Бил Фрелик, "Хюмън райтс уоч": Бремето на бежанския наплив не отменя отговорностите на България

Бил Фрелик

© Associated Press

Бил ФреликДнес следобед ще бъде представен докладът на "Хюмън райтс уоч" за отношението към бежанците и нелегалните имигранти в България. Още в края на миналата седмица публикуваните кратки информации от него предизвикаха бурни реакции и обвинения към международната организация от страна на вътрешния министър Цветлин Йовчев във "фрапиращи лъжи" и от страна на председателя на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев – в манипулация. В този контекст се свързахме с единия от двамата автори на доклада – Бил Фрелик, от когото потърсихме информация за методите на неговото съставяне.


За подобни доклади на първо място изниква въпросът как сте събрали информацията, на базата на която правите заключенията си? Какви са местните ви контакти и посредници и как проверявате дали те са достатъчно достоверни и безпристрастни?


- Накратко: всички интервюта са правени лице в лице и са конфиденциални. Провели сме 177 интервюта на различни места в две държави (България и Турция), така че е ясно, че никой от интервюираните обекти не е чул какво са казали другите и съответно те не са могли да се наговорят за еднаква фалшива история. 
Също така ние казваме на всеки интервюиран, че няма да получи лични ползи от разговора си с нас – че няма да му платим, нито да го представляваме, нито да му доставим хуманитарна помощ и т.н. Разговорите са изцяло доброволни.


Относно контактите ни в България, разговаряли сме с представители на различни неправителствени организации, сред които Българския червен кръст, Българския хелзинкски комитет, "Каритас България", Правната клиника за бежанци и имигранти, "Лекари без граници", Администрацията на Главното мюфтийство в България. 


Как проверявате дали това, което ви разказват респондентите, е истина?


- Засичаме свидетелствата с други свидетелства и с други източници на информация. Също така по време на самите интервюта правим субективна оценка на правдоподобността, като не взимаме под внимание и преустановяваме интервютата, ако те са вътрешно непоследователни или противоречиви например. Същото е и ако интервюираният субект, изглежда, нарочно защитава някакви политически или лични цели, които поставят под въпрос неговата обективност. 


С кои представители на българските власти се срещнахте и някой отказа ли да разговаря с вас?


- Имахме отлична среща със заместник вътрешния министър Пламен Ангелов и други представители на Министерството на вътрешните работи, включително с директора на Главна дирекция "Гранична полиция" (Захарин Пенов - бел. ред.). Също така се срещнахме с председателя на Държавната агенция за бежанците (Николай Чирпанлиев, който в неделя обвини организацията в манипулация - бел. ред.). 


Разбира се, разочаровани сме, че и МВР, и Агенцията за бежанците отказаха да се срещнат с нас, за да обсъдим доклада сега, когато го публикуваме.


Заместник-министър Ангелов е цитиран няколко пъти в документа и ние сме използвали информация, предоставена ни от българските власти. Например цитираме информация, предоставена ни от МВР, за времето, което имигрантите прекарват в институции за задържане, и за количествата и видовете храна, които са им предоставяни. Вчера се срещнахме и с администрацията на омбудсмана, както и със заместник-министъра на труда и социалната политика Росица Янкова.


Българските власти откликнаха ли на молбата ви за съдействие, или по-скоро не желаеха да говорят/сътрудничат?


- Сътрудничиха ни. Можахме да посетим и двата центъра за задържане на чужденци – в Бусманци и в Любимец, както и бежанския лагер в Харманли и на още няколко места, също така граничното полицейско управление в Елхово и временния разпределителен център за бежанци там. Разговаряхме с директорите на различните институции и информацията, която получихме, е отразена в доклада.


Срещнахте ли се с гранични полицаи?


- Да, разговаряхме с директора на граничното полицейско управление в Елхово, който ни разведе из мястото. 


Според информацията, която сте събрали, има ли промяна в поведението на граничните полицаи след 6 ноември 2013 г., когато беше обявен новият план на правителството за предотвратяване навлизането на нелегални имигранти през турската граница?


- Въпреки че сме документирали инциденти с гранични полицаи, случили се преди промяната в политиката, обявена на 6 ноември, принудителното връщане на нелегални имигранти през границата е станало по мащабен и систематично прилаган метод след тази дата, отчасти заради разполагането на допълнителните 1500 гранични полицаи.


Кой финансира вашия доклад?


- "Хюмън райтс уоч" се финансира от частни дарения. Ние не приемаме пари от правителства, нито от ООН. Финансирането на този доклад дойде от общия ни бюджет. Не е имало дарител или конкретна фондация, която да финансира специално този проект.


Има ли примери като тези, които сте документирали в България, и в други европейски страни?


- Да, вече сме публикували доклади за насилствено връщане на имигранти през границата и на полицейски злоупотреби в Гърция (2008 г.), Италия (2009 г.), Испания (2014 г.).


Какъв е опитът ви в сферата на проблемите с бежанците и имигрантите? 


- Като автор на доклада аз съм директор на програмата на "Хюмън райтс уоч" за правата на бежанците и имам 30-годишен опит в тази сфера. През последните осем години ръководя работата на "Хюмън райтс уоч" за бежанците, търсещите убежище, и вътрешно разселените хора. Преди да се присъединя към "Хюмън райтс уоч", ръководех програмата за бежанци на "Амнести интернешънъл" за САЩ в продължение на три години. Бил съм директор на Американската държавна агенция за бежанците (USCR), където съм работил 18 години. Редактирал съм годишното Световно изследване за бежанците и месечните доклади за бежанците на USCR. Пътувал съм по бежански лагери по цели свят и имам редица публикации по темата.


Според вас как една страна със скромни финансови и структурни възможности като България би могла да се справи със ситуация на силен бежански наплив?


- Като членка на Европейския съюз тя трябва – и вече е – кандидатствала за финансова и техническа помощ от ЕС и неговите агенции, както и за двустранно сътрудничество с други страни членки. Товарът, който носи един бежански наплив за приемащата страна, не отменя нейната отговорност да защитава и да подпомага бежанците, както и да се отнася към всички хора, независимо от техния статут, с базисно уважение към тяхното достойнство.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  България абсолютно никакви отговорности и най-вече задължения няма към никого.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 2. 2 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  [quote#0:"статията"]- Накратко: всички интервюта са правени лице в лице и са конфиденциални.[/quote]

  Тоест не могат да бъдат доказани.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 3. 3 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ian Smith":

  След като няма отговорности и задължения да си нарамва бохчичката и да заминава по живо по здраво към "дивите азиатски степи". ЕС е клуб на цивилизовани държави с всички произтичащи от това права и Задължения.

  "Да, България"
 4. 4 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  Франция не носи ли и тя отговорност да върне ЦИГАНСКИТЕ КАТУНИ В ПАРИЖ.
  Тук даже НЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ЕМИГРАЦИЯ !!!
  А за СВОБОДНО ДВИЖЕНИЕ НА ГРАЖДАНИ НА ЕС вътре в ЕС !!!

 5. 5 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#4] от "Hawaii":

  Разбира се, че носи отговорност и такава трябва да и бъде потърсена (ако вече не е направено).

  "Да, България"
 6. 6 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  - "Хюмън райтс уоч" се финансира от частни дарения. Ние не приемаме пари от правителства, нито от ООН. Финансирането на този доклад дойде от общия ни бюджет. Не е имало дарител или конкретна фондация, която да финансира специално този проект."

  А дали тези частни дарители не са случайно спонсори от САрабия с не особено чисти намерения?

 7. 7 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Хюмън райтс уоч" се финансира от частни дарения. "

  И защо България трябва да поема задължения, част от които финансови и такива свързани с националната сигурност, и да се съобразява с някакви ЧАСТНИ интереси?
  Откога националните интереси са по-маловажни от частните и то чужди интереси?

 8. 8 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Коран 9:5
  А изтекат ли месеците на забрана, убивайте съдружаващите, където ги сварите, и ги хващайте, и ги обграждайте, и ги причаквайте на всяко място за засада! И щом се покаят и отслужват молитвата, и дават милостинята закат, сторете им път! Аллах е опрощаващ, милосърден.

  съдружаващи не значи нищо, но в исляма валиден е текстът на арабски, много мюсюлмани дори не разбират какво рецитират пет пъти на ден. Ако обаче вместо съдружаващи сложим думата идолопоклонци, става друго!
  Стихът е медински, тоест факсиран е на Мохамед когато става главатар в Медина, и отменя всички предишни текстове с противно (миролюбиво) съдържание=
  Според исляма и християните са идолопоклонци, защото вярват в Троицата. Без да разбират в какво вярват християните, защото смятат, че вярваме в три бога - Бог Отец, Исус и майка му Мария. Така те смятат, което е една от многото глупости, лъжи и нелогичности в корана

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#3] от "errata":

  Никой не може да каже къде свършват степите.
  За Атила са свършили край днешен Шалон във Франция, неспа?
  ЕС е клуб на лицемерието, преди Гърция беше на топа, но сега се взеха в ръце. А лицемерите от Швеция и Норвегия ще си избират с интервюта бежанци само след като са влезли в ЕС. Ние (южните страни) сме длъжни да им осигурим публиката и залата за интервюто, и нали се радваме, че ни взимат част - готови сме и на това...

 11. 11 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#8] от "αлферац":

  Това е политически форум, а не ислямофобски такъв. Мисля, че сте се объркали.

  "Да, България"
 12. 12 Профил на elturco
  elturco
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Турция нарами 500 - 600 хиляди сирийски бежанци и до сега е похарчила 2,5 милияда долара за тях. Време е по този проблем да се нагърбят и развитите, напреднали, цивилизовани европейски държави (включително и БГ.) и да дадат пример за хуманност. Ама хич мерак нямат нещо!

 13. 13 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#11] от "errata":

  Ислямът не разделя религия от държава.

 14. 14 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#10] от "αлферац":

  Никой не отрича, че има много лицемерие, но с него трябва да се борим, а не да го взимаме за пример.

  "Да, България"
 15. 15 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#13] от "αлферац":

  Каква е връзката с темата?

  "Да, България"
 16. 16 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#12] от "elturco":

  Турция сама си ги произведе. Без Турция, Саудитска Арабия и Катар в Сирия щеше да е мирно.
  Турция да прати насам християните сирийци, дето самата тя ги коли, по случай 100 годишнината от предишния арменски геноцид

  http://asbarez.com/121007/reports-cite-80-dead-in-kessab-churches-desecrated/

 17. 17 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#15] от "errata":

  Защо Турция не допуска до България сирийски християни, които бяха два милиона и живееха без дискриминация в Сирия? Единственият такъв случай (освен Ливан де) в Близкия Изток!
  http://asbarez.com/121007/reports-cite-80-dead-in-kessab-churches-desecrated/

 18. 18 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#14] от "errata":

  Давам на читателите контекст, за да направят собствена преценка. Това няма да им го даде никое официално средство, а току що по Битиви изляха тонове кал и помия разчитайки на неосведомеността на средностатистическия българин.

 19. 19 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#17] от "αлферац":

  Бихте ли ми обяснили точно как стигнахте до извода, че Турция не допуска християни въз основа на статията от asbarez.com?
  Искам конркетни и логични доказателства, а не препратка към друга статия за зверствата на муджахидинте в Сирия.

  "Да, България"
 20. 20 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Сирия: ислямисти (подкрепяни от Обама, Турция и Катар) разпъват на кръст двама християни, които не желаят да се отрекат от вярата си, на английски:
  http://pamelageller.com/2014/04/syria-jihadists-crucify-2-christian-youths-refuse-convert-islam.html/
  и на хърватски:
  http://www.bitno.net/vijesti/islamisti-su-razapinjali-na-druge-jezovite-nacine-ubijali-krscane-koji-se-nisu-zeljeli-odreci-vjere/#.U1aNI-vgVNt

 21. 21 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#19] от "errata":

  Не бих

 22. 22 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 450 Неутрално
 23. 23 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#18] от "αлферац":

  Използвате твърде много "размита" логика. Давате частни случаи (зверства на муджахидински дегенерати) и се опитвате да направите общи изводи - всички бежанци са мюсюлмани, следователно са средновековни дегенерати, които ще изнасилват, избиват, помюсюлманчват и т.н.
  Дори и да има рационален елемент в някой от "твърденията" ви той се губи в този поток от "размита" логика.

  "Да, България"
 24. 24 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#23] от "errata":

  Не, но такива свободно могат да влязат в България, през Турция която да речем не ги забележи, и да кажат че са жертви от войната. Съседна страна е Турция и тя трябва да се грижи за тях. Факт е че по бежанските лагери в България се чува почти толкова френски и персийски - езици, на които не се води война в момента. Особено не съм чувал сирийците да са с цвят на абаносово дърво

 25. 25 Профил на elturco
  elturco
  Рейтинг: 617 Неутрално

  [quote#16:"αлферац"]Турция да прати насам християните сирийци, дето самата тя ги коли, по случай 100 годишнината от предишния арменски геноцид [/quote]
  Турция никого не коли а в момента ги е полсолнила без разлика мюсюлманин или християнин. Обаче виждам че един гражданин на ЕС прави разлика между религиите. Къде са европейсктите ценности?

 26. 26 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 672 Весело

  "Българския хелзинкски комитет ... Администрацията на Главното мюфтийство"

  Хахахахахахахахахаха ...

  Тия за какви ни вземат, бе?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 27. 27 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#22] от "αлферац":

  Както каза един познат (лекар) това е "изхабен човешки материал" (макар че той визираше някакви селяни от крайсофийските села).

  "Да, България"
 28. 28 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#11] от "errata":

  Коран 9:5
  А изтекат ли месеците на забрана, убивайте съдружаващите, където ги сварите, и ги хващайте, и ги обграждайте, и ги причаквайте на всяко място за засада! И щом се покаят и отслужват молитвата, и дават милостинята закат, сторете им път! Аллах е опрощаващ, милосърден.

  Заместете "придружаващи" с "идолопоклонци" и намерете идеологическата подложка на гореописаните кланета. Идолопоклонци сме християните, заради вярата ни в Троицата, която те не могат да разберат, защото са заслепени, и казват, че вярваме в трима богове.
  Стихът е медински, сиреч отменя по-ранни миролюбиви стихове. Хората са вярващи и се стремят стриктно да спазват каквото им е заръчано в това, което те намират за свещено писание, а за което аз имам друго мнение.

 29. 29 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#3] от "errata":

  А не, България си е на мястото. От има-няма 1500 години.

  Други да си нарамвах бохчата и да се ВРЪЩАТ в Азия

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 30. 30 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#27] от "errata":

  Не, вижте коментар 26

 31. 31 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#29] от "galio":

  Нали? Ако лицето е българин/-ка, нека се разпознае сред тия дето ги е срам от себе си и от рода си, особено такива отдавна емигрирали на запад, които плюят из форума как можем да сме такива варвари и да не приемаме току тъй чаршафите и пижамите.

 32. 32 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#23:"errata"]всички бежанци са мюсюлмани, следователно са средновековни дегенерати, които ще изнасилват, избиват, помюсюлманчват и т.н. [/quote]

  За разлика от твоята неразмита логика:

  "всички бежанци са мюсюлмани, следователно са добри и прекрасни хора, които идват тук с честно изкарани пари

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 33. 33 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#12:"elturco"] Време е по този проблем да се нагърбят и развитите, напреднали, цивилизовани европейски държави (включително и БГ.)[/quote]
  Е що пък с тия бежанци не се нагърбят богатите арабски държави? Нали са "правоверни" братя, защо искат "неверниците" да им помагат?

 34. 34 Профил на elturco
  elturco
  Рейтинг: 617 Любопитно

  До коментар [#17] от "αлферац":

  Защо трябва да считаме достоверна информацията в линка който си дал.

 35. 35 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 672 Любопитно

  До коментар [#31] от "αлферац":

  Да, понеже срамът е взаимен, редно е да се потърси решение.

  Интересно защо същите тия не споменаваха за европейски ценности покрай кланетата на делфини и публичната дисекция на жирафи.

  Има ли го тоя Коран някъдер за смъкване онлайн на български? От вчера го търся и не съм намерил нищо за смъкване.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 36. 36 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1398 Любопитно

  Хюмън райтс уоч" се финансира от частни дарения
  *****************

  Поименно, моля? Така де, както е казано: "който плаща - той поръчва музиката", та искаме да знаем кой точно плаща на нароилите се като хлебарки правозащитни организации през последните години?
  Прави впечатление, че колкото повече правозащитни организации се създават, колкото повече правозащитници има, толкова повече "дискриминация" и "нарушени права" се появяват. Някъде бях чела една мисъл, не си спомням от кого: "Ако искаш да опорочиш една благородна идея, направи я професия". Важи с пълна сила за така наречените правозащитни организации, които нямат никакъв интерес да няма дискриминация и хора с нарушени права, щото тогава ще останат без работа и ще трябва да се хванат на истинска такава. Затова, ако няма реално истинска дискриминация, ще си я измислят, ще създават проблеми, етс, само и само да останат на тази хранилка.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 37. 37 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 672 Любопитно

  До коментар [#34] от "elturco":

  Защо трябва да ни занимавате с болните фикции в главата Ви?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 38. 38 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  [quote#8:"αлферац"]съдружаващи не значи нищо,[/quote]


  "Съдружаващите" са немюсюлманите (християни, евреи, будисти, етс.) според ислямската терминология.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 39. 39 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#24] от "αлферац":

  Съгласен, но не може да третираме тези, които някак си са проникнали на наша територия като животни (поне ако претендираме, че сме цивилизована държава), а точно за това става въпрос в доклада на "Хюмън райтс уоч".

  "Да, България"
 40. 40 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#25] от "elturco":

  Правя огромна разлика между религиите, да.
  Европейски или еврейски, за исляма е все тая - това е идолопоклонство, кока кола, шейтан-е бозорг.
  Правя разлика и между хората и идеологиите, което мнозина не правят.
  Не казвам, че някакъв брой сирийци не могат да дойдат и в България в търсене на убежище, но 1) с паспортите си 2) от всички вери и секти, особено от най-гонените - християните, които си нямат нито правителство, нито муджахидини, 3) да се отсяват сирийците от тъмносините 4) да се държат в лагери, а не да се пускат да щъкат свободно, да спазват законите, и като свърши войната - чау.
  Помията която се лее и с тази статия цели съвсем друго. За да спестя време, ще ти кажа какво смятам, че е крайната цел: сбиване на мюсюлмани с християни в световен план така че мюсюлманите да бъдат победени и евреите да си построят храм в Йерусалим на мястото на ал Акса.

 41. 41 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#15:"errata"]Каква е връзката с темата?[/quote]
  Връзката е лицемерието!
  Не може едни хора хем да викат "джихад и смърт на неверниците" , да правят атентати в Европа, хем да се натискат в същата тази Европа като нещастни бежанци.
  Как да искаме да приемаме и да помагаме на такива? Знаем ли ги дали наистина са нуждаещи се, или са джихадисти- ами на челото им не пише нищо.

 42. 42 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#39] от "errata":

  Ами иранско бахайско семейство, проникнало до Дания, седи трета година в лагер и не е излизало никъде навън, под заплахата е от депортация и окончателно решаване на проблема.
  Бахайците са иранска синкретична секта, която е особено жестоко гонена и преследвана от аятоласите и привържениците й са лишени от всякакви права, дори и от ограничените такива, които се полагат на християните и зороастрийците в Иран.

 43. 43 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#41] от "marsena":

  Абе който иска вижда връзката, какво ще им се обяснявам!

 44. 44 Профил на elturco
  elturco
  Рейтинг: 617 Весело

  [quote#33:"marsena"]Е що пък с тия бежанци не се нагърбят богатите арабски държави? Нали са "правоверни" братя, защо искат "неверниците" да им помагат? [/quote]
  Ах Мърсенче много срамно начи. А къде са европейските ценности, човешките права, равноправието .......

 45. 45 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#44] от "elturco":

  Европейските ценности са християнски, ти да не си ги приел, че се позоваваш на тях?
  Или очакваш за себе си това, което не искаш да дадеш на другите?

 46. 46 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  [quote#33:"marsena"]Е що пък с тия бежанци не се нагърбят богатите арабски държави? Нали са "правоверни" братя, защо искат "неверниците" да им помагат? [/quote]

  Да бе, и аз това се чудя? Що не се запътят към някоя от близките арабски държави, дето са им близки в културно и религиозно отношение, а се запътват към далечни държави, на други континенти, с различна религия и култура?
  Едното обяснение (по-логичното) е, че в споменатите арабски държави няма хранилка за неграмотни и мързеливи паразити и думи като свобода и човешки права са абсолютно непознати, затова въпросните идват към Европа, където могат доживот да карат на гърба на данъкоплатците. Второто (конспиративно) е, че това е някакъв план за населване на християнските държави с мюсюлманите и постепенната им ислямизация. По принцип не си падам по конспирации, ама напоследък почвам да се замислям, как пък един християнин - бежанец, не са появи в Европа, за тях да не би положението да е по-добро из арабските страни?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 47. 47 Профил на elturco
  elturco
  Рейтинг: 617 Любопитно

  [quote#45:"αлферац"]Европейските ценности са християнски,[/quote]
  Това в коя коституция на ЕС къде го пише?

 48. 48 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 450 Любопитно

  До коментар [#45] от "αлферац":

  А, ти са майтапиш, пардон

 49. 49 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#44:"elturco"] А къде са европейските ценности, човешките права, равноправието .......[/quote]
  Абе ти като правоверен защо не се задълбочиш във вашите "правоверни" ценности.
  Много лицемерно е да забравяш за вашите , а да държиш сметка как ние изпълняваме нашите.

 50. 50 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#47] от "elturco":

  Ами това се подразбира, не са го написали, понеже ЕС е обединение от светски държави, а светската държава също е християнско изобретение.

 51. 51 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#49] от "marsena":

  Той техните ценности по-добре да не ги изпълнява, ти остави
  Нека се занимава с нашите, щом са му по-интересни, ние не претендираме за авторство и без това

 52. 52 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#44] от "elturco":

  Ми явно не са в Сауди Арабия ... ама не изглежда и приходящите да ги носят.

  До коментар [#39] от "errata":

  Ако приникват през ограда като животни, защо да не може? Те сами са поставили нещата по този начин.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 53. 53 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#38] от "Bacillus_Bulgaricus":

  Да, разбрах междувременно, ама викам да не задълбавам
  Съдружаването - тоест асоциирането или поставянето на някого наравно с Алах е единственият непростим грях според исляма. Тоест християните, както те си мислят, че правим - като казваме, че Исус е Божий син, го правим равен на Бог и вършим непростим грях, за който горим в ада по дефиниция. А Исус не е син в човешкия смисъл на думата (нещо като Зевс и някоя хубавица да си родят герой подобен на Херкулес). Той си е Бог и е съществувал и преди да се роди от дева Мария

 54. 54 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#39] от "errata":

  Ами след като те самите се колят и избиват като животни, ние за какви да ги имаме?

 55. 55 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Всяка държава има свои места които пази като зеницата на окото си.Сирийските бежанци са податлива група и много лесно могат да са проводник на промишлен шпионаж за големите корпорации.Не че не ги сикаме, но да си имат определени места.Това със с.Розово е наша грешката че са ги настанили.

 56. 56 Профил на Радиолокатор
  Радиолокатор
  Рейтинг: 450 Весело

  До коментар [#55] от "xalikarans":

  Еееее, не, не могеааааа ...........
  ХАААААААААА ХАХАХАААААААААААА

 57. 57 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1336 Весело

  До коментар [#55] от "xalikarans":

  Викаш много е опасно да научат как се сади маслодайна роза и как се бере розов цвят?
  Та това е най-пазената тайна на държавата...
  И всяка международна козметична корпорация тръпне да ни научи тайните......
  Леле, мале, ще се гътна от смях...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 58. 58 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#56] от "αлферац":
  До коментар [#57] от "Кирето":

  Това горе дали е реален човек? Показва признаци на деменция постоянно, чак е плашещо.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 59. 59 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1398 Любопитно

  [quote#55:"xalikarans"]Сирийските бежанци са податлива група и много лесно могат да са проводник на промишлен шпионаж за големите корпорации.[/quote]

  Ъ??? Я пак???

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 60. 60 Профил на Кирето
  Кирето
  Рейтинг: 1336 Разстроено

  До коментар [#58] от "galio":

  По скоро е плашещо, защото наистина е е реален човек/потребител...

  Научих "God Save the Queen".........е, струва си....
 61. 61 Профил на elturco
  elturco
  Рейтинг: 617 Разстроено

  [quote#49:"marsena"]Абе ти като правоверен защо не се задълбочиш във вашите "правоверни" ценности. [/quote]
  Сега да оставим нашите ценности бъди уверена че аз си ги ценя. Обаче ти и твоя съмишленик арменеца алферац със коментарите си прегазвате остновните човешки права като сръвнявате обикновенния избягал от войната сириец със разни джихадисти и тем подобни групировки. Да не забравяме че между тези бежанци има жени, деца. Язък!

 62. 62 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 827 Неутрално

  До коментар [#46] от "Bacillus_Bulgaricus":
  Вени,над 90% от сирийските бежанци СА в съседните арабски държави / Ливан,Йордания,Ирак / и Турция. Богатите арабски държави ДАВАТ милиарди за бежанските лагери. ЕС може и да реагира малко мудно,но България доскоро не беше предоставила никакви конкретни проекти свързани с бежанците,нито пък е поискала нещо от петролните емирства или Саудитците....

 63. 63 Профил на iu
  iu
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Истинските бежанци,които милеят за Сирия са в Турция,близо до родината си.Тези са нелегални емигранти.Когато тази организация започне да се грижи за правата на коренното северноамериканско население-индианците,ще повярвам че тези в България са истински нуждаещи се.

 64. 64 Профил на bluesky1
  bluesky1
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Проблемът трябва да бъде поставен на принципна основа:

  1. Бежанците са жертва на бруталната война в Сирия и подслон, убежище и хуманно отношение е редно и задължително да им се осигури.
  2. Най - голяма част от бежанците се намират в Турция, Йордания и Ливан. Стотици хиляди души. Има и много вътрешни бежанци в самата Сирия.
  3. Редно е, справедливо е, финансовата тежест по осигуряването на храна, подслон, образование и медицинско обслужване на бежанците да бъде поета изцяло на 100 % от страните, които доставят "нелеталните оръжия" и "демократи с бради" в Сирия. Това са Турция, Франция, Англия , САЩ, Саудитска арабия, Катар, Кувейт.....

 65. 65 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 484 Разстроено

  До коментар [#24] от "αлферац":Товарът, който носи един бежански наплив за приемащата страна, не отменя нейната отговорност да защитава и да подпомага бежанците, както и да се отнася към всички хора, независимо от техния статут, с базисно уважение към тяхното достойнство.

  Това е казано по адрес на България колега.Никой не търси отговорност от Турция /може би си прави по-добре дома6ното/
  а от България.Намесването на която и да е друга държава зву4и инфантилно.

  [quote#24:"αлферац"]Факт е че по бежанските лагери в България се чува почти толкова френски и персийски - езици, на които не се води война в момента. Особено не съм чувал сирийците да са с цвят на абаносово дърво[/quote]

  В Сирия се говори поне на 30 езика.Това 4е 4увате посо4ените езици за вас е даста4ен аргумент за да ги при4ислите към несирийци? Не смятам 4е няма и такива в лагерите, но по спокойно моля.
  И за цитататите от корана:
  Без да съм ве6т в религиите мога да ви дам множество цитати от корана потвърждава6ти то4но обратното. Не съм 4ел корана, но бих си направил изводи само в цялостен контекст.
  Християнството е миролубива религия,религия на смирението, но това не попре4и на християните да организират най-големите геноциди в 4ове6ката история.Приемам вси4ки религии нах-ве4е за миролубиви.Хората сме които използваме отделни пасажи, за да си угодим според слу4ая.Нагледен пример ва6ите постинги.Без желание за полемика.

  ne mutlu türküm diyene.
 66. 66 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#10] от "αлферац":

  Норвегия не е в ЕС и няма задължения да съдейства за решаване на вътрешно общностни проблеми.

 67. 67 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Всички, които се имат за големи християни в тоя форум и изливат омразата си и показват явна непоносимост към различните и мюсолманите, да си припомнят първо 10-те заповеди. След това да си спомнят най-важната ценност на християнството - обичай ближния си!

 68. 68 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 672 Любопитно

  До коментар [#67] от "hinhril":

  Това преди или след като препрочетат историята на Балканите от 14-20-ти век?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 69. 69 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#68] от "galio":

  И какво предлагаш - да се превърнем в същото нещо? Да мразим, колим, поробваме и отричаме всичко различно от нас и нашите разбирания?

 70. 70 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#69] от "hinhril":

  Предлагам да направим информиран избор, на база на вече придобит опит.

  Нещо, което и малките деца правят. Преди да им заговорят за толерантност и европейски ценности, разбира се. После започват да се горят по 6 пъти поред на горещия котлон, да се спъват в стъпалата по 10 пъти на ден и прочие.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 71. 71 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#70] от "galio":

  Според теб, какво трябва да гласи националния идеал и коя трябва да е националната ни цел.

 72. 72 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Идеалът на българите е включвал заветите и стремежите за свобода на всички българи, обединени в обща държава; напредък и благоденствие на България и на българите по света.

  Идеалът на българите е да видят България като първостепенна сила в политически и духовен план на Балканите и в Югоизточна Европа - център на стабилност; с респектираща икономическа мощ, определяща висок стандарт на живот и общонационално благоденствие; с престижно духовно присъствие; с естествена гравитация към европейската интеграция; с авторитетни държавници и политически елит; с тачени в света учени и творци; с граждани, достойни да бъдат уважавани навсякъде по света, заради своите добродетели, талант и труд.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 73. 73 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 484 Весело

  До коментар [#49] от "marsena":И понеже си европейка ...За6тото за 6тяло и не6тяло не се надуваме и не пъхаме под носа на други тези свои ценности а си ги изпалняваме кротко и спокойно....
  А да, позоваваме се кам съ6тите "европейски"и хапем когато ни се отнемат или ни се пре4и за на6ите ценности.... за6тото с4итаме 4е т.н. християнски ценности са и об6то4ове6ки... поради това 4е ислямат е последна религия и въплъ6тава в себе си вси4ко позитивно и изклу4ва негативното от преди6ните религи,....поради това "европейските"се приемат и от исляма. Приемам 4е европейците-християни са по-добри в маркетинга...Прили4а ми на това да пие6 кола знаейки, 4е е не6то вредно на въпрос за6то не отиват към арабските страни а към ЕС...
  А бе хора, писаниците на "Хюмън райтс уоч" имат само препоръ4ителен характер а не изпълнителен.Не6то като 4етиво за об6та култура напе4атано от НАРОДНА ПРОСВЕТА.Какво сте задълбали като беларуски трактор.Нека си пи6ат.Ние най добре знаем как да процедираме с бежанците.Много просто:даваме толкова колкото имаме.Ако българското правителство се съобразява с докладите на подобна организация горко ни.

  ne mutlu türküm diyene.
 74. 74 Профил на hinhril
  hinhril
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#72:"galio"]с граждани, достойни да бъдат уважавани навсякъде по света, заради своите добродетели, талант и труд. [/quote]

  И това как кореспондира с призивите да мразим и ненавиждаме съседите си? Какъв добродетел може да е това, да отричаш различния? Спомни си и как Левски си е представял България. Как отхвърлянето на различните от нас, може да бъде вкарано в релсите на мислите на Апостола за европейска република, в която всички народности живеят мирно и тихо?

 75. 75 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 484 Весело

  [quote#55:"xalikarans"].Сирийските бежанци са податлива група и много лесно могат да са проводник на промишлен шпионаж за големите корпорации.[/quote]
  Изкърти фаяанса
  Пмислих си за Америка, но ти си говорел за България -Розово.Понеже сме ги настанили в силноиндустриална зона та и 6те ни крадат технологиите

  ne mutlu türküm diyene.
 76. 76 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1391 Весело

  С тези интервюта се изпълняват проекти, усвояват се средства. Хайде де, не падаме от Марс!

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 77. 77 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  КОй и защо е подписвал Балгария да бъде отговорна "за бежанците" и те да не могат свободно да се придвижват до германия, австрия, финландия, франция, холандия-там,където искат да отидат? Как се казва той? КОстов, кунева, Симеон, Бойко, сергеи? Имена!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 78. 78 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Българите срещу натрапниците от чуждите организации! Не съм виждал българите по-сплотени от доста време! Браво!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 79. 79 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 514 Неутрално

  "Субективна оценка на правдоподобността", "Разочаровани сме"...хайде, сега да си ходите, че да не сте разочаровани. Имигрантите нямали полза от доклада...да бе, да. Имат, защото сега ще искат по-бързо да ги пускат по ЕС. Но ЕС в момент не ги иска.

 80. 80 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#8] от "αлферац":

  Между другото, влизайки в Медина, Мохамед изисква да се унищожат всички езически изображения, с изключение на това на Мария и Иисус. Според исляма Иисус е един от пророците, а в Израел, в църквата на Дева Мария много често има мюсюлмани.

 81. 81 Профил на iu
  iu
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Нещо за замърсяването на местообитанието на канадските индианци от една канадска компания...ако не споменал,да се заема с реалните проблеми на коренните жители на Северна Америка като изчезващ вид.Марш в Америка дегенерат такъв.

 82. 82 Профил на ramboto
  ramboto
  Рейтинг: 229 Неутрално

  България е извоювала правото си да е суверенна държава! А не приют за навлеци от 3-тия свят. Но явно масоните или както там се наричат поредните ни изедници, се уплашиха че геноцида не върви по план-циганите в гетата се развиват бавно, трябва им помощ отвън. И пак удариха на камък, щото арабите са станали още по-кекави от времето на Тервел, и новата им експанзия ще бъде довършена и без армия-само от променливия балкански климат!

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 84. 84 Профил на β And
  β And
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#66] от "hinhril":

  Тънкости, на практика съдейства и то много добре, а по въпроса съдейства с голяма охота.
  Всъщност, след бунтовете в Швеция миналата година ...
  Ние няма да си натресем същото

 85. 85 Профил на β And
  β And
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#65] от "hasanço":

  Колега, ай не са прай.
  Тия ги разправяй в Норвегия, няма какво друго да ти кажа.
  Това е голяма политическа игра.
  Относно езиците - ай не са прай. Но да знаеш, че иранците не са мюсюлмани, вече ги хванахме и ходихме да пием бира. Те като чуха, че местни ги канят някъде, откачиха. Чухме интересни неща за шариата и черните тюрбани от арабски произход, за завладяването на Иран и за конфискацията на кучетата в Техеран като неислямски животни

 86. 86 Профил на β And
  β And
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#80] от "kamenpavlov":

  Има, но отричат смъртта, възкресението и божествения произход на Исус, и Го правят обикновен пророк, което е равно на пълно отричане. На думи могат да вярват в каквото искат. Те и пророк не могат да представят, защото пророците са евреи, от законния син на Авраам и Сара, а не от незаконния, макар и първороден.
  Отричат и троицата, както Свидетелите на Йехова.

  Без тези три елемента мисията на Исус е пълен провал, религията християнство е отречена като езичество, християните са в подчинено положение и са длъжни да плащат джизие и харадж (харч). В Египет с идването на мюсюлманските братя имаше призиви да се възвърнат тия данъци към коптите, но превратът ги осуети. Но ей това ги чака всички християни в Сирия в момента.
  За което ГЪК не се чува по българските либерални медии, вместо това бежанците та бежанците. Днес оркестърът е по всички телевизии.
  Ти Коран чел ли си ? Прочети малко

  http://www.foxnews.com/world/2014/04/29/al-qaeda-linked-jihadists-accused-hanging-victims-on-crosses/

 87. 87 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#86] от "β And":

  А нужно ли е, ако си представител на друга вяра, да вярваш в това, което проповядва друга вяра. Моят коментар беше свързан с омразата въобще към мюсюлмани, които са честни и работливи хора и с това, че религията е използвана от векове основно като политическо и икономическо средство, без оглед на това за коя от всички става дума. Не съм чел нито Корана, нито Библията, нито части от Талмуда - грешка. Знам, че са повлияли (за което съжалявам) на повечето хора по света да се задръстят с предразсъдъци един към друг. Може би трябва наистина да ги прочета, за да се уверя колко са ненужни всъщност. За тази история с Мохамед съм чувал около един курс по ислямско изкуство и тогава професорът, на който между другото вярвам, заяви, че в Корана няма омраза и забрани във вида, в който ги познаваме днес. Тя направи препратка към Хадит - писанията на Мохамед и появата на забрани едва там. В Корана има забрани за изображенията, особено на лица, с оглед на разрастването на исляма и дотогавашната практика на езичните да изобразяват идолите и божествата си. Иначе, ако сложа на кантар ползите и вредите от религията, ще натежат вредите. При нас например Църквата не е била извор на забрани, а на обединение, което ме радва. При католиците има много повече консерватизъм и отлъчване (не само от Църквата, но и от обществото). А за насилието над коптите съм чувал, но е важно винаги да се отбелязва от какви групи се извършва, а да не се казва просто "мюсюлмани".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK