Веселин Методиев: Преди 135 г. българската политика направи европейския си избор

Веселин Методиев

© Цветелина Белутова, Капитал

Веселин МетодиевНа 16 април се навършват 135 години от приемането на Търновската конституция. По този повод "Дневник" потърси за коментар Веселин Методиев - историк и политик, бивш служител на Главното управление на архивите. Методиев е автор самостоятелно и в колектив на четири сборника за събитията от 1879 г. - Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.


Как оценявате смисъла на събитията от 1879 г. от днешна гледна точка?


- Първото нещо, което трябва да знаем ние, днешните българи, е, че това е европейският избор на българската политика. На практика с приемането на Търновската конституция през 1879 г. българското общество поема своя европейски път на модерна държава, излиза от Османската империя, от една азиатска империя, не тръгва в посока на Изток, а в посока на Запад. Поставя се европейското ни начало.
За повече от век докъде ни докара този път?


- От днешна гледна точка трябва да знаем, че в тези 135 години имаме богат опит на модерна държава в условията на демокрация, прекъсната насилствено с комунистически режим и възстановена преди 25 години. Може би това, което трябва да научим, са уроците на този опит.


А те са?


- И добрите примери, които имаме в изграждането на държавата ни в края на 19 век и началото на 20 век, кризите, които сме преживели, особено алтернативите срещу демокрацията след 1919 г., когато националната катастрофа кара част от българите да търсят други, недемократични пътища. И, разбира се, опитът ни от последните 25 години.


А какви са уроците на последния четвърт век?


- Исторически погледнато са същите като онези от преди 1934 г. - имаме плюсове, имаме и минуси. Плюсовете са умението да управляваш в условия на власт и опозиция, тоест, когато си на власт, да знаеш, че скоро ще попаднеш в опозиция. Умението да изпълняваш отговорно задълженията си пред избирателите и, разбира се, минусите - неумението да защитиш през собствените си качества доверието на институции, неумението да опазваш доброто име на демократичните правила.


Как ви се струват днешните парламентаристи?


- По-слаби от предишните. Съставът на днешния парламент е доста слаб.


Мислите ли, че партиите в днешния парламент са се научили да управляват в условия на власт и опозиция?


- Има една нова партия, която за първи път е в опозиция. Дали се е научила предстои да видим. Една демократична партия, докато не премине през власт и опозиция, не може да бъде оценявана исторически погледнато.


Има ли нужда от промени в конституцията?


- Да. Аз съм от хората, които споделят тезата за 24-те идеи, с които се излезе преди 13-14 години. Тези идеи, лансирани в началото на нашия век, са актуални и до днес и засягат всички институции - и президентската, и парламента, и правителството.


Най-необходимото, онова, което се разбра, че е най-нужно на България, е устройството на съдебната власт. В нея да бъде само съдът, а прокуратурата и следствието да я напуснат. Това ще повиши отговорността на тези институции, защото стоейки в една независима власт, каквато е съдът, те самите смятат себе си за независими.


Споменахте и президентската институция, какви промени се налагат там?


- В 24-те идеи пишеше, че вицепрезидент в условия на президент, който няма права и правомощия в областта на изпълнителната власт, както е при президентската република, е излишен лукс. А личното ми мнение е, че пряко избран президент, който не е лидер на изпълнителната власт, както е в президентските републики, не е редно - или ще бъдем президентска република и ще избираме пряко президента, тоест като САЩ, или ще бъдем  европейска република, в която президентът се избира от някакво електорално тяло, съставено от парламент, областни и общински съвети, тоест непряк избор.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Добър материал за четене, поражда мисли. Веселин Методиев е доказал, че разбира тая материя.

 2. 2 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 428 Весело

  [quote#0:"Приказките"] Веселин Методиев: Преди 135 г. българската политика направи европейския си избор.[/quote]

  а същите тези европейци -които "избрахме" през 1878 год....

  66 год по-късно ни "избраха" ново житейското поприще... СССР

  разрязаха баницата в Ялта и ни се падна "късата клечка"

  следствие на последните 70 год ....имаме население с промити мозъци ,

  със съотв. "приоритети" - Свобода,Братство ,Равенство..

  и цяла плеяда като автора на публикацията - които ни казват сутрин,обед и вечер какво да мислим

 3. 3 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Свикнал съм да поставям в червеното кошче материали,в които се отдава заслужена почит на Търновската Конституция,но не се третира въпросът тя отменена ли е,кога и как,а се говори за нова,подобрена версия на Конституцията на демократическия социализъм,каквато е днешната. Sorry!

 4. 4 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  За съжаление минусите са повече от плюсовете и в комунистическия и в извънкомунистическия режим.

 5. 5 Профил на galbi
  galbi
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Европа -България!
  Ние влезнахме неподготвени . Най-вече организационно!
  Теоретично -правилно . но практика не!
  Средна класа или гражданско общество няма на необходимия процент! А това е символ за неспособност за борба с корупцията . И от тук лесното маниполиране и задкулисно ръководене на политическия ни живот . По ред причини най-доброто и способно емигрира! Лесно се вижда от статистиката!
  А и обикновения българин разбираше влизането ни в Европа ,като отваряне на границите! Нормално е да избере по доброто заплащане и стандарт . така година след година пенсионерите и не работещите стават голям процент!
  Това е олигархичния ни модел! Тук няма място за демокрация или други форми на управление! Природата не държи празно място , ще ни заменят други тук! Но олигарсите ще останат . Те така са се барикадирали , че и Бареков не може да ги стигне/шега с намеренията му, или поредната политическа уловка/.

 6. 6 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 531 Неутрално

  и къде ти е европейското като си от десетилетия(70 годинки) на киргизстанската писта?!

 7. 7 Профил на Чавдар Михов
  Чавдар Михов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "От днешна гледна точка трябва да знаем, че в тези 135 години имаме богат опит на модерна държава в условията на демокрация, прекъсната насилствено с комунистически режим."
  Истината е, че проблемите ни започват много по-рано – с двете изгубени войни /Муждусъюзническата и Първата световна/ и последвалите ги не особено демократични режими /Стамболийски, Ал. Цанков, "звенарите"/, кървави бунтове /т.нар. Войнишко въстание и Септемврийско въстание/, преврати и жесток терор /атентатът в "Св. Неделя" и последвалия го ЗЗД/, една спирала на насилието и разделението, от която още не можем да излезем.
  www.chavdarmihov.com

  Чавдар Михов
 8. 8 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 628 Весело

  Приказва "фафли". Нали съм чел и Вазов, и Алеко.
  Боят с торбичка по вътрешните органи верно е европейски избор

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  Много уважавам В.Методиев ,той беше моят фаворит за кандидат президент,но не споменава едно много важно нещо.Това е манталитетът и образованието.Няма демокрация там,където не се възпитава това още в първите 7 г.

 10. 10 Профил на lubomir1
  lubomir1
  Рейтинг: 479 Неутрално
  А 135 години по-късно БСП-ДПС ни води в Азия ....
  Да, българите сме велик народ !!!
 11. 11 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Като министър го запомнихме с глупостите които предлагаше. Разни редакции изравят провалени политици и им дават думата . Ако беше умен , още щеше да е на власт заедно с разпадналата се партия.

 12. 12 Профил на iliander
  iliander
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Силни думи,казани на фона на циганизиращата се Татковина.
  ЦИГАНИЗАЦИЯТА изпревари по темпове ЦИФРОФИЗАЦИЯТА в България,адвокатските колегии работят за циганите в страната.
  Българите взаимно си "вменяват"психо заболявания,а най-примитивните и претъпления.
  "О,Българио-рай за Мангали,за честните българи-глад и война.
  Молим те майко-дай на всички ченгета "VOLVO с педали" зада не ни бият и ритат отзад по гъза!".

  В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
 13. 13 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 699 Неутрално

  От 135 години, руските шпиони и техните слуги с български паспорти се опитват да обезмислят този единствено правилен за страната избор. Лъжите, манипулациите, енергиини и други зависимости, за сега не помагат. За сега!

 14. 14 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Браво, много "умни" глупости е написал и дали му плащат за това?

 15. 15 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  "Има една нова партия, която за първи път е в опозиция. Дали се е научила предстои да видим. Една демократична партия, докато не премине през власт и опозиция, не може да бъде оценявана исторически погледнато..."

  Методиев беше най-логичният кандидат за лидер на ДСБ...
  изглежда обаче, не е било лесно да седуърпат конците му от р'абалаторията!

  I Want To Believe
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK