Проф. Андрей Зубов: Путин иска да отврати руснаците от Майдана

Професор Андрей Зубов

© Московска школа за гражданско образование

Професор Андрей ЗубовПутин се държи в Украйна подобно на това как Хитлер се държеше в Европа преди войната - общо взето това е посланието на статията "Това вече се е случвало" на професор Андрей Зубов от Московския институт за международни отношения (МГИМО). Тя бе публикувана на сайта на московския в."Ведомости" на 1 март и бе използвана от ръководството на МГИМО за натиск над него да напусне института, за да не бъде уволняван. Случаят обаче се разчу и в чужбина и благодарение на това ректорът на МГИМО би отбой и не се стигна до отстраняването на професора, който е един от най-авторитетните специалисти по руска история и международни отношения. (Статията може да прочетете - тук)


Потърсихме проф. Зубов с молба да сподели какво точно се случи и как гледа на ситуацията около Украйна и Крим


Здравейте Андрей Борисович, разкажете какво точно се случи с вас в МГИМО?
- Статията ми се появи на сайта на "Ведомости" в събота вечерта и нямаше никаква реакция. Във вторник тъкмо щях да тръгвам за заседание в института, когато ми позвъни завеждащият катедра "Философия" проф. Алексей Шестопал. Той ми каза, че току що го извикал ректора Анатолий Толкунов и му заявил, че или ще подам молба за напускане по собствено желание, или ще ме уволнят.


На какво основание?


- Не съм питал, защото когато има заповед, ще се разбере от нея на какво основание, иначе се нарушава законът. 


Отвърнах, че не искам да напускам по собствено желание, защото това би било лъжа. Ако искат, нека ме уволняват. В следващия половин час ми позвъниха един след друг хората, които отговарят за кадровата политика в института и разбрах, че се подготвя уволнението ми, че това е ултиматум. Споделих го с мои близки, те го пуснали в социалните мрежи и се завъртяха събитията.


В сряда отидох с юрист при зам.-ректора, който ми връчи официално заявление на института, в което се казва, че ръководството решително осъжда моята статия, че тя съвършено не съответства на статута ми на професор в МГИМО. В същото време се подчертава, че всички уволнения в института и прекратяването на договори стават само съгласно закона и отбелязват, че са научили за моето уволнение от изявленията ми в медиите, т.е. един вид сам съм си го измислил. В интернет се пуснаха и коментари, че Зубов всичко това си го е измислил, за да си създаде малко слава. Това разбира се е лъжа, защото това телефонно позвъняване, което ми скапа живота и самочувствието, беше реалност.


Сега в МГИМО се опитват да отиграят ситуацията по начин, сходен с този, по който президентът Путин се отнася към руските военни в Крим: "Не ги познаваме тези хора", а сам изпраща още и още.


Значи статутът ви остава нерешен?


- Не, решен е. Потвърдиха ми, че оставам професор и трябва да чета лекциите си и всичко да продължава така, както си е било. Мисля, че се уплашиха от скандала, който се разчу в цял свят. Повечето от моите студенти - някъде около 250 души, се подписаха в моя подкрепа, готови бяха на демонстрации, ако ме уволнят и това сигурно също ги уплаши, защото е скандално. Подкрепиха ме колеги...


Как така се получи, че академичните среди в Русия и в някои страни от Източна Европа се оказаха сред най-консервативните по отношение на свободата, на правата на човека?


- Разбирате ли, нещата не са еднопластови. Не е толкова просто. В академичните среди и в МГИМО има много ясна поляризация. От едната страна са хората с граждански, демократични, либерални възгледи, които ценят творческите, гражданските и политическите права. И в Руската академия на науките, и сред студентите има такива, имаше арестувани преподаватели на протестите... От друга страна голяма група хора са на противоположна позиция. Това е резултат от спецификата на формиране на нашите научни институти в съветския период. Имаше два потока - от една страна влизаха наистина творческите хора, които искаха да се занимават с наука или преподаване - тези хора и децата им са доста либерални. А от друга бяха креатурите на ЦК на партията, на КГБ, защото науката беше удобно място, където хората могат спокойно нищо да не правят. Колкото и да е странно, в университета също е така - още стоят такива хора, които четат някакви напълно непонятни неща, и студентите са принудени да ги търпят.


Сред студентите има множество либерално настроени, макар да има и достатъчно голяма група, зависеща от родителите си. Много пъти съм се убеждавал, че каквито са майката и бащата, такива стават и децата. Партийните началници, сътрудниците на КГБ рядко са хора с широки възгледи.


Искате да кажете, че би било погрешно да се каже, че МГИМО се превръща в школа за едно "великоруско външно министерство?


- Не, не, това е неправилно. Безспорно има патриотично настроени младежи, има най-различни. Аз лично също обичам Русия, както и вие безусловно обичате България. Но аз не съм шовинист. Шовинистите сега поддържат окупацията на Крим, присъединяването на рускоезичните области на Украйна към Русия.


Патриотите искат да се установят добри отношения с Украйна. Те преди всичко искат да се развива Русия, да бъде свободна и демократична страна без корупция, без мафиотски организации, стремящи се към властта... Така че в МГИМО има от всичко, но аз съм там от много години и знам, че там е силно свободомислието.


Проф. Андрей Зубов: Путин иска да отврати руснаците от Майдана

© Reuters


Стигнахме до темата за Крим и ще ви питам нещо, което знам, че е "въпрос за милиард долара": Кой взима днес решенията в Кремъл?


- Нямам директен отговор, защото човек би трябвало да е там, за да отговори...


... но можете да коментирате каква е системата...


- Да, традиционно в Русия когато се изгражда властовата система, в период на катаклизми и когато демокрацията е орязана - а така при нас почти винаги е ограничена демокрацията - почти винаги решенията взима едно лице. Да кажем, решението да се влезе в Афганистан е било обсъждано, имало е хора "за" и "против", но накрая решението е взел Брежнев и армията влиза. Никой друг не е можел да вземе това решение. 


Сега съм почти уверен, че решението взима лично Путин. И дори да има решения, които не са лично негови, той като президент носи лична отговорност за тях. Затова дори не е интересно кой му е подметнал, кой е одобрявал и кой не се е съгласявал. Това може да е интересно на историците от бъдещето. Но сега за нас е ясно, че след като си държавен глава, главнокомандващ, гарант на Конституцията, ти отговаряш за тези действия. Напълно и изцяло.


Друг въпрос в този смисъл е доколко спонтанно е решението за операцията в Крим. Дали е предварително и внимателно обмислен проект месеци наред или е нещо, решено внезапно поради някакви събития?


- Нямам впечатление да е спонтанно решение, но то много бързо се разви след като стана ясно ,че Майданът взима връх над Янукович. Тогава от една страна възникна страх от Майдана, да не се прехвърли той в Русия. Затова трябваше да стане така, че действията на украинския народ да предизвикат ненавист у руснаците тук. Затова участниците и поддръжниците на Майдана непрекъснато бяха наричани бандеровци, фашисти, екстремисти - думи, които в Рсия се възприемат едностранно и категорично негативно. Тези определения са несправедливи и дори да се правилни - когато се говори за последователи на Бандера - в това няма нищо лошо, защото в интерес на истината трябва да кажем, че те са доста по-мирни от поклонниците на Сталин.


Външното министерство публикува документи на НКВД (в сряда - бел.ред.), за да припомни ,че бандеровците са убивали руснаци, поляци, евреи... Доста странен подход - все едно външното министерство в Германия да използва за аргумент документи на Вермахта, Гестапо, СС.


- Тук има още един момент, щом задълбахме в историята. Да, Украинската национална армия е убивала, да, били са на страната на нацистите, но по причина, че са смятали болшевиките, завзели Западна Украйна през септември 1939г., за по-голямо зло от нацистите. Аз не мога да кажа, че те абсолютно не са прави. Защото, завземайки Западна Украйна, съветската държава е ръководила тотално унищожаване на хората и тотална депортация на хора. Страшна работа. Немците също са депортирали евреите. И за едните, и за другите е било много зле, страшно и затова в реалната политика са избирали или едното, или другото.


А какво да направят? Да подкрепят комунистите? Убийците на собствения си народ? Тези, които са устроили ужасяващ глад в съветска Украйна, а през 1939г. - клането в Източна Украйна? Не. А за немците - те още нищо не са знаели и като че ли са се отнасяли търпимо към тях. Поради това не ги осъждам. Смятам, че това е била политическа реалност, а у нас все още битува съветското съзнание - да поддържаш НКВД е добро, а да поддържаш СС е лошо. Според мен това са еднакви неща.


Проф. Андрей Зубов: Путин иска да отврати руснаците от Майдана

© Reuters


Да, задълбахме малко в историята, но е факт, че тя се използва в пропагандната война днес. Някак си за мнозина по света изглежда приемлива логиката, че щом СССР е победил фашистите, то руснаците най-лесно могат да разпознават фашизма и да го посочват и днес и са прави, когато лепнат на някого на Майдана етикет "фашист".


- Ще ви напомня нещо. Имайте предвид, че в днешна Русия, в елита на властта, което разбира се е елитът на КГБ, предизвиква страшна ненавист унищожаването на комунистическа символика...


Сериозно?


- Да, напълно. Разрушаването на паметниците на Ленин, на червени звезди предизвиква страшна ненавист. В Русия за 25 години от падането на комунизма не е съборен нито един паметник на Ленин, самият Ленин още си е в мавзолея. 


А какви да са тези хора, които от гледната точка на съветското мислене са главният враг на комунистите? Фашисти, разбира се! Така че щом разрушават Ленин, значи са фашисти. Затова ги наричат фашисти - защото унищожават комунистически ценности и символи. Характерно е, че привържениците на Русия в Крим, в Донбас, се събират около тези паметници на Ленин. Това не са привърженици на Русия, а на съветското вчера. Не на днешната или на старата императорска Русия, а на СССР. В това е целият проблем - сблъсък на съветското и не-съветското.


Нещо като събирането на вярващите край катедралите и църквите?


- Именно. Абсолютно. Паметникът като катедрала, храм, символ, да.


Проф. Андрей Зубов: Путин иска да отврати руснаците от Майдана

© Reuters


Споменахте имперска Русия и се сещам, че според някои коментари Путин, образно казано, пребивава в мисловното състояние на владетел от преди 1914г., на императора, който събира земи. Колко е дозата истина в това?


- Не е лесно да се определи дали в мисловен план той се намира в 1914г. или в 1939г. Може да е и в двете едновременно. 


И двете големи войни на ХХ век безусловно са се водили за земя. Спомнете си и за България и Балканските войни - също е ставало дума за разширяване на земи. Това е било едно такова безумие - европейско, общочовешко безумие, в което се е смятало, че като вземем нечие чуждо парче земя, ще заживеем безкрайно по-добре. Опитът от две войни показа, че това не носи полза на никого. И дори за Втората световна война е характерно, че в Западна Европа никой не взе територии, западните граници на Германия и тези на Италия останаха непокътнати. А на изток продължаваше това мислене от времето около Първата световна война - и Полша, и Чехия и Русия, и Югославия са завземали земи. 


Путин мисли в тези категории. И не само той, значителна част от нашия народ продължава да мисли, че руснаците трябва да живеят в една държава. Защо? Защо? Немците си живеят без проблеми в Германия, Австрия, Швейцария. Огромно количество мексиканци живеят в южните щати на САЩ - какво, Мексико да воюва за някой от тези щати?


Това е болезнена и абсолютно безплодна форма на съзнанието.


Разбира се, трябваше да се търси равноправие на руското и украинското население в Крим, ако такова не е имало. Но и това нямаше. Никой не е притеснявал руснаците в Крим и на йота, знам това съвършено точно като учен, който е изследвал този проблем и няколко пъти съм посещавал Крим. Там има други проблеми - на татарското население, завърнало се след изгонването му, жилищата им бяха отнети и т.н. - донякъде ситуация, наподобяваща прогонването на българските турци от Тодор Живков.


Изобщо говорим за онези ужасни семена, които дълго след това тровят живота на народа.


Проф. Андрей Зубов: Путин иска да отврати руснаците от Майдана

© Reuters


Тогава каква е целта на Путин?


- Не мисля, че главната цел е завземането на Крим, завземането на земя. Главната цел на Путин е да отврати руското общество от Украйна. Да направи така, че Майданът да не е съблазнителен за руснаците, че това е фашистка, гадна работа и ако може да смени режима в Киев с повече проруски.


Крим е само средство да се дестабилизира ситуацията, да докара цяла Украйна до състояние на анархия, което не се получи. Ще се получи обратното - Украйна се консолидира, а в Крим ще има анклав от анархия. Поради това вероятно Путин се замисля дали пък да не присъедини Крим. Но едва ли ще направи чак такава крачка, понеже тя ще донесе толкова международни протести и политическо и икономическо изолиране на Русия, че нито един здравомислещ политик не би направил тази крачка.


Не смятате ли, че Крим демонстрира по-скоро едно усилие на властта в Москва да създава рубежи, буфери между Запада и Русия. Дори може би в някакъв сценарий и България е възприемана потенциално като един от тези буфери, макар и член на НАТО и ЕС.


- Не, дори на Живков не му се получи опитът да присъедини т.нар. Задунайска губерния към Русия. Не, мисля, че става дума за друго, защото Русия не обича буферните зони. В историята й не е имало такива зони между нея и Австро-Унгария, Сталин ликвидира с удоволствие една такава зона като окупира Полша и Прибалтика.


По-скоро Путин - съзнателно или не - възражда в Украйна доктрината на Брежнев за ограничения суверенитет. Иначе казано, бившите републики от СССР, които не са в НАТО, да бъдат в сферата на влияние на Русия и донякъде тя да определя кой управлява там. "Янукович е приемлив, Майданът - не, и това дава право на Русия да се намесва" - ето на тази основа Москва се е намесвала в Чехословакия, в Унгария, в Полша.


Путин използва руски говорящите и руските граждани в чужбина като повод за намеса. Дали това не превръща неволно тези хора в потенциална заплаха за всяка държава, където се намират?


- Не е така и мисля, че не е такава ситуацията дори в страни с много голямо руско население - например в балтийските републики. Там руснаците са добре интегрирани, заемат добри позиции в икономиката и политиката и затова нито един руснак не се връща в Русия. Работил съм като гостуващ професор в университета в Рига, говорил съм с много руснаци и те ясно заявяват, че са граждани на Латвия. По-скоро етническите руснаци може да са някакъв проблем в Украйна и това е очевидно, но още и в Беларус и Казахстан. И толкова.


Проф. Андрей Зубов: Путин иска да отврати руснаците от Майдана

© Reuters


На фона на най-голямото предизвикателство за европейския ред от четвърт век насам, ще се върне ли Америка в Европа?


- При Барак Обама САЩ се стремят да не се разпростират много по света. Те осъзнават, че проблемът им е икономиката и че в зависимост от това в какво състояние е тя, в такова състояние ще бъде и светът. В този смисъл те решават световни проблеми без да напускат границите си. 


Но разбира се има и огромна отговорност. Знаете, че страните в Европа съкращават армиите и бюджетите си за отбрана, смятат че няма с кого да воюват, парите са нужни за социални разходи, което, разбира се, е по-хуманно. Но за съжаление светът не е устроен така, че да няма конфликти и единствената сила, която може да противостои на Китай или Иран са американските въоръжени сили. Европа е достатъчно слаба и най-вече нерешителна.


Кога ще приключи всичко това и как?


- Опасявам се, че със същото основание мога да задам този въпрос на вас. Това вълнува и нас, и вас и не знаем кога ще приключи и в каква форма. За съжаление, днешната руска политика е непредсказуема.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (142)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  "Путин иска да отврати руснаците от Майдана"

  Естествено, иначе следващия е Красная плошадь

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1208 Любопитно

  ...статията "Това вече се е случвало" на професор Андрей Зубов...

  В рАссия обикновено със всичко е така, защото развитието на държавата изостава от това в Европа с 90-100 години... Пърово от откриха комунизЪма със закъснение и му се наслаждаваха дълго и напоително, а сега преоткриват фашизЪма и разиграват уродливи сценки от европейската истроия от преди 80 години...

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 3. 3 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Абсолютно припокриване на действията на Хитлер и Австрия със дейтвията на Путин и Крим. И света пак се чуди да си разваля ли комфорта или да се опълчи. А най-смешно е промитите руски мозъци как цвилят, че другите били фашисти, при положение че действат точно като фашистите.

  Нашите пенсионирани БСП милиционери по форумите също много обичат да наричат другите фашисти (все пак на всичко се учат от Русия), което е патетично, като се вземе предвид, че действат и мислят като типични фашисти.

  Няма шики-мики.
 4. 4 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1208 Весело

  ...току що го извикал ректора Анатолий Толкунов и му заявил, че или ще подам молба за напускане по собствено желание, или ще ме уволнят...

  Да, точно така се дейсва и на Позитано 20 и национал-социалстическото ни правителство....

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 5. 5 Профил на dundee
  dundee
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Не от "майдана",а от Украйна.

 6. 6 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Интересно интервю. Разбира се, не със всичко съм съгласна, но като цяло професорът е прав.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1269 Весело

  "Как така се получи, че академичните среди в Русия и в някои страни от Източна Европа се оказаха сред най-консервативните по отношение на свободата, на правата на човека?"

  Как сте, проф.Илчев?

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 9. 9 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  Така се пази власт в Империята на ЗЛОТО ..))
  Казваш -фашисти, бандеровци и КРЕПОСТНИТЕ започват да вият- ууууууууу....))
  И диктаторчето, е спокойно ..
  Всички в ЕС СМЕ фашисти ..!!??:))

  BIG AL
 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  ПЕРФЕКТНО
  Горд съм, аз че мисля по същият начин още преди да съм го прочел.

  подпис
 11. 11 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 497 Весело

  [quote#6:"VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!"]Интересно интервю. Разбира се, не със всичко съм съгласна, но като цяло професорът е прав.[/quote]

  Професора много умно манипулира. С добър тон, а не с лозунги. Все пак такава му е специалността. Покрай многото истини си прокарва неговата си "политика".

 12. 12 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Любопитно

  Изключително интересно интервю. Браво на Дневник....

 13. 13 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 865 Неутрално

  Путиновата пропаганда работи... Да видим докога ще може да баламосва обикновения руснак!

 14. 14 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Любопитно

  [quote#11:"bluescreen"]Професора много умно манипулира[/quote]

  Примери?

 15. 15 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 657 Весело

  Е, браво Дневник. Едно хубаво интервю и навреме, за да ни напомни, че не всички руснаци са кръвожадни. Че трябва да погледнем в бъдещето и при сегашната криза с Украйна така да си постелим, че да не сме отвратили всички руснаци от себе си, когато Путя го няма вече.

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 16. 16 Профил на Ghostенин
  Ghostенин
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#0:"статията"]...Путин се замисля дали пък да не присъедини Крим. Но едва ли ще направи чак такава крачка, понеже тя ще донесе толкова международни протести и политическо и икономическо изолиране на Русия, че нито един здравомислещ политик не би направил тази крачка...[/quote]
  Путин и здравомислещ политик в едно изречение? Ну, погоди

  — Значи твоята диря свършва тук, Човече? — каза Каа... — Я извикай Думите! Ние сме от една кръв, ти и аз, Човек и змия!
 17. 17 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Един истински руснак.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 18. 18 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "Путин иска да отврати руснаците от Майдана"

  Това никак, ама никак не е трудно. Пък и те вече са отвратени. И кой не е? Момчета-бандеровци, майденете си на всеки десет години, разсипвайте си страната, чакайте заробващата помощ от МВФ, хапвайте пирожките на Нюланд и настигайте Сомалия по БВП.

 19. 19 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  Кога ще приключи всичко това? Отговорът зависи от това дали във войната, която Путин започна, ще се използва ядрено оръжие.

 20. 20 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Целият свят видя мирните демонстранти с маски на лицата, които хвърляха камъни и др. срещу полицията. Явно професорчето не е видял това. Но защо виждаме това мнение, но не и мнението на негови колеги, които не мислят като него ?

 21. 21 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 714 Весело

  Ако ви трябват руснаци /номинално българи/, елате си вземете от България.
  Простотията , наречена "вечна ни признателност" тук ги натворила в излишък...

 22. 22 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 752 Неутрално

  [quote#3:"Daniel Defoe - БСП капут, Хитлер гиби"]Нашите пенсионирани БСП милиционери по форумите също много обичат да наричат другите фашисти (все пак на всичко се учат от Русия), което е патетично, като се вземе предвид, че действат и мислят като типични фашисти. [/quote]

  Между нацистката идеология и тази на болшевишка Русия, на практика няма почти никаква разлика. Затова и товаришите в Русия и у нас са толкова добре запознати с нея. Както виждаме Русия си е същата като СССР, така че промяна в нивото на мислене в Кремъл и подопечните крепостни няма и не може да има.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 23. 23 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#1] от "Активен борец против тролетаризма":

  въпрос на време е и това да стане

 24. 24 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  Ето защо вярвам в руския народ. Ние не познаваме руския народ. На нас ни навират в очите руските сатрапи, защото искат да привлекат най-тъпите измежду българите и успяват.

  подпис
 25. 25 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  "Много пъти съм се убеждавал, че каквито са майката и бащата, такива стават и децата. Партийните началници, сътрудниците на КГБ рядко са хора с широки възгледи."

  По-точно не може да се каже.

  The best way to predict the future is to invent it.
 26. 26 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2377 Гневно

  Нашите озверели путинчета, се самоопределят като русофили а те са просто най-големита врагове на руския народ.

  подпис
 27. 27 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1208 Весело

  [quote#17:"simval"]Един истински руснак. [/quote]

  по-скоро е менте, защото истинските руснаци се водят най-вече от принциапа "наведена главица, сабя не я сече"...


  [quote#25:"Активен борец против тролетаризма"]По-точно не може да се каже. [/quote]

  Така е навсякъде, където привилегиите и социалния статус се придобиват по наследство... разпределяно от царя (батюшка) разбира се...

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 28. 28 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  До коментар [#24] от "Иван К":

  Това е точно така. Руснаците имат голяма интелигенция, непреклонна в либералните си разбирания, въпреки изгнанията и концлагерите. В нашите медии има само официална путлеристка пропаганда и много рядко се появяват мненията на хакива хора. И въпреки това и тези хора се уморяват. Като че ли повече бяха гласовете срещу войната в Чечения. А сега и руски писатели приветстват аншлуса и бият чело пред Путлер.
  http://www.rospisatel.ru/pismo-sp-ukr.htm

 29. 29 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Весело

  [quote#9:"BIG AL"]Всички в ЕС СМЕ фашисти ..!!??) [/quote]

  И у село Скопие е така....

 30. 30 Профил на vaboman
  vaboman
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Украйна като нормална европейска държава - това е най ужасния среднощен кошмар на Путя. Ако украинците успеят, цялата дебилна пропаганда на Путя, че руснаците не са европейци, а някакви евроазиати с антенки на главите, отива в коша. Обикновеният руснак ще бъде изкушен да се запита: Защо при РОДНИТЕ украинците се получава, а при нас не??? Защо бе другарю Путин......!? И тогава с Путя е свършено.

 31. 31 Профил на genghis
  genghis
  Рейтинг: 511 Неутрално

  "Путин иска да отврати руснаците от Майдана"

  За руснаците не знам, но на мен Путин не ми е необходим, за да съм отвратен. Мръсната игра на янките ми беше предостатъчна.

 32. 32 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "Поради това вероятно Путин се замисля дали пък да не присъедини Крим. Но едва ли ще направи чак такава крачка..."

  Крачката вече я направиха кримчани. А днес всички фракции в Думата и Съвета на федерациите одобриха насроченият за 16 март референдум за влизането на Крим в състава на РФ като отделен субект. В случай на приемане на подобно решение от страна на гражданите на Крим, законопроекта за влизането им в състава на Русия ще бъде приет много бързо. "Абсолютното болшинство от гражданите на Русия с въодушевление и гордост приемат решението на Върховния съвет на Крим", заяви заместник-говорителя на Единна Русия Сергей Железняк.

 33. 33 Профил на mmarto
  mmarto
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Цялата работа е, че САЩ взеха и Украйна, а Русия се бори за Крим, че да не остане капо!

 34. 34 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1249 Весело

  [quote#32:"jozi81"]референдум за влизането на Крим в състава на РФ като отделен субект[/quote]

  В Крим се поучиха от Абхазия, нали? Сега там е рай - курорти, инфраструктура, няма помен от войната 1992 г., нали?

 35. 35 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  До коментар [#32] от "jozi81":

  [quote#32:"jozi81"]Крачката вече я направиха кримчани. [/quote]

  Кримчани носят храна на блокираните от руските окупатори украински военни и казват: "Крим е Украйна!".
  http://www.youtube.com/watch?v=t86drOFeJrQ

 36. 36 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#35] от "spiegel":

  Браво, готини са кримчаните, братски народ с украинците са. Всеки ще има възможност да си каже думата на референдума на 16 март.

 37. 37 Профил на drakonemi
  drakonemi
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Много интересно интервю, браво на Петър Карабоев

 38. 38 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  До коментар [#36] от "jozi81":

  Непременно. Под дулата на руския окупатор и с международни наблюдатели само руснаци, при това доверени: "Председатель Верховного Совета АРК Владимир Константинов заявляет, что на референдум по статусу Крыма будут приглашены, прежде всего, российские наблюдатели, «тех, кому мы не доверяем, приглашать не будем»."

 39. 39 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Неусетно се върнах 27-28 години назад по времето на гласността, когато четях като разпран съветските журнали, а нашите "другари" гледаха мрачно под вежди и ръмжаха против "ревизионистите".

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 40. 41 Профил на plf
  plf
  Рейтинг: 409 Неутрално

  "- Не мисля, че главната цел е завземането на Крим, завземането на земя. Главната цел на Путин е да отврати руското общество от Украйна. Да направи така, че Майданът да не е съблазнителен за руснаците, че това е фашистка, гадна работа и ако може да смени режима в Киев с повече проруски."

  С някой тук си го говорим от доста време. Ето случва се...

 41. 42 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  До коментар [#17] от "simval":

  [quote#17:"simval"]Един истински руснак.[/quote]

  Солженицин нещо се е дръпнал от тази теза.
  Там Зубов им изглежда на този: http://utrinski.mk/default.asp?ItemID=1C729E7DCA3A0F498DDBBEBA42809EE0

  Ecrasez l’infâme
 42. 43 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  До коментар [#20] от "dend":

  Той светът видя и как полицията действаше, и какво и беше заповядано да направи, за да може някой политици уж работещи в името на народа, да избягват и отлагат организирането на избори, на които да гласува същият този народ В този смисъл действието на протестиращите е по скоро самозащита.

 43. 44 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Ето заради такива хора като проф. Зубов не обичам обобщенията- мразя Русия и Руснаците. Както и другите- мразя САЩ и американците. Навсякъде по света има умни, достойни и добри хора. Както и глупави, продажни и зли

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 44. 45 Профил на pomnesht
  pomnesht
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#3] от "Daniel Defoe - БСП капут, Хитлер гиби":Това е така защото Ленин е първият фашист.
  Какво е другото име на фашизма - "национал социализъм".
  Според комунистическата "наука" заслугата на Ленин е че
  е приложил социализма в една отделна страна (нация) докато
  Маркс е смятал че социализма може да победи само в целия
  свят. Така че Ленин е приложил национал социализъм в Русия.
  С други думи е фашист.

 45. 46 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#44] от "Синята шапчица":

  Много хубав коментар, браво!!!

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 46. 47 Профил на zlr
  zlr
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Леле ...
  Използването на словесни еквалибристики плюс малко исторически (дали!) истини може да докара дори професор до някакви изводи ...
  Странно е, че някой изобщо се "връзва" на подобни бръщолевеници ...
  Аз лично считам, че титли от сорта "професор" трябва да се дават за максимум 10 г. период - после да се защитават.
  Иначе отиваме до малоумници (вж.проф.Вучков) с титли, които точно поради тези титли биха могли още да объркат обърканите мисли на хората ...

 47. 48 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  За Путин-Колкото глуипустта е по-голяма толкова пове4е глупаци има!

 48. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 49. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 50. 51 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 551 Неутрално

  „Владимир Владимирович, вие прекрасно организирахте Зимната олимпиада в Сочи, хвалят Путин чуждестранни кореспонденти, - Не бихте ли искали да проведете и наближаващата Лятна Олимпиада?” „Може да опитаме” – отговаря Путин. Например в Ялта”. Това май може да престане да е виц.

 51. 52 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 489 Весело

  "Колкото и да е странно, в университета също е така - още стоят такива хора, които четат някакви напълно непонятни неща, и студентите са принудени да ги търпят." ... - Все едно чета за ТУ - София ..

 52. 53 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 497 Весело

  [quote#19:"spiegel"]Кога ще приключи всичко това? [/quote]

  Ми елементарно. Щом такава сила като Русия постоянно говори, че властта е нелигитимна, и на тая база са окупирали Крим, то бърже се събират и правят избори, при които избират напълно легитимна власт. И Русия спира да говори. Ама няма да стане. Така кокал се не изтърва.

 53. 54 Профил на vsjelev
  vsjelev
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#50] от "jozi81":

  Айде посмали малко како,
  чак такива да са ви дебели надниците не вярваме...
  Освен ако не си някоя от на Болен или на Барека личните моми...
  Ама и туй едва ли е чак толкоз за завиждане

 54. 55 Профил на mc40
  mc40
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#44] от "Синята шапчица":
  Точно така. И като Леонид Радзиховский, който е и човек със страхотно чувство за хумор:
  http://echo.msk.ru/programs/personalno/1271062-echo/

  Статията е по-надолу.

 55. 56 Профил на Packo
  Packo
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Зубов да не се зъби срещу своя народ, ами да прочете статията на Кисинджър и да се поучи от нея.

  Packo
 56. 57 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  "Защото, завземайки Западна Украйна, съветската държава е ръководила тотално унищожаване на хората и тотална депортация на хора. Страшна работа. Немците също са депортирали евреите."
  Каквито комунистите,такива и националсоциалистите.А от времето на Сталин нищо ново не е научено в Русия.Действа се със същите методи и средства.

 57. 58 Профил на martin.varna
  martin.varna
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Браво на професора. Изключителна статия.

 58. 59 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Русия има нужда от умни и свободомислещи хора, при това обичащи народа си като професора. Вярвам, че ги има но им отнемат правото на изразяване, а понякога и ги разстрелват.

  chavo64
 59. 60 Профил на a.tanas
  a.tanas
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "устроили ужасяващ град в съветска Украйна," глад, не град

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 60. 61 Профил на vaboman
  vaboman
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#44] от "Синята шапчица":

  [quote#44:"Синята шапчица"]Ето заради такива хора като проф. Зубов не обичам обобщенията- мразя Русия и Руснаците[/quote]

  Хайде да не бъркаме мужика Ваня от село Мухосранск с проф. Зубов или Толостой, например. Проф.Зубов и руснаците като него, винаги са били малцинство в Русия, маргинализирано и изтласкано в периферията на обществото, без никакво влияние.
  Самотни гласове, преследвани, цензурирани, затваряни, заточавани, убивани и винаги с мълчаливото съгласие или бурното одобрение на Ваня.

  Да, мразя Русия на московските царе, наследници на монголските ханове, на абсолютните императори, на болшевишките тирани и политкомисари, на склерозиралите брежневски комунисти, на Путин и путиноидите.
  И като махна всичко това, какво остава? Шепа интелектуалци, блестящи умове, но в повечето случаи отхвърлени от собствената им родина. Кого представляват те, себе си или Русия? По-скоро себе си.

  Държавата Русия като минало и настояще, е съсредоточие на всичко ретроградно, консервативно и назадничево в политическата история на Европа, същински Мордор.

  Така че, да, мразя Русия и колкото по-далеч от нея, толкова по-добре.

 61. 62 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Професоре, аз ли не помня...
  http://en.wikipedia.org/wiki/Monroe_Doctrine
  http://en.wikipedia.org/wiki/Iran-Contra_affair
  http://en.wikipedia.org/wiki/Contras
  http://www.mediapool.bg/bush-smyata-voinata-v-irak-za-pobeda-news137286.html

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 62. 63 Профил на azzzy
  azzzy
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Смела позиция на професора. Който може, ще го разбере. Който не - ще му "спуснат" правилната позиция.

 63. 64 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1040 Весело

  До коментар [#61] от "vaboman":

  Нямаше нужда от този трактат. Просто казах, че мразя обобщенията.

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 64. 65 Профил на pe6kata
  pe6kata
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#31:"genghis"]

  "Путин иска да отврати руснаците от Майдана"

  За руснаците не знам, но на мен Путин не ми е необходим, за да съм отвратен. Мръсната игра на янките ми беше предостатъчна. [/quote]

  Абсолютно вярно. Щото ако не беше Путин, то руснаците щяха да "преливат" от любов към бандитските шайки.

 65. 66 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Хаха, Путин щял да отврати някого от майдана? Глупости! Още като се разбра кой е стрелял със снайперите, стана ясно на целия свят, че това е чиста постановка, цжеляща умишлено човешки жертви, за да се намеси Западът. Но Украйна и без това щеше да си стане член на ЕС. Защо беше нужна тая дандания? Излишни невинни жертви. По същия начин хвърлили атомни бомби и изтрепали над 300 000 деца и жени, само за едното отмъщение, напълно безмислено. Отново..почеркът е същият. Гадни, кръвожадни, комплексирани педалчета.

 66. 67 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  Господин професоре,
  МГИМО е държавен университет, финансира се от държавата и следва да изпълнява политиката на държавата и да работи за интересите на държавата.
  Свободата на словото не е е абсолютна, а в тези рамки.
  Ако не сте съгласен с тях-може да си подадете оставката и защитавате възгледите си на частни разноски в частен университет, фондация или партия.
  Благодаря ви за разбирането!

  В Русия съм! В Русия съм!
 67. 68 Профил на gorodetski
  gorodetski
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#9:"BIG AL"]Всички в ЕС СМЕ фашисти ..!!??) [/quote]

  А да попитам аз, след като ни изкарват фашисти, какво му правят парите във фашистки банки???

 68. 69 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  [quote#1:"Активен борец против тролетаризма"]"Путин иска да отврати руснаците от Майдана"

  Естествено, иначе следващия е Красная плошадь [/quote]
  Путин обаче не го прави активно това, а пасивно.
  "Властта" в Крим приема от бездумни по-безумни решения всеки ден.Вече дори е излишно да се изброяват гафовете. Последно са уволнени и тримата заместник министри на отбраната защото не са искали да се даде законен статут на въоръжените групи на "Десен сектор"
  Интересно ми е как милионите украински пенсионери ще посрещнат новината за 50% намаление на пенсиите им (средно около 80 евро)

  В Русия съм! В Русия съм!
 69. 70 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#56] от "Packo":

  Ти поърво се научи да разбираш какво се пише - къде се "зъби' на своя народ?
  Интервюто е пълно с неудобни истини за всички заслепени шовинисти (човека много ясно какво означава този термин и каква е разликата с патриотизма).

  Чети и се учи:
  Аз лично също обичам Русия, както и вие безусловно обичате България. Но аз не съм шовинист. Шовинистите сега поддържат окупацията на Крим, присъединяването на рускоезичните области на Украйна към Русия.

  Патриотите искат да се установят добри отношения с Украйна. Те преди всичко искат да се развива Русия, да бъде свободна и демократична страна без корупция, без мафиотски организации, стремящи се към властта... Така че в МГИМО има от всичко, но аз съм там от много години и знам, че там е силно свободомислието.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 70. 71 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  [quote#8:"nv"]"Как така се получи, че академичните среди в Русия и в някои страни от Източна Европа се оказаха сред най-консервативните по отношение на свободата, на правата на човека?"[/quote]
  Как се ставаше доцент? С подпис на окръжен комитет на партията.
  Как се ставаше професор? С подпис от ЦК
  Сега става ли ясно?

  В Русия съм! В Русия съм!
 71. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 72. 73 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#67] от "Веселин Дечев":

  На държавата, Веско,а не на Путя.
  или за тебе, Веско . Путя = Россия??=
  така ли е , Веско?

  Ако в изказванията на професора, Веско, има противодържавни елементи, то коментарът ти, Веско, би бил валиден.
  Но такива противодържавни елементи няма, Веско,.
  ех, роб си, Веско, роб си останал.

  До коментар [#32] от "jozi81":

  То тоя референдум, много бърз бе - другое воскресение Крим уже в России будет?

  за една седмица и реферрендум - те кога договориха въпросите, кога ги изпринтиха, кога организираха секциите по даскалата и пенсионерските клубове, а тези от Крим дето са извън страната , те пък направо да са фъргат по самолетите - за една седмица и референдум.

  дет са вика - без много много да му мислят - референдум аламинут.

 73. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 75 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  Олимпиада -> Судетите -> Чехословакия -> Австрия

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 75. 76 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  Олимпиада -> Крим -> Украйна -> ?

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 76. 77 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#74] от "Ivan":

  А мен ме отвращава как сте се изгаврили с руския език.
  Една дума с друга не може да се съедини - мъжки, женски, среден род - в един калабалък. А за падежи да не говорим - май дори не знаете как и кога се употребяват в руския език.
  жизнь - кой род е? мъжки? женски?

  [quote#74:"Ivan"]Ваш экономической жизни Прекрасной! [/quote]

  Това е кой род и в кой падеж е? Мъжски, женски? Именителен, родителен падеж? Или за вас това са непознати понятия.
  Та поне руската граматика трябва да усвоите.

 77. 78 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#74] от "Ivan":

  Ваня пошел ты.....
  Това че не си падам по западния PR, не означава, че сте ми много мили.... да еба и империите да еба.(и западните и источните) Ако не идват да ти казват как да си пиеш ракията, не могат да живеят...
  В този смисъл и професора си е дурак, ама нейсе...

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 78. 79 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3273 Неутрално

  [quote#67:"Веселин Дечев"]МГИМО е държавен университет, финансира се от държавата и следва да изпълнява политиката на държавата[/quote]Неговата малко все едно някой американски професор в една от.."ковачниците на кадри" за американската дипломация да се изцепи непосредствено след 9/11 с тезата,че Буш е знаел предварително и даже е съдействал за терористичния акт с кулите и е искал да го използва със своя екип, да наложи политиката на неоконсервите за световна експанзия.

 79. 80 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3134 Неутрално

  Майдана, само да го гледам и ми беше достатъчно. Хич не ми е нужен някакъв професор да ми обяснява.

 80. 81 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 714 Весело

  "МГИМО е държавен университет, финансира се от държавата и следва да изпълнява ..."
  Дечев


  Весе, този акъл според руският закон за образованието ли го даваш , или според българския?

 81. 82 Профил на terminus
  terminus
  Рейтинг: 388 Неутрално

  а няколко трола тук ме обвиняваха, че съм бил пресилвал нещата и Путин никак, ама никак не приличал на Хитлер. А четете де.

  "Русофил съм, но издън душа мразя руската империя"
 82. 83 Профил на terminus
  terminus
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#80] от "judjuk":

  смърт на интелектуалците, другарю! можем и без инженери и професори! РабФакът е достатъчно...дори е много за нас. Ние можем и без мозък.

  "Русофил съм, но издън душа мразя руската империя"
 83. 84 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#80] от "judjuk":

  Нека си лафи - кво толкова?
  от критика зян няма - поне може да се разбере някое слабо место евентуално.
  от критика се боят само тези, дето винаги се смятат на 100% прави и не търпят да им показват фаловете - демек комплексарите.
  Нормалните хора са даже благодарни ако някой им покаже къдде са им фаловете - на всеки му е трдуно да се погледне отстрани.

 84. 85 Профил на terminus
  terminus
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#75] от "emil":
  До коментар [#76] от "emil":

  Бъркаш хронологията в първия коментар. но не и смисъла, естествено.
  1. Австрия -> Судетите -> Чехословакия -> Полша...
  А за втория...изпускаш нещо:
  2. Абхазия и Осетия -> Крим -> Украйна -> Приднестровието -> Казахстан и Беларус -> ...и накрая неясно коя психиатрична болница в Москва (или за по-сигурно в Сибир) - цялата ще е негова.

  "Русофил съм, но издън душа мразя руската империя"
 85. 86 Профил на t.rex
  t.rex
  Рейтинг: 388 Неутрално

  каквото и да правят накрая руснаците все СССР построяват

 86. 87 Профил на terminus
  terminus
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#74] от "Ivan":

  А зачем Вам, товариш, пробовать по-русски, если даже по-болгарски не умеете? Хуже даже получилось- показали, что грамматикой и лексикой Бог Вас не одарил. Зато уверен я - пиздить умеете не хуже любого пьяного казака. Давайте. И давайте по-болгарски - русскими матами никого не удивите.

  "Русофил съм, но издън душа мразя руската империя"
 87. 88 Профил на terminus
  terminus
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#86:"t.rex"]

  каквото и да правят накрая руснаците все СССР построяват [/quote]

  както са тръгнали, първо са решили май тотално да срутят всичко и после на чисто....тоест върху руините да строят наново )) Както Чърчил беше казал - комунистите обичат да си създават трудности сами и после героично да ги превъзмогват ))

  "Русофил съм, но издън душа мразя руската империя"
 88. 89 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  До коментар [#85] от "tencho_tenev":

  Да прав си за Австрия. А питанката по-скоро е за първата страна която ще е еквивалента на Полша, т.е. нападнати без да присъства елемента за немскоговорящо население. Може да бъде всеки. Да ама Хитлер се чувстваше силен и беше уверен, а на Путин и Кремъл им личи че са объркани и несигурни. Това също е опасно обаче.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 89. 90 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  Представете си как кадрите на КГБ се терзаят от желанието да го застрелят.
  Ужасно трудно е да крепиш диктатура във времето на интернет. По брежнево време само световно известни интелектуалци като Солженицин, Сахаров можеха да говорят без да им прережат гърлата на секундата.

  подпис
 90. 91 Профил на terminus
  terminus
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#40] от "genghis":

  това е разпродажбата на РУсия, приятелю)))
  Ако не сте в час с насоките, няка Ви обясня, та следващата насока да е по-добре насочена:
  През 1994 година чрез Будапещенския протокол, който така изгодно сега се забравя от Русия, страната заявява, че няма териториални претенции към Украина, като за сметка на това приема нейните ядрени оръжие и носителите на такива. Ту-95МС бяха част от украинския арсенал и се базираха на летището край Уман.

  "Русофил съм, но издън душа мразя руската империя"
 91. 92 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#6] от "VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!":

  Има си хас, пък и с всичко да си съгласен.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 92. 93 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#50] от "jozi81":

  Толкова по зле господин Ренегат.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 93. 94 Профил на Граф фон Пърчевич
  Граф фон Пърчевич
  Рейтинг: 442 Любопитно

  До коментар [#91] от "tencho_tenev":
  Ще бъде много забавно времето , ако доживеем до такова, в което КНР да прояви претенции към Хабаровския край и по -специално към територията на республиката със столица Биробиждан. Интересно каква песен биха пели световните юдодемократи тогава?

  След пет пълни мандата на НС България ще прилича на пакистанска провинция.
 94. 95 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Който не е чел оригинала ето линк:
  http://www.vedomosti.ru/opinion/news/23467291/andrej-zubov-eto-uzhe-bylo

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 95. 96 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#74] от "Ivan":

  Първо се виж в огледалото пишман руснак.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 96. 97 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#67] от "Веселин Дечев":

  Господин Дечев, вие словоблудствате а ла Михаил Суслов, само че живеем в 21 век и хората са информирани.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 97. 98 Профил на azyty
  azyty
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Страхотно Зубов - евала - ние хората винаги ще бъдем заедно . Въобще не става въпрос за противостоене на русофоби и русофили в конфликта за Украйна. Ето ключовата постановка - противостоене на съветското и не-съветското - "....Характерно е, че привържениците на Русия в Крим, в Донбас, се събират около тези паметници на Ленин. Това не са привърженици на Русия, а на съветското вчера. Не на днешната или на старата императорска Русия, а на СССР. В това е целият проблем - сблъсък на съветското и не-съветското...."
  http://www.diletant.ru/duels/20439168/

 98. 99 Профил на raytcho
  raytcho
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#20] от "dend":
  ами може и да не е видял
  ти да не си видял кадри от ройтер или снн?
  не - само кадри от руската телевизия ''на живо''
  аз на ''крокодилски'' сълзи не вярвам особено на крокодила Капутин

 99. 100 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  Чудесно интервю, подплатено с фактология и кристална логика.
  Впечатлена съм!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK