Снежина Петрова, актриса: Нищо голямо не можеш да свършиш в нещастно общество

Снежина Петрова

© Цветелина Ангелова, Капитал

Снежина ПетроваАктрисата, преподавател по актьорско майсторство и ръководител на департамент "Театър" в НБУ, Снежина Петрова е позната от ролите си на театралната сцена в спектакли като "Три сестри", "Монолози за вагината", "Приятнострашно", "Старицата от Калкута", "Ангели в Америка", "Идиот 2012" и други. Но тази година кариерата й взе някои завои.


Петрова участва в "Шшшт...попей ми", която се наложи като една от най-популярните български късометражни продукции за годината, но безспорно най-голямо внимание привлече ролята й на пазещия идеалите на честната журналистика издател Анита Инджова в сериала на БНТ "Четвърта власт" (излъчва се всяка неделя вечер от 20:45).


Пред "Дневник" тя разказва повече за героинята си, за артистите и протестите срещу правителството, предстоящия филм на Костадин Бонев, с когото тя снима "Подгряване на вчерашния обяд" (2008), както и новата "политическа" постановка на често експерименталната в подходите си режисьорка Деси Шпатова, с която тя многократно е работила през годините. Иронично на фона на разговора и политическите събития новият им проект носи името "Всичко ни е наред".
Досега участващите в "Четвърта власт", които са били интервюирани за "Дневник", не бяха още гледали сериала, най-много началото му. Как ви изглежда той, след като вече започна, и какви равносметки правите след изминалите епизоди?


- Сериалът изглежда добре и за някои това е част от проблемите му, за други е точно обратното. Мисля, че целта на проекта беше да провокира реакции от всякакъв вид и ако беше преминал безшумно и без сътресения, то той нямаше да изпълни мисията си. Покрай сериала за първи път медиите се интересуват повече от моята гражданска позиция, от отношението ми към микротемите в него...


Което оценявате като нещо положително? Често хората в изкуството не искат да бъдат намесвани твърде много с подобни въпроси...


- Просто времето е такова и изисква от нас да заявим позиция. Като актриса аз съм се отегчила да говоря по лайфстайл теми, така че за мен това положение е ново, интересно, а и възможност да рикошира в театъра. Защото ние, актьорите, като съсловие от публични личности трябва да осъзнаем, че можем да направим много повече от театралните си роли за това общество. Много мои колеги в сериала заемат позиция и не са дошли просто да изиграят персонажите, а споделят патоса на проекта. Патосът не е само художествена концепция, но и гражданска позиция.


Излизането на "Четвърта власт" също съвпада с тези събития, което е часто от предизвикателстото пред него.


Споменахте, че за някои хора е проблем това, че сериалът изглежда добре...  


- Може би пречи на зрителя, който не може да се идентифицира с тези персонажи, на когото му се струва, че те не са част от българската реалност, а от друга страна, темата е изключително българска и актуална. Това противоречие между форма и съдържание е проблем за част от аудиторията на сериала. Може би имаше очаквания проектът да има въздействието на документален филм, защото е толкова близо до реалните събития, но не трябва да забравяме, че става дума за фикция. За втори сезон е много рано да се говори, но при всички случаи е важно, че БНТ направи тази крачка и заложи на политически трилър. Това е рисков проект и не непременно комерсиален.. Нека на масовия зрител се предлагат и други образи – на интелектулаци, журналисти, на хора с каузи. Те може да не са от най-забавните или важните, но трябва да се знае, че ги има.


Снежина Петрова като Лидия Инджова

© Павел Червенков, БНТ

Снежина Петрова като Лидия Инджова


Бяхте на концерта пред Ректората в подкрепа на окупиращите студенти миналия уикенд, а също така сте ръководител на театралния департамент в Нов български университет. Няма как да не попитам как бихте коментирала тези събития?


- Според мен тези окупации са задължителни и е добре, че се случиха едва сега, когато ентусиазмът на протестите се поумори. Абсолютно подкрепям опита на студентите да се осъзнаят и да действат като граждани. Те са нашето бъдеще и е много важно да приемем това клише като част от битието ни.  


Ако гласът им остане глас в пустиня, аз виждам една България, която все повече се превръща в гето. Има много сили, които целенасочено ще компрометират тяхното усилие, вероятно протестът им дори ще бъде опорочен. Има критики, че не знаят какво искат, че не могат да дадат заветната рецепта за обществен консенсус. Това не е тяхна работа.


Значи те могат само да поискат решение?


- Решенията са работа на политиците и не знам защо има хора, които изискват от гражданите това решение. Те могат само да отхвърлят и одобряват, но не и да вземат управленчески решения. Политическият елит е длъжен да ги измисли и предложи.


Тези протести приближиха България към Европа, защото те са много свързани с изкуствата, това за мен е изключително вдъхновяващо и обнадеждаващо, особено на фона на настанилата се апатия. Аз и много мои приятели живеем в тесни кръгове и с този протест всички тези кръгове от хора, тези острови, се събраха и накараха големия остров на надеждата да изплува. Политиците трябва да отговорят на този обществен натиск, но отговор няма.


Толкова е лесно да внушиш на хората, че няма смисъл – всичко е компрометирано, всички са престъпници, всички са крадци, и това така се наложи, че аз започнах да ставам все по-апатична. А това е съзнателно внушено на хората...


От кого?


- От който има интерес да сме на това ниво – да не ходим да гласуваме, само да си гледаме работата и това е. Не можеш да свършиш нищо голямо, ако живееш в нещастно общество без лица, без идоли. Та ние нямаме нито един положителен герой на нашето време.


Снежина Петрова по време на концерта през уикенда в подкрепа на студентите, окупирали университетите си.

© Анелия Николова

Снежина Петрова по време на концерта през уикенда в подкрепа на студентите, окупирали университетите си.


В сериала работите с Деян Донков и Светлана Янчева, а сега се събрахте за екранизацията по "Потъването на Созопол". Какво може да разкажете около филма и героинята си?


- Главният герой е поверен на Деян Донков. Животът на персонажа е много свързан със Созопол и след всякакви катастрофи, сполетели семейството му, той отива в града, за реши дали да продължи със себе си. Времето, което си е дал, за да реши това, е времето на неговите спомени и в тях се появява жената, която той обиква и която впоследствие си тръгва. Беше огромно удоволствие да работя с целия екип (бел. авт., включващ още Леонид Йовчев, Стефан Вълдобрев и работилия със Снежина Петрова в "Дзифт" Веселин Мезеклив) и всяко излизане извън ритъма на ежедневния живот те настройва по съвсем друг начин. Прекарахме един месец, откъснати от обичайния свят и отдадени на нашия си. Снимахме на Синеморец, Ахтопол и Варвара.


Кадър от очаквания през 2014 г. "Потъването на Созопол"

© Личен архив

Кадър от очаквания през 2014 г. "Потъването на Созопол"


Какво предстои на театралната сцена?


- Проектът, който в момента репетираме с Деси Шпатова, е пиесата "Всичко ни е наред" на Дорота Масловска (бел. авт., полска драматуржка, чиято пиеса "Двама нещастни румънци, говорещи полски" се играе в Червената къща). В екипа са и Леонид Йовчев, Теодора Духовникова, Карла Рахал, Радена Вълканова, Илиана Коджабашева, Елена Телбис, Вяра Табакова и Дамян Тенев. Изключително вълнение е, когато имаш шанса да работиш върху текст като този – автентичен, политически, гротесков, европейски.


"Всичко ни е наред" артикулира неспособността ни да живеем в хармония с миналото и настоящето си, да се определим като национална идентичност, да правим изкуство извън клишетата и настоява да имаме памет, за да имаме бъдеще. В съвременната българска драматурга отсъстват подобни текстове. Всяка промяна започва с личен акт и един значим драматургичен текст може реално да преобърне театралните ни нагласи. Крайно време е да се появи този политически и социално ангажиран български драматург. Това би извело театъра ни в европейски контекст. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 684 Весело

  Снежина Петрова по време на концерта през уикенда в подкрепа на студентите, окупирали университетите си.
  -----------------------
  Ма той не е ли довечера?

 2. 2 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Това е рисков проект и не непременно комерсиален..
  ==================================
  За някои може и да не е комерсиален, но за "създателите" и "участниците" като съответната актриса е. С държавна субсидия разпределена по неясни критерии в държавна медия, проектът няма как да е комерсиален.

 3. 3 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1339 Неутрално
 4. 4 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  "Тези окупации" са вашите недоизказани реплики във филмите.Хвърлихте учениците в един безумен филм като им казахте че ще бъдат Герои, а само лекинко ги подкрепяте с някое и друго концертче...и че трябва да си гледате работата ..НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ!Какво ще стане със студентите...нещата са на провал.

 5. 5 Профил на hotentot
  hotentot
  Рейтинг: 402 Неутрално

  По-страшно е, че обществото е болно, не толкова, че е нещастно. Нещастието е следствие. Само здравият има надежда за щастие!

 6. 6 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Вместо да се борим против бедността и да направим тази държава социална, за да могат хората да живеят достойно, то пак изровихме СДС-арските глупости от 1990 година и се борим с всички сили, либералите от Гражданския Съвет на Реф. Блока пак да влезнат в Парламента.

  Малко им беше 24 години. Не им стига, че на 12.05.2013 не вкараха и един депутат.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 7. 7 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#1] от "ръпончо":

  Концертът на 2. ноември.

 8. 8 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 507 Неутрално

  [quote#1:"ръпончо Снежина Петрова по време на концерта през уикенда в подкрепа на студентите, окупирали университетите си.
  -----------------------
  Ма той не е ли довечера? [/quote]

  Изчакай до довечера и тогаз гледай снимката. И на това ли да те учим, Рапон такъв!

 9. 9 Профил на cup_of_tea
  cup_of_tea
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#2:"Каишков - Гласът на Америка"]С държавна субсидия разпределена по неясни критерии в държавна медия, проектът няма как да е комерсиален[/quote]

  Вчера в един всекидневник имаше инфо за стойността, която плащат различните телевизии за един епизод - за БНТ 217 хиляди лв., за бТВ - 40-60 000 лв. На епизод!!!
  Явно най-добре се краде от държавната телевизия.

 10. 10 Профил на skyfighter
  skyfighter
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#9] от "cup_of_tea":
  Това дори да е вярно трябва да се отчете монументалната разлика в качеството в полза на БНТ. В момента БНТ специално май е единствената българска телевизия, която става за гледане откъм оригинално съдържание.

 11. 11 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Не споделям някои от възгледите на Сн. Петрова, особено в частта им за сериала, в който участва. Но не мога да не призная, че тя е от малцината български актьори, които имат собствен възглед върху нещата и могат да ги изразят със свои думи, а не с чужди клишета!

 12. 12 Профил на nasa
  nasa
  Рейтинг: 233 Неутрално

  ох , на мама и тате най- умната и най -красивата
  ...в наше село

 13. 13 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Разбрах,че не са правилни упреците към окупиращите студенти,че не знаели какво искат-не било тяхна работа.Така е,други знаят,студентите трябва само да знаят,че искат оставка.

 14. 14 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Снежина Петрова има силно излъчване и е супер професионалист както в театъра, така и в киното.
  Много различна от новоизгрелите лигави момичета-манекенки, които устремно пробиват напоследък.

 15. 15 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 739 Неутрално

  "Нищо голямо не можеш да свършиш в нещастно общество"

  Оффф , тя иначе е способна на нещо голямо , ама видиш ли обществото ù пречи и за това преподава.

  А всички знаем кои преподават...

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 16. 16 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 678 Неутрално

  БНТ е най-гледаемата.Снежина Петрова е много добра актриса.

  4itatel
 17. 17 Профил на avram
  avram
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Браво Снежи! Супер си.

 18. 18 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 571 Гневно

  Няма щастливи хора в комунистическо общество.България е единствената страна от империята на злото ,която не е провела никаква декомунизация,лустрация ,национализация на заграбеното от държавата и хората и не е наказала нито един комунистически и агентурен престъпник.Как може човек да бъде щастлив в общество на полухора.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1252 Разстроено

  [quote#6:"socialen"]Вместо да се борим против бедността и да направим тази държава социална, за да могат хората да живеят достойно, то пак изровихме СДС-арските глупости от 1990 година[/quote]
  Какво искаш да кажеш? Една държава може да е социална само след като напредне достатъчно с икономиката! Няма как бедна и корумпирана държава да е социална! Няма как държава, не произвеждаща нищо, с кандидатстване за помощи да стане социална. На олигархията е изгодно държавата ни да е в постоянна криза. Начинът за излизане от дупката е държавата да увеличи брутния си вътрешен продукт, на икономическите субекти не бива да им се пречи да печелят пари, нито на малките нито на големите.
  Вместо това, в България се пропагандира култа към мутренския успех. Децата мечтаят като пораснат да станат мутри или мутреси.

 21. 21 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  мрън, мрън..

  [quote#18:"adenauer"]която не е провела никаква декомунизация,лустрация ,национализация на заграбеното от държавата и хората[/quote]

  тук малко си противоречите, колега. Как хем така декомунизация, а после пак национализация... В пазарна икономика не се гледа в чинийката на другия а се бачка, за да имаш.

  Евроатлантида
 22. 22 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#19] от "justAfriend":

  А дали това не е обективно невъзможно поради липсата на такива? Всъщност най-добрите ни артисти подкрепят протеста. Снежина безусловно е сред тях. Ако някой все още не я е гледал на сцена, препоръчвам му незабавно да поправи този пропуск. Брилянтна актриса.

 23. 23 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Хайде и на тая обществото и воновно, че не можела да направи нещо голямо, а не това че толкова са и възможностите. Като е толкова кадърна акртриса какво дири да преподава в забутания НБУ? Ей го Бродуей, Ей го Лондон... който може е там а не да дрънка в шоплука ама там разни лаладжии не вървят.

 24. 24 Профил на justAfriend - дисидент за Икономедиа
  justAfriend - дисидент за Икономедиа
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#22:"baykusho"]А дали това не е обективно невъзможно поради липсата на такива?[/quote]

  Никак не е обективно невъзможно. Всъщност от всичките ми бизнес партньори, както и всичките ми съседи, има един-единствен, дето подкрепя протестите. Но той е писал гордо на профила си във ФБ че е привърженик на "ГЕРБ", поради което му е простено. Тъкмо нещата в бизнес сектора се раздвижиха, милиционерите отпуснаха натиска, калинките се снишиха. И някакви умни протестъри, които вечер ми пречат да се прибера от работа, ще решават, че си искат Бойко? Няма как, драги.

  Кога "Дневник" ще скрие профилите, които отбягвам? http://whynot-reflect.blogspot.com
 25. 25 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#24] от "justAfriend":

  Може така да е във вашата среда. За моята това е смехотворно твърдение. Сега доволни са само тези, чиито бизнес пряко зависи от ДС мафията или директно са част от нея. Никакъв свободен бизнес не върви и не таи надежди за това управление. Пишат следващите 4 години дъждовни и чакат по-добри времена. Повечето не просто подкрепят протестите, а пряко участват в тях.

 26. 26 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#6] от "socialen":

  ужас, какви са тези глупости. Няма по-социално нещо от това, хората да са отговорни за действията си.

 27. 27 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 676 Неутрално

  страхотен човек, невероятна жена, уникална актриса, изключително мъдро интервю

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 28. 28 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Прочетох само заглавието. Умно момиче!

 29. 29 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#26] от "ungeheuer":

  Ъ?

  Не разбирам логиката ти!

  Ако направиш престъпление да не би държавата да лежи вместо тебе!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 30. 30 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#29] от "socialen":

  точно по същата логика, ако произведеш нещо хубаво, няма защо парите ти да бъдат преразпределени под сладки приказки за "общото добро" и т.н. за програми, целящи да се гласува за определени политици, като се подкупват по-уязвими групи хора. Направо е гнусно.

 31. 31 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#30] от "ungeheuer":

  Тогава си направи сам аутобани, за да си караш по тях.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 32. 32 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#31] от "socialen":

  за особено големи проекти е трудно граждани да се съгласят и договорят лесно - съгласен съм. Тези, които ползват аутобани (като мен) си купуват винетки. Колкото по-директно е финансирано това, което искаш, толкова по ще ти пука дали е направено добре и на добра цена.

 33. 33 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#32] от "ungeheuer":

  А тези, които не могат да си го позволят финансово.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 34. 34 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#33] от "socialen":

  ...ще вземат рейса. Ще намерят някой да ги вози. Не знам кой би тръгнал по магистрала, ако не може да си плати годишната винетка.

  А и моята идея е точно това, че беден човек няма никакъв смисъл да плаща дори малък данък за нещо, което изобщо не му помага. Много по-справедливо е, отколкото и богати и бедни да биват ограбвани от държавата и парите им да се изливат в нищото. Ти си дал пример с магистрали, които все пак може и да са полезни (а може и да не са). А тоновете пари, излиавни за пълни глупости!? Командировки, почивки, шофьори, облекчения за близки до властта банки, фирми и т.н.? М?

 35. 35 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Тази дама ме спечели завинаги за себе си когато на Голямото четене по БНТ сред всичките снобарии се яви с изданието от библиотека Световна класика на Томас Ман, Вълшебната планина на коленете си. Може и да беше изиграно, ама се вързах с кеф.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK