Христо Тенчев, XS Software: Глупаво е, че компаниите трябва да обучават хората си вместо университетите

Христо Тенчев, XS Software: Глупаво е, че компаниите трябва да обучават хората си вместо университетите

© Георги КожухаровХристо Тенчев е основател и изпълнителен директор на компанията XS Software, която разработва браузър базирани онлайн игри. Някои от по-известните й заглавия са Hanovete, Sofia Wars, Khan Wars и др. Преди XS Software Тенчев създава и първата си игра BullFleet. XS Software е една от най-големите български компании за компютърни игри. Нейните заглавия се играят от над 35 млн. потребители по целия свят. Разговаряме с него за развитието на компанията през годините, тенденциите в бранша и българския бизнес климат.


Как се насочихте към игрите?


- XS Software започна още докато бях в училище. По това време всички играехме много игри. Бях в германското училище и играехме германски браузър игри, защото нямаше български. Аз исках много да уча програмиране и до днес, когато ми остане време, винаги се занимавам с това нещо. Тогава с един мой приятел, с когото още работим заедно, се хванахме на бас да направя браузър игра. Направих нещо, което приличаше на игра, и това нещо е BullFleet. Оказа се, че това е първата българска такава игра, и имаше много голям интерес.
Изведнъж броят на играещите започна да се увеличава. Станаха над 10 хиляди човека, а първоначално я играехме само в нашия клас. Оказа се, че това трябва да стане бизнес. Самата игра в началото беше безплатна. Вкарахме SMS-ите като начин на разплащане и с тези пари си купих първата машина. Преместихме играта на нея и видях, че тя се харесва и може да изкарва пари. В началото беше ентусиастки проект, даже дизайнът беше направен безплатно от играч в Пловдив. След това аз го извиках да дойде в София, защото така или иначе ще учи тук, и му предложих да започнем да правим нещо по-сериозно. Така, с 4-5 човека, се заформи всичко.


Как се разви компанията в началото?


- Направихме втората игра - Hanovete. Вече 8 години е най-играното ни заглавие и премина в пъти BullFleet. Тук наистина се хванахме сериозно, но нещата първоначално не се развиваха бързо. Бяхме към 10 души във фирмата и искахме да видим дали нашата игра може да се преведе и да се предлага в друга държава, защото тя реално по нищо не отстъпва на другите игри.


Първо направихме опит в Румъния, но фирмата, на която платихме да я преведе, беше направила трагичен превод и нищо не се получи. Тогава се чудих дали ще изобщо ще стане. Първият ни реален опит беше в Полша, веднага след това и в Германия с Hanovete. В Полша местен човек ни писа, че харесва английската версия на играта и иска да я преведе на полски. Беше страшен ентусиаст и бързо преведе играта. Изпратихме му пари, с които да купи реклама в Полша, и нещата тръгнаха нагоре. За няколко месеца тя изкара повече пари, отколкото у нас. В рамките на година имахме участие в 7-8 държави и фирмата се увеличи до около 20 души. В пъти се увеличиха и приходите.


Направихме трета игра, която обаче се оказа неуспешна. Спряхме я бързо, въпреки че бяхме много мотивирани за нея. В един момент с мен се свързаха от Rocket Internet, германски рисков инвеститор. Тогава у нас нямаше такива и за мен беше много интересно, тъй като беше явно, че в България трудно можем да растем толкова и затова трябваше да гледаме към чужбина. Не беше въпрос на пари, защото на нас печалбата ни беше повече от 50% от самите ни разходи, но беше трудно да се намират играчи.


Много трудно намирахме и партньори в чужбина. Например в Германия имаше една фирма, с която след 6 месеца комуникация нищо не се случи. Тогава инвеститорите ме впечатлиха с големите бизнеси, на които помагат, и многото си контакти. За мен най-ценното от тази сделка беше, че буквално след един телефонен разговор от тях хората от другата фирма ми се обадиха и започнахме да работим заедно. Така успяхме да създадем много ключови партньорства, които увеличиха играчите в игрите ни. Днес за компанията работят около 120 души, като повечето са в офиса, а работим дистанционно с тези в другите страни.


Нашите игри са безплатни, като вътре в тях има елементи, които можеш да си купиш чрез виртуална валута. За да увеличаваме играчите си, трябва да се правят онлайн кампании, реклами, да се използват сайтове или да се работи с медии, в които да интегрираме играта. В момента имаме 35 млн. регистрирани играчи в цял свят. Стратегията беше да увеличим езиците, на които предлагаме игрите. Продължаваме да правим и нови игри.


Как се развива гейминг индустрията през последните години?


- През последните 1-2 години геймингът премина през много интересни промени. Този модел "безплатни за игра" реално започна от браузър игрите. След това се пренесе във Facebook. В началото аз подцених Facebook и не предлагахме игри за там. След това пробвахме с една специално разработена за целта игра, но реално беше късно и каймакът беше обран от големите компании като Zynga. Facebook промени правилата за покани, които се разпращаха тогава. След това започна да налага и използването на своите Facebook кредити, което ни ограничи, защото в много държави потребителите все още нямат необходимите банкови или онлайн услуги, за да ги използват. Накрая се оказа, че няма смисъл да сме във Facebook.


Следващата голяма стъпка бяха мобилните игри. Нашият тип игри са малко по-различни и статични и не са много подходящи за мобилни устройства. Не се приеха добре в началото. Нещо положително, което вече се случва, е, че игрите действително стават крос-платформени. Тоест те са достъпни на различни платформи и устройства. Да можеш да играеш навсякъде и с твоя акаунт.


И е важно това да е интересно и равнопоставено. Не, ако аз играя на лаптоп, а ти на таблет, да те победя, защото имам клавиатура и мишка, а да имаме еднакъв шанс. Самите потребители също очакват да намерят игрите, които искат, на всяко от своите устройства. Насочваме се в тази посока.


Първата ни кросплатформена игра е Andromeda. Тя е разработена от нас и е триизмерна, но работи изцяло в браузъра. До Коледа очакваме да са готови версиите за таблети, Mac и iOS. Имаме версия и за смартфони, но тъй като там екранът е по-малък, ще я предложим по-късно, след като се опитаме да я оптимизираме още. Готвим и още 3 игри, които трябва да излязат в началото на следващата година.


Как измисляте толкова много игри? Разчитате най-вече на творческото вдъхновение или поставяте по-голям приоритет над тенденциите и какво се търси най-много в момента?


- И на двете неща. Следенето на тенденциите е задължително. Реално ние правим игрите в България, но те се предлагат на световния пазар, така че се борим с хората в Щатите, Германия, Филипините и т.н. Трябва да сме в течение, защото може да се случи така, че пак ще изпуснем следващия Facebook.


Разбира се, разчитаме и на креативността. Тя си започва при нас, гледаме какво са правили другите. Като играеш игра, вече не си просто играч, а я гледаш и като програмист. Чудиш се защо са направили това така, друго ти харесва, трето печели вниманието на хората и изкарва пари. След това обсъждаме всичко тук и започваме да действаме. Повечето игри тръгват от мен като инициатива, но има и игри, които са предлагани от екипа. Заедно с хората, които оглавяват различните отдели, решаваме коя игра може да ни изкара пари.


Работите ли с други компании?


- Вече няколко години публикуваме и игри, които са разработени от други компании. Както български, така и международни. В такива случаи за мен е важно играта да е готина, да има добри метрики, за да е видно, че е интересна за играчите и има потенциал да изкарва пари. В днешния свят на игрите, ако имаш интересно предложение, само това не е достатъчно, защото като ти свършат парите, не можеш да си плащаш разходите и играта свършва.


По този начин си увеличаваме портфолиото от игри. В компанията се фокусираме върху няколко типа. Не искам да правим голям брой заглавия, защото тогава ще падне качеството им. Но, ако предложението не канибализира някоя от нашите игри, студиото е готино и можем да работим добре с него, го добавяме в нашето портфолио и ние започваме да се грижим за разпространение, превод на различни езици, да публикуваме играта от наше име, да й докараме трафик и съответно после си разделяме приходите с компанията производител. Нашите игри в момента са пет, три са лицензираните, три са новите разработки.


Как се борите с конкуренцията?


- На локално ниво като цяло няма борене. По-скоро даже си помагаме. Ако има конкуренция у нас, то тя наистина е за качествените хора, защото те ще направят и качествените игри. Реално най-големият проблем на конкуренцията в гейминг бранша е, че всички игри се борят за едни и същи играчи, което увеличава цената им. Когато започвахме компанията, играчите си търсеха игрите, защото нямаше чак толкова много предложения. В момента има огромен брой игри за всички платформи и си затрупан. Сега игрите си търсят играчите и за това се искат пари. За последната една година цената на един играч се увеличи тройно.


По принцип около 2-3% от играчите си плащат в такива игри. Те реално изкарват приходите на цялата компания. 99% от приходите ни идват от тях и 1% идва от рекламата, която продаваме. Най-важното при free-to-play игрите е да намериш баланса, така че тези 2-3% да има за какво да си платят, да са доволни, за да продължават да плащат и да увеличават разходите си. Но е важно и да нямат прекален превес над другите, така че да ги изгонят. Тези 97% няма да останат в играта, ако е прекалено явно, че някой друг ги бие само защото си плаща, а не защото е по-добър от тях. Ако тях ги няма, няма да ги има и тези, които плащат.


Има много дебати за free-to-play игрите и дали те не унищожават гейминга. Според мен те имат положителен ефект. Започваш да играеш една игра веднага. При другите първо трябва да си ги купиш, а те не са и евтини. И ако се окаже, че не ти харесва, играта ти седи в шкафчето, а парите вече си ги дал. Докато в другия модел, ако ти хареса играта, започваш да си плащаш, и то само ако ти искаш и колкото искаш.


Ние се искаме да направим игрите така, че да можеш да спечелиш и без да плащаш. Ако не ти се играе дълго време, но все пак искаш да се развиваш добре, може да си платиш. А ако искаш да играеш много, да можеш да постигнеш същото и без да отделяш средства. Сега опитваме и още един модел: ако не искаш да плащаш, но и не ти се играе много, можеш да каниш приятели. Тогава ни се увеличава потребителската база, а пък ти получаваш предимствата на платените играчи. Балансът се крие по средата.


Как намирате и избирате кадрите, които работят в компанията?


- Не е много лесно. Хубавото е, че правим собствени игри и това ни помага много, защото привлича хората. Освен това ни помага и с лоялността им. Нямаме проблем със задържането на кадри. Ако искаш да работиш тук, държа много да си геймър, да имаш някакво общо разбиране за игрите, независимо от позицията, на която ще работиш. Като всеки един бизнес и този си има своите особености и ако не разбираш за какво става дума, е много възможно да не успяваш да добавиш стойността, която игрите изискват.


С програмистите има проблем, но не е чак толкова сериозен. Предполагам, че се дължи и на това, че при нас за такъв тип игри не се изисква чак толкова високо ниво. Спокойно можем да взимаме и по-ниски нива програмисти. Имахме проблем с Andromeda, защото Unity 3D платформата, която използва, е много популярна в чужбина, но тук почти никой не я знае. Всичко правихме от нулата и шест месеца само разучавахме софтуера.


По-сериозният проблем е, че няма кадри като опит. Една от основните ми болки е, че постоянно трябва да се обучаваме и да си показваме някакви неща, които, ако човекът е наистина силен, знаещ и опитен, няма нужда аз да му ги казвам, а даже той на мен трябва да ми ги показва. Затова повечето неща преминават през мен или през Надя, човекът, който отговаря за разработката на всичките игри и също е един от първите служители в компанията. Ние преглеждаме и подобряваме игрите.


Най-големите пропуски са свързани с ноу-хау в игрите. Не можеш да очакваш, че един играч ще влезе в играта ти и ще реши, че е най-великата и сам ще разбере всяко едно меню къде е. Няма как да стане това. Сегашният играч е изключително нетърпелив и ако веднага не му стане ясно защо играта ти е добра и как да я играе, ще натисне хикса и си тръгва.


Как може да се реши проблемът с липсата на кадри?


- Образователната система е на първо място. Аз съм учил компютърни системи в Техническия университет. На всеки човек казвам, че е пълна загуба на време. Нищо не съм научил, което да допринесе за работата ми. Всичко съм го научил сам, от Google и от собствени интереси. Разбира се, имаше някои неща, които са хубави. Математиките, които се преподават, са хубави, има и някои преподаватели, които искат да те научат на нещо. Но нещата, които учиш, са безполезни. Компютърни науки, системи и технологии е една от най-високите по бал специалности, но те учат на остарели неща, които нямат нищо общо с това, което се прави в момента. Тези 4 години са абсолютна загуба на време. Ако имах какво да поправя, нямаше да отида там да следвам, щях да се съсредоточа на 100% в компанията.


Ако реално университетът ти дава добра подготовка, супер. Ще има и много по-високи заплати, защото тогава не взимаш хората на "младши" постове, а ги взимаш като специалисти. Сега компаниите сами обучават кадрите си. Telerik си имат академия, другата гейминг компания - Imperia Online, започва такава инициатива. Ние също обмисляме да направим нещо подобно, но все още изчакваме да видим какви технологии и тенденции ще се наложат, за да знаем какви кадри ще ни трябват и какво да ги обучаваме.


Вярвам, че един способен програмист може да се научи на всичко или да премине на нова технология за отрицателно време. Ако това го имаше директно от университета, щеше да е чудесно. Глупавото е, че го няма, тъй като това е една от най-високоплатените професии, не само в гейминга. Но геймингът е една от най-големите индустрии в момента, като е два пъти по-голяма от киното. Днес едни от специалностите с най-висок интерес в Западна Европа са свързани с гейминга. Едната е свързана с гейм дизайна, което е малко по-теоретично, а другата е с гейм девелопмънта или разработката.


Търсят се и художествени дизайнери. Слава Богу, в България има много такива талантливи хора. Те дълго време са работили от разстояние за чуждестранни компании. За мен най-сериозният проблем е свързан с гейм дизайна. Кадърен програмист, който разбере смисъла на играта, може да я програмира лесно. Но с гейм дизайна не е така. Много хора могат да кажат, че имат уникална идея за игра, която ще се хареса на всички. Но един от десет от тях наистина ще има такава идея. Един от тези десет ще направи играта, която е наистина интересна, възможна е за разработка и ще е успешна като бизнес.


Затова повечето от нещата минават през мен, защото това нещо го няма у нас. Смятам го като личен неуспех, че още не мога да намеря и развия последовател или екип от гейм дизайнери, които да могат да правят това. Добрата новина е, че има сериозен прогрес, има няколко момчета в компанията, които се справят много добре. В момента, в който екипът направи игра, която ще е следващият наш хит, ще кажа, че сме се справили.


Има ли липса на предприемаческа смелост и вяра за успеха в българите?


- Не. Това според мен са глупости. Има предприемаческа смелост. От хора, които са на моите години, с които си говорим, съдя, че не е така. Може би преди нямаше такива възможности, каквито има сега. Вече има два инвестиционни фонда, които са управлявани не от държавата, а от кадърни хора, които с реалния си опит могат да те насочат правилно. Като цяло българите са си предприемачески насочени.
Въпросът е да няма спънки по пътя и неща, с които да те регулират. Хубавото на IT сектора у нас е, че не го регулират. Няма как да го регулират, защото не го разбират. Все още. Всичко друго, което се регулира, реално не можеш да направиш нищо. Трябва да има стойност и логика.


Събитията у нас през последните месеци повлияха ли на компанията?


- Като цяло гледам да сме колкото се може по-отдръпнати от неприятните неща, които се случват. Но е имало проблеми. Например през февруари с високите сметки за ток се оказа, че някои хора в компанията не могат да си ги платят. Тук държим голяма прозрачност помежду си и се случи, че на някои хора им трябваха заеми, за да могат да си платят сметка за тока. Странно е, при положение че бих казал, че имаме хубави нива на заплащане в сравнение с други фирми.


Но до голяма степен няма голямо отражение, освен да се ядосваме. Като цяло се опитваме да сме неутрални и да не взимаме позиции. По принцип такъв бизнес може да се ръководи отвсякъде. Компанията може да се измести в друга държава без особени проблеми.


Има ли такива планове?


- Имаше един такъв момент. Един много хубав пример от преди година-две. Правиха ревизия на фирмата, а тя е изключително прозрачна, защото това е и наше желание, а и заради германския инвеститор. Ревизията се проточи изключително много време и накрая излезе решение, че XS Software трябва да плаща ДДС на държавата. А това е бизнес, на който голямата част от разходите му са в България, но приходите идват предимно от чужбина, което е един от най-хубавите моменти, защото реално вкарваме чужда валута в България, без да изкарваме продукт, а предлагаме услуга.


Стига се дотам, че трябваше да ходя да обяснявам, че ние продаваме виртуална валута в игрите и след половин час детайлни обяснения, ми казаха: "Значи вие продавате нещо, което не съществува." Тогава бях много афектиран, защото освен сериозен финансов удар, беше безумие и в крайна сметка държавата губи. Не е проблем да се преместят операциите в друга страна, но държавата тук ще загуби данъците, които плащаме, а те не са малки и би трябвало да има смисъл от тях. Тогава доста сериозно се бяхме мотивирали да се преместим, но впоследствие нещата се решиха добре. Видяха, че е напълно нелогично, върнаха решението преди да влезе в сила, преразгледаха го, направиха нова ревизия и се уточни, че всъщност всичко е наред. Но ни костваше много нерви и разходи за адвокати, финанси, време.


Самата процедура също е много бавна. Българската държава ти налага решение, което ти обжалваш пред нея. Ако тя загуби, автоматично минава на втора или на трета инстанция. А българският съд е много бавен и цялата процедура може да отнеме 5-6 години. В интернет толкова време е адски много и може да са те купили и препродали безброй пъти или да си фалирал няколко пъти.


Нямам против такива неща да се знаят. Според мен трябва да се говори за това и да се знае къде са проблемите. Има някакво тотално неразбиране от хората, които би трябвало да си вършат работата и да се занимават с това как да увеличават резултатите на държавата. И да мислят като бизнес и за бизнеса, а не да го спъват. Накрая те ни влияят и на нас.


Трудно ли е да се ръководи бизнес у нас, особено с по-големи амбиции?


- Ами да. Трудно си е. Но както е известната приказка: Ако ти харесва, не го усещаш. Още от самото начало не го усещам като работа. Това чувство се появява, когато има някакви тъпотии, с които трябва да се занимавам, например счетоводство, бюрокрация.


Какви планове има компанията?


- Новите игри са сегашните планове както на компанията, така и на мен. Желанието ми е да пробвам с различни игри, къде и как ще се справим. Ние сме правили и много други игри, но сме ги спирали. Ако една игра не може да конвертира играчи към плащащи, колкото и да я харесваме, ще трябва да я спрем. Бизнесът се намесва и ако продуктът е на загуба, трябва да го махнем. Винаги се опитваме да направим максималното, но ако не се получава, трябва да го спрем.


Аз лично се надявам да успеем с една или повече от новите игри на различните платформи. Lady Popular например също ще бъде разработена крос-платформено. Макар че е по-статична, избрахме нея, защото тя се разпространява по-лесно. При нея резултатите не са много високи сега. Но заради типа на аудиторията придобива играчи самостоятелно. Играта се играе предимно от жени, те си споделят, канят се една друга и така играта расте бързо.


Обмисляте ли продажба на компанията някой ден?


- Естествено, но според мен този момент още не е дошъл. В момента искаме да увеличим капитала на компанията, за да имаме маркетинговата възможност да популяризираме игрите, тъй като в голямата конкуренция трудността се създава точно на маркетингово ниво. За да добавим 1 млн. играчи, трябват пари. Преди ставаше и само ако играта ти е наистина готина. Но сега е и по-трудно да се направи наистина много добра игра. Въпросът е това решение да зависи от мен.


Решението да започнем да работим с германския инвеститор беше, защото исках да се учим от тях и германските компании. Да обучим кадрите си и да се развиваме. Ако има грешка, която да се направи, ние сме я направили. Важното е да сме се научили да не ги повтаряме. В игрите фатална грешка означава повече последователни неуспехи. Все някоя от игрите трябва да стане успешна, за да можеш да развиеш останалите.


За нас ще е плюс да има повече компании в България. Харесва ми как работят Imperia Online например. Колкото повече такива компании има, толкова по-добре ще е за всички. Ще има повече хора, ще може да се правят по-добри и успешни проекти.

Коментари (179)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Е, в университетите по информатика се учи ексел.. Прав е човека, образованието ни е в трагично състояние.
  Бизнесът трябва да участва доста по-активно в изготвянето на образователните програми.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 2. 2 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Какъв е извода, веднага в ТУ да направят специалност гейминг он-лайн! Гарантирано балът ще е още по-висок, а и присъствието на упражнения и лекции, ще е над 100%! Все пак един малък въпрос, не мислят ли специалистите по Инф. технологии, че и това всъщност е един балон, подобно на туризма, строителството и веи!

 3. 3 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#1] от "Тони!":
  Не, не си прав, представи си, че си шофьор, обаче дадена фирма търси шофьор, ама за точно определен модел кола, при това ако може веднага да участва и на рали!

 4. 4 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Не съм геймър, не ми е забавно да си губя времето в симулиране на живот, но се радвам, че и българи в България са в състояние да развиват подобен бизнес
  Поздрави ...!

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 5. 5 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#4:"Γαλλα"]симулиране на живот[/quote]
  това е хубаво, ама пицата разпечатана ли я хапваш, или си я поръчваш по нета!

 6. 6 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#3] от "ban":

  Прав съм. Университетите трябва да преподават информатика на сравнително модерно ниво. Безумно е да се учи турбопаскал, или пък да се учи ексел във висше образование. То изкарай готови кадри, познаващи C# например, пък работодателят после ще си го научи за спецификите при игрите.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 7. 7 Профил на snafuracer
  snafuracer
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Зависи от дефиницията на Бизнес - много хора от софтуерната индустрия могат да напишат романи за работодателите си.

  А университетите никога не са служили за приложни знания, а по-скоро за основа, макар че имат нужда от сериозно осъвременяване - тук спор няма.

  В крайна сметка всичко опира до желанието на човека да работи.

 8. 8 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#5:"ban"]това е хубаво, ама пицата разпечатана ли я хапваш, или си я поръчваш по нета! [/quote]

  Храня се здравословно...пици, мак-ове, КФЧ и други подобни псевдо-храни, не употребявам...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 9. 9 Профил на zoeker
  zoeker
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Хм, помня го тоз с Bulfleet — копирана от OGame. Колкото до задачата на университетите в обучението по компютърни науки — тя е да предоставят солидните математически знания, които са в основата на програмирането и обработката на информация. НЕ е тяхна задача да симулират цялостна ситуация във фирма, да развиват умения за работа с клиенти, за преговори, за ефективно ръководене на проекти и прочие, за това има практика и младши позиции.

  NPaine: Радвайте се на днешния ден, защото утре ще бъде по-зле.
 10. 10 Профил на 993
  993
  Рейтинг: 620 Любопитно

  Браво на това момче! Знае за какво говори и прави това което иска и знае! А за образователната ни система... No comment! Взимаш си дипломата и започваш тепърва да се изучаваш...

  911,959,964,993
 11. 11 Профил на Postmodern Reality
  Postmodern Reality
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  "Как може да се реши проблемът с липсата на кадри?

  - Образователната система е на първо място. Аз съм учил компютърни системи в Техническия университет. На всеки човек казвам, че е пълна загуба на време. Нищо не съм научил, което да допринесе за работата ми. Всичко съм го научил сам, от Google и от собствени интереси. Разбира се, имаше някои неща, които са хубави. Математиките, които се преподават, са хубави, има и някои преподаватели, които искат да те научат на нещо. Но нещата, които учиш, са безполезни. Компютърни науки, системи и технологии е една от най-високите по бал специалности, но те учат на остарели неща, които нямат нищо общо с това, което се прави в момента. Тези 4 години са абсолютна загуба на време. Ако имах какво да поправя, нямаше да отида там да следвам, щях да се съсредоточа на 100% в компанията."
  Последните две изречения са нещо като шамар с крак за чиновниците от МОМН, РИО-тата, ЦКОКУО и т.н. Там не са чели нищо друго освен диамата и то интерпретации на мастити професорчета като Тодор Павлов, Гиргин Гиргинов, Васил Проданов и др.

  Ала, бала!
 12. 12 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  [quote#9:"zoeker"]НЕ е тяхна задача да симулират цялостна ситуация във фирма, да развиват умения за работа с клиенти, за преговори, за ефективно ръководене на проекти и прочие, за това има практика и младши позиции. [/quote]

  Айде бе....

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 13. 13 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тони!":

  За това да, но това е за информационните технологии, в университетите се преподават много и различни специалности, дори и в програмирането, фундамента е относително постоянен, това е математиката, аналогично е при химията, физиката, биологията! Ако работодателите се надяват да получават хора, които са напълно готови, това също не е правилно, защото периода на обучение, бакалавър+магистър+евентуално доктор е около 10 години, сам се досещаш че след 10 години нещата ще са коренно различни!

 14. 14 Профил на nicks
  nicks
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Всичкото това мрънкане ми е доста смешно, ако някой иска по някакъв начин да промени ситуацията то да седне да се замисли и да изкара решение. Ама така дай да си говорим за това колко сме зле е повече от глупаво.

 15. 15 Профил на kamm
  kamm
  Рейтинг: 515 Любопитно

  Прав е! В универститетите си е загуба на време. Аз също учих Компютърни науки и... нищо...
  За съжаление, седя безработен...

 16. 16 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#8] от "Γαλλα":

  тъй, тъй, тези работи сама ли си гледаш, или си ги купуваш, и то съвсем реално!

 17. 17 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#13] от "ban":

  Влизането на новите технологии на пазара не е много бърз процес, а университетите трябва да знаят и преподават именно последните достижения.
  Напълно готови хора едва ли, но ако до трети курс в един студент е изграден фундамента, в четвърти курс допълва знанията си със стажове, и в пети работи като стажант в бъдещата си компания, след завършването този студент ще е наистина подготвен кадър.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 18. 18 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#15] от "rycher":

  значи, гледай сега ша те емнат, и ще ти обяснят, че с тази специалност ако не вземаш два бона минимално, значи си пълен некадърник!

 19. 19 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Добър си пич..Браво на тебе,давай все така.

 20. 20 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Само нопитен млад глупак може да изрече такава глупост.

 21. 21 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3274 Неутрално

  Глупости на търкалета!

  ОбразУванието по принцип не е система, която да подготвя тясно специализирани за различните позиции във фирмите кадри. Особено за такъв изключително тесен профил като този, за който става дума тук.
  На всичкото отгоре Тенчев се е изцепил, че му липсвали хора с опит! от ... университета!
  М'чи ... такива в "нормалния" свят се търсят от фирмите о'време, финансират се проекти, по които се работи още в университета, та да трупат така желаният опит в конкретната тясно профилирана област.
  Фирма, която няма разчети поне за пет години напред въобще няма право да се обажда. Това не е фирма, не е бизнес.
  А който има такива разчети и иска да има кадри - те' ви две години подбор предварителен с проекти в унито с договор за още три години след това. Съвсем реална, стандартна процедура и перспектива.
  Но в китна Българийка директорите и "бизнесмените" да рИвЪт, че не ги чакат изпедепцани точно по техните изисквания за конкретната им позиция кадри, които да ги чакат с изплезен език на портала, си е направо като че ли вписан в трудовата им характеристика

 22. 22 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#3] от "ban":

  Прав е. Специално в тоя сектор, нивото от университета е много ниско. Това не е физика или химия, която да е чист фундамент. Информатиката си има един фундамент от алгоритмична подготовка, който се учи за година и след това всичко е въпрос да си в крак с технологиите. Фундамента по информатика в БГ университети е добър, обаче последващото обучение е трагично изостанало.

 23. 23 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#18] от "ban":

  Ми то си е така. И rycher точно това казва всъщност.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 24. 24 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#21] от "xm...":

  Ти гледам много компетентно се изказваш от позицията на бизнесмен, предполагам, че въртиш 10-15 млн. оборотни в тоя бизнес, та всичко ти е ясно.

 25. 25 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#18] от "ban":

  Принципно е така. И в момента има отворени позиции за специалисти в тая област и стартовите заплати са от 1600лв. чисто нагоре. Но има едно условие - да минеш входния им тест. А такъв тест се минава с подготовка в аналогичен университет в Германия, така, че явно не искат извънземни способности.

 26. 26 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#17] от "Тони!":
  не знам какъв специалист си, но новите технологии в редица области са фирмена тайна, не случайно доста студенти имат проблеми със стажовете, а когато ги вземат на работа, обяснението е от типа, това трябва да показва толкова, ако е друго натискаш еди кое си копче, или пробата се слага тук, и се включва програмата, след което се записва резултата.
  Иначе казано, за съжаление новите технологии обезсмислят образованието, защото почти всеки взет от улицата след обучение може да се научи да работи!

 27. 27 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#21] от "xm...":

  Хабиш си времето. Не можеш да убедиш тези всезнайковци.
  Видя ли сайта на този специалист? Няма нищо общо със сайт на съвременна фирма.

 28. 28 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Не, не е глупаво. Специално по информатика нещата остаряват много бързо. Отделно че от уневерситетите излизат хора без да има работа за тях.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 29. 29 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3274 Весело

  До коментар [#24] от "niakoi_si":
  Драги, аз имам личен опит и наблюдения по въпроса.
  При това не от вчера ...

 30. 30 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#25] от "niakoi_si":

  брей, ами ето решението, намират млади хора, плащат им една магистратура в Германия, една година и хоп, готови кадри! Има и друго разбира се, да разлепят обяви пред съответните германски университети, може и германци, да дойдат да работят, щом е толкова печелившо!

 31. 31 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2430 Весело

  "Ако това го имаше директно от университета, щеше да е чудесно..."
  Този момък да погледне биографията на Бил Гейтс,(който се дипломира съвсем наскоро) преди да се оплаква!

  Още няколко култови изречения:
  "Например през февруари с високите сметки за ток се оказа, че някои хора в компанията не могат да си ги платят. Тук държим голяма прозрачност помежду си и се случи, че на някои хора им трябваха заеми, за да могат да си платят сметка за тока."

  Ами плащайте на кадрите си толкова, че да могат да си покриват сметките за електричество бре! Освен ако персонала не си е изхарчил заплатите за покупка на кредити в някоя online игра?!

  I Want To Believe
 32. 32 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Абе, в разсъжденията за образованието, момчето доста си противоречи:

  "По-сериозният проблем е, че няма кадри като опит. Една от основните ми болки е, че постоянно трябва да се обучаваме и да си показваме някакви неща ..."
  ... Ако още не го е разбрал, кадри с опит не се създават в университетите. Хеле пък в специфична област. Кадрите с опит ВИНАГИ са били и СА дефицит - и програмисти и заварчици ... Отделен въпрос е, ако трябва да обучава в основи на програмирането - това вече Е проблем на университетите.

  "Ние също обмисляме да направим нещо подобно, но все още изчакваме да видим какви технологии и тенденции ще се наложат, за да знаем какви кадри ще ни трябват и какво да ги обучаваме ... "
  ... Е, вие самите не знаете какви точно кадри ви трябват, пък вината била изцяло в образованието ?!?!?

  Университетът трябва да дава БАЗОВИ знания - профилирането е по-скоро задача на стажовете и самоподготовката. ... Та проблемът НЕ Е, че университети не подготвят софтуеристи-геймъри, а че трудно подковават с базови знания и умения.

 33. 33 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#30] от "ban":

  Нали идеята е да подготвим хората в БГ и да работят и създават БВП в БГ? Ама като ви кажат, че образованието ви не струва - ами вървете си учете навън тогава. Ами хубаво, ама и заплатите там ще ги плащат.

  Това банаджиите сте с много оскотяло мислене, света тича напред, няма кой да ви чака.

 34. 34 Профил на reality
  reality
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Голям рев за тия университети. Христо Танчев като че ли очаква университетите да развиват от всеки първокурсник един умен, талантлив и ученолюбив програмист. Такава магия не става никъде по света, а още повече в България.

  Това е динамична среда, в която технологиите се развива с дни, не с години. Да не говорим, че има толкова много технологии... просто е немислимо да очакваш някой да научи нещо (дори не говоря за всичко, което се очаква) от ходене на лекции и упражнения.

  Stupidity should be painful
 35. 35 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  Интересно. Частна фирма се сърди на държавни университети, че не подготвят специализирани кадри. А нещо така частната фирма като работодател да се появи в университета, да каже от какво ще има нужда, да си подбере студенти от 2-ри или 3-ти курс, да ги стимулира със стипендии, да помогне при обучението?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 36. 36 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#27] от "dissident":

  Странно, играта му се продава чудесно. Какво значение има сайтът му?
  [quote#31:"2.5"]Ами плащайте на кадрите си толкова, че да могат да си покриват сметките за електричество бре![/quote]
  На кадрите се плаща толкова, колкото си изработят, сметките са си тяхна лична работа.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 37. 37 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#1] от "Тони!":

  Сериозно! И във всичките изброени по долу предмети студентите от ФМИ учат Ексел! Направо невероятно!

  Дискретни структури
  Увод в програмирането
  Обектно-ориентирано програмиране
  Компютърен английски език
  Компютърни архитектури
  Основи на компютърната графика
  Структури от данни и програмиране
  Функционално програмиране
  Дизайн и анализ на алгоритми
  Изследване на операциите
  Компютърни мрежи
  Операционни системи
  Логическо програмиране
  Мрежово програмиране
  Системно програмиране
  Социално-правни аспекти на ИТ
  Числен анализ
  Бази от данни
  Вероятности и статистика
  Системи за паралелна обработка
  Софтуерни технологии
  Web технологии
  Изкуствен интелект
  Софтуерни архитектури
  Избираеми дисциплини – минимален брой 11, избраните дисциплини трябва да носят минимум 55,5 кредита
  Избираеми дисциплини (мин. 1 бр.) III 6 мин. 75 ч.
  Избираеми дисциплини (мин. 1 бр. от списък І) V 5 мин 60 ч.
  Избираеми дисциплини (мин. 2 бр.) VI 8,5 мин. 105 ч.
  Избираеми дисциплини (мин. 3 бр.) VII 16 мин. 210 ч.
  Избираеми дисциплини (мин. 4 бр.) VIII 20 мин. 240 ч.
  Списък 1 - (трябва да бъде избрана поне 1 брой ):
  И 8 7 3 Семантика на езиците за програмиране V 5 2+2+0
  И 8 1 3 Изчислимост и сложност V 9 3+2+0
  И 9 1 1 Теория на множествата V 7 2+2+0
  Учебни практики и курсови работи
  (със статут на избираема дисциплина) - минимум 0 кредита
  К О Д
  Наименование на практиката Семестър ECTS - кредити Часове
  Й 5 0 0 Стаж по информатика VІІІ 5 150
  Й 6 0 0 Стаж по математика и приложения VІІІ 5 150
  Й 7 0 0 Стаж ФМИ VІІІ от 2 до 6 от 30 до 180
  Й 8 0 0 Курсова работа (по избор от предложените от ФМИ)

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 38. 38 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#29] от "xm...":

  Личен опит като ръководител на такава фирма предполагам? Защото много хора имат "опит" като работници, ама вервай ми, нищо не им е ясно, само си мислят, че имат опит.

  Не си ли плащал заплати, не би трябвало да се изказваш от такава позиция. Ако си го правил - то мнението ти тежи.

 39. 39 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3274 Неутрално

  До коментар [#27] от "dissident":
  А, чак пък толкова да се задълбавам.

  И тъпото е, че вместо да пуснат интервюто като пример за един дръпнал самостоятелно млад човек, са изтеглили за ушите този "акцент". На който естествено веднага наскачат форумците със жълтичкото около устата да се тръшкат за образУванието. При това с тежки размишления колко било ненужно. Е, сорри ...

 40. 40 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#35] от "mitko11":

  И къде и как е регламентирана възможността това да стане?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 41. 41 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#7:"snafuracer"]В крайна сметка всичко опира до желанието на човека да работи.[/quote]

  Тук е ключа от бараката. С нужното допълнение, че единствено желание не е достатъчно - трябват и умения. А българската образователна система НЕ развива умения за работа , напротив, тя поощрява зубрене, механично възпроизвеждане и колективното усилие (разбирай в т.ч. измама чрез преписване). Но кой мамиме в края на краищата?

 42. 42 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#33] от "niakoi_si":

  Старите хора казват "С пръдня боя не става!", "С гол задник таралежи не се ловят!", "С трици маймуни не се хващат!" и т.н. и т.н.

  България е на 52-ро място в света по дял от БВП, който отделя за силовите си ведомства и на 84-то място в обалстта на образованието.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 43. 43 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 716 Неутрално

  [quote#22:"niakoi_si"]Фундамента по информатика в БГ университети е добър, обаче последващото обучение е трагично изостанало. [/quote]

  До коментар [#22] от "niakoi_si":

  Само един пример: СУ, Софтуерно инженерство - упражненията по Увод в програмирането ги води второкурсник. Представям си какъв фундаментще получат.

 44. 44 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#37] от "tribiri":

  Много пъти съм ти казвал, че с копи-пейст и гугъл знания не стават нещата.
  И тъй като аз минах и през ФМИ и през МЕИ (тогава още не беше ТУ), разказвам какво аз учех - турбопаскал в първото, ексел във второто. Славата на ФМИ свърши преди 10 години поне, пък нека си пише каквото и да е...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 45. 45 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3274 Весело

  До коментар [#38] от "niakoi_si":
  Драги, ти да не очакваш да си изтипосам биографията тук?
  А може би и ключа от квартирата, в която си държа парите, ще поискаш?

 46. 46 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#39] от "xm...":

  Аз не видях някой да твърди, че е ненужно. А че е неадекватно. И то е такова.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 47. 47 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#36] от "Тони!":

  Изглежда не си чела статията. Момчето не продава нищо. В онлайн игрите вграждат реклами, това е общоприето.
  Много е добре че това момче работи, произвежда и печели. За това заслужава поздравления, но да прави исказвания за неща които не разбира не е добре. Само се излага.
  Не е чак толкова голямо търсенето на програмисти. Най-много ги има в Индия и те работят за "жълти стотинки". Много западни фирми, включително и тази в която аз работя, ги наема понякога.
  Да се направи нещо специализирано, това е друга работа и не се учи в университетите. Програмите които правят индийците след това ги дооправяме защото не са направени както трябва за да отговарят на конкретни нужди.

 48. 48 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#42] от "tribiri":

  За това няма спор и съм съгласен на 100%

  Макар, че и тоя бизнесмен визиран в статията казва една публична истина - "ИТ сектора в БГ се развива що годе добре, защото не го регулират. А не го регулират, защото не го разбират"...

 49. 49 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#46] от "Тони!":

  И кое е адекватно? Университетите да имат специалност: Програмиране на онлайн игри?

 50. 50 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#45] от "xm...":

  На кого му дреме за биографията ти? Просто казвам, че ако не си плащал заплати в тоя бизнес е много тъпо да даваш акъл.

  А биографията си е твойта. Дано ти вади пари.

 51. 51 Профил на Ariman
  Ariman
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Висшето образование е време за самообразование, ако случайно някой те научи на нещо е бонус, но и не може да се очаква "сервиране" на готови кадри, образованието трябва да те научи на мислиш, да учиш, да търсиш/и то не с гугъл/, да изследваш.
  Древно правило е, че при образованието се поставя голяма група млади хора в близост до много книги в опит да прехвръкне искра, ефектът е че искра прехвръква, но към ситуираните в близост питейни и танцувални заведения.

  Човекът е мярка за всички неща.
 52. 52 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  [quote#47:"dissident"]Не е чак толкова голямо търсенето на програмисти.[/quote]
  Хохохохохохохо, добре...


  [quote#47:"dissident"]Момчето не продава нищо. В онлайн игрите вграждат реклами, това е общоприето. [/quote]
  Това обаче ми идва в повече. Може да мине като цитат на деня.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 53. 53 Профил на mapuhcku
  mapuhcku
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Факт! От това, което научих в университета много малка част можах да приложа в практиката (даже никаква, ако трябва да съм честен). Имам познати, които работят на ръководни длъжности без да са си завършили балавър и се справят доста добре. Когато ги попитам дали няма най-после да се дипломират ми се смеят и казва, че нямат намерение да си губят времето.

 54. 54 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#39] от "xm...":

  Във фирмата в която работя, около половината млади които идват са завършили Кембридж и Оксфорд. Само един-двама от Кембридж се справят веднага, другите минават фаза на трениране и доучване, преди да могат да работят както трябва.

 55. 55 Профил на stefk0
  stefk0
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тони!":

  Радващо е когато човек е толкова сигурен в своята правота.

  Човек трябва да научи в университета основните принципи на
  програмирането, няма значение от конкретния език.

 56. 56 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#52] от "Тони!":

  Ето цитата:
  "Нашите игри са безплатни, като вътре в тях има елементи, които можеш да си купиш чрез виртуална валута. За да увеличаваме играчите си, трябва да се правят онлайн кампании, реклами, да се използват сайтове или да се работи с медии, в които да интегрираме играта."
  Радвам се че те развеселявам.

 57. 57 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3274 Неутрално

  До коментар [#46] от "Тони!":
  Мързи ме да търся, та да ти копна точния цитет, но и в интервюто, и в коментарите под него, се казва "изгубени години" и баш "ненужно".

  Е, за Тенчев може и да е ненужно.
  Но за други не е. И те са масата, а образУванието е ориентирано точно към масата.
  И въобще ... тук става дума за доста тясна специализация. А всички сте се юрнали да генерализирате.
  При това удобно забравяйки, че монетката си има и другата страна. Студентите. Които не учат така, както се учи "там" - от лекции и упражнения - през мензата и - в библиотеката.
  А не в чалготеката, и цял ден махмурлии, разсъждаващи дълбокомислено колко е скапано образованието и за к'ъф чеп им е да се занимават с тия тъпанари преподавателите ...

 58. 58 Профил на user0901
  user0901
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#2:"ban"] Все пак един малък въпрос, не мислят ли специалистите по Инф. технологии, че и това всъщност е един балон, подобно на туризма, строителството и веи! [/quote]
  тц, аз поне не мисля... Ако човек се разходи малко и се огледа, ще види как доста хора (особено млади) са си забили муцуните в някакъв смартфон, таблет, лаптоп... Тия хора ще стават все повече, което не коментирам дали е добре или не, просто това е положението.
  Освен това, въпреки дотком краш-а (2000) в момента близо 14% от всички продажби се случват онлайн. Не виждам никаква причина в бъдеще нещата да се променят.

 59. 59 Профил на stefk0
  stefk0
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#43] от "Булаир":

  Най-вероятно става въпрос за някое момче състезател по информатика.

 60. 60 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#57] от "xm...":
  Чалготеките са следствие от идиотското образование тук, а не причина за него. За Тенчев образованието определено е нужно и го казва съвсем ясно. Няма смисъл от евтини манипулации.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 61. 61 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#33] от "niakoi_si":

  изкривяваш ми думите, нали сте за глобализация, значи няма никакъв проблем, ако някой е завършил в чужбина, и да дойде да работи в България! Примерно германските доктори, отиват да работят в Англия, от това англичаните не се оплакват, че техните университети произвеждат лоши доктори, както и германците не се вайкат, че нямат доктори, защото там отиват наши!

 62. 62 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#56] от "dissident":

  Това как някой реализира печалбите си е просто детайл на бизнес модела. Дали ще продава играта, или ще я пуска безплатно с реклами в нея, пак е реализиране на продукцията срещу пари, иначе казано - продажба.
  Успех в западната компания...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 63. 63 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#55] от "stefk0":

  Основните принципи обикновено се знаят още при кандидатстването в тези специалности, и се учат в най-лошия случай до втори курс. Натам какво правим?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 64. 64 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#58] от "user0901":

  ами ти същото можеше да го кажеш и за строителството преди няколко години, наверно си върл фен и на веи, абаче в добрата стара Англия започват АЕЦ!

 65. 65 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3274 Неутрално

  До коментар [#54] от "dissident":
  Моите наблюдения са от Германия и България, но е същото.
  Интересно, че навсякъде изскачат едни грубо 10%, прословутите 10%, каймак. А за останалите си важи точно това - че изпедепцани до край няма как да излязат от унитата.
  Дори програмите с катедрите по време на обучението и стажовете не могат да ги впишат на 100% във фирмената позиция и среда.

 66. 66 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 515 Весело

  Ами. Ако обучават студентите в определени ограничени сфери, а не да мислят...няма да са студенти ами ученици. Излиза, че фирмите не щът да се охарчват за да си обучават служителите ами искат наготово.... Еми не мое. Студентите требе да се занимават с нАука, а не с училище. Училището са го миналЕ...От там трябва да се започва. Не е необходимо непременно да си програмист с висше образование. Изобщо.

 67. 67 Профил на kamm
  kamm
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#35] от "mitko11":

  Правилно! Те само седят и чакат да им паднат, още малко от небето готови специалисти.
  То, в болшинството компании в БГ е така...

 68. 68 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Българите, по принцип, се справят много добре с програмиране. Казвам че това дето говори за ученето момчето не е съвсем така. Вярно е че университетите трябва добре да подготват студентите, но това винаги са общи неща.
  Преди години в България дори нямаше подготовка на програмисти в университети защото нямаше компютри. Всичко се учеше по-късно във фирмите. Всяка уважаваща себе си фирма провежда вътрешни курсове за обучение или изпраща хората на външни курсове.
  Това е общоприето и затова Майкрософт има разни курсове и сертификати. Никой не взема сертификат от университет.
  Не само с програмистите е така. Много други специалности имат тези неща. Всичко минава през професионални организации. Ставаш член и след това вземаш изпити. Накрая получаваш документ който не може да се вземе в университет.

 69. 69 Профил на user0901
  user0901
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#49:"dissident"]
  И кое е адекватно? Университетите да имат специалност: Програмиране на онлайн игри? [/quote]
  Не чак на онлайн, но при положение че септември 2013 в Щатите са продадени игри за $980 милиона, 6% повече от миналата година, мобилните са 52% повече, би трябвало да е застъпено...

 70. 70 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3274 Весело

  До коментар [#60] от "Тони!":
  ....Чалготеките са следствие от идиотското образование тук, а не причина за него.....

  Айййй, Тони, ти изби рибата с прашка!
  ОбразУванието било виновно и за това? Е, не!
  Та к'во излиза, викаш? Че мама и тате те раждат и те фъргат на образУванието, а то е длъжно да те изпедепца, да ти налее в главицата манталитет, култура, знания и работни навици? На всичкото отгоре така, че да си дялан камък за всичко, та след като завършиш само да си свиркаш? Завършен, готов ...
  Отслужил, един вид
  Мдам ...

 71. 71 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#69] от "user0901":

  айде стига сте ме разсмивали, ще вземем да станем като исландците, всеки десети писател, ама те са 300000, а ние 7 милиона!

 72. 72 Профил на user0901
  user0901
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#64:"ban"]
  ами ти същото можеше да го кажеш и за строителството преди няколко години, наверно си върл фен и на веи, абаче в добрата стара Англия започват АЕЦ! [/quote]

  не мога да кажа нищо подобно за строителството... колко иновации има там за последните 10 години, колко хора могат да си позволят къщи, колко нови типове сгради са се появили? Върл фен съм на това да имам постоянно ток, за да мога да си върша работата която разбира се е свързана със софтуер, много слабо ме интересува как точно е произведен.

 73. 73 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#69] от "user0901":

  Обърни внимание какво става тук във форума. Аз се опитвам да обясня някои неща, защото имам опит от десетилетия (повече от възрастта на това момче), а всеки се опитва да оспорва.
  С университетите е същото, колкото и да те учат, ако сам не искаш да се научиш, нищо няма да излезе.

 74. 74 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  [quote#68:"dissident"]Майкрософт има разни курсове и сертификати.[/quote]

  Ама те за програмиране ли са? Олеле...


  До коментар [#70] от "xm...":
  Лесно е. Стига да имаш желанието да помислиш. Ако мога да си взема изпита и да завърша без да си мръдна пръста, що да не ходя по чалготеки и какво ли не? И в обратния смисъл - ако знам, че на следващия ден ще ми скъсат задника от учене и трябва задължително да отида подготвен, дали ще отида в чалготеката?

  Аре приятен размисъл...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 75. 75 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Всъщност далеч не е глупаво... тенденциите в развитието на образованието в световен мащаб все повече клонят към обезсмислянето на класическите университети като учебни заведения.

  Бъдещето е в корпоративното и или/самоинициативното образование, които се допълват. Жалко за Христо Тенчев, че не разбира това.

 76. 76 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#59] от "stefk0":


  [quote#59:"stefk0"]Най-вероятно става въпрос за някое момче състезател по информатика. [/quote]

  Абе, не знам какъв състезател е, но първокурсниците често го поправят ...
  По-важното е, че това показва ОТНОШЕНИЕ на университета ( СУ ! ) към студентите ...
  ... Ако пък задълбаем повече, трябва да разграничим "знания" от "умение да поднесеш тези знания" ... но това е последна грижа за днешните университети.

 77. 77 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#74] от "Тони!":

  Омам чувство че изобщо нямаш представа от нещата. По-добре си мълчи.
  ДА, ИМАТ СЕРТИФИКАТИ И ЗА ПРОГРАМИРАНЕ !!!

 78. 78 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#77] от "dissident":

  Имат сертификати за собствените си продукти и платформи. Имам няколко. Това вероятно е защото имаш чувства...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 79. 79 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#72] от "user0901":

  ужасно много, но не е необходимо да си наясно с всичко, но наверно си спомняш как почти всички българи бяха свързани със строителството и имотите по един или друг начин, преди няколко години! Още повече имаме примера и на други страни, по отношение именно на имотите и информационните технологии.

 80. 80 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  -Кога служител натиска копчето Х и си тръгва-когато е несигурен.
  -Какво означава "непрекъснато обучвам"-еми фирмите не са продължение не Университета,те са заели позиция и са разработили периметъра си на дейност.Как може да искат от Университета да знае с какво се занимават-просто нелепо.

 81. 81 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#79] от "ban":

  Какъв е примерът в информационните технологии?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 82. 82 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#78] от "Тони!":

  Та ти дори не знаеш че с умението ти да програмираш за Уиндоус вече можеш да програмираш и за Линукс. Дори че можеш да прехвърлиш софтуера както си е.
  Един познат обичаше да казва: Има един език за програмиране и това е съвременен американски английски.
  Знаеш ли един, ще научиш много бързо всеки друг.

 83. 83 Профил на user0901
  user0901
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#73:"dissident"]

  До коментар [#69] от "user0901":

  Обърни внимание какво става тук във форума. Аз се опитвам да обясня някои неща, защото имам опит от десетилетия (повече от възрастта на това момче), а всеки се опитва да оспорва.
  С университетите е същото, колкото и да те учат, ако сам не искаш да се научиш, нищо няма да излезе. [/quote]
  Мога само да ви поздравя за опита, ако е в ИТ сферата е наистина добро постижение, повечето хора не издържат толкова, съгласен съм и че всичко се учи ако ти е интересно и имаш желание, но това не означава че университетите не трябва да си променят програмата за да са в крак с новите технологии и тенденции, което според мен иска и Христо Тенчев... Иначе и за мен престоят ми във ФКСУ беше загуба на време.

 84. 84 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#82] от "dissident":

  Наистина ли не знам? Странна история... Но навлязохме в твърде лични теми и заприлича на лексикон. Каква е връзката с нуждата от добро образование, което да вади добри и подготвени специалисти?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 85. 85 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3274 Неутрално

  До коментар [#74] от "Тони!":
  ....Ако мога да си взема изпита и да завърша без да си мръдна пръста, що да не ходя по чалготеки и какво ли не? И в обратния смисъл - ако знам, че на следващия ден ще ми скъсат задника от учене и трябва задължително да отида подготвен, дали ще отида в чалготеката? .....

  С тройка можеш да си вземеш изпита навсякъде. Ако ти прябва просто тапия.
  И тук е зарито кучето. Че прословутият български бизнес в масата си е на такова ниво, че назначава по шуробаджанашки и по приятелски, та стимулира точно такова отношение.
  Пазарът е първичният! И фирмите трябва да се мушат сред студентите преди да вият на държава и медии, че не им били сипвали готова продукция у паницата.

 86. 86 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  "Само един пример: СУ, Софтуерно инженерство - упражненията по Увод в програмирането ги води второкурсник. Представям си какъв фундаментще получат."
  Да но този второкурсник работи вече в конкретна фирма и студентите черпят от извора директно!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  В Русия съм! В Русия съм!
 87. 87 Профил на pepi1442
  pepi1442
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#2:"ban"]не мислят ли специалистите по Инф. технологии, че и това всъщност е един балон, подобно на туризма, строителството и веи[/quote]
  НЕ - НЕ МИСЛИМ! В сферата на ИТ ВСЕ ОЩЕ ГИ НЯМА КОМУНИСТИТЕ и ДЪРЖАВНИТЕ РЕГУЛАЦИИ. За това сектора е горе-долу ОК.

  dnevnik са част от статуквото!
 88. 88 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#85] от "xm...":

  Глупости. В поне 2 от водещите университета мога да си взимам изпитите с каквито искам оценки. Алоо, във висшето образование се учи втория закон на нютон бе човек? Какви изпити, след като първите два курса в СУ дори не съм стъпвал на лекции и бях отличник?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 89. 89 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  "По-сериозният проблем е, че няма кадри като опит. Една от основните ми болки е, че постоянно трябва да се обучаваме и да си показваме някакви неща, които, ако човекът е наистина силен, знаещ и опитен, няма нужда аз да му ги казвам, а даже той на мен трябва да ми ги показва"

  Хех, сладурчо.
  Явно нишата с гейминга се развива в бг в момента, и липсва натрупан опит и подготвени кадри.След едно известно време ще се заформи едно ядро от специалисти и проблема ще се поразреши(не напълно разбира се).
  Конфликта Университетите - Бизнеса е, че не са много наясно, едно с други кой какво иска.
  Бизнеса си мисли, че държавата трябва да му приготвя кадрите, а той само да го консумира.
  Университета се опира на позакостенели начини на обучение с акцент на теоретиката.Освен това основната цел на повечето ВУЗ-ове е да си докарат голям брой студенти, за да получат скъпоценния грант от държавата,което влия пряко върху качеството. На входа няма цедка и влиза кой ли не, като прибавим и стремежа да се реализира печалба от стОдентчето, получаваме и занижените критерии на самите ВУЗ-ове - всеки минава метъра.
  в последно време през ОП Човешки ресурси държавата вложи капитал в езикови и професионални обучения и удари рамо на пазара на труда.Предполагам, че ефекта ще се види след 4- 5 години. Има и специална Ос, от която работодателите чрез проект могат да получат пари за обучения на персонала си.
  Обаче,ако самия човек няма желание да учи и да си развива уменията, не съществува начин да бъде обвинена образователната система за това.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 90. 90 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  Христо,наемсй си хора от ФМИ,не от ТУ!
  В СУ няма задължително присъствие на лекции и упражнения.Затова студентите втори курс започват работа и като дойде време да завършват магистратура вече са с 5 години стаж,а студента от ТУ тепърва търси стажантско място и започва да се учи!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  В Русия съм! В Русия съм!
 91. 91 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#87] от "pepi1442":

  тоя па, на комунизъм го изкара, ето ти само един пример, за дот ком балона:
  Сайтът за онлайн търговия с дрехи Boo.com е основан през 1999 г. Компанията успява да изхарчи 135 млн. долара рискови капитали за 18 месеца и фалира през 2000 г.
  Малмстен се появява отново през 2011 г. като главен изпълнителен директор на компанията за луксозни стоку Lara Bohinc.
  Горе долу, по подобен начин преди 5 години ми отговаряха и строителите, и свързаните с имотния бизнес!

 92. 92 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#91] от "ban":

  Не разбрах какво общо имат ИТ в случая... Това, че една търговска платформа е фалирала е търговски проблем.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 93. 93 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3274 Неутрално

  До коментар [#88] от "Тони!":
  Е, и?
  Нали и аз това ти казвам - че всеки може да си изкара изпита, ако е въпросът само в тапията!
  А дали се търси само тапия зависи в огромна степен от пазара.
  Ако масата приема с критерий имаш тапия - да/не" - ще произвеждат тапии.
  Ако масата търси друго - неминуемо ще се промени и "предлагането".
  И въобще въпросът беше друг - дали бизнесът трябва само да стои, да чака и да се оплаква или да се ангажира активно още по време на следването. Пък ти заби из собствените си житейски драми

 94. 94 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  Христо и не си прав за образованието!
  Образованието дава фундамент + развитие на ред други ксчества.особено матемстическите дисциплини няма как да имат много практическо приложение,но те се явявт своеобразен фитнес за ума на чиято база после човек се адаптира и доразвива бързо!
  Аз като съм завършил военноморско училище да не мислиш, че съм учил
  Как се кара голям контейнеровоз с конкретна конструкция и конкретен двигател?учат се общи принципи плюс международни правила и конвенции. Узграждат се базови умения за (само)дисциплина и (само)организация,да си последователен и гъвкав,приспособим.а вече като идеш на конкретна практика и после и дтаж се учиш на особеностите на конкретен кораб!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  В Русия съм! В Русия съм!
 95. 95 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#93] от "xm...":

  Бизнесът не може "да се ангажира активно още по време на следването". Кое не е ясно?

  И на интервюто ми е адски трудно как точно ще определиш какво стои зад тапията.... Да, разбира се, че трябва да се разчита на нея.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 96. 96 Профил на lily_dobromirova
  lily_dobromirova
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Да, безумно е, другото спасение е да се ходи на повишаващи квалификацията курсове към програми, като "Аз мога" в школи, които често отбиват номера, но все пак е нещо. Плюеш си на образованието досега, дето си дал една камара пари и пак ходиш, като гламав да се учиш, докато работиш, гледаш деца и т.н.
  И пак не е достатъчно! Университетите оппределено трябва да започнат да обучват студените в духа на съвременно развиваща се бизнес среда. А не на тази от преди 50 години.

 97. 97 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  [quote#47:"dissident"]Момчето не продава нищо. В онлайн игрите вграждат реклами, това е общоприето.[/quote]

  Мне, тука бизнес модела е друг. Играта може да си я джиткаш и безплатно. Ако искаш обаче незабавно да добиеш предимство пред другите играчи, можеш да си купиш (яки мечове, брони, магии итн) , без да чакаш естествено израстване, за истински $$$. Има дребни пичлеменца се изръсват доста кинти.

 98. 98 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3274 Весело

  До коментар [#95] от "Тони!":
  Е, как да не може, когато се прави!

  И въобще - ти май зацикли най-упорито ...
  Кой беше казал ... когато светът го свие човек до една точка, казва - това е моята гледна точка!

 99. 99 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 796 Неутрално

  пичът бърка университет със занаятчийско училище

  университетът дава широко образование, не занаят

  друг въпрос е, че нашите университети се дънят и в академичен план

  но младежи като този мислят (телериковците също), че образование и (софтуерен) занаят са едно и също

 100. 100 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#92] от "Тони!":
  общото е надуването на балона, който рано или късно ще се спука! както вече писах във форума, абсурдно е всеки да е строител, след това всеки да е хотелиер, след това всеки да е с фотоволтаичен парк, след това всеки да е програмист и т.н. трябва да се помисли са по равномерно развитие, т.к. при тази схема печелят малко хора, а обществото понася вреди! Разбира се не говоря за социализъм, а за някаква елементарна държавна регулация! Вече дадох пример, че независимо от новите технологии Англия, и то държавата е решила да строи АЕЦ, разбира се проектът ще е частен, но дори това показва, че в една пазарна икономика, може да има някакви регулации!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK