Андрей Ковачев, Борислав Сандов, "Зелените": Повече помогнахме на Реформаторския блок, отколкото спечелихме от него

Съпредседателите на "Зелените" Андрей Ковачев и Борислав Сандов

© Юлия Лазарова

Съпредседателите на "Зелените" Андрей Ковачев и Борислав СандовПреди две седмици "Зелените" гласуваха решение за напускане на Реформаторския блок, след като още две седмици по-рано друго спорно решение беше отменено от контролния съвет на партията. Причината за напускането - останалите формации открито вървят към коалиция, в каквато "Зелените" от самото създаване на блока отказват да участват. Въпреки това в момента съпредседателят на партията Андрей Ковачев оспорва и решението за излизане от блока.

 В интервю за "Дневник" Ковачев и Борислав Сандов, също съпредседател на партията, разказват за ролята на "Зелените" в реформаторското обединение, причината за напускането, бъдещите си планове и зелените каузи.


Напуснаха ли в крайна сметка "Зелените" Реформаторския блок или не?


- Борислав Сандов: От момента, в който блокът започна публично да върви към коалиция, ние нямахме място в него. Нямаме решение на Националното събрание, което да ни дава право да участваме в коалиционни разговори. Още при сформирането на блока като съинициатори поставихме цели, различни от явяване на избори, и по тях не сме отстъпили - оставката на правителството, предизвикване на нови избори и трайни действия и мерки за демафиотизация на страната.
Но в момента, в който Реформаторският блок преминава в коалиция, което само по себе си е нормално, беше редно ние да се оттеглим. Дали трябваше по този начин да се случи е друг въпрос. Но драма няма нито за нас, нито за останалите партии в блока. Изборите за европарламент са точно след 6 месеца и те, и ние трябва да се готвим.


"Зелените" вече започнаха кампания на европейско ниво за предварителни избори и щеше да е трудно да съвместяваме една такава кампания с политически действия с партии от друго политическо семейство.


- Андрей Ковачев: Още при първата среща, а и в учредителния документ на блока са посочени целите на блока - общи действия за свалянето на правителството и общи действия за изграждане на платформата от мерки за демафиотизация. Т.е. една съвместна политика за това как би изглеждала България след нови избори. Записано е ясно, че коалиции могат да се правят, но извън Реформаторския блок.


В обществото и най-вече в медиите тръгна спекулация, че става дума за нещо предизборно, коалиционно.


Винаги когато на едно място се съберат четири партии, в които има и представители на старата десница, се говори за коалиция.


- А.К.: Но там бяха и "Зелените", които нямат нищо общо със старите сини партии. И това беше спекулация, директно насочена срещу демокрацията в България.


Страната се нуждае от изграждането на широка платформа от различни елементи на гражданското общество, неправителствени организации, граждански групи и политически партии, обединена около идеята за спешната нужда от ново правителство и около необходимостта от ясна концепция как да бъде променена държавата, така че да бъде премахнато мафиотското политическо статукво. И затова Националният съвет на "Зелените" постигна консенсус за това решение. 


С тази идея се появи и "Харта 2013", но тя беше само на гражданска основа, без политически елемент, и не включваше достатъчно ясно елемента "оставка на правителството". Ние се опитахме да надградим, като не разделяме гражданските организации от политическите партии и като ясно настояваме за оставката на правителството. "Зелените" сме хора от гражданския сектор, но осъзнаваме, че различните аспекти на гражданския спектър не бива да се делят.


Това послание беше убито с глупостите "коалиция, коалиция, коалиция". За съжаление според мен старите партии около СДС се хванаха на тази въдица, а може би така искаха. Сега заявиха, че искат да си правят коалиция в по-тесен формат, за което решение формално няма нито на гражданския съвет, нито на самите партии.


Няма да крия, че в самите "Зелени", както в Националния съвет, така и сред симпатизантите има разделение дали е добре да се работи с тези партии за политическа коалиция, или не. Едната половина казва "не, с тези партии не трябва да се мешаме в тази посока", другата отговаря "Зелените трябва да са прагматици и да потърсят начин да се коалират, за да направят нещо реално в политиката и управлението. Защото сами при тази политическа обстановка не биха имали шанс". Наричам ги "идеалисти" и "реалисти", като и двете имена са, разбира се, много условни. Така решението за участие в създаването на блока беше компромис между двете виждания - че е нужна не просто работа с тези партии, а широк обществен консенсус и блокът е първата стъпка в тази инициатива.


Аз самият обжалвам пред контролния съвет на партията решението ни за напускане на блока, защото ми се струва важно първо останалите формации в него да изяснят намеренията си, а ние да вземем решение след това. Но заставам зад позицията, че в момента ние нямаме право да влезем в коалиция.


- Б.С.: Заедно с медийния шум за коалиция започна процес на партийно структуриране, който също надхвърля идеите на блока. Имахме разбирането, че ако по места има представители на партиите заедно с граждани, те могат да сформират регионални съвети. Вместо това в областните градове регионалните представители на блока започнаха да се събират на механичен принцип. Това помогна решението за напускане да надделее.


Трябва да уточним, че нямаме решение и да не влизаме в коалиция с тези партии. Имаме решение да не можем да продължим в този състав, при положение че той вече е коалиционен, а ръководството няма мандат да влиза в коалиции. С други думи, не е изключен вариантът за коалиции с тези партии за парламентарни избори, ако преди вота има Националното събрание и то вземе такова решение. Събрание се очаква в началото на следващата година и в него вероятно биха влезли около 100 делегати от местните организации.


- А.К.: Би било добре да се чуе мнението на твърдите симпатизанти на партията - един вид вътрешен референдум, който няма да има правна сила, но би дал ценно съвещателно мнение за едно такова решение. Нямаме възможност да правим толкова социологически проучвания, колкото другите партии, по финансови причини. Но такова допитване можем да направим.


Все пак продължавате ли взаимодействие по точките, заявени при формирането на блока? Участвате ли в гражданския съвет?


- А.К.: Когато оповестих пред блока решението на партията, заявих, че в личен план можем да продължим да даваме предложения и експертна помощ, както активно сме го правили досега. Не се държим като скарани тъмни балкански субекти. Продължаваме да кооперираме, но формално нямаме представители в политическия и гражданския съвет. Има такива, които участват в лично качество.


Голяма част от онези, които не одобряваха блока, сега ще се върнат при "Зелените". Ще загубим други, които смятаха, че трябва да работим с партиите, за да реализираме идеите си. За мен това е лошото - нито едните, нито другите видяха посланието ни въобще да се говори не за коалиции, а за актуалните задачи пред обществото.


Притеснява ме усещането сред някои от нас, че сами "Зелените" могат да превземат парламента и държавата. Това няма как да стане. В момента трябва да се предостави на държавата демократична алтернатива. Не става дума за коалиция, а за общо виждане за България.


Някои от политическите представители на партиите в блока ни разбраха правилно, като Христо Панчугов от "Синьо единство" - това, че заедно изработваме платформа, не означава, че ще се явяваме заедно на избори. Сега разработваме мерки заедно, а всяка от партиите може да ги защитава в програмата си.


- Б.С.: Първо, тази платформа трябва да  е дългосрочна и не трябва да се изчерпва с изборите. Аз лично ще съжалявам, ако това, което вече сме направили, се припознае автоматично като предизборната платформа на бъдещата коалиция от реформаторски партии. Второ, много бих искал тя да бъде довършена. Защото тя представлява обществен договор между политически и граждански субекти, който дава основа за взаимодействие в дългосрочен план и за общи действия по ключови за страната теми.


През 2009 г. мерките за околната среда в програмата на ГЕРБ се базираха на експертизата на "Зелените". Това малко хора го знаят. Ние искаме по политиките ни да се работи - не само от нас, а от всички, не само да се преписват, но и да се случват. Платформата за демафиотизация е важна, защото означава, че партиите се ангажират да работят по политиките, под които са се подписали.


Ние вече сме работили по всички 12 начала, намерили сме общ език с другите партии и сме постигнали много, за да им повлияем. Когато обсъждахме икономическите мерки, положих много усилия да настоявам да настоявам, че строежът на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" не е мярка за демафиотизация, не е мярка за отскубване от монополите и енергийната мафия. Сега видяхме как от партиите, от които се очакваше да кажат, че щом 7-и блок е американски и че щом въобще го има, значи е добре, поставят под съмнение идеята.


Реформаторският блок даваше на "Зелените" публичност. Интересът към него е силен и даваше възможност идеите ви да бъдат чути и отразени от медиите. Не се ли притеснявате, че излизайки от блока, ще загубите и медийното внимание?


- А.К.: В последно време по-скоро блокът изкарваше не лицата на "Зелените", а други лица. От гледна точка на задачата на една партия да прави лицата си публични, това не вършеше много работа на "Зелените". Така че по-скоро помогнахме на блока, отколкото спечелихме от него.


Това, което можехме и правехме, беше да инкорпорираме политиките на "Зелените" в политиките на блока. Благодарение на принципа на консенсус, възприет в цялата работа на блока, успяхме да наложим много неща. Това се видя и в 12-те начала, които въпреки една друга медийна манипулация - повтарянето "десни, десни", е всъщност гражданска платформа. Дори бих я нарекъл "зелена", но най-малкото е дясна. В нея има защита на дребния и средния бизнес, политика на зелените, не толкова на десните. Един от стълбовете на зелените политики и на устойчивата икономика. 


Много хора казаха, че не виждат как "Зелените" са защитили политиките си в този блок. Ами да прочетат документите във всички сфери, включително в тези, за които се твърди, че нямаме потенциал, например икономическата политика. Ако имахме възможност да бъдем по-дълго време в блока, щяхте да видите силното ни участие в темата за гражданското общество, да не говорим за околната среда. Участвахме активно и в съдебната реформа.


Щеше да е по-добре, ако можехме още да разширим гражданското участие. Поне пет пъти съм поставял пред съвета въпроса за включването на гражданските групи, участвали в протестите през последните 10 години. За целта беше нужна отворена покана, официална. Аз съм член на една от организациите в "За да остане природа в България", но не представлявам коалицията в блока. Има огромна разлика между двете неща.  Ако беше допуснат отвореният формат, вероятно партиите щяха да се сблъскат например с критики по темата "шистов газ". И тогава щеше да им е трудно. Това е сблъсъкът с гражданското общество, от който се изолираха. Не можеш да кажеш "Правим нова политика" и да правиш старата политика. Това е леката сянка, хвърлена върху инициативата.


Функцията на гражданския съвет не беше ли именно тази - да осъществи връзката между гражданския сектор и политическите партии?


- А.К.: Да, но в него влязоха само хора, номинирани от самите партии. Нямаше отворен код за включване на организации в гражданския съвет. Ако не си отворен към гражданските организации, съветите се обезсмислят. Опитвал съм се да го обясня, но не сполучих. Начинът, по който работи гражданският съвет, е много демократичен, но начинът, по който се създаде, не е.


- Б.С.: И тук може да се търси наследството ни в Реформаторския блок. Ние сме сред хората в основата на тази политическа иновация - структурата на блока, и на гражданския съвет, който беше на моменти много по-силен от партиите.


Много искахме взимането на решения да става с консенсус, това в крайна сметка стана и се видя, че работи. Може би не с темпото, с което им се искаше на част от останалите, но пък никой не си е тръгнал от събрание на съвета просто защото мнението му не е било взето предвид или защото му е писнало само той да гласува "против", когато всички останали са "за". Всички са информирани, всички участват.


И все пак партиятабеше създадена в години, в които на зелените протести се даваше много публичност. Още през февруари те останаха на заден план, зелената тема беше изместена от социалната, а с юнските фокусът вече е съвсем друг.


- А.К.: Държа да кажа, че партия "Зелените" не е организатор на екологичните протести, въпреки че много от хората в партията участват в организацията. Трябва да сме коректни към колегите си в "За да остане природа в България", а и към други.


Но аз съм убеден, че имаме възможността да развиваме свои политически кампании, стига да имаме желанието и капацитета да го направим. В момента теми има, въпрос е донякъде на това да не се занимаваме с обсъждането искаме ли да сме в блока, или не, и затова да не правим нищо.


- Б.С.: Медийната среда в България е много тежка и в този смисъл за медийното ни отразяване няма значение в блока ли сме, или не. В сегашната медийна среда, която се задушава от популизма, налаган от няколко политически субекта, е много трудно да се пробие дори когато имаш пред себе си целия арсенал от зелени каузи. Ето, отново има казус с Иракли, ядрената енергетика, като се започне от падането на ОВОС за ядреното хранилище, сиреч скоро няма да можем да го построим, като продължим със 7-и блок и стигнем до идеята на "Атака" за отмяна на решението за спиране на строителство в Белене.


Следват законът за климата, проблемите с горите, спрените пари по оперативна програма "Околна среда", започналото дело срещу България за Калиакра и нарушеното природозащитно законодателство, намеренията да се изгарят отпадъци в Русе, София и Каспичан... Огромна палитра от зелени каузи. Просто трябва да намерим начин да работим достатъчно публично и да върнем облика на "Зелените", без да губим политическото и да спираме да бъдем адекватен участник в обществото по всички политически теми.


А дали ще получим вниманието от медиите, не знам. Ето, от една седмица имаме бум на ядрени въпроси, а журналистите не се обаждат на "Зелените", за да представят алнернативната гледна точка, както го изисква професията им. За мен това означава, че покварената ни до голяма степен медийна среда в България няма да ни дава нужното отразяване. Обратното, тя се използва за очернянето на "Зелените" - като се започне от това как нищо не сме направили за лифта  в Пампорово, където се оказа, че няма сериозен проблем, и се продължи с всички други казуси. Така че шансът ни за публичност е чрез друг тип действия, за да може малкото медии в България, които се опитват да крепят свободата на словото, да не се чувстват сами, а да знаят, че имат насреща подкрепа за действията си.


- А.К.: Връщам се назад във времето и си спомням 2004, 2005, 2006 г., преди да има коалиция "За да остане природа в България". Колко хора си спомнят тези години? По-добра ли беше средата тогава? Да не беше по-хубава? Същата смотана медийна среда, нямаше "Фейсбук", нямаше алтернатива. И когато се опиташ нещо да направиш, спомням си дори 2000 г., когато тръгна случаят "Банско", отидохме при една журналистка, развиваме целия случай пред нея, показваме ѝ документи, закони, а тя пише "едни тука, дето се правят на грийнпийсовци, се опитват да спрат инвестицията". Такава беше журналистиката тогава.


И въпреки това се появи Иракли, появи се "За да остане природа". И социолозите казват: "феномен". Няма феномен, има хора, които са работили за тези каузи години наред. В момента търся хора, които имат силата да работят. Не е проблемът във външната среда, а в хората с вяра и концентрация. Външна среда можеш просто да я прегазиш понякога.


- Б.С.: Но големите кампании спечелиха популярност именно заради доброто отразяване. Защото ние не се борим за интересите на малък кръг хора, а за интересите на всички.


Взели ли сте вече решение да се явявате на евроизборите самостоятелно? "Зелената партия" също е член на "Европейските Зелени".


- А.К.: Не, нямаме решение. Но имаме решение, че не можем да се коалираме с партии, участвали в управлението на тройната коалиция (Зелената партия беше част от "Коалиция за България" на парламентарните избори през 2005 г. - б.а.). Те са ни в забранителния списък. Възможни са изключения, но ако има сериозни основания за тях. А причината за това решение е погромът над природата и над страната като цяло при това управление.


- Б.С.: Конкретно за евроизборите решението е на националното събрание. Допускам, че ще се явим самостоятелно, но не изключвам да изградим широка платформа, която да се припокрива със зелените политики на европейско ниво. Това може да включва и хора от "Зелената партия" в листите ни. Вече сме канили някои от тях за предишните избори, по наша преценка и при стриктните правила, които сме заложили.


Обещавам да изложим доста интересна кампания и хора, като подсказвам, че е много вероятно да има българи, които не живеят в България, от диаспорите ни извън страната, не изключвам да има граждански лица, които не се припознават с нашата партия, а до една-две седмици ще разгърнем кампанията в България за предварителните избори на "Европейските Зелени". Това е политическа иновация на европейско ниво. "Европейските Зелени" излъчиха 4-ма кандидати и всеки над 16-годишна възраст има право да гласува по електронен път за един от тях, който ще развива на европейско ниво кампанията на партията за евроизборите. Ние вече сме подкрепили един от кандидатите, но и другите имат какво да покажат на българите като политически действия в своите страни в Европа.

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на МM
  МM
  Рейтинг: 450 Неутрално

  И за каква кауза се борите вие "Зелените" ?! Като прочетох статията и се сетих за оня от" Екогластност" мисля че Георгиев беше който постоянно иска да затваря работещи предприятия които именно генерират продукт и хранят окрадената ни държава.

 2. 2 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Браво!

  Много умно, че се махнахте от СДС-то, пардон, Реф. Блока!

  Някой да знае случайно, какво СДС-то пак реформира?

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 3. 3 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Странно защо, всеки, нарекъл се зелен, се мисли за вълшебна жаба и твърди, че ако бъде целунат по правилния начин, ще се превърне в принц...
  Тези, така и ще си останат в блатото, без да дочакат Орешарски&До. да ги измъкнат от там.

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Весело

  [quote#3:"Γαλλα"] всеки, нарекъл се зелен, се мисли за вълшебна жаба[/quote]
  Точно е
  Това върви и за зелените "енергетици"

 5. 5 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Някак си не виждам "Зелените" да помагат на когото и да било. Не са в състояние.

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 6. 6 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 8 Неутрално

  С участието на Меглена Кунева реформаторите просто нямат шанс, тази личност трябва да стои далеч от управлението на страната ни, хората не биха и гласували доверие отново.

 7. 7 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 672 Неутрално

  ОРЕЛ, РАК и ЩУКА,не случиха - наслука!

 8. 8 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Пак ще гледате Народното събрание отвън.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 9. 9 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Зелените човечета не могат нещо да се впишат в концепцията на земляните...

 10. 10 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Зелени, зелени , като динята , а като я срежеш вътре червени

 11. 11 Профил на babagicka1
  babagicka1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Някой може ли да ми обясни от толкова много реформатори , как става така , че накрая на масата пак се нареждат роднина - милиционер ; роднина -милиционер.....

 12. 12 Профил на ниКой
  ниКой
  Рейтинг: 402 Неутрално

  С кого ще се коалират и с кого не, това е политиканствуване. Мисля че истинската им политика трябва да е спасяването на българската природа. Онзиденшното съобщение, че ще продължи строителството на Иракли, това трябва да е кауза за излизане на хиляди мислещи "зелено" хора на Орлов мост. Другото е наистина политиканствуване.

 13. 13 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  До коментар [#11] от "babagicka1":


  [quote#11:"babagicka1"] накрая на масата пак се нареждат роднина - милиционер ; роднина -милиционер..... [/quote]
  Малка държава сме - половината са милиционери, останалото - роднини...

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 15. 15 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  До коментар [#13] от "Доби Велков":Малка държава сме - половината са милиционери, останалото - роднини..."

  -ГЕРБ-милиционери,РБ-бедните роднини и коалицията е факт.

 16. 16 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  До коментар [#15] от "dedo pepo":


  [quote#15:"dedo pepo"]-ГЕРБ-милиционери,РБ-бедните роднини и коалицията е факт. [/quote]
  Май натам отиват нещата...

 17. 17 Профил на томат
  томат
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Когато единствената възможност да се бутне коалицията е обединение, те се отделят. Сами са за никъде.

 18. 18 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#12] от "ниКой":


  [quote#12:"ниКой"] Онзиденшното съобщение, че ще продължи строителството на Иракли, това трябва да е кауза за излизане на хиляди мислещи "зелено" хора на Орлов мост. [/quote]Не искам да съм лош пророк,но това няма да се случи.Зелените са лява партия и няма да скочат срещу лява власт.

 19. 19 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1578 Весело

  Любопитно откъде се финансират “зелените”.
  Членски внос?

  I Want To Believe
 20. 20 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Зелените са ясни, те са като дините, зелени отвън, червени отвътре.

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 21. 21 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  По принцип зелените партии имат доста разностранен вид в различните страни. Някои от тях, като че ли показват известни зависимости от други партии или източници на финансиране. У нас всеки искрен "зелено" мислещ човек, не може да е доволен от ужасната презастроеност на почти цялото Черноморие и планинските курорти. Не знам по-какви причини, но зелените отсъствуваха при реализацията на тази дивотия - Иракли е изключение и не знам доколко се дължи точно на тях. В същото време, когато хотелите никнат като гъби, когато Витоша, която ни е под носа става като един огромен и неорганизиран автопаркинг в почивните дни, няма никаква реакция. Реакция имаше срещу закона миналото лято, която пак изглеждаше по-скоро спонтанна, отколкото кауза на партията.
  Въобще, освен обичайните проблеми, които да бъдат във фокуса на този тип партии, не може да няма и някаква идея за национално мислене, за ограничения и правила, а не декларативни забрани/протести, което би ни убедило в тяхната искреност и би редуцирало съмненията, че са или могат да бъдат използвани, като бухалка за разчистване на сметки.
  Горното интервю, по никакъв начин не ми помогна на мен, човек с относително нормално ( казвам нормално, а не фундаменталистко) екологично мислене, да се ориентирам, каква е тяхната принципна позиция, кой от наличните политически играчи считат, че е по-близко до техните партийни и екологични принципи, за да могат, да придадат практически смисъл на съществуването си. А да очакват, медииите да ги търсят и едва ли не да им се молят да си кажат мнението - това е абсурд. Ако и когато дадена медия го направи, аз ще съм сигурен, че тя и най-вече стоящия зад нея "преуспял инвеститор" ще очаква, чрез тях да удари конкурента си.

 22. 22 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 886 Весело

  Любеници!

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 23. 23 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#19] от "2.5":

  Да, членски внос

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 24. 24 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 838 Любопитно

  До коментар [#18] от "yanne":

  Глупости на търкалета. Освен това съдът отмени забраната за строеж на Иракли, а не "новата власт".

  Вече се подготвя протест по въпроса.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 25. 25 Профил на zigi
  zigi
  Рейтинг: 175 Неутрално

  Самото заглавие е достатъчно показателно - "Зелените" само гледат как да спечелят - и от политическите си партньори, и от малцината наивници, които успеят да прилъжат да гласуват за тях, и от бизнес връзките си, на които разчитат, за да си осигурят финансиране и да продължават съществуването си

 26. 26 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Кой им вярва на тия поставени лица? Едни пиявици по-малко, не е загуба, даже е печалба.

 27. 27 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Като ги гледам на снимката по им прияга да са дебелите отколкото зелените. Екологичните проблеми на държавата едва ли могат да се решат от тези хора и по този начин. Какво стана със зелените в Германия ? Йожка Фишер изпитан боец от уличните сражения на тогавашното протестно движение на ИПО (извънпарламентарната опозиция ) Почти доказан активен симпатизант на "Червените бригади " стана министър , влезе в управлението и забрави за какво се е борил. Същото стана с Кон Бендит и мн. др. активисти на зелените. Остана само старата слава и съмнителните им подръжници които ходят по демнстрациите за да се сбият с полицията да да потрошат безнаказано някоя и друга витрина. Нашите и това не правят. Чакат партийните субсидии да има с какво да си купят грозданката или да се предложат на някой бизнесмен под флага на екологията да ограби държавата

 28. 28 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1011 Весело

  Момчетааа! Политиката в БАлгариА си е печалбарствооо! Недейте така да помагате повече! Да не съм ви чул от сега нататъка да помагате повече, от колкото да спечелите !

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 29. 29 Профил на soldierism
  soldierism
  Рейтинг: 500 Гневно

  "Зелените" се оказват едни от най-изпечените крадци в България! Е, няма такава наглост! Ясно защо излязоха от Реформаторският блок, нищо не спечелиха и не можаха да спечелят обществена поръчка. Нагласят се само там където има далавера за кражби по НПО-та! КОИ СТЕ ВИЕ, ЗА ДА КАЗВАТЕ КАКВО ДА СЕ ПРАВИ В БЪЛГАРИЯ!?!?? КОИ !? ЗАЩО НИ ДУМА НЕ КАЗВАТЕ ЗА КАОЛИН?!?!? ЗАЩО МЪЛЧИТЕ ЗА ПАМПОРОВО?!!? КАКВИ СТЕ ?!!? ЕКОЛОЗИ ИЛИ ЕВРО СЧЕТОВОДИТЕЛИ!!???

 30. 30 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Според мен с играта си "иди ми, дойди ми", дотук Зелените повече навредиха на РБ, отколкото донесоха полза.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 31. 31 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 555 Неутрално

  "През 2009 г. мерките за околната среда в програмата на ГЕРБ се базираха на експертизата на "Зелените". Това малко хора го знаят. Ние искаме по политиките ни да се работи - не само от нас, а от всички, не само да се преписват, но и да се случват. Платформата за демафиотизация е важна, защото означава, че партиите се ангажират да работят по политиките, под които са се подписали."

  А ние се чудехме защо ГЕРБ и Бойко Борисов се прегръщаше с Тома Белев. Ясна каква е била работата и как са си правели услуги едни на други.

 32. 32 Профил на head_hunter
  head_hunter
  Рейтинг: 543 Неутрално

  [quote#31:"moti"]А ние се чудехме защо ГЕРБ и Бойко Борисов се прегръщаше с Тома Белев. [/quote]

  направи сметка 2 и 2 и ще се сетиш защо не пипат Пампорово. За лифта там нямат строително разрешение + нямат и удостоверение за ползване. Отделно , тези хора там имам чувството, че живеят в някакъв паралелен свят. Как така една паничка, на която й трябват 4 метра ширина да го подменят с 4-седалков лифт, за който му трябват 2- метра ширина? На това ПОДМЯНА ли се вика? Вие имате ли представа какъв баламач е?

  А Тома Белев какво очакваш от него? Живее си нашия с пари от НПО-та и изобщо не работи! Печелене на обществени поръчки, а парите отиват за круизи. Този човек изобщо не знае какво е работен стаж!

 33. 33 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#26] от "Игобара Иготочи":

  Никой вече не им вярва на тея... Издъниха се тотално. Сутринта слушах една жена се обади в сутрешен блок на някаква телевизия. Вика .... къде са зелените сега, когато ще връщат тютюнопушенето? Защо са се скрили в миши дупки?
  А аз питам къде са зелените и защо не казват нищо за сечта на Пампорово?
  Има толкова много точки, които ги засягат, екологични проблеми, по които не се изказват, защото доказаха, че са платени мизерници и крадци, а тези двамата - са най-големите.

 34. 34 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#32] от "head_hunter":

  Да бе, човек, точно това казвах и аз. Значи - къде им е позицията за връщането на тютюна в заведенията, къде им е позицията за изграждането на нови ВЕИ в полите на Витоша, къде им е позицията за сечта в Пампорово, къде им е позицията за Рила?
  Мълчат, защото им се плаща. Хванали са няколко големи риби, които ги хрантутят.
  Много е удобно да си "зелен" сега, много. ЕС дава милиони за екология и тези пари отиват все в едни и същи джобове на босовете на "зелените".
  Ами фалшивите НПО-та, с които участват в де що конкурси има...... Игра яко е тук

 35. 35 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 608 Неутрално

  До коментар [#19] от "2.5":

  Ха ха... я виж колко проекти за милиони все те печелят. Все един и същи кръг от хора, ако не е Тома Белев, ще е жена му, ако не е жена му, ще е някой техен приятел. Фирмите им винаги си въртят около едни и същи хора. За последните години са прибрали милиони.
  Има и друго - много е изгодно да рекетираш всеки инвеститор. Появява се някакъв богаташ, който иска да инвестира в предприятие. Ти му викаш - дай тук едни парици, защото иначе ще почнем стачки, ще обявим, че не пазиш околната среда, ще правим пресконференции, театро. Това се е случвало не един или два пъти. Зеленият рекет у нас работи с пълна сила.

 36. 36 Профил на delfina
  delfina
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Борислав Сандов и Андрей Ковачев, вие сте е*ати лъжците! Не е истина!

 37. 37 Профил на buzanka
  buzanka
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Забравяте колко се нагушиха "зелените" с фотоволтаичните паркове. Такава далавера и с такива мащаби отдавна не беше правена. България направо беше разграбена чрез фотоволтаици, с благословията на "зелените" като Сандов и Ковачев. Само сметнете - при цена на тока от фотоволтаици във Франция 220лв/МВтч, а у нас 700лв/МВтч., чистата кражба е 480лв за всеки мегаватчас. Цената на тока от АЕЦ или ТЕЦ е 10 пъти! по-евтина. С колко вдигна това сметките за тока. Заради тези .......
  Да не говорим и как държавата беше задължена да изкупува първо тяхната енергия, при положение ,че на много места фотоволтаичните паркове са работили 26 часа в денонощието и през всичките тези 26 часа слънцето е греело силно......... Яка далавера....

  Обичам да слушам само себе си
 38. 38 Профил на tochka87
  tochka87
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Този човек е част от мафията - от зелената мафия - една от най-опасните за държавата!

 39. 39 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Тоя е смешна марионетка... Не знам защо изобщо му дават думата да си отваря устата. Толкова пари прибра от гнусни сделки... Това не е еколог, а враг на природата

 40. 40 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2884 Неутрално

  До коментар [#5] от "Митко Василев":

  [quote#5:"Митко Василев"]Някак си не виждам "Зелените" да помагат на когото и да било. Не са в състояние. [/quote]
  Нито една сериозна зелена политическа партия в света не се занимава с помощи на когото и да е било.
  Всички до една се занимават с рекет и кеширане без да се гнусят от кой ще получат.
  Използват естествено заложеното у човека стремеж към чустота и подреденост на средата и страха от неизвестното бъдеще при по-изостаналите народи.
  Просто си хранят семействата с мърша.

 41. 41 Профил на obektiven_new
  obektiven_new
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Фактът, че троловете налазиха толкова здраво форума под тази статия, показва, че Зелените са си на мястото.

 42. 42 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 635 Неутрално

  правилно е че Зелените излезнаха от Реф. блок - той започна да се проваля като граждански проекти и с тия разговори за коалиция скоро ще се стигне до цирка който гледаме вече толкова избори - то ще е едно редене на листи, то ще са едни пируети досадни до болка вече...на всичкото отгоре от всичките само ДСБ има работещи структури - пак ще се гърбят залудо!

  всеки да се яви на изборите самостоятелно пък коалиции ще се правят след това...

 43. 43 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Колкото пъти го видя/чуя този Сандов и се сещам за Ангел Че Славчев до него на пресконференциите за шистовият газ. И за странното мълчание на тези Зелени за природата нарушена при строителството на руският Южен поток, за отровеният въздух от руският Нефтохим... абе всичко руско при тях е под защитен калпак и всичко западно под атака.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 44. 44 Профил на Андрей Ралев
  Андрей Ралев
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#12] от "ниКой":

  Очаквай скоро протест за Иракли, но преди това трябва да се загрее с акции

  www.balkani.org www.bulgariangreens.org
 45. 45 Профил на Андрей Ралев
  Андрей Ралев
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#1] от "МM":
  Тук може да видите каузите зад които застават Зелените: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10151530729134361.1073741829.247214619360&type=3
  И моля не бъркайте Екогласност със Зелените. Информирайте се преди да пишете ангро.

  www.balkani.org www.bulgariangreens.org
 46. 46 Профил на Андрей Ралев
  Андрей Ралев
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#32:"head_hunter"]А Тома Белев какво очакваш от него? Живее си нашия с пари от НПО-та и изобщо не работи! Печелене на обществени поръчки, а парите отиват за круизи. Този човек изобщо не знае какво е работен стаж! [/quote]
  Явно някои не помнят че Тома беше директор на парк Витоша 16 години и беше уволнен от правителството на ГЕРБ.

  www.balkani.org www.bulgariangreens.org
 47. 47 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2378 Весело

  [quote#43:"Fred"]Колкото пъти го видя/чуя този Сандов и се сещам за Ангел Че Славчев до него на пресконференциите за шистовият газ.[/quote]
  Ангелчо в момента е водещ на някакво предаване в TV7, та нищо чудно да го готвят за новият Бареков с акцент върху Екологията.
  До коментар [#43] от "Fred":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 48. 48 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Страната се нуждае от изграждането на широка платформа от различни елементи на гражданското общество, неправителствени организации, граждански групи и политически партии, обединена около идеята за спешната нужда от ново правителство и около необходимостта от ясна концепция как да бъде променена държавата, така че да бъде премахнато мафиотското политическо статукво."
  +++++++++++++++++++++

 49. 49 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Зелените трябва да са прагматици и да потърсят начин да се коалират, за да направят нещо реално в политиката и управлението. Защото сами при тази политическа обстановка не биха имали шанс" - искам да кажа нещо на "прагматично" настроените - търсете прагматични решения когато времената изискват такива. днес хората искат промяна на МОРАЛА, а това означава смяна на философията. обръщане към забравени ценности, обръщане на посоката, в която вървим вече много години загърбвайки тези ценности. за да не се превърнат прагматичните решения в прагматични грешки е нужно преди тях да има процес на ОСЪЗНАВАНЕ и обръщане към ценности, връщане към морала.

 50. 50 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#41:"obektiven_new"]

  Фактът, че троловете налазиха толкова здраво форума под тази статия, показва, че Зелените са си на мястото. [/quote]
  +++++
  безспорен факт!

 51. 51 Профил на Sofia Markarian
  Sofia Markarian
  Рейтинг: 561 Неутрално

  "Би било добре да се чуе мнението на твърдите симпатизанти на партията" - не бих гласувала за нищо на света за Меглена Кунава и Даниел Вълчев и съответно за партия или движение с тяхно участие или под тяхно ръководство.

 52. 52 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  Като взехте 18 хиляди гласа на изборите 2009 г. - добре, нова партия никаква организация, пари няма, ГЕРБ...
  Гласувам и убеждавам, че сте ОК. Но на изборите 2012 - 21 000... Никаква организация, 1 месец преди изборите почва някаква аматьорщина, пълна скръб вместо да се работи 4 години - от избори - до избори. При всичките силни екопротести - толкова от вас господа председатели на Зелените. Защо не си подадохте оставките?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK