Васил Гурев, ядрен физик и доброволец: Трябва да помогнем на бежанците сега, за да не се срамуват внуците ни

Васил Гурев

© Личен архив

Васил ГуревЗа втори път в парламента се гледа проект за закон за доброволчеството. Първият (неуспешен) опит беше през 2010 г., когато текстът мина през парламентарните комисии, но не продължи в пленарната зала. През декември миналата година беше представен нов вариант, който предвижда доброволците да се легитимират със специални карти, да имат право на застраховка и възстановяване на разходите за пътуване при участие в акции, както и задължително да сключват договор с одобрена организация, ако участват в инициативите й повече от 30 дни в годината. В новата версия обаче от текста е отпаднало едно от предишните предложения - възстановените разходи да не се облагат с данък. 


За закона, предизвикателствата пред доброволците, ефективността на българските институции при бедствени ситуации и справиха ли се те с бежанската вълна "Дневник" разговаря с ръководителя на Университетския аварийно-спасителен отряд (УАСО) Васил Гурев. Той е ядрен физик и работи във Физически факултет на Софийския университет "Св. Кл. Охридски". Организирал е редица експедиции в Кавказ, Памир, Тян-Шан и Хималаите и е участвал в осем български експедиции на о-в Ливингстън, Антарктика. Основава и ръководи УАСО през 1991 г. с мисия за общество, подготвено за адекватна реакция при бедствия.


На остров Ливингстън

© Васил Гурев, Личен архив

На остров Ливингстън
Как оценявате работата на институциите, отговорни за реакция при бедствени ситуации? Какви проблеми срещат те и вие - доброволците?  


- Много е различно в различните ситуации през годините, така че в никакъв случай не мога да направя такава обща оценка за 25-те години, в които се занимавам с това. Според мен най-важно е това, че хората, които работят на предния фронт, най-често са добри професионалисти, мъже на пагона и честта. Не винаги виждаме лицата им, но пожарните летят всеки ден и тези хора се изправят срещу огъня без да знаят дали ще излязат от там, или не. За съжаление има много деца, чиито бащи не са се върнали. Така че, на първо място, трябва да се отдаде заслуженото на тези мъже.


Обаче надали има хора с по-ниско заплащане в страните, към които ние се числим. Това, че те са ниско платени спрямо рисковете, които поемат и доброто ниво на подготовка, което имат, е сериозен проблем. Остарялата материална база също - има пожарни, които са може би на по 30 години, макар че държавата все пак успява да намери пари да подмени част от парка.


За нас известен проблем бяха и многобройните промени в структурата на "Гражданска защита", както си я наричаме постарому. За последните 15 години тя се премести многократно от една шапка под друга и се получаваше така, че когато ние тъкмо сме успели да изградим добри работни отношения и те са ни опознали и са решили да ни се доверят – настъпва промяна. Идват нови хора и ние трябва да започнем всичко отначало, да започнем отново "да се доказваме".


Но що се отнася до проблемите на неправителствените организации, на доброволците, за мен най-същественото е, че често има несъответствия между това какво позволява законът и това, с което може да бъде полезно доброволчеството. 


Какви са разминаванията? 


- Бърз пример е това, че ние тренираме от време на време в разни недостроени и изоставени държавни сгради, а има много такива. За да правим това всяка година пишем едно писмо и получаваме разрешение. Преди няколко години пак така написахме писмо, но изведнъж ни отказаха и ни се скараха, че не познаваме закона. И аз проверих - оказа се че, за да ползваме сградата наистина трябва да я вземем на търг.
Обаче каква е логиката – аз не искам нито да отглеждам там гъби, нито да я купувам – искам само да закача едно въже за 15 минути, за да можем да се упражняваме за спасителни акции. Предполагам, че когато са ни отказали, се е появил нов служител, който е решил да е стриктен и той, на всичкото отгоре, е напълно прав, защото така пише в закона.


Има и други такива нормативни уредби, които просто пречат. Доброволческите организации например не могат да се ползват от конфискуваните и изоставени стоки на митниците, които иначе биха могли да свършат чудесна работа за оборудване на спасителните екипи, защото държавата не може да прехвърли държавно имущество на нестопански субект.


Съществен проблем при доброволците е и това, че много неща, организирани за тях – например обучения, тренировки, демонстрации - се случват в работно време от понеделник до петък. И доброволецът, който иска да отиде, трябва или да избяга от работа, или да си вземе отпуска, което не винаги е лесно. За доброволците събота и неделя са дните, в които могат да са активни, така че аз мога винаги да позная, когато се получи някаква покана, дали проявата е организирана от чиновници или от доброволци.


Как ви се струва законът за доброволчеството, който се подготвя в парламента? 


- В закона има много позитивни неща. Например че доброволецът има право на обучение, на здравословни и безопасни условия на труд, включително професионална екипировка, на застраховка срещу злополука, на възстановяване на разходите, направени при доброволческата дейност, на договор при дългосрочно ангажиране с дейностите на организацията и т.н. 


Всички тези хубави неща са описани на 10 страници, а те, за да се случат, е необходим значителен ресурс. И човек очаква, че документът ще съдържа поне още толкова страници, в които ще се посочи точно от къде и как ще бъдат обезпечени доброволците. Но всъщност с усилие намираме в текста само едно изречение по тази тема: "държавата подпомага и насърчава доброволческите дейности чрез финансови, икономически и други облекчения и стимули, определени в съответните закони". За мен това е малко смущаващо. 


Нека си представим, че след седмица този закон се приеме. Дали заедно с него ще се променят и всичките "съответни закони", за да се подпомага и насърчава доброволчеството реално? Ако се случи – ще е прекрасно. Но ако не е така... Тогава за моята организация нищо няма да се промени – преди сме си купували екипировката със собствени средства, защото ни е била нужна. Сега ще си я купуваме, защото ме задължава законът да осигуря безопасни условия на труд. Но пак ще си я купуваме с наши пари. Преди сме си плащали застраховките от джоба, сега – пак същото. Разбира се, ние ще спазваме закона и вече ще сключваме писмени договори с всеки, ще започнем да водим регистъра. Но някак много ми се иска точно да науча какво ще се промени в "съответните закони" и точно кога. 


Как работи Университетският аварийно-спасителен отряд, който ръководите? Как е било в началото и как е сега?


- Отрядът съществува вече от 23 години. В началото, така да се каже, беше планината. Бяхме група приятели, които са ходили заедно на много експедиции и са добре подготвени за реакция в сложни условия и ни се искаше да правим нещо полезно за обществото. Тогава се роди идеята за Университетския аварийно-спасителен отряд.


Сега отрядът е 30 човека, бил е и 40. Намалял е съставът и е станало по-трудно. В началото повечето хора бяха студенти и можеха едва ли не денонощно да отидат на акция. Сега обаче старите членове завършиха и работят, а повечето студенти, които се присъединяват, също имат работа. Така имаме по-малко време за тренировки и действие. Затова и винаги имаме нужда от нови хора, защото макар че сме добре подготвени, не можем да отделим толкова време, колкото организацията изисква.


Освен това новите хора са свежа кръв. В началото те са обучавани на първа помощ, алпийски техники, издирване и спасяване в градска среда, реакция при пътни инциденти и т.н. Това развива всичките им качества и умения – и в личен и в професионален план извън отряда. А в отряда те печелят нови, истински приятели. После тръгват по пътя на спасителя. Той има своя мисия – и когато съдбата поиска да бъде на съответното място в определено време, той прави това, което е нужно.


По време на обучение

© Т. Сакалийска, Личен архив

По време на обучение


Много ми се иска младите хора и тези, които изпитват чувството на ранимост, когато разбират, че някъде има проблем, и имат в себе си амбицията да направят нещо важно и трудно в своя живот - да знаят, че един от начините е да дойдат при нас.


Как се сработвате с държавните бедствени служби? 


- Почти веднага след учредяването на УАСО установихме контакти и със спасителите от "Гражданска защита", и с представители на Българския червен кръст. През годините сме имали различни по активност сътрудничество и с едната и с другата организация. Може би все пък първите ни "звездни мигове" като спасителен екип бяха с Гражданска защита – нямаше никакви формалности, звънваха един телефон, казваха какъв е проблемът и питаха "можете ли?". Ние казвахме "да" и отивахме. На разни тържествени случаи така се и строявахме – редом едни до други. Бяха хубави години с по-малко хартия и повече работа.
Особено ценим контактите и отношенията си с БЧК, защото това е една организация със 130-годишна история, организация носеща в себе си най-човешката и красива идея – да помагаш на този, който е изпаднал в беда. УАСО е член на Българския младежки червен кръст и официално си сътрудничим. Всъщност думата "сътрудничим" не е удачна. Ние сме част от червенокръсткото движение и се гордеем, че работим заедно с тези невероятни хора. 


Струва ми се, че обществото не знае достатъчно за Червения кръст. По-възрастните помнят, че едно време се събираше по едно левче на година членски внос за БЧК, а по-младите чуват за разни акции, които се правят например за набиране на средства за дадени каузи, кампании за здравословен начин на живот и т.н. Но Червеният кръст също така е организация, която може да работи във всякакви условия и не случайно сега, когато дойде бежанската вълна, доброволците на БЧК бяха много добре подготвени за реакция.


Как се подготви отрядът за бежанската вълна?


- Вече повече от десет години Дирекция "Мениджмънт на бедствията" към БЧК организира през есента национален лагер-сбор за обучение. Участват много доброволци от цялата страна – 100-120 човека. На първо място е обучението по първа помощ, разбира се, после в първа психологична помощ и още много други. Но едно от нещата, които често сме правили, е обучение за реакция при голяма бежанска вълна или например грижи за хора останали без домове след земетресение или наводнение – как да бъдат посрещнати, настанени, обгрижени, как да се организират лагерите, то си е цяла наука.


Тези неща ние сме ги тренирали многократно, включително със симулация, че част от хората се нуждаят от спешна помощ, че има разделени семейства. Обучавали сме се да разпъваме големи палатки, да организиране полева кухня и да реагираме на различни сценарии - например, че през следващите два дни ще пристигнат 5000 човека и с определен ресурс на дадена територия трябва да успеем да настаним значителна част от тях, като не се нарушават задължителните стандарти. В такива случаи обикновено се мисли, че хората ще останат за няколко дни, но те остават за месеци, или години, така че планирането е особено важно - за тях трябва да се организира един нормален живот. И ние сядаме и чертаем, планираме, спорим помежду си и стигаме до съгласие.


Така че това, което им се наложи на държавните институции да правят покрай засилената бежанска вълна, ние няколко пъти сме го играли, години наред.


Как се справиха държавните институции според вас?


- В началото според мен имаше много проблеми. Не искам да давам оценка, защото човек има право на такава, когато е във вихъра на тези неща, не отстрани. Възможно е хората, които са започнали изграждането на лагерите да са знаели на 100% какво трябва да направят, но да не са имали нужния ресурс или нужния подпис от някого. Или и двете. Да не забравяме, че имаше една неравна надпревара с времето – идваше зима и нямаше никакви гаранции, че тя ще е толкова мека.


Спомням си първите снимки, които видях в мрежата на един от лагерите – палатки и големи локви вода между тях. Мислех си: не е ли тривиално да се насипе чакъл и да няма локви. Днес има насипан чакъл, на местата на палатките има нови бунгала. Но през първите дни и нощи сигурно е било ужасно трудно.


Тогава се чудех и друго – из България има изоставени училища – някои от тях големи, на няколко етажа, ремонтирани и с PVC-дограма. Това са сгради, които са много по-добри от тези, в които бяха настанени бежанците. Биха могли да поемат и повече хора. Значи е имало и друго решение. Но заедно с това и друг проблем – местните хора, които недоволстваха.


Ние ходим много често в лагерите и виждаме, че служителите, които работят там, полагат системни усилия, за да подобрят условията на живот. И те видимо се подобряват. В лагерите непрекъснато се правят ремонти и те стават по-хубави в рамките на възможното. Проблем, разбира се, е това, че докато се прави ремонтът, вътре живеят хора, което бави процеса. Но е неизбежно и мисля, че проблемите се решават по един добър начин.


А как се справи обществото с бежанската вълна? 


- Това, което най-много ме притесняваше в началото беше острата, силно негативна реакция на някои групи от българското общество срещу бежанците. Това, слава Богу, ми се струва, че вече се преодолява. Имаше моменти, в които аз се срамувах че съм българин, не вярвах, че това се случва в моята страна. Сега вече съм спокоен, защото в лагерите виждам усмихнати сирийски деца да пеят песнички на български, които са научили от доброволците от младежкия БЧК. Идват доброволци и от други организации, идват и обикновени добри хора, за да подарят дрехи и храни, а вратите на не един манастир се отвориха, за да приютят бежанци, без значение от вярата им.


Разбира се, тези бежанци са от много различни места, носят страшно различна култура, и не малка част от притесненията на българите до някъде са основателни, защото не можеш за три или пет дни да накараш тези хора да живеят така, както живеем ние. Така че сблъсък на традиции и разбирания не може да няма, но във всеки случай българите са показали в годините назад, че могат да помогнат на хора, които са изпаднали в беда, и то големи групи. Сега трябва пак да го направят, за да не се наложи нашите синове и внуци да се срамуват от безразличието ни.


От какво се нуждаят бежанците?


- Основните очаквания на тези хора са да продължат на Запад - от България искат документи, за да могат да го направят. Много различна обаче е помощта и вниманието, от които се нуждаят, чисто човешки. Има семейства и хора, които действително им трябва внимание и вдъхване на надежда, че пред тях има път и че в скоро време ще могат да започнат да живеят по-нормално. Не трябва да обещаваме невъзможни неща. Но особено в началото, в първите дни, трябва да се помогне – да им помогнем да забравят ужаса на мястото, от което бягат, като им дадем подслон и храна и уверение, че има кой да се грижи.Така те преминават първия емоционален срив от всичко случило се.


След това трябва да ги подготвим за реалността, която ги чака оттук нататък - за това, че занапред ще бъдат част от различно общество, че трябва да се опитат да се интегрират в него и че ще живеят като другите – еднакво хубаво или еднакво трудно според собствените им усилия. В някакъв момент трябва и да ги оставим на съдбата им и в техните ръце с една доза оптимизъм, че ако се опитат, имат шанс да успеят. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (114)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на block
  block
  Рейтинг: 930 Неутрално
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Андрейко
  Андрейко
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Какви внуци? Ядрен физик би трябвало да знае, българите сме пред изчезване, а той за внуци ми говори.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Sileto et spera!
 4. 4 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2333 Неутрално

  Това че не сме помогнали на ислямските навлеци е последното нещо от което бихме се срамували пред внуците си.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 5. 5 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Първо да формулираме какво е "бежанец",после да уточним максималният срок на пребиваване.Иначе са си направо не желани преселници.
  Например от какво бяга един алжирец? или камерунец?

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 6. 6 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Васко, дано има повече хора като теб - искащи, знаещи и можещи да помогнат. А дежурните плювачи, отрицатели на всичко, удобно седнали в столовете си, които и един пирон не биха забили ако нямат интерес от това ще ги попитам: давате ли си сметка, че ако утре, не дай си боже стане земетресение, наводнение или пожар около вас Васко и колегите му ще дойдат да ви помогнат без да ви питат от коя партия, религия или народност сте.

 7. 7 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Трябва да им помогнем - на един кораб и да ги разтоварим в Антверпен - те това искат от нас
  Горното беше несериозно - според логиката на горния господин.
  Аз казвам: да, трябва да им помогнем, но не намирам в София никъде Библии на арабски, персийски, урду, френски (за африканците) и турски. На турски всъщност има, в една протестантска книжарница, но и там ме гледаха с очи, сини като Марианската падина, когато ги попитах.

 8. 8 Профил на Oven
  Oven
  Рейтинг: 768 Неутрално

  В толкова ранен час .... толкова минуси на коментари, които в общ смисъл подкрепят каузата за доброволческия труд и хуманитарни операции ....
  НЕНОРМАЛНА РАБОТА..... това май не са хора, а машини.

  "Българската работа е работа не обмислена, или зле обмислена, лошо ръководена, или оставена без ръководство и като правило завършва със скандал"
 9. 9 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#8:"Oven"]
  В толкова ранен час .... толкова минуси на коментари, които в общ смисъл подкрепят каузата за доброволческия труд и хуманитарни операции ....
  НЕНОРМАЛНА РАБОТА..... това май не са хора, а машини.
  "Българската работа е работа не обмислена, или зле обмислена, [/quote]
  Аз избрах да не се впечатлявам от минусите. И да се моля за всеки, сложил вертикална черта на един минус, за да се увеличи броя на човеците. И в светлината на предстоящия Великден, нека не спираме да "отглеждаме" и съхраняваме обичта в душите си. За да не се превърнем в своеобразни елементарни машини с вход и изход.
  Радвам се, че има човеци като Васил Гурев!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 10. 10 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 605 Любопитно

  На тези хора, условно да ги наречем ''бежанци'' - щото айде да не си затваряме очите пред очевадната истина, че далеч НЕ ВСИЧКИ те са такива - най добре бихме им помогнали като им съдействаме час по-скоро да попаднат в близка тям среда - близка откъм език, религия, климат ако щете...като например в някоя от богатите държави от Арабския полуостров. Чудя се и се мая обаче как техните братя мюсюлмани от Саудитска Арабоя примерно са се бръкнали с няколко ''зелени'' милиарда, за да градят километров небостъргач, вместо да кажат на потърпевшите от патакламата в Сирия ''Насам, чеда на Пророка, насам , наши братя по кръв и вяра, къде ще се тъпчете там при онез''неверници'', дето и себе си не мохат да оправят...'' и да покажат и докажат, че ислямът е най-човеколюбивата религия - ако не по отношение на неверниците, то по отношение на единоверците, като инвестират поне въпросното ''зелено'' за добруването на търсещите спасение в чужбина бегълци от Сирия...
  И тъй като този коментар ще си навлече много минуси, ще съм благодарен всекиму, оценил го с минус, да ме убеди с думи прости, че тези хора ще са по-добре - и ние покрай тях!!!, да не забравяме и този момент! - именно ТУК, а не ТАМ...

 11. 11 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 994 Неутрално

  А трабва ли да помонгем на стотици хиляди българи, в тежко положение? Или такива няма?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 12. 12 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Еми помагай.Кой те спира.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 13. 13 Профил на putlernopassaran
  putlernopassaran
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Такива като Васко са малцина сред морето на Матряла, изхождащ се по съвременни проблеми като племе от 16-ти век! Деийствително сме Матрял, не нация!

 14. 14 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Чета тук разни коментари, някои от които доста АНТИбежански настроени... Само ще ви кажа едно, преди войната в Сирия тези същите, които сега наричате цигани и навлеци са работили на длъжности, които повечето от вас сигурно никога няма да работят - високо платени и осигуряващи им добър стандарт на живот. В Сирия не живеят в 15-16в. а имат доста конкурентноспособна икономика за този регион и развити различни отрасли. Не мога да разбера какво ни има на нас българите, къде не ни е наред нещо в главата, че сме такива изроди...Никой няма да стои на тази мизерия и мръсотия, никой не иска да стои в нашата пропаднала Държава.... В момента, в който войната свърши повече от 90% от тези хора ще си заминат, защото имат в пъти по-добър живот от българите в България... Защо си мислите, че някой ще иска да бъде мразен, подритван, оставен да живее в собствените си изпражнения... Това не са туземци или диваци, хората идват от страна, където има война, където невинни умират всяка секунда и са тук , за да се спасят от това, а не за да вземат жалките ни работни места за 400-500лв на месец или да водят децата си в училище, където детето е по-застрашено от колкото в бежанския лагер...Истината е, че сме като прасета, които грухтят злобно, защото някой е влязал в кочината им, за да се спаси от смърт... Винаги има изключения - намират се и престъпници, но нима в нашата държава не е пълно с такива ? Едните управляват в Парламента, другите бият по протести, трети палят имоти, убиват, отвличат, а на нас ни е все тая... "Ежедневие" казваме... Но когато е направено от бежанец или някой със ориенталски корени или от друга близкоизточна държава, тогава слагаме под общ знаменател всичките тези хора, деца,жени, бащи, които са изхранвали семействата си с честен труд и са избягали от най-ужасното нещо, което човек е създал- войната! Така че, когато чуете по новините следващия път за толкова актуалните сред някои среди в Европа антибългарски настроения не се обиждайте...Защото както ние сега се държим с тези хора в нужда, такова отношение ще получаваме навън, защото ако за някого идеята да зареже всичко и да отиде да живее от социални придобивки и в мизерия в друга държава e нещо нормално, хората, които са дошли за помощ у нас искат да се приберат и да живеят в Родината си, а не да останат в мизерията , която им предлагаме в момента....Знам също, че сред нас има изключения и не слагам всички българи под общ знаменател, но тези които могат да мразят,обиждат, унижават хора, които дори не познават, а са им лепнали стереотипи и са ги заклеймили още от идването им, не заслужават по-добро отношение, дори и в собствената си държава!

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 660 Неутрално

  похвално е че човека помага на хора в нужда, но е добре да се има предвид и по широкия контекст. това тук е топ-новината от британския телергаф днеска, описват как в държавните училища в Бирмингам и други градове се дискриминира срещу не-мюсюлмани и как програмата за тях рязко е свита и са махнати всички неислямски неща като музика, рисуване и такива и момичетата трябва да седят на задните чинове и т.н.

  http://www.telegraph.co.uk/education/educationnews/10775755/State-schools-isolate-non-Muslims.html

 17. 17 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 539 Неутрално

  За да се помогне на когото и да било трябва да си помогнем на себе си. Уви това не става.

  This is the place where puddings die.
 18. 18 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#14] от "s1lv3r":

  За да ти обясня, първо един въпрос:
  Ти училище завършил/а ли си?

 19. 19 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#15] от "putlernopassaran":

  Така ли? Режимът на Асад не е цвете, но християните, които са неутрални в тоя сблъсък, ги колят демократичните джихадисти, подкрепяни от Турция, Катар, Барак Обама, Росен Плевнелиев и Николай Младенов. Това за пръв път ли го чуваш?

 20. 20 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#15] от "putlernopassaran":

  Поздрав

  https://www.youtube.com/watch?v=F1xEckee8ao

  Плачевният тон всъщност отговаря на положението на християните в целия Близък Изток. Доскоро Сирия и Ирак бяха изключения, но вече не са, след демократизацията им...
  Последен остава Ливан
  И надеждата

 21. 21 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Бежанец е човек, избягал в СЪСЕДНА страна (нито Сирия, нито Афганистан, нито африканските страни са ни съседи). Всичко друго е ИКОНОМИЧЕСКИ ИМИГРАНТИ, които си поемат риска да прекосяват страни и континенти, понеже им се струва, че там някъде (в "лошата" християнска Западна Европа например) текат мед и мляко.

  'Let light surround you' Dream Theater
 22. 22 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#18] от "αлферац":

  Да, в момента завършвам 2ро висше образование, живея в чужбина, имам добре платена длъжност в областта на Изкуството, имам над 30 международни награди от това, с което се занимавам, обиколил съм по-голямата част от света и подобно нещо като нашето отношение така и не съм видял... Сега, след като знаеш, че съм завършил можеш да ми разкажеш какво те тревожи!

 23. 23 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#22] от "s1lv3r":

  Така, въпросът беше риторичен разбира се
  Османско робство се нарича отговорът.
  Това на запад го няма, те не знаят какво е това. Какво ги чака бих добавил, което може да ги сполети докато се събудят....

 24. 24 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#18] от "αлферац":

  Syria - Life expectancy 2008 estimates ranked 69 out of 195 countries and territories.

  Bulgaria -Life expectancy 2008 estimates ranked 93 out of 195 countries and territories.

  Като толкова начетен човек, за какъвто се мислиш, може би знаеш какво значи този критерии... Нещо предположих, че ще ми говориш за сирийската икономика, затова реших да започна

 25. 25 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#21] от "ariel28":

  Не, сирийците са бежанци. В съседните страни разбира се - според определението. Останалите държави не са длъжни да ги приемат
  До коментар [#22] от "s1lv3r":
  Това лице (не знам г-н или г-жа) не е чувало, че сирийските бежанци от България биват връщани както от Гърция, така и от Румъния, а не могат да се качат и на самолет.
  Но ние сме зверовете разбира се. Задето сме плащали на техния демон Аллах данък за правото да не бъдем изклани в продължение на около 400 години (до отмяната му пред 1830те години).

 26. 26 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#24] от "s1lv3r":

  Аз те питах училище завърши/л... ли си

 27. 27 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#23] от "αлферац":

  Ами добре е да се събудиш, защото с мумии от миналото не е удачно да се замеряме.... Истината е, че всяка религия е нещо, което е въпрос на убеждения и идеи. Всички мюсюлмани са толкова такива, колкото всички българи са истински християни... Близо 2/3 от населението на България ходи на църква до 2 пъти в годината... Ако си мислиш, че всички мюсюлмани ходят на църква или се молят по 3 пъти на ден, си заседнал един век назад... Модерните хора живят нормален живот, където религията е обвързана с традициите и нищо повече...Празнуват се големите празници, женят се по техните традиции и т.н. Това, което се случва в момента в тези страни е да се сложи ръка на природните богатства и да се настани режим удобен на Америка или Русия... Всичко останало са неиздържани конспиративни теории без много смисъл... Повярвай ми, България не е светът и това, което виждате и ви се пише в "независимите медии" изобщо не означава, че това е реалността... Отворете си очите, в 21 в. сме и тук умират хора, заради чисто икономически интереси на определени държави,умират деца от глад или бомби - тези деца са избягали от войната, за да не се превърнат в терористи и да не виждат тази омраза и как човекът може да е най-кръвожадното същество... Но получават от нас още омраза и отхвърляне... Исторически погледнато и ние сме изклали милиони невинни през вековете, което ни прави същите варвари - разликата е че сме християни! Е и?

 28. 28 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#25] от "αлферац":

  Абе , пич мен не ме интересува Гърция и Румъния! Ние сме държава с над 1300 годишна история, ние сме корените на Европа, били сме за пример на цял свят и сме задавали настроенията в целият континент. Една от първите империи приели християнството и неговата идеология! Какво ме вълнуват държави, които са ни подгъвали крак в продължение на векове или такива, които дори тогава не са съществували? Ние сме стара нация, логично е да се каже, че сме и умна нация,но уви... Сега сме просто едни озверели човечета с много комплекси... Историята е да се помни и да не се повтарят едни направени грешки, а не за да се мрази и да се разделят хората помежду си! Въпрос на мнение, наистина е така и аз уважавам твоето, но не съм съгласен с позицията на тези българи, които се държат с тези хора като с животни...Омразата между хората ражда терористи,войни и смърт... А не историята или религията!

 29. 29 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 442 Разстроено

  До коментар [#28] от "s1lv3r":

  Ами ето, колкото можем сме приели, при положение че турците ни пускат само сунити. Християнски бежанци НЕМА!
  Въпреки че нашите и пенсионери и сираци мрат, а 2 милиона души са зарязали родителите и децата си за да работят в чужбина, вкл. и ти!!!!
  Съжалявам, че не можеш да се представиш пред колегите си в светлината, в която искаш.

 30. 30 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#27] от "s1lv3r":

  [quote#27:"s1lv3r"]Истината е, че всяка религия е нещо, което е въпрос на убеждения и идеи. Всички мюсюлмани са толкова такива, колкото всички българи са истински християни.[/quote]
  Не е така, истината е, че демонът "алах" и неговият нечестив пророк - изнасилвач на деца, убиец и развратник, унищожават християните в Близкия Изток, методично, с помощта на невежеството на либерастите като някои в тоя разговор. Друга истина е, че Турция, управлявана от исмямистки режим, ни пуска само такива, каквито тя иска.
  Хората са едно, а религията (учението) друго. Мюсюлманите е нормално да са по-добри от това което техният демон, представящ се за светъл ангел, ги учи. Но някои, които сега се бият в Сирия и едни, които бяха свалени, слава Богу, в Египет с преврат, и за които много реваха демократичните кръгове, са доста близо до желаното ...

 31. 31 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#29] от "αлферац":

  Хаххах виж сега, искам да ти обясня някои неща - това, че ти нямаш смелост, квалификация и качества да се котираш на пазара в чужбина си е твой проблем. Най-обичам некадърни хора да ми се оправдават с патриотизма си, за това, че не са успели да се развият и да постигнат, това което може би са си мечтали, НО да ми кажеш, че съм си зарязал родителите, които живеят в момента много по-добре в България, от времето, когато живеех там е меко казано поредния израз на комплексарщина типична за нашите географски ширини. Това, че съм намерил реализация в друга държава и финансирам родителите си по този начин много по-добре е явление, което не е нищо ново в Европа и по света! Само че ти няма как да го разбереш, защото по горните ти коментари мога да преценя, колко ограничено и за съжаление остаряло мислене имаш... Истината е, че тогава разбирам и отношението ти към тези бежанци и тогава откривам и причината да се махна от България... Хора като теб са вредни както за нацията си, така и за света, защото могат единствено да мразят, да слагат етикети на различни общности и като цяло да са лишени от нормално хуманно мислене.... И нека да ти кажа нещо - аз не работя в чужбина, аз живея в чужбина! Това значи, че аз съм доволен от живота, който имам, а не съм жалък бачкатор, който работи 11 месеца и 1 месец се прави на мутра в България, защото такива ги виждам всяко лято по морето... Това, което никога не ми е харесвало в България още от малък е липсата на каквото и да е напредничаво и либерално мислене, което е нещо нормално в повечето развити държави... И докато това общество е пълно с такива като теб, няма да се върна да живея в България!Защото патриотизма не се измерва в това да живееш в страната си и да се примиряваш с мизерията и невъзможността да получиш развитие, заради самата Държава, а в това да държиш на корените си, да помагаш винаги, когато можеш на Родината си и на сънародниците си, защото който приятел или познат ме е потърсил за помощ не съм му отказал!Патриотизъм е всеки ден да се бориш да убедиш чужденците, които не познават България, че българите не са такива каквито пише във вестниците или в криминалните хроники, че това са "мършата на стадото", а ние сме стара нация с много традиции и опит във всеки отрасъл, били сме иноватори в миналото и сега нещата не са се променили, защото хората са същите, просто територията е по-малка!Но уви, такива като теб ме опровергават на 100%...

 32. 32 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#14:"s1lv3r"] хората, които са дошли за помощ у нас искат да се приберат и да живеят в Родината си, а не да останат в мизерията , която им предлагаме в момента...[/quote]

  100% от т.нар. бежанци са дошли тук, защото турците са ги излъгали, че от тук могат да продължат до Европа. Разбраха истината едва когато си взеха документите и започнаха да ги свалят от автобусите на границата. Тези, които искат да се върнат в Сирия, са в лагерите до турско-сирийската граница, изчаквайки края на войната.

  По отношение на следващите ти постове.... Не се обиждай, но мисля, че си чел прекалено много поезия на младини и това още ти се отразява. Не са днешните християни тези, които мразят и разделят, мразят и разделят последователите на алаха. Щом живееш на запад, нямаш нужда от още примери. Ако обаче и това не ти е достатъчно, напиши ми имейла си на лични, ще ти пратя една книга на Ориана Фалачи, която съвсем, ама съвсем не може да бъде причислявана към ксенофобите.

 33. 33 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#31:"s1lv3r"]да се бориш да убедиш чужденците[/quote]

  Трудно ще ти е.
  На една екскурзия преди 6 години в Рим като чуха, че сме българи, реагираха так: "Я?! Че вие защо сте толкова бели?"
  Все пак ти желая успех. Трябва да имаме и такива посланици по света.

 34. 34 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 552 Неутрално

  [quote#26:"αлферац"]Аз те питах училище завърши/л... ли си[/quote]
  Човекът живее в чужбина и му е през оная работа за българите в България. Та може на воля да проповядва разни "ценности" на наш гръб. На чужд гръб и сто тояги са малко...

  'Let light surround you' Dream Theater
 35. 35 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Няма ли да се срамуват внуците от нас , ако напълним държавата с неграмотни мюслита и да ги хранят след време

 36. 36 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#4:"Julian Mall"]Това че не сме помогнали на ислямските навлеци е последното нещо от което бихме се срамували пред внуците си.[/quote]
  Можем да помогнем със средства за контрол на раждаемостта. Ама Аллах не дава. Тогава нека той да им помага!

 37. 37 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#32] от "aleko":

  Мисля,че говориш за книгата "Силата на разума" на Ориана Фалачи, която съм чел разбира се. Не се обиждам, за това, че съм чел много поезия... Наистина е така и в момента е така... Но както каза живея на запад и никъде не съм попаднал на верско разделение толкова остро каквото е в момента у нас.... За съжаление чувам все по-често, че това се случва и тук, но проблемът за съжаление най-често идва от икономическите интереси на определени политически групи, които профитират от страха на хората.... Да, факт е, че исляма се възражда, факт е, че основните терористични групи в световен мащаб в момента са мюсюлмани, но след като и ти си интелигентен, четящ човек знаеш, че ислям, християнство, будизъм са религии създадени за по-лесно контролиране на хората...Аз лично не мога да се причисля към нито една от тези религии, защото вярвам в Божественото начало на света, но кой е Бог всъщност ?! Някой има ли отговор на този въпрос... Затова и считам, че деленето на религии е много остаряло мислене и за съжаление ние в България мислим още така... Познавам много мюсюлмани, които са нормални модерни хора с модерни виждания за живота и света... Не приемам мнения, че шепа терористи могат да определят що за хора са повече от милиард и половина души по света! НЕ съм фен на исляма, но аз всъщност не съм фен на нито една религия, която ме кара да правя нещо в името на някого! Не съм и сектант Просто имам по-модерни и издържани виждания за света и не се прекланям пред неща, които не се знае дали съществуват... И пак казвам - религията - това са идеи, добродетели и убеждения... Въпрос на лично решение е, как ще тълуваш религията - за да убиваш или да помагаш... Не смятам, че християнството и исляма се различават, кой знае колко след като исторически погледнато в името само на тези 2 религии са измрели повече от хора, от колкото за което и да било друго в човешката история за последните над 2000 години. Но пък докато има "червен кръст" и "червен полумесец", които да помагат на милиони хора по-света, ще уважавам и двете религии!

 38. 38 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 684 Весело

  [quote#10:"marrad"]такива - най добре бихме им помогнали като им съдействаме час по-скоро да попаднат в близка тям среда - близка откъм език, религия, климат [/quote]
  Ти какво ще кажеш за идеята да разделим Планетата на две-ГЕТО за мюсюлмани и държава за богоизбраните християни. И да се построят между двата свята висоооки екзотични Китайски стени.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 39. 39 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#37:"s1lv3r"]...Аз лично не мога да се причисля към нито една от тези религии, защото вярвам в Божественото начало на света, но кой е Бог всъщност ?! Някой има ли отговор на този въпрос... Затова и считам, че деленето на религии е много остаряло мислене и за [/quote]
  +++
  Добре е да знам, че не съм сама във философския си мироглед.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 40. 40 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#34] от "ariel28":

  Хахаха обожавам коментари като твоя, дойдоха една шепа бежанци и ги обвинихте за цялата мизерия, цялото народно безхаберие, това че си траете на мизерията и политиците, на грабежите и наглостта на мутрите! Знаеш ли, бъди спокойна, те ще си заминат, помни ми думите, след няколко години може да ме потърсиш във форума... Но никога няма да забравят нашето отношение и когато те един ден преуспяват и берат плодовете на успехите си, българите пак ще си стоят затворени в границите на държавата си, пак ще работят за жълти стотинки, пак ще ги мачкат и пак ще мразят всеки който дойде отвън и говори на чужд език (особено арабски). Това е манталитет... И затова аз съм в чужбина, а ти си в България, защото ти си доволна от начина си на живот, а ако не си, нямаш достатъчно смелост да излезеш от Родината и да се хвърлиш в океана с акулите, защото Чужбина е такава... Мислите си, че ние като отидем в чужбина ходим по пътища засипани в рози и живеем като царе, докато вие се мъчите за насъщния! Навсякъде по -света е едно и също, навсякъде се работи, навсякъде има бедност, но хората се обединяват, за да успяват заедно, и се обединяват около подобни идеи, защото когато правиш нещо хубаво за някого, това създава общност, която после има доверие помежду си...А как е в България ? Страх те е дори от собствените ти роднини!
  Истината е, че такива като мен един ден ще се върнат, със знанията, които са натрупали, с кариерата,с опита и ще опитат да променят нещата, всеки в своята си общност... Но докато събираме нужния опит, ще има много като теб, които ще ни обясняват какви ме родоотстъпници да си зарежем Държавата... Ако четяхте българска история, както четете тоалетните медии в България щяхте да видите, че и едно време хората, които са се борили за Освобождението на България са били в чужбина, защото властта тогава ги е гонила и унищожавала, сега не е по-различно!Просто робството е друго, сега ни управлява мафията и ни гони от собствената ни Държава, защото не сме удобни на тази система и ако има повече като нас, тя ще падне! Но какво да ти обяснявам, мисленето ти няма да се промени, пък и аз няма да се върна за такива като теб, а заради такива като мен, с които ще променим един ден нещата в България... Може да звучи прекалено самоуверено, но аз съм сигурен във възможностите си и в тези на много други млади българи, които познавам!Защото цветът на България е навън, а той рано или късно ще се върне!

 41. 41 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#39] от "Кремена":

  Добре е , че все още форумът не е пълен само със зомбита, защото наистина понякога си мисля ,че се боря с вятърни мелници...

 42. 42 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 552 Неутрално

  [quote#38:"Кремена"]Планетата на две-ГЕТО за мюсюлмани и държава за богоизбраните християни.[/quote]
  Тези, които парадират, че са богоизбрани, са мюслитата. И напират на ни вкарват в "правата вяра".
  А третата част на планетата трябва да е за ренегати: които са върли мюсюлмани, но се срамуват от мюсюлманските си имена, щот' им е по-изгодно да се смесят с глупавите християни и да ползват правата и свободите им

  'Let light surround you' Dream Theater
 43. 43 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#10] от "marrad":

  Ама много, много си прав!!! ++++++++++++++

 44. 44 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар [#40] от "s1lv3r":

  Хасан, ти ли си? Не се срамувай, кажи си, и тебе ли като Кременка са те обидили християните

  'Let light surround you' Dream Theater
 45. 45 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#37:"s1lv3r"]никъде не съм попаднал на верско разделение толкова остро каквото е в момента у нас[/quote]

  Имам приятели в почти всички европейски страни, живеещи там от 10-15 г., интелигентни, с високо платени дори за тамошните стандарти професии. Много сме разговаряли по темата за имигрантите и те са ми споделяли, че всъщност местните хора дълбоко негодуват от политиката на правителствата си, но се считало за крайно невъзпитано да се изказваш по друг, различен от либерастката позиция начин. Крайно им е неприятно парковете им да бъдат окупирани от засукани в чаршафи булки с по 10 деца, които с мръсотията след себе си, с невъзпитанието и шумността си са прогонили местните майки и деца. За гетата в големите градове да не повдигаме въпроса. Доказателство за тези ръмжащи настроения са резултатите на т. нар. националистически партии. Толерастката пропаганда и промиването на съзнанието все още, по инерция давят тези нагласи и е факт, че няма да чуеш нито един германец или французин да говори антиемигрантски. Проблемът е, че не може да лъжеш вовеки всички хора. 10% от мюсюлманите се интегрират успешно, но заради тях трябва ли да се мълчи за останалите 90%? Опитай се да се очистиш от културните стереотипи на медиите и ще видиш проблема в целостта му. Третата световна война е започнала отдавна и се води за безкръвно завоюване не територии, засега с верски маркер, по-късно победителите може да сменят принципите. Но това вече няма да го доживеем.

 46. 46 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#44] от "ariel28":

  Няма проблем, отдавна съм надраснал дребните обиди, които един прост човек може да ми нанесе Ако си беше направила труда да прочетеш това, което написах, както аз си направих труда да напиша това, което исках да прочетеш, може би щеше да се проведе един приличен разговор... Но уви, показа си нивото, така че няма как да се случи...

 47. 47 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#32:"aleko"]
  По отношение на следващите ти постове.... Не се обиждай, но мисля, че си чел прекалено много поезия на младини и това още ти се [/quote]
  Какво е поезията, освен слово на душата. Аз не съм сигурна, че човешките души могат да се разделят по език и религия. Може би има една качествена разлика на базата на степента на човещина, способност да проявиш съчувствие и помогнеш именно на различните..

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 48. 48 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 552 Неутрално

  [quote#38:"Кремена"]Ти какво ще кажеш за идеята да разделим Планетата на две-ГЕТО за мюсюлмани и държава за богоизбраните християни. [/quote]
  Де да беше така! Понеже уредените по света държави, и икономически, и като права, са ХРИСТИЯНСКИ. А вие, мюсщлманите, ходите там да налагате дивашките си вяра и нрави и на всичкото отгоре ревете, че сте дисркиминирани. Драга Кремена, ти защо не отиде да работиш в Турция или друга "правоверна" страна, ами отиде в "нацистката" и християнска "лоша" Австрия, та да страдаш от християнско иго? Аман, бактън, байгън и пак аман от вас, агресивните и нахални мюсюлмани...

  'Let light surround you' Dream Theater
 49. 49 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#40:"s1lv3r"]той рано или късно ще се върне![/quote]

  Ако ще се връща "късно", по-добре да не го прави. Затова и няма да се върне, ще видиш.

 50. 50 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#41:"s1lv3r"]
  Добре е , че все още форумът не е пълен само със зомбита, защото наистина понякога си мисля ,че се боря с вятърни мелници...[/quote]
  Не искам да употребя тази квалификация за съфорумниците, но за съжаление преобладаващата част и коментарите им по подобни теми просто ме натъжават. Но и потвърждават правилността на решението ми да не живея в България. Сред такава нездрава, направо бетонирана от агресия социална атмосфера е трудно да запазиш човешкото в себе си.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 51. 51 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#45] от "aleko":

  Съгласен съм, но въпросът опира до това дали трябва да се отнасяме по този начин към нормални човешки същества... Разбираш сам, че повечето от тези хора нямат вина за събитията, които се случват... Не можем да твърдим, че всички са ислямски шпиони, които ще почнат да се взривяват след няколко седмици...Несериозно е ... Освен това аз имам друг поглед на нещата, за интеграцията си прав, но донякъде, процентът е по-голям, но тук идва въпросът защо тези хора стигат до едно положение и спират там... Ами много е просто - тези хора работят на дъното на т.нар. икономическа верига, те са нискообразовани, често имат езикови проблеми и различия в културите с нас европейците... Но както ти заговори за история, от историческа гледна точка това е просто един процес на преселение, който по един или друг начин продължава в продължение на хилядолетия, много преди младите религии като християнство и ислям да навлязат и да станат причина за днешната тема Истината е, че големите държави се нуждаеха от подобни емигранти,които да работят като роби за просперитета на капитализма,просто не пресметнаха, че някои от тези хора ще започнат да се интегрират и да застрашават високоплатените им работни места, не си направиха сметката, че останалите ще се възпроизвеждат бързо и ще натежат на социалните системи, след като десетилетия наред са били оставени на произвола и подхранвани от социални помощи и придобивки... Искам да кажа, че вината е на тези, които ни говориха за интеграция,а същевременно също не я провеждаха достатъчно добре... Но това вече е залитане в друга тема- като цяло за мен е напълно грешно да се прави паралел между емигрант и бежанец... Нали се сещаш, че тези хора ако са искали да емигирират, по един или друг начин са можели да го направят и в мирни времена.... Повечето от тези хора искат да се върнат по родните си места по ред причини - културни, икономически, лични и т.н.

 52. 52 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#47:"Кремена"] Аз не съм сигурна, че човешките души могат да се разделят по език и религия. [/quote]

  Уважаема Кремена, човешките "души" могат да се разделят по още поне 1000 признака, освен посочените от теб. Романтичният поглед към света е бил признак на възвишеност и чувствена интелигентност около 1750 г. От тогава до сега не се радва на многобройни последователи. По обясними причини. 53. 53 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#48:"ariel28"]ХРИСТИЯНСКИ. А вие, мюсщлманите, ходите там да налагате дивашките си вяра и нрави и на всичкото отгоре ревете, че сте дисркиминирани. [/quote]
  Не съм мюсюлманка. И четейки коментарите ти тук, не съм убедена че ти мислиш по християнски. Разделят ни вселени.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 54. 54 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#48] от "ariel28":
  Де да беше така! Понеже уредените по света държави, и икономически, и като права, са ХРИСТИЯНСКИ.

  1.Дай пример за просперираща християнска Държава?
  2. Защо се опитваш да изкараш хора, които не са болно вярващи в някоя от религиите с голямо разпространение, че са мюсюлмани? Имаш някакви проблеми със собствените си разбирания за религия или просто си в отрицание? А може би си работиш тролче на Атака, бях забравил ,че идват избори

  Доста злоба ти се е насъбрала, трябва да отидеш да поспортуваш нещо или да си намериш хоби

 55. 55 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#52:"aleko"]посочените от теб. Романтичният поглед към света е бил признак на възвишеност и чувстве[/quote]
  Погледа ми към света не е романтичен, а скептичен със съхранена доза оптимизъм. Всъщност изместваме темата, а тя е за риска една нация да остави като наследсто след себе си само чалга мисленето. Защото позволи на шепа нискодуховни същества да и наложат маргинално възприемане на живота. като условие за оцеляване.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 56. 56 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Много от хората, които са християни или мюсюлмани по света са такива,защото това е официалната им религия в Държавата или семейството. В България всички се водим християни, но по мненията изписани във форума виждам, че българите нямаме нищо общо с нито една религия позната на съвременния свят...

 57. 57 Профил на february
  february
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Искам да изкажа,моето възхищение към г-н Гурев,както и към всички доброволци от УАСО.
  пп
  Абе как така се оказва всеки път,че тия които сеят жлъч срещу сирийските бежанци са същите,които благоговеят пред Путлер?!
  Ето в какво Асад е превърнал градовете на бежанците: https://www.youtube.com/watch?v=Mv9DJRvuHyI

 58. 58 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Хубаво, допускани са грешки, между другото не само по икономически, а и по политически причини - трябвало е да изтеглят колаборационистите си от новоосвободените държави, защото са щели да ги изколят за 1 ден след оттеглянето на войските и администрацията. ОК, но дотук е вярна тезата ти.
  Въпросът е за другите - прецапващите през 5-10 граници, плаващите с лодки през морето - и те ли са "излъгани" от европейците, кой им обещава не тези хора мед и масло, като дойдат тук???
  В парижките гета има ПЕТО поколение безработни - родени във Франция, ходили във френско училище, на които държавата им е дала същите възможности за отскок, както на собствените си ученици. И какво? Кой е виновен за положението им? Ние? Хайде де.
  Съвсем близо до ума е, че на някой това нашествие му е изгодно. На кой?
  И дори с риск да ме заподозреш в конспираторско мислене/опазил ме господ/, все повече се убеждавам, че някой плаща за това мюсюлманско нашествие./Защото хриситяни почти няма в лодките на Лампедуза, а интересно защо няма?/
  Сега можеш ли да се сетиш сам КОЙ?

 59. 59 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#57] от "february":

  Aма много ограничени хора от този форум си мислят, че някой там си играе на война и непознали този ужас стоят и ръсят злоба срещу хората, които са изгубили всичко, което са познавали... Никой от тези коментиращи не е виждал война със собствените си очи...

 60. 60 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 660 Весело

  [quote#55:"Кремена"]чалга мисленето[/quote]

  [quote#55:"Кремена"]нискодуховни същества[/quote]


  [quote#55:"Кремена"]маргинално възприемане на живота[/quote]


  Не бой се, уважаема. Дори тук, на тази малка виртуална територия, сме се събрали поне трима, които опровергават страховете ти.

 61. 61 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#56:"s1lv3r"] българите нямаме нищо общо с нито една религия позната на съвременния свят[/quote]

  Утеха е, че поне сме здравомислещи. А по отношение на исляма сме експерти, по исторически причини.

 62. 62 Профил на ivpetr
  ivpetr
  Рейтинг: 517 Неутрално
 63. 63 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1145 Гневно

  [quote#29:"αлферац"]Ами ето, колкото можем сме приели, [/quote]
  Ти у вас ли ги прие?
  Като ти чета фанатичните коментари, чудя се защо всъщност не си запасал Калашника и не си на позиция? Ясно, че армията е орязана, но не вярвам да те върнат ако кандидатстваш. Васил Гурев е доброволец, какъвто ти не си бил и не можеш да бъдеш поради психическа несъвместимост и расова омраза. Поезията се пише и чете от хора, драги ми старшинка, понякога дори и от военни. Разбирам, че си завършил училище, но не се излагай да поучаваш университетски професори, ако не искаш да показваш колко си прост!

 64. 64 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 442 Разстроено

  Много дребнава нация станахме, а имаме претенции да сме хилядолетна държава със съответстваща култура и мъдрост.
  Бай Ганьо вътре в нас е неизтребим.

  s1lv3r
  Кремена

  Поздравявам Ви за вашата мъдрост и човечност.

 65. 65 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#58] от "aleko":

  Ами не съм съгласен с това, че някой плаща за това нашествие...
  Арабските страни имат много природни богатства, едни две държави имат интерес от тези богатства,за да запазят по-дълго могъществото си в световния ред и работят интензивно, за да може да се докопат до тези богатства. В резултат от това страдат всички тези хора, които са избягали от войната и смъртта. А след като ще си говорим за 5то поколение безработни ще ти разкажа една история: Запознах се преди време, когато още работих по-нископлатена почасова работа с един германец. Той беше роден в бедно семейство, което от дълги години се издържа с Hartz 4 ( тип социална помощ). Работеше на черно, взимаше помощи и мислеше да се жени, за да могат да взимат повече пари от Държавата, когато имат дете. Това беше германец, рус със сини очи ( това не е доказателство, защото и аз съм рус, но съм българин - което е често посрещано с изненада) с родители - немци, който е живял и израстнал в Германия със всички преимущества на немската социална система. Това не е единичен случай, за който знам.. Та какво ще ми кажеш за тези западни граждани, които са имали равни права с мюсюлмански емигранти? Познавам и от другите, които в момента следват в едни от най-добрите университети в Европа... Стигаме до момента, в който пак ще повторя това, което пиша от 20 поста... Религията, националността, цвета на кожата, държавата от която идваме, не ни определят нито какви хора сме,нито какъв ни е потенциала да се развием и да се интегрираме... Изброените признаци обаче са факт за разделение между хората в продължение на хилядолетия, защото така е по-лесно - "Разделяй и владей". Затова казах и преди малко ,че човек не трябва да слага етикети, защото самият той попада под ударите на дискриминацията някой ден... На мен ми се е случвало и боли, наистина е най-неприятното нещо ,което можеш да почувстваш... Затова трябва да се борим всички срещу него и да помагаме на всеки, на когото можем, без значение каква религия или цвят на кожата има, или от коя държава идва..

 66. 66 Профил на february
  february
  Рейтинг: 393 Неутрално

  До коментар [#64] от "destino":
  +++++++++

 67. 67 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  [quote#41:"s1lv3r"]наистина понякога си мисля ,че се боря с вятърни мелници...[/quote]
  Поздравления за позицията ти! Форумът не е представителна извадка, защото при Васил има млади хора - доброволци - за които да поработиш безплатно не е безинтересно. За съжаление сегашната управляваща мафия е успяла да превърне населението в "матрял" и ксенофобията е ясно изразена. Храчат из форума, сякаш бежанците са им изклали прадядовците или им крадат мазетата нощем.
  Живея вече 10 години в нормална държава и се радвам, че в България все още има хора като Васил, които да допринасят с доброволен труд. Те бяха след земетресението в Истанбул, били са и на други места където има нужда.
  Християнин съм и много ще ми е интересно да видя Алферац и Ариел дали биха приели в къщи християнски бежанци от Украйна, каквито за съжаление се очертава да има. За сведение, докато оцелявах в София в годините на кризата 1990-2005, помогнах на 5-6 емигранти от Украйна с каквото мога и станахме много близки приятели. Те сега живеят в София, работят и в България, и по малко в чужбина, прехранват се.

 68. 68 Профил на february
  february
  Рейтинг: 393 Неутрално


  До коментар [#65] от "s1lv3r":
  С огромно удоволствие Ви добавих сред участниците във форума,които следвам.Поздрави!

 69. 69 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#29:"αлферац"]Християнски бежанци НЕМА! [/quote]
  Е, как ще има, като първо минават през цедката на ислямистите и християните биват скъсени с по една глава...

 70. 70 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#64] от "destino":
  Благодаря! И ще пожелая на всички, които носят в себе си частица от Божествената светлина, да не я разпиляват чрез огорчение покрай коментари на хора, които би трябвало само да подминеш. И не защото ние сме по-добри, а защото те са избрали да останат в тъмното. Тази Планета, с която сме дарени е много малка, животът на всеки от нас е само миг от Вечността. Да живеем и усещаме нещата около нас така, че смисълът на Възкресението се проявява във всяка наша мисъл и действие.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 71. 71 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#67] от "vankata1":

  Уникално нещо е това, човек да помогне... Много се радвам, че въпреки много помия, която отнесохме с Кремена в началото се появиха хора, които мислят като нас... Повярвай това наистина ми върна деня в релси и ми даде мотивация, да продължавам това, което правя... Наскоро попаднах на едно видео, в което се говореше за това, как човек може да не е супер богат, да помага с малко, но да го прави, защото това прави хората, на които е помогнал по-добри и така се създават последователи, които също ще подадат ръка, когато има нужда... Това беше реклама на някаква банка в Тайланд, но останах много впечатлен от мисленето им, защото всеки тези неща ги знае на думи и на хартия, но реално ако ги правим на практика резултатите са налице.... Всъщност хората си нямат представа колко милиони интегрирани емигранти има в Европа и просто в момента системата е зациклила, поради липса на средства заради същите тези две държави, които подпалват периодично света...Европа наистина е люлка на цивилизацията, защото сме успели дълги години да съхраним разума на поколенията и да трупаме опит и знания...Уви в такива времена, надделява животинското мислене за оцеляване, но скоро тенденциите ще се променят... Това са още едни умиращи вълнения по скоро отшумелия национализъм, защото това е било явление, което не може да бъде изтрито със магическа пръчка, а 100 години в световната история са като едно примигване в човешкия живот...

 72. 72 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#65:"s1lv3r"]Арабските страни имат много природни богатства[/quote]
  Аз знам да имат едно-единствено природно богатство, което има край рано или късно.


  [quote#65:"s1lv3r"]Религията, националността, цвета на кожата, държавата от която идваме, не ни определят нито какви хора сме,нито какъв ни е потенциала да се развием и да се интегрираме... [/quote]

  Факт. В една голяма ИТ фирма в София вече работят индийци. В Оксфорд е пълно с араби. Нека учат хората, няма лошо. Проблемът е, че когато достигнат критичните 15% от населението, започват да искат останалите 85% да живеят по техните закони и стандарти. ТОВА е недопустимото, от което на европейците вече им кипва.


  [quote#65:"s1lv3r"]защото така е по-лесно - "Разделяй и владей". [/quote]
  Кой? На кого му е по-лесно? Забрави елементарното обяснение - на две държави. Принципът е много по-стар от тези държави.

  Представи си, когато цяла Арабия и Африка се пренесе в Европа, тук по-щастливо и свободно ли ще се живее? Арабите дали ще се отнасят с теб или децата ти като към равни, дали ще им помагат, "без значение каква религия или цвят на кожата имат"?
  По-вероятно е да наричат малкото останали туземци гяури или в най-добрия случай дьонмета. Защото само такива ще оцелеят щастливо и свободно. Знаеш ли какво значи дьонме? Ренегат.
  Този филм не сме ли го гледали вече ние, българите?
  Ако не помниш историята си, ще я преживееш два пъти.

 73. 73 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#67] от "vankata1":

  В Турция се казват АКУТ ( http://www.akut.org.tr ), след голямото земетресение през 1999 станаха национални герои, разбира се напълно заслужено. Имат невероятна организация и много висока обществена подкрепа.

 74. 74 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 660 Весело

  [quote#71:"s1lv3r"]колко милиони интегрирани емигранти има в Европа[/quote]

  Ако интегрираните са "милиони", то неинтегрираните трябва да са "милиарди".


  Хайде весели празници на всички българи, където и да се намират те.

 75. 75 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#72] от "aleko":

  Разбирам страховете ти... Познавам си историята... но не съм съгласен, че ще се повтори...Не и докато хората стават все по-обединени и отричащи всякакви дескриминации...дори и сред мюсюлманите...

 76. 76 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#74] от "aleko":

  Весели празници и на теб

 77. 77 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#37] от "s1lv3r":

  Да , това е така и позицията ви е правилната гражданска позиция в случай като този...но винаги когато разглеждаме даден проблем, болест или състояние е хубаво да се обърнем към корените на този проблем и причините ,които са го породили.В случая -основните бежанци са от райони,където има размирици или се водят военни действия. Няма да сбъркам ,ако посоча инвазията в Афганистан или Ирак като начало на емиграционата вълна,но дори и да не се връщаме толкова назад , се вижда ясно ,че от несигурната обстановка в Либия и всъщност-цяла Северна Африка допринесоха за нахлуването на тълпи емигранти-мюсюлмани.Някой явно има интерес от това и това не е Европа.Много хора реагират на това инстинктивно поради страх от последствията. И този страх не е съвсем неоснователен. Ислямистките гурута все повече цитират пазажи от свещенния коран,където се говори за неизбежната победа на исляма и завладяването на Ватикана и цяла Европа от него.Разбира се-не всички мюсюлмани са тлкова вярващи , но има такива които са готови да умрат в името на правата вяра.
  И така -стигнахме до въпросите- Кой има полза от това. Кой субсидира това .Аз лично смятам, че топлата връзка между ЦРУ и Сауд Арабия за доста отговорни за ситуацията и мога да се досетя -защо...А вие ,как мислите?

 78. 78 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 605 Любопитно

  До коментар [#38] от "Кремена":

  Милостива госпожо, благодаря, че бях удостоен с честта да получа каквато и да е ''мотивация за отрицателен вот'' от твоя страна, щото останалите минусослагатели, въпреки прелюбезната ми молба, гузно се спотайват...
  Само дето, странно защо - от разсеяност ли, що ли - си пропуснала ясно , недвусмислено и еднозначно да ме контрираш, като обясниш защо според теб тези хора ще се чувстват по добре в България, а не в Саудитска Арабия да речем. Примерно: те ще са по-добре тук, защото богатата ни страна може да им осигури къде по-сносни условия за живот, отколкото бедното саудитско кралство, което едвам-едвам, пряко сили, е спастрило няколко мижави милиарда, за да струпа някакъв мизерен коптор, едва подаващ се над земята - само на километър...
  Надеждата ми още живее - смили се и ме израдвай - а и целия форум около нас - с един такъв категоричен ответ...

 79. 79 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Приятни празници, братя християни! Дано Бог ни пречисти чрез саможертвата си и да не ни въвежда в грях.

 80. 80 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1145 Любопитно

  [quote#10:"marrad"]И тъй като този коментар ще си навлече много минуси,[/quote]
  Както виждате, не сте си навлекли много минуси
  В България има не само бежанци в лагери, има и дюнерджийници, поликлиники и други предприемачи от близкия изток. Даже един премиер се изказа, че дюнерджийниците ни пазят от атентати
  Противопоставянето на ислямизацията на Европа би трябвало да е държавна политика, а не насаждане на ксенофобия и не насилие над безпомощни бежански семейства с деца. Има разлика.
  За съжаление, политиците са се продали на Сатаната, а матряла си въобразява, че ще реши проблема чрез замеряне с камъни или опъване на бодлива тел.

 81. 81 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#77] от "Irina":

  A като имаш подобно мнение, можеш ли да погледнеш от другата гледна точка, когато модерни хора живеещи в тези държави бягат от религиозните войни и управление по религиозни закони ? Бягат от простотията на разделението и идват в Европа, която е според всички, рая на свободата и липсата на дискриминация... А за терористите ще ви кажа едно... Ако в една християнска държава има война и там ще има терористи, така че да определяме хората според каквито и да било характерни белези - цвят на кожата,религия,държава,континент и т.н. е жалко за цялото човечество, показва нашата деградация.
  Животните убиват, за да оцелеят, а ние хората се избиваме,за да убедим някого в собствената си правота! Жалко нали ?

 82. 82 Профил на Глас от залата
  Глас от залата
  Рейтинг: 225 Гневно

  БЕЖАНЦИ като бяха дедите ни от Егейска Македония (етнически прочистена от братята гърци до степен вторите ми брат'чеди да не знаят бъкел българистански) да не би някой да им "помогна", ма какиното?

  Изгладуваха, изпотрепаха се от усилия. Кой им е виновен на ония в Сирийско, ние ли? А? От ислямски ятагани до оня ден страдаехме! Иди, дупе дай!

  Хич не го изчетох "интервюто" като видях що за логорея е, нито дори коментарите, само един Андрейко ПРЕКРАСНО му го е рекнал на ЯДРЕНИЯ БАЛЕТИСТ: Какви ти "внуци", ма?

  На нас българчетата кой ша помогне, Айшето ли, или видният американски унгарец Дьорд Шорош, Главен Спекулант на Капитализама?

  Я си гледай ЯДРАТА, "физико" нещастен, че тя за т'ва е на туй дередже физиката ни (пардон, физкултурата ни: чухте ли за Докторат Хонорис Кауза на Камата от ПУ? Еха! Пеевски за Нобелист, а? А?)

 83. 83 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#80] от "vankata1":

  Предполагам дето господинът не е възприел първия ми коментар под статията като призив за замеряне с камъни и/или опъване на бодлива тел...
  ...минусите ... слагат ги хора, на които не им стиска да ги мотивират, или ако се решат да напишат нещо, то явно се отнася не до моя, а до нечий друг коментар...
  Благодаря за празничните пожелания, и Бог да е с Вас...

 84. 84 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#81] от "s1lv3r":
  Да , но в случая говорим за различни неща.Аз не оспорвам правото на всеки човек да се реализира някъде ,а още по-малко -да замине ,за да оцелее. Аз анализирам факторите за тази миграция и факта , че са провокирани ...
  В крайна сметка-кой не би искал да постигне реализацията си и да живее щастливо и мирно във страната си?
  Още когато започна войната в Либия ,аз ясно видях огромната маса емигранти,които ще се изсипят в Европа,дори само поради факта ,че преди Либия спираше голяма част от африканските бежанци.Тука във форума не ми вярваха, но това все пак се случи. И какво стана-Франция си затвори границата
  , голямата част част -останаха в Италия.Сега -сирийските също трудно ще се придвижат на запад,емиграционата политика се затяга все повече.Това са фактите и аз не виждам изобщо в бъдеще някакво приемливо разрешение на проблема, тъй като малко вероятно е войната в Сирия скоро да бъде преустановена, по -скоро -обратното е по-вероятно-да обхване и други региони,тъй като някои политически сили ,целят точно това-локални войни и размирици ..или,, управление чрез хаоса"

 85. 85 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1145 Любопитно

  [quote#82:"Глас от залата"]На нас българчетата кой ша помогне, [/quote]
  Съветвам те да не чакаш някой да ти помогне, ами да повикаш "Неволята". Бай Васил не чака, ами е събрал доброволци, подлагайки на риск живота си, да помагат на другите ако изпаднат в беда. Един друг бай Васил беше направил същото и накрая написа в тефтерчето си за такива като тебе: НАРОДЕ!!!!

 86. 86 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#50] от "Кремена":

  Това е предсмъртният гърч на недоубитият комунизъм или неговите алтернативи тук в България, който е породен от незрелоста на разбирането, той да бъде ликвидиран веднъж и завинаги.

  Хората, които проявяват това безпомощно отрицание изразено в ксенофобия и расизъм и отричане на различията в какъвто и да било най-малък нюанс, са последните в чийто сърца владее вледеняващия страх от промените, които те немогат да понесат, защото не ги желаят, а това е така защото не ги разбират.

  Или още по-зле това са хора, които имат някаква изгода това никога да не се случи, било то материална, морална или емоционална.

  Тази жизнена позиция важи както за хора та вътре в страната, така и на други подобни на тях, напусналия времено или завинаги.

 87. 87 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#81] от "s1lv3r":

  Точно това Ирина трудно ще го разбере, защото мислите и са обладани от екзотиката и привлекателноста на астрологичните предсказания, живеейки и живяла винаги в страх да небъде нарушено крехкото индивидуално щастие на привидното спасение от промени, които независят от нея и възможностите и за ориентиране в свят обкръжил егоцентризма с доза враждебност недай си боже по-голяма отколкото можем да понесем.

 88. 88 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#55] от "Кремена":

  Цялата работа не е в последните 25 години на "промяната", този начин на жизнено утвърждаване бе наложен чрез доктрината на управленски национален приоритет наречен диктатурат на пролетариата.
  Дивотията в отношенията и насилственото разделение на нацията бе наложено от бандата приспособенци и престъпници начело с марионетките с ръководител Г.Димитров, В.Коларов,
  А. Югов, В. Червенков и накрая от един свръхморален девиант окупирал изцяло държавната репресивна машина за управление и позициониране на име Т. Живков.

  Цялата тази политически полуграмотна, а икономически и граждански и социално ликвидирана по собствен избор и желание клика опростачи битието и житието на държавата ни.

  Чийто плодове събираме днес и се чудим, защо са неядливи, както и поради факта, че страната изпадна в бездънната яма на интелектуален дефицит поради масовото напускане на остатъците от него извън държавата подложена на физическото му изтребление и подтискане цели 70 години.

  Тази систематика бе продължена и продължава от техните възходящи, но на още по аморално и егоцентрично ниво днес, която я направи непоносима за живот в страната като управление и тенденции за развитие, защото бе поставена на конкурентни начала с вече утвърдили се европейски и световни правила и норми били недостъпни и неподозирано трудни за бързо усвояване.

  Затова и борбата за оцеляване придобиват уродливите форми на антагонизма и всеобщото отрицание с набелязването на външен враг ГЛАВНО И ВИНАГИ В ЛИЦЕТО на Съединените Американски Щати изразявайки се в битка с различното на всички равнища и подразделяне, на които е възможен някакъв психосоциален и морален достъп.

 89. 89 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#10] от "marrad":

  Изглежда, че не си даваш сметка, че за да напишеш това е трябвало да минат 2014 години от раждането на Йиесус Христос, докато на исляма ми се губят около 1334 години.

  Исляма е много млада религия на войнстваща неприемливост и фанатизъм, който е характерен и за самото християнство при неговото утвърждаване като подпора наред с така оцветения морал на политическа еуфория при овладяването мислите на подреденост на милиони хора.

 90. 90 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#89] от "convince":
  Като начало да Ви поздравя за познанията и способността да анализирате събития отдалечени във времето, като удачно ги свързвате със сегашното социално, духовно и политическо състояние на нацията.
  Според мен, дори на Земята да съществуваше само една религия и един Бог за всички, пак щяхме да сме свидетели на подобни конфликти като войни и противоположни политически възгледи.
  Защото, органът който е отговорен за мислите и поведението ни е един и няма различни цветове. там са заложени всички емоции-от най-тъмните, до най-светли тонове на човешката душа. Те нямат националност. От всеки от нас зависи, коя част от съзнанието си да поощрим и развием и коя да подтискаме.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 91. 91 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#89] от "convince":

  Ще съм ти задължен, ако трасираш по-отчетливо връзката м/у религиозната младост на исляма, неговите войнстващи неприемливост и фанатизъм от една страна, и това, за което съм и не съм си дал сметка, пишейки # 10 - от друга.
  Благодаря предварително.
  Извинявам се, но за днес приключвам и няма да дочакам евентуален отговор. Приятна ввечер и до утре!

 92. 92 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1379 Любопитно

  не можеш за три или пет дни да накараш тези хора да живеят така, както живеем ние.
  ****************

  И след 30 или 50 години не можеш. Из Европа има емигранти вече от няколко поколения и все още не са се научили да живеят като европейци. Няма и да се научат! Просто културата и религията им не им позволява. Всъщност, получава се по-скоро обратното, вместо да приемат нашият начин на живот, нашите обичаи и култура, непрекъснато и с всякакви средства ни налагат своите, справка тази статия
  [quote#16:"jackdaniels"] http://www.telegraph.co.uk/education/educationnews/10775755/State-schools-isolate-non-Muslims.html [/quote]

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 93. 93 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#90] от "Кремена":

  Много хора може и да ме разбират, но нежелаят да повярват в написаното. По ред по-важни приети за жизнени от тях причини...

 94. 94 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#91] от "marrad":

  Чети историята за възникването и разпространението на исляма като религия. Там пише всичко по въпроса...

 95. 95 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#92] от "VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!":

  Изглежда, че неси даваш сметка, че ние българите сме европейци но несъвсем.
  Съществуването ни като такива е едва от 136 години.

  Другото с 1300 годишното ни пребиваване на континента е история. Оставила своите следи, но ползвана по особен начин и с целенасоченост нарочно.

 96. 96 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1379 Любопитно

  [quote#45:"aleko"]местните хора дълбоко негодуват от политиката на правителствата си, но се считало за крайно невъзпитано да се изказваш по друг, различен от либерастката позиция начин. Крайно им е неприятно парковете им да бъдат окупирани от засукани в чаршафи булки с по 10 деца, които с мръсотията след себе си, с невъзпитанието и шумността си са прогонили местните майки и деца.[/quote]

  +++++++++++++++++++++

  Потвърждавам, точно така е.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 97. 97 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1379 Весело

  [quote#95:"convince"]ние българите сме европейци но несъвсем. [/quote]

  Говори само за себе си, моля. Ти може и да си несъвсем европеец, това си е твой проблем.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 98. 98 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#92] от "VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!":

  Както и никой нищо никого неможе да научи, просто има социални системи на преобладаване на ценостна самооценка, които през различните епохи не са кой знае колко много различни, а просто нещата опират до временни приоритети.

  Всяка цивилизованост е подлагана на развитие и колкото тя изглежда по-съвършенна, толкова е и по-чуствителна към дестабилизиране заради обявяването и за елитаено превъзходна.

  Затова съвременият конгломерат от национални многообразия и равнопоставености характерни за държавна структура обявена за такава и призната като носител на елементи за бъдещо развитие на човечеството, като единна нация от индивидуалности са концентрирани за сега само в една единствена част на планетата и това са Съединените Американски Щати.

  Защото унифицираната стандартизираност поставена върху базата на различия, създава интегритет и сплотява видимо изключително различни човешки индивидуалности, на колкото и каквато основна оценка биха се задоволили да приемат самите те като такива.

 99. 99 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#97] от "VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!":

  Изглежда не си даваш сметка, че и Испания не би могла да цивилизова червеното подкорие на мозъчните невронни процеси свързани с европейска самооценка и мислене.
  Като например формираното в далечна Варна детство протекло в обстановка на пагубно за тях комуноинтегриране, вследствие на решения за работа и изява на жизнен просперитет в Коми АССР.

  Тези неща са свързване пожизнено с идеалите за Евразийските ценности възникнали днес да приобщят дезинтеграционите процеси на съвремието ни. Затова и аз трудно разбирам какво ли европейско може да имаш в себеси, неприемайки исляма като една от основните религии на Източна Азия.

 100. 100 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Създават ново малцинство – нискообразовано и неговорещо български

  Западна Еворпа ни принуждава да държим вратата към Азия отворена, но сама затваря шлюзовете към себе си

  Провалът на правителството да спре нелегалната емиграция по зеещата българо-турска граница вече е очеваден. Вина за това носи и псевдо опозиционната партия ГЕРБ, която също направи всичко възможно да се саботира строежа на ограда по границата. Родните ни политически мижитурки показаха, че само могат да чупят китки и да навеждат кръстове пред чуждестранни чиновници, които най-нагло натякват какво българите са длъжни да правят за нелегално проникващите без оглед на ужасяващото положение на самото българско население. Явно след като изнемогваме от грижите за едно голямо малцинство ще трябва да живеем с още по-проблемно ново малцинство. Гръцките политици показаха характер и спряха евро-произвола след като видяха до какви катастрофални последствия ги доведе послушанието пред еврочиновниците и международните институции. Накрая вдигнаха стената и спряха наплива, който сега се излива като фуния към България. Никой в Западна Европа не приема 600-те хиляди нелегални емигранти в Гърция, които влязоха там от Африка, Азия и Близкия изток. Публична тайна е, че част от огромните финансови проблеми на южната ни съседка са свързани и с големите суми, които плащат за издръжката на това огромно ново малцинство. Това доведе и до тежки конфликти в гръцката политика и появата на крайни политически организации. Западна Европа ни принуждава да държим вратата към Азия отворена за емигрантския потоп, но сама затваря шлюзовете към себе си.

  Напливът на нелегални емигранти започна отново, като само за последните дни са влезли повече от 20 човека. Признанията на шефа на Агенцията за бежанците пред сайта Всеки ден са потресаващи:

  Бежанците остават тук завинаги. Чужденците идват от общности, които са много по-зле интелектуално от нашите цигани. Министерството на труда и социалната политика ще им търси работа. Ударно се изпразват центровете за настаняване, за да се подготвят за новите попълнения. 80 % от бежанците са неграмотни! (идеален резервоар за радикални учения и терористични групи)

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK