Джеймс Робинсън: С държава, основана на връзки и кланове, не се постига много

Джеймс Робинсън

© Надежда Чипева

Джеймс РобинсънВ световния бестселър "Защо нациите се провалят" авторите проф. Джеймс Робинсън от Харвард и Дарон Аджемоглу от Масачузетския технологичен институт отделят много внимание на това колко важни за успеха на една държава са добрите институции. България обаче е с доста незавидна история на институциите, включително защото е била дълго време в Османската, а после и в съветската империя. 
Разговаряме с проф. Робинсън в София преди публичната му лекция в четвъртък по покана на Българското училище за политика "Димитър Паница" с подкрепата на фондация "Америка за България".


Възможно ли е изобщо да бъдеш успешна държава в тази част на Европа и с такова минало?


- Историята на вашата страна наистина идва от една част на Османската империя със слаби институции - изключително селски райони, без висока степен на интегриране в пазарите и търговията и управлявана по патримониален начин. После сте били част от съветската империя. И затова смятам, че днес - особено през последните 25 години - сте постигнали забележителен успех.
Да, имате проблеми, но те не са ужасни. Ако се върнете в миналото - през 20-те и 30-те години на ХХ век, дори демократични държави са минали през куп преврати, авторитаризъм, фашизъм. Всяка от успелите държави се е нуждаела от доста време, за да стигне дотук. Никой не постига това за 5, 10 или 20 години.


Зависи от гледната точка. Ако гледате от перспективата на Европа, ние сме почти провалена държава - бедна, не се демократизира по начина и с темпото, което очакват в ЕС, не върви борбата с корупцията, организираната престъпност.


- Това в значителна степен е свързано с механизма на отговорността, особено тази на правораздавателната система. Да си припомним как работеше съветската система на услугите и връзките. Когато една система като съветската е толкова тотално планова, се търсят начини да бъде заобиколено всеобхватното планиране и това подхранва една цяла култура на договорки. Не можеш да си свършиш работата, ако следваш правилата, и трябва да сключиш някакви сделки. Затова комунизмът заля обществото с толкова много неформални връзки и конструкции.


В България комунистическата партия е най-ефективната в упражняването на властта, губи избори и пак се връща, но винаги остава голяма партия. Това е система, в която хората се научават как да правят политика още в предишната система. Това може би е една от причините да е много трудно да се прекъсне тази родова връзка, клановете, наследствеността... В политиката така се играе тази игра и те са добри в умението да я играят и след рухването на комунизма - имат политическа машина, изградени мрежи на лоялност, покровителство и връзки с твърдия си електорат.


С хора, израснали в комунистическата държава на връзките, е много трудно да се гради демокрация.
Демокрацията не се справя особено добре в изграждането на отговорна власт, в дисциплинирането на политиците. Клиентелизмът и купуването на гласове са едни от най-ярките прояви на това.


В контекста на вашата книга ЕС се опита да реформира едни "извличащи" институции в демократични "включващи" институции. На места като Балтика или Словения имаше успех, в България и Румъния - не толкова. Защо?


- Вече говорихме за ролята на историята, за разлики, отиващи векове назад. Но има значение и конкретният ход на събитията. Ако комунистите не бяха спечелили първите демократични избори в България, те сигурно щяха да бъдат принудени да се реформират по-рано. Вижте какво стана в Полша - там под натиска на "Солидарност" и изборни поражения компартията трябваше да се "преоткрие", да реагира на различна институционална динамика, да разбере, че не може да се продължава по стария начин и трябва да се направи нещо различно. В България, изглежда, комунистите се справят доста по-добре в това да продължават да я карат по начина, по който са свикнали.


Но не може всичко да се обяснява изключително с този опит. Имат значение също конституционният избор, икономическата структура, гражданското общество.


Джеймс Робинсън: С държава, основана на връзки и кланове, не се постига много

© Надежда Чипева


Преди 20 години за страни като България без институционалния опит, за който говорите, беше предложена "магическата" формула "демокрация плюс пазарна икономика". Как ще коментирате ролята на външни фактори и идеи в началото на една дълбока промяна?


- Личното ми мнение е, че рецептата "демокрация плюс пазарна икономика" е много наивна, защото, за да имате функционираща пазарна икономика, се нуждаете от множество институции.  Това е и проблемът, който имаме с икономистите. Те виждат пазарите, борсите, цените и т.н., но не виждат институциите, в които са вградени тези елементи. А когато такива институции просто ги няма, те трябва първо да бъдат изградени. Затова смятам, че този подход е впечатляващо опростенчески.


Първо, трябва държавата да работи, да предоставя ред, сигурност, спазването на договори, правосъдие, образование… Ако държавата не предоставя тези базови обществени услуги, не можете да имате и пазарна икономика. Само с едната приватизация също не създавате нищо, трябва да се гради.


Когато имате държава, основана на връзки, кланове, неформални зависимости, дори политици с най-добри намерения не могат да постигнат много, защото не успяват да ангажират хората да сътрудничат с държавата. Те приемат закони или налагат правила, но администрацията не работи и не ги прилага, защото е корумпирана, некомпетентна или постоянно се сменят хората в нея. 


Джеймс Робинсън: С държава, основана на връзки и кланове, не се постига много

© Надежда Чипева


В картината, която описвате, не чувам нищо за олигархичните режими и за "железния закон на олигархията" (тя се брани яростно и всяка промяна всъщност е смяна на едни олигарси с други). Как се разкъсва този порочен кръг?

- Има различни модели на олигархия. Някои неща са свързани с начина, по който се реформират старите елити. БКП например се е преформулирала като БСП, но също така има и нови лица, които влизат в системата и започват да играят по старите правила.


Нямам магическа пръчица за решаване на този проблем. Едва ли някой друг също има рецепта за разкъсване на такъв порочен кръг. В книгата си ние говорим, че подобни големи промени изискват много широка коалиция, обхващане на значителна част от обществото.


А каква е ролята на такава институция за успешната демокрация, каквато са свободните медии?


- Свободните медии са изключително важни за свободното общество. Не можете да изградите функционираща демокрация, ако хората не знаят какво става.


В края на книгата ни има прекрасен пример, който аз много харесвам. Той е от Перу от 90-те години, когато президентът Алберто Фухимори опитваше да контролира политици, съдии, медии… Той подкупваше върховни съдии, но се оказва, че мащабите са различни - да подкупиш член на Върховния съд излиза около 25 000 долара на месец, т.е. целият Върховен съд на Перу можеш да го "купиш" за малко над 100 000 долара.


Но контролът над основната телевизия в страната излиза 1 милион долара на месец. Което идва да каже, че са имали система, в която най-големият ограничител на авторитарна власт не е бил Върховният съд, а медиите.


Без функциониращи медии няма надежда за изграждане на "включващо" общество, реформиране на институциите, а хората да разберат какви са проблемите, за да действат заедно. Много държави са слаби, именно защото хората не успяват колективно да видят какъв им е проблемът, много са разпокъсани, следват раздробени интереси и не могат да формулират колективна визия за по-добро бъдеще.

Коментари (86)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 561 Неутрално

  С хора, израснали в комунистическата държава на връзките е много трудно да се гради демокрация.

  Така си е безспорен ФАКТ.

  писнало ми е от левичари
 2. 2 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 899 Весело

  Дрън, Дрън, в целия Свят интереса клати феса.... Формите и игричките са различни, но принципите са еднакви.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 3. 3 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Интересно, нарича БСП "комунистическата партия" явно мимикриите на комунистите навън не минават.

  "В България комунистическата партия е най-ефективната в упражняването на властта, губи избори и пак се връща, но винаги остава голяма партия. Това е система, в която хората се научават как да правят политика още в предишната система. Това може би е една от причините да е много трудно да се прекъсне тази родова връзка, клановете, наследствеността... В политиката така се играе тази игра и те са добри в умението да я играят и след рухването на комунизма - имат политическа машина, изградени мрежи на лоялност, покровителство и връзки с твърдия си електорат.''

  Няма шики-мики.
 4. 4 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1336 Неутрално

  Защо сме "неуспешна държава" поради това че сме на кръстопът.Тъкмо замислим нещо хубаво,подготвя ме се,съсредоточим се,изведем най-способните измежду нас и... хоп развалят ни работата уж че искат да ни помогнат да я свършим по-добре, а фактически обират каймака.

 5. 5 Профил на svet23
  svet23
  Рейтинг: 450 Неутрално

  хората не успяват колективно да видят какъв им е проблемът, много са разпокъсани, следват раздробени интереси и не могат да формулират колективна визия за по-добро бъдеще.

  Лустрация и сваляне на БСП/ДПС от власт като за начало

 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3499 Неутрално

  България деградира през последните десетилетия до традиционен patron-client complex, с което прилича повече на африканско племе (или на Русия), отколкото на държава.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3499 Неутрално

  [quote#3:"Daniel Defoe - БСП капут, Хитлер гиби"]Интересно, нарича БСП "комунистическата партия" явно мимикриите на комунистите навън не минават. [/quote]

  Ами нима тук не ги наричаме "комунисти"? И те веднага се сещат кого имаме предвид и реагират съответно.

  За 25 години аз нито веднъж не съм нарекъл камунистите "социалисти" - винаги си им викам комунисти и никога досега не е имало недоразумение.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на sebulba
  sebulba
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Едно от нещата, които прочетох в тази книга е, че политическите елити не се променят от самосебеси. Ако бъдат оставени те започват да правят нещата удобни за тях, в смисъл гласуват закони, които ги устройват (звучи ли ви познато?). Промените идват в резултат от външна намеса, най- вече от улицата. Политическите елити са склонни да приемат промени, под страх да не бъдат изхвърлени от властта.
  Прочетете тази книга. Ще намерите отговори на много въпроси.

 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3499 Неутрално

  [quote#2:"boby1945"]Дрън, Дрън, в целия Свят интереса клати феса...[/quote]

  Ти понеже си космополит, ползваш свободно езици и целия сват си "изръшнал", та знаеш...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Водещият интервюто е пълен въздух!

 11. 11 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4959 Неутрално

  Човека ясно каза че КП е силна защото не е променена и си остава същата деградивна партия както преди. В малко по смекчен тон и по дипломатично .До като тя стои начело нищо добро не ни очаква.

  klimentm
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на mhlzm
  mhlzm
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#8] от "sebulba":

  В допълнение, Милтън Фридман казва: "Не е важно да търсим и избираме правилните хора. Трябва да се създаде такъв климат в обществото, че дори грешните хора да правят правилните неща."

 14. 14 Профил на zapp
  zapp
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Може и с много по-малко думи да се назове първопричината -с каквито морални правила живееш, такива ще са ти и резултатите.
  Ние не умираме от глад а от липсата на почтеност в отношенията.За справка -цялата ни нова история.Защо Ботев възкликва: ,,У нас свестните считат за луди,,.И нека да не се правим на болни от Алцхаймер-знаем какво става след Освобождението -партизанщина , гонения на политически противници, та до днес все една и съща кал рием.Това е т.н. ,,политика,,т.е да държиш в подчинение обществото, а тук средствата са много долни и грозни- като хората които ги
  ги ползват.
  Турци, гърци ,руснаци - все някой друг е виновен.Така е по-дипломатично ...и лесно, но отлага нещата до безкрая.

 15. 15 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 609 Неутрално

  "Много държави са слаби, именно защото хората не успяват колективно да видят какъв им е проблемът, много са разпокъсани, следват раздробени интереси и не могат да формулират колективна визия за по-добро бъдеще."

  Всяка прилика с действителни лица и събития НЕ е случайна...

 16. 16 Профил на джендър дебне в храсталака
  джендър дебне в храсталака
  Рейтинг: 2974 Весело

  До коментар [#12] от "САРФОШ ГОШО":

  А ти -български

 17. 17 Профил на drakonemi
  drakonemi
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#10] от "ръмжо":
  "Водещият" са двама интервюиращи, както си е написано горе

 18. 18 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Българинът може да ненавижда политиците и да не харесва далавераджиите, мутрите и фолк певиците, но истината е, че тайно им завижда и му се иска да е на тяхно място. Материалът е главно съставен от таракати, които гледат да не се минат, да не ги смятат за будали като спазват правилата и моралните норми, критериите за добро и зло са заменени от това дали извършителят е от 'нашите' или от 'другите'. Правова държава и демократични институции не може има при такъв манталитет.
  Не съм съгласен обаче с професора, че пазарната икономика не е лек когато няма изградени институции. Напротив, тя намаля значението на връзките, и със сигурност е част от решението. Алтернативата - централно планирана икономика засили значението на връзките, така, че пазарната икономика е задължително лекарство.

  Истината ни прави свободни.
 19. 19 Профил на Венко Пройков
  Венко Пройков
  Рейтинг: 450 Весело

  Човеко е праф

  Пушач (пуша лула и пури, никога цигари)
 20. 20 Профил на abee
  abee
  Рейтинг: 395 Любопитно

  Уважаемите автори, защо не ни споделите например историята на някои фамилии и да ни разясните как с връзки и роднинство не се обяздват държави и бизнеси. А за пишещите под статията, замислете се нещо. Защо ли, ни разправят че с роднини бизнес не се прави, а най-могъщите и богати са тези с големите фамилии, където бизнеса е в родът, дори не семейството и всички имат бракове и по много деца. Една фамилия за 3-4 поколения успява да овладее средна държава икономически и политически, след още 3-4 поколения и вече става световна. Та, книгата и твърденията на авторите са боза, практиката показва, че това написаното от тях е за масите, дето трябва да слушкат и да изпълняват.

 21. 21 Профил на illusion.therapy
  illusion.therapy
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Общество основано на връзки и кланове няма нужда от държава. Затова и държавата е фиктивна тук.

 22. 22 Профил на abee
  abee
  Рейтинг: 395 Весело

  Горките САЩ, това клановете Морган, Рокфелер, кенеди и някой други неизвестни, въобще не съществуват и нямат нищо общо с просперитета на САЩ като държава. И едни самолетоносачи плуват в окото ми, виждате ли ги ?

 23. 23 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Много добро интервю искам да подчертая някои мисли на г-н Робинсон, които предизвикват размисли

  1. Това в значителна степен е свързано с механизма на отговорността, особено тази на правораздавателната система.

  2. Ако комунистите не бяха спечелили първите демократични избори в България, те сигурно щяха да бъдат принудени да се реформират по-рано.

  3. Личното ми мнение е, че рецептата "демокрация плюс пазарна икономика" е много наивна, защото, за да имате функционираща пазарна икономика, се нуждаете от множество институции. Това е и проблемът, който имаме с икономистите. Те виждат пазарите, борсите, цените и т.н., но не виждат институциите


  4. Първо, трябва държавата да работи, да предоставя ред, сигурност, спазването на договори, правосъдие, образование…


  5. - Свободните медии са изключително важни за свободното общество. Не можете да изградите функционираща демокрация, ако хората не знаят какво става.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 24. 24 Профил на pelovski
  pelovski
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Нямало кланове в САЩ ???? Хайде, бе)). Кой контролира големите парчета от баницата там ? Безработните ли или тия дето опъват каиша от сутрин до вечер ? Какво става с петрола в Ирак ? Кои американци се облажват от него ? Хайде стига с тая елементарна пропаганда как в САЩ само с труда ще цъфнеш и ще станеш голямата работа. Да, има и такива, но те са изключаение на правилото.

 25. 25 Профил на abee
  abee
  Рейтинг: 395 Любопитно

  До коментар [#23] от "biss Mark":

  Искаш ли да провериш сводните медии в САЩ от колко корпорации се управляват, само 5 са, всички централни и водещи регионални са под ръководството на повтарям 5 корпоцаии, които пък зависят за лицензите си от правителството на САщ. И как се връзва това със свободните медии, и колко ли да са свободни, ако могат винаги да си загубят лиценза?

 26. 26 Профил на abee
  abee
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Четвърт век ще стане и още не можете да си свалите розовите очила, тъжна работа.

 27. 27 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1470 Любопитно

  [quote#25:"abee"]Искаш ли да провериш сводните медии в САЩ от колко корпорации се управляват[/quote]

  Някъде да съм казал, че медиите в САЩ или в България са свободни? Или пък че Дневник е свободна медия

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 28. 28 Профил на abee
  abee
  Рейтинг: 395 Любопитно

  До коментар [#27] от "biss Mark":

  [quote#23:"biss Mark"]5. - Свободните медии са изключително важни за свободното общество. Не можете да изградите функционираща демокрация, ако хората не знаят какво става. [/quote]

  Но пък винаги може да посочиш "свободна" медия по света, а дано, ама, надали

 29. 29 Профил на pruch
  pruch
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#13] от "mihaillness":
  Трябва да се създаде такъв климат в обществото, че дори грешните хора да правят правилните неща."

  Някой му казват правосъдие.

  Не се бори с прасе. Накрая и двамата ще се окаляте, но на него това ще му хареса!
 30. 30 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1470 Любопитно

  До коментар [#28] от "abee":

  С кое точно не сте съгласен в твърдението, че свободните медии са ВАЖНИ за свободното общество?

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 31. 31 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3228 Неутрално

  Добре де, ами защо тогава толкова много искат Украйна в ЕС? Излиза че Украйна хич не им е нужна, само искат да я отделят от Русия, както и България. Сега след като а отделиха, какво ще я правят. Там живеят 46 млн души? Много скоро тези хора ще се разбунтуват. Срещу кого? Познайте!

 32. 32 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  "Поредния американски кретен !!! "
  Гошо сарфоша

  Този американски кретен може да ти подскаже как да не ровиш в кофите за отпадъци, но щом всичко знаеш...

 33. 33 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1234 Весело

  Джуджук, бе вие петата колона не си ли четете постингите?До онзи ден ревяхте как Русия помагала братски с милиарди долари, а ЕС се правел на ударен, пъдел и не щял Украйна. Сега се оказа че ЕС много иска /да зароби/ Украйна ...

 34. 34 Профил на abee
  abee
  Рейтинг: 395 Любопитно

  До коментар [#30] от "biss Mark":

  Със самата комбинация свободни медии Как може да си свободен щом зависиш? Зависимостта от държава, собственик, редактор налагащи ти определена линия и политика. Това ли се нарича свободна медия? Какво се случва с работещите в "свободна" медия, ако започнат да споделят собствено си виждане и мнение за нещата, нещо да критикуват ръката, която ги храни, риторично питам, просто лаф да става?

 35. 35 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1918 Весело

  [quote#13:"mihaillness"] "Не е важно да търсим и избираме правилните хора. Трябва да се създаде такъв климат в обществото, че дори грешните хора да правят правилните неща." [/quote]
  При добър "климат" се размножават "калинките". А още от древен Египет е знайно, че когато дойдат насекомите, хлябът на хората свършва.
  Ако пък се създаде такъв ред (орднунг) в обществото, че "грешните хора" бъдат изключени от местата (управлението), които не заслужават, по-вероятно е да се случат "правилните неща". Разликата между дикататура и демокрация е тънка. Свежда се до въпроса: Кой ще изисква реда? - Той или обществото. На тая тънка разлика се храни и олигархията, и Милтън Фридман: "По-добре е Ние (богоизбраните, олигарсите) да дадем законите на обществото иначе може да ги наложи някой диктатор".
  Това в същност не е по-различно от диктатурата: Когато някой "дава" законите, "създава такъв климат" (сиреч климат пасващ на създателя), винаги се ражда Пиночет (в случая на Фридман)/Сталин/Хитлер (продукт на западния "климат" - Нойския договор), които закрепват икономиката с орязване на "грешните хора", но продължават с рязането до пълния срив на обществото, заедно с него и на икономиката.
  Демокрацията с крепи именно на търсенето на "правилните хора", на най-добрите решения. Самото търсене е по-важно от намирането на "правилните хора". Престане ли търсенето, сиреч намерили сме "правилния човек", почва диктатурата, без значение дали става дума за власт или икономическа теория, уж де, доколкото умозаключенията се представят за теория.

 36. 36 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  "Първо, трябва държавата да работи, да предоставя ред, сигурност, спазването на договори, правосъдие, образование… Ако държавата не предоставя тези базови обществени услуги, не можете да имате и пазарна икономика"
  Абсолютно съм съгласен с Джеймс Робинсън. Само една малка забележка (може да е от превода) - държавата не предоставя "базови обществени услуги". Държавата изгражда и поддържа обществена инфраструктура (образование, охранителни органи, комуникация, здравеопазване). Защото всеки нормален човек би искал никога в живота си да не ползва "обществените услуги" здравеопазване или правосъдие, не му носят ни доход, ни щастие. Сиреч това не са "услуги", няма търсене, изначално търсене. Това са само структури, които се ползват по необходимост, а не по желание, с цел да не се разпадне обществото, да не умре, в буквалния и преносния смисъл.

 37. 37 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  [quote#30:"biss Mark"]С кое точно не сте съгласен в твърдението, че свободните медии са ВАЖНИ за свободното общество?[/quote]
  С манипулативните комбинации : "свободни медии", "свободно общество", "гражданско общество", "средна класа".
  Медиите могат да бъдат обективни и пропагадни/рекламни. Обществото има нужда и от обективност, и от реклама. Проблемът е, когато медия/журналист започнат да обозначават рекламата като обективност.
  "Свободно общество" е nonsense - самата дефиниция на общество е "свързаност", обвързаност между отделни хора, наложени са норми - морални, етични, правни. В никакъв случай не е свободно.
  "Средна класа" предполага съществуването на "низша класа". В ранната демокрация това са били робите. Сега като нямаме роби, кои съсловия/прослойки ще го играят "низша класа" и дали няма да решат да правят революция с цел да станат "висша класа"?
  "Гражданско общество" е друга глупотевина. Във всяка република под "гражданин" се разбира член на обществото с делигирани права и задължения по силата на закона. Сиреч, ако нямаме "граждани" в юридическия смисъл на думата, нямаме общество. Тоест обществото може да бъде само гражданско. Другите съобщности се наричат група, партия, банда, мафия, ложа, а когато не са хомосапиенс, са глутница, стадо, рояк. Манипулацията с "гражданско общество" е, че се допуска негласно съществуването на някъкъв друг вид общество, от не-граждани, мафиотско общество, масонско общество, божественици някакви, които биха се ползвали със същите права като "гражданското общество", ако и да са извън и/или над закона.

 38. 38 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Без функциониращи медии няма надежда за изграждане на "включващо" общество...
  -----------------------
  Без коментар...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 39. 39 Профил на 404_not_found
  404_not_found
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "Когато имате държава, основана на връзки, кланове, неформални зависимости, дори политици с най-добри намерения не могат да постигнат много"

  постига се и то много от тези които с връзки в клановете

 40. 40 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#34] от "abee":

  Ами блоговете МОГАТ ДА БЪДАТ свободни медии.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 41. 41 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1918 Весело

  До коментар [#40] от "biss Mark":

  Блоговете могат да бъдат свободни, но не са медии. Истински свободната "медия" изглежда така:
  https://register.epo.org/simpleSearch?lng=en
  сам търсиш и сам анализираш ... и обикновено се нарича "база-данни".

 42. 42 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Словоблудни дрънканици. Поредният идиот, който си мисли, че обяснява света.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 43. 43 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 388 Неутрално

  пълен цирк! тоя е запознат с обстановката в България, колкото ние на дъното на Марианската падина.

 44. 44 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 779 Неутрално

  До коментар [#24] от "dend":

  Тия дето опъват каиша по цял ден в Щатите са най-големия собственик в тяхната държава. Средната класа е най-големия акционер на борсата.
  И общо взето те задават накъде се върви.
  Големите, тарикатите, клановете се приспособяват към общите настроения, а тука искат да легитимират феодализма.

 45. 45 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Червените тролове взеха да се свестяват

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 46. 46 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 779 Неутрално

  До коментар [#24] от "dend":

  "Хайде стига с тая елементарна пропаганда как в САЩ само с труда ще цъфнеш и ще станеш голямата работа. Да, има и такива, но те са изключаение на правилото."

  Ами мнозинство са. Наистина. От първа ръка.
  Всеки има възможност само с труда си да стане заможен, а ако е от класа и изключително упорит - и богат.
  Само с труд и акъл и в рамките на закона.

  "Комунистите" (най-общо) не го разбират това защото от малки са ги учили, че трябва да се краде и лъже за да успееш. За да си тарикат.

  Истината е, че тарикатите ни управляват от десетилетия, но тариката е паразит. Не може да произвежда, а само да присвоява. Та затова сме и на кучия г.з. С почти 2 000 000 емигрирали, корупция, простотия и отскоро започналия стремителен упадък.

  Ако тука не стане революция под някаква форма, мисля че България след 20 години може и да не я има.

 47. 47 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Платената измет в този и всеки друг форум даже е по-запозната с нещата. Просто бъдете реалисти а не слагайте чавки, като че ли наистина вярвате че въобще нещо му пука, освен да си изпее песента.

  Един бие тъпаня, друг събира парсата.

 48. 48 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#6] от "Norman Granz":

  Тц. Нямаме петрол и газ. Ние сме разграден двор който се прави на държава.

 49. 49 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#46] от "Noal":

  По принцип има истина и в твоите думи и в думите на опонента ти. Нека все пак да не забравяме, че там са добре, защото до голяма степен защото хората си имат ядрено оръжие, велика сила номер едно са, за тях не важат правилата за пристягане на коланчето, разшкембили са дефицита в многотрилионен макс, даже и да спрат да си обслужват съвсем дълговете, Япония няма ресурс да си го изиска, крадат мозъците на целия свят, лапат суровини, внасят нискообмитяемо продуктите на детски и полуидиотски-полузаплатен труд от Югоизточна Азия, разполагат със около 130 марионетни правителства в неоколониалния свят, направен по техните си изисквания (половината корумпирани, половината диктатарски, половината олигархични, половината популистки - ще кажете ама защо има 4 половини - много просто, грешката е вярна, щото недъците на някои от марионеткаджиите са повече от един, ето нашите само дето не са диктаторски). Плюс мнооооого първосигнална и отчасти второсигнална медийна пропаганда - ей я вижте се. Поне аз им отчитам хубавините реално, а вие сте ПРЕДИМНО като от профком-парткома.

 50. 50 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 779 Неутрално

  До коментар [#49] от "ivanivanovv":

  Абе плямпаш го супер заблудено
  Но с голямо убеждение!

  Половината ти изказваия са силно преувеличени, другата умилително опростенчески и реално не съществуващи

 51. 51 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 779 Неутрално

  До коментар [#49] от "ivanivanovv":

  А и миришеш на тролче от версия 2.0 дето го играят уж умници.
  За разлика от "опонента" ми, който си е прост бот. От най-простите. С една, ЕДНА опрона точка, защото за две не стига рама.
  Какви сте ми милички

 52. 52 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Лекцията беше добра. Човекът не е специалист по България както сам каза. Има солидни емпирични факти, а и чувство за хумор. Залата не събра всички желаещи да го чуят.

  Никола Йорданов
 53. 53 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Много добър анализ - продължавам да анализирам .

 54. 54 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#10] от "ръмжо":

  + Да бяха го питали повече за икономика отколкото за политика, щото тя определя политиката.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 55. 55 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 830 Неутрално

  [quote#0:"Джеимс"]Много държави са слаби, именно защото хората не успяват колективно да видят какъв им е проблемът, много са разпокъсани, следват раздробени интереси и не могат да формулират колективна визия за по-добро бъдеще.[/quote]
  При капитализма всеки гледа...него си и затова е трудно да има обща визия, камо ли в страни с първоначално натрупване на капитали.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 56. 56 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#52] от "Никола Йорданов":

  да и аз казах че не е специалист по нашите реалии, та се скъсахте да ми слагате минуси, а то пак не сте разбрали, така е агитаторът винаги е привиден фанатик."демократичен" комсомол комсомол, ти летиш като сопол.

 57. 57 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#44] от "Noal":

  Тука излъга яко, средната класа и в Щатите и навсякъде е в яко отстъпление, но така е като не четеш да се информираш, с новините от 70те години си актуален.

 58. 58 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 830 Неутрално

  [quote#29:"pruch"]Трябва да се създаде такъв климат в обществото, че дори грешните хора да правят правилните неща."

  Някой му казват правосъдие[/quote]
  Какво правосъдие може да има при капитализъм, като се копуват съдии и прокурори, и само ако можеш да си позволиш най- скъпите адвокате, може да те оправдаят, или поне да ти се размине с малка/условна присъда.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 59. 59 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 830 Неутрално

  [quote#40:"biss Mark"]Ами блоговете МОГАТ ДА БЪДАТ свободни медии[/quote]
  Могат, ама повечето от тях черпят информация от несвободните медии и имат зависимост от рекламите, ако се издържат с тях.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 60. 60 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#51] от "Noal":

  Едва ли мириша колкото теб на тролче, например защото ти коментираш само теми за които има кой да ти кихне, а например в спортните хич та никак те няма.

  Ком бейби кам

 61. 61 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  "Да си припомним как работеше съветската система на услугите и връзките. Когато една система като съветската е толкова тотално планова, се търсят начини да бъде заобиколено всеобхватното планиране и това подхранва една цяла култура на договорки. Не можеш да си свършиш работата, ако следваш правилата, и трябва да сключиш някакви сделки. Затова комунизмът заля обществото с толкова много неформални връзки и конструкции."

  Колегата го е казал толкова точно, сякаш е бил роден и израснал по нашите ширини. Поздравления!

 62. 62 Профил на ivanivanovv
  ivanivanovv
  Рейтинг: 388 Неутрално

  ама вие сте и колеги... по какъв признак?

 63. 63 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2826 Неутрално

  [quote#62:"ivanivanovv"]ама вие сте и колеги... по какъв признак? [/quote]
  Хехе, щете си да знаеш. Няма как да стане, таваришч. Аз на гъмжилото от задунайци лична информация не давам. Наздраве с една Сам Адамс!

 64. 64 Профил на samurai11
  samurai11
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Няколко кретена тук се опитват да ни убедят,че черното е бяло.Капитализма е лошо нещо...., и логически само Русия може да оспорва статуквото и да спаси Света!
  Където няма Върховенство на Закона и Капиталисти издигнали(забогатели парично и с влияние) се само и единствено със свои заслуги(или повели останалите по този път) идва на дневен ред Олигархията...и всички последствия след това.Най-малкото тежък махмурлук.

 65. 65 Профил на samurai11
  samurai11
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#57] от "ivanivanovv":
  Ако средната класа в САЩ е в отстъпление,какво да говорим за България?И какво ни интересуват проблемите в другите Държави?Демокрацията ли е проблема в България?Или т.нар. Г-13,клуб "Възраждане".....Реално БКП не е напускала политическата сцена и там големия проблем за Държавата(ако нещо е останало).

 66. 66 Профил на samurai11
  samurai11
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#58] от "АБПФКД":
  Трактати на Партията-Майка за съдебната система на Капиталистическия строй могат да бъдат верни само ако:Загнилия Капитализъм беше се сгромололясъл.Точно там е силното място на този строй.Върховенство на Закона(описано от Адам Смит).И Свободата на частната и лична иницитива.
  Примери колкото искаш!

 67. 67 Профил на samurai11
  samurai11
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#55] от "АБПФКД":
  Всеки гледа себе си и се оправя сам,защото всеки плаща данъци.Обществото е изградено на Свободна Воля И Съдебна система(здравословна)

 68. 68 Профил на omgguesswhat
  omgguesswhat
  Рейтинг: 395 Весело

  На настoятелните питания защо сме кочина бай Джеймс първо казва, е не сте чак толкова зле. После пак го натискат в ъгъла да признае, че сме поне кенеф, на което човекът се принуждава да каже, че:
  1. Ако комунистите не бяха спечелили първите демократични избори, можеше и да сме по-добре, но матряла е решил да си седи в помията.
  2. Има значение конституционния избор, ерго парламентарно-партизанска република на неграмотен народ не върви.
  3. Има значение икономическата структура, която очевидно крета в средата на 20 век.
  4. Гражданското общество. Ко не!

 69. 69 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 830 Любопитно

  До коментар [#66] от "samurai11":

  Защо не отговаряш, за купуването на съдии/прокурори, и за скъпите адвокати, а пишеш неща, които нямат нищо с правосъдието?

  И на Запад ли ги няма тези неща?

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 70. 70 Профил на samurai11
  samurai11
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Едва ли ще се намери някой,който да каже че на "Запад" няма Корупция!Има много да се спори по тази тема,след като самата човешка същност е несъвършена.В крайна сметка всичко което можем да кажем за "Запада" като цивилизационен напредък се крепи именно на Съдебната им система(Римско право) и след това на всичко останало.По-добре е да се обърне внимание на Нашата си кочинка-от Илия Павловци и лицата на прехода до където ти видят очите.

 71. 71 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Професор Робинсън е изтървал главното - то и през акъла му няма да мине - Тук частниците КРАДАТ ОТ СЕБЕ СИ ! Противоестествено е при капитализма, ама тук не е така. Ресурса или пазарната ниша им е била ДАДЕНА ... и който им я е дал - може да си я вземе. За това ЧАСТНОТО ги НЯМАТ за СВОЕ ! Не развиват фирмите, крадат, крият, бягат...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 72. 72 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  За мен единствената "грешка" на извършилите "прехода" демократи е, че много бързо им лъсна "червеното" на "сините" задници. БКП мимикрира и се рои в няколко "демократични" роячета, налепени на "меда".
  Само и единствено лустрацията и декомунизацията, поне до трето коляно, може да спаси и поведе напред България! Заедно с проверката на "първия милион"!
  Но ние се намираме във "фазата" на римската република - чакат ни 2000 г. "Преход" още!

 73. 73 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1001 Весело

  До коментар [#46] от "Noal": "Комунистите" (най-общо) не го разбират това защото от малки са ги учили, че трябва да се краде и лъже за да успееш. За да си тарикат.
  Другарю, ти най-добре си знаеш на какво сате учили от малък (ако не си комунист-няма начиин да знаеш на какво учат комунистите в бебешките колички .... агуууу... амммаа ) !
  Тази глупост дето си я изръсил обаче е ключът към властта на олигархията = подозираме се взаимно в тарикатлък и това ни разделякато народ, докато тарикатите от олигархията си грабят на спокойствие. /Никой не избира сам дали ще има ляво или дясно мислене и дали ще е много способен или тъпир - това го ДАВА БОГ/ 1989 комунистите скочиха срещу олигархията. Докато минава номерът с подмяната и крещите срещу комунистите вместо срещу олигархията заедно с комунистите - не още 20, а още 200 години няма да се оправим.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 74. 74 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  [quote#22:"abee"]Горките САЩ, това клановете Морган, Рокфелер, кенеди и някой други неизвестни, въобще не съществуват и нямат нищо общо с просперитета на САЩ като държава. И едни самолетоносачи плуват в окото ми, виждате ли ги ? [/quote]

  Ти май не си най-острия нож в чекмеджето! Това че хора от едно семейство са в политиката или бизнес не означава че обществото е базирано на връзки и лични услуги. В нормалните държави Върховния съд е неподкупен, Съдебната система е неприкосновена, полицията, армията и другите силови институции само прилагат законите а не ги интерпретират и няма едни закони за наши и други за ваши. Разделението на властите е истинско и медиите са свободни. Пристрастни са но са свободни и никоя медия по закон не може да има повече от 75% от пазара така че винаги можеш да видиш противоположни мнения. Политическата и съдебната система е базирана на "съперничество". По този начин винаги има сила която е против тебе, която има ресурси да се проучва и изобличава и има медии на тяхна страна да извадят наяве всяка грешка кото си направил. Така че намеците ти за семейства и роднини са доста глуповати. Да има роднини в политиката, да помагат си но не се назначават и не си раздават постове по роднински както е в България и мини-ссср.

  California Über Alles
 75. 75 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#68] от "omgguesswhat": " 1. Ако комунистите не бяха спечелили първите демократични избори"
  ами следващите избори ... пак ли материала ти е виновен, че комунистите периодично си печелят избори. Десните се държат във властта като окупационна армия и башибозук = за никакъв чеп НЕ СТАВАТ, след управление им е проблем да съберат 4 % и да влязат въобще в Парламента.
  Като за начало разделяте комунистите от олигархията. После спирате да плюете комунистите. Сетне ще видим как да живеем по-добре. Когато узреете - ТОГАВА !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 76. 76 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1849 Весело

  [quote#66:"samurai11"]Трактати на Партията-Майка за съдебната система на Капиталистическия строй могат да бъдат верни само ако:Загнилия Капитализъм беше се сгромололясъл.Точно там е силното място на този строй.Върховенство на Закона(описано от Адам Смит).И Свободата на частната и лична иницитива. [/quote]

  Братчед, "върховенство" на закона е имало и в древния Рим. Но не е описано от Адам Смит, а от Тит Ливий и Тацит. Между другото, интересно ми е къде Адам Смит се занимава с проблемите на правото? Вероятно съм го пропуснал. Частната и лична инициатива е процъфтявала още по пазарите на Древна Гърция. Това на което се позоваваш ти са "външни" белези и те не са определящи. На същите глупости, за съжаление се позовават и Джеймс Робинсън и Дарон Аджемоглу, които за разлика от теб са доста образовани. Всяка една обществена система се крепи на това, доколко акумулира лична заинтересованост и мотивация в членовете си. Социализмът си отиде, защото прецаканите бяха милиони, а лапащите - шепа партийна върхушка. Олигархичният капитализъм, копира този модел, макар и не в такава крайна форма. Затова още не се е сгромолясал. Но системите са динамични и се променят. Антисоциалната политика и егоистичната капсулованост на елитите правят обществените системи нестабилни. А тръгнат ли да се пързалят надолу по бобслея, никакви институции, съдилища, полиции, армии и затвори, не могат да ги спасят. Народите побеснеят ли, събарят Бастилиите и вадят Гилотините на площадите. И самите те се превръщат в институция, която с лекота помита всички останали.

  /не се чете/
 77. 77 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1849 Весело

  [quote#70:"samurai11"] "Запада" като цивилизационен напредък се крепи именно на Съдебната им система(Римско право) и след това на всичко останало. [/quote]

  Та както кадах по-горе, Римското право не е успяло да спаси Римската империя. Та не е лошо Западът да наблегне и на онова "всичко останало", защото юридическата патерица не ми се вижда особено надеждна, ако нещата останат само на нея.

  /не се чете/
 78. 78 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  До коментар [#72] от "batzdravo": "много бързо им лъсна "червеното" на "сините" задници. Само и единствено лустрацията и декомунизацията"
  Ами вярно е - всички сини са с червен корен, а ГЕРБерите с милиционерски
  Кого ще лустрираш по-напред ? Брат си или баба си ? Забрави ... за половин век всеки се е докоснал до системата - не знаеш кой кой е.
  Декомунизацията е добра идея, ама ти сигурно си представяш ... комунистите до стената или в Беляне. Нищо подобно. Комунизма е в главата ти - колкото и да се имаш за някакъв друг. Декомунизацията е смяна на ценности, а не набиване на тъпи фашизоидни лозунги.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 79. 79 Профил на omgguesswhat
  omgguesswhat
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#75] от "dark'star":

  Братчет, на мен от 1995 насам никой не ми е виновен. А матряла е вечен.

 80. 80 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1849 Весело

  До коментар [#78] от "dark'star":

  Братчед, ако след малко ти набичат още 10 минуса, трябва да знаеш, че много добре са разбрали за какво им говориш.

  /не се чете/
 81. 81 Профил на abee
  abee
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#74] от "Pontif":

  На всичката агитация само две имена ще напиша, Асандж и Сноудън, няма нужда от повече.


 82. 82 Профил на samurai11
  samurai11
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#77] от "Тони Шнайдера":
  Тони,Древен Рим и Древна Гърция са основата!Надстройката е Капитализма.Надявам се тези понятия да ти бъдат известни от днес...нататъка!Обикновено нещата загиват,защото не са готови да се променят и да се реформират.Така и е с Империите.Хубаво е прочетеш Адам Смит,ако можеш.Нещата са описани много добре-Съдебна система,Капитал,Пазарна Икономика...

 83. 83 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  До коментар [#81] от "abee":

  "На всичката агитация само две имена ще напиша, Асандж и Сноудън, няма нужда от повече."

  Е ти си лесен тогава. Дори и от тези две "имена" нищо не си разбрал. Сега си задай въпроса къде да Българските, Руските, Корейските или Венецуелските "Асандж" и "Сноудън" и може и да ти просветне нещо ... ама надали.

  California Über Alles
 84. 84 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#2:"boby1945"]Дрън, Дрън, в целия Свят интереса клати феса.... Формите и игричките са различни, но принципите са еднакви[/quote]
  Може би, но когато народът знае какво иска (както на Запад), не могат разни хитреци да го пързалят.

 85. 85 Профил на andthensome
  andthensome
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Книгата е много добра... колкото и да хейтвате, човека няма никаква скрита адженда.

  the society that puts equality before freedom will end up with neither. the society that puts freedom before equality will end up with a great measure of both.
 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK