Васил Жукивски, украински журналист: За възможните сценарии пред Украйна

 

© Култура

 Украйна е изправена пред две основни предизвикателства – да запази териториалната си цялост и да направи реформи във всички сфери на обществения и стопанския си живот, казва украинският журналист Васил Жукивски пред портала "Култура". Жукивски живее в България, главен редактор е на електронното издание "Украински вести".


Опишете ситуацията в Украйна – в момента има някакво правителство, макар и временно, насрочени са избори, как ще изглежда украинската власт оттук нататък?


- Преди няколко дни премиерът Арсений Яценюк подписа политическата част от споразумение за асоцииране на Украйна в Европейския съюз. Икономическата част на това споразумение обаче ще бъде подписана в най-добрия случай след 25 май – след президентските избори – или в края на годината. Франция е против подписването на икономическата част на тази спогодба. Германия, Полша и Литва са за. Така че в това отношение в ЕС няма единомислие.
Но и Украйна като че ли още не е готова да подпише икономическата част, особено що се отнася до тези проблемни райони в югоизточната част на страната, т.е. нейната промишлена зона. Тамошният елит е неспокоен, защото отварянето на украинския пазар към ЕС може да повлияе доста зле върху украинската икономика, която е изостанала и енергоемка. Освен това именно в тези региони има сепаратистки настроения, макар и не толкова силни, колкото в Крим. Те обаче съществуват, а едно ускоряване на подписването на икономическата част може да повлияе върху социалното положение на украинците там, което ще бъде добре дошло за руския империализъм. Все пак украинското правителство като че успя да неутрализира мощното развитие на сепаратистките настроения в Югоизточна Украйна. Трябва да кажа, че по времето на Янукович украинските служби за сигурност бяха като разграден двор. Начело на службите за сигурност стоеше проруска фигура, във всички служби имаше руснаци, а личната охрана на Янукович беше оглавявана от руски гражданин. Затова смятам, че на този етап правителството успя да стабилизира ситуацията. Освен това то помоли украинските кабелни оператори да блокират излъчването на руските канали.


Доколкото е известно, повечето граждани на Югоизточна Украйна се информират предимно от руските медии. Тоест в момента те нямат достъп до тях?


- Имат достъп единствено чрез интернет, което означава, че достъпът е възможен само за по-младото и образовано поколение. За по-възрастните, които все още изпитват носталгия по СССР, интернет е terra incognita и те получават информация предимно от телевизията. По времето на Янукович руското влияние върху украинските медии беше огромно. Всички украински телевизии, освен един информационен канал, който излъчва икономически и политически новини, бяха под влияние на руските медии – руски водещи, руски предавания, руски филми.


А сега?


- Сега имаме този неприятен инцидент, който бе използван в Съвета за сигурност, когато депутати на дясната партия "Свобода" проникнаха в държавната телевизия и принудиха с бой нейния шеф да си подпише оставката, тъй като каналът предавал на живо от Москва речта на Владимир Путин и подписването на договора за присъединяване на Крим към Русия. От една страна за украинците тази картина е много неприятна, от друга страна това е факт, става дума за информационно събитие. Вярно, след това депутатите се извиниха и казаха, че били афектирани, но това даде повод на представителите на Русия в ООН да твърдят, че в Украйна на власт са дошли крайни националисти, макар това да не е така.


Всъщност кой е на власт в момента в Украйна и каква е идеята за развитието на страната, какво можем да очакваме?


- Още при Юшченко започна провеждането на мощна украинизация, което срещна съпротива в югоизточните региони. От друга страна няма как да живееш в една страна и да не знаеш нейния официален език. Младото поколение го знае, тъй като Украйна е независима вече от 23 години, но възрастното поколение, което е русифицирано или направо руско, дошло в страната, за да учи във висши учебни заведения или като работна ръка, живее още в оня свят и не говори украински, макар че го разбира. Освен това имаме такъв мощен фактор като Русия, която подклажда тези негативни отношения.


При Янукович се тръгна в обратна посока и започна русификация, като се стигна до това, че през юли 2012 г. Върховната рада прие един закон за езиците, според който руският и още 12 езика стават регионални в местата, където етническото население, което говори съответния език, надхвърля 30 %. Целта на този закон бе да закрепи статуквото на руския език, а не на българския, еврейския, полския или кримскотатарския език. Според този закон етикетите на продуктите, които се продават например в Болград, трябва да бъдат написани на български език. Но кой производител – да кажем в Киев – ще инвестира допълнително средства, за да произвежда сок специално за Болградски регион? Всъщност целта на всичко това бе налагането на руския език.


А какви ще са параметрите на новия закон за езиковата политика, след като бе направен опит да бъде отменен досегашният?


- Това е една от грешките на новата Върховна рада. Както знаете, след бягството на Янукович, в нашия парламент започнаха отлюспвания и метаморфози и бе сформирано ново управляващо мнозинство. Една от първите бойни задачи на това мнозинство бе отмяната на закона за езиците, приет по времето на Янукович. Отмяната на закона обаче предизвика вълна от недоволство в югоизточните региони, върху което наблегнаха и руските медии. Това принуди председателят на Върховната рада да блокира отмяната и той не я подписа, така че тя не влезе в сила и все още е действащ законът, който беше приет през 2012 г. Вижте, в България тази тема малко се преекспонира. Знаете ли какъв български език се говори в Украйна – там не се говори книжовен български език, а някаква смесица от български и руски. Според този закон можете да отидете в общината в Болград и да поискате акт за раждане на български език. Тоест общината трябва да разполага с формуляри на български език и със специалисти по български език. Освен това на какъв български език ще бъде издаден този акт – на онази смесица от руско-български или на книжовен български? За да се познава добре книжовния български език, трябва тези бесарабски или украински българи, които следват в България – всяка година тук идват по около 100 души – да се връщат в Украйна. Но те не се връщат и реално този език не може да функционира в неговия книжовен вариант. Така че този закон е предназначен единствено и само за укрепване на руското влияние и руския език за сметка на украинския.


На какъв език функционират институциите в Източна Украйна?


- Реално те функционират на украински език, цялото деловодство се води на украински език. В бита, на пазара, в училищните междучасия там се говори предимно руски език. Но в училищата се изучава украински език и в деловодството всичко се води на украински език. Ако например вземеш акт за раждане в Донецк и трябва да го представиш, да кажем в Лвов, където се говори украински, няма как да се явиш с документ, издаден на руски, кримскотатарски или български език. С този закон се стигна до такъв нонсенс – да кажем в Болград, където българският език е приет като регионален език, съдопроизводството може да се провежда на български език, но за целта трябва да има преводач, защото съдията може да не знае български и т.н. Държавата няма ресурс да поддържа тези 13 регионални езика. Когато този закон беше отменен, се вдигна много врява, но без да се вниква в същността на случващото се. Нека вземем например град Измаил – там българското население е над 30 %, но местният съвет прие решение регионален език да бъде руският. Тогава българската общност поиска и българският език да бъде приет за регионален, но това й беше отказано. Без обяснение, просто така. Така че този закон е спекулативен и единствената му цел е да подкопава основите на украинската държавност, нищо повече. Слава Богу, отмяната му не влезе в сила, той функционира и очевидно ще функционира още известно време, докато не се съберат и не решат да го променят, така че да бъде приложим.


Настоящият политически пейзаж в Украйна е доста неясен и тревожен. Споменахте отлюспванията и метаморфозите в парламента след бягството на Янукович.


- Когато през номеври 2013 във Вилнюс Янукович отказа да подпише споразумението за асоцииране на Украйна в ЕС, в Киев пламна Майданът. Тогава излязоха студентите, а Янукович каза, че ги подкрепя, че младите хора имат право да протестират и пр. Това продължи до 30 ноември. В нощта срещу 1 декември известните вече в цял свят специални части "Беркут" разтуриха Майдана и през деня там се събраха на протест един милион души. Едва тогава Майданът се радикализира. Тогава на преден план излезе партия "Свобода", чийто лидер е Олег Тягнибок. Не бих сравнил тази партия с "Атака", а по-скоро с ВМРО. Тя е създадена през 1992 г. като Социалнационална партия на Украйна, но през 2008 г. се преименува на Общоукраинско движение "Свобода". Тогава – на един митинг – Тягнибок използва неприемливи думи по отношение на руснаците и евреите. Разбира се, това веднага влезе в хрониките и във всички световни медии и постави партия "Свобода" в първата десетка на враговете на Израел. След това обаче тази партия малко се поочовечи. Тя има своя електорат най-вече в Западна Украйна, където печели тотална подкрепа. В тези региони с нея може да се конкурира единствено "Баткивщина" на Юлия Тимошенко, но партията на Янукович няма почти никакво влияние там.


Каква е идеологията на тази партия?


- Бандера е един от кумирите на привържениците на тази партия и изобщо в този регион. Бандера е символ на националните борби за освобождение на Украйна по времето, когато този регион е в пределите на Полша, както и по време на съветската власт. Бандеровското движение е изцяло неутрализирано в края на 50-те години, когато през 1959 г. Бандера е убит от КГБ в Мюнхен. Вярно, сега твърдят, че този радикален сектор на украинския Майдан е фашистки, бандеровски и т.н. Какво значи бандеровци? Това са обикновени националисти, а не фашисти или нацисти. Когато един руснак говори за любовта си към Русия, се твърди, че той е патриот, а когато един украинец говори за любов към Украйна – той е националист. Това е патриотично движение, което е против членството на Украйна в ЕС. Но в тяхната идеология няма нищо фашистко, тя е изцяло насочена към възраждане на украинската нация, към възраждане на украински език, култура, самобитност… Вярно е, това влиза в конфликт с културата и манталитета в Югоизточна Украйна, но поне на този етап няма как да е другояче. Може би ще трябва да минат 20 години, за да се преодолеят тези разлики в манталитетите. Трябва да кажа още, че "Свобода" участва активно в протестите на Майдана и даде много жертви – около 50-60% от жертвите на Майдана са активисти на "Свобода", предимно от Лвовска област.


Другата политическа сила е "Десен сектор", чийто лидер е Дмитро Ярош. Той също е против членството на Украйна в ЕС и НАТО и подкрепя извънблоковия статут на Украйна. За разлика от Олег Тягнибок обаче Ярош е от Югоизточна Украйна, от Днепропетровска област, но е украински патриот. Обявен е от Русия за международно издирване заради призиви към чеченците да помогнат на Украйна. Активистите на "Десен сектор" все още се разхождат в Киев с маски, а отношението им към журналистите е негативно. Витае слухът – вероятно това е теория на конспирацията, – че "Десен сектор" е проект на КГБ, на ФСБ. За разлика от "Свобода" "Десен сектор" няма свои представители в изпълнителната власт. Дори генералният прокурор е от "Свобода", но засега няма никакви основания той да бъде критикуван или обвиняван, че работи в полза на своята партия. Ярош обещава да се кандидатира за президент, а "Десен сектор" да се превърне в политическа партия. Той смята, че ще спечели гласове не само в Западна и Централна Украйна, но и в Югоизточна Украйна.


От изключително значение за укрепването на украинската независимост е европейската подкрепа, как ще се отрази обаче на тези процеси широкото влияние сред самите украинци на две антиевропейски политически сили? Та нали всичко тръгна от протест срещу отказа да бъде подписано споразумението за асоцииране на страната в ЕС? Тук има някакъв парадокс.


- Вижте, "Атака" също е против членството на България в ЕС, но както виждате се ползва от всички преференции, които й дава европейското членство. Кучето си лае, а керванът си върви. Предполагам, че така ще стане и там. Надали "Десен сектор" ще получи кой знае колко мощна подкрепа на тези президентски избори. Вярно е, че без радикалите, без "Десен сектор" украинската революция нямаше да бъде факт, Янукович нямаше да избяга и нямаше да се стигне до тази промяна. Да се надяваме, че тя е за добро, с изключение на това, че Украйна се сбогува с Крим. Но сегашното правителство се старае и дори Ярош твърди, че никой няма да насажда украинския език в Югоизточна Украйна, че няма да се провежда  насилствена украинизация. Към хората, които живеят в тези региони, се отправят послания, че не бива да се плашат и не бива да вярват на руската пропаганда. Усилено се говори за федерализацията на Украйна – това бе едно от условията на Лавров, за да започне преговорите с Киев. Но Украйна не е Русия, вярно е, че тези региони са различни по манталитет, по етнически състав и по социално-икономическо развитие, но това не е предпоставка Украйна да бъде федерализирана.


А какво е влиянието на партията на Кличко – УДАР?


- Кликчо играе в полето център-дясно. Ако Юлия Тимошенко не беше излязла от затвора, а Янукович все още беше на власт, Кличко щеше да има всички шансове да стане президент. Сега Янукович го няма, но се завърна Юлия Тимошенко. Тя се появи в парламента и се видя с парламентарната си група. Коментарите са, че депутатите й не били много очаровани от този факт, така че е напълно възможен някакъв конфликт в самата група. Яценюк вля своята партия "Фронт за промени" в "Баткивщина" и имаше желание да се кандидатира за президент, но сега се появи Тимошенко, която е вече здрава и ще е кандидатурата на "Баткивщина" за президент. По време на военната операция в Крим самият Путин заяви, че няма с кого да преговаря в Украйна и намекна, че единственият човек, с когото може да се преговаря, е Юлия Тимошенко. Путин имаше топли отношения с нея още по времето на Юшченко. През 2009 г. тя подписа с него известния газов договор, заради което бе осъдена по-късно. Тимошенко се кандидатира, макар че според мен украинците не са много доволни от нейното завръщане в политиката. Между нея и Янукович няма никаква разлика – и двамата са популисти.


Какви са политическите нагласи и предпочитания в Източна Украйна? Все още ли Партията на регионите на Янукович е най-влиятелна там?


- Партията на регионите се отрече и от Янукович, и от бившия премиер Микола Азаров, за когото не е известно къде е. Тоест тази партия няма ръководно тяло. Сега тя трябва да се позиционира, да издигне свой кандидат за президент, да обяви каква политика ще провежда, какво отношение има към случващото се в Украйна, към анексирането на Крим… Тази партия ще трябва да даде тези отговори на електората си, а нейният електорат е точно в Югоизточна Украйна. В Централна и Западна Украйна тя няма почти никакво влияние. На президентските избори през 2010 г. Янукович изпревари Тимошенко само с 3 %, тази преднина беше постигната с тотална мобилизация на електората – и куцо, и сакато беше докарано с автомобили до избирателните урни, за да гласува. Какво ще правят сега тези хора? Те са тотално разочаровани от Партията на регионите, защото тя бе обещала подобряване на жизнения стандарт, но това не се случи.


Между другото Партията на регионите е член на Партията на европейските социалисти и има подписана спогодба за сътрудничество с БСП. Начело на тази партия стоят милиардери и милионери в долари. Тоест тя не може да брани левия електорат или пролетариата, който е концентриран предимно в Югоизточна Украйна. Това е парадокс – Партията на регионите се позиционира като лява партия, а е бъкана с богаташи. В правителството на Микола Азаров почти всички министри бяха милионери. В "Баткивщина" също има милионери и олигарси. Що се отнася до УДАР – не знам, самият Виталий Кличко е богат човек. Струва ми се, че в Югоизточна Украйна УДАР ще успее да избута Партията на регионите. Мисля, че Кличко има шансове да се пребори за гласовете на избирателите в Източна и Централна Украйна.


Има още един кандидат, когото можем да определим като олигарх – Петро Порошенко. Според мен той би могъл да стане президент на Украйна. Порошенко произвежда шоколадови бонбони, наричат го шоколадовия крал на Украйна. Руското правителство започна да национализира неговите фабрики в Русия. Порошенко бе едно от лицата на Майдана, той се ползва с популярност сред хората в Централна, Югоизападна и дори Югоизточна Украйна. Притежава известния Пети канал, който по време на протестите изигра ролята на българското радио Дарик през 1997 г. Порошенко е завършил международни отношения в Киевския университет, говори чудесно английски, както и Яценюк, и Кличко. В правителството на Юлия Тимошенко той беше министър на външните работи. Петро Прошенко – запомнете това име.


И може би накрая да очертаем възможните сценарии, пред които би се изправила Украйна след изборите. Всъщност кой е основният проблем в момента – анексирането на Крим и сепаратистките настроения или корупцията?


- Корупцията е много сериозен проблем. След падането на режима на Янукович видяхме какви къщи и какви палати са притежавали някои високопоставени лица. В момента е обявен за международно издирване Сергей Курченко, млад бизнесмен – едва ли не дете-чудо – който е близък до клана "Янукович". Той е едва на 29 години, а го търсят за присвояване на един милиард долара от държавния бюджет на Украйна. Корупцията в Украйна е много сериозен проблем – има корупция от най-високото до най-ниското ниво.


Що се отнася до Крим – това вече не е проблем на Украйна, тя изгуби Крим безвъзвратно, макар според Върховна рада това да е украинска територия, която е временно окупирана. Едва ли Украйна някога ще се пребори отново за Крим. Сега предизвикателство номер едно е да бъде запазена териториалната цялост на страната. Някои анализатори твърдят, че империалистическият напън на Русия може да насочи към Приднестровието, Одеска област, Херсонска област, Николаевскса област, Запорожка област, след това Харков, Донецк и Луганска област. Т.е. да се отреже останалата част на Украйна покрай Черно море и по този начин да си създаде силно руско влияние в Черноморския басейн.


Макар Путин да заяви, че няма повече териториални претенции?


- Да, но Жириновски каза, че Русия не трябва да спира до Крим, а трябва да продължи и по-нататък. А Жириновски казва това, което мисли Путин. Така че основната задача пред Украйна сега е да намали и озапти сепаратистките настроения и да не прави никакви резки движения, с които да "ядоса" Югоизточна Украйна. Важно е президентските избори да се проведат спокойно. Има спогодба с Международния валутен фонд за 14 милиарда долара. Можем да получим един милиард евро от ЕС, един милиард долара от САЩ, Япония е готова да ни предостави 10 милиарда долара. Т.е. Украйна ще има пари, но срещу всички тези пари тя трябва да направи реформи, реформи навсякъде – в енергоспестяването, здравеопазването, образованието, навсякъде, защото навсякъде е забатачено.


Правителството на Янукович не искаше да прави реформи и затова скъса връзките с МВФ. То водеше преговори с Путин за 15 милиарда долара, които обаче ще се дават за политическа лоялност, а не за реформи. А Западът иска реформи. Нужна е консолидация на цялата украинска нация. Предстои почти двойно повишаване на цените на природния газ за битовия сектор, иначе пари от Запада няма да има. Така че Украйна ще трябва да се справи с тези две основни предизвикателства – да запази териториалната си цялост и да направи реформи във всички сфери на обществения и стопанския си живот.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (127)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Относително обективно мнение, поради което не е оптимистично, особено на фона на всеобщата бъркотия в Европа.

  https://goo.gl/8NG90J
 2. 2 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Елементарен Васко от Украйна.
  Антируски въпроси - антируски отговори.
  Защо не каже какви са условията на МВФ към Украйна за отпускане на милиардите и кой ше ги изпълне?
  На такива като него още 100 години Русия ще им е виновна.
  Когато украинската сланина стане "конвертируема" стока В ЕС, тогава Украйна ще стане европейска.

 3. 3 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3546 Любопитно

  [quote#0:"статията"]Още при Юшченко започна провеждането на мощна украинизация, което срещна съпротива в югоизточните региони. От друга страна няма как да живееш в една страна и да не знаеш нейния официален език. Младото поколение го знае, тъй като Украйна е независима вече от 23 години, но възрастното поколение, което е русифицирано или направо руско, дошло в страната, за да учи във висши учебни заведения или като работна ръка, живее още в оня свят и не говори украински, макар че го разбира. Освен това имаме такъв мощен фактор като Русия, която подклажда тези негативни отношения.[/quote]

  Това да ви напомня за нещо?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Чудно интервю. И това е украинец който живее тук. Представям си тези дето са в Киев!!!

  И ми хареса това за руския език... дето бил налаган от Янукович. Тимошенко украинката, дето си кълчи езика на митинги да говори роден "полско руски" в частни разговори които призна, че са реални, говори на чист руски. ЧИСТ! Няма хън мън... заместника и и той говори с нея на ЧИСТ руски... та тъй то...

  Иначе, хареса ми и това, дето онея от "Свобода" набили малко шефа на телевизията, ама то, така, без да искат... иначе всичко е наред...

 6. 6 Профил на Венко Пройков
  Венко Пройков
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Изключително сериозен материал, при това с добро качество на стила. Човек добива почти пълна представа за ситуацията в Украйна, която е ужасно сложна. Фактически напомня за ситуацията в Сърбомакедония донякъде, само че всичко е много по-взривоопасно и става дума за извънредно много хора. Дано хубавата Украйна да намери своя демократичен път към ЕС, това й е шансът. Трудно ми е да си я представя в НАТО засега, след като изчетох този материал, а е жалко.

  Пушач (пуша лула и пури, никога цигари)
 7. 7 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  Едно от най-смислените и обективни описания на ситуацията в Украйна, които съм чел.

 8. 8 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1247 Любопитно

  Едно време френската кралица Мария Антоанета казала за оскотелите от глад французи:" Ами като нямат хляб , да ядат ПАСТИ"!!! В следствие на което французите 'и резнали зелката!!! Днес не поучилите се от историята украински продажни политически марионетки казват на гладните украинци: "Като нямате хляб , яжте ДЕМОКРАЦИЯ". Да видим , ще им се размине ли съдбата на Мария Антоанета на тези продажни украински наглеци, или историята ще се повтори???

 9. 9 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Работата е объркана,а пътят ще е трънлив и дълъг с неясен край.......

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 10. 10 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 591 Весело

  До коментар [#2] от "magistrat":

  Васко от Украйна или по-достъпно казано, украински Васка ?...

 11. 11 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 829 Неутрално

  "Свобода" и "Десен сектор" са против ЕС и НАТО. Също като Янукович- но това не е проблем, защото те изгониха Янукович?!???!?!??!?

 12. 12 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 684 Неутрално

  и в Украйна и у нас няма подготвени политици,които да поемат отговорност пред народа си и да извадят страните си от блатото!народите ни се лутат,неориентирани и стресирани от многото неизвестни и е естествено в такава среда да виреят само паразити,свикнали да смучат народна кръв и ресурси.и ми иде и аз да се провикна като Хр.Ботев:

  Я надуй, дядо, кавала,

  след теб да викна - запея

  песни юнашки, хайдушки,

  песни за вехти войводи -

  за Чавдар страшен хайдутин,

  за Чавдар вехта войвода -

  синът на Петка Страшника!

  Да чуят моми и момци

  по сборове и по седенки;

  юнаци по планините,

  и мъже в хладни механи:

  какви е деца раждала,

  раждала, ражда и сега

  българска майка юнашка;

  какви е момци хранила,

  хранила, храни и днеска

  нашата земя хубава!

  Къде сте български достойни мъже непокварени от лъжедемокрацията у нас и милеещи за своята татковина?!

 13. 13 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1247 Разстроено

  До # 2 - magistrat - Продажни журналисти има не само в България. Има ги по цял свят , включително и в Украйна!!! Как мислиш , защо медиите от кръгът "Капитал" , не са се пресрамили нито веднъж да информират читателите си, кой е собственик на световната печатница за петродолари ФЕД, от кога е собственик и до кога ще е собственик , колко е спечелил до сега от тази си собственост и на чий гръб??? що не се пресрами "Дневник" да информира читателите си , кой , как и защо предизвиква световните икономически и финансови кризи , кой разпалва военни и граждански конфликти какво печели от това??? Защото който плаща петродоларите, той поръчва какво да се излъчва и пише медиите нали???

 14. 14 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Пожелавам по-скорошно икономическо и военно възстановяване на Украйна, за да могат да си отвоюват от империята и останалите територии населени с украинци.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 15. 15 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 895 Весело

  Това шоу вече сме го гледали, още в 1712 година.... нищо ново под Слънчето наистин....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 16. 16 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1247 Разстроено

  До # 12- matera- Точат банкомати на Запад. Занимават се със сутеньорство и трафик на дрога. Или просто бачкат честно на Запад и са се натурализирали там прогонени от кономическия геноцид , на който са били подложени от продажните ни политически еничари , за да спасят гените си. Това което направиха с България , предстои да го сторят и с Украйна...

 17. 17 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 684 Любопитно

  [quote#16:"kimba3"]Това което направиха с България , предстои да го сторят и с Украйна...[/quote]

  Зависи от управниците дали ще позволят. Иначе има и други примери - това, което направиха с Полша/Чехия/Унгария/Словения, предстои да стане и в Украйна!

 18. 18 Профил на У-чуден
  У-чуден
  Рейтинг: 402 Неутрално

  "Предстои почти двойно повишаване на цените на природния газ за битовия сектор, иначе пари от Запада няма да има. "

  Демократизация. Няма как. Запада пак обяснява на хората, че трябва да им одере кожата за да са щастливи.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20 Профил на ahold
  ahold
  Рейтинг: 233 Весело

  Как да му вярвам на Жукивски, след като твърди 4е Партията на регионите 4ленува в ПЕС?!?

 21. 21 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1337 Весело

  Трябва да минат през чистилището, доста боли, но е неизбежно! Добре е това, че са единни в твърдото желание да се откъснат от мечата прегръдка...

 22. 22 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#18:"У-чуден"]Демократизация. Няма как. Запада пак обяснява на хората, че трябва да им одере кожата за да са щастливи. [/quote]

  А каква е алтернативата? Бедно и неграмотно население и 29 годишни милиардери?

 23. 23 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 627 Неутрално

  ... хм, ако ползваме стила на Дневник за цитатЕ... ста'а интересно. "Тогава на преден план излезе партия "Свобода", чийто лидер е Олег Тягнибок.Това е патриотично движение, което е против членството на Украйна в ЕС. Трябва да кажа още, че "Свобода" участва активно в протестите на Майдана и даде много жертви – около 50-60% от жертвите на Майдана са активисти на "Свобода", предимно от Лвовска област." "Другата политическа сила е "Десен сектор", чийто лидер е Дмитро Ярош. Той също е против членството на Украйна в ЕС и НАТО "... Майдан имаше, щот' подпис с ЕС нЕмаше... заформен от партии, протиФ ЕС...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 24. 24 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#23:"dzwer"]Майдан имаше, щот' подпис с ЕС нЕмаше... заформен от партии, протиФ ЕС...[/quote]

  На протеста първоначално излязоха студенти, които протестираха мирно, но нещата се изостриха след като този първи протест беше разръснат чрез насилие и отвличане на студенти, двама от които умряха след като бяха пребити от Беркут, а един от отвлечените оцеля.
  След това протестът придоби доста по-общи измерения срещу Янукович и политическата власт като цяло.

 25. 25 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#24] от "oos19355380":

  ... ми к'во казвам... Майдана е напра'ен от партии протиФ ЕС... До края на ноември майдан нЕмаше.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 26. 26 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#25:"dzwer"]... ми к'во казвам... Майдана е напра'ен от партии протиФ ЕС... До края на ноември майдан нЕмаше.[/quote]

  Нужно е да се проследи хронологията на събитията, за да бъдат разбрани, а не просто да се вадят от контекста противоречащи си цитати, с цел да се внуши, че интервюто е манипулиращо.

 27. 27 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Разбрахте ли защо русофилите са българомразци?Където стъпи руснак и трева не никне.Иначе всички искат долари в американски банки.

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 28. 28 Профил на svoboden_glas
  svoboden_glas
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Щом е такъв украинец и радее за Родина си,какво прави в България?

 29. 29 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#24:"oos19355380"]След това протестът придоби доста по-общи измерения срещу Янукович и политическата власт като цяло. [/quote]
  ... хм, 'сички медии определи'а протеста от 23 до 30.11, кат' "протест протиФ спирането на асоциирането с ЕС"... Майдана заФана след т'ва, напра'ен от Десен сектор и Свобода.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 30. 30 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#28:"svoboden_glas"]Щом е такъв украинец и радее за Родина си,какво прави в България?[/quote]

  Каквото си иска. Минаха времената, в които Сульо, Пульо и svoboden_glas можеха да казва на хората къде да живеят, така че си трай.

 31. 31 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 458 Неутрално
 32. 32 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#26:"oos19355380"]Нужно е да се проследи хронологията на събитията,[/quote]
  ... не плямпай... У нета има 'сичко. От 23-ти до 30-ти има цитатЕ от украински политици, че протеста е мирен и е за подписване с ЕС. До тогаз майдан нЕмаше... стига си измислЯ.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 33. 33 Профил на koteshkoshishche
  koteshkoshishche
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Според википедията Порошенко е от Болград, т.е. от Бесарабия. Дали точно е българин или пробългарски настроен не знам, но е смайващо, че българските медии не отразяват този биографичен факт за най-вероятния нов президент на Украйна... Или не са знаели, защото не го пише в ТАСС, РТ, Риа Новости, АП, АФП, АДП, ББС, Синхуа и т.н. държавни пропагандни машини.

  Моят народ е русофилски, политиците ми са англофили, генералите-германофили, жена ми е италианка, само аз съм единственият българофил в царството.Цар Борис III
 34. 34 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#32:"dzwer"]... не плямпай... У нета има 'сичко. От 23-ти до 30-ти има цитатЕ от украински политици, че протеста е мирен и е за подписване с ЕС. До тогаз майдан нЕмаше... стига си измислЯ.[/quote]

  Ето първия резултат от google - http://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_the_Euromaidan
  Чети и не ми губи времето.

 35. 35 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#30] от "oos19355380":

  ... извиня'ай за т'ва:"не плямпай"... ЗабелЕзах противоречиА с офицЯлните позиции за Майдана... упорито премълчавани от "демократичните медии". Ся видиш ли и Васята ни убеждава как било не т'ва, дет' е било...У архива на Дневник мо'е да сА прочете доста от едностранчивото отразя'ане...кат' цъкнеш на линковете, дет' дават коментиращи- 'оп друга картинка... А кат' погледна как под 'секи такОв анализ има коментарЕ от рода: мно'о е точен, напъло сАгласен... Смляно и преджвакано, готово за туряне у глАви... не сакащи да мислАт.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 36. 36 Профил на zenit
  zenit
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Според този "специалист" българите в Украйна трябва да забравят български и да говорят само по украински понеже българският им не бил книжовен, а и производителите щели да се затруднят да пишат етикети.

 37. 37 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#36:"zenit"]Според този "специалист" българите в Украйна трябва да забравят български и да говорят само по украински понеже българският им не бил книжовен, а и производителите щели да се затруднят да пишат етикети.[/quote]

  Не, просто се обяснява как законът няма нищо общо с реалността и интересите на малцинствата, с изключение на руското, а просто има за цел да наложи още повече руското влияние в украинските институции. Обяснено е просто и ясно, като за малоумници, но за някои хора и това е непосилно високо ниво.

 38. 38 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#35] от "dzwer":

  Води се информационна война, за хората, на които не са им се спарили мозъците изпод ушанките нещата не са толкова сложни.

 39. 39 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2412 Неутрално

  Интересни изводи може да си направи човек от това интервю. Мен поне ми се набиват две неща на очи- комплексираността от Русия и това че на етническите руснаци се гледа като на врагове и откритото реабилитиране на Степан Бандера. Само от това следва абсолютната невъзможност Украйна да функционира като нормална демократична държава. Единствените алтернативи са диктатура последвана от разпад на държавата по етнически признак.
  След като се признава решаващата роля на Десният сектор за свалянето на Янукович интересно защо не се прави прогноза кой ще бъде победителят от противоборството между бандеровците и временно управляващите в Украйна.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 40. 40 Профил на svoboden_glas
  svoboden_glas
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#30] от "oos19355380":

  Риторично си питах,защото и аз мога да замина за Европа или за САЩ,и да се правя на всезнайко отвън,ама съм в България с надежда,че ще дойдат на власт хора,които да мислят за нашата Родина не като политиците от последните 20 години!

 41. 41 Профил на oos19355380
  oos19355380
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#40:"svoboden_glas"]Риторично си питах[/quote]

  Нищо, не е излишно да ви се напомня от време на време.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 626 Неутрално

  [quote#39:"Julian Mall"]Мен поне ми се набиват две неща на очи- комплексираността от Русия [/quote]

  Няма по-комплексирани от путиновата рая. Комплексирани от Запада, от САЩ, от Китай, от Япония. Мъко, мъко !

 45. 45 Профил на bulgarofilche
  bulgarofilche
  Рейтинг: 626 Неутрално

  [quote#36:"zenit"]Според този "специалист" българите в Украйна трябва да забравят български и да говорят само по украински понеже българският им не бил книжовен, а и производителите щели да се затруднят да пишат етикети. [/quote]

  В България също официалният език е само един. Или искаш да има и цигански и турски ? Иначе няма как да се забрани на рускоговорящите да си говорят на руски, разберете го това най-после

 46. 46 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Най-после нещо по важната тема - бъдещето на Украйна. Сума клавиши се изпотрошиха в изданието за Крим, но ето човекът Ви каза - там няма връщане назад. Чрез Украйна ще се покажат истинските лица на САЩ и Русия. Според мен Русия има много печеливши ходове, а Чичо Сам и европейската му свита - доста по-малко. Но времето ще покаже.

 47. 47 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  Много добро интервю, очевидно интервюираният е много осведомен човек, с разбиране към проблемите на Украйна.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 48. 48 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#36:"zenit"]българите в Украйна трябва да забравят български и да говорят само по украински [/quote]

  Ти май не си разбрал, че българите в Украйна и Молдова не знаят български език, ами общуват на руски? Не знаят и украински - държавния език на страната в която живеят....

 49. 49 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#2:"magistrat"]Защо не каже какви са условията на МВФ към Украйна за отпускане на милиардите и кой ше ги изпълне? [/quote]

  Никой не е виновен на Украйна, че е стигнала до МВФ, освен собствените и политици и тези които ги избират! За сведение - МВФ издава много по изгодни заеми в сравнение с която и да е частна банка.....Запомнете го веднъж-завинаги!.........

 50. 50 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Колкото и да се опитваме да изясним обстановката,става все по-ясно,че нищо не е ясно.

 51. 51 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Цитат от интервюто:.....Знаете ли какъв български език се говори в Украйна – там не се говори книжовен български език, а някаква смесица от български и руски. Според този закон можете да отидете в общината в Болград и да поискате акт за раждане на български език. Тоест общината трябва да разполага с формуляри на български език и със специалисти по български език. Освен това на какъв български език ще бъде издаден този акт – на онази смесица от руско-български или на книжовен български? За да се познава добре книжовния български език, трябва тези бесарабски или украински българи, които следват в България – всяка година тук идват по около 100 души – да се връщат в Украйна. Но те не се връщат и реално този език не може да функционира в неговия книжовен вариант. Така че този закон е предназначен единствено и само за укрепване на руското влияние и руския език за сметка на украинския.....

 52. 52 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Тука тагаришчите и скритите русофили, като "корифея" Божо Димитров, реваха, че новите власти в Украйна отнели регионалния статут на българския език:.....Нека вземем например град Измаил – там българското население е над 30 %, но местният съвет прие решение регионален език да бъде руският. Тогава българската общност поиска и българският език да бъде приет за регионален, но това и беше отказано. Без обяснение, просто така. ....

 53. 54 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#0:"статия"]Украйна е изправена пред две основни предизвикателства.[/quote]
  Не, няколко са:
  глад, студ, бой и..така нататък

 54. 55 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Западния грабеж на Украйна, чрез МВФ започна- така оценява последните споразумения един от най-известните блогъри в света, човек от екипа на Рейгън Пол Робъртс: http://www.paulcraigroberts.org/2014/03/29/western-looting-ukraine-begun-paul-craig-roberts/

 55. 56 Профил на koydae
  koydae
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#8] от "kimba3":

  Искаш ли да ядеш сирене, или не искаш да ядеш сирене?

 56. 57 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#50:"dedo pepo"]става все по-ясно,че нищо не е ясно.[/quote]
  Това вече е философия!++++++++

 57. 58 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#52] от "dobrich":

  Съществува съдебна процедура наречена обжалване на мълчалив отказ.

 58. 59 Профил на svoboden_glas
  svoboden_glas
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#41] от "oos19355380":

  Благодаря,ама да "ви се напомня" ми звучи твърде учителски или произнесено от човек,който не обича себе си и мрази всички наоколо.Стига с омраза,дай да си гледаме нашата държава да се оправи!

 59. 60 Профил на nikero
  nikero
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#51] от "dobrich":

  В българската община Болград ще да е голям проблем да намерят владеещ български език счетоводител. А това за етикетите напечатани на няколко езика Васил(ий) Жуки(о)вски изби рибата - допълнителни етикети се лепят на мястото на дистрибуция.

 60. 61 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8413 Неутрално

  Всичко,що е било в пределите на бившия СССР,Путин си го брои за руско.От средна Азия до Източна Европа,трябва да говорят на руски.В България,също.Рускини от 30 години омъжени тука,досега не си дават труда да научат сносно български.И като почнат да ти навират под носа това славянство,направо се вбесявам.Ние може и да имаме примеси славянска кръв,но не сме славяни,ние сме с арииско потекло.Това показват последните генетични изследвания.

 61. 62 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2412 Весело

  [quote#44:"viktor4o_rs"]Няма по-комплексирани от путиновата рая. Комплексирани от Запада, от САЩ, от Китай, от Япония. Мъко, мъко ![/quote]
  А ти Викторчо ако си руснак нещо май се срамуваш от произхода си и искаш като героя на Достоевски - Смердяков Русия да се управлява от Запада че да се цивилизова. Това де се стремиш да се правиш на американец, китаец или японец мислиш ли че е признак на високо самочувствие.
  Явно не си вдянал мисълта ми. А тя е че в нормалните държави като Австрия и Швейцария например никой не се мъчи да налага някакъв официален език за да крепи държавността им. Проблемът на Украйна е също като на Македония, чиято история и културна традиция е кръвно свързана с друга държава и сега се мъчат с недемократични закони да създават такива.
  До коментар [#44] от "viktor4o_rs":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 62. 63 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  Всеки човек, който иска да се оправдае ще намери начин. Оправдания има за всяка глупост и зверство. Оправданията обаче не променят действителността и резултата от делата.
  Какво по-добро доказателство на тези думи от това интервю.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 63. 64 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1497 Весело

  [quote#50:"dedo pepo"]Колкото и да се опитваме да изясним обстановката,става все по-ясно,че нищо не е ясно.[/quote]

  Една от особеностите на младостта. Мислят че всичко им е ясно и че света е такъв какъвто им го представят, палят се нервят се. Но с времето нещата се променят.
  Ако разбира се зад аватарите стоят искрени младежи, а не платени ... к'во му викаха бе ...

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 64. 65 Профил на starpoint
  starpoint
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#6] от "Венко Пройков":

  Венко пройков, не че нещо
  ама просто ако нямаш нищо против нека аз или някой с по обширен поглед на нещата ти зареди пистолета за да не се мъчиш
  излишно...
  от коментра каойто така ясно си изказал...
  да. да.. нищо ние ще ти го заредим... не се притеснявай
  няма страшно те и другите не са обективно разбрали ...
  нее-ее няма, няма.. нищо няма нищо .. ето на зареден е.
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>.

 65. 66 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#60:"nikero"]В българската община Болград ще да е голям проблем да намерят владеещ български език счетоводител[/quote]

  Автора ти е отговорил за причината - русификацията е причината:... "За да се познава добре книжовния български език, трябва тези бесарабски или украински българи, които следват в България – всяка година тук идват по около 100 души – да се връщат в Украйна. Но те не се връщат и реално този език не може да функционира в неговия книжовен вариант"....

 66. 67 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Вася (торен) Бръмбаров, показваш на всички, че си хитър хохол, но не си нито искрен, нито достатъчно умен, за да скалъпиш правдоподобно мнение. А и те е страх! Иначе би трябвало, като си прочут демократ, веднага да заявиш, че в Украйна "правителството" е нелегитимен сбор на разбойници, фашистващи елементи и националисти, жадни за власт. Като си помисля, че Тягнибок и Ярош ще се състезават за президент, то на всички (освен на хамерите) е ясно, що за държавност ще има в Украйна. Не щеш да признаеш, че на Майдана се осъществи кърваво насилие, позволило преврата. Не смееш да загатнеш, че висши американски управляващи потвърдиха похарчените за организацията на преврата пари. Мога да ти изброя още десетки факти и явления, които не можеш или не смееш да приемеш и тълкуваш. Тогава кой си ти, та да ме поучаваш от блога на Дневник? Чикатиловци!!!

  effi
 67. 68 Профил на starpoint
  starpoint
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#19] от "Отнесен":

  ами може малко и да е смешно... но ако анализираш детайлно
  тези назования говорят много за един народ...
  първо че той е много древен
  второ че е по природа и дух добър
  добронамереност и опростение.. (истнската култра на една нация винаги изпъква по своите качества )
  тоест една славянска черта която има близки корени и с българските.. това го казвам понеже от многото доводи.. именно от такъв вид добронамерена черта България е търпяла робското си положение...
  понеже добрите хора и народи страдат от добротата си...

  това май беше нещо като поговорка,

 68. 69 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#55] от "Стенли1":

  Да, това е един обективен, според разбирането ми за политическата икономи, материал, ама няма кой да го прочете. А още по-малко да разбере!

  effi
 69. 70 Профил на иван
  иван
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Пардон, "икономия".

  effi
 70. 71 Профил на starpoint
  starpoint
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#49] от "dobrich":
  твоят цитат:
  ""Никой не е виновен на Украйна, че е стигнала до МВФ, освен собствените и политици и тези които ги избират!""

  приятелю предлагам да бъдем малко по обширни и добавим следното:
  Никой не е виновен на Украйна, че е стигнала до МВФ, освен собствените и политици и тези които ги избират, и същите тези политици които са избрани от народа са успешно подкупени и корумпирани от запада по такъв мазен начин за да може да се стигне до МВФ.. просто е очевадно!
  нужно е само да погледнеш какви имоти имат...

 71. 72 Профил на starpoint
  starpoint
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#61] от "rosiraycheva50._":

  да и прадядо ти е бил от групата на ниберлунгите и викингите.


  интересно ако финасирам едно продукция в нашинал географик и заръчам да "изследват" американците и да се окаже че са чисти руснаци!

 72. 73 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Любопитно

  До коментар [#71] от "starpoint":

  Западните политици ли купиха Жан Виденов та стигнахме до МВФ навремето?!............Популизма на управляващите, поставянето на партийните и частните пред държавните интереси, са причината да затъват икономически държавите....

 73. 74 Профил на starpoint
  starpoint
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#64] от "biss Mark":

  не ото,
  отностно коментара който коментираш
  вероятно е младеж... но попаднал на агитационна информация
  справка: Дневник
  и той така с ограничени ресурси се чуди како е това ..
  а въпросът е много лесен
  нужно е сам ода погледне историята и ще му стане ясно като в бял ден
  що за новини и агитации се пишат тук...
  а най малкото ще прозре че се гледа само едната страна тук ..по точно - интересът на запада...
  което е далеч ама на милиарди разстояние от истината!
  “Господа, събрали сме се тук да осигурим европейския мир, а не щастието на българите.”

  между другото аватарът ти е най омразният човек който и най много е навредил на България:

  ДОКУМЕНТ ЗА ИКОНОМИЧЕСКОТО И ПОЛИТИЧЕСКОТО СЪСТОЯНИЕ НА БИТОЛСКИЯ ВИЛАЕТ СЛЕД ИЛИНДЕНСКО - ПРЕОБРАЖЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ
  Доклад от архива на българското търговско аташе в Битоля, Андрей Тошев, през 1904 г.

  Както априлската епопея от 1876 г., така и Илинденско-преображенската драма от 1903 г. е един от ярките върхове в стремежа на българите към свобода и социално равноправие, закономерно продължение на българската национално-демократична революция. Корените на този стремеж у илинденци и преображенци се крият дълбоко в миналото на българския народ. Те са тясно преплетени в неговите национално-освободителни борби от предосвобожденския период. Руско-турската война от 1877-1878 г. не донесе това, което очакваха от нея българите. Всъщност Великите сили с решенията си от 13 юли 1878 г. в Берлин предопределиха взривоопасната обстановка на Балканите. Нежеланието на Европа да види една обединена в етническите си граници българска държава най-ясно личи от изказването на германския канцлер при откриването на Берлинския конгрес: “Господа, събрали сме се тук да осигурим европейския мир, а не щастието на българите.”

  Всъщност Великите сили (запада) посяха семената, от които неизбежно трябваха да покълнат противоречия и недоволства, бунтове, въстания и войни.

 74. 75 Профил на starpoint
  starpoint
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#73] от "dobrich":

  прочети малко за капитализма... след разпада на социализма..

  а условията които се пускаха средства от МВФ бяха
  леко заглушени и обществото зяпаше мухите със надежда да чуе само "МВФ отпуска помощ в размер..5лв." ..но
  и това бе със финасовият натиск на капиталистическите течения ..
  а за условията за този заем/и никой не сподели..
  дори и жан Виденов.. понеже резултатите щяха да са фатални...
  а се знаеше че от Русия подкрепа не се очакваше по това време
  ( резултатите от студената война) .. та и за това разформироването на СССр... цялата верига е свързана...
  СССР загуби под финасовия и капиталистически натист и с надпреварата за военно надмощие ..което определи съдбите на източните социалистически бивши страни...
  ярък поглед е Югославия - България и др..
  между другото процесът все още не е приключил.. Украйна
  е на прицел на западните интереси..а Русия вече е друга страна със свой капиталистически модел различен от западния
  ( БРИКС) и двата блока се срещнаха ( дали умишлени или посредством аналитични прогнози и решения това е друг въпрос) срешнаха се точно в Украйна понеже за Русия това е много важна територия - партйор.. дори ако изключим и геостратегически военният интерес,
  а разглеждаме само икономически..и ЕС мнго добре знае това.. но въпреки това пое риска с наглоста на дете "идиот" подтикван от сащ и неговите самоубуйствени амбиции за господство
  (резултатът в момента е актуален)

 75. 76 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#75:"starpoint"] за условията за този заем/и никой не сподели..дори и жан Виденов.. понеже резултатите щяха да са фатални... [/quote]

  МВФ не е благотворителна организация и не прави подаръци. МВФ дава пари срещу реформи и преструктуриране на държавната сфера, за да си върне след това парите. С лихвата, разбира се....Но от където и да гледаме, много по изгодно е да се вземат пари от МВФ в сравнение с частни банки. Или заеми от други държави, които няма начин да не са обвързани с политически отстъпки. Някои правителства, нарочно докарват нещата до МВФ, за се оправдават после с тази организация за тежките реформи които правят......Ще повторя - никой не е виновен на Украйна, нито на която и да е държава стигнала до МВФ, освен популистките правителства които са довели до там нещата. И хората които са гласували за тях....

 76. 78 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 814 Любопитно

  До коментар [#6] от "Венко Пройков":
  И какво е "сърбомакедония",ако мога да попитам,с цялото си уважение към мнението Ви?
  За интервюто и позицията на интервюирания: сравнително добър анализ на сложната и несигурна обстановка и переспективи в Украйна. Информативно,без излишна пропаганда и идеологеми. Повече такива материали и Дневник ще изпъкне рязко на фона на общата поръчкова журналистика у нас. Не че,често не се стараят,но не винаги им се получава.....

 77. 79 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 814 Любопитно

  До коментар [#62] от "Julian Mall":
  Имам усещането,че ти нещо си пропуснал:един от основните,но далеч не основният проблем, на държави като Македония и Украйна е,че има съседни държави с които ,без значение колко и как са свързани, се опитват в различни периоди и чрез различни методи през последните 150 години, да ги полонизират и русифицират,съответно: сърбизират,гърцизират или българизират. Без при това,постоянно да се бъркат,често с цената и на политически убийства и репресии,във вътрешния политически и културен живот на съответните общности и страни.....

 78. 80 Профил на kos
  kos
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Автора не казва истината за ,,Свобода"и тенния комир Бандера.Бандера е 100% Фашист.По време на ВСВ организира военна част въоражена и ръководена от Вермахта, воюва срещу СССР и съюзниците прочува се с жестокоста си в окупираните райони.Ползването на тези хора за метежа в Киев показва истинската цел на Запада, те не се итересуват от съдбата на Украйна всичко е насочено срещу Русия.

 79. 81 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  [quote#80:"kos"]Автора не казва истината за ,,Свобода"и тенния комир Бандера.Бандера е 100% Фашист.[/quote]
  Вярно е, че авторът не казва истината. Путин е 100 процента нацист.

 80. 82 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2412 Неутрално

  До коментар [#79] от "thepirineagle":
  Няма как да русифицираш или българизираш държава която е неразривно свързана с историята ти и културната ти традиция. В случая имаме работа с историческа, културна и държавна недостатъчност, която се компенсира с недемократични закони. Ако Русия е потискала по някакъв начин Украйна какво направиха те от собствената си държава за 20 години - разориха я и а направиха по-бедна и от България.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 81. 83 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1641 Весело

  "Между другото Партията на регионите е член на Партията на европейските социалисти и има подписана спогодба за сътрудничество с БСП. Начело на тази партия стоят милиардери и милионери в долари. "

  Станишев внимателно си оодбира приятелите...

  I Want To Believe
 82. 84 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#83] от "2.5":
  За приятелите на Станишев е ясно.
  И на мен този параграф ми направи впечатление и се чудех какви са тези "социалисти", водени от милиардери.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 83. 85 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#80:"kos"]Бандера е 100% Фашист.По време на ВСВ организира военна част въоражена и ръководена от Вермахта, воюва срещу СССР и съюзниците прочува се с жестокоста си в окупираните райони.[/quote]

  Бандера лежи 3 години в лагера Заксенхаузен, през 30-те години в полски затвор. Воюва срещу поляци, руснаци, немци. Когато неговите войски влизат в Лвов юни 1941 г. намират около 2 800 ликвидирани от болшевиките украинци, убиват двойно повече евреи. Не е бил ангел, но не е бил фашист, а обикновен националист...

 84. 86 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#79] от "thepirineagle":

  Историята на населението от РМ си е българска и няма нужда да я българизираме! Липсват данни за средновековна македонска идентичност и много след това......Признаваме сегашното им самоопределение САМО срещу признаването от Скопие на историческите реалности в миналото!!! Нещо неясно?

 85. 87 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 899 Неутрално

  [quote#68:"starpoint"]ами може малко и да е смешно... но ако анализираш детайлно
  тези назования говорят много за един народ...[/quote]
  Ако ги анализирам детайлно, ще вземе да се окаже, че цял свят нарича месеците със идентични имена, само украинците с някакви съвсем други.

 86. 88 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 889 Неутрално

  [quote#86:"dobrich"]САМО срещу признаването от Скопие на историческите реалности в миналото!!! Нещо неясно?[/quote]
  Mакедонците крадяли от нашата история!
  Само те ли? Словаците ще сложат върху евро монетата Кирил и Методий (с акцент на духовното), а ние Мадарския конник (един артефакт).
  Около 1912г. в Македония започнаха да се зараждат националистични настроения, и ние вместо да ги приобщим, давайки малко власт и на техния македонизиран елит, настоявахме на българския им произход. И се получи, че офертата, която получиха от кралство Сърбия бе по-интересна.
  За държавничество можем да се учим от големите европейски държави, включ. и от Русия.
  Германия, вероятно под влияние на САЩ избра федеративния модел, и след 1990 без никакви сътресение прие ГДР със статут на провинция (провинции), с местен политически елит и т.н. Русия в момента прави същото, приема всякакви територии, давайки им статут на федерални, или автономни области. Ако ние искахме да привлечем Македония, още през 1991г. трябваше да федерализираме страната ни, разделяйки я на 3 провинции, и да привлечем напр. Македония, която да има специален статут.
  Но знаеш много добре, че приоритетите на бившите комунисти-русофили са съвсем други-АЕЦ Белене, Ю.П., Б-А, т.е. все проекти, сближаващи ни с евразийството.

 87. 89 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 889 Неутрално

  [quote#87:"Отнесен"]само украинците с някакви съвсем други. [/quote]
  Доколкото знам и поляците.

 88. 90 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 895 Весело

  До коментар [#18] от "У-чуден":

  Западът може да си обяснява колкото иска, ако няма балами да му вярват, грош цена на обясненията.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 89. 91 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 895 Весело

  До коментар [#88] от "shumkar":

  Тази тирада трябваше да я обесниш на Фердинанд и Гешов в 1912, нямаше да имаме много проблеми, ако те бяха разбрали....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 90. 92 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3598 Весело

  .... Тогава на преден план излезе партия "Свобода", чийто лидер е Олег Тягнибок. Не бих сравнил тази партия с "Атака", а по-скоро с ВМРО. Тя е създадена през 1992 г. като Социалнационална партия на Украйна, но през 2008 г. се преименува на Общоукраинско движение "Свобода"....

  Sozialnationalistische Partei

  Да бях на мястото на Каракачанов и ВМРО - бих съдил господина ЖукОвски за обида ...

 91. 93 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  [quote#5:"diegos"] Тимошенко украинката, [/quote]
  Няма е една капка украинска кръв.
  Правии сиктор ще прави трибунал "небесната сотня", и ще съдят на мегдана. Ярош.
  https://www.youtube.com/watch?v=pmdfybz_o7M

 92. 94 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  И все пак е интересно, че един украинец се сеща за проблемите на българите в Украйна, докато дневник основно се вълнува от тези на кримските татари в Крим, които са доста по малко на брой от българите в Украйна.

 93. 95 Профил на Огнян Тодоров
  Огнян Тодоров
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#87] от "Отнесен":

  ..... цял свят нарича месеците със идентични имена....Не си прав,но може би защото не си филолог

 94. 96 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Когато се твърдят откровено неверни неща или се използват изсмукани аргументи, няма как въпросния журналист да бъде приет сериозно.

  1. Значи според Жукивски българите в Украйна не говорили книжовен български език, а някакъв руско-български, и поради това нямало смисъл в регионите с голямо българско население да се използва българския като втори официален език, това само обслужвало руските интереси. Голяма логика, няма що!

  2. В Измаил етническите българи не са 30%, както твърди Жукивски, а 10%, като етническите руснаци там са 43%, а етническите украинци - 28%. И това са официални статистически данни, които всеки може да намери в Интернет. Така че въпросния журналист говори абсолютно неверни неща.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Izmail

  3. Твърденият му, че ПГ ( партията на регионите) била член на ПЕС, са откровена неистина. От една кратка справка в сайта на ПЕС веднага става ясно, че в ПЕС не членуват никакви украински партии.

  http://www.pes.eu/

 95. 97 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 899 Неутрално

  [quote#95:"Огнян Тодоров"]... цял свят нарича месеците със идентични имена....Не си прав,но може би защото не си филолог[/quote]
  Не, не съм филолог. Но реших да питам един лингвист и той ми обясни, че само Украйна, Полша и Хърватска (що се отнася до Европа) имат "натурални" наименования за месеците. Не мога да гарантирам неговата експертност, затова оставям темата отворена.

 96. 98 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  До коментар [#6] от "Венко Пройков":

  Заплахата "бързо членство е НАТО" в следващият период ще единственото ефективно средство за въспиране на Русия да анаксира още украински области.
  Казано с други думи - ако от Украйна остане само западната и част тя със сигурност ще е в НАТО. В НАТО ще е и Молдова. Независимо от това докъде са стигнали двете страни в присъединяването си към ЕС. И обратното - ако нещата в Украйна се успокоят и се нормализират, Украйна няма да влезе в НАТО и ще се присъединява към ЕС поне 10 г.

 97. 99 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  До коментар [#96] от "kirsner":
  Ти виждал ли си бъкгари от Болград? Разговарял ли си с тях? Поне репортажи по телевизията не си ли гледал?
  Тези българи говорят КНИЖОВЕН български език от преди 200 г. но поради бедността му от към НОВИ думи ползват руски думи, а не нашите съвременни български думи. Това е една симпатична, но странна смесица от думи.
  Имах наемателка от Болград преди две години и съм разговарял лично

 98. 100 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#88:"shumkar"]Словаците ще сложат върху евро монетата Кирил и Методий[/quote]

  Това не е болка за умиране. Все пак има документи, че византийските мисионери Кирил и Методий са били на територията на Великоморавия, която включва и Словакия, няма документи че са били у нас....А и пишем на кирилицата, измислена от Климент Охридски.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK