Александър Кьосев: "Ден срещу мафията" би поддържал моралната общност, която протестът създаде

Доц. Александър Кьосев

© Юлия Лазарова

Доц. Александър Кьосев"Дневник" разговаря с проф. Александър Кьосев, филолог и преподавател в катедра "Теория и история на културата" в Софийския университет, за това какво постигнаха протестите срещу правителството и в какво не успяха, за виртуалните и реалните общности и за символите на недоволството.


След повече от 120 дни почти не останаха хора по протестите. Кой беше преломният момент, в който протестът започна да замира?


- Това е неправилен въпрос. Трябва да попитаме какво протестите постигнаха и какво не постигнаха, защото ако главният въпрос е кога и защо те умряха, това предполага, че те не са постигнали нищо. А това не е вярно.
За протеста може да се мисли по два начина - като за целенасочена акция за постигането на някаква конкретна задача, в случая падането на правителството, и като проява на спонтанна активност на гражданите, на гражданското общество, на отделните индивиди, които не са имали много ясна цел, но не са можели да издържат повече така.


Ако мислим по първия начин, протестите са се провалили, защото не са свалили правителството. И даже по-лошо - има шанс сега то да падне заради циркаджилъци в парламента и игра с кворума, а не поради натиска на гражданите. Това е характерно за България, намирам го за безумно. Защото ако има истинско основание едно правителство да падне (което и да е правителство), то това не са процедурните игри в пленарната зала, а натискът на гражданите, загубата на доверие.


Нека да помислим за протестите обаче и по другия начин: като спонтанна проява на морална и политическа енергия на гражданското общество. Тогава те са постигнали много. Преди тях имахме ситуация, в която повече от 50% от българите не гласуваха и се чувстваха изключително омерзени от това, което се случва в България. Някои се чувстваха дотолкова омерзени, че емигрираха (това не е единствената причина за емиграция, но имаше и такива; освен това в мотивите на всеки, който е емигрирал, дори по икономически или други причини, има и такъв момент – на отвращение от случващото се в тази страна).


Какво се промени?


- Глупавото избиране на Делян Пеевски за председател на ДАНС доведе дотам, че най-разнообразни хора с разнообразни манталитети, социален произход, разнообразни нагласи и политически пристрастия казаха, че така повече не може, защото беше прекрачена границата на минималната морална търпимост. Те излязоха на улицата и така демонстрираха, че има такава граница. В това отношение протестите имаха огромен успех, защото тези хора се видяха един друг, почустваха, че са заедно и създадоха морална солидарност, която беше изключително важна.


С прости думи, протестите дадоха надежда на отчаяните и създадоха мотив за реакция на онези, които смятаха, че няма как вече да се реагира, като им дадоха усещане, че не са сами. Това усещане за заедност, за морално единство и единство на възмутените е нещо, което никой не може да отнеме от протеста.


В чисто личен план най-неприятни са ми онези, които разрушават това единство с разнообразни политически съображения. Обикновено те питат: "А какво ще стане после?", "А не виждате ли, че наливате вода в в мелницата на ГЕРБ? Така изпускат най-същественото, не само го изпускат, но всъщност и му пречат: не виждат, че се събудил суверенът, Народът - онези, които желаят да живеят заедно, че е намерил енергия в себе си.


Впрочем моето определение за думата "народ" е твърде тясно – това не са всички, живеещи на една територия, не е "цялото население" , не са "изконните българи", не са дори всички онези, които имат граждански права. "Народ" за мен са само тази, които проявяват желание да живеят заедно и притежават политическата воля заедно да определят живота си. Понятието "народ" не е дескриптивно, а нормативно - казвам това, защото ми омръзна да слушам глупости за народа.


В България много дълго хората не желаеха да живеят заедно, защото не можеха да се търпят. Т..е. народът се беше разпаднал. Протестите създадоха ситуация, в която различни хора желаеха да живеят в една политическа общност и в този смисъл произведоха народ. Той се появи на площада, но никой не го чу, срещу него бяха изправени зле организирани и щедро финансирани контрапротести от разнообразни хорица, които според мен не могат да бъдат наречени "народ".


Възможно е обаче това усещане за морално единство и солидарност, за което говоря, да бъде размито с разнообразни и глупави критики и нападения от типа "вие ли сте красивите, вие ли сте средната класа"? Аз съм абсолютен противник на определенията за протеста през социални категории. Определяха го като протест на софиянците, на богатите, на образованите, на какво ли не. Това бяха опити на политическите технолози да го разбият, а един от успехите на манипулацията беше локализирането му в София и в някои от големите градове. Не, това беше протест на всички възмутени хора, и за това той трябва да бъде мислен през морални категории – и в него участва не средната класа, не образованите и красивите, а всички онези, които притежаваха минималната енергия на възмущението.


За съжаление много от протестиращите се подведоха по определенията и започнаха да се държат така, сякаш са различни от останалите. Не. От това, че е бил избран Пеевски за председател на ДАНС, би трябвало да се възмути всеки гражданин. Всеки един, повтарям. Тъжно е, че в определени части на страната някои хора са изкарани извън това морално единство. Ние не трябва да ги заклеймяваме или презираме за това, а да им помогнем, да им подадем ръка и да им кажем, че бихме могли да бъдем братя. И в този смисъл това е протест на всички.


Успехът на протестите се вижда и от друго – от пренареждането на рейтинга на различните политически сили. Реформаторският блок не е онова, за което сме мечтали, но при всички положения е по-добър от настоящето политическо статукво.


Може ли да се каже, че протестът само е придал образ на тази морална общност, а тя се е създавала в доста по-дълъг период от време?


- Няма такова нещо като потенциална общност. Някакви хора, които биха могли да бъдат приятели, но не са се виждали, не са приятели. Те трябва да са заедно и да усетят това, за да станат приятели, да усетят единството. И това важи и за въображемите общности – те трябва да имат символ, видим символ. И в случая площадите символизираха народа, моралната общност, те я изваждат напред, казват "ето я, вижте я". В това отношение двойствената игра на българските медии, които неглижираха тази заедност по разнообразни начини, заслужава презрение и самостоятелно обсъждане.


Хората през февруари също бяха възмутени и казваха, че така повече не може.


- През февруари протестите наистина бяха социални. Там излезе беднотата. Тя не каза същите неща, а искаше да ѝ намалят сметките за ток. През февруари се протестираше за хляб.


Вероятно и тогава, и сега е имало платени подстрекатели, тях не коментирам, въпреки че може би те са подали искрата. Но хората излязоха спонтанно, просто защото не можеха да живеят материално по този начин - има праг на финансовото оцеляване, той както е известно е и праг на достойнстовото. В този смисъл има родство между двата протеста: тогава те протестираха за минимум хляб (но и за достойнство), а сега протестираха за минимум истина (и отново за достойнство). Между двете неща има връзка, разбира се, те са еднакво нужни на човека, но все пак протестите бяха различни. Аз не съм протестирал през февруари, защото можех да си плащам сметките за ток. Можех да изляза от солидарност, но щеше да бъде малко нахално да се появя заедно с тези много бедни хора. Не съм богат, но не съм и толкова беден, колкото тях.


Второто нещо беше, че Бойко Борисов си направи сметката през февруари, че ще подаде оставка, за да има по-голяма електорална печалба. Друг е въпросът, че тази сметка съвпадаше с моралното и законово положение на нещата - когато хората искат едно правителство да падне, то трябва да си подаде оставката. И Бойко Борисов направи това.


Сегашното правителство остави протестите да се самоизтощят и те се самоизтощиха от това, че по-голямата част от хората не вярват, че ще бъде постигната непосредствената цел – оставката на кабинета. Но споменът за моралната заедност остава. Тя е много важна и това ще си проличи на изборите. А те рано или късно ще дойдат.


Най-смешното е, че това правителство може да падне поради липса на кворум в парламента и това ще бъде пълният цирк. Няма по-лошо за имиджа на България от това, че единствено процедурни хватки могат да съборят управляващите. Те са се вкопчили във властта въпреки всички аргументи, не чуват посланиците, президента, студентите. Но чуват и по-точно виждат, когато в залата няма кворум.


Какво ще поддържа моралната общност оттук нататък?


- Аз имах една идея и смятам да я разпространя из социалните мрежи. Понеже Пеевски беше избран на 14 юни и датата придоби символичен характер, тогава българският народ би могъл да празнува с негативен знак връзката на своето правителство с олигархията, задкулисието и организираната престъпност – може да имаме например "ден срещу мафията". На всяко 14-о число от месеца би могло да има големи протести, напомнящи на първите протести от юни, които удържат тази заедност.


Но все пак тази заедност ще се прояви най-вече на изборите.


Да кажем и две думи за нещата, с които протестите наистина не успяха. Те трябваше да излъчат нов политически субект. Не Реформаторски блок, а напълно нов. И те не го направиха. Това беше задачата на новото поколение и то се провали, както ние сме се проваляли навремето по други причини.


И защо се провали? Защото "Фейсбук", който изигра огромна роля за протестите, има в себе си един твърде игрови и несериозен елемент. Има в себе си структурно заложено отсъствието на отговорност и истински екзистенциален политически ангажимент. Влизаш и излизаш във "Фейсбук" и от това не следва нищо, може да си в мрежата, може да те няма, няма последствия. Ако те няма три, пет, тридесет дни - пак нищо. В живота не може да те няма три дни, там си непрекъснато и неизбежно. И онези, които протестираха през "Фейсбук" и социалните мрежи, носеха този игрови елемент в себе си. Освен това те са млади хора и много добре знаеха, че във всеки момент могат да емигрират. И това ги караше да са с един крак в протестите, а с другия - извън тях. Те отказаха да поемат тежката отговорност.


Впрочем, по тази причина протестите имаха толкова естетически характер. Те в голяма степен бяха естетическа игра и аз не харесвам това, то си беше подвеждане по въдицата "Ние сме младите, красивите и образованите". Всъщност трябва да припомняме непрекъснато: протестът не беше по естетически, а по морални причини.


А не бяха ли начин да задържат вниманието на медиите?


- Тази медийна цена е твърде висока. Да, те задържаха вниманието, но на цената на друго - отсъствието на истински ангажимент и риска. Защото хората, които бяха на площада, зад твърдението, че всичко трябва да е цивилизовано, прекрасно и гражданско, всъщност не поемаха никакви рискове.


Идеята за ден на мафията не е ли също такъв игрови елемент?


- Не всяка символна акция е пърформанс. Пърформансът е художествена акция. Много хубава, впрочем, аз не съм срещу пърформансите по принцип, а само в конкретния случай. Но в случая става дума за произвеждане на политически символ – такъв ден би бил знак за политически ангажимент и морална солидарност, а не непременно акция, на която да боядисаме Партийния дом в розово. Т.е. в него би имало нещо сериозно и ангажирано, а не игрово и отнесено.


Освен това смятам, че би било добре в определени дни протестът да се насочи срещу конкретни хора, например към олигарсите или към журналисти от типа на Явор Дачков. Пред дома на Пеевски например... Последният въобще по никакъв начин не пострада от всичко това, само се оплаква, че бил "сатанизиран"... А разбрах, че не искал да се яви пред Конституционния съд, което представлява демонстрация на презрение към институциите на държавата. И това е напълно в стила на този човек, който смята, че е извън законите, извън институциите, извън правовия ред. И този човек щеше да бъде избран за председател на ДАНС.


Този избор също е просто символ.


- Разбира се. Този въпрос вече беше предъвкан безброй пъти. И след като пред Народното събрание стои надут балон с въпроса "Кой избра Пеевски?" и въпреки това няма кой да измисли поне една вероятна лъжа...


Отвъд създаването на нова партия има ли друго институционално решение, което би помогнало за излизане от кризата?


- Аз не съм експерт в тези неща. Институционалните решения трябва да бъдат търсени от експерти, а не от граждани. Когато гражданите формират суверен - народ, те могат да направят две неща: първо, да инвестират доверие в своите представители, и второ, да изразят воля, воля за промяна. В случая доверието е катастрофирало, представителството е привидно, фалшиво и отвратително, а волята за промяна е налице.


Гражданите могат да кажат "ние не искаме да живеем така", "ние не искаме да ни лъжат", "ние не искаме да плащаме безумни сметки за ток". И има два вида експерти, които могат да им помогнат (или да им попречат) в това отношение.


Едните са професионалните политици. Ако волята и доверието са при суверена, при професионалните политици са добре формулираните цели, които дават плът на волята и баланс между тези цели. Ако някой каже "Аз искам да ми повишат заплатата на две хиляди лева", се появява политик, който да каже "Да, но това означава, че българската икономика ще катастрофира и ти ще станеш по-беден, а не по-богат". Т.е., професионалните политици сдъвкват смътните цели на народнатга воля и ги формулират така, че те да бъдат изпълними и суверенът да ги приеме.


Другите са техническите експерти, които не поставят цели, а изпълняват технически задачи. И това разделение на компетентностите между гражданите, които формират воля, професионалните политици, които формират цели, подчинени на тази воля, и технически експерти, които задават технически и професионални решения, трябва да се спазва. Защото суверенът прилича на малко дете, той има само воля, само желания. Само с воля, разбира се, не може да се управлява, необходима е компетентност.


В този смисъл въпросите "Какво ще стане после", отправени към протестите, са неправилни. Те трябва да бъдат отправени не към гражданите на улицата, а към експертите, ако има такива. Но за това трябва да има легитимни политическите субекти, които предлагат на суверена политически програми, цели, технически решения и т.н., а той, народът, гласува. Но такива субекти не се формираха, останахме си със старите, а точно към тях е насочена волята за промяна.


От около 300 "субекта" как може някой да спечели доверието на суверена?


- Ако се беше появила млада, организирана партия, излязла от протестите, цялото Фейсбук пространство щеше да гласува за нея, младите там никак не са малко. Но не се появи. Защо? Нека аз да попитам. Защо не се появи от новото поколение?


Защото всички полу-участваха. Дотам сме я докарали, че никой не вярва на който и да е лидер, на което и да е публично лице, никой не иска да бъде и с двата крака в протеста. Моментално всеки е очернен, аз самият бях представен като соросоид (но смея да кажа, че съм горд соросоид защото съм правил само полезни неща) и какво ли не още и да се оправдавам в това отношение е безсмислено. И се оказва, че е нужно такъв тип лидерство, толкова изящно, мощно и харизматично, че то да отвее останалите, да ги издуха. Но то не се появи.


Имаше опасност такова лице да предизвика и обратната реакция.


- Да, защото има твърде много скепсис. Това беше друга болест на протеста. Около него и в него вирееха нарцистични "умници" с най-сложни морални, естетически и политически съображения, които им пречеха да участват и им помагаха да разпространяват своя скептицизъм като бацил. А въпросите са прости, по-прости не са били.


Истинското решение на този проблем ще дойде на изборите. Въпросът е до каква степен тази заедност, за която говорих, ще се задържи в сърцата на хората и дали ще гласуват по съответния начин. До каква степен тя ще преодолее тяхното обезверяване. Защото възможно е за много хора, заради факта, че не са успели да бутнат правителството, да има и отчаяние. Ако мога аз със своите слаби думи да им внуша, че не са прави, ще бъде добре.


Кои са важните теми, по които не се протестира?


- Най-важната тема е изтичането на младите хора от България. Следя този процес от 20 години. И мога да ви уверя - страната оглупява. Най-интересните млади хора са извън нея. Но срещу това не може да се протестира, има свобода на движение, нека всеки да се движи, срещу това може само да се тъгува.


Нито през февруари, нито на зелените протести можеха да се видят толкова хора от академичните среди, колкото на тези. Присъстваха в медиите, участваха в дискусии.


- Да, академичният елит се ангажира, участва. Спомням си как ходехме по бул. "Цар Освободител" и в редица от около 15 души изброих четирима професори. Но това не е най-важното. Случаят е толкова прост, че няма никаква нужда да си професор, за да реагираш. Достатъчно е да си най-обикновен гражданин с чувство за справедливост и да кажеш, че така повече не може.


Върху какво работите в момента?


- Коригирам книгата си, посветена на четенето и читателските практики в България и на дебатите по темата. Премиерата предстои на 24 октомври.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на exteras
  exteras
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Много добро интервю в тази рубрика.
  Не очаквах!

  errata
 2. 2 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 880 Весело

  ".... Най-важната тема е изтичането на младите хора от България. ...." как няма да "изтича", след като седерасто-реститутите и Деди унищожиха земеделието и индустрията... къде да се реализират младите хора?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 3. 3 Профил на exteras
  exteras
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#2] от "boby1945":

  Това е така, но би ли ми припомнил, вие по време на тройната коя точно индустрия се опитахте да развиете?
  Тази със заменките, тази с "усвояването" на ЕС фондове или нещо друго.
  Гьолът в Белене не се брои.

  errata
 4. 4 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "....морална солидарност..."
  --------------------------------------------
  Това е наистина, което се постигна с протестите. Хората, както казва авторът, се видях един друг и осъзнаха, че въпреки разнообразните си манталитети, социален произход, разнообразни нагласи и политически пристрастия , Те , хората , казаха, че така повече не може.

  Друг е въпросът, че насреща, ние хората от другата страна на власта, имаме една инертна система, възпроизвеждала се и оцелявала заради това, в продължение на 24 години и поради факта, че нов бардак със стари к..... не става, то ще трябва смяна на хората за да се смени и системата - каквата всъщност е и крайнта цел на протестите.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 5. 5 Профил на kimik
  kimik
  Рейтинг: 233 Неутрално

  ".... Най-важната тема е изтичането на младите хора от България. ...." - МЛАДИТЕ и ИНТЕЛИГЕНТНИТЕ. Те не искат да се подиграват с достойнстото им и да им пропиляват живота. Останалите са 'матриал' - овце за стригане...

 6. 6 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 610 Неутрално

  "Народ" за мен са само тази, които проявяват желание да живеят заедно и притежават политическата воля ЗАЕДНО да определят живота си. Понятието "народ" не е дескриптивно, а нормативно - казвам това, защото ми омръзна да слушам глупости за народа"
  Размисъл дори само върху тези ИСТИНИ си заслужава!

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 7. 7 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#1:"exteras"]Много добро интервю в тази рубрика.
  Не очаквах! [/quote]
  Зависи кого интервюират. С Мишо Шамара (или някой друг "умник" от неговата категория) резултата би бил друг.

  А този човек синтезира нещата с хирургическа точност. И казва, кратко и ясно, куп болезнени истини.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 8. 8 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Но не се появи. Защо? Нека аз да попитам. Защо не се появи от новото поколение?
  =======================================
  Защото навика да взимаш пари от държавата ( работиш в университет на държавна субсидия) и да "протестираш" срещу нея, а също и да излизаш на разходки с байряци през работно време (казват му пърформансЧИ) си е манталитет на старото поколение - наричат го соц. дЕсидентство - най облагодетелстваните са най недоволни.

 9. 9 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 402 Неутрално

  "Случаят е толкова прост, че няма никаква нужда да си професор, за да реагираш. Достатъчно е да си най-обикновен гражданин с чувство за справедливост и да кажеш, че така повече не може."

  Не само професори, популярни артисти, художници, музиканти и певци имаше и продължава да има на протестите макар и оредели.
  Протеста е много значим и впрегна медии и политици в отричането му!
  Сега важното ни задача е да разговаряе с нашите приятели и познати, които не протестират, непременно да гласуват на следващите избори, за да не избират вместо тях лесно манипулируемите!

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3088 Неутрално

  Протестът не се е провалил.Даже само факта ,че управляващите се чудят през кой заден вход да минат.

 12. 13 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  "...може да имаме например ден срещу мафията..."

  Какво да кажа, освен да взаимствам от една ханска стела - човек и много да е чел, и много да е умен, накрая изръсва нещо, като нищо.

 13. 14 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  [quote#9:"matematika"]Не само професори, популярни артисти, художници, музиканти и певци имаше и продължава да има на протестите макар и оредели.[/quote]

  Нали? Че те са там от време оно. Много адаптивни персони!

 14. 15 Профил на haokarapora
  haokarapora
  Рейтинг: 522 Неутрално

  "Защото ако има истинско основание едно правителство да падне (което и да е правителство), то това не са процедурните игри в пленарната зала, а натискът на гражданите, загубата на доверие."

  Това е нещо,което нашите политици упорито игнорират и се стремят хората да се отчаят и да не вярват в себе си...

  haokarapora
 15. 16 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Поздравления за г-н Кьосев!

  Изключително точна, трезва и мъдра преценка, а и идеята му за протеста е добра.

  Нека припомня, че това е авторът на култовите "Момиченца" (все така актуални, за съжаление)...
  http://www.segabg.com/article.php?id=137908

 16. 17 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 515 Разстроено

  Много е прав доц. Кьосев в едно нещо, което мимоходом споменава - протестиращите се самоизолираха като се втурнаха да се самохвалят и самодефинират като една висша прослойка, разграничавайки се от всички други - да речем бедни, гладни, боси, които, представете си, също имат морал и също бяха възмутени. Обаче те бяха изолирани като не дотам достойни за протеста с ежедневните върховоестетски прояви. Какво им остана? Ами и те се капсулираха - но извън протеста. това изключване провали ставането на "народ"-а.
  И какво се оказа, че всъщност претендиращите да са по един начин по-интелигентни се оказаха подхлъзнати покрай тази PR-стратегия (неясно за мен чия). Радвам се, че Кьосев има смелостта да го изрече. Защото напр. Л. Русева многократно пишеше по този въпрос и биваше "сатанизирана" като "протесто-враг", което беше още по-безумно.....

 17. 18 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  До коментар [#12] от "hodounski":Протестът не се е провалил.Даже само факта ,че управляващите се чудят през кой заден вход да минат."

  -Жалка е тая хвалба за такова постижение.
  Предупреждавах,че проточването на протестите,ще доведе до изхабяване на енергията,ентусиазма,остротата.
  Властта набира кураж и се окопава,а протестърите се изморяват,изхабяват, разочароват.
  Толкова дълго интервю,изпълнено с"истини",гледани само от едната посока и затова не толкова верни.Пък и никакво признание за допускани грешки,самоупрек,пропуски и провали,издава неискреност.

 18. 19 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2446 Неутрално

  До коментар [#12] от "hodounski":

  Така е, друго постижение е страхът и несигурността у управляващите, местата са смениха. Обаче предложението за ден (или дни на протест) е разумно.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 19. 20 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  Харесва ми анализа, съгласен съм с почти всичко в интервюто. За предложението - ден или дни и дали (от кого), ми е трудно да взема отношение.
  Ще взема отношение по някои от тезите на интервюто, които се разискват и във форума.
  Провалил ли се е протеста или не? - Удобна е тезата за управляващите и се вижда и кой я подкрепя.моето мнение е, че не се е провалил и не само защото Орешарски трябва да посещава места с резервни изходи. Не се е провалил, защото въпреки ужасното дебелоочие на управляашите и желанието им да „ни натрият“ носа, с продължаващите идиотски решения, включително кадрови, но и защото техните действия и сега ни удивяват с наглостта си и не е трудно да се досетим, какво щяха да направят, ако липсваха протестите. Искам да кажа, че протестите несъмнено имат възпиращ ефект, въпреки че за наше съжаление не изпълниха и далеч по-радикалното ни очакване за оставка. Но виждаме, че заявките за Белене ( за сега) се отлагат, виждаме известно омекване на позициите по разни други въпроси - забараната за пушене например. Най-важния ефект според мен е, че повече никое правителство, няма да си позволява арогантността на сегашното, дори да е излъчено от подобно мнозинство и другия положителен ефект е, че маската на Атака/Сидеров, ДПС/Местан, да не говорим за Станишев падна и всички видяха кои са и какви са те. Приемам всякакъв залог, че Станишев, надявам се и станишевството като явление, да изчезне от политиката, веднага след неизбежното падане на това управление, а това не е малко достижение.
  По въпроса за Л.Русева ( само като пример) и много други, не чак толкова изтъкнати журналисти, за политолозите и идеолозите, като Дайнов например, може и трябва и ние и те да си направим трудния извод, че теоретичните, да не кажа утопични желания и въжделения, за възможността на прехода от „блато“ към „райски градини“, не трябва да замества по-простия прагматизъм на избора, основан на принципа „по-малко зло“. Иначе ще ни се налага отново и отново, да полагаме тежки, продължителни и понякога непосилни усилия за ликвидиране на последиците от нереалистичното си мислене.

 20. 21 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  С много от нещата съм съгласен но с някои /и то важни/ не съм. По-специално авторът типично за човек от академичната и художествената сфера прекалено набляга на моралните категории. За него важното е че хората са се събудили и т.н.

  Да, погледнато в дългосрочен план е важно, за мен беше голямо щастие да чуя как млади хора скандират нашите лозунги преди 23 години, в човек се появява надежда че не сме прекършени. Или онези 2 дечица които пееха в невероятен синхрон на 2 гласа "Когато па..., когато па..., когато падне БСП...". Човек си казва "Ние не успяхме но поне има кой да продължи".

  Само че и горчивината с която слушах един мой млад познат да казва" Аз ги скандирах като дете, нека моите деца да знаят когато станат на моите години какво да викат". Никак не ми харесва идеята след 23 години децата му да скандират същите лозунги.

  От тази гледна точка протестът не успя. Не успя именно защото си постави /успешно му бяха вкарани в главите/ едни такива абстрактни морални цели. А трябваше да се направи нещо съвсем просто, да се изритат тези от парламента и да се върви на избори. Това не става с възвишени мисли а с хвърляне на павета, такава е грубата истина.

  Съвсем не е вярно, че изборите щяха да повторят същото положение, най-малкото Атака нямаше да влезе. Това можеше да стане ако на десетият ден вместо да се обикаля безцелно София просто бяха пометени загражденията пред парламента. Нямаше как да спрат 50,000 души с никакви огради и коли. Само че тогава някои словоблудстваха да ни обясняват колко красиви и мирни сме, как трябва да им носим вода на полицаите. Ако съдя по последните дни вече някои почват да осъзнават тази грешка само че енергията вече не е същата.

  Така че когато управляващите пак дадат повод не слушайте тези които ви говорят за моралните категории а си спомнете 1997г.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 21. 22 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  [quote#20:"tsvetko_51"]Най-важния ефект според мен е, че повече никое правителство, няма да си позволява арогантността на сегашното[/quote]
  Недей да бъдеш толкова сигурен. Чакат да се изтощим и примирим и пак ще започнат. Решението на КС е пример за това. Беше готово още август но не го казаха тогава защото цяла София щеше да избухне, най-малко 50,000 щяха да дойдат. Изчакаха да се уморим и тогава го казаха. Резултата е че идват само по 1-2,000 души.

  Знаеш ли как се лови голяма риба? Когато налапа кукичката първо тя скача и се дърпа, отпусне се малко кордата да се успокои, придърпа се, тя пак започва да скача и така на цикли докато я закарат при лодката. Виж някое филмче ако не знаеш.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 22. 23 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  До коментар [#18] от "dedo pepo":

  +++++++++1

  Така е, бяха предупреждавани. Затова сега вместо оставка имаме разсъждения за моралните печалби. Не че няма такива но доста неуютно е да се гледа наглата физиономия на Пеевски и да се утешаваме че сме морални победители.

  Надявам се, че поне са направени някои изводи от грешките за да не се повтарят. Не лидерите които ги направиха за мен те са безнадеждни. А че хората са се научили да не слушат красиви приказки за далечни цели а да гледат това което е днес. Реални цели сега и средствата за постигането им.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 23. 24 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  [quote#20:"tsvetko_51"]теоретичните, да не кажа утопични желания и въжделения, за възможността на прехода от „блато“ към „райски градини“, не трябва да замества по-простия прагматизъм на избора[/quote]
  С това съм напълно съгласен и по-горе го казах. Една от причините да не бъде постигната целта "оставка" е, че протеста беше яхнат от теоретици които видяха в него възможност да се правят на умни. Или други наивни във вярата си, че това може да продължава до безкрайност и хората все така ще излизат по площадите при всеки призив.

  Голяма вреда нанесоха защото износиха самото понятие "протест" и сега е много трудно да се съберат хората зад какъвто и да е призив. Не говоря за 200-300 себотрицателни а за 100-200,000 необходими за повтаряне на събитията от 1997г. Ще се възстанови енергията но иска време и няма да е лесно.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 24. 25 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#17] от "red.mary"
  Моля да ме извините,ако не е така, но и аз така ви разчитам-като противник на протеста, защото това , което сте написали не е верно.
  На протеста аз ходя обикновено с моето знаме. Като мен са много, има даже и без знаме или пък със съвсем мъничко знаменце. Тъй като не мога да измисля, хубав лозунг като други от протестиращите, единственото което правя е да им ги прочета(те обичат, даже ми застават така, че да ми е удобно да прочета), обикновено адмирирам с усмивка, с думи както ми дойде в момента. Не изпитвам неудобство, че нямам лозунг, и се радвах, когато бяхме десетки хиляди и хората от ресторантите излизаха да ни ръкопляскат, махаха ни от балконите, майки с деца в ръце, баби, с внучета от балконите! Ако дойдете поне веднъж на протеста ще разберете, че сме се събрали хора, искащи ред и спазване на законите в България!
  Юли месец често виждах групичка незрящи хора, и сега има хора с патерици, с бастуни!
  Ще повторя, повече ми приличате на човек, чел за протестите във вестниците на Пеевски!

 25. 26 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4159 Неутрално

  [quote#24:"Fred"]Не говоря за 200-300 себотрицателни а за 100-200,000 необходими за повтаряне на събитията от 1997г. [/quote]
  Съгласен съм с казаното и само да добавя че тогава минахме през хиперинфлация,банкови фалити и купони за хляб.
  Мисля че това изкара хората на улицата тогава.Трябваше да се стреля в София през нощта за да се разгонят хората окупирали парламента.

  klimentm
 26. 27 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2189 Весело

  След уникалната теория на Янакиев за количеството и качеството на нацията, виждаме и Кьосев си каза тежката дума. Няма умни, няма красиви, няма интелигентни, няма средна класа... Има "народ", съставен от индивиди, които протестират, и има "не-народ", матрял, който не протестира. Малко непредпазливо професорът употребява и за двете категории термина "граждани", което въвежда аудиторията в заблуждение, че презряната групичка на не-народа могат да бъдат титуловани като граждани и да бъдат в някаква заедност с протестърите. Отнюдь! Нема начин. Оставка!

  Следващият опит от теорията на протестите логично води към разграничаване на популацията на хора и на антропоморфно стадо непротестиращи.

 27. 28 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  [quote#26:"klimentm"]Съгласен съм с казаното и само да добавя че тогава минахме през хиперинфлация,банкови фалити и купони за хляб. [/quote]
  Да, вярно е. Тъжно е да се знае, че трябва да се докара държавата до катастрофа за да се размърда това блато. Сега беше лято, положението на границите на оцеляването но все пак не е като 1997г.

  От тази гледна точка тези 50-60,000 които излизаха седмици наред наистина заслужават поздравление. По моите очаквания на първото събиране щяха да дойдат 4-5000 и съпротивата да продължи 10-15 дни а то се оказа 10 пъти повече. Объркахме сметките на сценаристите, накарахме ги да загубят темпо а и ги поуплашихме така че сега ще са по-внимателни. Не е спечелена война но първата битка определено беше спечелена. С малко повече опит и разум можеше да бъде разгром но както казва народа "Първа бука за наука".

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 28. 29 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#13:"Мърмор"]Какво да кажа, освен да взаимствам от една ханска стела - човек и много да е чел, и много да е умен, накрая изръсва нещо, като нищо.
  [/quote]
  Да, и ти реши да дадеш пример като го написа това нищо!

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 29. 29 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#13:"Мърмор"]Какво да кажа, освен да взаимствам от една ханска стела - човек и много да е чел, и много да е умен, накрая изръсва нещо, като нищо.
  [/quote]
  Да, и ти реши да дадеш пример като го написа това нищо!

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 30. 29 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#13:"Мърмор"]Какво да кажа, освен да взаимствам от една ханска стела - човек и много да е чел, и много да е умен, накрая изръсва нещо, като нищо.
  [/quote]
  Да, и ти реши да дадеш пример като го написа това нищо!

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 31. 32 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Съжалявам за дублираните постове - даде ми Error 504 - Gateway timeout и след опит за повторно зареждане на страницата системата написа, че заявката трябва да се изпрати отново.

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 32. 33 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мойше. Толкоз!":

  С хирургическа точност, тоя корифей на мисълта ни праща отново на избори - единствения демократичен похват, с които се държат овцете в нирвана!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 33. 34 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Ако протеста беше целенасочен в посока Декомунизация,Лустрация ,Национализация и Народен съд по Германски модел ,надали щяха да се покажат пребоядисани и под различни имена комунистически разбойници -провокатори ,които фактически обезмислиха и маргинализираха и без това хилавия протест-без основна цел и искания за смяна на политическата и икономическа система.Виковете ОСТАВКА е като крякане на футболни фенове.Много шум за нищо.Имитация на протест.Затова и комунягите не му обърнаха внимание и го изтощиха чрез провокатори от всички разцветки ,но агенти на ДС.

 34. 35 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Предложението е тотално неадекватно. Защо? Защото именно мафията , както и мутрите като конкретни организатори и вдъхновители, са тези които инициират и провеждат "протестите" в които има , разбира се, и наивни и спекулативно обработени с промити мозъци хора, но това не променя същността на " протестите", нито тяхното съдържание , нито преследваните от тях цели!

 35. 36 Профил на ЧеГоБараш
  ЧеГоБараш
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Стига с тия призиви за нови партии, лидери и спасители! Стига с поредните опити да се разпилеят гласовете на нормалните хора и това да бъде единствено в полза на партиите на ДС-бсп, атака и дпс! Това е начина, протести всеки ден и на определена дата масов протест в цялата страна! Отдавна нямаме нужда от нови партии, повечето от които сами не могат се самоопределят каква политическа идеология и философия изповядва! Трябват ни три партии, лява, дясна, център и може би една националистическа!

 36. 37 Профил на лизард
  лизард
  Рейтинг: 548 Неутрално
 37. 38 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  На мен взе да ми омръзва да се повтаря едно и също - на ниво анализ и констатации. Някой има ли смелостта да излезе и да каже какви са реалистичните варианти? (не претендирам, че това са всички варианти - някой да ме коригира, ама да се съгласим, че реалните варианти са няколко, фантазиите са си фантазии.)
  А) Мрънкаме си докато правителството не реши само да подаде оставка (примерно след изборите май месец, когато БСП и ДПС имат нисък резултат - АКО имат).
  Б) Правим нещо (повече хора, по-радикално, по-ясно формулирано) сега, отиваме на избори и получаваме горе-долу сегашното разпределение, но вместо Атака влизат НФСБ, РБ с 6-7% и Бареков с 5%.
  В) Протестиращите или поне достатъчно видима част от тях формулират 3 много ясни и конкретни искания към правителството и започваме да работим за избори 2 в 1 май догодина. Да работим имам предвид всеки, който протестира да си избере една партия/ коалиция и да работи тя да получи по-голяма подкрепа май месец. (Тези, които са работили десетина години и все са били под 4% да си направят извода какво ТЕ трябва да променят, за да могат да сменят това правителство). И спрете да мрънкате какви са ГЕРБ. Те ще се променят само при силна промяна в цялостната среда. Тази промяна няма да дойде само с протести и само с надежди РБ (например, не агитирам за тях) изведнъж да получат парламентарно мнозинство (следващите 3-5 години това е почти невъзможно, изборите следват социални отношения, социалните отношения няма как - слава богу - да се сменят толкова радикално, колкото беше 1991, 1996 и 2001 година).
  Много ми хареса интервюто. Няма как да се появи партия на младите, защото те не са този тип социална група. Няма партия на "младите," "на средната възраст" и "на пенсионерите" (е на пенсионерите има в хърватския парламент).

  Никола Йорданов
 38. 39 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 880 Весело

  До коментар [#3] от "exteras":
  Строителстовото нефелник, строителството.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 39. 40 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 880 Весело

  До коментар [#38] от "Никола Йорданов":
  Нищо от това което си написал няма вероятност да се случи преди следващото лято....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 40. 41 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  Дон Кихот води война с вятърните мелници, а нашите псевдоинтелигенти с мафията. Резултатът е един и същ. Немците не са по-умни от нас, но имат истински интелектуален елит. Ако нашите професори си бяха на мястото, нямаше да има ГЕРБ и позорното правителство на Боко. Ако наистина имаше елит, той щеше да привлича талантливите и те нямаше да бягат. Нашият син работи 2 години в БАН и беше отвратен. Не че няма учени хора в Б-я, но те са вторачени в тясната си професио
  нална сфера.

 41. 42 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Дописката е адресирана до общностното съзнание на поселението, доколкото те се родеят.
  Квотата на тези, които са имунизирани срещу таковата, налага по-твърда ръка в демократичния ни процес. Днешната е на БСП& и рисува реалната ни представа за популизъм от типа " скопена способност за общностно развитие".
  Тази Демагогия следва да тревожи всички, защото превръща модерното разбиране за демокрация, в гротеска . В главите на кутевчетата все още витае наивната представа за социализъм с човешко лице, че и възможен в условията на първоначално натрупване на капитала . Тарикатчета...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK