Георги Ганев, икономист: Не съществува приятно решение на проблема с пенсионната система

Георги Ганев

© Цветелина Белутова, Капитал

Георги ГаневВ началото на октомври Реформаторският блок представи пакет от икономически мерки и даде заявка, че ще работи за изпълнението им, независимо дали участва във властта. В интервю за "Дневник" в две части икономистът Георги Ганев, член на гражданския съвет към блока и на работната група, разработвала мерките, представя основните идеи, залегнали в пакета, прикачен като текстов файл към разговора.


В първата част той обяснява как блокът ще работи за прилагането на мерките. Представя идеите за облекчен старт и по-евтин фалит при малкия и среден бизнес, необходимите промени в Закона за обществените поръчки, разказва защо е необходим нов, по-гъвкав кодекс на труда.


В настоящата втора част, Ганев представя идеите на блока за пенсионна реформа, за необходимите промени, които да гарантират прозрачност в работата на регулаторните органи, за енергетиката, очакванията за икономически растеж и за бюджета за 2014 г.

Казахте, че осигурителните прагове трябва да бъдат диференцирани или въобще да изчезнат. Обмисляли ли сте конкретен размер на осигурителните ставки? И какви са предложенията ви за пенсионната система въобще?


- Не сме обсъждали ставката. Това е голям проблем. Това колко голяма пенсия ще получават пенсионерите е функция на три неща по първия стълб: на ставката, т.е. колко пари всеки месец им се удържат, на коефициента на зависимост, т.е колко души плащат тази ставка, и на коефициента на заместване, т.е колко души плащат тази ставка и колко души трябва да бъдат изхранени с нея.


Коефициентът на заместване е отношението между средната пенсия и средната заплата. Ако искаме да имаме висок коефициент, което означава високи пенсии спрямо средните заплати, то тогава трябва или много хора да работят, а малко да получават пенсии, или ставката да е огромна, или някаква комбинация от двете. И понеже работещите са малко и стават все по-малко, а пенсионерите са много и стават все повече, за да може системата да се управлява само от ставки, тя трябва да стане безумно голяма. Разходната и покривната част на българската система няма как да са добри.


Едно от нещата, които настояваме, е да се обясни на българския гражданин, че в пенсионната система просто няма приятно решение.


Опитваме се да направим първия, разходопокривния стълб зависим в много по-голяма степен от реално постъпилите вноски. Т.е.работникът да има осъзнат личен интерес работодателят да преведе парите и да го натиска за това. Освен това настояваме да се извади изцяло решението за това колко големи да са пенсиите на настоящите пенсионери от ръцете на политиците, защото с това се злоупотребява. В Швеция се знае колко са заетите, колко са пенсионерите, колко са осигурените. Това е въпрос на данни, а не на политическа воля. И се създава формула, при която обществото може да решава въз основа на закона какъв да е коефициентът на заместване, при което автоматично започва да се променя пенсионната възраст, за да има достатъчно работещи спрямо пенсионери.


Мерките са много. Ние искаме със сигурност да има натрупан осигурителен стаж, като по дефиниция той е от реално постъпили 240 вноски. Това прави 20 години. След това всеки да може да се пенсионира тогава, когато пожелае - така нареченото "пенсиониране по желание". Това, разбира се, ще важи за тези, които тепърва излизат в пенсия. Заварените пенсионери винаги ще останат политически зависими. За съжаление не можем да измислим вълшебна формула и да решим този проблем.


Вие казвате, че на сегашните пенсионери не може да се обещае нищо.


- Не нищо, но няма да е някакво бляскаво и приятно за всички решение. Такова няма. Каквато и да е демографската система на едно общество, в крайна сметка нещата опират до това колко деца хранят колко старци, освен в случаите, в които старецът е натрупал достатъчно пари, за да не дава никое дете да го храни. Това представлява вторият стълб. Но досега в историята старецът живее толкова добре, колкото деца е отгледал, за да го изхранват. Затова този проблем ще възникне и в Китай с политиката семействата да имат само по едно дете.


Мерките ни засягат предимно бъдещите пенсионери - от родените през 50-те години насам. Мислили сме и по детайлите, свързани с привилегиите на групите, които се пенсионират по-рано - как да се запушат дупките там и да се увеличат приходите в НОИ.


Не страдаме обаче от фетиша НОИ да се самоиздържа. За мен това е ненужно. В крайна сметка НОИ се издържа от облагане на трудовите доходи на хората. Това е тясна база, при положение, че в България трудови договори имат 2.5 - 3 млн. души. Много по-широка, разрешаваща по-ниски ставки база е общото потребление, както при ДДС и акцизите. Според мен няма никакъв проблем официално да се каже, че 5 пункта от 20-те процента ДДС отиват за пенсионната система, и да се сложи край на проблема с дефицита в НОИ.


Настоявате за граждански контрол върху регулаторните органи. Как може той да работи ефективно?


- Граждански надзор означава няколко неща. Първо, изискване в закона за много повече информация, която регулаторите да предоставят - за своята дейност, за своите решения и за резултатите от тях. В момента някои от регулаторните органи изобщо не си задават въпроса за последствията от своите решения. Това е важна информация за обществото и с оглед задължението на органите те да я предават на граждани и на техни организации те първо трябва да бъдат задължени да я генерират - да правят анализ, предварителна оценка на въздействието, точен запис на аргументацията при вземането на решения и последващ анализ на съответната регулация.


Така ще може да се иска на основата на периодични обществени поръчки граждански организации да извършват анализ на резултатите от дейността на регулаторния орган. Не министерството, не държавата, а граждански организации, които да се състезават и по методология, и по цена. И те да извършват оценки на резултата от регулаторната дейност на съответния орган, да дават препоръки. Освен това заседанията трябва да са публични, а въпросът трябва ли да участват граждани по квота, все още не сме сигурни, но сме отворени към такива предложения. Това би било форма на предварителен контрол.


Много повече искаме да наблегнем на последващия надзор - прозрачност и отчетност. Това, между другото, е голям въпрос и за правната група на Гражданския съвет. Тя има идеи за гражданска квота във Висшия съдебен съвет, но тя трябва да е експертна - с представители на нотариалната камара, на Съюза на адвокатите и т.н. След това обаче е необходим и последващ контрол от страна на специализирана неправителствена организация с поръчка в условия на конкуренция.


Сега в момента положението е съвсем различно - не можеш да проследиш дали едно решение има добър, или лош резултат. Ето, намалиха цената на тока, знаем, че това става за сметка на способността на системата да се регенерира и изобщо да се поддържа. Но освен всичко останало, ако октомври е студен, сметките пак ще са високи, включително на местата с парно, и хората отново ще се почувстват излъгани и ще се изправят срещу ЧЕЗ, която не е виновна с нищо в случая, въпреки че отсега се оправдават, че октомври е по-хладен от обикновено.


Сред идеите, разбира се, е и заседанията на регулаторните органи да са по-прозрачни. Но си даваме сметка, че ако станат прекалено прозрачни, реалните преговори просто ще се водят някъде другаде. Както знаем, от момента, в който стенограмите на Министерския съвет станаха публични, заседанията му станаха скучни. Нищо важно не се чува оттам, важните решения се взимат другаде. В крайна сметка, когато управляващите искат да лъжат, няма как да се предпазиш от това.


Прозрачността работи тогава, когато управляващите не искат да те лъжат.


До каква степен изборът на ръководители на регулаторните органи от Народното събрание може да гарантира независимост? Видяхме как се избира председател на ДАНС.


- Разбирам опасението. Цветозар Томов, който е член на гражданския съвет, спомена веднъж, че не може да се сети за добро кадрово решение на Народното събрание в последните 20 години. Аз обаче се сещам - в Българската народна банка има някои добри решения, особено от въвеждането на валутния борд насам.


Опитваме се да концентрираме нещата в Народното събрание, защото, при всичките си недостатъци, то е най-публичната от всички публични институции и смятаме там да въведем механизми на прозрачност, сходни на процедурите по изслушване. Всички хора, които искат да бъдат в регулаторни органи, да могат да се самокандидатират съгласно законовите изисквания, но всеки един от кандидатите трябва да бъде изслушван от парламентарна комисия и граждани. След като всеки участник представи концепцията си и му бъдат задавани въпрос, може например граждански комитет да ги свежда до съкратен списък, от който Народното събрание да избере. Това е процедура, през която Делян Пеевски да не може да стигне до Народното събрание. Той ще бъде отсят много по-рано.


Този вид публичност най-добре може да се осъществи в парламента. Но докато ние като общество не започнем да изискваме строг подбор на хора, да очакваме, че по закон с вълшебна пръчка това ще прави институция, е наивно. Затова позитивният подбор е основен акцент както в предложенията ни за регулаторните органи, така и за съдебната система, където подборът също очевидно не е на ниво.


Не сте предложили мерки за справяне с проблема с големите държавни предприятия.


- Не. Но там според мен решението е ясно и наскоро един екскурзовод в Турция ми го описа така - това, което държавата трябва да се научи да прави, е да изкарва собствеността на нула, без загуба, и да я продава. Това важи и за "БДЖ Товарни превози", и за "ВМЗ Сопот".


Една от най-слабо застъпените точки сякаш е енергетиката.


- Там са маркирани доста неща. Ето например ежегодният одит на дейността на ДКЕВР. Това е идеята за правене на оценка и по целесъобразност. В България се подценява капацитетът на Сметната палата да оценява целесъобразността на политики - не само дали парите са похарчени според закона, а и дали има постигнат желан ефект. В този смисъл ежегодният одит от ДКЕВР не е слаб инструмент за контрол на дейността на комисията. Основната ни идея е, че прозрачността в ДКЕВР ще затрудни силно различни олигархични практики. Знаем, че в енергетиката има много сериозни олигарси.


Каква трябва да е съдбата на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй"?


- "Зелените" искат референдум за това дали държавата да започне стъпки по удължаването на живота на пети и шести блок. Не успяха да убедят икономическата група, че референдумът е най-доброто решение, и засега оставихме въпроса.


"Зелените" обаче имат напълно легитимни екологични съображения, особено от гледна точка на сигурността, защото тя зависи от човешки грешки, а знаем какво означава това в България. Твърдят, че има сериозно количество аварии в АЕЦ "Козлодуй", засега маловажни. Освен това имат аргумента, че около ядрените централи няма как да не се формират силни интереси на олигарси. Така или иначе, в този момент нямаме консенсус за това. И може би това е една от слабостите на документа.


Алтернативният аргумент е, че разумното поведение е да се започнат незабавни стъпки за удължаване на срока, така че атомните реактори да работят поне 10, ако не и 20 години над първоначалния си проектен живот, т.е., до към 2040 г.


Друга точка от предложенията ни е предоговаряне на дългосрочните договори с производителите на електроенергия, за да може държавата да има по-голяма гъвкавост. Това със сигурност е възможно.


Не би ли било това лош сигнал към бъдещите инвеститори?


- Със сигурност би било лош сигнал към големи инвеститори, които искат да строят мощности с 20-годишни договори. От друга страна, ние не смятаме, че България има нужда от такива мощности с дългосрочни договори и че е по-важно държавата да има гъвкавост, т.е., да може да предоговаря по-често с доставчиците, като едновременно с това се работи по алтернативите, особено възобновяемите източници, базирани ресурсно вътре в страната.


Това е на първо място слънцето, което е свързано със санирането, защото от обществена гледна точка най-евтината повърхност за добиване на енергия от слънцето са покривите. Защото големите соларни паркове унищожават доста природа. Перките пък са голям проблем със свързването, особено на по-неблагоприятни места. Освен това са скъпи, въпреки че цената им пада. Преразглеждането на договорите включва и такива паркове, там, където условията са били скандални.


На въпроса доколко това е възможно - една държава, дори леко с лакти и натиск винаги може да успее да предоговаря. Да, с проблеми, но в крайна сметка отсрещната страна не може да си позволи да се конфронтира сериозно с държавата, освен ако не е друга държава, както в случая на Русия и АЕЦ "Белене".


Друга важна точка е създаването на функционираща енергийна борса, така че и бизнесите, и домакинствата да имат свободен избор на доставчик на енергия. Това е ключово. Идеята ни не е добрата държава все по-добре да регулира този монополен пазар, а да няма монопол. Да остане един единствен монопол, който при това е на технологично изживяване - този върху електропреносната мрежа. Така само таксите за пренос да подлежат на регулация, а оттам нататък крайният клиент да избира измежду много доставчици. Така 7-8 дружества ще се конкурират, като ухажват клиентите не само с ниски цени, но и с гарантирана стабилност на напрежението, без спирания на тока, т.е., с по-високо качество на услугата. Освен това е споменато, че ние не се страхуваме и България да внася електроенергия, ако това е по-евтино за крайния потребител. В този смисъл не е някакъв фетиш, че България трябва да се самозадоволява енергийно. Или поне не е фетиш на всички, а ние се целим в електората, който може да направи тази разлика.


Това ще прецизира сериозно мощностите, защото те ще започнат да се създават на пазарен принцип, а едно от важните неща за българската електроенергийна система е, че тя няма нужда от големи мощности. Те я дестабилизират, тъй като всяка голяма мощност трябва да има балансираща мощност - когато бъде изведена за планов или друг ремонт, трябва да има готов заместител. Така че идеята е да имаме голям брой малки мощности, които да създадат много по-стабилна система.


Един силно подценяван и неизползван поради лоша регулация и заиграване с разнообразни интереси е водният ресурс. Живеем с убеждението, че България няма голям воден ресурс, но това не е така. Може да се произвежда доста електроенергия от вода. Има достатъчно тесни места по реките, за да се правят малки по мощност централи - 10, 20, 50, 100 мегавата. Дунав също може да се използва.


Други алтернативи са газификацията, разнообразяването на газовите трасета с реверсивни връзки, LNG терминали, към които България да се включи.


Сферата на енергетиката концентрира малко, но големи интереси. Същевременно решението за малко, но много на брой мощности предизвиква силна социална съпротива.


- Зелената енергетика за съжаление си заслужи критиките. Много калпазани влязоха в тази сфера, водени изцяло от желанието да злоупотребяват. В България, но и в останалия свят, това беше направено със силната подкрепа на държавата. В Америка също има много злонамерени инвеститори в този сектор, които сега фалират един след друг. В Германия са по-малко, но има отлив от инвестиции в зелена енергия.


А шистовият газ?


- Тук засега нямаме единна позиция в рамките на блока.


Как според Вас ще приключи сагата с АЕЦ "Белене"?


- Мисля, че централа в крайна сметка няма да има. До момента икономически не съществува убедителна защита на нуждата от такава централа и колкото повече детайли научаваме, толкова по-зле изглежда този проект финансово.


Политически ревизията на решението за спиране ще бъде посрещнато с огромна вълна от протест. Да, има много хора "за" Белене, но и много хора "против" това правителство и това би било дразнител за тях. Освен това с минаването на времето този проект ще изглежда все по-зле и по-зле. Единственият проблем е арбитражният иск. Все повече гласове се чуват и от ГЕРБ, и от Реформаторския блок, че държавата се бави и не работи по делото. Това може и да е нарочно, за да има обезщетение, да се вдигне цената и в крайна сметка правителството да каже, че колкото и скъп да е искът, строенето на централа ще е по-скъпо и така да се откажат, обяснявайки, че някой друг е виновен за провала.


Освен това според мен дългосрочно проектът не беше за електроцентрала, а за крадене. За безкрайно строяща се централа, около която винаги ще има по нещо за взимане. Вижте колко време след спирането на проекта плащанията продължават. За мен той беше заложен като пробито буре, от което да може да се смуче и ми се струва, че цената за участващите в това смукане вече се вдигна, така че те ще се насочат към нещо друго, а проектът ще погине. Ще отидат например към седми блок на Козлодуй или някъде другаде.


Смятате ли, че някои от мерките са популистки? Например тези, свързани с банките и потребителите. Те звучат най-ясно и разбираемо, но доколко те са възможни? Няма ли да срещнат съпротивата на банките?


- Със сигурност банките няма да бъдат много щастливи. В момента те имат голямо усмотрение върху управляване на взаимоотношенията си с кредитополучателите, което им дава възможност по евтин, лесен начин да управляват рискове. Искаме да променим това.


При приемането на тези мерки аз се опитвах да убеждавам групата, че при въвеждането на такъв пакет ще се вдигнат лихвените проценти. Отговорът на Любомир Христов, Евгени Кънев и Бисер Манолов беше, че е по-добре, вместо да те разиграват, да можеш да плащаш по-висок лихвен процент. Защото така на практика става дума за по-точна пазарна цена. Сегашният лихвен процент не е такава цена, защото съществува възможността банката да разиграва потребителя, както пожелае.


Може би това ще оптимизира някои кредити и хора, за които не е съвсем сигурно дали трябва да получат кредити и които сега ги получават при ниски лихвени проценти, няма да кандидатстват. Вместо това кредитите ще отидат при онези с по-добри проекти, при по-конкурентоспособните. Важно е обаче да се знае, че намаляването на възможностите на банките едностранно да променят отношенията си с кредитополучателите ще бъде на цената на по-високи лихви.


От една страна, това не е фатално, доколкото българският кредитен пазар не е бил в криза. Не е имало дори един месец, в който кредитите на годишна база в бизнеса да са намалели. Това обаче не е така при домакинствата, а защитата, която предлагаме, засяга основно тях.


Повечето от мерките за банковия сектор звучат напълно логично и разумно. Вече говорихме за несъстоятелността на физическите лица. Освен това по-лесното предрочно погасяване на кредити едва ли може да срещне сериозни възражения. Същото важи и за идеята длъжникът да има право да обжалва цената на служебно продаван имот. Така се преодоляват потенциални схеми, при които купувачът и продавачът се договарят за много ниска цена за сделката за сметка на длъжника, чийто имот се продава заради нередовни плащания.


Споменали сме регулаторен орган извън БНБ, което вероятно няма да се хареса на банката. Става дума обаче не за орган, който да определя лихвени проценти или резервите на банките. Този орган трябва само да регулира банките да се отнасят почтено към своите клиенти, т.е., това ще е орган от типа на комисия за защита на потребителите много повече, отколкото орган, който да се застъпи с БНБ.


Спорове имаше за въвеждането на пазарния референтен лихвен процент, което означава лихвите да бъдат определяни като процент плюс стандартен индекс от типа на EURIBOR. Идеята е същата - банките да не могат безконтролно да изменят лихвите.  В крайна сметка се наложи мнението на Любомир Христов, че пакетът мерки трябва да е цялостен.


Изискването за забрана на таксуването за предсрочно погасяване пък има за цел да повиши конкуренцията сред банките, които да се стремят да предлагат по-добри условия за привличане на добрите кредитополучатели и съответно лихвите за тях да намалеят. В този смисъл това според мен е по-важната разпоредба. Ако това стане, банките ще предлагат по-богата палитра от променливи и фиксирани лихви. А много хора ще се замислят дали не предпочитат фиксирани лихви дори за дългосрочни заеми. Те ще са по-високи, но пък знаеш колко плащаш в следващите години.


Коментирахте, че правителството няма как да прави реформи. Правят ли управляващите все пак някакви стъпки в икономиката? Те най-много концентрират работата си в социалната сфера, но много хората стана ясно от проучване не разбират и не оценяват дори това.


- За пореден път българите няма да оценят социални мерки, приети от правителство. Досега в България не съм виждал правителство, което да приеме социални мерки и хората да ги оценят. Твърдяха, че са се разплатили с бизнеса и това се било усетило. Няма такова нещо. Това, което финансовият министър на служебното правителство предаде на Петър Чобанов, бяха едни неразплатени задължения по ДДС от около 300 млн. лв. и всякакви анализи сочат, че това е един неснижаем остатък от задължения, защото държавата непрекъснато задържа ДДС, което трябва да върне. Има процедурно време, след това го връща. И под това не може да падне. А и бизнесът въобще не беше пропищял за ДДС. Когато Дянков му го спря, пропищя до болка и всички го чухме. Съответно изобщо не се възхищава, че нещо е върнато сега. Според мен това е прах в очите, димка. Иначе социалните плащания от актуализацията се оказаха около 50-60 млн. Какво са тези пари за България?


Аз с огромно нетърпение чакам проектобюджета, който закъснява, обикновено първите версии се появяват около края на септември. Нека видим какво се предвижда там.


Едно е сигурно - в момента по отношение на събираемостта на приходите правителството върви към тотален провал.


Преди актуализацията от ГЕРБ твърдяха, че приходите се събират с добри темпове.


- Така беше. С изключение на януари. След това до юни приходите се събираха с много добри темпове, близки до оригиналния бюджет на Дянков. Изведнъж коалиция от партии, дошли с предизборното послание, че ще запушат всички контрабандни канали и ще вкарат в държавата 2-3 млрд. лв. повече приходи, изостана.


Нашето подозрение в Реформаторския блок е, че пари текат през най-добре разработените контрабандни канали, близки до мафията и олигархията и до обръчите на БСП и ДПС.


Имаше ли заложени бомби в предишния бюджет, както се твърдеше?


- Не. Колкото бомби е оставил Орешарски на Симеон Дянков, толкова е оставил и Дянков на Орешарски. Това е несериозно.


Какъв икономически ръст можем да очакваме догодина?


- Нямам никакви основания да се съмнявам в прогнозите на Петър Чобанов за ръст от 1.8 на сто. На него това му е особено тясна специалност. Не ми се струва нито твърде много, нито твърде малко.


При какви условия е възможен прогнозираният от Иван Стамболов (ДБГ) растеж от 3.5%, ако предложените от вас мерки влязат в сила? За цял мандат ли става дума?


- Ако е за цял мандат, не е кой знае колко радостно. По-добре би било да е средно за 4-те години - около два пункта над очаквания европейски. Българската икономика е малка и би трябвало да се очаква по-бързо да ускорява, но в този момент това е невъзможно. Конюнктурата действително се подобрява и по вътрешни, и по външни причини, но не по вътрешно политически, а по вътрешно бизнес причини. Т.е., бизнесите след много години преструктуриране и рязане са стъпили на дъното и сега постепенно се раздвижват. Ситуацията и в Европа се подобрява. Дори само по тази причина би трябвало да има растеж от 1.8 на сто.


Но ако се правят правилните неща във вътрешната политика, 1.8 би било далеч в дъното на възможното.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (90)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1255 Гневно

  Днеска комунетата пак върнаха старото положение за овенните - ще ги пенсионират само след 27 години стаж, без възрастова граница!? За да имало равнопоставеност с кадрите на МВР... Впрочем, вина за това положение имат и Боко и Цоко, които в миналия парламент въведоха пенсионна възраст за овенните, но не и за мюлюцюнерите!? Срамно...Тези две касти живуркат на гърба на бедните български данъкоплатци....

 2. 2 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 652 Неутрално

  И аз си имам мнение за пенсионната система и като цяло то е, че сегашното е пирамида, която може да съществува само и единствено при наличие на посотоянен ръст на популацията. А такъв няма, няма и да има скоро.

  Не виждам и някакво управленско решение на хоризонта, а от години гледам внимателно - само добронамерен идиотизъм. Най-много да измислят талони със "стаж" и "възраст", с които да плащат пенсиите, щото изглежда това е мерната им единица. Личи ли сарказма ми?

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  ....в пенсионната система просто няма приятно решение.....
  ----------

  В такъв случай да се премахне.
  На който му е приятно,да остане.На който не му е приятно - да се грижи сам за себе си.

 4. 4 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 497 Весело

  Нима е възможно някой сериозно да погледне на това откровено графоманско офисно бля-бля-бля, писано от човек, който няма и една минута работа в реален бизнес и който е типичен представител на "реформаторския" НПО-офисен планктон....ха-ха-ха-ха-ха...Боже, пази ни от офисни икономисти, от другите сам ще се пазя....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 5. 5 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 652 Неутрално

  А въпросът може да се реши с дописване на два реда в закона за пенсиите.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 6. 6 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Да си призная идеята с това няколко процента от приходите от ДДС да отиват в НОИ и с тях да се плащат разходите за пенсии ми се струва интересна.Но преди това трябва да има много строги и справедливи правила свързани с продължителността на живота кой кога да се пенсионира и да се премахнат всякакви изключения.

 7. 7 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Не му вярвам, защото е либерал. Те, заедно с либертарианците, каквото подхванат все главата надолу го обръщат.

  Но този всеки ден ли ще го интервюират? Вчера едно, днеска второ интервю.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 8. 8 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 605 Неутрално

  При реформата на пенсионната система трябва да започне от премахването на привилегиите за ранно пенсиониране за всякви паразити като полицаи и военни, с малки изключения като летците, например.
  Всички паразити - държавни служители, военни, полицаи и т.н. - да започнат да си плащат сами осигуровките. Съкращения наистина да бъдат проведени, но наистина брутални, тези които останат да получават добри заплати и да си плащат сами осигуровките. Сега тези групи паразитират двойно - веднъж на нашите данъци и втори път на нашите осигуровки.
  Към отпускането на социални пенсии да се подхожда много рестриктивно - да е ясно, че всеки, които не е работил, просто щото го е мързяло или пък щото не е имало работно място за директор, пък той нещо по-скромно не може да работи, няма да получи нищо от осигурителната система.

 9. 9 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  И защо го пишат заблуждаващо само "икономист"?!

  Трябва да го пишат "икономист и либерал", за да знаят хората за какво става дума.

  На мене не ми харесва, че в този Реф. Блок повечето са либерали и либертарианци!

  Тия ще ни набутат още по надолу.

  При тази ситуация се питам дали не е по-добре с либерала Орешарски?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 10. 10 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#1] от "dobrich":

  Военните останаха един файтон хора с тенденция за намаляване под 24000 наемна армия, едва ли това ще бърка пенсионната система в бъдеще...
  Виж това че няма работещо земеделие, хранителна промишленост и индустрия, това е големият проблем пред пенсионната система ....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  С вдигането на максималния осигурителен доход далеч отвъд обичаните за страната заплати (2400 лв при среден осигурителен доход 630 лв.) днешното правителство прибира сега, а залага капан за тези след него. Най-грубо казано, при 630 лв. осигурителен доход и 300 лв средна пенсия, след 10 г. дай Боже ще се стигне до положение 600 лв средна пенсия и тогава някой ще трябва да плаща по 2400 лв. съвсем редовно заработени пенсии на средна класа хора, от които правителството днес е решило да се обслужи за закърпване на бюджета.

  И тогава, то се знае, ще почнат да се обсъждат разни тавани и ограничения, с цел не толкова да се спестят пари, колкото да се начешат низшите чувсвтва, завистта и злобата сред бедните маси

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 12. 12 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ами чехите са го измислили - част от печалбите на ЧЕЗ отиват за пенсии на чешките пенсионери. И при нас можеше (може и сега да може) част от печалбите на някои предприятия, строени навремето от сегашните пенсионери - да отиват за пенсии.

 13. 13 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1149 Любопитно

  До коментар [#9] от "socialen":


  [quote#9:"socialen"]При тази ситуация се питам дали не е по-добре с либерала Орешарски?[/quote]

  Има ли още някой такъв, да си въобразява, че НОрешарски е реален премиер... По-скоро се питаш дали либералите ДПС, които в момента управляват, са добра опция. Либерали "Данчо Менти" препоръчваш в момента...

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 14. 14 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1255 Гневно

  До коментар [#10] от "boby1945":

  Много неща бъркат пенсионната система, включително прекалено ранното пенсиониране на всички овенни и мюлюцюнери, неплащането на осигуровки от държавните служители, така наречените "социални пенсии" и "инвалидни пенсии"!?

 15. 15 Профил на ivanasenov
  ivanasenov
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#9] от "socialen":

  И нещо на полтик започва да се прави, А?

 16. 16 Профил на ivanasenov
  ivanasenov
  Рейтинг: 442 Весело

  А Ако оставят хората сами да избират дали да внасят или не пенсионни осигуровки.....

  Поне да се допитат какво мислят хората....

 17. 17 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Единственото важно за всеки политик, е системата да не колабира докато той е на власт. Винаги трябва да се тръгва от това, когато се търси истината за система, която привдно би трябвало да е фалирала, но продължава да съществува. Това същестуване има цена, която ще се плати рано или късно. Другото жавно нещо е, че всяко поколение мисли предимно за себе си. Затова и възрастните са предимно леви (зависят от преразпределението на доходите в държавта), а младите предимно десни (не искат да участват в преразпределението). Интересното е, че всички групи "молят" едни клептократи на изборни длъжности да им решат проблемите.

 18. 18 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Да плачеш ли, да се смееш ли...

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 19. 19 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Гневно

  До #1- dobrich- А тези дето вземат по 150 лева минимални пенсии , след като според осигуровките си би трябвало да получават по 60-80 , лева , но държавата им доплаща останалото ,какво ще ги правим???Защото са били тарикати и са се осигурявали на по половин работен ден и на минимални ставки , а държавата им доплаща останалото , защото според закона , не можело да има по-малки пенсии от 150 лева , не лежат ли на гърба на БЪЛГАРСКИЯ ДАНЪКОПЛАТЕЦ??? Ами тези тарикати , дето ВЪОБЩЕ НЕ СА СЕ ОСИГУРЯВАЛИ , какво ще ги правим??? Защото и за тях държавата ни плаща ПОВЕЧЕ, ОТ КОЛКОТО ЗА ПОЛИЦАИ И ВОЕННИ!!! За всички тях държавата ни дава много повече пари , от колкото за полицаите и военните!!! Не препращай дебата във форума в ГЛУХ коловоз!!! Истината е , че държавата трябва да КРИМИНАЛИЗИРА , неплащането на пенсионни и здравни осигуровки , ВЪРХУ РЕАЛНИ ДОХОДИ!!! ТАМ Е ЗАРОВЕНО КУЧЕТО!!! Който иска високи пенсии, годишни отпуски и болнични, да се осигурява на база реална заплата!!!Който не го прави , да му се фалира бизнеса , тъй като по този начин прави НЕЛОЯЛНА КОНКУРЕНЦИЯ на коректните работодатели и ПРИЧИНЯВА ФАЛИТА ИМ!!! Като не щеш в България да има АРМИЯ и ПОЛИЦИЯ , инициирай РЕФЕРЕНДУМ!!! Няма да сме първата държава без АРМИЯ , но може би ще сме първата държава БЕЗ ПОЛИЦИЯ!!!

 20. 20 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  [quote#12:"ivanalex2"] част от печалбите на ЧЕЗ отиват за пенсии на чешките пенсионери. [/quote]

  При нас 1/4 от индустриалната собственост беше "дадена на народа" под формата на бонови книжи, които днес струват по 8 лева бройката, а справката в централния депозитар е 20 лева. А защо се получи така, се рабзира като отиде човек в сайта на комисията по досиетата и разбере кой е управлявал пенсионните фондове по време, когато и министър-председателят, пък и този пред него, ги има на сайта на комисията.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 21. 21 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Любопитно

  До #3- хmm- Ти си най-близо до истината!!! В Турция , след 15 години трудов стаж и осигуровки , върху РЕАЛНА заплата , навършилите 55 години получават 900 турски лири пенсия , а ОСТАНАЛИТЕ ТАРИКАТИ , духат супата!!!

 22. 22 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Всичко много добре, ама това, цитирам: "Зелените" обаче имат напълно легитимни екологични съображения, особено от гледна точка на сигурността, защото тя зависи от човешки грешки, а знаем какво означава това в България.", страшно ме подразни. Е какво озна4ава, 4е българите правим пове4е или по-големи грешки ли.
  Ина4е съм съгласен, няма лесно решение за пенсиите, това сега е пирамида. Пове4ето идеи са доста добри, е има и някои които са за пе4елене на гласове, ама без това не може.

 23. 23 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 497 Весело

  [quote#18:"mi6kro"]Да плачеш ли, да се смееш ли..[/quote]
  ...и да се чудиш защо с толкова много безсмислени и несвързани изречения се опитва някой си "икономист" да ни каже" Ние изобщо не знаем за какво става дума и не можем да предложим никакво реално и разумно решение на проблема"...Реформаторско-слугинска им работа, когато чуждестранните им НПО-работодатели не са им казали какво да мислят и говорят, става и смешно и тъжно, и много, много досадно...ха-ха-ха...

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 24. 24 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1089 Разстроено

  ..."Твърдяха, че са се разплатили с бизнеса и това се било усетило. Няма такова нещо... Това,.. бяха едни неразплатени задължения по ДДС от около 300 млн. лв. и всякакви анализи сочат, че това е един неснижаем остатък от задължения, защото държавата непрекъснато задържа ДДС, което трябва да върне. Има процедурно време, след това го връща. И под това не може да падне. А и бизнесът въобще не беше пропищял за ДДС.. Според мен това е прах в очите, димка. Иначе социалните плащания от актуализацията се оказаха около 50-60 млн. Какво са тези пари за България?"
  ПРОПГАНДА,долнопробно спекулиране с нуждаещите се и разчитане на лековерието на матряла.До тук успяха с будната кома,но след лятото на нашето възмущение,иде зимата на тяхното недоволство.А гладните и измръзнали,които нямат вече какво и губят,няма да са склонни към пърформансите с които се подиграваше властта.
  А ние,"смешниците" от 4-ри месечното викане ОСТАВКА ще ви оставим на любовта народна.Колко бели рейсове и задни изхода ще са ви нужни,а????

 25. 25 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1255 Весело

  [quote#19:"kimba3"]не щеш в България да има АРМИЯ и ПОЛИЦИЯ[/quote]

  Кога съм казвал такова нещо?! Не съм против ранното пенсиониране в тези браншове, но САМО за някои категории! Не може да има уравниловка между следовател и полицай, войник в Афганистан и в Сараево, барман или доктор в почивна станция на МВР, чиновничка в МВР/армията....Иначе с останалата част на твоя текст съм съгласен.

 26. 26 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 565 Неутрално

  "Според мен няма никакъв проблем официално да се каже, че 5 пункта от 20-те процента ДДС отиват за пенсионната система, и да се сложи край на проблема с дефицита в НОИ."

  И аз смятам, че това е правилното поведение, а работодателя да не внася 60% от осигуровките (служебно на всички се увеличават заплатите с дела на осигуровките от работодателя и се одържат изцяло от работника). Така работодателя няма да има мотив да крие осигуровки.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 27. 27 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Не само у нас, но и в много от развитите страни, пенсионната система се захранва допълнително от бюджетите на съответните граждани - у нас „доплащането“ е под 60%, което хич не е малко. В този смисъл, за съжаление пенсионерите се доближават до статута на държавните чиновници - пенсиите им ще се променят, в зависимост от възможностите на бюджета. Остава въпроса, как на отделния човек и предприемач, да се докаже с разумни доводи, ползата от осигуряване върху реалните доходи. Да не говорим за втори стълб, за доброволно допълнително осигуряване и други екстри, защото не виждам сила и авторитет, които да докажат и убедят хората, че ако си дадат днес пари, утре няма да са (пак) прецакани. Така че Ганев е прав, няма лесно решение и още по-малко магическа формула. Майстор на магическите формули е Стойнев, той „омагьоса“ енергетиката и съвсем скоро ще се берат плодовете, но бъдете сигурни, че плащането си остава за нас. Така ще бъде и с пенсионната система - най-идиотската мярка беше спирането на приетото увеличение. При това забележете - за една година. Те знаят че няма да изкарат повече и нямат никакви угризения да оставят горещите картофи на следващите.
  Има и доста други интересни, макар и не напълно развити тези в интервюто, освен пенсионната система, но според мен е нужно и вече е и време, някаква по възможност по крайна редакция на тези мерки, да се публикува като платформа, на която партии и формации, след като се запознаят и безНИКАКВИ ПРЕДВАРИТЕЛНИ ограничения, да декларират писмено, че поемат задължение да изпълняват заложеното в тях. Това не означава, че автоматично се сключват предизборни коалиции, но е важно за нас избирателите - да знаем кои поемат задължения по реализацията на тази програма и ако одобряваме или имаме доверие в тази формация, да гласуваме за нея. Това ще позволи на нас, избирателите, независимо от вътрешните ни различия (ГЕРБ или не, ДСБ или не, РБ или не, с Кунева или без), да се чувстваме представени и едновременно ще задължи и съответните партии и коалиции да се коалират и изпълняват тези изготвени от добри експерти и одобрени от достатъчен брой хора и политици мерки. Не че има някакви непоклатими гаранции, но дава с приемлива вероятност надежда, за по-смислено бъдеще.

 28. 28 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Гневно

  До # 8- zenola- Писна ми да обяснявам , че от миналата година Дянков , разпореди , плащането на пенсионните осигуровки за военните и полицаите да минават през пенсиите и заплатите им, вместо директно да отиват в пенсионното за пенсии!!! Ама такива като теб и dobrich, предпочитат да плямпат по инерция!!! Писна ми да ви обяснявам на такива като вас , че вместо да им избодете очите , им изписахте веждите!!! ЗАЩОТО ПРИ ПЕНСОНИРАНЕ те взимат по 20 БРУТНИ ЗАПЛАТИ. Ха сега , като си толкоз умна се сети, кога ще вземат повече пари при пенсиониране от тези 20 заплати, при старите си брутни заплати , когато парите им отиваха директно в пенсионното , или при новите си брутни заплати , увеличени с парите за пенсионни и здравни осигуровки , които минават през тях!!!???!!! То бива да сте толкова тъпи и наивни бива , ама , пък , чак толкова???!!!??? Това брутно увеличение с тези осигуровки им носи още един бонус!!! Увеличава им коефициента , спрямо средномесечната заплата , на който един ден ще ги пенсионират!!! Само , че вие знаете ли въобще , как се изчислява пенсията на даден индивид??? Ако не знаете, изпишете в ГУГЪЛ:"Изчислване на пенсии", ПРОЧЕТЕТЕ И АКО НЕЩО НЕ ВИ Е ЯСНО СЕ ВЪРНЕТЕ С ВЪПРОСИТЕ СИ ВЪВ ФОРУМА!!! След малко лягам да спя , защото довечера съм нощна, но утре с удоволствие ще ви разясня!!!Вече почвам да си мисля , че не сте просто тъпи , а откровени платени манипулатори!!! Защото единственият реален начин , да се стабилизира пенсионната ни система е да се КРИМИНАЛИЗИРА , не внасянето на пенсионни и здравни осигуровки от "честните" ни работодатели ВЪРХУ РЕАЛНИ , а не фиктивни минмални заплати!!! Както това е сторено в бели държави , като Германия , Австрия , Великобритания , Дания ,Белгия, Швеция , Швейцария, Норвегия , Франция... Между другото , защо не се заинтересувате при какви условия се пенсионират военните и полицаите в гореспоменатите от мен държави???

 29. 29 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#12] от "ivanalex2":

  Това е така, с едно голямо НО: 49% от акциите на ЧЕЗ бяха продадени чрез борсата, т.е. дружеството стана публично такова. Държавата си запази 51%. Тази продажба даде възможност дейността на дружеството да бъде много строго контролирана от минориталните (частни) акционери - хем държавно дружество, хем се управлява рационално като частно. ЧЕЗ стъпи на всички пазари в ЦИЕ по различен начин според пазарната си стратегия.
  Същото можеше да бъде направено и с НЕК, но тук безмерната лакомия, безродие и продажност на номенклатурните изроди, които до ден днешен стръвно пият живеца на нацията и причиняват мизерията, в която живеем, попречиха - тази схема щеше да ги лиши от възможността да крадат безмерно. Затова сега имаме ограбена енергетика, която е на ръба на финансовия колапс и от друга страна липса на източници за финансиране на пенсионната система.

 30. 30 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#12] от "ivanalex2":

  За можене, може, ама чехите след известни забежки на тема приватизация на ЧЕЗ, я национализираха обратно и сега ЧЕЗ, чехския НЕК ЕАД е държавно еправлявана компания, докато нашия някога як икономически НЕК ЕАД го разбишкаха и радпродадоха 1997-2005 и сега е гола вода!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 31. 31 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#28] от "kimba3":

  Все тая - парите излизат от държавния бюджет, т.е. от нашите данъци, нсе тая дали се плащат директно от бюджета към осигурителните фондове или минават през заплатите на паразитите. А заплатите, които получават при пинсиониране, също трябва да отпаднат като привилегия - на минимума и толкова.
  А знаете ли при какви условия се осигуряват хората със свободни професии и тези с високи доходи в същите тези държави - ще ви кажа - освободени са от задължението да се осигуряват в държавния фонд, който не може да им осигури пенсии, адекватни на това, което са внесли. Задължени са да се осигуряват, но си избират, къде да го правят.
  Аз искам държавата да ме освободи от задължението да наливам пари в бездънната яма на държавното осигуряване, защото съм сигурна, че като дойде време да получавам пенсия ще измислят поне 100 начина да не ми плащат пенсия, съответна на вноските ми върху максимален осигурителен доход. Оттам насетне държавата да плаща на паразите, какво и както намери за добре. Това обаче да не става за сметка на социалната експлоатация на работещите в реалния сектор.

 32. 32 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  До коментар [#19] от "kimba3":

  Много вярно!+++++++++++++++++++++++++++++

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 33. 33 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 442 Неутрално

  до коментар от "28"Естествено,че работодателите няма да осигуряват служителите си на реални доходи,след като има привилигировани групи като полицаи и овенни.Ти задавал ли си въпроса,колко време един ранно пенсионирал се търтей ,получава пенсия и един работник или служител 3-та категория?Когато си отговориш на този въпрос си почини ,преди нощната смяна!!!!

 34. 34 Профил на Dragomir Dragomirov
  Dragomir Dragomirov
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#9] от "socialen":

  Кофти е да имаш по-голяма свобода да планираш и решаваш кое е най-доброто за теб, нали? Друго си е някой от горе да ти дърпа конците, особено ако този някой е БСП
  [quote#9:"socialen"]При тази ситуация се питам дали не е по-добре с либерала Орешарски?[/quote]
  Либералните решения на Орешарски зависят от либералите от ДПС.

  "Show me a sane man and I will cure him."
 35. 35 Профил на kosovar
  kosovar
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Първото което трябва да се направи е да отрежат ранното пенсиониране за полицаи, пожарникари и други привилегировани групи. Някак си е смешно човек да се пенсионира на 45 години. Но никой няма смелост да го каже.

 36. 36 Профил на kosovar
  kosovar
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#9] от "socialen":

  А Станишев как трябва да го пишат - Костюмен историк и потомствен комунист ?

 37. 37 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1255 Гневно

  До коментар [#28] от "kimba3":

  Старшинка, и на нас ни писна в бедна държава като нашата, млади, здрави като бикове, пенсионирани зелени чорапи да вземат най големите пенсии+20 заплати+работят след пенсионирането си в държавната сфера...

 38. 38 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Най-лошото на горепосочените идеи е, че никой от управляващата върхушка, олигархия и техни кръгове няма да допусне да се случат идеите на реформаторите...

 39. 39 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  От всичко, което е наговорил тоя, най-важното го няма. Умишлено е, щото иначе не би разделил на две магарета сламата даже. Соросоиди в действие.

 40. 40 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 776 Любопитно

  До коментар [#39] от "Хи-хи":

  Ти като не-соросоид и видимо прозорлив типаж, би ли споделил, кое според теб е
  [quote#39:"Хи-хи"]най-важното [/quote]

  Eff U Greta
 41. 41 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#34] от "d.dragomirov":

  Че някой сега да те е ограничил в нещо и в личната ти свобода?

  Ако не, то тогава за какво са ти либерали и либертанци?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 42. 42 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#8] от "zenola":

  +++++++

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 43. 43 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#34] от "d.dragomirov":

  Че от БСП по-големи либерали има ли? Какво да ти изброя?

  Плосък даньк, отмяна на забраната на пушене, Орешарски цитира Милтон Фрийдман.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 44. 44 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#36] от "kosovar":

  Всеки знае кой е Станишев. Ганев не е толкова популярен.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 45. 45 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#12] от "ivanalex2":

  А ако предприятията са губещи, както са много държавни предприятия, пенсионерите ще вадят ли всеки месец пари от джоба си (или от някъде другаде), за да покриват загубите?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 46. 46 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#45] от "DareDebil":

  Е, доколкото ми е известно, ЧЕЗ има гарантирана печалба. А и трудно е подобно предприятие да е на загуба, освен ако се краде откровено. Но може би тук си прав - в България всяка една дейност, колкото и да е печеливша - може да бъде изкарана губеща.

 47. 47 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#30] от "boby1945":

  Прав си - всичко беше разбишкано, но всъщност в БГ определено не може да се разчита, че разходите за пенсии ще се покриват от печалби, защото всяка 1 дейност, колкото и да е печеливша, ще стане губеща след откровена кражба.

 48. 48 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#29] от "zenola":

  Да, така е, всъщност на никакви печалби не могат да разчитат пенсионерите, защото всичките печалби могат (поне в БГ) да се трансформират в загуби чрез метода на източването.

 49. 49 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Може би най-правилното решение за пенсиите е: всеки сам да се спасява, т.е. пенсионните осигуровки да станат доброволни.

 50. 50 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 776 Весело

  5 минуса и нито един отговор - май само плямпането на едро ви е силно ?

  Eff U Greta
 51. 51 Профил на petaratanasov
  petaratanasov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "kimba3":

  Обясниха ти добре какво паразитно мислене имаш, но аз мисля да допълня: И до сега се дават над три милиарда лева извън НОИ. Те са достатъчни всеки с възраст над 67 годинини да взема 300 лева пенсия. Независимо дали се е осигурявал. И това е напълно достатъчно за солидарността. Но забележи, тези пари не ги дава държавата, а ги даваме всички ние, които пълним бюджета. Тя, държавата може само да взема. Поне нашата е такава. А който иска повече нека се осигурява, но доброволно... и тогава ще лъсне кой иска да живее на чужд гръб. Милицията и сега е с огромен бюджет, в сравнение с белите държави, а като се прибавят и осигуровките към него, ще лъсне какво общество сме. Отвратително, благодарение на паразити, които пък смятат, че бизнеса и работниците са паразити, както имаше такова мнение вчера, надявам се, че е било на шега иначе ми напомня за третото съсловие във Франция преди 250 години.

 52. 52 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2431 Весело

  Цитат от статията:
  "Едно от нещата, които настояваме, е да се обясни на българския гражданин, че в пенсионната система просто няма приятно решение."

  Завръзка, чертаеща безнадеждност.

  Цитат от статията:
  "Заварените пенсионери винаги ще останат политически зависими. За съжаление не можем да измислим вълшебна формула и да решим този проблем."

  Безнадеждността се задълбочава.

  Цитат от статията:
  " Много по-широка, разрешаваща по-ниски ставки база е общото потребление, както при ДДС и акцизите. Според мен няма никакъв проблем официално да се каже, че 5 пункта от 20-те процента ДДС отиват за пенсионната система, и да се сложи край на проблема с дефицита в НОИ."

  О, Боже! Има решение! И то е толкова просто, ама кой да се сети!?... Ето затова са тинк-танковете!

 53. 53 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#46] от "ivanalex2":

  Гарантираната печалба е там защото иначе нямаше да има кой да купи ЕРП-тата, при положение че цената на тока се регулира централно, от ДКЕВР. Като е токова лесно, да запишат в устава на всяко държавно предприятие че трябва да има 15% печалба, и ще текнат едни реки от масло. Ама няма как да стане тая работа.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 54. 54 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#52] от "batzdravo":

  а тия 5% от ДДС дето отиват в в бюджета по други пера откъде ще се вземат? Или просто съкращаваме бюджета на болници, образование, пътища, полиция и т.н.?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 55. 55 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  Цитат от статията:"Не сте предложили мерки за справяне с проблема с големите държавни предприятия.

  - Не. Но там според мен решението е ясно и наскоро един екскурзовод в Турция ми го описа така..."

  Аз съм се чудил къде се квалифицират нашите "специалисти", пък то било по екскурзии, с лектори екскурзоводи...

 56. 56 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2431 Любопитно

  [quote#54:"DareDebil"]а тия 5% от ДДС дето отиват в в бюджета по други пера откъде ще се вземат? Или просто съкращаваме бюджета на болници, образование, пътища, полиция и т.н.?
  [/quote]

  Ааа, не знам пич! Предложението е на икономиста Ганев, не мое! Аз само проследих развитието на темата. За отговор на тези въпроси се обърнете към господин експерта от Гражданския Съвет на РБ, бих бил любопитен да чуя отговорите МУ!

 57. 57 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Най-важно за тях сега е , да не ви позволят да доживеете до пенсия.

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 58. 58 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#45] от "DareDebil":

  Нек ЕАД никога не е било губещо и няма как да е губещо, даже въпреки усилията на управляващите от време на време нефелници от типа Лостов, Деди и камарилата около тях!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 59. 59 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  За реформаторския блок и неговия "граждански съвет" аз бях написал

  " Нормално е да се предположи, че писателя, режисьора, журналистите и социолозите няма да се занимават с икономическата стратегия, така че последната пак ще се окаже в ръцете на мозъчните тръстове и неолибералните/либертарианските икономисти. " http://antipropaganda.comxa.com/Reblok.html

  Както виждате това се случва. Гошето Ганев вече активно ни залива със своята помия, която ще стане "програма" на Реформаторския блок. Ако искате (без)мозъчнте да управяляват гласувайте за реформаторския блок. Тогава наистина ще станем Занзибар на Балканите.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 60. 60 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  [quote#27:"tsvetko_51"]Ганев е прав, няма лесно решение и още по-малко магическа формула. Майстор на магическите формули е Стойнев, той „омагьоса“ енергетиката и съвсем скоро ще се берат плодовете, но бъдете сигурни, че плащането си остава за нас. Така ще бъде и с пенсионната система[/quote]

  Напълно прав е и доста конкретен, за разлика от онези, които крият некомпетентността си зад специфична терминология и словесни еквилибристики, а някои, които и това не умеят, просто отричат всичко и се занимават с личността на опонента, вместо с тезата му.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 61. 61 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2215 Любопитно

  До коментар [#59] от "kihano":

  Понеже сега сме Сингапур, така ли?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 62. 62 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#61] от "etty1":

  Не, сега сме някъде около Мароко. И то пак благодарение на хорица като Гошето Фанев. За упадъка на българия прозападните мозъчни тръстове имат вина наравно с бандюгите дето източваха и приватизираха предприятия през 90-те.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 63. 63 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  едно е ясно - колкото повече се отлагат радикални промени в системата, толкова по-кардинални ще бъдат те след време. Другарите от правителството на националсното предателство и нихилизъм няма как да не го осъзнават, но въобще не им пука като ни загробват. Престъпно е да се дават нови привилегии на различни касти в социалното осигуряване и пенсионирането. То, не са полицаи, военни и какви ли още не. Първо не е тично към останалите, второ разрушава системата. И хайде моля държавните служители да си плащат тяхната част от осигуровките , а не държавата да премества някакви пари от един джоб в друг

 64. 64 Профил на Dragomir Dragomirov
  Dragomir Dragomirov
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#43:"socialen"]Плосък даньк,[/quote]

  Плоския данък, с който социалистите толкова се хвалите, е предложение на една друга партия.

  "Show me a sane man and I will cure him."
 65. 65 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 776 Весело

  До коментар [#59] от "kihano":

  Можеш да направиш и друг сайт, в който да напишеш че социолозите и готвачите няма да се знаимават с пилотирането на гражданската авиация и тя отново ще падне в ръцете на пилотите.
  Направи и трети сайт в който напиши че учителите по литература и таксиджиите няма да се занимават с оправянето на кариеси и то пак ще падне в ръцете налчните стоматолози.

  Досега те бях чел как плюеш по Бербатов, но просто си хейтър на общо основание

  Eff U Greta
 66. 66 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 776 Весело

  [quote#59:"kihano"]Ако искате (без)мозъчнте да управяляват гласувайте за реформаторския блок. Тогава наистина ще станем Занзибар на Балканите. [/quote]
  Честно ли...
  Кажи за кого да гласуваме и защо ?

  Eff U Greta
 67. 67 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#65] от "lo_ridah":

  Айде дежурните епитети полетяха.
  Ама факта си е факт! Западните икономисти, като Стив Ханке, Джефри Сакс и прочее, както и прозападните мозъчни тръстове носят същата вина за състоянието на страната каквато и бандугите дето източваха и приватизираха предприятия през 90-те и дето крадат от държавата в момента! Прозападните мозъяни тръстове с техните декомунизации, антитоталитаризми и разделения на властите разрушиха държавността в България и затова сеха сме в това положение. А те имат наглостта, като тоя тука, не само да се показват по медиите, ами и акъли да дават! Ония като крадат поне се крият, а тия лъжат мажат и все отгоре и все ни лук яли ни лук мирисали. На хората им писна от техните некадърни реформи. Да си вземат торбичките и да ги предлагат на Европейци и американци!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 68. 68 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#58] от "boby1945":

  Не само че има как, ами и е:

  Финансовият резултат за 2012 г. за НЕК е загуба в размер на 100 млн. лв. Дружеството отчита влошаване на финансовия резултат спрямо 2011 г. със 107 млн.лв. в резултат на намаления износ на електроенергия;

  Общо задълженията на АЕЦ Козлодуй са нараснали от 2009 г. до 06.2013 г. с 143 млн. лв.; За периода 31.12 2009 г.– 31.06.2013 г. краткосрочните задължения се увеличават с 253 млн. лв. Към 30.06.2013 г.общите задължения на дружеството се равняват 819 млн.лв.

  А когато НЕК загуби делото за белене, и трябва да плаща неустойка на руснаците, баланса им съвсем ще отиде в киреча.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 69. 69 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#68] от "DareDebil":

  Естествено след управлението на герберастите 2009-2013 няма как нещата да не стоят зле!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 70. 70 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#69] от "boby1945":

  А като е червения чугун сега на власт, барабар с рязания башибозук, кога да очакваме да цъфнат и вържат нещата в БДЖ, НЕК, БЕХ, НЗОК и НОИ???

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 71. 71 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Весело

  До # 37- dobrich- Ми като ти е писнало , иди във Франция , Германия , Австрия , Турция , САЩ и още където се сетиш по белия свят!!! Като ти е писнало , иди , бачкай там и осигурявай , техните фатмаци , а не нашите!!! И пак ви казвам. Първо си внасяйте вноските ,върху реалните доходи , и тогава плюйте!!!

 72. 72 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#70] от "DareDebil":

  Общо взето Debil-ите не би трябвало да се вълнуват, кое кога ще се случи, но щом напираш.... кво да те правим!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 73. 73 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Весело

  До # 42- Ldy Motus Zeppelin- И за какво 'и хакаш +совете??? от какво 'и се възхищаваш??? Заради това , че след като се е осигурявала , вместо върху реална заплата , се е осигурявала на минимална , на 4 часов работен ден и сега вместо да получава 50 лева пенсия , държавата 'и доплаща от моите твоите данъци още 100 лева , за да взема 150 лева пенсия??? Хитрите , в България сте на мода , за това ще си останем най-бедни в Европа и ще се закрием до края на века като народ и държава!!! Българинът иска законите да важат за всички други , само не и за него!!!

 74. 74 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Весело

  До #42- ivanalex2- Сакън!!! Сега dobrich и zenola,ще ревнат , че са за социалните пенсии!!! Само , че те искат да се осигуряват на минимални заплати на 4 часов работен ден , а да получават по максимални 770 левови пенсии!!! Тези тарикати , така и не искат да разберат , че и в момента държавата ни , чрез своя бюджет , осигурява директно 2/3 от пенсиите , включително и на тарикати , дето не са си внасяли осигуровките върху РЕАЛНИ ДОХОДИ , като тях!!! Тарикати , като тях , не искат , или не могат поради недостатъчен умствен капацитет ,да разберат , че дори утре да измрат всички пенсионери 1-ва и 2-ра категория и да се забранят тези категории , пенсионните вноски пак няма да стигат , щом хората се осигуряват на фиктивни работни заплати , на фиктивно , 4 часово работно време!!! Ми то си е за тяхна сметка!!! ХИТРАТА СВРАКА, С ДВАТА КРАКА!!! Пък иначе и аз съм за пенсионната система на Турция!!! Осигурявал си се 15 години на РЕАЛНА ЗАПЛАТА , получаваш съответната минимална пенсия, като навършиш 55 години!!! ОСТАНАЛИТЕ ТАРИКАТИ , духат супата!!! За информация на завистниците , в Турция , ПОЛИЦАИ , ВОЕННИ , ЛЕТЦИ , ВОДОЛАЗИ ... също ползват ПРЕФЕРЕНЦИИ!!!

 75. 75 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#72] от "boby1945":

  И чугуните не би трябвало да се обаждат за неща които не разбират, свързани с икономика и енергетика, ама ти не млъкваш по тия теми... кво да те правим наистина!

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 76. 76 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#75] от "DareDebil":

  Абе какво да говорим, Debil-а си е Debil! Смел или не все Debil!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 77. 77 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#67] от "kihano":

  20 реда и нито една дума за кого да гласуваме, че да не ставаме Занзибар.

  Eff U Greta
 78. 78 Профил на bricky
  bricky
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#67] от "kihano":

  Не знам чии епитети за дежурни - ти наричаш наред хората "мърша" и думите им "помия", а сега се оплакваш как тебе те наричат. Каквото отношение показваш, такова и получаваш, г-н научен капацитет. А между другото - това, което наричаш "факт" не е никакъв факт, а твоя лична оценка, както и на всички привърженици на комунизма.
  [quote#67:"kihano"]А те имат наглостта, като тоя тука, не само да се показват по медиите, ами и акъли да дават! [/quote]
  А ти не даваш акъли!!! Ама изобщо! Ти се изкарваш по-умен от всички професори, доктори, специалисти с десетилетия опит и участвали в реформиране на множество държави по цял свят! И после твърдиш, че другите са нагли - а твоята арогантност грам граници няма!
  [quote#67:"kihano"]На хората им писна от техните некадърни реформи.[/quote]
  Ами предложи ти по-умна реформа. Ама нещо не виждам от всичките ти писаници по сайта ти и по форумите да си измислил нещо, само повтаряш комунистическите мантри.

  Инвазията на армия може да бъда спряна. Инвазията на идеи не може.
 79. 79 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#77] от "lo_ridah":

  Няма за кого да гласуваш, пич, няма! Това е избора при "демокрацията"!
  Можеш само да си събираш акъла и да правиш партия.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 80. 80 Профил на bricky
  bricky
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#79] от "kihano":

  А при тоталитаризма какъв ти е избора? И можеш ли да правиш партия поне?

  Инвазията на армия може да бъда спряна. Инвазията на идеи не може.
 81. 81 Профил на bricky
  bricky
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#79] от "kihano":

  Много е интересно как до такава степен си свикнал да обожествяваш всичко, ама абсолютно всичко, свързано с комунизма, че си станал напълно неспособен да бъдеш критичен и да признаеш, че може да има някакъв недостатък и същевременно, идеализирайки го и представяйки го като отговор и решение на всичко, като една универсална и перфектна система във всяко едно отношение, си стигнал до абсурда да отричаш всичко, създавано в демократичния пазарен капитализъм, както и да твърдиш по един безумен начин, че капитализма е източника на всичкото зло на света и че той, както и демокрацията, нямат нито една, ама абсолютно нито едно положително нещо, нито едно достойнство и никакво предимство за даден човек или общество. Ето това си е класически фанатизъм и късогледство.

  Инвазията на армия може да бъда спряна. Инвазията на идеи не може.
 82. 82 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#78] от "nix":

  [quote#78:"nix"]знам чии епитети за дежурни[/quote]
  хейтър, комунист, популист и т.н. които са обичайни когато няма какво да кажеш. Аз може и да ругая, ама рядко се повтарям.

  [quote#78:"nix"]А между другото - това, което наричаш "факт" не е никакъв факт, а твоя лична оценка,[/quote]
  Лична оценка ама факт! Проследи им делата и ще видиш! На всяка чорба мерудия са. От времето на Луканов и до сега. Задкулисни игри с всички партии, с олигарси и с който дойде. Само да са около властта и да прокарват на западния бизнес интересите!

  [quote#78:"nix"]Ти се изкарваш по-умен от всички професори, доктори, специалисти с десетилетия опит и участвали в реформиране на множество държави по цял свят![/quote]

  И коя страна е просперирала от техните реформи? Я иди се гръмни някъде! Където са се намесили само са развалили или в най-добрия случай не са успели да навредят. Икономиката е провал до провал и до провала провал. На такива "професори" да им имам професурата. Икономиката не е наука! Тя е политика! А икономистите само пречат. Особено макроикономистите!
  Освен това нашичките "професори" са толкова професори, колкото и Геню дайнов. Смениха си закона щото по стария нямат заслуги за професори. Тия пък от мозъчните тръстове никой не ги бръсне за капацитети, ама и те се нареждат, експерти били, икономисти били. Айде стига моля ти се.
  Така че е напълно нормално когато някой се проваля и прави глупости да не му признават авторитета! Икономистите няма на кого да се сърдят освен на себе си. Но те са достатъчно дебелокожи за да си затварят очите за всичко, което не им изнася. И са си затворена професионална секта и могат да се възпроизвеждат до безкарайност.
  Нито си ми изчел сайта нито си разбрал нещо. Предполагам е под възможностите ти, като имам в предвид че на оная страница само с два коментара влезе в логическо противоречие. Такава ви е всичката работа на икономистите вкл. професорите и нобелистите. Чети тук малко http://www.investor.bg/analizi/91/a/nobelov-fars-za-ikonomika,159591/ поне не е от мен. И други мислещи хора има тук там. На икономистите трябва яко да ви подпари под гъзовете! Заслужавате го!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 83. 83 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#80] от "bricky":

  Той не ме пита за "тоталитаризма" а за сега. Да и по тоталитаризма нямаше политически избор, но хората поне живееха спокойно и нормално. А сега всеки трепери за работата си, за това какво ще научат детето му в училище, за това какво ще ти направят докторите, как ще си платиш сметките и прочее! Хората са отчуждени и озлобени както никога преди! Това е проблема! С прехода не спечелихме нищо! Само загубихме и повечето от нас живеят по-лошо. Чудя се вие къде живеете та не виждат тоя простичък факт.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 84. 84 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#81] от "bricky":

  Това че си ми приписал неща които не са верни нито ме прави неправ. Наистина няма почти нищо положително в капитализма и спрямо социализма (не комунизма! Комунизъм в България не е имало! Елементарни неща не знаете!) не може и да има, щото е връщане назад. Да, на ония дето са гушнали по някоя пара може да им се струва много "убаво" ама не е.
  А и от какъв зор да разправям какви недостатъци имал социализма? Само за да приличам на масата хора дето все това им е в устата ли? Прекалено много хора критикуват социализма, повечето от тях неоснователно, а много от тях дори обръщат позитивните неща в негативни и дориизмислят негативни неща. Защо и аз да го правя би ли обяснил? За да има баланс някой трябва да изтъква и позитивните неща.
  И обратното за "светлото капиталистическо съществуване". Текущото канализирано мислене е вече прекалено измествно в гршна посока. Затова моето мислене ти се струва крайно. Но ако се забелязал на сайта ми се старая да говоря с факти и логика и да давам препратки към източниците си. Последното дори вестниците не правят с изключение на един!
  Та вие ако искате си повтаряйте лъжите и си викайте "Браво", ама при мен това не минава. Всичко трябва първо да се провери.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 85. 85 Профил на bricky
  bricky
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#82:"kihano"]На всяка чорба мерудия са. От времето на Луканов и до сега.[/quote]
  Георги Ганев, Петър Ганев и Георги Ангелов са били ученици/студенти по времето на Луканов. Малко трудно ще стане това...
  [quote#82:"kihano"]Само да са около властта и да прокарват на западния бизнес интересите![/quote]
  Ама те нямат и грам достъп до властта. Даже повечето ги отмятат като "вие си приказвайте, ние ще си правим каквото си искаме". Срещат се с министри, депутати и др. и само толкова - нито могат да им наложат нещо, нито имат формално власт да ги убедят за нещо и да попречат на някакво политическо решение, нито нищо. Да не говорим, че някои от тях са прекалено млади, за да успеят да спечелят пълното доверие на който и да е политик.
  [quote#82:"kihano"]Я иди се гръмни някъде![/quote]
  Уау! Ето пак! Само отговори при тоталитаризма къде ти е избора? И можеш ли да направиш партия? И отивам
  [quote#82:"kihano"]Където са се намесили само са развалили или в най-добрия случай не са успели да навредят. Икономиката е провал до провал и до провала провал. На такива "професори" да им имам професурата. Икономиката не е наука! Тя е политика! А икономистите само пречат. Особено макроикономистите![/quote]
  Пак старите плямпаници. Без грам да си измислил нещо по-добро. Значи логиката ти е следната: забраняваме икономиката като наука, професия и дейност. Отнемаме собствеността на всички частници и обявяваме частната собственост за престъпна. Обявяваме конкуренцията за престъпна и всичко, свързано с нея, за вредно за обществото. И постигаме невиждан икономически прогрес. Хайде сега ти ми покажи държава, която се е развила и просперирала благодарение точно на тези ти предложения, които до тука чувам от всичките ти писания под всяка подобна тема!
  [quote#82:"kihano"]нашичките "професори"[/quote]
  Ако под "нашичките" имаш предвид "нашите", може и да се съглася. Но ако под "нашичките" имаш предвид всички икономисти на света, които са професори - ето ти пълна генерализация!
  [quote#82:"kihano"]Така че е напълно нормално когато някой се проваля и прави глупости да не му признават авторитета![/quote]
  Ама чакай сега. Ти не някой изкара че се проваля, ти обяви вкупом всички. И не просто хората, а всичко което правят. Т.е. ти изкара целия демократичен капиталистически свят в пълна разруха и провал и за всичко, абсолютно, са виновни икономистите. Хахахаха ебаси дяволите!
  [quote#82:"kihano"]те са достатъчно дебелокожи за да си затварят очите за всичко, което не им изнася[/quote]
  А ти си достатъчно възприемчив, разумен и проницателен, за да разкриеш тази мафиотска структура и да изобличиш лъжите, трупани с векове наред до такава степен, че да откриеш единствения възможен път напред! Абсолютен гений, завиждам ти, наистина!
  [quote#82:"kihano"]Нито си ми изчел сайта нито си разбрал нещо. [/quote]
  О повярвай, прочетох доста. И понеже видях, че вече има форум, очаквай включване скоро там - ще ти покажа точно кои твои лични тълкувания на икономически процеси, анализи, зависимости и статистически методи са пълни глупости. Ти дори не познаваш статистическите проблеми при анализ на данни, а се опитваш да критикуваш подходите на другите. Но спокойно, ще прочетеш скоро критиката ми за всяка неправилна дума на сайта си.
  [quote#82:"kihano"]Предполагам е под възможностите ти, като имам в предвид че на оная страница само с два коментара влезе в логическо противоречие. [/quote]
  Отговорих точно на това, че няма логическо противоречие никакво. Обясних и логиката, и всичко. Подробно. Чети, преди да говориш.
  [quote#82:"kihano"]трябва яко да ви подпари под гъзовете[/quote]
  Виж сега. Цитираш гръмко заглавие, а едва ли изобщо си си направил труда да прочетеш за какво става дума. Информационната ефективност на пазарите е темата на дисертацията ми, работил съм с един от тези професори и, понеже имам претенцията да разбирам доста повече от теб по тази тема, ще ти кажа само следното. Това е тема, по която никога не е имало унифицирана теория или твърдение за зависимост. Никога не е имало единно правило за реакцията на цените на активите на различните типове информация според нейния обхват, и вероятно скоро няма да има такова. Просто защото цените се влияят от поведение на пазарните участници, а не просто от скорост на разпространение на информацията. Нещо повече - поведението в повечето случаи е ирационално, много скоро ще излезе едно емпирично изследване, в което съвсем спокойно ще можеш да видиш статистически анализ на това колко по-често реакциите на инвеститорите са ирационални. Подчертавам статистически, тъй като анализът е изцяло панелен, а интерпретациите можеш и да не ги четеш, след като не им вярваш. Ама ти и това няма да си направиш труда да погледнеш, защото е лесно да кажеш "вие всички сте такива и онакива". Та от тази гледна точка няма нищо фарсово - тези професори сами се познават от години и знаят за теориите на другия и са напълно наясно как теориите им се допълват. И пак да наблегна - ти искаш универсална математическа формула за нещо, което е свързано с поведение на ирационално действащи хора. Искаш пълен консенсус за нещо, което се влияе от изключително много и различни фактори и се влияе по много и различни начини, а не съгласно една-единствена праволинейна зависимост. Е, ако това не можеш да го приемеш, и смяташ, че човешките взаимодействия се свеждат до прост математически модел, явно грам представа си нямаш в какъв свят живееш.
  [quote#83:"kihano"]но хората поне живееха спокойно и нормално[/quote]
  Аз не съм живял спокойно и нормално. Нито моите родители, нито много мои съученици, познати и техните родители. Изобщо - няма такова генерално твърдение "хората живееха" - това е субективно усещане. Аз лично не бих могъл да живея нормално и спокойно, знаейки, че всяко мое действие се следи от ДС, че не мога да уча финанси в университета, защото за това се изисква разрешение от партията, че жена ми не може да завърши медицина и да стане практикуващ лекар без партията да одобри практиката й, която може да е само в Източния Блок, нищо, че още тогава беше признато, че най-модерните технологии на лечение и методи на операция бяха в Западните страни. Майка ми и вуйчо ми не са живяли нормално, опитвайки се 40 години да оцеляват едвам-едвам с мизерни заплати, въпреки че са били инженери.
  [quote#83:"kihano"]А сега всеки трепери за работата си, за това какво ще научат детето му в училище, за това какво ще ти направят докторите, как ще си платиш сметките и прочее![/quote]
  За работата трябва да се трепери. Нищо не идва даром на тоя свят, включително работата. Всичко друго е една измама - субсидирана заетост, която ощетява цялото общество, защото обществения ресурс плаща работно място на готованец, който не осигурява ефективност и производителност чрез допълнителния труд, който полага, а само работи, защото "всичко трябва да е 100% заето". За това какво ще научат детето му в училище не съм чул да треперят повсеместно родителите, това го преувеличаваш. А за докторите - моля те! Ако има начин да се лишим завинаги от лекарски грешки и да ми гарантираш, че като сменим с комунизъм и край, докторите стават завинаги безгрешни, кажи го и веднага се съгласявам да го направим!!! Но ти отново говориш глупости и преекспонираш! За плащането на сметките ще се съглася. Живея на няколко места, нито едно от тях постоянно. Живял съм на четири континента, в прекалено различни държави.

  Инвазията на армия може да бъда спряна. Инвазията на идеи не може.
 86. 86 Профил на bricky
  bricky
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#84:"kihano"]Наистина няма почти нищо положително в капитализма и спрямо социализма[/quote]
  Знам какво е имало, тъй като съм го живял заедно с теб. Използвам ги елементарно, взаимозаменяемо понятията, тъй като спорът ми е на идейно-принципна основа, а идеологията е идентична.
  [quote#84:"kihano"]не може и да има, щото е връщане назад.[/quote]
  Как тогава Тодор Живков нарича социализма недоносче? И че трябва да се премине от социализъм към нов начин на организация на стопанството, към частна инициатива?
  [quote#84:"kihano"]няма почти нищо положително в капитализма[/quote]
  Интересно - след като е "почти" - кое е малкото или няколкото неща положителни, които имаш предвид?
  [quote#84:"kihano"]Да, на ония дето са гушнали по някоя пара може да им се струва много "убаво" ама не е. [/quote]
  Отново интересно - значи всеки, който е гушнал пара, е крадец. Няма ни един човек, изкарал пари и увеличил благосъстоянието си (не богат) с честен труд! Щом като има хора с малко повече пари от бедния, значи са измамници, крадци и не заслужават да имат това, така ли?
  [quote#84:"kihano"]А и от какъв зор да разправям какви недостатъци имал социализма?[/quote]
  Не за да приличаш на тези, а за да покажеш, че осъзнаваш, че системата, която така упорито натрапваш, че е перфектна, всъщност не е и че може да се поправят недостатъците й. Само че като сме спорили за недостатъци, ти или напълно ги отричаш, или признаваш, че ги има и после казваш "че какво лошо има в това" - както бяхме спорили веднъж какво лошо имало в диктатурата. Когато водиш спор, трябва да си способен да признаеш за недостатъците и в твоята гледна точка, а не да си мислиш, че тя е единствената перфектно и вечно вярна - това е фанатизъм. Например аз признах неколкократно от януари насам в нашите спорове, че недостатък на пазара и капитализма е, че той не може да постигне социална солидарност. Не може да се справи и с т.нар. пазарни несъвършенства или провали - каквито са например информационните асиметрии. И затова трябва да се изработят решения и те непрекъснато се умуват и мислят. А ти казваш - "социализмът работи перфектно, той няма грешки и недостатъци, нищо не трябва да му се променя, всичко е 6, завинаги". Е чакай де, обществото еволюира, а обществения строй няма да се променя и да еволюира в нещо друго... Кога в историята е било това?
  [quote#84:"kihano"]много от тях дори обръщат позитивните неща в негативни и дориизмислят негативни неща[/quote]
  Пак не си разбрал. За всеки елемент на социализма може да има повече от една гледна точка. И критикуването и откриването на алтернативен поглед не го приемай като неоснователно заяждане, както обожаваш да правиш. Просто се замисли над критиката и се помъчи да видиш дали има или наистина няма средство, чрез което социализма го преодолява този недостатък, за който ти обръщат внимание. И ако няма, не може ли да се измисли подобрение. Така се прави в социалните науки. Критичността не е за да се обиждаш - тя е, за да доразвиеш идеите си като мислиш върху неща, които може да си пропуснал. А ти ги приемаш като някакви империалистически опити за унищожение или уязвяване, което си е късогледство.
  [quote#84:"kihano"]моето мислене ти се струва крайно[/quote]
  Не е затова. Струва ми се крайно, защото смяташ това, което защитаваш за перфектно и безпогрешно. А аз смятам, че перфектни неща, измислени от човека не съществуват така, както самият човек не е перфектен. И пак те призовавам - можеш ли да признаеш имперфектностите на твоята идеология/система? Имаш ли наистина капацитета, разума и достойнството да изтъкнеш недостатъците на тоталитарния социализъм в прав текст и да признаеш, че върху тях трябва да се поработи и да се намерят решения, които са приемливи за обществото така, както проблемите на капитализма трябва да бъдат решавани??? Ето отговорът на този въпрос ще покаже колко способен си да не си фанатичен. И пак - не те питам заради теб самия или мен - питам те, защото като решава едно общество по пътя на коя идеология да поеме, винаги фактически решава с кои предимства се сдобива от едната система и с кои се разделя от другата, същото и за недостатъците. А това е най-важното като нетен резултат за общественото благосъстояние, нали???
  [quote#84:"kihano"]Но ако се забелязал на сайта ми се старая да говоря с факти и логика и да давам препратки към източниците си.[/quote]
  Ами точно това ти казвам - сайтът ти съдържа много фактологически неточности, комбинирани с твои интерпретации дори собствените ти методи на анализ, което прави изводите ти повлияни от предразсъдък. Да не говорим че опитваш да критикуваш нещо, което не разбираш или нещо, чийто генезис и фактори не анализираш, а направо го отричаш като невъзможно или неправилно. Ако се спреш и се замислиш над тези работи преди да започнеш да пишеш нещата си, ще видиш, че си пропуснал нещо в опита си непременно всичко да разкритикуваш и изкараш "зъл капитализъм". Имало е може би нещо, което не си догледал или доразбрал, още повече, че сам твърдиш, че не разбираш икономиката. За финансите да не говорим.

  Инвазията на армия може да бъда спряна. Инвазията на идеи не може.
 87. 87 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 776 Весело

  [quote#83:"kihano"]Той не ме пита за "тоталитаризма"[/quote]
  "Той" не те пита нито за тоталитаризма, нито за комунизма нито за всичките "-изми" и клишета, дето са ти забити в мисленето.
  "Toй" те пита какво да направим за да не станем Занзибар.
  Продължаваш да не казваш.
  Продължавам да тръпна в очакване

  Eff U Greta
 88. 88 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 606 Неутрално

  [quote#62:"kihano"] За упадъка на българия прозападните мозъчни тръстове имат вина наравно с бандюгите дето източваха и приватизираха предприятия през 90-те.[/quote]
  Според теб национализация му е майката, нали?

 89. 89 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 606 Неутрално

  [quote#85:"bricky"] Но ти отново говориш глупости и преекспонираш!.... Живея на няколко места, нито едно от тях постоянно. Живял съм на четири континента, в прекалено различни държави.[/quote]
  И като плямпа глупости, защо му се връзваш да отговаряш и дискутираш с този изкукал "Болен" фен на "АлфаТВ"?
  ИГНОР"kihano" и толкова.

 90. 90 Профил на bricky
  bricky
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#88] от "choss":

  Не просто национализацията, а обявяването на частната собственост за престъпна!

  До коментар [#89] от "choss":

  Ще ти обясня защо. Да, вероятно си напълно прав, че най-директният и категоричен отговор от моя страна на човек, който дори не помисля, че може да греши в нещо и да има и друга гледна точка за нещата, е пълен игнор. Но това не е правилната постъпка, когато насреща има смислени аргументи - аз към това се стремя! Да представя достатъчно убедителни примери и аргументи, за да може не той, а всички ние, другите хора, четящите неговите писаници, да мислим, преди да приемаме нечии твърдения за безапелационна истина - за да сме критични и да знаем, че нищо няма само една страна и само плюсове! Че човекът е направил цял сайт, който е пълен с налагане на една визия за света, не само за икономиката, която почива на множество нереалистични допускания, на множество оспорими догадки и мнения, на адски много аналитични и методологични грешки, на неправилни сравнения, дори на пълни абсурди от рода на "ако човек е егоист, значи е ментално болен"... Когато имам смислени аргументи срещу тази пропаганда и този вид промиване на мозъци, аз се стремя да ги изложа, а не да се скрия.

  Инвазията на армия може да бъда спряна. Инвазията на идеи не може.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK