Георги Ганев, икономист: Не представяме програма на Реформаторския блок, а мерки за деолигархизация и демафиотизация

Георги Ганев, член на икономическата група към гражданския съвет на Реформаторския блок

© Цветелина Белутова

Георги Ганев, член на икономическата група към гражданския съвет на Реформаторския блокВ началото на октомври Реформаторският блок представи пакет от икономически мерки и даде заявка, че ще работи за изпълнението им, независимо дали участва във властта. В интервю за "Дневник" икономистът Георги Ганев, член на гражданския съвет към блока и на работната група, разработвала мерките, представя основните идеи, залегнали в пакета, прикачен като файл към разговора. Публикуваме разговора в две части.


В тази той обяснява как блокът ще работи за прилагането на мерките. Представя идеите за облекчен старт и по-евтин фалит при малкия и средния бизнес, необходимите промени в Закона за обществените поръчки, разказва защо е необходим нов, по-гъвкав кодекс на труда.


Във втората част (четете утре) Ганев представя идеите на блока за пенсионна реформа, за необходимите промени, които да гарантират прозрачност в работата на регулаторните органи, за енергетиката, коментира и по-общи въпроси като очакванията за икономически растеж и за бюджета за 2014 г.

Как мерките, които Реформаторският блок предлага, могат да бъдат приложени, ако блокът е извън властта?


- Имаме три стратегии - ако Реформаторският блок е извън парламента, се опитваме да ангажираме гражданското общество в дебата, да натискаме, да се борим.


Вторият сценарий е да има избори и Реформаторският блок да влезе. Ако е в ясна опозиция, прави същото, но използва и парламентарната трибуна, която е значително по-голяма и ефективна.


Третият вариант е, ако блокът участва в управляващо мнозинство. Тогава изписаните мерки просто се слагат на масата. Ако отсрещната партия ги подпише, те се изпълняват, ако не ги подпише, оставаме в опозиция. Големият въпрос е с кого ще бъде това управление. Теоретично единствената възможност в момента е с ГЕРБ, но аз не виждам как те биха подписали подобни мерки или пък биха ги прилагали. Там гаранция няма, защото подписваш договор не с партия, а с физическо тяло. Така че в тази конфигурация на ГЕРБ това е невъзможно.


По кои въпроси имахте най-големи противоречия при подготвянето на мерките?


- Спорихме по много въпроси. Може би най-малко противоречия имаше, когато се оформи ясно идеята за нов Кодекс на труда. Предлагаме изцяло нов кодекс, защото сегашният е писан през 50-те години и мислен с представа за икономика, която представлява един цех, в който едни хора удрят чукове и въртят болтове. И след като разбрахме, че това е важното решение, бързо подредихме и основните приоритети. Разбира се, най-противоречива си остава идеята служителите да могат да запорират сметките на работодателите при неплащане на заплати. По-късно ще говорим за нея. Тя беше наричана левичарски популизъм...


Същото важи и за кодекса за държавните изисквания към стопанските дейности. Имаме идея да намалим тълкуванията от страна на държавата и нейните служители при започването на бизнес. Всички изисквания да бъдат записани в закона и всеки да може да ги прочете. Фокусът ни е малкият и средният бизнес - бакалия, фризьорски салон, фотостудио, не говорим за някакви по-сложни бизнеси. Въпросът е в това държавата да не може да си измисля нови и нови бюрократични пречки пред започването на такъв бизнес. Вместо това да бъде засилен последващият контрол.


Имахме сериозни спорове за създаването на експертен съвет към агенцията за инвестиции и създаването на инвестиционна стратегия. Аз останах скептичен, но аргументът беше, че няма забогатяла нация в света след средата на XX век, която да не е развивала подобна стратегия.


Обмисляли ли сте варианта, в който правителството в жест на добра воля взима една от мерките и решава да я приложи?


- Не. Но без да изразявам позиция на гражданския съвет, аз лично не виждам проблем. Ако решат да премахнат осигурителните прагове, не съм аз този, който ще ги спре. Както и ако приложат процедурите за контрол при назначенията в регулаторните органи.


Премиерът има опит в тези неща, но в момента е в състояние на неуправляемост. Държавата не може да се управлява така. Парламентът е блокиран, аз не мога да си представя как се приема някакъв сериозен закон. А предстои приемането на бюджета. Те не могат да се съберат и да направят кворум, а дори да се съберат, парламентът е в международна изолация, защото не могат да се разберат и да пратят една делегация.


Освен това правителството не е добре прието от обществото. Да, то разполага с традиционните властови механизми, но нищо не може да направи, защото в една демократична държава обществото трябва да го приема. За да правиш реформи, трябва да имаш легитимност. Но трябва да имаш морален и обществен аргумент да ги прокараш - нещо, с което настоящият премиер има опит, защото преодоляха дори учителската стачка, най-голямата стачка в историята на България. Там обаче имаше огромна политическа подкрепа, сериозни политически сили и огромни групи българи, които бяха съгласни с това. Сега няма. На всеки опит ще се противопоставят и синдикати, и пенсионери, и университети... Обществена подкрепа е нужна и за реформа в енергетиката, защото арестуването на Богомил Манчев не е точно реформа, а по-скоро разчистване на сметки.


Някои от мерките са много конкретни, други са само маркирани. Документът изглежда като компромис между партиите от блока. А и вероятно ще срещнете критики и отляво, и отдясно.


- Затова говорим за мерки, а не за програма или платформа. Основният фокус е ясен: водещото ни начало е деолигархизация и демафиотизация. В момента не става дума за ляво, дясно, типове избиратели, обществени групи, представители на политически партии. Става дума за това, че държавата е в лапите на една мафия много повече, отколкото досега е била, и задачата е да бъде извадена от тези лапи и върната обратно на гражданите. Затова са тези мерки. Някои критикуваха идеята и настояваха, че е по-добре да се борим за идеологическа чистота, но в крайна сметка стана ясно, че навлизането в детайли е излишно, докато държавата не принадлежи на гражданите си.


Опитали сме да се аргументираме за всяка мярка достатъчно кратко, въпреки че само от дискусиите бихме могли да напишем по десетина страници "за" и "против". А най-отдолу, в графата "ефекти", поискахме (и не успяхме) да представим постигнатото в рамките на един туит - 140 знака. Не се получи. Би било още по-добре, ако можехме да вкараме всичко в един туит, или поне по един за всяка тема. Имахме лозунги: "Лесен вход, евтин изход за бизнеса", "По-малко държава в бизнеса, повече в държава в реда".


Документът действително е неравен и това е нормално. Ето например записано е, че трябва да се прилага съществуващото законово изискване всички нормативни актове да включват оценка на въздействието. Това е една промяна в закона за нормативните актове, която разработихме преди години с Красен Станчев от Института за пазарна икономика и за която имаме съвсем конкретен текст. Целта е да получи изискването за оценка на въздействието истински зъби, каквито засега има само ОВОС. Искаме икономическа и социална оценка на въздействието, т.е. икономическа от гледна точка на икономическата ефективност, а социална - кои социални групи как ще бъдат засегнати. Най-малко тези три оценки - околна среда, икономика и общество, трябва да съпътстват досието на всеки един законопроект още в момента, в който започне да се създава.


"Лесният вход", за който говорите, прехвърля тежестта върху контрола впоследствие. Как може да се гарантира този контрол и няма ли корупцията, която сега съпътства създаването на нов бизнес, да се прехвърли върху него?


- Ако имаме налице корумпирана администрация, тя ще се опита да намери начин да корумпира всяка една подредба. Но в момента контролът е като бариера пред започването на бизнес и отварянето на нови работни места. А когато е след това, ти вече си започнал, вече си наел хората.


Освен това изискванията са записани в закона, те са извън усмотрението на проверяващия. Ние настояваме да има отговорност на проверяващия. Ако се окаже, че проверяващият не е бил прав и решението му е атакувано в съда, той е лично отговорен за това. Искаме да въведем принципа на лична отговорност на всякакви служители на администрацията и надзорните органи. Това вероятно ще влезе в мерките на правната група на гражданския съвет.


Разбира се, винаги ще има по някоя корумпирана мишка, плъх, който ще се опитва да гризе нещата. Но въпросът е поне тези от тях, които са нормални, да не бъдат изкушавани с корупционни възможности.


А с предложението за закон за изисквания за стопанските дейности искаме да наложим и единната проверка. В момента пожарната те проверява един път, ХЕИ те проверява втори път и така нататък. Идеята е да минава една проверка, а не всяка седмица да идва нов проверяващ, защото това също е част от рекета.


Какво ново предлагате в Закона за обществените поръчки, какво му липсва на сегашния и какво не е наред с предложенията, които в момента се гледат в парламента?


- Имаме няколко цели. Първата е да сложим край на практиката съвсем малък брой фирми да печелят лъвския пай от поръчките. Поставяме и акцент върху текущия и последващия контрол върху качеството на изпълнението, който в момента не съществува и винаги това става проблем на следващото правителство, което се оплаква, че магистралите на предишното не били качествени, а човек се чуди така ли е наистина, или всичко е политиканстване.


Третото е да разделяме фигурите на възложители и изпълнители: този, който се ползва от поръчките, и този, който ги изпълнява. За целта всичко минава през междинен орган, например Агенцията за обществените поръчки.


Ще дам пример: министерството казва, че има нужда от кламери, и пуска поръчка за кламери. Но не се занимава с нея, а пуска заявка към агенцията. Тя обявява публично, тя изпълнява исканите от министерството параметри, тя събира кандидатите, тя решава кой да печели, а не министерството, което има нужда от кламери. Защото олигархичните връзки възникват там, където министерството работи с определени "свои" фирми, специализирани в производство специално за него.


Така не се ли концентрира корупционният риск в агенцията?


- Съзнаваме тази опасност. Но политическата идея е, че когато корупционният потенциал е концентриран в един орган, надзорът и политическата отговорност също се концентрират в този орган. Така се отварят и възможности за по-сериозен граждански надзор, защото става по-важно гражданските организации да наблягат на контрола над един определен субект, а не на цялата администрация.


Има и друго. Агенцията не може да реши сама, че еди кое си министерство има нужда от кламери, т.е. олигархът, който продава кламери на държавата, не може да се обади на агенцията и да поръча, защото това може да направи само министерството. Той може да се обади и в министерството, но тогава не е сигурно, ако няма връзки с агенцията, дали ще получи поръчката. С други думи, става по-скъпо за олигархията да си гарантира поръчката, защото трябва да си купи повече от един държавен орган. Съответно асиметрията, възможността за опортюнистично поведение между министерството и агенцията се нарушава.


Няма ли опасност по този начин да се бавят много изпълненията на поръчката?


- Бързината в крайна сметка зависи от административния капацитет. Допуска се, че административният капацитет на агенцията ще е достатъчен, за да може бързо да прави поръчките. Между другото именно корупцията забавя процедурите сериозно, защото нагласянето на поръчките така, че да бъдат спечелени от определена фирма, също отнема време.


Какви са основните положения в предложения нов кодекс на труда? От ГЕРБ също бяха предложили такъв като част от предизборната си програма.


- Предлагаме изцяло нов кодекс, защото сегашният, както казах, е писан през 50-те години и мислен с представа за друга икономика. Затова залагаме на гъвкавост във взаимоотношенията между работодател и нает - гъвкаво работно време, почасови ставки, гъвкаво място на работа.


Предлагаме и нещо много важно, скрито зад фразата "други форми и степени на обвързаност между работника и работодателя". Идеята е да можем да имаме различни "нива" на трудов договор. Ако работникът иска много голяма сигурност, то работодателят ще може да има сериозни права спрямо него, а не, както е сега, трудовият договор да се разтрогва от страна на работодателя по-трудно от брачен, докато от гледна точка на работника е елементарно.


Ако служителят иска сигурността на безсрочен трудов договор, тогава от другата страна и работодателят ще може да разчита на него и да не може той да напуска така лесно. Ако служителят иска да бъде по-свободен, тогава и работодателят трябва да може да го освобождава по-лесно. Стремим се към реципрочност в отношенията. Така двете страни действително договарят условията на труд.


Така стигнахме до големия дебат - трябва ли да се премахнат осигурителните прагове. Първата стъпка е диференцирането им географски според стандарта на живот и според нивото на безработицата. Там, където цените са по-ниски, а безработицата е по-висока, няма смисъл да се изискват високи осигурителни прагове.


По-крайният вариант е изобщо да няма осигурителни прагове. Те бяха въведени преди десет години с аргумента за борба със сивата икономика - да се предотврати укриването на заплати. Десет години по-късно питаме постигнаха ли те ефекта си и си отговаряме - не. Тогава да ги махнем! Ако ще борим сивата икономика, нека намерим инструмент, който да върши работа.


А предлагате ли такъв инструмент?


- Засега не. Извън гъвкавостта на пазара на труда и закона за държавните изисквания, който би изкарал някои бизнеси на светло, не сме предвидили конкретни стъпки. Всички индикатори сочат, че сивата икономика в България намалява, макар и бавно, със степен, в която и в Западна Европа през 70-те години на ХХ век. Изчистването на сивата дейност е бавен процес, до голяма степен културен и следователно инертен. Защото дори една брънка от веригата да е сива, тя кара цялата верига да посивява. Така че, докато не се изчистят всички, веригата ще сивее и ще поддържа и връзките с черната, престъпната икономика, която винаги по някакъв начин съществува.


Смятаме, че когато има върховенство на закона в една държава, малко по малко този процес ще върви от само себе си. Още повече, когато има по-малко корупция.


Предлагате всеки работник да може да запорира сметките на работодателя си.


- Това е едно от нещата, които будят най-големи скандали заедно с необлагаемия минимум.


За съжаление в България много работодатели, особено държавните, се опитват да оцеляват, като не плащат заплати. Много по-малко се опитват да оцеляват, като не плащат на доставчици, въпреки непрекъснатите оплаквания за междуфирмената задлъжнялост. Най-малко се опитват да оцеляват, като режат, реформират, т.е., по начина, по който трябва. И работниците нямат големи механизми да контролират работодателите. Такива механизми има, между другото, във футбола, където, ако на футболиста не бъдат изплатени две заплати, той може да разтрогне договора и да стане свободен.


В случая идеята е, когато работниците по определена законова процедура докажат, че има системно неплащане, да могат да инициират неплатежоспособност и евентуално несъстоятелност на работодателя - да се изравнят правата на работниците с правата на кредиторите, а още по-добре - с правата на държавата.


И тук това е двояко - първо, има социален ефект, защото принуждава работодателите да плащат редовно заплати и, второ, заедно с останалите промени в кодекса на труда, създава стимул за работодателя в трудни времена да предоговаря отношенията с работниците навреме с анекси към трудовите договори. Тоест да има гъвкавост, която обаче да става със съгласието на работника, така че той да може да отиде да работи другаде, ако не е съгласен. А не работниците да бъдат изненадвани с неплащане. Това е първият аргумент - равнопоставеност, при цялото ми уважение към работодателите.


Вторият аргумент е, че тогава несъстоятелни фирми ще излизат по-бързо от бизнеса, а не да оцеляват по няколко години, след като на практика са фалирали, като плащат на работниците веднъж на няколко месеца, за да се предпазват от стачки. Това е аргументът на ефективното пренасочване на ресурсите.


Това засяга само трудовите договори?


- Да, но те стават много по-гъвкави благодарение на другите заложени мерки.


Тук става дума за голяма културна промяна - хората в България не са свикнали да възприемат фалита. Той изглежда като най-страшното нещо на света.


Опитваме се да преодолеем това. Думата фалит се превърна в мръсна дума, също както бизнес и още много такива. Тя не е мръсна дума. За много предприемачи в България е едва ли не срамно да фалират. Срамно е да фалираш само ако си мошеник или го правиш нарочно. Напротив, шапка ти се сваля, че си опитал, не си успял и това е изключително ценна информация за обществото. И когато не успееш, трябва бързо да можеш да затвориш, за да се освободи ресурсът и да бъде пренасочен към нещо друго - независимо дали от теб или от някой друг.


Тази стигма съществува още при банките, където не можеш да бъдеш член на борд, ако си бил член на банка, която е фалирала. Това е погрешно. Понякога банки фалират просто защото животът е неприятен, а не защото са били мошеници. Едно време наистина бяха такива, но племето от български банкери вече е различно племе, не онова отпреди 1997 г. Но стигмата върху ликвидацията стои.


В крайна сметка, ако фалитът е наложителен, най-добре и за самия предприемач е той да става бързо и евтино, а не той да се опитва дълго време да "запазва", а след това да "изчиства" името си. Това важи и за персоналния фалит. Фалитът на физическо лице изобщо не е развит в България. Опитали сме да наблегнем на това в частта за кредитополучателите.


Важно е човек да може да обяви персонален фалит със съответната защита. Това дава възможност и на кредитора да се замисли къде е сбъркал, защото вината не е само на кредитополучателя. Отново не обсъждаме въпроса с престъпното, измамно поведение. Това е друга тема.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (200)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 713 Неутрално

  "...стигмата върху ликвидацията стои."
  "Думата "фалит" се превърна в мръсна дума, също както "бизнес"
  "...както е сега, трудовият договор да се разтрогва от страна на работодателя по-трудно от брачен, докато от гледна точка на работника е елементарно."
  "служителите да могат да запорират сметките на работодателите при неплащане на заплати"...
  "Изчистването на сивата дейност е бавен процес, до голяма степен културен..."

  "Дневник", крайно време е да създадете рубрика за хумор и сатира, където да бъдат публикувани подобни дивотии...

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 2. 2 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  Днешната червена олигархия беше създадена с активната помощ на Иван Костов като премиер на България през 1997-2001 година! Масовата приватизация на принципа преговори с потенциални инвеститори създаде олигархията в България!

  Сега РБ с Кунева ще бори олигархията, смях в залата!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 3. 3 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Икономическите мерки на Реформаторският блок са интересни...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 4. 4 Профил на mozemedelie
  mozemedelie
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Най ми е драго, когато видя острие на олигархията да бори олигархията в страната. Това са поредните шменти-капели на отбора соросоиди

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5348 Неутрално

  за този с много резерви и факти !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Не мога да бъда за един либерал, още по-малко за един пазарен либерал!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 7. 7 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  До коментар [#2] от "Курт Деликуртев 590 plus 2":

  Масовата приватизация беше осъществена от Виденов. Толкова по гениалността на мнението ти...  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1097 Любопитно

  [quote#4:"mozemedelie"]Най ми е драго, когато видя острие на олигархията да бори олигархията в страната.[/quote]
  Точно,както БСП и ДПС в момента се борят срещу себе си..

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 10. 10 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Как ще се борите,като ГЕРБ ще ви оплете в мрежата си,мафиото-олигархична.

 11. 11 Профил на Nikolay
  Nikolay
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Много мъка по тоя свят, ей. Повечето коментари не разглеждат казаното в интервюто по същество, а плюят на общо основание. Както са казали старите хора "Прост народ - слаба държава"

 12. 12 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Да се четат програми и икономически мерки е скучно. Къде-къде по-интересни са пиперливите истории като костинбродски бюлетини, банкянски моабети и др. под. Затова толкова много хора не гласуваха, затова са ни такива резултатите на изборите. Докато гласуваме емоционално - така ще е. Ако гласуваме рационално - ще гласуваме за програми, приоритети, идеи които ни харесват и няма да се занимаваме с това кой какъв бил след 9-ти или преди 10-ти. Е, този някой (във връзка и с последните текущи събития) не трябва и да си помисля, че може да излъже и да не бъде наказан за това! Четейки статията по-горе виждам новото бъдеще на България. Дай Боже!

 13. 13 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 706 Неутрално

  [quote#2:"Курт Деликуртев 590 plus 2"] Сега РБ с Кунева ще бори олигархията, смях в залата! [/quote]

  Ако Кунева ти се вижда червена кукувица разгледай биографията на Ангела Меркел. Има тъмночервени моменти.

 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  Мммм...
  Аз лично съм доста разочарован. Напънала се планината ...
  Трудили се толкоз време за режимите за фризьорски салони и фотостудиа!
  А за бакалиите ... там пък закъсняха. Правителството вече пусна пакет, при това бая голям, за гласуване.

  Да не говорим за гениалната Агенция за обществени поръчки!
  Пък скачаха срещу новото министерство на Орешарски, в което има доста повече резон. Нейсе ...

  Накрая ... не знам. След като прочетох това откровение ... цитирам:
  ... Имахме сериозни спорове за създаването на експертен съвет към агенцията за инвестиции и създаването на инвестиционна стратегия. Аз останах скептичен, но аргументът беше, че няма забогатяла нация в света след средата на XX век, която да не е развивала подобна стратегия.....
  Щом така я мислят, че и сериозно дебатират, за стратегиите за развитие на страната ... мани, мани! Визиите за страната да станели чиновническо занимание? Вие чувате ли се?

 15. 15 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  това анти-ГЕРБ говорене на РБ е много удобно за управляващата ДС-коалиция.

  към ГЕРБ вратата била зазидана, ама за другите не се знаело

 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3299 Весело

  До коментар [#15] от "хм":
  Адашче, специално за ГЕРБ, че с тях не подписваш с партия, а с физическо тяло, Ганев е напълно прав.

  При това на Тялото му е навик да си прецаква другарчетата, види ли собствена изгода, а след това да им вика ... Нищо лично, джъст бизнес! Да си останем другарчета, подкрепете ме в еди какво си ... И после пак същите номера ...

  Въобще ... приказката за лъжливото овчарче всички я научиха на собствен гръб вече. Сега е ред и на Тялото да научи нещо.
  Пак на собствен гръб ...

 17. 17 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#13:"Finland"]Има тъмночервени моменти.[/quote]

  Меко казано

  Governments never learn. Only people learn.
 18. 18 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#2:"Курт Деликуртев 590 plus 2"]Сега РБ с Кунева ще бори олигархията, смях в залата![/quote]

  За разлика от други хора в РБ, Кунева не се е занимавала с приватизация, протекционизъм и преразпределение на публична собственост. Това са инструментите за създаване на олигархия, ако не знаеш.

  Governments never learn. Only people learn.
 19. 19 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#6:"socialen"]Не мога да бъда за един либерал, още по-малко за един пазарен либерал![/quote]

  — Не човек, а желязо —
  просъскал агентът фашист.
  Тихо мъртвия казал:
  — Не, комунист!

  Governments never learn. Only people learn.
 20. 20 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Гоги Ганев, Бисер Манолов, Мартин Димитров и Трайчо Трайков да поемат икономическия екип на РБ. Останалите само генерират безумни идеи като закона за малкия и средния бизнес (практически и теоретически неизпълним) и абсурдния и смехотворен необлагаем минимум, според който хората на МРЗ+1 лев ще взимат по-малко от хората на МРЗ.

  Governments never learn. Only people learn.
 21. 21 Профил на Ermila Schweizer
  Ermila Schweizer
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Колкото по-дълго РБ не проумява, че единственият начин да се свали сегашното мафиотско управление е обединение с ГЕРБ, толкова по-дълго ще продължи сегашната агония.

 22. 22 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#21:"ppt11318081"]е обединение с ГЕРБ[/quote]

  Излизат на пресконференция, казват "обединяваме се с ГЕРБ" и Орешарски, Местан и Станишев умират от страх и хвърлят оставка. Колко ви плащат на коментар от централата на ГЕРБ? 20 стотинки?

  Governments never learn. Only people learn.
 23. 23 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3299 Весело

  До коментар [#22] от "vladimirkarolev":
  По-вярно би било да се каже ... умират от смях ...

 24. 24 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#7] от "Тони!":
  До коментар [#2] от "Курт Деликуртев 590 plus 2":

  Масовата приватизация беше осъществена от Виденов. Толкова по гениалността на мнението ти...

  В интерес на истината. Беше започната от Виденов...но беше завършена от Костов. Една от големите грешки на Костов е именно това...че продължи масовата приватизация от типа Виденов...основно чрез РМД и Приватизационни фондове.

  сократ1
 25. 25 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Как да вярваш на човек, който няма себеуважението поне да се избръсне!?

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 26. 26 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#20] от "vladimirkarolev":

  Не знам защо не говорят за влизане в топ 10 на класацията Doingbusiness, въвеждане на регистър за задълженията (подобен на немската Шуфа, който да има превантивен характер срещу междуфирмената задлъжнялост), премахване на необлагаемите хранителните ваучери + намаляване на осигуровките за всички и др.

 27. 27 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  Хубаво е, че във времето когато настоящото управление ни подготвя като за курбан ( то нали сега му е времето) има хора, които мислят и предлагат такива мерки/ппланове/програми или поне виждания какво да се прави утре. Конкретно за новата „мега“ агенция, дето ще купува на държавата всичко...малко е пресилено може би, но и днешния ЗОП има много трески за дялане като правни норми и не по-малко като практика. За да не остават нещата на „казано-речено‘ - каквото си е едно интервю, трябва разработените предложения, да се качат в нета, да бъдат напълно достъпни ( самия Ганев казва, че няма нищо против дори Орешарски да приложи която и да мярка от тях), т.е. проблема няма да е за авторските.
  Не съм съгласен със „зазидването“, да не говорим за използвания предлог, че ГЕРБ бил тяло, я не организация. Ако тръгнем по линията на кусурите, било партийно-организационни, било персонални, ще продължим да вървим по пътя който води за никъде. Казвам това не защото съм адвокат на Борисов или си падам по Кунева, а защото смятам, че най-представително и убедително за нас, редовите избиратели е желаещите да следват тази или някаква следваща ( в смисъл на редакция) програма, с ясни и обществено приети ангажименти, да не се изключват по предубеждение. Обратното, те, желаещите трябва публично писмено да се ангажират с изпълнението на поетите задължения за реформи и тогава, според мен, ще отпадне същесвтуващия едва ли не антагонизъм между формации и личности ( този е добър, но без еди кой си и въобще колективни и персонални вендети) и ще останат само целта и функцията - кой е съгласен да работи и в последствие кой действително работи за изпълнението на програмата. Разбира се, че нито е просто, нито е лесно, ама сегашното повече ли ни харесва?

 28. 28 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#2] от "Курт Деликуртев 590 plus 2":

  Kur-e, Du redest wie immer kommunistischer Blödsinn!!!

  Път без препятствия не води до никъде.
 29. 29 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 524 Весело


  Нцъ. Тия даже не мое се четат...

  "Затова залагаме на гъвкавост във взаимоотношенията между работодател и нает - гъвкаво работно време, почасови ставки, гъвкаво място на работа."

  За гимнастика ли става на въпрос ?
  Може би работно време през час и половина за два часа ?
  Или 2 часа в София, два часа във Варна, 2 часа във Видин и после два часа командировка в Букурещ примерно...гъвкаво
  Се разтягате кат ластици... И тоя ми говори за "Кодекс на труда"...Дали е ходил на работа някъде за да види какво е работа и работещи ?

 30. 30 Профил на ivanasenov
  ivanasenov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До Икономическия екип на Реформаторите:;
  "Въпросът е в това държавата да не може да си измисля нови и нови бюрократични пречки пред започването на такъв бизнес. Вместо това да бъде засилен последващият контрол...."
  Това си е par excellence глупаво, защото има дейности, които не са добре регламентирани със закони и там отново ще се разгори хишническия нрав на админитрацията. Ето два примера: детските градини до 4 годишни деца, отдаване за краткосрочен наем на жилища...
  Контролът ще е убийствен, щото няма регламент...
  Как уважаеми ще промените за кратко нормативната база???

 31. 31 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 809 Неутрално

  [quote#29:"bluescreen"]Дали е ходил на работа някъде [/quote]

  Ходил е да. На мен лично ми е осмислил времето прекарано в Университета.
  Опитай да се заяждаш по-малко и да помислиш какво всъщност предлага, човека е опитал да го поднесе по най-простия и лесно разбираем възможен начин. Както се казва в подобни случаи, като за тебе.

  Eff U Greta
 32. 32 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#31:"lo_ridah"]Ходил е да. На мен лично ми е осмислил времето прекарано в Университета. [/quote]
  Личи си

 33. 33 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Има едно правило " мълчаливо съгласие". Ако договорната администрация не одговори в точно определен срок, то значи е разрешено. Това върви и с ЛИЧНА (наказателна) отговорност на служителя отговорил или не. Да, ама хидратна на бюрокрацията до последно и на кръв ще се бори срещу този принцип.

  chavo64
 34. 34 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 809 Неутрално

  [quote#29:"bluescreen"]Нцъ[/quote]
  Личи си да.

  Eff U Greta
 35. 35 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Неутрално

  ПС Разбира се всеки отказ задължително придружен с мотиви и личен подпис!

  chavo64
 36. 36 Профил на alb22
  alb22
  Рейтинг: 8 Гневно

  Не може ли веднъж като прочете човек нещо смислено да не помисли за някоя партия, а просто да оцени идеите на хората.
  Те поне мислят как да променят нещата, а не карат само по течението. Добре е и останалите да почнат да мислят, най-вече като дават своя глас за даден кандидат на изборите.

 37. 37 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1010 Весело

  Бухаха, и тези претендират да са "истински ДЕСНИ"???
  Загрижени за фризьорските салони и бакалиите, за заплатите на работниците, за това как работниците да имат права, "по-големи" (???) от тези на държавата по отношение на работодателите, някакви супер-агенции , но "под строг контрол" , които ще бдят малките фирми също да строят магистрали, нищо че могат да имат 2 работника и пет прави лопати "активи".......

  БСП (за ДПС въобще да не говорим!) са много по-десни от тия кабинетни социалисти със сложна душевност. Само един гол декларативен аникомунизъм не стига, господа......
  Иска и акъл.......

  Очаквам с нетърпение утре да прочета гениалните им "десни" идеи за здравеопазването и пенсионната система, голям майтап ще падне.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 38. 38 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1010 Весело

  До коментар [#26] от "Finland":

  Много просто - това са десни идеи, а господата от РБ налитат на социалистически такива.

  Знанието е сила, информацията - власт
 39. 39 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Да на РБ, не на БСП, ДПС и ГЕРБ - тази тройна коалиция!

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 40. 40 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#30] от "ivanasenov":

  Кой е казъл за кратко?! Насраното с десетилетия не се бърше за дни!

  chavo64
 41. 41 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1010 Весело

  "Има и друго. Агенцията не може да реши сама, че еди кое си министерство има нужда от кламери, т.е. олигархът, който продава кламери на държавата, не може да се обади на агенцията и да поръча, защото това може да направи само министерството. Той може да се обади и в министерството, но тогава не е сигурно, ако няма връзки с агенцията, дали ще получи поръчката. С други думи, става по-скъпо за олигархията да си гарантира поръчката, защото трябва да си купи повече от един държавен орган."

  Това е култово, евала. Според него олигарха с кламерите ще свърши парите, отделени за купуване на държавни органи, ще се депресира, ще се запопи и отиде в манастир да се моли за изкупление на греховете.
  Лелееее..........

  Знанието е сила, информацията - власт
 42. 42 Профил на ivanasenov
  ivanasenov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#40] от "chavo64":
  Така е, но могат да се въведат лесно достъпни практики, както навремето се прие "мълчаливото съгласие"....
  Те точно това трябва да формулират, как да се преодолеят недостатъците и непълнотите в законите!
  А точно по този казус мълчат, и казват подобно на другите: ЩЕ, ЩЕ ,ЩЕ

 43. 43 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 809 Весело

  До коментар [#41] от "pag":

  Извинявай, би ли споделил какво според теб е дясна политика и какво лява.
  Има принципно теоретично определение, кое какво е, но ми е адски интересно според теб какво значат двете понятия...

  Eff U Greta
 44. 44 Профил на todoriadis
  todoriadis
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#2] от "Курт Деликуртев 590 plu

  Ако Кунева не я бори - кой? Дудука ли? Имат доби идеи хората, ама ще им дадем ли шанс?

 45. 45 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#42] от "ivanasenov":
  ..."мълчаливото съгласие".... А у "изостанала" Македовия туй "животно" "мълчаливо съгласие" е въведено отдавна!!!!

  сократ1
 46. 46 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#26:"Finland"]Не знам защо не говорят за влизане в топ 10 на класацията Doingbusiness[/quote]

  Много добра идея, абсолютно съм съгласен.

  Governments never learn. Only people learn.
 47. 47 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#44:"todoriadis"]Ако Кунева не я бори - кой?[/quote]

  В жълтия вестник пишеше, че Кунева е ходила да сече дърва в Габон. Което я прави олигарх. Задължително трябва да повярваме на жълтия вестник

  Governments never learn. Only people learn.
 48. 48 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1412 Любопитно

  Е така се прави административна реформа, а не с заявено намерение за съкращение на 10% папкаджии - просто им премахваш корупционните възможности за рекет и благоволение.
  "Фокусът ни е малкият и среден бизнес - бакалия, фризьорски салон, фото студио, не говорим за някакви по-сложни бизнеси. Въпросът е в това държавата да не може да си измисля нови и нови бюрократични пречки пред започването на такъв бизнес. Вместо това да бъде засилен последващият контрол."
  "Освен това изискванията са записани в закона, те са извън усмотрението на проверяващия. Ние настояваме да има отговорност на проверяващия. Ако се окаже, че проверяващият не е бил прав и решението му е атакувано в съда, той е лично отговорен за това. Искаме да въведем принципа на лична отговорност на всякакви служители на администрацията и надзорните органи."

 49. 49 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2307 Весело

  До коментар [#25] от "demonoid":

  На Аристотел вярвам!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 50. 50 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Що ли не съм учуден от написаното от РБ?
  Колко от тях са в реалният бизнес? 1-2! Та толкова им са и мерките! Докато не заговорят за "Закон за защита на РАБОТОДАТЕЛЯ" , до тогава няма да им вярвам, а и предлаганите мерки меко казано са доста смехотворни. Така България и бизнесът няма да се развиват, а всички ще се крият у кишето и ще чакат други времена или Терминал 2!

 51. 51 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2307 Весело

  [quote#18:"vladimirkarolev"]За разлика от други хора в РБ, Кунева не се е занимавала с приватизация, протекционизъм и преразпределение на публична собственост. Това са инструментите за създаване на олигархия[/quote]

  Просто имам желание да го споделя и аз!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 52. 52 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#0:"статия"]Ако отсрещната партия ги подпише, те се изпълняват, ако не ги подпише, оставаме в опозиция. Големият въпрос е с кого ще бъде това управление. Теоре[/quote]
  Това, в общи линии има вероятност да се случи, ако ас случайно тана негър..

 53. 53 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#47] от "vladimirkarolev":

  Господин Каролев, вие като фен на Дедо и Кунева, да ме осветлите, ако имате желание, какво свърши въпросната госпожа, като " Еврокомисар за защита на потребителите", конкретно за България и как конкретно ни защити!

 54. 54 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#53:"razlichen123"]конкретно за България и как конкретно ни защити[/quote]

  Да си видял фалирала банка в България, замъкнала спестяванията на вложителите или спасена с пари на данъкоплатеца?

  Governments never learn. Only people learn.
 55. 55 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#54] от "vladimirkarolev":

  Но съм видял и продължавам да виждам нискокачествена стока от европейски производители, в големите търговски вериги! Продължавам да виждам и цени на ток, парно, вода не отговарящи на необходимото, като качество, да не говорим за цената, която пък абсолютно не е съответстваща на стандарта на живот в държавата! Та какво направи въпросната дамо по тези въпроси?

 56. 56 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#54] от "vladimirkarolev":

  А, да! И по отношение на банките. Защо лихвените проценти в българските банки стигат до фантастичните 17-18 процента, при 1-1.5% при банките от малко по-западната част на Европа! Това лихварски къщи ли са или банки? Освен това, защо законодателството в България е такова, че всеки теглил кредит и не можещ да го обслужва се превръща в доживотен роб на съответната банка, дори и след продажба на ипотекираният имот. Къде е справедливостта и как гражданите бяха защитени от този произвол, продължаващ и до днес?

 57. 57 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2307 Любопитно

  [quote#55:"razlichen123"]Та какво направи въпросната дамо по тези въпроси? [/quote]

  Да Ви питам аз: "Какво НЕ направи г-жа Кунева в качеството си на еврокомисар, с което излъга Вашите очаквания?"
  Не се заблуждавайте, "Еврокомисар на годината" се става по реални заслуги и никой не се занимава с таблоидни клюки, догадки и платени кампании, с каквито често очернят хората у нас.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 58. 58 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#57] от "etty1":

  Уважаема госпожо /госпожице/, прочетете двата ми по-горни поста и ми отговорете на въпросите там и след това ще продължим спора!

 59. 59 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#56:"razlichen123"]Защо лихвените проценти в българските банки стигат до фантастичните 17-18 процента, при 1-1.5% при банките от малко по-западната част на Европа! [/quote]

  Защото от 10 българина, 9 се опитват да измамят банката. И от 10 фирми теглещи кредити, 5 са с двойно счетоводство, 4 с тройно. Достатъчно разбираема ли е причината?

  Governments never learn. Only people learn.
 60. 60 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#56:"razlichen123"]Освен това, защо законодателството в България е такова, че всеки теглил кредит и не можещ да го обслужва се превръща в доживотен роб на съответната банка, дори и след продажба на ипотекираният имот. [/quote]

  Трябва да има някакво ребалансиране на поемането на риск, но не очаквай и банките да са длъжни да купуват на някого къща, щото е много хубав.

  Governments never learn. Only people learn.
 61. 61 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#55:"razlichen123"]Но съм видял и продължавам да виждам нискокачествена стока от европейски производители, в големите търговски вериги! Продължавам да виждам и цени на ток, парно, вода не отговарящи на необходимото, като качество, да не говорим за цената, която пък абсолютно не е съответстваща на стандарта на живот в държавата! Та какво направи въпросната дамо по тези въпроси?[/quote]

  Трябва да има нискокаèствена и евтина стока, за да може и бедните хора да си купуват нещо.

  Токът е най-евтин в ЕС. Парното е държавен монопол, нали избирателят иска такива иг ласува за леви партии и комунисти? Водата в София е най-евтина и с най-ниски загуби, трябва и на другите места да се концесионира.

  То и цените на Ролс Ройсите не съответстват на стандарта в България, ама Ролс Ройс няма да ти ги свали Проблемът е в бедността, мързела и културата на далавераджийство в България, а не в цената на тока и водата.

  Governments never learn. Only people learn.
 62. 62 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#59] от "vladimirkarolev":

  По пътя на тази логика, че всеки иска да мами, дайте да закриваме държавата и да приключваме!

  До коментар [#60] от "vladimirkarolev":
  В какво се състои ребалансирането на риска? Банката да не носи никакъв риск, а само да си гони печалбите, които за миналата година са над 600 милиона, а всичкият риск да е за кредитополучателят! Те тва е наистина ребалансиране на риска! Смехория!

 63. 63 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#62:"razlichen123"]По пътя на тази логика, че всеки иска да мами, дайте да закриваме държавата и да приключваме! [/quote]

  Това не е логика, това е факт. Питай някой твой приятел шеф на клон на банка с какви хора се разправя. И ще разбереш защо лихвите са такива.

  Governments never learn. Only people learn.
 64. 64 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#61] от "vladimirkarolev":

  --------"Трябва да има нискокаèствена и евтина стока, за да може и бедните хора да си купуват нещо. "----------

  Аз говоря за едни и същи стоки продавани в еднакви опаковки и заглавия, но с различно качество вътре, произведени в специални фабрики в източната част на Европа, произвеждащи конкретно за нас и новоприсъеденилите се страни и за бившата СССР!

  Токът е най-евтин, но и с най-ниско качество и несъответствие на характеристики! В Германия, ако не отговаря на определените показатели, електромерът не отчита потребление, защо и у нас не е така? Парното се отчита по измислени критерии, а и топлоподаването не отговаря на стандарта, па за топлата вода да не говорим, която трябва да е с температура 90 градуса, а ти я доставят с 50 градуса, но ти заплащаш, като за 90! А качеството на питейната вода не коментирам, защото София не е България!

 65. 65 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  [quote#43:"lo_ridah"]Извинявай, би ли споделил какво според теб е дясна политика и какво лява. [/quote]

  Предлагам да изчакаме до утре, да прочета и втората част, че да коментираме наведнъж.
  ОК?

  Знанието е сила, информацията - власт
 66. 66 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#63] от "vladimirkarolev":

  При условие, че всички договори с банки са неравнопоставени и само защитават банките, това не е оправдание. То във всякакъв вид бизнеси има измамници, но не е предпоставка за тормоз на клиентите!

 67. 67 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#64:"razlichen123"]А качеството на питейната вода не коментирам, защото София не е България![/quote]

  И Кунева какво да направи, че избирателите-комунисти в Добрич искат държавно ВиК с режим на водата, 95% загуби и най-скъпата вода в България, а не концесионер?

  Governments never learn. Only people learn.
 68. 68 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 581 Весело

  Трябва да излизам. Ще ходя в банка! Като се върна може да продължим спора!

 69. 69 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1010 Весело

  [quote#64:"razlichen123"]Токът е най-евтин, но и с най-ниско качество и несъответствие на характеристики![/quote]

  Може ли да изброите 3 характеристики на "тока", които "не съответстват"?
  Може ли да коментирате качеството на питейната вода в, да речем, Смолян?

  Знанието е сила, информацията - власт
 70. 70 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#2] от "Курт Деликуртев 590 plus 2":

  Аз винаги ви критикувам, но в случая сте прав. Първото голямо престъпление на управляващите след 10.11 беше връщането на парчетата земя в реални граници, което принуди наследниците, на които се са паднали по 5-6 дкр да ги продадат за жълти стотинки. Така се появи аграрната олигархия. Тъй като имам роднини в Словакия и Унгария, там беше постъпено по различен начин. Второ: Не се постави таван на притежаваната земя, така както е в Западна Европа. Така се създадоха подобно на Южна Америка латифундиите. Трето: Престъпна бе и масовата приватицзация. Излъгаха хората, че всеки ще бъде акционер, а действително тя създаде олигарсите. нека някой се похвали че получава дивиденти. Аз имам 50 акции, но не съм получил и стотинка. затова считам че демокрацията, в нашия вид, не е демократичен строй защото не може депутатите да не носят наказателна отговорност за взети решения вредни за обществото, а само политическа.

 71. 71 Профил на rrv
  rrv
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#1] от "Йоаникий":
  Другарю, вие явно цял живот сте били работник и сте си мечтали да сте предприемач но уви.
  Фалитът е урок - от предприемача зависи дали ще извлече полза от него. Ще спомена една култова фраза на един от първите ми работодатели(много успешен човек за който работих в Америка) - Ами 10 пъти съм фалирал поне. Седя си в басейна във Флорида, пия си шампанско и ми звънят - Фалит. Айде всичко отначало. Фалитът не го спираше и почваше отначало. Успешно. Това беше преди 10 години. Сега той си почива спокойно и не разчита на пенсия

 72. 72 Профил на ddemi
  ddemi
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До №" 4 - mozemedelie: Най ми е драго, когато видя острие на олигархията да бори олигархията в страната. Това са поредните шменти-капели на отбора соросоиди
  Ако правилно разбирам твоята инсинуация, излиза, че Сорос и хора от неговата школа са олигарси, да? Наистина ли мислиш, че в Германия има някой немски Симеон Пешов, или в Италия - някой италиански Череп, които са единствените, печелещи държавни поръчки? Или може би в Англия има някой английски Валентин Златев, който вкарва нелегално и необезпокоявано нефотпродукти от твоя идол Русия? Притесняват ли те опитите на доказали се икономисти България да стане нормална държава?

 73. 73 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  [quote#20:"vladimirkarolev"]и абсурдния и смехотворен необлагаем минимум, според който хората на МРЗ+1 лев ще взимат по-малко от хората на МРЗ.[/quote]Необлагаемият минимум е смислена мярка, но за да се изпипа законът се изисква елементарна математическа грамотност. Просто се използва монотонна функция за неговото изчисляване (http://en.wikipedia.org/wiki/Monotonic_function). Не е rocket science - на Запад такива се използват в ред данъчни законодателства. Проблемът е, че хората, които се опитват да я прокарат тази мярка у нас нямат елементарна математическа грамотност.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 74. 74 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  [quote#26:"Finland"]Не знам защо не говорят за влизане в топ 10 на класацията Doingbusiness[/quote]И аз това се питам. Защо просто не се сформира екип, който да анализира защо България има нисък ранг в тази класация и да предложат конкретни мерки за подобряване на ранкинг-а.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 75. 75 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  [quote#27:"tsvetko_51"]Хубаво е, че във времето когато настоящото управление ни подготвя като за курбан ( то нали сега му е времето) има хора, които мислят и предлагат такива мерки/ппланове/програми или поне виждания какво да се прави утре. [/quote]Един от проблемите е липсата на административен капацитет в парламентарната опозиция (ГЕРБ). Те би трябвало да сформират кабинет в сянка (както примерно се прави в ЮК) и да излизат с конкретни предложения. В момента опозицията им не е конструктивна. Опонира се ан гро заради самото опониране. Не съм фен на Тройната, но не мисля, че това е смислена стратегия.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 76. 76 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  [quote#59:"vladimirkarolev"]Защото от 10 българина, 9 се опитват да измамят банката. И от 10 фирми теглещи кредити, 5 са с двойно счетоводство, 4 с тройно[/quote]Това е нелепо. Съвсем ясно е, че има съгласуване на лихвените условия и, де факто, банков картел. Такъв преди 10-тина години откриха и в Австрия, но за разлика от България там имаше глоби и наказания.

  Отделно това с едностранно променяне на лихвата е безобразие, който го има само у нас и в бившия Съветски Съюз.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 77. 77 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 753 Любопитно

  [quote#19:"vladimirkarolev"]— Не човек, а желязо —
  просъскал агентът фашист.
  Тихо мъртвия казал:
  — Не, комунист! [/quote]
  От личен опит ли го знаеТЕ г‘син Каролев(другарю Камен)!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 78. 78 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 947 Неутрално

  До коментар [#75] от "Nikolay UK":

  А защо коментиращите тук не представят лично предложенията си на "реформаторите". Сигурно имат някакви данни за контакт, може по имейл и съм сигурна,че са отворени за идеи и комуникация. Не е нужно само "да гледаме сеир", но и да съдействаме с нещо, колкото и малко да ни се струва - важно е.

 79. 79 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#69] от "pag":  Токът е най-евтин, но и с най-ниско качество и несъответствие на характеристики!- цитат на коментар #64 от “razlichen123”


  ---------------"Може ли да изброите 3 характеристики на "тока", които "не съответстват"?
  Може ли да коментирате качеството на питейната вода в, да речем, Смолян? "____________

  Първата е честота на тока. Измерва се в херци. Б България би трябвало да е 50 херца! ?Би трябвало? Втората е напрежение: Измерва се във волтове и би трябвало да е 220 волта с някакво минимално отклонение в двете посоки. Сегашните електромери, при подаване на по-ниско или високо напрежение, отчитат много по голяма консумация и ти натрупват сметка, докато това трябва да е обратно и ако напрежението не отговаря, самият електромер трябва да отчита нулево потребление, което е и справедливо! Да не говорим, че самите електромери не се проверяват от метрологията, както би трябвало да е! Третата е: Сила на тока и се измерва в ампери.
  А сега ти можеш да ми обясниш, каква е разликата между "аустенит" и "мартензит" и какво е "скин" ефект и защо токът по далекопроводите не е 220 волта?
  За качеството на водата в Смолян не знам, но и ти би трябвало да знаеш, че в Омуртаг има бедствено положение с водата, а на много места от чешмите тече кафява помия!
  Точно тук е ролята на защитата на потребителите. Да настояват, изискват и глобяват, ако нещата в България са несъпоставими с тези в по-западната част на ЕвропатА! И ние всички, като потребители да имаме същите условия на живот, като западняците, а не само съпоставими с тях, а често и по-големи изисквания от нас! Може би термина качество на живот ще ти проговори нещо!

 80. 80 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Доста смислено интервю. Представените мерки са адекватни и добре изразени.
  За жалост, мисля, че на експерти като Георги Ганев няма да бъде даден глас, ако Реформаторския блок дойде на власт под някаква форма, тъй като политиците няма да позволят това да се случи. Колкото е да им се иска на някои хора, трябва да разберат, че самопровъзгласяването за реформатори на група от изявени в миналото и абсолютно несъвместими като спектър на политическата мисъл и идея представители, само по себе си не ги прави истински реформатори. Трудно ми е да си представя как от старите к.рви ще излезе нещо ново . Кунева, Костов, НДСВ, Касим Дал, Зелени и прочие, и прочие. Да не говорим, че дори да имат желание да свършат нещо полезно, неминуеми са вътрешните сблъсъци, защото целия блок е като орел, рак и щука.
  Все пак, успех!

 81. 81 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#67] от "vladimirkarolev":

  Не смятате ли Г-не, че същите тези избиратели са и потребители, или поради различните им възгледи трябва да се наказват, като потребители?
  А и се мъчите да избягате от конкретните отговори и от същността на спора, като го опростенчвате, което не ви прави чест, но май вие такава и нямате!

 82. 82 Профил на Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  Рейтинг: 621 Неутрално

  [quote#0:"статията"]"Предлагаме изцяло нов кодекс, защото сегашният е писан през 50-те години [/quote]
  Не знам какво сте писали, но със сигурност не сте чели много. Кодексът на труда е обнародван в ДВ. бр.26 от 1 Април 1986г. в сила от 01.01.1987. Това не означава, че не е остарял. Друг е въпросът, че май не знаете какво точно искате в областта на трудовото законодателство. Спускате ни цял нов кодекс deus ex machina? Ще направите безсрочните трудови договори като брачни?! Ами сложете и "венчавка", брачни клетви от рода на "докато смъртта ни раздели"! Глупост до глупостта!
  Уважавам Ганев, но явно се опитва да надхвърли собствените си експертни граници и да ни накара да заживеем в страната на "лилипутите", в която РБ е повален и завързан с тънки връвчици, стягащи тялото му "от мишниците до бедрата", които няма да разкъса скоро. Остава ни да чакаме този момент, но още отсега да крещим “Хекина дегул!”...

  Knocking on heaven's door
 83. 83 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 415 Неутрално

  Всичо това са добри идеи, но защо тези правила не ги препишите мо та мо от Холандия например ,тогава всички ще ви уважават.

 84. 84 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#76:"Nikolay UK"]Това е нелепо. Съвсем ясно е, че има съгласуване на лихвените условия и, де факто, банков картел. [/quote]

  Лихвите в България са изключително диференциирани. В УниКредит по депозит ще ти дадат 2%, в КТБ ще ти дадат 10%. Какъв картел?

  Governments never learn. Only people learn.
 85. 85 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  Пазарният талибан Каролев отново изпълзя от дупката! Дано това да е знак,че ще има скоро избори.

 86. 86 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1441 Весело

  [quote#85:"deaf"]Пазарният талибан Каролев отново изпълзя от дупката! [/quote]

  И комунистите изпаднаха в паника

  Governments never learn. Only people learn.
 87. 87 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  До коментар [#86] от "vladimirkarolev":

  Та значи французите,които взеха/подариха им "Софийска вода",вдигнаха цената на водата с хиляди процента,и това си е в реда на нещата! Абе вие нормални ли сте?!
  Бай дъ уей,капиталистът и работникът са от един дол дренки. И двамата искат да живеят на гърба на другите.

 88. 88 Профил на nasa
  nasa
  Рейтинг: 237 Неутрално

  ех, как го казахте деолигархизация и демафи...

  каква Урудираност, какъв Ентелект

  какви мерки, каква икономика!!!!

  има определени пари и държавни ресурси, които властоимащите се опитват да узаконят като частни...и така вече 20 години

  не усложнявайте нещата, те са МнООООго прости

 89. 89 Профил на Vladimir Karolev
  Vladimir Karolev
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#87:"deaf"]вдигнаха цената на водата с хиляди процента[/quote]

  Ако не я бяха вдигнали, щеше да е още по-скъпа, тъй като загубите щяха да са 95% както в Добрич. Все отнякъде трябва да вземеш пари, за да инвестираш в тръби, нали? Точно пък във ВиК-то е кристално ясно като погледнеш цената на водата и загубите, че концесионерите се справят 100 пъти по-добре от държавните фирми.

  Governments never learn. Only people learn.
 90. 90 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  "Георги Ганев, икономист: Не представяме програма на Реформаторския блок..."

  А трябва. Иначе кой ще я подготви? Интерпартийният съвет на старейшините от РБ ли? Или някой ще чака Свети дух да му води ръката, та да я напише?

  Свобода за Надежда Савченко!
 91. 91 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  От ИПИ досега неизменно са защитавали интересите на едрият капитал. Поради това си имам едно на ум когато чета, че те ще се борят с олигарсите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 92. 92 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  До коментар [#89] от "vladimirkarolev":

  Какви загуби,водата идва от небето! Не,ти наистина си като ония от религиозните секти! Абсолютно невъзможно е да се води нормален спор,за дискусия-да не говорим.
  Същото е като с рибата,която просто я ловят в моретата и океаните,(не я отглеждат!),но ни я продават на космически цени.

 93. 93 Профил на nasa
  nasa
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Вестника на христоматийния Олигарх Прокопиев трябва да се чете много внимателно и винаги с едно на ум...

 94. 94 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Гоше Гоше, що не се разкараш. Тоя граждански съвет е пълен цирк! Кого представлява той? Гошето Ганев? А какви са политиците или партийците от Реформаторския блок? Неграждани? Или и те са граждани, ама тия в "Гражданския съвет" са "по-граждани". Тоя "Граждански съвет" на РБ е триумф на политическата мимикрия!
  http://antipropaganda.comxa.com/Reblok.html

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 95. 95 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#91] от "Fred":

  Ами... струва ми се, първо, че между между "представител на едрия капитал" и "олигарх" не е задължително да има знак за равенство. Прекаленото преживяне на някои термини често води до положение от типа "изгубени в превода"... Второ, доколкото съм следил техни изяви, от ИПИ винаги са се застъпвали за повече свобода пред всяка (законна) икономическа инициатива, независимо от мащабите и - дребни, средни или едри. Ама, разбира се, може и да греша.

  Свобода за Надежда Савченко!
 96. 96 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 809 Весело

  До коментар [#92] от "deaf":

  Да вземеш да наловиш един кораб океанска скумрия ли...
  Ще те чакам на рибно пристанище в Бургас, да си взема 10-ина кила. Обещавам да пиша във форума колко си готин. Пари няма да ти дам де.

  Eff U Greta
 97. 97 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#91] от "Fred":

  Уточнение! ИПИ винаги са защитавали чуждестранния едър капитал, който ни натресе тази система! Като страничен ефект местния едър капитал също спечели от тази работа, ама само донякъде. Щото изпусна всичкият доходоносен бизнес - банките, мобилните комуникации, енергетиката, добивната промишленост а напоследък и търговията на дребно.
  И сега понеже нещата се скапват и хората не са доволни, което е естествения резултат от натресената ни икономическа система, ИПИ и останалите (без)мозъчни тръстове искат да жертват местния едър бизнес, като последен предпазен клапан преди очертаването на истинския виновник за състоянието на страната - чуждестранния едър бизнес.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 98. 98 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 809 Весело

  До коментар [#65] от "pag":

  ОК - ако схващанията ти за "дясна" и "лява" политика се сменят след всяка статия в дневник - ще изчакам

  Eff U Greta
 99. 99 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2717 Весело

  До коментар [#96] от "lo_ridah":

  Опитай се да отгледаш и угоиш само едно прасе,квичащо през няколко часа за храна,и тогава говори.

 100. 100 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#82] от "peterman":

  А какво предлагате? Да се променя по 5 пъти в година? До сега са го променяли къде 90 пъти, за последните 23 години! И така до кога? Докато не останат работодатели, заради малоумните изисквания! Имате ли на представа, колко закона, нормативни акта, правилници, наредби и квот се сетиш още, защитават работниците и колко такива, защитават работодателят!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK