Костадин Бонев, режисьор: Вапцаров е бил във времето си, но хората около него не са били там

Костадин Бонев

© Личен архив

Костадин БоневОтдаденият едновременно на игралното и документалното кино режисьор Костадин Бонев влезе надълбоко в живота на Никола Вапцаров (1909 – 1942) с филма си "Пет разказа за един разстрел". Той представя поета, носещ белезите на травматичното си детство и неосъществени мечти, като изкупителна жертва на инициаторите на комунистическия режим в България.


Сляпата вяра в понятията на комунизма и поддръжниците му впоследствие го превръщат не само в инструмент, но и във фалшив символ на режима след 9 септември 1944 г., обърнал идеализма на Вапцаров срещу самия него.


Документалният филм, съдържащ никога преди показвани архиви и прочетени от Цветана Манева стихотворения на впоследствие разстреляния след съмнителен процес поет,  взе награда "Златен ритон" в края на миналата година. В момента лентата може да се гледа в кино "Одеон". Сценарият е на Ивайла Александрова, а оператор е Константин Занков.
Междувременно Бонев завършва и следващия си игрален филм - "Потъването на Созопол", който ще обедини добре познати имена с изяви предимно на театралната сцена. Във филма участват Деян Донков, Снежина Петрова и Светлана Янчева, последно играли заедно в сериала на БНТ "Четвърта власт", новият Хамлет - Леонид Йовчев, който има опит пред камерата с "Цветът на хамелеона", Жорета Николова ("Тилт", "Писмо до Америка"), Веселин Мезеклив ("Дзифт"), Мирослава Гоговска, последно участвалата в сериала "Кантора Митрани" Петя Свиленова, Биляна Казакова. В състава са също така Стефан Вълдобрев и вокалистът на "Ревю" Васил Гюров.


Сюжетът по книгата на Ина Вълчанова разказва за 50-годишния архитект Чавдар Кършев (в ролята е значително по-младият Деян Донков), който заминава за града на своята младост, Созопол, с десет бутилки водка и усещането, че нещо знаково ще преобърне живота му към по-добро.


"Дневник" разговаря с Костадин Бонев за двата му актуални проекта.


Архивни снимки на Никола Вапцаров

© Къща-музей "Никола Вапцаров"

Архивни снимки на Никола Вапцаров


След като гледах "Пет разказа за един разстрел", първата ми мисъл беше, че от историята може да се получи един много интересен игрален филм....


- Макар че и игралното кино трябва да изглежда истинско, може би не съм се замислял за друг начин на предаване на историята, тъй като я чувствам все още много истинска, като жива плът. Все още възприемам Вапцаров твърде конкретно, докато в един игрален филм аз съм склонен да манипулирам персонажите си. Тук това е много трудно. Макар че преди години направих "Военен кореспондент", документална продукция за младия Йордан Йовков, където имаше голяма доза фикция, за да се доближи повече до личната ми визия за това какво трябва да се получи накрая.


Иначе вече има игрален филм за Вапцаров - "Песен за човека" от 1954 г., който е изпълнен с много амбициозни масови сцени, но е изцяло заснет според идеологията на режима.


Има ли планове ''Пет разказа за един разстрел" да се покаже извън България и според вас доколко този филм ще пасне на аудитория, която няма много подготовка по темата?


- По-скоро съм скептичен за това. Макар че историята на посткомунистическите държави да е сходна, не знам доколко един румънец или чех би проявил интерес. А за западноевропейците наистина не знам. Но все пак ще пробвам. В момента работим по превода на английски.


Костадин Бонев, режисьор: Вапцаров е бил във времето си, но хората около него не са били там

© Къща-музей "Никола Вапцаров"


А има ли нещо в реакциите в България, което да ви е изненадало?


- Като ли не очаквах толкова горещ прием. Оказа се, че Вапцаров е име, което предизвиква невероятен интерес и същевременно обществото е ревниво към собствената си представа за него. И щом сблъскваме представите, значи може би сме си свършили работата.


В кои отношения обществото най-много бърка за Вапцаров?


- Една моя близка приятелка дойде след прожекция при мен разплакана и каза: "Ама защо "Вяра" я нямаше? То ми е любимото стихотворение!" В стиховете, които подбрахме, търсихме малко по-различен контекст и да го осветим откъм една страна, която хората не познават. А в познанието на Вапцаров има много неосветени ъгълчета, като в никакъв случай не сме разкрили всичко – все пак не се знае къде са много от важните документи.


От идеята до завършването на филма минаха три години и половина, като поради естеството му той имаше дълъг и наравен път на снимане. Нямаше и как да постигнем ритъм. Също така ми се наложи да снимам много хора, които имаха какво да кажат за Вапцаров, но впоследствие не ги включихме. По простата причина, че хора, които познават добре творчеството му или са го познавали в детската му възраст, говориха по-скоро рационално, а не емоционално за него. След страхотни колебания се отказах от тези интервюта, тъй като щяха да бъдат за сметка на част от реалната информация във филма.


Образът на Вапцаров е свързан предимно с училищните представи за него, но когато тръгнеш да се занимаваш с автентичните документи, няма начин да не се изненадаш. Ако се задълбочиш, излиза наяве основното нещо: като поет той е разбран доста по-късно. И не говорим за изпреварване на времето. Той е бил във времето си, но хората около него не са били там. Оттам е цялото неразбиране.


Костадин Бонев, режисьор: Вапцаров е бил във времето си, но хората около него не са били там

© Къща-музей "Никола Вапцаров"


Вероятно заради ученическата представа образът му често се представя като много смел и целеустремен. Докато филмът ви го показва като всъщност доста колеблив, пасивен и изпълнен с много съмнения...


- Това беше един от първите шокиращи моменти. В парчетата от дневниците му, записките, в писмата до майка му и сестра му прозират всички тези съмнения, този комплекс за малоценност. Това си личи и в спомените на художниците, които са били негови приятели, излиза като червена нишка. Когато някой му каже, че е талантлив поет, той се обижда, тъй като смята, че хората му се подиграват така. Другият изненадващ елемент е, че поетът Вапцаров е имал за среда предимно художници и Антон Попов като най-близък. Дори за корицата на "Моторни песни" те са си направили вътрешен конкурс кой ще я илюстрира.Имаше ли го опасението, че може някои от цитираните факти във филма да бъдат оспорени подобно на "Чичо Тони, тримата глупаци и ДС"?


- Всеки филм трябва да се гледа индивидуално, но така или иначе аз не съм си позволявал да вкарам нищо повече от това, което съм намерил, нищо повече от информацията, дадена от първа ръка. А иначе има страшно много версии за срещите или несрещите на майка му Елена Вапцарова с цар Борис III, за поведението на Елисавета Багряна по време на съдебния процес срещу Вапцаров, което е само по себе си смелост, тъй като има много хора, които извикани като свидетели, но са намерили всякакви извинения.


Деян Донков и Стефан Вълдобрев в кадър от "Потъването на Созопол"

© Личен архив

Деян Донков и Стефан Вълдобрев в кадър от "Потъването на Созопол"


До края на годината се очаква и новият ви игрален филм "Потъването на Созопол" (екранизация по романа на Ина Вълчанова). Паралелна ли беше работата по двете продукции?


- Двете продукции бяха в два отделни времеви коловоза. Когато изследвахме Вапцаров, сценарият на "Потъването на Созопол", който написахме с авторката на романа Ина Вълчанова, беше в много начална фаза. А мое верую е, че един режисьор трябва да започне да снима сценария, когато го усеща като собствен. Нещо подобно се случи с "Потъването на Созопол", а с Ина много си паснахме, оказа се, че чета романа по начина, по който тя иска да бъде прочетен. Нямаше ревност и конфликти в това отношение.


Деян Донков и Снежина Петрова като главните герои на екранизацията по "Потъването на Созопол"

© Личен архив

Деян Донков и Снежина Петрова като главните герои на екранизацията по "Потъването на Созопол"


Какво направи книгата подходяща за екранизиране?


- Успях да се видя в нея, макар че не пия колкото героя, който взима със себе си седем литра водка по пътя за Созопол. Книгата ми е близка, съмненията на този мъж. От друга страна, за разлика от неговия сринат живот аз имам едно стабилно семейство, но въпреки това припознавам част от съмненията му. Реших, че е подходящ начин да покажа светогледа си чрез този сюжет, който е много съвременен и в него няма грам политика.


Деян Донков като главния герой в историята, която ще проследи три етапа от живота му.

© Личен архив

Деян Донков като главния герой в историята, която ще проследи три етапа от живота му.


Както Снежина Петрова, така и Деян Донков споделиха пред "Дневник", че работата по този филм е било голямо отделяне от ежедневието...


- Това е атмосфера, която е невъзможна, ако не се подберат правилните хора. Особено ако става въпрос толкова много и добри актьори. Получи се странна атмосфера и този дух владееше целия екип, бих казал, че те дори ми го подариха. А няма нищо по-ужасно от това да работиш с хора, които не ти вярват.


Вокалистът на "Ревю" Васил Гюров също има роля в драмата

© Личен архив

Вокалистът на "Ревю" Васил Гюров също има роля в драмата


Имаше ли значение това, че голяма част от актьорите са работили многократно заедно?


- Снежина и Деян се познават от много отдавна, като им помня първите спектакли на професионална сцена. А и по принцип имам слабост към Снежина, тя е много важна фигура за българското кино и театър, или както Явор Гърдев я беше определил – актьор воин! Спомням си един много кризисен снимачен ден от "Потъването на Созопол". Беше много възлова сцена и в този момент на плажа дойдоха хора, които почнаха да питат ние какви сме и каква ни е работата. Сринах се, бях на ръба, защото осъзнавах, че ако актьорите кажат, че не искат да работим в такива условия, щях да ги разбера. Но те не го направиха и Снежина изигра ролята си перфектно въпреки смазващата неприязън на хората отстрани.


Иначе в момента работим по саундтрака на "Потъването на Созопол", като ще имаме закрита прожекция на "София филм фест". Надяваме през есента да сме напълно готови за премиерата.

Снежина Петрова в кадър от "Потъването на Созопол"

© Личен архив

Снежина Петрова в кадър от "Потъването на Созопол"


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (244)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ивайло Киров
  Ивайло Киров
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Чудя се как ли щеше да му се развие животът на Вапцаров ако беше поживял след 1944г.

  Общо 105 дена БАН от 3 март до 24 юни. Изглежда съм бръкнал в ...*здравето* на Нощник..
 2. 2 Профил на Рамзан Кады́ров
  Рамзан Кады́ров
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#1] от "ivailo_kirov":

  Щяха да го обесят фашистите, пардон, комунистите. Те така правят с всички хора по-умни от тях.

 3. 3 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Баба Елена е майка на Вапцаров. А Елисавета е Багряна.

  Извън това, много хубава новина, непременно ще гледам филма. Вапцаров е личност, която и до днес вълнува с многото неизвестни около реалната му съдба. Митологизаран поет, познаването на чието творчество си остава, обаче, и за съжаление, на училищно равнище.

 4. 4 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  До коментар [#1] от "ivailo_kirov":

  Като на капитан Петко войвода. Щяха да го обявят за враг и да падне в борбата между отряд Чавдар и отряд Антон Иванов.

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 5. 5 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 853 Неутрално

  "... А иначе има страшно много версии за срещите или несрещите на баба му Елена Вапцарова с цар Борис I, за поведението на Елисавета Багрянова по време на съдебния процес..."

  Началото на коментар 3 се отнася за този пасаж от интервюто. Пропуснах да го цитирам.

 6. 6 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Не се изисква смелост за да представиш така, невероятния човек и поет Вапцаров! Просто трябва достатъчно НИЗОСТ! Времето оценява големите, а не разни хорица!

 7. 7 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  ВАпцаров е гениален поет , но комунист! По тази причина процесът срещу него и групата му(ЦК на БР/КП) не е съмнителен!

 8. 8 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Неутрално

  А иначе има страшно много версии за срещите или несрещите на баба му Елена Вапцарова с цар Борис I, за поведението на Елисавета Багрянова по време на съдебния процес срещу Вапцаров,
  ..................................
  Потресаваща неграмотност на взелия интервюто!

 9. 9 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Вапцаров е доста среден поет, но е интересна съдбата му на явен съветофил и комунист, с терористични пориви, мразен от другарите си комунисти.

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 10. 10 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  Вапцаров какти и Смирненски са най-прекрасните ни поети на революцията.А комплекса за малоценност се изгражда от посредствеността,която тогава е била на отчайващо високо ниво.Както и сега има призиви за опростачване, но поне може винаги да си стегнеш куфара.

 11. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  [quote#1:"ivailo_kirov"]Чудя се как ли щеше да му се развие животът на Вапцаров ако беше поживял след 1944г.[/quote]

  Щеше да бъде разстрелян веднага след "победата" - от комунистите.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 12 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  [quote#10:"xalikarans"] какти [/quote]
  *както".

 13. 13 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 524 Неутрално

  "съдържащ никога преди показвани архиви"

  ДНЕВНИК!!!! Това не е български език!

  Непременно ще гледам филма за Вапцаров. Любимият ми поет.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 14. 14 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 567 Неутрално

  "и казвам аз/ понеже няма олио/ и хлябът е от мъката по-чер/ терорът - долу/ съюз със СССР!"
  оставете ссср, оставете олиото, оставете лозунгаджийството - подражание на Маяковски дори - и помислете с какво песните на Ъпсурт са по-слаби от това хип-хоп естрадно чегеварстване

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 15. 15 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Аз нямам спомен в училище да съм изучавал Вапцаров като Никола Рамбо, спечелил битката при Курск, нито за подвизите му като командир на партизански отряди, действащи из целия свят.
  За тези дето не са учили по това време ще спомена, че Вапцаров се е изучавал само като поет и до сега не знам какви са му били връзките с БКП и съпротивата, които никога не са били изтъквани освен съвсем бегло, но съм пропуснал и това бегло споменаване.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 16. 16 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#2:"Eurasian Union"]Щяха да го обесят фашистите, пардон, комунистите. Те така правят с всички хора по-умни от тях. [/quote]
  Значи ти ако комунистите са на власт щеше да си живееш без никаква заплаха за живота заради обесване.

 17. 17 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#11:"Norman Granz"]Щеше да бъде разстрелян веднага след "победата" - от комунистите. [/quote]
  Най добрите български поети са комунисти или поне леви. Сега някакви самодоволни се мъчат да се правят на поети, режисьори и писатели ама те са или някакви фестивални привидности или някакви американски имитатори.

 18. 18 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  Комунистите не са обичали интелигентните,звучало им някак царско,чак по времето на Людмила става прелом в душите им.
  Вапцаров като всеки поет е бил изключително скромен и всеотдаен в любовта,поклон.

 19. 19 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 567 Неутрално

  [quote#18:"xalikarans"]Вапцаров като всеки поет е бил изключително скромен и всеотдаен в любовта,поклон.[/quote]
  много грешни твърдения на едно място

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 20. 20 Профил на Чавдар Михов
  Чавдар Михов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  В България тегне някаква черна прокоба над талантливите поети. Ботев е убит. Вапцаров е осъден на смърт. Димчо Дебелянов загива на фронта. Яворов и Пеньо Пенев се самоубиват. Смирненски умира млад от туберколоза. И е кощунство да се отказваме от тях, заради политическите им пристрастия, защото поезията на Вапцаров не е само цитираният от 14 стих. Че и без това брюмаджиите искат да си го присвоят.
  http://www.chavdarmihov.com/bg/home.php

  Чавдар Михов
 21. 21 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#15:"др. Иванов"]Вапцаров се е изучавал само като поет и до сега не знам какви са му били връзките с БКП и съпротивата, които никога не са били изтъквани освен съвсем бегло, но съм пропуснал и това бегло споменаване. [/quote]

  Само мармота забрави да споменеш, другарю!

 22. 22 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 764 Неутрално

  [quote#18:"xalikarans"]

  Комунистите не са обичали интелигентните,звучало им някак царско,чак по времето на Людмила става прелом в душите им.
  ....
  [/quote]
  Прелом, пък чак и в душите им, при положение, че не вярват в Бог?!?
  Това някаква шега ли е, или поредната низост?
  В края на краищата, те не са хора, те са... комунисти.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 23. 23 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#7:"SSmart"]ВАпцаров е гениален поет , но комунист! По тази причина процесът срещу него и групата му(ЦК на БР/КП) не е съмнителен![/quote]

  Мдам. Преди 9-ти не е имало съмнителни процеси и всички са били честни и почтени. Абе направо всички са били светци и непорочници.

 24. 24 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Ами като гледате филма ще разберете как коминтерна го е жертвал за сметка на други които е трябвало да останат живи..
  На практика Вапцаров не е имал никаква съществена подривна дейност.. бил е безобиден затова от Москва избират него за разстрел
  Като видите тези които са оцелели - знаете агентите на полицията..

 25. 25 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#22:"traveler1"]Прелом, пък чак и в душите им, при положение, че не вярват в Бог?!?
  Това някаква шега ли е, или поредната низост?
  В края на краищата, те не са хора, те са... комунисти. [/quote]

  Вярвате в Бог? И определяте комунистите по този начин?
  Каква еволюция на Вярата....

 26. 26 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#9] от "hhhuuunnnn":

  Ти понеже рееш по върховеете на поезията.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 27. 27 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#24:"lynyrdS"]На практика Вапцаров не е имал никаква съществена подривна дейност.[/quote]

  Ъхъ, да си ковчежник на терористическата дейност на комунистите не е никаква подривна дейност!

 28. 28 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#24] от "lynyrdS":
  Не Москва избира в случая, а царчето Боби № 3...... събитията се "случват" 1942...... почти по време на бетката при Курск и Прохоровка.... много далече на Изток....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 29. 29 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2109 Гневно

  До коментар [#15] от "др. Иванов":

  "За тези дето не са учили по това време ще спомена, че Вапцаров се е изучавал само като поет и до сега не знам какви са му били връзките с БКП..."

  Това е лъжа, Вапцаров се изучаваше като "поет-революционер", сътрудник на военния (терористичния-по сегашните понятия) отдел на ЦК на БКП. Заради таланта му съм склонен да му припиша по-малка лична вина, бил е един от немалко заблудените наивни души, подлъгани от комунистическата пропагандна машина.

 30. 30 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#24:"lynyrdS"]затова от Москва избират него за разстрел [/quote]

  Вицът на деня !

 31. 31 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#20:"Чавдар Михов"]Ботев е убит. Вапцаров е осъден на смърт. Димчо Дебелянов загива на фронта. [/quote]

  Да се поставя един национален предател, като Вапцаров, в редицата на загиналите за България Ботев и Дебелянов е истинско кощунство!

 32. 32 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  [quote#24:"lynyrdS"]Като видите тези които са оцелели - знаете агентите на полицията..[/quote]

  Като другара Тодар - Янко?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 33. 33 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 982 Весело

  До коментар [#15] от "др. Иванов":

  Ааа, сгъстителят на колата в ГРАНД'хотел Москва (в София)

  [quote#15:"др. Иванов"]Никола Рамбо, спечелил битката при Курск, [/quote]
  Не е Никола а Джон Рамбо! И не е спечелил битката ПРИ Курск, а битката СЪС Курск (подводницата)!!!

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 34. 34 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Интересно, когато четем за "Процес срещу ЦК на БРП", в който Вапцаров и още 5-ма терористи от бойните групи на БКП т.е. убийци, се натъкваме на "предателство" като обстоятелство за залавяне. В същото време др. Цола Драгойчева е в лагера "Св.Никола". Горните са хванати през октомври 1941 г- пролетта 1942 г.
  Цола Драгойчева като единствена и се удава да ...избяга от лагера и до 09.09.1944 г , въпреки че има задочна смъртна присъда, не е търсена, а в лапите на Гешев попадат редица другари и то от маститите: екзекутури, крадци, обучени в СССР и др. утайка.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 35. 35 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  До коментар [#28] от "boby1945":
  Битката при Курск е през 1943. През лятото на 1942 Вермахтът настъпва през степите на Южна Русия към Сталинград.

 36. 36 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Вапцаров е имал за среда предимно художници и Антон Попов като най-близък.
  .............
  Антон Попов - "Ръководител на бойни групи. Арестуван и съден по Закона за защита на държавата в Процеса срещу ЦК на БРП (к)."

  nemo malus felix, minime corruptor.
 37. 37 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4235 Неутрално

  [quote#33:"Мойше! Толкоз!!!"]И не е спечелил битката ПРИ Курск, а битката СЪС Курск (подводницата)!!![/quote]


  +++++

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 38. 38 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#29:"Дон Кихот"]"поет-революционер"[/quote]

  Като поет-революционер или като поет и революционер?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 39. 39 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#28:"boby1945"]Не Москва избира в случая, а царчето Боби № 3.....[/quote]
  От Москва диктуват изцяло поведението на подсъдимите по време на процеса
  включително самопризнанията им.. Вапцаров признава неща които изобщо не е извършвал... с него разиграват цирка с пролетарския поет
  Самият Вапцаров е знаел че комунистите го жертват
  Москва спасява своите... Гешев своите ...

 40. 40 Профил на Светослав Тодоров
  Светослав Тодоров
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Здравейте и извинете за нелепите грешки. Бях ги уловил, но изглежда, че системата на сайта не е отчела последните промени. Вече би трябвало всичко да е нормално.

 41. 41 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#40] от "Светослав Тодоров":


  Това: "съдържащ никога преди показвани архиви" все още стои непоправено.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 42. 42 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#39:"lynyrdS"]От Москва диктуват изцяло поведението на подсъдимите по време на процеса
  включително самопризнанията им[/quote]

  Технологията е описана в "На гости на.....", където се говори за "Голямата Глава"!

 43. 43 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Не съм гледала въпросния филм, но от написаното тук за особения и спорен "прочит" на живота на Вапцаров, дълбоко се съмнявам, че след години някой ще си спомня режисьора Бонев. Но не се съмнявам, че много хора ще продължават да четат и се вдъхновяват от творчеството на Вапцаров.

 44. 44 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#43:"jozi81"]Но не се съмнявам, че много хора ще продължават да четат и се вдъхновяват от творчеството на Вапцаров. [/quote]

  Категорично съгласен! В едно нормално общество идиотите винаги имат превес, поради което чалгата / в т.ч. и литературната/ е по дефиниция Номер 1!
  Ботев и Дебелянов са просто изключения, които потвърждават правилността на казуса "Вапцаров".

 45. 45 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#42] от "nenad":
  или знаеш всичко или всичко разбираш... затуи само оксфордската ирония ти останала... много ме впечатли да знаиш


 46. 46 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#9:"hhhuuunnnn"]Вапцаров е доста среден поет[/quote]

  Въпиюща посредственост издава горния цитат. Да определи Вапцаров, като "среден поет," може меко казано, доста средна личност. Вапцаров е световно признат поет, а стихотворенията му са преведени на повече от 70 езика и издадени в над 40 страни. Каквото и да говорят средни личности и каквито и филми да правят средни режисьори, не могат да променят факта, че творчеството и името му се нареждат сред най-големите имена на революционната поезия като Пабло Неруда, Гарсиа Лорка, Назъм Хикмет, Пол Елюар.

 47. 47 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Обект на статията е документален филм изразяващ авторско мнение
  [quote#46:"jozi81"]Пабло Неруда, Гарсиа Лорка, Назъм Хикмет, Пол Елюар. [/quote]
  Колко големи са точно тези поети наречени революционни е друга бира
  Със сигурност такива като Уитман Елиът или Силвия Плат не са революционни но със сигурност са от големите

 48. 48 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Филмът представя Вапцаров..."като изкупителна жертва на инициаторите на комунистическия режим в България."

  Чия жертва е всъщност Вапцаров? Кой го разстрелва? Да се прехвърля вината за разстрела му от царското правителство на Б. Филов върху „инициаторите на комунистическия режим” е върховен цинизъм. Това твърдение във филма ли го има, или е ваша трактовка, Светослав Тодоров?
  "....Най-лошото беше, когато ме обесиха надолу с главата. Кръвта шумеше, струваше ми се, че слепоочието ще се пръсне, устата се пълнеше с нечистотии. Така ме държаха до загубване на съзнание. След това ме освестяваха, за да ме подлагат на нови мъки...Друг път пускаха през тялото ми електрически ток и този ток разкъсваше всичките ми мускули" (това разказва Вапцаров на майка си Елена)
  ..."когато ме водеха на разпит, случайно се срещнахме с Кольо в коридора. Той бе почти в безсъзнание, пребит, мъкнат като труп и подритван от двама поицаи...Неописуема болка бе обезобразила лицето му." (С.Стоянов)
  "Той бе най-често разпитваният арестант на целия етаж тогава. От сутрин до полунощ, непрекъснато, всеки ден". (Митка Чакърова)

 49. 49 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 967 Неутрално

  Съдбата на Вапцаров е като на Гео Милев. Изключително богато семейства, мечта са справедливост, умелото им използване от съветската комунистическа страна. Стария Йонко е ръководител на Вмро за Банско. Най- богатия човек в Банско, но и политически интригант. Личен приятел на Фердинанд и местен феодал. По- късно агент на Съветския съюз. Фердинанд е покровителствал и сина му Никола- имат снимки във Военното училище, където Фердинад е дошъл да види как е сина на приятеля му. Йонко става руско оръдие и приема от СССР вип подарък- картечница Максим, за да завърти организацията. Поставен е на мястото му от Иван Михайлов. След смъртта на Йонко в основата на къщата му са намерени скелети на няколко млади жени, изчезнали от региона. Сина на Йонко расте като принц- има доста снимки и се вижда скъпото му планинарско и градско облекло, което контрастира с това да другарите му. Учеха ни , че е беден, беден...." по синорите са ни раждали..." Друг път. И той е Гео Милев са в копринени пелени.

 50. 50 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#48] от "jozi81":
  Значи никой не е длъжен да вярва че Пабло Нелуда е велик поет понеже така пише в учебниците при комунизма .. в същите учебници страстно заклеимявах булжоазните такива - Лилиев напр
  Нито че когато Георги Димитров е пращал десетки хора на сигурна смърт за да се докара пред Сталин е някаква революция

 51. 51 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3004 Неутрално

  Гледах интервюто на режисьора по Канал 3 в предаването на Михнева където показаха и откъси от филма. Видяното ме изненада приятно и мисля че това е един от малкото качествени български филми след 10 ноември. Автора се придържа към документите и не натрапва никаква предпоставена теза.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 52. 52 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#45:"lynyrdS"]само оксфордската ирония ти останала[/quote]

  Нещо повече - винаги съм предпочитал оксфордската ирония пред московската глупост

 53. 53 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 581 Весело

  [quote#1:"ivailo_kirov"]Чудя се как ли щеше да му се развие животът на Вапцаров ако беше поживял след 1944г.[/quote]

  [quote#2:"Eurasian Union"]Щяха да го обесят фашистите, пардон, комунистите. Те така правят с
  всички хора по-умни от тях.[/quote]

  комунистите в случая са без значение..

  хората са Два вида - Герои и Победители

  Героите имат паметници

  Победителите вземат Джакпота и Никой не ги съди

 54. 54 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#49:"grayeagle"]Съдбата на Вапцаров е като на Гео Милев. [/quote]

  Гео Милев е бил финансист на терористична организация?!? Бил е съден и осъден в редовен съдебен процес? Бил е председател на македонистическа организация? Бил е маргинален за всички и всичко в родината си?
  Не думай!...

 55. 55 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#43] от "jozi81":

  [quote#43:"jozi81"]Не съм гледала въпросния филм, но от написаното тук за особения и спорен "прочит" на живота на Вапцаров, дълбоко се съмнявам, че след години някой ще си спомня режисьора Бонев. [/quote]
  И откъде събираш самочувствие да се изказваш за нещо, което не си видяла?!
  Типична балканджийка си...виждала съм достатъчно такива на защита на дисертации, които започват изказването си със: "Не съм специалист в тази област, но..." . Ами мълчи си тогава. Това горещо ти препоръчвам и на теб! Научи се да мълчиш за неща, които не знаеш...

  The best way out is always through Robert Frost
 56. 56 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#52:"nenad"]Нещо повече - винаги съм предпочитал оксфордската ирония пред московската глупост
  [/quote]

  ... Аз също ...

 57. 57 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Елисавета Багряна е посочила пред Борис ,Младен Исаев като стойностният поет,а не Вапцаров,което е повлияло на присъдата му.Вината и е неоспорима.Години наред ,на идиотските комунистически чествания на годишнини от разстрела на Вапцаров,Младен Исаев,вместо да се скрие от срам и да не се показва пред хората,разказваше от трибуните как ,видите ли Вапцаров пребледнял,когато чул смъртната си присъда...Отвратително.Бяхме в гимназията и от училище ни задължаваха да пълним салона на такива "чествания".Чудех се ,как този човек не го е срам,че е жив.Или поне да не говори.

  4itatel
 58. 58 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#55] от "Realistka":

  Подчертавам, че коментирам написаното в Дневник за въпросния филм и трактовката на живота и творчеството на Вапцаров. Самочувствието ми да пиша всичко останало идва не само от познаването на творчеството на Вапцаров, но и от личното и бликзо познанство на семейството ми с това на Вапцаров, с майка му баба Елена, със сестра му Райна. В семейните ни архиви има достатъчно записи на тези срещи и разговори, които могат да потвърдят всяка една дума написана от мен тук.

 59. 59 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#56:"lynyrdS"]... Аз също ...[/quote]

  Няма нищо осъдително в това московската тъпота да се прекланя пред оксфордската ирония. Тъпотата има право на своя специфичен вкус!

 60. 60 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "Сляпата вяра в понятията на комунизма и поддръжниците му..." ..."фалшив символ на комунизма"

  Как ви се откъснаха от сърцето, как ги написа ръката ви тия твърдения? Чудя се, дали сценариста, режисьора на филма, а и автора на тази статия, биха могли след нечовешки мъчения, и "сляпа вяра" в каквото и да било, да родят предсмъртно стихотворение, свидетелство за духовен титанизъм, като "Борба" на Вапацаров.

  Борбата е безмилостно жестока.
  Борбата, както казват, е епична.
  Аз паднах. Друг ще ме смени...и толкоз.
  Какво тук значи някаква си личност.

  Разстрел, и след разстрела – червеи.
  Това е толкоз просто и логично.
  Но в бурята ще бъдем пак със тебе,
  народе мой, защото те обичахме!

 61. 61 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Гледах филма в кино "Одеон" още при първите прожекции. За мен той е истинско постижение! Успехът му се дължи в немалка степен и на прецизния сценарий, дело на Ивайла Александрова. Бях чела в предварителните анонси, че първоначалното заглавие е било"Осем разказа за един разстрел". Защо са отпаднали три от разказите или това е само промяна в заглавието не знам. Това, което знам, обаче, е че Ивайла Александрова подготвя книга по този обилен и много интересен материал.

  The best way out is always through Robert Frost
 62. 62 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#58] от "jozi81":

  При подобни твърдения, човек излиза с името си, а не с псевдоним. Това е част от една задължителна почтеност, която името на Вапцаров изисква.

  The best way out is always through Robert Frost
 63. 63 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1444 Весело

  Малко и покрадвал Никито де, не е кат да е без хич.
  Попреписал ту-онуй от любимият поет на др. Сталин, Маяковски.
  Сега, има една приказка, в царството на слепите и едноокия е цар. Българският поетичен ландшафт е бил откъм СССР пропаанда неопетнен и чист т.е. поезия като изкуство, а не като инстументариум на пошла тоталитарна прпопаганда. И тогава се появи Вапцаров с калните си цървули...
  Цензура е нямало, България е била свободна, всеки кукумицин е можел да си издава глупостите, особено като е финансиран от Масква.
  "От многото български преводачи и познавачи на Маяковски най-известният е Христо Радевски. А тъкмо с него Вапцаров е имал шанса да общува всекидневно, докато той е наемател в дома му на "А. Кънчев" 37! "

  nemo malus felix, minime corruptor.
 64. 64 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#58:"jozi81"]Самочувствието ми да пиша всичко останало идва не само от познаването на творчеството на Вапцаров,[/quote]

  Я да помоля познавачът на Вапцаровото творчество да прокоментира доклада му пред Македонския литературен кръжок и по-специално нещата около "... Ние сме македонци. И нашето творчество трябва да бъде в служба на македонската кауза...".
  Успех!

 65. 65 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#59] от "nenad":
  Ти пък къде отиде ... нито си от Оксфорд ... нито аз от Москва пък и някой да ти се прекланя чак . ..трябва по -спокойно в периода на начално натрупване на авторитет ..

 66. 66 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#62] от "Realistka":

  Уважавам и спазвам анонимността във форума. Моята и на семейството ми почтенност към Вапцаров трудно би могла да се постави под съмнение от хората, които ни познават. Дали в тоя форум някой се съмнява в нея или не, малко ме интересува.

 67. 67 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Изключителен поет.
  Творчеството му ме е вълнувало много.
  Жалко за злобарите-те нямат чувства.
  Вечна му памет!

 68. 68 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  Без съмнение е бил човек с достоен за уважение талант. Също така без съмнение... бил е и съучастник на терористи. Жалко е, че са го осъдили на смърт. Трябвало е да го оставят да живее и сам да види как "другарите" му превръщат неговите наивни идеи в кошмар.

  Свобода за Надежда Савченко!
 69. 69 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Ето мъничка част от разказа /записан/ на Райна Вапцарова, който имам в архива си: „Никола се беше върнал от морското училище и мама…ще направи баница,да го нагости нещо. А той се е изправил – имахме ние посмъртната маска на Яворов, тя сега е там в музея в София, баща ми е бил много близък с Яворов и на него му подаряват тази смъртна маска….И Никола стои срещу нея и го гледа. А мама му вика”:Николо, оти го гледаш толкова”? Па той вика: „Оти заслужва мамо, заслужва да се гледа” Па тя: „заслужва, заслужва, ма я не искам да си като него”. А той така се сепна и вика „Ние всички, които се опитваме да пишем, мечтаем не да сме като него, а малко да го доближим, а ти па не искаш да съм като него”. „Ама не искам, защото той погуби таланта и живота си…” Той рече: „Е за какво мамо, мислиш човек трябва да даде живота си, за нива, за ливада?” Па тя рече „Еми, еми не за това, не затова." Той тогава й отговори: „Нали за хората?” И тя отмина…"

 70. 70 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#67:"dedo pepo"]Изключителен поет.[/quote]

  Имаш пълното право на такова мнение за Вапцаров.
  Хората, на които Вапцаров не допада особено - също!
  Това са нормални неща в отношението ни към творци и творби, винаги ще има различни мнения. Важното е апологетите да не се опитват да наложат своето отношение върху отрицателите. И обратното!

 71. 71 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#68] от "GogoPG":
  [quote#68:"GogoPG"]Трябвало е да го оставят да живее и сам да види как "другарите" му превръщат неговите наивни идеи в кошмар.[/quote]
  Това би било наистина мъчение за морален човек, какъвто без съмнение е бил Вапцаров. Използвали са го за целите на една партия, към която той даже не е принадлежал...
  Много интересно е, че са цитирани думите на Гешев (цитирам по памет) : "Ще избия културните ви хора и ще оставя кундурджиите. за да видите какво значи да ви управляват кундурджии! "
  Мися, че видяхме цели 70 години какво значи да ни управляват кундурджии...

  The best way out is always through Robert Frost
 72. 72 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#65:"lynyrdS"]Ти пък къде отиде ... нито си от Оксфорд [/quote]

  Именно ти заговори за Оксфорд.
  Проблеми с паметта?

 73. 73 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#71] от "Realistka":

  ++++++

  Свобода за Надежда Савченко!
 74. 74 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 581 Неутрално


  …”Този съветски журналист, той тогава седе една седмица в Банско, ми вика – откога Вапцаров е комунист? Па я викам – от рождение. И той малко изненадано ме погледна, защото е искал да ме пита откога е член на партията, па я викам – член е на партията от 39-а година, но комунист е по рождение. Аз така разбирам комуниста – човек, който не мисли за себе си, както мисли за другия. Бойка ми разправяше, вика – събирахме, събирахме пари, левче по левче да купим на Кольо лоден, че е без горна дреха. И събрахме, купихме лоден. След три дни лодена го нема. Кольо бе, къде ти е лодена? Боя, не се сърди, аз го дадох, защото този на когото го дадох немаше пък и долно палто, а я имам поне долно палто”. Ето такъв беше Никола, такъв…” /пак Райна Вапцарова/

 75. 75 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Вапцаров са го похарчили, понеже е краднал пари от комунягите, пращани от Англия за подривна дейност. По - късно са му създали митология, понеже пописвал стиховце.

  http://www.blitz.bg/article/5773

 76. 76 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#74:"jozi81"]член е на партията от 39-а година, но комунист е по рождение[/quote]
  Типична, дебела лъжа с марка "Вапцаров род". Коментираният човек никога не е бил член на комунистическата партия. Партийният му билет, изваден на показ след 9.09.1944, е доказан фалшификат с късна дата.

 77. 77 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#64:"nenad"]Я да помоля познавачът на Вапцаровото творчество да прокоментира доклада му[/quote]

  Познавачът май си глътна езика?
  Какво нещо е познанието!...

 78. 78 Профил на lynyrdS
  lynyrdS
  Рейтинг: 516 Неутрално

  [quote#74:"jozi81"]”Този съветски журналист, , ми вика – откога Вапцаров е комунист? Па я викам – от рождение.[/quote]

  И аз това викам - има нещо сбъркано тука...

  ..горкият Вапцаров накрая ще го направят за смях..

 79. 79 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#28:"boby1945"]се "случват" 1942...... почти по време на бетката при Курск и Прохоровка.... много далече на Изток.... [/quote]----------------------------------------------------------Боби, уважавам те, но не говори за Курск и т.н.! Сталинград и Курск, още не са се случили, затова са и толкоз фанатизирани палачите на Вапцаров и неговите другари! А този филм е направен- да ме извини режисьора, че разкривам голямата му тайна, за да могат форумните българоубийци- американски агенти и техните сподвижници да оплюят ВАПЦАРОВ! Стар еврейски трик- да оплюеш човека, а пък той да се защитава- въпреки липсата на вина! Но това важи за обикновените хора, а големите , като Вапцаров не са подвластни на тези трикове- даже и отдавна мъртви!!!

 80. 80 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#77] от "nenad":

  Трудно ми се получава с "гълтането на езика." Истината е, че този доклад на Вапцаров, както и цитираното от теб са доста спорни, не е лек въпроса, признавам. Македонският литературен кръжок е учреден през октомври 1938 г. в София и учредители са освен Вапцаров, така и Антон Попов, Михаил Сматракалев, Георги Абаджиев, Тодор Янев, Кирил Николов, Асен Шурдов, Антон Великов, Иван Керезиев и Васил Александров, а по-късно се включват Коле Неделковски и Венко Марковски. Всъщност в този доклад Вапцаров излага задачите, които Коминтерна поставя пред „македонските” поети и писатели в изпълнение на резолюцията от 11 януари 1934 г. Докладът съдържа и основните коминтерновски постулати по македонския въпрос, но той не трябва да се тълкува повърхностно, да използва като спекулация за националната принадлежност на Вапцаров, а да се разглежда в контекста на историческото време. Така ги е виждал нещата, така ги е изложил Вапцаров. Допускам, че този доклад е израз на някакво противоречие у самия Вапцаров между идейната му вярност и партийна дисциплина изразяваща се в изпълнение на „спусната задача.” Но дори и този доклад не хвърля никаква сянка на съмнение за българското национално самосъзнание на Вапцаров, въпреки всички усилия, включително и твоите тук, опитващи се да представят Вапцаров като национален ренегат. Мнозина българи се наричат македонци и днес, но визират само географското понятие, не измислената държава. Колкото до кръжока, той се саморазтуря през пролетта на 1941 г. и не оставя особена следа, за разлика от творчеството на Вапцаров. В Скопие отдавна си превеждат Вапцаров от родния му български език на непознатия му и чужд македонски език, но той си остава български поет и никой няма съмнение, че поезията му е неразделна част от нашата литература.

 81. 81 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#76] от "nenad":


  [quote#76:"nenad"]Партийният му билет, изваден на показ след 9.09.1944, е доказан фалшификат с късна дата. [/quote]

  Някакво доказателство към това твърдение?

 82. 82 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#67:"dedo pepo"]Жалко за злобарите-те нямат чувства.
  Вечна му памет![/quote]-------------------------------Наборе преди десетина години, мисля че беше, някакъв измислен "демократичен" съд го оправда- него големият, но отдавна разстрелян поет. Бяхме в един интернет клуб и аз като прочетох новината, скромно попитах, на коя гара можем да му устроим посрещане? Все пак такъв ЧОВЕК и ПОЕТ не се раждат всеки ден!?! Филма е направен, за да ни оставят без герои! А когато няма герои, има само чалга и чалгари, които никога няма да бъдат герои, освен на някой водевил, като този в който живеем!

 83. 83 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#81:"jozi81"]Някакво доказателство към това твърдение? [/quote]
  Ако наистина знаехте нещо повече за Вапцаров от стандартните червеноглави легенди за него, щяхте да сте запозната с изследванията на Цв. Трифонова, така че да не питате в този неподправен стил!

 84. 84 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#80:"jozi81"]Но дори и този доклад не хвърля никаква сянка на съмнение за българското национално самосъзнание на Вапцаров[/quote]

  Вапцаров ЛИЧНО заявява "Аз не съм българин, а македонец, който възнамерява с вички сили да работи засъздаване на македонски език и литература", но това не хвърля сянка на съмнение в българското му национално самосъзнание?
  Може, в червените чутури - може!

 85. 85 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#82] от "Гражданин":
  [quote#82:"Гражданин"] Филма е направен, за да ни оставят без герои![/quote]
  Ама нали беше направен герой даже и Тодор Живков...та все от такива герои я докарахме до тук...
  А "Филма" е "Филмът" все пак...а ученето на граматика без да е героизъм е нормално поведение на грамотни хора....

  The best way out is always through Robert Frost
 86. 86 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#83] от "nenad":

  Истината е, че всички изследвания на творчеството и живота на Вапцаров след 1989 г, са доказателство, че конюнктурният подход може да се прилага както бездарно, така и с талант. Но принадлежността на Вапцаров към комунистическата партия, жертвата му в името на идеалите му, вярата му в живота, в доброто, и в човека, изключителната стойност на поезията му и нейната непреходност, не могат да бъдат отречени и засегнати и „бронебойни патрони за нея няма открити! Няма открити!”

 87. 87 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Пролет моя, моя бяла пролет,
  още неживяна, непразнувана,
  само в зрачни сънища сънувана,
  как минуваш ниско над тополите,
  но не спираш тука своя полет.

  [quote#78:"lynyrdS"]горкият Вапцаров накрая ще го направят за смях[/quote]
  Няма да го направят. Не могат да го омърсят.
  Нямаше да могат и след 9-ти септември, защото не мисля, че би го допуснал. Сигурно щяха да го ликвидират или докарат до самоубийство, ако пише и агитира срещу грозния деспотичен режим.
  Едва ли в КНДР всички харесват действителността. Стремежът към свободата е най-неизтребимото в човека. Сигурно и поети имат. Страх ме е да си представя какво се случва с тях.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 88. 88 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#86:"jozi81"] Но принадлежността на Вапцаров към комунистическата партия[/quote]

  Бъркате факти с лозунги. Понеже твърдите, че сте фамилно близка до семейството на Вапацаров, за мен е твърде странно как така не сте и чували за книгата на неговия родственик Н. Н. Вапцаров - „Никола Вапцаров. Дело №585/1942“. Въпросът за принадлежността на Вапцаров към комунистическата партия е документално изследван и е стопроцентово доказано, че поетът никога не е бил член на въпросната организация.
  Хайде сега - можете да продължите с екзалтирания си рецитал

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#87:"metalogy"] Не могат да го омърсят. [/quote]

  Фактите няма как да омърсяват. Виж, ако друг някой години наред е криел неудбни факти с цел духовно довъзвисяване на един партийно удобен поет - сега са налице всички основания за вой до небесата в стил "Омъъъъъърсииииииихааааааа гоооооооо!.....". Типична ситуация, при която омърсителите обвиняват демаскиралите ги в омърсяване. Нищо ново под Слънцето!

 91. 91 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#89:"Norman Granz"]не забелязваш ли, че всяко мнение му е като излязло от флашките на Йотова? [/quote]

  Не знам какво има във флашките на тази дама, но изявите на специалистката по Вапцаров имат един доказуем и реномиран източник - Червен Гугъл. Дамата усърдно преписва от правилните сайтове, колчем й се наложи да каже нещо "от свое име"!

 92. 92 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 636 Разстроено

  Народът прост,

  животът – тежък, скучен. –

  Живот без маска и без грим –

  озъбено, свирепо куче.  И трябва да се бориш неуморно,

  и трябва да си страшно упорит,

  за да изтръгнеш от зъбите

  на туй настръхнало,

  вбесено псе

  парченце хлеб.

 93. 93 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Костадин Бонев е добър документалист.

  https://www.youtube.com/watch?v=btM-3BXqq-I

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 764 Неутрално

  [quote#18:"xalikarans"]

  Комунистите не са обичали интелигентните,звучало им някак царско,чак по времето на Людмила става прелом в душите им. [/quote]

  [quote#22:"traveler1"]
  Това някаква шега ли е, или поредната низост?
  В края на краищата, те не са хора, те са... комунисти. [/quote]

  [quote#25:"nenad"]

  Вярвате в Бог? И определяте комунистите по този начин?
  Каква еволюция на Вярата....
  [/quote]
  ....
  — Не човек, а желязо —

  просъскал агентът фашист.

  Тихо мъртвия казал:

  — Не, комунист!
  Веселин Андреев

  Така, че нито думите са мои нито пък е настъпила еволюция( революция) на Вярата. Не е важно аз в какво вярвам. По-важното е в какво децата(вкл. и моя милост) ни беше налагано да вярваме.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 96. 96 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#35] от "Димитър Димитров":
  Точно така.... Москва едва ли е имала право на избор в България през лятото на 1942 година, когато е убит Вапцаров........

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 97. 97 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#94] от "ivodino":
  [quote#94:"ivodino"]капиталистическите путки[/quote]
  Майка ти да не би да няма полов орган?!
  А ти откъде си излязал?!
  Или при класово-партийния подход, вие, преданите синове на БКП (БСП) се раждахте по мичурински в клубовете по интереси ...

  The best way out is always through Robert Frost
 98. 98 Профил на valin
  valin
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Безспорно талантлив поет, това обаче не отменя факта, че е терорист или най-малкото съучастник, на враговете на българската държава и македонист, възприел и пропагандиращ тезата на Коминтерна за т.н. македонска нация.
  Може ли някой да цитира онова негово стихотворение, където говори, че тук не е неговата земя...? Не ми е подръка в момента.

 99. 99 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Вапцаров е бил мъж в истинския смисъл на думата, ето два "дребни" примера.

  През 1936г му се ражда син, който умира 6 месеца по-късно от недояджане и мизерия, Вапцаров пише:

  Работиме много,
  работим от сутрин до здрач.
  Но хлеба е малко.
  Но хлеба не стига, деца.
  И ваште лица
  са сгърчени вече от плач.
  И ваште очи
  са сухи и неми –
  такива големи,
  мъчително тъжни очи...
  И в тех е стаен
  ужас свиреп:
  Хлеб!
  Хлеб!

  Вапцаров се е борил за сина и семейството си, още тогава - В края на същата година от работа и мизерия той се разболява тежко.

  Не ви пожелавам да срещнете очите на жена си, когато детето ви умре от глад.

  През 1942г в дирекцията на полицията, място изключително предразполагащо към поезия, той пише:

  На жена ми.

  Понякога ще идвам във съня ти
  като нечакан и неискан гостенин.
  Не ме оставяй ти отвън на пътя –
  вратите не залоствай.

  Ще влезна тихо. Кротко ще приседна,
  ще вперя поглед в мрака да те видя.
  Когато се наситя да те гледам –
  ще те целуна и ще си отида.

  Да живееш такъв живот и да се бориш докрай се искат топки, ама от най-големите.

  Единственитя шанс за Вапцаров да се бори с изгледи за победа е този, който той е избрал. И аз уважавам избора му. Не очаквам икона, а жив човек, който понякога надминава себе си.

  Какво става днес? Баща на семейство се самоубива заради кредити, майка убива децата си от мизерия. Ето, това става.

  Вапцаров ни е надминал в поезията си, но ние дори не можем да го достигнем в живота му.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 100. 100 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#29:"Дон Кихот"]

  "За тези дето не са учили по това време ще спомена, че Вапцаров се е изучавал само като поет и до сега не знам какви са му били връзките с БКП..."

  Това е лъжа, Вапцаров се изучаваше като "поет-революционер", сътрудник на военния (терористичния-по сегашните понятия) отдел на ЦК на БКП[/quote]

  E,, сега, като ги чете човек такива умишления, ще рече, че некои хора не са ходили на училище, а преразказват, каквото са чули от по-учените. По литература си се учеше поезията на Вапцаров, както и на Яворов не сме учили македонските приключения, примерно. Само за Ботев може да се каже, че наблягахме повече на политическите му убеждения, по технически причини, щото от него е останало повече публицистика, отколкото поезия. А по история не се сещам да сме го споменавали с нещо Вапцаров. Е, в поезията му си има доста комунизъм, ама другите неща, не толкова политически, са много повече, затова и го броим за поет, а не за агитатор, дето е писал римувани лозунги.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK