Даниел Томов, Eleven: София е сред най-добрите пет места за стартиращ бизнес в Европа

Даниел Томов, Eleven: София е сред най-добрите пет места за стартиращ бизнес в Европа

© Надежда Чипева, КапиталМечтателят. Така е определена ролята на Даниел Томов в инвестиционния фонд за стартиращи бизнеси Eleven. Оптимистът - бихме добавили след разговора с него.


Както сам се представя, през последните 14 години е бил от двете страни на масата - и като инвеститор, и като предприемач. През 2000 г. с партньори създават "Булвенчърс", който сега определя като малък прототип на Eleven. Инвестират в няколко технологични компании, които порастват и сега са обединени в една - "Мелън технолъджис", сред големите софтуерни фирми в България. През "Глобал файнънс" е инвестирал в друг тип бизнеси - ОМК, "Онда", "Колпойнт", "Телетек". А в промеждутъците, както казва, е работил и върху собствени проекти. Последният от тях е бил в сферата на възобновяемата енергия - сеща се за трудностите на този сектор в момента и споделя, "а аз го започнах с уникална мечта за малък принос дъщеря ми да живее в по-добро време - не може през XXI век постоянно да копаеш земята, за да изкараш електроенергия" и дава за пример ефекта от ВЕИ в Германия. 


Разговорът с Даниел Томов е част от първата серия на "Дневник" от интервюта, фокусирани върху определена сфера, в която в момента се случват интересни проекти, промени. Тя е за стартъп бизнеса, обществото, което създава в България и позитивните ефекти. 
Досега Eleven са инвестирали в 70 компании с 200 основатели и над 300 ментори общо 4.5 млн. евро, а допълнително привлеченият капитал от бизнес ангели е достигнал 2 млн. евро.


Как стигнахте до Еleven?

- Винаги съм искал да се занимавам с подобни инициативи. След "Глобал файнънс" исках да направим нещо такова, но беше трудно - дали заради финансовата криза, дали екипът не беше правилен или времето, не се получи.


След това Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) започна да премаркетира този инструмент (парите за двата фонда - Eleven и LAUNCHub, са по програмата JEREMIE - бел. ред.) и казаха, че ако имаме желание, може участваме. Говорихме си с Ивайло Симов (един от партньорите във фонда), защото отдавна имахме инспирации, и така стъпка по стъпка започнахме да работим по този проект.


Дори и името на фонда е свързано с нашата визия за нещата - проблемът, който съм виждал в последните 14 години, е, че в България има талант - технологичен, инженеринг. И затова тук идват много международни компании, които отварят техните R&D (research & development) офиси, но в същото време виждаш много малко компании да направят собствен продукт и да го изнесат. "Телерик", "Смартком" са сред изключенията.


През годините ми изкристализира, че има синдром на изолацията го наричам - всички талантливи инженери работят в някакъв силоз, т.е. те нямат достъп до хора, които могат да бъдат техни ментори, съветници, инвеститори, няма хора, които да им помогнат да излязат навън, защото българският пазар реално не съществува за технологичните компании.


И ние си казахме можем ли да помогнем на тези хора да преодолеят изолационния синдром и така се роди Eleven, а името е метафора за втора космическа скорост - 11,2 км/сек. 


Нашата визия е Eleven да е тип среда, която помага на талантливи предприемачи - да ги свързваме с ментори, инвеститори, с други екосистеми, с други пазари, да събереш всички тези ресурси, които са необходими, за да създадеш страхотен продукт, който хората да ползват и да можеш да го продадеш и на други пазари.


Идват ли идеи от инженери всъщност? 


- Повечето хора са инженери, така наричам и програмистите, защото те реално са. 


Най-добрите екипи са обикновено от трима души - 1 софтуерен инженер, 1 човек, който се занимава с продукта (на жаргона на стартъпите го наричат product guy и той е между дизайнер и софтуерен инженер - бел. ред.) и 1 бизнeс човек.  


Само към ИТ ли са насочени проектите, в които избирате да инвестирате? 


- Фокусът ни винаги е бил към това какъв проблем решават проектите. Когато дойде някой екип с идея, ние търсим това. От тази гледна точка те са в различни сфери на икономиката, но реално инструментите, с които решават проблемите, са интернет, софтуерни решения, облачни решения. 


Имаме близо 20% хардуерни компании. Имаме например и компания, която разработи органична енергийна напитка. Отне им повече време да стабилизират рецептата и производство, но вече имат поръчки от Франция.


Какво очаквате от стартиращите фирми, които идват при вас?


- Ние се включваме в изключително начална фаза на една компания - т.нар. при-продъкт (pre-product). В повечето случаи те нямат продукт, който можеш да наречеш търговски, който да пуснеш на пазара. Идват с идея, понякога с някакъв прототип, понякога няма и такъв, но после той се видоизменя през трите месеца благодарение на работни срещи, разговори с ментори и към края имат по-ясна представа какъв ще бъде точно продуктът, кой е проблемът, който решава, и кое е най-доброто решение за него, защото всеки проблем има различно решение - някои са по-прости, други - по-сложни.


Искаме да създават продукти, които хората да ползват хората и да правят живота им по-лесен, по-удобен.


Какви са най-големите грешки на стартиращите компании ?


- Грешки прави всеки прави и това е хубаво, защото няма как да се научиш без тях. Аз бих ги нарекъл предизвикателства. В една нова компания трябва да мислиш за много неща - как се управлява административно, за твоите инвеститори, за правни изисквания, да правиш продукта, да се занимаваш с технологията, с предварителен маркетинг, със стратегия как да стигнеш до клиентите... хиляди неща. 


Едно от най-големите предизвикателства е фокусът. И често тъй като имаш да правиш адски много неща, залиташ да правиш това, което е най-лесно. На тях - да програмират. Затова е важно да ги накараш да спрат да програмират и да говорят с клиенти как решават проблема, колко е голям, скъп, какви са алтернативите... Защото в края на деня правиш нещо и ако нямаш някой отсреща, който да го използва, е безполезно.


Те са като жонгльори с много неща, но е важно да се фокусират върху едно конкретно нещо и да го направят супердобро. 


С всякакви идеи ли могат да дойдат при вас и да получат финансиране?


- Искаме да инвестираме и в други компании, но в повечето случаи инвестираме в технологични. И това е заради стъпката на инвестиции, с която започваме - 25 000 евро. Много бизнеси просто са по-капиталоемки и не можеш да им бъдеш полезен с тези пари.


Така се случи през годините, че в момента е лесно да стартираш технологичен бизнес. Само нашите стартъпи могат да ползват сумарно продукти безплатно за около 900 000 долара - облачни услуги и т.н. Можеш лесно да започнеш да експериментираш и да видиш докъде ще стигнеш. Докато, ако кажеш дай да направим фабрика - не може така, ще трябва да потрошиш доста пари, за да видиш какво ще стане…


Това, което разглеждаме при идеите, е да са за бизнес за по-широка аудитория, по-голям - за регион или за Европа, САЩ, глобален. Българският пазар е изключително малък, не можеш да разчиташ на него. От тази гледна точка подкрепяме компании, които имат поне аспирациите да създадат продукт за по-широка аудитория. Докъде ще стигнат вече зависи от много неща по пътя.


И технологичните компании отново са много лесен кандидат за такива инвестиции.


Откъде идват компаниите, които развивате ?


-  50 на 50 от България и региона. Имаме екипи от Хърватия, Сърбия, Черна гора, Латвия, Турция, Италия. Имаме и смесени - от Южна Африка и българи, швед и българин. 


И това е най-ценното. Хората обичат да са заедно и да са в по-международна среда, защото това помага - говорят си, имат различни контакти, създават страхотни взаимоотношения, помагат си, защото има много опитни в определени сфери... 


Когато събереш на едно място 30 - 40 умни хора - страхотни неща се случват.


Какви са пречките пред българските стартиращи компании?


- Не бих казал, че има пречки. Трябва да имаш желание и много упоритост и си готов. Изисква се много време, трудно е и фрустриращо е в първите месеци. 


А предимствата да решиш да започнеш бизнес точно сега в България? 


- София се оказа страхотно място, чуждите екипи се местят със семействата си и искат да живеят тук. Други екипи казват - ние се връщаме и нашата централа ще бъде в София.


Колкото и странно може да звучи, София е уникално хубаво място за живеене - събран град, удобен, страхотни ресторанти, жив град.


Второ - чисто административно. Ние често се оплакваме, защото се сравняваме с по-високото ниво в други държави, но когато държави от региона се сравнят с нас, за тях е по-удобно. 


Тук се създаде страхотна среда от хора, които помагат - ментори. Има вече и среда от инвеститори - инвестират реално. Много от технологичните гиганти, които са тук, също помагат на тези стартъпи. S&P например сега са подготвили специален продукт за стартиращите компании в България. Това е страхотно. Преди 2 години го нямаше. 


"Майкрософт" предложиха на нас и на LAUNCHub да станем първите независими акселератори от цял свят, които са афиилирани към "Майкрософт венчърс" - те имат 12 техни и искат още независими по света и първите са в София.


Средата става много добра - София се превръща в едно от топ 5-те места за стартиращ бизнес в Европа за технологичен бизнес. 


Звучите много оптимистично на фона на общото обществено настроение, измервано и през социологическите проучвания?


- Не, това е така. Много хора не си дават сметка, но България е скрита технологична дестинация, за която не се говори. Защото тук има R&D центрове на страхотни компании - SoudCloud, Accenture, VMware, и по-малки. 


Има събрано много ноу-хау. Не знам дали трябваше да има фондове, за да раздвижат нещата. Много хора участват в създаването на това нещо и в крайна сметка с общи усилия 2-3 години след като започна да се говори за цялата тази стъртъп вълна - нещата се случват. Все повече хора от други интересни екосистеми идват в България.


Има ли нещо, което може да попречи/обърка или нещо, което да се направи още? 


- Сигурно има. Една екосистема не се развива една или две години. Има една много интересна книга за стартъп екосистемите на Брад Фелд. Той казва, че "Всеки следващ ден ти трябва да имаш визията за 20 години напред". 


Това е един процес, който никога не свършва. Ще се раждат нови предприемачи, които ще стават по-добри, ще поемат щафетата. Това не трябва да бъде ексклузивен клуб, а инклузивен - всеки, който иска, да влиза, да участва, да има роля и в един момент ще се случват още повече добри проекти. 


Всичко е в хората - това аз го наричам the human fabric - нишките, тъканта, която е невидима - хората. Това прави екосистемата.


Но трябва да ги развиваш, да ги поставиш в среда. Те са като семена, които могат да покълнат, но трябва да се грижиш.  


Често някой казва "Дай да направим Силициева долина" тук - не става.  Важно е да имаш мостове и връзки към тях, да е лесно да отидеш там, да направиш нещо, да се връщаш тук. 


Може ли да говорим в момента за тренд в някакъв смисъл, че е модерно да направиш стартъп, и това ще са добрите модели за следващите поколения ? 


- Далече сме от модна тенденция. Като четеш специализирани медии - виждаш тази мода и усещането за рок-стар, технологичен, и колкото повече хора се включват и успеят и това е другото нещо - каква дефиницията на успеха.


Имаше хора, които пробваха - не се получи. Но всъщност те не отпаднаха - някой да ги натисне и да каже ти си един неудачник - чао. Напротив, системата ги поема и те се включват в други стартъпи. И това е хубавото. Много от хората, които са пробвали и нещо не се е получило, а има хиляди причини да не се получи - влизат обратно в нов стартъп или друга роля. 


А дори да решиш да правиш корпоративна кариера - ще имаш предприемчив дух. Това е един от най-големите проблеми, с които се борят в момента корпорациите - липсата на предприемчивост у техните служители. 


Искам да показваме повече примери. Защото един инженер - за мен инженерите са това, което са били творците по време на Ренесанса. Те са създавали неща. Но съвременните инженери не са точно математици, много по-комплексни са…


През вашия опит има ли нужда от промени в образованието и какви ? 


- Няма страна, която да е доволна от образователната си система. Ние се опитваме да интегрираме повече преподаватели и студенти в това, което правим. Засега успяваме с Американския университет, може би защото съм го завършил и е по-лесно.


Имаме обмен на стажанти от АУБГ и НБУ в стартъпите. Искам лабораториите им да се развиват, да се правят проекти, не е лесно. Но стъпка по стъпка ще се случи. 


Каква е прогнозата ви за ИТ сектора? 


- Ще се развива добре, ще продължава да расте.


Може ли тук да се роди нещо като "Фейсбук" например? 


- За какво ви е новият "Фейсбук". Не трябва да е самоцел - да се целиш в следващия "Фейсбук" - той ще се роди. Но за да се случи - представете си една пирамида, отдолу са милиони, които са пробвали, селекция и постепенно някои израстват и накрая идват "Гугъл", "Фейсбук" и т.н. 


Няма нужда да имаме това, въпросът е да имаме много по-малки компании. Да има критична маса от компании от България и региона. 


Отдавате голяма роля на менторската програма. Защо? 


- Това са хора, ментори по призвание. Аз смятам, че и да си преподавател е житейско призвание. Това е моментът, в който искаш да помогнеш на хората със своите знания, контакти, пари. По начин, по който и на теб са ти помогнали. На всеки един от нас някой му е помагал. Дали със съвет, напътствал в живота…


Менторите не търсят нещо конкретно в замяна - те искат да помогнат, включително и от интелектуално любопитство, а и енергията, която е наоколо, много ги зарежда.


Както наскоро каза една позната и ме впечатли: "Това, което правите, е като от всяка връзка да вземете само влюбването без останалата част."  Защото тук наистина са надежди, мечти, представете си каква атмосфера е. Те се зареждат.


Другото е искат да видят накъде се движи светът, искат да са сред такива хора. Да им се разбута малко мисленето.


Каква е разликата между менторите и  бизнес ангел и между тях и стъртъп фондовете? 


- Менторите не инвестират пари. Някои ментори могат да станат и бизнес ангели, но невинаги. В повечето случаи обаче ангелите са и ментори. Помагат с каквото могат - опит в индустрия, предпазване от грешки или мрежа от контакти. Ангелите и фондовете в момента вървят ръка за ръка. Тук има малка ангелска мрежа, активна.


В САЩ ангели и акселератори се бият помежду си, тук работим в симбиоза.


Имате партньорство с "Гугъл"? 


- Накратко историята е, че искахме да създадем доверие за външния свят. Мислихме коя да е компанията -  "Гугъл"? Невъзможно. Но аз обичам трудните задачи. В един момент успяхме да се свържем с Анастейша Ленг, която работеше там. Преминаха 5-6 месеца в разговори, преди да решат да ни подкрепят. 


Но ако имаш желание и мислиш позитивно, почти всичко е възможно. Казваме го на всички.


Eleven е партньор на на един от най-големите технологични форуми в Югоизточна Европа - DigitalK, организиран от "Капитал" тази година на 29-30 май. 

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 450 Неутрално

  ....и най-вероятно е вярно......

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 2. 2 Профил на mar_x
  mar_x
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Затова ли чуждестранните инвестиции за първото тримесечие на 2014 са намалели наполовина?

 3. 3 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 941 Любопитно

  Всичко върви добре, докато не се появят червените пиявици, след това ивеститора си мисли ... други неща ?!

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 4. 4 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 670 Весело

  София била сред най-добрите пет места за стартиращ бизнес. Да бе, да. Хайде стига глупости. Стартиращ бизнес, ама с пари на данъкоплатците. Като имат да раздават пари, ще се намерят и такива, които да вземат. Да изкарат накрая някой свестен продукт, да излязат от една инвестиция с х2 възвращаемост, тогава да се хвалят. За сега само надуват балона. Като свършат парите и ще се пукне. После има години да се чисти след тях. Както е с БФБ сега.

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 5. 5 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#3] от "Колаборационист":

  Ако трябва да сме честни, при нито едно правителство не сме достигали нива на чужди инвестиции на които се радваха други бивши страни от СИВ, но намиращи се в Централна Европа.
  Само със зли клетви по кАмунистите няма да се оправи положението

  #killwhitey
 6. 6 Профил на mun_cho13
  mun_cho13
  Рейтинг: 399 Весело

  [quote#4:"Viscount Ganyo"]София била сред най-добрите пет места за стартиращ бизнес. Да бе, да. Хайде стига глупости. [/quote]
  Ганьо, стига с този нихилизъм, присъщ на ник-а ти
  Вземи посети един Демо Дей или направо се завърти в офиса на Илевън в Телефонната палата и (надявам се) ще усетиш разликата. А пари на данъкоплатци (европейски) има, но това са най-смислено изхарчените пари, които съм виждал в годините откакто БГ поема подобни средства.
  А и размера им е смешен на фона на магистралките (не казвам, че не са необходими) и Белене (казвам, че е пълен ЪПсурТ). То това им е и шанса на младежите - толкова се дребни, че крадците не им обръщат внимание.

  Led Zeppelin Forever !!!
 7. 7 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 670 Весело

  До коментар [#5] от "Te quiero puta!":

  Ако трябва да сме честни, нивата на чужди инвестиции в България по едно време преди кризата бяха над 22% спрямо БВП, което го нямаше в нито една бивша страна от СИВ. Друг е въпросът за "качеството" на тези инвестиции. Всъщност една разходка по БГ Черноморието дава добра представа за качеството им

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 8. 8 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 670 Весело

  До коментар [#6] от "mun_cho13":

  Не си схванал смисъла на комЕнтара ми, байо. нЕ съм казал, че е безсмислено, най-съм казал че ми продъниха ушите с това хвалипръцковство. Ако София бе сред най-добрите пет места за стартиращ бизнес в Европа, нямаше да има само два сийд фонда, и то и двата да раздават европейски пари. Щеше да има общност от ангели-инвеститори, щеше да има и повече от един VC фонд, които да поемат след това тези стартиращи бизнеси. А то у нас няма такива неща, нито се виждат скоро да се пръкнат, ама сме по-по-най

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 9. 9 Профил на andiamo
  andiamo
  Рейтинг: 506 Неутрално


  Малко ми е трудно да приема тона на материала -
  Интересна би ми била динамиката на инвестициите - дали с времето се увеличават/зачестяват - или намаляват ?

  За две години са инвестирали 4.5 милиона евро - като 50% са проектите в България и 50% в региона извън България.

  Т.е. за 2 години в България е имало достойни идеи/предложения за има няма 2 милиона евро ... Не виждам как подобен размер може да е повод за този въодушевен тон и/или да се класифицира мястото където е имало подобен размер на инвестиции в стартапи като едно от 5-те най-добри (?!?!)

  С 2 милиона евро една успешна експортно-ориентирана производствена компания в България може да си купи една машина - не много голяма или особено напредничава при това...

  В Унгария в момента са на Джереми 3 (първият им Джереми за стартапи е в далечната 2009 год.) Нямам нерви да потърся от любопитство информация за Чехия или Полша - че ще се депресирам ... Обикновено - научаваме - как сме извън времето и (основните) понятия ...

 10. 10 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#8] от "Viscount Ganyo":

  Невек, Терес, Рослин? Има достатъчно VC фондове като за размерите на страната / региона. А да се чака 2x инвестиция сега е прекалено рано. Тези неща отнемат години наред. Това не е да купиш касетка ябълки за 5лв. и да я продадеш следвщата седмица за 15лв. като не им е сезона вече.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 11. 11 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 722 Неутрално

  Добро интервю.

  Липсва ми единствено някаква статистика на успелите инвестиции на Eleven (и LaunchHub) - продукти/услуги минали сийд нивото и успяли да приввлекат следващи кръгове на финансиране.

 12. 12 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#7:"Viscount Ganyo"]Друг е въпросът за "качеството" на тези инвестиции. [/quote]
  Напълно съгласен, самото им естество ги декласира като "инвестиции".

  #killwhitey
 13. 13 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Това е безспорен факт - София наистина е чудесно място за старт ъп. За съжаление, нямаме образовани кадри, които да го правят, нямаме и структури, които да ги помагат. И тук, единайстките носят вина, и то не малка.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 14. 14 Профил на peter petrov
  peter petrov
  Рейтинг: 222 Неутрално

  много вдъхновяващо - поне за мен! Браво!

 15. 15 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  [quote#13:"Тони!"]София наистина е чудесно място за старт ъп.[/quote]

  Можеше да сме доста по-напред, ако през изминалите 24 години не се беше насадила кулутурата, всяко професионално съсловие, всеки бранш на стопанството да се мъчи да живее от държавния казан и да си подсигури статут като на тутунджията, вместо да търси международни пазари и да се опитва да решава глобални проблеми.

  Дори сега, когато са прочели това интервю, поне 2000 души са си казали "ха дано се навъдят повечко от тия, че като им шибнем в един момент един данък, да нахраним верния електорат"

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 16. 16 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 670 Весело

  До коментар [#10] от "Пловдивски":

  От всичките, които си изброил само Невек ги броя. Затова съм - казал няма повече от един. Терес щяха да затварят VC фонд, събраха ли пари, още не са казали. Но такива бомбастични заглавия от типа "най-добрите пет места за стартиращ бизнес в Европа" едва ли ще залъжат инвеститорите да си дадат парите, трябва някакво истинско стори да им се покаже. Рослин пък съвсем не ги броя, щото са си хора на Невек и си действат заедно.

  А относно това дали 2x ритърн е прекалено рано или късно, виж по местата, които наистина са най-добрите за стартиращ бизнес, и ще се сетиш защо за София е прекалено рано и дали изобщо ще дойде скоро това време

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 17. 17 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#16] от "Viscount Ganyo":

  В този бизнес пилците се броят наесен. Като приключи инвестиционния период, ще видим. Иначе съм съгласен, че до момента е предимно биене на тъпана, и по-малко резултати, ако въобще има такива.

 18. 18 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 626 Неутрално

  До коментар [#16] от "Viscount Ganyo":

  Всъщност, ако има успешен фонд в БГ, това е Рослин. Иво е изключително успешен. Невек я успеят да върнат пари от първия фонд, я не.

 19. 19 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 941 Разстроено

  До коментар [#5] от "Te quiero puta!":

  Не опира до зли клетви, ПЪЛНА ЛУСТРАЦИЯ трябва !
  Иначе, както виждаш - оправия няма !

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 20. 20 Профил на www
  www
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Даниел Томов и Eleven имат твърде превратна представа за иновативен бизнес. Всичко се фокусира в ИТ сектора, и по-специално в софтуера. Голяма част от финансираните проекти на мене ми звучат като пълни глупости, но както се казва пилците се броят на есен, ще видим дали поне 10% от тях ще се развият. ИТ сектора с тях или без тях се развива, но парите на ЕС които харчат за глупави приложения много повече трябват на сектори като машиностроене, биотехнологии, фармацевтика, хранителната индустрия и др - това са традиционни за България направления където новите фирми нямат никакъв достъп до финанси.

 21. 21 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#16] от "Viscount Ganyo":

  2x ретърн за 2 години се прави лесно ако удариш някой acquihire. Съвсем е обяснимо защо това в Европа не е типично, камо ли в нашия регион. Другите варианти (покупка след разрастване и солидни приходи / клиентска и talent база) отнемат много години. На GoodBarry примерно им отне 5 години градене на сейлс екипи и набиране на клиенти, за да ги купят Adobe и да ги интегрират към БизнесКаталист продукта им. А за IPO дори да не споменаваме. Единственият оставащ вариант за сериозен return е печалбата на компаниите да е толкова впечатляваща за 2 години, че вместо да се реинвестира обратно в компанията да се платят дивиденти на шеърхолдърите (в това число и инвеститорите). Сам си сметни колко свободна печалба трябва да е останала на 2-рата година, за да си върнат 25К евро. Не стават бързо тези работи и се иска търпение.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 22. 22 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#20] от "www":

  Понеже половинката ми е биолог (работила към БАН и все още работеща в индустрията) позволи ми да не се съглася - 25К евро ще ти стигнат колко да се снимаш до някое сериозно оборудване. Неслучайно повечето компании на Eleven/LauncHub са tech - понеже там разходите за стартиране са доста по-малки и 25K euro наистина вършат работа за "отлепяне", за разлика от не-ИТ индустриите.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 23. 23 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  1. Няма нито един обективен факт или класация, който да доказва, че София е в топ 5 на Европа като място за стартапи. Това е голословно твърдение, което звучи като реклама.
  2. Тези 2 фонда харчат пари на данъкоплатците, а не техни собствени, а така всеки може да е инвеститор
  3. За повече от 2 години нямат нито един пример за успешна инвестиция (освен Флипс който имаше продукт и потребители още преди изобщо да ги има фондовете).
  4. Схващането, че само ако има такива фондове може да се развива предприемачество е погрешно. Повечето успешни стартиращи компании и в България и дори в САЩ са възникнали и без тях.
  5. Парите от тези 2 фонда ще бъдат реално пари за обучение на предприемачите и инвеститорите.
  Да не ме помислите за хейтър, ще кажа, че има раздвижване и стъпки в правилната посока, и силно се надявам да има скоро примери за големи успешни стартапи в България.
  Но има още много да наваксваме докато достигнем водещите европейски центрове за предприемачество като Лондон, Берлин и Стокхолм.

  Истината ни прави свободни.
 24. 24 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 467 Весело

  [quote#20:"www"]Даниел Томов и Eleven имат твърде превратна представа за иновативен бизнес. Всичко се фокусира в ИТ сектора, и по-специално в софтуера. Голяма част от финансираните проекти на мене ми звучат като пълни глупости, но както се казва пилците се броят на есен, ще видим дали поне 10% от тях ще се развият. ИТ сектора с тях или без тях се развива, но парите на ЕС които харчат за глупави приложения много повече трябват на сектори като машиностроене, биотехнологии, фармацевтика, хранителната индустрия и др - това са традиционни за България направления където новите фирми нямат никакъв достъп до финанси.[/quote]

  твоят пост е най-изчерпателен

  каквото и да се каже за "фокуса ИТ" - ще е Вярно..

  както е вярно , че в един Трабант не могат да се возят пет човека - рано или късно се троши

  това е второто интервю на рискови "инвеститори" за една седмица...а това е индикация..

  в другата публикация написах , че всяко начало има край..и че

  ако някой Не произвежда Продукт носещ Печалба

  а "стимулиращ Консумацията" на иновативни мечти..

  .рано или късно става пирамида , балон.... маймуните стават много и свършват парите
  .........
  приказките от сорта "ние стартирахме успешно но търсим нови предизвикателства " са за хора - научени да получават заплата

  това му е хубавото на капитализма -
  Не дава безплатен Опит

 25. 25 Профил на www
  www
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#22] от "Пловдивски":

  Понеже и аз съм биолог с доста опит нека да не се съглася с тебе. Тези пари (50 000 лева) са достатъчни за много неща: например оборудване на обикновена микробиологична лаборатория, разработка на хранителна добавка или редица други дейности. Не е казано че трябва да се купува скъпо оборудване, което може да се ползва под наем, и без това в БАН и университетите е пълно с неизползвани апарати. Иначе съм съгласен, че софтуера правен тука излиза почити без пари, ама и толкова е ползата от подобни приложения. Проблемът е пълната неграмотност на БГ финансовите инвеститори. Те не разбират и не искат да се напъват да схващат други сектори освен ИТ. Просто така им е по-лесно,. Защо обаче ЕК позволява така едностранчиво и дискриминационно да се харчат нашите данъци не знам.

 26. 26 Профил на gosko22
  gosko22
  Рейтинг: 404 Весело

  Само сравнете ефекта на фондовете с тези 57 милиона, който правителството дава за великденска надбавка на пенсионерите.
  Колко много неща могат да се постигнат с много малко пари, но управлявани по добър и прозрачен начин.
  Едно време беше МИТ в БГ да имаш идея, да я представиш на някой и той да ти даде пари за да я реализираш. ТОВА СЕГА Е РЕАЛНОСТ!
  Срещнах едни момчета на startup weekend във Варна, на 17г беше едното. Eleven им дадоха пари и след това Y-combinator (там от където са тръгнали DropBox и AIRBNB) ги взеха в долината. Това реално се случва. Реално предприемачи (НЕ МУТРИ) получават финансиране за невероятните си идеи да променят света, не другаде, не в някой филм, не в сериите Silicon Valley в замунда а ТУК В СОФИЯ ТОВА СЕ СЛУЧВА!!!!

 27. 27 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Само за приземяване:
  http://www.wired.co.uk/magazine/archive/2013/11/european-startups/welcome
  Изобщо с това беззаконие в България няма как да сме привлекателни за инвеститори. За по-късопаметните:
  http://www.investor.bg/blogosfera/363/a/bojkov-se-izsmia-na-zakonite-i-kfn,106790/

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 28. 28 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Успех!

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 29. 29 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#25] от "www":

  50,000лв., сериозно? Това са изключително малко пари и знаеш, че ще те доведат до никъде. Един апарат за елайзи/флоуцитометър струва стотици хиляди и е само началото - отделно много добре знаеш колко трябват за консумативи, поддръжка, заплати и т.н.
  Наука трудно се прави с инвестиционно финансиране. Плюс това и двата фонда не лимитират по индустрия, просто не са много желаещите да предлагат идеи. Конкретно Eleven имат инвестиция в компания, правеща хранителна добавка (Biottery).

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 30. 30 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  А ето и това, което такива отворковци като Даниел Томов не разбират:
  https://www.bivol.bg/podpiski-lichni-danni.html
  Няма и да го разберат, защото и те "работят" с държавни пари.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 31. 31 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Зелената енергия в Германия засега ще остане в режим на изчакване по отношение на скоростното й навлизане и масово производство. Иначе аз явно съм много глупав, защото не видях смисъла от тези всички новосъздадени/стартиращи компании (неоправдано е използването на толкова чуждици). Да не говорим, че терминът старт-ъп се използва за пръв път около дот.ком бума. Всъщност интересно е как ще се развият подобни фирми по-нататък. Наитина предпочитам да има повече такива фирми, но да се занимават с промишленост, машиностроене, фармация, висококачествена наука. Но щом им дават средства, да видим...

 32. 32 Профил на rio_tinto
  rio_tinto
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#3] от "Колаборационист":

  тоест, ако имам някакви пари, започна софтуерен бизнес, чиито продукт предлагам по света успешно и ще дойдат червените? червените идват, когато искаш да лапаш от държавно и общинско, в този случй ти не си по-различен от тях..

 33. 33 Профил на Excellgate
  Excellgate
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Аз искам да стартирам такова.... абе ферма, ферма за жи'отни...крави....кравеферма ба, а не сайт за запознанства. У София ли да дода?

  "Колко? -Пет! -Какво пет?! - Ами какво колко?!"
 34. 34 Профил на zuramode
  zuramode
  Рейтинг: 450 Неутрално

  То хубаво в София, а в другите градове какво се случва? Някой да е чувал случайно?

 35. 35 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Доста специалисти без ЕИК и Данъчен номер са се иза..али. Ако зависеше от мен, в този форум щеше да е задължително при регистрацията да се дава копие от последна данъчна декларация и дохода да бъде вместо рейтинг. Защото все пак говорим за делово издание, не за Практична домакиня или Филмов преглед. Та тук във форума има бая "специалисти" с опит като на обикновена щастлива евро-кокошка, но поучават с тон на ебаси-специалистите. Инвестициите били малко, сферата била кофти , в Лондон било по-добре за стартъпи и всякакви други нелепици. Ми като не ви харесва, инвестирайте 7-цифрени суми в Лондон за тежка металургия. Тъкмо ще си ядете ориз с къри с Лакшми Митал. Желаещи?

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 36. 36 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#34] от "zuramode":


  [quote#34:"zuramode"]То хубаво в София, а в другите градове какво се случва?[/quote]

  Шок и ужас. Несъразмерна за населението администрация, която спуква фирмите от проверки до пълното им изтребление. Отделно проблема с мат'ряла.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 37. 37 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#33] от "Excellgate":


  [quote#33:"Excellgate"]кравеферма ба, а не сайт за запознанства. У София ли да дода?[/quote]

  В Краводер е по-подходящо и името е тематично, но все пак опитай Като пишеш, да те питам - имаш ли собствен бизнес или си на олимпийския принцип при коментарите? Изключвам гараж за продажба на семки и сютиени.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 38. 38 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#27] от "mapto":


  [quote#27:"mapto"]Изобщо с това беззаконие в България няма как да сме привлекателни за инвеститори.[/quote]

  Що не пробваш да правиш стартъп в Лондон или Москва, дето един хамбургер ще ти изяде инвестицията? Успех Само да не се окаже че заплатата и данъците на секретарката превишават бюджета ти с няколкостотин процента ... За цената на офис няма да говорим. Пък в Москва к'ва е средата - мани, мани. Линка ти е глупав и нерелевантен към темата, не го поствай повече в подобен контекст.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 39. 39 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#31] от "kamenpavlov":


  [quote#31:"kamenpavlov"]явно съм много глупав, защото не видях смисъла от тези всички новосъздадени/стартиращи компании [/quote]

  Ти го казваш Въобще като какъв е смисъла да се живее - давай по три метра въже, здрав клон и да приключваме, а? За къв чеп са ни некви си стартъпи, фондове-мондове и т.н., не е салам да ги изядеш Мат'ряла е побеснял за 'леб и мачове на Лудогорец, к'ви пет лева Ебаси! Как ти хрумна да пишеш? И квкао си казал, аз не схвабах идеята ти. Ако сам я схващаш - сподели

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 40. 40 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#25] от "www":


  [quote#25:"www"]Те не разбират и не искат да се напъват да схващат други сектори освен ИТ. [/quote]

  До това изречение коментара ти е ОК. Тук обаче пропадаш. Ще ти обясня защо ИТ:
  1. Вече има своего рода клъстер, защото най-големите в бранша са тук. И хора се намират, макар и малко трудно, което не е вярно в област биотехнологии, като изключим киселото мляко.
  2. ИТ е най-бързата писта и почти не иска капитал, заради което човека акцентира върху менторството и средата, парите не са най-важното в инициативата.
  3. Да си идеята в биотехнологиите да я видим. Все ще съберем няколко милиона за инвестиция. Ако искаш пиши на лична.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 41. 41 Профил на Excellgate
  Excellgate
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#37] от "misho73":

  Ами нямам, нали казах. Искам да създам. Стар тъп...нали така му викате вие у София

  "Колко? -Пет! -Какво пет?! - Ами какво колко?!"
 42. 42 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 467 Весело

  [quote#35:"misho73"]Доста специалисти без ЕИК и Данъчен номер са се иза..али.

  Ако зависеше от мен, в този форум щеше да е задължително

  при регистрацията да се дава копие от последна данъчна декларация и дохода да бъде вместо рейтинг. [/quote]

  добро попадение ....
  обърни внимание на Втория Закон

  http://revolutionbg.net/blog/
  pet-zakona-na-glupostta

 43. 43 Профил на portocala
  portocala
  Рейтинг: 395 Неутрално

  "...Даниел Томов в инвестиционния фонд за стартиращи бизнеси..."
  Фали си златната кокошка. Е, не можем да му се сърдим. Всеки търговец прави така. На нас остава да си намигваме и да си отваряме очите какви искат да ни ги пробутат.

 44. 44 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 561 Любопитно

  ''Както сам се представя, през последните 14 години е бил от двете страни на масата - и като инвеститор, и като предприемач. През 2000 г. с партньори създават "Булвенчърс", който сега определя като малък прототип на Eleven. Инвестират в няколко технологични компании, които порастват и сега са обединени в една - "Мелън технолъджис", сред големите софтуерни фирми в България. През "Глобал файнънс" е инвестирал в друг тип бизнеси - ОМК, "Онда", "Колпойнт", "Телетек". А в промеждутъците, както казва, е работил и върху собствени проекти.''
  Глупости,глупости т.е. велики приказки и пращи от чудесии,само едно не казва - КОЛКО и ОТКЪДЕ !?
  КОЛКО ти струва предприемачеството,колко ти струва инвестирането на сума ти места..КОЙ ти дава парата?! Само ти ли искаш и умееш да инвестираш ?! Нищо не пише по същество,но това е редовния номер,винаги е така! Вместо да напишете така че и случайния минувач-читател да добие представа за какво иде реч и КАК стават работите (ако стават иъобщо!) а тук..поредните ала-бали! И да,както си подобава за празник и Великден най-горе е турено туй,което се цели-помпозното заглавие как София и БГто били супер и в топ-а !? Добрата стара пропаганда за масите..и някой си умник бил казал че работите били супер!?КАКЪВ ТОП и КЪДЕ Е ТОЯ ТОП ?? И на КАКВО отгоре...след като в интервюто са само имена на фирми и кухи надувки!? Общо-взето смислен е коментара на номер 9 коментиращ,за което има плюс от мен....

 45. 45 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 561 Неутрално

  редовните великденски "новини"...мляскаме с уста доволно и унесено,мдаа.....
  технологичен бизнес???? дека туй,бре?? кво технологствате,какво произведохте...?! айде чао!

 46. 46 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 561 Неутрално

  стартъп та стартъп,колкото да взмеме акъла на буля Пена от не знам си къде,а че и моя акъл взе...има си хас! хахахха

 47. 47 Профил на dadao
  dadao
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Интересно е да се даде някаква статистика за процента на успелите инвестиции. Така най-точно ще се прецени професионализма на хората от фонда.
  На първо време виждам следните проблеми в повечето проекти, на които са заложили:
  - добавената стойност за потребителите е в разни екстри - добре е да го имам, а не наистина да решава сериозен проблем
  - бързо могат да се копират, ама много бързо и то по-добре
  - никаква търговска част, повечето юнаци са с ИТ насоченост и думата продажби им звучи доста странно
  - избират екипи, които лесно да контролират и няма да им създават проблеми - послушни, защото са млади. Обграждат тези екипи с "експерти"
  - много слабо застъпване на управлението на проекти - истинско управление на проекти, не мързеливи заместители като лийн метод, скръм, които имат сериозни недостатъци.
  - 50 к ще изгорят за нула време. В най-добрия случай ще се пусне скромна бета версия, без да се тестват продажбите и пазара.

  Надявам се хората от фондовете да преглеждат коментарите в статиите писани за тях, и да успеят да ползи от градивната критика и игнорират хейтването.

 48. 48 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  [quote#25:"www"]50 000 лева са достатъчни за много неща: например оборудване на обикновена микробиологична лаборатория, разработка на хранителна добавка[/quote]Минал е месец от този постинг, но не мога да се стърпя да не коментирам очевидни глупости. Занимавам се с молекулярна биология в ЮК - около 50 хиляди лева излизат консумативите, които някои от докторантите ни изхарчват в рамките на една година. В България те не струват по-малко. И тук не включвам заплати, закупуване/наем на оборудване, офис и лабораторно пространство и пр. Изобщо написали сте пълни глупости. Иначе и аз бих искал да има инвестиции в биотехнологии, но там 25 хиляди са просто жълти стотинки.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK