Зураб Беридзе, посланик на Грузия: Русия няма да се спре, ако Западът не отговори категорично

Зураб Беридзе - извънреден и пълномощен посланик на Грузия в България

© Георги Кожухаров

Зураб Беридзе - извънреден и пълномощен посланик на Грузия в БългарияУкраинската криза продължава и вече беше определена от мнозина като най-сериозното политическо противопоставяне между Изтока и Запада след края на Студената война. Анексирането на Крим от Русия предизвика острото безпокойство на редица държави – от Прибалтика до Молдова, а НАТО увеличи присъствието си в Източна Европа. В този контекст потърсихме позицията на посланика на Грузия в София. Н.пр. Зураб Беридзе е в България от началото на март тази година. Преди това е бил посланик със специални пълномощия, посланик в Румъния и Молдова и е заемал различни постове в грузинското външно министерство.


Грузия е единствената страна сред бившите съветски републики в Кавказ, която следва проевропейски курс. Настоящата криза може ли да промени това?


- Не. Ние се надяваме, че случилото се в Крим и случващото се в Украйна само ще ускорят сближаването на Грузия с Европа и евроатлантическата ни интеграция.
Т.е. настоящата криза връща на дневен ред въпроса за евентуалното присъединяване на Грузия към НАТО.


- Да, разбира се. Ние гледаме на срещата на върха на НАТО, която ще се състои на 4 и 5 септември т.г. в Уелс, като на точния момент, в който трябва да се отбележи напредъкът на Грузия и да се предприеме следващата конкретна стъпка, а именно да бъде приет План на действие за членство в НАТО (Membership Action Plan, MAP).


Не се ли страхувате, че тази конкретна стъпка ще влоши отношенията ви с Русия?


- Не. Придвижвайки се на това съществено ново ниво, ние сме готови да продължим търпеливо постепенния процес на всестранни реформи. Добре разбираме, че когато започнем този процес, през следващите години Грузия ще трябва да предприеме продължителни реформи и ще претърпи трансформация, подлежаща на верификация, преди да достигне стандартите и изискванията за членство. Но вярваме, че ако НАТО ни предложи План на действие за членство, това ще бъде силен и ясен сигнал, включително към Русия, че независимо от всякакъв външен натиск, присъединяването на Грузия към алианса е необратимо.


Грузия се опитва да нормализира отношенията си с Русия и ние последователно се стараем да следваме една политика на конструктивна деескалация, да изградим доверие и да изследваме зоните на общи интереси в икономическата и хуманитарната области. Но в същото време не правим компромиси с фундаментални принципи като териториалната цялостност и суверенитет и с избора си на външна политика.


Кои международни фактори имат в момента влияние върху грузинско-руските отношения?


- Най-важните ни партньори са Европейският съюз и САЩ.


Вследствие на кризата в Украйна НАТО засилва присъствието си в Източна Европа. Това кара ли ви да се чувствате по-сигурни?


- Да, разбира се. Ние имаме отлични взаимоотношения с НАТО и САЩ и тяхната подкрепа за териториалния интегритет на Грузия е много важна за нас.


Може ли по примера на Украйна Грузия да поиска засилено военно сътрудничество с НАТО?


- Ние вече участваме в мисията на НАТО в Афганистан ИСАФ (Международни стабилизиращи сили в Афганистан, ISAF) с 1600 грузински бойци. Това прави Грузия най-големият участник в ИСАФ сред страните, които не са членки на алианса. Ние ще останем в Афганистан и след края на ИСАФ, за да помогнем с нашия опит за създаването на стабилни институции там. Освен това, грузински части ще бъдат на разположение на Силите за бързо реагиране (NATOResponseForce, NRF) на НАТО от 2015 г. Така че взаимоотношенията ни с НАТО са много добри.


Смятате ли, че след случилото се с Украйна ЕС би трябвало да ускори процесите за сближаване с Грузия и Молдова?


- Да, разбира се. Ние искаме да спрем експанзията на Русия и това е един от начините. Точно затова е много важно да подпишем споразумението за асоцииране с Европейския съюз преди юли. Първоначално това щеше да се случи през август, но сега ЕС реши да изтегли подписването и ние сме доволни от този факт.


И нека го кажа ясно: Грузия не признава кримския референдум, това, което се случи там, е неприемливо. Нашето правителство и парламент публикуваха официални становища, в които подкрепят изцяло независимостта и териториалната цялостност на Украйна.


Доколко Грузия е обвързана с руския пазар?


- Разбира се, с Русия развиваме търговско-икономическите си отношения: нашето вино, минерална вода и други продукти се изнасят за руския пазар. Но ние не сме зависими само от един пазар, само от една страна, а и най-големият ни търговски партньор е Турция. За 2013 г. търговският оборот на Грузия с Турция е 14.2%. Вторият ни най-важен партньор е Азербайджан с 12.5%, на трето място е Украйна със 7.4% и чак на четвърто място е Русия със 7.2%, следвана от Китай, Германия, Армения, САЩ и България.


След парафирането на споразумението за асоцииране с ЕС през ноември усеща ли Грузия засилен натиск от страна на Русия – например, има ли някакви икономически санкции?


- Засега не става дума за икономически санкции, но натискът съществува.


В контекста на случилото се с Крим Молдова изрази опасения, че Русия може да анексира Приднестровието. Смятате ли, че днес има опасност Москва да поиска да присъедини и Абхазия и Южна Осетия?


- Както знаете, тези две области – 20% от нашата територия – вече са окупирани от Русия отпреди шест години. За съжаление, тогава нямаше силна реакция от страна на Запада. Сега след Украйна сме свидетели на сериозен отговор от страна както на НАТО, така и на САЩ и на Европейския съюз и това е много важно за нас, тъй като уроците от Грузия трябва да бъдат научени. А в светлината на сегашните събития аз не вярвам, че Русия ще се спре, ако западните страни не отговорят по достатъчно категоричен начин. Трябва да се покаже на Русия, че не е нормално в 21 век да се случват такива неща – да се окупират територии след незаконни референдуми.


Призовавате ЕС и САЩ за по-остра реакция срещу Русия. Каква по-точно?


- Европейските страни трябва да измислят каква да е тази реакция. Те имат интереси в търговските си взаимоотношения с Русия, ясно е, че затова има различни гласове и мнения относно икономическите санкции, но важното е да се спре руската агресия. Защото това в Крим без съмнение е агресия. Как да стане това – чрез общи решения на цивилизования свят.


Миналия месец бяха продължени разговорите за укрепване на енергийните връзки между ЕС и Грузия. На какъв етап е това сближаване и очакват ли се скоро конкретни ползи за двете страни?


- Работим много усилено по това сътрудничество, което е много важно за нас. Знаете, че в миналото Грузия беше изцяло зависима от руския газ. След диверсификацията, която осъществихме през последните шест години, днес имаме и други източници – основно Азербайджан, който е наш стратегически партньор – и вече не сме енергийно зависими от Русия.


За Европа също е много важно да има алтернатива на руския газ, защото виждаме, че да си зависим от една-единствена страна е много неприятно. В този контекст, като се има предвид, че Грузия е транзитна страна и се намира точно на пътя между Европа и Азия, то тя е с голям транзитен потенциал и се явява ключов партньор на Европа в географски и стратегически аспект. Експертите работят по много идеи, но както знаете, това е скъпоструващ процес, така че не може да се осъществи още днес или утре. Но смятам, че Европейският съюз се отнася много сериозно към този въпрос, така че ще очакваме развитие.


В светлината на случващото се през последните седмици в Източна Украйна очаквате ли изблик на сепаратистки настроения в Грузия или други страни от бившия СССР?


Не, не смятам, че има такава опасност.


Очаквахте ли по-решителна, по-единна позиция от българските политици за случващото се в Крим?


- Аз съм нов посланик в София. На 15 април си връчих акредитивните писма на президента на Република България, така че все още се запознавам със страната, влизам в контакт с представители на правителството, парламента и други държавни организации. Трябва да отбележа, че все още не съм се срещал с представители на опозицията, така че засега ми е трудно да коментирам такива въпроси.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz3bupetar
  lz3bupetar
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Г-не, коя е Европа. Ние в България сме под европеско робство. Заплата от 170 евро , и ще ми говорят за справедливост. Всеки ден има самоубиства. кражни от банки, и ,,, !!!!.

 2. 2 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Не ги ли спрете сега, чакайте ги на брега на Атлантика- Франко

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 3. 3 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1233 Любопитно

  [quote#1:"lz3bupetar"]Заплата от 170 евро[/quote]

  Че отвори си частна фирма или иди да работиш в ЕС за повече пари?

 4. 4 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 439 Неутрално

  [quote#1:"lz3bupetar"]Ние в България сме под европеско робство. Заплата от 170 евро , и ще ми говорят за справедливост.[/quote]
  Ами толкова им се откъсва от сърцето на българските предприемачи. За същата работа немските плащат в пъти повече. Е, не че всички от тях могат да си позволят вили в Гърция.
  Там ти отиват паричките байно. За лукса на назначените предприемачи. А защото са назначени, са и калпави и производство не ги интересува. Най-вече ги интересува рентиерство и продажбата на българската независимост главно на Русия.

 5. 5 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3328 Неутрално

  [quote#3:"dobrich"]Че отвори си частна фирма или иди да работиш в ЕС за повече пари?[/quote]
  Не си го разбрал.
  Другарят Трол ти говори за Европейско Робство.
  Има предвид,че в НЕЕВРОПЕЙСКИТЕ ДЪРЖАВИ,като СЕВЕРНА КОРЕЯ,Китай,СРЕДНОАЗИАТСКИТЕ ексСъветски СУЛТАНАТИ ще живее СВОБОДНИ И ОХОЛНО,ха-хаааааа......

 6. 6 Профил на Put in, put out
  Put in, put out
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz3bupetar":

  Абе, струва ми се има доста справедливост. Като гледам нивото на грамотност 170 евро са си направо много... Решил си да си продаваш времето на друг, добре. И това не си направил като хората обаче... Кой ти е виновен?

 7. 7 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Произведете още един Сталин, за да оправи руснаците.

 8. 8 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  "която следва проевропейски курс"
  Проевропейски курс на азиатска държава. И от следването на този курс е по-бедна от страни като: Албания, Намибия и мн други.
  И най-важното, по-бедна е от страни сателити на Русия като: Туркменистан, Казахстан и Беларус

 9. 9 Профил на lz3bupetar
  lz3bupetar
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#3] от "dobrich":

  Да, имах частна фирма ,но поради рекетъорсвото на държавата се отказах. Работих в средна Европа, . Плащат добре , но предпочитам България. Тук съм се родил ,,, !!!!!

 10. 10 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Във всеки въпрос фигурира Русия. Няма нито един въпрос от рода: В какво точно се изразява ползата за Грузия близостта й с ЕС и САЩ?

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2702 Неутрално

  Народа е казал:Не питай старило,а питай патило! Грузинците изпатиха много от руснаците и трябва да се вслушаме.

 12. 12 Профил на wwwto4kacom
  wwwto4kacom
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#11] от "hodounski":
  и руснаците си изпатиха много от грузинците - Сталин

 13. 13 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Не разбирам защо е нужно да се публикува мнението на посланник от незначителна държава. Какво се очаква да научат българите от него?
  Та грузинците са мизерници дори според българските стандарти. Доходите на глава от населението им са ТРИ пъти по-ниски отколкото на българите.

 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2702 Весело

  До коментар [#12] от "4uk4a":

  ++++++

 15. 15 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#13:"dissident"]Не разбирам защо е нужно да се публикува мнението на посланник от незначителна държава. Какво се очаква да научат българите от него?
  Та грузинците са мизерници дори според българските стандарти. Доходите на глава от населението им са ТРИ пъти по-ниски отколкото на българите. [/quote]

  Ами просто стоят на пътя на азъирбеджанския газ за нас.

 16. 16 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#9] от "lz3bupetar":
  [quote#9:"lz3bupetar"]Работих в средна Европа, . Плащат добре , но предпочитам България. Тук съм се родил ,,, !!!!! [/quote]
  И какво искаш още да ти сервират от ЕС?! Що?!?! Щото ти не си искал да работиш на друго место освен в България.
  Това са капризи...
  В живота няма такова нещо - всичко се заплаща - рано или късно!

  The best way out is always through Robert Frost
 17. 17 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#13] от "dissident":
  [quote#13:"dissident"]Не разбирам защо е нужно да се публикува мнението на посланник от незначителна държава. Какво се очаква да научат българите от него? [/quote]
  По твоята логика гласът на България никога и никъде не трябва да се чува.
  Защото в планетален мащаб на всеки 1000 (хиляда) души от планетата само 1 (един) е българин!
  Направи сметка!

  The best way out is always through Robert Frost
 18. 18 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#17] от "Realistka":

  България ТРЯБВА да надига глас, когато става дума за български интереси, но не мисля че някой ще слуша българин за да се поучи от нещо.
  Ако трябва да се слуша мнение на някого, който е против Русия, не е ли по-добре да е поляк, чех или унгарец? Полша и Чехия не само че успяха но просперират. Грузинците мизерстват.

 19. 19 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 754 Любопитно

  А днес Русия започна голямо военно учение близо до границата с Прибалтика.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 20. 20 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#18] от "dissident":

  Ти си толкова дисидент, колкото аз съм балерина. Така че много рядко чета твое мнение...това са щампи известни още от времето на бай Тошо - правешкият гений!!

  The best way out is always through Robert Frost
 21. 21 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#19] от "magen_enoshi":
  [quote#19:"magen_enoshi"]А днес Русия започна голямо военно учение близо до границата с Прибалтика. [/quote]
  Това е единственият изход за Путин. Да обяснява с външна опасност мизерията на руския народ. Гледайте руския Первый канал и ще размерете колко съм права!


  The best way out is always through Robert Frost
 22. 22 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Ясно стана по колко плащат на троловете: 170 евро. Чак да му стане жал на човек.

 23. 23 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 754 Весело

  [quote#21:"Realistka"] Гледайте руския Первый канал и ще размерете колко съм права! [/quote]
  Тука имаме 5-6 руски канала (може би поради големия брой бивши руски граждани), ама аз не си губя времето с тях Има къде по-добри канали за гледане.

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 24. 24 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Разбирам Ви!
  Ако аз препоръчвам този канал, то е защото предаванията в "Пусть говорят" например са на живо и може да видите автентична руска действителност. И за да не мислят някои (Вие не, но други участници), че аз изопачавам нещата.

  The best way out is always through Robert Frost
 25. 25 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz3bupetar":

  Ми толко си можеш, щом взимаш само 170 евро.

  chavo64
 26. 26 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Грузинците като жертви на скорощна руска инвазия знаят най добре. Хубаво е да ги чуем внимателно.

  chavo64
 27. 27 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 529 Неутрално

  значи няма да се спре, западът не може да бъде категоричен.

 28. 28 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2426 Весело

  До коментар [#21] от "Realistka":


  До коментар [#23] от "magen_enoshi":

  Опитвам се да гледам най-вече новините по руските канали,но все по налагащият се комунистически пропаганден "стил",предизвиква кошмарни спомени у мен и позиви за повръщане!

 29. 29 Профил на Piroman
  Piroman
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz3bupetar":

  Ми отивай под руско .... аз лично на такива като теб и 5 евро не бих дал!

  "Няма алтернатива: или всеобща емиграция, или революция в най-кървав вид, защото тези хора не заслужават милост". Александър Морфов
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на koydae
  koydae
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#16] от "Realistka":

  И аз искам да си работя в наше село с голема заплата - да ми направят фабрика и да ме назначат на щат - може личен състав, или ТРЗ.

 32. 32 Профил на jj1
  jj1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#10:"dissident"]Във всеки въпрос фигурира Русия. Няма нито един въпрос от рода: В какво точно се изразява ползата за Грузия близостта й с ЕС и САЩ? [/quote]

  ами ползата е, че бидейки със ЕС се пазиш от Русия...оп, пак Русия...защо ли никой не се пази от Испания, Дания или Ирландия? защото не са агресори и не желаят да завладяват независими държави като Грузия и Украйна?

 33. 33 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz3bupetar":

  Заплатите ви са 170 евро защото изцяло сте зависими енергийно от Русия. Парите отиват да си плащате газа, бензина и ядреното гориво. И индустрията не може да се развива при подобно състояние на енергетиката.

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7386 Неутрално

  Интересно, защо никой от българските младежи не отива да учи и работи в Русия.Защото тука като чета някои майки и татковци,душа дават за Русия,пък не пращат там децата си.

 35. 35 Профил на v_vendeta
  v_vendeta
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Нито са в НАТО, нито в ЕС (все още), а твърдата позиция и ясно говорене на този този дипломат са в състояние да засрамят много безродници, работещи на жълтите павета.

  Време е паветата и червените кхмери да си сменят местата!
  О, прекрасен полет!

  the more we learn, the more we die...
 36. 36 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#19] от "magen_enoshi":
  А току що от СиеНеН съобщиха, че САЩ преустановяват поръчките за руски ракетни двигатели, извеждащи техните летателни апарати в космоса. Още едно приходно перо на Путин е отрязано...
  Колко ли загуби само днес Русия? От една страна безмислено дрънкане на оръжие в Прибалтика, което от икономическа гл. точка е прахосване на пари, а от друга изгуби още един пазар...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 37. 37 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#34] от "rosiraycheva50._":
  Комунистическо лицемерие!...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 38. 38 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  [quote#2:"шапчица за РБ"]Не ги ли спрете сега, чакайте ги на брега на Атлантика[/quote]

  Те затова насъскаха Хилер да ги удари през 41 година. Ако Сталин беше ударил, след три месеца щяха да си мият краката в Атлантическия океан.

 39. 39 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  Интересно: Путин продължи "операция "Буря"". След края на се се сере...

 40. 40 Профил на tims
  tims
  Рейтинг: 387 Неутрално

  На всички, които пишат опростенчески и негативни коментари за Грузия и нейните отношения с НАТО, САЩ, ЕС и Русия, препоръчвам да прочетат малко история и да се отнасят с повече уважение към този народ, оцелял и съхранил националното си достойнство, християнска идентичност и търсещ достойни начини за съхраняване на територията на страната си.

 41. 41 Профил на america1332002
  america1332002
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#9] от "lz3bupetar":
  иди да умреш някъде другаде, в мъртвите сибирски полета например.

 42. 42 Профил на adibo
  adibo
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Господина е поредната кукла, която изпълнява роля в бедна европровинция. Мнението му и вижданията му нямат абсолютно никакво значение, освен пропагандното, разбира се.

 43. 43 Профил на northatlantic
  northatlantic
  Рейтинг: 640 Неутрално

  [quote#13:"dissident"]Не разбирам защо е нужно да се публикува мнението на посланник от незначителна държава. Какво се очаква да научат българите от него? [/quote]

  Така е, тавариш. От утре само интервюта с руския посланик!

 44. 44 Профил на northatlantic
  northatlantic
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#35] от "v_vendeta":

  Може би не сме видяли още всичките "екстри" на руското влияние, затова толкова много хора из БГ въздишат по тях. А от съседите им няма държава, която да ги обича...Даже и Лукашенко вече вдигна ръце от тях. Защо ли?

 45. 45 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#1:"lz3bupetar"]Ние в България сме под европеско робство. Заплата от 170 евро , и ще ми говорят за справедливост[/quote]

  Само толкова ли плащат за тролене от "Позитано" ?! А иначе в България отдавна има прилични заплати - но, само за реален труд и квалификация. Измислените дипломи от измислените университети - не вървят. И тук и в Европа, никой не плаща за документи без покритие !

 46. 46 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#9:"lz3bupetar"]Да, имах частна фирма ,но поради рекетъорсвото на държавата се отказах. [/quote]

  Е, как те рекетира държавата (?) - 10% данък печалба, 10 % данък върху личните доходи, ограничение върху максималния размер на здравните вноски и т. н. Какво искаш - да няма данъци ? А кой ще ти учи децата , кой ще ти чисти боклуците и т. н.?

 47. 47 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  До коментар [#40] от "tims":


  [quote#40:"tims"]На всички, които пишат опростенчески и негативни коментари за Грузия и нейните отношения с НАТО, САЩ, ЕС и Русия, препоръчвам да прочетат малко история и да се отнасят с повече уважение към този народ, оцелял и съхранил националното си достойнство, християнска идентичност и търсещ достойни начини за съхраняване на територията на страната си. [/quote]Само да ти добавя,че Грузия е една от най-старите християнски държави в света.А Путин,дето е бивш кагебист(атеист) тръгнал да ги учи и тях на православен морал,след като русия приема християнството към половин хилядолетие по-късно..

 48. 48 Профил на ne
  ne
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#13] от "dissident":
  Отговорът е прост - трябва да се формира обществено мнение, така, че няма значение кой, трябва да върви материала "Министърът на външните работи на Швеция, един от архитектите на Източната политика на Европейския съюз, Карл Билд смята православието за главната заплаха за западната цивилизация".

 49. 49 Профил на ne
  ne
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#13] от "dissident":
  Неприятното е, че и нашите медии се включват в този хор.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Посланника иде да рече ,че няма никакво съмнение,че за 100 г втори път Руският Флаг ще се вее над Райхстага
  (Да не забравяме и ,че първият път Руснаците докараха Фюрера До САМОУБИЙСТВО!!!

 52. 52 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3651 Неутрално

  [quote#9:"lz3bupetar"]Тук съм се родил ,,, !!!!![/quote]
  Като гледам как пишеш много се съмнявам!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 53. 53 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3651 Гневно

  До коментар [#13] от "dissident":
  Такова ксенофобско и надуто мнение е доказателство за ненормалната логика на личности защитаващи гресивната и асимилаторска политика на Русия.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK