Д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС: С бюджета за 2014, кризата в болниците ще започне през лятото

Д-р Цветан Райчинов

© Георги Кожухаров

Д-р Цветан РайчиновОтношенията между здравната каса и болниците се обтегнаха миналия месец, когато стана ясно, че заради дефицита си от 150 млн. лв. касата ще може да изплаща по 80% от реалните дейности на лечебните заведения до края на годината. Незабавно последваха протести на лекарите – засега само предупредителни, но с потенциал да прераснат в ефективни стачни действия, ако здравното министерство не намери решение скоро.


За напрежението между трите страни и за проблемите в здравеопазването "Дневник" разговаря с д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз (БЛС) от 2009 г. насам.


(Днес, 8 ноември, ще се проведе Националния съвет на БЛС, на който съсловната организация ще вземе решение за действията си оттук нататък и ще представи позициите си по някои от наболелите въпроси. Очаквайте подробности в "Дневник".)
Какво се случва в момента между здравната каса и болниците? Какви са плановете на лекарите?


Към момента не мога да кажа, че нещо се е променило от ситуацията досега. Касата плаща 80% от извършената дейност и дава неясни обещания, неподкрепени към момента с никакъв документ, че януари ще се изплати и остатъкът.


Ясно е че касата като финансов ресурс е с дефицит от 150 млн. лв. и сега няма как да ги навакса. Единственото, което чухме е за едни 30 млн. лв. от надсъбрани вноски тази година, но с тях се покриват всъщност осемдесетте процента, а не необходимото. Затова поискахме да се намерят още 27 млн. лв., които ще стигнат поне септември да се покрие изцяло. А вече за октомври и ноември ще чакаме изплащането през януари. И за тогава се чуват срокове след 20 януари, така че месеците, в които болниците ще получават доста по-нисък ресурс, стават четири. Това съвсем ги поставя в невъзможност да функционират.


Това не е прецедент, нали? Обикновено в края на годината не достигат парите.


Всъщност досега такова нещо не се е случвало. Изключвам 2010 г., когато имаше такъв дефицит, но тогава се направи актуализация през декември и останаха само 60 млн. лв. общо да се дължат на болниците и те се платиха в началото на януари. Не беше проблем. Освен това тези плащания бяха записани на отделен ред в бюджета за 2011 г. Така беше решен проблемът и се успокои системата.


Сега, доколкото разбирам, шанс за актуализация няма, така че трябва да се търсят други източници и средства. Откъде и как – трябва да каже финансовото министерство. Това е единият проблем за тази година, а другият, не по-малък е, че в бюджета за догодина на касата са заложени 200 млн. дефицит и то отново от болнична помощ, тъй като в другите параметри почти няма промяна. На практика още към средата на годината ще се получи същото, което става сега.


Има ли опасения, че останалите 20% за последните месеци няма да се изплатят изобщо?


Засега не ги виждам заложени никъде, освен в проекта за следващата година, но там е записано, че дължимите средства ще са от резерва на касата за следващата година. Има оперативен резерв, но ако той отиде за плащания тази година, дефицитът за догодина наистина ще скочи двойно.


В останалата част от годината има ли някакви проблеми с касата? Редовни и пълни ли са плащанията?


Да, досега нямаше оплаквания. Това е първият месец, в който парите са така драстично орязани. И то за болнична помощ, а в доболничната например няма такъв проблем. Не бих казал, че касата в случая има вина – тя просто няма пари. И да иска няма как да плати, защото ако сега да речем изплати целия септември и дори октомври, през ноември пък няма да има никакви пари, което е доста по-рисково. Знаем, че е малко вероятно да се намерят всички средства до края на годината, затова казвам поне септември да се покрие изцяло, но и с гаранция, че в началото на януари ще бъде изплатен остатъкът.


Вярно ли е, че при подписването на договорите с болниците миналата година е имало нули за ноември и декември? Какво означава това и прецедент ли е?


Това не е новост, прави се от пет години. Когато се планира бюджетът за болнична помощ в него се включват и онкодейности, и интезивно, и хемодиализа и т.н. Ето с бюджета за догодина – разписани са 988 млн. лв., но без допълнителните дейности всъщност е 800 и нещо милиона. Ако се разделят на 12 се получават по около 80 млн., но тази година няма нито един месец, в който болниците да не са изразходили над 100 милиона. И за да не се налага предварителен дефицит и да се дават разчети за недостатъчни средства, се пише за десет месеца, като септември се отваря оперативния резерв на касата и последните два месеца се плащат от него. Само че тази година е изконсумиран и този резерв.


Нулите не значат, че болниците са се съгласили и приели да работят последните два месеца от годината без пари. Това е смешно и беше изсмукано от пръстите като оправдание, но няма как да послужи за оправдание.    


Лекарите ще продължат ли да протестират?


Това ще решим на националния съвет. Засега има само предупредителни протести, които проведоха доста от болниците. Искрено се надявам до тогава да има решение на проблема и да не ни се налага. Със сигурност мога да кажа, че лекарите и останалия медицински персонал нямат желание да правят протести. Може само да бъдем принудени.


Заявихте, че държавата дължи един милиард за здравни осигуровки. Може ли да обясните?


От една страна са откраднатите пари от министър Дянков, които макар че се говори за 1.4 млрд. лева са всъщност над 2.1 млрд. В края на 2009 г. бяха откраднати над 340 млн. лв., което доведе до това, че по коледните и новогодишните празници целият медицински персонал беше оставен без заплати. Тези пари на следващата година нараснаха с нови 100 млн. лв., с две прехвърляния към Министерството на здравеопазването на пари от здравни вноски, с които се платиха всякакви разходи, несвързани със здравното осигуряване. Слава богу, след решението на Конституционния съд някаква част от тези 100 млн. се върна, но останалите не.


Справедливо донякъде ме обвиняват и мен за този 1.4 млрд. лв., но се пропуска това, че министър Дянков тогава обеща със сигурност, че държавата поема всичките си вноски в пълен размер от следващата година, че ще са необходими за следващите три години по 600 млн., за да се покрият всички нужди и да се изпълнят всички необходими изисквания за финансиране на здравеопазването. Няма как да не си призная, че аз тогава се оказах един изключителен наивник, който реши, че щом министърът на финансите и премиерът поемат такъв ангажимент, той ще бъде изпълнен. Само че още на следващия ден Дянков наруши това споразумение, като прехвърли 340 млн. лв. към министерството вместо към касата.


В крайна сметка похарчени ли са тези пари? Има ли шанс да се върнат?


И похарчени да са, и макар и Дянков да го е направил, който управлява държавата носи своята отговорност и е поел ангажимента заедно с властта. Мисля, че никой не е там насила. Просто трябва да си изпълнят ангажиментите. Това, което сега е необходимо на здравната каса и на системата, са само 10% от тези откраднати пари. Да бъдат така добри и да ги върнат. Никой не може да каже, че това са свръх пари, става въпрос за около 200 млн. лв. Освен това са пари, събрани от здравни вноски и са дължими на пациентите.


А държавата редовен платец ли е на здравните вноски за гражданите на нейна издръжка като децата и пенсионерите?


Държавата по принцип не бави тези вноски, просто много си спестява - не са в достатъчен в размер. Вноската за пенсионерите вече е на 8%, т.е. се осигуряват в пълен размер с останалите граждани, но деца, студенти, бежанци, безработни и т.н. - за тях се внася по половин вноска. Само за децата държавата дължи около 330 млн. лв. Така че това са между 400 и 500 млн. лв., които биха били съвсем достатъчни, за да може да работи системата, дори да се наложи да влязат с промяна в закона за здравното осигуряване към средата на годината.


Наясно сме, че държавата е доста затруднена с финансите, но не може от това да се пести и да се рискува живота и здравето на който и да било българин. В условия на криза особено всичко друго може да остане на заден план, но не и сигурността в здравеопазването. Заедно с това ни събира данъци и осигуровки, които също не отиват по предназначение.


Парите ли са най-големия проблем в здравеопазването? Какво друго трябва да се направи?


Най-важното в момента е електронната здравна карта, която да служи за контрол – да се вижда в реално време кой пациент къде влиза, какво прави, какво му се вписва. Това означава да са свързани изпълнителите директно с регионалните каси и националната каса в обща мрежа, защото каквото и да се прави, каквито и системи на контрол да се измислят, те няма да работят без тази карта. Това е най-важното за да се осигури видимост и отчетност в системата, с което и ще се разпределят разходите ефективно. Примерът е Европа, където вече няма страна без такава карта, ние сме единствените..


След това трябва да се работи върху спешната помощ, защото тя е свързващото звено между всички изпълнители. Каква да бъде – дали спешна, или неотложна, какво ще покрива и какво не. Тогава вече може да се мине и по отделните етажи на системата – доболнична, болнична помощ, обеми видове дейности и т.н.


Какво се случва с Националната здравна карта? Частните болници са много недоволни от идеите, свързани с нея, предвид че се предвижда касата да може да сключва договори само с държавните лечебни заведения...


Имат основание да са недоволни, ако тази карта се съставя по несправедлив принцип – водещият критерии да е видът собственост на лечебното заведение, за да се сключи договор. Естествено е да са недоволни, защото това е несправедлив критерий. Мисля че и в конституцията ясно е записано, че всички сме с равни права и собствеността не може да бъде поставяна като дискриминационно изискване. Но не могат и не бива да възразяват, ако се заложат параметри за реална конкуренция, като оборудване, условия на достъп и конфорт на пациента, и най-важно - наличието на квалифициран персонал.


Всъщност най-важното е да се изработят ясни критерии, по които да се състави тази карта на лечебните заведения. За нас водещото е брой обслужвано население; на второ място са възрастовия и здравен статус на това население; и на трето – инфраструктурата. Ето три основни критерия. Категорични сме и, че за да се разкрие ново заведение, за това трябва да има становище на регионалната структура на лекарския съюз – дали има необходимост от такова заведение и от дейността, която предлага, а не да се разкриват безразборно.


А налагането на максимален брой болнични легла с Националната карта удачно ли е?


Максимум на местата е необходим, ако касата продължи да е една. Ако са повече и особено ако са частни, естествено че те ще имат правото да избират с колко и какви лечебни заведения да сключват договори. Но ако остане както е сега, само конкурентоспособността може да бъде основание, за да се сключат договори с определен брой заведения – тези, които отговарят най-добре на изискванията. Освен това максимумът не трябва да е на брой болници, а според вида дейности и съответния брой легла за тях.


Какво ще означава втори стълб или втора каса в здравеопазването за пациентите?


Ако касите са повече от една и те имат свобода, това означава, че ще имаме доста по-реална конкуренция. Касите ще избират по-прецизно болниците, с които да сключват договори, защото ако работят със слаби болници, няма да имат клиенти – просто пациентите ще предпочетат да се осигуряват в касата, която предлага по-добри специалисти. Тогава ще има условия за реална конкуренция и добрите болници ще могат да изискват по-добро заплащане. В този случай нашето условие ще е на национално ниво да се договорят минимални цени, под които да не може да се слиза. Това изисква сформирането на една сериозна работна група с представители на всички институции, заети в сферата, включително и частните, а след това едно много широко обществено обсъждане.


Голям проблем е и дефицитът на медицински кадри, лекарите масово емигрират. Какво предприема лекарския съюз по въпроса?


Какво да предприемем? При тази система, която имаме, с това 80% плащане и никаква сигурност за следващата година... Как можем да убедим тези хора да останат?


Това, което направихме сега е, че ще успеем да дадем стипендии за специализации на над 50 студенти, за да могат по-спокойно да провеждат обучението си. Заложили сме условието, че една година след това трябва да останат да работят в България. Но само това са ни възможностите. Иначе средно на година колкото завършват, толкова и напускат – между 500 и 600 човека. През 2009 г., когато поех лекарския съюз, по регистър имахме 35 хиляди лекари. Сега са 28 хиляди, мисля че тенденцията е ясна.


В тази посока ни предстои да изградим регионални и национални експертни комисии по специалности, с което ще е завършен цикъла ни за продължаващо обучение на медицински кадри. Националните комисии, начело с експерти, които ще бъдат излъчени от дружествата по специалности, ще работят по три направления –правилата за добра медицинска практика, следдипломното и продължаващо обучение на лекарите и контрола върху качеството на медицинската дейност. По същия начин на регионално ниво ще провеждат всичките мероприятия, подготвени от националните комисии.


Ще има и Национална експертна комисия, която освен с тези дейности ще се занимава и с казуси, когато има съмнение за допусната грешка или пропуски. Те ще работят без да имат име на лекаря и на лечебното заведение и ще преценяват има или няма пропуск. При становище, че има, решение за санкцията ще взимат етичните комисии. Искаме да избегнем субективния фактор. Ще могат да дават и становище по съдебни казуси, поне така е договорено за момента с прокуратурата. Но най-важно е да се изработят правилата за добри практики, за да знаят лекарите, че са защитени, тъй като там ще пише какво е задължително да се направи с пациента, какво е препоръчително и какво е забранено.


Всъщност не парите, а липсата на кариерни възможности е причината за напускащите лекари?


Това е много голям проблем. По този въпрос очакваме заедно с министерството да бъде изготвена най-после наредба за специализациите, която да отговаря на условията и възможностите в България, а не да е спънка за младите лекари да специализират. Защото много по-лесно това те правят в чужбина и при многократно по-добро заплащане. Това наистина е много голяма пречка да задържим лекарите тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Лекарите вместо да продължават да мрънкат,да спрат да са против реформата в здравеопазването.Защото както се вижда това са парите които събираме от здравни вноски и те не стигат.Защо не стигат,защото много се източват парите на здравната каса,защото имаме във всяка паланка болница,защото се работи неефективно и защото искаме със 8% здравна вноска да покриваме всички възможни здравни услуги,а това няма как да стане.Затова реформа и след това може да се мисли за увеличаване на вноската.

 2. 2 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Добре де, след като били социалисти/комунисти, защо не направят здравеопазването пак държавно?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  [quote#1:"simeonov_"] със 8% здравна вноска да покриваме всички възможни здравни услуги[/quote]
  Акцизите са почти 2 милиарда на година;4% от бвп дава бюджета.
  Това е ПЛЮС тези 8%

 4. 4 Профил на kimik
  kimik
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#1] от "simeonov_":

  Точно така иначе кацата без дъно ще продължава да тече, а пациента ще е рекетиран до дупка. Някой задава ли си въпроса защо още няма прословутата електронна здравна карта - защото без нея никой не знае кой ползва и кой плаща. В болниците пишат диагнози на поразия с оправданието, че ако пишат истинската няма да си покрият разноските. Ами да се направи първо реално остойностяване на всяка клинична пътека, а не както сега всяко лекарско лоби да дърпа към себе си. После да се спре надписването и краденето и може и да се окаже че не сме толкова болни, колкото ни изкарват фалшивите диагнози. А може и реална статистика дори да имаме, което да направи и правилни разчетите за бюджета на касата. А като се вдигнат малко осигуровките и почнат да се събират както от пациентите, така и от държавата може и да се оправим.

 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  [quote#2:"socialen"] пак държавно[/quote]
  Че то си е държавно.Тези 8% са като данък,не като осигурителна вноска.
  Структурата,която натежава на бюджета е нзок.Купува скъпо,дава си бонуси

 6. 6 Профил на kimik
  kimik
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#5] от "xmm":

  и тук съм съгласна. Съкращаване на персонала в касата и вдигане на качеството на останалите. Електронната карта ще обезсмисли цялата бюрокрация и бумащина в касата.

 7. 7 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#2] от "socialen":

  Бай Тошо го няма отдавна ако не си разбрал?!

 8. 8 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#7] от "exit13":

  Ама аз това го знам. Просто щото ги псуват, че били комунисти.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 9. 9 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#5] от "xmm":

  Нормално! Задават се Коледа и Нова Година.

  Да видим и в социалното министерство какви бонуси ще има.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 10. 10 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Наздраве докторе , има ли далаверка

 11. 11 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  [quote#1:"simeonov_"]защото искаме със 8% здравна вноска да покриваме всички възможни здравни услуги,а това няма как да стане[/quote]
  Може, може. И с 6% може да стане. А истината е, че и 20% да стане пак няма да стига. Краде се, нагло и безнаказано. Ето ви малък, всеизвестен, поне на лекарската гилдия, пример:
  Доставка на лекарства за болница. Лекарствата се поръчват и доставят в разфасовки, като в аптека. Съответно цените им са като в аптека - солени. Защо така Райчинов? В друга разфасовка цените биха били поне с 30% по-ниски.
  Краде се Райчинов. Безжалостно и безпросветно.

 12. 12 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Ще започне, Райчинов, ще започне! Нали и Ти се бореше да докараш на власт червените демони?! Сега мълчи!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 13. 13 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Парите ще стават все по малко , населението намалява не и без изключителната помощ на лекарите .Превърнахте здравето в стока , на вас не ви трябват здрави хора , а пациенти с тежки диагнози за тях се плаща повече.Всяка година се откриват нови болници които точат малкото останали пари.Къде бяхте когато г-н Дянков окраде резерва трупан 12 години .Сега и да ревете пари няма , няма и да има.

 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3561 Неутрално

  [quote#1:"simeonov_"]защото искаме със 8% здравна вноска да покриваме всички възможни здравни услуги,а това няма как да стане.[/quote]
  Хм ...
  Със сегашните пари (не вноската!) като процент от БВП, които отиват в здравеопазването, плюс това, което се доплаща от пациентите общо се отива на процент от БВП колкото средното за ЕС. Като процент.
  Вярно, че българското БВП на калпак е на дъното в класацията, а населението е на върха сред най-болните, но все пак това няма как да избие така, че да докара здравеопазването да изкара едва половин година с тези параметри, както вика този синекурковец на снимката.
  И излиза, че явно има утечка. Яка при това. Къде да я търсим?
  Емчи ... в системата, която явно троши пари, а ефектът за пациентите е мижав. Лекарите обаче не пискат срещу системата, както разбираме от предводителят им Райчинов.
  Те са ОК със системата и искат само още пари. Та да се върти добре системата....

 15. 15 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2311 Неутрално

  До коментар [#14] от "xm...":

  искаш да кажеш ,че като в ЕС даваш 4800 евро годишно средно на човек осигуровки или нещо бъркам ,за мизерните 17 лв месечно ,от които 6 милиона не плащат дори 1 лев не виждам с какви очи се изказвате против здравната система и лекарите .къде по света на цената на 2 кутии цигари ще ви поемат пълното здравно обслужване ,на това отгоре и да сте недоволни и да имате здравните работници за тъпани и малоумни роби ,които денонощно са ви задължени ,че и безплатно ,щото вие имате права ,а лекарите нямат ,те само са длъжни .При тези условия на работа реформата в здравната система ще започне и завърши с коренната промяна ,че осигурени ще са само тези ,които могат да си позволят скъпа осигуровка ,а тя ще осигурява на пациента лекарски преглед след 2 седмици ,след 1 година консулт със специалист и операция след 3 до 9 месеца ,а спешността ,а ко не е спешна ще се доплаща ,като на запад с поне 1000 евро ,за излишното повикване на линейка за нищо ,така народа ще се научи да уважава и че тези дето го обслужват нито са по прости ,нито са боксови круши ,на които малоумници да се тренират .

 16. 16 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2311 Неутрално

  До коментар [#1] от "simeonov_":

  всички сме за реформата ,но тя включва ти и семейството ти да плащате поне по 100 евра месечно само за здравно осигуряване ,останалите екстри съм ти описал по горе ,така че готви се да си по здрав след началото на реформата ,за която всички приказвате и сте недоволни от статуквото .

 17. 17 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2311 Неутрално

  пс-разбирай 100 евра на калпак от семейството ,не общо ,прибави и комшиите ,и мангалите от гетото ,тогава ще настъпи реформата .

 18. 18 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3561 Неутрално

  До коментар [#15] от "tur671":
  Ооо, пищовджията, който жаждаше да гърмят недоволни пациенти на входа на болницата?

  И пак за парите се хващате?

  Ами парите са си толкова. Като процент. Това са си факти.
  И когато представителят на лекарите вика, че нямало да стигнат и за половин година - следва да се запитаме защо.
  За 2014 парите за здравеопазването са повече, отколкото за 2013. Това са факти. И за 2013 се оказа, че парите са стигнали чисто за три тримесечия. Та как сега ще "утече" още едно тримесечие? Каква кардинална разлика се предвижда, та да "изяде" цяла 1/3?
  Да се предвижда двойно вдигане на заплатите на лекарите - не се предвижда. Да сложат томограф до всяко легло в болниците, та да се харчи като за световно - тоже.
  Та къде тогава виждат лекарите "дупката"? Освен исканията за повече пари по принцип?
  То не, че дупка няма. Явно е, че има. По-долу има написано например за лекарствата. Но не изчерпва тя всичко, нали?
  Е, остава белята да е в системата. Но за нея - ни гък от лекарите. Само искат да бъде финансирана.

  И не ни вменявайте само на пациентите вината, че видите ли не били долюбвали лекарите. Сорри, ама за всяка игра трябват двама. Например ... аз знам един лекар-пищовджия, който се изцепи как трябвало да гърмят недоволни пациенти ...

 19. 19 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2311 Неутрално

  До коментар [#18] от "xm...":

  е така бе пич ,ама понеже си много отворен да ти кажа само ,че осигуровките на персонала ми преди три години бяха около 600-700 лв месечно ,сега са ми 2200 лв ,днес ги преведох ,тогава сестрите вземаха 300 ,лекарите 600 ,днес платих заплати по 750 чисто на сестрите и 1200 на лекарите ,праиш ли разлика или няма значение ,за другите разходи не приказваме ,преди три години всичко беше 25% по евтино ,сега е по скъпо ,капитациите ми бяха по 1.20 средно ,сега са по 1.30 тоест 5-6% разлика ,а другите разходи са скочили с 50 .Да ,истината е ,че всичко е пари ,държавата ви освобождава от такси ,от доплащания ,от плащания и прави пълен безплатен пакет ,ами мен що не ме освобождава от наеми ,от данъци ,от заплати ,а защо лекарските фирми нямаме право да си теглим ДДС ,да не би да не го плащаме ,всеки разход е сигурен 20 % по висок от разхода на всички други фирми ,а за пищовите ,да ,вече повечето лекари ходим въоръжени ,аз особено добре ,защото нощем често ме викат в цигански махали на преглед ,веднъж даже ходих ,заедно с 6 полицая въоръжени с 6 калашника ,защо ли ,можеш ли да се запиташ ,щото си много отворен .

 20. 20 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2311 Неутрално

  До коментар [#18] от "xm...":
  а иначе ще ти отговоря и на въпроса за бюджета през 2014 година ,тази година си позволих лукса да работя с 10 души персонал и да приемам веднага всеки застанал на вратата ми ,след което да му разреша на момента проблема ,догодина ще съкратя поне 5 души персонал ,понеже обслужвам общо 5 населени места ,от тук нататък 3 те остават без никакъв медицински персонал ,останалите ще имат възможност да си вземат номерче от специална машина като в банките ,на който номер ще им пише в колко часа ще бъдат прегледани и това вече няма да е задължително нито днес ,нито утре ,защото НЗОК въвежда т нар електронни карти ,а прегледите както може би не знаеш са фиксирани на по 15 минути ,това значи ,че няма да минават през кабинетите ми по 120 души дневно ,а най много 25 ,за толко ва ми плащат ,който бърза от тук нататък ,ще има възможност да си плаща на частни тарифи и да се лекува веднага ,това е новото ,което ви чака ,освен това ще се погрижа и за въоръжена охрана ,за да не се насилват малоумници с арогантност да пробиват и да си постигат целите с юмруци и оръжие ,няма да стане .

 21. 21 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3561 Неутрално

  До коментар [#19] от "tur671":
  Преди три години ...
  Става дума за това, че с по-малко пари за здравеопазването като система 2013 година изкара чисто девет месеца.
  За 2014 парите ще са повече, но според Райчинов ще стигнат за 6 месеца.
  Та къде улетяха три месеца? Това е 1/3 спрямо тазгодишното финансиране!
  А за твоята практика ... тези 50% нагоре, с които било поскъпнало "всичко" ... емчи, те' това е и въпросната система.
  Като гледам - "всичкото" са основно лекарствата и консумативите. Т.е. въпросната "система", която изсмуква парите. И като вземем предвид, че няма как да скочат при производител с тези "50%" - остава по веригата да се прибират. Пак "системата" ...

 22. 22 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  До коментар [#1] от "simeonov_":

  Другарю, успешна здравна реформа означава България да се доближи максимално до цивилизования свят. Да, ама там се плаща здраво за да имаш модерно здравеопазване. Всъщност правещите реформата изобщо не я искат , електоратът им както теб също, защото ти знаеш, че ще ти струва по-скъпо. Единствените ,които имат интерес от реформи са лекарите. Червения електорат иска връщане на поликлиниките и безплатния доктор. Да, ама не.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 23. 23 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  Комунягите , а и всякакви други подобни пИдали ще бъдат принудени да въведат доплащане,защото нямат друг полезен ход. Само,че докато подготвят алчния за безплатни неща пролетариат за истината, то лекарите или ще напуснат към нормални европейски държави или ще се гътнат дори преди да се пенсиониират. След това тъпата маса народ ще ги газят пакистанци с цени британски и анализатори ще обясняват как се е стигнало до това. Ами защото червени лицемери искат да изстискат максимално безплатен труд от медицинския персонал. Докато минава номера и докато другаря Райчинов се попипва супрапубисно, щото чака от мизерния социалистически бюджет да му платят на лекарите, вместо да иска доплащане на недоплатената здравна система.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 24. 24 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  Червеният министър - Таня с метлата няма да е на поста си до лятото, за да види плодовете на некадърността си

 25. 25 Профил на andro31
  andro31
  Рейтинг: 450 Неутрално

  БЛС и Вие Г-н председателю бихти посочили една година да сте подписа договора със Здравната каса макар и с ОМ.Ратува се за няколко здрзкаси също трабва и за БРС за разбимане на тозимонопол в здраве опозването.Но ядец БЛС няма да го допусне това ,,сладко кокълче ,, на благоденствито си

 26. 26 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Тя не е свършвала, той говори, че ще започне!

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK