Георги Лозанов: Като общество не успяхме да прекъснем влиянието на Държавна сигурност

Георги Лозанов

© Георги Кожухаров

Георги ЛозановСайтът desebg.com предлага интервю с председателя на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Лозанов за отменените от Конституционния съд (КС) лустрационни текстове в Закона за радио и телевизия, както и за опитите на управляващата БСП да върне действието на параграф 12 в закона за досиетата.


Георги Лозанов е медиен експерт и общественик, доцент във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийски университет "Св. Климент Охридски" и инициатор на гражданската акция "Чисти гласове" през 2006 г. за доброволно отваряне на досиетата на журналистите, допринесла за приемането на сегашния закон за достъп до документите на комунистическите тоталитарни служби и разкриването на техните сътрудници.


Г-н Лозанов, миналата седмица КС отмени единствена действаща лустрационна бариера в българското законодателство в Закона за радио и телевизия (ЗРТ), забраняваща на сътрудници на ДС да заемат постове в управителни тела на Българската национална телевизия (БНТ), Българското национално радио (БНР) и СЕМ. Какъв е коментарът ви?
– Това решение беше очаквано. Но все пак съм благодарен, че то се забави във времето (КС беше сезиран от група депутати от БСП и ДПС през януари 2013 г., б. а.) и преди произнасянето му се осъществиха конкурсите за избор на генерални директори на БНР и БНТ, които попадат в приложението на отменените преди броени дни лустрационни текстове. Конкурсите тази година и без това не бяха лесни, имаше обществени очаквания и регулаторът в лицето на СЕМ беше под известен натиск. Представям си какво щеше да стане, ако КС се беше произнесъл по-рано и до избора бяха допуснати и сътрудници на Държавна сигурност.


Така че забавянето на решението имаше и добра страна. Лошото е, че имам чувството от момента, в който се разбра, че такова искане за отмяна на тези лустрационни текстове е внесено в КС от депутати на БСП и ДПС, че започна обратното броене на закона.


Ние с вас заедно сме преминали дълъг път,  за да се получи отварянето на досиетата, макар България да направи това последна от другите страни от Източна Европа. Опитахме се най-после да има един тип граждански порив към прекъсване на влиянието на бившите репресивни служби в публичния дебат с гражданската акция "Чисти гласове". Няколко години по-късно се случи и отмяната на параграф 12 от закона за досиетата (през декември 2012 г., б.а.). И след това веднага започна това обратно броене.


Имате предвид опитите за реабилитация на кадрите на ДС след връщането на БСП на власт?


– Да и моето усещане е, че всичко това стои като една голяма разработка на самите представители на ДС, които продължават да дърпат конците. Когато през 2006 г. беше приет законът за досиетата по време на тройната коалиция и партии като БСП и ДПС го подкрепиха, останахме с впечатлението, че по този въпрос при тях е настъпила промяна. Сега вече се вижда, че това е било доста лицемерно. В крайна сметка целта е нищо да не се случи в България. И резултат от това неслучване е отпадане на единствените действащи до миналата седмица лустрационни текстове в ЗРТ.


Виждаме, че има и демонстрация на липса на обществена реакция към политиците, които през 2006 г. поеха този ангажимент. Достатъчно е само да се огледаме и да видим колко много хора, свързани с тоталитарните служби, са на ключови постове в държавата.


И за мен съществува и един друг, морален проблем, който не се състои не това, че те заемат такива постове, а че нито един от тези хора не заяви публично: "Виновен съм. Съжалявам". Всъщност направи го само един професор, който може би заради високата си ерудиция, заяви, че "има и по-виновни, но аз не отричам и собствената си вина".


Интересното е, че тези лустрационни текстове в ЗРТ са приети през 1998 г., действат без проблеми цели 15 години и сега изведнъж през 2013 г., когато проблемите в държавата са съвсем други, депутати от БСП и ДПС ги "поднасят на тепсия" на Конституционния съд, който ги отмени. За какво говори това?


– Това е само формално, само алиби. Реално, никога докрай политически искрено в България не е имало желание за критично отношение, да го кажа така най-меко, към Държавна сигурност. Онова, което беше постигнато преди няколко години, се оказа само едни ритуални жестове и след извършването им хората, които ги направиха, приеха, че може да започне обратното броене.


Какво значи, че сътрудниците на ДС са били поставени в дискриминационно положение, както КС приема? Първо, в голямата рамка на справедливостта не можеш така педантично да защитаваш правата на онези, които години наред са нарушавали човешките права.


Да, отпаднаха тези лустрационни текстове, но аз си казвам, че при гласуването на шефове на БНТ и БНР лично за мен изискването за необвързаност с тайните комунистически служби ще продължава да бъде персонален критерий.


Трима от конституционните съдии излязоха с особено мнение, в което много сериозно беше поставен въпросът за несъвместимостта на характера на сътрудници на тоталитарни комунистически служби с ръководството на обществените медии и необходимостта от прозрачност при тяхното управление и ръководство.


– Да, запознах се с него. Аз не бих желал да коментирам юридическата част на въпроса, не е там моята компетентност. Мога обаче да кажа и много пъти съм го казвал, от гледна точка на медийната експертиза, че първо на първо медиите, а да не говорим за обществените, са точно обратното на тайни служби, били те тоталитарни или не. Медиите са явни служби, проникването на хора от тайните служби там по принцип противоречи на природата им. Ти отиваш в тези обществени медии в името на правото на информация на хората, да я изкараш наяве, а не да я криеш. Ако искаш да се занимаваш с тайни, върви някъде другаде, но не и в медиите. Нито скритите тайни в биографията, нито скритата информация от обществото може да носят успех.


Второ, на всички е ясно, че тази дейност на Държавна сигурност, въпреки че структурата се е разпаднала, на персонално ниво винаги е носила някакви обвързаности и желание да скриеш част от биографията си. А това криене те прави зависим и противоречи на основното изискване към медиите – те да са независими. Така че както казвате, много отдавна, през 1998 г. отстраняването на тези зависимости са влезли в ЗРТ и те работиха безупречно до вчера. Въпросът е изцяло медиен и много по-малко свързан с лустрацията.


Бих искал да ви върна към един наш разговор заедно с колегата Асен Григоров в началото на 2013 г. по повод отмяната на прословутия параграф 12 от закона за досиетата. Няколко месеца по-късно обаче ние сме свидетели на това, че битката за това досиетата да бъдат отворени и законът да бъде блокиран влезе в нова фаза. Каква според вас е причината винаги когато БСП се върне на власт първо да посяга към специалните служби, видяхме го с казуса "Пеевски" в ДАНС, а сега прави опит да бъде върнат чадърът над кадрите на тоталитарните служби в разузнаването, вместо да решава реални проблеми, да изпълнява щедрите си социални предизборни обещания?


– Моето чувство, самите хора го възприемат по същия начин, а и изглежда и в БСП го схващат така – партията е политическото представителство на една малка група хора, свързани с Държавна сигурност. И когато БСП е на власт, тя работи в тяхна ползва. Под работи се разбира максимално да ги скрият, а това, което не може да се скрие – да не води до никакви последствия и да се притъпи всякакво чувство за морални критерии. Човек остава с чувството, че това е твърдото ядро на електората им, което негласно диктува определена политика.


Как като медиен експерт оценявате обществения дебат за тази реставрационна политика, за такова неприкрито назначаване на кадри на ДС във властта, за опита да се затворят досиетата с параграф 12 и за отмяната на лустрацията в ЗРТ? Има ли се сериозен обществен дебат или медиите също са изпаднали в зависимост и не отделят достатъчно внимание на този проблем?


– Реставрацията на малкото, което беше направено по отношение на ДС, изчака обществения дебат, той е затихнал. Наблюдаваме го при реакциите за решението на КС за отмяната на лустрационните текстове в ЗРТ. Реакциите са спорадични и дежурни в някакъв смисъл. Няма истински дебат, той свърши. И ние, нека си го кажем ясно, като общество не можахме да решим в морален и социален план въпросите с бившите комунистически тайни служби. Единствената страна от бившия соцлагер сме, която не успя да направи това.


ДС е част от по-големия въпрос за комунистическото минало. Ние оставихме този проблем така да се каже на индивидуалното разбиране на всеки човек. Който иска да потъва в носталгизми, който иска да го отхвърли и не го приема, който иска да го смята за маловажен и т.н. Тоест, не успяхме да постигнем никакъв обществен консенсус по този въпрос. За съжаление и БСП, и ДПС не можаха да заемат такава позиция, която да допринесе за достигането на такъв консенсус. И това трябваше да стане отдавна. Сега всичко вече е свършило.


В заключение ще подчертая, че според мен не е толкова важно какво е участието на агенти и кадрови служители на ДС във властта и медиите, тъй като те и без това имат не малко участие в публичната сфера. Много по-важна е символната страна на въпроса: Какво казваме ние на себе си като общество с това отношение към Държавна сигурност?


Ще минат още 10 години и темата ще загуби своето значение. Успоредно с това ние ще сме загубили шанса да извършим един важен исторически жест като общество ясно да се разграничим от комунистическото минало и неговите практики.

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Не ние не сме успяли да прекъснем влиянието на ДС, а ДС все още се надява да ни изтрепе до крак, в угода на господаря се - КГБ/ФСБ!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2676 Неутрално

  Не успяхме, а тя не прощава. На сайта на комисията по досиетата точно тези дни излизат проверките за организатори на пирамиди и кредитните милионери. Всеки сам да отиде и да надникне - задължително!

  За съжаление, починалите не подлежат на проверка. Трябва спешна законова промяна за частта на поръчковите убийства. Там квотата на ченгета ще се окаже не по-ниска от 90%

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 3. 3 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  До коментар [#1] от "Къти":

  Този път съм съгласен с Лозанов. Няма реална пречка да изкореним ДС. Такива не са нито икономическата, нито евентуални персонални зависимости. Затова единствената пречка е нашето собствено ограничение. Ако си мислите, че за 4 месеца протести ще наваксаме 25 години дрямка, мога да кажа само "жалко". Длъжници сме на околните, на децата си, и най-вече на самите себе си.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 4. 4 Профил на Posting Canter
  Posting Canter
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#3] от "mapto":

  И можем да черпим от прецедентите на останалите членки на ЕС от бившия соцлагер. И на някои от тях не им беше лесно, но направиха поне частична декомунизация.

  qui desiderat pacem praeparet bellum
 5. 5 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Това е просто сме келяво племе!

  Остава ни единствено упокоението, че лустрацията така или иначе ще настъпи по чисто природни закони. Бавно за съжаление... те тия и живеят дълго....

  А и като цяло то ДС вече не е такъв фактор, сега конците ги дърпат наследниците на ДС офицерите, тях никаква лустрация не ги лови.

 6. 6 Профил на patladjan_1991
  patladjan_1991
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Обществото повече от един път за последните 24 години си избира хора с антикомунистически предизборни обещания, които включват и осветляване делата на ДС. Тъй че проблемът не е толкоз в обществото, колкото в избраниците, които не си спазват обещанията.

 7. 7 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#3] от "mapto":
  До коментар [#6] от "patladjan_1991":

  Ако се беше случила по рано тази лустрация управлението на Герб нямаше да се случи.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 8. 8 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  [quote#5:"niakoi_si"]Това е просто сме келяво племе![/quote]

  Никакво оправдание не е това. Аз не искам да съм част от келяво племе. И няма да бъда - ако ще и цената да е да спра да се наричам българин. Всъщност това е нещо, което вече се случва. Голяма част от хората си дават сметка, че не националната принадлежност те прави индивид, а идентифицирането с общност, с която се гордееш.

  Българи има всякакви. Хората са само едни, другите са загубили значението на тази дума и са свели живота си до оцеляване въпреки всичко.
  http://www.mediapool.bg/voinata-na-mrezhite-news211022.html
  Вашата лична цел каква е?

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 9. 9 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 810 Любопитно

  До коментар [#3] от "mapto":

  На първо време предлагам на следващите избори да навържем бабите по мазетата, за да не гласуват!

  И маааалко да събудим мухлясалите мозъци, за да ги накараме и тях да гласуват, за да не могат "светнали очички" ала Й. Цонев и Д. Пеевски да се набутат пак в НС с купен цигански вот!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 10. 10 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  [quote#7:"tribiri"]Ако се беше случила по рано тази лустрация управлението на Герб нямаше да се случи.[/quote]

  Историята не можеш да обърнеш. Но себе си можеш винаги да докажеш с действия.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 11. 11 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  [quote#9:"The Core"]На първо време предлагам на следващите избори да навържем бабите по мазетата, за да не гласуват![/quote]

  Няма как да вържеш заблудените. Но има как да им обясниш:
  http://mapto-on.blogspot.co.uk/2013/02/blog-post.html
  Отнема много време и усилие, но се възвръща многократно.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 12. 12 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  В неособено добрия сериал "Четвърта власт" тази неделя имаше изключително силна сцена - разговор между умиращ професор и журналист. Репликата беше "Още сме в ръцете на същото зло!". Много истина има в тези няколко думи.

  The best way to predict the future is to invent it.
 13. 13 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Предателите и гробокопачите на България, комунисти и десари продължават пъкленото си дело.

  Няма шики-мики.
 14. 14 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#9] от "The Core":

  да са само бабичките,пак добре ще да е!А колко" светнали" очички има обърнати към Бареков,Баста,НФСБ и мн.други.

 15. 15 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  никога не е късно да се направи лустрация ,а тя явно предстои и то много скоро ,само ,че не само за ДС кадрите ,а тези на БКП ДКМС и всички креатури

 16. 16 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#13] от "Daniel Defoe - Аз ходя на протест. А ти?":

  А ма нали , това им беше задачата от февруари насам , да овладеят всички лостове , постове и пари в държавицата за да се настанят ТАВАРИШИТЕ удобно на Балканите и да ръчкат света по гъ*а ! Какво те учудва ! Приликите с Украинската революция са толкова много , че е извън съмнение прилагането му и в БГто ! Спряха ги за малко само протестите а сега вече нямат спирка освен ГРАЖДАНСКА ВОЙНА !

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  Държавна сигурност беше Еничарсксият корпус на Кремъл в България. С такива предани слуги, на съветските другари не им беше нужно да ни окупират. Тези "черни души" (З. Стоянов) са все още навсякъде, маскирани зад всякакви родолюбиви каузи, и продължават да тровят обществения въздух със зловонните си нашепвания: ЕС умира, Русия се възражда, Путин е "кристално чист християндемократ", брюкселските зелки ни се месят в живота, американците тровят децата н и с обеднен уран...

  Аз не мога да си представя каква степен на наглост трябва да притежава един Кеворк, а.к.а. агент Димитър, чиито гнусни, долнопробни доноси по адрес на колеги и приятели лъснаха от екрана на БНТ, да да проповядва от страниците на Тошо Тошевата "Преса" за морал и почтеност. Такива като него накараха българския език да се изпразни от съдържание. А когато думите губят значението си, хората губят свободата си (Конфуций).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 868 Разстроено

  Еми как да стане, като според

  20% от гласуцащите ДС не е вървила нищо лошо,
  други 20% смятат, че ДС са вършили само добро и са герои,
  а едни 30% не знаят въобще какво е ДС

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 19. 19 Профил на salinarka
  salinarka
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Георги Лозанов не е медиен експерт, хазартен експерт. Той не е общественик, а любезен гост на всяка държавна трапеза. Искрено се забавлявам с глупостите на този човек с детската папионка. Кой го взима на сериозно?

 20. 20 Профил на salinarka
  salinarka
  Рейтинг: 574 Неутрално

  СЕМ да се закрие, защото сега ще разиграва случката - ама ние много работим. Там няма един компетентен човек - всички работят ПР на някакви политици и юркат журналисти от телевизиите да им вършат личната работа.

 21. 21 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Има един успокояващ факт, г-н Лозанов, и той е, че биологията е на наша страна. Рано или късно всички, които помнят и са живяли времената на ДС, в нейния най-злокобен вид ще си отидат. Може би едва тогава ще започнем на чисто, освен ако не се появи нов вид държавен апарат за натиск!

 22. 22 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#17] от "Norman Granz":

  Подкрепям те напълно ! ! ! Просто нямам коментар .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 23. 23 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 753 Любопитно

  "Промяната" след 1989 г у нас беше извършена от БКП под ръководството на ДС, по указание на КГБ, следвайки перестройката в Съветска Русия.
  По тази причина общественото ни мнение, от 10.10.1989 насам усилено бе обработвано, бе му внушавано, че ДС не са само лоши има и добри десари "работили за Родината", че не е хуманно и даже законно /виж конституционния съд/ да безпокоим някакви си там бивши тайни пенсионери, че при демокрацията дори и престъпниците трябва да бъдат оставени на мира...
  В резултат, множеството анкети днес показват, че около 70% от българите вярват, че ДС е работило "за" , а не "срещу" България.
  /Този форум напр. прави изключение, но подобни форуми са малцинство и не са България.../

  Следствие - и до днес няма минимално необходимата обществена подкрепа за лустрация и отстраняване ДС от властта.
  Следствие от следствието, България крета на опашката на Европа...

 24. 24 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#23] от "Петър Иванов":

  За жалост е точно така ! И надеждата е само една .......ЧУДО да стане .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 25. 25 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#23] от "Петър Иванов":
  За жалост това е истината !

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 26. 26 Профил на salinarka
  salinarka
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#21] от "osho":

  Георги Лозанов никога не може да започне начисто - защото винаги го викат на един килим и му казват, кой е генералния директор на БНТ и на БНР. Той изпълнява. Не е много чисто, нали?

 27. 27 Профил на salinarka
  salinarka
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Ех тези минусчета, много ме забавляват. Едни пчелички работят на клик. Нека, всеки трябва да си печели някак хляба.

 28. 28 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3072 Неутрално

  До коментар [#24] от "Радко":

  Няма да стане чудо.По Моисеевски ще бродим 40г из пустинята и като измрат живелите в робство, вие младите ще стигнете обетованата земя...

 29. 29 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 548 Весело

  поредната митология за вездесъщата ДС ...

  но като общество не успяхме да прекъснем влиянието на глупави, посредствени нагаждачи като Папионката...

 30. 30 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#7] от "tribiri":Ако се беше случила по рано тази лустрация управлението на Герб нямаше да се случи. "

  -И дано никога повече.

 31. 31 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#28] от "hodounski":

  То май друг начин не остана . Дай Боже ! И така да се освободим !

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 32. 32 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "Сега всичко вече е свършило."...

  Не унивайте, Господин Лозанов,
  Ще си теглим по една самокритика и бързо ще ни мине...
  Е, няма да дигаме въпроса за Смяна на модела, тъй си ни е добре...

 33. 33 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#19] от "salinarka":

  На сериозно го вземат тези дето му плащаха да ходи по тузарски почивки в чужбина. А като чета форумите се чудя. къде бяхте бре антикомунисти на 10.11. Едни са били в гащите на бащите си, други са имали поне един близък комунист. Знаете защо? защо не се бунтувахте тогава. Или на умрял кон вадите калъчка.

 34. 34 Профил на gabyra
  gabyra
  Рейтинг: 409 Любопитно

  Гого -Фотото е еманация на своите собствени твърдения, относно ДС, само ще попитам Лозан Лозанов, който построи паметник на Т. Живков приживе, чий баща е? Мисля, че е излишно да се коментира повече

 35. 35 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ние 24 години не се преборихме с ДС, младите не знаят какво е ДС.
  Анкета сред 15–35 годишни.
  "Малко над 26% от анкетираните смятат, че Държавна сигурност е служила на българските интереси, 30.2 на сто са отговорили - на чужди интереси, а 43.6 не са успели да преценят. "
  Ако не побързаме с лустрацията, ДС ще продължи да дърпа конците на живота и на следващите поколения.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 36. 36 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 581 Гневно

  До коментар [#6] от "patladjan_1991":

  Това са всичките заклети комунисти и агенти на ДС,поставени в политическото пространство имено от тази престъпна организация БКП-ДС.България е единствената страна от империята на злото,която не извърши Декомунизация,Лустрация за един дълъг период от 30 год.не извърши ННационализация ,а остави богатство и пари в ръцете на комунистическите и агентурни изроди и не наказа по заслугите им предателствата и геноцида над собствения си народ.На комуниста и агента на ДС ,като му вземеш парите и власта той се превръща в последен бродяга .Това е така защото той може само едно -да бъде крадец и престъпник.Единствената комунистическа държава в Европа ,последна по всичко.Терапията на това състояние на държавата е хирургическата намеса по Германския опит и практика.-прочистване на обществото от комунистическите отрепки -бандити.

 37. 37 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#35] от "Lady Motus Zeppelin":

  Без съмнения, Колега,
  Времето на библейската притча за нас се равнява за нас на около 300 календарни години.
  Това съотношение се потвърждава от сравнителни анализи за относителната скорост на вътрешния ни, хисторически Процес...

 38. 38 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 581 Гневно

  До коментар [#18] от "Distributed":

  В България простотията винаги е болшинство.Угундурите и Чукондурите нямат свършване,независимо какви са млади или стари.Абе народ без стойност и самочуствие.С една дума не народ,а мърша"е писал преди години един наш мислител,поет и писател.И положението с нищо не се променило към по-добро.Комунизма тотално е завладял България.

 39. 39 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 581 Гневно

  До коментар [#15] от "tur671":

  България в края на краищата ще мине през чистилището наречен Германски модел или по-точно "БУНТ СРЕЩУ ОЛИГАРХИЯТА".Това е било символа на процеса Денацификация с мото:Морал ,справедливост ,хуманност.Тези възвишени християнси символи трябва да водят българското общество в предсоящия процес на прочистване от комунисти и агенти на ДС с благородното съдържание на МОРАЛ,СПРАВЕДЛИВОСТ,ХУМАННОСТ" и нека Бог да бъде с България и народа и.Над една от сградите на Полския институт за народна памет/Досиетата на Полската ДС/пише:Само Господ може да прощава,защото е безсмъртен:Ние НАРОДА НЕ!Никаква прошка и помирение с комунистическите и агентурни престъпници.В името на морала,справедливостта и хуманноста те трябва да си получат заслуженото за всички престъпления и геноцид над собствения си народ.Давност не може да има.

 40. 40 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#17:"Norman Granz"] А когато думите губят значението си, хората губят свободата си (Конфуций). [/quote]
  Доказано е че Конфуций е бил агент на китайската ДС, и има предвид да не се губи значението на думите на др. Мао. Гранц, винаги съм те подозирал като провокатор от ДС.

 41. 41 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Георги Лозанов: Като общество не успяхме да прекъснем влиянието на Държавна сигурност...

  - Как, като всички се оказаха,..агенти..
  Заразата е плъзнала , ..и спъва развитието..
  - нямат страх , от съд ,..закон за тях, не важи..
  - Без..горелка, май няма да стане..
  малко е , не демократично, ..
  но, .не може 100 фамилии, да превърнат ..
  цял народ, в заложник, на..техните интереси

  urkobozambo
 42. 42 Профил на ivobrat21
  ivobrat21
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Жоре, оди да си садиш доматите у Надежда, щото си супер зле, абсолютно нефелен.

 43. 43 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Да каже кой прилапа външнотърговските дружества,купените от България машиностроителни предприятия в чужбина. Винаги се намират услужливи специалисти като този периодично да хвърлят прах в очите на хората.

 44. 44 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Гневно

  ОСТАВКА на четворната коалиция и ПЪЛНА ЛУСТРАЦИЯ !!!

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 45. 45 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#37] от "dimko":

  300 години. Бъдещето е направо безнадеждно.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 46. 46 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#34] от "gabyra":

  А като добавим и факта, че пърха около Краси Гергов като нощна пеперуда, иначе верните му наблюдения звучат водевилно.

  https://goo.gl/8NG90J
 47. 47 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  "В крайна сметка целта е нищо да не се случи в България."

  В едно изречение, тoва е горчивата истина...
  И основната прична да сме на опашката на ЕС!
  Защото няма как да имаме по-висок жизнен стандарт с такъв морален допуск като общество.
  Просто сме там, където ни е мястото!

  I Want To Believe
 48. 48 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 854 Неутрално

  [quote#41:"Urkobozambo"]не може 100 фамилии, да превърнат ..
  цял народ, в заложник, на..техните интереси [/quote]

  100 фамилии превърнаха света в заложник на интересите си, та България ли ще им се опъне?

  https://goo.gl/8NG90J
 49. 49 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1624 Неутрално

  До коментар [#39] от "adenauer":

  Напълно подкрепям казаното от тебе.
  Нека не забравяме че Правителството по замисъл е най-големия репресивен орган в обществото. В Американската Конституция е казано и показано черно на бяло че индивида, самотния човек няма сила, няма армия, полиция, бирници на негово разположение и е най-слабата и незащитена единица в държавата. Затова и Конституцията е написана да защитава индивида, отделния, слаб човек от държавата. Повечето конституции в Европа са написани да защитават държавата, правителството и органите на правителството. За нещастие в последните няколко Български конституции основната цел беше не само да се защити държавата и да се обезправи човека но и да се даде власт само не една единствена политическа сила - комунистите. Това отвори вратите на един ужасен процес. Всички организации станаха касационни. Дори и Българската Православна Църква беше и е въшлясала от агенти на ДС начело с патриарха който беше агент на ДС.
  Докъто в Германия и Полша хората все пак имаха поне една организация около която да се сплотят - църквата, ние в БЪлгария нямахме нищо. Като добавиш и факта че Българина е Андрешко, дребен шмекер и хитрец и картинката се избистря.
  Важно е да се даде кредит когато трябва обаче. Не е малко постижение че 4 месеца Българи протестират на улицата. Това не е маловажно. Лошото е че пак няма силна организация. Няма сериозни, силни хора които да застанат зад протестиращите и да дадат фокус и посока. И в тази връзка искам да кажа и нещо за Гого Лозанов. Уж казва правилните неща, уж борец за правдата ... ама все някък под сурдинка, все някък си безопасно се бори, все някък си е на същия сладък пост. От тези интелектуалци които няма да ги видите в окървавени в първите редици. От тези които идват после след като жертвите са дадени и битката е спечелена да кажат "браво момчета" и да заемат ръководните постове.
  И това обяснява много неща. Трудно ще им бъде на тези няколко хиляди честни БЪлгари които протестират сами под дъжда. Срещу тях е цял един народ затъпял от мизерия и турски сериали, целия репресивен апарат на държавата и правителството, студена и безпристрастна църква и интелектуалци които вместо да напишат новия манифест на Свободния Българин, каканижат статийки в топлите си напърдяни кабинети и гледат да са точно толкова критични че да са част от борбата но не чак толкова че да си загубят поста. Да е жив и здрав Гого Лозанов и другите като него. Сигурен съм че още дълги години ще пише полубунтовнически статии и още дълги години ще си заема поста. Интересно как се чуства един медиен експерт и председател на СЕМ от не знам колко години след като на цял свят е ясно че най-корумпираните звена в Българското общество са съдебната система и медиите. Дали е доволен от работата си, от себе си? ... Знам, знам, не ми отговаряйте - в СЕМ нямат реална власт. Те само дават мнения и насоки и препоръки. По същия начин и със съдебната система - нищо не може да се направи - те са независими от правителството. Никой не може да им се меси ... може би само Красьо Черния ли беше. Жалко за шепата хора които протестират под дъжда.

  California Über Alles
 50. 50 Профил на corelli
  corelli
  Рейтинг: 524 Гневно

  До коментар [#17] от "Norman Granz":
  Презрях агент Димитър, когато попита Кабаиванска дали е гледала чалга и почти порнографските й клипове! Той, самата вода ненапита, собственик на първото чалга радио!!!

 51. 51 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4248 Разстроено

  До коментар [#23] от "Петър Иванов":

  "Реформаторите" Луканов и Младенов първо питаха полковника резидент на КГБ в България дали ще им разреши да сменят Живков.После всичко останало.ДС са по силни днес отколкото вчера.Абсолютно вярно е заключението ти.

  klimentm
 52. 52 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4248 Неутрално

  [quote#28:"hodounski"]вие младите ще стигнете обетованата земя...[/quote]
  Ако остане земя.

  klimentm
 53. 53 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Като гледам, много защитници на Герб са срещу ДС. Накарайте и вождовитесибе! Мълчите, защото и те са част от ДС.

 54. 54 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 657 Неутрално

  За този плазмодий не е проблем, че мутреса е шеф на БНТ, а милиционерът мутра Боко рапоня беше премиер на България и не слиза от тв екраните, но щяло да бъде голям проблем ако в конкурсите били допуснати сътрудници на ДС. Нямаше да може да "спечели" мутресата ли? Или слънцето мутра щеше да залезе?

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 55. 55 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 459 Неутрално

  На баба Гинка, на бай Ставри, на леля Сийка......не им пука за избитите и малтретирани невинни българи след 9ти септември 1944 и затворническия режим наложен от комунистите и ДС на българските граждани и здраво стискат червената бюлетина. Точно това дава шанс на ДС да си вее байряка в днешно време.

 56. 56 Профил на salinarka
  salinarka
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#46] от "vaieria":

  Пърха и около Краси Гергов и около Делян Пеевски, Моника и други знайни и незнайни "герои" на нашето време. Георги Лозанов е оооогромен въздух под налягане.

 57. 57 Профил на amanve4e
  amanve4e
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Вие не успяхте да наложите намаляване на звука на рекламите в телевизията, въпреки , че уж има закон, какво остава за друго !?!

 58. 58 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#9:"The Core"]На първо време предлагам на следващите избори да навържем бабите по мазетата, за да не гласуват! [/quote]
  .........
  Отивам аз преди последните избори у баба и дядо и от вратата чувам - тв им гърми. Влизам и гледам: серГей станиШеф в едър план им набива в тиквите цоциалъзъм по кагебейски. Първият ми импулс беше да се врътна и да си отивам, но им водя и жена ми и детенце. Та си викам "трай си" и те са хора, заслужават уважение. Но след изборите, след 100 и незнам колко още дни протести най-вече след всички изяви на техните избраници се питам: хора ли са наистина? толкова много години те ни натрисат на главите тази смърдяща управляваща пасмина, как да ги уважава човек такива?
  Работя и през седмицата и в събота и неделя, по 12 часа, за да им плащам пенсиите и не ща повече те да определят кой ще ни управлява, дейб@!!!

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 59. 59 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#28:"hodounski"]Няма да стане чудо.По Моисеевски ще бродим 40г из пустинята и като измрат живелите в робство, вие младите ще стигнете обетованата земя... [/quote]
  ........
  Това е самата тъжна и жестока истина! А как само ми се искаше да поживея в България без комунисти, десари и синчета и снахи на политбюро - управляващи с гласовете на баба, дядо и аджисан махала...

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 60. 60 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Папшийонката и бялата ти коса не могат да скрият дълбоко боклучавата ти същност! Четири години Тиквата управляваше медиите със SMS-и, все още някои от тях робуват на този стереотип, а ти се занимаваш с ДС! Гледай си работата и си спомняй поговорката на д-р Тренчев за кривата ракета!

 61. 61 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#5] от "niakoi_si":

  как няма да сме "келяво племе" след като комунистите, по директна заповед на Москва избиха повечето интелигентни и будни българи през 44-та и в годините след това !

 62. 62 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#23] от "Петър Иванов":

  то именно затова сме най-бедните и най-нещастните в ЕС

 63. 63 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#45] от "Lady Motus Zeppelin":

  безнадеждно е докато им играем по свирката - хайде тия 500 хил. които наистина умеят да работят да спрат да произвеждат добавена стойност за две години и готово ...всичките кърлежи ще се изпарят яко дим като няма кой да им пълни джобовете

 64. 64 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#58] от "Скакауец":

  ами нали точно това казвам по-горе бе, Светльо. спри да им пълнмиш гушите чрез данъците, вземи си спестяванията и отиди на някое село с чист въздух за две години ... и да ги видим

  ...аз вече съм пуснал в действие моя план... няма да видят и лев от мен докато не видя че управляват държавата както аз им казвам ...

  ...нека чакат на данъците от д. пеевски или в. дето всяка година бил за загуба ...

 65. 65 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#63] от "dun":
  24 години влачим ДС.
  Предложението ти изглежда примамливо. Лошото е, че и хората, създаващи добавена стойност, няма да оцелеят, ако две години не работят.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 66. 66 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#65] от "Lady Motus Zeppelin":

  ами ... ще оцелеят и още как ... просто ще произвеждат добавената стойност директно за себе си под формата на храна и друго от първа необходимост

  ...но когато работиш за пари веднага всички кърлежи се закачат за теб - администрация, политици, банки и т.н. просто така е устроена системата. не казвам че задължително системата е порочна, но ако в нашия случай очевидно работи срещу интересите ни заради едни 100-200 от ДС извода се налага сам..

 67. 67 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  На бате папионката, и тя се вълнува и се "къдри" от ДС влияние!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 68. 68 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#39] от "adenauer": С голи лозунги не можеш да прочистиш дори и двора си. За да чистиш нещо първо трябва да го определиш. Единствените за които се сещам, че са имали червена партийна книжка са Бойко Методиев Борисов и Цецка Цачева, но от както разбрали хората, че комунистите "убили" дядовците им станаха анти-комунисти. Тази е магията с която бате Бойко ви кара да тръпнете от умиление и да го държите във властта. Твърдението, че БСП били комунисти е откровена лъжа. Може родителите им да са били, но те са социалисти и нямат нищо общо с комунизма. На деца и внуци вина не се приписва. Всеки отговаря за действията си персонално. Всяка държава има органи за сигурност и съответно агентура. Кого ще чистиш и с какви средства. Речеш ли да чистиш по умни и по силни от тебе, по вероятно е тебе да изчистят. Ако ти обърнат внимание де. Стегни се и не повтаряй чужди мисли, ами вземи да се замисляш. Света е доста сложен и с голи лафове не може да се промени към добро. България ще се оправи, точно когато спрем да обясняваме настоящите си проблеми с далечното и близка минало.

 69. 69 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#39] от "adenauer": С голи лозунги не можеш да прочистиш дори и двора си. За да чистиш нещо първо трябва да го определиш. Единствените за които се сещам, че са имали червена партийна книжка са Бойко Методиев Борисов и Цецка Цачева, но от както разбрали хората, че комунистите "убили" дядовците им станаха анти-комунисти. Тази е магията с която бате Бойко ви кара да тръпнете от умиление и да го държите във властта. Твърдението, че БСП били комунисти е откровена лъжа. Може родителите им да са били, но те са социалисти и нямат нищо общо с комунизма. На деца и внуци вина не се приписва. Всеки отговаря за действията си персонално. Всяка държава има органи за сигурност и съответно агентура. Кого ще чистиш и с какви средства. Речеш ли да чистиш по умни и по силни от тебе, по вероятно е тебе да изчистят. Ако ти обърнат внимание де. Стегни се и не повтаряй чужди мисли, ами вземи да се замисляш. Света е доста сложен и с голи лафове не може да се промени към добро. България ще се оправи, точно когато спрем да обясняваме настоящите си проблеми с далечното и близка минало.

 70. 70 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#58] от "Скакауец": Как с този акъл не си се сетил до сега да ги утрепеш. Ти си бил голям нещастник бе. Нямаш ли срам. Да кълне дедите си. Тези които са му бърсали задника и с умиление са гледали сополивите му ноздри. Кой те излъга, че ти им плащаш пенсиите? Те са ги изработили тези пенсии и с техния труд са създали всички блага на които се радваш сега. Ти си нещастник, невеж си и затова всеки наглец ще те будалка. Да тези твои дядовци и баби са човешки същества! И ти минаваш за човек, но като те е раждала майка ти, те е изтървала и си ударил здраво кратунчето. Случват се такива работи. Айде със здраве и ходи да пикаеш.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK