Проф. Тома Томов, психиатър: Всеки може да се окаже на мястото на Петко Петков от Лясковец

Проф. Тома Томов

© Цветелина Белутова, Капитал

Проф. Тома ТомовСлучаят в Лясковец, при който психичноболният Петко Петков уби един полицай и рани други трима, повдигна много въпроси, както за подготовката на органите на реда, така и за психичното здраве на българите и доколко обществото ни реагира адекватно на тези проблеми. "Дневник" се обърна с тези и още въпроси към един от най-уважаваните специалисти в България – проф. Тома Томов. От 1995 до 2005 г. той е ръководител на катедрата по психиатрия на Медицински университет - София, и е национален консултант по психиатрия. През 2006 г. става професор в Нов български университет (НБУ), където и досега ръководи и преподава в центъра "Български институт за отношения между хората". Той е съучредител и бивш председател на Българската психиатрична асоциация и е почетен член на Кралския колеж по психиатрия в Лондон.


Какво накара Петко Петков да застреля един човек и да рани други трима? Каква диагноза можете да му поставите от разстояние?


- Петков няма диагноза. За да има, трябва да има психиатричен преглед с цел оценка. Но ние знаем от една дисциплина, която от десет години развивам в НБУ – "Отношения между хората", че всеки един от нас има възможност да влиза в специален режим на ума си, наречен параноиден. Той всъщност е едно най-големите постижения на еволюцията.
Всички ние всеки ден пропускаме определени аспекти на преживяното през тази цедка, за да отсъдим има ли риск, недоброжелателност, колко да се отпускаме, колко да се разкриваме пред другите и т.н. Това което се случва при болните хора обаче, е, че тази по принцип полезна адаптивна система сама по себе си започва да боледува. При шизофренията например този режим болестно се засилва, излиза извън контрол и тези хора изгубват способността на здравия разум да сверява страховете с реалността.


При Петков не говорим за шизофрения. Цялата тази систематичност на неговия страх от преследване говори много повече за параноя, което е разстройство на личността, на характера. Начинът, по който от малък е гледан, и избирателно неговата субективност е формирана спрямо човешката среда, в която е растял, са довели до това той да е убеден, че светът е опасен и трябва да бъде нащрек. При шизофренията този страх побърква самия човек и той загубва ориентацията си, става безпомощен и хаотичен. А историята, която разказват полицаите, след като огледали дома на Петков, е, че той живее с тази мисъл години наред – тя непрекъснато се е развивала и той е отивал все по-далече в обезопасяването си чрез все по-крайни способи.


Всеки предоставя на другия контекста, без който идеите му нямат смисъл. Това, което нашите полицаи са предоставили на Петков, е точно това, което му е било необходимо, за да може да се потвърди истински, най-сетне, след две години чакане и подготовка, че е бил прав, че ще го убиват. Когато са се появили пред вратата му, той си е казал: "Знаех си, че ще дойдете, вашата мама... Сега на какво ще ви направя!" В този момент той вече няма никакви задръжки за това да отнеме живот – нападнали са го и е останал единствено стремежът му да се съхрани, като нападне пръв.


Какви трябваше да са действията на властите, за да не се стигне дотам?


- Много просто - кварталният отговорник на районния прокурор трябваше да вдигне телефона и да каже: "Господин Петков, ние получихме вашето писмо. Много ви благодарим за сигнала, който изпращате. Как да направим среща, за да потърсим решение на проблема? Имате ли свободно време да дойдете при мен да поговорим? Да дойда ли у вас" и така нататък.


Основното послание на едно такова отношение е "Ти значиш. Чуваме те". Т.е. ти не си оставен на произвола на съдбата, ние те разбираме и сме готови да се сприятелим. Това е, което тези хора искат да чуят.


Същата тази дисциплина "Отношения между хората" е за това да разработва методи за такъв тип общуване, отчитайки развитието на психиката и грешките, които стават. Когато сигналите говорят, че този човек е влязъл в параноиден режим на ума, трябва да можеш така да се представиш, че да установиш смислен контакт, да разбереш проблема му, да се поставиш на неговото място, да започнеш партньорство, да го спечелиш. Чак тогава можеш да опиташ да му помогнеш да се осъзнае и да се върне в света на разумните хора.


Съдейки как полицаите говореха за случая, мисля, че те са толкова далече от това разбиране на психичното разстройство, че дори и да беше отишъл някой да им каже "Дайте да направим най-напред това...", сигурно щяха да откажат. Те имат това характерно момчешко високомерие, арогантно да отхвърлят всяка идея и опит отвън.


А какво показва практиката? Ефективни ли са кварталните отговорници?


- Съвсем не. Когато близките изпратят тревожен сигнал до районната прокуратура за това, че техен роднина много страда и е тежко, вече необратимо ангажиран със своята параноя, оттам районният прокурор сигнализира на кварталния отговорник. Сигналът е не "Иди да помогнеш на този човек", а "Иди и провери дали тези хора не лъжат", разбирате ли. И този наивен отговорник, който по силата на професията си и това, че среща неодобрение в ежедневието си от всички нас, се зарежда предварително с готовността "ще им дам аз на тези да разберат как ще се саморазправят с бедния човек".


Той отива на адреса, звъни на вратата на Пенка, за която е подаден сигнал, и казва: "Здравейте, г-жа Пенке. Добре ли сте, как тече животът? Имате ли хора, които ви пречат? Вижте какво говорят по ваш адрес, че сте била такава и такава... Има ли нещо вярно в това?" Пенка, разбира се, казва "не". Това е всичко. След това прокурорът отменя сигнала и ако близките опитат втори път, те вече имат черна точка.


Кварталните отговорници са много горди от това, че непрекъснато изобличават привидно добронамерените граждани. Те дълбоко вярват, че основната им функция и дарба е да изобличават злонамерените, прикрити, човеконенавистни люде. Това е организационната култура, в която тъне и полицията. Самите те са жертва на параноя, но тя вече е характеристика на културата... Какво е това да отидеш тежко въоръжен и да стреляш във въздуха посред нощ пред вратата на човек, обзет от болестен страх?


Ако полицията не беше предприела тази злощастна акция, Петков щеше ли да изпълни заплахите си към учениците от близкото училище?


- Няма лудост без контекст, без конкретна среда, от която тя се храни. Параноидният режим на ума избирателно изопачава външните сигнали, за да носят вода на неговата предварително съставена теза, че светът е страшен. Така че рано или късно при тласък било от децата, било от съседите, било от някакво развитие в собствения му ум и търпение, заедно с тази дългогодишна подготовка, нямаше как да не се стигне до криза.


От тази гледна точка е правилно да има намеса. Въпросът е, че ако се отлага, както години наред се разбра, че е правено в този случай, анализът трябва да показва, че бариерите пред намесата са много големи и че трябва да има систематична работа с този човек, за да се избегне рискът от насилие и убийство. Това е голяма задача.


Как се усеща опасността? В случая най-честият досег на този човек с околните са били писмата. По тях може ли да се разбере, че той представлява заплаха?


- Разбира се, винаги има начин да се усети, ако ти знаеш тази истина за параноята - че това е своеобразен режим, в който и твоят ум и умовете на всички влизат, когато житейските обстоятелства сигнализират за риск. Хората, които са минали подготовка за терапевт или за социален работник, са имали часове работа над себе, за да развият тази себерефлексивност, която им дава възможност непрекъснато да отчитат кои са несъзнаваните емоционални афективни отговори при контакт с такъв човек - хваща ли те страх, изтръпваш ли от думите му и т.н.


Обаче не всеки е минал такава подготовка. Това значи ли, че само специалисти биха могли да подходят към хора като Петко Петков?


- Всеки полицай би следвало да учи отношения между хората. Всеки прокурор, до когото се изпращат тревожни сигнали за подобни случаи, както навсякъде в Европа, трябва да има подготовка там на полето, а не да седи зад бюрото. Той трябва да отиде лично на среща с този човек и в живата комуникация да усети тези сигнали, които показват, че човекът е станал жертва на нарушени механизми на психичния баланс.


Нашите прокурори обаче се опитват да вземат тези решения на базата на писмени изложения от работодатели и близки, без да мръднат от стола. Самото говорене за някого през прокуратура и близки, че не е добре, е срамно в България, поради което е наложен този специален режим на "съобщаване на ухо". Това е част от културата на недоразвита общност без никаква толерантност към различието, извадена болезнено на показ от демокрацията.


Но аз не мисля, че тази материя има почва у нас. Достатъчно е хората, чиято работа е да следят за тези основни неща като реда и съжителството помежду ни, да бъдат въведени в идеята за човешките отношения, в това как възникват, как използваме емоционалния си опит, за да се сработваме с околните и да създаваме толерантни общности. Бихме живели щастливо. Но понеже тези принципи ги няма в практиката на много хора в България, е крайно време да започнат да се преподават по подходящ начин още в училище и след това в университета.


Ако се знае за човек, който представлява опасност, той хоспитализира ли се задължително? По какъв ред?


- Най-добрият ред е всички, които са в добра позиция да знаят за това - лекарите, психиатрите, социалните работници, при които хората обикновено отиват за помощ – да могат заедно с близките да сигнализират прокуратурата. Точно там се къса връзката. Длъжностната характеристика на районните прокурори трябва да се смени, също и на кварталните отговорници.


Задължителното хоспитализиране става, след като съдът постанови, че има опасност за самонараняване или нараняване на околните. Т.е. законът работи с агресията и риска като физически явления и ако няма белези за това, а само заплахи, прокуратурата не реагира. Всъщност е необходима просветена реакция към заплахата от агресия, но за целта у прокурорите трябва да се отгледат тези специални рецептори, с които да умеят да чувстват на собствен гръб тръпките от тези заплахи.


Ако на организационно ниво съумеем да сменим само няколко пункта в здравното и социалното законодателство и създадем реални мрежи на връзка между социалните работници и общопрактикуващите лекари и ги научим да мислят за страданието по един начин, независимо дали то тръгва от тялото или от ума, ние ще направим България скандинавска държава. Норвежците ни дават от десет години милиони, за да направим такова обучение, и всички се назландисват. Но аз мисля, че неколцина от нас не пропуснаха тези години и вече имаме готовност да минем напред.


Какъв съвет може да дадете на всеки, който се почувства застрашен от психично болен?


- Има един важен принцип в случаите, когато заподозреш някой, че функционира устойчиво в параноиден режим на ума. Всеки един от нас интуитивно се ориентира за това - за съседи или за близки, дори и в някои съвсем случайни ситуации с непознати. Усещаш по погледа, по стойката, по неадекватност на движенията, на реакциите и т.н., в резултат на което веднага заставаш нащрек и си казваш: "Този нормален ли е?"


В момента, в който това се случи, преодолей инстинкта си да се дистанцираш, да станеш свиреп или пък страхлив - т.е. да нападаш или да бягаш. Остани добронамерен, направи се, че не виждаш тази проява. Забележи позитивни неща в човека и им дай словесен израз. Дръж се така, като че ли светът е добро място, а не това, което неговият ум диктува, че е.


Това е основното нещо, на което ние обучаваме всички, които работят с хора с психични проблеми, и смятам, че това трябва да е принципна подготовка и за полицаите, на които постоянно им се налага да общуват със случайни хора, чиито глави са пълни с бръмбари. Всъщност, ако всички следвахме тези правила, България щеше да е по-добро място. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ...бездържавието генерира петкопетковци...

 2. 2 Профил на loremipsum
  loremipsum
  Рейтинг: 442 Неутрално

  не, не всеки е агресивен въоръжен престъпник, готов да убива, стига сте изкарвали убиеца жертва, това е гавра със загиналия полицай и обида към всички нормални, добри хора в обществото

 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3124 Неутрално

  Манипулативна и пълна с неверни изводи статия.
  Нима всеки шизофреник и психически неустойчив индивид напада с оръжие ?
  Налудната продукция НЕ ВОДИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДО АГРЕСИЯ С ЦЕЛ УБИЙСТВО.
  Това е поле за дълги анализи,но статията е ЕДНОСТРАНЧИВА и НЕ АНАЛИЗИРА В ДЪЛБОЧИНА проблематиката.

 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Любопитно

  Дневник, интервюто е много смислено, за което благодаря, но заглавието няма нищо общо с казаното в него. Или е тотално извадено от всякакъв контекст и съответно подвеждащо.

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  До коментар [#2] от "ipsumlorem":

  ами ,ако утре си ти или детето ти ,как ще реагираш ,или смяташ ,че не е възможно ,не ,възможно е ,а полицая е загинал поради пълна неподготвеност и на системата грижеща се за оръжията ,и на началниците планирали акцията и лично на него ,не може цяла група полицаи ей така да бъде разтреляна от случаен човек ,действано е както винаги с голямо самочувствие и с ритници ,само ,че предишните акции бяха по семейства с малки деца и на никого не правеше впечатление ,че не им е там мястото и времето да влизат с автомати и лазерни мерници ,а иначе ,когато има цигански мелета и колове и брадви и стрелби ,точно тези полицаи никога ги няма ей така да натръшкат 10 мангала ,които са извадили оръжие против тях ,що ли .

 6. 6 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":

  вярно е ,шизофринициците и най хрисимите ,винаги в един момент нападат ,само да им пошепне гласа и ти режат главата ,така ,че недей коментира тематика от която си много далеч ,слушай хора ,които се занимават само с това

 7. 7 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Хубаво интервю, човека явно наистина е професионалист, ако въобще моето мнение може да има някакво значение.

  А тук държавата е виновна и всички са жертви - Петков, полицая, роднините им. За щастие - поне не децата.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2831 Неутрално
 9. 9 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#4] от "dogwoman":
  Защо, мислите ли, че ако не дай си боже получите някакво психично разстройство държавата ще подходи по различен начин с Вас?

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 10. 10 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#4] от "dogwoman":

  Тънка манипулация, целяща да привлече повече показвания на иначе кабинетното интервю.

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 11. 11 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#0:"не ми пука за Боклука"] Проф. Тома Томов, психиатър:

  Всеки може да се окаже на мястото на Петко Петков от Лясковец [/quote]

  но може да се случи и на Друг полицай от Баретите...

  лично на мен ми пука за полицая..оставил семейство и деца.
  а не за "повредения"

  явно този психиатър вече прилича на пациентите си

  или ни обработват за друг курс по отн. на "повредения"

 12. 12 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 835 Неутрално

  [quote#3:"Hawaii"]всеки шизофреник [/quote]

  [quote#6:"tur671"],шизофринициците и най хрисимите [/quote]  "При Петков не говорим за шизофрения. Цялата тази систематичност на неговия страх от преследване говори много повече за параноя"

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 13. 13 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 835 Неутрално


  [quote#11:""Дявол""]лично на мен ми пука за полицая..оставил семейство и деца. [/quote]

  На всеки му пука за полицая. Всеки би избрал него.
  Идеята на интервюто е, че не трябва всички да са нещастни както сега, не трябва даже и да се прави наглед много лесния избор, а че при едно нормална загриженост на държавата и професионална подготовка на хората можеше да няма жертви.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 14. 14 Профил на ana_ni
  ana_ni
  Рейтинг: 497 Неутрално

  посланието, което излъчват медиите за случая е :САМО ПСИХИЧНО-БОЛНИТЕ ПОДАВАТ СИГНАЛИ ДО ИНСТИТУЦИИТЕ!

  Проф.Томов е прав - няма държава, няма държавност, няма подготвени длъжностни лица, няма заинтересованост.Най-лесно е да се поставят диагнози по телевизора от репортерки и да се повтарят като мантра -ЛОШИЯТ ЛУД ЗАСТРЕЛЯ ДОБРИЯ ПОЛИЦАЙ!МАЙКАТА СЪЩО Е ЛУДА!КРАЙ!

 15. 15 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#13:"Daniboy"] а че при едно нормална загриженост на държавата и [/quote]

  това е Диалектика...не празни приказки ...

  ако държавата си е на място - такива като този не могат да имат Оръжие

  в Италия пред 70 също не е имало държава - намества се Мафита , впоследствие се изражда , но се Намества

  дефицитът на Държавни правила ражда Паралелни правила

  както има Нов Завет.....
  така има и Стар Завет..за тези които си носят главите с тях

 16. 16 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 605 Любопитно

  Не разбрахте ли, че професора говори за начините правилно и информирано да знаем как да реагираме. да не допускаме грешките, които са направили овластените неграмотници! Когато една общност си остане недоразвита, проблеми като този ще се случват по-често и неадекватните реакции ще са единствените!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  Много хубав текст,но не вярвам някой полицай или прокурор да го прочете. Много е дълго и трудно!

 18. 18 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#16:"glas"]Не разбрахте ли[/quote]

  Не, не са разбрали - както и няма да разберат. Пред форумните многознайковци, капацитети по всички въпроси и Айнщайн трябва да мълчи и да си води записки по физика.

  /не се чете/
 19. 19 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 605 Неутрално

  "Господин Петков, ние получихме вашето писмо. Много ви благодарим за сигнала, който изпращате. Как да направим среща, за да потърсим решение на проблема? Имате ли свободно време да дойдете при мен да поговорим? Да дойда ли у вас?"

  Това щеше да реши проблема. Но тогава нямаше да има герои.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 20. 20 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#18] от "Тони Шнайдера":
  Така е Тони, но това е тъжно.

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 21. 21 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 931 Неутрално

  [quote#9:"Daniboy"]Защо, мислите ли, че ако не дай си боже получите някакво психично разстройство държавата ще подходи по различен начин с Вас? [/quote] Аз въобще не разбирам заглавието по този начин!

  Доброто е заразно
 22. 22 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#20:"glas"]но това е тъжно. [/quote]

  Хайде, не си разваляй настроението сега! Денят е пред теб. Усмихни се!

  /не се чете/
 23. 23 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2848 Неутрално

  Наистина този трябваше да го примамят по някакъв начин на среща, да го арестуват и да му вземат оръжието.
  Все ми се струва, че различните хора страдат от душевни заболявания по различен начин. По-чувствителните и раними от тях, които обвиняват себе си, насочват агресията си навътре (самоубийствено поведение), докато по-наглите и арогантни типове, на които всички останали са им виновни я насочват навън. Тези, психясалите могат да убиват наред, ако някоя незначителна случка отключи таеното недоволство.

 24. 24 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  До коментар [#12] от "Daniboy":
  не ми прави тъпи забележки ,не си имал никаква работа с психично болни ,за разлика от мен ,другото ,което е много характерно за тях е ,че са много компетентни в определени области и някои от тях например пишат перфектно издържани жалби за всичко ,срещу всеки и всяка институция ,имах такъв пациент ,който беше написал над 500 различни жалби срещу всеки около него до навсякъде където се сетиш ,вкл срещу мен ,като негов пореден лекар ,само моите бяха 40 ,накрая се принудих след поредното ходене и губене на време да отговарям на жалба на пациент да поискам да ми се дават писмени призовки отвсякъде и заведох дела срещу институциите ,че ми губят времето и практиката ми от 10 служители спира да работи всеки следобед ,защото аз трябва да губя време да отговарям някъде на жалба на психично болен ,вкл и на президентство и омбудсмани и т -н,накрая

 25. 25 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  [quote#24:"tur671"]накрая се принудих след поредното ходене и губене на време да отговарям на жалба на пациент [/quote]

  Братчед, този твой пациент вместо ти да го излекуваш, май е бил на път, той да те направи "луд", като себе си.

  /не се чете/
 26. 26 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#24] от "tur671":

  Не ми звучите като човек "работил" адекватно с психично болни, по скоро като такъв ,който е на път да стане един от тях.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 27. 27 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2308 Любопитно

  Много смислено интервю.
  Не знам защо, но се сетих за един филм “Телма и Луис”.
  Колкото и косвен да е паралела, смятам, че е близо до темата...

  I Want To Believe
 28. 28 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 453 Весело

  Прибавете към развода при закрити врати в Германия и едно химическо нападение в Биволаре от мен

 29. 29 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Един луд писал писма, а те му пратили барети. А и се оказва, че лудият няма диагноза. Но той трябва да стане луд след като е убил пазвантин на властите... Но пазвантинът е героизиран, а "лудият" е един от нас....

 30. 30 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#22] от "Тони Шнайдера":
  Тони, имам предвид ситуацията в държавата.


  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 31. 31 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#30:"glas"]Тони, имам предвид ситуацията в държавата.
  [/quote]

  Тази държава е видяла и по-страшни времена - ще ги преживее и тия.

  /не се чете/
 32. 32 Профил на loremipsum
  loremipsum
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#24] от "tur671": само като ти чета накъсаната мисъл и обилните запетайки, които невротично слагаш навсякъде обратно на правописа -- преди думите, а не след тях, и ми е ясно защо толкова се страхуваш, че на всеки може да му се "случи" да полудее. Гледай поне да си разпродадеш оръжието предварително.

 33. 33 Профил на loremipsum
  loremipsum
  Рейтинг: 442 Неутрално

  И да не забравите като оплачете убиеца от Лясковец да отидете под статията за смъртното наказание да напишете как трябва да го върнем.

 34. 34 Профил на babagicka1
  babagicka1
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Основното послание на едно такова отношение е "Ти значиш. Чуваме те". Т.е. ти не си оставен на произвола на съдбата, ние те разбираме и сме готови да се сприятелим. Това е, което тези хора искат да чуят."Дано ви чуе някой отговорен фактор професоре , но не хранете надежди за родното МВР , хора на които минават такива мисли там не оцеляват....

 35. 35 Профил на Haflinger
  Haflinger
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#19] от "Long One":

  По-скоро, нямаше да има сплашен плебс - основната цел на всеки репресивен орган в България.

  “Който заменя свобода за сигурност, накрая губи и двете” Б. Франклин
 36. 36 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 607 Неутрално

  [quote#1:"aramissss"]...бездържавието генерира петкопетковци...[/quote]

  За какво се говори в интервюто, какъв коментар обира плюсове... Общо-взето всеки, който се оплаква, получава плюсчета. Колко показателно за обществото...

 37. 37 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 458 Любопитно

  [quote#26:"Daniboy"]Не ми звучите като човек "работил" адекватно с психично болни, по скоро като такъв ,който е на път да стане един от тях. [/quote]
  и ти си прав...
  на Човек няма да му стигнат два живота ,
  за да направи всички възможни грешки...
  които да го научат на мъдрост
  ------
  в Турция на хора-работили 10 год като учители не им разрешават да гласуват

  очевидно и за психиатрите този срок - 10 год е фатално унифициращ ги с пациентите

 38. 38 Профил на macek
  macek
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#6] от "tur671":
  Глупости! Рискът страдащ от шизофрения да зaтрие себе си е в пъти пo-висок от риска дa грабне сопата и да убие непознат. Сaмият страх, Че всеки психиЧно болен един ден ще грабне сопата и щe ти строши кратуната, е повод страхуващият сe да се замисли за собственото си психиЧно здраве.

 39. 39 Профил на ot_tuk_ot_tam
  ot_tuk_ot_tam
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Въпросът е, че дори и един болен да бъде приет за лечение, от болницата гледат да го изпишат по най-бързия начин и никой не може да гарантира, че болния ще продължи да си пие лекарствата след изписването. А в момента колкото и да му се иска на професора да прехвърли топката на прокуратура и полиция, законодателството е такова, че спъва всички опити на роднините принудително да пратят някого за лечение, ако не е опасен за околните, т.е. може да се прати СЛЕД като стане опасен.

 40. 40 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 442 Неутрално

  First Blood - It's a long road (RAMBO)

 41. 41 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  Прав е професорът, но се опасявам, че случаят ще отмине и нищо от препоръките в интервюто няма да бъде направено.
  А всички сме жертви в случая - и полицая, и психично болния, и ние, като общество.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 42. 42 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  [quote#13:"Daniboy"]а че при едно нормална загриженост на държавата и професионална подготовка на хората можеше да няма жертви. [/quote]
  В някоя друга държава -може би.

 43. 43 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2115 Разстроено

  Професорът казва важни и базови истини. По принцип. Провокативно и невярно е заглавието. Нито един лекар не поставя диагноза по принцип, ако Хипократовата клетва има значение за него. Теоретично всеки може да бъде на мястото на психичноболен, на убиец, на жертва. Да пази Бог!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 44. 44 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2115 Любопитно

  До коментар [#42] от "slonsco":

  В коя държава например? Винаги има изключения, какво ще кажете за Брейвик?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 45. 45 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2855 Разстроено

  До коментар [#19] от "Long One":

  И антигерои

 46. 46 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  До коментар [#44] от "etty1":

  Тук това е правило.Във всеки квартал има по няколко агресивни психопати,които заплашват с насилие наред,никави мерки.

 47. 47 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Мн добро интервю.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 48. 48 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1371 Любопитно

  Много интересно интервю. Професорът ясно обяснява, че е имало разумно, ефективно и простичко решение на проблема, без да се налага да се стига до това, което стана. Просто хората, от които зависи това, е трябвало да си свършат качествено работата, а не просто да я отметнат на принципа "ден да мине, друг да дойде". За съжаление, доста народ в България кара на този принцип, без да си дава зор или да се напрегне за каквото и да било. Лошото е и, че са много такива и на отговорни постове, от които зависят живота и здравето на околните. А резултатите от тяхното нехайство ги виждаме всеки ден.
  Докога?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 49. 49 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Професор Томов беше един от преподавателите ми в Медицинска Академия и впечатляваше още тогава в соца -1988-1989 г с лекциите си в чисто западен стил. Разделяше аудиторията на 2 групи които трябваше да играят ролите съответно на лекари и пациенти и демонстрираше успешни техники в общуването и взаимоотношенията им. Много неща е дал на студентите си и съм сигурен ,че ги ползват и в работата си и днес. А много малко преподаватели могат да бъдат отличени с наистина дали практически неща на бъдещите лекари. Мога само да го поздравя за този му принос. А сега си представям какъв смут би настанал в едно полицейско управление, ако демонстрира методите си на работа и се опита да ги понаучи на нещо...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 50. 50 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 551 Весело

  Милиционерите са тотално неподготвени да бъдат полицай.

 51. 51 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Сигурен съм,че районният инспектор е мислил за различни варианти,при които безопасно да неутрализира психично болният Петков.Само ,че в МВР властва принципа на централизацията и единоначалието.Решенията се вземат от началниците,а те често нямат необходимата информация по конкретните случаи и дават разпореждания.Най-вероятно в момента,в които съответните началници в райноното в Лясковец и дирекцията във Велико Търново са разбрали,че Петков е психически нездрав,веднага са докладвали нагоре по йерархията и са оставили случаят да бъде решен от техните началници.И затова се стигна до смъртта на баретата и раняванията на колегите му.Ако се беше случило обратното-вместо да прехвърлят проблема нагоре по йерархията ,се бяха доверили на съответните полицаи на местно ниво,то Петков щеше да бъде неутрализиран и вкаран в съответната психиатрия за лечение.

 52. 52 Профил на sukhoi
  sukhoi
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Когато не ти е запълнено времето на 100%, винаги можеш да измъдриш някоя глупост - примерно как да станеш абсолютен лузър в обществото.
  Затова имай в съзнанието си цел примерно как да купиш 2 магазина, как да ги направиш най-красивите, как да ги направиш най-оборотните и действай за това като задача. Така никога няма да имаш свободно време за губене в глупости....

 53. 53 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#49] от "Dr_Doolittle":

  Всъщност той се беше опитал. Някъде в средата на 90-те години си спомням, че неговият екип беше подел един проект за работа с полицията. Спомням си, че колеги, които аз пък тогава познавах покрай моето обучение и които бяха ангажирани по този проект, разказваха как се оказва невъзможно да се работи с полицията, защото ръководството й непрекъснато се сменя и договореното с едни ръководство трябва да се предоговори със следващото.

  На времето това ми направи силно впечатление - не може да няма последователност и известна доза приемственост и да има развитие. Поне аз тогава си направих този извод.

 54. 54 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Това е големият проблем! Всеки може да се окаже на мястото на Петко Петков! А, колко ли са в такава ситуация, и не са грабнали оръжие само защото нямат такова!

  goblenka
 55. 55 Профил на Emil Langazov
  Emil Langazov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Аз пък да ви кажа, колкото и вероятно да да ми нацъкате минуси,
  Не ми пука много за полицая, той както обичат да казват "Това му е работата" или "Shits happen".Той предварително е знаел риска когато е почвал тази работа.То да си полицай не е само да биеш студенти.Повече съм подразнен от високомерието на полицията , и начина да прехвърли собственото си безхаберие на "лудите".
  Като са толкова отворени , защо един "луд" им е..а мамата ? Ами ако трябваше да обезвреждат терористи ? като им гледам подготовката 2-3 терористи, могат да им разкажат играта на целия отдел. Да си ченге не е само да ходиш да пиеш вода, да пушиш цигари , и да заглеждаш девойките на центъра докато се правиш че патрулираш, И накрая на месеца да се подпишеш на ведомост за заплата 2 пъти по-голяма от тази на учител.
  Така че да не дрънкат глупости, ами вземат повече да тренират, и да се превърнат от "Милиция" в "Полиция".

 56. 56 Профил на Emil Langazov
  Emil Langazov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Основния проблем според мен е че администрацията, никой не може да я принуди да си свърши работата, и когато ти падне пердето и направиш някоя простотия, скачат всичките в един глас "Ама той е луд, непрекъснато искаше от нас да си свършим работата". Това е пълния абсурд в нашата държава.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 453 Любопитно

  Кой публикува коментари от мое име и как е възможно. Скоро може да си присвои и правото да подписва от мое име

 59. 59 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Професоре, а какво е циклофрения-нещо свързано с хазарта вероятно

 60. 60 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  От думите на Професора може да направим извода:Няма лесни,а има верни решения .

 61. 61 Профил на инж.Бъчваров , Казанлък
  инж.Бъчваров , Казанлък
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ох, Господин Професоре , де да беше обеснението за случилото се толкова елементарно . Според мен , в сегашното Българско Общество преобладава "Двойният стандарт" при клацифициране "поведението" на Гражданите :1. В зависимост от имотният ценз ,т.е. "Колко си богат?" , и 2. Към коя феодална Каста принадлежиш , т.е.: "От коя Рода си?"...И чак тогава съответният "Държавен Служител" /Психиатър,Полицай,Прокорор,Съдия и др./ , ще те "обгрижи" с "Пакет от услуги" ,предназначен "Лично за Теб" ....Защо никой не съощи от Медиите ,че на няколко пъти "Деца"-циганчета , които са имитирали ,че "редовно" ходят на училище , може би заради държавните помощи и порциони с храна , които им дават , са чупили прозореца на Този нещастник Петко ?...И така се е отключил :и Страхът , и Паническото разстройство и желанието Му да защити "на всяка цена" /с крайни мерки/ себе си и Майка Му от циганските набези и в Това село,...,каквато е ситуацията в цяла България...Спомнете си моля Ви и думите на Литературният Герой , Разколников от"Престъпление и наказание"/от Ф. Достоевски/ , пред Следователя , след като е убил с брадва Хазайкатаси : "Защо , когато Аз убих тази жена , Правосъдната система , справедливо се задейста и ето Аз ще бъда осъден според Закона . Но , когато същата тази Държава , "организира" своите "Граждани" , да участват в поредната "справедлива", "Свещенна" и т.н. Война , в която ще загубятт живота си ,убити на Фронта, милиони Човешки същества ,..., същата Тази Държава ,награждава с "Ордени за храброст", онези Войници, които са убивали най-много Човеци -" Привници" ? " ....

 62. 62 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#58] от "werginija":

  Ти си втората, която повдига този въпрос. Това е много притеснително! При първия случай имаше и смяна на ника, пускащ коментарите и коментари, които той твърди, че не са негови. Човекът вече не пише на тази платформа.

  goblenka
 63. 63 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#56] от "emilio123":

  Дааа.... Ще си го признаете на края и ще спрете да сочите с пръст, на където ви кажат! Вчера разстроената майка на загиналия Емил Шарков обиколи телевизиите. И от нея се опитаха да извлекат омраза и желание за мъст спрямо Петко Петков. У нея имаше болка, но не и омраза, или жажда за мъст. Но, нямаше онова, което би трябвало да има: Претенции към институциите, които с бездействието си и с с малкото си действия, при това грешни, са причина тя да сложи траур. И, не само тя, а цялото семейство. До тях, в редиците на жертвите трябва да сложите и Петко Петков, майка му, не знам дали има друг, който да е останал верен на роднинска кръв, или приятелство. Тези двамата са били чудовищно самотни! Подложени на агресията на околния свят! Беззащитни и незащитени! Сами на себе си оставени. И.... Резултатът е на лице! Чудовищното е, че има доволни, че от този случай се печели чрез медийни материали.

  goblenka
 64. 64 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#55] от "emilio123":

  Не съм съгласна с позицията ти за полицая. С останалото съм съгласна.

  goblenka
 65. 65 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Той човека не е виновен.
  Обществото е болно.
  От там държавата, а и хората полека лека заболяват в собствената си безизходица.
  Лечението преминава през терминал 2.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 66. 66 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#65] от "Десен":

  "Лечението преминава през терминал 2." Виж, с това не съм съгласна! Лечението е свързано с главоболието на всеки от гражданите! Неизбежно е! Дълго бездействалите мозъци трябва да се раздвижат! До като заработят нормално и си изчистят паяжините, ще има силно главоболие и изблици на лудост, подобна на протестите и на Лясковец, или на оня варненец, дето гръмна банкерката. Но, трябва да се мине през това главоболие, за да си запазим нашата държава за нас, а не да ходим немили - не драги по света! Вчера, съветници от ГЕРБ организираха среща с граждани в нашия град. Реших да отида и да поискам съдействие от тях за моя проект "Клуб Оптимист". Ред е да се материализира и да се подобри виртуалният му образ и дейност. Ако има и от други партии такива срещи, ще посетя и тях! Но... Дойде само един съветник и от гражданите бях само аз! Ти да видиш! Даже, не съм сигурна, че е съветник, защото след значително закъснение, домакинът на клуба въртя куп телефони, за да дойде един съветник! Може да е бил редови член на ГЕРБ, може да е бил всеки. Изложих му искането си, а той слушаше и гледаше в масата пред себе си. После каза: Ще запозная партията и Об с с предложението и искането... Да, но ОбС е запознат! Аз исках съдействие от партия ГЕРБ! Не го оставих да мънка. Питам го: Не записахте и дума от това, което казах, а заявявате, че за пръв път чувате нещо подобно! Как ще запознаете Партията с моя проект, като не помните нито коя съм, нито какво съм казала? Едва тогава, домакинът му подаде листи и химикал, и той, с напомнящи въпроси си записа темата на посещението ми, името и как да ме информира за резултатът от действията си за напред. Та, такова е поведението на всички, захванали се да управляват страната, градовете и селата. И на тази среща ми казаха: Терминал 2 е решението! Малките градове умират! Питам, и тях двамата, и вас: Защо плащаме на Общински съвети, Кметове, Областни, Партии, Парламент, Правителство, Президент....? За да ни сочат към Терминал 2? За да ни обясняват, че малките градове, подобно на селата ще изчезнат? За да ни докарат наистина до 3- 3.5 милиона? За това ли? За това ли се дръвчите вие, които сте потърпевши от това отношение, в защита на този, или онзи политик, на тази, или онази партия?

  goblenka
 67. 67 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 453 Неутрално
 68. 68 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 453 Весело

  до 67-аз съм в гдр, затова така разговарям

 69. 69 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 544 Неутрално

  психично болните са с раними души и са чуствителни и се борят между живота и самоубииство
  този петко петков е бил вьорьжен до зьби и агресивен на база притежание на арсенала които е имал

 70. 70 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#66] от "goblenka":

  Кво конкретно плащаш ти та да имаш каквото и да е право да питаш институции какво се занимавали освен да ти сочат Т2?
  Те вземат пари от работещи българи за да ти платят пенсията с която да си платиш тока, инак ще живееш на село като майка си и баща си - на газена лампа. Вие по селата не плащате една стотинка и сме на тоя хал именно заради вас - защото нито участвате в социалния, ни в икоомическия, ни в политическия живот на таястрана, само на криминалния.
  И защото не щат да ви плащат масрафа с живота си, именно за това 2,000,000 българи са в чужбина.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 71. 71 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#70] от "Десен":

  ???? Как реши, че съм пенсионер и живея на село? Но, даже и да е така, поста ти е не допустим, от гледна точка на отношенията електорат - избрани. За твое сведение, селата си отиват, а след тях, с бърз марш вървят малките градове. Ако твоята позиция е такава, съвпадаща с тази на РБ, защото се пишеш десен, или с тази на ГЕРБ, или друга дясна формация, то питам, кой ще гласува за вас?

  goblenka
 72. 72 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#69] от "dearblue":

  Много общо говориш. Има много и различни състояния. Като започнеш от депресия и стигнеш до истерия, като минеш през раздвоение на личността, шизофрениците, които имат някакви видения и чуват гласове, стигнеш до психопатите от различен тип, които имат хладна логика и не могат да съществуват в социума. За обществото тия хора все са луди и подхождат към тях по един и същ начин! Агресивно и арогантно. Но, ако едни ще се крият и търсят изолация, за да се защитят, други ще обърнат агресията срещу обществото. Много от тях имат имат гениални умове и логика. И, както е опасно да дразниш един питбул, така е опасно и да дразниш един "луд". Питбулът винаги може да си скъса синджира и тогава - жална ти майка. Лудият, не знаеш кога ще ти скочи и как. И, даже да не е луд, не знаеш къде границата му на търпимост.

  goblenka
 73. 73 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 544 Неутрално

  определение за психично здрав човек няма
  всеки си е бамбашка луд

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK