Иво Прокопиев: Поръчваш закон - имаш закон, поръчваш атака по конкурент - получаваш скалпа му

Иво Прокопиев: Поръчваш закон - имаш закон, поръчваш атака по конкурент - получаваш скалпа му


"Дойче веле" публикува интервю със съиздателя на "Дневник" и "Капитал" Иво Прокопиев. В бележка в края на интервюто редакцията изрично е отбелязала, че изказаните възгледи са на интервюирания и са публикувани без намеса. То беше анонсирано при публикацията на интервю със собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, взето след писмо на банката до медията и последвало прекъсване на договорите на журналистите Еми Барух и Иван Бедров. 


Г-н Прокопиев, говорите за България като "фасадна демокрация". Какво имате предвид?


- Имам предвид, че зад фасадата на демократични институции всъщност се защитават интересите на един много тесен олигархичен елит - лидерите на три-четири политически партии, няколко семейства, свързани с тях, и няколко бизнес структури.
Власти, които би следвало да са независими една от друга и да се контролират взаимно, са практически в едни ръце. В голяма степен съдебната власт, изпълнителната и законодателната власт, независимите регулатори и голяма част от медиите се контролират от този малък елит. Това означава произвол и липса на защитни механизми. Поръчваш закон - имаш закон. Поръчваш атака по бизнес- или политически конкурент - на другия ден имаш скалповете им, те са оплюти и омаскарени, а в някои случаи дори арестувани без причина.


Това прави невъзможен нормалния политически процес, а бизнес средата - твърде токсична. Произволът води до това, че независимо как гласуват избирателите, винаги на власт е този елит и неговите икономически интереси. Става дума за пари, за преразпределение на обществените ресурси в полза на тази олигархия. Парите купуват власт и влияние, което в крайна сметка произвежда още повече пари и така нататък. Това мрачно статукво се възпроизвежда в България от края на Тройната коалиция насам.


В многобройни публикации се твърди, че подкрепяте не само морално както тазгодишните протести в България, така и Реформаторския блок. Вярно ли е това?


- Не е вярно. Който е готов да обясни всичко с пари, значи е готов да направи всичко за пари. Това са нелепи твърдения на някого, който не е виждал лицата на хората от протеста и не е говорил с никого от тях. Протестите в същността си са морален акт срещу политическата корупция и наглосттта на олигархията, демонстрирана от управляващите при назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Не виждам как такава силна спонтанна реакция може да бъде организирана от някoго.


Често свързват името Ви с президента Росен Плевнелиев и с бившите министри Трайчо Трайков и Симеон Дянков. Имате ли с тях лични или делови отношения - в миналото и сега?


- Какво значи "свързват"? България е малко място. Нормално е активните хора от едно поколение да се познават. Нямам делови отношения с никого от тях. Смятам, че тримата бяха между успешните министри в управлението на ГЕРБ - особено това, което постигна Росен Плевнелиев като регионален министър в инфраструктурата. Това показва, че дори и един човек може да промени много неща, когато си е на мястото и когато партньорите от Европа му имат доверие.


Кои са основните Ви бизнес-проекти в момента? Казано още по-просто: как си изкарвате парите?


Аз се занимавам с инвестиционен бизнес. "Алфа Финанс Холдинг" по същество работи като private equity фонд. Придобиваме, инвестираме, развиваме и продаваме компании и инвестиционни проекти.


Хоризонтът на инвестиции е средносрочен и дългосрочен. Секторите, в които сме активни в момента, са финансовите услуги, недвижимите имоти, чистата енергия, дигиталния маркетинг и новите технологии.


Някои български медии често свързват Вашите инвестиции в областта на екологичните енергии с растящата цена на тока. Съществува ли такава зависимост?


- Същите медии свързваха варовика, който фирма "Каолин" продава за сероочистващите инсталации на въглищните централи, с повишаването на цената на тока. Все едно, че ток се прави не от въглища, а от варовик...


Възобновяващите се енергии привлякоха около 4 милиарда евро през последните години, горе-долу по равно разделени между вятърни и соларни проекти. Основните инвеститори в тези проекти са ЕБВР, Международната финансова корпорация (от групата на Световната банка), Уникредит банк, Сосиете Женерал, Лукойл, Сън Едисон, Ей И Ес, Самсунг, държавата Китай. Българските инвестиции в сектора са много на брой, но малки по размер.


Ролята на "Соларпро Холдинг" (фирмата от групата "Алфа Финанс") беше на основен контрактор при строителството на соларни паркове и в много по-малка степен на инвеститор. Не бих казал, че дейността на "Соларпро Холдинг" има каквато и да е връзка с цената на тока - обратно, заради промяната на регулаторната рамка фирмата остана с много несъбрани вземания от соларни проекти.


Наскоро журналист от австрийския вестник "Щандарт" направи паралел между медиите, чиито съиздател сте Вие, и "Нова Българска Медийна Група", като намекна, че просто става дума за защита на различни бизнес интереси. Използвате ли медиите като инструмент в деловата си дейност?


- За "Икономедиа" ми е лесно да отговоря. Вестник "Капитал" е на пазара вече 20 години, "Дневник" - от 13. Броевете и статиите са пред очите на читателите. Няма казус, в който медията скрито да е защитила мой личен интерес. Всеки път, когато се пише по тема, която засяга някоя от фирмите в групата на "Алфа Финанс Холдинг", това се отбелязва изрично.


Изданията на "Икономедиа" не просто не са инструмент, а точно обратното. Критичната им позиция през годините ме е вкарвала в множество конфликтни ситуации и кризи, в които е трябвало да отстоявам правото им да бъдат свободни и независими.


Аз не бих определил "Нова Българска Медийна Група" като медийна група, а като оръжие за разрушаване на репутацията на политически и бизнес конкуренти, което господата Делян Пеевски и Цветан Василев използват безогледно.


Последният пример е атаката срещу президента Росен Плевнелиев, свързана със семейната му къща в Гърция. По данни на компанията за медиен мониторинг и анализи "Perceptica", цитирани от в-к "Капитал", за по-малко от седмица медиите, контролирани от господата Василев и Пеевски, са публикували или излъчили 494 материала срещу президента. Напълно тенденциозно, без факти и доказателства и без да са потърсили другата страна за коментар. Това не е журналистика, това е артилерийски залп по репутацията на президента - с цел, според мен, оказване на натиск да не се сезира повторно Конституционният съд по казуса "Пеевски".


На всичко отгоре след като публично бяха представени документи, които опровергават напълно публикациите, не последва нищо. Мълчание.


Абсурдно е същите хора, които контролират медиите, извършващи подобно безобразие, да имат претенции към етичните стандарти, които прилагат спрямо тях медии като "Икономист", например.


Двама депутати от ДПС внесоха законопроект, ограничаващ дейността на офшорните компании в България, включително и в областта на медиите. Като човек, който разбира както от финанси, така и от медии, как Вие оценявате този законопроект?


Като медийна димка. Между другото, подобна разпоредба за печатните медии има и в момента в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Всяко издание трябва да идентифицира изрично кой е действителният собственик на фирмата-издател. Проблемът с офшорната собственост не е дестинацията на фирмата, а скритата собственост и възможността политиците да контролират медии през такива структури.


Механизмите на контрол и влияние в медиите са доста по-разнообразни от директната собственост. Голяма част от медиите се държат в зависимост не чрез собственост, а чрез механизми на финансиране - банкови кредити, европейски средства по комуникационни кампании, рекламни договори. Друга форма на контрол е чрез натиск на институциите - прокурорски проверки, данъчни проверки и т.н.


В продължение на вече около 10 години олигархията се опитва да установи пълен контрол върху медиите, за да може да контролира обществения дебат и да манипулира обществените настроения. Олигархичният модел на управление и свободните медии са несъвместими.


Ето два актуални примера, които илюстрират дълбочината на проблема.


В момента се готвят за приемане два закона. Единият е за премахване на забраната за тютюнопушене на обществени места, което директно обслужва "Булгартабак", защото ще увеличи търсенето на цигари. Вторият законопроект е да се ограничи силно дистрибуцията на цигари до специализирани обекти, подлежащи на лиценз. Напълно "случайно" "Булгартабак" вече е изградил единствената национална мрежа от такива обекти - "Lafka", и подобен закон всъщност му би осигурил почти монопол върху дистрибуцията на цигари. Тоест, стимулира се потреблението на цигари, като се насочва към дистрибуционен канал, който се контролира от един от участниците на пазара - "Булгартабак".


Каква е връзката с медиите? "Булгартабак" се контролира непряко от същата група около Корпоративна търговска банка. Наскоро КТБ дори придоби и директно участие в цигарената фирма. В "Lafka" на "Булгартабак", освен цигарите, ще се концентрира и дистрибуцията на вестници. След като веднъж човекопотокът се насочи натам за цигари (по закон), покрай цигарите ще се продава и другата, обществена "отрова" - вестниците на семейството на г-н Пеевски. Две в едно.


Ако това се допусне, след дистрибуцията на телевизионен сигнал, където монополът на същата група е пълен, ще се установи господстващо положение и при разпространението на вестници и цигари.


Това се случва в Парламента, пред очите на всички. Не мога да си представя по-голяма злоупотреба с власт. Държавата се управлява като фирма, а парламентът безропотно изпълнява заповедите на собствениците на фирмата.


Вече имаше такъв прецедент. В миналия парламент от мнозинството на ГЕРБ, съвместно с ДПС, беше гласуван закон, който забрани дейността на производителя на филтри за цигари "Юри Гагарин" в Пловдив. Целта беше да се принудят собствениците да продадат бизнеса. Няколко месеца по-късно, фирмата беше купена от "Булгартабак"...


Пазарната икономика е конкуренция. Конкуренцията е състезание. Регулаторите и законодателите трябва да гарантират неговата честност и равнопоставеността на участниците. Как да се състезаваш с някого, който във всеки момент може да си поръча и получи няколко закона в своя полза? Това, което се случва в България в момента, е обратното на пазарна икономика и демокрация. Това е фасадна демокрация и олигархия в чист вид. Пътят на България обратно към парламентарната демокрация започва от разбиване на порочната връзка медии-бизнес-политическа власт.

Коментари (235)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Защо не го питат Иво Прокопиев как приватизира Каолин докато е бил само на 29 години? Смешно е как се измъква по въпроса с ВЕИ-тата,защото излязоха официални информации в които той е един от хората който печели най-много от скъпия ток,доста милиони.И очевидно как е медиите му се рекламира ВЕИ и никъде не пише,че той има голям интерес в този бизнес.

 4. 4 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 616 Любопитно

  Иво май е единственият честен човек в тази държава.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 5. 5 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1205 Неутрално

  Много истини и коренна разлика с наглата демагогия на набедените за политици феодали от клана БСП/ДПС. Какъвто и да е Прокопиев, той е светлинни години пред тая сган, дето излиза и най-нагло бръщолеви за класова борба, за изостанали от времето си студенти, соросоиди и т.н..

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 6. 6 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2859 Неутрално

  А-а-а, не знаех, че "пещерняците" са продали фабриката на Делянчо.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 7. 7 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Има вече "фирми в сянка", организатори на протестанти. Протестанти само с викове, протестанти с викове и рупори, протестанти с викове+рупори+ хвърляне камъни - независимо по кого - по обикновени хора или жандармерия....Всичко се определя от плащането!... Шпиц-командата на АТАКА - отделно....

 8. 8 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Протестите в същността си са морален акт срещу политическата корупция и наглосттта на олигархията. [/quote]
  Много точно казано. И жалко за онези, които не вникват в същността на това!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 9. 9 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 959 Неутрално

  [quote#1:"dedo pepo"]Кога се е обадил,все е излъгал.[/quote]

  Общо взето добро интервю.Да не си кривим душата!Сигурно за нещо някъде в интервюто е излъгал,но като цяло е прав за повечето неща.Това е първото ми впечатление.
  Бих бил любопитен да прочета едно такова интервю и от Цветан Василев или Пеевски,та макар и за нещичко да излъжат.Но мисля че те няма идея все още как и кога да свалят картите.

 10. 10 Профил на deftones
  deftones
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Продължавам да се чудя защо Прокпиев ще продаде добре печелеща компания като Каолин,за да спасява медиите си,които са на загуба?

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3029 Неутрално

  Много кратко и ясно описва положението в момента-Фасадна демикрация и олигарния.Браво! А сега всички кутевчета на амбразурата.

 12. 12 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 616 Весело

  Така си е по цял свят : " Шар парата- шор бозата "! )

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 14. 14 Профил на fh11
  fh11
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Това е разказ от личен опит. И той се "заигра" в началото с проекта "Буда", но се опари. Така че, можем да му вярваме!

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на kaliman123
  kaliman123
  Рейтинг: 395 Неутрално

  отделно че тези неща за които говори не съществуват от вчера

 17. 17 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  ака е, пазарна икономика имаме - всичко, включително и законите се купува и продава на определена цена!
  Който плаща, той поръчва!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 18. 18 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Ето за това настоящите законотворци вече са пътници....

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на novina
  novina
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Умен човек - не можеш да му отречеш!

  Но по-важно е какво ще правим с мустакатия! Искаме си държавата!

  novina
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Точно, стегнато, смислено, откровено (доколкото е възможно на това ниво; и ние да бяхме там, и ние нямаше да сме 100% откровени).

  Иво Прокопиев е от нашата кръвна група - модерните, про-Западни хора в България. Една тънка прослойка, статистически незначима пред масата от червените чугуни, гербераците, впримчените от Ахмед Демир Доган турци и цигани и малоумните атакаджии.

  Прокопиев НЕ Е като тях и те го усещат. В момента заповедите са да плюят по него, но дори преди много години съм чувал червени олигофрени, които нямат проблеми с Мултигруп или Петьо Блъсков или Венцислав Йосифов, да мразят енергично Прокопиев. Което говори доста добре за Прокопиев

 23. 23 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Вчера гледах дискусията при Милен Цветков, Галя Прокопиева звучеше най-разумно сред гостите, с аргументация, за разлика от някои папагали/галки.
  Проблемът на Прокопиев е, че е много голям,и за да вървят нещата на същото ниво, трябва политически съпорт,а набъркаш ли се там, няма как да не оплискаш с...

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Държавата се управлява като фирма, а парламентът безропотно изпълнява заповедите на собствениците на фирмата."
  ----------------------------------------------

  Коментарът е излишен.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "...зад фасадата на демократични институции всъщност се защитават интересите на един много тесен олигархичен елит - лидерите на три-четири политически партии, няколко семейства, свързани с тях, и няколко бизнес структури."
  Елитните семейства Прокопиеви и Плевнелиеви включени ли са по подразбиране?

 28. 28 Профил на Адриана Димова
  Адриана Димова
  Рейтинг: 782 Неутрално

  "Аз не бих определил "Нова Българска Медийна Група" като медийна група, а като оръжие за разрушаване на репутацията на политически и бизнес конкуренти, което господата Делян Пеевски и Цветан Василев използват безогледно."

  Абсолютно точно казано!
  Широко са развързали кесиите и плащат ли плащат на полирани мозъци да пишат откровени лъжи и да манипулират...манипулируемите, както и са готови и на физическа разправа с неподатливите.
  Противна сган от мерзавци!

  Не причинявай другиму това, което не искаш да се случи с теб!
 29. 29 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Власти, които би следвало да са независими една от друга и да се контролират взаимно, са практически в едни ръце"

  Това го имаше при Боко. Сега, доколкото ми е известно, президентската институция се контролира от "други ръце."

 30. 30 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Иво Прокопиев можал инвестирал във фотоволтаични проекти.Нормално е и да иска да печели от тях.Проблема е,че 20% ВЕИ-та трябваше да ги достигнем до 2020г.Балъците сме ние не тези които спечелиха.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 959 Неутрално

  "Механизмите на контрол и влияние в медиите са доста по-разнообразни от директната собственост. Голяма част от медиите се държат в зависимост не чрез собственост, а чрез механизми на финансиране - банкови кредити, европейски средства по комуникационни кампании, рекламни договори. "-
  Обърнал е внимание на най-важното.Доста политици ще се засрамят като чуят това.Стига да им е останало чувство за срам.Те най-добре си знаят как стават тези работи. Министър
  В. Найденов от бившият кабинет сигурно вече се е изчервил до ушите.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#23:"tibidabo.da"]Вчера гледах дискусията при Милен Цветков[/quote]
  Не се напъвай, и ние гледахме. "Аргументите" бяха слаби, та слаби...

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Какво по-добро доказателство, че г-н Прокопиев казва неудобни истини, от истерията на платените тролове?

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на petark
  petark
  Рейтинг: 450 Неутрално

  следващата сфера на контрол на Пеевски и КТБ е българския футбол - с достатъчно сериозна аудитория, с крайни футболни запалянковци, които лесно могат да бъдат използвани за всякакви поръчки.
  КТБ има пряка собственост в Ботев. Непряка собственост в Левски - посредством основния спонсор ВТБ Капитал, общата собственост с Батков във вестниците Стандарт и 7 дни спорт. За мен някаква форма на контрол в ЦСКА - чрез поставеното лице Александър Томов и неясното финансиране; преди първенството Титан "продадоха" участието в лига Европа на Ботев. Едновременно с това ТВ7 излъчва мачовете, като е спонсор на абсолютно всички клубове чрез парите от телевизионни права.
  Жална ни майка...

 57. 57 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Няма казус, в който медията /Икономедиа/ скрито да е защитила мой личен интерес."
  Че защо скрито да ви защитава, г-н Прокопиев? Съвсем открито си го прави. Само неудобните коментари се скриват, пардон трият.

 58. 58 Профил на Адриана Димова
  Адриана Димова
  Рейтинг: 782 Неутрално

  [quote#53:"Питанка"]Какво по-добро доказателство, че г-н Прокопиев казва неудобни истини, от истерията на платените тролове? [/quote]

  +++++++++++++++++++++++++++++++++

  Не причинявай другиму това, което не искаш да се случи с теб!
 59. 59 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Изданията на "Икономедиа" не просто не са инструмент, а точно обратното."
  Помогнете, колеги съфорумници - кое е обратното на "инструмент"?

 60. 60 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  И аз отдавна го подозирах туй, че фототоците не дигат цената. В момента са 634 МВт х 50 стинки за квч = 370 бона на час.
  Значи общо 4 милярда евро за екотоци х 16% държавногарантирана печалба = 640 млн евро требва да отработва матряла сека година. Това е полезно, понеже по тоя начин се дига бевепето.

 61. 61 Профил на ЧеГоБараш
  ЧеГоБараш
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Абсолютно верни твърдения. А що се отнася до цигарения монопол и схемите, които подготвят групата на КТБ е едно към едно с действителността. Твърдя го като човек от бранша!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 62. 62 Профил на krastitel
  krastitel
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Браво за това интервю! Точна и ясна диагноза на болестта и посочване на тумора.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  krastitel
 63. 63 Профил на nekoj_ot_dale4e (дисидент za "Икономедиа" )
  nekoj_ot_dale4e (дисидент za "Икономедиа" )
  Рейтинг: 395 Весело

  леле какво чистка, явно отговора требва да е да. Добре де Иво Прокопиев е най-уминия и интелегентен човек раждал се по Бьлгарските земи... Като такьв зпочва бизнес и става най-почтенния бизнесмен на света. Напьлно вярвам на Иво и вестниците му. Всички които са сьгласни с мен да гласуват с - и тези които не са сьгласни с +...

 64. 64 Профил на Адриана Димова
  Адриана Димова
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#59] от "jozi81":

  Когато се вади от контекста и най-умното изречение губи смисъл.
  Ама нали така са ви инструктирали...

  Не причинявай другиму това, което не искаш да се случи с теб!
 65. 65 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  интервюто е кратък синтез на политическата и икономическата обстановка в момента.

  фасадна демокрация - олигархията е на власт и е засукала мустак.

  платените тролове обезумяха.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 68. 68 Профил на pentcho
  pentcho
  Рейтинг: 450 Неутрално

  И БСП и ДПС са руски агенти. От край бреме комунистите гледат и слушат само на североизток. Сега гледат и слушат какво прави Путин и правят същото - управляват заедно с олигархията. Дали получават директно заповеди и указания от Путин не знам, но управляват като него.
  Европейски съюз, демокрация, права на човека - за тях това е само камуфлаж на ограбването на държавата и подчинението на всичко.
  Комунистите не са хора, те са мутанти (изроди) на човешкия род, които нямат в гавите си и следи от етика, морал или такива подобни.

 69. 69 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#61:"poluivanov"]Твърдя го като човек от бранша!
  [/quote]
  Дай си мнението, като "човек от бранша" по следното:

  Прокопиев: "Единият е за премахване на забраната за тютюнопушене на обществени места, което директно обслужва "Булгартабак", защото ще увеличи търсенето на цигари.

  На пазара у нас са цигарите не само на Булгартабак, но и на всички западни мултинационални цигарени компании. И техният ли интерес обслужва подобен законопроект? Ами дайте да ги изгоним, да решим проблема с контрабандата на цигари, и ще се съглася с вас.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 71. 71 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  "...След като веднъж човекопотокът се насочи натам за цигари (по закон), покрай цигарите ще се продава и другата, обществена "отрова" - вестниците на семейството на г-н Пеевски. Две в едно..."

  Бих казала даже, че вестниците на цитираното семейство са отрова без кавички.

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 72. 72 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#0:"статия"] То беше анонсирано при публикацията на интервю със собственика на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, взето след писмо на банката [/quote]
  Тъй, тъй..и чупката у кръста! Ного е важно!

 73. 73 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#64:"Адриана Димова"]Когато се вади от контекста и най-умното изречение губи смисъл. [/quote]
  Не си права, Димова. Истински умните мисли, дето от векове се цитират, нямат нужда от контекст за да ги разбираме. Тях чети, че тук много контекст, ще се объркаш.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  А всичките олигарси са П А Р А З И Т И!
  Ако бяхме нормална държава, до един да бяха Ф А ЛИ Р А Л И! Да, така е, както казва заглавието, но ако ще се протестира от мен, то ще е срещу системата издигнала както Цветан Васлиев до пръв олигарх, така и до същата система, издигнала и направила и останалите олигарси такива! От средно бедни българи 89-та!
  Защото излиза, че се протестира срещу един олигарх, и в подкрепа на друг/други! Тук няма да отварям тема кой/кои олигарси ми бъркат повече в джоба, защото това мен ме вълнува най-много, а не кой олигарх или кой политик колко книги е прочел и колко възпитано като Прокопиев, високомерно като Цветан Василев и Орешарски, или мутренски като ББ се държи!
  А всичките олигарси са П А Р А З И Т И!
  Ако бяхме нормална държава, до един да бяха Ф А ЛИ Р А Л И!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 76. 76 Профил на 993
  993
  Рейтинг: 599 Любопитно

  Точни попадения в анализа на Прокопиев! За съжаление никой не е идеален, включително и той. Има си своите косури, но поне се бори за кауза, за която се борят и студентите и протестирещите вече повече от 5 месеца... България стигна дъното по отношение на държавно управление, съдебна система, медийни поръчки... Ако така продължава, световната финансова криза ще ни изглежда като добър спомен на фона на бъдещите икономически перспективи на България.

  911,959,964,993
 77. 77 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#4:"tibidabo.da"]Иво май е единственият честен човек в тази държава. [/quote]
  ........
  Не зная дали се опитваш да иронизираш, но да - казва горчиви истини. Като тази например: "обществена "отрова" - вестниците на семейството на г-н Пеевски. "
  Не съм му фен на Иво, но ме кефи начинът му на изказване.

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 78. 78 Профил на nekoj_ot_dale4e (дисидент za "Икономедиа" )
  nekoj_ot_dale4e (дисидент za "Икономедиа" )
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#69:"jozi81"]Прокопиев: "Единият е за премахване на забраната за тютюнопушене на обществени места, което директно обслужва "Булгартабак", защото ще увеличи търсенето на цигари.

  На пазара у нас са цигарите не само на Булгартабак, но и на всички западни мултинационални цигарени компании.[/quote]

  При това тия които са клиенти на Булгартабак са от хората които не могат да си позволят нещо по-качествено тоест западни цигари. А в заведенията искат пари и не пускат да седнеш на маса за да изпушиш цигара... С две думи Булгартабак няма нищо общо сьс закона.

 79. 79 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#76:"993"]Точни попадения в анализа на Прокопиев! [/quote]
  Помазвач))))))+++++++

 80. 80 Профил на petark
  petark
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#61] от "poluivanov":

  а не ли подготвя средата за промяна в акцизите по начин, който ще облагодетелства родните марки на Булгартабак
  Крайно време е Виктори да привлече пазарен дял за сметка на "буклуци" като Марлборо и Давидоф

 81. 81 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Всичко казано от Прокопиев е точно и ясно. Фасадната демокрация постепенно започва да застрашава националната сигурност от прояждане и преяждане от власт на малка група ,да ги нарека, хора. А ако т.н. парламент отмени пълната забрана за пушене което се прави само и единствено заради Булгартабак , то това ще е поредното доказателство ,че в сградата на парламента не работят народни представители и представители на олигархията.

 82. 82 Профил на Eternal Barabarian
  Eternal Barabarian
  Рейтинг: 948 Весело

  [quote#77:"Скакауец"]Не зная дали се опитваш да иронизираш[/quote]
  Не иронизира! Поне в случая е честен. Иначе до сега да са ми цензурирали коментара
  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/10/30/2171343_pregled_na_pechata_ot_30_oktomvri/#comment-1

  Предварително изгубени войни не водя!
 83. 83 Профил на nekoj_ot_dale4e (дисидент za "Икономедиа" )
  nekoj_ot_dale4e (дисидент za "Икономедиа" )
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#76:"993"]Има си своите косури, но поне се бори за кауза, за която се борят и студентите[/quote]

  А по-точно би било ако кажеш "Студентите се борят за кауза за която се бори Прокопиеф"

 84. 84 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#20:"novina"]Но по-важно е какво ще правим с мустакатия![/quote]
  ....
  Само с мустакатия ли? Ами "успелия", майка му, екзактния, серГея, злодея и ... щях да забравя режисьора на цялата драма - Н.В. Сокола.

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 85. 85 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Г-н Прокопиев, не се правете на ангел. Вие също се възползвате от тази "фасадна демокрация". Всички сте замесени под различна форма в случващото се в страната от десетилетия и се ритате по кокалчетата. Направихте луди цял един народ с мръсните си игри.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 86. 86 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1391 Гневно

  """ Пътят на България обратно към парламентарната демокрация започва от разбиване на порочната връзка медии-бизнес-политическа власт. """
  =====================

  ++++++++++++
  ++++++++++++

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 88. 88 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  До коментар [#84] от "Скакауец":


  [quote#84:"Скакауец"]

  Но по-важно е какво ще правим с мустакатия!- цитат на коментар #20 от “novina”

  ....
  Само с мустакатия ли? Ами "успелия", майка му, екзактния, серГея, злодея и ... щях да забравя режисьора на цялата драма - Н.В. Сокола.[/quote]
  =========================

  ++++++++++++++
  ++++++++++++++

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Имам само един въпрос към Иво Прокопиев. Не знам как да го адресирам лично, затова питам на форума в неговия вестник. Ако вземе, че отговори, ще го приема не само за високо интелигентен, но и за истински честен.
  Притежава ли Иво Прокопиев "Летище Пловдив" АД на което ДП РВД е изплатило 650 хил. лв през годината? И не е ли фирма "Летище Пловдив" АД касичка с цел източване на държавни пари от държавното РВД към частни джобове, в случая на г-н Прокопиев?
  Не бъркайте с държавното "Летище Пловдив" ЕАД!
  Моля за честен отговор, както е честно изказването на Прокопиев в интервюто по-горе!

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 92. 92 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#86:"Чардо"]""" Пътят на България обратно към парламентарната демокрация започва от разбиване на порочната връзка медии-бизнес-политическа власт. """ [/quote]

  Ами нека тогава г-н Прокопиев да избира - или медии, или бизнес, или политическа власт. Не може да се стреми към всичко накуп. Пък и някак си по-морално е изискванията към другите да ги прилага първо към себе си. Едва тогава ще му повярваме, че иска "връщане обратно към парламентарната демокрация"

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK