Иво Божков - човекът на живо

Иво Божков - човекът на живо

© Красимир ЮскеселиевИстинските герои. Отново. Надяваме се и за вас срещите с тези хора да бъдат удоволствие.* Включихме блогъра и политолог Иво Божков в селекцията хора за поредицата още в началото на ноември миналата година, преди да стане Човек на годината в гласуването на публиката. Защото без него отразяването на протестите нямаше да бъде пълно. И противниците (на протеста) ще се съгласят. 


Три думи със "С":
Свободно мнение
Свобода
Солидарност


Това са думите, които блогърът Иво Божков използва, за да определи 2013. Пренася ги като пожелания и за тази година. 
"Отвъд клишето за солидарност като някаква лява или дясна дума, е важно първо да се чувстваме свободни. Мисля, че през 2013 много хора се почувстваха така, защото успяха да изразят това и да станат част от кауза, която не беше започната от организация, партия или сдружение. Това беше идеята за по-нормален живот", казва Иво Божков. Според него тези три думи са основата на посока, за която му се иска да вярва, че ще е водеща за обществото.


Малко преди края на 2013 година е, срещаме се за по-лесно в окупираната Аула на Софийския университет, където и двамата отразяваме случващото се. Преди дни Иво Божков е получил Наградата на публиката и специално отличие на годишните награди на Българския хелзинкски комитет - "Човек на годината". "Той на практика осветлява протестите, горещите и противоречивите моменти тогава, когато традиционните медии или ги подминават, или ги отразяват само откъслечно в новинарските си емисии", бяха част от мотивите, с които беше номиниран.


Много хора го наричат "човекът айфон", "човекът с вечната батерия"…Телефонът винаги е в ръцете му, а Божков винаги е там, където се случва нещо и стриймва т.е. предава на живо в канала си в Ustream. Останал е леко учуден, че излъчването на живо е било важно за толкова много хора, особено извън България.


"С предаването на живо, хората съпреживяват случващото се на площада и съответно имат усещане за по-голям допир до нещата", казва Божков и споделя, че в канала му са се включвали до половин милион души. "А понякога показва нещо не толкова интересно - как някакви хора ходят по улиците и си говорят помежду си". Споделя, че много пъти големият интерес го е мотивирал, защото "често съм нямал желание, това отнема от моето време и спокойствие, има много други причини, но...всъщност си заслужава". 

Иво Божков - човекът на живо

© Красимир Юскеселиев


"А и не е трудно технически - едиственото, което трябва е интернет и смартфон", усмихва се Божков.  Той предава на живо от протестите срещу закона за горите през лятото на 2012 година.


А иначе се занимава с поддържане на "Фейсбук" страници и превежда от и на френски. Има завършен втори клас в България, след това живее осем години в Тунис, където учи във френско училище, а след това - в Канада. Там завършва и висшето си образование - политология. Връща се през 2005 година и засега няма намерение да напуска България.


Протестът не е нормален статус на живот

Иво Божков участва в студентските протести и през 2009 г. "Различното е че повечето от участниците в случващото се сега, се страхуват някоя политическа партия да не застане зад каузата", казва Божков и разсъждава: "Искането на един протест за оставка води до две неща - заставането зад партиен субект, който да поведе протеста и който да е разпознат като политическа алтернатива, или се стига до създаването на такъв субект". Нито едното обаче не е на дневен ред за протеста сега.


По думите му е изтощаващо над 180 дни (към момента на разговора броячът беше отчел толкова дни - бел. ред) парламентът и управляващите да са оставили гражданите да се борят всяка вечер за по-добър живот, вместо те да работят за това. 


"Протестът не е нормален статус на живот. Изтощаващо е и не е работещ модел", казва Божков. Според него обаче в същото време има огромно желание и енергия за създаване на среда, която да натиска постоянно всяко различно бъдещо управление. "И тази среда се случва и сега. Вече има неформална организация от хора, коиото си общуват помежду си, организират събитията".

В нощта на белия автобус - снимката е от профила на Иво Божков във Фейсбук

© Димитър Дилков

В нощта на белия автобус - снимката е от профила на Иво Божков във Фейсбук


Според Божков рано или късно ще се стигне до оставка, защото няма вариант, в който три години да се управлява с под 20 % доверие. "Това е държавнически неработещ вариант, още повече в период, когато обществото очаква промяна. Тя може да дойде само с доверие, до оставка ще се стигне".


Същественото според блогъра обаче е "как този натиск ще се структурира и след оставката, така че да има промяна и след изборите. Да не се загуби потенциала на въздействие".


Положението е такова, не заради хората, а защото не работим достатъчно


Божков се връща в България - "заради това, което се случва в момента". Казва, че това е първият отговор, който му хрумва. "Тук има много какво да се направи. От 2005 г. съм се опитвал със собствен пример да променя нещо. Вместо да казваш какво да правят другите, прави го ти. Изразяване на позиция и всичките нередности, които виждаме - трябва да се борим заедно срещу тях".

14 юни 2013 - първата вечер на ДАНС withme

© Васил Гарнизов

14 юни 2013 - първата вечер на ДАНС withme


Като малък е искал да ставам дипломат... но "случващото се в България зависи много от партийната принадлежност". "Бях на стаж във външно министерство и това там се вижда много ясно. Всичко е функция на партия, а не на лични качества. Това е една от мечтите ми за България - хората да се развиват заради това, което са постигнали и това, на което са способни".


Разочаровт го хората, които казват: "никой не си мърда пръста". "Не съм съгласен да се винят хората, за това, че няма ухо към важни неща, които трябва да се случат. Не е преведено по подходящ начин това послание, защото повече хора трябва да осъзнаят, че трябва да се случи промяна и то не само през промяна на политическите партии и система. Това ме разочарова, че оправданието с другия е лесният изход от това да се помъчим  повече и да обясним проблемите и решенията и да поработим за тях", споделя Иво Божков.


Според него положението е такова, "не защото хората са лоши, а защото не работим достатъчно добре в тази насока".

Иво Божков пътува и до Киев, за да снима протеста там и се включи с приветствие от българския протест

© Васил Гарнизов

Иво Божков пътува и до Киев, за да снима протеста там и се включи с приветствие от българския протест


И човек съм, и градинар съм, и стопаджия съм


Надеждата му е да се занимава с нещата, които реално го вълнуват. С приятели са създали организация за промяна на градската среда. Не им остава време сега, защото "една част от нас са на улицата и протестират и гражданската ни енергия и личната отива за неща, за които други трябва да се грижат."


"Защото когато минеш през подлез, в който има изложба, или стените му са изрисувани, денят ти започва с хубаво... Надеждата ми е да има повече време да си разгръщаме потенциала. Това пак е функция на средата, която искаме да променим с този протест", споделя Божков и казва, че иска около него да е добре - "не само плочките да са подменени, но и обстановката - да е уютно, да съм горд, че живея в този град".


В свободното си време сади домати на балкона. В "градината" му има още краставици, босилек, чубрица и люти чушки. Казва, че обича земята и затова някой ден със сигурност ще си има истинска градина. "Търся си някой двор,някъде около София, да ходя един път на ден и да поливам нещо. Дори в Тунис, когато бях си садях царевица, обичам връзката със земята. Без да изпадам в крайности", споделя Божков.


Всяка година обича и да пътува на стоп до морето и обратно. Казва, че му е "адски приятно изживяване". "Много от нас се затварят в някакъв техен си свят - в центъра на София или на града, в който живеят и почваме да си мислим,че има една реалност - само нашата. А всъщност коренно различни неща вълнуват хората извън нашия свят. Важно упражнение е - да се откъсваме от нашата среда", смята Божков и си пожелава повече време за това.

Кадър от Киев

© Васил Гарнизов

Кадър от Киев


* За поредицата "Истинските герои": И около тази Коледа и Нова година, когато вярваме, че имате повече време за четене, ви срещаме с интересни и вдъхновяващи хора. Започнахме сериите от портрети "Истински герои" в края на 2010 г. В тях търсим да представим хора, които си приличат по енергията да създават, да се борят, да търсят, да преодоляват, да мечтаят... Те заразяват с желанието да продължат да вървят по пътя си, независимо какво се случва около тях. Събираме текстовете тъкмо в тези дни, защото светлите празници и пътуванията са време, което предразполага всеки да помисли за важните неща в живота, да планира промени, да се зареди. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Много як пич!Благодаря му за всичко което прави за Обществото!

 2. 2 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  И аз благодаря. Излъчваното от него беше толкова живо, че все едно съм бил и на тези протести, на които не успях да отида.

 3. 3 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Странно ми е кой може в случая да слага минуси!!!!???

 4. 4 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  До коментар [#3] от "mavricii.plovdiv":

  Някой, на когото информациите за протестите дори в официалните медии му бодат очите.

 5. 5 Профил на omgguesswhat
  omgguesswhat
  Рейтинг: 388 Весело

  След като Гоце от Сирищник оглави протеста, думите на Божков звучат днес като неуместна подигравка, но някак ще го преглътнем. Остава да изрисуваме подлезите и да забучим домати в саксии.

 6. 6 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Благодарност!От всички тези (особено от провинцията),които по една или друга причина не успяха да се "потопят" в тези събития.Предаванията на живо успяха да предадат атмосферата .

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 7. 7 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Иво е една от най-дейните личности на протеста. Това, което направи и прави е трудно да се преоцени. Впечатлява неговата обективност и добронамереност, липсата на агресия, нормална човечност и професионализъм.

 8. 8 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Да, и разбира се, благодарност и успех.

 9. 9 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#6] от "Чърчил":

  Ние от "провинцията" също се появяваме на жълтите павета,не всеки ден,но се е случвало и ще се случва!

 10. 10 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#4] от "spiegel":

  Това момче се грижи за тези хора с минусите много повече околкото техните работодатели,които им подхвърлят по едно коматче,за да пишат простотии тук по цял ден!

 11. 11 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1531 Весело

  [quote#3:"mavricii.plovdiv"]Странно ми е кой може в случая да слага минуси!!!!???[/quote]

  Кутевчетата , които още не са прочели опорните точки - че сега стана сложно - БСП-то се разцепи , кораба потъва - Боце , Гоце , РБ , Сорос - дали са им близо една страница опорни точки , това да не е за 1/2-1 час работа да я прочетеш при техния интелект

  15.02.1989 - 07.02.2018
 12. 12 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Професионален либерал.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 13. 13 Профил на FakePath
  FakePath
  Рейтинг: 822 Неутрално

  Страхотен! Такива трябва да са ни дипломатите и му пожелавам някой ден той да е една от връзките между България и света!

 14. 14 Профил на radan_lostov
  radan_lostov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Виждал съм го на протестите. Изключително възпитано и добро момче.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 15. 15 Профил на br Tuck
  br Tuck
  Рейтинг: 442 Весело

  Ще има надежда за България докато има такива люде отдадени на ("кауза" - в положителния смисъл) и общество

  jolly monck
 16. 16 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1054 Весело

  Благодаря от сърце на Иво Божков за излъчванията НаЖиво и разговорите с протестиращите! Имаше моменти в които над 3000 човека гледаха предаванията му!

  Той казва нещо много важно, което не чувам от никой български политик!

  ""Не съм съгласен да се винят хората, за това, че няма ухо към важни неща, които трябва да се случат. Не е преведено по подходящ начин това послание, защото повече хора трябва да осъзнаят, че трябва да се случи промяна и то не само през промяна на политическите партии и система. Това ме разочарова, че оправданието с другия е лесният изход от това да се помъчим повече и да обясним проблемите и решенията и да поработим за тях", споделя Иво Божков."

 17. 17 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Следях стриймовете често и много, много благодаря на Божков! Повече такива хора да виждаме - нормални, земни и без идиотски комсомолски блясък в очите! Браво, Иване, и отново благодаря!

  Доброто е заразно
 18. 18 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  "Истинските герои" -цитат

  -Защото получил наградата на БХК?!

 19. 19 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Весело

  Към минусчиите: Или кажете нещо, или прежалете тъпите 0.02 стотинки на минус поне за тази статия. Ще организираме касичка за компенсиране на загубите.

  Доброто е заразно
 20. 20 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Браво Иво, много такива като теб трябват за да се измете червената кочина и да живеем както другите свободни народи.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 21. 21 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Весело

  [quote#17:"dogwoman"] Браво, Иване, и отново благодаря![/quote] Ама съм шматка, дължа риза на Иво, че го прекръстих. На един приятел, който се казва Иван, всички викаме "Иво"... Извинявам се за грешката, стар човек съм, не съм бърз влак, както викаше Точица

  Доброто е заразно
 22. 22 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Какви са тези гълъби на последната снимка,каква е тая красота?
  Искам и тука такива.Човекът е пич,та дрънка.Има огромна нужда от хора,като него.

 23. 23 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Свободолюбие и себераздаване. Това са думите, които ми хрумват за Иво. Ако хората като него бяха повече, светът определено щеше да е по-приятно място за живеене.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 24. 24 Профил на green
  green
  Рейтинг: 435 Весело

  До коментар [#3] от "mavricii.plovdiv":

  Забелязъл съм че минусите под такива статии са най-много 15-20. Т.е. около 5 човека с по няколко акаунта. Толкова са платените драскачи.

 25. 25 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 576 Любопитно

  Свободно мнение
  Свобода
  Солидарност
  Равноправие

  ... или СССР!

 26. 26 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 576 Любопитно

  .. или :

  Свободно мнение
  Свобода
  Солидарност
  Ранобудност

  ... СССР!

 27. 27 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 576 Неутрално

  или:

  Свободно мнение
  Свобода
  Солидарност
  Ранобудност

  ... т.е. СССР!

 28. 28 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2968 Неутрално

  Точно такива млади хора ще променят България!

 29. 29 Профил на own
  own
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Браво... този път имаме нещо добро за четене в тази рубрика.

  Интересен човек с двъхновяващи постъпки и (според мен) интересна философия за живота!

 30. 30 Профил на own
  own
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Дневник, пишете повече за хора като Иво в рубрика като тази.

  Нека да се появят повече хора като тях, да видят тогава другарите ДС агенти, техните "работодатели" и обслужващите ги подлизурковци що е то "опорни точки".

 31. 31 Профил на Иво Мирчев
  Иво Мирчев
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Да цъкаш минуси под такава статия си е рядка форма на извратенящина... Успех на Иво - страхотен е!

  http://www.ivomirchev.com
 32. 32 Профил на УСМИВКА-TA
  УСМИВКА-TA
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Като журналист и човек мога да кажа само: Освен, че винаги е на живо от горещите и интересни точки от протестите, той ги отразява съвсем интелигентно, обективно, коректно и винаги е готов да откликне на зов за помощ от някой протестиращ. Адмирации за тази му работа!

  ...Желанието се измерва в действие!
 33. 33 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Благодарим ти, Иво!

  До коментар [#3] от "mavricii.plovdiv":
  Системата понякога слага сама '-' заедно с '+'. Мисля, че отчита сходството на мненията между коментиращ и оценяващ върху различни статии.


  До коментар [#18] от "dedo pepo":
  Защото над 500 000 са гледали директното му излъчване. Да живей БХК, смърт за БСП, ДПС и бАтака!

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 34. 34 Профил на Михаил Самарджиев
  Михаил Самарджиев
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Един човек , който има право ГОРДО да се нарича БЪЛГАРИН РЕПСЕКТ !!!

 35. 35 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6814 Неутрално

  това момче е благословено , защото ние от провинцията старци нямаме възможност да участваме в събитията . дано има повече хора и журналисти като него .

 36. 36 Профил на aroved
  aroved
  Рейтинг: 473 Весело

  Хора като Иво Божков трябва да управляват в България.

  den
 37. 37 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2852 Неутрално

  До коментар [#5] от "omgguesswhat":

  Днешната опорна точка на др. Моника

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на lil.brain
  lil.brain
  Рейтинг: 696 Любопитно

  Брех, как така някой с опорни точки не се е появил и не е написал, че Иво е човек на Боко... След като се разбере, че не е на Боко, ще е на Сорос... И т.н., и т.н.
  Явно опорните точки за тази статия се изготвят със закъснение.

 40. 40 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3029 Неутрално

  И аз му благодаря. На автора на интервюто също.
  Още един нормален и свестен човек.
  Трябва повече да научаваме за нормалните хора.
  Много пъти съм мислел и не мога все още да проумея защо по-голямата част българските медии ни навират в пространството постоянно някви откачалки в сравнене с който дори вечния протестър бай Йоло изглежда нормален.

 41. 41 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  Браво на младежа! Само не разбрах какво работи... или пък е безработен!?

 42. 42 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Само ще кажа: браво Иво!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44 Профил на mavricii.plovdiv
  mavricii.plovdiv
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#41] от "Митев":

  "А иначе се занимава с поддържане на "Фейсбук" страници и превежда от и на френски."

 45. 45 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#41] от "Митев":

  Блогър е, блогър.

  А какво е блогър ли?

  Ми професия. Като инженер, като архитект, като лекар, като заварчик примерно, ама още по-гот.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  На снимката КО? НЬЕ? ли пише че не се вижда?

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на Mihail Panayotov
  Mihail Panayotov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#46] от "Раковски":

  Ей ги бе. Тук са. Тоз извади вече опорните точки. Вероятно коло 30-ина минуса са негови.

 50. 50 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 551 Весело

  Щом чак комитета фински дава наградите-занчи работата е за шест,мдаа

  Кой е спонсорът на героя,ако можем да попитаме не само-ами и отговор да получим? Нали сме у върховно свободна страна на герои и поборници..та питам,че и отговор чакам! ще има да чакам..
  Нещо грантче това-онова или..?

 51. 51 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Познавам Иво, прекалено е цивилизован и културен за свинската среда тук. А на червените тролове мога само да кажа - да го д.....

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  Интересен факт е, че площадният бунтар по призвание, отишъл на стаж във Външно - при най-скучните буквоеди, слагачи и кариеристи. И не му харесало. Разбира се че няма да му хареса. В бъдеще на Божков му предстои и още едно разочарование - от завръщането в България.

 55. 55 Профил на Б. Дянков
  Б. Дянков
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Познавам лично Иво. Всички ще загубим, включително и червените тролове, ако той се откаже да полага усилия за по-добро общество в България.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK