Когато американската мечта е да успееш в България

Делян Аспарухов

© facebook.com

Делян АспаруховИстинските герои. Отново. И около тази Коледа и Нова година, когато вярваме, че имате повече време за четене, ще ви срещнем с интересни и вдъхновяващи хора. Започнахме сериите от портрети "Истински герои" в края на 2010 г. В тях търсим да представим хора, които си приличат по енергията да създават, да се борят, да търсят, да преодоляват, да мечтаят... Те заразяват с желанието да продължат да вървят по пътя си, независимо какво се случва около тях. Събираме текстовете тъкмо в тези дни, защото светлите празници и пътуванията са време, което предразполага всеки да помисли за важните неща в живота, да планира промени, да се зареди. Надяваме се и за вас срещите да са удоволствие. 


През март един български студент от Масачузетския технологичен институт (MIT) успява да хакне системата на университета и да изпрати електронно съобщение от името на президента, че лекциите и часовете на следващия ден се отменят. Само два месеца по-късно 19-годишният Делян Аспарухов, който живее в САЩ от дете, решава да прекъсне висшето си образование по компютърни науки в един от най-престижните университети в света и да се гмурне в света на бизнеса. В интервю по Skype той разказва за "Дневник" защо е решил да предприеме тази крачка, какво мисли за бъдещето на висшето образование като цяло и защо иска да се върне в България. 


"В MIT доста хора се отказват и затова самият процес отнема по-малко от пет минути. Изпращаш е-мейл на един човек и готово", започват Делян сякаш не се е случило нищо особено.
Да се откажеш от университета


А случилото се всъщност далеч не е за подценяване. Делян е един от младите предприемачи, избрани да участват в тазгодишното издание на програмата Thiel Fellowship, финансирана от съоснователя на PayPal, милиардера Питър Тийл. Програмата предлага 100 хиляди долара на 20 младежа на възраст под 20 години, за да се откажат от образованието в университета и да започнат да развиват идеите си.


В блога си Делян описва MIT като "едно голямо семейство, в което всички се подкрепят", но разказва, че е взел решението да се откаже от образованието сравнително лесно, най-вече защото голяма част от приятелите му също са предприели същата крачка. "MIT е уникално място, което обаче доста хора напускат, за да правят стартъпи и други подобни неща", казва той.


Двама от хората, с които живее в Калифорния, където в момента работи по проекта си, например, са негови бивши състуденти от университета.


"Аз виждам приятелите си повече в Калифорния, отколкото съм ги виждал в Бостън. В Бостън  всички имаме нещо за правене – часове, такива глупости. Докато в Калифорния всяка събота и неделя се виждаме", обяснява Делян през смях.


Съмненията на родителите


Той избира работата на пълен работен ден през седмицата и срещите с приятели през уикенда пред дипломата, но родителите му изглежда не са сигурни дали това е най-правилното решение.


"Майка ми всъщност е професор в университета в Юта, а баща ми се занимава с програмиране, като мен. Когато им казах, баща ми доста се посмя. Каза ми, "Да бе, да, Деляне, точно ти ще се откажеш". В неговата глава изобщо нямаше шанс това да стане."


Делян обаче излиза по-упорит от очакваното. Разказва им какво представлява програмата, както и колко много врати и възможности ще се отворят пред него, ако реши да участва. Малко по малко баща му започва да разбира защо синът му е взел това решение. Сядат да си поговорят "по мъжки" и баща му му казва, че на негово място и той би направил същото, защото хората, на които Делян се възхищава не са професорите и студентите от MIT, а предприемачите и младите лидери в Силициевата долина.


Делян знае защо родителите му се притесняват. "По тяхно време без диплома за бакалавър е било немислимо да си намериш работа. Затова на тях им е трудно да разберат, че аз моята работа мога да си я върша и изобщо не ми трябва диплома. Хората виждат от пръстена ми, че съм бил в MIT, и това им е достатъчно", обяснява той.


Пръстенът на студент от MIT.

© facebook.com

Пръстенът на студент от MIT.


Университет на бъдещето


И докато майка му все още постоянно го пита дали мисли да се върне в MIT, младият предприемач размишлява върху бъдещето на висшето образование като цяло, което според него далеч не е розово. Той разказва, че големите американски университети работят усилено, за да направят програмите и класовете по-подходящи за хората като него – тези, които научават много повече извън университета и които избират да започнат да работят върху идеите си без да са завършили. Делян обаче не смята, че това ще има особен ефект и мисли, че всичко ще се завърти в един порочен кръг.


"Може би в бъдеще университетите няма да могат да се променят, ще има доста хора, които ще отиват, след това това ще напускат...", казва той, като добавя, че все пак има хора, за които университетът е перфектното място. "Например, за пръв път живеят без родителите си, научават се да пускат пералня – ежедневни неща, които понякога няма как да научиш докато живееш вкъщи."


В Америка обаче вече съществува нещо, което да те научи на всичко това, без да се налага да плащаш стотици хиляди долари обучението в колеж. UnCollege (Не-колеж), разказва Делян, е 6-седмична програма, която ти позволява да опиташ от всички типично "студентски изживявания", само че в рамките на много по-кратко време. Първите две-три седмици живееш и учиш заедно с останалите не-студенти, а след това работиш в някоя от компаниите в Силициевата ти долина. И ето, че вече си научил и направил всичко, което ти предлагат четирите години в университета.


"Струва ми се това ще е бъдещето на обучението – ще е много по-кратко и по-ползотворно, като научаваш неща, които още на следващия ден можеш да използваш и веднага да направиш компания", разсъждава Делян. Той смята, че и самите специалности ще се променят, защото едва ли "ще има толкова много хора, които ще учат философия, например, която много-много не ти помага в истинския свят".


Младият бизнес лидер твърди, че е научил най-много именно по време на една лятна програма, макар след това да е участвал в състезания по роботика и да е бил част от компанията за мобилни приложения Square.


"Когато бях 8-ми или 9-ти клас, участвах в лятната програма ЛИШ", спомня си той. ЛИШ всъщност е Лятна Изследователска Школа, която се организира от Ученическия институт по математика и информатика в България. "Това ми помогна след това да продължа да се занимавам с математика, да започна да правя роботи и други такива неща, след което успях да вляза и в MIT. Но всичко започна с тази лятна програма, където научих доста математика и се срещнах с много българи."


С приятели на форума за идеи TEDx.

© facebook.com

С приятели на форума за идеи TEDx.


Проектът Nightingale и баба Денка


Тогава млад изследовател, сега Делян вече работи по много по-сериозни проекти. В края на юли на пазара излиза мобилното приложение Nightingale, което той създава заедно със свои приятел от MIT. Целта на Nightingale е доста проста – да напомня на пациентите кога да взимат лекарствата си, а младежът разказва, че зад самата му идея да подобри здравеопазването с помощта на технологиите стои по-скоро лична подбуда отколкото бизнес сметки.


"Едно лято баба ми Денка ни дойде на гости в Щатите, да ни види. По едно време майка ми и приятелките й се заговорят за рака на гърдата, баба ми ги чува и решава да отиде на преглед. В болницата й откриха една бучка и тя веднага започна химиотерапия и радиация", започва той обяснението за това как се е родила идеята за такъв вид приложение.


В началото, разказва Делян, лечението не изисква много усилия, от гледна точка на това, че от баба му се иска само да ходи в болницата, за да мине процедурите, и след това да се прибере и да си почива. Шест месеца по-късно обаче, тя започва да пие всякакви лекарства и хранителни добавки, буквално по всяко време на деня.


"За мен беше лудост, че те й дадоха едно парченце хартия, от което тя – която дори не разбира английски – трябва да знае кое, как и кога да пие. Аз съм там, чета го и дори аз не го разбирам. Аз съм горе-долу умен студент, а баба ми е архитект, разбира от технологии, има си iPhone, но това беше направено особено сложно."


Делян се замисля, че трябва да има начин с помощта на технологиите целият този мъчителен за пациентите процес да бъде улеснен. Скоро обаче баба му е излекувана, а той забравя за проблема. Докато не отива да учи в MIT.


"Във втората си година взех един клас, който се казва Healthcare Ventures и чиято цел беше хората, които се занимават с компютърно програмиране, да разберат какви са проблемите на здравеопазването и как нещата могат да бъдат направени по-лесни. Тогава аз всъщност разбрах, че този проблем, който аз имах с моята баба, доста хора го имат", спомня си Делян.


Така и се заражда идеята за приложението Nightingale, върху което младежът планува да продължава да работи в идните няколко години. Той обаче е категоричен, че колкото и добра (или лоша) да е една идея, тя няма как да бъде осъществена без наличието на добър екип.


"Майката на моя партньор направи сладки с логото на "Найтингейл"

© facebook.com

"Майката на моя партньор направи сладки с логото на "Найтингейл"


Смисълът от стартъп


"Според мен каквото и идея да имаш, дори и да е най-лошата, ако си добър в това, което правиш, ще успееш, защото бързо ще разбереш, че идеята ти не е от най-добрите и ще измислиш нещо по-добро", обяснява Делян, който изглежда смята, че успехът на един бизнес зависи най-вече от хората.


Може би именно затова, когато го питам какво е нужно за един успешен стартъп в Америка, той отново поставя хората на първо място. "Трябва да имаш добър екип от хора, правилното време и горе-долу добра идея. Но можеш да започнеш с хората", казва младият бизнес лидер, без да се замисля. "Ако екипът ти е добър, разбираш какво трябва да направиш. Идеята винаги може да бъде направена по-добра, хората малко по-трудно."


През октомври той написа в блога си "Понякога човек плаче", в който разказва колко разочароващо е да чуе ентусиазиран от приложението им лекар да прекратява телефонния разговор, когато чуе на колко години е Делян. 


"В такива моменти се чувствам смазан. Иска ми се да се заровя цял ден в глупостите в интернет. Вместо това реших да попитам някои от най-активните ни потребители защо използват нашия продукт.


Двама ми написаха "Без преувеличение, вие буквално променихте живота ми". Когато прочетох това, се разплаках. Плаках защото през целия ми живот винаги съм искал просто да помогна на хората. Плаках, защото съм толкова разочарован от здравната ни система и ми се иска да можех да я променя с едно щракване на пръстите. Плаках, защото бях толкова щастлив, че се опитвам да я променя.


Това, което се опитвам да кажа, е - не опитвайте да започнете стартъп, ако не сте готови да плачете за него. Иначе в подобни дни просто можете да се откажете." 


През ноември обаче Business Insider го класира в топ 3 на най-обещаващите стартъпи в света. 


Родителите ми са за възхищение


Докато си говорим за това колко е важно да си заобиколен от стойностни хората, някак разговорът минава на тема "България". Макар вече да не прекарва много време в родината ("Връщам се може би веднъж на всеки три лета"), Делян често мисли за България и чува за това какво се случва тук, предимно от баба с и майка си. Казва, че не следи новините, но дори той е разбрал за случилото се "с пистолета там на турската среща."


Обяснявам му, че за много от хората тук той вече е изпълнил американската мечта – да тръгне от малка България и да стане един от най-известните млади предприемачи в САЩ. Той обаче скромно отвръща, че в неговото съзнание родителите му са тези, които заслужават възхищение.


"Майка ми и баща ми са дошли в Америка с 300 долара в джобчетата и две писма, в които пише, че са приети в Caltech (бел.ред. - Калифорнийския технологичен институт). Нищо друго. Сега майка ми е професор, а баща ми програмира компютри. Те е трябвало да работят много повече от мен", заявява гордо той.


"Да го направиш в България"


И добавя, че разбира връстниците си в България, които в борбата си с високата младежка безработица и ниското заплащане, решават да напуснат страната и да търсят щастието навън. "Искам да ги помоля обаче", казва искрено Делян, "когато всички постигнем своята американска мечта, да се върнем, защото в България има доста проблеми." А след кратка пауза призовава всички млади българи "да не забравят, че в каквато и ситуация да си, на каквото и ниво да са майка ти и баща ти, винаги можеш да направиш повече".


В заключение го питам дали се чувства като "един от големите" - все пак Стив Джобс, Бил Гейтс и Марк Зукърбърг също са се отказали от висшето си образование. Делян през смях обяснява, че "за всеки един "Стив Джобс" има сигурно 1000 човека, които са напуснали училище и не са постигнали нищо."


"Изобщо не е гарантирано, че като изпуснеш университета ще станеш милиардер", добавя той, без да изневерява на скромността си. "Ще видим къде ще съм след 10 години, не знам дали ще съм чак на нивото на Стив Джобс и Бил Гейтс...". Заедно заключваме, че дори и да е едно стъпало по-ниско от тях на стълбичката на успеха, пак ще е доволен.


И си обещаваме някой ден да се срещнем и на живо, надяваме се в България. Защото по думите на Делян, "Светът сега е такъв, че можеш да излезеш малко от България, да направиш нещо хубаво и след това да се върнеш. И да го направиш и в България хубаво."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2681 Весело

  Голяма смелост , дано успее !
  Какъвто и гении да е IT предприемача не застанат ли зад него финансови "благодетели" милиардите не се виждат на хоризонта!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Неправилно решение да се откаже от следването си.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 3. 3 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 861 Неутрално

  #2, тъй, тъй, друго си е с "китапа". Само "вишистити" успяват.

 4. 4 Профил на superstar
  superstar
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Поговорката "Учи да не работиш" си остава в действие у нас!Начина на мислене и действие се оформят от най-ранно детство в зависимост от средата в която живееш!
  Делян е българин по произход ,но американец по дух! Поздравления за начинанието му с пожелания за успех!

 5. 5 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Дано се върне това момче някога по някакъв начин защото България е много малка за това ,което прави!

 6. 6 Профил на vgzvi
  vgzvi
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Всеки получава това, към което се стреми, нищо повече ! Парите са луксозна тоалетна хартия !

  „Si vis pacem, para bellum“
 7. 7 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1341 Весело

  Вижте ми очилата и пръстенът

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 8. 8 Профил на eman_b
  eman_b
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Пълна глупост е да се остави образование, още повече в такъв престижен университет. Стартъпи се правят много по-лесно когато човек има общи познания и е разбрал доста неща. На 19 год. Бил Гейтс на тези години вече беше направил стартъп и имаше подписан контракт. Това момче е двойно наивно: Първо, не всеки койти иска да прави бизбес успява. Второ, той няма и понятие как стоят нещата в България. Ако е достатъчно умен, след няколко месеца ще разбере, че образование и обща култура не идват от само себе си.

 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Ами то всъщност това е американската мечта,да направиш първо себе си успешен и после да помогнеш и родината ти да стане успешна.Това е здраво стъпил на земята човек,правилно е разбрал,че"за всеки един "Стив Джобс" има сигурно 1000 човека, които са напуснали училище и не са постигнали нищо." И още:"Изобщо не е гарантирано, че като изпуснеш университета ще станеш милиардер", "Ще видим къде ще съм след 10 години, не знам дали ще съм чак на нивото на Стив Джобс и Бил Гейтс...".Лично аз се радвам на такива българи и дано повече успели навън наши сънародници се върнат и помогнат и на България да реализира "Американската си мечта".Успех на всички умни,талантливи и трудолюбиви млади българи.

 10. 10 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#6:"vgzvi"]Всеки получава това, към което се стреми, нищо повече ! Парите са луксозна тоалетна хартия ![/quote]

  за парите не знам дали си съвсем прав ...
  или отчасти (поне 98 %)

  но знам , че човек мисли в рамките - които сам е дефинирал за себе си
  които в едни условия са криле , в други - окови

  Парите не могат да са аргумент ,
  както и университеската диплома

  това е по-скоро цел на хора без собствен почерк , на хора-следващи овчаря като овце

  Манталитетът на Стив Джобс , на Бил Гейтс и пр..е трудно познаваем..за това и успехите им са трудно постижими

  так където има Стартъп , има риск но има и шанс за друго качество

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 11. 11 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#8] от "eman_b":
  Ми той не се заблуждава по този въпрос,даже си го казва:"...че "за всеки един "Стив Джобс" има сигурно 1000 човека, които са напуснали училище и не са постигнали нищо."(макар че цифрата по скоро според мен по близо до 1 млн...)
  А понеже родителите му са доколкото разбирам ,с добро финансово състояние,младежът не е на зор и може да рискува.Нека се пробва,винаги може да се върне,ако работите не потръгнат..

 12. 12 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Едното не противоречи на другото. Всеки случай е частен случай.

 13. 13 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Не виждам защо довършването на образованието и "стартъп"-а да си противоречат. Аз уважавам хора, които довършват започнатото. Не ми хареса и как внушава, че много хора напускали университета, демек, университетът лош, а той - добър. Злепоставя и своята Алма матер, като се пъчи незаслужено с пръстена на университет, който не е завършил.
  Успех му желая на момчето, но с тези неща не съм съгласна.

  'Let light surround you' Dream Theater
 14. 14 Профил на Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Мойше. Деактивирах си акаунта! Толкоз!!!!
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#4:"superstar"]Делян е българин по произход ,но американец по дух![/quote]
  Точно! И по тази причина е трудно разбираем за българите. Желая му успех

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 15. 15 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  ""за всеки един "Стив Джобс" има сигурно 1000 човека, които са напуснали училище и не са постигнали нищо."

  Глобалният бизнес е мелница за съдби на амбициозни младежи. Прилича на големия спорт.

  подпис
 16. 16 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Смело дете, с мечти. Стискам му палци.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 18. 18 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 541 Неутрално

  хаха за 100 хиляди долара, които за Тийл за нищо, да се откаже от МИТ. Тъпак.

 19. 19 Профил на .......
  .......
  Рейтинг: 434 Весело

  [quote#15:"Иван К"]""за всеки един "Стив Джобс" има сигурно

  1000 човека, които са напуснали училище и не са постигнали нищо."

  Глобалният бизнес е мелница за съдби на амбициозни младежи. Прилича на големия спорт.[/quote]

  прав си ,

  но само Победителите имат стойност...

  1000-дата провалени са "статистика"

  живеем в капитализъм ...
  т.е. като на война ....
  жертвите са калкулиран приемлив риск
  който се страхува-да не се пробва

  караме ли е в канона,в матрицата..
  резултатите ни ще са ...предвидими

  След КТБ Накъде Ли.....ДАНО е само КТБ !!!
 20. 20 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  Дано успее защото зад всеки успех се крият 100 000 провала.

 21. 21 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 381 Любопитно

  До коментар [#17] от "a.millefolium":

  Всеки може да залепи плочка в банята, но едва ли всеки плочкаджия може да напише код.

  zenrus.ru
 22. 22 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#9] от "chicago514":

  И с какво Стив Джобс е помогнал на Сирия?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 23. 23 Профил на ниКой
  ниКой
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Успех от сърце ти желая млади момко, но сигурно няма да съм жив да видя, кога ще започнат да се завръщат такива, като теб! Твоите родители. явно са прозорливи хора, та са дали възможност на гените си, да се развиват в по богата материална среда?! Още веднъж успех!

 24. 24 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 387 Неутрално

  До коментар [#9] от "chicago514":

  Проблемът с връщането в България е поколенчески.
  Колко от льохманите, напуснали комунизма, успели навън са се върнали в България?

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 25. 25 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 387 Неутрално

  До коментар [#13] от "ariel28":

  Противоречат си, особено ако "стартъпът" не е квартална лафка. И двете занимания консумират време.

  Момчето изобщо не е напуснало университета, а се отказало от програмата, водеща до диплома в МИТ, и се "втурнало" в по-практична програма (предприятие).

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 26. 26 Профил на dugong
  dugong
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Съученици сме с бащата на Делян (Тихомир Аспарухов). Тихомир е вероятно един от най-будните и талантливи хора които познавам. Носител на златен медал от международна олимпиада по математика в Китай (най-престижната ученическа награда по математика). По време на възродителният процес много училища тогава изпращаха 'спонтанни' декларации в подкрепа на режима на Т.Живков. Тихомир отказа да подпише такава декларация и си навлече гнева на режима и ДС. Заради Тихомир започнах да слушам радио Свободна Европа, от него чух за първи път за Екогластност и българските дисиденти преди 10ти ноември.
  Радвам се, че Делян носи таланта и будността на баща си. Успех

 27. 27 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#3] от "kirsner":

  Така е само, когато всичко опира до китапа.

  Едно следване е много повече от това и дава възможност да научиш много неща, особено и за това къде са собствените сили.

  Работата няма да избяга.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 28. 28 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Делян и както всички наши напуснали родината не споменава,че за да "останеш там на запад" дълго са те проучвали.Както личи и от думите той говори вече повече за новата си родина и леко споменва,колкото да се разсея, за България.
  Нито оправдавам такива наши нито подкрепям.Те са от вида Дянков-платноходи.

 29. 29 Профил на leclerc
  leclerc
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#13] от "ariel28":

  не е сложно. някои хора, просто са по-напред с главата(мисълта) и няма смисъл да киснеш в унито, за да 'преподаваш' на професорите си. Като си усетил, че вече си готов в действително да учиш, докато създаваш нещо( няма по-добър учител/университет от това!) защо да губиш тези няколко години, за да завършиш? Отделно, не мисля че от МИТ са оставили вратите за него завинаги затворени

 30. 30 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Днешните рицари са очилати и с меки китки.

 31. 31 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 434 Неутрално

  И в САЩ е нужна диплома, за да си намериш добро работно място. Не е достатъчно да имаш ум в главата, HR специалистите няма ка да разберат това. Те гледат имаш ли диплома и опит. Ако едно от двете липсва, те отписват. Този младеж се отказва от МИТ, но очевидно има намерение да използва връзките си, създадени в МИТ, за да се реализира. Без връзки и там не можеш нищо да направиш. Общо взето момчето не се е сблъсквало с истинската действителност и няма как да знае за какво става дума. Но има време, ще разбере.

 32. 32 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2679 Неутрално

  "6-седмична програма, която ти позволява да опиташ от всички типично "студентски изживявания" - времето е ПАРИ, а умно вложените пари, носят много повече от пари. Предприемчивостта е начин на живот, който в БГ все още търси място под "слънцето". Действителността е ужасно бавно "развиваща" се и дано жизнеността победи останките, които така и не успяваме да отхвърлим...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 33. 33 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#4] от "superstar":

  В голяма заблуда си. Този младеж и подобни на него са по-скоро изключения!

 34. 34 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Както казваше Чарлз Баркли:"образованието е необходимо за хора без ясно изявени способности".
  Във всяка една образователна "мелница" стремежа е да правят хората еднакви.
  За 90% това е добре, но за останалите 10 си е убийство.
  Обща култура се придобива лесно, още по-лесно се унищожава талант.
  Моцарт и салиери.

 35. 35 Профил на gfn_666
  gfn_666
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Всичко опира до желанието на индивида. Ако човек иска нещо, винаги може да го постигне тук или в чужбина......

 36. 36 Профил на Vedrin Jeliazkov
  Vedrin Jeliazkov
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Изречението "Те е трябвало да работят много повече от мен" е многозначително. Ако някой иска да постигне нещо значимо в живота вероятно би разсъждавал по друг начин...

 37. 37 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1639 Весело

  Луда глава

  Предразсъдъците са за ограничените.
 38. 38 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1288 Весело

  До коментар [#28] от "xalikarans":

  [quote#28:"xalikarans"]че за да "останеш там на запад" дълго са те проучвали.[/quote]

  Ксаслинде, това за което пишеш беше преди има няма 25 години...
  В кой свят живееш?

  Браво на момъка важното е, че прави това, което му е по душа.
  Дано успее.

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 39. 39 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 543 Неутрално

  [quote#25:"mi6kro"]Момчето изобщо не е напуснало университета, а се отказало от програмата, водеща до диплома в МИТ[/quote]

  Дрън-дрън. Я е изкарал една година там, я не. Видяло му се е трудно - ОК. Но не одобрявам нечистото му отношение към университета: да го плюе индиректно и да заблуждава хората, че е учил там. Бай Ганьо си е Бай Ганьо навсякъде.

  'Let light surround you' Dream Theater
 40. 40 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 543 Неутрално

  [quote#29:"leclerc"]някои хора, просто са по-напред с главата(мисълта) и няма смисъл да киснеш в унито[/quote]

  Не оспорвам качествата му. Коментирах морала му. Голямо геройство, да хакнеш системата на университета, в който са ти оказали доверие да те приемат. Дали пък заради това "геройство" не са го помолили учтиво да напусне, а той го представя по друг начин? Няма да се учудя, предвид общото впечатление за известна непочтеност, което имам от думите и действията му.

  'Let light surround you' Dream Theater
 41. 41 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  За 100 000, и аз ще се откажа, но после пак ще запиша, защото знам, че колкото повече учиш, разбираш, че знаеш много малко това дали го е разбрал и Делян.

  Да са живи и здрави мама и тати!

  Системи като здравеопазване и образование се градят на традиции, а не на промени. Това са самонадграждащи се системи отворени за надграждане, а не за експеименти, защото опита и знанията по въпросите в тях, ще ти дадат възможност да не се явиш като първооткривател на топлата вода без да си наясно защо тя притежава това свойство.

 42. 42 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Интересното е откъде е докопал пръстен, който се дава само на завършили MIT. Сигурно пак от някой разочарован, който не се е научил да пуска пералнята въпреки обучението си там...

 43. 43 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  "Интересно" хрумване е и сигурно и тази снимка с TED, която е надградена с TED-x, която някак случайно се е превърнала в
  TEDy...

 44. 44 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Не съм убедена , че една или две години са толкова важни , че да не можеш да си завършиш , това все пак е ЕмАйТи.
  Ходя в ЕмАйТи поне веднъж месечно и съм убедена , че там могат да ти дойдат много повече и много по-качествени идеи отколкото в долината , просто духа на мястото е такъв - прескачат искри от мозък на мозък , средата е наелектризирана , а библиотеката им е огромна...
  Пожелавам му успех , макар да смятам , че е допуснал грешка.

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 45. 45 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 700 Неутрално

  [quote#34:"Иван Петров"]Във всяка една образователна "мелница" стремежа е да правят хората еднакви[/quote]

  Ъмм , май не си разбрал , че става дума за ЕмАйТи.

  [quote#34:"Иван Петров"]Моцарт и салиери[/quote]

  Също се вижда ,че не познаваш творчеството на Слиери.

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 46. 46 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 488 Весело

  Поредната щатска опорна точа за извън щатските мечтатели мързеливци

 47. 47 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Личи си, че е на 19 това момче. Но вече е попил типичното американско двуличие - хем е напуснал МИТ, хем носи пръстена, да си мислят хората, че е студент.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 48. 48 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 594 Весело

  [quote#34:"Иван Петров"]Както казваше Чарлз Баркли:"образованието е необходимо за хора без ясно изявени способности". [/quote]

  Сега остава да кажеш и какво казва Стойчо Младенов по въпроса.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 49. 49 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#45] от "Karla Hanneman":

  Не познавам "творчеството" на салиери.
  Това си е манифактура.
  Творчество е продукт на оригинална мисъл.
  Нещо, което не се заучава.

 50. 50 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#48] от "Master of puppets":

  Не съм чел трудовете на Стойчо Младенов по въпроса и няма да коментирам.

 51. 51 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 642 Неутрално

  И като се разприказвахме, някой да знае, къде е Христо Бисеров?

 52. 52 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 700 Весело

  [quote#49:"Иван Петров"]Не познавам "творчеството" на салиери[/quote]

  Разбрах. Типичен български изразител на необосновано мнение , прост , но държащ всички да разберат колко.

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 53. 53 Профил на superstar
  superstar
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#33] от "БамБам":

  Няма да влизам в спор кой е в заблуда!
  Важното е да се взима РЕШЕНИЕ! В случая младия организъм е скочил смело в морето на живота, НО зад него са Мама и Татко, а те са борили и постигнали ниво с цената на много труд и лишения.
  Американците казват, че Родината им е там, където печелят парите си!
  Дали е мъдро или прагматично това е друга бира!
  Наздраве и Весели Празници!

 54. 54 Профил на morjinho
  morjinho
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#23] от "ниКой":

  "Успех от сърце ти желая млади момко, но сигурно няма да съм жив да видя, кога ще започнат да се завръщат такива, като теб!"

  Завръщането е вече факт Познавам поне 10 човека, които след като завършиха ИТ в западни университети се върнаха да стартират технологични компании в БГ през последните 2-3 години. Поинтересувайте се от LAUNCHub, Eleven, betahaus за начало

 55. 55 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Важното е младежът да знае какво иска да прави и да му е интересно, останалото ще се намести. Няма никакъв смисъл да ходиш в ако ще и в най-добрия университет, ако там ти е скучно и имаш чувството, че си губиш времето. Трябва да имаш цел плюс горещо желание да я достигнеш и ще намериш начин да го направиш.

 56. 56 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Пича е взел решение. Дали правилно или грешно решение времето ще покаже. Дали мама и тате го подкрепят пак за нас няма значение, а за него . Понеже някой по-горе беше споменал Б.Гейтс.Прочетете му биографията.Той също произхожда от заможно семейство

  Да е живо и здраво момчето.Ако има нещо в главата и вярва в себе си ще успее.

  Весели празници на всички и наздраве!

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 57. 57 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  Сегашното правителство хич няма да се зарадва на Делян. Такива се вписват в шаблона "соросоиди", на които "не може да се разчита за правилния курс на партията". Днешното послание гласи, че всеки с доход над 1350 евро на месец, при това декларирани, подлежи на облагане със ставка "свръхбогатство". Максималния осигурителен го вдигнаха на 2400 лева още на 3-тия ден от мандата, пак по същите подбуди. И това изглежда е само началото, защото хунвейбините от субсидираните отрасли и губещите държавни фирми бичат по цял ден телеграми за "привличане под данъчна отговорност на очилатите чекияри, които цял ден висят пред компютрите в парка на Плевнелиев и си говорят с чужденци на техния им език - всичкото за 2 бона и нагоре заплати!". Ръководствот на БСП се е видяло в чудо, вика да ги нагъзим поне с малко, да отпуснем парата, че иначе хунвейбините с каскетите ще се накачулят на газ-ки и уаз-ки и ще дойдат да грабят София....

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 58. 58 Профил на nasa
  nasa
  Рейтинг: 221 Неутрално

  с такива родители, успехът няма как да ти се размине!!

 59. 59 Профил на ДракУна
  ДракУна
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Струва ми се това ще е бъдещето на обучението – ще е много по-кратко и по-ползотворно, като научаваш неща, които още на следващия ден можеш да използваш и веднага да направиш компания"
  ----------------------------------
  Това важи само за комп.технологии.Ако такъв недоучен талант всеме да строи сгради или да лекува хора...Ужас!
  ----------------------------------------
  "едва ли "ще има толкова много хора, които ще учат философия, например, която много-много не ти помага в истинския свят". "
  -------------
  Ами музиката или историята или археологията..Предлагам и те да не се учат, защото как ни помагат в истинския свят!?Има неща които трябва да се знаят от обща култура.

 60. 60 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 768 Весело

  До коментар [#51] от "Иван Петров":

  Едва ли е в Силиконовата долина, а още по-малко в МИТ. Търси го другаде някъде.

 61. 61 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 700 Весело

  До коментар [#59] от "boriz":

  Е , философията само ти казва какво мислят други хора по въпроси , които в по-голямата си част вече не стоят пред човечеството
  Определено е губене на време.

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 62. 62 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1663 Весело

  До коментар [#21] от "SPQR":

  Всеки може да залепи плочка ама въпроса е как ще изглежда и колко време ще стои залепена. Няма срамна професия. Има срамен мързел.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 63. 63 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1663 Весело

  До коментар [#31] от "apolitichna":

  Еей само връзки ви в главата. Как не можете да разберете че не навсякъде е като в чалгария? Ами той е решил да прави стартъп бизнес което ще рече че сам ще си е шеф. За какво му е тапия? Ако реши да работи за чорбаджия ще си го завърши.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 64. 64 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1444 Любопитно

  Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му.
  Делян би могъл да бъде вдъхновение за много млади хора, дано успее!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 65. 65 Профил на pcnikolova
  pcnikolova
  Рейтинг: 381 Неутрално

  В България за съжаление без диплома за висше си за никъде. Няма значение къде и какво си учил и дали изобщо си научил нещо, важното е да притежаваш този лист хартия. Тук никой не се интересува да прецени реално уменията на един кандидат за работа. Примерно изискват умения при работа с Еxcel, но ако не покажеш сертификат за това, все едно не го знаеш какво е това и има ли почва у нас.

 66. 66 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  "...че е взел решението да се откаже от образованието сравнително лесно, най-вече защото голяма част от приятелите му също са предприели същата крачка. "

  ...no comment

  I Want To Believe
 67. 67 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1003 Весело

  [quote#61:"Karla Hanneman"]Е , философията само ти казва какво мислят други хора по въпроси , които в по-голямата си част вече не стоят пред човечеството
  Определено е губене на време.[/quote]

  [quote#52:"Karla Hanneman"]Разбрах. Типичен български изразител на необосновано мнение , прост , но държащ всички да разберат колко.[/quote]
  Без коментар!
  На малкия му желая успех.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 68. 68 Профил на Noname
  Noname
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Доста повърхностни коментари за образование, философия и дори бизнес...

 69. 69 Профил на georgi555
  georgi555
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Интелигентно момче с правилните манталитет и разбирания (поне на хартия) за собствен бизнес.

  Негативните коментари може би са предимно от хора без предприемачески дух и разбиране. Това е ОК, да не ги виним. Те не разбират, те не са предприемачи. И на Jeff Bezos са му казвали "Ти си луд! Книги по интерент?!?".

  Деляне, стискаме палци и успех!

 70. 70 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2879 Неутрално

  "Искам да ги помоля обаче", казва искрено Делян, "когато всички постигнем своята американска мечта, да се върнем, защото в България има доста проблеми."
  Точно затова няма да се върнат. Връщат се в родината си младите германци, швейцарци, холандци и т.н.. Не съм видял български студенти завършили или учили в САЩ да се връщат в България - поне в последните 17 години. А аз съм непрекъснато в студентска среда( и преподавателска), така че говоря от първа ръка.
  Говоренето за връщане си е чиста проба идеализъм или желание човек да успокои съвестта си.
  Разбира се не може да се обвиняват младите българи, че не искат да се завърнат - къде и защо? При Олигарски, милиционерите, местаните, сидеровците и делянофилите? Няма как да стане това....
  А на Делян Аспарухов браво за инициативността и смелостта му - попаднал е в правилната държава, където може да успее.

  Пазете се от доносника vesolr
 71. 71 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Това не е американска мечта! Това е мечта на всички българи!

  goblenka
 72. 72 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Невероятна е не историята, която ни се разказва, не проблема, който тя разглежда, а това, че някой ги счита за достатъчно важни, за да напишат статия за тях и да я предложат на форума. Сам аз се научих да чета, пиша и смятам на пет годинки (в началото ми помагаше майка ми, която беше завършила само първи клас), в първи клас познавах учебния материал за четвърти и изобщо всичко, което зная, е научено не в училище, а извън него. Средно образование взех като екстернантист, за един месец, през 1958 година (на 27 години), без да съм ходил в средно училище. А макар да бях редовен студент, ходех на лекции и на упражнения не повече от два-три часа на седмица. Което не попречи при една задочна двугодишна следдипломна специализация петнайстина години след следването при защитата на дипломната работа да ми бъде предложена аспирантура.Така че напълно познавам същността на разглеждания проблем. Но това не значи нищо.

  Защото това всъщност не е проблем. Хората са различни и ако едни учат по-добре и по-ефективно сами, за други това не е за препоръчване и те научват много повече и по-задълбочено именно когато някой ги води в процеса на учението. При това ученето сам вероятно не е за препоръчване за огромна част от хората. Така че това, което препоръчва тази статия, е доста необмислено и подвеждащо.

  Колкото за просперирането в живота със или без официално образование, то зависи от толкова много фактори, че е истинска глупост всичко да се приписва само или основно на личните качества на човека. Те са безспорно важни, но също толкова, а често пъти още по-важни са средата, в която е попаднал, и парите, с които разполага този, който иска да просперира. Защото при сегашната обща регламентация на пазара на него при пряк сблъсък обикновено печели не този, който е по-добър, а този, който притежава повече пари. Който прилага принципа, според който целта оправдава средствата. И който е по-безжалостен в гонитбата на колкото може по-висока печалба.

  Но проблемът дори не е в това. Този форум е политически по своята същност. А какво общо имат личните предпочитания на един човек в неговите опити да стане свръхбогаташ с политическите проблеми на съвременна България и на нейния народ?

 73. 73 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  Алеле, батко, е за тфа че гласуам за Бареков, батко! Човеко си го казА, всички по 1 месец запас годишно - ъ станеме като Швейцария. А мое и 2 месеца - като Израел ъ станеме, ъ ни имат уважение съседите! ГоворИх с човеко, батко, ей такива очилати на мене че им ги карат - я имам капитам от запасо, че им бъем командир, батко! Делфинчета, сапунки батко - луди че ги прайм!

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 74. 74 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  — За разбойник, айов, са иска дупе, ама яко дупе а не тричаво, като моето и твоето.
  Хайтов "Диви разкази"

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 75. 75 Профил на grinda
  grinda
  Рейтинг: 480 Любопитно

  Каква небългарска усмивка има това нашенче...

  Успех, Деляне, макар и да не приветствам нетърпението ти да прескочиш MIT.

  http://grinda.se/
 76. 76 Профил на grinda
  grinda
  Рейтинг: 480 Неутрално

  <<Искам да ги помоля обаче", казва искрено Делян, "когато всички постигнем своята американска мечта, да се върнем, защото в България има доста проблеми.">>

  Само "Дневник" си знае защо - на фона на тези думи - са сложили помпозното заглавие.

  http://grinda.se/
 77. 77 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1341 Весело

  Дано му е успешен статъпа щото иначе в Долианта вече без образование са единици ... заради застраховките много функции няма как да бъдат дадени в ръцете на хора без тапия ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 78. 78 Профил на alcapone
  alcapone
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "Майката на моя партньор направи сладки с логото на "Найтингейл"

  Айдеее, момичета не се гласете на ергенина, Евгени Минчев щв го напътства в светските дела ....

 79. 79 Профил на alcapone
  alcapone
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Малко пропаганда за невиждалите сащ.

  Днес американската мечта на 90% от населението (вкл. средна ръка хора) е да спечели от лотарията, щото със тея доходи на масите от по 3 -4 хилки месечно немой се купи къща за 300-400 хилки посмъртно, немой се плаща колата/ колите +застраховката, която понякога е по скъпа от лизинга, немой се прати дитето в коледж и т.н.
  Не случайно се трупат такива джакпоти по 300-400 мил и лотариите промениха правилата и броя на топките....

 80. 80 Профил на alcapone
  alcapone
  Рейтинг: 381 Неутрално

  И да поясня 300-400 хилки в кофти квартал в урбанизираните центрове. За селата не знам как са цените...

 81. 81 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Не виждам смисъла на тази статия - намираща се под рубриката 'Истинските герои' и със заглавие, не отговарящо на съдържанието и'. Занимават ни с приповдигнатите и позаблудени изхвърляния на един тинейджър, който си няма понятие от живота, а дава наставления и ръси мнения върху университетското образование, философията и какво ли не още. И какво по-точно е постигнал той; какъв е огромният му принос, за да го споменават като един от 'истинските герои'? Това, че лелее типичната американска мечта за забогатяване в милиарди?
  Пишете ни за него след десетина години или когато наистина е направил нещо, заслужаващо вниманието ни. Иначе, това са си празни приказки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK