Сърджа Попович: През 2013 започна третата вълна на демократизация в Източна Европа

Сърджа Попович: През 2013 започна третата вълна на демократизация в Източна Европа

© CanvasС експерта по революциите Сърджа Попович*  "Дневник" се запозна на изданието на TEDxBG през януари 2013 г. Тогава вълнуващи бяха Pussy Riot и движението "Окупирай Уолстрийт". Почти година по-късно потърсихме отново (както може да срещнете, че го наричат) "професионалния революционер", този път за коментар за случващото се в собствената ни държава и бунтуващите се съседни страни. Питаме го още как оценява той действията на "Ранобудните студенти", накъде водят протестите и беше ли успешна 2013 за гражданските общества според него.  


2013 беше много активна за гражданите на Балканите и Източна Европа. Как ще обясните какво се случи в Истанбул и София през миналото лято? 


- Конкретните проблеми, пред които бяха изправени двете държави, са различни, но определено можем да видим прилики. На първо място е това, че предимно млади хора организираха и се включиха в тези движения. Те носят със себе си енергия и ентусиазъм и са обединени от разочарованието си от политическия елит. Това поколение има една основна преднина пред старото поколение – че познава и ползва новите форми на медия, които безспорно са се превърнали в сериозен инструмент за пренос на тактически идеи и информация за това как да се организират масови мирни движения. Освен това младите хора очевидно клонят към структури с по-слабо изразена йерархия, което може да бъде както предимство, така и недостатък в различни ситуации.
Нелепото изказване на Тайип Ердоган, че "Има ново зло, наречено "Туитър". Най-добрите примери за лъжи могат да бъдат намерени там. За мен социалната мрежа е най-голямата заплаха за обществото" – разобличи много добре как той и много други лидери от старото поколение не разбират на базово ниво как толкова много млади пренебрегвани хора са се научили да се организират и това да доведе до сериозна заплаха за властта. Въпросът не е в "Туитър", а във визията, в куража, в креативността и организационните умения на хората, търсещи промяна.


Още повече България и Турция са държави, където демократичното развитие е все още на ранен етап, но има солидна основа за демокрация и гражданско общество, както и много място за политически и обществен активизъм. Това е много различно от масовите протести, които видяхме през 2011 по време на Арабската пролет, които се случиха в много подтиснати автократски условия. 2013 ни показа как държави, които вече са положили основите за демокрацията, имат да изминат още много път и все още им предстоят проби и грешки, докато построят обществото, което искат да видят. Хората в България имат определени очаквания за прозрачност и здрава опозиция, което е отличителният знак на демокрацията. Но има още много работа.


През 2013 г. бяхме свидетели на това как повече от всякога потиснатите и притихнали граждански общества се пробуждат и тръгват към промяната. Определено такъв е случаят в България и Турция, а също и в Украйна, Босна и дори в две утвърдени демократични държави, които също видяха масови мирни движения през отминалата година – Бразилия и Словения.


Украйна се надигна решително също. Какво според вас ще се случи там, докъде ще ги отведе протестът им?


- Не обичам да правя предсказания, но виждам ситуацията така: Украйна през по-голямата част от съществуването си е била едновременно исторически и етнически разединена държава, което става още по-очевидно покрай спора ЕС или Русия. Западът, Изтокът и крайбрежието (включително и Крим) са преживели много различни събития, имали са много различни населници преди обединението, да не говорим за класовите, социалните и етнически разминавания между тези региони. В интерес на истината страната е обединена като "Украйна" едва след Гражданската война в Русия, но само за кратко е независима, защото скоро след това е присъединена към СССР (дори тогава голямо парче от нея все още е във владение на Полша).  Чак през 1991 г. Украйна получи модерната си автономия и "независимост" от Русия.


Оранжевата революция през 2004 г. положи донякъде основи за демокрация и събуди украинците за феномена на народната власт. Те видяха отблизо колко силни са хората, когато се организират около дадена несправедливост, и това доведе до конкретни промени – в техния случай до свалянето на Виктор Янукович от Партията на регионите като президент и избора на опозиционния коалиционен лидер Виктор Юшченко.


Преди десет години украинците се бореха да поставят демократичното начало, което е много различно от проблемите, които имат сега. Протестите сега са ангажирани с бъдещото развитие на страната, накъде да поеме Украйна, за да задържи ръста на икономиката си, развитието на гражданското общество и дългосрочното си здраве. Със сигурност в основата на тези въпроси са събитията отпреди десет години, когато хората научиха, че ТЕ имат силата... но сегашният политически пейзаж там е несъмнено по-различен с това, че вече съществува стандартът, че политиците трябва и ще бъдат принуждавани да поемат отговорността си.


Протестите в България все още продължават – вече над 200 дни, повечето от тях мирни и пълни със свежи идеи. Те вписват ли се във философията за лафтивизма**? Видяхте ли добри примери за това?


- Абсолютно. Много от тактиките, които бяха използвани в България, могат да бъдат категоризирани като лафтивизъм – демонстрацията на "Ранобудните студенти" пред парламента, в която се направиха на войници, обстрелващи сградата с картонени пистолети, докато викаха "Оставка". Беше очевидно, че изпълнението им е добре обмислено и репетирано, особено маршът им, който вероятно е отнело много планиране и часове усилия. Всичко това изглеждаше и смешно, предвид че бяха облечени с картонени ризници и имаха пистолети-играчки.


Лафтивизмът е употребата на хумор в ненасилствени акции и кампании. Хората обаче трябва да разберат, че това е просто категория от тактики и сами по себе си те не са по-различни от други по-познати средства като окупацията, разпространението на памфлети или викането през мегафон.


Тактиката винаги идва впоследствие – след като организаторите на движението се съберат и се обединят около определена визия за бъдещето и за обществото. Веднъж щом намерят визията, могат да започнат със стратегията за това кои ще са най-ефективните начини да я постигнат, а щом постигнат и това, вече могат да влязат в конкретиката на действията, които ще предприемат. Те много често залагат на хумора и креативността. С други думи – въпреки че лафтивизмът е мощно оръжие за обединение и разчупване на страха и трябва да бъде част от арсенала на активистите, има и други също толкова важни етапи в планирането на успешно гражданско движение като визия, стратегия и комуникиране на ясни искания.


Какво послание изпратиха "Ранобудните студенти" с тяхната окупация и постигнаха ли целта си? Върху какво трябва да се концентрират според вас?


- Както казах, окупацията е една от възможните тактики за ненасилствен протест и не означава непременно, че движението има ясни и солидни стратегия и визия. Може да е полезно за студентите да почерпят опит от недалечната Словения. Сравнението е добро по няколко причини – страната беше алтернативен кандидат за ЕС, имаше дълбоко приспано гражданско общество и пробуденото движение, чиято кулминация беше отстраняването на корумпирания кмет на Марибор Франц Канглер  се ръководеше предимно от студентски и младежки организации. Те изградиха здрави стратегии, изтъкваха победите си и това се разнесе в цялата страна, предизвиквайки национално изискване за прозрачност и смяна на политическия елит.


Каква е общата тенденция? Защо хората са гневни така масово и протестите им ще ги отведат ли до реална промяна?


- Можем само да очакваме още и още такива прояви предвид разширяващия се достъп на хората до нови възможности за прекъсване на статуквото и овладяване на собственото им бъдеще. Много от тези протестиращи се учат едни от други и се адаптират все по-добре, така че и това е фактор. Това като цяло е положителна тенденция. Обаче активистите трябва да бдят за дезорганизация и зле планирани акции. Без стратегия и план за ясни искания и/или преговори с други заинтересувани те рискуват да загубят подкрепа. Рискуват и възможността да постигнат трайни промени, ако не знаят как да извличат полза от победите си.


Как еволюират протестите и накъде водят в България и като цяло в Източна Европа? Може ли да се каже, че те са началото или по-скоро краят на нещо?


- Определено може да се мисли и в двете посоки, но аз виждам сегашните протести като началото на третата вълна на демократизация на Източна Европа. Първата започна през 90-е след разпада на Съветския съюз, втората – в края на миналия век и началото на този с "Цветната революция". Сега е третата. Гласоподавателите най-после разбират, че когато политиците направят нещо, за което може да им бъде поискана сметка, това е нормалната и дори задължителна реакция.


Беше ли успешна 2013 г. за гражданските общества? Кое беше най-значимото събитие в този аспект?


- Като цяло мога да кажа, че това не беше успешна година за гражданските общества, защото индексът и броят на демократичните държави срещу недемократичните останаха непроменени. Масовите прояви би трябвало да предвещават стабилни промени и макар че много от движенията през 2013 бяха много популярни, те просто не успяха да достигнат до следващото ниво. Въпреки това, ако говорим за пробуждане на хора, които допреди това са били притъпени и ненаясно със собствената си сила – може да се каже, че годината беше отлична.  


Какво да очакваме през 2014?


- Определено можем да очакваме още от същото – неочаквани надигания на неочаквани места. В момента страни в Югоизточна Азия, като Тайланд и Камбоджа например, преминават през интересни промени в гражданското си самосъзнание. Нещата, които тормозеха хората през отминалата година – висока безработица, огромни икономически проблеми и корупция – ще продължат да предизвикват реакция по целия свят.


Какво си пожелавате самият вие за 2014?


Виждам нещата така: в големия свят има два вида места. На щастливите места правителствата се страхуват от хората. В нещастните места хората се страхуват от правителството. Пожелавам си 2014 да бъде годината, в която масовите граждански движения ще направят повече общества по-щастливи.


* Сърджа Попович e социален активист и експерт по революциите, или както беше представен на конференцията TEDxBG - консултант за революции. Той е изпълнителен директор на базирания в Белград Център за мирни действия и стратегии Canvas, който работи по кампании и инициативи в 46 страни в целия свят. През 1998 г. Попович е част от студентите в университета в Белград, които основават мирното политическо движение "Отпор", за да свалят тогавашния президент Милошевич. "Мирно", т.е. без речи и шествия, а чрез уличен театър и сатира. След две години "Отпор" вече има над 70 000 членове и Милошевич пада.


Тогава Попович решава да превърне революцията в своя професия. Сега той обикаля света и учи други активисти на принципите на успешния протест. През 2012 г. сп. Wired го класира сред 50-те човека, които ще променят света.


** В основата на философията му е т.нар. laughtivism (от английската дума за смях и наставката за подход/отношение). Това най-общо е умението чрез хумор да изразяваш гражданската си позиция, да мобилизираш хората и да обезсилваш властта.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на victor2
  victor2
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Нашите управници от хумор не разбират.

 2. 2 Профил на mystery
  mystery
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#1] от "victor2":

  Прав си. Сопи за тях, сопи и то по-дебели.

 3. 3 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1087 Любопитно

  Любопитен съм докога "Дневник" ще занимава аудиторията с този балкански Остап Бендер:


  Roger Cohen, "Who Really Brought Down Milosevic?", New York Times, November 26, 2000

  [...]

  American assistance to Otpor and the 18 parties that ultimately ousted Milosevic is still a highly sensitive subject. But Paul B. McCarthy, an official with the Washington-based National Endowment for Democracy, is ready to divulge some details. McCarthy sits in Belgrade's central Moskva Hotel, enjoying the satisfaction of being in a country that had long been off limits to him under Milosevic. When he and his colleagues first heard of Otpor, he says, "the Fascistic look of that flag with the fist scared some of us." But these feelings quickly changed.

  For those Americans intent on bringing democracy to Serbia, the student movement offered several attractions. Its flat organization would frustrate the regime's attempts to pick a target to hit or compromise; its commitment to enduring arrests and even police violence tended to shame the long-squabbling Serbian opposition parties into uniting; it looked more effective in breaking fear than any other group; it had a clear agenda of ousting Milosevic and making Serbia a "normal" European state; and it had the means to sway parents while getting out the critical vote of young people.

  "And so," McCarthy says, "from August 1999 the dollars started to flow to Otpor pretty significantly." Of the almost $3 million spent by his group in Serbia since September 1998, he says, "Otpor was certainly the largest recipient." The money went into Otpor accounts outside Serbia. At the same time, McCarthy held a series of meetings with the movement's leaders in Podgorica, the capital of Montenegro, and in Szeged and Budapest in Hungary. Homen, at 28 one of Otpor's senior members, was one of McCarthy's interlocutors. "We had a lot of financial help from Western nongovernmental organizations," Homen says. "And also some Western governmental organizations."

  At a June meeting in Berlin, Homen heard Albright say, "We want to see Milosevic out of power, out of Serbia and in The Hague," the site of the international war crimes tribunal. The Otpor leader would also meet with William D. Montgomery, the former American ambassador to Croatia, in the American Embassy in Budapest. (Washington had by then severed diplomatic relations with Belgrade.) "Milosevic was personal for Madeleine Albright, a very high priority," says Montgomery, who was yanked out of Croatia in June to head a group of officials monitoring Serbia. "She wanted him gone, and Otpor was ready to stand up to the regime with a vigor and in a way that others were not. Seldom has so much fire, energy, enthusiasm, money -- everything -- gone into anything as into Serbia in the months before Milosevic went."

  Just how much money backed this objective is not clear. The United States Agency for International Development says that $25 million was appropriated just this year. Several hundred thousand dollars were given directly to Otpor for "demonstration-support material, like T-shirts and stickers," says Donald L. Pressley, the assistant administrator. Otpor leaders intimate they also received a lot of covert aid -- a subject on which there is no comment in Washington.

  At the International Republican Institute, another nongovernmental Washington group financed partly by A.I.D., an official named Daniel Calingaert says he met Otpor leaders "7 to 10 times" in Hungary and Montenegro, beginning in October 1999. Some of the $1.8 million the institute spent in Serbia in the last year was "provided direct to Otpor," he says. By this fall, Otpor was no ramshackle students' group; it was a well-oiled movement backed by several million dollars from the United States.

  But other American help was as important as money. Calingaert's organization arranged for a seminar at the luxurious Budapest Hilton from March 31 to April 3. There a retired United States Army colonel, Robert Helvey, instructed more than 20 Otpor leaders in techniques of nonviolent resistance. This session appears to have been significant. It also suggests a link between the American-influenced opposition base in Budapest and the events in Vladicin Han.

  It was Aca Radic, one of the students tortured in Vladicin Han, who founded the Otpor branch there. His motives were similar to Davorin Popovic's. "I just felt, enough of tolerance," he says. "Enough of patience." So this good-looking young man -- like Davorin, a student of physical education -- made his way up to Belgrade in December 1999. At the Otpor office there, he was closely questioned and then given flyers, leaflets, sprays, posters, Otpor T-shirts and $130 and a cell phone. "I was happy," Radic said, "I felt like a revolutionary going home to spread the word."

  The man who gave him this insurrectionary material was Srdja Popovic. Lean and trenchant, Srdja calls himself -- half jokingly -- the "ideological commissar" of Otpor. He combines a Leninist intensity with the skills of a Washington lobbyist. (His favorite word is "networking." It was he who coordinated the training of Otpor's 70,000 members in 130 branches, including the one that opened in Vladicin Han.

  These training methods were heavily influenced by Helvey. Gathered in a conference room of the Budapest Hilton ("We thought it was stupid to organize a revolution in a luxury hotel," Srdja says, "but the Americans chose that place", the Otpor activists listened as Helvey dissected what he called the "pillars of support" of the regime. These naturally included the police, the army and the news media, but also the more intangible force of Milosevic's "authority." That is, his capacity to give orders and be obeyed.

  Find nonviolent ways to undermine authority, Helvey suggested. Look at Myanmar. There, the opposition National League for Democracy took a farmer's hat as its symbol; so everyone started to wear farmer's hats. The regime tried to make the hats illegal, but such repression merely provoked outrage.

  The same thing would happen in Serbia with Otpor's T-shirts adorned with the fist symbol. "We focused on breaking Milosevic's authority, on ways to communicate to dissatisfied people that they are the majority and that the regime could only dig itself into a deeper hole through repression," Srdja recalls. "We learned that fear is a powerful but vulnerable weapon because it disappears far faster than you can recreate it."

  Helvey stressed the sources of momentum in a nonviolent movement. "There is an enormous price -- domestic and international -- paid today for using force against a nonviolent movement," he says. "The battle is asymmetrical. The dictator still may hold the externalities of power, but he is steadily undermined." This process has been dubbed "political ju-jitsu" by Gene Sharp, an American writer who is close to Helvey and who emerged as a sort of guru to Otpor leaders. His book "From Dictatorship to Democracy: A Conceptual Framework for Liberation," became a samizdat passed around Otpor branches in the last months of Milosevic's rule. In it, Sharp writes, "The stark brutality of the regime against the clearly nonviolent actionists politically rebounds against the dictators' position, causing dissension in their own ranks as well as fomenting support for the resisters among the general population, the regime's usual supporters and third parties."

  Srdja is often to be found in Belgrade with heavily underlined copies of Sharp's work, parts of which were translated into Serbian as the "Otpor User Manual." Not for nothing were Otpor's activities drawn from Sharp's list of 198 "methods of nonviolent action." In an interview, Sharp says: "My key principle is not ethical. It has nothing to do with pacifism. It is based on an analysis of power in a dictatorship and how to break it by withdrawing the obedience of citizens and the key institutions of society."

  According to Srdja, Otpor simply represents the "ideology of nonviolent individual resistance." It was developed, he says, "because we finally understood that nobody from Mars was going to come and remove Milosevic." Organization was intense. Throughout Serbia, activists were trained in how to play hide-and-seek with the police, how to respond to interrogation, how to develop a message in posters and pamphleteering, how to transfer fear from the population into the regime itself and how to identify and begin to infiltrate Helvey's "pillars of support" in the police and elsewhere.

  Just how effective that infiltration was became clear to Srdja 12 days before Milosevic's July 27 call for a presidential election. Otpor received advance word of Milosevic's intentions in secret e-mailed messages from anonymous dissenters within the regime. As a result, Otpor already had more than 60 tons of electoral propaganda ready on July 27. Some of it went to Vladicin Han, where Aca Radic and his friends went out every night to plaster slogans. When he was arrested and beaten seven weeks later, Radic had a last message to communicate to the police: "I was silent as they beat me, determined not to react, trying to look Stojimenovic in the eye to show him I was not afraid and convey one thing: You can hit us and beat us, but our time will come as well."

  [...]

  http://www.nytimes.com/library/magazine/home/20001126mag-serbia.html

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 4. 4 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Весело

  До коментар [#2] от "mystery":

  Абе по-добре е, както го е казал навремето Андрей Ляпчев: "Со кроце, со благо и со малко кютек"!!!!

 5. 5 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1087 Любопитно

  До коментар [#1] от "victor2":

  Всъщност и Милошевич не си е отишъл изключително поради чудотворното въздействие на лафтивзма. Горното писание прикрива действителността, че свалянето му е било предизвикано от едновременното отслабване на позициите му сред сръбския елит и организиран и отвън, и отвътре мощен протестен натиск, в чийто край се е стигнало да нахлуване в сградата на държавната телевизия с булдозер и изпотрошаване и подпалване на парламента... Всъщност ключово за падането на режима е било оттеглянето на подкрепата за него на тайните служби, силовите структури и номенклатурата, които ясно са разбирали, че оставане на Милошевич на власт може да застраши тяхното собствено оцеляване. Е, те оцеляха и все още са на власт в Сърбия, а Сърджан Попович упешно продава една приказна версия на революционната му биография, която "Дневник" възпроизвежда с детинско доверие.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 6. 6 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1087 Любопитно

  [quote#5:"Югозомби"]Е, те оцеляха и все още са на власт в Сърбия, а Сърджан Попович упешно продава една приказна версия на революционната му биография, която "Дневник" възпроизвежда с детинско доверие.[/quote]

  Сърджа Попович. Моля, извинете все още спящото ми съзнание.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 7. 7 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Той дали е влязъл в България в пломбиран вагон, като Ленин в Русия?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 8. 8 Профил на victor2
  victor2
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#5] от "Югозомби (пенсиониран коментатор)":

  Като си помисля колко по свободно си живееха сърбите от нас по времето на социализма и колко трудно махнаха Милошевич тук ще е много по трудно. Вече три поколения живеем при тяхното управление, голяма част от населението лесно се манипулира, икономическата власт си е при тях и ..... Оставят ни като алтернатива новосформирани партий като на Бареков, Кунева.......

 9. 9 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1087 Любопитно

  До коментар [#8] от "victor2":

  Остава да се надяваме някой най-сетне да се досети, че така не се свалят правителства:

  "Много от тактиките, които бяха използвани в България могат да бъдат категоризирани като лафтивизъм – демонстрацията на "Ранобудните студенти" пред парламента, в която се направиха на войници, обстрелващи сградата с картонени пистолети, докато викаха "Оставка". Беше очевидно, че изпълнението им е добре обмислено и репетирано, особено маршът им, който вероятно е отнело много планиране и часове усилия. Всичко това изглеждаше и смешно, предвид че бяха облечени с картонени ризници и имаха пистолети-играчки."

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 10. 10 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Някои още на са разбрали , че 2013 беше годината в която изпратехме цветните революции в кошчето за боклук .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 11. 11 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Грешно е всичко да се хвърля в един кюп.

  Докато в Украйна, например, наистина става дума за демократизация, то тука се "борим" за либерализъм, икономически либерализъм и либертарианството.

  Против същия този либерализъм, който някой много искат да наложат тука, се бори "Окюпай Уолстрийт".

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 12. 12 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#9] от "Югозомби (пенсиониран коментатор)":

  Не са ходили войници като нас.

  Макар, че казармата си беше чиста загуба на време.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 13. 13 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1087 Любопитно

  До коментар [#12] от "socialen":

  Бъркате ако си мислите, че в мое лице ще откриете съмишленик. Не желая каквато и да било форма на контакт с тролове на БСП като Вас. Отвращават ме.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 14. 14 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Абе, докога ще му давате трибуна на този "революционер"?
  Още от миналата статия за него стана ясно колко му е акъла и какви са му разбиранията.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 15. 15 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#13] от "Югозомби (пенсиониран коментатор)":

  Няма проблем. Сори!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 16. 16 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Хуморът, сатирата и забавата,
  са сериозна работа...

 17. 17 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1087 Любопитно

  До коментар [#15] от "socialen":

  Благодаря за разбирането. Оставка!

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 18. 18 Профил на Марин Мидилев
  Марин Мидилев
  Рейтинг: 497 Неутрално

  2214 год- протестите в България продължават 200 год и 200 дни

 19. 19 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  До коментар [#1] от "victor2":

  И вашите управници от хумор не разбират!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 20. 20 Профил на rrrrrr
  rrrrrr
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Два цитата от интервюта на С. Попович за "Дневник" от януари миналата година:

  "Има три основни причини хуморът да е толкова мощен инструмент в гражданските движения, особено когато те са насочени срещу големите на върха, диктаторите. Първо - хуморът стопява страха. Страхът е въздухът, който диктаторите дишат. Когато няма страх, те не могат да оцелеят. А нищо не може да изпари страха по-бързо от радостта и смеха. Второ, хуморът прави инициативата готина и ако си готин и открит, всеки ще иска да се включи и така движението ще нарасне. Трето - подигравката създава огромен натиск върху властта. Ако тя реагира ще изглежда глупаво, а ако не реагира - още и още хора ще се включват в шегата."
  *
  "Накрая – колкото по-голяма е промяната, в която се целиш, толкова повече хора ти трябват. И колкото и да се забавлявам на шегите на руските "гипстъри" по адрес на Путин, знам, че те никога няма да победят, докато не направят контакт със Сибир, защото там е критичната маса. Но докато се мислят за по-велики от сибирците, това не може да стане.

  Аз бях в същата ситуация през 1992 г., а след това и през 19961997 г. Бяхме ние - готините и добре образовани рокаджии, срещу тях – останалата част от света. И колкото и страхотни идеи да имахме, обхватът ни беше минимален. Тогава целенасочено изтрихме чертата, която ни отделяше от света, и промяната се случи. "

  ***

  Т.е. С. Попович ви казва, уважаеми умни, красиви и упорити протестиращи, че масовостта е от ключово значение. Не е достатъчно да си готин и да измисляш оригинални смешки. Трябва да се стремиш още и още хора да се включват в шегата. Ако хората се отдръпват и не оценяват прекрасния ти криейтив, трябва да се стреснеш. Оттеглят ли се твои съмишленици, значи нещо в тактиката куца. Не може от 5000 души да останат 500 и ти да тръбиш, че проблем няма, защото протестът продължавал вече двеста и няколко си дни.

  Освен това никак не е достатъчно да си "качество", за да изискваш да те чуят. Спецът по революции говори за "критична маса". Докато се мислиш за по-велик от сибирците (по С. Попович) или от "количеството" (по К. Янакиев), нищо няма да стане. Ако продължавате да се успокоявате с митичните 85%, които ви подкрепяли виртуално и със стотината души, които продължавали протеста, така ще я откарате до 2017-та година.

 21. 21 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 511 Неутрално

  [quote#20:"walrus"]Два цитата от интервюта на С. Попович [/quote]
  Лекичко се подиграва сърбинът с тукашните протестъри... Пропуснал е професионалният "революционер" да ги осветли за милионите, наляти отвъд океана на "Отпор" навремето ...
  Нашите мутри и "качествени" олигарси се поизръсиха, но явно не стига... Та се чува, че мутрите ще сменят след 10-ти бялото пиано с "революционен булдозер/трактор"...

 22. 22 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Дневник и те са в играта.

 23. 23 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1791 Гневно

  Изобщо не ме кефи някакъв сръбски професионален революционер на американска служба да прави революция в Отечеството ми!
  България НЕ Е ЗА ПРОДАН ПОВЕЧЕ!
  Още по-гнусно е когато "Дневник" става рупор на такива посегателства.
  Само на кретен не е ясно, че революциите се правят с пари и ЗА ПАРИ!

  Та КОЙ има интерес?
  !
  БАСИ!
  !

 24. 24 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1087 Любопитно

  До коментар [#20] от "walrus":

  Много добре казано! Поздравления! Уви, не мисля, че контролиращите "Икономедиа" осъзнават това.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 26. 26 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 877 Весело

  под колкото и форми да му зададоха един и същ въпрос - получиха един и същ отговор: СОФИЙСКИТЕ ЦИРКОВЕ НЯМАТ НИТО ВИЗИЯТА, НИТО СТРАТЕГИЯТА! Нормално за олигархична "фиеста"-та!!!!

  и най-умният си е малко прост....
 27. 27 Профил на hakuna.matata
  hakuna.matata
  Рейтинг: 699 Любопитно

  До коментар [#11] от "socialen":

  Странно, преди малко прочетох, че Андрей Райчев е казал, че протестът има четири основни грешки и затова протестиращите били в паника, та една от грешките била, че се борят за повече капитализъм. А, бе, това да не е някоя опорна точка, която от днес ни се разкрива в целия си кален "блясък". Моника пак ли ви храни с ГМО-информация, а, малки червени тролчета?

  Как се установи, че се иска икономически либерализъм и либертарианство? Ако да искаш да прекъснеш монополите и да създадеш свободни пазари е икономически либерализъм, тогава е добре дошъл? Или някой си харесва монопола да му диктува цените? А, на кого ме харесва гражданите да нямат свободен избор? Май на червената енергийна мафия?!

  Как искането да си честен, да си морален и да си вършиш работата като слуга на народа е искане за капитализъм? Как искането за оставка е искане за капитализъм?

  Не-е-е, тук се внушава нещо друго! Експлоатира се положението на бедните! Когато им кажеш, че протестърите искат капитализъм, това автоматично означава, че няма "хапка, пивка" от държавата, няма социални помощи, а това от своя страна означава, че "правилният" избор е Новата тройна коалиция - тя предлага тези услуги.

  Само че бедните забравят, че социалната помощ свършва бързо, а те пак ще са бедни, необразовани и онеправдани. И пак ще се принудят да гласуват за социалистите с надеждата, че новият социален пакет ще е по-голям и те ще станат "по-богати". За кратко, обаче. Един човек може да стане богат само ако разчита на своите качества, а не чрез помощи. За това има два начина - или се образоваш и те наемат срещу високо заплащане, или ставаш предприемач и наемаш хора.

  Защо до ден-днешен нито едно правителство не постави за национална цел създаването на високообразована нация? Защо не развиваме икономика на знанието?

  Правете си извода какъв народ сме, щом сме излъчили толкова некадърни и неморални хора!

  Правете си извода и колко глупави и неморални хора се разхождат сред малкото останали честни и предприемчиви люде!

 28. 28 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 511 Весело

  [quote#27:"mitko.dedov"]Как се установи, че се иска икономически либерализъм и либертарианство?[/quote]

  По НПО-тата, които вкупом подкрепиха (че и организираха) протестите

 29. 29 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#27] от "mitko.dedov":

  Виж сега, ти подхващаш много теми.

  Именно в свободни пазари, т.е. в пазари без регулация или със слаба регулация, поне това беше в миналото, се появяват монополи, олигополи, картели, лобизъм, финансови балони, валутни и борсови манипулации, спекулации, финансови пирамиди като Мадофф, безгранична алчност, укриване на данъци, пране на пари във висок стил и сриване на икономиките на суверенни държави, както в Индонезия в средата на 90 години или пък атаката с/у британския пфунд и британската централна банка също през 90-те.

  За разлика от класическата икономическа теория на Адам Смит, в която пазарът се стреми и достига своето равновесие чрез търсене и предлагане, реалността показва точно обратното - нерационалност и стремеж към надлъгване и психоза.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 30. 30 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 448 Неутрално

  За съжаление,сръбският "експерт по революциите"Сърджан Попович не донесе мечтаната свобода и демокрация на Сърбия,а запазване на статуквото.Едни и същи политици от 5 октомври 2000,когато бе свален Милошевич‚когато основния двигател бе движението на писателя Вук Дражкович до днес,си предават щафетата.Тайните служби от времето на Тито и Милошевич,закалени в клането на конфликта,на разпадаща се Югославия,не са докоснати.Страната се управлява от бившите съпартийци на затворника от Шевенинген-Хага-Шешел-Николич и Вучич,и нереформираната-СПС на Милошевич,начело с говорителя му-Ивица Дачич.Само времето ще покаже,колко са искрени днешните сръбски политици към ЕС.Европейската ориентация на Сърбия е все още само на думи,имитират се реформи,а промяната е все още пожелание.Косово продължава да е "сърцето на Сърбия",а Москва-главата,само че,според Дражкович-Брюксел е стомахът й.Сърбия е силно зависима и привързана към Русия и вече изнуджа европейските чиновници в полза на Путин-Газпром с Южен поток.За съжаление,нашите социалисти се включиха в тази опасна авантюра.Така че,Сърджан Попович се потруди повече за своя имидж и специална кариера,отколкото за Сърбия,тъй като от "революцията му",Сърбия не стана нито по-свободна,нито по-демократична.

 31. 31 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#28] от "petrov9":

  +

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 32. 32 Профил на hakuna.matata
  hakuna.matata
  Рейтинг: 699 Весело

  До коментар [#28] от "petrov9":
  Ха-ха, а сега ако може и да кажете кои са тези НПО-та, няма да е във вреда! Никакви НПО-та няма. Има едни хора, които имат мнение и излизат на площада да го заявят.

  Надали ще отречете, че има олигархия, че тя е представена от Цветан Василев, Васил Божков, Ахмед Доган, Делян Пеевски, Ирен Кръстева, Моника Йосифова-Станишева, Румен Николов-Пашата, Цветелина Бориславова, та дори и един от собствениците на настоящото издание.

  Надали сте съгласен с назначението на Пеевски?
  Надали ви се плаща нов държавен дълг?
  Надали ви се гледа как поредните управляващи не могат да решат проблемите, които ние гражданите им поставят.

  Всякакви тези за гербери, соросоиди и пр. са измислени, за да всяват смут и хаос. В крайна сметка всички имаме политически предпочитания, но не ги афишираме там, където не трябва.

  Аз не помня досега протестите да са издигали икономически искания! 33. 33 Профил на hakuna.matata
  hakuna.matata
  Рейтинг: 699 Весело

  До коментар [#29] от "socialen":

  А може ли да обясните как точно свободните пазари постигат тези внушителни катаклизми?

  Хайде да си дадем дефиниция за регулация на пазар. Регулиран пазар може да е този, който е вкаран в правна форма и в който са установени правила на играта, съобразени с принципите за свободна конкуренция и свободен избор. Този вид регламентиран пазар не изключва проверки и одити с цел предотвратяване на престъпления.
  Но има ситуации, в които регулацията преминава в свръхрегулация - вземете казуса Лафка или енергийните еквилибристики в България: и двете демострират изкривяване на пазара. Засега имаме олигополен пазар на мобилни услуги - защо ли?

  А аз не познавам по-справедливо и по-ефективно ценообразуване от пазарното.

 34. 34 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#27] от "mitko.dedov":

  "Как се установи, че се иска икономически либерализъм и либертарианство?"

  Ами, много просто.

  Ако беше тука, беше отишъл на протест и се беше заговорил по същество с тях щеше да видиш предимно хора от партиите, институтите, центровете и организациите в и около Реф. Блока и в Гражданския му Съвет.
  А това са ДСБ, ДБГ, Институтът за Пазарна Икономика ИПИ, Центърът за Либерални Стратегии, Институтът за Свободен Капитализъм АТЛАС и идеолозите от Центъра за Изследване на Демокрацията. Преподавателите на "Ранобудните студенти".
  Гоги Ганев, Атанас Славов, Трайчо Трайчев, Мишо Неделев от Радикалибералната партия в бившото СДС И прочие и прочие.

  Иван Бедров.

  Е, разбира се, има и гербаджии, но, както знаем, те не знаят за какво се борят и първите ги взимат разбираемо за простаци и несериозно, но поне попълват бройката и допринасят така за някаква масовост.

  Аз искам демокрация, не искам либерализъм, икономически либерализъм и либертарианство.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 35. 35 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#33] от "mitko.dedov":

  "А може ли да обясните как точно свободните пазари постигат тези внушителни катаклизми?"

  Нали живеете на тази планета, чували сте за Интернет Балона 2002-2003, за ЕНРОН, за кризата 2007-2008, за Карвел, за Мадофф, за процесите с/у Дойче Банк и други големи банки за незаконни договаряния за манипулиране на лихвени индекси, за спекулациите с/у Еврото.

  Има хиляди негативни примери, какво е възможно в един дерегулиран пазар. Последствията ги видяхме 2008.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 36. 36 Профил на hakuna.matata
  hakuna.matata
  Рейтинг: 699 Весело

  Аз бях, участвам и ще участвам на протестите. Не забравяй, че дори хора от тези организации да са участвали, те са граждани на Република България и имат право да изразяват своето несъгласие с каквото и да било. И бихме имали право да ги укорим едва когато явно започнат да пропагандират своите собствени икономически разбирания. Това досега не е ставало, няма заявено икономическо искане за една или друга политика.

  Аз не те разбирам как искаш демокрация, а не искаш капитализъм. Ако е налице демокрация, т.е. хората са свободни да решават за себе си, това неотменно ще доведе до частна стопанска инициатива, сиреч до предприемачество, а оттам и до някакъв вид пазар. Разбира се, това е само един от аргументите.

  Впрочем, икономическият либерализъм и либертарианството не са онези чудовища, за които биват представяни. Би било нелепо някой да отрича пълната си свобода и правата си, което всъщност е в основата на идеята на тези две идеологии.

  И, от чисто любопитство, коя икономическа идеология споделяш?

 37. 37 Профил на hakuna.matata
  hakuna.matata
  Рейтинг: 699 Весело

  До коментар [#35] от "socialen":
  Хм, признавам, че не съм запознат подробно с тези събития и не мога да дам еднозначен отговор защо са се случили, но и ти само даваш едни примери, без да изясниш точния механизъм.

 38. 38 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#36] от "mitko.dedov":

  Разбира се, че имат право и че трябва да изразяват своето мнение и несъгласие!
  Никога не съм твърдял обратното. Напротив! Просто споменавам те какви са по възгледи.

  Демокрация и капитализъм са първо две различни понятия.

  Ако едно демократично избрано мнозинство реши да има социализъм, то става социализъм в рамките на мандата на това мнозинство и на следващите избори народът решава дали е доволен от социализма. Ако е, то остава социализъм, ако не, идва друго мнозинство и прави друго до следващите парламентарни избори.

  Важното е това, което се прави, да е в рамките на демократичните закони и да няма репресирани.

  Понеже обаче демокрацията и частната собственост вървят ръка за ръка, то това е по-доброто решение

  Не е вярно, че не съм за капитализъм, пазарна икономика и частна собственост!

  Напротив!

  Просто искам капитализмът да е социален и справедлив, и хората да живеят от работата си достойно.


  Както в страните в централната и северната част на Западна Европа.

  Да не бъдат дефинирани само с това, че са автономни икономически единици от брутния социален продукт.

  Искам да се мисли и да се помага на хората, които по една или друга причина не могат да работят - болни, пенсионери, инвалиди, ниско квалифицирани, ненамиращи работа.

  Има голяма разлика м/у социалния и либералния капитализъм.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 39. 39 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#36] от "mitko.dedov":

  За икономическия либерализъм и либертарианството икономическата свобода е най-важната свобода.

  За класическия либерализъм и хуманизъм тя е на равно с други човешки свободи като религиозна свобода, лична свобода, право на глас, демокрация и т.н.

  Че икономическият либерализъм често няма нищо общо с човешка свобода и демокрация е фактът, че го има в диктатури като в Китай, във Виетам, Малайзия и прочие.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 40. 40 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#37] от "mitko.dedov":

  Ще се опитам на кратко -

  В стремежа си за трупане на профит, икономическите либерали и либертарианците казват, че държавата с нейната разпределителна роля, под формата на данъци, регулации, законодателства и с ролята си на икономически играч е най-голямото ограничение най-голямото зло.

  Затова се опитват с техните лобита в политиката, да ограничат влиянието на държавата на пазара.

  Това става чрез гласуване на икономическолиберални закони, намаляване, до премахване на данъчно облагане, свиване на социалните системи, ограничаване, до свиване на държавни бюджети, което оказва катастрофално влияние в/у контролни органи като финансов надзор, полиция, следствие, прокуратура, съд, държавна администрация, които, ограничени в своите бюджети, не могат да си вършат адекватно работата.

  Не само това - живеейки в постоянен страх и несигурност за работата си, това води до корупция по всички етажи на властта, което пък води до тоталната разруха на едно общество, а от там на държавността и респективно на самата държава.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 41. 41 Профил на nik_177.
  nik_177.
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Европейската ориентация на Сърбия е само на думи и тя е силно зависима и привързана към Русия, твърди, № 30. Няма такова нещо. В титова Югославия и по-конкретно в Сърбия "зависимостта и привързаността" към Русия са изгорени с нажежено желязо. Поколенията след войната са възпитани в пиетет към запада и подозрение, ако не ненавист към Русия и верния й сателит България. И службите, службите - също. Югославия /Сърбия/ бе западна държава. Отделена със същите кльонове и минни полета от България, както бяха отделени Гърция и Турция. Попаднали в Сърбия "изменниците на родината" вече бяха "на запад". Да се отиде там, трябваха същите разрешения, както да се отиде в Западна Германия, например. Сърбите бяха граждани на света и свободно пътуваха или живееха и работеха където поискат. И донесоха онази култура в страната си. Ние работехме в Коми и Ташкент и донесохме тяхната култура. Още след границата си личи. Още по пътя за Ниш се виждат хубавите къщи с чисти дворове с окосени ливади отпред, без обори и купища тор и с кейчета по река Нишава. А на тях привързани моторници. Тръгнете към Белград и вижте. Проблемът на сърбите е, че си повярваха, че са любимо дете на запада. Бяха, докато бяха негова опора на Балканите в съветската ера. После интересите на Саудитска Арабия и Турция /а и на Иран покрай тях/ се оказаха повече присърце на Щатите и запада въобще. Между другото, Ердоган вече обяви Босна за турска провинция. Но и той се лъже. До тук с дундуркането на Турция /по-точно на режима му/ от запада. Има нещо общо между Милошевич и Ердоган. Замахнаха твърде далеч, отстоявайки псевдонационалистически каузи. Ако западът бе благосклонен към турските щения на Балканите и по-точно в бивша Югославия, вече не е. В Босна са посадени ислямистки гнезда, които създават проблем. И ще го създават. Що се отнася до протестите - общото е, че и в Турция, и в Украйна, и в
  България мотивът е - на запад или на изток. /Както правилно пише Евгений Дайнов/. Сърбия е друга опера. Те са си определени на запад. Трябваше да изкоренят псевдонационализма на Милошевич. И го направиха.

 42. 42 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1087 Любопитно

  До коментар [#41] от "nik_177.":

  Това, което пишете, няма много общо със съвременна Сърбия. Русоманията там е и масова, и силна. Открива се на всякакви нива. От изявления на президента Николич за Русия като стратегически съюзник, не по-отдалечен от ЕС, до дискусии в някои от най-големите интернет-форуми дали не е дошло време за обединение в руско-сръбска федерация. И обратното, сред значителни като численост групи съществува откровена омраза към Запада, поради което например е невъзможно да се пристъпи към членство в НАТО.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 43. 43 Профил на northatlantic
  northatlantic
  Рейтинг: 652 Неутрално

  [quote#35:"socialen"]Има хиляди негативни примери, какво е възможно в един дерегулиран пазар. Последствията ги видяхме 2008.[/quote]

  Хиляди не са, а стотици. А хилядите са позитивните примери на какво е способен един дерегулиран пазар. Горе-долу всяка голяма печеливша американска компания. Като се тегли чертата вашите примери са капка в морето. Да не говорим, че истинската дерегулация не съществува никъде, дори и в САЩ. И вашите примери служат за един вид коригиране на дупки в системата.
  Апропо, монополите не са плод на дерегулация.
  Апропо, в БГ опасността от експлоатация на работника не идва от десните партии. По ирония, в момента монополите биват подкрепяни именно от "левите", които популистки развяват из обществото (може би и по цял свят) плашилото на неолиберализма, за да вършат подмолно това, което вършат, и от което всъщност вас ви е страх.
  Но най-важното: в България трябва главно в момента да видим кой може да осъществи по-голяма законност - може би най-основният проблем. За заплахата от нео-либерализъм аз бих се грижил на втори етап. При липсата на работеща съдебна система, каквато и да е държавната регулация да има, накрая ще се стигне до ситуацията, която ви плаши - а именно обикновеният човек да е смачкан. Ако приемем това, малко ми е трудно да повярвам, че кръгове, свързани с Москва ще могат да наложат върховенство на закона по-бързо и по-ефикасно от тези, свързани със Запада.

 44. 44 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1087 Любопитно

  До коментар [#30] от "demos":

  Добро обобщение на днешната сръбска ситуация!

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 45. 45 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1087 Любопитно

  До коментар [#27] от "mitko.dedov":

  Защо разводнявате дискусията със странични теми и диалози с тролове на БСП?!

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 46. 46 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1087 Любопитно

  До коментар [#41] от "nik_177.":

  П. п. След началото на войните в Югославия сръбското общество систематично е било обработвано с антизападна пропаганда от страна на бившите комунисти на Милошевич и възроденото от тайните служби екстремистко националистическо Четническо движение, оглавено от д-р Воислав Шешел. Днешният президент Томислав Николич е бивш негов заместник в Сръбската радикална партия, а силният човек в правителството, Александър Вучич, е дългогодишен депутат и партиен генерален секретар. Ето някои от заглавията на трудовете на д-р Шешел, дано Ви ориентират относно атмосферата, в която са били изграждани съвременните антизападни и проруски настроения в Сърбия:

  Српски народ и нови светски поредак, 1999
  Паклени планови Запада, 2001
  Садам Хусеин против агресивног глобализма, 2003
  Суочавање са хашким инквизиторима, 2003
  Ватикан главно Сатанино гнездо, 2003
  Досманлије као нови јањичари, 2003 (от ДОС, съкращение от Демократична опозиция на Сърбия, прозападната на думи коалиция, дошла на власт след Милошевич, и османлии)
  Четничка сабља над досманлијском главом, 2004
  У чељустима курве Дел Понте, 2004
  Србија под америчким бомбама, 2005
  Ђаволов шегрт злочиначки римски папа Јован Павле Други, 2005
  Вашингтонски сексуални манијак Бил Клинтон, 2005
  Хашко бајрамско прасе, 2005
  Лажљива хашка педерчина Џефри Најс, 2005
  Енглески педерски испрдак Тони Блер, 2005
  Понтифекс максимус сатанистичке цркве Јован Павле Други, 2006
  Римска курија вечито жедна српске крви, 2006
  Антихристов намесник зликовачки римски папа Бенедикт Шеснаести, 2006
  Европска унија сатанистичка творевина, 2006
  Крваве ручерде Мадлен Олбрајт, 2006
  Хитлерови највернији следбеници Хелмут Кол и Ханс Геншер, 2006
  Криминалац и ратни злочинац Хавијер Солана, 2006
  Подмукли галски пицопевац Жак Ширак, 2006
  Римокатолички злочиначки пројекат вештачке хрватске нације, 2007

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 47. 47 Профил на Margarita Voiska
  Margarita Voiska
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#27] от "mitko.dedov":


  Отличен анализ! Подкрепям категорично. Оставка!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, Евангелие на завистта. Негова присъща добродетел е равно поделяне на мизерията.” Уинстън Чърчил
 48. 48 Профил на nik_177.
  nik_177.
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Става дума за поколенията от титова Югославия. Бяха или поне бяха привързани към запада и отчуждени от Русия. Няма спор, че след войните настроението се е променило. И няма как иначе. Определено западът залитна в полза на мюсюлманите. Това озлоби сърбите и направиха куп глупости. По-балансиран подход щеше да ги спести. "Югозомби" цитира и някаква обидна за Карла дел Понте /прокурорката в процеса срещу Милошевич/ сръбска публикация. Само, че Карла дел Понте, която беше твърде амбицирана в началото на процеса, се отдръпна и написа книга, изразявайки възмущението си от манипулации /проислямски/ свързани с този процес. Не че Милошевич е цвете, не че сърбите не извършиха злодеяния. Но престъпления имаше от двете страни. Балансиран подход щеше да предотврати много от тях. Та, "Югозомби", може и да се ширят антизападни настроения в Сърбия днес. Може. И публикации срещу Клинтън също. Но няма такива срещу Джордж Буш. Срещу Хилъри Клинтън и Олбрайт също ще се намерят. Но няма и ред срещу Джим Кери, заместил Хилъри начело на американската дипломация. Що се отнася до днешният сръбски президент, може и да е бил заместник на Шешел, но не е тръгнал да се прегръща с Путин. Напротив, проявява разум и неслучайно Сърбия вече има пътна карта за ЕС. Приказките за сръбско-руски съюз са утопия или някакво заиграване. Сърбия бе и си остава западна държава. Повече от нас. Не само географски.

 49. 49 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1087 Любопитно

  До коментар [#48] от "nik_177.":

  Късно е да спекулирате. В първия Ви коментар казахте нещо друго:

  [quote#41:"nik_177."]Сърбия е друга опера. Те са си определени на запад.[/quote]

  Край.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK