Евтим Костадинов: Определени кръгове и лица имат интерес да пречат на дейността на Комисията по досиетата

Евтим Костадинов , председател на Комисията по досиетата

© Красимир Юскеселиев

Евтим Костадинов , председател на Комисията по досиетатаНа кръгла маса в парламента депутати, граждански организации и експерти обсъждаха перспективите пред разкриването на досиетата на Държавна сигурност в България.
Председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов коментира пред журналисти предложенията за промени в Закона, непотвърдената информация, че се готви закриването на комисията, и какво трябва да бъде нейното бъдеще. В интервюто са използвани и въпроси на други медии.


Има ли риск комисията по досиетата да бъде закрита?


-Не знам дали това е риск, или нещо, което може да се случи. Не е изключение. Нищо чудно да се случи това, което се шуми и говори в последните седмици или, да кажем, два месеца по адрес на дейността на комисията, по адрес на параграф 12 /става въпрос за предложената от депутати от БСП и  "Атака" проектопромяна в закона, с която се цели да се прикрият кадри в разузнаването - агенти на бившата Държавна сигурност - бел.ред./.
А водили ли са с Вас разговори, търсили ли са Ви за мнение за преструктурирането на комисията?


- Не. Не са водени никакви разговори. Никой до настоящия момент не е попитал дори на какъв етап е дейността. Моят доклад беше така организиран (доклад, представен на кръгла маса за досиетата в парламента – б.ред.), за да се види дали в момента е удачно да се пристъпи към закриването на комисията. И какво всъщност ще стане с недовършената работа, с архивните документи, които трябва да се подредят. Изисква се определен период от време, за да стане това. Но ако архивните документи не дойдат при нас, това може и да не се случи никога.


Все пак това като че ли идва от партия, която е Вашата бивша партия – БСП. Имате ли обяснение защо така не можете да намерите общ език с тях?


- Аз считам, че там имаше виждане по този въпрос. Неслучайно споделих, че в 40-ото Народно събрание имаше консенсус (при приемането на Закона за досиетата – б. ред.). Но явно определени кръгове и лица имат повече интерес да се случат тези неща, отколкото това да бъде позиция на цялата партия.


Кои кръгове и лица?


- Виждате кои са подписали предложението за параграф 12. /Това са депутатът от "Атака" Явор Нотев и колегите му от БСП Младен Червеняков, Атанас Мерджанов, Таско Ерменков, Стефан Данаилов - (бел.ред.)


Представители на кои кръгове са те?


- Не знам, аз това казвам. Те са също членове на парламентарно представената партия БСП.


Ако комисията все пак се запази, каква е вероятността тя да премине към държавния архив и какво изобщо ще бъде нейното бъдеще?


- Това е посочено в закон като крайност тогава, когато комисията си свърши работата. Това всъщност би трябвало да бъде преценка както на Народното събрание, така и на обществото като цяло, след като се направи отчет. Ние отчитаме дейността си на 6 месеца. И тя е следена постоянно и от Народното събрание, и от вътрешната комисия. Работим активно с цел това да се случи колкото се може по-бързо, още от създаването на комисията, да наваксаме този изгубен период. И колкото се може по-бързо да се затвори тази страница в обществото и в крайна сметка да се предостави този материал от архивни документи за изследователи, историци, който както пожелае, така да го използва.


Колко време Ви трябва, за да завършите работата си?


- Ако тези, които ни предоставят документите, са прецизни, би трябвало в рамките на година и половина - две да приключим.


Вие споменахте, че разузнаването и служба "Военна информация" /военното разузнаване/ не са дали необходимите Ви данни, за да можете да проверите хората, които работят там. За колко души приблизително става дума, които не са Ви дадени като имена и не могат да бъдат проверени?


- Не мога да кажа за колко като брой. Само мога да кажа, че по закона от началник сектор и отдел нагоре те са длъжни да предоставят тези списъци с цел да бъде извършена тази проверка за принадлежност. Тук малко се спекулира, влизам в по-професионално тълкуване на закона, но ние, а и представителите на обществените организации в крайна сметка смятат, че няма опасност от срив на националната сигурност, разкриване на действащи агенти и така нататък.


Още от кои служби чакате архиви?


- Три са основните – от Министерството на правосъдието, с което влязохме в контакт и се надявам, че ще изчистим въпроса до края на годината, Националната разузнавателна служба и служба "Военна информация". Тези служби всъщност не ни дават възможност да извършим цялостна самостоятелна проверка и затова това, което в публичното пространство се използва като аргумент, че комисията не дава категоричен отговор за принадлежност, отговорът е съставен към момента на проверката. Защото при подреждането на архивните документи изскачат имена от публичните лица, които по един или друг начин не са предоставяни. След като бъдат предоставени, ние излизаме с решение и обявяваме тяхната принадлежност.


Вярна ли е информацията, че Вашата комисия е публикувала данни за действащи в момента агенти?


- Не... тези, които бяха скрити под параграф 12, когато той беше отменен, след допълнително обсъждане на архивните документи, излязохме с решение. Ставаше дума за 28 лица и виждате, те към момента не са действащи.


Един аргумент – виждате, че в момента се назначават лица, които са на длъжности в чужбина. Няма опасност за тяхната сигурност или техния живот. Към момента аз не съм получавал такава информация.


Имате ли представа как се съхраняват в момента трите архива, които все още не сте получили?


- Нямам информация.


В момента възможно ли е някой, грубо казано, да си зачисти досието оттам?


- По този въпрос – питайте съответните хора.


До каква степен връщането на параграф 12 може да скрие сериозно засегнати действащи агенти? Изминали са много години, през които разузнавателните служби са се променяли.


- Виждате, че ние за 6 години и половина сме разкрили само 28 лица. И докладваме, че около три четвърти от архивните документи са приети, потвърдени и е установена принадлежност на лица. Остава една четвърт. Да кажем грубо, че има още толкова лица. Тъй като службите по един или друг начин би трябвало да са преценили и да са правили промени.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lili56
  lili56
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Държавна сигурност създаде днешните тайни служби и "честните" олигарси!

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#1] от "burn":

  ++++ и сега от това страдаме ние.

 4. 4 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 952 Весело

  Някой да не си помисли , че тези кръгове са от правителството, сакън...

 5. 5 Профил на 300g
  300g
  Рейтинг: 563 Неутрално

  [quote#2:"Митко Василев"]Как да се изкажа, че да побъркам и двестате десебари наоколо[/quote]

  Бъди себе си и се дръж естествено - изкажи се глупаво. Не, че ще ни побъркаш, но поне няма да се изненадаме.

  Големи мислители раждаше навремето селската кръчма. Сега големи мисли ражда интернет.
 6. 6 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 952 Весело

  Бравос Митко , бравос Василев! Добре че си ти, да разбререм, че определени кръгове от ДСБ, пречат на БСП и Атака да защитят работилите за Родината наши другари...

 7. 7 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 701 Неутрално

  забележете,под имената на подкрепилите, се мъдри и Ст.Данаилов-"мастера".Този човек се изживява като"Вечната Амбър".Искам да напомня една народна мъдрост"Прекален светец и богу не е драг"!

 8. 8 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 714 Неутрално

  "Определени кръгове и лица имат интерес да пречат на дейността на Комисията по досиетата"

  Чичо , или казваш кои са тези "определени кръгове и лица" или си траеш , понеже така излиза , че хем таковата в онаковата , хем душата в рая.
  Какво ми казва "определени кръгове и лица" като не знам кои са , че ти знаеш , ама няма да ни кажеш?

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 9. 9 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#1] от "burn":


  [quote#1:"burn"]Държавна сигурност създаде днешните тайни служби и "честните" олигарси! [/quote]
  Защо не им кажеш имената ?
  Прокопиев, Любо Пъпката и те ли са създадени от ДС ?

 10. 10 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#2] от "Митко Василев":
  Пробвай да се насереш във форума. Аз не съм десебар (не съм гласувал за ДСБ), но сеир мога да гледам.
  Хайде мисли по-чевръсто, че работният ден ще свърши.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 11. 11 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  "...Евтим Костадинов: Определени кръгове и лица имат интерес да пречат на дейността на Комисията по досиетата..."
  Това, за преченето е факт. Вижда се буквално ежечасно, в коя и да е произволно избрана област и/или дейност. Но Костадинов се изживява като поредният спасител на държавата. Специално неговият проблем се решава бързо, на две стъпки. Първо, действително се закрива комисията. Второ, незабавно всички останали досиета в мрежата. Костадинов и Сие отиват на трудовата бораса. Хе, с това последното май се размечтах.

 12. 12 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#10] от "Николай Колев":


  [quote#10:"Николай Колев"]Хайде мисли по-чевръсто, че работният ден ще свърши. [/quote]
  Нали сте обявили безсрочна окупация?
  Или ти си от тези, които се прибират при мама и тати като стане тъмно?

 13. 13 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 714 Весело

  До коментар [#2] от "Митко Василев":

  Можеш например да ги питаш , защо след като злият КС върна законопроекта на Костов той се отказа да го пренапише и да го адаптира към мотивите на КС , за да може като го внесе още веднъж (или 100 пъти докато не мине) и да обезоръжи злият КС , приниждавайки го да го одобри. Можеш и да ги питаш как не ги е срам да се оправдават толкова години с КС от 1999-а вместо да внасят нови законопроекти във всичките народни събрания , в които са участвали досега.
  Питай ги , това със сигурност ще ги раздразни.

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 14. 14 Профил на Аvеree
  Аvеree
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#11] от "Мърмор":


  [quote#11:"Мърмор"]Второ, незабавно всички останали досиета в мрежата. Костадинов и Сие отиват на трудовата бораса[/quote]
  Няма да е лошо, ако окупантите поискат точно това.
  А защо ли не го искат?

 15. 15 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2609 Разстроено

  Знам , ама не обаждам !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 16. 16 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#12] от "капи":
  Тц, не позна. Давай по-креативно!

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 17. 17 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  [quote#14:"капи"]А защо ли не го искат?[/quote]
  Ами, вероятно все още не са им подали "пищов". Много актуалното "кой?", в случая може да се замести с вашето, много по-актуалното, "защо?"
  Без да политизирам нещата, подозирам, че много от подготвящите пищовите ще лъснат ди би дюс в мрежата. Кофти!

 18. 18 Профил на krasimiren
  krasimiren
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#8:"Karla Umbrella Hanneman"]Какво ми казва "определени кръгове и лица" като не знам кои са , че ти знаеш , ама няма да ни кажеш?[/quote]
  има само п.........утювци в политиката ...един няма с топки ,дето да му стиска ... и всеки плаши всеки .....

 19. 19 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Естесвено, че ДС агентите са против отваряне на досиетата.
  Докога ще я влачим тази лустрация. Време е да приключим с нея веднъж за винаги.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 20. 20 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 551 Гневно

  Във всички страни от империята на злото институциите им за народна памет ,разглеждащи престъпленията на комунистите са изградени само от пострадали и противници на комунистическия режим.Само в комунистическа България тази комисия се състои изключително от агенти и доносници на ДС,начело с този милиционер назначен от агент Буда.Броят на разработваните лица от ДС надвишава цифрата от 4 мил.човека .До сега са разкрити окло 1000 и то най-невзрачните.Тарикатите ,големите се прикриват под най-различни причини.Както върви процеса по досиетата той може би ще приключи в края на третото хилядолетие.Ето една от основните причини да не сме в ШЕНГЕН и да ни подритват ,като нищожества.

 21. 21 Профил на nspassov2007
  nspassov2007
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Тая комисия да изнесе публично ВСИЧКИ сътрудници на ДС и да се закрие! Евтимчо да не мисли, че ще цица пари още 20 години.

 22. 22 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#19] от "Lady Zeppelin":

  Феноменът БСП/ДС е сложен и неделим продукт от превъплащението на Мама Партия в годините на "прехода".
  Неговите проявления в общото ни ежедневие не само потвърждават, че метаморфозата БКП / Модерна лява партия не е приключила, но открояват и обществената ни потребност от мощен, достоверен и креативен катализатор на политическия ни живот...
  Иначе, "преходът" ни задълго ще се върти в руслото на твърде користната "безкрайност" от кънчовци и червенколювци в общото ни пространство !

 23. 23 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#22] от "dimko":

  Подкрепям напълно.
  [quote#22:"dimko"]метаморфозата БКП / Модерна лява партия не е приключила[/quote]
  Според мен, метаморфозата на БСП е само на думи, т.е. тя въобще не е започвала. Докато "поемат вината с мезета" няма как да са започнали да се променят.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Пълно отваряне на всички досиета и ПЪЛНА ЛУСТРАЦИЯ.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 26. 26 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  [quote#21:"nspassov2007"]Евтимчо да не мисли, че ще цица пари още 20 години.[/quote]

  Евтимчо, Евтимчо, ама когато от БСП го сложиха него начело на комисията, прогнозата беше че отива с мисията да потули нещата. Само за направено дотук - голямо евала! Като ченгели са разобличени лица, които в годините нито полицията, нито съдебната власт събра сили да притисне.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK