Венелин Петков, БиТиВи: Аз съм журналист. Не ме интересува дали политиците или заинтересовани лица се сърдят

Венелин Петков, БиТиВи: Аз съм журналист. Не ме интересува дали политиците или заинтересовани лица се сърдят

© Анелия НиколоваСлед напускането на БиТиВи на директора "Новини и актуални предавания" Люба Ризова, която заемаше позицията от създаването на частната медиа до февруари тази година, постът беше поет от Венелин Петков. Той работи в телевизията от старта на новините й като репортер, водещ на емисии и продуцент на "БиТиВи документите". "Дневник" разговаря с него за правенето на новини, заемането на позиция и медийната среда в България.


"Журналистика в БиТиВи ще бъде без натиск, цензура и автоцензура". Това казахте преди около месец на представяне пред рекламната общност. Какъв натиск е имало в БиТиВи и какво се промени откакто поехте новините?


- Предпочитам да не дискутирам това. Ако започна да влизам в детайли, това означава влизане в един обяснителен режим, който е непродуктивен и няма да помогне и за работата на колегите.
Но няма нужда да се правим, че не се е случило неотразянането на протеста на "Орлов мост", например.


Имате предвид зеления протест през лятото на 2012 година?


- Да. Според БиТиВи новините той не съществуваше, поне в първия ден, когато беше блокирано кръстовището и няколко хиляди души излязоха да протестират срещу поправките в Закона за горите. Това за никого не е тайна.


Но тогава извън социалните мрежи не се говореше за това...


- Това, както не беше тайна за колегите в други медии, не остана тайна и за активните млади хора с гражданска позиция, които следят новините не като пасивни получатели, а като активни граждани с позиция по най-важните политически, икономически, социални казуси в България. За мое съжаление и за съжаление на колегите, които продължават да работят тук, това отблъсна аудитория от тази част на населението - активни, млади хора, с гражданска позиция, по важни ключови за страната теми.


След близо 14 години работа в БиТиВи всички знаем как аудитория се печели буквално човек по човек. В момента продължаваме да изживяваме последствията от тази имиджова криза.


С работатата си до тук през последните два месеца и с всичко, което искам да направя се стремя отново да покажа на тази аудитория - човек по човек, група по група, че БиТиВи Новините заслужават доверието й.


В такава ситуация журналистите в медиата не носят ли също отговорност като остават мълчаливи, не реагират и как се променя това, ако хората са се научили на автоцензура?


- Много трудно. В един пазар, който е изключително затворен, изключително малък, в който присъстват много малко канали, на които можеш да разчиташ, че биха те наели - в такава среда научаването на автоцензура не е кой знае колко трудно.


Отучването от друга страна е доста трудно. Ако в продължение на години ти е бил насаждан страх, че ще останеш на улицата, че няма кой да гледа децата ти и че ако се махнеш , има кой веднага да заеме мястото ти - преодоляването на този основен, изначален, човешки страх е трудно и отнема време. Не става за няколко седмици, нито дори за няколко месеца. Това е процес. Той е валиден не само за нашата професия, той е валиден за цялото общество. Нашата професия може би е най-видимата част от обществото и най-видимата за цялото общество.


Точно затова журналистите носим повече отговорност, защото информираме обществото… Натискът може да е икономически и политически, за преодоляването на какъв натиск най-често говорим в новините?


- Политическият и икономическият натиск в България, особено за хората, които са в процесите - ние знаем, че това са двете страни на една и съща монета. Много е трудно човек да направи разлика между икономика и политика, защото в общество като нашето разликата между икономически и политически кръгове/субекти често не съществува. Тя е само фиктивна. Това важи и за натиска.


Ако по политическа линия някой е искал да бъде отразено събитие или процес или да не бъде отразено по определен начин - не е трудно човек, задълбавайки да стигне до някакви икономически интереси, свързани с конкретната политическа структура и политическа личност.


Има ли механизъм - ако пробивът през мениджмънта може да бъде спрян (той най-често е по този начин, макар и инструментите да са различни) - тогава да преминава през самите журналисти и как медиата се предпазва от това. Защото журналистът може да предложи тема, отразява обект, пита определени хора - такава по-финна форма на влияние?


- В журналистиката има професионални стандарти - те са международни, част от тях са писани, други - неписани. Тези стандарти предполагат определен процес на работа, на вземане на решения и структура, в която решенията се вземат и изпълняват. Не може един репортер да прави нещо на своя глава - той има редактор, има директор на новини, а над него - изпълнителен директор. Структурата не съществува, за да бъде налагана цензура, а за да бъде гарантирано, че в новините ще бъдат вземани обективни решения, които надхвърлят гледната точка на конкретния репортер. И това е професионален стандарт. Тъжното е когато такава структура се използва за решения, които не съответстват на професионалните журналистически стандарти.


Като директор аз спазвам тази професионална схема, на която съм обучен. Тя гарантира обективност и включване във всяка тема на всички гледни точки, на всички засегнати страни, на всички позиции.


Това е мото на БиТиВи новините отдавна. Как тогава телевизията може да си позволи да заеме, да има позиция и да покаже кое е напр. законно-незаконно. Дори и да покажеш всички гледни точки може би за част от аудиторията не е лесно да направи преценка...


- Позицията трябва да се свежда до обективността в представянето на информацията. Ние не можем да си позволим да заемем позиция по една или друга тема, защото така изключваме позицията, която не съвпада с нашата. Напротив нашата цел е обективно отразяване на процесите и търсенето на обективната истина.


Това е и моята позиция като журналист, и позицията на нашата редакция.


Освен това аз искам нашата работа като журналисти да не бъде следването на дневния ред на политическата и икономическата система, какъвто и да е той. Смятам, че нашата работа като журналисти е ние да диктуваме дневния ред, показвайки недъзи в процеса на активно търсене на истината. Защото понякога истината остава скрита, ако журналистът или редакцията не си направи труда активно да я търси и се пуска само по дневния ред на една или друга институция или група.


Ние всички, както в БиТиВи, така и в гилдията, трябва повече да търсим активно истината, без непременно да се съобразяваме с дневния ред на институциите.


Тогава в публицистичните предавания няма ли място за позиция, ако в новините показвате това, което се случва. Например в казуса със зеления протест на "Орлов мост" - едното е отразяването, другото е кой е прав и кой не, къде е вината на държавата...


- Ако се върнем на казуса "Орлов мост" напр. неотразяването на този процес и позицията на тези хора на практика означава заемане на позиция. Също така, ако хипотетично продължим тази теза - отразяването единствено на гледната точка на протестиращите и непоказване на останалото, също е заемане на позиция и това е небалансирано отразяване на темата.


Ако се върнем на масовите протести през миналата година - ако показвахме само тези протести, на практика заемахме страна. Но ние показахме и позицията на тези, които не подкрепят протестите, показахме и опитите за манипулация от политически сили, които се опитаха да яхнат т.нар. контрапротест и да го организират, създавайки изкуствено напрежение между две групи в обществото. Това беше отразяване на целия процес. Ако се бяхме концентрирали само върху протеста в центъра на София, това също е заемане на позиция, което е недопустимо от гледна точка на това, което искам да правим.

Венелин Петков, БиТиВи: Аз съм журналист. Не ме интересува дали политиците или заинтересовани лица се сърдят

© Анелия Николова


Висша форма през нещата, които показваш без да спестяваш, твоят зрител да се ориентира сам кое е правилно и кое не...


- Ние сме национална политематична телевизия. Нямаме право с политиката си по една или друга причина или по един или друг начин да изключваме гледните точки на обществото, които може според наша хипотетична позиция да не съвпадат с нея…


Добре да вземем напр. кампанията ви "Да изчистим България" - често я атакуват, че е просто имиджова, но тя е и един вид позиция на медиата за средата - може би не засяга политически/икономически интереси и е по-лесно. Каква е всъщност аудиторията на БиТиВи новините?


- Огромна, средно над 1 млн. зрители гледат централната емисия на bTV Новините.


Ето, затова това е супер отговорно. Ако толкова хора гледат новините. А в България част от проблема, заради медийнита среда е, че много хора не могат да се ориентират и да имат позиция...


- Понякога е полезно всеки да се дръпне и да си даде сметка, че БиТиВи новините се гледат от цялото българско общество, включително от хора, с които нямаме никакъв пряк контакт. Но това, което показваме, то влияе по един или друг начин на всички, които ни гледат…


Затова казвам, че е голяма отговорност и заемането на позиция е важно...


- Ако се върнем на "Да изчистим България" - да това е позиция. В тази кампания има място за много журналистическа работа. Изчистването на България за един ден или година - в това се вписва не просто излизането на еднодневно почистване пред блока, в парка... В тази тема влизат всички беззакония, които се извършват ежедневно, в нея е безхаберието на институциите, на които не им се занимава да санкционират нарушители, изхвърлящи боклуци. Тук е жестоката корупция на всички нива при неползване на сметища, изхвърляне на боклук...


Искам да развием кампанията в тази посока - журналистически разследвания и реакция. Напр. защо една фирма изхвърля боклуците си в реката, защо няма почистващи инсталации, кой го е позволил, кой допуска...Това е част от проблема и кампанията. "Да изчистим България" е част от обществено значим процес.


Тя се възприема като твърде имиджова в момента...


- Лесно е да се ограничим само с ПР. Но идеята не е да дадем възможност на компании или институции да покажат, че се грижат за природата, да организират служителите си да направят оборка, да си направят реклама…Не, нещата са по-дълбоки.


Споменахте за журналистически стандарти, за съжаление според мен не остана много журналистика в журналистиката в България и трябва да се гради наново. Каква е вашата оценка за медийната среда?


- Не искам да давам оценки. За съжаление ги дават външни организации и България изпадна още по-надолу в класацията на "Репортери без граници". Това е достатъчно показателно за ситуацията.

Венелин Петков, БиТиВи: Аз съм журналист. Не ме интересува дали политиците или заинтересовани лица се сърдят

© Анелия Николова


Може ли да се върне доверието и как?


- Както казах зрители, читатели се печелят буквално един по един. Особено в малко общество като нашето. В среда и пазар, като нашите, в които не можем да надхвърлим 7 милиона жители, от които активната аудитория е наполовина, зрители се печелят, повтарям, един по един. Но се губят масово. Ако това важи за една медиа, важи и за журналистиката като цяло.


Спечеленото от гилдията доверие може да бъде загубено заради поведението на малка група журналисти или група медии. Те могат да отблъснат цялото общество или големи групи от него в рамките на броени месеци, понякога и седмици.


След това връщането е процес, който ще повтори началния - човек по човек, група по група. След като ние като гилдия сме си позволили да загубим доверието на нашите зрители и читатели - сега ще трябва да си понесем наказанието и да го завоюваме обратно. И това ще отнеме време. Не няколко месеца.


Показател, че вървим в правилната посока би било, ако в годишната класация на "Репортери без граници", от 100-но място се изкачим чуствително нагоре. Не говоря за 95.


Три правила в журналистиката, които са като закони за вас лично и като репортери, и сега като директор на новините?


- Не искам да звучи като клише, защото е слоган, но "всички гледни точки". Второ, но не по значимост - обективност и сверяване на информацията от повече от два независими източника, това е много важно в среда като нашата.


Трето, рядко се споменава - доверие в репортерите. Аз имам доверие на репортерите в екипа си и в техния професионализъм, в това че спазват ключовите правила в професията.


Един от начините, по които можеш да упражняваш натиск, е да нямаш доверие в репортерите си и да им казваш централно от нюзрума по телефона или по други начини какво се случва на събитието на което са, което е абсурдно. Защо тогава ги наемаме?


А репортерите ни са страхотни и са основата, на която се гради журналистиката.

Венелин Петков по време на представяне пред рекламната общост

© Велко Ангелов, Капитал

Венелин Петков по време на представяне пред рекламната общост


Какво промени могат да очакват зрителите в новините и предаванията и в по дългосрочен план?


- Това е процес. Това, което се случва е началото. Ще отнеме месеци. Мисля, че се забелязва. Залагам на репортерите - те ще имат възможността да се занимават с професията си - да правят разследвания, да задълбават в теми, за които е необходимо време, ресурс, но които ще доведат до резултат. Последните няколко седмици показват, че работим в тази посока. Например разследването на Стоян Георгиев за офшорните фирми зад проекта за строеж в Карадере - то беше по негова идея.


Идеите идват от репортерите. Не е нищо странно, просто в нашата среда като че ли е позабравена класическа практика в журналистиката.


Другият видим процес е обновяването на редакцията - разчитам на млади хора, които искат да бъдат журналисти.


От началото ли ги учите?


- Да. Учим ги и от началото - имаме дългогодишна стажантска програма. Около една трета от работещите тук са хора, които сме отгледали така.


Как реагират политиците на промените, на това, което правите ? Получавате ли недоволни смс-и?


- Не съм получавал смс и обаждания от никого. На непознати номера не вдигам. Ако някой има възражение, може да изпрати искане за право на отговор - има много такива писма, разглеждаме ги с юристите и когато има основание, предоставяме такова по закон.


Много често - имаме искане, защото съответният политик иска просто да си направи ПР на гърба на най-гледаната телевизия.


Това че някой ще се разсърди на мен или БиТиВи, не ме интересува. Работата ми е не да ставам приятел с политици или други заинтересовани лица, а да бъда журналист.


Не бяхме между поканените медии на реденето на листите на ДПС. Дали това е показателно за отношението на ДПС - не искам да тълкувам. Ако някой не желае да допуска БиТиВи или да я наказва, не ме притеснява.


Документалните филми и поредицата "БиТиВи документите" са сред проектите, за които може да се каже, че сте лично пристрастен. Каква е реакцията на аудоторията и какво ново готвите?


- Нашата практика от последните 2 сезона показва, че документални филми на болезнени за обществото теми, особено от най-новата ни история, бележат пик в гледаемостта независимо каква е конкуренцията по другите канали. "Македония – последният проект на Коминтерна" и "Следите на парите" - независимо че не са игрални сериали, и бяха създадени за кратко време с малки екипи, предизвикаха бум.


Една от причините е, че са на теми, към които има страхотен интерес и от по-възрастната, и от по-младата аудитория. "Песента на Валя" - ако другите са на противоречиви, той е на една от малкото теми,за които имаме основание да се гордеем и които не разделят обществото. Също имаше страхотна гледаемост.


Българското общество има все по-малко пресечни точки между поколенията - места, виртуални или реални, в които хората над 50 и 60 да се срещнат и да водят дебати с поколението под 30 години...Това, което забелязах като феномен в документалните ни филми е, че те стават една от малкото такива пресечни точки, които обединяват тези различни по интересите си аудитории. Тези три филма събраха пред телевизорите хора и от възрастната, и от много младата аудотория, които по своята нагласа и нямат общо... Продължават да се гледат и на сайта.


Какво показват данните за гледаемостта на късните новини, които преместихте и сега между 19:45 и 23:30 няма новини по БиТиВи?


- Този период е дълъг, ако искаш да имаш програма, която да е наситена с новини. Но е нормален, от гледна точка на това, че сме политематична телевизия и трябва да има правилен баланс. До преди това имахме централна емисия и само 2 часа по-късно – късна, 95% същата като ранната.


Не я ли гледат ли различни хора


- Аудиториите в известна степен се припокриваха. Голяма част от аудоторията на късната (22 часа) не си ляга преди порлунощ - и в 23:30 е добро време. Гледат се от по-млада, с по-активен начин на живот. Емисията ще има сериозно развитие - визуално различна и с друго съдържание.


Преди 15 години, в едно интервю за "Капитал", по времето когато работехте в CNN ми казахте, че в България трудно получаваш шанс - променила ли се е сега гледната ви точка?


- В България продължаваш да получаваш шанс много, много трудно. Правил съм всичко, което е възможно, за да променя това - да давам шанс на хора, които са го потърсили и са показали, че го заслужават.


Стартирахме стажантска програма, която съм писал аз. Тя е отворена за всички студенти - да получат шанс. Базирана е на опита ми като стажант в CNN. Включено е всичко, което съм видял там. Щастлив съм, че тази програма работи. Много репортери в БТВ, а и в други медии са започнали като наши стажанти.


Шанс за какво е че вие сте сега директор на новините на БиТиви?


- Директор е административен пост. Професията ми е журналист. Това е шанс за всички, които искат да се развиват като журналисти да го направят. Останалото са административни задължения…Това е задачата ми - журналистите и журналистиката в България да се развиват.

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2678 Неутрално
 2. 2 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 863 Неутрално

  "Директор е административен пост"
  Колко малко хора го разбират това!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 3. 3 Профил на Филанкишията
  Филанкишията
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Не употребявам телевизия от години, а БТВ специално винаги ме е отвращавала, най-малкото заради плешивия идиот. Въпреки това този прави впечатление на умен и откровен пич.
  НО:
  Към средата на интервюто интервюиращият в два въпроса го пита дали все пак журналистите не са длъжни да заемат позиция, очевидно намеквайки за ситуации от българската реалност, при които две мнения не може да има, а онзи мънка нещо за дни почистване и различни гледни точки.
  Добре ве, мама му стара, като много търсите истината, питайте всеки ден Пелтека какво по-точно предвижда договора за ЮП. Питайте Психопата и Дудука откъде имат кинти да облъчват матриала с лайняните си послания. Питайте Цацата защо прокуратурата се занимава с Президента, а не със Сопола или поне с Бисеров. Питайте Свинчурата кой е той в тази държава в края на краищата.

  The world is £4 trillion in debt. Just exactly which planet do we owe it to?
 4. 4 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2832 Любопитно

  До коментар [#3] от "Филанкишията":

  ++++++++

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 5. 5 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Венелин Петков ми връща надеждата в Би Ти Ви -то . Дано да успее в това начинание . Доказал е , че без да е креслив , думата му тежи . Ако махнат и турските сапунки и безкрайните риалити формати , ще ги пускам по-често .
  Успех Венко !

 6. 6 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Венелин Петков е част от статуквото. Той беше основна част от империята на Красимир Гергов и останалите две женички, които бяха брутално изхвърлени - Ризова и Политова. Големите разбирачки! Знам, че бяха силно зависими и мнооого добре обслужващи дадени господа с пари, често свързани със служби, БСП и мафията. То е ясно - там останаха парите.
  Венелин не може да е различен - той е преклонена главица, която сабия не я сече. Това е. Личи му, времето му прекарано при горните две жени е доказателство за това. Много хора, които обичаха свободата напуснаха различни канали и търсеха варианти за свободно слово, докато Венелин се задоволяваше с "продуценство" на топличко.
  Този човек не е реформатор, не е визононер, нищо, че във всяко интервю говори за "огромния" си опит и непрекъснато говори за СНН.
  За да си истински журналист, трябва ежедневно да ровиш в бакиите на олигарсите и комунистите в България, да защитаваш бедните и онеправданите, а не да ми правиш репортажи от бази в Афганистан.
  БТВ отдавна изгуби своя блясък и аз лично още нямам обяснение, как още тази телевизия е начело на класациите. Просто останалите са достатъчно зле, тази турско-пропагандна машина да е на първо място.
  БТВ е свърталище на връзкари, които владеят до съвършенство изкуството да обслужват. Да служат на всички, но на последно място на обществото. Времето го доказа, не моето писание тук.
  Последно: Слави и Юксел ще ги пенсионирате ли от телевизията или ще чакате и последния прост кон, който ви гледа да склопи очи?

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 7. 7 Профил на Филанкишията
  Филанкишията
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Отразявали събитията от всички гледни точки били.
  И как БТВ отразява примерно събитието, че са разкрити документи, които доказват, че българското правителство и народно събрание приемат закони под пряката диктовка на Газпром? Сигурно са споменали, че някой нещо бил показал, ама дали "новината" е достигнала до всички тъпи кратуни в тази страна? Ако не е, са длъжни да я повтарят, потретват и да работят по темата докато всички говна излязат наяве. Длъжни са, ако са истински журналисти.
  Помислете как биха реагирали медиите в нормална държава, ако там бе разкрита подобна схема.
  А не да ме занимават с безобидни теми за събиране на боклуци около блока, в което участват само тези, които така или иначе не замърсяват. То пълно с боклук в целия държавен апарат, те с какво се занимават.

  The world is £4 trillion in debt. Just exactly which planet do we owe it to?
 8. 8 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "Върви Народе Възродени "
  Честит Празник сънародници !

 9. 9 Профил на Krali Marko
  Krali Marko
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Честно, пробвах се да намеря нещо позитивно в цялото интервю, което да ме накара да му повярвам. Изчетох го внимателно, но можеше и да спра в началото, което е в така добре познатия стил„Босфор”:

  Какъв натиск е имало в БиТиВи и какво се промени откакто поехте новините?

  - Предпочитам да не дискутирам това.

  И продължава буквално гъмжейки с клишета. Колко е трудно да си журналист, „щото колегите ги е страх (да казват истината), че ще останат на улицата”, че „зрителското доверие се гради човек по човек” (това го казва 4 пъти), че били „обективни и търсели всички гледни точки...”
  Не виждам промяна в стила на телевизията и на новинарския й отдел. Ако има е козметична, прах в очите. Ако имаха намерение да правят промяна, вече щяхме да сме я усетили.
  Последните седмици бяха благодатни на събития и щеше да си проличи, ако Би Ти Ви бе взела, че е станала истинска телевизия, на която й пука за „активните млади хора с гражданска позиция, които следят новините не като пасивни получатели, а като активни граждани с позиция по най-важните политически, икономически, социални казуси в България”.
  Засега сте си добре и с пасивните получатели на турски сериали и Слави Трифонов, Венелине.

 10. 10 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  Този ми червенее. Днес поне половин час ровех из новините на бТВ да намеря някакъв репортаж за скандала с корпоративният вот в мините "Бобов дол" на Ковачки - НИ-ЩИ-ЧКО! За Костинбродската афера ни продъниха ушите сега нищичко. И това при положение, че и в ЦИК се разглеждаше, и в Интернет го има записа без никакви бибипкания, че се знае името на партията че е БСП... А може би точно защото се знае.

  Гледам някакъв репортаж стените на цигански къщи били нашарени с името на партия, ами защо не дадете кадър с името на тази партия? Може би защото отново е БСП?

  Повръща ми се вече от Кънчовци и Стойчовци които всеки ден си ги каните в студиото да лъжат хората, защо поне веднъж не им зададохте въпросът защо ВИНАГИ техните прогнози лъжат с поне 4-5% за БСП?

  Червенеете бТВ, червенеете! И приказките на това номеклатурче не могат да прикрият това.

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 11. 11 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  [quote#9:"Krali Marko"]че били „обективни и търсели всички гледни точки...”[/quote]
  Ами да, за 30 пенсионера пред НДК даваха точно толкова време колкото за 20,000 души на Цариградско шосе. И редовно повтаряха лъжите на МВР което намаляваше броят на хората поне 5-6 пъти, веднъж не се опитаха да ги разобличат. Това ако е обективност...

  Политкоректостта е Гестапо за Истината
 12. 12 Профил на karen_walker
  karen_walker
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#6] от "Wizard":

  Много точно казано.

  А комунистическата щерка и акционер в банката на Цеко Минев - Виктория Политова, се появи на бял кон в НОВА (следва Люба Оризова).


 13. 13 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3189 Неутрално

  Като прибавим и дребния факт, че CNN отдавна не е това, което беше, а дели 3-4 място по гледаемост сред новинарските канали, става ясно колко много е закъснял Венко.

 14. 14 Профил на б_еко - върнете стария Дневник
  б_еко - върнете стария Дневник
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Радвам се, че в бТВ има стойностни хора като Венелин. Виждам един скромен човек, с принципи, професионалист. Пожелавам му успех! Струва ми се, че промяната в бТВ започна с идването на Павел Станчев. В бТВ може и да дойде времето на качествената журналистика, а слугинажката значително да намалее. Това е процес, но има надежда. За съжаление, бТВ е монополист заедно с Нова ТВ, а това не е добре за демокрацията. Трябват поне още три големи канала(съоветно медии). Така зрителите и журналистите ще имат повече избор. Кампанията "Да изчистим България" е пи ар, но е и полезна за обществото и трябва да бъде продължена. Това въздейства на съзнанието и така бавно нашата среда се променя. Трябва да променим средата и тогава хората ще имат съзнание и ще спазват правилата. И да, чистенето трябва да продължи от физическия отпадък към изчистване на корупцията, на духовната мърсотия в обществото. Но преди всичко, бТВ трябва първо да изчисти себе си, за да има моралната сила да застане пред обществото. бТВ трябва да отговори на въпросите за дейността на предишния мениджмънт, за зависимостите и за слугинажа, включително на журналистите си.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 15. 15 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Ьтв е най-осъжданата телевизия за клевети, извратености и обиди върху хора, не трябва да се забравят репортажите за цар Киро, за безобразните манипулации при отразяне на протестите от началото до края на 2013 г.
  А зад гърба им стоят скривани цигански банди и наркодилъри - http://3.bp.blogspot.com/-xfllaxarSHc/TowjqOyFFXI/AAAAAAAAAHw/4j70AUW96Vk/s1600/btv+reporteri.JPG

 16. 16 Профил на б_еко - върнете стария Дневник
  б_еко - върнете стария Дневник
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Към пост 14.
  Харесва ми разбирането на Венелин, че за доверието на зрителя трява да се бори за "човек по човек, група по група".
  Предполагам че телевизиите не разглеждат зрителя като клиент. За телевизиите зрителя е нещо, което трябва да се облъчва на всеки 15 минути с реклама, да му се внушава, да бъде манипулиран. И това отблъсква. Добре е телевизиите да се замислят, че зрителя трябва да е доволен и да измислят начини за реклама която не прекъсва и не дразни.
  Аз не гледам много тв. Ако гледам то това са новини и публицистика(избягвам политическите предавания). Бъдещето е в интернет, защото има обратна връзка, а също мога да гледам предаване в удобно за мен време. За мен въобще не проблем, ако пропусна новини или предаване. Може и въобще да не ги гледам.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 17. 17 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 531 Весело

  [quote#0:"вЕрвам ти "]Венелин Петков, БиТиВи: Аз съм журналист.

  Не ме интересува дали политиците или заинтересовани лица се сърдят [/quote]

  ето един цитат на Ленин
  .........
  "Хората се делят на две групи..по отношението им към средствата за производство"

  Човекът на заплата няма мнение ,
  освен ако това не е мнението на Работодателя

  Тъжно,неприятно...но Факт

  останалото е балсам за душите на наивниците

 18. 18 Профил на gad
  gad
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Успех на Венелин!В тези среди много трудно се оцелявя, а този, който съумее да се самосъхрани,да запази позиция и достойнство е достоен за уважение. Въпросите са много, но искам да отговори само на един единствен-Какво ще стане с шоуто на Слави,което дълги години е проводник на чалгата в България и има огромна вина за опростачването на нацията.Но..без да се измъква с думите-реклама и печалба и това не зависи от мен....

 19. 19 Профил на naiden_pravdev
  naiden_pravdev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Винаги вярвам на очите си, а не на телевизиите. А въпросният канал отдавна ме отблъсква с манипулативните си подходи. Едно от най-злощастните му творения се казва генерал-лейтенант Бойко Борисов. Тази телевизия роди, отгледа и възвеличи този наш политически Франкенщайн.

 20. 20 Профил на grozd
  grozd
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Нагъл лицемер, хрантутник на олигарсите. Да си вземе русата вещица и да се махат някъде!!!

 21. 21 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1225 Весело

  До коментар [#8] от "gl_avatar":

  "Върви Народе Възродени "
  Честит Празник сънародници ! "

  -Жив да си,българино!
  Честит празник!

 22. 22 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3801 Неутрално

  Добре изглежда Венелин Петков... Усмихнат, зализан, говори гладко... Ама си е най-обикновен пундьо! Може да му се иска да е журналист, но само с искане не става! То, по принцип в България журналистите са голяма рядкост...!
  бТВ си беше и ще си остане слугинажна медия! И дума не обелват, защо изгониха Иво Инджев! И само, като чета как заобикаля всеки неприятен за тях въпрос, ми става ясно че и за напред няма да я гледам тая телевизия!

  Бивш tww09306483.
 23. 23 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Не забравяйте Катуница и Миролюба Бенатова!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 24. 24 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 912 Неутрално

  топ 3 на марките с негативен имидж у нас:

  1.ментел
  2.близу
  3.босфор тв

 25. 25 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 636 Разстроено

  Не мислех да пиша второ мнение под това интервю, но ме засърбя клавиатурата. За мен има фундаментална разлика между "говорител" и "журналист". Втората част се рови, търси, задава неудобни въпроси, ровичка, държи в дисконфорт богаташи и политици, а говорителя си говори нещата, които преди това Люба Ризова и Политва са договорили с мафията. Нали се сещаме, че разликата е като супена лъжица и небостъргач. В България има и няколко наистина качествени журналисти, останалите са копи пейстъри, говорители, ПР-и и всякаква безподобна свалоч, но всички вкупом се зоват с кеф "Журналисти"....неее, не всички сме толкова тъпи! Отвратихте и хората с най-железни нерви, които ви чакахме години наред да произведете нещо наистина полезно и стойностно за обществото.
  Едно смешно шоу като "Господари на Ефира", с главно и основно комедиен характер, направи много повече за справедливостта и истината, отколкото цялото прогнило БТВ за 13-те си години слугинаж.
  Последно: репортерите ви, Венелине, не струват, с 2-3 изключения. Нямат дар слово, половината са силно посредствени и си личи от самолет. Изреченията са им неиздържани. Наистина накрая: вече стана ясно, защо това момченце, пъргаво на външен вид, но с ограничени мисловни способности, Антон Хекемиан, вече е водещ на затъващия ви сутрешен блок. Просто видях, че заедно сте от Стара Загора, Венелине или "журналисто"...както искаш..
  И моля Ви, просто престанете да подменяте истината, защото вече всички сме супер изнервени и забелязваме и най-малките измамни движения. Всичките гледни точки си ги ползвайте да си пазите апартаментите, защото никой никога не ви е вярвал...наистина.

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 26. 26 Профил на Нина Цачева
  Нина Цачева
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Бля- бля - интервю. Няма какво да ми се правят на големи журналисти от бТВ -то - просто всички са зависими . Когато им се каже какво да коментират и отразяват - го правят , когато им се забрани - мълчат - това е . Примери колкото щеш . Всички ги знаем.

 27. 27 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 903 Неутрално

  Телевизия не гледам-защото няма защо. Интервюто не можах до дочета, въпреки приятната все пак мутричка на интервюирания. Но - докато не престанат да са говорители на полицията и да ни заливат с криминалната хроника като най-важното за деня - няма какво въобще да се говори. На първо място. Що се отнася до отразяването на политиката - това е абсолютен бълвоч, каквато е политиката у нас, де, така че също няма какво да се коментира. А това ,че поднасят вече известни от сутринта до вечерта новини и ги поднасят скучно - също не подлежи на коментар.

 28. 28 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 583 Любопитно

  Аз пък се чудя защо почти винаги "експертни" мнения се вземат от хора работещи в разни НПО-та и институтчета спонсорирани от фондациите на дедо Сорос? Толкова ли няма български специалисти в УНСС, СУ, БАН - та трябва да питаме зависими хора?

 29. 29 Профил на prokopi
  prokopi
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Венелин като съжалява че не са отразили февруарските протести щеше ли да каже кой ги организира и плаща на всички тези еко- и неправителствени талибани/организации?? Кой плати за протестите срещу шистовия газ и как така това съвпада с Руските интереси? Иначе изглежда като поредния пропагандатор.

 30. 30 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 851 Неутрално

  голословни декларации - бТВ е най-беззъбата телевизия в Бг - няма никаква разследваща журналистика и никаква публицистика. за бТВ е важно да прави бизнес/пари и съзнателно са преценили, че за тази цел трябва винаги да са със силните на деня. даже държавната БНТ не е толкова услужлива на всяка власт като бТВ.

  Истината ни прави свободни.
 31. 31 Профил на Филанкишията
  Филанкишията
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#28] от "_dan_":

  Какво общо имат експертите от НПО с темата на интервюто? Май просто държиш да си изрецитираш опорната точка.
  Добре е, че има независими от държавата журналисти, коментатори и анализатори, каквито примерно БиТиВи многократно са доказвали, че не са. Ако възразяваш срещу някое конкретно твърдение на конкратна НПО по същество, сподели, но лаят срещу соросоидите вече не хваща дикиш и сред най-малоумните парчета.
  А "специалистите" от УНСС, СУ, БАН изобщо не ми се кометират - те са горе-долу толкова независими, колкото бачкаторите в Бобов дол. Ректумът на УНСС е красноречив пример.

  The world is £4 trillion in debt. Just exactly which planet do we owe it to?
 32. 32 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Битивито и останалите тивита
  трябва да сменят хекспертизата,
  която им гостува повече от две десетилетия време...
  В неделя вечер отново ще ни мачкат
  с глубокомудрите си монолози,
  нека не им изреждам имената,
  че и да ми простиш гнева, Господи...

 33. 33 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1467 Весело

  Венелин е служител на търговско дружество, на което целта му е да е на печалба или най-малкото да не е на загуба.
  А немалка част от печалбата идва от реклами на фирми на хора, които са част от статутквото в държавата.
  Така че сълзливите обяснения на господина от снимката не струват пред хора с трицифрено IQ.
  А за сравнения със CNN не може да става и дуна - със собственик милиардер тя никога не е зависела от когото и да било.

 34. 34 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  Това интервю ме подсети за 1-2 филма, "Професия репортер," например.

  Никола Йорданов
 35. 35 Профил на damianrm
  damianrm
  Рейтинг: 426 Весело

  След близо 14 години работа в БиТиВи всички знаем как аудитория се печели буквално човек по човек. В момента продължаваме да изживяваме последствията от тази имиджова криза.

  Де да бяха и политиците така да мислят ... ма те още си мислят, че ядем доматите с колците ...

 36. 36 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 746 Неутрално

  [quote#6:"Wizard"]За да си истински журналист, трябва ежедневно да ровиш в бакиите на олигарсите и комунистите в България, да защитаваш бедните и онеправданите, а не да ми правиш репортажи от бази в Афганистан. [/quote]
  Браво!

  !!!
  [quote#33:"rainbou1"]А за сравнения със CNN не може да става и дуна - със собственик милиардер тя никога не е зависела от когото и да било. [/quote]Ами то съществуват основателни съмнения, че истинският собственик на bTV, онзи дето произлиза от семейство на доносници и самият той такъв, е минимум мултимилионер. И именно това го прави зависим, а не обратното. Защото е станал богат вкл. и заради това че от 15 г. почти Е собственик на телевизията. Е, и заради други неща де, но те отново са свързани с доносническото му минало.

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 37. 37 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Затова не гледам българска телевизия, защото не е поне обективна.

  Ако този свят ти е омръзнал, то тогава опитай да го промениш
 38. 38 Профил на mmarto
  mmarto
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Този е малко- не ме гледай какво правя, слушай ме, какво ти говоря! Нищо не се е променило според мен, а нещата дори и към по-зле отиват!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK