Сотир Цацаров: Номерата в СДОТО, за които е нямало разрешение за подслушване, са били основно на корпоративни структури

Главният прокурор Сотир Цацаров. Снимката е от пресконференция на държавното обвинение през май

© Анелия Николова

Главният прокурор Сотир Цацаров. Снимката е от пресконференция на държавното обвинение през майПубликуваме с известни съкращения едно от малкото интервюта за едногодишния мандат на главния прокурор Сотир Цацаров. Във вторник вечерта пред Би Ти Ви той говори за разследването за незаконното подслушване - номерата в СДОТО, за които е нямало разрешение за подслушване, са били основно на корпоративни структури; за случая "Мишо Бирата", чието разкриване зависи от намирането на оригиналния запис на разговора между бившия премиер Бойко Борисов и Ваньо Танов, който бил изчезнал; за възобновеното разследване за смъртта на  Тодор Димов-Чакъра, по което най-вероятно ще се стигне до ексхумация; за оставката на заместник главния прокурор и шеф на Националната следствена служба Бойко Найденов и други теми.


Здравейте. В анонса ви обявихме като човек с най-голяма власт в държавата. Да убедя хората, че това по конституция е точно така – главният прокурор в България има най-голямата власт.


- Не мисля, че по конституция е точно така. Иначе, доколкото… аз имам някакви претенции, че съм я чел. Вие също много пъти сте я чели. Но чак човекът с най-голяма власт в държавата…
Няма нито кой да ви свали, нито кой да ви контролира. За мен това е предпоставката за това, което казвам.
- Което означава, че главният прокурор е несваляем и неконтролируем.


Точно така. Ами да ви кажа в историята на българската прокуратура има и такива моменти. Нали?


- В историята не само на българската прокуратура, но и въобще на българската държава има такива моменти. Но нека да изхождаме все пак от положението, че главният прокурор трябва да бъде контролиран и контролируем.


От народа.
- От народа, разбира се. И от други органи.


Добре, това го приемам. Сега обаче знаете ли какво мисли народът?
- Не, не знам. Всъщност знам, но не зная точно какво ще ми прочетете.


"Вярвате ли, че ще има осъдени политици", попитахме ние зрителите на БТВ. Само 13% вярват, че някога ще видят осъден политик. Всички останали не вярват. Сега това… не, че не ви вярват на вас, но според мен това е процентът, който не вярва и на съдебната система.
- Напротив, това е недоверие към съдебната система като цяло, това е недоверие към прокуратурата, това е недоверие и към мен, разбира се. То човек не може да каже: не вярвам, нали, колко ще бъдат осъдени. На мен ми е най-лесно в момента да прехвърля топката в полето на съда - просто да кажа, нали, прокуратурата обвинява, съдът съди. Това е недоверие въобще към органите на съдебната власт. Не се оправдавам с това. То е натрупано през времето и то естествено се възпроизвежда в момента.


Бяхте човек, на когото викаха "осанна" в началото, обаче 10% имате спад в рейтинга според "Алфа рисърч". Вътрешно разочаровахте ли се от това, което видяхте?
Не. Честно казано, това ме развесели. Не защото имам спад в рейтинга, а защото по някакви незнайни причини в меренето на рейтинга съм включен и аз. Това мисля, че го знаят само хората, които правят тези рейтинги; целите, за които ги правят и отделните социологически агенции. Аз не съм политик, не съм президент, не съм премиер, за да участвам в рейтингови класации.


Призовете ги да ви махнат сега.
- Призовавам ги. Призовавам ги. Мери се рейтинг на прокуратура, не се мери рейтинг на главен прокурор.


Аз напълно съм съгласен с вас. Ама помните, че и с Борис Велчев беше същият случай. Той няколко пъти излизаше да моли.
- Това не е защото август месец рейтингът бил еди-какъв си, а пък според "Алфа рисърч" или който и да е там, сега бил еди-какъв си. Макар че ласкае, нали, рейтингът идва веднага след президента. Доколкото разбрах, 29 на 29 и аз 26 на 26. Но, ако някой си мисли, че това може да ми повлияе по някакъв начин или да ме поласкае, или не ме познава, или се лъже.


Вие допускате, че някой се опитва…
- Не се мери рейтинг на главен прокурор. Това е спекулация.


Така е. И Борис Велчев имаше същите аргументи, но те си го мереха незнайно защо.
- Аз не мога да спра да го мерят. Аз мога да кажа само какво мисля за тяхното мерене.


Добре. Не искате да ви го мерят.
- Ами мери се рейтинг на прокуратура. Ако успеем да направим нещо, с което да ни имат доверие, засега едва ли сме успели чак толкова много…


Това щях да попитам. Ако се измери рейтингът на прокуратурата?
- Можем да мерим за рейтинг. Но главният прокурор не е политик, за да се сравнява с президента, с премиера, с лидерите на опозицията и т.н. Ако мерят рейтинга на главния прокурор, трябва да мерят, не хвърлям камък в градината на колегите, и рейтинга на председателите на върховните съдилища. Някак си не звучи.


Да, но те не са толкова познати като вас. Но понеже говорим за рейтинги и за прокуратурата като цяло, не смятате ли, че прокуратурата губи от рейтинга си и може би и вие ще губите от това, защото е в съдебната власт, която пък има доста ниско доверие в обществото. Мислили ли сте, че може да се промени конституцията така, че прокуратурата да си намери място там, където е държавно обвинение? Вие сте държавно обвинение, но фактически сте в съдебната система. Не виждате ли в това противоречие?


-  Не. Вижте, моята позиция е еднозначна – че мястото на прокуратурата не е и не може да бъде никъде другаде освен в съдебната власт. Ако се върнем с лека усмивка на предния въпрос, вижте рейтинга на правителството и на изпълнителната власт, а вие искате да ни сложите там. Нали, общо взето, в дъното на рейтингите.


Всички в кюпа.
- Всички в кюпа. Сега, ако трябва да говорим сериозно, нещата съвсем не биха звучали така, както звучат сега. Имала ли е и има ли българската прокуратура обвинения от широкото общество, от всички хора, които малко или много следят какво става у нас, в това, че тя не е абсолютно политически неутрална; в това, че тя по един или друг начин се е намесвала, а според някои хора и продължава да се намесва, на никого не отнемам правото на мнение, в политическите процеси?


Е, вас ви обвиниха. За Костинброд директно ви обвиниха.
- Точно така. Някои веднага…


Ама и за енергетиката. Но това отделно. И там ви обвиниха, че участване дори в преразпределяне на пазари.
- Че преразпределям пазарите?


На енергетиката. Това беше подтекстът.
- Е, това е икономическо обвинение. Това не е политическо обвинение. Аз още съм на фазата политически обвинения. Ако бъдем елемент от изпълнителната власт, докъде ще стигнем? При тази обстановка нас ни обвиняват, че едва ли не следваме гребена на вълната. А ако станем орган или институция, която се сменя или която ориентира политиката си – правораздавателната, обвинителната, буквално със смяната на всяко правителство, това няма да е прокуратура. Това ще е правителствена обвинителна полиция. Ако това някои искат у нас…


Ама някои искат, нали? А вие какво искате? Вие какво искате в момента? Да се запази това статукво или търсите някаква плавна промяна в някаква посока?


- Аз търся промяна в самата система. Тя все още е прекалено консервативна, все още е прекалено на моменти ориентирана към това какви са външните условия и какво трябва да се направи според тях. Аз търся промяна в самата система. Но в никакъв случай не бих подкрепил, доколкото, разбира се, това зависи от мен, всякакви идеи за извеждане на прокуратурата от съдебната власт. Най-лошото, което може да се случи на държавата в този момент, според мен е формулата прокуратура към изпълнителната власт.


Кой иска това, господин главен прокурор? Имам чувството, че някой иска това да се случи.
- Това иска някой, който иска промяна и слабо обвинение, подчинено обвинение.


А, активни ли са хората, които искат това, сега?
-  Доколкото могат, са активни. Значи ние напоследък сме свидетели на какви ли не формули за промяна в конституцията. Ние сме свидетели на формули за избор на главен прокурор, не е проблем личността на главния прокурор – дали ще съм аз или някой друг. Проблемът е в механизмите на зависимост. Сменяйте правителство с избори или сменяйте правителство със служебно. Какво ще правим тогава? Ще назначим служебен главен прокурор?


Служебен главен прокурор, да.
- Може би, нали, общо взето.


Има много модели по света.
- Модели много, да.


Модели има много по света, но това, което вие искате да промените, онова решение от вчера с постепенното закриване на военните прокуратури. Това ли е част от вашата реформа?
- Това е едно от нещата. Това е едно от нещата. Ние не можем да си позволим да съществуваме в този вид. Знаете колко е размерът на въоръжените ни сили. Испания има 100 000 армия и 70 000 гражданска гвардия, която е военнизирана, подобие на нашата жандармерия, която също е подведомствена на военната прокуратура. И има цифром и словом 61 военни прокурори.


А нашите?
- Нашите са повече. Сравнете ги с армията. Вие знаете колко е коментиран броят на българската армия.


А изобщо трябва ли ни военна прокуратура?
- Не мога да кажа трябва ли ни по една причина – защото тя е залегнала в конституцията. Съществуването на военните правораздавателни органи е залегнало в конституцията. Освен това има и един такъв, как да кажа, световен принцип – хората под пагон се съдят от магистрати под пагон. Трябва ни военна прокуратура, адекватна. И, разбира се, военни съдилища, защото ние сме производни на военните съдилища, които са адекватни по численост на въоръжените сили. Иначе всяка военна прокуратура гълта, ако мога така да се изразя, по 920 000 лева средно на година бюджет. За какво? За две дела на месец?


Макар че, ако е нещо ефективно, то не са големи пари. Но очевидно не е.
- Очевидно не е. Очевидно трябва да търсим не ликвидиране, а преструктуриране.


Преди да тръгнем по конспекта, имаме тук определен брой дела, които с Цветанка сме приготвили да ви питаме за тях, един въпрос пак свързан с организационната ви част. Страдате ли, че нямате още градски прокурор като подчинен?
- Да.


И защо нямате, господин Цацаров? Това е много рисковано, най-главната прокуратура.


- Защото избор не е реализиран от Висшия съдебен съвет.


Съзнателно ли е това? Има и такива подозрения, че някой съзнателно бави избора на най-важния…
- Не, не мисля. Значи Висшият съдебен съвет, поне доколкото на мен ми е известно, или на заседанието този четвъртък, или на заседанието следващия четвъртък, ще обяви отново конкурсна процедура. Градската прокуратура е най-важната прокуратура е на практика най-важната прокуратура в страната.


Нали само тя може да се занимава с престъпления…


- Точно така. Именно затова на моменти някои в Съдебната палата се шегуват, че градският прокурор е фигура, която е по-важна и от главния прокурор.


Е, именно заради това някой се съмнява, че нарочно не се избира такава главна фигура.


- Е, това безвремие в Градската прокуратура не може да продължава повече.


Така мислят мнозина, между другото.
- Аз го мисля откровено и го казвам. Това безвремие в Градската прокуратура…


 Имате ли си фаворит вие?
- Не, нямам фаворит. Ако имах фаворит, щях да го кажа на глас.


Когото изберат колегите, той ще бъде и толкоз.
- Когото избере Висшият съдебен съвет. Но, разбира се, в рамките на този избор и аз имам право да дам глас. И ще дам глас за този, който считам за най-добър. А най-добър за мен трябва да бъде този, който е в състояние да създаде адекватна организация. Тоест да преодолее дълго продължилото безвремие.


И той няма да е Светозар Костов? Това го казвам така, просто ми хрумна.
- Колегата Костов нямам представа дали ще се кандидатира за градски прокурор.


Оттеглянето на Бойко Найденов. Вие преди седмици много остро критикувахте работата на следствието. Очевидно, че неговото оттегляне е вследствие на тази критика. Големи проблеми ли сте имали с Бойко Найденов?
- Аз не мисля, че Бойко Найденов е човек, който би се оттеглил, както вие го казвате, заради това, че на заседанието на парламентарната правна комисия аз съм критикувал работата на следствието. Работата на следствието е била критикувана преди мен. Ако продължава по същия начин, тя ще бъде критикувана и от други хора освен мен. Тя е критикувана и от самата Европейска комисия, нали, говоря в различните мониторингови доклади и срещите, които имаме. Натоварването на следствието е малко. Трябва да го кажем ясно. Целта на настоящото ръководство на прокуратурата категорично не е да ликвидира следствието или служби в това следствие, а да го накара да работи. Това обаче няма нищо общо с това, което нарекохте оттеглянето на Бойко Найденов.


Искате да кажете, че не сте имали конфликт с Бойко Найденов?
- Искам да кажа, че в петък господин Найденов ми съобщи решението си да напусне прокуратурата.


Без да го подканяте?
- Не. Не съм го подканял по никакъв начин.


Делата срещу Цветанов, които вече, казвам, са почти три. Нали така?
- Реално те не са три. Реално са две. Тъй като по отношение на третото все още до момента не е известно какво ще бъде решението на народния представител. До настоящия момент поне на мен не ми е известно да е представена декларация за отказ от имунитет. Искането е внесено в парламента. Оттам насетне на ход е парламентарната процедура.


Добре, а за тези други две, за които се спомена в публичното пространство, свързани с лекарите от Горна Оряховица, едното?


-Не, аз говоря за тези, които имат характера на досъдебни производства.


Те са две.
-Те са всъщност три, хайде така да ги уточним. Едното е с обвинение по член 288 от Наказателния кодекс – лично укривателство. Това са прословутите "не"-та върху исканията за разрешаване на специални разузнавателни средства. И по отношение на което дело вече има обвинителен акт и делото е насрочено в Софийския градски съд. Второто е делото, което е образувано за т.нар. бездействие по служба с обвинение по член 285 от Наказателния кодекс, по което има обвинени и други служители на МВР. Дело, по което все още очакваме експертиза.


Няма ли я тази експертиза?
- Тази експертиза след смъртта на…


Това е английската експертиза, която чакаме, нали, за кетчърите?
- Да, точно така. На това, което наричате кетчъри, след смъртта на българския експерт – един изключително уважаван учен, бе възложена или бе поискана от британските власти. Съдебната поръчка е все още в ход на изпълнение. Междувременно нал, това не е някаква кой знае каква голяма тайна, на 30 октомври в България бе английски специалист от фирмата производител, който по някакъв начин може би ще подпомогне наши експертни действия. Дали това ще стане, ще разберем. Но на практика ние чакаме отговора на британските власти. Съдебната поръчка веднъж бе връщана, изпратена бе повторно с категоричното потвърждение, че българската прокуратура няма каквито и да е обвинения спрямо длъжностни лица от фирмата производител на апаратурата.


А те се страхуват англичаните да не би те да се окажат под ножа на българската прокуратура?
- Не. Доколкото разбирам, това е предпоставка, която може да бъде изискана от английските власти, за да изпълнят съдебната поръчка.


А казват ли ви кога ще стане приблизително?
- Проведени са съответните разговори. Имам уверението на техни представители в България, че се прави максимума за ускоряването на тази поръчка.


Дотогава ли ще чакаме тези 875 телефона, за които се смята, че са подслушвани незаконно?
- Ние абонатите на тези 875 телефона сме ги установили. Дотогава ще чакаме, за да разберем, въпреки че те фигурират в оперативните бележници, в които оперативни бележници те фигурират сред номера, грубо казано, в съотношение 50 на 50, за които има издадени разрешения, това е проверено, дали…


Тоест половината официално се подслушват, така да го кажем.
- За половината е било налице разрешение, издадено по предвидения в закона ред. За тези 875 номера, които са фигурирали в бележниците, тоест фигурират в бележниците, разрешение няма.


Но те реално са подслушвани?
- Ние предполагаме, че са подслушвани, защото са в бележниците редом с номерата…


А експертизата трябва да покаже, че това се е случило?
- Експертизата трябва да ни покаже възможно ли е да възстановим паметта на т.нар. кетчър.


Господин Цацаров, нещо важно. Вие казвате, че знаете чии са тези телефонни номера, кои са притежателите.


- Да.


Убедена съм, че няма да говорите с имена, но…
- Не, с имена няма да говоря.. Ние трябва да достигнем до съд, това е нашата цел. Тя не е просто да движим производство.


Какви са хората, които са били подслушвани? Нещо като опит за портрет. Какъв тип, бизнесмени ли са били, политици ли са били? Какъв тип?
- Хайде да отговоря така. единственото, което ще кажа, че… Но огромната част от тези телефони са телефони, чиито абонати са корпоративни структури. Търговски корпоративни структури.


Аха. Тоест това се нарича икономическо разузнаване.

- Е, не мога да знам как се нарича. Как се нарича ще кажа, ако английската експертиза или британските специалисти успеят да възстановят паметта. Ако не успеят, ще останем с тези обвинения, с които сме в момента.


А те какво, до какво обвинение ще доведат, ако нямате тази експертиза?
- Ако нямаме тази експертиза или ако тя не даде технически резултат, обвинението ще бъде такова, каквото е сега – за несъздаване на съответните правила и допускане на подчинени да извършат престъпление.


А в другия случай вече ще има по кой текст?
- В другия случай бихме могли да мислим за обвинение директно за осъществяване на незаконни подслушвания.


Което е по-тежкия текст?
- Което е по-тежката възможност, да.


Мнозина казват, че всъщност вие обвинявате основно хора от ГЕРБ. Нали знаете този упрек към вас?
- Знам. Какво, трябва да отговоря на него?


Работите ли съзнателно срещу ГЕРБ?
- Не. Какво значи да работиш съзнателно срещу някой?


Ами има такъв упрек – че вие досега основно сте повдигнали обвинения и работите срещу политици на ГЕРБ.
- Ами досега са повдигнати следните обвинения или досега са искани имунитети, хайде да ги изброя така: два на депутати от ДПС; един на лидера на БСП и три на господин Цветанов.


Да, ама сега привикват и Борисов, чета в пресата, по Мишо Бирата, по Чакъра.


- Ами аз си мисля, че ми задавате този въпрос, но в същото време сигурен съм, че дори и под друго име делото "Мишо Бирата" фигурира в това, което нарекохте конспект.


Точно. Има го.
- Е, добре, питам ви, какво очаква обществото? Да работим по тези дела или да не работим по тези дела?


 Да работите. Убеден съм.
-
Ами, тогава като работим, защо трябва да ни задават въпроса: вие срещу ГЕРБ ли работите?


Просто трябва да очаквате всякакви въпроси и да можете да отговаряте на всякакви въпроси.
-  Не, не. Аз не мога да продиктувам въпросите или да кажа: о, на тези въпроси няма да отговарям. Аз просто се опитвам да намеря някаква логика. Ако не работим по тези дела, значи работим за ГЕРБ. Ако работим по тези дела, значи работим срещу ГЕРБ. Тогава какво трябва да правим? Да работим или да не работим? Ако ми подскажете правилния отговор…


Поддържате ли мнението на прокурор Роман Василев, който пък казва за това дело специално Мишо Бирата, че ще го доведе до край? Тоест аз го разбирам едва ли не до осъдителна присъда.
 - Разследването по това дело не е възложено на г-н Василев.


Той така се изказа.
- Той може така де се е изказал, но разследването не е възложено на г-н Василев.


А на кого е възложено?
- На съответен наблюдаващ прокурор.... Дали ще бъде доведено до край зависи от това какви ще бъдат събраните доказателства до края, както и действителната съдба на записа.


Каква е, знаете ли?
- Не, не я зная. Самото разследване трябва да установи и това. Вие си спомняте, че в един момент делото е тръгнало в насока не дали са извършени, да ги наречем най-общо престъпления по служба, свързани с упражнено влияние, а в насока на това упражнено ли е нерегламентирано използване на специални разузнавателни средства или употреба на материални носители, които са придобити чрез тях. Един голям въпрос е къде е оригиналният материален носител?


Къде е?
- Този въпрос трябва да го зададете на хората преди мен.


На кого? Дайте ми съвет на кого. Ние нямаме проблем да задаваме всякакви въпроси. Само ни помогнете, подскажете.
- Не мога да ви помогна. Този въпрос не бива да ми го задавате на мен. Не бягам от отговора ви. Към този момент аз не съм бил ръководител на прокуратурата.


Може ли още веднъж изречението за съдбата на този запис?
-Необходим ни е самият материален носител.


А не копието?
- А не възпроизвеждането му, за което може да се твърди, че е манипулирано или е получено по незаконен начин. Въпросът е, че след като има податки, че специални разузнавателни средства са използвани, даже категорични данни, къде е продуктът от тяхното използване, защото продуктът от тяхното използване в крайна сметка е веществено доказателствено средство.


Подозирам, че това дело ще бъде доста продължително, както го казвате, ще изисква доста продължителни следствени действия, предполагам. Кажете защо разпитваха Бойко Борисов по възобновеното дело за Чакъра? Това заради решението на съда по правата на човека в Страсбург ли се случи или по други причини?


- Делото за Чакъра е възстановено по силата на правило в Наказателно-процесуалния кодекс, което задължава главния прокурор в три месечен срок от съответното решение, което е постановено и влязло в сила на Европейския съд по правата на човека, да представи пред Върховния касационен съд предложение за възобновяване. Решението е в тази посока, съответства на тази процесуална хипотеза и в съответния тримесечен срок аз по закон съм бил длъжен да внеса такова предложение. Ще се върнем пак на предния въпрос. Като го внесох предложението какво правя – работя срещу ГЕРБ, а ако не бях спазил закона, какво щях да правя? Да работя за ГЕРБ. Такава би била конструкцията. Сега вече по съществото на делото. Изпълняват се точно предписанията, които са залегнали в мотивите на това решение. На първо място мое е решението и аз си нося напълно отговорността за това да прехвърля разследването на Софийската военно-окръжна прокуратура, защото разследването до настоящия момент…


Но трябва ви военна прокуратура?
- Да, разбира се. Точно затова предлагам съкращаването на две военни прокуратури от пет и да останат три. На Софийската военно-окръжна прокуратура, защото до момента то е било водено от Пловдивската военно-окръжна прокуратура и на практика констатираните в решението на Европейския съд пропуски са именно на тези разследващи. До настоящия момент прокуратурата е назначила, освен че е разпитала всички лица от състава на тогавашния специализиран отряд за борба с тероризма /СОБТ/, който е съществувал тогава и които не са били разпитвани към момента, към който следствието е било водено и след което делото е било прекратено. Та всички тези лица са разпитани и освен всичко друго е назначена една изключително тежка и голяма по състав експертиза, в която влизат съдебни медици, специалисти по взривно дело, специалисти по оръжие и специалисти по пожарно дело. Експертизата вчера разговарях или вчера бе докладвано делото от военните прокурори, които се занимаваха с него. Налице е искане на експертите за ексхумация. И най-вероятно такава ексхумация ще бъде извършена…


След десет години.
- Те твърдят, че могат да установят наличните поражения или най-малкото да вземат съответните проби. Запазени са не малко следи, така че в крайна сметка тази експертиза трябва да установи действителната причина за смъртта. И от там на въпроса: защо е разпитван Бойко Борисов? Разпитван е в качеството на свидетел, тъй като към оня момент той е бил главен секретар на МВР.


Той ръководеше операцията.
- … и от един момент насетне е ръководел цялата операция. Казано по друг начин по делото трябва да бъде изяснена цялата истина, т.е. трябва да бъде изяснена цялата операция, начина, по който тя е протекла, действията на съответните длъжностни лица, разбира се, разпитват се всички участници. Така, както е разпитван г-н Борисов, са разпитвани и тогавашният директор на РДВР Хасково, на граничния участък, командирът на отряда за борба с тероризма и прочие.


Искам да ви попитам нещо, ще продължим с конкретните /…/, но сега ми хрумна за онзи запис от Банкя, в който беше записан и прокурор и бившия премиер и други лица. Ще се изненадате ли, ако сега от някъде се появи някакъв запис, в който прокурори отново разговарят с политици, бизнесмени и дават сведения?
- Според мен нито вие ще бъдете изненадани, нито аз ще бъда изненадан. Ние най-общо сме от много време държава на записите. Ние сме, как да кажа, като галерия на флашките и флашка с галерии. Нали, нещо такова? Без да навеждам към конкретно печатно издание, просто скандал след скандал.


А въобще това трябва ли да се насърчава, някой да седи с микрофонче някъде и след това да го пуска? Това е ужасно някой да седне до вас и абсолютно незаконно да ви записва и след това да ви разпространява.
-Не съм аз този, който го насърчава… аз съм този, който би трябвало да вземе съответните законодателни мерки…


Делото "Октопод", важно, защото то мина, цялото управление на ГЕРБ мина под този знак. То беше символа на борбата с престъпността, та в този смисъл важно. Прокурорът по делото казва, че се води кампания това дело да бъде смазано. Не мога да го цитирам… Смачкано. Многопластова кампания делото да бъде смазано. Общо взето, разбира се, цитирам по памет, сега да не ровя из книжките тук. Кажете вашето мнение на главен прокурор?


Какво значи да се води кампания да бъде смазано делото? За да се води кампания да бъде смазано делото, трябва например наблюдаващият прокурор да бъде намерен механизъм, по който да бъде отстранен от него. Наблюдаващият прокурор колкото и да твърди, г-н Костов, визирам лично него, колкото и да твърди, че се води кампания за отстраняването му, изрично заявявам, че няма да бъде отстранен. Г-н Костов ще води това дело до край, така както го е започнал. Г-н Костов е бил командирован за всяко съдебно заседание с отделна командировъчна заповед, тъй като той е прокурор в специализираната прокуратура делото се води в Софийската градска прокуратура. Аз съм издал заповед, с която го командировам за което и да е съдебно заседание до приключването на делото. Нали ме разбирате? Не го командировам и грубо казано "премахвам" от длъжността ръководител на специализираната прокуратура, но съвсем ясно показвам, че той ще се явява на всяко съдебно заседание по това дело. Така че не мисля, че се води кампания делото да бъде смазано. Ако тези твърдения са свързани… Кога се появиха тези твърдения? Те се появиха след неуспешния избор във ВСС. 19 човека бяха изманипулирани, за да не изберат Светлозар Костов и 19 човека бяха изманипулирани, за да послужат на организираната престъпност, която иска да отстрани Светлозар Костов от делото "Октопод". Извинявайте, но това е или научна фантастика или плод на болни амбиции. Освен това не можеш да кажеш че искаш да те смачкат, защото не са те избрали за определена длъжност. Ако това е плод на наранено самолюбие, добре приемам го като плод на наранено самолюбие .


Всички тези едно време взривяваха асфалт, за да отстранят неудобните магистрати, нали прави се асоциация със ситуацията в Италия, сега правят всичко възможно да ги отстранят… Хайде не чак толкова. Ние навързахме или той навърза организирана престъпност с ВСС, с делото "Октопод" и прочие. Светлозар Костов ще се явява на делото "Октопод". И в същото време аз имах веднъж, за да приключа тази тема, и никой няма да го отстрани от там.


Важен е мотивът, но болезнен е, това, което сте чули от него. Усещам…
- За мен не е болезнено, аз съм свикнал да чувам далеч, как да кажа, болезнени неща. Болезнено е нещо друго - че преди да го каже на глас, г-н Костов трябваше да го каже на глас пред мен и колегите си. Г-н Костов има тази възможност, защото точно предния ден имаше съвещание на всички ръководители в прокуратурата.


 И?
- Моите колеги помнят неговото изказване.


Нищо ли не каза?
-То бе безкрайно позитивно и лоялно. Ако имаш такива обвинения трябва да ги кажеш в очите. Не го обвинявам, не ме разбирайте грешно, че е излязъл на екран на една национална телевизия, всеки има право.


Не знам дали чухте - Николай Бареков обвини днес, преди няколко часа, Бойко Борисов, че организира убийство срещу него, т.е наел е килъри, които да убият Николай Бареков. Не сте ли го чул това?
- Не... Не съм го чул, защото аз се стремя да следя информационния поток, но някак си този на г-н Николай Бареков на моменти става…


 По-атрактивен.
- Не, по-голям от възможностите ми да следя ежедневните новини.


 Дай да завършим с този случай. А какво стана с този сигнал, според който пък Цветан Цветанов е заплашвал същия Бареков заради кмета Тотев, заради тези записи, които бяха разпространени? Там вече има конкретен сигнал и производство, доколкото знам.
-Не мога да ви кажа какво е станало.


Не сте наясно?
- Не, не съм. Просто не разполагам с информация за всички дела, които се водят.


Добре, обаче делото за енергетиката би трябвало да разполагате, надявам се искрено.
- Кое от всичките?


Те са пет, пет мегадела. Играч ли сте в преразпределението на енергийния пазар – приемете така въпроса?


- Не, категорично, и то не аз. Прокуратурата категорично не играе в борбата за преразпределяне на политическия пазар и на икономическия пазар в енергетиката, пък както някой се опитва да докаже.


Защото те казват "Всичко е кухо вътре. Ние сме си взели парите по договор от държавата, което държавата е трябвало да контролира".
- Значи ще стигнем и до държавата, която не е контролирала. Или до съответните държавни органи, до съответните министри. Хайде да си зададем този въпрос: що за държава сме, при положение че Народното събрание гласува нещо – да речем, забранява нещо – що за държава сме, в която Министерският съвет гласува нещо, в изпълнение на това решение забранява нещо. Не коментирам какво, за да не визирам пряко казуса АЕЦ "Белене". И в същото време ти за това нещо имаш договор и казваш "Ами, аз тук имам договор. Забрана, не забрана – аз продължавам да го изпълнявам". Ние сме стигнали до абсурда, при който за АЕЦ "Белене" Народното събрание е казало "Не", правителството е казало "Не", обаче по документи този строеж не е затворен. Грубо казано…Тоест не са налице съответните документи по Закона за устройство на територията - там Акт 10 мисля, че беше, с който строежът е приключен. И ние ли играем в тази игра, ви питам тогава?


Да ви питам, простонародно: кой е лудият – който яде зелника, или който му го меси? Държавата си плаща на "Риск Инженеринг". Там нещо си измервали, гледали си, нещо си поддържали – нещо такова обяснява. Обаче държавата си плаща.
-: Какво можеш да гледаш, измерваш и поддържаш…без анекс към договора…Държавни органи с частни правят организация за припечелване на едни държавни пари. Думата мафиотска от мен няма да я чуете, защото я няма в Наказателния кодекс.


Ама на устата ли ви е?
- Обаче този театър продължава колко години вече? Колко години вече ние се ние се правим…


Мафиотският театър?
- Не, театърът "Белене" – той е част от целия театър. Колко години вече това продължава? Ние ту я спираме, ту я пускаме – четвърти, седми, десети, единадесети блок, в същото време плащанията по договора тихо си вървят, независимо имате или нямате строеж. Е, добре, той имал договор.


Има договор, да.
- А този, дето е участвал във вземането на решенията и не е прекратил договора? Трябва да не са установени отношения, които да водят до подбуждане за продължаване на извършването на тези плащания.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Гневно

  Цацароооов, стига пресконференции!!! Говорителят на глана прокуратура , за какво взема заплата??? Време е за работа, Цацарооов!!! Ако не ти се бачка , подавай оставка!!!

 2. 2 Профил на petark
  petark
  Рейтинг: 450 Неутрално

  случайно дали ще се потвърди, че КТБ (т.е. ДПС) беше основен коалиционен партньор на ББ
  по подслушаните конкурентни фирми имам предвид

 3. 3 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  Цацар-офф, спри да хвърляш пушилки, хвърляй оставка. Костинбродски меринджей.

  Няма шики-мики.
 4. 4 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Цуцаре, стига с тия половинчати новини.

  или излез и разкрий цялата истина, или си дръж устата затворена. като устройствата за подслушване били развалени, как сте разбрали какво се подслушва? само фабрикувате доказателства, които не можете да използвате дори във вашия Народен съд!

  подавай оставка и стани един пристав в съда в Макоцево.

  РЕФОРМИ !
 5. 5 Профил на radan_lostov
  radan_lostov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Цацааааа Костинбродска подавай оставка.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 6. 6 Профил на justAfriend - дисидент за Икономедиа
  justAfriend - дисидент за Икономедиа
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Главният прокурор коментира казуса с „Мишо Бирата” така: „Трябва да се стигне до оригиналния запис. Къде е записът е въпросът, питайте тези преди мен, аз тогава не съм бил ръководител на прокуратурата. За да има развитие по случая, трябва да се намери оригиналът на записа.”
  Знаете ли кое е “интересното”, тоест абсурдното в случая? Че всъщност въпросните записи на практика не са необходими на обвинението. Или поне критични, най-важни.И това не може да не е пределно ясно и на Цацаров, и на всеки що годе грамотен прокурор.
  Ами те по записи и за записи така или иначе не могат да внесат обвинение – то се внася за факти, а тези факти освен че са публично признати, има и свидетели, които спокойно могат да бъдат разпитани за тях, служебни, отговорни лица, като Танев и Странджев.
  И разбира се дълго крититите констативни протоколи, които прокуратурата спокойно може да изиска – и всъщност точно и само това е необходимо и достатъчно.
  Останалото – и обясненията на Цацаров – са нелепи и даже смешни.
  Значи главният прокурор вместо да си свърши работата и да разпореди на подопечните си, той призовава хората да търсели някакви си оригинали на записи и ги праща за зелен хайвер, ако има разбира се още някой да му се връзва на глупостите.
  Жалка, много жалка история. Тези до там са стигнали, че дори и едно свястно обяснение вече не могат да измислят. А ако намерят оригиналния запис, ще разследват кой го е правил и ще обвинят него...

  Кога "Дневник" ще скрие профилите, които отбягвам? http://whynot-reflect.blogspot.com
 7. 7 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Щеше да е хубаво ако Цацаров работеше толкова колкото приказваше...

 8. 8 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  Освен държава на запис сме и държава с ехо,отвътре кухо

 9. 9 Профил на Питанка
  Питанка
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Пожелавам на ЦацарOFF участта на БисерOFF.

  "Въпросителната" е просто уморена "Удивителна!"
 10. 10 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  Няма изненадани. Когато започнаха подслушванията, милиционерите ревяха от кеф, а бизнесът умираше. Тогава те казваша - аз съм чист, нямам против да ме подслушват. А на опонентите си казваха - кой си пък ти, че ще те подслушват. Днес вече е ясно, че основният губещ е бизнеса. Нещо, което се вижда пределно ясно в икономическата обстановка в страната.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 11. 11 Профил на justAfriend - дисидент за Икономедиа
  justAfriend - дисидент за Икономедиа
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Всъщност за "Мишо Бирата" няма какво да се учудваме. Публична тайна е КОЙ назначи Цацаров

  Кога "Дневник" ще скрие профилите, които отбягвам? http://whynot-reflect.blogspot.com
 12. 12 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  [quote#6:"justAfriend"]Жалка, много жалка история.[/quote]
  Естествено. нека не забравяме думите на Миро Мършата към Бойо Борисов:
  Ни са смей, вее! Ти го назначи Цацаров

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 14. 14 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  Цацаров е най-слугинажния главен прокурор за 25 години!

  Всъщност служи на БСП, родът му в Пловдив са червени комуняги!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 15. 15 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1760 Неутрално

  До коментар [#14] от "Курт Деликуртев 617 галерии plus 3":

  Значи кадровата политика на Боце е в услуга на БСП? Съгласен съм.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 16. 16 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1343 Любопитно

  [quote#11:"justAfriend"]Публична тайна е КОЙ назначи Цацаров[/quote]
  И КОЙ назначи Цацаров?

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 17. 17 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Цацаратурата, начело с голямата Цаца, не е способна да излезе от политическата си закваска и да работи законосъобразно.
  Единствената им активност е целесъобразност. А кой поставя целите - хората питат вече четири месеца по улици, универсйтети и магистрали. Скоро ще започнат да питат и в болниците, и в училищата, и в полицейските участъци...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 18. 18 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  [quote#14:"Курт Деликуртев 617 галерии plus 3"]Цацаров е най-слугинажния главен прокурор за 25 години!

  Всъщност служи на БСП, родът му в Пловдив са червени комуняги![/quote]
  Ето, Щуци, напълно съм съгласен с теб!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 19. 19 Профил на monka57
  monka57
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Дотук е нищо. Той и ДАНС какви ги готвят-ще подскачате на стола.

  Право и Икономика
 20. 20 Профил на анализирам данни
  анализирам данни
  Рейтинг: 561 Весело

  Номерата в СДОТО, са били основно на корпоративно-ТЪРГОВСКИ структури.
  ----------------------------------------------------
  Лелеей - ами ако са записали как Цв. Василев, Пеевски, Цацаров, Мая Манолова, Иван Костов, Ники Дудука и Ангел Джамбазки си разпределят ролите за деня на размисъл...

  МАФИЯ ОСТАВКА НЕ ПОДАВА, но опитите в България продължават
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Бай Стоен
  Бай Стоен
  Рейтинг: 503 Разстроено

  Тоя пич ми е рядко антипатичен. И все пак повредата може да е в моя телевизор.

  st-impex.com
 23. 23 Профил на redrock
  redrock
  Рейтинг: 561 Весело

  След костинбродската "афера" на ЦацарОФФ много бързо му се "изтърка плочата". Татарчев стария ерген си пиеше питието с Карамански, Филчев боксьора беше едно недоразумение свързано с убийството на ямболската адвокатка, Велчев ,от стар комунистически род, не може да бъде запомнен с нищо. Всички тия трима хубавци загубиха на държавата 21 години в нищонеправене за да имаме правова и справедлива държава.
  ЦацарОФФ не прави изключени. Празните приказки и нищонеправенето е привилегия само на недосегаемите.

 24. 24 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4482 Неутрално

  ,,- А не възпроизвеждането му, за което може да се твърди, че е манипулирано или е получено по незаконен начин. Въпросът е, че след като има податки, че специални разузнавателни средства са използвани, даже категорични данни, къде е продуктът от тяхното използване, защото продуктът от тяхното използване в крайна сметка е веществено доказателствено средство.,,

  Еее то бива, бива , ама както го казва народа цял бивол на курбан не бива.
  Та и за Цацаров, да се вържеш не на оригинал, не на копие, а на хартиен запис от ,,възпроизвеждане,, на нещо си, та това е тотална излагация.
  Аз ако съм на защитата направо ще ви срина с въпроса, къде е оригиналния запис на който запис да се направи съответната експертиза, а не да ми размахвате някакви хартийки с някакви ,,записи,, на нещо си прослушано хи хи хи

 25. 25 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#22] от "Бай Стоен":

  Цъ!Не е!

 26. 26 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4482 Неутрално

  До коментар [#20] от "анализирам данни":

  ,,Лелеей - ами ако са записали как Цв. Василев, Пеевски, Цацаров, Мая Манолова, Иван Костов, Ники Дудука и Ангел Джамбазки си разпределят ролите за деня на размисъл...,,

  То и да го има никога няма да излезне на бял свят.

 27. 27 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4110 Неутрално

  До коментар [#22] от "Бай Стоен":

  Не не е в твоя телевизор. Моя телевизор показва същата картина. Лъжата се разпознава безпогрешно и от далеч.

  klimentm
 28. 28 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 783 Неутрално

  защо ли ми приличаш на Пеевски

  BG e мини империя на злото.
 29. 29 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#16:"Депутат 241"]И КОЙ назначи Цацаров? [/quote]
  Боци и цвъки!

 30. 30 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#12:"Култура ми Бойко"]Естествено. нека не забравяме думите на Миро Мършата към Бойо Борисов:
  Ни са смей, вее! Ти го назначи Цацаров[/quote]

  Не разбирам хората, които плюят по БСП и компания но защитават ГЕРБ! И едните и другите са едно и също. То е ясно че, Цацаров не е избран да служи на обществото а на определен кръг от него. Плаща им се за да си затварят очите за големите кражби, които стават от 24 години в страната. Само сметката я плащаме!

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 31. 31 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  Давал, Цацаров! Мафията трябва да бъде смачкана! Щом на ГЕРБаджиите им се загряват .....метките, значи си на прав път! От теб се иска да започнеш, след това и други ще се престрашат, всяко начало е трудно, но "с малки стъпки започва всеки дълъг път"!

 32. 32 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  [quote#31:"batzdravo"]Давал, Цацаров[/quote]

  Грешка: "Давай..."

 33. 33 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 653 Неутрално

  КАКТО ВИНАГИ БАНДАТА НА ЧЕРНОТО СЪРЦЕ подкрепя ЧервеноРуската Мафия* и нейния Орган - Цацаратурата.
  ________________________________________
  *потомците и роднините на АБпФК(закоравели убийци), техните слуги и клиентела, заедно с КДС/КГБшпионите - всичките вкупом Руска агентура

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 34. 34 Профил на lubenmark
  lubenmark
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Корпоративното подслушване на практика е рекет срещу големите фирми от които може да се вземе нещо. Признание, че ББ и ЦЦ са влезли във властта, единствено да рекетират.

 35. 35 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Не съм гледал интервюто, ама като гледам въпросите май е Лице в Лице, комунисти4еските подлоги. Дори и да греша, тези жЮрналисти поне да бяха задали един нормален въпрос, а не постоянно да се навеждат. Общо взето интервюто е голям срам за журналистите, а за Цацата/съдебната състема - къде е 4ове4ето за повръщане бе Дневник?

 36. 36 Профил на nefpanta22
  nefpanta22
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Абе пухчо кажи си го направо подслушвали са БСП и ДПС Те отдавна са корпорация

 37. 37 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 667 Неутрално

  ДОГАН=ЦВ. ВАСИЛЕВ=ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ=Н. БАРЕКОВ=ЦАЦАРОВ=СТАНИШЕВ=СИДЕРОВ=ЦАЦАРОВ= КОМУНИСТИЧЕСКИ ИНТЕРНАЦИОНАЛ(СЪВРЕМЕНЕН ВАРИАНТ) !!!! ТЕЗИ СА ДРУГАРИТЕ БОРЕЩИ СЕ ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ У НАС !!! ЗА ПРАВА И СВОБОДИ, АМА ТЕХНИТЕ ПРАВА И ТЕХНИТЕ СВОБОДИ, КОИТО СА ДОСТА ПО-РАЗЛИЧНИ ОТ ПРАВАТА И СВОБОДИТЕ НА НАРОДА, ЗАПИСАНИ В КОНСТИТУЦИЯТА !!! ЦАЦАРОВ ИЗЛОВИ БАНДИТИТЕ И ДА НЕ СТОИ БЕЗ РАБОТА ВЗЕ ЧЕ СЕ ВКЛЮЧИ В КОРПОРАЦИЯТА НА МАФИЯТА !!!

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK