброто, както и за Злото. Ние би трябвало да насърчим хората да вървят към онова, което смятат за Добро.


Ваше Светейшество, вече го написахте в писмото, което адресирахте до мен. Казахте, че съзнанието е автономно и всеки трябва да се подчинява на собствената си съвест. Мисля, че това е една от най-смелите фрази, изречени от един папа. 


- И го повтарям. Всеки има своя идея за Доброто и Злото и трябва да избере да следва Доброто и да се бори със Злото, както той го разбира. Това е необходимо, за да стане светът по-добър.


Църквата прави ли го? 


- Да, нашите мисии имат следната цел: да установим материалните и нематериални потребности на личностите и да ги удовлетворим, доколкото е възможно. Нали знаете какво е agape?


Да, знам.


- Това е любовта към другите, както я проповядва нашият Господ. Не е прозелитизъм, а е любов. Любов към ближния, кълнът, която служи на общото благо.


"Възлюби ближния си като себе си". 


- Точно така.


Иисус в своята проповед върху agape, върху любовта към другите, казва, че това е единственият начин да се възлюби Бог. Поправете ме, ако греша. 


- Не грешите. Синът Божи се е въплътил, за да пробуди в душата на хората чувството за братство. Всички са братя и всички са деца на Бога. Авва, както той назовава Отца. Аз ви чертая пътя, казва Той. Следвайте Ме, и ще намерите Отца и ще бъдете негови чеда, и Той ще възликува вътре във вас. Аgape, любовта на всеки от нас към другите, от най-близките до най-далечните, е единственият начин, посочен ни от Иисус, за да намерим живота на спасението и блаженствата.


Все пак Иисус ни учи, както бе казано по-горе, че любовта към ближния трябва да е равна на тази, която имаме към самите нас. Така онова, което мнозина наричат нарцисизъм, се признава като нещо валидно, позитивно, съизмеримо с другия. Дълго обсъждахме този аспект. 


- На мен – каза папата – думата нарцисизъм не ми харесва, означава безгранична любов към самите нас, а това не е добро, може да нанесе тежки поражения не само на душата, но и по отношение на другите, на обществото, в което живеем. Голямата беда е, че най-виновни за това, което по своята същност е един вид ментално разстройство, са тъкмо личностите с най-голяма власт. Често ръководителите са нарциси.


Такива са и мнозина глави на Църквата.


- Знаете ли какво мисля по този въпрос? Главите на Църквата също станаха нарциси, ласкани и често подтиквани в лоша насока от техните придворни. Дворът е проказата на папството.


Проказата на папството, казаното е много точно. Ала къде е този двор? Може би в Курията? Просто питам. 


- Не, в Курията наистина има доста придворни, но Курията в своята пълнота е друго нещо. Тя е това, което би могло да се определи като интендантство, което ръководи службите, подчинени на Светия Престол. Ала тя има един дефект: ватикано-центрична е. Вижда и полага грижа за интересите на Ватикана, които, в по-голямата си част, са "земни интереси". Тази ватикано-центрична визия пронизва заобикалящия я свят. Не споделям тази визия и ще направя всичко възможно, за да я променя.


Църквата е и трябва да бъде общност на Божия народ и на свещениците, миряните и епископите, които обгрижват душите, но са в служба на Божия народ. Това е Църквата и Светият Престол има своята важна функция, но в служба на Църквата. Аз не бих могъл да имам пълна вяра в Бога и в Неговия Син, ако не бях формиран от Църквата и ако не бях имал късмета да се озова в Аржентина в една общност, без която никога нямаше да имам съзнание за себе си и за моята вяра.


Почувствахте ли призванието си още като млад?


- Не, не съвсем млад. Трябваше да имам друг занаят според моето семейство, да печеля някакви пари. Постъпих в университета. Там имах дори една преподавателка, към която изпитвах уважение и приятелство, но която бе ревностна комунистка. Често ми четеше и ми даваше да чета текстове на комунистическата партия. Така се запознах с тази доста материалистическа концепция. Спомням си, че се запознах и с прокламацията на американски комунисти в защита на семейство Розенберг, които бяха осъдени на смърт. Жената, за която ви говоря, впоследствие бе арестувана, измъчвана и убита от диктаторския режим, който тогава управляваше Аржентина.


Комунизмът привличаше ли ви?


- Неговият материализъм не оказваше никакво влияние над мен. Но опознаването му, чрез тази смела и почтена жена, ми беше полезно, разбрах някои неща за един социален аспект, който по-късно открих в социалната доктрина на Църквата.


Теологията на освобождението, която папа Йоан Павел II отлъчи, има силно присъствие в Латинска Америка.


- Да, мнозина нейни представители са аржентинци.


Смятате ли, че папата с основание ги атакува?


- Със сигурност имаше политическо течение в тяхната теология, но мнозина от тях бяха вярващи и с високо понятие за човечност.


Ваше Светейшество, ще ми позволите ли да разкажа нещо за моето културно формиране? Бях възпитан от майка ми, която бе ревностна католичка. На 12 години бях отличен за катехизация сред всички енории в Рим и получих специална награда от викария. Изповядвах се всеки първи петък от месеца, ходех на литургии и вярвах. Но всичко се промени, когато постъпих в лицея. Там прочетох, между другите философски текстове, които изучавахме, "Разсъждение за метода" на Декарт и останах стъписан от фразата, превърнала се в икона – "Мисля, следователно съществувам". Азът, по този начин, се превръща в основа на човешкото съществуване, в автономно основание на мисълта.


- Декарт обаче никога не е отричал вярата в един трансцендентен Бог.


Вярно е, но той полага основите на съвсем различна визия и ме подтикна да поема по път, който ме отведе към други четива, които пък ме отведоха на друг бряг.


- Той, доколкото го разбирам, е бил вярващ, а не антиклерикал. Това са две много различни неща.


Вярно е, не съм антиклерикал, но ставам такъв, щом срещна клерикал.


- Папата се усмихва и ми казва: Разбирам ви, когато се изправя пред клерикал, аз също ставам антиклерикал. Клерикализмът не би трябвало да има нещо общо с християнството. Свети Павел, който пръв е говорил с езичниците и с вярващите в друга религия, първи ни е научил на това.


Мога ли да попитам, Ваше Светейшество, кои са светците, които чувствате най-близки до душата Ви и които са повлияли на Вашия религиозен опит? 


- Свети Павел е този, който очерта границите на нашата религия и нашата вяра. Не бихме могли да бъдем съзнателни християни без свети Павел. Той превежда проповедта на Иисус в доктринална структура, която заедно с коментарите на огромен брой мислители, теолози и духовни наставници, оцелява вече две хиляди години. А сетне идват Августин, Бенедикт, Тома от Аквино и Игнаций Лойола. И, разбира се, свети Франциск. Трябва ли да обясня защо?


Обяснихте ролята и значението, което има свети Павел, но бих искал да знаем кой сред другите светци, изброени от Вас, усещате най-близо до душата си? 


- Искате да ги класирам, но класирания се правят, когато се говори за спорт или подобни неща. Бих могъл да ви назова имената на най-добрите аржентински футболисти. Но на светците…


Шегувай се с глупците, не със светците – знаете ли тази поговорка… 


- Точно така. И все пак не искам да бягам от въпроса ви, защото ме питате за класификация не с културно или религиозно значение, а която е най-близка на душата ми. Затова ще кажа: Августин и Франциск. 


А не Игнаций, от чийто орден идвате?


- Игнаций, по обясними причини, е онзи, когото познавам най-добре сред останалите. Основател е на нашия орден. Припомням го, защото от този орден произлиза и Карло Мария Мартини, който е много скъп и на двама ни. Йезуитите се превърнаха в наставници и кълн на католицизма  – може би не единствените, но най-ефикасните: култура, образование, мисионерство, верност на Светия Отец. Игнаций, който основава Ордена, е бил освен всичко друго реформатор и мистик. Преди всичко мистик.

Папа Франциск: Младите се нуждаят от работа и надежда, старите - от грижа и общуване

© Reuters


Мислите ли, че мистиците са важни за Църквата?


- Те са основополагащи. Една религия без мистика си остава философия.


Имате ли мистично призвание?


- На вас как ви се струва?


Струва ми се, че не.


- Вероятно имате право. Обожавам мистиците: Франциск, в много мигове от своя живот  е бил такъв, но аз не вярвам, че имам такова призвание, а и освен това е необходимо дълбоко да се замислим над значенето на тази дума. Мистикът съумява да се отърси от правенето, от фактите, от света на обектите, даже от пастирското мисионерство и съумява да се приобщи към блаженствата. Кратки мигове, които обаче изпълват целия живот.


Вие никога ли не сте успявал?


- Рядко. Например, когато конклавът ме избра за папа. Преди да приема, когато за няколко минути бях сам в малката стаичка, редом с балкона към площада. Главата ми бе изцяло празна и ме обзе силна тревога. За да я преодолея, затворих очи и спрях всяка мисъл, даже тази да се откажа от поста, както и от цялата останала процедура. Затворих очи и изчезна цялата тревога и емоционалност. В даден момент ме озари някаква силна светлина, беше само за миг, но ми се стори дълго. После светлината се разсея, аз станах и се отправих към стаята, където ме чакаха кардиналите, а на масата беше актът на съгласието. Аз го подписах, а кардиналът камерлинг го преподписа и после на балкона провъзгласи Habemus Papam.


Говорихме за светците, които чувствате най-близо до душата си и стигнахме до Августин. Бихте ли казали защо го чувствате толкова близък до Вас?


- И за моя предшественик Августин беше ориентир. Това е светец, преживял много превратности и променил многократно доктриналната си позиция. Произнесъл е и много тежки думи в сблъсъците си с евреите, които аз никога не съм споделял. Написал е множество книги, след които най-показателна за неговата интелектуална и духовна съкровеност е "Изповеди", той е продължител на свети Павел. Но вижда Църквата и вярата по начин, много по-различен от този на свети Павел, може би защото четири века делят единият от другия. 


Каква е разликата, Ваше Светейшество?


- За мен тя е в два основни аспекта. Августин се чувства немощен, изправен пред безмерността на Бога, но изпълнява дълга си, както би трябвало да ги изпълни всеки християнин  и епископ. Той всъщност не е бил немощен, но неговата душа винаги се е чувствала отвъд онова, което е желано и дължимо. Освен това имаме благодатта, дарена от Бог, като основополагащ елемент на вярата. На живота. И на смисъла на живота. Този, който не е докоснат от благодатта, може да бъде личност без позор и без страх, и все пак няма да бъде личността, която благодатта е докоснала. Такава е интуицията на Августин.


Чувствате ли се докоснат от благодатта?


- Това никой не може да знае. Благодатта не е част от съзнанието, тя е количеството светлина, която имаме в душата си, не е мъдрост, идваща от разума. Даже вие, в пълно неведение, може да бъдете докоснат от благодатта.


Без вяра? Невярващ? 


- Благодатта засяга душата.


Аз не вярвам в душата.


- Не вярвате, но я имате.


Ваше Светейшество, казахме, че нямате никакво намерение да ме обърнете към вярата а и  вярвам, че няма да успеете. 


- Това не се знае, но е вярно, нямам подобно намерение.


А Франциск?


- Велик е, защото е всичко. Човек, който иска да прави, иска да издига, основава орден със свой устав, странник и мисионер, поет и пророк, мистик, усеща чрез самия себе си къде е злото и се спасява от него, обича природата, животните, стръковете трева в полята и птиците, които летят из небето, но преди всичко обича хората, децата, старците, жените. Той е един от най-светлите примери за тази agape, за която говорихме преди малко.


Прав сте, Ваше Светейшество, описанието е съвършено. Но защо никой от вашите предшественица не избра това име? Според мен и никой след вас няма да го избере? 


- Това не го знаем, да не ипотекираме бъдещето. Вярно е, че никой преди мен не го е избрал. Тук стигаме до проблема на проблемите.


Франциск иска един просешки и странстващ орден. Мисионери, които да срещат, да чуват, да влизат в диалог, да помагат, да защитават вярата и любовта. Най-вече любовта. Той мечатае за една бедна Църква, която да поеме грижата за другите, да получава материална подкрепа и да я използва в подкрепа на другите, без да се грижи за самата себе си. Оттогава са изминали 800 години и времената се промениха, но идеалът за една мисионерска и бедна Църква си остава повече от валиден. Такава е всъщност Църквата, за която проповядват Иисус и неговите ученици.


Вие, християните, днес сте малцинство. Даже в Италия, наричана "градината на папата", практикуващите католици според някои сондажи са между 18 и 15 процента. Католиците, които се заявяват като такива, са също малко – около 20 на сто. В света има 1 милиард католици и заедно с другите християнски църкви стигате до милиард и половина, но населението на планетата е около 6-7 милиарда души. Наистина сте много, особено в Африка и Латинска Америка, но като цяло сте малцинство.


- Напълно достатъчно сме, но не това е темата. Лично аз вярвам, че това да си малцинство ти прибавя сила. Трябва да сме кълнът на живота и на любовта, а кълнът винаги е много по-малко по количество от масата плодове, цветя и дървета, които изникват от него. Вече казах, че нашата цел не е прозелитизмът, а вслушването в нуждите, в желанията, в разочарованията, в безнадеждността и надеждата. Трябва да върнем надеждата на младите, да помогнем на старите, да отворим бъдещето, да защитим любовта. Бедни сред бедните.


Трябва да включим изключените и да проповядваме мир. Вторият ватикански събор, вдъхновен от папа Йоан XXIII и Павел VI, реши да погледне към бъдещето с модерен дух, да се отвори към модерната култура. Съборните отци знаеха, че отварянето към модерната култура означава религиозен икуменизъм и диалог с невярващите. Оттогава е направено съвсем малко в тази насока. Имам смирението и амбицията да искам да го направя.

Папа Франциск: Младите се нуждаят от работа и надежда, старите - от грижа и общуване

© Reuters


Ето защо – позволете ми да добавя – модерното общество по цял свят е в дълбока криза, която не е само икономическа и социална, но и духовна. Дори ние, невярващите, изпитваме това квази-антропологично страдание. Ето защо искаме да влезем в диалог с вярващите и с онзи, който най-добре ги представлява.


- Не се чувствам най-добрият, който ги представлява, но Провидението ми е поверило да ръководя Църквата и диоцезите на свети Петър. Ще направя онова, което зависи от мен, за да изпълня мандата, който ми е поверен.


Иисус, както Вие припомнихте, казва: възлюби ближния си като себе си. Струва ли ви се, че това се е случило.


- В повечето случаи, не. Егоизмът нарасна, а любовта към другите намалява.


Това е и целта: поне да изравним интензивността на тези два вида любов. Вашата Църква готова ли е да я изпълни?


- Вие как мислите? 


Мисля, че любовта към земната власт е все още много силна между ватиканските стени и в институционалната структура на цялата Църква. Мисля, че институциите имат превъзходство над мисионерската и бедна Църквата, която Вие бихте искали. 


- Нещата са такива и в тази материя не стават чудеса. Сещам се, че дори Франциск  навремето е трябвало дълго да се споразумява с римската йерархия и с папата, за да бъде признат устава на неговия орден. Накрая получава одобрение, но с цената на дълбоки промени и компромиси.


Трябва ли да следвате същия път?


- Не съм, разбира се, Франциск от Асизи, нямам неговата сила и неговата святост. Но съм епископ на Рим и папа на Католическата църква. Реших като първа стъпка да номинирам група от осем кардинали, които да бъдат моя съвет. Не придворни, а мъдри личности, вдъхновени от същите чувства като мен. Това е началото на една Църква с не само вертикална, но и хоризонтална организация. Когато кардинал Мартини поставяше акцент върху Събора и върху Синода, той добре знаеше колко дълъг път трябва да се извърви.


А политиката?


- Защо ме питате за това? Вече казах, че Църквата не се занимава с политика.


Но преди няколко дни отправихте призив към католиците да са ангажирани граждански и политически. 


- Обърнах се не само към католиците, но и към всички хора с добра воля. Казах, че политиката е първата сред гражданските дейности и има собствено поле на действие, което не е това на религията. Политическите институции са светски по дефиниция и действат в независими сфери. Казвали са го и всички мои предшественици, и то от много години, макар и с различни акценти. Вярвам, че католиците, ангажирани в политиката, ще привнесат в нея ценностите на религията, своето зряло съзнание и компетентност. Църквата не се намесва в политиката, целта е да изразява и защитава ценностите си навсякъде.


Но Църквата не винаги е постъпвала така.


- Не винаги е било така. Често Църквата като институция е била доминирана от "земното", затова мнозина нейни членове и даже видни представители възприемат нещата по този начин.


Позволете ме да ви задам един въпрос: вие, като мирянин, невярващ в Бога, в какво вярвате? Вие сте писател и човек на мисълта. Би трябвало да вярвате в нещо, да имате доминираща ценност. Не ми отговаряйте с думи като почтеност, търсене, виждане за общото благо; това са важни принципи и ценности, но не за това питам. Питам какво мислите за същността на света, също и на вселената. Ако си зададете въпроса, който си задават всички: откъде идваме и накъде отиваме? Даже едно дете си задава тези въпроси. А вие?


Благодаря за този въпрос. Вярвам в Битието, тоест в тъканта, от която произтичат формите, същностите.


- А аз вярвам в Бог. Не в един католически Бог, не съществува католически Бог, съществува Бог. И вярвам в Иисус Христос, Неговото въплъщение. Иисус е моят учител и моят пастир, но Бог Отец, Авва, е светлината и Създателят. Това е моето Битие. Изглежда, че доста се различаваме?


Различаваме се в мисълта, но сме подобни като човешки личности, водени несъзнателно от своите инстинкти, които преобразуваме в страсти, чувства, воля, мисъл и разум. В това сме подобни. 


- Но онова, което наричате Битие, бихте ли го дефинирали така, както го мислите?


Битието е тъканта на енергията. Хаотична, но неразрушима енергия във вечен хаос. От тази енергия произтичат всички форми, когато енергията стигне точката на взривяване. Формите имат свои закони и свои магнетични полета, свои химични елементи, които се комбинират каузално, еволюират, и накрая се разпадат, но тяхната енергия не се унищожава. Човекът е вероятно единственото животно, надарено с мисъл, поне на тази наша планета и в слънчевата система. Казах, че той е движен от инстинкти и желания, но искам да прибавя, че вътре в него има някакъв отзвук, някакво призвание за хаос.


- Добре. Не искам да ми правите пълно изложение на своята философия, казаното от вас е достатъчно. Само ще отбележа, че Бог е светлина, която озарява мрака и която също не помръква и че искрица от тази светлина е вътре във всеки от нас. В писмото, което ви написах, ако си спомняте, казвах, че нашият вид ще свърши, но не ще свърши Светлината на Бога, която ще проникне във всички души и всичката ще бъде във всички.


Да, спомням си добре, казахте, че "цялата светлина ще бъде във всички души", но позволете ми да отбележа, че това е по-скоро фигура на иманентността, отколкото на трансцендентността.


- Трансцендентността си остава, защото тази светлина, всичката във всички, трансцендира света и видовете, които го населяват. Но да се върнем в настоящето. Направихме стъпка напред в нашия диалог. Констатирахме, че в обществото и в света, в който живеем, егоизмът е надхвърлил любовта към другите и хората с добра воля трябва да действат, всеки, в зависимост от собствената си сила и компетентност, за да направят така, че любовта към другите поне да се изравни, ако не може да надхвърли любовта към самите нас.


А също и че политиката е поставена под въпрос.


- Със сигурност. Лично аз мисля, че така нареченият див либерализъм няма очи да признае, че прави силните още по-силни, бедните по-бедни, а изключените по-изключени. Необходима е по-голяма свобода, никаква дискриминация и демагогия и повече любов. Необходими са регулации, ако е необходимо дори преки намеси от страна на държавата, за да се коригират най-нетърпимите неравенства.


Ваше светейшество, Вие сте личност с голяма вяра, докоснат от благодатта, движен от волята да дадете порив на една пастирска и мисионерска, а не земна Църква. Но от думите Ви, доколкото разбирам, Вие ще бъдете папа революционер. Наполовина йезуит, наполовина човек на Франциск, съчетание, което е нещо невиждано. И освен това харесвате "Годениците" на Мандзони, Хьолдерлин, Леопарди и най-вече Достоевски, филмите "Пътят" и "Репетиция на оркестъра" на Фелини", "Рим открит град" на Роселини и даже филма на Алдо Фабрици.


- Всички тези филми ми харесват, защото ги гледах още като дете, заедно с моите родители.


Мога ли да добавя и два филма, които гледах наскоро? "Да живее свободата" и филмът на Еторе Скола за Фелини. Мисля, че ще ви харесат. 


Да поговорим, ако искате, и за Паскал. Бих искал да знам какво мислите за тази голяма душа. 


- Отнеси на всички свои близки моя благослов и поискай да се молят за мен. Мислете, мислете често за мен.


Протягам му ръка, а той застива с два пръста, вдигнати за благослов. Това е папа Франциск. Ако Църквата стане като него, ще се промени цяла една епоха.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на haokarapora
  haokarapora
  Рейтинг: 513 Неутрално

  "Старите се нуждаят от грижа и общуване; младите от работа и надежда, но нямат нито едното, нито другото, и бедата е, че те вече не ги търсят. Премазани са от настоящето." -прекрасни думи и много вярни...

  haokarapora
 2. 2 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 852 Весело

  А на практика се получава точно обратното:Старите се нуждаят от работа и надежда,младите - от грижа и общуване!

 3. 3 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Страхотна снимка - и Папата е демократ!
  И е прав за всичко...
  Ама на комунисти като нашите кога им увира главата?

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 4. 4 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Хубаво, папо, ама дано не те сполети съдбата на Йоан Павел Първи, когото отровиха след по-малко от два месеца след като стана папа. Бая големи интереси настъпваш, като разчистваш боклука във Ватикана.

  А като ти дойде още малко кураж, може и за терора и психотропните препарати над Сергей Антонов да се извиниш. Не сме забравили.

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 5. 5 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Уникално интервю, и какъв сблъсък само... струва си да се прочете!

  Доброто е заразно
 6. 6 Профил на Sann
  Sann
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Това е може би единственият друг папа след Йоан Павел II, който звучи адекватно и предизвиква уважение

 7. 7 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 594 Весело

  Остава и на младите да им се приработи ......

 8. 8 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Весело

  Е па нали у Европа се вдигна възрастта за пенсиониране, което директно оставя без работа младите ..... От къде да им се търси работа и на тях..... Освен да тръгнем да колониализираме други планети, та белким там ги уредаме нещо да работят..... тука работа нЕма....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 9. 9 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#0:"статия"]Иисус, както Вие припомнихте, казва: възлюби ближния си като себе си. Струва ли ви се, че това се е случило.

  - В повечето случаи, не. Егоизмът нарасна, а любовта към другите намалява.

  ...може ли да се живее, ако си премазан от настоящето? Без памет за миналото и без желание да проектираш бъдещето...


  Лично аз мисля, че така нареченият див либерализъм няма очи да признае, че прави силните още по-силни, бедните по-бедни, а изключените по-изключени. [/quote]

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 10. 10 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  "А Франциск?
  - Велик е, защото е всичко. Човек, който иска да прави, иска да издига, основава орден със свой устав, странник и мисионер, поет и пророк, мистик, усеща чрез самия себе си къде е злото и се спасява от него, обича природата, животните, стръковете трева в полята и птиците, които летят из небето, но преди всичко обича хората, децата, старците, жените."

  Едно вдъхновяващо интервю!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 11. 11 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Чух няколко обяснения в разговор минавайки край двама МЛАДИ мъже - "Казваш, аз в този живот няма да работя!" и ти дават 900( не разбрах паричната единица), аз получавам 450евро и съм си екстра тук".. И такива МЛАДИ българи, с такова мислене и поведение са ХИЛЯДИ!
  А папата да си посипе главата с пепел, защото тяхната фашизуидна църква отврати и отблъсна хората от Доброто. Нашата Православна не е с по-малко грехове, тя не прогони от църквите само тези, които не са влизали. Няма млади, няма стари - светът е като старата Дания - "има нещо гнило".

 12. 12 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 484 Неутрално

  "- Всеки от нас има свое виждане за Доброто, както и за Злото. Ние би трябвало да насърчим хората да вървят към онова, което смятат за Добро." - Това изказване е скандално. Чудя се този папа дали вярва в Бог или вярва в човеци? Можем ли да насърчаваме убийците да вървят към свои варианти на доброто? В историята на човечеството са съществували такива хора, които са смятали за добро да изтребват цели народи. Това значи ли, че са били прави? Нали точно на обратното ни Учи Христос, че Той е Пътят, Истината и Животът!

 13. 13 Профил на Thrasimedes
  Thrasimedes
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Agape (агапе), за която става дума в интервюто е другата гръцка дума за любов, наред с eros. Новозаветната дума. Agape е любовта-състрадание, братската любов в отлика от еротичната любов.

  Хубаво е обаче, горе в текста думата да се спелира и на кирилица, защото някои хора биха го прочели като "адаре".

 14. 14 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Похвално е, че Дневник публикува интервюто на папа Франциск, макар и с известна доза закъснение. В мненията по-горе личат съмнения, че папата се е поддал на доктрината за моралния релативизъм. Надали е така, като се има предвид, че през март, той изрично се противопостави на моралния релативизъм.
  Думите му, че стремежът към Доброто трябва да обединява всички хора, са по-лесно разбираеми, ако се пояснят с едно негово твърдение от март:
  "Невъзможно е да градим мостове между хората, като забравяме за Бог. Но и обратното е вярно: невъзможно е да се свържем с Бог докато пренебрегваме останалите хора."

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 15. 15 Профил на невеж
  невеж
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "...без желание да проектираш бъдещето, да изградиш проект, бъдеще, семейство?"

  съдбата/бъдещето ни не беше ли в Божите ръце?

 16. 16 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  Много хлъзгаво папата допуска католическата църква да направи един огромен компромис и ляв завой към моралния релативизъм. Това е угаждане на настроенията на нашето време и подобно хлъзгане историята е доказала води до много грозни последствия и срам за самата църква- самите католици имат много примери в тая насока като почнем от инквизицията и стигнем до индулгенцийте.

  Все последствия породени от основния разрив между нас, православните християни и католиците преди над хиляда години - ролята на папата. Това интервю е пример, че пързалката за тях продължава.

  Хубави неща говори папата, но дяволът е в детайлите.

 17. 17 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1021 Весело

  Папо,
  младите в България искат ОСТАВКА !

  РЕФОРМИ !
 18. 18 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#16] от "Трезвен":
  Това смятам и аз. Както каза един приятел - избрали са си папа-пич. Погледнато от маркетингова гледна точка ще има голям успех, но Църквата не е там, където има най-много хора. Църквата е там, където има събрани няколко човека в името на Христос, а не там, където са събрани в името на папата.

 19. 19 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Папа Франциск ми харесва все повече и повече. Маститите кардинали май си вкараха таралеж в гащите, което пък е шанс за католическото християнство.

  @)----,--'--
 20. 20 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Обвиненията в морален релативизъм са безпочвени и злонамерени. Словата на папата може да не импонират на манталитета на отшелник от Св. Гора, но те са в пълен синхрон с 2000 години мисионерство.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4471 Любопитно

  "А Франциск?

  - Велик е, защото е всичко. Човек, който иска да прави, иска да издига, основава орден със свой устав, странник и мисионер, поет и пророк, мистик, усеща чрез самия себе си къде е злото и се спасява от него, обича природата, животните, стръковете трева в полята и птиците, които летят из небето, но преди всичко обича хората, децата, старците, жените. Той е един от най-светлите примери за тази agape, за която говорихме преди малко."

  Наскоро прочетох житието на свети Франциск от Асизи и напълно съм съгласен с казаното от папата! Това е бил голям светец....! Човек изцяло отдаден на вярата и на хората....! Ако всички хора бяхме като Франциск, поне като днешния папа, от светът наистина щеше да бъде едно по-добро и хубаво място за живот!

  П.П.
  Браво на дневник.бг, че са публикували това интервю на папа Франциск, беше истинско удоволствие да го прочета!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#20] от "Kephy":
  Доста отшелници от Св. Гора са прекрасни мисионери. Мога да ви изредя поне няколко имена на старци, обърнали в православие хиляди хора само с прости думи и личен пример. Никой от моите примери не е изказвал подобни безумни мисли. Не смятам, че става дума за моментна грешка. Папата на два пъти казва в прав текст - всеки си има съвест, да си я следва. Чудесно е, че в друго интервю се е сетил, че има и Бог в цялата работа, но думите му тук са много ясни. Относно злонамереност към този папа - не мисля, че това важи за мен. Радвам се, че избра името Франциск. Приветствам неговите думи за връщане към истините на Православието, само дето не виждам достатъчно дела, които да подкрепят това.
  Имам чувството, че този папа ще ни даде и в бъдеще поводи за размисъл относно неговата вяра в Бог като Абсолютен Законодател.

 23. 23 Профил на Кака Пенка
  Кака Пенка
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Страхотно интервю. Този папа определено е интересен, но и интервюиращият не е случаен (веднага проверих кой е, щото не знаех) Накараха ме да се замисля, както и вие с коментарите. Мерси

 24. 24 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Не мисля, че "мисионерство" е първото , което иде на ум при споменаването на Света Гора. Мисля, обае, че Бог присъства осезателно в това интервю-разговор с агностик, и то действен агностик.
  Различието в мненията ни ми напомня на един епизод в Деяния 11:
  1. Апостолите и братята, които бяха в Иудея, чуха, че и езичниците приели словото Божие.
  2. И когато Петър възлезе в Иерусалим, обрязаните му натякваха,
  3. думайки: ти си ходил при необрязани човеци и си ял с тях. ...
  Акцентът на папата, както аз го виждам е, че Църквата, а и всеки вярващ в частност, може да търси диалог с другите именно в стремежа към търсене на добро, а не на априорното отхвърляне на всички инославни, иноверци, агностици и атеисти или пък да градим у себе си надменност, че ние сме единствените и правилните последователи Божии и тълкователи на законите Му.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 25. 25 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#24] от "Kephy":
  [quote#24:"Kephy"]Не мисля, че "мисионерство" е първото , което иде на ум при споменаването на Света Гора. [/quote]
  Възможно е, макар аз да смятам добрите монаси за съвършени мисионери. Имам пред очи примера на хора, които стават християни само като виждат добър монах.

  [quote#24:"Kephy"]1. Апостолите и братята, които бяха в Иудея, чуха, че и езичниците приели словото Божие. [/quote]
  Би било чудесно езичниците да приемат словото Божие, а не словото на папата! Забележете, че в цялата Библия се говори за Абсолютен Бог. Любовта към Бог е поставена на първо място - "Възлюби Господа, Бога твоего, с всичкото си сърце, и с всичката си душа, и с всичкия си разум: тази е първа и най-голяма заповед;"

  [quote#24:"Kephy"] а не на априорното отхвърляне на всички инославни, иноверци, агностици и атеисти[/quote]
  естествено, че не трябва да бъдат отхвърляни, но не трябва да им се казва, че съвестта им ще ги води до Добро!? Каква любов има в това да казваш някому, че върви по добър път, когато в същото време отива към пропаст?

  [quote#24:"Kephy"]или пък да градим у себе си надменност, че ние сме единствените и правилните последователи Божии и тълкователи на законите Му.[/quote]
  Ние не сме, но св. Отци от Вселенските събори са. Добре би било папата повече да цитира тях, нежели да ползва маркетингови похвати за печелене на фенове.

  Простете за остротата на думите ми, но мисля, че ставаме свидетели на голямо отстъпление. Надявам се консерваторите в Рим да проявят разум и да възпрат папата поне с някакъв тих протест.

 26. 26 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  [quote#25:"Петър Николов"]естествено, че не трябва да бъдат отхвърляни, но не трябва да им се казва, че съвестта им ще ги води до Добро!? Каква любов има в това да казваш някому, че върви по добър път, когато в същото време отива към пропаст? [/quote]
  Дали това им казва? Казва:
  "- И го повтарям. Всеки има своя идея за Доброто и Злото и трябва да избере да следва Доброто и да се бори със Злото, както той го разбира. Това е необходимо, за да стане светът по-добър." и по-долу дава практически пример:
  "Но преди няколко дни отправихте призив към католиците да са ангажирани граждански и политически.

  - Обърнах се не само към католиците, но и към всички хора с добра воля. Казах, че политиката е първата сред гражданските дейности и има собствено поле на действие, което не е това на религията."

  Това е . Когато един атеист се стреми към мир, нима вярващите трябва да отхвърлят стремежа му, защото този стремеж не е мотивиран от Бог? Ако мюсюлманин нахрани гладния нима не е достойно за насърчение делото му , и то не е добро, въпреки религията му?
  И да Бог е Абсолют, и в крайна сметка Нему се пада да съди човеците, а не на тях, независимо дали отци на Църквата или не. Като стана думи за отците на Църквата, аз лично имам огромна симпатия към Св. Августин. Полезно е човек да прочете или да си припомни изповедите му , за да види , че стремежът му Доброто е започнал преди да приеме св. кръщение.
  Хубаво е , че Православието е оцеляло на времето. Но в нашето оцеляване ние намираме сила, която често се изражда в горделивост, в чувство на превъзходство към инославни и иноверци. А повече разбиране и смирение ни е нужно, мисля си аз.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 27. 27 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  Ставам все по-голям фен на папа Франциск.
  Но като знам какво интриганство е сред кардиналите във Ватикана, започвам да се страхувам да не му се случи нещо. Някои от тезите му изглеждат еретични за някои от твърде консервативните католически глави.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 28. 28 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Много интересно как нито веднъж не спомена думичката "грях".

  "Както ланския сняг, на който пада нов сняг, тъй недокоснат лежи вашият лански и предлански грях, постеля на греха днешен и утрешен."

  Св. Николай Велимирович "Езерни молитви"

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 29. 29 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#26] от "Kephy":
  [quote#26:"Kephy"]да се бори със Злото, както той го разбира.[/quote]
  Това не са думи на християнин. Има само едно правилно разбиране и само Една Истина.

  [quote#26:"Kephy"]Когато един атеист се стреми към мир, нима вярващите трябва да отхвърлят стремежа му, [/quote]
  Не трябва да го отхвърлят.
  [quote#26:"Kephy"]Ако мюсюлманин нахрани гладния нима не е достойно за насърчение делото му [/quote]
  Достойно за насърчение е.
  [quote#26:"Kephy"]независимо дали отци на Църквата или не.[/quote]
  А нима отците на Църквата изповядват нещо различно от Божията воля? Нали точно Бог ги вдъхновява да проповядват и изповядват този точно Символ на вярата, който Западната деноминция променя?
  [quote#26:"Kephy"]аз лично имам огромна симпатия към Св. Августин[/quote]
  Радвам се. Писал съм реферат за него. Но нека сме внимателни към догматическите му съчинения, защото там е прекалил на места, говорейки за свободата и благодатта.

  [quote#26:"Kephy"]която често се изражда в горделивост, в чувство на превъзходство към инославни и иноверци.[/quote]
  Не трябва да е така.
  Ако мислите, че това е причината да критикувам папата - грешите. Радвам се на някои негови изказвания, но вече на няколко пъти виждам у него отстъпление от съвсем базови християнски принципи. Призовавам хората да внимават, защото детайлите са важни. Нека не забравяме, че с благи думи са говорили и много еретици.

  [quote#26:"Kephy"] А повече разбиране и смирение ни е нужно, мисля си аз.[/quote]
  Смирението е най-важно, но нека не бъркаме смирението с овчедушието. Човек, който не отстоява най-базовите принципи на вярата си, не заслужава да се нарича християнин.

 30. 30 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  [quote#29:"Петър Николов"]да се бори със Злото, както той го разбира.- цитат на коментар #26 от “Kephy”

  Това не са думи на християнин. Има само едно правилно разбиране и само Една Истина.

  Когато един атеист се стреми към мир, нима вярващите трябва да отхвърлят стремежа му, - цитат на коментар #26 от “Kephy”

  Не трябва да го отхвърлят. [/quote]

  Не иде реч за Истината! Иде реч за стремеж към добро. Още веднъж: ако атеист се стреми към мир, бори се против глада, оказва безкористно помощ на пострадали - той върши ли добро? Трябва ли да насърчаваме тези негови пориви?

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 31. 31 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#28:"Митко"]Както ланския сняг, на който пада нов сняг, тъй недокоснат лежи вашият лански и предлански грях, постеля на греха днешен и утрешен." [/quote]
  В този цитат става е явен намека за закона на кармата. Обаче, казано сдуми прости-добрите постъпка успешно преборват лошата карма.
  А интервюто е страхотно. Много свят човек е тоя Папа, предизвиква любов..

 32. 32 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3323 Неутрално

  Даа.. , много интелигентен е този папа. Широко скроена личност, с големи познания за материалното и духовното. И тук идва противоречието. Доколкото всяка религия, с нейните догми и постулати, в крайна сметка ограничава личността, той как ще се справя, особено с по-примитивната маса вярващи и невежите креатури от собственото му обкръжение. А и червеят на съмнението в собствената му душа явно много го гризе. Ох, и папа да си не е лесно. Да му пожелаем успех. Понякога и заблудата лекува.

 33. 33 Профил на capitalc
  capitalc
  Рейтинг: 381 Неутрално

  убеден съм обаче,че не се нуждаят от тебе!

 34. 34 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  [quote#21:"Иво"] беше истинско удоволствие да го прочета[/quote]
  И за мен и предполагам за всички, които са го прочели. Определено е човек, който има какво да каже, защото добре познава живота.

  И все пак долното изказване поражда в мен дълбоко безпокойство и размисъл:
  [quote#0:"Статия"]Всеки от нас има свое виждане за Доброто, както и за Злото. Ние би трябвало да насърчим хората да вървят към онова, което смятат за Добро[/quote]
  Не смятам че Християнството се е зародило и разпространило в тези мащаби ако третираше персонално разбиране за тези категории. Напротив, третира представата за Добро и зло такава каквато е изначално и за всички (такава каквато е според Авва - Светлината и Създателят), и в никакъв случай за някакви персонални представи.

 35. 35 Профил на bai_petkan
  bai_petkan
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "Ала тя има един дефект: ватикано-центрична е. Вижда и полага грижа за интересите на Ватикана, които, в по-голямата си част, са "земни интереси". Тази ватикано-центрична визия пронизва заобикалящия я свят. Не споделям тази визия и ще направя всичко възможно, за да я променя."
  Опааа... Този път бюрократите във Ватикана го закъсаха. Папата вярва искрено, че материализма на Ватикана трябва да бъде изкоренен - и за това хората го подкрепят. Но със сигурност висшия клир ще го презре. Аз наистина се възхищавам на Франциск и с удоволствие чета посланията му. Пожелавам му да победи в тази борба и да върне църквата обратно при хората.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK