Танчев и Йончев: Още не знаем откъде идва цензурата, ще разберем, като направим закон

Румен Йончев

© Велко Ангелов, Капитал

Румен ЙончевВ България цензура и монополи има в политиката, икономиката, медиите, съгласиха се двамата независими депутати Румен Йончев и Светлин Танчев. Народните представители, които приеха да защитават интересите на извънпарламентарната формация "България без цензура", обаче не можаха да дадат категорични аргументи за това срещу коя цензура ще се борят. Публикуваме пълното интервю в предаването "Тази сутрин" на Би Ти Ви.


Добро утро казваме на Румен Йончев и Светлин Танчев – двама народни представители. Г-н Йончев беше избран от листата на "Коалиция за България", а г-н Танчев от листата на ГЕРБ. Сега обаче Николай Бареков ви нарича "нашите независими депутати". Вие чии депутати се чувствате?
Румен Йончев: Чувстваме се преди всичко независими, защото сме напуснали парламентарните групи, аз поне. Но в същото време съм и председател на Земеделския народен съюз, така че винаги съм се чувствал и представител на Земеделския народен съюз в това НС.


А приемате ли това внушение, че вие сте негов депутат?
Румен Йончев: Аз съм депутат на Земеделския народен съюз  дотолкова, доколкото ние имаме намерение да правим коалиция, ние взехме решение да правим коалиция с "България без цензура" - да, заедно с г-н Бареков ще работим по този…
Но вие негов ли сте?
Румен Йончев: Вижте…


Притежател…
Румен Йончев: Това "притежател" звучи интересно и странно. Аз съм свой преди всичко, но както ви казах, съм народен представител от Земеделския народен съюз.


Вие чий сте, г-н Танчев?
Светлин Танчев: По-скоро смятам, че сме съмишленици всичките, дори не сме на едно мнение по всички въпроси, но важното е, че гледаме в една посока. И аз винаги съм вярвал, че дори различното мислене води до прогрес и до развитие на каквито и да е идеи и организации и т.н.


Съмишленици за какво?
Светлин Танчев: За това, че трябва да се промени България, трябва да се промени политиката, трябва да се промени начинът, по който се прави политика, въобще всичкото това трябва да се опитваме да градим, да надграждаме. Виждаме, че и обществото изисква това от нас като политици, така че тотално обликът на политик и въобще начинът на правене на политика трябва да се промени в България.


В такъв случай бихте ли ни обяснили, понеже внушението на "България без цензура" като име е, че в България има цензура. Има ли цензура според вас в България?
Светлин Танчев: Според мен определено има цензура…


Каква?
Светлин Танчев: … и аз не веднъж съм го казвал и това, което съм наблюдавал от последните… все пак, бях почти един пълен мандат народен представител в 41-ото НС и в момента… как да ви кажа? Темата е много дълга, едва ли ще ни стигне днес времето да ви разкажа всичките си впечатления. Но основното и най-сбитото, което мога да кажа, е, че в политическия елит в България всички са си горе-долу приятели в едно време на преход и си е едно статукво без значение кой е бил на власт…


Т.е. каква цензура виждате вие – политическа, медийна, икономическа?
Светлин Танчев: Във всички отрасли, защото политиката, икономиката, медиите в България са до голяма степен…


Кой упражнява в такъв случай политическата цензура?
Светлин Танчев: Все още не съм стигнал до източника на тези неща. Търся този въпрос и затова в момента така се чувствам малко, че излязох от пещерата и имам един малко по-широк поглед.


В каква пещера сте били?
Светлин Танчев: Ами в …


Бяхте в ГЕРБ.
Светлин Танчев: … парадигмата ГЕРБ, ако така мога да се изразя.


И кое беше пещерняшкото в тази парадигма?
Светлин Танчев: Вие знаете, че във всяка една група има, дали е фирма, дали е партия, дали е държавна организация, каквото и да е, има определена партийна култура или корпоративна култура, както се пише…


И вие нещо първобитно ли сте виждали там, че я определяте като пещера?
Светлин Танчев: Не, направих аналогията с алегорията на Платон, алегорията за пещерата. Просто в такъв аспект използвах този епитет.


Добре, в ГЕРБ кой упражняваше цензурата?
Светлин Танчев: В предишното НС основно г-жа Фидосова, но не мисля, че сме се събрали днес да си говорим за ГЕРБ, не искам да си правя…


Не, питам ви за цензурата…
Светлин Танчев: … кариера върху…


Аз ви питам за цензурата, не за ГЕРБ. Каква цензура мислите, че има?
Румен Йончев: Вижте, аз вярвам на външните оценки и след като България продължава да пада в класацията за свобода на словото, за свобода на медиите, очевидно има…


Медийна цензура, така ли?
Румен Йончев: … такъв проблем. Има и друг проблем – след като 24 години след прехода продължаваме да научаваме и да си казваме кой бил ченге, кой какъв бил, означава, че през височкото това време някои неща са крити от обществото.


А кой упражнява тази медийна цензура?
Румен Йончев: Това се опитваме да направим ясно сега на обществото…


Е, направете го, ето даваме ви трибуна да го направите ясно.
Румен Йончев: … това ще се опитаме да направим и със законопроекта, който искаме да внесем за "Чисти ръце", защото той ще извади зависимостите в политиката, аз не ги знам в момента…


Кой упражнява в момента медийната цензура в България?
Румен Йончев: Аз не знам в момента зависимостите в бизнеса, в обществото, в политиката, нека да направим този закон, за да излязат тези зависимости…


Като правите закон, как ще го правите, като не знаете какви са зависимостите?
Румен Йончев: Ние ще зададем механизма, който да изведе тези зависимости. Ако той бъде приет, неминуемо те ще лъснат и обществото най-после… ако искаме да затворим страницата с прехода, трябва да я прочетем докрай, да я затворим, за да започнем да живеем по един друг начин.
Светлин Танчев: Дори да е само хипотеза, дори да не сме сигурни в това, то трябва да стане ясно, трябва някой…


Каква е вашата теза?
Светлин Танчев: … да навлезе в тази материя, да разследва…


Хайде да навлизаме.
Светлин Танчев: Ние не сме разследващи органи…


Давайте хипотези…
Светлин Танчев: …особено аз съм човек, който в сферата на финансите разбира и …


Е, как не. Взехте много сериозно решение, много сериозен трансфер правите политически. Как без сериозно подкрепена хипотеза го правите към България?
Светлин Танчев: Аз съм направил тази крачка на базата на това, което аз съм чувствал. И аз не веднъж съм излагал тук в последните няколко месеца причините да напусна ГЕРБ и не мисля, че в момента трябва да продължавам да говоря в тази посока. Мисля, че има много други по-важни неща, за които да говорим, а не да продължавам, дет се казва, да си правя имиджа на гърба на ГЕРБ.


Кой налага медийната цензура в България? Ако смятате…
Светлин Танчев: Убеден съм, че не е един човек. Нещата никога не са толкова прости, колкото изглеждат, и за това се въздържам да спекулирам и да влизам в хипотези. Не искам, ако наистина има сериозни и нормални неща, да не ги компрометирам в този аспект.


Има ли монополи според вас?
Светлин Танчев: Не мога да ви кажа.


Вие какво мислите?
Румен Йончев: В доста сфери на икономиката…


На медиите примерно има ли монополи?
Румен Йончев: ... на българката икономика има монополи.


На медиите.
Румен Йончев: Пак казвам, дайте да извадим фактите…


Кои са медийните монополи?
Румен Йончев: Дайте да извадим фактите с един закон и тогава ще можем да отговорим автоматично на въпроса. Аз не искам да бъда съдник, не е това наша работа.
Светлин Танчев: Абсолютно, едно на ръка. И, от друга страна, не съм сигурен, че имаме адекватно антимонополно законодателство в България, за да имаме някаква база, върху която да се опрем и да навлезем в тази тематика.


Вие като депутат от ГЕРБ сте чувствали някаква съпротива по отношение на борбата с монополите, с цензурата, така ли?
Светлин Танчев: Не, чувствал съм сериозна рамка, в която сме поставени да мислим и да работим. Но аз лично никога не съм роптал против някаква дисциплина, партийна, организационна или каквото и да е било в този аспект. Затова казвам, че това не е нещо лошо. Всяка организация си има своето кредо, своята визия и, разбира се, това е отговорност на лидерите на тази организация да свеждат тази визия и тази организационна култура надолу по веригата и това нещо да се спазва.


Светлин Танчев

© Анелия Николова

Светлин Танчев

Вие чувствахте ли ограничения? Защо като депутат от "Коалиция за България" не направихте тези стъпки?
Румен Йончев: Всеки един народен представител, членуващ в парламентарна група, е обвързан и с решенията на парламентарната група. Темата за операция "Чисти ръце" не е стояла пред парламентарната група на "Коалиция за България". Сега аз мога свободно да работя по този законопроект, защото зависи само от мен.


Имахте ли проблем и съпротива в партията да се борите срещу монополите, срещу цензурата?


Опитахте ли, докато бяхте депутат от "Коалиция за България", да…?
Румен Йончев: Опитахме и както знаете, има такива бегли наченки на борба с монополите.


Спираха ли ви?
Румен Йончев: Не, мен никой не ме е спирал.


Добре, защо почувствахте в такъв случай необходимост да се отделите и да се асоциирате и да припознаете идеите на "България без цензура"?
Румен Йончев: Става дума за нещо съвсем просто и ясно – аз бях в този парламент, Земеделският народен съюз участва в предишната кампания, за да подкрепи усилията на "Коалиция за България" за спиране на управлението на ГЕРБ. След това ние имаме съвсем други виждания, съвсем други цели.


Бихте ли им казали, че след изборите ще се разделите?
Румен Йончев: Не, не съм казал, защото…


Значи сте ги подвели.
Румен Йончев: … имаме една обща цел. Можете да кажете, че те са ме подвели, защото очевидно има сред тях и хора, които биха искали да управляват с ГЕРБ. Знаете, че има такива…


Вие сте рамо до рамо с ГЕРБ в момента.
Румен Йончев: С един човек от ГЕРБ, който ми се струва, че доста неща е осъзнал за управлението на ГЕРБ и за настоящето на ГЕРБ и за това е тук.


Осъзнахте ли?
Светлин Танчев: Мисля, че да.


И какво осъзнахте?
Светлин Танчев: Много неща. Осъзнах, че като цяло според мен се отклонихме от европейската идея. Това е най-общо казано, защото пак ви казвам…


Кой ви отклонява от тези идеи? Дайте конкретно да говорим, защото очевидно тези хора, вие казахте Фидосова е била лицето на контрола в предишния парламент, сега кой?
Светлин Танчев: …Тя ни е била човекът за контакт, който е отговарял за това нещо.


А сега?
Светлин Танчев: Сега не знам, аз доста време не съм в ГЕРБ. Предполагам г-жа Цачева поставя дневния ред…


Колко време не сте в ГЕРБ?
Светлин Танчев: Вие сама знаете, доста промени се случиха в ГЕРБ от моето напускане…


От началото на мандата до момента, в който напуснахте кой /…/ европейските ценности в ГЕРБ?
Светлин Танчев: От началото на мандата в ГЕРБ въобще не виждах кой знае какви ценности, основното беше да се пречи, да се саботира работата и нищо градивно.


Ама станахте депутат?
Светлин Танчев: Станах депутат, защото съм поемал ангажименти пред доста хора в София-област и съм им обещавал и агитирал… едно светло бъдеще.


Да, но ставате депутат с листата на ГЕРБ. Партията, на която не сте вярвали, доколкото разбирам, от самото начало.
Светлин Танчев: Тук не става въпрос за някакво сляпо вярване, а става въпрос, че съм вярвал в тази идея, че ще променим нещо за добро, и съм вярвал…


Питам ви за трамплина, вие използвате трамплина ГЕРБ и след това казвате "Ами те…"
Светлин Танчев: Не, тук не става въпрос за трамплин, защото аз съм положил огромни усилия и всички мои колеги, служители на тази партия, знаят с какъв плам и хъс съм работил. Само в последната кампания съм изминал над 13 000 км само в София-област с личната ми кола…


А не припознавате ли …
Светлин Танчев: … без никакви субсидии или каквото и да е било партийни. Така че тук става въпрос – всеки е донесъл своя товар и своите умения и знания.


Добре. Вижте тази карикатура за "златния пръст" във в-к "Преса" и докато я коментирате, ни обяснете докога ще подкрепяте управляващото мнозинство в парламента, тримата депутати на "България без цензура" така неофициално да ги наречем?
Румен Йончев: Ние даваме един много прост отговор на този въпрос – за нас рубиконът са европейските избори. Ние искаме дотогава България да функционира, парламентът най-после да започне да работи, а не да се търси "златният пръст" всяка сутрин, дотогава да се свърши определена работа и искаме от избирателите, от българското общество да ни дадат мандат да поискаме след това извънредни парламентарни избори. Това е съвсем просто и ясно казано. Ако ние получим необходимото доверие, ние ще бъдем тези, които ще искат извънредните парламентарни изори…


Т.е. до европейските избори вие ще помагате да се осигурява кворум?
Румен Йончев: До европейските избори ние ще работим – това, което трябва да прави всеки един от тези 240 "златни пръсти" в парламента, защото те са точно 240 и всеки един от тях може еднакво добре може да работи…


Ще ходите на работа и кворумът ще бъде гарантиран?
Румен Йончев: …знаете всеки един час работа в НС струва доста златни пари и би било добре дотогава то да си върши работата.
Светлин Танчев: Още повече ние имаме няколко законопроекта, които се надяваме тук да входираме в най-скоро време, така че няма как да саботираме работата на НС, ако смятаме, че това са адекватни инициативи и още повече че те са насочени изключително към разрешаване на наболели проблеми и стимулиране на бизнес климата и средата…


А приемането на този законопроект има ли ролята на ултиматум?
Светлин Танчев: За кой законопроект става въпрос?


За операция "Чисти ръце", така наречената, най-вероятно става въпрос за няколко законопроекта.
Светлин Танчев: Не съм сигурен, че има някакъв ултиматум, но се опитваме да е в най-скоро време.


Е как, трима депутати приемат законопроект в НС?
Светлин Танчев: Аз мисля, че ще намерим още съмишленици. Все пак операция "Чисти ръце" беше заченките на такъв законопроект започнаха по времето на ГЕРБ. Ако си спомняте Маргарита Попова започна законопроекта за отнемане на незаконно придобитото имущество и тя също във времето назад мисля, че беше поставила един срок от 15 години, който впоследствие и този закон претърпя доста промени и не съм сигурен, че и в момента е много адекватен.
Румен Йончев: Ние ще потърсим подкрепата на всеки един народен представител и това ще е всъщност разделителната линия. И много по-важно от самото приемане на проекта е дали те застават зад тази идея, или не застават зад тази идея. То това е много просто и ясно – дали те искат тази операция да свърши докрай, дали искат да прочетем историята и да затворим страницата, или искат така да продължим и в следващия и в по-следващия парламент и да продължавате вие тук всяка сутрин да питате едни хора "Ченге ли си, не си ли?".


Не, ние ви питаме кой е лицето на цензурата и кои са монополите, само че…
Румен Йончев: Дайте да отговорим заедно.


Ченгета ли сте?
Румен Йончев: Аз не.


А вие?
Светлин Танчев: Прекалено млад мисля, че съм, за да…


Може да сте действащ.
Румен Йончев: А действащ…
Светлин Танчев: Категорично не съм, но, от друга страна, искам да кажа, че трябва малко по-позитивно да се гледаме на нещата. Смятам, че много хора си вършат работата в интерес на нашата държава в момента. Това, че аз не съм агент, не значи, че други хора не си вършат добре работата и не допринасят за благото на тази държава. Нека не ги… просто така осъждаме.


Не ги осъждаме. Много ви благодарим за това участие. Приятен ден.

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2399 Неутрално

  Шегаджии!
  Нищо не знаят, но се борят!

 2. 2 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 726 Любопитно

  ...Танчев и Йончев: Още не знаем откъде идва цензурата..

  Жокерчета:
  1. От една банка..
  2. От две прасенца..
  3. От една улица - номер 20...

  още?

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 3. 3 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Цензурата е от Прас Прес. Борете се с нея

  The best way to predict the future is to invent it.
 4. 4 Профил на v_vendeta
  v_vendeta
  Рейтинг: 675 Гневно

  "...Вие чий депутати се чувствате?
  Румен Йончев: Чувстваме се преди всичко независими, защото сме напуснали парламентарните групи, аз поне..."
  Мекере недно! Уж си земеделелец...... Че не са живи земеделците дето таткото на Станимишев ги мори, да видиш как ще настъпиш мотиката, гиди полит-проститутка!

  the more we learn, the more we die...
 5. 5 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  ей ,това събрание пълно с буклуци ,ама следващото ще е с още по големи буклуци ,че и изроди на това отгоре

 6. 6 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 616 Любопитно

  Ники Бареков ще ни оправи. Да му отпускат бюджет от българо-съветската и направо да купува 130 главоча, кво има да се мори с явяване на избори

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 7. 7 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#3] от "Активен борец против тролетаризма":
  Свободата на словото, казват, е майка на всички свободи.
  Но, както е тръгнало, скоро няма да я има нито майката, нито децата й.

 8. 8 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#0:"статия"]Осъзнах, че като цяло, според мен, се отклонихме от европейската идея. Това е най-общо казано, защото пак ви казвам…
  [/quote]
  Медийният конгломерат заякна много по времето на ГЕРБ, но ако това правителство вземе, та изкара пълен мандат, след това вече може би с нищо няма да може да се разбие. Може би само с украински методи, ама и това не е сигурно.

 9. 9 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Оставят си вратички и към предишните им господари.
  Никой не смее да пита за роднинството си с Марга Попова и семейните интереси в т. нар. Прокуратура на РБ

 10. 10 Профил на Чавдар Михов
  Чавдар Михов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Веднъж предател, цял живот предател. С такива мижитурки и дребни душици като тези двамата "независими" депутати, България без цензура я чака сияйно бъдеще. Обърнете внимание и на другия коалиционен партньор – Каракачановото псевдо ВМРО, което за 15 години успя да влезне в безпринципни коалииции с 6 партии – СДС, БЗНС /Мозер/, ССД /Софиянски/, "Гергьовден", "Лидер" и сега ББЦ.
  www.chavdarmihov.com

  Чавдар Михов
 11. 11 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Продават се мамо черните депутати.
  100 кила ракия давам само да те притежавам ох Танчев и Йончев.
  Градил Йончев килия.От долу иде Бареков ....
  Съвременен фолклор.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 12. 12 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Популизъм има навсякъде и във всичко. Побеждават майсторите. Ще видим, скоро е. Бареков вече има депутати, РБ още не са партия...Защо,бе?

 13. 13 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 624 Неутрално

  сега ще напиша нещо, за което всички ще ми скочите.
  1/ България може да я спаси само Светото Православие.
  1.1./ То просто не може да лъже. И само не навивайте латерната: "попове, педераси, крадци", те тази латерна я надуваха и адамити, и павликяни и сие отпадъци, които първи си смениха вярата га падахме под турско робство...
  1.2./ То се е доказало. Тези, всички тези, от първия до последния, от 1989 г. до това интервю, също се доказаха.
  1.3./ Сега тука дежурните антиправославни ще избият пяна на устата, но в кое излъгах?

 14. 14 Профил на Biggus Dickus
  Biggus Dickus
  Рейтинг: 536 Любопитно

  Е бива ли така бе момчета, да се продадете и да не знаете откъде идват деньгите? Срамота, идете питайте "лидера" насаме като е подпийнал някоя вечер, може да се изпусне за нещо дето всички го знаят, а само вие не.

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 15. 15 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Намерили двор без куче и одма станали, Демократ-мислители...
  Откровени негодници смучат системата на днешната ни Политика...

 16. 16 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Дреме им на тия двамата ! Вече са с един ход напред в българската клозетна политика !

 17. 17 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  След като ПЛУЖ..И ще правят Закони , след като НЕ са били наясно, в пълнолетна възраст - какви идеи и ценностна система имат ,изповядват и на коя партия трябва да са членове и симпатизират , не "прогледнали" и бавноразвива....се ,
  съвсем ще 'просперираме " .., като държава :)
  Бокл..и, червени ..))
  СЕГА вече мислели "правилно" и съобразно съвестта си !!?? :)

  BIG AL
 18. 18 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 828 Неутрално

  Гледах ги. Изключително противни и нечистоплътни фигури.
  Дегенерати абсолютни. Част от политическия пейзаж - мигриране от малката далавера към голЕмата далавера.
  Това е чалгата и опростачването в политиката, тия са абсолютно техен синоним.
  Но не са и единствените.

 19. 19 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Танчев и Йончев.Запомнете именцата на тези продажни плазмодии.Те ще ви предават още много пъти.Типичен отпаден продукт /екскремент/ на разкапваща се политическа система са тия двамцата...

 20. 20 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Оф, бе Танчев, как анонимки допринасят за благото на странта?

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 21. 21 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  - "Предателят е плод, който е най-добре да виси на някой от клоните на дървото на свободата." (Хенри Бичер)

  - "Змията сменя кожата си само веднъж в годината, а предателят - всеки ден." (руска пословица)
  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 22. 22 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3233 Неутрално

  Ех,Бай Алеко всичките ти герои са тука:Филю Гочоолу,Танас Дочоолу,Гуньо Адвокатина,Данко Харсъзина,га стая дума за политика,тези изкачат се и както дума най оправния от тях,Бай Ганьо,келепир има в тая работа.Благодарим ти Бай Алеко,опитал си се да накараш нас,следовниците да мислим,ма нии не щем,видно е.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на stanimir62
  stanimir62
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Зависими хора говорят за зависимости. Вие сте предатели за партиите си и за избирателите си. Като искате да е без цензура започнете разчистването от Д. Пеевски, Доган, Ирена Кръстева, Данчо Ментата. Ако извадите на светло техните дела и имоти и някой може и да ви повярва, че намеренията са ви искрени и не сте купени. Иначе ББЦ е само един балон с празни приказки и много шум. Писано е: По делата им ще ги познаете.
  На ББЦ трябва редовно да се задава въпроса искат ли разследване за Д. Пеевски и майка му и ще си проличи какви са и на какъв принцип са се събрали.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK