Антонина Желязкова: Делото срещу имамите - вредящо на националната сигурност преследване на мюсюлмански духовници

Антонина Желязкова

© Цветелина Николаева

Антонина ЖелязковаЕдна ефективна присъда, две условни и десет глоби наложи Пазарджишкият окръжен съд на имамите,
обвинени, че са участвали в нерегистрираната организация "Ал Уакаф ал Ислями", която имала за цел да проповядва антидемократична идеология. След заседанието на 19 март м
юсюлманските духовници обявиха, че ще обжалват присъдите. Някои - че ще съдят и държавата. За процеса "Дневник" разговаря с Антонина Желязкова - историк, социален антрополог и директор на Международния център за изследване на малцинствата и междукултурните взаимодействия.


Почти две години продължи процесът. Изясни ли се за какво точно е той?


- През октомври 2010 г. Държавната агенция за национална сигурност проведе безпрецедентна акция с обиски в домовете на дванадесет мюсюлмански духовници - имами, двама от които са и районни мюфтии.
Бяха иззети техните лични компютри, мобилни телефони и част от библиотеките им с религиозна литература. Според съобщенията на областната прокуратура акцията била мотивирана от съмнения за проповядване на радикален ислям.


През септември 2012 г. в Районния съд в Пазарджик започна дело срещу 13 имами, които са обвинени, че "чрез слово са проповядвали антидемократична идеология, изразяваща се в противопоставяне на принципите на демокрация, разделение на властите, либерализъм, държавност и върховенство на закона, основни човешки права, като равенство на мъжете и жените и религиозна свобода, чрез проповядване на салафитското направление на исляма и налагане на шериатската държава". Един от подсъдимите е обвинен, че е "ръководил нерегистрираната по законоустановения ред в Република България организация "Ал Уакф ал-Ислями, клон на едноименната саудитска фондация, в която организация членуват и останалите подсъдими (Обвинителен акт по досъдебно производство № 9/2009). 


Почти две години след началото на съдебния процес можем да констатираме само негативни резултати и тежки щети за обществото, за съдебната система, за службите за сигурност, за междурелигиозните отношения в България.


Свидетелите и голяма част от експертите на прокуратурата бяха толкова некомпетентни и несигурни, свидетелствата им манипулативни и нагласени, че не предоставиха никакъв шанс да се проведе същинско наказателно дело или да се въздаде истинско правосъдие. Досъдебното производство и прокуратурата са предложили на съда изключително слаби, неубедителни доказателства за престъпни деяния на обвиняемите по НПК, както и съмнителни свидетелски показания. Затвърди се усещането сред наблюдателите, че част от показанията са дело на разследващите и следователите, тъй като част от свидетелите или бяха нискообразовани, или не владееха добре български език и не биха могли да подготвят подобни показания. Част от думите и термините в подписаните от тях показания се оказаха непознати на свидетелите. Поради това те се отказваха от тях, което създаде усещането, че са подписвани под натиск.


Независимите наблюдатели недоумяваха от това, което се случва в съдебната зала. Тя се превърна в място за теологичен спор, за разискване на религиозни казуси, върху които в средите на мюсюлманските теолози се дебатира от векове. Парадоксът идваше от факта, че никой в залата не беше компетентен по темата, разбира се, с изключение на самите високообразовани имами, които са обвиняеми. 


Очевидно уважаемият съд, както и прокуратурата би следвало да изискат да имат до себе си компетентни учени теолози и арабисти, които да ги консултират преди заседанията и по време на разпитите. За разлика от тези институции защитата прояви забележителен професионализъм и много бързо се образова в историята на исляма, в съществуващите направления, правни и теологични школи, в съответната терминология и с лекота доказваха некомпетентност на експертите и свидетелите на обвинението. 


Това, което е недопустимо за съдебна институция в демократична светска държава, е, че всъщност спорът се изроди във вътрешноислямска казуистика и се стигна до това да се определя коя вяра е права и коя погрешна, кой е автентичен мюсюлманин и кой е вероотстъпник или неверник. Стигна се до правния абсурд, както каза един от подсъдимите: "да бъдем съдени, защото сме мюсюлмани". Това няма нищо общо с НПК и не е работа на един наказателен съд. Наблюдателите и защитата не чуха да се изясняват или опровергават вини на подсъдимите, а чист религиозен спор, и то на много ниско ниво на компетентност.


 
Какво показва това дело?


- Бяха изразходвани много средства от 2010 г. досега за едно не само безсмислено, но и вредящо на националната сигурност преследване на духовни водачи на мюсюлманската общност. Необходимо е службите за сигурност и прокуратурата да не се превръщат в посмешище, макар да инженерстваха над изкуствено напрежение между религиозните общности, като дори не се постараха да го подсигурят от компетентни свидетели и експерти. Целта очевидно е била превантивна: "Нека мюсюлманите да имат страх и да си знаят мястото, защото ние бдим." Това обаче мирише на мухъл от 50-те или от 80-те години и в променения глобален свят съвсем не е безопасно за здравето на обществото и на нацията.


Как се отрази процесът на мюсюлманите като общност и на отношенията им с българите?

- Предсъдебното преследване от 2010 г. и съдебният процес събудиха много лоши спомени сред мюсюлманите в България. Те се чувстват отново репресирани, подложени на обиди и унижения. Засили се тенденцията към отчуждение и капсулация на мюсюлманите, засилиха се страховете и недоверието сред християните. Равновесието между етническите и религиозните общности, с което толкова много се хвалим и самоласкаем, беше силно нарушено.


Имаше ли някакво отражение фактът, че ДПС отново е управляваща партия?


- ДПС се възползва по време на изборите от напрежението сред мюсюлманите и успешно влезе в парламента и в управлението. Не мисля обаче, че партията се намесва в съдебния процес, не мисля, че влияе на правораздавателните институции. Това всъщност не е и необходимо, защото обвинението е слабо и смешно. Спекулира се с появата на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов на заседание на съда. Много сме обаче независимите свидетели, че той следи в залата процеса от самото начало и далеч преди да стане депутат. Г-н Хафъзов е вярващ мюсюлманин и се вълнува от самото начало за съдбата на мюсюлманските духовни водачи, които бяха неоправдано подложени на гонения и на съдебно преследване.

Коментари (113)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 699 Неутрално

  няма българи в тази държава!

 2. 2 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Тази национална предателка, пета и шеста колона на Турция - може ли да предстанете да ни я навирате ?!!!

 3. 3 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Лица като антонинка, в нормална държава, защитаваща националните си интереси ще е доживот в панделата...


 4. 4 Профил на ok
  ok
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Присъдите постигат ефекта си - втвърдяване на ядрата на ДПС и Атака.

 5. 5 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 623 Неутрално

  "Предсъдебното преследване от 2010 г. и съдебният процес събудиха много лоши спомени сред мюсюлманите в България. Те се чувстват отново репресирани, подложени на обиди и унижения. "

  Това съществува само в нейната глава...

 6. 6 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Лицето Желязкома притежава фондация, която с еиздържа с осребряване на антибългарски действия. Тя подкрепя "Помашката кауза", тя подкрепяше "Мита з абаташкото клане", нейната фондация е свързана с разни ислямски организации и т.н. Жената просто защитава бизнеса си.

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1212 Любопитно

  Правовата държава и върховенството на закона да "вредят" на националната сигурност ?! Тази жена да не си обменя мнения с Ердоган...

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 9. 9 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3085 Неутрално

  Ей така, с такива процеси, се създават мъченици за вярата!
  Вместо да се изпишат вежди - изваждат се очи!

 10. 10 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Антонина Желязкова има право в това че това разследване е водено непрофесионално и разбира се това ще доведе до задълбаване в религиозни спорове, чието място не в съда. Но някак си същата тази госпожа пропуска да спомене съучастието на въпросните имами в забранената или по точно непозволената
  "Ал Уакаф ал Ислями", чиято цел е проповядване на радикален ислям. Тази дейност трудно може да бъде вкарана в правораздаването на демократично устроените държави, за каквато се смятаме и ние. Не може да се обвинява и исляма за това че не дава права и свободи на жените, такива каквито се изискват в нашия свят, при тях не може да съществуват други правила освен написаното в Корана, това е шериат, управление основан на единствения за тях закон - Коранът. От тук натам започват проблемите. Радикалните групи като подсъдимата в случая, работят за установяване на световен ислямски ред, използвайки всички средства, включително и тероризъм, освен като средство за налагане на този ред, но и като протест и наказание към инакомислещите. За това проблем има ли? ИМА, при това много голям.

 11. 11 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#10:"baxter"]Антонина Желязкова има право в това че това разследване е водено непрофесионално и разбира се това ще доведе до задълбаване в религиозни спорове, чието място не в съда. [/quote]

  Така е. Ако сте следили статии по темата и в частност отразяването на вещи лица, свидетели на обвинението, ще се хванете за главата.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 12. 12 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 446 Весело

  Ей, Иконмеди"А"(!) и този път не изневериха на себе си и дадоха трибуна на поредния предател от „Център по нещо си".

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 13. 13 Профил на Другари, дамските въшки са срам за комсомолките!
  Другари, дамските въшки са срам за комсомолките!
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Сега съдът да се самосезира срещу тази национална предателка за антидържавно проповядване и да последва имамите в панделата!

  "Единственото хубаво нещо, което идва от изток, е слънцето." - финландска поговорка.
 14. 14 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Няма никаква обективна причина една жена да защитава радикалния ислям, при който жените са лишени от елементарни човешки права.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 15. 15 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3138 Любопитно

  Антонина я знаем. Тя една добра дума за българите и за България не е казала. Нещо като днешните путинофили само че със знак, сочещ към Турция.
  Въпросът е защо продължават да дават думата на тази псевдоисторичка? Когато си отвори устата - само лъжи, клевети и обвинения към българи и българско!

 16. 16 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#14:"vinetu"]Няма никаква обективна причина една жена да защитава радикалния ислям, при който жените са лишени от елементарни човешки права. [/quote]
  А, има има... ПАРИИИИ, много ПАРИИИ.....

 17. 17 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Човек остава с впечатлението, че само турците имат лоши спомени и са жертва. Тезите на г-жа Антонина Желязкова са крещящо поръчкови.

  Единственото, което може би е вярно, е слабото представяне на обвинението. Което не е задължително да е резултат на некомпетентност!

 18. 18 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2682 Любопитно

  "да бъдем съдени, защото сме мюсюлмани" - НЕ заради ТОВА, а заради налагане на изкривени постулати от религията, които колкото и да са "осъвременени", връщат далеч в миналото точно целящите капсулиране последователи. Какво ограничаване сред глобалния свят, какво различие, след като всяка религия проповядва търпимост най-малкото, какво зачитане на държавните порядки, след като дори с поведението нарушават установени в БЪЛГАРИЯ правила?!? Всеки е свободен да следва себе си, но ако зачита, ако не пречи на другите. Г-жата май счита, като екзотика всичките тези "изпълнения", но едва ли би успяла да се впише в реалната им проява. България е държава с европейски, световни, християнски ценности, други наистина може да се доближат до тях, но едва ли трябва да се налагат по такъв начин.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 528 Весело

  [quote#16:"bestbuy"]А, има има... ПАРИИИИ, много ПАРИИИ.....
  [/quote]
  Това спада към субективните причини, но за нея явно е много основателна

 21. 21 Профил на Белю Пушилката
  Белю Пушилката
  Рейтинг: 466 Весело

  До коментар [#1] от "matera": На националната сигурност със сигурност вредят такива екземпляри като одъртялата Желева фаворитка.

 22. 22 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2813 Гневно

  [quote#0:"Антонина Желязкова"]Независимите наблюдатели недоумяваха от това, което се случва в съдебната зала. Тя се превърна в място за теологичен спор, за разискване на религиозни казуси, върху които в средите на мюсюлманските теолози се дебатира от векове. Парадоксът идваше от факта, че никой в залата не беше компетентен по темата, разбира се, с изключение на самите високообразовани имами, които са обвиняеми.
  [/quote]
  Разбира се че имамите ще се мъчат да обърнат конкретните обвинения в безсмислен теологичен спор. Само че стига са ни правили на идиоти защото всеки много добре знае кои са неверниците и какво им се е случвало там където държавата се управлява по шериатските закони. Това че такива като "високообразования имам" Муса Ахмед искат да режат глави не е теологичен въпрос а конкретна заплаха за убийство подлежаща на съдебна санкция.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 23. 23 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#0:"Желязкова"]Предсъдебното преследване от 2010 г. и съдебният процес събудиха много лоши спомени сред мюсюлманите в България. Те се чувстват отново репресирани, подложени на обиди и унижения.[/quote] У мен пък се събуждат лоши родови спомени винаги когато мина край джамията срещу Централни хали и чуя воя на имама през високоговорителя. Чувствам се репресирана в собствената си страна от враждебни и чужди културни традиции, налагани с насилие в родината ми и станали причина за ранната и жестока смърт на няколко мои предци.
  Добре е мюсюлманите да осъзнаят, че не са единствените граждани на тази страна, която е носител на съвсем различни културни традиции.

  Една българка
 24. 24 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Тази от времето на Желю дъвче тази тема така че винаги да е в ущърб на България.Ясно е кой стои зад нея!

 25. 25 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Тая се е продала за 5 сребърника.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 26. 26 Профил на halogen
  halogen
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Антонина и подобните и са вредни за националната сигурност.
  А са и по гнусни от имамите,те поне го правят за кауза а не за пари.

 27. 27 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 972 Неутрално

  До коментар [#14] от "vinetu":

  Може и да има причина - измислили са я финикийците преди няколко хиляди години.

 28. 28 Профил на albert v. dicey
  albert v. dicey
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Доказателството, че въпросната Антонина нищо не отбира от правната страна на казуса, е фактът, че делото, за което тя твърди да е в Районния съд - Пазарджик, всъщност се разглежда от Окръжния съд - Пазарджик. Тя дори не знае кой е съдът, чийто действия критикува.

  Government is the great fiction through which everybody endeavors to live at the expense of everybody else.
 29. 29 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3085 Неутрално

  До коментар [#14] от "vinetu":Аз мислех, че ромките, слагащи покривалото, са го направили, след бой от мъжете си. Нищо подобно. Всички са го направили доброволно с обяснението, че откакто са сложили покривалото, вече никой не ги нарича на улицата “мръсна циганка”, всички казват “тази мюсюлманка”. Като се прибави, че сега мъжете им не пият и носят всичките си пари вкъщи...
  -от доклад, изнесен на демографската конференция, София, 26.2.2014 година

 30. 30 Профил на senser
  senser
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Отдавна не бях срещал статия тук, под която всички мнения, до едно, да са в една посока. Явно не всичко е загубено

  simple mind
 31. 31 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Изключително некомпетентно изказване!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Добре образована и високо заплатена слугиня на богати клиенти,
  със своя спецроля в схемата на "прехода"...

 34. 34 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#29] от "patsis":

  Аз пък си мислех че са сложили покривалото защото им плащат с петродолари от Саудитска Арабия.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 35. 35 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Предмета на делото не е теологичен и не касае проповядване на ислям като религия,а на ислямизъм като идеология.Ако някой е проповядвал ислямизъм,което безпорно е антидемократична идеология,това е престъпление и следва да се наказва точно така,както следва да се наказва проповядването на нацизъм,комуниузъм и подобни.А свидетелите са лица,възприели лично факти от значение за делото.Пред каквито са проповядвали,такива са разпитани.

 36. 36 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1463 Разстроено

  Като знам каква ни е полицията, като знам каква ни е прокуратурата и като знам какъв ни е съдът хич няма да се учудя ако е права.
  Искам да подкрепя и съфорумника който по-горе каза: Ето така се създават мъченици, които после знаете какви вдъхновяват.
  Не схващате ли че имамите точно това са искали нашите шарани са захапали въдицата.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 37. 37 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Забележителна демагогия - и от поддръжниците на процеса, и от противниците му като Желязкова.

  А истините са грозни и скандални, ама публично никога няма да ги кажат у нас, защото ще осветят кулисите на "голямата" политика. Ето онова зад тях. Давам го от "Дуел" на Григор Лилов - в книгата има късо, но убедително разследване и за този аспект от "онова", което е България като логистика и база за тероризма. Иначе авторът е извадил далеч по-сензационни разкрития за милиарди, наляти като горещи пари в родните банки и групировки, в разни партии и дори за един нашумял скандално банкер, свързан с руска банка, арабски фонд и отговор на въпроса "кой" за Пеевски - имащ си завод за оръжие, от чиято продукция гръмна взривът в Бургас и от същата продукция взривиха шефа на ливанските тайни служби, дето щеше да разследва описаната в книгата бейрутска връзка. Има и факти за много и много милиони по лични сметки (в книгата за Политиците и мръсните им тайни онова за Христо Бисеров, дето дори имената му са измислени и "Ал-Кайда", е потресаващо, да не говорим за фиктивните биографии на др. политици)
  Та според "Дуел" истинската игра с процеса е да затули тези истини, като отчете "активност" под външен натиск. Да видим тези истини:

  "Самата фондация „Ал Уакф“ е била регистрирана в България през периода 1993-1994 г. Сред учредителите и е Абдулах ал Хусейни, брат на Хамад ал Хусейни, който е визиран като човек от „златната верига“ на саудитски бизнесмени, питаещи симпатии към „Ал Кайда“...
  ... През 2002 г. нова фондация „Ал Уакф” (клон от старата) се установи у нас, без да се прави никаква референция към ислямския й характер или религиозни дейности. Беше подходено достатъчно предпазливо и внимателно, за да бъде регистрацията валидна.
  Управителят на тази нова фондация тогава е 41-годишен, казва се Муафак ал Асаад и е съсобственик на българска компания („Траст къмпани”) със същия Абдулрахмин Таха, бившият представител на предишната „Ал Уакф”. Завършил е електроинженерство във Варна през 1989 г.
  ... В началото на 90-те се запознах с фондацията чрез тогавашния представител на „Ал Уакф” в България (йорданецът Абдул Рахим Таха), който бе преводач на главния мюфтия Недим Генджев”, признава той самият.
  - Него го изгониха още през 1996 г.
  - Ами защото парите спряха да отиват към Генджев и затова той написа, че е радикална фондация. После с Фикри Сали почна да работи фондацията. След това с Мустафа Хаджи.
  - Сегашния мюфтия?
  - Да, дори на хадж ходихме с него в Саудитска Арабия на разноски на фондацията. После ходихме още веднъж.
  ...
  Саудитската фондация беше критикувана в редица държави, вкл. отново у нас, след като се оказа, че офисите й в Холандия са работили като центрове на свещената война – джихада и дори в тях са се обучавали двама (шестима по други данни) от бойците на „Ал Кайда”, които разбиха самолетите в Световния търговски център в Ню-Йорк.
  Но в България съществува много съществена разлика спрямо профила на организацията по света.
  Първата разлика се открива в щедрият благодетел, дарил финансовите средства. Този път за разлика от 1993-1994 г. не се забелязват имена, свързани с милиардерите в онзи нефтен рай, нито пък хора, близки до членовете на кралската фамилия. „Джихадистите” от онзи елит бяха елиминирани от властта под американски натиск.
  Основният спонсор у нас е „шейх” Абдуллах Абдул Азис Сорея. Той също е регистриран като пребиваващ в България – в „Курортен комплекс Павел баня“. Според източници от полицията е роден в Саудитска Арабия на 12 април 1918 г., притежава фабрика за килими и отсяда в българския лечебен курорт най-често за по два месеца. Арабският „благородник” – вече над 90 години, поразително прилича по биография и „подвизи” на странната персона – „шейх” Омар Бакри, за когото вече стана дума в тази книга.
  Втората отлика е в родният фундаменталистки бос.
  Муафак ал Асаад е сириец. Съпругата му е от Сърница, където той е регистрирал още една фирма – ЕТ „Сафа-Муафак Аласаад“. Отдавнашен емигрант е у нас – от времената на комунизма. Навремето се е подготвяло негово екстрадиране от родината ни, но някаква неизвестна сила се е намесила и го е оставила тук. А тогава страната ни още не беше разграден двор и властта пипаше от здраво по-здраво.
  Факт е, че в днешните времена той също е настрани от прожекторите на общественото внимание. Защо ли? Конституиран е само като свидетел в процеса срещу радикалните имами, воден в Пазарджик, което е повече от странно.
  Фактът учудва, понеже делото се основава на намерените в неговия компютър данни за финансирането от чужбина, на списъци с имена и суми срещу тях, открити в дома му. Сириецът е основателят на скандалното религиозно училище в с. Сърница, той е човекът, който урежда ученето в религиозни университети в чужбина. Той е дарителят за строеж на нови джамии и курсове по Коран. Дори част от фундаменталистката литература, която е основно доказателство срещу духовниците, е иззета от неговата библиотека.
  ... Оказа се, че българо-сириецът е присъствал на срещата в Саудитска Арабия през 2005 г. и на срещите в Истанбул през 2008 и 2009 г. когато се взема решението за създаване на клон на организацията „Ал Уакф Ал Ислями” за България и се приема програмата й. На тях са присъствали и обвиняемите Саид Мутлу, Али Ходжа и Ахмед Абдурахман. (но за това дори няма думичка по делото)
  ... Третата разлика е в самото отношение на държавата. Макар де-юре тя да забранява подобна дейност, де-факто въобще не й пречи. По безспорен начин е установено, че огромни средства са пренасяни у нас, че редица джамии са построени с пари от този източник и никой никога не е обръщал внимание на това – от Дирекцията по вероизповеданията към кабинета на премиера, та чак до ДАНС, от правителството и МВР до големите партии в България.
  Сумите по делото са минимализирани на 600 000 евро, но е ясно, че 1000 джамии (България с общо 1400 джамии е на първо място по техен брой в ЕС) не се строят със стотици хиляди в кеш, а със стотици и стотици милиони, които преминаха през банките у нас. Това финансиране за близо милиард евро, изпрано през трезорите ни, също се нарежда сред основните причини българският елит да си затваря очите за фундаменталисткото проникване в страната ни.
  Но прослушването на минало, настояще, може би и бъдеще е като преглед при съмнения за коварна болест. Диагнозата по принцип е несигурна. Внушенията у нас към саудитската фондация и обвиненията за радикален ислям сякаш целяха да спасят подозренията към „Хизбула”, сирийският режим в Дамаск и този в Техеран, играещи заедно на българска територия.
  - Защо не съдят Муафак, който беше главният организатор на мрежата на „Ал Уакф” в България, а съдят нас? Защо се занимават с нас? Чудя се дали не му е опрян ножа до кокала, за да свидетелства срещу нас? Много е странно това негово прехвърляне в България през миналата година... – запита Хайри Шерифов, ходжа на Рудозем, който е сред обвинените.
  Прав е. Загадка е случилото се тогава.
  Според официалната родна версия началото на бунтовете в Сирия е заварило Муафак в родината му.
  „Дори бях свидетел на жестоко клане в Сирия, което буквално ме потресе. Представете си картината – докато ние стачкуваме по съвсем нормален начин, мирен и спокоен, армията започва да стреля безразборно към народа. Тогава загинаха 12 души, сред които имаше жени и деца, много други бяха ранени”, разказва той пред сайта News35. Арестуван е от тайните служби на Башар Асад.
  Онова, което се случва от онзи момент нататък, е мистерия, енигма. С дискретното, но повече от настойчиво съдействие на българската държава, външното ни министерство и родните секретни служби той е освободен и преместен у нас.
  Надали сирийският диктатор би пуснал който и да е от занданите си по настояване на София. Освен ако тайните й връзки с Дамаск не са повече от близки. При манталитета на онова управление такова взаимно доверие би трябвало да е скрепено с нещо повече, та дори с пролята кръв.
  ... Българо-сириецът-почти саудитец, както го представиха, се оказа персонаж, достоен да надмине и самият Джеймс Бонд. Родното правителство се грижи за него и го пази с всички сили, сирийското му създава легенда като борец срещу тамошния режим, твърдите салафисти от Рияд наливат и наливат милиони при него за влияние в България, подчинените му у нас радикални ислямисти го броят за предател...
  И съвсем закономерно е обстоятелството, че делото срещу екстремистката групировка, налагала радикален ислям, започна точно на 18 септември 2012 г. Факт е, че тръгна изненадващо – цели две години и нещо след първите обиски, също предизвикани от външни обстоятелства.
  Определената дата 18 септември за началото му – случайно или не, съвпадна с датата на атентата на летището в Сарафово, макар и 2 месеца по-късно. По всичко изглежда, че умишлено е потърсена символиката. Този акт трябваше да демонстрира, че в България се пипа с твърда ръка срещу тероризма и властта и партиите нямат нищо, ама нищо общо с логистичната си подкрепа и прякото си съучастие, както видяхте от разследването, в драмата, разиграла се на бургаското летище. По същия тертип навремето се вихреше като прикритие историята с медицинските ни сестри – на фона на оживения бизнес с режима на Кадафи, вноса на негови капитали у нас, участващи в приватизацията и продажбата на тайни на НАТО за неговия режим! (виж „Либийска връзка”, бел.ред.)
  Защото по „случайност”, когато стартира процесът, в официалният сайт на окръжния съд обвиненията срещу 13 обвиняеми ислямисти бяха записани като дело за „тероризъм” – по чл.108 „а”! В действителност прокуратурата се позова на чл.108, ал. 1 за проповядване на радикален ислям и насаждане на религиозна омраза.
  Защото ако тайните ни служби и Темида си вършеха работата, на скамейката в съда можеха да застанат ръководствата на Главното мюфтийство у нас, шефовете на Дирекцията по вероизповеданията към кабинета на премиера, лидерите на ДПС депутати от другите парламентарни партии, част от видните фигури на БСП и ГЕРБ, които посочих с участие в логистиката на този и др. атентати, бизнесмени, банкери като този от Корпоративна банка, ред публични фигури – всички онези, които с умишлени бездействия и особено скандалното - действия са поощрили настъплението на фундаментализма у нас и са се споразумявали с него - дори и за атентати на фона на златния поток от петродолари, крепящи управлението.
  И можем ли да твърдим, че депутатът Муса Палев (допълнение от мен: сега е областен управител на Благоевград, в "Дуел" е посочен като човек на фондацията, спонсориран от нея, пътувал на нейни разноски на семинари по света и най-сетне в пряка роднинска връзка с един от атентаторите на летището в Бургас), толкова близък на загиналия шофьор Мустафа Кьосов и контактувал с онази „фондация”, не е част от персонажите в тази гибелна игра? Тя нали тя е алфата и омегата на българската „дюнер-дипломация”, на българският „дюнер-ДАНС”, за които научихме от Бойко Борисов, ала са си традиция от комунистическите времена у нас... "

  Така че Желязкова също защищава теза, като и двете противоположни тези целят само едно заедно с процеса - да скрият онова, което прочетохте, с пушилката на изкуствен скандал.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  Да, родоотстъпници ! Срамувам се заради тази Желязкова. Нихилизъм, краен либерализъм . Законът трябва да е за всички, дори и за мюсюлманите

 40. 40 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Бе социален антрополог ли е, не ми го хвали.

 41. 41 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Слугинажа отдавна не е, само "детска" болест на хуманитарната ни наука...
  Схемата на "прехода" го наложи, като хронично нейно състояние...
  През поведението на маса от субектите в нея, в тях трудно ще установиш присъщата за научното дирене, моралност...
  Недостойно и сребролюбиво поведение...

 42. 42 Профил на tigerdragon
  tigerdragon
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ето, вижте атмосферата в пазарджишката циганска махала, където, според Желязкова, нищо тревожно не се случва - ми те жените ходят забулени, а мъжете - с муджахидински бради!... Това надали е традиционно ромско... И това се случва, след като преди няколко години са им построили голяма джамия там (с ислямистки пари, естествено, инак откъде).
  http://www.dnevnik.bg/photos/2014/03/20/2264683_fotogaleriia_ehoto_ot_prisudata_na_imamite_v_kv_iztok/?ref=id#comment-20

 43. 43 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Защо Антонина Желязкова - "историк, социален антрополог" се изказва по правни въпроси. Правото е право и не трябва да държи сметка за "целесъобразност". Въпросът е дали са нарушили закона, а не до какво ще доведе осъждането (или неосъждането) им.

 44. 44 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#41] от "dimko":

  "Слугинажа отдавна не е, само "детска" болест на хуманитарната ни наука... "
  Коя наука? Всички невероятни глупости, които се изказват от социолози, политолози и други "...ози" нямат нищо общо с науката. Потърсете по страниците на съответните университети критериите за научно израстване и ще видите, че те изцяло са от типа "публикации в български национални и регионални издания" т.е. "за пръв път в нашето село ние ..."

 45. 45 Профил на kmircheva_1958
  kmircheva_1958
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За съжаление повечето от участниците във форума не само никога не са общували с мюсюлмани - цигани, помаци, турци, но нямат и не биха имали желание да се приближат до тези групи наши съграждани. В противен случай наистина биха си дали сметка за протичащото сред тях капсулиране и възпроизвеждане на предходни страхове, поради което нито една партия с изключение на ДПС не може изобщо да достигне до тях. Българите - граждани и политици, съществуват в почти тотално незнание и самоизолация спрямо етническите групи в страната, т.е. българите са не по-малко капсулирани от малцинствата. От това не печели никой.

 46. 46 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 638 Неутрално
 47. 47 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 638 Гневно

  До коментар [#45] от "kmircheva_1958":

  Мирчева, загориманджо!!!!

 48. 48 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Моралът пада във все по-мръсни кревати. Да си "историк, социален антрополог и директор на Международния център за изследване на малцинствата и междукултурните взаимодействия" означава да боравиш с факти, дори те да не ти изнасят. Да коментираш, че решение на съда поставя под въпрос националната сигурност, означава няколко неща, но първото е, че подценяваш същите тези малцинства, които уж защитаваш. А по-опасната е, че поставяш под съмнение върховенството на закона в държавата, в която живееш. Желязкова не е капацитет, който може да го стори.

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 49. 49 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 638 Весело

  До коментар [#44] от "grajdanin1":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 50. 50 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#45:"kmircheva_1958"]За съжаление повечето от участниците във форума не само никога не са общували с мюсюлмани - цигани, помаци, турци, но нямат и не биха имали желание да се приближат до тези групи наши съграждани.[/quote]

  За съжаление, госпожо, вие няма как да знаете кой какви са хората, пишещи тук. Крайни изводи като този, поставят на изпитание прага ми на поносимост към човешката глупост

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 51. 51 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Още от времената на дякон Игнатий, а и преди това е пълно с майцепродавци на това късче земя.

 52. 52 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Дневник, разбирам защо публикувате тая
  За да си вземете парите и да ни дадете възможност да се информираме от коментарите, да изчистим и сплотим мнението си и да станем чувствителни към либерастичните лъжи.
  Все пак не искаме да ровите по кофите и вие, както тая скоро ще прави ...

 53. 53 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 409 Гневно

  Поредната родоотстъпница загрижила се за правата на "клетите" мюсюлмани. А за българите някой мислили?!

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 54. 54 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#50] от "inadilov":
  На госпожата от любов по религията на мира й изгоря манджата. А и сериалът мина до половина...

 55. 55 Профил на valerivutev
  valerivutev
  Рейтинг: 409 Неутрално

  В това село много отдавна им промиват мозъците, на всеки ъгъл има високоговорител и воят от джамията е нетърпим. С дивашкият вой успяха да изгонят всички туристи които ходеха в селото защото е близо до язовир Доспат. Спал съм в хотела на селото още в края на деветдесетте и като ревне ходжата в пет сутринта чувството е отвратително и естествено всеки нормален човек не се връща повече там. Нашите служби прекалено дълго спаха.

 56. 56 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#29] от "patsis":

  В Босна се говори, че 99% от босанките без пари чаршаф не обличат ...

 57. 57 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Знаем си го нашия съд, знаем си и службите, със сигурност има неясното и нарушения. Ама като погледна подсъдимите и чаршафосаните им булки си мисля,че не са лоши присъдите. По брадите им ще ги познаете , по забулените жени и отказващи светско образование младежи. И като прибавим виенето от минаретата подсилено с тонколони..... малко им дадохте.

 58. 58 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#55] от "valerivutev":

  Това понеже сме Северен Шпицберген и нямаме обща граница с държава, която иска да върне халифата, нали ...

 59. 59 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Не е толкова важно, че Желязкова се е продала...По важното е друго - радикалният ислям бавно и полека си пробива път сред българските мюсюлмани. Досега те са изповядвали т.нар. "битов ислям"*, а сега вече се запознават с писаното мюсюлманско право в ухабитски медресета - т.е. откриват един нов свят на исляма, досега непознат за тях, светът на "джихада" и другите "стълбове на исляма"...
  Що се отнася до ДПС - наистина настоящите лидери не са ислямисти, те са агенти на ДС и следователно и руски такива, а по убеждение са атеисти (и дори не го крият). Работата е там, че сегашните лидери не са вечни и няма никакви гаранции дали тези които ще ги сменят няма да са ислямисти (сигнали за това има достатъчно още отсега). С други думи има реална опасност в близко бъдеще тази по военному организирана партия с огромен финансов ресурс да се овладее отвътре от ислямистите, процес, който и сега тече по места.
  Едно е абсолютно сигурно - сблъсъкът с радикалния ислям предстои в България, защото сме ключово звено в геополитическата система за противодействие на исляма. Погледнете само какво става на процеса в Пазарджик, срещу имамите-ислямисти - наглостта на "подсъдимите", цялата организирана сила, която ги подкрепя, горящите очи на фанатиците, които се изявяват като жертви и мъченици притискането на свидетелите, наличието на най-скъпо платени адвокати и т.н.... Оттук до самоубийствените акции пътят не е много дълъг ... Само където не можем да си отговорим на въпроса: "Кога?".
  Затова е необходимо да се разобличава "петата колона на исляма", особено "българи", като въпросната Желязкова.
  _____________________________________
  * както пък 99% от вярващите българи изповядват "битово християнство" с езически елементи, което се е получило вследствие на 5-вековното влошаване (на моменти прекъсване) на връзката между миряните и Църковната институция

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 60. 60 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3085 Весело

  До коментар [#56] от "Снежинко":?Е, то и това, че мъжът ти вече не пие и си носи заплатата вкъщи, а не в кръчмата пак това значи – ставаш мюсюлманка за пари!
  И все пак предпочитам трезви брадати мюсюлмани и забулените им жени пред небръснати цигани, мръсни циганки и гладни циганета.

 61. 61 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3085 Неутрално

  До коментар [#23] от "Палица Бухалица":У мен пък се събуждат лоши родови спомени
  Т.е. събужда се тази част от личността Ви, която в психологията се нарича “родител”, а в просторечието – “предразсъдъци”.
  Внимавайте, когато в личността на един човек доминират “родителят” и “детето” /емоциите/ не е добре. Трябва да доминира “възрастният” /жизненият опит/, какъвто в общуване с етнокултурни малцинства Антонина Желязкова има значително повече от Вас.


 62. 62 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3085 Неутрално

  До коментар [#59] от "Уточнител":Нормално. От 1930-те години насам по цял свят се забелязва намаляване на битовизма в главните единобожни религии и задълбочаване на изповядването. Можете да го забележите и при православните България. Само че явлението го забелязват специалистите, а тях кой ги зачита?

 63. 63 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Какво може да направи един патриот:
  Да обича Родината си, без да мрази различните и дори недоброжелателите.
  Да помни добре, че повечето нещастия на българите идват от самите тях.
  Затова неуморно да да търси и изучава (ИСТИНСКАТА) история на своя народ - само там ще намери отговора на фундаменталния въпрос: "Какво да се прави?"
  Затова не бива да се увлича по Конспиративните теории на разни "журналисти" и фалшиви "изследователи" от поредния Институт. Повечето от тези хора са свързани със заклетия враг на Българската национална кауза - Червената Мафия/АБпФК, лесно ще ги разпознаете...по произхода
  А що се отнася до Предателите - нека ги наградим с презрение, да ги отбележим, но да не се занимаваме прекалено много с тях... ще се оцапаме

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 64. 64 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3085 Неутрално

  До коментар [#45] от "kmircheva_1958":Абсолютно съм съгласен с Вас. Вместо интегриране на българската нация имаме разделянето й по етнически и конфесионален принцип /българи, турци, роми, битови “християни”, сектанти, мюсюлмани.../.
  Въпросът е:”Кому е изгодно?” Кому допада принципът:”Разделяй и владей?”
  Тъжното е, че повечето ни съфорумци /и май повечето ни сънародници/ се връзват на тези, на които такава разделение е изгодно.


 65. 65 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#60] от "patsis":

  Хвани изследвай учението им. Нали щом намалавя битовизмът, нараства ролята на учението?!
  И християнското също няма да е зле, но поне не знам някой да има мерак да ти отреже главата и да не го направиш ... както са проповядвали тия имами

 66. 66 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#64] от "patsis":

  Пак не съвсем.
  Много от "тях" не желаят да бъдат свързвани повече с религията на мира. Но това те не го казват в родното си село пред родителите си. Чудно защо, при положение че имат такава толерантна религия. ....

 67. 67 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 638 Разстроено

  До коментар [#64] от "patsis":

  Интеграция на култура, която търси изолация...
  Пълна излагация на такава интерпретация ....

 68. 68 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4026 Неутрално

  [quote#18:"А БЪ В"]връщат далеч в миналото точно целящите капсулиране последователи. [/quote]Така е..Все едно в САЩ да разрешат на мормоните пак да имат хареми и то с непълнолетни ,защото такива им били религиозните възгледи в 19 век.Едно е да оставят амишите да си карат каручките( не по хайуея обаче...), друго е да превръщаш жената в някакво изолирано от обеществения и икономическия живот създание.

 69. 69 Профил на valerivutev
  valerivutev
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#58] от "Снежинко":

  Държавата с която имаме обща граница има своята вина за ислямизирането на тези хора но в минало време. В днешно време заплахата идва по скоро от няколко държави от арабският свят.

 70. 70 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Весело

  [quote#60:"patsis"] трезви брадати мюсюлмани и забулените им жени[/quote]

  Опасани с шахидски пояси?!

 71. 71 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4026 Любопитно

  [quote#64:"patsis"]Въпросът е:”Кому е изгодно?” Кому допада принципът:”Разделяй и владей?”[/quote]
  Добър въпрос...И какъв ти е отговорът на това?Подозирам, че пак комунистите са виновни.

 72. 72 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Гневно

  Тази женица, само като прочете за български мюсюлмани, турци, ислямисти, ислям, цигани, помаци и започва да ги хвали, да обвинява българските власти във всякакви грехове и нарушения на законите, да оневинява престъпници от съответните малцинства......

 73. 73 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#72] от "dobrich":

  $$$$$$$$$$$$

 74. 74 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3085 Неутрално

  До коментар [#66] от "Снежинко":


  До коментар [#67] от "Снежинко":

  Снежко, Вие сте умен човек и сигурно поназнайвате нещо от историята. Я си спомнете в какво са били обвинявани християните в Римската империя? Човеконенавистно учение, пият кръв и ядат човешко месо, отказват да се подчиняват на римския закон, считайки принципите на своята религия за по-важни, в свещената им книга техният бог пише “не мир съм дошъл да донеса, а меч”, замесени са в тероризъм – подпалили са Рим, отхвърлят фундаменталното право на родителите да убиват децата си, разбиват семействата /”дошъл съм да отделя син от баща, дъщеря от майка и снаха от свекърва и врагове на човека ще бъдат домашните му”/ , изолират се от обществото в своите общини и т.н.
  Засега имаме фактите – пиянството и битовата престъпност намалява, жените и децата се чувстват по-добре, жизненото равнище се повишава.


 75. 75 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Гневно

  [quote#72:"dobrich"]обвинява българските власти във всякакви грехове и нарушения на законите, да оневинява престъпници от съответните малцинства...... [/quote]

  Сатанизира етническите българи, обвинява историците в изопачаване и фалшифициране на българската история голословно, хвали чужди антибългарски доктрини.....

 76. 76 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Любопитно

  [quote#74:"patsis"] пиянството и битовата престъпност намалява, жените и децата се чувстват по-добре, жизненото равнище се повишава. [/quote]

  Това твое заключение ли е, базирано на собствени наблюдения, или цигански хвалби и лакърдии?!

 77. 77 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#74] от "patsis":

  Е, да, това го знам, а колко съм умен не знам.
  Но мерси.
  Да, не бива да обвиняваме другите в каквото не са виновни, за да не станем като римляните към християните.
  Но като си помисля, всичко което казах дотук пак бих го казал.

 78. 78 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3085 Неутрално

  До коментар [#68] от "тулса": Ами ако на жената й харесва? Ако предпочита да бъде с покривало, но мъжът й да не пие, да не бие и да си носи парите вкъщи, а не да я гони да проституира?
  Ако предпочита семейството пред фабриката, магазина или кантората? Домашния уют пред наемното робство? Общуването с децата си пред контакта с тях само сутрин и вечер? Харема пред промискуитета и проституцията? Социално приетия брак пред лицемерната педофилия?


 79. 79 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3085 Неутрално

  До коментар [#76] от "dobrich": Вижте в другата статия по въпроса за намаляването на престъпността в Пазарджишкия квартал “Изток”.
  Преди месец имаше демографска конференция, на която пък имаше доклад за ролята на религиозните организации в интеграцията на ромите. Оттам са и изказванията на ислямските неофитки-ромки. Материалите от конференцията ще бъдат публикувани до края на годината.
  За сведение, в доклада най-високо бе оценена работата на евангелистките деноминации, след това на католиците, на трето място – на мюсюлманите. Констатирана бе и липсата на такава работа от страна на БПЦ.

 80. 80 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Любопитно

  До коментар [#78] от "patsis":

  Пак те питам - ти имаш ли преки наблюдения от арабската ислямизация на циганите в Пазарджик или ги докарваш от уста?!

 81. 81 Профил на allah
  allah
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Ето как религиозни фанатици и ВЯРВАЩИ борци за демократични права и свободи в променения глобален свят толерантно екзекутират мирни граждани по площадите. !!!!!
  https://www.facebook.com/photo.php?v=648537901861985
  А тоя грозил, да го заровят до кръста и да се убие с камъни, съобразно закона !!!

 82. 82 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3085 Весело

  До коментар [#71] от "тулса":

  Тулса, вие сте като ония японски войници, които излизаха от джунглите 30 години след капитулацията на имперска Япония.
  За 25 години не се ли светнахте, че живеете не в комунистическа, а в буржоазна държава? И то на едрата, олигархично-компрадорска буржоазия!


 83. 83 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Весело

  [quote#82:"patsis"]едрата, олигархично-компрадорска буржоазия[/quote]

  По точно - живеем в посткомунистическа държава, на едрата червена, кадесарска, олигархично-компрадорска буржоазия. Затова какъвто ни беше цоциализЪма, такъв ни е и капитализЪма...

 84. 84 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3085 Неутрално

  До коментар [#80] от "dobrich": Добрич, като учен се придържам към изложеното в доклада на утвърден колега.
  Знаете, че живея в София, кв.Малашевци. Тук мога да наблюдавам положителните ефекти на евангелизма сред ромите.
  А Вие ставате като госпожа Пернел от Тартюф, която иска синът й да е видял с очите си какво прави Тартюф и пак не вярва!

 85. 85 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  [quote#84:"patsis"]положителните ефекти на евангелизма сред ромите[/quote]

  За евангелизацията съм съгласен, за арабската ислямизация на циганите - не.....

 86. 86 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4026 Весело

  [quote#82:"patsis"]Тулса, вие сте като ония японски войници[/quote]
  Такъв съм си аз...Банзай за Микадо Тошихиро!

 87. 87 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#79:"patsis"]До коментар [#76] от "dobrich": Вижте в другата статия по въпроса за намаляването на престъпността в Пазарджишкия квартал “Изток”. [/quote]

  Всички помним груповото изнасилване на бременна жена от над 50 роми в Пазарджик и ръководената от Арлин Антонов операцията 29 юни 1992 г. Затова за намалената престъпност в пазарджишка циганска махала има значение споменът за полицията, не религията.

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 88. 88 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Моля за извинение, това е в отговор на

  До коментар [#79]

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 89. 89 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1449 Любопитно

  [quote#59:"Уточнител"]Досега те са изповядвали т.нар. "битов ислям"*, а сега вече се запознават с писаното мюсюлманско право в ухабитски медресета - т.е. откриват един нов свят на исляма, досега непознат за тях, светът на "джихада"[/quote]

  От циганин, терорист - джихадист не става.

  Миналата година в същата тази махала в Пазарджик имало ислямски емисари, с цел да набират доброволци за Сирия и познай? Нито един не се съгласил.

  Емисари на „Ал Кайда“ са набирали бойци за войната в Сирия сред мюсюлманите в циганския кв. „Изток“ на Пазарджик, научи „24 часа“.

  В края на миналата година в Пазарджик пристигнал френски гражданин от босненски произход. Той е бил пратеник на една от групировките, които се сражават срещу режима в Сирия. В кв. „Изток“ босненецът се срещнал с неформалния лидер на циганите мюсюлмани Ахмед М., който е сред основните подсъдими по делото за проповядване на радикален ислям, потвърждават източниците.

  Основната задача на емисаря е била да провери възможностите за набиране на бойци за Сирия, които да се бият на страната на бунтовниците. На този етап обаче мисията му се оказала неуспешна, защото не успял да намери нито един доброволец, който да пролива кръвта си в името на вярата в далечната страна.

  Малко след като босненецът напуснал Пазарджик, в циганския квартал пристигнали и 3-ма сърби мюсюлмани с подобна мисия. Те също не успели да зарибят наемници сред местните.

  „В махалата сме бедни. Вярваме в исляма, но никой от нас няма да отиде да се бие и да умира в Сирия, защото така ще обрече и семейството си на глад и смърт“, обясни жител на кв. „Изток“.

  Основната цел от посещенията на тези емисари е да подготвят почвата за създаването на клетка на „Ал Кайда“ в циганския квартал на Пазарджик, смятат анализатори. Към момента той се явява най-големият и единствен в страната, където циганите масово приемат исляма.

  Експанзията се финансира от ислямски фондации, които са пуснали пипалата си в цяла Европа.

  http://goo.gl/EYuIMr

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 90. 90 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4026 Неутрално

  [quote#78:"patsis"] Харема пред промискуитета и проституцията?[/quote]Това ли са алтернативите пред една жена в нашето съвременно общество? А в щатите,знаеш ли колко бързо ги оправят разни дето пиянстват и бият жените си.И това без помощта на Пророка...

 91. 91 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3085 Весело

  До коментар [#85] от "dobrich": Е, сигурно имате дълбоки лични наблюдения върху ефектите от ислямския прозелитизъм в Пазарджик! Нали живеехте в Добричко?

 92. 92 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3085 Неутрално

  До коментар [#87] от "inadilov":Именно! 1992 година е преди ислямския прозелитизъм сред ромите в Пазарджик. Т.е. вие потвърждавате тезата, че сега нещата са се променили към по-добро! Защото за такива събития не сме чували през последните години!

 93. 93 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 638 Гневно

  Антонина Желязкова - учудва ме назидателният и агресивен тон с който тя критикува и дори ругае съдебната система !
  В цивилизования свят това не би се търпяло. Решението на съда стои над всичко! То може да бъде обжалвано, но по установен ред.

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 94. 94 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4026 Неутрално

  [quote#92:"patsis"] Т.е. вие потвърждавате тезата, че сега нещата са се променили към по-добро![/quote]Има надежда...Скоро няма да изнасилват групово бременни жени като далечните си родственици в Индия, а ще пребиват с камъни разни ..промискуитетни.

 95. 95 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3085 Весело

  До коментар [#87] от "inadilov":Ама Вие сериозно ли пишете, че днес новите мюсюлмани в Пазарджик не пият и не бият жените си защото се спомнят за акцията от 1992 година? Че те половината са родени след тази акция!
  Отделно намаляването на кражбите, описано в другата статия по въпроса. Какво значение има някаква полцейска акция преди 22 години, след като през всичките години след това полицията отсъства от ромските квартали и изобщо не регистрира битовата престъпност в тях /не че в българските го прави!/?

 96. 96 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1326 Весело

  До коментар [#91] от "patsis":

  Естествено че нямам лични наблюдения за за арабския тип ислям в циганското гето на Пазарджик, но познавам циганския манталитет.....Имам впечетления от доста "правоверни" ислямски туристи у нас - иранци ядат свинско, циганките направиха пари покрой техните мераци, постоянно пияни араби от шериатските държави, арабки с фереджета, но....по къси панталони!? .... Една моя позната докторка ми разправя за нравите в Йемен - много изостанала, бедна и закостеняла арабска ислямска държава. Всички са "образцови" мюсюлмани, молят се по 5 пъти дневно, ходят в джамията всеки петък....Но много често е правила аборти на жени, чиито мъже не са се връщали с години от гурбет в богатите петролни монархии. И като знае, че живеят общо няколко семейства от една фамилия в една една къща, и че жена не може да излезе сама без мъжки придружител, е категорична, че спермодарителите са роднини от мъжки пол в голямото семейство....

 97. 97 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 409 Неутрално

  ЕНИЧАРИТЕ са най-долното нещо. Враговете са си врагове, гледат си интересите, а ЕНИЧАРИТЕ и техните РУПОРИ заслужават единствено презрение!!!

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 98. 98 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#92:"patsis"]ислямския прозелитизъм[/quote]

  Факт е, че ислямски прозелитизъм съществува в България. Факт е, че евангелистките деноминации са най-активни. И то не отскоро. Малко известен факт е, че т.нар. "възродителен процес" започна в началото на 70-те в Смолянско с прекръстването на 3-те села със самоопределящи се "етнически турци и юруци" и че тъкмо там за първи път се сигнализира срещу навлизане на войнстващ ислям в селата с българомохамедани - в случая Сатовча. Години по-късно се заговори за Кърджали и Пазарджик. В случая споделям мое мнение, традиционната мюсюлманска общност в България (и не само) не приема радикалния ислям. Той се възприема по-лесно сред други групи. Простете, но не виждам промяна към по-добро. Намаляването на престъпността е дефиниция, която е съизмерима. В сравнение с кога и коя престъпност е намаляла?

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 99. 99 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#95] от "patsis":

  Аз никога не съм твърдяла, че "днес новите мюсюлмани в Пазарджик не пият и не бият жените си защото се спомнят за акцията от 1992 година?" Нито, че кражбите са намалели, пък били те описани в няколко статии. За това как е намаляла престъпността си има "сводки на полицията". Казвам ви, че в пазарджишките гета споменът е много, ама много ярък. Ако не вярвате, Пазарджик е близо, проверете

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 100. 100 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3085 Неутрално

  До коментар [#98] от "inadilov":Бъркате исторически факти и събития, станали през 1970-те години. По косвен начин и аз имам отношение към събитията от тях. Не му е мястото сега да го коментираме.
  "Възродителният процес" започва доста по-рано - около 1959 година с мероприятия сред турчеещите се роми. Следват в началото на 1970-те помаците. Редът на турците дойде през 1984 година.
  В цитирания вече доклад също бе отбелязано, че ислямският прозелитизъм има слаб успех сред турци и помаци, но има успех сред ромите и бе отбелязана причината за това - "под покривалото аз вече не съм "мръсна циганка", а "мюсюлманката"".
  За съжаление, активното практикуване на исляма и днес се оказва начин да повдигнеш социалния си статус, както това е било през 17-ти век /има документи от онова време на цигани, които искат да не бъдат считани вече за цигани, защото се молели по пет пъти дневно и редовно ходели на джамия - да бъдат считани за мюсюлманска рая/.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK