Евгения Иванова: "Войната" на интерпретации е мотив за изобретяването на помашки етнос

Евгения Иванова

© Антон Попов

Евгения ИвановаСборникът "Помаците: Версии за произход и съвременна идентичност" беше представен в края на миналата седмица в "Червената къща" в София. Негов съставител е проф. д-р Евгения Иванова.
Тя е автор на монографии, сред които "Балканите: съжителство на вековете. Изследване върху (не)състояването на балканската модерност", "Отхвърлените "приобщени" или процеса, наречен "възродителен" и "Българското дисидентство".


Сборникът може да бъде намерен в Новия български университет и във фондацията "Фридрих Науман".


Появата на първия сборник с академични изследвания под заглавието "Помаците" вероятно ще навлече на Вас, като съставител и автор, и на колегите ви, които участват с публикации, колкото поздравления, толкова и упреци. Конференцията в Смолян през миналата година и дискусията при представянето на сборника в София показват още веднъж, че не се боите от нападки. От какво Ви е страх, когато става дума за изследвания за българите мюсюлмани?
- Защо трябва да ме е страх? Свикнала съм и на поздравления (немного), и на упреци (изобилни) – при тази тематика. Онова, което ми е неприятно (а не чак – страшно), е неразбирането. Специално – предубеденото неразбиране. И адептите на отделен помашки етнос ("Европейски институт "Помак", например, които дори излязоха с декларация за признаването му), и най-гласовитите му противници (Дружба "Родина") решиха, че – щом съм употребила названието "помаци" – съм признала и дори изобретила този отделен етнос. Омръзна ми да обяснявам, че работата на учените не е "признаването" или "изобретяването", а изследването. Употребявам названието "помаци", защото то (именно според изследванията) се избира като самоназвание от все по-големи масиви от тази общност. Винаги съм отстоявала позицията, че водещо трябва да бъде самоназоваването, а не – назоваването от другите.


Съществуват хипотези, че понятието "помаци" първоначално обозначавало само представителите на тази общност от Северна България, а едва след освобождението, по книжовен път било проникнало в Родопите, в Гърция и в Турция. Достатъчно е да кажа, че първата му употреба в официален документ (устната е много по-ранна) е в регистъра на Македония и Одринско от 1873, който съвсем не описва Северна България. И трябва ли да смятаме помаците от Западните Родопи и Пиринско, които никога не са имали друго понятие, за по-"книжовни" от останалите си събратя?


И в предговора към сборника обяснявате, че избирате "помаци", защото така се самоопределят повечето от тази общност. "Българи мюсюлмани" смятате за научно правомерно. Кои определения са неприемливи и защо?


- Абсолютно неправомерно е понятието "българомохамедани", влязло в широка употреба едва през 30-те години на ХХ век – по аналогия с "българи християни". Неправомерно е, защото пророкът Мохамед е забранявал с неговото име да се нарича каквото и да било – затова истински вярващите мюсюлмани не го приемат. Конструирането на това понятие е плод на неразбиране (може би – непредубедено), но в по-късната литература дори съм срещала диференциране в отношението към различни групи от тази общност. Така, "сърбите мюсюлмани" се оказват "лоши", а "българите мохамедани" – "добри"…


Помак, който беше дошъл на представянето на сборника в София, изложи различни хипотези за произхода на помаците - араби, кумани... Всичките до една бяха много далече от широко разпространеното у нас убеждение, че това са потомци на насилствено ислямизирани българи. Какъв е вашият отговор или отговори откога и откъде помаците са по нашите земи?


- Най-изчерпателният отговор се съдържа в документите, лишени от всякаква идеология. В тях ясно се вижда, че става дума за ислямизирани българи (и гърци, и сърби, и хървати, и албанци, и власи, и евреи), но не - насилствено и не – като политика на империята. Османците би трябвало да са лишени от всякакъв здрав разум, за да прекратят насилствено данъчните си приходи. Данъкът "джизие", плащан само от немюсюлманите, в определени периоди е представлявал почти половината от приходите, събирани от европейските провинции. Навсякъде можете да намерите християни и мюсюлмани, съжителствали в един и същи район, в едно и също село, в един и същи дом. Да не говорим, че копривщенските чорбаджии са имали ратаи помаци (у Каравелови например) или искали да си вземат черни робини от Кайро, на връщане от хаджилък…


Отбелязахте, че продължава "войната" на интерпретации, подхранвана от легендарни представи и политически интереси. Как тя се отразява върху самата общност?


- Като все по-голямо капсулиране. "Войната" на интерпретациите е най-сигурният мотив за изобретяването на помашки етнос, а не – академичните изследвания.


Трябва ли, може ли да се говори за помакология?


- Аз лично не употребявам толкова тясно парцелирани научни термини. Но – след като имахме "тракология", "кирилометодиевистика" и други такива дисциплини, защо не – и "помакология"?


Мюсюлманите, дошли на дискусията, бяха поканени или... Те се интересуват от изследванията върху общността им, критични са и обвиняват в национализъм представителите на "Родина". Каква е ролята на организацията в миналото и сега?


- Никой освен колегите, приятелите ни и опонента Стоян Райчевски не беше специално поканен. С едно-единствено изключение – академик Георги Марков, председател на Дружба "Родина", когото искахме да видим като основен опонент. За съжаление той отказа. Вероятно по-безпроблемно му се струва да изразява мнението си по медиите в отсъствие на авторите. Или – да пише доноси за забрана на фондация "Науман", защото подкрепила нашата конференция…


През втората половина на 30-те и ранните 40-те години на миналия век "Родина" е част от последователната политика на българските правителства (и буржоазни, и комунистически) за асимилация на помаците. Легендите за "спонтанно", "отдолу", от средите на самите помаци възникване се опровергават от документите. Наистина насилието при "Родина" е може би не толкова категорично, както по време на Балканските войни или след 1944, но съществува.


Колкото до сегашните й "продължители" (сред които – християни, агенти на службите и дори един директор на банка "Славяни"), тяхната основна задача, като че ли е да отрицават: лъжите, заблудите, другите "агенти" – на неоосманизма, на световния империализъм, на либерализма… Громят.


Колко вълни на насилие и "възраждане" са претърпели помаците?


- През 1912-1913, в началото на 40-те (ролята на Дружба "Родина"), а по време на комунизма – почти непрекъснато: 50-те, 60-те и – окончателно – 70-те.


Според вас тенденциите за обособяване на помаците са устойчиви. Пишете, че се изобретява помашки етнос. Какви са причините?


- Съвършено естествено е – когато те отхвърлят отвсякъде, като в същото време лицемерно те "приобщават" – да изпиташ желание за отделност. Естествено е – когато ти вменяват идентичност – да поискаш да си я определиш сам. Никъде и никога не съм твърдяла, че – по етнически признак – помаците са различни от българите. Винаги обаче съм защищавала правото им на собствен избор на идентичност – дори това да противоречи на академичните ми убеждения. В случая по-важни са гражданските убеждения.


Каква трябва да бъде държавната политика към помаците?


- Като към всички останали български граждани.

Коментари (118)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1294 Весело

  "Абсолютно неправомерно е понятието "българомохамедани", влязло в широка употреба едва през 30-те години на 20 век – по аналогия с "българи християни". Неправомерно е, защото пророкът Мохамед е забранявал с неговото име да се нарича каквото и да било – затова истински вярващите мюсюлмани не го приемат" - Пророка ти Мохамед може ли да забранява/позволява нещо на християнска държава?!

 2. 2 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1294 Любопитно

  "става дума за ислямизирани българи (и гърци, и сърби, и хървати, и албанци, и власи, и евреи), но не - насилствено и не – като политика на Империята" - Авторката не може да обясни как според Османските регистри населението на Родопите изведнъж става от християнско-мюсюлманско? Това по спонтанен доброволен начин ли е ставало?!

 3. 3 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Впечатлена съм от проф. д-р Евгения Иванова - и като учен , и като гражданска позиция. За съжаление в академичните Бг среди , подобни личности са тихо малцинство.....

  ThePirinEagle
 4. 4 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1294 Гневно

  "искали да си вземат черни робини от Кайро, на връщане от хаджилък"…Искали, но не взели. Щото робините били мюсюлманки и чорбаджиите щели да имат проблеми с турците...Айде стига манипулации!...

 5. 5 Профил на pilis
  pilis
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Много се съмнявам ,че „помаците "доброволно са станали мюсюлмани,ама щом казва госпожата спонсорирана от фондация"Науман".

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1294 Гневно

  "Османците би трябвало да са лишени от всякакъв здрав разум, за да прекратят насилствено данъчните си приходи. Данъкът "джизие", плащан само от немюсюлманите, в определени периоди е представлявал почти половината от приходите, събирани от европейските провинции" - Така щеше да бъде, ако бяха потурчили всички. Има достатъчно документи, които обясняват защо са правени масовите и единичните промени на религията в Османската империя. Очеизвадно е, че авторката ги игнорира!?

 8. 8 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#2] от "dobrich": Не е станало изведнъж, а в продължение поне на десетилетия.

 9. 9 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#8] от "fec32306340":

  Ако провериш в османските данъчни регистри, ще видиш, че населението на дадено християнско село изведнъж става мюсюлманско!?

 10. 10 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  Ислямската дъга, по която се работи и сега.

 11. 11 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4710 Неутрално

  До коментар [#4] от "dobrich":Не щото щели да имат проблеми с турците, а щото не знаели какво да ги правят след няколко години, за кого да ги омъжат! /Книга за българските хаджии/.
  При господството на традиционната брачност като в България от 19-ти век неомъжени жени над 30 години практически няма. През 1900 година само 0,7% от жените над 50 години никога не са се омъжвали.

 12. 12 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  [quote#8:"fec32306340"]в продължение поне на десетилетия.[/quote]

  В смисъл че някои региони по напред от други са помюсюлманчени - да.

 13. 13 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#11] от "patsis":

  Главно поради страх не са ги взели. И аз съм чел книгата...

 14. 14 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4710 Неутрално

  До коментар [#8] от "fec32306340":И дори векове.
  По същия начин се ислямизират Близкият Изток и Северна Африка, но там процесът започва по-рано.

 15. 15 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#9] от "dobrich": Случай сигурно има всякакви. Доколкото съм чел често ислямизацията е била постепенен процес.

 16. 16 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#14] от "patsis": Абсолютно, виж историята на Арабския халифат.

 17. 17 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 947 Неутрално

  [quote#2:"dobrich"]Това по спонтанен доброволен начин ли е ставало?! [/quote]
  Ако избора е бил между мюсюлмани или данъкоплатци.Данъкоплатеца е доста непривичен и рядък вид на нашия полуостров.
  Това е било известно още на римляните ,които са казвали Ad Kalendas Graecas. В буквален превод означава „На гръцките календи“,или когато гърците си платят данъците,аналогично на българското „На куково лято".
  Пък и като се знае,колко добросъвестни са били предците ни при декларирането на релевантни за данъчното облагане обстоятелства,както и неподкупни и добросъвестни ,чиновниците,детп са ги отразявали,картинката е ясна.
  И като се има предвид традиционната по нашите зами продцедура по обжалване на данъчни облагателни актове с каракулаци и сопи,и за връщане на надвзети данъци по реда на хайдутлука,нищо чудно чинониците да са писали християните за мюсюлмани,вместо да изядат бой при обречен опит да съберат съответните данъци.

 18. 18 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  [quote#15:"fec32306340"]ислямизацията е била постепенен процес[/quote]

  Имало е съгледвачи, които са докладвали на религиозните власти за отклоненията на новите мюсюлмани от исляма. Наказанията са били според шериата....

 19. 19 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1120 Любопитно

  До коментар [#6] от "Моди трий нищо да не остане!":
  За радост?!? Явно за такива като теб научната обективност е порок?
  На Балканите,за съжаление, идеологиите винаги са вземали връх над науката като цяло,а историческите дисциплини винаги са били първа жертва на ентусиазираните радетели за светло минало и бъдеще...
  Затова сме и в това положение,но на някои явно им харесва да са скарани с действителността : -)

  ThePirinEagle
 20. 20 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  [quote#17:"slonsco"]Ако избора е бил между мюсюлмани или данъкоплатци[/quote]

  Избора е бил между християнин и мюсюлманин. Все пак, повечето ни предци са предпочели да плащат повече данъци, но да си останат с религията на дедите си...

 21. 21 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#19] от "thepirineagle":

  Историята се пише с документи, извори. Не със "знае се, дека се знае"....

 22. 22 Профил на myspam
  myspam
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Че, помаците са българи - българи са няма спор. Че са мюсулмани - мюсулмани са няма спор! Че повечето от тях доброволно са приели исляма(поради икономически причини) най-вече 16-17 век и това няма спор. Че има насилствено помахамеданчване - има , има и доказателсва, но повечето са приели исляма доброволно - тов е истина. НО НЕ Е ИСТИНА , че това НЕ било политика на Османската империя. Османската империя се е нуждаела да приобщи и подчини новите земи - затова използвала най-вече исляма. Ако искаш да не плащаш данъци (или да плащаш, по-малко), възможност за държавна работа, награди от властите -земи , гори само ако станеш мюсулманин - това е политиката. След това властите използвали умело религията като разделителна ос и противопоставяли един на друг хората от една и съща етност - справка Априлското въстание и помаците от Тъмраш, които се оказват коварен нов в ръцете на Империята. Също така не е вярно и това за Дружба Родина - има много , много хора от помаците, главно по-интелигентните от тях които са съоснователи и подкрепящи движението и се връщат към българския си корен! Това, че някой е използвал Дружба Родина през годините (комунисти, ДС и т.н) не може да промени същността и идеалите на организацията.

 23. 23 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4710 Неутрално

  До коментар [#13] от "dobrich": По принцип в българското общество от 19-ти век категорията на слугите е слабо развита, временните и постоянни слуги /за цял живот/, които в Западна Европа са от 5 до 15% от числеността на населението са 1-2%. Дори селскостопанските ратаи се наемат за половин година, а не за цяла година. Домашните прислужници са рядкост - вижте и у Симеон Радев.
  Това не е Западна Европа, където според Фернан Бродел през 14 до 18 век всяко домакинство, разполагащо с повече от едно помещение, включва слуги!
  Поради тази причина и са се отказали! Просто за тях е нямало място.
  Но съм имал колежка-чиста българка с явно изразени негроидни черти, а преди няколко години ни занимаваше в Института един господин, който си направил анализ на ДНК и установил, че е с произход "южно от Сахара". Трябвало да пренапишем историята за етногенеза на българския народ заради него! Така че смесване с негроиди било през османския период, било по-рано, е имало.


 24. 24 Профил на sapka6
  sapka6
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Хайдееее , пак наляхте бензин в огъня !

 25. 25 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1294 Весело

  [quote#23:"patsis"]е с произход "южно от Сахара". Трябвало да пренапишем историята за етногенеза на българския народ заради него! Така че смесване с негроиди било през османския период, било по-рано, е имало[/quote]

  Че как пък разбрал, че е с произход точно южно, а не югозападно от Сахара!?..........Щом е имало роби по нашите земи в древността, логично е да е имало и роби африканци.

 26. 26 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1120 Любопитно

  Не съм чела изследванията на авторката,но ако погледнете териториите обитавани от различните богомилски общности на Балканите преди идването на османците и ареалите с компактно славянско мюсюлманско население в Родопите, Западна Македония и Босна, ще стигнете до интересни изводи...Добавете и факта за внезапното "изчезване" на богомилите от хрониките и други исторически източници и документи : -)

  ThePirinEagle
 27. 27 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4710 Неутрално

  До коментар [#18] от "dobrich":Моя позната гъркиня бе по произход от градчето Кроми, областта Понт в Североизточна Анадола. Неин роднина бе написал История на Кроми.
  Градецът е бил важен желязодобивен център както Самоков.
  До първата половина на 19-ти век жителите му официално се считат за мюсюлмани. Всъщност са криптохристияни, с нелегално духовенство дори. Когато им се налагало да вземат снахи от истински мюсюлмани, снахата била посвещавана в тайната едва когато "връщане нямало". Настъпват реформите в Османската империя и се налага на младежите от Кроми да служат в армията, което не им се харесва. Зпочва борба, продължила повече от десетилетие за да бъдат признати за християни /завършила през 1850-те години/.
  Та толкова за съгледвачите и тяхната ефективност. Зорлен гюзеллик олмаз!

 28. 28 Профил на savsemnov
  savsemnov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Винаги и във всяка държава, сред всеки народ е имало жалки ренегати-изменници. Но напоследък на зле отиват нещата, защото тези отцепващи се псевдоинтелектулни отрепки лапат големи пари отвън.
  Тази Иванова отчита ли 24-те години зависимост на българомохамеданите от ДПС, постепенното им откъсване от корените на българския род, чрез целенасочено експлоатиране на икономическите и социалните проблеми в страната...
  И тези неконтролирани чужди фондации - Науман, Бош, мош и т.н., дето уж били дълбоко демократични и незнам си още какви били... Не че съм путинист, но не бива да се толерират тези структури, защото те рушат държавните устои!!!
  Т.е., според тях ние българите задължително сме лоши, тоталитарни, зли балкански субекти и насилствено сме връщали в християнството мохамеданите и пр. и пр. Само дето не сме ги изклали като едно време последователите на техния Пророк Мохамед нас са клали, който се съпротивлява разбира се, а останалите послушно и доброволно са станали мюсюслмани...
  Таци Иванова да ме извинява, но много фриволни обяснения скалъпва и как омаловажава авторитетни историци, защото имат българско съзнание и поддържат с делото си обратанта позиция.
  Тази за съжаление е много опасен, ретрограден опонент, работеш в посока по-нататъшно съсипване на народностните и обществените връзки - не работи за спояване на народа ни, а за продължаващото му разчленяване...
  Това нешето е криворазбрана демокрация, направо слободия и словоблудство с какво ли не!

 29. 29 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4710 Весело

  До коментар [#25] от "dobrich":Наистина ли не знаете политкоректния израз "произход южно от Сахара" вместо "негроид"?

 30. 30 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#27] от "patsis":

  В Понт няма гърци след 1922 г. така че трудно ще се докаже това което си написал.

 31. 31 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1294 Весело

  До коментар [#29] от "patsis":

  О.к. няма да спорим за това..

 32. 32 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4710 Неутрално

  До коментар [#26] от "thepirineagle":Хм, зависи доколко богомилите са се съобразявали с изискването на вероизповеданието си да не раждат деца за Сатаната! Биха могли доста бързо да изчезнат поради ниска раждаемост.
  Но по принцип сте права - частично преминават към исляма, частично - към католицизма, честично има възвръщане към православието /напр. Павликени и доста села в СрСев България, които граничат от една страна със свищовските католици, от друга - с тетевенските помаци, по-рано заемали по-общирен район/.

 33. 33 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4710 Неутрално

  До коментар [#30] от "dobrich":Че аз не съм писал за Понт след 1922 година? Жителите на Кроми /около 10 000 / се изселват в Гърция тогава, книгата е издадена в Гърция. Моята покойна вече позната е родена вече в Серес през 1923, където семейството й, запазило капиталите си във Франция, използва познанията си в минното дело /от Кроми/, за да разработи каменовъглена мина. Поради старите връзки на семейството й с Франция /от втората половина на 19-ти век/, фамилията й бе Париси /Парижанова/.

 34. 34 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#33] от "patsis":

  Съвременната историческа наука казва на тези хора криптохристияни.

 35. 35 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  [quote#32:"patsis"]да не раждат деца[/quote]

  Така наречените съвършени богомили са се скопявали....

 36. 36 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#19] от "thepirineagle":

  Каква научна обективност има в тоя пасквил!??!?!? Къде са доказателствата?!?!? Една "професорка" вече оскотяла от глад лесно се продала за да "доказва" доброволното ислямизиране на родопите! Подобни на тази ни агитираха за "присъствие" "мита" Батак и т.н. айде моля ти се - аз на родата си ли да вярвам или на подобна платена драскачка?

 37. 37 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  До коментар [#32] от "patsis":
  Кралство Босна е тяхно/формално често владетелите са приемали католицизма или православието/. Късното богомилство определено доста се различава в много аспекти от ранните му форми. Да не забравяме,че босненската аристокрация,в болшинството си, и мнозина от велможите при Самуиловата държава са били последователи на учението...

  ThePirinEagle
 38. 38 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1294 Весело

  [quote#37:"thepirineagle"]мнозина от велможите при Самуиловата държава са били последователи на учението... [/quote]

  Това от къде го измисли?!

 39. 39 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#26] от "thepirineagle":Именно в тогава6ните богомилски райони са дне6ните славянофонни мюслюмани.Изкл4юение са албанците.А това ве4е изклю4ва насилственото приемане на исляма.Поради естеството на богомилската религия(ерес), подложена на вековни гонения от страна на официалната църква, става и доброволният отказ от християнската религия и приемането на исляма. Който отказ се оказва в услуга на империята естествено.

  ne mutlu türküm diyene.
 40. 40 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  До коментар [#36] от "Моди трий нищо да не остане!":
  Хубаво е да почиташ "родата", но фактите понякога са болезнено неприятни. От малка съм закърмена от приказките за героичната борба на дедите ми срещу Османската империя и други неприятели на народа ми, за да науча преди години за масовите убийства из Петричко и Мелнишко на мирни турци по време на Балканските войни, просто за да заграбят апетитните им имоти. За изгарянето на десетки жени и деца в училището на с.Петрово,защото били...турци. И "родата" ми са били отвън. За заколението на група сръбски деца и учителите им в двора на Роженския манастир,направо не ми се говори. Било "отмъщение" на ВМРО за окупацията на Вардарска Македония от сърбите, децата пътували от Рилския манастир за Света гора. Единият от дядовците ми бил местен ръководител по това време /1930-31/.
  Просто родовата история е "спестила" някои "подробности" на потомците...

  ThePirinEagle
 41. 41 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#40] от "thepirineagle":

  Моме, ти виждаш ли какъв период ми цитираш?!?!?! 1930-1931 и кога е ставало "доброволното" мюсолманчване?!?!?!? Сега е лесно да се гледа от призмата на "хуманното" отношение, но действията които описваш са отговор, "отмъщение", което е съвсем нормално за тези времена! Не правете на големи хуманисти - ако някой е изгорил моите родители с удоволствие бих запалил неговите! Не случайно в любимата ти религия все още има кръвнина и убийство на близък за възмездие! Народа е казал каквото повикало това се обадило! Би било редно да се гордееш с дядо си!

 42. 42 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1120 Весело

  До коментар [#38] от "dobrich":
  Усещам че те дразни термина "Самуилова държава" Нямам притеснение да я наричаш както ти харесва. За теб и без това България на Омуртаг и Република България са една и съща държава- нищо че в едната основният говорим език е бил някакъв тюркски диалект, а писменият средновековен гръцки....

  ThePirinEagle
 43. 43 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3265 Неутрално

  До коментар [#2] от "dobrich":Все пак има и доброволно приемане на исляма в големи части на Османската Имерия.Например Босна или Албания.

 44. 44 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 591 Любопитно

  До коментар [#42] от "thepirineagle":

  А коя държава е запазила писменост и език от създаването си до днеши дни в Европа? И моля да ми дадеш пример с държава поне близка с продължителност на съществуване?

 45. 45 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1120 Любопитно

  До коментар [#41] от "Моди трий нищо да не остане!":
  Какво искаш да кажеш с "тези времена" ??? Аз не съм "хуманистка", а православна и за моя Бог времена няма, за човещината времена няма и за истината времена няма.....

  ThePirinEagle
 46. 46 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#45] от "thepirineagle":

  Тогава ти предлагам публично да оскверниш и заклеймиш Крум заради черепа на Никифор! Както и да си сложиш аватар на Сюлейман или Василий - видни представители на "човещината" които леко са имали вземане даване с нас! Каквото те към нас, това и ние към тях, така е било в онези времена, сега вече е друго, човешкия живот има друга стойност!

 47. 47 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3265 Весело

  До коментар [#42] от "thepirineagle":


  [quote#42:"thepirineagle"]За теб и без това България на Омуртаг и Република България са една и съща държава-[/quote]Да не би Франция на Луи 14-ти и Наполенова Франция да различни държави?!А във Византия в най-ранния и период официален език е бил латинския,чак след два века става гръцкия-да не би да са две различни държави?!И,че ти е тръпка-я виж какви са титлите на аристокрацията при Самуил!

 48. 48 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1120 Весело

  До коментар [#47] от "yanne":
  В действителност държава "Византия" никога не е съществувала,историците изобретяват термина за удобство,обозначавайки православната Римска империя. Франция си е Франция и при Луи и при Наполеон.Но по твоята логика е една и съща държава с кралството на германоезичните Франки : -)
  Всъщност по тази логика име-държавност/държавен контиунитет и др. характеристики кучета ги яли/, най-старите държави в Европа би тябвало да бъдат Македония и Италия! Италийският съюз воюва с Рим преди Христа,появява се някакво кралство през Средновековието под егидата на германските крале и "възкръсва" отново през 1860 -та
  Невероятна логика Патриотарите винаги сте толкова забавни,но се отклоняваме от темата...

  ThePirinEagle
 49. 49 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1120 Весело

  До коментар [#47] от "yanne":
  В действителност държава "Византия" никога не е съществувала,историците изобретяват термина за удобство,обозначавайки православната Римска империя. Франция си е Франция и при Луи и при Наполеон.Но по твоята логика е една и съща държава с кралството на германоезичните Франки : -)
  Всъщност по тази логика име-държавност/държавен контиунитет и др. характеристики кучета ги яли/, най-старите държави в Европа би тябвало да бъдат Македония и Италия! Италийският съюз воюва с Рим преди Христа,появява се някакво кралство през Средновековието под егидата на германските крале и "възкръсва" отново през 1860 -та
  Невероятна логика Патриотарите винаги сте толкова забавни,но се отклоняваме от темата...

  ThePirinEagle
 50. 50 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3265 Весело

  До коментар [#49] от "thepirineagle":


  [quote#49:"thepirineagle"]В действителност държава "Византия" никога не е съществувала,историците изобретяват термина за удобство,обозначавайки православната Римска империя. [/quote]Православна става доста по-късно.Великата Схизма е половин хилядолетие след края на Западната Римска Империя.Ако по-те устройва,да ти го напиша така "Източната Римска Империя в началото ползва латински език като официален,а по-късно възприема гръцкия.Та за две различни държави ли става дума?!" Не ти говоря за религии изобщо.Унгарците като приемат християнството-друга държава ли става?!Борис,каот приема християнството -друга държава ли става България?!А що се отнася до Италия-и днес в тамошните училища се учи латински и се възприемат за наследници на Римската Империя.Не ми отговори какви са били благородническите титлите при СамОил!Що са прабългарски,а?!Нали СамОил е паднал от небето и е самовъзникнал от нищото и е създал отделна държава от нулата.Онова за "патриотарите" ще го пропусна.Като ходя до сандански ще имам възможност пак да се посмея с някоя нова скопска глупост.Както съм ти писал-жена ми е с прадядо от четата на Яне Сандански...

 51. 51 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#22] от "myspam":

  Абсолютно коректно мнение. Авторката съзнателно преиначава и премълчава някои неща.

  Няма шики-мики.
 52. 52 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#50] от "yanne":

  Пирин йигъл не е лош (мисля че е жена), но си отстоява македонистичните позиции напук на здравия разум. Негова/нейна работа, насила не можеш да му налееш.

  Няма шики-мики.
 53. 53 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 947 Неутрално

  [quote#20:"dobrich"]Все пак, повечето ни предци са предпочели да плащат повече данъци, но да си останат с религията на дедите си... [/quote]
  Неплащането на данъци е обичай на предците от незапомнени времена.Да излъжеш данъчните не се е считало за грях,а за чудо.Сега е наука и изкуство.
  Пък и тези архивни записи са писани от неособено добросъвестни чиновници от Османската империя.Вероятно са предпочели да си получат рушвета и та натъкмят регистъра според събраните данъци,вместо да изядат боя и после да го отнесат и от началството си.Какви са били тия праведни мюсюлмани с лозя.По нашите земи е имало и села с църква и джамия,и само с църква,и само с джамия или без нито църква,нито джамия,но за село без лозе,казан за ракия и кръчма не съм чувал.
  Пък и религиозен или друг фанатизъм по нашите земи не се хваща.Роднините,приятелите и съседите винаги са били и над бога,и над царя,който и да е той,дори над пъдаря .
  Танали гърците ,според получените субсидии са засадили цялата си територия на два етажа с маслини,а са получавали субсидии и за портокали и лозя.

 54. 54 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4710 Неутрално

  До коментар [#34] от "dobrich":Знам.
  А за общности, като помашката, също си има термин - етноконфесионална общност. Пример - маронитите в Ливан, коптите в Египет.

 55. 55 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4710 Неутрално

  До коментар [#35] от "dobrich":
  Говорим за основната маса.
  Но континуитетът е голяма работа.
  Богомилските ереси се разпространяват във Франция /а също в Италия и Испания/ тъкмо в районите, които при Великото преселение на народите са завладени и частично заселени от германци-ариани. Пак в същите райони на Франция през 16-и век се разпространява калвинизмът. И пак същите райони през 18 век показват относително по-ниска брачна раждаемост /преди ограничаването на раждаемостта да започне в цялата страна/. Тази по-ниска брачна раждаемост се запазва и сто-сто и петдесет години по-късно - през втораа половина на 19-ти век. В същото време райони с относително ниска раждаемост в Италия и Испания са пак северните - където е заселването на ариани и богомилските ереси.
  Тази картина се запазва във Франция и до 1980-те години /за следващия период не съм срещал регионални данни/, а в Испания и Италия и до днес! Общата раждаемост е намаляла над три пъти, но различията са се запазили - и то сред популации, които в началото на 20-ти век са уж над 99% католически.

 56. 56 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4710 Весело

  До коментар [#39] от "hasanço":Албанците, Хасанчо, не са славофонни и следователно, не са изключение!

 57. 57 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3265 Неутрално

  До коментар [#52] от "Daniel Defoe - Аз ходя на протест. А ти?":


  [quote#52:"Daniel Defoe - Аз ходя на протест. А ти?"]Пирин йигъл не е лош (мисля че е жена), но си отстоява македонистичните позиции напук на здравия разум. Негова/нейна работа, насила не можеш да му налееш. [/quote]Твърди,че е жена.Не мога да и променям мнението.По-скоро се забавлявам.

 58. 58 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#54] от "patsis":абе що навсякъде си измисляш глупости - казва се конфесиална а не етноконфесиална - щом има етно значи има и народ , а конфесията означава само религия, различие по религиозен признак. Помаците и коптите изобщо не могат да бъдат сравнявани - коптите са си съвсем отделен етнос с коптски език - сигурно не си чувал, но това е вариант на древноегипетския....

 59. 59 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1294 Весело

  [quote#42:"thepirineagle"]Усещам че те дразни термина "Самуилова държава" .... България на Омуртаг и Република България са една и съща държава - нищо че в едната основният говорим език е бил някакъв тюркски диалект, а писменият средновековен гръцки....
  [/quote]

  хехехехе.....Аз изобщо не съм писал, че нещо в твоя текст ме дразни!? Извърташ.....Просто констатирах, че няма никакви богомили сред Самуиловите велможи, както ти твърдиш.....България на Омуртаг и РБ не са една и съща държава - първата е част от езическия период на Първата Българска държава, РБ е част от републиканския период на Третата Българска държава. Колкото за езика - в историята има много и най различни примери за различни официални езици в отделно взети държави. Примерно - във Франция първоначално официален език е езика на франките, германско племе, официалния език и писменост на Александрос Мегас е гръцкия.....Какъв ти е проблема на тебе с езика в древна и сегашна България?!

 60. 60 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  [quote#43:"yanne"].Например Босна[/quote]

  В Босна е станало след измама. Босненския крал и семейството му са пленени от турците, те им обещават запазване на властта, ако приемат исляма и агитират и останалите жители на кралството да го сторят. Били разпратени писма с кралския печат по куриери до всички босненски велможи. Само в Херцеговина не се подчинили...Краля и семейството му въпреки това били ликвидирани!........

 61. 61 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1294 Весело

  [quote#53:"slonsco"]Роднините,приятелите и съседите винаги са били и над бога,и над царя,който и да е той,дори над пъдаря[/quote]

  В художествената литература е така....

 62. 62 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  [quote#40:"thepirineagle"]За изгарянето на десетки жени и деца в училището на с.Петрово,защото били...турци. И "родата" ми са били отвън. За заколението на група сръбски деца и учителите им[/quote]Не съм чувал за тези случаи - може ли да посочите източници?

 63. 63 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1294 Любопитно

  [quote#40:"thepirineagle"] изгарянето на десетки жени и деца в училището на с.Петрово,защото били...турци.....За заколението на група сръбски деца и учителите им в двора на Роженския манастир,направо не ми се говори. Било "отмъщение" на ВМРО за окупацията на Вардарска Македония от сърбите, децата пътували от Рилския манастир за Света гора[/quote]

  От къде ги имаш тия сведения?! Не е възможно само дедо ти да е свидетел!?........

 64. 64 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  [quote#42:"thepirineagle"]За теб и без това България на Омуртаг и Република България са една и съща държава- нищо че в едната основният говорим език е бил някакъв тюркски диалект, а писменият средновековен гръцки...[/quote]Не съм адвокат на "добрич", но е повече от ясно, че има приемственост между двете държави. Иначе 12 века са голяма дистанция и ако сравнявате държавата на Каролингите със съвременна Франция или на Вилхелм Завоевателя със съвременна Великобритания също ще установите съществени разлики. Но това не пречи да се говори за приемственост (колкото и да е условна).

 65. 65 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1294 Весело

  [quote#64:"Николай Николов"]има приемственост между двете държави[/quote]

  Даже между Трите Български държави има приемственост и не само в името. Доказателства: Омуртаговата колона в църквата Св. 40 мъченици, писмата на цар Калоян до папа Инокентий ІІІ, коронацията на цар Фердинад също в църквата Св.40 мъченици в 1908 г. и много други.....Аз бих попитал Пиринската орлица къде са доказателствата за континуитет между днешна РМ-Скопие, българския цар Самуил и Александрос Мегас?!

 66. 66 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2975 Неутрално

  Една от видните антибългарки привидно прави крачка назад към научната безпристрастност но това не и пречи да ни пробутва пак лъжливите си тези удивително съвпадащи с турската гледна точка. По отношение на доброволната ислямизация няма как да ни убеди, че това не е целенасочена политика на Османската империя, дори и в случаите на т.н. доброволна ислямизация по икономически причини. За насилствената ислямизация - нито дума сякаш такава не съществува. Факт е че тя е преобладаваща в периода на възход на империята до средата на 17в. И тук не се включва само масовото насилствено ислямизиране на Родопите но и вземането на кръвен данък и насилственото отвличане на деца и млади жени за харемите на османските господари. За тези факти госпожата срамежливо мълчи, затова пък нормалната политика на българската държава за приобщаване на ислямизираните българи към българската нация се обявява за асимилация. И изведнъж се оказва че османците са някакви цивилизатори дали възможност на помаците да намерят идентичността си, а българите са диви варвари които искат насилствено да асимилират и унищожат високата култура на тези наши сънародници приели исляма който ги държи в мракобесното средновековие.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 67. 67 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  [quote#66:"Julian Mall"] И изведнъж се оказва че османците са някакви цивилизатори дали възможност на помаците да намерят идентичността си, а българите са диви варвари които искат насилствено да асимилират и унищожат високата култура на тези наши сънародници приели исляма който ги държи в мракобесното средновековие. [/quote]

 68. 68 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#20] от "dobrich":

  е те в началото уж са оставили само десятъка. кво да не му плащаш?

 69. 69 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#32] от "patsis":

  странно. бих разбрал да приемат няква форма на суфизъм, някакси по би се връзвало с богомилското учение.

 70. 70 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  [quote#68:"basilicum"]само десятъка. кво да не му плащаш? [/quote]

  Немюсюлманите плащали следните данъци - юшур (натурален десятък), беглик (данък върху овцете), серчим (данък върху свинете), джизие (шериатски данък), девшурме (кръвният данък).

 71. 71 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#42] от "thepirineagle":

  опа, внимавай с "тюркския диалект". този мит мисля, че вече отдавна го развенчаха.

 72. 72 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1294 Весело

  [quote#69:"basilicum"]няква форма на суфизъм[/quote]

  Щото суфизма е идеология на дервишите ли?

 73. 73 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#70] от "dobrich":

  за кой период говориш?

  въобще много нюанси от дебата тук вървят по периоди и вилаети. имало е както агресивно помохамеданчване, така и периоди на голяма толерантност. също така някои области са успявали да си издействат специални привилегии.

 74. 74 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#72] от "dobrich":

  защото е езотерично учение

 75. 75 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  До коментар [#73] от "basilicum":

  За периода до Кримската война 1856 г. Когато християните в Османската империя получават равноправие с мюсюлманите...Кръвния данък е премахнат с унищожаването на еничарския корпус в 1826 г., като в интерес на истината трябва да се каже че от 18 в. за еничари се вземали и мюсюлмани...

 76. 76 Профил на Kоз
  Kоз
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#40] от "thepirineagle":

  Знам за погромите над турското население в Петричко и Мелник, но ми стана интересно за сръбските деца, опитах се да намеря някаква информация, но без успех.
  Може ли поне източник да посочиш, дори и да е сръбски?

 77. 77 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#75] от "dobrich": Кръвният данък е премахнат много преди 1826-та, мисля, че в началото на 17-ти век.

 78. 78 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#76] от "Kоз": Това за сръбските деца е измислица, разбира се. Няма смисъл да търсиш.

 79. 79 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#2] от "dobrich":

  Бре човече, попрочети историята и не запъвай като магаре на мост.
  Ако падишаха бил решил да потурчи 3-те милиона българи, щял да го направи.
  Помаците сами са си сменили вярата по икономически причини.
  Питай Трактора....

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 80. 80 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 947 Неутрално

  [quote#75:"dobrich"].Кръвния данък е премахнат с унищожаването на еничарския корпус в 1826 г., като в интерес на истината трябва да се каже че от 18 в. за еничари се вземали и мюсюлмани... [/quote]
  От 18 век еничарите са били само мюсюлмани.При това основно деца на еничари и тогава са били привилигировано съсловие.

 81. 81 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 947 Неутрално

  [quote#70:"dobrich"]Немюсюлманите плащали следните данъци -[/quote]
  Трябвало е да ги плащат.Колко са ги плащали е друг въпрос.И в "Записките по българските възстания" Захари Стоянов е описал,как са криели овцете ,за да не плащат съответния данък.И той е участвал.

 82. 82 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1294 Любопитно

  До коментар [#81] от "slonsco":

  Нима твърдиш, че българите не са плащали никакви данъци на султана?!

 83. 83 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1294 Весело

  [quote#79:"Captain Shakespeare"]Ако падишаха бил решил да потурчи 3-те милиона българи, щял да го направи. [/quote]

  Че аз кога съм твърдял противното?!

 84. 84 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#40:"thepirineagle"]За заколението на група сръбски деца и учителите им [/quote]
  Какво пък ще правят сърби в Рожен на път за Света Гора? Сърбите минават през Скопие за Гърция, не през Пиринска Македония. Стига измислици.

 85. 85 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4710 Неутрално

  До коментар [#58] от "richardnixon":Е, в литературата която съм ползвал се употребява терминът етноконфесионална точо за такива субетнически единици, които се разграничават от основния етнос тъкмо по вероизповедни причини.
  Коптите говорят арабски – египетски диалект, коптският език отдавна е мъртъв богуслужебен език, ако сте чел. Така че в момента са просто етноконфесионална група сред египетските араби.
  Вероизповедните различия са пренебрегвани дълго време, но втората половина на двадесети век и началото на двадесет и първи век показаха, че те са мощен етноформиращ фактор. Особено където се сблъскват две световни религии с оформилите се на тяхна основа цивилизации.


 86. 86 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  [quote#40:"thepirineagle"]За изгарянето на десетки жени и деца в училището на с.Петрово,защото били...турци. И "родата" ми са били отвън. За заколението на група сръбски деца и учителите им в двора на Роженския манастир,направо не ми се говори. Било "отмъщение" на ВМРО за окупацията на Вардарска Македония от сърбите, децата пътували от Рилския манастир за Света гора[/quote]
  Може ли да предоставите доказателства или документи?

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 87. 87 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4710 Неутрално

  До коментар [#69] от "basilicum":Османската империя унаследява от Римската, Ромейската и Халифата разделението на вероизповеданията на държавно, търпими и нетърпими. Търпимите вероизповедания се ползват в нея със значителна културна и съдебна автономия. За обикновените хора е било важно да принадлежат поне формално към някое от търпимите вероизповедания - католическото или православното или към държавното - заради привилегиите. Суфизмът не е организирано и признато вероизповедание в Империята.
  Доколко практичността е господствала тогава се вижда от записите на софийския шериатски съд от 18-ти век. Значителен брой християнки освен венчавката са регистрирали браковете си и при кадията, защото правата на жената при развод са били по-добре защитени при кадията, отколкото в митрополията.

 88. 88 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 684 Любопитно

  До коментар [#40] от "thepirineagle":

  Звучи в духа на сръбската и помашка пропаганда.

  Има ли някакъв вид доказателства за това?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 89. 89 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4710 Весело

  До коментар [#84] от "Каишков - Гласът на Америка":
  Четете първо, после пишете, чукча!
  Ясно е написано: по път от Рилския манастир за Света гора.
  Или според вас от Рилския манастир за Света гора се минава през Скопие?

 90. 90 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Стига глупости, 1913-та ще тръгнат сръбски деца по екскурзии. Историята е измислена от началото до края.

 91. 91 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#42:"thepirineagle"]България на Омуртаг и Република България са една и съща държава- нищо че в едната основният говорим език е бил някакъв тюркски диалект, а писменият средновековен гръцки.... [/quote]

  Я, я повтори? Българите са говорили на "тюркски" диалект! И кой ги обърна към старобългарския? Кой им удари това насилствено побългаряване?

  /не се чете/
 92. 92 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 684 Любопитно

  До коментар [#42] от "thepirineagle":

  Я пак?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 93. 93 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#86:"Cherry_Укопация на държавата"]Може ли да предоставите доказателства или документи?[/quote]

  Какви доказателства искаш да ти представи тази куха лейка? Не виждаш ли, че всичките и тези са антибългарски.

  /не се чете/
 94. 94 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  ОМО"Илинден" - ако не тръгне срещу всички, кой ще я забележи?! Така всички спорят почти изцяло с нея, превръща се във фактор или поне си мисли така.

 95. 95 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  [quote#93:"Тони Шнайдера"]Не виждаш ли, че всичките и тези са антибългарски[/quote]
  Виждам,затова я попитах за доказателства .И аз мога да си измисля някоя история за геноцид и да я разнасям из форуми,правейки се на много хард и инакомислеща.ВСъщност тоя сценарии много върви,за инакомислещите де,вдигат олелия до небесата,че само щото са малцинство на противно мнение са репресирани.ЕФтини истории.
  Тя дамата между другото се покри точно след въпросите за доказателствата...

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 96. 96 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 947 Неутрално

  [quote#82:"dobrich"]Нима твърдиш, че българите не са плащали никакви данъци на султана?! [/quote]
  Твърдя,че са плащали много по-малко,от колкото е трябвало да плащат и са правили есичко възможно да не платят,каквото могат да не платят то не само на султана,ами и на когото и да било,когато и да било,до наши дни.
  Специално по времето на султана на българите,а и на другите балкански народи са възлагани колективно дейности ,като строителсво,поддръжка и охрана пътища и подобни.

 97. 97 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#87] от "patsis":

  богомилите не са били от "обикновените хора" и са принадлежали към вид "нетърпима религия". в този ред на мисли казах, че по-скоро ги виждам да приемат езотеричен вариант на исляма отколкото нещо мейн стрийм или ако щеш практично.

 98. 98 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  [quote#59:"dobrich"]Какъв ти е проблема на тебе с езика в древна и сегашна България[/quote]
  Проблема и е, че
  [quote#42:"thepirineagle"]основният говорим език е бил някакъв тюркски диалект[/quote]
  т.е. иска да тънко да пробута тезата за тюркския произход на българите.
  Само дето генетиците доказаха,че не сме тюрки. Когато фактите говорят и боговете мълчат.И т'ва некой хора не могат да го преглътнат,и не могат.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 99. 99 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4710 Весело

  До коментар [#98] от "Cherry_Укопация на държавата":Само дето генетиците доказаха, че и турците не са тюрки, а потомци на коренното население на Анадола!

 100. 100 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4710 Неутрално

  До коментар [#90] от "fec32306340":Айде още един чукча писател, чукча не читател!
  Ясно е написано – 1930-31 година, а не 1913 година.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK