Ивайло Пенчев, "Уолтопия": Социализмът се е пропил в целия Европейски съюз, Китай е заводът на света

Ивайло Пенчев, "Уолтопия": Социализмът се е пропил в целия Европейски съюз, Китай е заводът на света

© Анелия НиколоваРастеж от поне 1.8 на сто, разкриване на нови работни места, нови чуждестранни инвестиции, подобряване на бизнессредата, увеличение  - това са някои от заявките на управляващите за икономиката на България през 2014 г. Каква очаква да е тя един от успелите български предприемачи - Ивайло Пенчев, собственик на "Уолтопия" (Walltopia - производител на стени за катерене). Още в началото на годината компанията му сключи договор с китайски фирми на стойност 50 млн. долара за доставка на стени в следващите пет години.


Каква година се очертава за българската икономика, ако съдите по вашия бизнес?


- Аз съм бил цял живот оптимист и продължавам да бъда. С малки изключения – като периода на хиперинфлацията, например, животът и бизнесът ми вървят все по-добре. За нас тази година е ясна – тя ще бъде с около 50% по-добра от предишната, а миналата беше с 60% по-добра от предходната.
Какво ще се случи с България? Хората съдят за света по себе си. Имам чувството, че и в България нещата ще тръгнат добре. Виждам бизнеси, тръгнали от нулата, вкарвали са енергия в тях, и почти всички са добре. Въпреки неустойчивата политическа ситуация. Така че смятам, че нещата за компании като моята, които работят на външните пазари, ще стават все по-добри. Трудности винаги е имало, но съм по-скоро оптимист.


Какви са най-големите, според Вас, проблеми на бизнес средата в България?


- Най-големият проблем е, че масата хора вярват, че бизнес се прави чрез далавера, че който не е в схемата не може да прави бизнес...


Не е ли така?


- Аз, честно казано, не знам, защото нямам бизнес в България или по-точно е нищожен. И колкото повече си говоря с хора, които не са започнали от нулата, започвам да си мисля, че пък може би наистина да е така. Може пък наистина да има много корупция в България, до която аз не съм се докосвал. Това е най-лошото – да вярваш, че за да ти тръгне бизнеса, за да забогатееш, ти трябва да си по някакъв начин измамник.


Къде основно са клиентите ви?


- По цял свят, работим с 50 държави. Още не сме направили износа за Китай. Те са заводът на света, да изнесеш нещо на китаец хич не е лесно.


Така чрез Вашия бизнес в момента потвърждавате очакването на управляващите, че азиатският пазар е този с най-голям потенциал за българските стоки в момента ...


- Ние доста работим с Азия. Да, тя бумти. Напоследък ми е станало любимото място. Обаче трябва да се има предвид, че културната среда е различна, а българите не познават азиатската култура. По-лесно е за българския бизнес да работи с Европа, Северна Америка.


Вие как успяхте да продадете нещо на "завода на света"?


- Китай се променя. Богатите хора там не си купуват китайски дрехи и коли. Купуват си най-хубавото. А те имат огромна средна класа. Инвеститорите, които ни потърсиха, искат да имат най-доброто и тъй като ние сме най-добрите в нашия сегмент, те недвусмислено ни избраха. Така стана. Но на нас ни е сравнително лесно – писали сме си домашното цял живот, работили сме много и сега не ни е толкова трудно. Не всички са така. Но ако някой се труди системно, никой не може да го спре да успее. И всички, които го правят, са добре, въпреки спънки и правителства.


Какво може да е двигател на икономическия растеж в България през тази година?


- Икономическият растеж в България и по целия свят зависи от образованите хора и предприемачите. Трябва благоприятна за предприемачите среда. На всички е ясно какво означава това – ниски данъци, проста данъчна система...


Те са налице в България, а бизнес средата никой не я определя като особено добра ...


- Това е така, защото това не е са единствените условия, а освен това българите малко пътуват и много мрънкат. Не мисля, че българската бизнес среда не е много благоприятна. За смотаняците тя не е. Тези, които зависят от обществени поръчки, вечно ще са недоволни – докато техните приятели са на власт, ще са окей, но пък други ще мрънкат. Така винаги сред тези хора ще има мрънкачи и вероятно техният глас е най-силен.


За жалост, да, в България са малко такива компании като нашата – тръгнали от нула и работещи на чисто пазарен принцип. Фирмите, които работят на този принцип, вървят само нагоре. 80% от тях просперират. Тези, чиито клиент е държавата, или разчитат на европейски програми – ясно е, че те ще са вечните мрънкачи.

Ивайло Пенчев, "Уолтопия": Социализмът се е пропил в целия Европейски съюз, Китай е заводът на света

© Анелия Николова


Как гледате на намерението за реиндустриализация в България, макар и още да не сме видели ясна концепция за това... Знае се засега, че част от тези планове е съживяването на "Химко", има подобни идеи и за "Кремиковци"....


- Това са пълни глупости. Не е работа на правителството да твори индустрия.


Истината е обаче, че има програма за реиндустриализация и в рамките на ЕС, макар там да се имат предвид съвсем други неща...


- Целият ЕС е болен от социализъм. Тази криза започва да го сафирясва, което се наблюдава най-отчетливо във Великобритания и Германия, но социализмът попъпли навсякъде със страшна сила и той вреди. Реиндустриализация я разбираме тук държавата да се намеси – да национализира умрели от скръб предприятия или пък да определя области, които са приоритетни и да ги подпомага – и двете са свещени глупости. Ако някакъв бизнес в тази държава е витален, той ще си върви напред. Не е работа на политиците да решават коя икономическа област е най-приоритетна. Те просто не могат, не че са лоши и глупави. А може и да са. Но и най-умните да са, те не могат да познават пазара, не могат да преценят в коя област ще се появи предприемач с мерак, хъс и талант и ще победи останалата част от света. Така че бизнес средата трябва да е еднаква за всички, които са предприемчиви и държавата никъде да не помага и никъде да не пречи.


Аз иначе харесвам идеята за индустрията, обществата да не губят способностите си да произвеждат с ръцете си. Бледа мечта е концепцията 90 %  от икономиката да се движат от услугите. Западният свят изповядваше тази концепция дълго и прехвърляше индустрията в Китай. Какви са последствията? Китай стана най-силната индустрия в света, при това устойчиво. Там са всички индустрии, там са иновациите. Там, където има инженери, там се твори светът.


Отиде ли си кризата според вас?


- Не мисля. Фундаментът на кризата не е изчезнал. Тя е криза на мечтата за държава на благоденствието и докато тя съществува, кризата няма да си отиде. Когато хората мечтаят за благоденствие, се губи енергията им. Има огромна група, около 80% от хората, които не са амбициозни. Постигайки своето ниво, те стават доволни и щастливи. Тогава те нямат напън да правят каквото и да било. А с техническото развитие се осигурява приличен живот на повечето хора, което е характерно за развитите държави през последните 50 години. Все повече хора губят мотив да работят, научават така и децата си. Шири се една култура, която проповядва, че всички заслужават достойно съществуване - прекрасна мечта, но нелепа. Когато на неамбициозните и низшите духом задоволиш нуждите, те спират да работят и ние губим енергията на 80% от човечеството.


Аз, въпреки че съм богат, съм амбициозен и вечно недоволен. Амбициозните хора каквото и да постигнат, искат още, те движат света. А на другите трябва малко да им се отнеме, защото не трябва да бъдат изкуствeно задоволявани. Докато изкуствено се задоволяват потребностите им, ще има криза. Социалните разходи в света никога не са били толкова големи както са в момента. Азия бумти отчасти, защото там социална система няма или е много рудиментарна. Това прави Азия живо място. Там магазините не затварят в 18 ч., защото някакви социалисти казали, че така трябва да бъде. Хората работят по много и не се надяват, че някой ще се грижи за тях. Разликата между Запада и Изтока е огромна – там кипи от енергия и от мечти и амбиции, хората се трудят. Отиваш на Запад – едно заспало, едно спокойствие, един декадентски дух.


Не е ли малко крайно това твърдение за едва ли не премахването на социалната система?


- Насилствената социална система и солидарност според мен е рак.


Какво значи насилствена?


- Система, при която се взема от тези, които много работят и се дава на онези, на които не им се работи.


А какъв е другият начин за организацията й доколкото има хора, които обективно имат нужда от грижи?


- Ако тя е доброволна като Червеният кръст, например. Такава система е здравословна. Фондацията на Бил Гейтс и останалите милиардери също е ненасилствена. Успешните предприемачи имат отговорност за служителите си освен това. Оставени сами на себе си те създават такива организации, които обгрижват хората. Не е имало социална система по време на турското робство в България, нали? А да знаете някой да е умирал от глад по това време? Макар че има голям патос в обществото да се говори колко много са страдали едно време хората. Ако е имало човек с недъзи в едно семейство, то е поемало ангажимент за него. Социалната система отнема отговорността от хората и я прехвърля върху държавата. Всъщност на практика я прехвърля върху предприемачите, защото те създават блага, те дърпат каруцата. Предприемачите трябва да се грижат за всичко в социалните държави. А ако България стане едно място без кал и асфалтираме пътищата, предприемачите ще дърпат много по-силно каруцата.

Ивайло Пенчев, "Уолтопия": Социализмът се е пропил в целия Европейски съюз, Китай е заводът на света

© Цветелина Ангелова, Капитал


Безработицата е един от най-видимите ефекти от кризата. При Вас наемате ли нови служители?


- Постоянно наемаме нови хора. Около 500 души работят в цялата група. И аз да не ставам мрънкач, но проблемът е, че няма квалифицирани кадри. Берем плодовете на едно загубено поколение. По време на прехода всички ценности девалвираха – като любознание, родолюбие и др. Няма общество, за което тези ценности да не са важни. Сега има едно ужасно необразовано, немотивирано и чалгаджийско поколение. То не иска да повярва, че единственият начин да се чувства добре, е да е полезно на околните. Няма друг начин. Ако не си полезен, никой няма да ти плати 2 стотинки. А това става само с труд. Хората не вярват, че е така, а смятат, че за да забогатееш, трябва не да създадеш стойност, а да присвоиш стойност. И ето каква е културата сред 80 на сто от населението – трудолюбието изчезна. Хората не се гордеят от това, с което се занимават. Това не е само български проблем, все пак.


На Вашия бизнес как му се отрази кризата?


- По време на кризата ние растем по-бързо откогато и да било. И има причина да е така. В периоди на криза има концентрация - хората губят доверие и избират най-добрите. Към тези, които са по-слаби,  доверието към тях намалява. Това е едната причина да дръпнем напред, а другата е, че просто сме  добри и полагаме усилия. Конкурентите си побеждаваме с по-добър продукт, нямаме социална култура в компанията. Само енергични и трудолюбиви хора се задържат тук.


Напоследък имаше няколко значими сделки у нас, при които български компании придобиха чуждестранните, представени на местния пазар. Това "побългаряване" положително обстоятелство ли е?


- По-скоро не. Каква е причината обаче? Едната е ниската платежоспособност в България. Самият аз нямам бизнес тук, защо да очаквам, че едни германци ще са много заинтересовани да са представени тук? И, разбира се, местните играчи остават. Тези, които не могат да бъдат глобално представени, са локално заинтересовани. А глобално представените заради кризата имат ограничени ресурси и те ги насочват там, където могат да изкарат най-много пари. България не е това място като клиентска база. На практика тези процеси показват, че България обеднява.


Никой не развива икономиката освен предприемачите. Ако те започнат да работят, ще се вдигнат заплатите и това ще увеличи потреблението. Всички планове на политици и икономисти трябва да минат през тази призма – какво да се направи, че България да е добро място за предприемачите. Едно нещо има България и то трябва да се пази – ниските данъци и проста данъчна система и от там нататък трябва да се създават следващите неща. Да се подобри образователната система.


Какъв е механизмът да се подобри образованието, защото към момента няма ясна концепция?


- До сегашното му състояние се стигна заради неелитарността на българския народ. Има лошо отношение към учителите, те не са на почит. С развитието на социалните системи се стига до тук. Ако аз мога да съм тъп, неспособен и да живея добре, защо ми е да съм умен? Когато има социална система, която прави и ленивите достойно съществуващи, е така. А учителите са най-важните хора в обществото – трябва да им се повиши статусът. Колкото са ни важни учителите, толкова са ни важни децата. А народът е незрял в този смисъл. Но това не може да стане от днес за утре и не е работа само за едно правителство.


Обмисля се написването на нов закон за публично-частното партньорство. Какво трябва да предвижда той?


- Да има такъв закон е смислено, но трябва да сме внимателни, защото под тази форма се правят масово измами. Не само в България. Изумявали са ме неща, които се случват по тази линия в западния свят. Например, проекти, при които без какъвто и да е търг, терен в най-хубавите части на града се дава на една компания да направи тя бизнеса си под предлог, че той е много полезен за обществото. И това по съответния закон за публично-частното партньорство. Общината решава, че това е хубавият бизнес. Публично-частните партньорства, според мен, масово са далавери. Така че не съм против това, но съм против начина, по който се случват. В момента не мога дори да се сетя за случаите, в които да е приложим този закон. Ако някаква дейност има приход, тя е бизнес, следователно има предприемач, който се интересува от този бизнес. Защо му е нужно публично-частното партньорство. А ако нещо не е печелившо, по-добре да не съществува. Но пък може да не съм прав, защото не съм се занимавал с това.


Участвахте в протестите срещу правителството. Защо, според Вас, те отшумяха от само се бе си?


- 20 дни поред ходих. Отшумяха, защото нямаха лидер, който да е смел, да излезе с позитивно послание. Те бяха негативни. Това беше гневът на народа. Да, гневът е силен двигател, но хората, които протестираха, не разпознаха нещо позитивно в него и се разотидоха. И аз се почувствах по същия начин. Не се появи нищо ново. Старите играчи се опитаха да се възползват и това е. И никого не обвинявам за това, защото ако съм толкова недоволен, да бях станал аз лидер.


Обществото е неузряло. Все още няма хора, които имат качествата, жаждата да променят света, а са доволни от това, което са постигнали. Защото първо трябва да си променил себе си, за да променяш света. Такива  ще се появят сред групата на хората, които са успели в бизнеса си, решили са си собствените проблеми, чувстват се успели и тогава енергията я вкарват, за да помогнат и на околните. Такива хора още няма. Те все още помагат на себе си. Има много богати хора в България, но аз не говоря за тях – те не създават стойност, а изземват стойност. Този тип хора няма да станат обществени лидери. Но такъв е моментът в България.


Какви са ви новите бизнес идеи?


- Не спираме да се захващаме с нови бизнеси, предимно за външния пазар. Сега стартирахме платформата бизнес Auxionize. Тя ще стане толкова голяма колкото Google и eBay, взети заедно. (Смее се на смелото си твърдение - бел. ред.). В момента няма платформа за обратни търгове (наддаване, при което всеки следващ участник в него трябва да обявява по-ниска от предложената вече цена – бел. ред.), а цялото световно предприемачество има фундаментален проблем - как да мотивираш хората, които купуват за теб, да го правят мотивирано в твоя полза.


Всякакви схеми съществуват за решаване на този въпрос и сме опитвали, но не работят. Поставят се таргети срещу бонуси. Но флуктуациите на пазара са много големи и непредсказуеми и не можеш да предвидиш как ще купуваш нужните ти материали и суровини. Другият фундаментален проблем е, че амбициозните хора никога не стават купувачи, а продавачи. И какво се случва - срещу едни агресивни продавачи стоят не толкова амбициозни купувачи. Продавачите в една такава схватка винаги са по-добрите. С едно изключение – търговските вериги – при тях е обърната схемата. И така сделката винаги е в полза на продавача.


Съвременните технологии обаче дадоха възможност за решаването на казуса. Ако искам да купя нещо, пуска се запитване в тази платформа и заявката се вижда от целия свят и всеки може да даде оферта. Така заявката ти отнема две минути, вместо до всеки търговец да пишеш мейл и производителността на труда се качва в стотици пъти.


Стартирахме вече платформата за транспортни услуги засега само за България и имаме вече осъществени търгове, при които цената е било "подбита" 10 пъти. На практика по този начин купувачът става принцесата, за чието сърце се бият рицарите. И много важно - вкарва се пълна прозрачност за висшия мениджмънт на компанията - дали е избрана най-добрата оферта, дали срокът й е оптимален и т. н. Това ще е много болезнено за купувачите и за техните мениджъри, особено когато са в роднински отношения, но трябва да променим начина, по който хората мислят.


Ще има и версия за потребители, които ще обявяват търг, ако искат да си купят нещо, а търговците, които го предлагат, ще трябва да поддават. Вече младите хора не пазаруват от магазините, те ги ползват само за шоу рум.


Когато свършим с тестовете в България, ще представим официално платформата в Калифорния, в Силициевата долина, защото все пак става дума за технологичен продукт и искаме там да го представим.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (257)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Браво на момъка - единствената задача на политиците е да слушат такива поредприемачи и да мислят само и единствено да им създават условия за развитие, а не да им пречат.
  А у нас от НС и правителството се леят само обратни тези.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3619 Неутрално

  Прочетох и разбрах,че от Ивайло Пенчев по голям капиталист в света няма.Пожелавам му много успехи в бизнеса и да не се взема толкова насериозно,няма как да си наясно с всичко случващо се по света.

 3. 3 Профил на Maradona
  Maradona
  Рейтинг: 517 Неутрално
 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Да се пробва в България, да се види какво и колко го може, а като му е кофти матряла, да внесе от вън малко матрял и да си обучи и квалифицира матрял.

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3063 Неутрално

  Китайците са казали: „Ако искаш да спечелиш за 1г -посади ориз,ако искаш да спечелиш за няколко г. -посади дърво,ако искаш да спечелиш бъдещето заложи на образование.“

 6. 6 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Прав е , ние от единия социализъм та в другия . Като махало :-/

 7. 7 Профил на Hristo Athom Yordanov
  Hristo Athom Yordanov
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Колкото повече такива хора има в България - толкова по-добре!

  "Being second is being the first one of those who lose" A. Senna
 8. 8 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 627 Весело

  [quote#2:"chicago514"]Прочетох и разбрах,че от Ивайло Пенчев по голям капиталист в света няма.Пожелавам му много успехи в бизнеса и да не се взема толкова насериозно,няма как да си наясно с всичко случващо се по света.[/quote]

  Колега, не очаквах тези думи от твоята уста! Напълно съм съгласен!

  Радвам се на човека, но звучи "Аз съм пресупял и богат, а вие сте гниди..."

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 9. 9 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 515 Весело

  Дам бизнеса му е перфектен. Има поглед върху цялата световна икономика с тия стени за катерене.

  "Не е работа на политиците да решават коя икономическа област е най-приоритетна. "

  Разбира се. Аз лично започвам строителство на космически кораби и в частност на космодрум. Държавата няма да ми се меси нали ? Няма да ми вика, че няма място за космодрум. Пък и няма да ми вика, че производството е меко казано нехигиенично, а изстрелването е доста проблематично за околните примерно селца. А също така ще си отворя завод за обогатяване на уран. И държавата няма да ми се меси нали ?

 10. 10 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  "Целият ЕС е болен от социализъм. Тази криза започва да го сафирясва, което се наблюдава най-отчетливо във Великобритания и Германия, но социализмът попъпли навсякъде със страшна сила и той вреди"

  + за това мнение.
  Европа с криворазбраната си социалност произведе лениви поколения, възпитани с мисълта,че могат да не работят,защото щедрата социална система ще се погрижи за тях.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  Имам чувството, че по пътя на най-малкото съпротивление от себе си се наложи някакъв икономически консенсус в България, който се изчерпва с няколко негласни джентълменски споразумения:

  1. Ще ви прибираме 1/3 от заработеното за данъци и осигуровки, ама само до размера на максималния осигурителен доход

  2. Нагоре от него данъкът ще бъде само 10%

  3. От обществени поръчки не чакайте нищо - тук картите са раздадени

  4. От социалните системи също не очаквайте нищо - ни в детска градина ще има място за детето, ни в добро държавно училище има шанс, освен ако не е гений и не попадне в 2-3 елитни такива, ни в болницата ще лежите с по-малко от 8 души в стая...

  5. Така че, бачкайте си спокойно, търсете си външни пазари, до 2400 лева 1/3 фира, над тази сума - само 10%. Детска градина, училище, лекар - в брой

  Така добре ли е за всички? Мир тогава!

  (И така става, с малката подробност, че няма ли реформи, т.нар. "непроизводителни слоеве на населението" се възпроизвеждат 1:1 и в следващото поколение)

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 12. 12 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Най-големите капиталисти в България са социалисти.Това всъщност обърна с главата надолу целият преход от самото му начало. Като притурим и това, че комунизмът беше форма на руският империализъм, а като цяло ние българите не сме осъзнали историята си, какво има да се чудим на днешното си състояние ...

 13. 13 Профил на chushka
  chushka
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Имам усещането, че това интервю е на няколко месеца, а що се отнася до " Auctionise " да си бяхте направили труда, да разберете, че се изписва Аuxionize. И все пак е хубаво, по-често да четем мотивиращи статии.

 14. 14 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1006 Любопитно

  Нека ,нека се случват идеите ,когато са много добри сами ще се докажат. Но само да вметна има някой неща който не могат да пораснат без акушерство,като децата ни на пример,трябва ли да се раждат децата като едно време и само най-устойчивите да имат право на живот /та така с липсата на социално/.
  Но като цяло адмирирам възгледите на Ивайло и се радвам ,че го познавам

 15. 15 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  Отдавна съм на мнение, че сегашната "сациална" държава само ограбва хората! Около 31% са "социалните осигоровки, от които половината отиват за издържане на персонала, който ги преразпределя! Ако тези пари остават в хората, те директно ще си издържат родителите и няма да има нужда от пенсии, НОЙ, и служители в Сметната палата, които да ги контролират! Маса сгради пълни с чиновници, с отопление, ток, климатици, леки коли, горива и всичко това за сметка на хората! Същото е и за Здравната каса! Който е болен, да си плаща! Може да се застрахова, да си направят кооперация, или директно от джоба си! Но с този "данък здраве", се вижда, че сме до никъде! Колкото повече събират, толкова повече не стига!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 16. 16 Профил на datalove
  datalove
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Този говори пълни глупости. Тезите, че западния свят ставал твърде социален... Вижте САЩ например, където увеличението на производителността на труда изобщо не корелира със стагнацията и дори спада на покупателната способност на работниците, където нямат отпуски и здравната им система е безумна...
  Не, предприемачите не създават благата. Те много искат да бъдат наричани "job creators" и са такива, но защо тогава претендират да са и "wealth creators", след като това очевидно са работниците? Пропастта между бедни и богати расте постоянно в западния свят.

  Да, грижата за работниците може да бъде поета от предприемачите когато има адекватно заплащане и социални придобивки - най-известните примери са Google, SAP. Но в неговата фирмичка специално заплатите са доста мизерни.
  Тези митични мързеливци които не са способни и трудолюбиви и само искат със сигурност съществуват, но съществуват и експлоататори като този господин, който има доста завишена представа каква е стойността му за обществото.

  Истината е по средата - трябва хората свободно да правят бизнес, но държавната регулация изобщо не е такова зло, стигат да е прозрачна и справедлива.

 17. 17 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Евала!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 18. 18 Профил на Super GUAPO
  Super GUAPO
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#4:"442"]
  Да се пробва в България, да се види какво и колко го може, а като му е кофти матряла, да внесе от вън малко матрял и да си обучи и квалифицира матрял.[/quote]
  Ей типичен българино!!!!! Уолтопия е 100% българска компания, и работи с матрял..."ЧЕТИ ПРЕДИ ДА ФОРУМСТВАШ"

  SUPERGUAPO te SALUDA
 19. 19 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 685 Любопитно

  Харесвам интервюто Ви г-н Пенчев. Много съм горд, че и у нас има хора мислещи като Вас, работещи като Вас и успели, като Вас. Примерът Ви трябва да бъде разясняван както на подрастващото поколение, така и на провинциалните неудачници, зомбирани с мантрата "държавата трябва да ни дава". Всички общества имат нужда от човек с десни възгледи, като Вас, в личностният си баланс. Нямам нищо против сега, след като сте постигнал това положение и състояние, да се включите и занимавате активно с политика в България.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 20. 20 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  "Хората не вярват, че е така, а смятат, че за да забогатееш, трябва не да създадеш стойност, а да присвоиш стойност"

  В това изречение е събран целия ни Преход...
  У нас, в началото на демократичните промени, "бизнесмените" натрупаха ударно капиталите си чрез присвояване.
  Постепенно се утвърди мисленето, че ако някой иска да успее не му е необходимо да се труди, а само да познава точните хора,или да има бухалка и застрахователно дружество.
  После,"бизнесмените", угоени с разпределените от соца ресурси, продължиха с мимикрията на капитализъм,разчитайки на държавната хранилка и публичните стредства, за да поддържат съществуването на своя бизнес.
  Хубавото е, по - кадърните и амбициозни хора, решили да рискуват оставайки в България, започват да разплитат тая мрежа (макар и трудно).
  Иначе, някой от нещата в интервюто са доста пресилени,но наред с тях има казани и много истини.

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 21. 21 Профил на datalove
  datalove
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Разбираемо, че му харесва толкова Китай, където хората се спукват от работа за мизерно заплащане и където във фабриките на Foxconn например има метални мрежи, за да улавят самоубиващите се заради това мизерно съществуване хора.

 22. 22 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1416 Неутрално
 23. 23 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Вярно е, че само с бачкане залудо няма да стане.

  Ето вчера примерно гледах репортаж за Карадере и местните селтаци се оплакваха, че хипитата се перяли на селската чешма.

  Ама никой не се сеща да сложи няколко перални с монети в мазето си и да печели от хигиенизирането на хипитата.

  Или просто да им взима по някой лев за почистване на плажа- не мутренски, а човешки, тип- здравейте, дайте да ви помогнем с боклука.

  Обаче искат примерно лъскави туристи и инфраструктура наготово, без проява на въображение и предприемчивост.

 24. 24 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#4] от "442":

  ама защо човек трябва да яде развалено русенско варено, за да може да поиска после да му смени рецептата и да добави гъши дроб вътре?

  като на човек му се яде гъши дроб, отива и си купува гъши дроб.

  един живот живеем. защо трябва да минем през всички грешки и решаването на всички проблеми в историята ни, за да се научим как да правим правилно нещата?!?

  в интервюто си е казано: оцеляват само най-добрите, най-качествените, най-бързите, най-евтините, най-адаптивните, най-най-най. и еволюцията и пазарната икономика подпомагат това

  РЕФОРМИ !
 25. 25 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Анализът му за чалга-поколението е много точен. Дори меко се е изразил. Това си е направо циганизация на поколението!

 26. 26 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 902 Любопитно

  До коментар [#18] от "Super GUAPO":
  [quote#18:"Super GUAPO"]Ей типичен българино!!!!! Уолтопия е 100% българска компания, и работи с матрял..."ЧЕТИ ПРЕДИ ДА ФОРУМСТВАШ" [/quote]


  Какви са най-големите, според Вас, проблеми на бизнес средата в България?

  - Най-големият проблем е, че масата хора вярват, че бизнес се прави чрез далавера, че който не е в схемата не може да прави бизнес...

  Не е ли така?

  - Аз, честно казано, не знам, защото нямам бизнес в България или по-точно е нищожен. И колкото повече си говоря с хора, които не са започнали от нулата, започвам да си мисля, че пък може би наистина да е така.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 27. 27 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  [quote#15:"lz2"]Около 31% са "социалните осигоровки. Ако тези пари остават в хората, те директно ще си издържат родителите и няма да има нужда от пенсии[/quote]

  Именно. Не може да има такава социална система, която да подкрепя 50% от населението под някаква форма. Като се сметне, че хората живеят в домакинства, както и че има междуроднинска солидарност по пряка и съребрена линия, ще излезне че държавата буквално взема от сина, за да даде на майката и на жената, или обратното - от майката на 25-то число, за да изплати детски надбавки на 5-то число. И всичкото това е съпроводено с голямо биене в гърдите, колко много се прави за народа.

  Ако погледнем примера от статията, как всеки правел софтуер за продавачи, но никой - за купувачи, то в политиката е същата работа: всеки казва, колко ще раздаде. Никой не казва, колко ще се въздържи да изземе. Дори уж-десни партии като РБ си правят такива най-тънки кръчмарски сметки, че е по-перспективно да се целят в 2% от 6 милиона пролетарии, вместо в 50-60% от 200 хиляди души глобализиран бизнес, независим от държавната хранилка.

  Към това добави, че 1/2 от данъчните приходи са от ДДС, което пък се събира на 80% от масовия потребител. Като теглим чертата, се оказва че държавата раздава едни пари и от тях 20% си ги събира пак.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 28. 28 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Поздравления за Ивайло Пенчев,тръгнал от кота нула.Много иновативен е и има криле,защото бизнесът му се осъществява извън България!Желая му да продължи мечтите си и да е все така успешен.

  Tony
 29. 29 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  По време на Турското робство у нас а и не само у нас, тогавва, дестката смъртност е била много висока, а средната продължителност на живота - доста по-ниска.
  Така, че от глад ако не са измирали( може би), това сигурно е било, защото вече е имало друго отсяване на слабите.
  Когато един проблем се реши, на негово място излизат няколко нови...

  Birds of a feather flock together.
 30. 30 Профил на Super GUAPO
  Super GUAPO
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#26] от "navy":
  Едва ли аз мога да кажа със сигурност... но някои от факторите са:
  Липса на постояннство, липса на дългосрочно обвързване с поставените цели... липса на коопериране, жажда за бързо забогатяване...за съжаление повечето фактори са свързани с историческа липса на предприемаческ традиция...
  Работил съм за Пенчев, и лично съм недоволен от заплащането например..., но подяволите този човек добавя близо 300% стойност на шперплат, превръща го в ултимейт фашон тренд, развива нови продуктови лини, внедрява иновации, стори заводи... и да тръгнал е от 0... този човек трябва да бъде слушан, защото наистина знае какво прави.

  SUPERGUAPO te SALUDA
 31. 31 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2838 Неутрално

  За феновете на "Държавата" дето трябва да регулира, храни, подкрепя, индустриализира и каквото там ви хрумне да им напомним, че има държави всякакви.
  Реалността е, че нашата Държава е от по-бамбашка тип.
  Преди да я натоварваме с отговорности първо трябва да се приведе в приличен вид. И чак тогава може да почнем да си говорим за вдигане на данъци, осигуровки и пр.
  В Държавата на Моника, Местан, Волен Руский Княз Православен и подобните им колкото и да ни се иска Швеция няма как да се получи.
  Така че - първо оправяме Държавата и после я товарим с отговорности.

 32. 32 Профил на z82
  z82
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Дневник първо прочетете в Работодателбг какво пише за този човек и колко БГ закони нарушава после му вземайте интервюта

 33. 33 Профил на angelats
  angelats
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Така като гледам, на една голяма част от коментиращите тук явно им се работи в китайски условия - бачкане по над 12 часа на ден, натъпкани в разни килийки по не знам си колко човека, няма отпуски, няма почивни дни, няма ходи ми се до WC-то, нито обедна почивка...
  Да му имам разбиранията на този!

 34. 34 Профил на angelats
  angelats
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#30:"Super GUAPO Работил съм за Пенчев, и лично съм недоволен от заплащането например..., [/quote]
  Ей така се богатее...
  Лично аз мисля, че грешката на ЕС беше в това, че се допусна изнасяне на цялото производство в страни, където работната ръка е евтина. Работните места тук се закриват, доходите на хората спадат неимоверно много, а се очаква да купуват стоки на супер завишени цени, с оглед на разхода направен за производството им. Виждала съм фактури на редица големи и яке с цена на фактурата 40 евро, после се продава в магазина за 300...

 35. 35 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Ужасно пресилено и арогантно изказване. Човекът казва и много верни неща, браво за което, но можеше да си спести някои квалификации... А направо беше "върхът", когато казва категорично, дали някой купува от магазин или го използвам само като шоурум... Както и да е, според мен в такъв сериозен сайт като се дава интервю, не е зле, да се изказва човек по умерено с елегантно.

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 36. 36 Профил на Въглерод
  Въглерод
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Дневник седят-седят, па треснат интервю с Пенчев. Стига с тоз Пенчев бе! Другите от редколегията приятели бизнесмени нямат ли?

 37. 37 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2314 Весело

  "Може пък наистина да има много корупция в България, до която аз не съм се докосвал. Това е най-лошото – да вярваш, че за да ти тръгне бизнеса, за да забогатееш, ти трябва да си по някакъв начин измамник.”

  Е, хайде холан!
  Навремето Дж. Бейкър, бивш държавен секретар на САЩ, отговори на Горбачов с анекдота за пианистът, който свири във фоайето на бардак и не подозира какво се върши по стаите на горния етаж...
  Та така и Пенчев се е поизхвърлил ...леко!

  I Want To Believe
 38. 38 Профил на tak40309320
  tak40309320
  Рейтинг: 233 Неутрално

  По езика се познават много неща. Човекът е параноик естествено, но е и с ниска култура, и беден речник.

  има хора с много профили, има и профили които се ползват от много хора
 39. 39 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Крайно оскърбително зловоние се носи от това интервю с 'амбициозния предприемач'! Ето някои примери:

  ''Шири се една култура, която проповядва, че всички заслужават достойно съществуване - прекрасна мечта, но нелепа. Когато на неамбициозните и низшите духом задоволиш нуждите, те спират да работят и ние губим енергията на 80% от човечеството.''

  А тук спях да чета:

  ''Насилствената социална система и солидарност според мен е рак.
  ---------
  Система, при която се взема от тези, които много работят и се дава на онези, на които не им се работи.''

  Самодоволният господин-'който-много-работи' няма време и съчуствие за онези-'на-които-не-им-се-работи'! И какъв е нечуваният му принос за живота и икономиката на България?
  Да вземе да се хвърли от стените за катерене, които произвежда фирмата му!

 40. 40 Профил на Vasko Hristov
  Vasko Hristov
  Рейтинг: 233 Весело

  Хайде да разкаже малко за огромното текучество във фирмата му, както и за смешното заплащане на работниците, които работят в чужбина, заплащане под социалния минимум в повечето страни на ЕС ?

 41. 41 Профил на stierlitz
  stierlitz
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Сега има едно ужасно необразовано, немотивирано и чалгаджийско поколение. То не иска да повярва, че единственият начин да се чувства добре, е да е полезно на околните. Няма друг начин. Ако не си полезен, никой няма да ти плати 2 стотинки. А това става само с труд. Хората не вярват, че е така, а смятат, че за да забогатееш, трябва не да създадеш стойност, а да присвоиш стойност. И ето каква е културата сред 80 на сто от населението – трудолюбието изчезна.
  Така е, за жалост.

 42. 42 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  "Система, при която се взема от тези, които много работят и се дава на онези, на които не им се работи."

  Надушвам Eau de Ayn Rand.

 43. 43 Профил на Dimitar Pehlivanov
  Dimitar Pehlivanov
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "...след като сте постигнал това положение и състояние, да се включите и занимавате активно с политика в България..."
  От всеки успял бизнесмен не става политик, де да ставаше, иначе винаги могат да се намерят 20-30 успешни и креативни предприемачи, които да застанат начело на държавата.
  Интервюто наистина е интересно и този човек е прав, но само и предимно за сферата на бизнеса. Той забравя, че има много т.нар. "обществени" професии, които са въпрос на държавен монопол (съдия, следовател, прокурор, военен, полицай, дипломат, пожарникар....), при които има кариерен и финансов таван! При тези професии финансовият резултат не може, и което е по-важно, НЕ ТРЯБВА да бъде мерило! Дори и учителя, за който иначе правилно казва, че трябва да се уважава, има някакъв своеобразен таван. Какво да стане "повече" един учител, който е достигнал до върха в кариерата (старши, главен или там какъвто и да е) и какви амбиции да има, за какво? Да стане министър на образованието ли, директор на училище ли? Или една акушерка, какво повече да се развива, болница ли да си купи?
  А това "...а ако нещо не е печелившо, по-добре да не съществува..." е прекалено крайно дори за мен, който иначе съм човек с десни убеждения...
  Та да се върна на началото - не от всеки добър бизнесмен и печелещ човек става добър ПОЛИТИК, да не говорим за ДЪРЖАВНИК!
  Иначе евала, нека се развива в своята си област и да успява!

 44. 44 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  И за да обясня: Люк Скайуокър не се оплаква, че му се налага да се бие заради всички във Вселената, които не си дават достатъчно зор. Той знае, че щом му е дадено много, и много ще се иска от него. Предприемчивите и работливите, замаяни от обективизма, страдат от илюзията, че всичко е тяхно постижение, без да броят невероятния си късмет да са се родили на правилното място и да са психически и физически здрави.

  Колкото до тези, които не са доволни от материалните постижения и винаги искат още...имаме една планета, а въпреки прогреса, човешкият живот си остава библейските 70 години. Понякога е нужно да се поспреш малко.

  Или както е казал К. С. Луис, важните моменти са приятелски разговор и вечери пред огнището за мъжа и жената. Ако една система не се стреми да създава повече такива моменти, то от нея няма смисъл.

 45. 45
  ****

  Мненията на потребителя Кентавър бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 46. 46 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Шири се една култура, която проповядва, че всички заслужават достойно съществуване - прекрасна мечта, но нелепа."
  Да, абсолютно погрешно, но разпространено схващане. Всички сме равни - санитари и инженери, всички имаме право на едни и същи придобивки, въпреки че приносът на едните и другите е в пъти различен.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 47. 47 Профил на mun_cho13
  mun_cho13
  Рейтинг: 407 Весело

  Ивайло, РЕСПЕКТ !!!
  Дневник, добро попадение - продължавайте да търсите и давате трибуна на подобни "немрънкащи" хора.
  Не че не можете сами да се сетите, но Иво ви е дал "опорно"-отправна точка - хора, които са развили сами бизнеса си, работят на световните пазари, но са запазили произведствена база в България. Аз се сещам за софтуерните фирми, но се надявам да има и други добри изключения ...
  Наслука !

  Led Zeppelin Forever !!!
 48. 48 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  великолепно интервю! друго си е когато някой нарича нещата с истинските им имена. омръзна ни от страхлива дипломатичност и коректност, за да не обидим някой. Ивайло Пенчев винаги е такъв, при него няма преструвки.
  само заглавието което сте избрали според мен не е добро. трябваше да изберете позитивен цитат за предприемачеството, примерно че е единствен създател на блага. заради това заглавие сега комунистите и троловете ще обявят победа на социализма, а посланието на интервюто е точно обратното.

  Истината ни прави свободни.
 49. 49 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  До коментар [#46] от "Lady Zeppelin":

  Оригиналното виждане е, че не всички заслужават еднакви големи придобивки и мечти.

  Но оттам лека-полека се стига до грешното виждане, че някои хора са си заслужили лошото състояние и не трябва да им се помага да се измъкнат.

  Не знам на успелите каква им е файдата от такова стратифицирано общество. Обикновено такова обществено устройство завършва с рязане на глави, и то честичко пада главата на елита.

 50. 50 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Да произвеждаш стени за катерене и да се мислиш за връх на предприемачеството е направо смешно. Ще му се никой да не му се бърка и да експлоатира хората без последствия. Но светът вече не е в домарксовата епоха и съществува социална система и преразпределение на общественото богатство, което никак не му отърва. Държавата му пречи да става все по-богат, а другите все по-бедни. Такива сме ги чували, те" риват" и ритат срещу социалната държава, защото трябва да плащат данъци и социални осигуровки. Алчността на хомо сапиенс е безмерна.

 51. 51 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Насилствената социална система и солидарност според мен е рак.

  - и според мен. настоявам веднага за шокова терапия - незабавно премахване на задължителното социално и здравно осигуряване. социалните плащания на съществуващите пенсионери за определен период да се финансират от данъци и някакви национални фондове - сребърен, златен (ако волен успее да изгърби дънди-май-прешъс), а след това - само от данъцци. определено 5-10 години ще има скърцане на зъби, но поне ще се изчисти рака от нашата система ....

 52. 52 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#50] от "apolitichna":

  Не забелязах да пише някъде, че се мисли за връх на предприемачеството..

  Birds of a feather flock together.
 53. 53 Профил на Super GUAPO
  Super GUAPO
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#50:"apolitichna"]Да произвеждаш стени за катерене и да се мислиш за връх на предприемачеството е направо смешно. Ще му се никой да не му се бърка и да експлоатира хората без последствия. Но светът вече не е в домарксовата епоха и съществува социална система и преразпределение на общественото богатство, което никак не му отърва. Държавата му пречи да става все по-богат, а другите все по-бедни. Такива сме ги чували, те" риват" и ритат срещу социалната държава, защото трябва да плащат данъци и социални осигуровки. Алчността на хомо сапиенс е безмерна.[/quote]

  Бля Бля Бля... Жено, какво произведе последната година и колко "социални" "поста" написа????? Аман от мрънкачи за справедливост!

  SUPERGUAPO te SALUDA
 54. 54 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  [quote#51:"stoner_boner"]. определено 5-10 години ще има скърцане на зъби, но поне ще се изчисти рака от нашата система .... [/quote]

  Т.н. "социална система" си е начин за ограбване на 1/3 от доходите на хората и пилеенето им! Файда-йок, казано на майчин език! Как преди 09.09.44 год. 80% от хората не знаеха думата " пенЦия" и живееха далеч по-добре от сегашните пенсионери! С тия соцпростащини и чугуните, които им робуват, ще сме все бедни, ако не вземем да ликвидираме всичко, що е соцЯлно! Държавата да поеме инвалидите-сираци и съвсем самотните стари хора и до там! Другите да си си плащат в семейството а не през държавата! Ако вземам 1 000 лв, държавата ми взема 310 уж да плаща на майка ми. Похарчва 150 и до майка ми стигат 160 лв, вместо аз да си и давам 310лв.! Е те това не разбирам!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 55. 55 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  [quote#53:"Super GUAPO"]Бля Бля Бля... Жено, какво произведе последната година и колко "социални" "поста" написа????? Аман от мрънкачи за справедливост! [/quote]

  За чугуните "справедливост" е да вземат изработеното от умните и предприемчивите и да си го присвоят! Ама дали е справедливо за тези от които вземат, ХИЧ НЕ ГИ Е ЕНЯ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 56. 56 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  [quote#16:"datalove"]Вижте САЩ например, където увеличението на производителността на труда изобщо не корелира със стагнацията и дори спада на покупателната способност на работниците[/quote]Причинита не е в американския капитализъм, а в информационната революция. Тя прави неквалифицирания труд в значителна степен излишен. Печелившите са малцинството, които имат подходящи умения (ИТ, математика, статистика), губещи са всички останали. По-последни данни средната заплата на програмист в САЩ вече е по-висока от тази на лекар. И разликата ще се увеличава. Дори и даси сред единия процент най-богати, ако инвестираш в бизнес неприспособен за информационната революция ще загубиш.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 57. 57 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  [quote#21:"datalove"]Разбираемо, че му харесва толкова Китай, където хората се спукват от работа за мизерно заплащане и където във фабриките на Foxconn например има метални мрежи, за да улавят самоубиващите се заради това мизерно съществуване хора.[/quote]Пак са по-добре от нас. У нас на всеки ъгъл би следвало да има пожарогасител. Ама няма. Така, че не ги оплаквайте китайците - по-добре от нас са. И все по-напред дръпват.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 58. 58 Профил на mayorista
  mayorista
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Какво мотивиращо, див капиталист без никаква социална чувствителност, искащ богатите да неплащат никакви данъци. Няма да стане.

 59. 59 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 525 Любопитно

  НЕколко въпроса,които произлизат от статията и които ВЕЧЕ задавахме на прословутите *лондонски царски юпита*:
  - колко часа трябва да е работния ден!
  - трябва ли да има почивки през работния ден?
  - какви са заплащанията във фирмата,как се формират и дали РЕДОВНО се получават?
  - тъй като ЗАКОНЪТ си казва думата по въпроса за здравните и пенсионните осигуровки,к,во правим?

 60. 60 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  "ако инвестираш в бизнес неприспособен за информационната революция ще загубиш."

  Освен хора, дето са "двигатели на прогреса", трябва да има и хора- спирачки, които далновидно да правят такива неща, че човечеството да не се запъти за пореден път с огромна скорост в грешната посока.

  В тоя смисъл, днешните млади юпита от айти сектора и big data накрая пак ще опрат до лекари. А най-накрая ще опрат, като всички, и до гробарите.

 61. 61 Профил на mayorista
  mayorista
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да, дай цял живот да работя и после да умра, това е смисълът на живота - да бъхтиш за тоя дето духа, аман от капиталистически амбиции!

 62. 62 Профил на mayorista
  mayorista
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тоя е пълен нещастник, човек има нужда от почивка, а не цял живот да е предан на капиталистическият му задник, трябва да има условия на труд, а не да работиш от сутрин до вечер и да се скъсваш за някакви си 300 евро и този тип ще ми хвали Китай която както я нарече наистина е фабриката на света, но в нея работят робиза да хранят най-богатият процент, проверете индекса на джини за Китай.

 63. 63 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  На мен нещо не ми се връзва уравнението. Първо, ако хората са гладни, това не е гаранция, че изведнъж ще станат предприемчиви и изобретателни. Тоест ще станат, ама може да е в негативна посока. Както е казал народът- сиромах човек, жив дявол.

  Второ, ако няма система за осигуровки, а всеки следва да се грижи за родители и жени с малки деца като форма на лична отговорност, това пък ще постави прът в колелата на дивия капитализъм с непрекъснат растеж на консуматорството- просто защото повече хора няма да работят, семействата ще се заздравят и на преден план може да излязат други ценности.

  Трето, вид продуктивност е да налееш пари в това детето ти да стане философ или диригент- макар паричната полза да е смехотворна за истинските "произвеждащи". От друга страна, надявам се, че тая висша класа все пак има нужда и от философия, и от симфонична музика.

 64. 64 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 627 Весело

  [quote#40:"drbr"]Хайде да разкаже малко за огромното текучество във фирмата му, както и за смешното заплащане на работниците, които работят в чужбина, заплащане под социалния минимум в повечето страни на ЕС ?[/quote]

  Ми прочети си сам:
  http://www.bgrabotodatel.com/company.php?id_firm=159

  Колко много мързеливи българи се оплакват от тоз пресупял човечец.

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 65. 65 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Браво на човека. Хубаво е, когато някой говори с самочувствие, а има и покритие. Покритието ни е кът.

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 66. 66 Профил на mun_cho13
  mun_cho13
  Рейтинг: 407 Весело

  [quote#49:"lil_alex"]Оригиналното виждане е, че не всички заслужават еднакви големи придобивки и мечти.

  Но оттам лека-полека се стига до грешното виждане, че някои хора са си заслужили лошото състояние и не трябва да им се помага да се измъкнат. [/quote]

  Оригиналното е, че не всички заслужават еднакви придобивки ... за мечтите няма как да сложим измерител/уравнител
  А и със следващото заключение няма как да се съглася, просто защото е крайно - не става въпрос дали някой си е заслужил състоянието или не, става въпрос, че тези които по една или друга причина имат нужда от помощ (социална) трябва и да се потрудят за нея, а не само да мрънкат срещу гадовете-капиталисти ... от които очакват да получат същата тази помощ

  Led Zeppelin Forever !!!
 67. 67 Профил на tefter
  tefter
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Уау, интересно интервю. А аз си мислех, че съм с десни убеждения. Този господин направо ми скри шапката.

 68. 68 Профил на bubolino
  bubolino
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Изключително неуместно извадено "заглавие". Все пак човекът говори повече за тенденциите в бизнеса и икономическата ситуация в Б-ия, отколкото за смахнатия ЕС. Интервюто определено носи политико-икономически заряд с адрес, не толкова ЕС, колкото България и безумието на това да харчиш пари за безумни проекти без каквато и да е принадена стойност. Дневник не могат да избягат явно от темата за социализма и всичко вкарват в подобен контекст. Ама кво да ги правиш, за това им плащат от Америка за България

 69. 69 Профил на mun_cho13
  mun_cho13
  Рейтинг: 407 Весело

  [quote#64:"Леми Килмистър"]Ми прочети си сам:
  http://www.bgrabotodatel.com/company.php?id_firm=159 [/quote]

  Ти пък намери какво да цитираш ... сайт, чийто бизнес модел е да привлича трафик от "мрънкането" на недоволни от целия свят (но не и от себе си) работници
  Провери има ли някой работодател в този сайт с преобладавщи похвали ?

  Led Zeppelin Forever !!!
 70. 70 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  До коментар [#66] от "mun_cho13":

  Дай пример как точно ще се труди човек, ако гадовете- капиталисти са му съсипали здравето примерно заради хексавалентен хром във водата или просто няма шанс да се самоиздържа, защото са поляли земята му с петрол от фракинга.

  К'во, да се кефи, че може да е камериерка на тия капиталисти?

 71. 71 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  И за да не съм празнословна, строителят на катерачни стени трябва да знае, че катерачът не разчита сам на себе си. Без някой да държи въжето от другата страна, красивият му възход за секунда става смъртоносен.

  Толкова за напълно независимата предприемчивост.

 72. 72 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 627 Весело

  [quote#69:"mun_cho13"]Ти пък намери какво да цитираш ... [/quote]

  Еми тоз отворко Ивайло не е толкова голям колкото му се иска и няма ревюта за неговата фирмичка в Glassdoor

  След като му прочетох интервюто си мисля, че хората в bgrabotodatel не "мрънкат" без основание

  Аз от край време не съм работил в малка фирма с началник, който се мисли за ГОЛЯМА работа. Надявам се да не ми се случва, защото знам, че е много неприятно...

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 73. 73 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#69] от "mun_cho13":

  На мен също ми стана интересно и се зачетох в коментарите. Факт е, че не са много положителни. Не бих ги и категоризирал с лека ръка като "мрънкане", защото там съм чел и верни неща. Сега, факт е също, че този човек по-горе не е милосърдна сестра. Той прави пари и се възползва максимално от условията в България. Мога само да му пожелая да му върви бизнеса, но и работният пазар в България да стане такъв, че да не може да си позволи леко отношение към работещите.

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 74. 74 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#70] от "lil_alex":

  а ако гадовете социалисти му съсипят здравето и отровят природата, по-добре ли ще е?

  Birds of a feather flock together.
 75. 75 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4373 Неутрално

  Интервюто определено е интересно, но позициите на този г-н Пенчев са радикално десни и ултра капиталистически, щом е против съществуването на каквато и да е социално подпомагане и грижи от страна на държавата към най-уязвимите хора, като болни хора, инвалиди и пенсионери.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 76. 76 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  До коментар [#74] от "rldkfl":

  Сам си отговорил. Всяка система, която се смята за изначално добра и за решението на всички човешки проблеми след време става убийствена.

  Проблемът е, че заменихме една убийствена система за друга.

 77. 77 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#75:"Иво"]към най-уязвимите хора, като болни хора, инвалиди и пенсионери. [/quote]

  Взизионери като Г-н Пенчев са над тези подробности, като инвалиди, сираци, болни и пр. Той е вече преуспял, няма да попадне в такава ситуация да търърси помощ от държавата

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 78. 78 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Винаги съм харесвал "Юпитата". Макар че Милен Велчев и Симеон Дянков нанесоха негативен имидж на тази група.

  Too much цензура Баце.
 79. 79 Профил на Carlin
  Carlin
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Много верни неща е казал, но трагедията е че малко хора ще го разберат правилно.

  "Когато БОГОВЕТЕ говорят, ФАКТИТЕ мълчат"
 80. 80 Профил на mun_cho13
  mun_cho13
  Рейтинг: 407 Весело

  До коментар [#73] от "postbot":

  Напълно съгласен.
  Умните работодатели винаги се съобразяват с умните работници, както и обратното.
  Успех и на двете страни ...

  Led Zeppelin Forever !!!
 81. 81 Профил на mun_cho13
  mun_cho13
  Рейтинг: 407 Весело

  [quote#70:"lil_alex"]Дай пример как точно ще се труди човек, ако гадовете- капиталисти са му съсипали здравето примерно заради хексавалентен хром[/quote]
  Виж, крайни примери винаги могат да се дадат, но те не помагат за дискусията. Говорим за огромното болшинство от хората, които просто ги мързи, защото до голяма степен са задоволени от социалните придобивки, които получават без да се напъват особено. И не видях някъде в интерюто Ивайло да призовава към отпадане на цялостната социална система.
  Това, в което е прав, е че хората които трябва да бъдат осигурени / социално подпомогнати с една идея по-ниско от зоната им на комфорт, за да може да не се губи мотивацията им за работа.
  Не виждам нищо лошо или крайно в подобна теза ... отново с уточнението, че не става въпрос за случаи на инвалидност/невъзможност за справяне с живота

  Led Zeppelin Forever !!!
 82. 82 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 717 Любопитно

  Господинът е прав за много неща - при това болезнено прав, но ми е много интересно как някой, чието производство и свързаното с него данъчно и осигурително облагане са в рОдината, може да твърди, че нямал бизнес тук - явно производството за него не е част от бизнеса, а само продажбите са.
  Явно е хубаво за "небизнес" тук обаче - щом можеш да строиш заводи и да наемеш стотици служители, без да си се сблъскал с корупцията и разни кофти практики, значи сме екстра!

  Няма да съм мрънкач и няма да питам:
  - кой и защо избра да покани господина в президентската делегация в Китай?
  - как и защо един немалък негов проект ще се случва в Младост.
  Не нам, дет се вика, не нам, но лошо няма - автосугестията понякога е полезна и наистина стимулираща!
  Искрено пожелавам успех и трезвост!

 83. 83 Профил на mun_cho13
  mun_cho13
  Рейтинг: 407 Весело

  [quote#82:"forza"]- кой и защо избра да покани господина в президентската делегация в Китай? [/quote]
  Без да съм адвокат на Пенчев - мисля, няма много други български компании с договор за 50 млн износ в Китай. Това недостатъчен повод за покана ли ти се струва ... не нам, не нам
  И не знам за какъв проект в Младост питаш, но беше обявено публично, че той планира да построи първата корпоративна сграда в новия СофияТехПарк ... като (изненада) е придобил право на строеж на цени над пазарните.
  Дето се казва, нищо че е първичен и остър ... дай боже повече такива в делегациите на президент/премиер/председател, че иначе се червим само с представители на "успешния български бизнес", дето ни езици говорят, нито преди това са излизали извън соцлагера

  Led Zeppelin Forever !!!
 84. 84 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#81:"mun_cho13"]Говорим за огромното болшинство от хората, които просто ги мързи, защото до голяма степен са задоволени от социалните придобивки, които получават без да се напъват особено. [/quote]

  Какво предлагаш, всички да са бесни капиталисти, кариеристи и да работят по на 3 работи? Всички сме различни, не можем всички да сме като Г-н Пенчев, а и това не е смисъла на живота.

  Идеята, че който не е пресупял и си работи на някаква "умряла" работа е "мързелив" е погрешна. Въпреки, че се късвам от бачкане, денем и нощем, аз съм за социалната система, даже и някой да се възползва от това.

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 85. 85 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Радвам се, че този господин просперира, пък и на всичкото отгоре е загубил цели 20 дни от безценния си работен ритъм, за да ходи на протести срещу правителството. Доколкото разбрах, последното не му пречи особено, защото бизнесът му не е в България.
  С много от тезите му за съвременната социална държава съм съгласна, Европа вече бере горчиви плодове от криворазбраната си грижа за бедния.
  Но искам също да му напомня, че революциите в Европа са започнали именно заради нечовешката експлоатация - нещо, на което виждам, че господин капиталиста много се възхищава.
  Впечатлението ми от интервюто - "амбиция" = "алчност".

 86. 86 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 554 Любопитно

  [quote#4:"442"]Да се пробва в България ... [/quote]

  До коментар [#4] от "442":
  Ти пускал ли си авторски продукт на българския "пазар"?

  Ако пробваш гарантирам ти събуждане от кошмара с доста изхабени тубички вазелин разхвърляни наоколо

 87. 87 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#83] от "mun_cho13":
  [quote#83:"mun_cho13"]Без да съм адвокат на Пенчев - мисля, няма много други български компании с договор за 50 млн износ в Китай. Това недостатъчен повод за покана ли ти се струва ...[/quote]

  Договорът беше обявен след посещението, като негов резултат, едва ли не.
  Дано бъркам, разбира се.
  Комбинацията делегация + София Тех Парк = определени асоциации, ама нейсе, както казах - лошо няма, дано всичко е толкова у(ол)топично, колкото е изказано!

 88. 88 Профил на mun_cho13
  mun_cho13
  Рейтинг: 407 Весело

  [quote#87:"forza"]Договорът беше обявен след посещението, като негов резултат, едва ли не. [/quote]
  А бе Форца, как пък не знаеш, че подобни договори се подготвят по 6 и повече месеца преди подписването и точно затова подобни хора се канят в делегациите, за да може да се рапортува резултат. Не ми се прави на вчерашен, че Иво отишъл в Китай, първия ден се запознал с едни китайци, на втория се разговорили и на третия подписали договор за 50 млн.
  Повече ми намирисва на лека провокацийка твоето включване ... ава както казваш - нейсе, по-добре 50 млн подготвен договор отколкото нищо на място, нали така

  Led Zeppelin Forever !!!
 89. 89 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#84] от "Леми Килмистър":

  Е той също е за социална система, но на доброволен дарителски приницип. Не дава обаче личен пример, или е скормен или няма с какво да се похвали.
  Според мен, повече трябва да се работи в посока на възпитатленост, т.е. да се помага на когото трябва и да се принуждават мързеливите да работят.
  Начини има но напоследък особено в Европа се прекалява с това да не взмем да прунудим някой бедстващ наркоман нещо... а иначе работещите е добре да ги принудим да си дават парите.

  Birds of a feather flock together.
 90. 90 Профил на mun_cho13
  mun_cho13
  Рейтинг: 407 Весело

  [quote#84:"Леми Килмистър"]Какво предлагаш, всички да са бесни капиталисти, кариеристи и да работят по на 3 работи?[/quote]
  Пиша аз, пиша ... ама тук май всички сме чукчета писатели - не читатели. Питаш какво искам, а аз съм го казал - справедлива социална система, която мотивира хората да се напрегнат, а не да се излегнат
  И повече хора като теб да си дадат сметка, че просто те толкова си могат, което не значи че други не могат повече, а трети по-малко. И за тези всичките е добре да има % спрямо заслугите към НАП/НОИ и т.н., а не спрямо потребностите ... иначе що сменяхме смешната утопия "социализъм" дето всички се бъхтехме според възможностите, но получавахме според потребностите ... и дори знаехме името на човека, дето ги определяше въпросните потребности.

  Led Zeppelin Forever !!!
 91. 91 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Повече такива хора ни трябват..А не разни като Драгомир Стойнев..

 92. 92 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Много неудобни истини казва. Дано има кой да го чуе.
  Но в нещо бърка - навсякъде по света 80% от хората са инертни и само 20% дърпат останалите 80 напред.
  Затова е подбора - нека работи само с 20% и тогава матряла ще му се стори готин
  Наистина съм горд че той е собственик на БГ компания синоним на световно качество в неговият си сегмент.

 93. 93 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  [quote#82:"forza"]но ми е много интересно как някой, чието производство и свързаното с него данъчно и осигурително облагане са в рОдината, може да твърди, че нямал бизнес тук [/quote]

  Ами как - сигурно данъци не плаща; на работниците си плаща символично, за да ги държи 'мотивирани'; продава в чужбина - ясно е защо твърди, че бизнесът му не е в България.

 94. 94 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  много ме изкефи тоя пич

 95. 95 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#90:"mun_cho13"]И повече хора като теб да си дадат сметка, че просто те толкова си могат, което не значи че други не могат повече, а трети по-малко. [/quote]

  Аз ако ти покажа фиша колко данъци съм платил...
  Ама на, не "мрънкам" като някои против бедните или мързеливите, проблема ми са корумпираните политици и неефективната държава дето пречи на бизнеса.

  Аман от пишман разбирачи с тесен кръгозор, дето погледа им стига до опашката пред социалните. Бедни и мързеливи винаги е имало и ще има, те да са ни проблема...

  Имам поглед как се прави бизнес като чужденец с български фирми. Трябва да имаш много търпение и почти да молиш да ти вземат парите, представям си какво е ако трябва да се разправяш с държавата.

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 96. 96 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Всичко добре, ама сайта им много труден за разглеждане. Някой се е престарал.

 97. 97 Профил на mayorista
  mayorista
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Самозабравил се човек! Здравното и социално осигуряване са основата на държавата, иначе няма държава или за този човек държавата е глупост и трябва да живеем като диви зверове в джунгла?

 98. 98 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 627 Любопитно

  [quote#92:"smart"]Но в нещо бърка - навсякъде по света 80% от хората са инертни и само 20% дърпат останалите 80 напред. [/quote]

  Колега, ти какво искаш, всички по света да са собственици на проспериращи фирми? Ти такъв ли си?

  Който не е прави много "кинти" е "инертен", така ли? Има хора на изкуството, хора които правят разни неща, които не са доходоносни, но които ги кефят, ти са лузъри предполагам?

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
 99. 99 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#82:"forza"]щом можеш да строиш заводи и да наемеш стотици служители, без да си се сблъскал с корупцията и разни кофти практики, значи сме екстра!
  [/quote]

  Братчед, много въпроси задаваш! Слушай там какво ти говори човека и си води записки. Те всички бизнеси са много сложни, преди да си надникнал в схемата им. И са много почтени - преди да си установил обвързаностите им. Въпросният Ивайло, явно се справя добре, като бизнесмен и играч, но като социален анализатор е отчайващо банален и елементарен. Старите неолиберални мантри, повторени по отчайващо скучен начин, чиито най-горещи фенове в България са наемните работници/полезните идиоти на демокрацията/.

  /не се чете/
 100. 100 Профил на Леми Килмистър
  Леми Килмистър
  Рейтинг: 627 Весело

  [quote#93:"princess_x"]Ами как - сигурно данъци не плаща; на работниците си плаща символично, за да ги държи 'мотивирани'; продава в чужбина - ясно е защо твърди, че бизнесът му не е в България.[/quote]

  Майна, с един пост го разнищи господина

  Смахнати сме всички, а другите ги няма, останали са малко и копаят пак. Искат да прокарат мост над нищетата, но трудно ще прескочат този мръсен ад.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK