Радан Кънев, Реформаторски блок: Пет-десет години стигат една бедна държава да стане богата

Радан Кънев

© Красимир Юскеселиев

Радан КъневЛидерът на ДСБ и говорител на Реформаторския блок Радан Кънев коментира пред "Дневник" украинската криза и позицията на България, енергийната политика на управляващите, прогнозите си за предстоящите евроизбори и предизборната кампания на блока.


Казвате, че БСП и ДПС се опитват да вкарат страната ни в "студена война" с Европейския съюз. Не е ли прекалено да се говори за студена война?


- Не. Източна Европа се намира в най-тежката си криза от Втората световна война насам. Криза, сравнима по преките действия на Русия с кризата в Унгария и Чехия от 1956 г. и 1968 г., но по отношение на реакциите на Запада сравнима единствено с периода в края на 1940-те години, т.е., с началото на Студената война.
Трябва да си даваме сметка за дълбочината на тази криза и да имаме реакция. Трябва да знаем къде е мястото на България в нея, а очевидно, че нито управляващите, нито опозицията в Народното събрание си дават сметка и за сериозността на положението, и за отговорността, която носят.


А какво е мястото на България в нея?


- На страна от Черноморския басейн. Преначертаването на граници в Черноморския басейн е нещо, което не се е случвало от Първата световна война насам. И ако има български национален интерес, той е подобно преначертаване да не бъде допускано. През 2008 г. се случва в Грузия, 2014 г. - в Украйна. Движението е в западна посока. Така че мястото на България е като инициатор и острие на единна европейска позиция, която категорично да не допусне промяна на държавни граници в съседство.


Такава позиция не е ли трудна предвид енергийната зависимост на България?


- Не е трудна. Енергийната зависимост сочи в същата посока. Ако искаме да се борим със зависимостта си, имаме нужда от обща европейска позиция. Имаме нужда и от обща европейска външна политика, а по отношение на Русия външната и енергийната политика е трудно да бъдат разграничени.


Енергетиката е може би най-твърдата част от руската дипломация. На нея трябва да има твърд общ европейски отговор. България трябва да е наясно, че като си играе сама на посредник, носи възможно най-големия риск - да се превърне в ничия земя, както в периода 1989 г. - 2004 г.


А как оценявате позицията на Европейския съюз (ЕС)? Тя не е ли също недостатъчно твърда? Появиха се критики, че предложените санкции няма как да уплашат Русия.


- Позицията на ЕС и на паневропейските партии е твърда, а на Европейската народна партия (ЕНП) е изключително смела и силна. На обикновените държави, както обикновено, е по-колеблива.


Затова казвам, че нашата позиция и тя да бъде максимално близо до тази на ЕНП. За съжаление в България тя съвпада единствено с тази на Реформаторския блок. И съвсем не с ГЕРБ, за съжаление. Както по отношение на Кримската криза, така и по отношение на "Южен поток" - а те не са лесни за разграничаване - позицията на ГЕРБ не отговаря на позицията на ЕНП и ако се срещнем с ГЕРБ, надявам се, това за нас ще бъде основна точка на разговор. Ще искаме най-малкото информация защо е така.


А ясно ли е каква е позицията на България?


- Не. Позиция на България няма. Една резолюция на парламента беше отложена и никога не влезе в пленарната зала. Това има своите обяснения - едното е очевидната зависимост на управляващата партия от руски интереси, а второто - корпоративният интерес на всички парламентарни и най-малко една извънпарламентарна партия от реализацията на "Южен поток" на българска територия. Те очакват икономически облаги от този проект.


Коя е извънпарламентарната партия?


- "България без цензура", чийто коалиционен партньор - Земеделският народен съюз (ЗНС) е пряко свързан с фирмата "Водстрой 98" (съсобственик на "Водстрой 98" АД е лидерът на ЗНС Румен Йончев - б.а.). Това са отдавна известни факти, които разкриват и много обвързаности в българската политика.


Това не е нищо ново - когато говорим за връзката Бареков - Пеевски, тя минава не само през медии, а и през друг тип икономически интереси.


Ако бяхте управляващи и от вас зависеше позицията на България, каква щеше да е тя, да я представите кратко и ясно?


- "България настоява за ескалиращи европейски санкции, включително икономически, до момента, в който Крим бъде признат от Русия за част от Украйна". Както е признат по международен договор, по който Русия е гарант.


Когато една държава гарант на международно признати граници извършва окупация и анексия, това ни връща в 1938 г. Тогава Германия отнема от Чехословакия Судетската област, където е чешката отбранителна линия. Всъщност тя обезоръжава Чехословакия, срещу което подписва гаранции за териториалната ѝ цялост. Няма и година, и окупира цяла Чехословакия.


По същия начин през 1994 г. Русия обезоръжава Украйна, отнема нейния ядрен арсенал, срещу което става гарант на границите. 20 години по-късно нарушава тази гаранция и извършва анексия. Паралелът е изключително тревожен в светлината на вълненията в Източна Украйна през последните дни, които показват, че ескалацията тепърва предстои. Както в случая с Германия през 30-те години, когато една подобна агресия остава ненаказана, тя не се спира.


Така че всички български политици, които призовават за търпимост към Русия или директно като Сидеров защитават интересите ѝ (между другото, тук ми е трудно да разгранича Сидеров от Бареков - на практика и двамата се изявиха като защитници на руския национален и имперски интерес) с аргумента, че Русия ще се задоволи с Крим, са вече опровергани. Ескалацията в Украйна продължава, руската агресия продължава. Тя трябва да бъде спряна и няма друг начин, освен с ескалация на противопоставянето на Запада срещу това поведение.


Политиците внимават и заради русофилските настроения. Как се преодолява това и как се обяснява на тези хора защо позицията на България трябва да бъде твърда?


- Културните симпатии към други нации са нещо естествено. Но аз съм сигурен, че огромната част от руснаците нямат никакъв интерес от тази външнополитическа ескалация в Източна Европа. Много българи са харесвали Германия през 1930-те години, но не са подкрепяли това, което очевидно е било път към война. Тук няма място за симпатии и антипатии, а само за националния интерес - мир и запазване на границите в Източна Европа.


Хората обаче слушат и за рискове като отлива на руските туристи, и опасността от спиране на газа. Какви са реалните опасности за България?


- Общата европейска позиция, изработена най-вече от държавите с пряк интерес - балтийските републики, Полша, Румъния, България, които са по същество съседни на постсъветското пространство, е гаранция и за икономическите интереси. Икономическият интерес на Русия да има добър стокообмен с Европа е стократно по-голям от европейския. Така че при наличието на обща европейска позиция Русия ще се съобразява в името на икономическото си оцеляване.


А България е изключително уязвима, когато се дели от европейската позиция. Тя тогава става много лесно жертва на рекет с всички тези теми - и туризма, и газовите доставки, и други елементи на стокооборота.


Сама по себе си България е едностранно зависима от Русия, но в общоевропейски план Русия е зависимата и слабата.


Лансирате идеята за членство в енергиен съюз...


- Това неслучайно е инициатива на полския премиер. Енергийният съюз за нас означава сигурни доставки (нещо, от което винаги сме страдали - несигурността), както и по-евтин газ. Защото Русия преговаря така. Колкото си по-слаб, толкова по-лоши условия ти дава. България плаща една от най-високите цени на природен газ в Европа именно защото е слаба, сама и зависима.


В идеята за съюза, такава, каквато е заложена в момента, се включва и мащабна инвестиция в интерконекторите, т.е. и намаляване на пряката зависимост. Защото се осъзнава, че връзките между отделните европейски държави, възможността те да подават газ и други енергийни източници помежду си, всъщност е ключов общоевропейски интерес. За нас няма съмнение, че забавянето на интерконекторните връзки с Румъния и Гърция се дължи на лоша българска политика, най-вероятно мотивирана от Русия.


Получихте ли отговор от президента Росен Плевнелиев за поисканата среща във връзка с "Южен поток" и призива на европарламента за спиране на европейските пари към България?


- Да, ще се срещнем най-вероятно тази седмица. След това ще отправим и покана към останалите политически сили - ГЕРБ, БСП и ДПС.


Какво очаквате от тези консултации?


- Целта е българските политици да направим избор. Време е да решим и да го кажем открито на българските граждани - каква е нашата позиция? България ще бъде посредник, ще бъде ничия земя, гнездо на контрабанда, или част от единен и силен Европейски съюз? България ще бъде втората скорост, третата, задната, или ще бъде част от двигателя на първата скорост, както е Полша? Тя също е източноевропейска държава, също не е най-богатата на света, но се оказва, че може да бъде двигател. Искаме да поставим този избор много ясно пред всички хора, които получават доверието на българските граждани. Харесваме ли ги, или не, няма значение.


Аз съм сигурен, че дори в БСП огромна част от избирателите с всичките си сантименти към миналото, към Съветския съюз и към Москва от младините си, когато са били на командировка, имат огромен интерес България да бъде част от първата скорост на Европа.


Каква е позицията ви за промените в Закона за енергетиката, с които "Южен поток" излиза от обхвата на европейското законодателство, какво ще направите?


- Реформаторският блок имаше единствената ясна позиция. Случаят с "Южен поток" е показателен, защото той показва какво е Европа - не въображаем избор или нещо, което е извън нас, а правила, които пречат да се краде. И в момента, в който попречат да се краде от енергетика - това, от което мафиозите в България са свикнали да крадат непрекъснато, те започват да вадят енергетиката от Европа.


Отново въпрос на избор - кражбите такива, каквито ги знаем, или европейските правила, които забраняват кражбите? Изборът на БСП, ДПС, "Атака" и "България без цензура" е кражбите, вместо Европа. Нашият избор категорично е Европа вместо кражбите.


И това са избори, които можем да направим в много области. Работните места не падат от небето, идват от избора ни да се преборим с мафията.


Каква трябва да е съдбата на "Южен поток". Има ли нужда от него?


- За нас той трябва да бъде спрян, преди да са похарчени поредните милиарди. Защото АЕЦ "Белене" днес е спряна, но Националната електрическа компания (НЕК) е във фалит и минимум 20% от сметките ни отиват, за да покрият дълговете за "Белене". А ако искаме сметките ни да се вдигнат с още толкова, за да плащаме спрения "Южен поток", трябва да оставим тези хора, които ни управляват, на власт.


"Южен поток" ще бъде спрян. Бъдещето му е ясно. А и той не е просто излишен за България, той е против интереса ѝ за пълноправно партньорство в целия Черноморски район. Той е геополитическо оръжие на Русия, за да смачка Украйна.


Има ли сравнително бързо решение на отлаганите през всички години проблеми с енергийната зависимост (не бяха изградени дори връзките със съседите за алтернативни доставки) ?


- Всичко е поправимо, но разбира се, когато проблемите се задълбочават на практика умишлено от днешното управление, това няма да отнеме 1-2 дни. Както газовата зависимост е поправима, така и фактическият фалит на производството на електрическа енергия в България са поправими. И ние сме посочили конкретните мерки, с които може да се върви по този път. Но очевидно на първо място трябва да се отстрани едно управление, което задълбочава проблемите всеки ден.


Възможно ли е реално цените на тока да стоят ниски и ако не, как ще го обясните на избирателите си, докато другите партии настояват за обратното?


- Лично моите сметки за ток намаляха с 1.30-1.50 лв. месечно. Срещу това беше драстично увеличена цената на електричеството за много предприятия. На практика най-вероятно десетки хиляди работни места бяха застрашени или загубени, а целият енергиен сектор е изправен пред фалит. Неслучайно дори синдикатите в енергетиката вече остро поставят въпроса за тази политика, защото виждат, че техните членове в тази сфера ще загубят работните си места.


Не може да се върви безкрайно в тази посока - фалираме няколко производствени предприятия (съвсем не става дума за възобновяемите източници, които също имат своята важна част в енергийния баланс, става дума за АЕЦ "Козлодуй", "Марица - Изток 2", "Бобов дол"). Трябва да вървим към подпомагане със социална програма на хората с доходи под средните, така че да могат да плащат сметките си. Защото днес ние убиваме предприятията, съсипваме бюджета на бедните хора, на които сметката пада с лев - два на месец, а субсидираме богатите хора, които харчат много ток. Грубо казано, субсидираме тези, които си топлят басейните.


Вместо това България трябва да осигури на фирмите добра цена на тока, а не да я увеличава, защото това директно убива работни местна. Трябва да остави на заможните хора да си плащат цената на тока такава, каквато е, трябва да финансира енергийна ефективност. И трябва да подкрепи бедните хора в България, които и в момента получават смешна подкрепа с т. нар. енергийни помощи.


Едно от нашите предложения е създаването на енергиен социален фонд, който да подкрепя наистина бедните половин милион домакинства в България. Там могат да влизат средствата от парникови емисии, които получаваме единствено благодарение на факта, че имаме възобновяеми източници.


Възможно е фондът да се попълва и от част от прекомерните печалби на фирмите, които произвеждат енергия от възобновяеми източници, например там, където договорите наистина бяха подписани на твърде високи цени. Но в никакъв случай да не се води тази абсурдна политика на прогонване на инвеститори.


Има ли държавата полезен ход в спора между електроразпределителните предприятия (ЕРП) и НЕК?


- Проблемът с ЕРП-тата е предизборен популизъм на БСП. Неговото решение е да се спре популизмът преди избори и да не се застрашава цялата енергетика на страната, защото някой иска да получи хиляда гласа повече.


НЕК трябва да си плати сметката, ЕРП-тата - също. Абсурд е да се очаква, че само едната страна ще го направи. Този спор не е просто търговски от момента, в който социалистическата партия реши да го използва като политически инструмент. Но всъщност трябва да бъде търговски да бъде в ръцете на съда.


Как тълкувате препоръката на европарламента за преосмисляне на европейското финансиране за България? Появиха се твърдения, че български евродепутати имат пръст.


- Трябва да я разглеждаме в светлината на събитията в България. При положение, че наистина огромната част от българите са загубили всякакво доверие в управлението си, не следва да се учудваме, че Европейският парламент също е загубил доверие в управлението ни. Както в България това не се дължи само на последното правителство, така е и в Европа. Всичко тръгна от един одитен доклад за 2012 г., когато България имаше друго правителство. И очевидно пак с много лоши навици при управлението на европейските фондове.


Европарламентът дълго време беше институция, която засвидетелстваше доверие на България. Тя гласуваше например, че трябва да бъдем приети в Шенген, което после беше спирано от страни членки. Явно е, че сега и това доверие е изчерпано. Българската политика и управление се намират в ситуация на загуба на всякакво доверие, но по-важното е вътре в страната. Когато е счупено доверието в собствените ти граждани, не можеш да очакваш да се появи такова отвън. Тези неща са пряко свързани.


Скъсването с корупцията, създаването на добри условия за работа, възстановяването на доверието между хората и управлението им, между хората и съда, между икономическите субекти един към друг, правят чудеса за изключително кратко време.


Пет до десет години са напълно достатъчни една бедна държава да стане богата. И обратното - корупцията, мафията, мачкането на инициативата, поставянето на хората в пряка партийна зависимост по отношение на работното им място, правят също чудеса, но с отрицателен знак. Виждаме го с очите си, както и Босна, Украйна, Сърбия. Трябва да изберем един от двата модела, няма междинен.


Но Европа не е толкова единна, колкото изглеждаше преди 10 години.


- Кримската криза е огромен шанс за Европа да възстанови единството си. То наистина беше разколебано. Наистина популизмът и в крайните националистически, и в по-умерените партии през последното десетилетие надделяваше над проевропейските. В момента има всички шансове тази тенденция да се обърне. Вече се обърна на избори в Холандия, Швеция, Полша. Проевропейската тенденция може да се засили в следствие необходимостта от общи европейски позиции пред лицето на все по-агресивна Русия.


Нашият национален интерес е за много силна Европа. Въпросът е на евроизборите България коя тенденция ще подкрепи - проевропейската или националистическата. Имаме големи партии като БСП и ГЕРБ, които са напълно отдадени на популизма и на това да се харесат на максимално широк кръг хора, без да правят смела крачка, имаме и формациите, които заемат смела позиция. Там са от една страна "Атака" и "България без цензура", които изобщо не се свенят да обслужват руските си господари, а от друга - Реформаторският блок, който единствен казва "Имаме нужда от силна България в единна Европа".


Изненадва ли Ви планираното посещение на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен?


- Не, защото българското правителство не се държа като член на НАТО. Явно е имало нужда от този разговор на високо ниво, дано има резултати. Защото все пак ни управлява партията, която през 1990 г. се разхождаше под плакати "НАТО - ВЪН" по улиците на София. И най-вероятно в главата им този възглас още кънти, колкото и да лицемерничат. В положението, в което се намираме, това лицемерничене е особено опасно за България. Имаме нужда от хора, които искрено вярват, че са част от западния алианс.


Една колеблива България, в която партии като "Атака", откровено защитаващи териториалната анексия на Крим, са ключови в управляващата коалиция, както и такива, свързани неприкрито с руски икономически интереси, представлява изключителен риск за съюзниците си. Такава България може да се превърне в гнездо на контрабанда, в сравнение с което групировките от 1990-те години покрай югоембаргото са цвете.


Трябва да имаме предвид, че предстоящите санкции срещу Русия поставят на огромно изпитание българската сигурност. Рискът особено българското Черноморие да се превърне в огнище на контрабанда и на мафиотски групировки е огромен. Просто България трябва да бъде различна от 1995 г., когато беше ничия земя. Сега страната трябва да бъде най-стабилният член на ЕС, най-стабилният член на НАТО. И трябва да бъде член на Шенген. Така че имаме задача не да се съобразяваме с евросъюза, не да следваме нечия политика, а да бъдем двигатели.


И една от основните функции на нашите евродепутати и на всички наши представители в Европа трябва да бъде да тропнат по масата и да кажат, че сега е моментът, в който България трябва да влезе в чакалнята на еврозоната и Шенген.


В България за първи път от години има откровена, тежка антиевропейска пропаганда. И тя е свързана не само с "Атака", която я изповядва като национална позиция. Насажда се през много медии, повечето свързани с БСП и ДПС, общото впечатление, че Европа е място на упадък, включително морален, и разруха. Докато Русия е място на икономически просперитет и някакъв по-висок обществен морал. За всеки, който е пътувал в Европа и в Русия, е ясно, че това е уникална лъжа. Но тя е насочена към онези, които не пътуват.


За мен отговорът е много ясен - стотици хиляди българи направиха избора да живеят в Европа. Именно защото и доходите са по-добри, и образованието, и здравеопазването. И правилата, които са еманация на обществения морал.


Какво очаквате да постигнете на предстоящите евроизбори?


- Естествено, реалисти сме и не смятаме, че тези евроизбори ще бъдат чудо. Те просто ще бъдат приятна изненада за хората, които ни симпатизират, и много неприятна за тези, които вещаят провала ни. Оттам нататък има много работа, но и възможности да постигнем политическите си цели, които са първите две места, а не прескачане на бариери.


Коя бариера ще успеете да прескочите?


- Нашите данни в момента показват, че двама евродепутати не са проблем, трима са достойна цел, която съвсем не е постигната. Така че ние се борим за повече - ако след две седмици трима е лесно постижима цел, а четирима - трудна, ще гоним четирима.


Важното, което виждаме, е положителната тенденция. Бил съм по щабовете на ДСБ и "Синята коалиция" в годините и знам колко е страшно да влезеш в кампания с негативна тенденция и колко е трудно да удържиш, когато целта ти е само удържането.


Но от миналата година вие загубихте подкрепа. По време на антиправителствените протести бяхте по-популярни, подкрепата растеше.


- България от лятото на 2013 г. и от началото на 2014 г. са много различни общества. Страшно много усилия бяха хвърлени за това Реформаторският блок да не стане една от трите основни политически сили, каквато тенденция беше възможна. И десетки милиони, и нови медии, създадени специално с тази цел, и нови политически формации.


Трябва да държим сметка каква е българската медийна и политическа среда. Медийната е категорично най-лошата, корумпирана и зависима не просто в Европа. Българските нива на политическа корупция също са далеч извън Европа, те са някъде в Латинска Америка и Централна Африка. А няма как в тази среда да очакваме, че глас, който не е подплатен с корпоративни икономически позиции и сериозни финанси може да бъде лесно чут. Нашият път е трудният, той е буквално на личните срещи и контакти. И го правим.


Преодоляваме лоша традиция на десницата в България - да седим в центъра на София и да мислим, че ни чува цялата страна. Само за последните няколко дни кандидатите ни за евродепутати са обиколили около 20 населени места, предстоят срещи не просто в Търговище, Разград и Плевен, но и градове като Кнежа.


Правим и друго - за нас поредицата от срещи с българите зад граница е изключително важна. Не можем да гледаме през последните години на българското общество и на нацията единствено като на хора, които живеят на територията на България. Мнозина са направили траен избор да живеят в други държави, а други са непрекъснато в движение.

Повишаването на избирателната активност, за което призовавате, може да играе и срещу вас.


- Социологически увеличаването на активността не е зле за нас. Всички данни, с които разполагаме, показват, че колкото повече гласуват, толкова по-голям е нашият потенциал.


Все пак това не е най-важното. Важното е хората да избират - купените, заплашените, да са малцинство. Ако гласуват 80% от хората, а се каже, че на нас това не ни е от полза и че тези 50%, които обикновено не гласуват, не ни харесват, значи ние трябва да се променим, а не да ги демотивираме да гласуват.


Защо срещу клипа ни скочиха медиите на Пеевски? Те представляват две сестрински формации - ДПС и "България без цензура", които се борят контролираният вот да е мнозинство. Защото тогава ще бъдат много важни. Те са там, те са в сферата на контролирания вот.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (310)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на PS
  PS
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Този човек е надежда, че в България нещо може да се промени към по-добро. Няма ги клишетата, усеща се че мисли докато говори и не върви срещу убежденията си.

 2. 2 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Да, при способни и НЕКОРУМПИРАНИ управляващи 10-15 години стигат, за да се видят резултати!
  Но защо в България 25 години ЧЕТВЪРТ ВЕК България си остава най-бедната и най-корумпирана държава в Европа! С най-ниските заплати! С най-ниските данъци! С най-ниската ПРЕразпределителна роля на държавата 38% !
  и с един от най-ниските растежи на БВП! Близък до статистическата грешка!
  цена ток1997г-1,7ст
  цена ток 2004г-6, ст
  цена ток 2014 -над 20 ст
  Дори Румъния има 5% по-ниска безработица! И 25% по-високи заплати!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 3. 3 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Царят за 800 дни, а Рамадан за 5-10 години.

  А това освен глупавое и невъзможно, защото дори при ръст 0т 7-8 процента за 10 години БВП ще се удвои, а за да станем богата държава БВП трябва да се очетвори поне.

 4. 4 Профил на tsekata
  tsekata
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Този човек е пример как се прави професионалната задкулисната политика в България. РБ е поредния играч от дълбоката резерва, които ще бъде вкаран в игра ако се наложи като коалиционен партньор на когото трябва. Перфектно ще послужат да пооберат гласовете на "умните", "интелигентните" и "красивите".

 5. 5 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5364 Неутрално

  не мога бърже да се зарадвам на новата партия на реформаторите , 25 години ни лъжат и сега не знам кое е вярна и кое не .

 6. 6 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Много смислено интервю!

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 7. 7 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Пет-десет години стигат една бедна държава да стане богата те стигат,ако няма кой да пречи,но в България русофилите са много и те активно пречат.На България и е нужен политик от ранга на Александър Цанков.

  писнало ми е от левичари
 8. 8 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Може би Реформаторският блок щеше да има шанс да се класира на изборите, ако Кунева не беше част от него. Тази личност разочарова българския народ и отблъсна избирателите с интригите и манипулациите си и просто няма да гласуват за нея, от което губещ ще е блокът.

 9. 9 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Толкова стигат, обаче трЕбе да си в управлението.

 10. 10 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#1] от "ps":

  Борбата със сините измамници от Деформаторския блок, които са ПСЕВДОалтернатива, е задача от първостепенна важност за страната. Тази задача е изпълнена на последните избори, но изисква постоянни усилия за поддържане на изпълнението и. Сините за 25 години доказаха, че осигуряват дългосрочното управление на комунистите и, че след всеки техен мандат идват по 2-3 червени. Това не е случайност, а закономерност поради нежеланието им да приемат ДОИП. Това, че отгоре на всичко са измамници, професионалният наблюдател също забеляза категорично. Ако искате да се преборите с комунистите трайно, трябва първо да се преборите още по-трайно със сините измамници - синьото крило на БКП:

  http://img94.imageshack.us/img94/9797/sdsbkp.jpg

  Яде ли се синята идея?

  http://img683.imageshack.us/img683/4369/sinite.jpg

  25 години стигат - Времето е наше!

 11. 11 Профил на Hristo Athom Yordanov
  Hristo Athom Yordanov
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Добро интервю!

  "Being second is being the first one of those who lose" A. Senna
 12. 12 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Кунева през няколко дни се радва на някакви еврорегулации, РБ имитират кампанията на левичаря Обама, а Корман Исмаилов и Касим Дал правят евала на Ердоган. Десницата е в опасност.

  [quote#8:"Ангелина"]Може би Реформаторският блок щеше да има шанс да се класира на изборите, ако Кунева не беше част от него.[/quote]

  С преференциалният елемент може да се разбута листата.

 13. 13 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Хм, 10 е по-реалистично. Обаче има едно важно условие за този срок. Много качествен МАТРИАЛ.

  В БГ такъв матриал няма. Под матриал разбирам народонаселение, политиците са производна функция на това същото народонаселение.

 14. 14 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#9] от "442":

  Ами те нали бяха в управлението? Проблемът е не в забогатяването, а в това след това да не дойде управление, което да окраде всичко отново. Това става с промяна на системата. Тези не искат да я променят!

  Отделно бедността не е икономически, а политически проблем. Има сили, които желаят в определени социални групи да има бедност, защото това е спирачка за тяхното размножаване или разкриване на техния отрицателен потенциал. Една от тази сили съм аз. Соросоидната цензура върху расистките изказвания обаче не позволява тези причини да бъдат дискутирани свободно. А, където има цензура, има глад! Пари могат да се намерят, но никой не иска да храни и циганите, затова няма и за белите, защото няма система за диференцирано разпределение на доходите по расистки признак! Аз лично бих стоял на студено ако знам, че на циганите ще им е още по-студено и че няма да получават топлина и пари наготово. За да се реши този проблем трябва да се отмени цензурата върху расистките изказвания, за да може да започне да се говори по темата и да се решава циганския проблем с контрол на раждаемостта. Чак след това може да се решава проблема с доходите. Така че, да, ако се реши циганския проблем, ще се решат и проблемите с доходите на белите. Това, което Атака казва за високите заплати и пенсии е възможно, но ние не го желаем, защото би важало и за циганите, които не го заслужават и заради допълнителния негативен ефект, който ще се получи.

 15. 15 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ангелина":

  Ами нали има преференциален вот. Ако са толкова задружни в недолюбването на Кунева, гласоподавателите могат да я отсвирят.

  Обаче едва ли, истината е, че Кунева носи на блока горе долу толкова гласове, колкото и Кънев "

 16. 16 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Радан Кънев, Реформаторски блок: Пет-десет години стигат една бедна държава да стане богата

  Е, да обаче преди това трябва да се прекратят 25 години крадене. И доста политически "дейци" да попаднат на заслужен отдих в Централния.

 17. 17 Профил на yokicha
  yokicha
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Няма да забравя, как през 1990г. бях на един митинг пред Пантеона в Русе, още ученик, без право на глас, и двама възрастни зад мен си говореха.
  Единият каза - "ще минат поне 5 години, за да се оправим ",
  другият отвърна - "ами, поне 10", а аз им казах
  "какви десет години, бе хора, аз ще съм на 25".
  Колко сме грешили всички, колко сме се надявали и колко сме се излъгали.

 18. 18 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Време е десните избиратели да спрат да се държат като глезльовци за които никой не пасвал на възвишените им критерии за политици И ДА ГЛАСУВАТ за единствената формация която може да спре кремълското джудже да се разпищолва в България чрез подчинените му платени котерии нарекли се партии. Това е РЕФОРМАТОРСКИЯТ БЛОК на този етап, в бъдеще не знам... Време е да се осъзнае че по-добре Кунева в Брюксел отколкото десният избирател да се самоопределя като лигльото наврян пак в ъгьла откъдето изходът е терминал 2. Реформаторският блок трябва да набере сила с нашите гласове. Играта вече е ва банк - Европа или Русия. До там стигнахме с негласуване. ГЕРБ не е решение - Боце пак клекна на руското посолство, не е изненада за никого...

  Колкото повече, толкова повече!
 19. 19 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Преди да претендирате за доверието на хората , трябва да дадете отговор на много нелицеприятни въпроси Г-н Кънев. Честният,почтенният човек винаги трябва да е готов да отговаря. Досега от нито идин български политик не съм чула отговор на който и да е въпрос влизащ в дневният ред на обществото. 25 години всеки пребивавал във властта се оправдава с предишните за тежкото състояние на държавата, никой до сега не е понесъл отговорност за собствените си действия. Сега съм на 56 години, а бях на 30 когато започна прехода. Искам да живея не богато, а прилично. Не искам всеки месец принудата да ме кара да избирам дали да се нахраня, или да си платя сметките. За култура,облекло,книги и други ектсри и дума не може да става.

 20. 20 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  Радан Кънев: Пет-десет години стигат една бедна държава да стане богата

  Радане, това важи само за политиците на бедната държава брадчед, но не и за самата нея.

  /не се чете/
 21. 21 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Да, не можа да ме убеди, че РБ ще направи от България двигател на първа скорост. Какъв двигател ще сме ние, като не можем да движим собствената си икономика. Целим се нависоко, а не можем да изринем боклука от собствената си страна. Вече четвърт век България не може да се пребори с корупцията в съдебната си система и с организираната престъпност, които ни теглят към дъното. Не вярвам точно тези да решат проблемите на страната. Не им гласувам никакво доверие.

 22. 22 Профил на lmy13504670
  lmy13504670
  Рейтинг: 221 Неутрално

  И няколко открити нефтени находища...

 23. 23 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  радане най близко си до десните ми убеждения имаш моя глас на следващите избори

 24. 24 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1133 Любопитно

  "....Радан Кънев, Реформаторски блок: Пет-десет години стигат една бедна държава да стане богата...."

  Айде бе. По-скоро обратното...

 25. 25 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  До коментар [#10] от "anonymousx":

  Циганите са огромен проблем за държавата и хората, като цяло, НО ОСНОВНИЯ НИ ПРОБЛЕМ, КАТО ДЪРЖАВА, СА МУТРО-МИЛИЦИОНЕРИТЕ. МУТРО-МИЛИЦИОНЕРИТЕ ПАРАСПУРДЯСАХА ПОЧТИ ВСИЧКИ АКТИВИ НА ДЪРЖАВАТА, ТЕ ИЗГОНИХА И ДЕЦАТА НА ХОРАТА ОТ БЪЛГАРИЯ.

 26. 26 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 685 Любопитно

  "За нас няма съмнение, че забавянето на интерконекторните връзки с Румъния и Гърция се дължи на лоша българска политика, най-вероятно мотивирана от Русия."

  Русия ли ви спусна оня *** Трайчо Трайков в Гражданския съвет?
  Ми питайте го него, как точно Масква го е мотивирала.
  Същият, който проспа три години в гонене на секретарките по коридорите на министерството, поради което и един сантим тръба не се направи.

 27. 27 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 585 Любопитно

  До коментар [#19] от "neznaiko_2011":

  И всичко това го бълвате срещу Р.Кънев,а не срещу С.Станишев наистина съм любопитен защо.

  писнало ми е от левичари
 28. 28 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Що не съм съгласен с този индивид?
  Нещо, като нищо! Точно България ли трябва да е острието на Европа? Защо? За да може до безкрайност да страдат българските фирми свързани с бизнес в Русия? Значи Европа пръдва, а нашите местни герои се насират в знак на преклонение пред величава Европа! А защо господата не вземат елементарен пример от Орбан? Да се гледа индивидуалния интерес на България, а той не е в открита конфронтация и то точно с Русия, държавата с най-много природни суровини и безкраен пазар! На времето, от простотия, загубихме руският пазар и сега е безобразие да се следва същата политика.
  Кога мотото на политиците и разбира се действията им ще станат: България няма приятели, България има ИНТЕРЕСИ!

 29. 29 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Радане , Радане, много подценяваш интелигентността на слушателите си...Ама кой знае,може и да си прав..

 30. 30 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Радан Кънев заслужава да бъде подкрепен. Ако имахме повече политици като него, сега нямаше да сме на опашката в Европа.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 31. 31 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Правило говори човекът, ама няма кой да чуе.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 585 Неутрално

  [quote#28:"razlichen123"]А защо господата не вземат елементарен пример от Орбан[/quote]
  Ама айде да го вземем бе то на вас русофилите тогава най няма да ви хареса.Орбан когато преговаря с руснаците тропва по масата и постига сделки изгодни за Унгария,а нашите рубладжии при такива преговори постигат сделки изгодни за Русия а не за България.

  писнало ми е от левичари
 34. 34 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#27] от "koiot": А мога ли аз да Ви попитам,защо смятате, че след като не припознавам РБ за моята партия смятате че съм фен на БСП?Моето виждане за развитието на страната е съвсем друго. Нито една от настоящите партии не го отразява, поради което ще гласувам с въздържалсе/невалидна бюлетина/.

 35. 35 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Добро интервю със ясни и смислени позиции.

 36. 36 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Когато става дума за „кражби в енергетиката“, то наистина сте оцелили на „познавач“ по проблема – енергийния „експерт“ Трайчо Трайков. Така и до днес никой не разбра какъв точно специалист в енергетиката е, но щом сте си го прибрали, значи много ги разбира нещата. Цялата каша сега с ВЕИ-тата, точно той я забърка. И се води“реформатор“…… Така ли нямаше поне един електротехник все още вярващ в сините идеи?

 37. 37 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Просто не мога да разбера преобладаващите плюнки по Радан Кънев и РБ, при това от голяма част хора, определящи себе си като "десни"...
  Каквито и забележки да имаме към определени конкретни идеи на водача на РБ, ясно е едно - тази формация е единствената, която отстоява истински десни ценности, съчетава в себе си едновремнно патриотизма и евроориентацията, доказвала е / в определени свои части/ че е способна на действителни реформи, от които България толкова съществено се нуждае!
  Така че, дами и господа сини комунисти, няма как да оспорите тези факти. И няма как да скриете червеното под синьото
  Успех на Радан и РБ!

 38. 38 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#18:"Meчо Пух"]ГЕРБ не е решение[/quote]
  'Айде бе!
  А Пръмова е, тъй ли?
  Я у лево, мошеници с мошеници гиди вие...

  http://frognews.bg/news_68165/Reformatorskiiat_blok_izobreti_kapki_za_debeloochie/

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 39. 39 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#33] от "koiot":

  Пич, не съм русофил, а и нямам бизнес с Русия! Въпросът опира до принципи и това което си казал за тропването по масата е абсолютно вярно! И аз искам да има някой, който да тропа по масата и да защитава КОНКРЕТНИЯТ български интерес, а не да се конфронтира с някой, за всичко, само така от псевдо принципи! То дори и Германия се чуди как " хем вълкът да е сит, хем агнето да е цяло!", та ние ли дет сме една плюнка, ще провеждаме Европейска антируска политика! Смешна работа! Това е точно като вица за секса между слона и комара: Където един кокосов орех паднал на главата на слона и той казал "ОХ", а комара се изрепчил:" ОХ ли АХ ли, ще те спукам!"

 40. 40 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Много спасителни колони в тази държава, много.
  Пета американска, пета руска, пета турска, пета европейска, т.н. Те, затова ще ви управляват "мъдреци" от колони като Първа Банкянска.

 41. 41 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Раданчо. пиле шарено погледни си подкрепата от 1,3% и после умувай за големи неща като Черноморски басейн, ЕС и т.н.

 42. 42 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#34] от "neznaiko_2011":

  Защото
  1 Р.К ви е най малко виновен за ситуацията
  2 В този форум никога не сте писали против БСП
  3 Извинявам се,че съм ви обвинил за симпатии към БСП разбирам,че това е тежка обида и се разкайвам.

  писнало ми е от левичари
 43. 43 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#37:"nenad"]която отстоява истински десни ценности,[/quote]
  Я да ги изброиш тия "истински десни ценности".
  Наблъскали сте се с лозунги и клишета, по-бетер и от пенсиониран партиен секретар, и пълните форумите с малоумните си писания!
  "Истинската дясна ценност" на Костов, в предишния парламент, беше да реве в хор с Манолова, че Дянков обричал пенсионерите на мизерия, щото им замразил пенсиите. Върна БСП и ДПС на власт и въпреки, че пенсиите не мръднаха и със стотинка, др. Костов и дума не обелва за страдащите пенсионери, а дори напротив - започна да пише "анализи", колко блестящо се справя правителството на Орешарски - с десет милиарда кредити, натрупани на наш гръб, и баба знае да се справи. Хич не ми ги пробутвай тия балалайки за десните ценности! По-големи комунета сте и от тези на Станишев!

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 44. 44 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 488 Весело

  Ще се окаже истина, че ДСБ е партия, припозната от откровени, нереализирани комплекстри и парвенюта, които са повярвали, че заявявайки принадлежност към една партия, претендираща за елитарност, те самите стават част от елита. Няма как по друг начин да си обясним поведението на симпатизантите на тази формация. При цялата несъстоятелност на действията и посланията на "лидерите" на бардака, наречен РъБъ, да продължаваш да ги подкрепяш и да ръсиш едни и същи небивалици за реформи, европейско бъдеще и всякаква подобна плява в стил късен соц, си е очевидна диагноза. И показва отказ от, или неспособност за мислене. Логичният въпрос тъдява е - ако неспособните или отказващите да мислят се обявяват за елит, то останалите какви са? Какви сме, е по-точният въпрос, защото аз категорично отказвам да се числя към подобен "елит". Без да искам да правя аналогии с медицинската практика, ще спомена, че има още един тип организации, в които хората имат свободата да се самоопределят по същия начин, както в партията на Костов. Тъй сред тях има неограничен брой позиции за Наполеоновци, владици, Батмани, Мерлин Монро, Шива, Йода и дори Дарт Вейдър. За обитатели на Хобитово да не говорим - самият сегашен "лидер" на тази формация се изживява като хобит. Същественият въпрос е друг - при намиращите се под опеката на медицинската наука организации от подобен тип, контролът е наличен и обществото може да се чувства относително спокойно за своята сигурност. В случая с ДСБ/РБ, креатурите са оставени на свобода, движат се безконтролно сред нормалните хора и дори заявяват претенции да пренесат своята...хм, "уникалност" - и в европейския парламент. Дали, ако това се случи, на белгийците няма да се наложи спешно да изградят център за психично здраве в покрайнините на Брюксел, за да устроят там нашите представители?

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 45. 45 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Радене, Радане, явно и вие се готвите да крадете, още 10г.

  "Неемигриралите българи работят за по 300-400 евро, а плащат цени като западните. В такива условия гърците отдавна да са излезли на бунт" - "Франкфуртер алгемайне цайтунг", януари 2014г.

  България не е бедна държава. Бдни са българските граждани.
  Истинският проблем на 90% от българските граждани са бедността и мизерията/понякога граничеща с геноцид/, в която живеят от 24години. Това обаче е проблем и на останалите 10%. Бедност и мизерия предизвикани от грабежа организиран от Луканов и компания, и съзнателно поддържани от всички управляващи след него, които разбраха, че българите мечтаят за 1200лв. заплата - според закрития от Миков НЦИОМ,/в другите държави - членки на ЕС никой няма да си мръдне и малкия пръст за 600 евро на месец/. Върховенството на закона липсва точно заради това, за да бъде възможен този грабеж. В държава - членка на НАТО и на ЕС нещата могат да се нормализират максимум за мандат и половина. Ако тези, които управляват крадат разумно.

 46. 46 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  [quote#2:"Диверсификация на корупцията и излишните проекти"]Но защо в България 25 години ЧЕТВЪРТ ВЕК България си остава най-бедната и най-корумпирана държава в Европа![/quote]
  Като си спомниш каква част от тези 25 години БСП и ДПС са били на власт много лесно ще намериш причината!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 585 Неутрално

  [quote#39:"razlichen123"]ще провеждаме Европейска антируска политика[/quote]
  Не е нужно да провеждаме антируска политика,а пробългарска такава.Защото прав си за европекските държави те не искат да си развалят договорите с Русия щото имат файда от тях,а нашите договори са неизгодни за България,така че по добре да ги няма.Ето и сега този с Южен поток пак гледат да ни обуят.Предлагат ни накаъв неизгоден заем от Газпром и най ниските транзитни такси да плащат на нас.Хайде мерси от такива договори с руснаците.Аз искам да делим ябълката не по братски а по равно.

  писнало ми е от левичари
 49. 49 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Радан е поредният дървен десен философ. ОПрави положението в партийката си фантон, спечели парламентарните и местни избори, състави правителство та взе да оправя европейските бакии. Е как един нормален човек може да има доверие на такива празнодумци!!!

 50. 50 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#42] от "koiot":БСП е най-ретроградната партия в България,имам лични причини да не долюбвам българските социалисти. Лошото е обаче че не ме удволетворява положението и при останалите партии. За 25 години нито една партия не предложи проект ЗА БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА ДОКТРИНА.В нея да бъдат отразени стратигическите НАЦИОНАЛНИ цели и ПРИОРИТЕТИ поне за 20 години напред.Да има ЦЕЛ върху която да се гради националното съгласие. Разликите между отделните партии може да бъде само ПЪТЯ за постигатето и. Благоденстваща държава се гради с таланта на целия народ,защото с партия се печелят избори, но с партия не се управлява.

 51. 51 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  До коментар [#44] от "avatar":
  Този пасквил колко време го подготвя?
  И защо в него няма нито една мисъл свързана с написаното в статията?
  Напълно съм сигурен, че казаното от теб е подготвяно с единствената идея да натопиш, да оплюеш, да унижиш. Ето защо тук пускаш нещо нямащо нищо общо с поместеното в статията!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 52. 52 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#27] от "koiot":

  Опорните точки са така подредени.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 53. 53 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1278 Любопитно

  "В България за първи път от години има откровена, тежка антиевропейска пропаганда. И тя е свързана не само с "Атака", която я изповядва като национална позиция. Насажда се през много медии, повечето свързани с БСП и ДПС, общото впечатление, че Европа е място на упадък, включително морален, и разруха. Докато Русия е място на икономически просперитет и някакъв по-висок обществен морал. За всеки, който е пътувал в Европа и в Русия, е ясно, че това е уникална лъжа. Но тя е насочена към онези, които не пътуват...
  За мен отговорът е много ясен - стотици хиляди българи направиха избора да живеят в Европа. Именно защото и доходите са по-добри, и образованието, и здравеопазването. И правилата, които са еманация на обществения морал."
  Нещо да не е верно???

 54. 54 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ангелина":

  В закона се дава възможност за пренареждане на листите. Използвайте я!

 55. 55 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  [quote#45:"subaru"]Радене, Радане, явно и вие се готвите да крадете, още 10г. [/quote]
  Цс! Ало! Смени плочата!
  Толкова сте смешни с тези глупави опити да замажете всичко в кафяво!
  Кажи нещо по изписаното по-горе, вместо да повтаряш като папагал.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 56. 56 Профил на geri.miteva
  geri.miteva
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Де да бяха всички като него в РБ.

 57. 57 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#28] от "razlichen123":

  Не си съгласен защото си различен...
  Я напиши в една таблица,/за да подкрепиш твоите невярни твърдения/, каква е търговията с Русия, колко е равноправна и колко е в полза на Бъргария.
  Ако ти не я знаеш, има я в открити източници.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 58. 58 Профил на rrv
  rrv
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#3] от "Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/":
  Не ни трябва 50 години по 100 процента ръст на БВП. Ако за 6 месеца спре да се краде, ще се усети много бързо от всички.

 59. 59 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#43] от "avatar":

  [quote#43:"avatar"]Я да ги изброиш тия "истински десни ценности"[/quote]
  на долното ти цъкнах минус, но на това плюс.
  Те наистина не знаят какво е това "десни ценности". Но и не чуват дори добронамерена критика....

 60. 60 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#29] от "Irina":

  въобще не е ясно какво искаш да кажеш, т.е. нямаш теза.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 61. 61 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 488 Весело

  Наш Раданчо сигурно е ходил на специални уроци по пъблик рилейшън с другарките Пръмова и Mанолова. Я вижте преди това какви ги ръсеше, а сега как ги е надиплил, като да е чел от някой анализ за оценка на риска на др. Костов.

  https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CCYQFjAA&url=http%3A%2F%2Falexiev123.blog.bg%2Fpolitika%2F2013%2F12%2F03%2Fradanizmi.1214544&ei=njVFU_6NFuqM7QbPvICABw&usg=AFQjCNG6d6boRTynpZVnW0-_431KPeK9rA&sig2=3HQIZkJhwT0WBe3usfD5VQ

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 62. 62 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#34] от "neznaiko_2011":

  Дерзай.... има доста народна мъдрост написана за незнайковци, но не е в твоя полза.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 63. 63 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  [quote#38:"avatar"]'Айде бе!
  А Пръмова е, тъй ли?
  Я у лево, мошеници с мошеници гиди вие... [/quote]
  За разлика от нея бащата на Станишев е масов убиец, ама вие не го споменавате под път и над път!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 64. 64 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 436 Неутрално

  ПО далеч от всякакви десни празнодумци. Те не могат да оправят положението в собствените си партийки държавата щели да оправят. Казано е, който е слаб в малкото, слаб е и в голямото.

 65. 65 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#36] от "Вальо":

  Тролиш, приятелче!
  Закона за ВЕИ-тата го прие правителството на Станишев!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 66. 66 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2997 Неутрално

  [quote#1:"ps"]Този човек е надежда, че в България нещо може да се промени към по-добро. Няма ги клишетата, усеща се че мисли докато говори и не върви срещу убежденията си. [/quote]
  Напротив такива начетени умници доказват ,че нищо не се случва след 25 години неолиберални реформи , 80% от домакинствата не могат да си плащат сметките ,докато касите на всички монополи и търговски картели на нашите доброжелатели се препълват постоянно !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 67. 67 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2997 Неутрално

  [quote#2:"Диверсификация на корупцията и излишните проекти"]Близък до статистическата грешка!
  цена ток1997г-1,7ст
  цена ток 2004г-6, ст
  цена ток 2014 -над 20 ст
  Дори Румъния има 5% по-ниска безработица! И 25% по-високи заплати! [/quote]
  С идването на Костов през 1997г. се извърши неолиберална революция планирана от Сорос и още няколко финансови терористи !
  За това сега е съвсем нормално и демократично храната , енергията и всички продукти от първа необходимост да са на "пазарни" цени контролирани само монополите и картелите на нашите западни благодетели !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 68. 68 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#40] от "Мърмор":

  Нещо май много ви е страх от Бойко Борисов?
  И ти като съсела повтаряш, ама т'ва не мантра.
  На 26 май ще стане ясно, как е минал стрес теста за България.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 69. 69 Профил на Весо
  Весо
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#43] от "avatar":
  Таваришч, и ти ли като онзи икономически корифей Цветоух смяташ, че Костовата приватизация е нещо което заслужава едно хубаво СРС?

 70. 70 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 712 Неутрално

  [quote#66:"comandante"]Напротив такива начетени умници доказват ,че нищо не се случва след 25 години неолиберални реформи , 80% от домакинствата не могат да си плащат сметките ,докато касите на всички монополи и търговски картели на нашите доброжелатели се препълват постоянно [/quote]
  И как се доказва това бе коменданте? Като гласуваш да ни управляват крадливи комунета и русофили ли?
  Да не би извънземни да ни управляват? Е.ах ти бандитите, които за нищо не са отговорни, даже и за кражбите си.

 71. 71 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#55:"Храбър"]Кажи нещо по изписаното по-горе[/quote]
  Е от коя лъжа да започна? Хайде, харесвам си тази:


  [quote#0:"Дневник"]Каква е позицията ви за промените в Закона за енергетиката, с които "Южен поток" излиза от обхвата на европейското законодателство, какво ще направите?

  - Реформаторският блок имаше единствената ясна позиция. [/quote]

  Аз лично си спомням, как Борисов се включи още същия ден от някъде - не помня в Германия ли беше или в Брюксел, нямам време да ровя сега, и заяви, че с промените в закона се цели заобикалянето на европейското законодателство. Също така каза, че ще информира Йотингер по случая. И го направи, а Брюксел изпрати писмо с искане на разяснения от правителството.
  Хайде сега ти, като ги защитаваш тъй пламенно и храбро, ми покажи къде точно е "единствената ясна позиция" на РъБъ? Те първо не са политически субект по българското законодателство, за да излизат с обща позиция - това трябва да е на някоя от партиите, които де юре съществуват. Но все едно, дайте да я видим тази позиция, кога и от кого е оповестена? То това стана бетер бардак в този РъБъ, всеки излиза някъде, приказва си, досущ като на женския пазар. Може би щото го затвориха за ремонт, та сега ръбовете искат да запълнят нишата.

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 72. 72 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  [quote#41:"reakzioner"]Раданчо. пиле шарено погледни си подкрепата от 1,3% и после умувай за големи неща като Черноморски басейн, ЕС и т.н. [/quote]
  Умнико!
  За разлика от тъпите ти сметки и изчисления, човекът мисли за България и обикновените хора в нея. Всичко казаното от него е премислено и дълбоко изживяно. За разлика от вашите бакалски сметки в РБ мислят за бъдещето на родината ни. Без лъжи, без манипулации, без фалшиви целувки и артистични изпълнения единствено в името на вашата толкова ценна победа на изборите. А вие я искате тази победа не за да проведете някакви реформи в името на просперитета на страната, а за да замажете и прикриете безбройните си кражби и корупционни сметки!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 73. 73 Профил на muny
  muny
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Предлагам му да се поразмърда и да се поразходи и по отдалечените от столицата райони, обявени вече официално за Догановия вилайет. Там също са хора, няма нищо, че били наречени отново рая. Тези хора там са напълно изоставени на терора на БСП-ДПС.

  Няма си на представа колко много страх и отчаяние ще открие...

  Е, официално няма да го посрещнаст с метани, но като е станал политик, да бъде такъв за всички български граждани.

  Иначе, много силно изказване, с ясно изразени позиции (дано не се окаже пак прах в очите ни).

 74. 74 Профил на Весо
  Весо
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#72] от "Храбър":
  ЛозУнги, лозунги и 100% единомислие - също като конгрес на БКП ... ъъъ ГЕРБ.

 75. 75 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  Не ги разбира Раданчо, нещата от живота и от политиката и те това си е!!
  5-10 години стигат "1997-2004" да затриеш икономиката и индустрията на една страна като България, за да стане богатичка трябват десетилетия, последния път на България й трябваха 35 години 1954-1989...... и то комси комса...... богатичка......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 76. 76 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3384 Весело

  [quote#71:"avatar"]Аз лично си спомням, как Борисов се включи още същия ден от някъде - не помня в Германия ли беше или в Брюксел, нямам време да ровя сега, и заяви, че с промените в закона се цели заобикалянето на европейското законодателство.[/quote]
  Борисов е всеизвестен с това, че е бързорек, но и че още по-бързо се отмята!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 77. 77 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  [quote#75:"boby1945"]Не ги разбира Раданчо, нещата от живота и от политиката и те това си е!! [/quote]
  Добре, че си ти та да ни обясниш нещата.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 78. 78 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#41] от "reakzioner":

  За големите неща в политиката е къде къде по просто да се говори..... още повече че се говори нон стоп по СМИ-то и можеш да се запасиш с мантри поне за два мандата президент.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 79. 79 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3384 Весело

  [quote#74:"Весо"]ЛозУнги, лозунги и 100% единомислие - също като конгрес на БКП ... ъъъ ГЕРБ. [/quote]
  Леле! Утрепа ме с аргументи!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 80. 80 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#60:"Captain Shakespeare"]въобще не е ясно какво искаш да кажеш, т.е. нямаш теза.
  [/quote]
  Мойта теза е ,че тоя господи мисли хората/избирателите/ за глупаци и за една част от тях е възможно да не се е излъгал.Нека да го кажа ясно-съвременната политика защитава бизнес интереси-и на изток и на запад. Бизнеса е война, правилата са сурови. Победената страна е разграбена,победителят ще се гаври с победения,с децата му,
  ще го яха ,ще го използва и от време на време ще му показва от далече моркова-за стимул, зер само със сопа не става..
  България в момента е победена, няма какво да се залъгваме...
  Преди изнасяхме ток,а сега ...??? Но не само цената на тока е вълнуваща..Няма да изброявам,колко е разграбена/ и се граби в момента/ страната ни,оголена без армия, със лошо образование и здравеопазване..
  И на фона на това -този умник, отново размахва морков и обещава големи работи..и най -интересното-някои му вярват.

 81. 81 Профил на Вальо
  Вальо
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#65] от "Captain Shakespeare":

  „ЗАКОН ЗА ЕНЕРГИЯТА ОТ ВЪЗОБНОВЯЕМИ ИЗТОЧНИЦИ
  В сила от 03.05.2011 г.
  Обн. ДВ. бр.35 от 3 Май 2011г., изм. и доп. ДВ. бр.29 от 10 Април 2012г., изм. и доп. ДВ. бр.54 от 17 Юли 2012г., изм. и доп. ДВ. бр.15 от 15 Февруари 2013г., изм. ДВ. бр.59 от 5 Юли 2013г., изм. ДВ. бр.68 от 2 Август 2013г., изм. и доп. ДВ. бр.109 от 20 Декември 2013г.“
  Източника е Lex.bg, но го има на всички сайтове с нормативна информация.
  Едва ли изобщо знаеш какво е да „тролиш“. Аз пиша за тази глупост „ЗАКОН ЗА ЕНЕРГИЯТА ОТ ВЪЗОБНОВЯЕМИ ИЗТОЧНИЦИ“ още от 2010 година, когато се обсъждаше – прилагането му и регламента по включване. Писали сме до почти всички, които сме мислели, че имат поне малко мозък, включително и до тогавашния енергиен министър – Трайчо. Уви! Той е вносителя на тази простотия, която сега води до дефицити в бранша.

 82. 82 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#76:"Храбър"]Борисов е всеизвестен[/quote]
  Не ми разправяй притчи от кварталната кръчма, а ми отговори на въпроса - къде е позицията на РъБъ, дето била единствената? Хем се пънете да говорим сериозно и се сърдите, като ви се подиграваме, хем не можете да се откъснете от манталитета си на махленски политикани и поне за две минути да се концентрирате върху конкретен проблем. Накрая винаги приключвате със "защо биете негрите", а във вашия случай - с тефтерчето на Златанов.

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 83. 83 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 594 Весело

  Лелеее всичкото червен.... мозък се активизирало. Това боби1945, реакционер, аватар, коменданте. Цялата плеяда от Позитано се хванала да громи Радан Кънев.
  Спокойно бе другаре.
  Нали РБ щели да вземат 1,3%. Що се палите толкова. Я малко по- спокойно

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 84. 84 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#33:"koiot"].Орбан когато преговаря с руснаците тропва по масата и постига сделки изгодни за Унгария,а нашите рубладжии при такива преговори постигат сделки изгодни за Русия а не за България.
  -------------------------------
  Много вярно+++++


  [/quote]

 85. 85 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Ако ми бяха задали същите въпроси, бих отговорила по идентичен начин, с незначителни отклонения. Е, сега какво и аз ли да стана политически лидер?
  За лидер, Кънев си много слаб. Ще привлечеш около 1-3% с подобно ежедневно говорене. Освен това, не се доверявам на адвокати. Учили сте специално как да убеждавате, но пък и тук те няма.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 86. 86 Профил на silent step
  silent step
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Те може и да стигат ами търтеите сте много. Като се изредихте всичките във властта, защо един не се постара БГ да стане по богата ами лапахте като за последно.

 87. 87 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4057 Весело

  До коментар [#14] от "anonymousx": Постингът Ви е може да бъде обобщен с думите: Готов съм да ми извадят едното око, ако на съседа извадят и двете!

 88. 88 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#2:"Диверсификация на корупцията и излишните проекти"]Но защо в България 25 години ЧЕТВЪРТ ВЕК България си остава най-бедната и най-корумпирана държава в Европа! [/quote]
  Мога да се досетя защо- Защото досега нито един провалил се,корумпиран политик , не е бил обесен.

 89. 89 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 488 Весело

  До коментар [#83] от "Dexx":

  Гледам, същата фирма е наел Раданчо, явно само договора е преподписал.
  http://www.standartnews.com/balgariya-politika/kanev_dsb_sa_plashtali_na_trolove_prez_2011_g-226559.html
  Замразени никове от 2009-та внезапно оживяват за предизборните кампании, след което потъват тъй внезапно, както са се появили. Каква изненада...

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 90. 90 Профил на Весо
  Весо
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#80] от "Irina":
  Коментарът ти ми напомни за епичната битка на Миро Найденов с големите вериги за хр. стоки.

 91. 91 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#88] от "Irina":

  Не си права, били са "обесени" некадърни политици у нас, например някои политици от 25 ОНС, тези които ни докараха третата нацинална катастрофа 1941-1944....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 92. 92 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  "За 5-10 години ще станем богати" е вариация на "800-те дни на Симеон" или 1000-та лева пенсия на Атака. Радан се хлъзга по една опасна плоскост - надявам се не си вярва сам.

  Какво значи "богати" - като Германия, като Швеция, като Холандия? Ако Радан го вярва значи е много наивен. Аз съм на 40 и мисля, че няма да съм жив да видя България да стигне дори сегашното ниво на Германия - независимо от това кой е на власт. Един политик трябва първо да е реалист. Радан ме изненадва много неприятно в случая.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 93. 93 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#80:"Irina"]Победената страна е разграбена,победителят ще се гаври с победения,с децата му, ще го яха ,ще го използва и от време на време ще му показва от далече моркова-за стимул, зер само със сопа не става.. [/quote]

  1000+++++++++++++++Много точно казано!

  /не се чете/
 94. 94 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#0:"Фактор"]Борисов подписа споразумения за политическо партньорство на ГЕРБ с РДП и БСДП

  Стремим се да сме отворени за всички, каза още той
  Председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов и председателите на Радикалдемократическата партия (РДП) – Захари Петров, и на Българската социалдемократическа партия (БСДП) – Йордан Нихризов, подписаха споразумения за политическо партньорство.

  Споразуменията предвиждат РДП и БСДП да подкрепят кандидатите от листата на ПП ГЕРБ за членове на Европейския парламент на предстоящите през май европейски избори.

  „Стремим се да сме максимално отворена партия за всички. Хората избраха ГЕРБ за втори път и това е поради една единствена причина – построеното се вижда. Важно е да имаме успехи и в Европарламента да отидат кандидатите ни, които са доказани в своите области“, заяви Бойко Борисов при подписването на документа.

  Споделяйки искането за незабавна оставка на правителството на Пламен Орешарски, трите партии се ангажираха да работят за незабавни предсрочни парламентарни избори,формиране на бъдещо център–дясно правителство на България и продължаване на политическото си партньорство и на предстоящи парламентарни и местни избори.
  [/quote]

  Тъй постъпват мъдрите политици. Келешите като Раданчо си мислят, че живеят в Хобитово и утре ще дойде Гандалф да им пусне шарени балони, да се радват. Само че Гандалф никога не идва, а червеният Саурон вече 25 години властва над средната земя. Затуй избирателите дават на Раданчо и подобните му да властват над средния им пръст. Или поне да го видят, когато дойдат избори!

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 95. 95 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  [quote#80:"Irina"]Нека да го кажа ясно-съвременната политика защитава бизнес интереси-и на изток и на запад.[/quote]
  Искаш да кажеш, че на твоите хора (БСП/ДПС) не им пука за обикновените хора, че се интересуват единствено от интересите на червените монополи и червените олигарси, които са всеизвестно под защитата на БСП/ДПС!?
  Ще се погрижа колкото се може повече хора да узнаят за мераците и сметките ви!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 96. 96 Профил на portocala
  portocala
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "Пет-десет години стигат една бедна държава да стане богата"

  Пак почнаха балоните!

 97. 97 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3384 Весело

  До коментар [#82] от "avatar":
  Хе-хе!
  Да беше цитирал и останалата част от поста ми!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 98. 98 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#90:"Весо"]Коментарът ти ми напомни за епичната битка на Миро Найденов с големите вериги за хр. стоки.[/quote]
  Аз вярвам , че хората са на път да се опомнят,що се отнася до българските храни и домашното производство и ще започнат все повече да търсят качествени местни продукти, но държавата ще трябва да закриля местното производство и да го стимулира, да му даде приоритет. Ако искате един богат човек да ви уважава-трябва да сте на нивото му.Ако искате една силна страна да ви партнира-също.Никой не взема на сериозно просяка..е евентуално могат да му подхвърлят малко милостиняПолитиката на Андрешко-също е до време.По тоя начин трябва да се разглежда всяки един аспект от участието ни в ЕС и по отношение на чуждия бизнес в страната и т.н.

 99. 99 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  [quote#96:"portocala"]Пак почнаха балоните! [/quote]
  Вие изпълнете първо вашите "балони", пък тогава търсете сметка на другите!
  Щото вашите нямат край и са неизпълними!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK